AKCIONI PLAN
ZA SKIDANJE USEVA SA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 4/2020)

I Skidanje useva organizuje se kao mera obezbeđenja naplate naknade za nezakonito korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta, kako ne bi skidanjem useva od strane uzurpatora bila onemogućena naknada za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta i tako uskraćen prihod grada i Republike Srbije koji im po zakonu pripada.

Skidanje useva organizovaće se periodično, po dospeću useva za berbu - žetvu i to istovremeno za istu kulturu useva, u roku od 5 /pet/ dana, sa potrebnom poljoprivrednom mehanizacijom i izvrši skidanje useva u svim katastarskim opštinama grada Kraljeva.

Tehničku i logističku podršku skidanja useva, pružaju:

* predstavnici Gradske uprave grada Kraljeva,

* predstavnik geodetske struke sa licencom za rad,

* ovlašćena lica MUP-a,

* poljoprivredni inspektor i

* lice sa kojim se ugovori skidanje useva i transport od njive do otkupne stanice.

II UTVRĐIVANJE ČINJENIČNOG STANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Radna grupa, koju imenuje Gradsko veće grada Kraljeva, izlaskom na teren, geodetskog pregleda terena, prikupljanja činjenica, zapisnički konstatuje stanje neosnovanog korišćenja, kao i druga stanja zemljišta neophodna za dalji rad i u zapisnik unosi što detaljnije podatke o katastarskoj parceli, površini ili delu površine koji se uzurpira, podatke o licima zatečenim na parcelama, u kom svojstvu, sa pravnim osnovom i bez, obrađenost, zasejanost parcela, vrstu i stanje useva, radnje lica koja su zatečena na parcelama i drugo. U prilogu zapisnika mogu biti pregledne karte i drugi dokumenti potrebni za dalji i efikasniji rad.

Gradska uprava obaveštava Republičku poljoprivrednu inspekciju o potrebi za izlazak na teren i utvrđivanje faktičkog stanja. U prilogu poziva za izlazak na teren Republičkog poljoprivrednog inspektora dostavlja se i Zapisnik komisije iz tačke 1. sa drugim prilozima.

Gradska uprava vodi evidenciju (tabelarni prikaz) sačinjenih zapisnika, upućenih poziva Republičkoj poljoprivrednoj inspekciji, odaziva i ishoda po pozivu i njeno ažuriranje.

Ustrojavanje i drugih potrebnih evidencija.

III ZAPISNIK REPUBLIČKE POLJOPRIVREDNE INSPEKCIJE I DONOŠENJE REŠENJA

Zapisnik nadležnog Republičkog poljoprivrednog inspektora o utvrđivanju faktičkog stanja na određenom terenu, osnovni je dokument za postupanje Gradske uprave grada Kraljeva i Radnog tela, kako u promeni katastarske klase i kulture zemljišta, utvrđivanja zemljišta koje u poslednje tri godine nije izdavano odnosno korišćeno, u postupku uzurpacije za vansudsko poravnanje i u postupku skidanja useva sa poljoprivrednih državnih površina koje se neosnovano koriste, kao i u drugim aktivnostima u skladu sa propisima.

Radi pripreme za obeležavanje neosnovano korišćenog poljoprivrednog zemljišta za skidanje useva, zajedno sa Republičkom poljoprivrednom inspekcijom, na teren izlazi i predstavnik geodetske struke radi validne identifikacije zemljišta, kulture, lica i drugih činjenica na terenu.

Skidanje useva se vrši na osnovu Rešenja o skidanju useva, koje na predlog Radne grupe donosi Gradonačelnik grada Kraljeva, za pojedine katastarske parcele koje pravna i fizička lica koriste za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova.

IV ANGAŽOVANJE IZVRŠIOCA NA SKIDANJU USEVA

Kao tehničku podršku u skidanju useva sa poljoprivrednih površina u državnoj svojini koje se koriste bez pravnog osnova, neophodno je ugovorno angažovanje ili obezbediti:

* lice geodetske struke za obeležavanje bespravno korišćenih površina,

* pozivanje i zakazivanje dolaska Republičke poljoprivredne inspekcije i sačinjavanje zapisnika - osnovnog dokumenta za skidanje useva,

* lice za danonoćno čuvanje obeleženih površina za skidanje useva, ljudi i opreme do završetka skidanja useva, odnosno predaje otkupnoj stanici,

* lica koja će izvršiti skidanje useva i transport,

* radna grupa koja će logistički zabeležiti poslove skidanja useva zapisničkim evidentiranjem postupka kao i zapisničku primopredaju požnjevenog useva otkupnoj stanici.

Angažovanje pojedinačnih izvršioca posla na skidanju useva, pripremi poziva sa tehničkom specifikacijom usluge obezbeđuje Gradska uprava grada Kraljeva.

Sredstva za realizaciju Odluke o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje se nalazi na teritoriji grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 5/2019) obezbeđuju se u budžetu grada Kraljeva.

V ODABIR OTKUPLJIVAČA

Skinuti požnjeveni, ubrani usev predaje se u najbližu otkupnu stanicu u odnosu na teritoriju sa koje je skinut, a nakon sprovedenog javnog poziva za davanje najpovoljnije ponude, sa postavljenim uslovom plaćanja odmah po primopredaji useva. U tom smislu prihvata se otkupna cena na dan primopredaje odnosno, pod uslovom istovremene isplate.

Sredstva dobijena prodajom skinutih useva uplaćuju se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741522843-14 - Sredstva ostvarena od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno poljoprivrednog objekta u državnoj svojini, po modelu 97 poziv na broj odobrenja 45050.

VI ZAPISNIČKO SKIDANJE USEVA

Radnja skidanja useva konstatuje se zapisnički. U zapisnik Radna grupa unosi podatke koji se odnose na:

- katastarsku opštinu, broj parcele, površinu sa koje se skida usev;

- vrstu useva, opšti utisak;

- vreme započinjanja žetve, vreme završetka žetve;

- predstavnike Radne grupe grada Kraljeva;

- lice koje učestvuje u skidanju useva;

- oznake vozila kojima se vrši usluga;

- ime rukovaoca radne mašine i

- druge podatke po potrebi.

VII ZAPISNIČKA PREDAJA USEVA

Radne grupe i otkupljivači sačinjavaju zapisnik o predaji useva koji sadrži sledeće podatke:

- otkupna stanica, mesto i vreme sačinjavanja zapisnika;

- vrsta useva;

- količina useva u kilogramima;

- podaci o visini vlage i primesama;

- ugovorena - ponuđena cena po jedinici mere;

- predstavnika Radne grupe ispred grada Kraljeva;

- lice koje prima robu i

- druge podatke po potrebi.

Na osnovu zapisnika grad Kraljevo i otkupljivači sačinjavaju ugovore kojima se utvrđuje predmet ugovora, način plaćanja, rok i uplatni račun javnih prihoda za preuzete useve.

VIII

Sastavni deo ovog Akcionog plana su modeli zapisnika za rad Radnog tela obrazovanog rešenjem Gradskog veća grada Kraljeva.

IX

Akcioni plan o postupcima skidanja useva u skladu sa Odlukom o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u držanoj svojini koje se nalazi na teritoriji grada Kraljeva, objaviti u "Službenom listu grada Kraljeva".