PRAVILNIK
O SADRŽAJU ZAHTEVA ZA IZDAVANJE, NAČINU IZDAVANJA I ODUZIMANJA, IZGLEDU I SADRŽAJU ISPRAVA PREDVIĐENIH ZAKONOM O GRANIČNOJ KONTROLI

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018 i 20/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se sadržaj zahteva za izdavanje, način izdavanja i oduzimanja, izgled i sadržaj isprava predviđenih Zakonom o graničnoj kontroli.

Član 2

Isprave koje se izdaju u smislu ovog pravilnika su: dozvola za kretanje i zadržavanje na području graničnog prelaza, odobrenje za kretanje na području naseljenog mesta u kojem se nalazi granični prelaz ili aerodrom i druge isprave iz delokruga rada granične policije.

Član 3

Zahtev za izdavanje dozvole - privremene dozvole za kretanje i zadržavanje na području graničnog prelaza (u daljem tekstu: zahtev), sadrži: naziv organizacione jedinice kojoj se podnosi zahtev, podatke o podnosiocu zahteva, vrstu dozvole, podatke o pravnom licu, naziv graničnog prelaza i svrhu izdavanja dozvole, podatke o službenim prolazima, mesto i datum podnošenja, potpis podnosioca zahteva i izjavu o saglasnosti za prikupljanje i obradu podataka o ličnosti.

Izgled i sadržaj obrasca zahteva dati su u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Zahtev se dostavlja u pisanoj formi ili elektronskim putem.

Zahtev u pisanoj formi lice može podneti neposrednom dostavom dva primerka čitko popunjenog obrasca zahteva iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika, stanici granične policije u čijoj je nadležnosti granični prelaz za koji se podnosi zahtev za izdavanje dozvole. Pisani zahtev lice može podneti i preko operatera ili drugog poslodavca kod kojeg je zaposleno lice kome se dozvola izdaje.

Zahtev se dostavlja elektronskim putem popunjavanjem obrasca zahteva na Portalu e-Uprave Republike Srbije.

Uz zahtev se dostavlja, odnosno prilaže očitan lični dokument (overena kopija), dokaz o podnetoj prijavi na obavezno socijalno osiguranje (MA obrazac) i dokaz o uplatama propisanih republičkih administrativnih taksi.

Nadležna organizaciona jedinica koja odlučuje o zahtevu će po službenoj dužnosti pribaviti očitan lični dokument i MA obrazac, osim ako podnosilac zahteva izjavi da će ih sam dostaviti.

Član 5

Nakon prijema zahteva, nadležna organizaciona jedinica proverava potpunost zahteva, osnov za podnošenje zahteva i postojanje uslova u pogledu sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

Ukoliko je zahtev potpun i ne postoje smetnje iz člana 26. stav 3. tač. 2) i 4) Zakona o graničnoj kontroli, zahtev se dostavlja područnoj policijskoj upravi radi obavljanja bezbednosnih provera u smislu Zakona o policiji.

Ukoliko je zahtev za privremenu dozvolu potpun i ne postoje smetnje iz člana 26. stav 3. tač. 2) i 4) Zakona o graničnoj kontroli, stanica granične policije obavlja provere koje su obuhvaćene detaljnom graničnom proverom o čemu se sačinjava izveštaj. Ako se prilikom detaljne granične provere utvrdi postojanje određenih bezbednosnih smetnji zahtev se dostavlja područnoj policijskoj upravi radi obavljanja bezbednosnih provera u skladu sa Zakonom o policiji.

Radi sprečavanja širenja zaraznih bolesti u određenim slučajevima za podnosioca zahteva pribaviće se mišljenje ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

Nakon utvrđivanja da su ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi, podnosiocu zahteva izdaće se dozvola na obrascu čiji su izgled i sadržaj dati u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

U slučajevima kada se utvrdi da je zahtev neosnovan ili da postoje uslovi u pogledu sprečavanja širenja zaraznih bolesti stanica granične policije će rešenjem odbiti zahtev, dok će nepotpun zahtev rešenjem odbaciti.

U slučajevima kada je dozvola već izdata, a u međuvremenu postoje indicije da su nastupili razlozi zbog kojih dozvola ne bi bila ni izdata, organ nadležan za izdavanje dozvole će dostaviti zahtev područnoj policijskoj upravi u cilju obavljanja bezbednosnih provera i utvrđivanja kontinuiteta ispunjenosti uslova.

Ukoliko se bezbednosnom proverom potvrdi postojanje razloga zbog kojih dozvolu ne bi trebalo ni izdati, prvostepeni organ nadležan za izdavanje rešenjem će oduzeti dozvolu.

Član 7

Obrazac zahteva za kretanje na području naseljenog mesta u kome se nalazi granični prelaz ili aerodrom formata je A4.

Izgled i sadržaj Obrasca dati su u Prilogu 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izgled i sadržaj odobrenja za kretanje na području naseljenog mesta u kome se nalazi granični prelaz ili aerodrom dati su u Prilogu 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8

Dozvole izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika koristiće se do naznačenog roka njihovog važenja.

Član 9

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu dozvole za kretanje i zadržavanje na području naseljenog mesta u kome se nalazi granični prelaz ("Službeni glasnik RS", broj 120/12) i Pravilnik o obrascu i načinu izdavanja dozvole za kretanje i zadržavanje na području graničnog prelaza ("Službeni glasnik RS", broj 120/12).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu tridesetog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o sadržaju zahteva za izdavanje , načinu izdavanja i oduzimanja , izgledu i sadržaju isprava predviđenih zakonom o graničnoj kontroli

("Sl. glasnik RS", br. 20/2020)

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a počinje da se primenjuje po isteku šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

 

 

Prilog 1.

 

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije

e-mail

____________________

 

(organizacione jedinice)

 

 

 

 

 

 

 

ZAHTEV
ZA IZDAVANJE DOZVOLE - PRIVREMENE DOZVOLE ZA KRETANJE I ZADRŽAVANJE NA PODRUČJU GRANIČNOG PRELAZA

 

Podaci o podnosiocu zahteva

Prezime, (ime jednog roditelja),
ime lica kome se izdaje dozvola

 

Datum, mesto, opština i država rođenja

 

Državljanstvo

 

Zanimanje

 

Pol (odabrati)

◻ Muški

◻ Ženski

Jedinstveni matični broj građana

 

Broj i vrsta lične isprave i izdavalac

 

Adresa i opština stanovanja

 

Nastanjen u mestu prebivališta
od

 

Naziv radnog mesta

 

 

Vrsta dozvole (odabrati)

◻ Dozvola

◻ Privremena dozvola

 

Podaci o pravnom licu

Poslovno ime/naziv

 

Sedište

 

Kontakt telefon

 

Ime i prezime odgovornog lica

 

Matični broj

 

 

 

 

 

 

 

 

PIB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adresa elektronske pošte

 

 

Naziv graničnog prelaza i svrha izdavanja dozvole/privremene dozvole

Granični prelaz

 

Obrazloženje razloga zahteva za izdavanje dozvole/privremene dozvole za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu

 

 

Podani o službenim prolazima

Zahtev se podnosi za službene prolaze (upisati obrazloženje)

 

U prilogu zahteva, dostavljam sledeću dokumentaciju (dokument pod rednim brojem 1, čiji je izdavalac Ministarstvo unutrašnjih poslova i dokument pod rednim brojem 2)1:

_________
1 Dokumenta koja se dostavljaju u kopiji, podnosilac zahteva može dostaviti i u originalu ili overenoj kopiji, po svom izboru. Dokumenta organ može pribaviti po službenoj dužnosti, uz izjavu podnosioca zahteva.

R. br.

Naziv dokumenta

Forma dokumenta

Specifičnosti u vezi dokumenta

Izdavalac dokumenta

1.

Očitan lični dokument

Kopija

Lična karta ili putna isprava

Ministarstvo unutrašnjih poslova

2

MA obrazac

Kopija

 

Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja

3.

Dokaz o izvršenoj uplati republičke administrativne takse, za zahtev

Original

 

banka ili pošta

4.

Dokaz o izvršenoj uplati republičke administrativne takse za rešenje

Original

 

banka ili pošta

5.

Dokaz o izvršenoj uplati republičke administrativne takse za izdavanje dozvole

Original

U zavisnosti od vrste dozvole, dostavlja se dokaz o izvršenoj uplati republičke administrativne takse za izdavanje dozvole

banka ili pošta

Saglasan/na sam da organ za potrebe postupka može da izvrši uvid, pribavi i obradi lične i ostale podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, koji su neophodni u postupku odlučivanja, shodno članu 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku (odabrati jedan od ponuđenih odgovora):

◻ DA

◻ NE

Iako je organ obavezan da izvrši uvid, pribavi i obradi lične i ostale podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, izjavljujem da ću sam/a za potrebe postupka dostaviti dokumenta pod rednim brojevima 1 i/ili 2 (u nastavku navesti redne brojeve dokumenata koje će podnosilac dostaviti sam).

 

Upoznat/a sam da ukoliko navedene podatke i dokumenta, neophodna za odlučivanje organa ne podnesem u roku od osam dana, zahtev za pokretanje postupka će se smatrati neurednim i rešenjem će se odbaciti.

U ________________, dana __________

 

_________________________

 

 

Potpis podnosioca zahteva

 

 

 

IZJAVA

Dajem pisanu saglasnost da se prilikom obavljanja bezbednosne provere prikupljaju i obrađuju podaci navedeni u zahtevu u skladu sa propisima o zaštiti podataka o ličnosti.

U ________________, dana _________________

 

________________________

 

 

Davalac izjave

 

 

 

Prilog 2.

 

DOZVOLA ZA KRETANJE I ZADRŽAVANJE NA GRANIČNOM PRELAZU

 

Prednja strana

Zadnja strana

• Širina obrasca 70 mm
• Dužina obrasca 100 mm

 

 

Prilog 3.

 

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA:

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

 

ZAHTEV
ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA KRETANJE NA PODRUČJU NASELJENOG MESTA U KOJEM SE NALAZI GRANIČNI PRELAZ ILI AERODROM

 

________________________________________________________________________________________
(ime i prezime)

rođen ______________________________________ u __________________________________________

državljanin ____________________________ vrsta i broj lične isprave ______________________________

zanimanje _______________________________________________________________________________

za kretanje u mestu _________________________________________________________ u kome se nalazi

granični prelaz ___________________________________________________________________________

za period od ______________________________ do ____________________________.

 

U ________________________________ dana __________ 20 __ godine

 

 

______________________

 

(podnosilac zahteva)

 

 

Prilog 4.

 

Republika Srbija
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Uprava granične policije
STANICA GRANIČNE POLICIJE
____________________________________
Broj ___________________

ODOBRENJE
ZA KRETANJE NA PODRUČJU NASELJENOG MESTA U KOME SE NALAZI GRANIČNI PRELAZ ILI AERODROM

________________________________________________________________________________________
(ime i prezime)

Datum i mesto rođenja _____________________________________________________________________

Državljanstvo ____________________________________________________________________________

Zanimanje _______________________________________________________________________________

Vrsta I broj lične isprave ____________________________________________________________________

Odobrava se kretanje i zadržavanje u mestu ____________________________________________________

Odobrenje važi do ________________ 20 ___ godine

 

U ________________________________ dana __________ 20 __ godine

 

MP

 

 

______________________

 

(potpis)

 

 

Odobrenje važi samo uz ličnu ispravu.
Gubljenje ili nestanak odobrenja, imalac je dužan odmah prijaviti organu koji je odobrenje izdao.
Po prestanku razloga zbog kojih je odobrenje izdato ili isteku vremena važenja odobrenja, podnosilac zahteva je u obavezi da isto vrati organizacionoj jedinici granične policije koja je odobrenje izdala.