PRAVILNIK
O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA DODELU FINANSIJSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA SOCIJALNU POLITIKU, DEMOGRAFIJU I RAVNOPRAVNOST POLOVA CENTRIMA ZA SOCIJALNI RAD SA TERITORIJE AP VOJVODINE ZA FINANSIRANJE ANGAŽOVANJA KOORDINATORA ZA ROMSKA PITANJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 16/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se postupak i kriterijumi za dodelu finansijskih sredstava (u daljem tekstu: sredstva) iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2020. godinu, u okviru razdela Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova (u daljem tekstu: Sekretarijat), za finansiranje angažovanja koordinatora za romska pitanja.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika utvrđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2020. godinu u okviru razdela 09 Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova za 2020. godinu u okviru programa 1001 - unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i sloboda, programska aktivnost 1016 - podrška socijalnoj inkluziji Roma na teritoriji APV i iznose 2.000.000,00 dinara, a dodeljuju se centrima za socijalni rad na teritoriji APV.

Član 3

Sredstva iz člana 2. ovog pravilnika mogu se dodeliti centrima za socijalni rad na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine koji imaju za cilj sprovođenje sledeće aktivnosti u oblasti unapređenja položaja Roma:

• finansiranje angažovanja koordinatora za romska pitanja, u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 dinara.

Član 4

Sredstva se dodeljuju putem javnog konkursa koji raspisuje Sekretarijat najmanje jednom godišnje.

Javni konkurs objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs.

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Član 5

Javni konkurs iz člana 4. ovog pravilnika sadrži podatke o aktu na osnovu koga se raspisuje javni konkurs, oblast od javnog interesa koja se podstiče, podatke o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, zadatku koji je predmet javnog konkursa i roku za njegov završetak, krugu mogućih učesnika na javnom konkursu, načinu i roku za podnošenje prijava na javni konkurs, kriterijumima i merilima za ocenu prijava, obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu i druge podatke važne za sprovođenje javnog konkursa. Javni konkurs može da sadrži podatak o maksimalnom iznosu sredstava koja se dodeljuju centrima za socijalni rad putem javnog konkursa za određenu oblast, kao i podatak o broju prijava koje na javni konkurs može podneti centar za socijalni rad.

Član 6

Prijava na javni konkurs podnosi se na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat, u jednom primerku, koji se objavljuje na internet stranici Sekretarijata www. socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs.

Uz popunjenu prijavu na javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava centrima za socijalni rad sa teritorije AP Vojvodine za finansiranje angažovanja koordinatora za romska pitanja, prilaže se sledeća obavezna dokumentacija:

- fotokopija OP obrasca (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje).

Član 7

Neće se uzimati u razmatranje neblagovremene i nepotpune ili nepravilno popunjene prijave, prijave koje nisu podnete od strane ovlašćenih lica, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu, prijave u kojima se traži iznos veći od predviđenog kao ni prijave koje nisu predmet konkursa.

Prijave podnosilaca kojima su u ranijem periodu dodeljivana sredstva, a koji nisu u ugovorenom roku dostavili izveštaj o namenskom utrošku sredstava neće se razmatrati.

Član 8

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar), rešenjem kojim se utvrđuje sastav i zadaci komisije koji se imenuju iz reda zaposlenih u Sekretarijatu.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i dva člana. Komisija na prvoj sednici bira predsednika komisije koji kordinira radom komisije i vodi sednice. Komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik. Komisija odluke donosi većinom od ukupnog broja članova.

Članovi komisije, nakon donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana, potpisiuju izjavu kojom potvrđuju da u predmetnom konkursu nisu u sukobu interesa. Ukoliko u toku postupka javnog konkursa saznaju da mogu doći u sukob interesa, članovi komisije o tome bez odlaganja obaveštavaju pokrajinskog sekretara, koji preduzima potrebne mere kako ne bi bilo štetnih posledica u daljem toku postuoka javnog konkursa.

Član 9

Komisija procenjuje i vrednuje pristigle prijave prema sledećim kriterijumima, dodelom odgovarajućeg broja bodova:

1. Prema referencama delatnosti, odnosno poslova i programa za oblast u kojoj se oni realizuju (od 0 do 60 bodova):

- usklađenost projektnih sadržaja s predmetom javnog konkursa i relevantnost za oblast u kojoj se realizuje javni konkurs (do 10 bodova);

- jasno formulisani i povezani ciljevi, aktivnosti i rezultati projekta i njihova usklađenost s vremenskom dinamikom predviđenom za realizaciju (do 10 bodova);

- broj direktnih korisnika projekta i kapaciteti podnosioca prijave za upravljanje projektom (do 10 bodova);

- procenat Roma u ukupnom udelu stanovništva u JLS (do 10 bodova)

- broj usvojenih akcionih planova (do 10 bodova);

- angažovanje koordinatora za romska pitanja, pedagoškog asistenta i zdravstvene medijatorke u gradu/opštini (do 10 bodova).

2. Prema ciljevima koji se postižu realizacijom projektnih aktivnosti (od 0 do 20 bodova):

- doprinos stepenu unapređivanja položaja Roma i Romkinja u oblastima koje su predviđene Strategijom za unapređenje položaja Roma (do 10 bodova);

- doprinos unapređivanju kvaliteta usluga, zaštite i kvaliteta života ciljne grupe (do 10 bodova).

3. Prema ekonomičnosti budžeta, usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima i postojanju sufinansiranja projekta iz drugih izvora (od 0 do 20 bodova):

- procena ekonomičnosti budžeta i usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima (do 10 bodova);

- stepen obezbeđenosti sopstvenih sredstava ili drugih izvora (do 10 bodova).

Član 10

Komisija sačinjava listu vrednovanja i rangiranja prijava centara za socijalni rad na javni konkurs primenom kriterijuma iz člana 9. ovog pravilnika, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Sekretarijata i učesnici javnog konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja, kao i pravo prigovora.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici javnog konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru učesnika javnog konkursa na listu iz stava 1. ovog člana donosi komisija u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Nakon odlučivanja po podnetim prigovorima, komisija sačinjava predlog konačne liste vrednovanja i rangiranja prijava centara za socijalni rad na javni konkurs, koja se objavljuje na internet stranici Sekretarijata i dostavlja pokrajinskom sekretaru radi odlučivanja o dodeli i visini sredstava.

Član 11

Rešenje koje je konačno, pokrajinski sekretar u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine odlučuje o dodeli sredstava i visini sredstava, u roku od 30 dana od dana objavljivanja predloga konačne liste vrednovanja i rangiranja prijava Centara za socijalni rad na javni konkurs.

Rešenje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Sekretarijata.

Član 12

Sekretarijat i centar za socijalni rad zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: predmet projekta, rok u kome se on realizuje, iznos dodeljenih sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze.

Ukoliko korisnik sredstava odustane od realizacije projekta, Komisija će na osnovu ponovnog uvida u pristigle projekte predložiti raspodelu preostalih sredstava.

Član 13

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun centra za socijalni rad u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 14

Sredstva dodeljena po javnom konkursu Centar za socijalni rad, odnosno korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da neutrošena sredstva vrate. Ukoliko bude utvrđeno da korisnik sredstava po javnom konkursu sredstva nije koristio namenski, Sekretarijat zadržava pravo da zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Sredstva iz stava 1. ovog člana podležu kontroli budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine i korisnik sredstava po javnom konkursu dužan je da budžetskoj inspekciji omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 15

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da nakon završetka realizacije projektnih aktivnosti Sekretarijatu podnesu narativni i finansijski izveštaj o njihovoj realizaciji i korišćenju sredstava, na obrascu koji propisuje Sekretarijat, u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju projekta. Uz finansijski izveštaj dostavlja se i knjigovodstvena dokumentacija kojom se pravda zakonsko i namensko trošenje prenetih sredstava, a koju moraju overiti lica ovlašćena za zastupanje, odnosno odgovorna lica.

Član 16

Korisnici sredstava - centri za socijalni rad, dužni su da u svim javnim publikacijama i prilikom svakog objavljivanja o aktivnostima, merama i programima koji se finansiraju po javnom konkursu navedu da je u njihovom finansiranju učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Član 17

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".