UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA VRANJA RASPISANIH ZA 26. APRIL 2020. GODINE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 3/2020)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje postupak sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja, raspisanih za 26. april 2020. godine.

Član 2

Za Skupštinu Grada Vranja, prema Statutu Grada Vranja ("Službeni glasnik Grada Vranja", broj 37/18) bira se 65 odbornika.

II ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 3

Organi za sprovođenje izbora su Izborna komisija Grada Vranja (u daljem tekstu Gradska izborna komisija) i birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.

Za člana i zamenika člana organa za sprovođenje izbora može da bude predloženo lice koje nije kandidat za odbornika, zastupnik podnosioca izborne liste ili ovlašćeno lice za podnošenje izborne liste.

Članovima organa za sprovođenje izbora i njihovim zamenicima prestaje funkcija u ovim organima kad prihvate kandidaturu za odbornike.

Članovi i zamenici članova organa za sprovođenje izbora ne mogu biti lica koja su međusobno srodnici po pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj zaključno sa trećim stepenom srodstva, a u tazbinskom srodstvu zaključno sa drugim stepenom srodstva, kao ni bračni drugovi i lica koja su u međusobnom odnosu usvojioca i usvojenika, odnosno staraoca i štićenika.

Organi za sprovođenje izbora su samostalni i nezavisni u radu.

Kako se izbor odbornika Skupštine Grada Vranja održavaju istovremeno sa izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, organi za sprovođenje izbora rade na osnovu zakona kojim se uređuju lokalni izbori, zakona kojim se uređuju izbori za narodne poslanike, akta Republičke izborne komisije (u daljem tekstu: RIK) kojim se uređuje koordinirano sprovođenje izbora za narodne poslanike i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, uputstva RIK-a kojim se uređuje sprovođenje izbora za narodne poslanike i drugih uputstava RIK-a.

Gradska izborna komisija

Član 4

Gradska izborna komisija radi u stalnom sastavu (imenovani članovi) i u proširenom sastavu (opunomoćeni članovi).

Članove Gradske izborne komisije i njihovi zamenici mogu biti samo građani koji imaju izborno pravo, kao i prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Stalni sastav Gradske izborne komisije imenuje se rešenjem Skupštine Grada Vranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju lokalni izbori.

Prošireni sastav Gradske izborne komisije čini stalni sastav i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosilaca proglašene izborne liste koji je predložio najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, odnosno podnosilac proglašene izborne liste političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina koji je predložio najmanje jednu trećinu kandidata za odbornike od ukupnog broja odbornika koji se bira.

Gradska izborna komisija danom proglašenja izborne liste, istovremeno, rešenjem utvrđuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav ovog organa.

Rešenje o ispunjenju ili neispunjenju uslova za određivanje opunomoćenog predstavnika podnosioca izborne liste u prošireni sastav, Gradska izborna komisija dostavlja podnosiocu izborne liste u roku od 24 časa od donošenja rešenja.

Predlog za imenovanje člana i zamenika člana u prošireni sastav Gradske izborne komisije treba da sadrži ime i prezime lica, njegov jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG), prebivalište i adresu stana, broj mobilnog telefona za kontakt i adresu za prijem elektronske pošte /e-mail/. Uz predlog se dostavlja potvrda o njihovom izbornom pravu.

Gradska izborna komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od prijema predloga u smislu st. 7. ovog člana, a najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora, odnosno najkasnije 20. aprila 2020. godine u 24 časa.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi opunomoćenog predstavnika u prošireni sastav Gradske izborne komisije najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora, Gradska izborna komisija nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.

Birački odbori

Član 5

Poslove biračkih odbora za izbore odbornika Skupštine Grada Vranja sprovešće birački odbori koje imenuje RIK za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, u skladu sa zakonom kojim se uređuje izbor narodnih poslanika, uputstvom RIK-a kojim se uređuje sprovođenje izbora za narodne poslanike i aktom RIK-a kojim se uređuje koordinirano sprovođenje izbora za narodne poslanike i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave.

Isto lice može biti član/zamenik člana samo u jednom biračkom odboru.

Stalni sastav biračkih odbora

Član 6

Stalni sastav biračkog odbora imenuje se najkasnije 10 dana pre dana određenog za održavanje izbora, odnosno najkasnije 15. aprila 2020. godine u 24 časa.

Prošireni sastav biračkih odbora

Član 7

Pravo na opunomoćene predstavnike u prošireni sastav biračkih odbora ima podnosilac proglašene izborne lista kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja koji je predložio najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, odnosno podnosilac proglašene izborne liste političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina koji je predložio najmanje jednu trećinu kandidata za odbornike od ukupnog broja odbornika koji se bira, pod uslovom da ti podnosioci nisu podneli izbornu listu za izbor narodnih poslanika.

Nakon proglašenja izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja, Gradska izborna komisija dostavlja RIK-u bez odlaganja rešenje o ispunjenju ili neispunjenju uslova da podnosilac te izborne liste predloži svoje predstavnike u prošireni sastav biračkih odbora, u skladu sa zakonom kojim se uređuju lokalni izbori.

U slučaju proglašenja koalicionih izbornih lista, Gradska izborna komisija, uz rešenje iz 2. ovog člana, dužna je da RIK-u dostavi i sporazum o obrazovanju stranačke koalicije.

Gradskoj izbornoj komisiji se dostavljaju rešenja RIK-a o proglašenju izbornih lista za narodne poslanike, odmah po donošenju, na osnovu kojih se utvrđuje koji podnosilac izborne liste kandidata za odbornike ispunjava uslove za predlaganje članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu, u skladu sa zakonom kojim se uređuju lokalni izbori.

Prošireni sastav biračkih odbora imenuje se najkasnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, odnosno najkasnije 20. aprila 2020 . godine u 24 časa.

Provera izbornog prava za članove biračkih odbora

Član 8

U birački odbor može da se imenuje lice koje ima izborno pravo.

Pre podnošenja predloga za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora ovlašćeni predlagač je dužan da od Gradske uprave Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradska uprava) pribavi dokaz o izbornom pravu za svako predloženo lice, tako što će Gradska uprava na pisani zbirni predlog za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora staviti pečat kojim potvrđuje da predložena lica imaju izborno pravo.

Ako neko predloženo lice nema izborno pravo, Gradska uprava o tome obaveštava predlagača.

III PODNOŠENJE IZBORNE LISTE

Podnosilac izborne liste

Član 9

Kandidate za odbornike Skupštine Grada Vranja mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi.

Podnosilac izborne liste ne može biti koalicija koju čine politička stranka i grupa građana.

Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira.

Član 10

U ime političke stranke, listu kanditata za odbornike može podneti zastupnik političke stranke upisan u akt o registraciji političkih stranaka, ili lice koje on za to ovlasti.

Član 11

Koaliciju registrovanih političkih stranaka (u daljem tekstu: stranačka koalicija) obrazuju najmanje dve registrovane političke stranke pisanim sporazumom (u daljem tekstu: koalicioni sporazum) koji se overava kod javnog beležnika.

Koalicioni sporazum obavezno sadrži naziv stranačke koalicije, naziv izborne liste i podatke o licu koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste.

Sastavni deo koalicionog sporazuma su ovlašćenja političkih stranaka koje čine koaliciju za zaključenje koalicionog sporazuma.

U ime stranačke koalicije izbornu listu podnose najviše dva ovlašćena lica.

Ako su koalicionim sporazumom ovlašćena dva lica za podnošenje izborne liste, onda se obavezno navodi da li ovlašćena lica izborne radnje moraju preduzimati zajedno ili to mogu činiti odvojeno.

Koalicionim sporazumom može biti određeno da jedan od zastupnika političkih stranaka koje čine stranačku koaliciju bude zastupnik stranačke koalicije.

Izbornu listu u ime stranačke koalicije podnosi lice koje je za to ovlašćeno u koalicionom sporazumu.

Član 12

Grupu građana obrazuje najmanje deset birača pisanim sporazumom koji se overava kod javnog beležnika.

Sporazum o obrazovanju grupe građana obavezno sadrži cilj obrazovanja grupe građana, naziv grupe građana, ako je određen, naziv izborne liste, podatke o licima koja su je obrazovala (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana, navedeni prema podacima iz lične karte) i podatke o licu koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste.

Uz sporazum o obrazovanju grupe građana prilažu se potvrde o izbornom pravu birača koji obrazuju grupu građana u smislu st. 1. ovog člana.

Izbornu listu u ime grupe građana podnosi lice koje je sporazumom o obrazovanju grupe građana ovlašćeno za podnošenje izborne liste.

Član 13

Lice koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste, ovlašćeno je da u ime podnosioca izborne liste vrši i sve druge radnje u izborima, osim ako podnosilac izborne liste drukčije ne odredi.

Podnošenje izborne liste

Član 14

Izborna lista podnosi se Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, odnosno najkasnije 10. aprila 2020. godine u 24 časa, u pisanoj i elektronskoj formi (CD, DVD ili USB fleš memorija).

Sadržina izborne liste u pisanoj formi i izborne liste u elektronskoj formi mora da bude istovetna.

Sadržina izborne liste

Član 15

Izborna lista sadrži:

1) naziv podnosioca izborne liste;

2) naziv izborne liste koji može da sadrži i ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen);

3) podatke o svim kandidatima za odbornike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, JMBG, godinu rođenja, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata prema potvrdi o prebivalištu);

4) ime i prezime i potpis lica koje podnosi izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, u izbornoj listi se za svakog kandidata za odbornika mora navesti puni ili skraćeni naziv političke stranke koja ga je predložila za kandidata za odbornika.

Ako izborna lista ne ispunjava sadržinske uslove utvrđene st. 1. i 2. ovog člana, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje.

Član 16

Podnosilac izborne liste određuje redosled kandidata na listi.

Na izbornoj listi mora biti 40% manje zastupljenog pola. Među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po dva kandidata-pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Ako izborna lista ne ispunjava uslove iz st. 2.ovog člana, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje izborne liste.

Jedno lice može biti kandidat samo na jednoj izbornoj listi za odbornike Skupštine Grada Vranja.

Kandidat za odbornika Skupštine Grada Vranja sa prebivalištem na području Gradske opštine Vranjska Banja može biti i kandidat za odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja.

Kad po donošenju rešenja o proglašenju izborne liste kandidat za odbornika bude pravosnažnom sudskom odlukom lišen poslovne sposobnosti, izgubi državljanstvo Republike Srbije, odustane od kandidature ili ako nastupi njegova smrt, podnosilac izborne liste gubi pravo da predloži novog kandidata.

Nastupanje slučajeva iz st. 6. ovog člana ne utiče na validnost rešenja o proglašenju izborne liste.

Naziv podnosioca izborne liste

Član 17

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, ona je dužna da u izbornoj listi svoj naziv kao podnosioca izborne liste navede prema nazivu iz akta o registraciji političke stranke.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, ona je dužna da u izbornoj listi kao naziv podnosioca navede naziv stranačke koalicije iz sporazuma o obrazovanju stranačke koalicije, pri čemu naziv podnosioca mora na početku naziva da ima oznaku "Koalicija".

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv podnosioca mora na početku naziva da ima oznaku "Grupa građana".

Ako grupa građana ima naziv, dužna je da u izbornoj listi kao naziv podnosioca, posle reči "Grupa građana", navede naziv iz sporazuma o obrazovanju grupe građana.

Naziv grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv registrovane političke stranke, uključujući i skraćeni naziv registrovane političke stranke.

Naziv izborne liste

Član 18

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, naziv izborne liste mora da sadrži naziv političke stranke iz akta o registraciji.

Uz naziv izborne liste iz stava 1. ovog člana može se uključiti ime i prezime nosioca izborne liste, uz njegovu pisanu saglasnost na propisanom obrascu Gradske izborne komisije, ispred ili iza naziva političke stranke.

Naziv izborne liste ne može da sadrži slogane.

Član 19

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju te stranačke koalicije.

Uz naziv izborne liste iz stava 1. ovog člana može se uključiti ime i prezime nosioca izborne liste, uz njegovu pisanu saglasnost na propisanom obrascu Gradske izborne komisije.

Član 20

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju te grupe građana.

Naziv izborne liste grupe građana može da sadrži i ime i prezime jednog lica, kao nosioca izborne liste, uz njegovu pisanu saglasnost na propisanom obrascu Gradske izborne komisije.

Naziv izborne liste grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv registrovane političke stranke, uključujući i skraćeni naziv registrovane političke stranke.

Član 21

Lice određeno kao nosilac izborne liste može biti kandidat za odbornika.

Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 22

Uz izbornu listu prilaže se sledeća dokumentacija:

1) ovlašćenje lica koje podnosi izbornu listu, na propisanom obrascu Gradske izborne komisije;

2) saglasnost nosioca izborne liste (ako je određen) da bude nosilac izborne liste, na propisanom obrascu Gradske izborne komisije;

3) izjava svakog kandidata za odbornika da prihvata da bude kandidat za odbornika, na propisanom obrascu Gradske izborne komisije;

4) potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svakog kandidata za odbornika, na obrascu nadležnog organa;

5) potvrda o prebivalištu za svakog kandidata za odbornika, ne starija od šest meseci, na obrascu nadležnog organa;

6) uverenje o državljanstvu, ne starije od šest meseci, za svakog kandidata za odbornika, na obrascu nadležnog organa;

7) spisak birača koji podržavaju izbornu listu, na propisanom obrascu Gradske izborne komisije. Spisak se dostavlja u pisanom i elektronskom obliku (CD, DVD ili USB fleš memorija), tako da sadržaj spiska u oba oblika bude istovetan;

8) najmanje 1950 overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja, na propisanom obrascu Gradske izborne komisije;

9) overen sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana, ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija ili grupa građana;

10) potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svako lice koje obrazuje grupu građana, na obrascu nadležnog organa, ako izbornu listu podnosi grupa građana.

Dokumenti iz stava 1. tač. 4), 5), 6) i 10) ovog člana dostavljaju se u originalu ili kao overena fotokopija.

Član 23

Prilikom podnošenja izborne liste, podnosilac izborne liste koji namerava da za finansiranje izborne kampanje koristi sredstva iz javnih izvora, Gradskoj izbornoj komisiji predaje i pisanu izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Član 24

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, dužan je da prilikom podnošenja izborne liste, Gradskoj izbornoj komisiji priloži i:

1) pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina;

2) program i statut političke stranke, overen u skladu sa čl. 26. st. 5. Zakona o političkim strankama ("Službeni glasnik RS", broj 36/09 i 61/15-odluka US);

3) druge dokaze o političkom delovanju na predstavljanju i zastupanju interesa nacionalne manjine i zaštiti i poboljšanju prava pripadnika nacionalne manjine.

Stranačka koalicija može da stekne položaj koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina ako svaka od političkih stranaka koje su obrazovale stranačku koaliciju ispunjava uslove da joj se utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine.

O tome da li podnosilac izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina odlučuje Gradska izborna komisija posebnim rešenjem pri proglašenju izborne liste.

Gradska izborna komisija može zatražiti mišljenje nadležnog nacionalnog saveta nacionalne manjine o tome da li je podnosilac izborne liste politička stranka nacionalnih manjina ili koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina.

Podnosilac izborne liste može imati položaj političke stranke nacionalne manjine samo ako prema podacima poslednjeg popisa stanovništva na teritoriji Grada Vranja žive pripadnici nacionalnih manjina koju reprezentuju.

Obrasci za podnošenje izborne liste i sprovođenje izbornih radnji

Član 25

Gradska izborna komisija propisuje oblik i sadržaj obrasca za potpis birača koji podržavaju izbornu listu i stavlja ga na raspolaganje učesnicima u izborima u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora.

Gradska izborna komisija utvrđuje jedinstvene standarde za izborni materijal, propisuje obrasce i pravila za sprovođenje izbornih radnji i stavlja ga na raspolaganje učesnicima u izborima u roku od pet dana od dana raspisivanja izbora.

Član 26

Birač može svojim potpisom podržati samo jednu izbornu listu kandidata za odbornika Skupštine Grada Vranja.

Birač sa prebivalištem na području Gradske opštine Vranjska Banja može svojim potpisom podržati izbornu listu samo jednog podnosioca izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja i izbornu listu samo jednog podnosioca izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja.

Potpisi birača koji podržavaju izbornu listu overavaju se kod javnog beležnika.

Prikupljanje potpisa i overa izjava birača koji podržavaju izbornu listu stranačke koalicije ili grupe građana može da se vrši isključivo nakon zaključenja i overe koalicionog sporazuma ili sporazuma o obrazovanju grupe građana.

Overene izjave birača protivno stavu 4. ovog člana nisu validne i čine suštinsku smetnju za proglašenje izborne liste.

Član 27

Gradska izborna komisija vrši proveru izjave birača koji podržavaju izbornu listu uvidom u iste i elektronskim putem, u sedištu Gradske izborne komisije, preko posebne aplikacije povezane sa biračkim spiskom.

Elektronskom proverom izdvaja se poseban spisak birača čije izjave nisu pravno valjani za podržavanje izborne liste.

Povlačenje izborne liste

Član 28

Podnosilac izborne liste može povući listu najkasnije do dana utvrđivanja zbirne izborne liste, odnosno najkasnije 14. aprila 2020. godine u 24. časa.

Povlačenjem izborne liste prestaje funkcija predstavnika podnosioca liste u svim organima za sprovođenje izbora, kao i sva prava koja mu po tom svojstvu po odredbama zakona kojim se uređuju lokalni izbori pripadaju.

IV ZBIRNA IZBORNA LISTA

Utvrđivanje i objavljivanje

Član 29

Zbirnu izbornu listu utvrđuje Gradska izborna komisija i ona sadrži sve proglašene izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Redosled izbornih listi sa imenima svih kandidata, na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu njihovog proglašavanja.

Gradska izborna komisija objavljuje zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku grada Vranja" najkasnije 10 dana pre dana održavanja izbora, odnosno najkasnije 15. aprila 2020 u 24 časa.

Gradska izborna komisija će RIK-u dostaviti zbirnu izbornu listu odmah po utvrđivanju.

Svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u roku od 48 časova od dana objavljivanja zbirne izborne liste, preko lica koje ovlasti, izvrši uvid u sve podnete izborne liste i dokumentaciju podnetu uz njih.

V BIRAČKA MESTA

Član 30

Biračka mesta određuje RIK u skladu sa zakonom kojim se uređuju izbori narodnih poslanika i uputstvom RIK-a kojim se uređuje sprovođenje izbora za narodne poslanike, na predlog Gradske uprave.

Prilikom dostavljanja predloga, Gradska uprava uzima u obzir pravila o načinu određivanja biračkih mesta, utvrđena uputstvom RIK-a kojim se uređuje sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Član 31

Za biračka mesta se, po pravilu, određuju prostorije u objektima u javnoj svojini, a samo izuzetno i prostorije u objektima u privatnoj svojini.

Predlog Gradske uprave da biračko mesto bude u objektu u privatnoj svojini mora biti obrazložen.

Za biračko mesto ne može biti određena prostorija u verskom objektu, objektu u vlasništvu političke stranke ili objektu koji koristi politička stranka, kao ni u objektu u vlasništvu kandidata za odbornika, odnosno narodnog poslanika, ili člana njegove porodice.

Prilikom određivanja biračkog mesta, vodi se računa da ono po mogućnosti bude pristupačno osobama sa invaliditetom.

Uređivanje biračkih mesta

Član 32

Gradska uprava, preko nadležnih organa, dužna je da blagovremeno obezbedi da, prostor koji je određen kao biračko mesto, bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da bude dovoljno prostrana da bi svi članovi biračkog odbora, u stalnom i proširenom sastavu, mogli nesmetano i u svakom trenutku da imaju pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu i uvid u njih, kao i da bi mogli da se postave paravani koji omogućavaju nesmetano popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu: broj i naziv biračkog mesta, državna zastava Republike Srbije, zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je da se ističu simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

Oglašavanje biračkih mesta

Član 33

Na osnovu akta RIK-a o određivanju biračkih mesta, Gradska izborna komisija utvrđuje posebno rešenje o određenim biračkim mestima na području grada Vranja i objavljuje ga u "Službenom glasniku grada Vranja, najkasnije 20 dana pre dana održavanja izbora, odnosno najkasnije 5. aprila 2020. godine u 24 časa.

VI BIRAČKI SPISAK

Izlaganje dela jedinstvenog biračkog spiska

Član 34

Dan nakon raspisivanja izbora, Gradska uprava Grada Vranja izlaže deo biračkog spiska za područje grada Vranja na uvid građanima i to oglašava preko sredstava javnog informisanja i, po potrebi, na drugi način, uz obaveštavanje građana da od nadležnog organa mogu, do zaključenja biračkog spiska, zahtevati donošenje rešenja na kojima se zasnivaju promene u birački spisak.

Deo biračkog spiska iz stava 1. ovog člana izlaže se na taj način što se putem računarske opreme u sedištu Gradske uprave, unošenjem JMBG, omogućava provera da li su upisani u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Upis u birački spisak

Član 35

Do zaključenja biračkog spiska 10. aprila 2020. godine u 24 časa, birači koji nisu upisani u birački spisak upisuje Gradska uprava.

Od zaključenja biračkog spiska, odnosno od 11. aprila 2020. godine do 22. aprila 2020. godine u 24 časa, tj. 72. časa pre dana održavanja izbora, birače u birački spisak upisuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Promene u biračkom spisku

Član 36

Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na odgovarajućem rešenju: o upisu birača u birački spisak; o brisanju birača iz biračkog spiska; ili o izmeni, dopuni ili ispravci neke činjenice o biraču.

Rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku donosi do zaključenja biračkog spiska Gradska uprava, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Zaključenje biračkog spiska. Ukupan broj birača

Član 37

Birački spisak zaključuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 15 dana pre dana održavanja izbora, odnosno 10. aprila 2020. godine u 24 časa i istim utvrđuje ukupan broj birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

Na osnovu rešenja iz st. 1. ovog člana, Gradska izborna komisija donosi posebno rešenje o ukupnom broju birača u Gradu i na svakom biračkom mestu i isto objavljuje u "Službenom glasniku Grada Vranja".

Priprema i dostavljanje izvoda iz biračkog spiska

Član 38

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave priprema i overava štampane izvode iz biračkog spiska, razvrstane po biračkim mestima na području grada Vranja i dostavlja ih Gradskoj izbornoj komisiji, u roku od 48 časova od donošenja rešenja o zaključenju biračkog spiska.

Konačan broj birača

Član 39

Republička izborna komisija, odmah po unošenju promena u izvode iz biračkog spiska u skladu sa zakonom kojim se uređuje jedinstveni birački spisak i uputstvom za sprovođenje ovog zakona, utvrđuje i objavljuje u "Službenom glasniku RS" konačan broj birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

Na osnovu rešenja iz st. 1. ovog člana, Gradska izborna komisija donosi posebno rešenje o konačnom broju birača u Gradu i na svakom biračkom mestu i isto objavljuje u "Službenom glasniku Grada Vranja".

VII OBAVEŠTENJE O DATUMU I VREMENU ODRŽAVANJA IZBORA

Član 40

Obaveštenje biračima o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska dostavlja se svakom biraču najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora, 20. aprila 2020. godine u 24 časa.

VIII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala - pribora

Član 41

Gradska uprava se stara o uređivanju biračkih mesta i priprema za svaki birački odbor:

1) jednu glasačku kutiju;

2) dva seta paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja;

3) dva spreja za obeležavanje prsta birača;

4) dve UV lampe;

5) vreću za odlaganje izbornog materijala;

6) pribor za pisanje;

7) pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala (pečat i pečatni vosak);

8) koverte za odlaganje glasačkih listića;

9) sigurnosne zatvornice za zatvaranje vreća za odlaganje izbornog materijala;

10) ostali materijal (baterije, olovke, lenjir, makaze, sveće i dr).

Član 42

Gradska izborna komisija blagovremeno priprema za svaki birački odbor:

1) zbirnu izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja;

2) rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod);

3) rešenje o imenovanju biračkog odbora;

4) overen izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu i poseban izvod iz biračkog spiska-spisak naknadnih promena u biračkom spisku;

5) potreban broj glasačkih listića, koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. Glasački listići za glasanje birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska obezbeđuju se iz obavezne rezerve;

6) kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije;

7) obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka;

8) kontrolni formular;

9) obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja;

10) potreban broj obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta;

11) obrazac evidencije o prisustvu na biračkom mestu za članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu imenovanih u skladu sa zakonom kojim se uređuju lokalni izbori, odnosno za članove i zamenike članova podnosioca izborne liste za odbornike koja nije podnela izbornu listu za narodne poslanike;

12) posebne službene koverte za glasanje;

13) pravila o radu biračkih odbora-koje dostavlja RIK; i

14) državnu zastavu Republike Srbije - koju dostavlja RIK.

Predaja izbornog materijala biračkim odborima

Član 43

Gradska izborna komisija izborni materijal predaje predstavnicima biračkih odbora najkasnije 24 časa pre dana održavanja izbora.

Primopredaja izbornog materijala vrši se u sedištu Gradske izborne komisije.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu Gradske izborne komisije.

IX PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA GRADSKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Član 44

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja predaje Gradskoj izbornoj komisiji sledeći izborni materijal:

1) prvi primerak zapisnika o radu biračkog odbora;

2) izvod iz biračkog spiska i poseban izvod-spisak naknadnih promena;

3) zapečaćen koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije;

4) zapečaćen koverat u kojem su neupotrebljeni glasački listići;

5) zapečaćen koverat u kojem su nevažeći glasački listići;

6) zapečaćen koverat u kojem su važeći glasački listići;

7) zapečaćen koverat u kojem su potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

8) popunjene obrasce evidencije članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu;

9) preostalu izbornu dokumentaciju.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu Gradske izborne komisije.

Utvrđivanje i objavljivanje rezultata izbora

Član 45

Po prijemu izbornog materijala sa biračkih mesta, Gradska izborna komisija u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, utvrđuje: ukupan broj birača upisanih u birački spisak; broj birača koji su glasali na biračkim mestima; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; ukupan broj primljenih glasačkih listića; ukupan broj nevažećih glasačkih listića; ukupan broj važećih glasačkih listića i broj glasova datih za svaku izbornu listu.

Gradska izborna komisija utvrđuje rezultate glasanja na biračkim mestima najkasnije u roku od šest časova od dostavljanja izveštaja sa biračkih mesta.

Gradska izborna komisija objavljuje rezultate izbora u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

X RASPODELA I DODELA MANDATA

Član 46

Svakoj izbornoj listi pripada broj mandata koji je srazmeran broju dobijenih glasova.

Gradska izborna komisija utvrđuje broj mandata koji pripada svakoj izbornoj listi.

U raspodeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje 3% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali.

Političke stranke nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3% glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35%.

Uvećanje količnika izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina za 35% odnosi se samo na liste onih političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina koje su dobile manje od 3%.

Gradska izborna komisija u roku od 24 časa od zatvaranja biračkog mesta, vrši raspodelu odborničkih mandata saglasno odredbama zakona kojim se uređuju lokalni izbori, o čemu sastavlja poseban zapisnik.

Gradska izborna komisija, najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, sve dobijene mandate sa izborne liste dodeljuje kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Gradska izborna komisija izdaje odborniku uverenje da je izabran.

XI PONOVNI IZBORI

Član 47

Ponovni izbori sprovode se ako Gradska izborna komisija ili Upravni sud ponište izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora, u slučajevima utvrđenim zakonom.

Ako se izbori ponište na pojedinom biračkom mestu, glasanje se ponavlja samo na tom biračkom mestu.

Na biračkim mestima na kojima izborni postupak nije sproveden u skladu sa zakonom, izbori se ponavljaju u roku od sedam dana od dana utvrđivanja nepravilnosti u izbornom postupku, na način i po postupku utvrđenim za sprovođenje izbora.

Ponovne izbore raspisuje Gradska izborna komisija.

Ponovni izbori sprovode se po listi kandidata koja je utvrđena za izbore koji su poništeni, osim kad su izbori poništeni zbog nepravilnosti u utvrđivanju izborne liste.

U slučaju ponavljanja izbora konačni rezultati izbora utvrđuju se po završetku ponovljenog glasanja.

XII STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 48

Glasačka kutija izrađuje se prema propisanim standardima, u skladu sa uputstvom kojim se uređuju oblik i dimenzije glasačke kutije.

Sprej za obeležavanje prsta birača

Član 49

Obeležavanje prsta birača kao znak da je birač glasao vrši se sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe.

Glasački listići

Član 50

Gradska izborna komisija propisuje tekst, oblik i izgled glasačkih listića.

Glasačke listiće overava Gradska izborna komisija.

Gradska izborna komisija utvrđuje ukupan broj glasačkih listića, koji mora biti jednak broju birača upisanih u birački spisak u Gradu.

Gradska izborna komisija rešenjem koje se objavljuje u "Službenom glasniku Grada Vranja" utvrđuje ukupan broj glasačkih listića u smislu stava 3.ovog člana, kao i broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića.

Glasački listići štampaju se u štampariji koju odredi Gradska izborna komisija.

Glasački listići štampaju se isključivo na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

Boja glasačkih listića po kojima će se glasati na izborima za odbornike Skupštine Grada Vranja i boja kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije koje će se koristiti na tim izborima moraju da se razlikuju od boja utvrđenih odlukom RIK-a o određivanju boje glasačkog listića i boje kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije, za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine.

Priprema štampanja i štampanje glasačkog listića

Član 51

Nakon donošenja odluke o tekstu i izgledu glasačkih listića, Gradska izborna komisija sačinjava uzorak glasačkog listića koji overava predsednik Gradske izborne komisije svojim potpisom i pečatom Gradske izborne komisije.

Na osnovu overenog uzorka glasačkog listića, štamparija vrši štampanje na način propisan uputstvom RIK-a kojim se uređuje sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Štampanje glasačkih listića nadzire Gradska izborna komisija, preko svojih članova koje ovlasti predsednik Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija je dužna da omogući javnost štampanja glasačkih listića.

Predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Gradskoj izbornoj komisiji.

Gradska izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

Ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji u pismenom obliku obaveštenje o licima koja će prisustvovati štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića, u kojem se za svako to lice navodi ime i prezime, njegov JMBG i broj mobilnog telefona.

Predstavnici podnosilaca izbornih lista koji prisustvuju predaji glasačkih listića Gradskoj izbornoj komisiji, moraju da imaju ovlašćenje za prisustvovanje navedenim radnjama, koje sadrži ime i prezime predstavnika, njegov JMBG i broj mobilnog telefona.

XIII UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 52

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

XIV STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 53

Statističku obradu podataka o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja obezbeđuje Gradska izborna komisija, preko ovlašćenih lica Gradske uprave.

Na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, ovlašćeno lice iz stava 1.ovog člana vrši logističko- računarsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora i priprema podatke o privremenim rezultatima izbora, koristeći aplikativni softver u Gradskoj izbornoj komisiji.

Od završetka glasanja do objavljivanja rezultata izbora, Gradska izborna komisija objavljuje privremene podatke o rezultatima izbora.

Podnosioci izbornih lista imaju pravo da prisustvuju statističkoj obradi podataka o rezultatima izbora.

Ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji u pismenom obliku obaveštenje o licima koja će prisustvovati statističkoj obradi podataka o rezultatima izbora, sa podacima o licima koja će prisustvovati obradi, i to: imenom i prezimenom, prebivalištem i adresom stana i JMBG.

XV PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 54

Zainteresovana registrovana udruženja čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti izbora, koja žele da prate rad Gradske izborne komisije za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja, podnose prijavu Gradskoj izbornoj komisiji, u skladu sa uputstvom kojim se uređuje sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Uz prijavu prilaže se izvod iz Registra udruženja i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače rada Gradske izborne komisije (domaći posmatrači).

Udruženje može za posmatrača da prijavi samo punoletnog državljanina Republike Srbije, koji nije kandidat za odbornika ili član biračkog odbora.

Za praćenje rada Gradske izborne komisije, udruženje može da prijavi najviše dva posmatrača.

Po konstataciji o ispunjenosti uslova, Gradska izborna komisija izdaje odgovarajuće ovlašćenje.

Gradska izborna komisija dužna je da u zapisnicima o svom radu konstatuju prisustvo posmatrača.

Posmatrači rada Gradske izborne komisije u sedištu Gradske izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Gradske izborne komisije.

Strani posmatrači

Član 55

Zainteresovane međunarodne i strane organizacije i udruženja koja žele da prate rad Gradske izborne komisije podnose prijavu Gradskoj izbornoj komisiji, u skladu sa uputstvom kojim se uređuje sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Uz prijavu se prilaže i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače (strani posmatrači), kao i spisak prevodilaca koji će biti u pratnji prijavljenih posmatrača.

Prijavu i spisak posmatrača, Gradska izborna komisija bez odlaganja dostavlja Ministarstvu spoljnih poslova, koje je dužno da svoje mišljenje o prijavi dostavi Gradskoj izbornoj komisiji u roku od tri dana od dana kada je prijavu primilo.

Ispunjenost uslova da strani posmatrači prate rad Gradske izborne komisije konstatuje predsedavajući na sednici Gradske izborne komisije.

Po konstataciji o ispunjenosti uslova, Gradska izborna komisija izdaje stranim posmatračima i prevodiocima odgovarajuće akreditacije u koje se upisuju neophodni podaci iz spiska predloženog u prijavi.

Položaj posmatrača

Član 56

Posmatrači su dužni da se ponašaju u okviru svojih ovlašćenja.

Na položaj posmatrača shodno se primenjuju odredbe uputstva kojim se uređuju izbori za narodne poslanike.

XVI SREDSTAVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 57

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđena u budžetu Grada Vranja, prema finansijskom planu ukupnih troškova koje je utvrdila Gradska izborna komisija, mogu se koristiti za:

1) nabavku i štampanje izbornog materijala;

- naknadu za rad članova i zamenika članova Gradske izborne komisije u stalnom i proširenom sastavu;

- naknadu za rad zaposlenih u Gradskoj upravi i drugih lica angažovanih da za Gradsku izbornu komisiju obavljaju stručne i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora;

- naknada za rad članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu, koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za odbornike Skupštine grada Vranja, koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike;

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala;

- statističku obradu izbornih podataka;

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavac za raspolaganje sredstava je predsednik Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija podnosi Skupštini Grada izveštaj o utrošenim sredstvima.

XVII FINANSIRANJE TROŠKOVA IZBORNE KAMPANJE

Član 58

Za finansiranje troškova izborne kampanje za izbor odbornika Skupštine grada Vranja, učesnik na izborima (politička stranka, koalicija političkih stranaka, grupa građana) može da koristi sredstva iz javnih izvora, u skladu sa zakonom kojim se uređuje finansiranje političkih aktivnosti.

Pravo na pokriće troškova izborne kampanje iz javnih izvora ostvaruje:

1. Podnosilac izborne liste koji je prilikom podnošenja izborne liste predao Gradskoj izbornoj komisiji pisanu izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Izborna komisija prikuplja izjave i predaje ih organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove budžeta, čime se iscrpljuje uloga Gradske izborne komisije u pogledu zakona kojim se uređuje finansiranje političkih aktivnosti.

2. Podnosilac izborne liste koji položi izborno jemstvo u visini sredstava koja treba da mu budu isplaćena iz budžeta Grada.

Izborno jemstvo se polaže kod organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove budžeta u roku od tri dana od dana proglašenja svih izbornih lista, odnosno utvrđivanja zbirne izborne liste kandidata za odbornike Skupštine grada Vranja. Izborno jemstvo sastoji se u polaganju gotovog novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnoj imovini lica koje je dalo jemstvo.

3. Podnosilac izborne liste otvori poseban račun, koji se ne može koristiti u druge svrhe.

Politički subjekat, koji ne poseduje račun, dužan je da ga otvori nakon raspisivanja izbora, a pre proglašenja izborne liste. Otvaranje računa za koaliciju, odnosno grupu građana, uređuje se sporazumom o obrazovanju tih političkih subjekata.

Nakon održanih izbora, učesnik na izborima je dužan:

- da sva neutrošena sredstva iz javnih izvora (budžeta) vrati vrati u budžet Grada;

- da sva sredstva dobijena iz budžeta Grada vrati u budžet ako na izborima ne osvoji najmanje 1% važećih glasova, odnosno 0,2% važećih glasova ako na izborima za izbor odbornika Skupštine Grada ima status političke stranke, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora;

- da Agenciji za borbu protiv korupcije, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, podnese izveštaj o troškovima izborne kampanje, odnosno o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora.

XVIII OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 59

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1) izborna lista kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 1/20);

2) saglasnost nosioca izborne liste da bude nosilac izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 2/20);

3) ovlašćenje da se u ime političke stranke, stranačke koalicije ili grupe građana podnese izborna lista kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 3/20);

4) izjava kojom se prihvata kandidatura za odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 4/20);

5) spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 5/20);

6) izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 6/20);

7) izjava o korišćenju sredstava iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje (Obrazac GS 7/20);

8) rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 8/20);

9) glasački listić za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 9/20);

10) kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (Obrazac GS 10/20);

11) potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (Obrazac GS 11/20);

12) zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između Gradske izborne komisije i biračkog odbora (Obrazac GS 12/20);

13) zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 13/20);

14) kontrolni formular za logičko-računsko slaganje rezultata glasanja na biračkom mestu (Obrazac GS 14/20);

15) zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i Gradske izborne komisije (Obrazac GS 15/20);

16) zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 16/20);

17) uverenje o izboru za odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac GS 17/20).

Gradska izborna komisija može utvrditi i druge obrasce za pojedine izborne radnje.

XIX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 60

Na pitanja koja nisu regulisana ovim uputstvom neposredno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju lokalni izbori, zakona kojim se uređuju izbori narodnih poslanika Narodne skupštine, uputstva RIK-a kojim se uređuje sprovođenje zakona o izboru narodnih poslanika, akta RIK-a kojim se uređuje koordinirano sprovođenje izbora za narodne poslanike i odbornike skupština jedinice lokalne samouprave i posebnih uputstava RIK-a.

Član 61

Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važio Uputstvo za sprovođenje Zakona o lokalnim izborima za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja i za izbor odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja na izborima raspisanim za 24. april 2016. godine, broj:013-6/2016-13 od 7. marta 2016. godine.

Član 62

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".