ZAKON
O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ODREĐIVANJU TROMEĐNE GRANIČNE TAČKE IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE, CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2020)

ČLAN 1

Potvrđuje se Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potpisan u Sarajevu, 15. maja 2019. godine, u originalu na srpskom jeziku, crnogorskom jeziku i na službenim jezicima u Bosni i Hercegovini - bosanskom jeziku, srpskom jeziku i hrvatskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Protokola u originalu na srpskom jeziku glasi:

PROTOKOL
O ODREĐIVANJU TROMEĐNE GRANIČNE TAČKE IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE, CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE

Član 1

Ovim protokolom određuje se tromeđna granična tačka između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: "tromeđa").

Tromeđa je određena na osnovu dokumentacije o bivšim međurepubličkim granicama, kojom raspolažu potpisnice ovog protokola.

Član 2

Tromeđa je zajednička tačka granica katastarskih opština: Sočice (Republika Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Đakovići (Zaborak) (Bosna i Hercegovina), koja se nalazi u mestu zvanom Zelena Glava, sa grafički očitanim približnim koordinatama u Gaus-Krigerovoj projekciji (6. zona):

y = 6 599 347.34

x = 4 821 076.35

H = 1210.00

Grafički prikaz tromeđe nalazi se u Prilogu 1 ovog protokola.

Posle stabilizacije tromeđne granične oznake, potpisnice ovog protokola izvršiće zajednički merenja i izraditi odgovarajuća tehnička dokumenta sa definitivnim koordinatama.

Član 3

Tromeđa će biti obeležena na terenu postavljanjem odgovarajuće tromeđne granične oznake, u sklopu obeležavanja državnih granica između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Oblik i dimenzije tromeđne granične oznake usaglasili su stručnjaci sve tri potpisnice ovog protokola.

Tehnička dokumentacija o tromeđnoj graničnoj oznaci nalazi se u Prilogu 2 ovog protokola.

Član 4

Troškove postavljanja tromeđne granične oznake snosiće, u jednakom iznosu, potpisnice ovog protokola.

Član 5

Protokol stupa na snagu danom prijema poslednje diplomatske note kojom se potpisnice ovog protokola međusobno obaveštavaju o ispunjenosti unutrašnjih procedura potrebnih za njegovo stupanje na snagu.

Član 6

Ovaj protokol sačinjen je u tri originalna primerka, i to: za stranu Republike Srbije na srpskom jeziku, za stranu Crne Gore na crnogorskom jeziku i za stranu Bosne i Hercegovine na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku (na latiničnom, odnosno ćiriličnom pismu), pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni.

Protokol je potpisan u Sarajevu, 15. maja 2019. godine.

ZA REPUBLIKU SRBIJU
_____________________

ZA CRNU GORU
_________________

ZA BOSNU I HERCEGOVINU
__________________________

Priloge 1 i 2, koji su sastavni deo ovog protokola, objavljene u "Sl. glasniku RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2020, možete pogledati OVDE

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".