ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE KOMONVELTA DOMINIKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2020)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Vlade Komonvelta Dominike, sačinjen u Beogradu, 4. februara 2019. godine, u originalu na srpskom i engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Vlade Komonvelta Dominike u originalu na srpskom jeziku glasi:

SPORAZUM
O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE KOMONVELTA DOMINIKE

Vlada Republike Srbije i Vlada Komonvelta Dominike (u daljem tekstu: Strane),

uvereni da se kroz turizam unapređuje ne samo ekonomska saradnja između dve države, nego i zbližavaju narodi,

u želji da postignu recipročni interes za obezbeđenje odgovarajućeg zakonskog okvira za uspostavljanje međusobno povoljne bilateralne saradnje obuhvaćene ovim sporazumom o saradnji,

sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Strane će u skladu sa svojim važećim nacionalnim zakonodavstvima usvajati neophodne mere za unapređenje razmene u oblasti turizma.

Strane će, u skladu sa svojim nadležnostima, podsticati razvoj odnosa između ministarstava nadležnih za turizam i drugih organizacija i institucija u oblasti turizma.

Član 2

Strane će podsticati međusobnu razmenu podataka i informacija o razvoju kvaliteta turističke ponude i obuci kadrova za obavljanje poslova u oblasti turizma, ugostiteljstva, promocije i marketinga.

Član 3

Strane će razmotriti mogućnosti organizovanja obuke kadrova za rad u oblasti turizma i ugostiteljstva u svojim državama, kao i stručnjaka za promociju, marketing i strateški razvoj turizma.

Član 4

Strane će podsticati učešće svojih predstavnika, kao i predstavnika medija u studijskim putovanjima, na turističkim manifestacijama, sajmovima i izložbama, koje se organizuju u državama Strana.

Član 5

Strane će podsticati organizovanje susreta predstavnika turističkih agencija, stručnjaka i poslovnih ljudi y oblasti turizma u cilju upoznavanja sa turističkom ponudom, obezbeđivanja mogućnosti za prezentovanje informacija, statističkih podataka, kao i predloga investicionih projekata u oblasti turizma.

Član 6

Strane će moći da usklađuju svoje aktivnosti u okvirima odredaba međunarodnih organizacija iz oblasti turizma, u skladu sa svojim interesima i prioritetima i prema zajedničkim usvojenim procedurama.

Član 7

Ovaj sporazum o saradnji stupa na snagu datumom prijema poslednje note kojom Strane u pisanom obliku diplomatskim putem obaveštavaju jedna drugu da su ispunjeni svi uslovi koje njihovo zakonodavstvo predviđa za stupanje na snagu Sporazuma o saradnji.

Sporazum o saradnji se zaključuje na period od pet (5) godina i automatski se obnavlja za naredne periode od pet (5) godina, osim ako jedna od Strana u pisanom obliku ne obavesti drugu Stranu o svojoj nameri da raskine Sporazum o saradnji i to šest (6) meseci pre isteka važnosti istoga.

Raskid ovog sporazuma o razumevanju neće uticati na sprovođenje programa i projekata dogovorenih u vreme njegovog važenja, ukoliko se Strane drugačije ne dogovore.

Sačinjeno u Beogradu, dana 4. februara 2019. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom i engleskom jeziku, pri čemu oba teksta ima jednaku važnost.

Za
Vladu Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.

 

Za
Vladu Komonvelt Dominike
Ruzvelt Skerit, s.r.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovoriˮ.