ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE CRNE GORE O UZAJAMNOM PRIZNAVANJU KVALIFIKOVANIH USLUGA OD POVERENJA KOJE SE PRUŽAJU U REPUBLICI SRBIJI I USLUGA SERTIFIKOVANJA ZA ELEKTRONSKE TRANSAKCIJE KOJE SE PRUŽAJU U CRNOJ GORI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2020)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Republici Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori potpisan u Beogradu, 4. aprila 2019. godine u originalu na srpskom i crnogorskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Republici Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori, u originalu na srpskom jeziku glasi:

SPORAZUM
IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE CRNE GORE O UZAJAMNOM PRIZNAVANJU KVALIFIKOVANIH USLUGA OD POVERENJA KOJE SE PRUŽAJU U REPUBLICI SRBIJI I USLUGA SERTIFIKOVANJA ZA ELEKTRONSKE TRANSAKCIJE KOJE SE PRUŽAJU U CRNOJ GORI

Vlada Republike Srbije i Vlada Crne Gore (u daljem tekstu: Ugovorne strane), u cilju prekograničnog pružanja usluga, eliminisanja prepreka u elektronskom poslovanju, omogućavanja korišćenja i jednakog pravnog dejstva kvalifikovanih usluga od poverenja, odnosno kvalifikovanih usluga sertifikovanja za elektronske transakcije u obe zemlje, sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Republika Srbija priznaje kvalifikovane usluge sertifikovanja za elektronske transakcije koje pružaju kvalifikovani davaoci usluga sertifikovanja za elektronske transakcije u Crnoj Gori, u skladu sa zakonom kojim se reguliše elektronska identifikacija i elektronski potpis u Crnoj Gori, i to: kvalifikovani elektronski potpis, kvalifikovani elektronski pečat i kvalifikovani elektronski vremenski pečat.

Crna Gora priznaje kvalifikovane usluge od poverenja koje pružaoci kvalifikovanih usluga od poverenja pružaju u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom kojim se regulišu usluge od poverenja u elektronskom poslovanju u Republici Srbiji, i to: kvalifikovani elektronski potpis, kvalifikovani elektronski pečat i kvalifikovani elektronski vremenski žig.

Član 2

Uzajamno se priznaju usluge iz člana 1. ovog sporazuma koje pružaju pružaoci usluga koji su upisani u odgovarajuće registre, i to:

1) Registar pružalaca kvalifikovanih usluga od poverenja u Republici Srbiji;

2) Registar kvalifikovanih davalaca usluga sertifikovanja za elektronske transakcije u Crnoj Gori.

Član 3

Republika Srbija priznaje sisteme elektronske identifikacije davalaca usluga sertifikovanja za elektronske transakcije u Crnoj Gori, u skladu sa zakonom kojim se reguliše elektronska identifikacija i elektronski potpis u Crnoj Gori.

Crna Gora priznaje šeme elektronske identifikacije pružalaca usluga elektronske identifikacije u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom kojim se reguliše elektronska identifikacija u Republici Srbiji.

Član 4

Uzajamno se priznaju sistemi, odnosno šeme iz člana 3. ovog sporazuma koje pružaju pružaoci usluga koji su upisani u odgovarajuće registre, i to:

1) Registar pružalaca usluge elektronske identifikacije i šema elektronske identifikacije u Republici Srbiji, za srednji i visok nivo pouzdanosti;

2) Registar i/ili Evidenciju kvalifikovanih davalaca usluga sertifikovanja za elektronske transakcije u Crnoj Gori, za značajan i visok stepen sigurnosti.

Član 5

Uzajamnim priznavanjem usluga iz člana 1. ovog sporazuma i sistema, odnosno šema iz člana 3. ovog sporazuma, daje se jednako pravno dejstvo tim uslugama, kao i sistemima, odnosno šemama u obe zemlje.

Član 6

Uzajamno priznavanje usluga iz člana 1. ovog sporazuma vrši se upisom davaoca usluge sertifikovanja za elektronske transakcije iz člana 1. stav 1. ovog sporazuma u Registar pružalaca kvalifikovanih usluga od poverenja u Republici Srbiji, odnosno upisom pružaoca kvalifikovanih usluga od poverenja iz člana 1. stav 2. ovog sporazuma u Registar kvalifikovanih davalaca usluga sertifikovanja za elektronske transakcije Crne Gore.

Član 7

Ugovorne strane uzajamno priznaju kvalifikovana sredstva za kreiranje elektronskog potpisa odnosno pečata, koja su upisana u odgovarajući registar, odnosno listu, i to u:

1) Registar kvalifikovanih sredstava za kreiranje elektronskih potpisa i elektronskih pečata u Republici Srbiji;

2) Listu sertifikovanih kvalifikovanih sredstava za izradu elektronskih potpisa u Crnoj Gori.

Član 8

O promenama podataka iz evidencija (registara, odnosno lista) iz čl. 2, 4, 6. i 7. ovog sporazuma nadležni organ jedne ugovorne strane obaveštavaće nadležni organ druge ugovorne strane putem elektronske pošte odmah po promeni podataka.

Član 9

Ovaj sporazum stupa na snagu danom prijema poslednjeg pisanog obaveštenja kojim ugovorne strane obaveštavaju jedna drugu, diplomatskim putem, o ispunjenju unutrašnjih procedura neophodnih za njegovo stupanje na snagu.

Ovaj sporazum se zaključuje na neodređeno.

Svaka ugovorna strana može otkazati ovaj sporazum u svakom trenutku slanjem pisanog obaveštenja o tome drugoj ugovornoj strani, diplomatskim putem. U tom slučaju, Sporazum prestaje da važi po isteku šest meseci od datuma prijema tog obaveštenja.

Svaki spor u vezi sa tumačenjem ili primenom ovog sporazuma rešava se putem konsultacija ili pregovora između Ugovornih strana diplomatskim kanalima.

Svaka ugovorna strana obaveštavaće drugu ugovornu stranu o promeni nacionalnih propisa kojima se regulišu usluge koje su predmet ovog sporazuma, i to odmah po donošenju tih propisa.

U slučaju značajnih promena propisa iz stava 5. ovog člana, ugovorne strane mogu po potrebi pristupiti prilagođavanju ovog sporazuma.

Ovaj sporazum može se menjati uz uzajamnu pisanu saglasnost Ugovornih strana. Izmene stupaju na snagu u skladu sa odredbama stava 1. ovog člana.

Potpisano u Beogradu, dana 4. aprila 2019. godine, u dva originalna primerka svaki na srpskom i crnogorskom jeziku, pri čemu su oba teksta podjednako verodostojna.

ZA VLADU REPUBLIKE SRBIJE
dr Rasim Ljajić, s.r.
potpredsednik Vlade
i ministar

 

ZA VLADU CRNE GORE
Suzana Pribilović, s.r.
ministar

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".