UREDBA

O SADRŽAJU I NAČINU IZRADE PLANA SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA

("Sl. glasnik RS", br. 21/2020)

Predmet Uredbe

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuje sadržaj i način izrade plana smanjenja rizika od katastrofa (u daljem tekstu: Plan).

Predmet Plana

Član 2

Planom se utvrđuju preventivne, organizacione, tehničke, finansijske, normativne, nadzorne, edukativne i druge mere i aktivnosti (strukturne i nestrukturne mere i aktivnosti) koje su nadležni državni organi, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, na osnovu procene pojedinih rizika, dužni da preduzmu u budućem periodu u cilju tretiranja i smanjenja rizika od katastrofa i ublažavanja njegovih posledica.

Strukturne mere i aktivnosti

Član 3

Strukturne mere i aktivnosti su mere koje se odnose na investicije u izgradnju ili rekonstrukciju infrastrukture, a čija projektno-tehnička dokumentacija treba da sadrži sve neophodne podatke o postojećim rizicima.

Nestrukturne mere i aktivnosti

Član 4

Nestrukturne mere i aktivnosti su sve one mere koje podrazumevaju korišćenje postojećih znanja, prakse i standarda za smanjenje rizika od katastrofa, a naročito one mere iskazane kroz javne politike, planska dokumenta i zakone, koje omogućavaju podizanje javne svesti, profesionalno usavršavanje i edukaciju u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Sadržina Plana

Član 5

Plan obavezno sadrži sledeće elemente:

1) uvod u plan koji u sebi sadrži naziv opasnosti za koju se radi plan, kratku analizu postojećeg stanja, opis željenog stanja (opšti i posebni ciljevi) i izvod iz procene rizika u delu kojim se definiše nivo rizika od predmetne opasnosti (matrica za štićene vrednosti);

2) mere i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi smanjenja rizika od katastrofa;

3) subjekte odgovorne za sprovođenje mera i aktivnosti, kao i za praćenje sprovođenja i izveštavanje o sprovođenju;

4) rokove za završetak predviđenih mera i aktivnosti;

5) potrebna sredstva za sprovođenje mera i aktivnosti, uz navođenje izvora finansiranja za obezbeđena sredstva.

Plan može sadržati i druge elemente u skladu sa potrebama donosioca.

Način izrade Plana

Član 6

Ministarstvo unutrašnjih poslova obrazuje posebnu radnu grupu za izradu Nacionalnog plana smanjenja rizika od katastrofa, u kojoj svoje predstavnike obavezno imaju svi organi državne uprave, koji su prema zakonu nosioci njegove izrade.

U toku izrade Nacionalnog plana iz stava 1. ovog člana, sprovode se konsultacije, a nakon toga i javna rasprava, u skladu sa propisima koji uređuju planski sistem Republike Srbije i Poslovnikom Vlade.

Nadležni organi autonomnih pokrajina, odnosno jedinica lokalnih samouprava, izrađuju svoje planove smanjenja rizika od katastrofa na osnovu sopstvenih procena rizika od katastrofa, shodnom primenom odredaba st. 1. i 2. ovog člana.

Nadležni organi autonomnih pokrajina, odnosno jedinica lokalnih samouprava, u obavezi su da, u toku izrade pokrajinskih, odnosno lokalnih planova smanjenja rizika od katastrofa, obave potrebne konsultacije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim organima državne uprave iz stava 1. ovog člana, radi obezbeđenja međusobne usaglašenosti planova.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".