ZAKLJUČAK

O DAVANJU SAGLASNOSTI NA PRAVILNIK O RASPOREDU RADNOG VREMENA U GRADSKOJ UPRAVI ZA JAVNE PRIHODE I INSPEKCIJSKE POSLOVE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/2020)

I Daje se saglasnost na Pravilnik o rasporedu radnog vremena u Gradskoj upravi za javne prihode i inspekcijske poslove koji je donela načelnik Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove, pod brojem 110-58/20-XXIII dana 21. februara 2020. godine, na koji su pozitivno mišljenje dali SO SS Gradskih uprava, stručnih službi i organa grada Kragujevca pod brojem 9/20 od 20. februara 2020. godine i Sindikat nezavisnost Gradske uprave dana 20. februara 2020. godine, u svojstvu reprezentativnih sindikata.

II Sastavni deo ovog zaključka je Pravilnik o rasporedu radnog vremena u Gradskoj upravi za javne prihode i inspekcijske poslove.

III Ovaj zaključak sa Pravilnikom o rasporedu radnog vremena u Gradskoj upravi za javne prihode i inspekcijske poslove objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".

* * *

Načelnik Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove, na osnovu člana 55. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13,75/14,13/17 - odluka US, 113/17 i 95/18), člana 7. stav 3. Kolektivnog ugovora kod poslodavca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 14/18), člana 23. Odluke o organizaciji gradske uprave grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 20/19) i stava III Odluke o radnom vremenu ("Službeni list grada Kragujevca", broj 18/15), dana 21. februara 2020. godine, donosi

PRAVILNIK
O RASPOREDU RADNOG VREMENA GRADSKOJ UPRAVI ZA JAVNE PRIHODE I INSPEKCIJSKE POSLOVE

Član 1

Pravilnikom o rasporedu radnog vremena u Gradskoj upravi za javne prihode i inspekcijse poslove (u daljem tekstu: Pravilnik), bliže se određuje radno vreme za zaposlene u Gradskoj upravi za javne prihode i inspekcijske poslove.

Član 2

Puno radno vreme zaposlenih traje 40 časova nedeljno.

Radna nedelja traje 5 radnih dana.

Pravilo je da radno vreme zaposlenih radnim danima traje od 7,30 do 15,30 časova, sa pravom korišćenja odmora u toku dnevnog rada od 9,30 do 10,00 časova.

Član 3

Zbog prirode posla u kome rad traje duže od radnog vremena utvrđenog zakonom, kolektivnim ugovorom i drugim opštim aktima, kao i zahteva za zajedničkim inspekcijskim nadzorom inspekcijskih organa različitih nivoa vlasti i MUP RS, u Sekretarijatu za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju organizuje se rad u tri smene.

Član 4

I SMENA

Radni dan u prvoj smeni od ponedeljka do petka traje 8 časova u skladu sa članom 2. stav 3. ovog Pravilnika i to za zaposlene u Odeljenju inspekcijskog nadzora za komunalne delatnosti i komunalne poslove, Odeljenju inspekcijskog nadzora zaštite životne sredine i turizma, Odeljenja inspekcijskog nadzora u oblasti izgradnje, Odeljenju inspekcijskog nadzora u oblasti saobraćala i puteva i Odeljenju inspekcijskog nadzora u oblasti prosvete i sporta.

Radno vreme radnim danima u I smeni za zaposlene u Odeljenju komunalne milicije počinje u 7,00 časova i završava se u 15,00 časova sa pauzom od 9,00 do 9,30 časova.

Subotom se u I smeni organizuje rad:

- jedne patrole komunalne milicije od 05,00 do 13,00 časova sa pauzom od 9,00 do 9,30 časova i jedne dežurne patrole od 7,00 do 15,00 časova sa pauzom od 9,00 do 9,30 časova,

- dva dežurna komunalna inspektora i jednog komunalnog inspektora za rad u JKP Šumadija -Sektor Parking servisa i to od 7,30 do 15,30 časova sa pauzom od 9,30 do 10,00 časova.

Nedeljom se u I smeni organizuje rad dve patrole komunalne milicije od 7,30 do 15,30 časova sa pauzom od 9,30 do 10,00 časova i

- dva dežurna komunalna inspektora od 7,30 do 15,30 časova sa pauzom od 9,30 do 10,00 časova.

Rad komunalne milicije i komunalnih inspektora subotom i nedeljom se računa kao prekovremeni rad.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, inspekcije mogu po potrebi i nalogu načelnika Gradske uprave organizovati i rad u II ili III smeni.

Član 5

II SMENA

Radni dan zaposlenih u drugoj smeni od ponedeljka do petka traje od 14,00 do 22,00 časa, sa pauzom koja počinje od 16,30 i traje do 17,00 časova.

U drugoj smeni rade zaposleni:

- jedna patrola zaposlenih iz Odeljenja komunalne milicije i

- jedan komunalni inspektor za potrebe za rad u JKP Šumadija - Sektor Parking servisa.

Član 6

III SMENA

Radni dan zaposlenih u trećoj smeni traje od 22,00 časa do 06,00 časova narednog dana, sa pauzom koja počinje od 1,00 do 1,30 časova i smatra se radom noću.

U trećoj smeni rade zaposleni:

- jedna patrola zaposlenih iz Odeljenja komunalne milicije

- po nalogu načelnika Gradske uprave komunalni inspektori, inspektori za saobraćaj i puteve, inspektori za zaštitu životne sredine, turistički inspektori i dr.

Smena zaposlenih komunalnih milicionara u noćnoj smeni započinje od subote i traje do petka naredne nedelje.

Član 7

Komunalna milicija i komunalna inspekcija organizuju rad i u dane državnih i drugih praznika koji su za ostale zaposlene neradni dani.

Član 8

Raspored radnog vremena utvrđen ovim Pravilnikom Poslodavac je dužan da objavi na oglasnoj tabli organa Grada najmanje 10 dana pre početka primene i da o tome obavesti zaposlene.

Raspored radnog vremena u skladu sa ovim Pravilnikom na mesečnom nivou utvrđuje rukovodilac organizacione jedinice-načelnik odeljenja.

Izuzetno od stava 1. ovog člana raspored se može promeniti u periodu kraćem od predviđenih rokova samo u slučajevima hitne potrebe posla koji se ne mogu unapred predvideti, ali ne u kraćem roku od 48 časova unapred.

Rasporedom radnog vremena ili uvođenjem prekovremenog, smenskog ili noćnog rada ne može se zaposlenom uskratiti dnevni odmor od najmanje 12 sati neprekidno niti nedeljni odmor od najmanje 24 sata neprekidno.

Ako je neophodno da zaposleni radi na dan svog nedeljnog odmora, Poslodavac je dužan da mu obezbedi odmor u trajanju od najmanje 24 časa neprekidno u toku radne nedelje.

Zaposleni je dužan da poštuje utvrđeno radno vreme.

Ako je sprečen da radi, zaposleni je dužan da o razlozima sprečenosti obavesti neposrednog rukovodioca, najkasnije u roku od 24 sata od nastanka razloga.

Član 9

Za zaposlene kojima je određen rad u smenama koje uključuju noćni rad, poslodavac će obezbediti izmenu smena, tako da zaposleni ne radi neprekidno više od jedne radne nedelje noću.

Zaposleni može da radi noću duže od jedne radne nedelje, samo uz njegovu pisanu saglasnost.

Poslodavac je dužan da obezbedi zaštitu zaposlenih, žena za vreme trudnoće i po povratku sa porodiljskog odsustva, samohranih roditelja i staraoca u pogledu noćnog rada u skladu sa zakonom.

Član 10

Obavezuju se načelnici odeljenja na koje se primenjuje ovaj Pravilnik da izrade mesečni raspored radnog vremena po smenama odmah po stupanju na snagu ovog Pravilnika i ustanove evidenciju o radu zaposlenih u smenama.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na u "Službenom listu grada Kragujevca", a objaviće se po pribavljanju mišljenja sindikata o merama bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu zaposlenih koji rad obavljaju noću i dobijanju saglasnosti Gradskog veća.