PROGRAM

MERA ZA ZAŠTITU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/2020)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim programom propisuju se mere za zaštitu poljoprivrednog zemljišta od poljske štete, mere za zaštitu od spaljivanja organskih ostataka na poljoprivrednom zemljištu i mere za zaštitu poljoprivrednog zemljišta od mraza, grada, požara i drugih elementarnih nepogoda, kao i način kontrole primene mera zaštite poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pod poljskom štetom, u smislu ovog programa, podrazumeva se šteta koja je nastala uništavanjem i oštećenjem useva, zasada, sadnica, stabala, i poljoprivredne mehanizacije na poljoprivrednom zemljištu, oštećenja koja dovode do smanjenja produktivnosti, strukture i slojeva poljoprivrednog zemljišta, kao i svako drugo oštećenje na poljoprivrednom zemljištu.

Poljoprivredno zemljište, u smislu ovog programa, jeste zemljište koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju (njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare), koje se nalazi van građevinskog reona naseljenih mesta na teritoriji Grada, kao i zemljište koje je određeno kao građevinsko zemljište do privođenja planiranoj nameni, bez obzira na svojinu.

Pod usevima, u smislu ovog programa, podrazumevaju se zasejane poljoprivredne kulture namenjene za ljudsku i stočnu ishranu i industrijsku preradu.

Pod zasadima, u smislu ovog programa, podrazumevaju se voćnjaci i vinogradi koji se nalaze van granica građevinskog područja Grada.

Pod poljskim putevima, u smislu ovog programa, podrazumevaju se nekategorisani putevi koji povezuju parcele poljoprivrednog zemljišta.

II ZAŠTITA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA OD POLJSKE ŠTETE

Član 3

Vlasnici, odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni su da redovno obrađuju poljoprivredno zemljište, da vrše sistematsko uklanjanje parložne trave i ambrozije, da koriste sredstva koja poboljšavaju kvalitet poljoprivrednog zemljišta i u tome postupaju kao dobri domaćini i po pravilima kodeksa dobre poljoprivredne prakse.

Radi zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog zemljišta i obezbeđivanja pravilne upotrebe mineralnih i organskih đubriva i pesticida, vlasnik odnosno korisnik obradivog poljoprivrednog zemljišta treba da sprovodi kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i vodi evidencije o količini unetog mineralnog đubriva i pesticida.

Ispaša stoke može se vršiti samo na pašnjacima i sopstvenom zemljištu.

Vlasnici, odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta mogu svoje obradivo zemljište da koriste za ispašu stoke u vreme kada ono nije zasejano poljoprivrednim usevima.

Član 4

U cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta od poljske štete, zabranjeno je vršiti sledeće radnje:

1. uništavati i oštećivati useve i zasade na poljoprivrednom zemljištu i poljoprivrednu mehanizaciju na poljoprivrednim imanjima,

2. ubirati, brati, prisvajati, kidati, čupati useve i plodove ili kositi travu na tuđem poljoprivrednom zemljištu,

3. bez saglasnosti vlasnika, odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta sakupljati ostatke poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednom zemljištu,

4. rasturati i razbacivati poljoprivredne proizvode složene u kamare, plastove ili slično na tuđem poljoprivrednom zemljištu,

5. prelaziti prevoznim sredstvom preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta,

6. praviti pešačke prelaze preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta,

7. goniti stoku, odnosno puštati živinu preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta bez saglasnosti vlasnika, odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta,

8. vršiti ispašu stoke na obradivom poljoprivrednom zemljištu, osim na sopstvenom i

9. ostavljati stoku u polju bez čuvara.

Usevi i zasadi štite se u svim fazama vegetacije, kao i skinuti rod dok se nalazi na poljoprivrednom zemljištu.

Član 5

U cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta od oštećenja koja dovode do smanjenja produktivnosti, strukture i slojeva poljoprivrednog zemljišta, zabranjeno je vršiti sledeće radnje:

1. bacati biljne ostatke, smeće, otpatke, građevinski šut, kao i leševe uginulih životinja i drugi otpad u čvrstom i tečnom stanju na svoju i tuđu njivu, poljski put, u kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje i u prirodne vodotokove,

2. spaljivati organske ostatke useva na poljoprivrednom zemljištu, posle žetve,

3. oštetiti useve ili zasade na susednoj parceli prilikom vršenja poslova obrade zemljišta, ubiranja useva i plodova i zaštite bilja hemijskim sredstvima,

4. preoravati, sužavati, prekopavati, zasipati i zatrpavati poljske puteve, pašnjake, utrine, staze, nasipe, kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje i prirodne vodotokove,

5. ispuštati i odlagati opasne i štetne materije na poljoprivrednom zemljištu, u kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje i prirodne vodotokove,

6. ukloniti, srušiti, uništiti ili oštetiti na tuđem poljoprivrednom zemljištu podignutu ogradu, postavljeni znak, ili drugi ograđeni prostor koji služi za smeštaj alata i poljoprivredne mehanizacije.

Član 6

Zaštitu poljoprivrednog zemljišta od mraza vrše vlasnici, odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta primenom aktivnih i pasivnih mera.

U aktivne mere zaštite od mraza spadaju: konzervacija toplote, dodavanje toplote i mešanje vazduha.

Konzervacija toplote podrazumeva zadržavanje toplote koju zemljište izlučuje u prizemnom sloju vazduha tokom noći i to: pokrivanjem biljaka otpadnim materijalom sa poljoprivrednog gazdinstva, industrijskim i hemijskim proizvodima, zamagljivanjem i zadimljavanjem, stvaranjem veštačke magle raznim hemijskim sredstvima, dimom, prskanjem (orošavanjem), odnosno stvaranjem veštačke kiše.

Pasivne mere za zaštitu od mraza koriste se da bi se izbegla opasnost od mraza, a planiraju se i primenjuju pre nego što se pojavi opasnost od mraza, i to putem: odabira lokacije za sađenje, postavljanja prirodnih ili veštačkih barijera kojima se sprečava priliv hladnog vazduha, postavljanja pokrivača kod višegodišnjih zasada i održavanja optimalne vlage u zemljištu, pomeranja vremena sadnje biljaka i pravilne obrade zemljišta.

Zaštita od grada višegodišnjih zasada sprovodi se u skladu sa propisima koji uređuju sistem odbrane od grada, a vlasnici odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta mogu u cilju zaštite od dejstva grada preduzimati i individualne mere kao što je postavljanje protivgradnih mreža na višegodišnjim zasadima.

Zaštita poljoprivrednog zemljišta od požara sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od požara ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 20/15 i 87/18) i Pravilnika o posebnim merama zaštite od požara u poljoprivredi ("Službeni glasnik RS", broj 27/84).

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 7

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".