UPUTSTVO

O NAČINU I POSTUPKU SPROVOĐENJA JAVNE RASPRAVE U NADLEŽNOSTI I ORGANIZACIJI GRADSKE UPRAVE ZA DRUŠTVENE DELATNOSTI I POSLOVE SA GRAĐANIMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/2020)

Član 1

Uputstvom o načinu i postupku sprovođenja javne rasprave u nadležnosti i organizaciji Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima (u daljem tekstu: Uputstvo) uređuje se način i postupak sprovođenja javne rasprave za određivanje prioritetnih oblasti od javnog interesa za grad Kragujevac, za koje će Gradska uprava za društvene delatnosti i poslove sa građanima (u daljem tekstu: gradska uprava) raspisivati javne konkurse za raspodelu sredstava iz budžeta grada Kragujevca za finansiranje/sufinansiranje programa/ projekata udruženja/organizacija (u daljem tekstu: javni konkurs).

Član 2

Gradska uprava, kao nadležna gradska uprava, organizuje i sprovodi javnu raspravu kada:

- su na razdelu gradske uprave planirana budžetska sredstva za određenu budžetsku godinu,

- je gradska uprava nadležna za raspisivanje javnog konkursa za raspodelu sredstava za finansiranje /sufinansiranje programa /projekata udruženja/organizacija na teritoriji grada Kragujevca,

- je to određeno zakonom, podzakonskim aktima ili aktima nadležnih organa grada.

Gradska uprava organizuje i sprovodi javnu raspravu, u okviru delokruga svoje nadležnosti za sledeće segmente:

- upravljanje zaštitom životne sredine;

- sprovođenje omladinske politike;

- socijalnu zaštitu;

- zdravstvenu zaštitu;

- privredu;

- crkve i verske zajednice;

- ostvarivanje i unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja;

- poljoprivredu;

- druge segmente u skladu sa aktom o organizaciji gradske uprave grada Kragujevca, aktima o budžetu grada Kragujevca za određenu budžetsku godinu, Godišnjim planom javnih konkursa grada Kragujevca i drugim aktima nadležnih državnih organa i organa Grada.

Član 3

Organizaciona jedinica Gradske uprave u čijoj nadležnosti je/su segment/i iz člana 2. stav 2. ovog Uputstva, priprema za Gradsku upravu Nacrt zaključka o prioritetnim oblastima za koje će u budžetskoj godini biti raspisan javni konkurs za raspodelu sredstava za finansiranje /sufinansiranje programa/projekata udruženja /organizacija na teritoriji grada Kragujevca, kojima se doprinosi unapređenju određenog segmenta (u daljem tekstu: nacrt zaključka).

Nacrt zaključka iz stava 1. ovog člana sadrži oblasti koje se određuju kao prioritetne i za koje će biti raspisan javni konkurs za finansiranje/sufinansiranje, kao i da će povodom Nacrta biti sprovedena javna rasprava (i javna tribina) uz naznačenje perioda trajanja. Nacrt zaključka potpisuje načelnik gradske uprave.

Član 4

Organizaciona jedinica iz člana 3. ovog Uputstva, nakon donošenja nacrta zaključka u ime gradske uprave, priprema i upućuje Poziv za javnu raspravu o Nacrtu zaključka.

U pozivu za javnu raspravu se obavezno definišu:

- rokovi do kojih se mogu dostaviti predlozi i mišljenja o Nacrtu zaključka, prioritetnim oblastima,

- način, postupak i adresa za dostavljanje predloga i mišljenja,

- vreme i mesto "svođenja" javne rasprave, odnosno održavanja Javne tribine na kojoj će se prezentovati prisutnim učesnicima Nacrt zaključka, pristigli predlozi i mišljenja, otvoriti rasprava o Nacrtu zaključka, kao i o dostavljenim novim predlozima i izvršiti izbor kandidata za člana i zamenika člana Komisije - predstavnika stručne javnosti, koji će uzeti učešće u radu Komisije po raspisanom Javnom konkursu za finansiranje/sufinansiranje programa/projekata od javnog interesa za grad Kragujevac,

- predstavnici grada Kragujevca, odnosno gradske uprave koji će sprovoditi javnu raspravu, odnosno voditi javnu tribinu, kao lica ovlašćena za sprovođenje javne rasprave.

Poziv za javnu raspravu se javno oglašava na zvaničnoj internet stranici grada Kragujevca i oglasnoj tabli organa Grada.

Član 5

Nakon upućivanja javnog poziva organizaciona jedinica iz člana 3. ovog Uputstva, u skladu sa javnim pozivom, evidentira (i zavodi) sve pristigle primedbe, predloge i mišljenja i priprema izveštaj o pristiglim primedbama, predlozima i mišljenjima, sa svojim stručnim mišljenjem o istim.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, se prezentuje na javnoj tribini.

Član 6

Javna rasprava se završava održavanjem javne tribine, odnosno na javnoj tribini se "svodi" javna rasprava, kada prisutni predstavnici građana, udruženja/organizacija mogu, javno i neposredno, da prezentuju svoje mišljenje u vezi Nacrta zaključka.

Javnu tribinu, u svojstvu predsedavajućeg vodi predstavnik Grada, odnosno gradske uprave, koji upoznaje prisutne sa Nacrtom zaključka, izveštajem o pristiglim predlozima i mišljenjima i otvara raspravu, kako o Nacrtu zaključka, tako i o izveštaju i drugim predlozima.

Na javnoj tribini se biraju i kandidati za člana i zamenika člana Komisije - predstavnici stručne javnosti, koji će uzeti učešće u radu komisije koja će po raspisivanju sprovoditi javni konkurs.

Kandidate za člana, odnosno zamenika člana Komisije predlažu predstavnici udruženja/organizacija prisutni na javnoj tribini. Kandidati se biraju javnim glasanjem, a izabrani su oni koji dobiju većinu glasova prisutnih učesnika.

Na javnoj tribini se vodi zapisnik, koji obavezno sadrži: vreme početka i završetka, sva prisutna lica, sažeto izlaganje svakog učesnika u raspravi i donete zaključke.

Zapisnik vodi lice određeno ispred gradske uprave u svojstvu zapisničara. Zapisnik potpisuje predsedavajući i zapisničar, a koristi se pečat gradske uprave.

Javna tribina može da se snima audio zapisom, nakon čega se snimljeni materijal (u izvornom obliku) prekucava u tekstualni oblik audio, odnosno tonskog zapisa, koji predstavlja zapisnik sa održane javne tribine.

Po okončanju javne rasprave sačinjava se i dostavlja načelniku Gradske uprave Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, na osnovu koga će doneti Zaključak o određivanju prioritetnih oblasti i u skladu sa njim raspisati Javni konkurs za finansiranje/sufinansiranje programa/ projekata udruženja /organizacija od javnog interesa za grad Kragujevac za određenu godinu.

Izveštaj i Zaključak iz stava 1. ovog člana objavljuju se na zvaničnoj internet strani grada Kragujevca.

Član 7

Sastavni deo ovog uputstva su obrasci:

- Nacrt zaključka o određivanju prioritetnih oblasti za koje će biti raspisan javni konkurs za raspodelu sredstava budžeta grada Kragujevca za finansiranje/sufinansiranje programa/projekata udruženja/organizacija kojima se doprinosi ______________, u _____. godini - Obrazac broj 1

- Poziv za javnu raspravu - Obrazac broj 2

- Primedbe - predlozi - mišljenje o Nacrtu zaključka - Obrazac broj 3

- Izveštaj o primedbama, predlozima i mišljenjima dostavljenim u toku javne rasprave - Obrazac broj 4

- Zapisnik sa javne tribine - Obrazac broj 5

- Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi - Obrazac broj 6

- Zaključak o određivanju prioritetnih oblasti za koje će biti raspisan javni konkurs za raspodelu sredstava budžeta grada Kragujevca za finansiranje/sufinansiranje programa/projekata udruženja/organizacija kojima se doprinosi __________, u _____. godini; - Obrazac broj 7

Član 8

Ovo Uputstvo objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".

Obrasce 1-7, koji su sastavni deo ovog uputstva, objavljene u "Sl. listu grada Kragujevca", br. 5/2020, možete pogledati OVDE