ODLUKA

O NAČINU, POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA USPOSTAVLJANJE PRAVA SLUŽBENOSTI NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/2017, 59/2019 i 8/2020)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i postupak uspostavljanja prava službenosti na građevinskom zemljištu (u daljem tekstu: službenost) u javnoj svojini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: javna svojina Grada), kriterijumi za utvrđivanje naknade za uspostavljanje službenosti, organ nadležan za uspostavljanje službenosti, uslovi plaćanja naknade za uspostavljanje službenosti, druga pitanja od značaja za uspostavljanje službenosti, kao i davanje saglasnosti za izgradnju linijskih infrastrukturnih objekata (u daljem tekstu: saglasnost), na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada Novog Sada, za potrebe javnih komunalnih preduzeća i drugih javnih preduzeća, ustanova ili drugih oblika organizovanja čiji je osnivač Grad Novi Sad.

Član 2

Službenost se uspostavlja na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada, radi izgradnje nadzemnih i podzemnih linijskih infrastrukturnih objekata, u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekta.

II NAČIN I POSTUPAK USPOSTAVLJANJA SLUŽBENOSTI

Član 3

Zahtev za uspostavljanje službenosti (u daljem tekstu: Zahtev) podnosi investitor Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana investitor podnosi: izvod iz javne evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, informaciju o lokaciji ili lokacijskim uslovima, idejno rešenje, situacioni plan, skicu urađenu od strane ovlašćene geodetske agencije kojom se precizno određuje trasa službenosti, dužina i širina, kao i ukupna površina zauzeća, izjašnjenje o roku trajanja prava službenosti i drugu dokumentaciju.

Član 4

Na osnovu zahteva iz člana 3. ove odluke, Gradska uprava priprema predlog odluke o uspostavljanju službenosti i dostavlja Gradskom veću Grada, radi donošenja.

Uz predlog odluke iz stava 1. ovog člana Gradska uprava dostavlja tekst ugovora o uspostavljanju službenosti sa prethodno pribavljenim mišljenjem Pravobranilaštva Grada Novog Sada.

III UGOVOR

Član 5

Na osnovu odluke iz člana 4. stav 1. ove odluke zaključuje se ugovor između Grada, kao vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini, i investitora, kojim se bliže uređuju međusobni odnosi povodom uspostavljanja službenosti i to u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz člana 4. stav 1. ove odluke.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži: podatke o katastarskoj parceli, nameni i površini zauzeća parcele, roku trajanja prava službenosti, o visinu naknade, rok i način plaćanja naknade, sredstva obezbeđenja, prava i obaveze u slučaju neizvršavanja ugovorenih obaveza, način rešavanja sporova, troškovima overe ugovora, drugim stvarnim troškovima i drugo, kao i postupak i uslove za izmenu ili raskid ugovora.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se za period u kome je linijski infrastrukturni objekat u funkciji.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje Gradonačelnik Grada Novog Sada ili lice koje on ovlasti.

IV KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE

Član 6

Naknada za uspostavljanje službenosti (u daljem tekstu: naknada) određuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

- prosečne cene građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada, u zavisnosti od zone utvrđene odlukom kojom se utvrđuje doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada (u daljem tekstu: Odluka), a u kojoj se nalazi građevinsko zemljište na kome se uspostavlja službenost,

- dužnom metru instalacija linijskog infrastrukturnog objekta i prečnika izraženog u cm, u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi građevinsko zemljište na kome se uspostavlja službenost, na osnovu Odluke,

- po kvadratnom metru građevinskog zemljišta koje je potrebno radi izgradnje nadzemnog objekta linijske infrastrukture u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi građevinsko zemljište na kome se uspostavlja službenost na osnovu Odluke, i

- po komadu stubova za postavljanje nadzemnih linijskih infrastrukturnih objekata - stubova, u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi građevinsko zemljište na kome se uspostavlja službenost, na osnovu Odluke.

Član 7

Naknada se utvrđuje na sledeći način:

- za izgradnju nadzemnog i podzemnog linijskog infrastrukturnog objekta, prečnika do 20 cm, kao proizvod dužnog metra objekta i broja bodova, po zonama, iz sledeće tabele:

zona

ekstra zona

prva zona

druga zona

treća zona

četvrta zona

peta zona

šesta zona

sedma zona

osma zona

broj bodova

2,00

1,57

0,63

0,63

0,50

0,25

0,19

0,13

0,10

- za izgradnju nadzemnog i podzemnog linijskog infrastrukturnog objekta, prečnika od 20 cm, kao proizvod dužnog metra objekta i broja bodova, po zonama, iz sledeće tabele:

zona

ekstra zona

prva zona

druga zona

treća zona

četvrta zona

peta zona

šesta zona

sedma zona

osma zona

broj bodova

4,00

3,13

1,25

1,25

1,00

0,50

0,38

0,25

0,20

- za izgradnju nadzemnog objekta linijske infrastrukture, kao proizvod neto površine objekta i broja bodova, po zonama, iz sledeće tabele:

zona

ekstra zona

prva zona

druga zona

treća zona

četvrta zona

peta zona

šesta zona

sedma zona

osma zona

broj bodova

8,00

6,25

2,50

2,50

2,00

1,00

0,75

0,50

0,40

- za postavljanje nadzemnih objekata linijske infrastrukture - stubova, kao proizvod broja stubova i broja bodova, po zonama, iz sledeće tabele:

zona

ekstra zona

prva zona

druga zona

treća zona

četvrta zona

peta zona

šesta zona

sedma zona

osma zona

broj bodova

16,00

12,50

5,00

5,00

4,00

2,00

1,50

1,00

0,80

Vrednost jednog boda utvrđuje se u dinarskoj protivvrednosti jednog evra prema zvaničnom srednjem kursu koji objavi Narodna banka Srbije na dan obračuna.

Član 8

Obračun naknade vrši Gradska uprava.

Naknada se obračunava na godišnjem nivou, najkasnije do 15. marta za tekuću godinu.

Naknada je izvorni prihod budžeta Grada.

Član 9

Naknada se ne plaća u slučajevima kada se radi o izgradnji objekata linijske infrastrukture, na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada i to:

- za potrebe javnih komunalnih preduzeća i drugih javnih preduzeća, ustanova ili drugih oblika organizovanja čiji je osnivač Grad,

- za potrebe funkcionisanja objekata koji su u javnoj svojini Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine ili Grada, odnosno čiji je investitor Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina ili Grad i

- kada je Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina ili Grad investitor, odnosno finansijer izgradnje linijskih objekata infrastrukture.

Naknada se ne plaća ni u slučajevima kada se radi o izgradnji elektroenergetskih objekata čiji je investitor Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" DOO Beograd, Ogranak Elektrodistribucija Novi Sad, na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada.

Za slučajeve iz st. 1. i 2. ovog člana Gradska uprava izdaje saglasnost za izgradnju linijskih infrastrukturnih objekata, na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada Novog Sada.

V EVIDENCIJA O USPOSTAVLJANJU SLUŽBENOSTI

Član 10

Gradska uprava je dužna da primerak zaključenog ugovora iz člana 5. ove odluke dostavi Pravobranilaštvu Grada Novog Sada u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

Gradska uprava je dužna da primerak zaključenog ugovora iz člana 5. ove odluke evidentira u gradskom geografskom informacionom sistemu (GIS), kao i da isti dostavi gradskoj upravi, koja vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini Grada.

Ugovor iz člana 5. ove odluke predstavlja pravni osnov za upis prava službenosti u javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima.

Zahtev za upis prava iz stava 3. ovog člana po službenoj dužnosti, podnosi Pravobranilaštvo Grada Novog Sada.

VI NADZOR

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".