TÖRVÉNY
A FELSŐOKTATÁSI DUÁLIS KÉPZÉSI MODELLRŐL

(Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 66/2019. szám)

 

I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

A törvény tárgya

1. szakasz

A jelen törvény a felsőoktatási duális képzési modell tartalmának és megvalósítása módjának, a hallgatók, a felsőoktatási intézmények és a munkáltatók kölcsönös jogainak és kötelezettségeinek, a hallgatók anyagi és pénzügyi biztosításának, valamint a duális képzési modell megvalósításának egyéb kérdéseit szabályozza.

A jelen törvényben a nyelvtani hímnemben szereplő kifejezések férfi és női nemű személyekre egyaránt értendők. (A magyar változatban tárgytalan, hiszen nincsenek nemek.)

A törvényben használt fogalmak jelentése

2. szakasz

E törvény értelmében a következő fogalmak kerülnek meghatározásra:

1) "duális képzési modell" (a továbbiakban: duális modell) alatt értendő a felsőoktatásban megvalósuló oktatási modell, amelyben a felsőoktatási intézményben történő aktív oktatás és a munkáltatónál végzett gyakorlati képzés és munka (a továbbiakban: tevékenység általi tanulás) során a hallgatók tudást, készségeket, képességeket és nézeteket (a továbbiakban: kompetenciák) sajátítanak el, tökéletesítenek, illetve alakítanak ki a tanulmányi programmal és a képesítési szabvánnyal összhangban;

2) a "munkáltató" olyan jogi személy vagy vállalkozó, amely megfelel a jelen törvényben megszabott feltételeknek és amely tevékenysége lehetővé teszi a tanulmányi programban meghatározott megfelelő tartalmak és a tevékenység általi tanulás megvalósulását;

3) "tevékenység általi tanulás" a duális képzési szerinti tanulmányi program szerves része, amely meghatározott számú kreditet ér és egy olyan szervezett folyamat, melynek során a hallgatók egy munkáltatói mentor felügyelete melletti munka során valós munkakörülmények között alkalmazzák elméleti tudásukat, közvetlenül érintkeznek az üzleti világban alkalmazott eljárásokkal és technológiákkal, kapcsolatot teremtenek a hivatásukat végző dolgozókkal és felkészülnek a munka világára;

4) a "mentor a munkáltatónál" olyan munkáltató által foglalkoztatott személy, amely közvetlenül biztosítja, hogy a tevékenység általi tanulás során megvalósuljanak a tanulmányi programban meghatározott tartalmak és azért felel, hogy a hallgatók a tanulmányi programban és a képesítési szabványban előírt kompetenciákat megszerezzék;

5) az "akadémiai mentor" olyan felsőoktatási intézményben dolgozó személy (tanár vagy munkatárs), amely a munkáltatói mentorral együttműködve megtervezi, figyelemmel kíséri, realizálja és értékeli a tevékenység általi tanulás megvalósulását;

6) "a tevékenység általi tanulás megvalósításának terve" tartalmazza a tevékenység általi tanulás tevékenységeinek, helyének és ütemének leírását, amelyet a felsőoktatási intézmény a munkáltatóval közösen hoz meg.

A duális modell céljai

3. szakasz

A duális modell céljai a következők:

1) feltételek biztosítása a hallgatók kompetenciáinak elsajátításához, tökéletesítéséhez és fejlesztéséhez a munkaerőpiac szükségleteivel összhangban;

2) a Szerb Köztársaság gazdasági versenyképességének erősítése;

3) a könnyebb munkában való elhelyezkedés feltételeinek biztosítása a felsőoktatási tanulmányok elvégzését követően;

4) a továbbtanulás és az életen át tartó tanulás feltételeinek biztosítása;

5) az egyén vállalkozó szellemének, innovativitásának és kreativitásának fejlesztése annak szakmai és karrierfejlődése érdekében;

6) a személyi, gazdasági és általános társadalmi fejlődés feltételeinek biztosítása;

7) a csapatmunkához való készség és a munka iránti személyes felelősségérzet fejlesztése;

8) az egészség és a biztonság fontosságának tudatosítása, amelybe beletartozik a munkahelyi biztonság és egészség is;

9) az önértékelés és az önálló véleményformálás, valamint az önálló döntéshozás képességének fejlesztése;

10) a munkáltatók társadalmi felelőssége szerepének ismertetése.

II A DUÁLIS MODELL MEGVALÓÍTÁSA

A felsőoktatási intézmények együttműködése a munkáltatókkal

4. szakasz

Azon felsőoktatási intézmény, amely duális képzési modellben szeretné megvalósítani a tanulmányi programokat, olyan munkáltatók hálózatát hozza létre, amelyeknek szüksége van az adott intézményben képesítést szerző személyekre.

A munkáltatók hálózatának tagjai a munkáltatók tanácsának tagjai is lehetnek, amely a feslőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban kerül kialakításra.

Duális modell szerinti tanulmányi programok

5. szakasz

A duális képzési modell megvalósításának alapja a feslőoktatásra vonatkozó törvénnyel és e törvénnyel összhangban meghatározott akkreditációs szabványokkal összhangban akkreditált tanulmányi program, valamint a nemzeti képzettségi keretet szabályozó törvénnyel összhangban meghozott képesítési szabvány.

A duális képzési modell akkreditálható önálló tanulmányi programként is vagy a tanulmányi program egyik moduljaként, és a felsőoktásra vonatkozó törvényben és az akkreditációs szabványokban előírt elemeken kívül tartalmazza a tevékenység általi tanulás leírását és terjedelmét, amelyet órákban és kreditekben fejeznek ki.

E szakasz 2. bekezdésében szereplő tanulmányi programok, illetve modulok kidolgozásában részt vesznek a munkáltatók is a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban.

A felsőoktatási intézmény kérelmezheti modul megszervezésének akkreditált tanulmányi programban való jóváhagyását duális modell szerinti tanulmányi program megvalósítása céljából, az akkreditációban szereplő hallgatói létszám megnövelése nélkül.

Az e szakasz 4. bekezdésében szereplő, elaborátumot tartalmazó kérelmet a Nemzeti Felsőfokú Oktatási Akkreditációs és Minőségellenőrzési Testülethez (a továbbiakban: Nemzeti Akkreditációs Testület) kell benyújtani.

Az e szakasz 5. bekezdésében szereplő elaborátumot az önálló felsőoktatási intézmény szakmai szerve hozza meg.

Az e szakasz 5. bekezdésében szereplő elaborátum formai és tartalmi követelményeit a Nemzeti Akkreditációs Testület javaslatára a Nemzeti Felsőoktatási Tanács határozza meg.

Az e szakasz 4. bekezdésében szereplő kérelem benyújtásától számított 15 napos határidőn belül az Akkreditációs és Minőségellenőrzési Különbizottság (a továbbiakban: Akkreditációs Különbizottság) egy, a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban kinevezett recenzensekből álló külön bizottságot alakít.

Az e szakasz 8. bekezdésében szereplő külön bizottság a kinevezésétől számított 30 napos határidőn belül javaslatot tesz az Akkreditációs Különbizottságnak, hogy az hagyja jóvá vagy utasítsa el a duális modell szerinti tanulmányi program megszervezésére vonatkozó kérelmet.

A külön bizottság javaslata alapján az Akkreditációs Különbizottság az e szakasz 5. bekezdésében szereplő javaslat kézhezvételétől számított 30 napos határidőn belül meghozza döntését.

A tanulmányi programok, illetve a duális modell szerinti modulok akkreditációs szabványai a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban kerülnek meghatározásra.

A megvalósítás terjedelme, időtartama és helye

6. szakasz

A felsőoktatási intézményben megtartandó aktív oktatási órák és a munkáltatónál töltött tevékenység általi tanulás aránya a tanulmányi programban kerül meghatározásra azzal, hogy az aktív oktatásnak (előadások, gyakorlatok és az aktív oktatás más formái) átlagosan évi legalább 450 oktatási órát kell tartalmaznia a teljes tanulmányi program folyamán, a tevékenység általi tanulásnak pedig átlagosan évi legalább 450 órának kell lennie a teljes tanulmányi program folyamán.

A tevékenység általi tanulás teljes egészében egy, illetve több munkáltatóónál valósul meg a tanulmányi programmal és a tevékenység általi tanulás megvalósítási tervével összhangban.

A jelen szakasz 2. bekezdésétől eltérően, kizárólag a felsőoktatási intézmény jóváhagyásával, a tevékenység általi tanulás magában a felsőoktatási intézményben vagy harmadik személynél (képzési központok, más képzéseket megvalósító jogi személy, más munkáltató, más felsőoktatási intézmény, stb.) is megvalósulhat, amely rendelkezik a tevékenység általi tanulás megvalósításához szükséges anyagi, műszaki és káderügyi feltételekkel, amennyiben a tevékenység általi tanulás nem valósítható meg teljes egészében a munkáltatónál.

A felsőoktatási intézmény és a munkáltató, valamint a felsőoktatási intézmény és a jelen szakasz 3. bekezdésében szereplő harmadik személy közötti kölcsönös jogokat és kötelezettségeket szerződésben határozzák meg.

A hallgatók beiratkozása

7. szakasz

A duális képzési modell szerinti tanulmányi programokra a hallgatók pályázat útján iratkoznak be a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban.

A felsőoktatási intézmény általános aktussal határozza meg a hallgatók duális képzési modell szerinti tanulmányi programokra való beiratkozásának sajátos feltételeit, valamint a hallgatók duális képzési modellről más tanulmányi modellre, illetve duális képzési modellre történő átiratkozásának feltételeit.

A hallgatók munkáltatóknál történő elhelyezése

8. szakasz

Amennyiben a duális modell szerinti tanulmányi programban több munkáltató is részt vesz, a hallgatók a tevékenység általi tanulásra a felsőoktatási intézmény munkáltatók hálózatában levő meghatározott munkáltatóhoz jelentkeznek, amelynél a tevékenység általi tanulás megvalósul.

Az elhelyezés a munkáltatók hallgatókkal lefolytatott beszélgetése alapján történik, melynek során a hallgatók kívánságait összehangolják a munkáltatók választásával.

A tanulmányi programban, illetve a tevékenység általi tanulás megvalósításának tervében meghatározásra kerülnek a hallgatók munkáltatóknál történő elhelyezésének részletesebb feltételei.

Karriervezetés és -tanácsadás

9. szakasz

A felsőoktatási intézmény karriervezetési és tanácsadási központtal vagy más módon támogatja, ösztönzi és figyelemmel kíséri a hallgatók karrierfejlődését a felsőoktatási intézmény általános aktusával és a karriervezetési és tanácsadási szabványokkal összhangban, amelyeket a nemzeti képzettségi keretet szabályozó törvény alapján hoztak meg.

A feslőoktatási intézmény a következők szerint támogatja a duális képzésben résztvevő hallgatók karrierfejlődését: a tevékenység általi tanulási program során figyelemmel kíséri a hallgatók és munkáltatók elégedettségét és motivációját, bátorítja és támogatja a hallgatókat karrierfejlődési célok megtervezésében és kitűzésében, középiskolákkal működik együtt a karriervezetési és tanácsadási szolgáltatások nyújtása folytonossága kialakításának érdekében, segít a hallgatóknak a munkáltató kiválasztásában, amikor a tevékenység általi tanulás több munkáltatónál valósul meg a hallgatók egyéni szükségletei irányába terelésének céljából és azok mindenek felett álló érdekében.

A hallgatók jogainak védelme

10. szakasz

A hallgatók jogainak védelme a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel, a munkáról és a munkahelyi biztonságról és egészségről szóló törvénnyel, a munkahelyi bántalmazás tilalmáról szóló törvénnyel, a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvénnyel, a szellemi tulajdon védelméről szóló törvénnyel és e törvénnyel összhangban valósul meg.

A munkáltatónál megvalósuló tevékenység általi tanulás folyamán tilos a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló törvényben szereplő hátrányos megkülönböztetésnek bármely formája.

A munkáltatónál megvalósuló tevékenység általi tanulás feltételei

11. szakasz

A munkáltatónak a tevékenység általi tanulás megvalósítása érdekében a következő feltételeknek kell eleget tennie:

1) olyan tevékenységet kell folytatnia, amely lehetővé teszi a tanulmányi program tartalmi megvalósulását;

2) a munkáltatónak megfelelő számú mentorral kell rendelkeznie, amelyek legalább olyan fajtájú és szintű felsőfokú képzettséggel rendelkeznek, mint amilyet a hallgató a tanulmányi program során szerez és hároméves munkatapasztalattal;

3) rendelkeznie kell a munkának megfelelő hellyel, felszereléssel és eszközzel a tanulmányi programmal és a tevékenység általi tanulás megvalósulási tervével összhangban;

4) biztosítania kell a munkahelyi biztonsági és egészségi intézkedések alkalmazását a törvénnyel összhangban;

5) a munkáltató ellen nem folyik csődeljárás vagy felszámolási eljárás;

6) a munkáltatónál dolgozó mentor vagy más felelős személy nem volt jogerősen elitélve olyan bűncselekmény elkövetéséért, amelyért legalább három hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá, valamint családon belüli erőszak elkövetéséért, kiskorú elhelyezése megváltoztatása bűncselekményének elkövetéséért, kiskorú elhanyagolása és bántalmazása vagy vérfertőzés bűncselekményének elkövetéséért, nemi szabadság elleni, gazdasági, hivatali, jogforgalom és emberiség elleni bűncselekmények csoportjában szereplő bűncselekmények és más, nemzetközi jogoltalom alatt álló védett javak elleni bűncselekmények elkövetéséért a kiszabott büntetéstől függetlenül, továbbá nem volt jogerősen elítélve munkaviszonyokkal kapcsolatban elkövetett szabálysértésért és amelynél, a törvénnyel összhangban, nem lett megállapítva diszkriminatív viselkedés.

7) a munkáltatónál dolgozó mentor vagy más felelős személy nem volt jogerősen elitélve olyan bűncselekményekért, amelyek a munkahelyi bántalmazás megakadályozásáról szóló törvényben vannak előírva.

A jelen szakasz 1. bekezdésének 1)-től 4)-es pontjaiban felsorolt feltételek a tanulmányi programban kerülnek meghatározásra.

III A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK, A MUNKÁLTATÓK ÉS A HALLGATÓK EGYMÁS KÖZÖTTI VISZONYAINAK RENDEZÉSE

12. szakasz

A felsőoktatási intézmény, a munkáltató és a hallgató közötti duális modell szerinti tanulmányi programok, illetve modulok során létrejövő viszonyokat szerződésben szabályozzák.

A felsőoktatási intézmény és a munkáltató közötti viszonyokat duális modellről szóló szerződésben, a munkáltató és a hallgató közötti viszonyokat pedig a tevékenység általi tanulásról szóló szerződésben szabályozzák.

1. Szerződés a duális modellről

A szerződés alakja

13. szakasz

A duális modellről szóló szerződés a felsőoktatási intézmény és a munkáltató között írásos alakban kerül megkötésre a tanulmányi program időtartamától nem rövidebb időszakra.

A szerződés tartalma

14. szakasz

A duális modellről szóló szerződés kötelező elemei:

1) a munkáltató elnevezése, székhelye és törzsszáma;

2) a felsőoktatási intézmény elnevezése és székhelye;

3) a tanulmányi program adatai;

4) a munkáltató kötelezettége, hogy a tevékenység általi tanítást saját költségéből fedezze;

5) a feslőoktatási intézmény kötelezettségei a tevékenység általi tanulás megvalósításával kapcsolatban;

6) a munkáltató kötelezettségei a tevékenység általi tanulás megvalósításával kapcsolatban;

7) a tevékenység általi tanulás terve és programja;

8) a tevékenység általi tanulás megvalósításának helye és időbeli beosztása;

9) a felsőoktatási intézmény által a munkáltatóhoz irányított hallgatók maximális száma;

10) a szerződés időtartama;

11) a munkáltató szellemi tulajdonának és a hallgató szellemi tulajdonának védelme;

12) a személyes adatok védelme;

13) a szerződés érvényessége megszűnésének és a szerződés felmondásának okai;

14) az esetleges vitás kérdések rendezésének módja;

15) a szerződés aláírásának dátuma és a szerződő felek aláírása.

A duális modellről szóló szerződés megkötése

15. szakasz

A feslőoktatási intézmény duális modellről szóló szerződést egy vagy több munkáltatóval köt abból a célból, hogy biztosítsa a tanulmányi programban definiált tevékenység általi tanuláshoz kapcsolódó minden tartalom megvalósulásának feltételét.

A munkáltató kiválasztásakor a felsőoktatási intézmény köteles a hallgatók legjobb érdekeit szem előtt tartani.

A munkáltató több felsőoktatási intézménnyel is köthet duális modellről szóló szerződést.

A felsőoktatási intézmény a jelen szakasz 1. bekezdésében szereplő szerződés megkötéséről értesíti az illetékes felsőoktatással megbízott minisztériumot és a Szerbiai Gazdasági Kamarát a szerződés megkötésétől számított nyolc napon belül.

Hivatalos honlapon való megjelentetés

16. szakasz

A felsőoktatási intézmény és a Szerbiai Gazdasági Kamara a duális modellről szóló szerződés megkötésétől számított 15 napon belül saját honlapján megjelenteti a tanulmányi programmal kapcsolatos alapvető információkat és más, a tevékenység általi tanulás szempontjából jelentős információkat.

A szerződés munkáltató általi felmondása

17. szakasz

A munkáltató felmondja a duális modellről szóló szerződést amennyiben:

1) a felsőoktatási intézménynek visszavonják a működési engedélyét vagy megszűntetik a törvénnyel összhangban;

2) a feslőoktatási intézmény már nem teljesíti azon tanulmányi program által előírt feltételeket, amely keretein belül a munkáltató a tevékenység általi tanulást valósítja meg;

3) a felsőoktatási intézmény nem teljesíti a duális modellről szóló szerződésben előlátott kötelezettségeit;

4) olyan beláthatatlan technológiai, gazdasági vagy szervezeti változások történnek a munkáltatónál, amelyek ellehetetlenítik, megnehezítik vagy jelentősen megváltoztatják tevékenysége végzését.

A szerződés felsőoktatási intézmény általi felmondása

18. szakasz

A felsőoktatási intézmény felmondja a duális modellről szóló szerződést amennyiben:

1) a munkáltató nem teljesíti a duális képzésről szóló szerződésben előlátott kötelezettségeit;

2) a munkáltató a törvényben előírt hallgatók elleni jogsértést követ el.

A felsőoktatási intézmény azonnal, de legkésőbb másnap köteles értesíteni az illetékes felsőoktatással megbízott minisztériumot és a Szerbiai Gazdasági Kamarát a duális modellről szóló szerződés felmondásáról és a felmondás okairól.

A szerződés felmondásának következményei

19. szakasz

Amennyiben a duális modellről szóló szerződés a jelen törvény 17. szakaszának 1)-3) pontjaiban előírt okok miatt kerül felmondásra, az oktatást egy másik, Minisztérium által meghatározott felsőoktatási intézmény fogja végezni.

Amennyiben a duális modellről szóló szerződés a jelen törvény 17. szakaszának 4) pontjában előírt okok miatt kerül felmondásra, a felsőoktatási intézmény a hallgatók tevékenység általi tanulását egy olyan másik munkáltatónál biztosítja, amellyel duális modellről szóló szerződést kötött.

Amennyiben a duális modellről szóló szerződés a jelen törvénynek 18. szakaszában előírt okok miatt kerül felmondásra, a felsőoktatási intézmény a tevékenység általi tanulást olyan munkáltatónál szervezi meg, amellyel duális képzésről szóló szerződést köt.

2. Szerződés a tevékenység általi tanulásról

A szerződés alakja

20. szakasz

A tevékenység általi tanulásról szóló szerződés a munkáltató és a hallgató között írásos alakban kerül megkötésre.

A tevékenység általi tanulásról szóló szerződés a hallgató azon munkáltatóhoz történő beosztását követően kerül megkötésre, amelynél a tevékenység általi tanulás fog megvalósulni, de legkésőbb a tevékenység általi tanulás megkezdése előtt öt nappal.

A munkáltató köteles nyilvántartást vezetni a jelen szakasz 1. bekezdésében szereplő megkötött szerződésekről a törvénnyel összhangban.

A szerződés alakja

21. szakasz

A tevékenység általi tanulásról szóló szerződés kötelező elemei:

1) a munkáltató azonosító adatai;

2) a hallgató családi és utóneve és lakcíme;

3) a felsőoktatási intézmény adatai;

4) a tanulmányi program elnevezése;

5) a munkáltató azon kötelezettsége, hogy megszervezze és megvalósítsa a hallgató tevékenység általi tanulását a tanulmányi programmal összhangban;

6) egészségügyi intézmény bizonylata arról, hogy a hallgató egészségi állapota megfelel a munkáltatónál végzendő munkához, amennyiben szükség van ilyen bizonylatra, a munkaügyi törvénynek a fiatalok védelmére vonatkozó rendeleteivel összhangban;

7) amennyiben a tanulmányi program valamely nemzeti kisebbség nyelvén valósul meg, a munkáltató köteles a tevékenység általi tanulást azon nemzeti kisebbség nyelvén megszervezni és megvalósítani;

8) a tevékenység általi tanulás megvalósításának helye és ideje;

9) a hallgató azon kötelezettsége, hogy rendszeresen végezze a tevékenység általi tanulást a munkáltatónál;

10) a hallgató kötelezettsége a munkáltatónál töltött idővel, tanulással, munkahelyi biztonságával és egészségével kapcsolatban a tevékenység általi tanulás folyamán;

11) a hallgatók anyagi biztosítása;

12) a hallgatók pénzügyi biztosítása;

13) a munkáltató szellemi tulajdonának és a hallgató szellemi tulajdonának védelme, amelyet a munkáltatónál folytatott tevékenység általi tanulás során szerez;

14) a személyes adatok védelme;

15) a munkáltató üzleti titkainak védelme;

16) a szerződés időtartama;

17) a szerződés érvényessége megszűnésének és felmondásának okai;

18) kártérítés a munkáltató általi felmondás esetén, kivéve, ha a felmondás a munkáltató hibáján kívül történik;

19) az esetleges vitás kérdések rendezésének módja;

20) a szerződés aláírásának dátuma és a szerződő felek aláírása.

A tevékenység általi tanulásról szóló szerződés tartalmazza a tevékenység általi tanulás megvalósítási tervét.

22. szakasz

A hallgató több munkáltatóval is köthet tevékenység általi tanulásról szóló szerződést, amelyekkel a felsőoktatási intézmény duális modellről szóló szerződést kötött, amennyiben az elengedhetetlen a tanulmányi program megvalósítása szempontjából.

A szerződés munkáltató általi felmondása

23. szakasz

A munkáltató felmondja a tevékenység általi tanulásról szóló szerződést amennyiben a hallgató:

1) elveszíti hallgatói státusát;

2) megszegi a tevékenység általi tanulásról szóló szerződésben és a törvényben meghatározott kötelezettségeit;

3) egészségügyi okokból tartósan elveszíti munkaképességét;

4) olyan beláthatatlan technológiai, gazdasági vagy szervezeti változások történnek a munkáltatónál, amelyek ellehetetlenítik, megnehezítik vagy jelentősen megváltoztatják tevékenysége végzését.

Amennyiben a felsőoktatási intézmény a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban a hallgató kérésére jóváhagyja jogainak és kötelezettségeinek szüneteltetését (súlyosabb betegség, gyermek egy éves koráig való gondozása, gyermek egy éves koránál tovább tartó különös gondozása, terhességmegtartás és más esetekben a felsőoktatási intézmény általános aktusával összhangban) a munkáltató felmondhatja a tevékenység általi tanulásról szóló szerződést.

A szerződés hallgató általi felmondása

24. szakasz

A hallgató felmondhatja a tevékenység általi tanulásról szóló szerződést amennyiben:

1) elveszíti hallgatói státusát, úgy dönt, hogy más tanulmányi programra iratkozik vagy ha a felsőoktatási intézmény jóváhagyja jogainak és kötelezettségeinek szüneteltetését a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban;

2) a munkáltató nem tesz eleget a tevékenység általi tanulásról szóló szerződésben foglalt kötelezettségeinek;

3) a munkáltató a hallgató törvényben előírt jogait megsérti.

A szerződés felmondásának következményei

25. szakasz

Amennyiben a tevékenység általi tanulásról szóló szerződés a jelen törvény 23. szakaszának 2. bekezdésében előírt okok miatt kerül felmondásra, a felsőoktatási intézmény a hallgató jogai és kötelezettségei szüneteltetésének megszüntetését követően köteles megszervezni a hallgatónak ugyanazon tanulmányi programban és ugyanazon vagy más munkáltatónál való tevékenység általi tanulását, illetve lehetővé tennie a hallgató más tanulmányi programra iratkozását a jelen törvény 7. szakaszának 2. bekezdésében szereplő általános rendelkezésével összhangban.

Amennyiben a tevékenység általi tanulásról szóló szerződés a 23. szakasz 1. bekezdésének 2) pontjában felsorolt okok miatt kerül felmondásra, a felsőoktatási intézmény a hallgató tevékenység általi tanulását egy olyan másik munkáltatónál biztosíthatja, amellyel duális modellről szóló szerződést kötött.

A jelen szakasz 1. és 2. bekezdésében szereplő szerződésfelmondást követően a hallgató tevékenység általi tanulásról szóló szerződést köt egy másik munkáltatóval, amellyel a felsőoktatási intézmény duális modellről szóló szerződést kötött.

A jelen szakasz 1. és 2. bekezdésében szereplő szerződésfelmondásról, illetve a jelen szakasz 3. bekezdésében szereplő szerződéskötésről a felsőoktatási intézmény értesíti az illetékes felsőoktatással megbízott minisztériumot, a munkáltató pedig a Szerbiai Gazdasági Kamarát a szerződés megkötésének napjától számított nyolc napon belül.

Amennyiben a felsőoktatási intézmény más munkáltatóval nem kötött duális modellről szóló szerződést a jelen szakasz 3. bekezdése szerint, köteles biztosítania a tanulmányok folytatásához szükséges feltételeket.

IV A SZERZŐDÉSEK NYILVÁNTARTÁSA

A duális modellről szóló szerződések nyilvántartása

26. szakasz

A duális modellről szóló szerződések nyilvántartását átruházott feladatként a Szerbiai Gazdasági Kamara vezeti.

A jelen szakasz 1. bekezdésében szereplő nyilvántartásba a következő adatokat írják be:

1) a szerződés iktatószáma;

2) a felsőoktatási intézmény neve és címe;

3) a munkáltató neve és címe;

4) a munkáltató által szervezett tevékenység általi tanulásban részt vevő hallgatók száma;

5) a tevékenység általi tanulás megvalósítása helyének címe;

6) a szerződés megkötésének dátuma és ideje;

7) a tevékenység általi tanulás megkezdésének dátuma.

A jelen szakasz 1. bekezdésében szereplő nyilvántartást egységes elektronikus adatbázisban vezetik.

A jelen szakasz 2. bekezdésében szereplő adatok nyilvánosan hozzáférhetők és a Szerbiai Gazdasági Kamara hivatalos honlapján kerülnek megjelentetésre.

Nyilvántartásba vétel

27. szakasz

A szerződés megkötésétől számított nyolc napon belül a munkáltató köteles a duális modellről szóló szerződést eljuttatni a Szerbiai Gazdasági Kamarának annak nyilvántartásba vételének céljából.

A jelen szakasz 1. bekezdésében szereplő szerződés másolatát a munkáltató nyomtatott vagy elektronikus formában is benyújthatja.

V MENTOR A MUNKÁLTATÓNÁL

28. szakasz

A munkáltatói mentor, a tevékenység általi tanulás megvalósításához, a felsőoktatási intézmény általános aktusában meghatározott kompetenciákkal kell, hogy rendelkezzen.

A munkáltatói mentor kompetenciái felmérésének módja a felsőoktatási intézmény általános aktusában kerül meghatározásra.

A kompetenciák felmérésének eredményei alapján a felsőoktatási intézmény, szükség szerint, útmutatást biztosít a munkáltatói mentor munkáinak végzéséhez vagy a duális modell szerinti tanulmányi program megvalósítási programjával összhangban képzési programot szervez.

VI A DUÁLIS MODELL SZERINTI OSZTÁLYOZÁS ÉS VIZSGÁK

A hallgatók osztályozása

29. szakasz

A duális modell szerinti tanulmányi programon tanuló hallgatók osztályozását a felsőoktatási intézmény általános aktusa szabályozza.

Szakdolgozat

30. szakasz

A szakdolgozat tartalma és elkészítésének módja a duális modell szerinti tanulmányi programmal és a megvalósulási tervvel összhangban kerül meghatározásra.

VII A HALLGATÓ ANYAGI ÉS PÉNZÜGYI BIZTOSÍTÁSA

A hallgatók anyagi biztosítása

31. szakasz

A munkáltató a tevékenység általi tanulásban részt vevő hallgatónak a következőket biztosítja:

1) munkavédelmi eszközök és felszerelések;

2) a tevékenység általi tanulás megvalósítási helyére való utazás és a visszautazás valós költségeinek megtérítése, amelynek összege nem haladhatja meg a tömegközlekedési jegy árát, amennyiben a munkáltató nem biztosít saját szállítást;

3) az étkezési költségek biztosítása a munkáltató általános aktusával összhangban;

4) biztosítás a tevékenység általi tanulás közben a munkáltatónál szerzett sérülés esetére, amennyiben ilyen biztosítás elő van látva az adott munkáltató dolgozóinak.

A munkáltató biztosíthatja a hallgató kollégiumi elszállásolási és étkezési költségeit is.

A hallgató pénzügyi biztosítása

32. szakasz

A tevékenység általi tanulásban részt vevő hallgató pénzbeni térítésre jogosult.

A tevékenység általi tanulás után járó pénzbeni térítés havonta egyszer kerül kifizetésre úgy, hogy az előző pénzbeli térítést legkésőbb a folyó hónap végéig kell kifizetni, mégpedig minden tevékenység általi tanuláson eltöltött óráért legalább az azonos vagy hasonló beosztásban dolgozó alapbére nettó összegének 50%-át.

Az alapképzés különböző évfolyamain a hallgató tudásához mérten a tevékenység általi tanulás után járó pénzbeli térítés összege különbözhet, mégpedig úgy, hogy minden tevékenység általi tanuláson eltöltött óráért az azonos vagy hasonló beosztásban dolgozó alapbére nettó összegének 30-70%-át kapja, azzal, hogy a tanulmányi program során a tevékenység általi tanulás után kifizetett pénzbeli térítés teljes összege legalább 50%-a az ott dolgozó azonos időszakban kifizetett alapbérének.

Amennyiben a munkáltató egyúttal fedezi a tandíj költségeit is, a tandíj összegéig csökkentheti a tevékenység általi tanulásért járó pénzbeli térítés összegét.

VIII ELLENŐRZÉS

33. szakasz

A jelen törvény végrehajtásának ellenőrzését az illetékes felsőoktatással megbízott minisztérium végzi a felsőoktatásról szóló, a tanfelügyelet szabályozásáról szóló, valamint a jelen törvénnyel összhangban.

A felsőoktatási intézmények felügyelőségi felügyeletét az illetékes felsőoktatással megbízott minisztérium végzi a tanfelügyelőség segítségével.

A munkáltatónál levő munkafeltételek, valamint a munkahelyi biztonsági és egészségi feltételek felügyeletét a munkaügyekben illetékes minisztérium végzi - munkaügyi felügyelőség segítségével.

A felsőoktatási intézmény munkájának minőségellenőrzését a Nemzeti Felsőfokú Oktatási Akkreditációs és Minőségellenőrzési Testület végzi a felsőoktatásra vonatkozó törvénnyel összhangban.

A Vajdaság Autonóm Tartomány területén a felügyelőségi felügyeletet a Vajdasági Autonóm Tartomány végzi saját szervein keresztül.

IX BÜNTETŐ RENDELKEZÉSEK

34. szakasz

Szabálysértésért 50 000 dinártól 100 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújtandó a felsőoktatási intézmény, amennyiben a jelen törvény 25. szakaszának 1. bekezdésében szereplő szerződésfelmondásról a jelen törvény 25. szakaszának 4. bekezdésében szereplő határidőn belül nem értesíti a Minisztériumot.

A jelen szakaszban szereplő szabálysértésért 5 000 dinártól 50 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújtandó a felsőoktatási intézmény ügyvezető szerve, illetve felelős személye is.

35. szakasz

Szabálysértésért 50 000 dinártól 100 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújtandó a munkáltató - jogi személy, ha:

1) a tevékenység általi tanulást a jelen törvény 6. szakaszával ellentétben valósítja meg;

2) nem biztosítja a jelen törvény 31. szakasza 1. bekezdésének 1) pontjában szereplő munkavédelmi eszközöket és felszereléseket;

3) nem biztosítja a jelen törvény 31. szakasza 1. bekezdésének 2) pontjában szereplő a tevékenység általi tanulás megvalósítási helyére való utazás és a visszautazás valós költségeinek megtérítését;

4) nem biztosítja a jelen törvény 31. szakasza 1. bekezdésének 3) pontjában szereplő étkezési költségeket;

5) nem biztosítja a jelen törvény 31. szakasza 1. bekezdésének 4) pontjában szereplő biztosítást;

6) nem biztosítja a jelen törvény 32. szakaszának 2. bekezdésében szereplő pénzbeli térítést.

A jelen szakasznak 1. bekezdésében szereplő szabálysértésért 10 000 dinártól 100 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújtandó a munkáltató - vállalkozó.

A jelen szakasznak 1. bekezdésében szereplő szabálysértésért 5 000 dinártól 50 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújtandó a munkáltató felelős személye is.

X ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

36. szakasz

A jelen törvény 5. szakaszának 7. és 11. bekezdésében szereplő aktusokat a Nemzeti Felsőoktatási Tanács a jelen törvény hatályba lépésének napjától számított hat hónapon belül hozza meg.

37. szakasz

Jelen törvény a Szerb Köztársaság Hivatalos közlönyében való közzétételének napjától számított nyolcadik napon lép hatályba.