PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2020. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 115/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2020. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) kontaminenti su hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;

2) mikrobiološki kriterijum je kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;

3) monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla je sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;

4) nadležni organ je ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede;

5) ovlašćena, odnosno službena laboratorija je laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka, odnosno laboratorija izabrana putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane;

6) pakovanje je upakovana hrana biljnog i mešovitog porekla označena tako da se sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod koje se prilikom otvaranja, vidno i trajno oštećuje ambalaža;

7) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) je grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;

8) uzorak hrane biljnog i mešovitog porekla je jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, izabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;

9) uzorkovanje je uzimanje hrane biljnog i mešovitog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;

10) hrana biljnog porekla je hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od biljaka;

11) hrana mešovitog porekla je hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u delimično prerađenom ili prerađenom obliku, utvrđena propisom kojim se utvrđuje lista mešovite hrane i način vršenja kontrole mešovite hrane.

Član 3

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu biljnog i mešovitog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za:

1) proizvodnju hrane biljnog i mešovitog porekla;

2) skladištenje i distribuciju;

3) prodaju na veliko hrane biljnog i mešovitog porekla.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, monitoring obuhvata i hranu biljnog i mešovitog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to: korn fleks, kukuruz kokičar, keks i krekere sa sojinim i kukuruznim brašnom, kukuruz šećerac u limenoj i staklenoj ambalaži, tofu sir, kobasice od soje i hamburgere od soje.

Član 4

Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:

1) postojeće stanje u sistemu bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;

2) podatake o proizvodnji i potrošnji hrane biljnog i mešovitog porekla;

3) podatake o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane biljnog i mešovitog porekla;

4) informacije iz Sistema brzog uzbunjivanja i obaveštavanja za hranu i hranu za životinje (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN).

Član 5

Program monitoringa sadrži:

1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;

2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti;

3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;

4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:

(1) ciljeve sprovođenja Programa monitoringa;

(2) Plan monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, kojim se određuje uzimanje uzoraka za mikrobiloška i hemijska ispitivanja;

(3) uzimanje, obeležavanje, pakovanje, čuvanje i transport uzoraka;

(4) ispitivanje uzoraka u laboratoriji;

(5) izveštavanje.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2020. godinu, koji je sastavni deo ovog pravilnika, objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 115/2020, možete pogledati OVDE