ODLUKA

O PIJACAMA

("Sl. list grada Prokuplja", br. 44/2020)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se izgradnja održavanje i upravljanje pijacama, obavljanje prometa robe i pružanje usluga na pijacama na teritoriji grada Prokuplja.

Član 2

Pijaca je urbanističkim planom određen prostor izgrađen, uređen i opremljen za promet robe i pružanje usluga.

Pijaca je izgrađen, uređen i opremljen prostor koji se koristi za promet robe i pružanje pijačnih usluga do dovođenja tog prostora u namenu prema urbanističkom planu.

Član 3

Prema nameni i vrsti robe čiji se promet vrši na pijaci, organizuje se; zelena pijaca, kvantaška pijaca, stočna pijaca, pijaca zanatskih proizvoda, robna pijaca, auto-pijaca i druge specijalizovane pijace.

UPRAVLJANJE PIJACAMA

Član 4

Pijacama upravlja JKP "HAMMEUM" kome su povereni ovi poslovi (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 5

Upravljanje pijacama i pružanje pijačnih usluga je delatnost od javnog interesa.

Član 6

Za svaku vrstu pijace Preduzeća propisuje pijačni red, kojim se određuje namena pijaca prema vrsti proizvoda, koji se mogu na njima prodavati, radno vreme pijaca, organizacija pijačnog prometa, uslovi pod kojima se vrši promet, visina i način plaćanja pijačnih usluga i drugih naknada i mere za održavanje reda na pijaci.

Saglasnost na pijačni red daje Gradonačelnik grada Prokuplja, a Preduzeće je dužno da primerak pijačnog reda kao i svaku izmenu dostavi komunalnoj inspekciji.

Član 7

Preduzeće može održavati prolećni, letnji, jesenji i specijalizovani vašar.

Dani u kojima se održavaju vašari i mesto održavanja, određuju se posebno za svaku godinu i o tome obaveštava javnost na pogodan način.

IZGRADNJA I UREĐENJE PIJACA

Član 8

Pijace se izgrađuju kao zatvoreni i otvoreni prostori, uređeni i opremljeni za promet robe i pružanje usluga.

Član 9

Zelena pijaca, pijaca zanatskih proizvoda i robna pijaca mora imati:

1) Posebne ulaze za vozila kojima se vrši snabdevanje pijace i posebne ulaze za potrošače,

2) Zatvoreni prostor za upravu i inspekcije,

3) Zatvoreni prostor za prodaju robe u stalnim objektima (prodavnica) i za čuvanje robe (magacini i skladišta), sa odgovarajućim uređajima i opremom,

4) Otvoreni prostor za prodaju robe iz privremenih objekata (iz kiosaka, baraka i drugih sličnih privremenih objekata), sa odgovarajućom opremom (vitrine, tezge, pultovi, boksovi, stolovi, koševi i drugo),

5) Dovoljan broj kontrolnih merila (vage),

6) Higijenski ispravnu tekuću vodu za piće, priključenu na vodovodnu mrežu,

7) Dovoljno hidranata priključenih na vodovodnu mrežu i dovoljno slivnika za odvođenje otpadnih voda priključenih na vodovodnu i kanalizacionu mrežu,

8) Klozete za javnu upotrebu, posebno za žene i muškarce, priključenih na kanalizacionu mrežu,

9) Veštačko osvetljenje,

10) Dovoljno higijenskih sudova za sakupljanje smeća,

11) Ogradu.

Pijace iz stava 1. ovog člana mogu imati ugostiteljske objekte.

Član 10

Stočna pijaca mora imati:

1) ulaz-izlaz,

2) zatvoreni prostor za upravu i inspekcije,

3) prostor za smeštaj krupnih životinja,

4) obore ili kaveze za smeštaj sitnih životinja,

5) prostor za privremeno izdvajanje zaraženih životinja,

6) mesto sa opremom za čišćenje i dezinfekciju prevoznih sredstava kojima se životinje dopremaju, odnosno otpremaju,

7) dovoljan broj utovarnih i istovarnih rampi,

8) pojilište za stoku,

9) vagu za merenje krupne i sitne stoke,

10) prostor za prodaju stočne hrane,

11) objekte iz člana 9. tačka 6.- 11. ove Odluke.

Pijaca iz stava 1. ovog člana može imati:

1) uslužnu klanicu,

2) zanatsko-ugostiteljske objekte.

Član 11

Kvantaška pijaca mora imati:

1) ulaz-izlaz,

2) zatvoreni prostor za skladištenje i istovar i utovar robe,

3) otvoreni prostor za kamione radi utovara i istovara robe,

4) vagu za merenje,

5) objekte iz člana 9. tačka 6.-11. ove Odluke.

Pijaca iz stava 1. ovog člana može imati ugostiteljske objekte.

Član 12

Auto pijaca mora imati:

1) ulaz-izlaz,

2) zatvoreni prostor-parking mesta za razne vrste vozila,

3) otvoreni prostor za prodaju delova za vozila i derivata nafte (ulja, maziva i antifrizma),

4) objekte iz člana 9. tačka 6.-11. ove Odluke.

Pijaca iz stava 1. ovog člana može imati:

1) servis za tehnički pregled vozila koja se prodaju,

2) ugostiteljske objekte.

Član 13

Specijalizovane pijace, zavisno od vrste proizvoda koji se prodaju, moraju imati odgovarajuće objekte iz člana 9.-12. ove Odluke.

Član 14

Objekti na pijacama iz člana 9.-12. ove Odluke grade se, odnosno postavljaju i uređuju kao stalni i privremeni objekti.

Stalni i privremeni objekti grade se, odnosno postavljaju u skladu sa propisima o izgradnji objekata.

Kao stalni objekti grade se prodavnice za prodaju robe i magacini i skladišta za čuvanje robe, sa odgovarajućom opremom.

Kao privremeni objekti postavljaju se kiosci, barake i drugi slični privremeni objekti.

Na pijacama se postavlja odgovarajuća oprema (vitrine, tezge, pultovi, boksovi, postolja, stolovi, koševi i drugo).

Član 15

Stalni i privremeni objekti moraju biti izgrađeni, odnosno postavljeni u skladu sa propisima kojima se obezbeđuju higijensko-tehnički i veterinarsko-sanitarni uslovi prometa robe i pružanja usluga.

Član 16

Pijačni plato mora biti obrađen od adekvatnog materijala, pogodnog za čišćenje, pranje i dezinfekciju (asfalt, beton i dr).

Tezge i drugi privremeni objekti namenjeni za izlaganje i prodaju proizvoda moraju biti od materijala koji se lako čisti i održava.

Član 17

Stalne i privremene objekte na pijaci može graditi, odnosno postavljati Preduzeće a druga pravna lica, preduzetnici i građani ako dobiju pijačni prostor u zakup.

Član 18

Ako drugo pravno lice, preduzetnik ili građanin gradi, odnosno postavlja objekat na pijaci bez odobrenja, ili ako objekat ne ispunjava higijensko-tehničke i druge uslove, ako je dotrajao ili teže oštećen, građevinski, odnosno komunalni inspektor će mu naložiti uklanjanje objekta.

Ako ova lica ne postupe po nalogu, građevinski odnosno komunalni inspektor će takav objekat ukloniti o trošku tog lica.

Član 19

Na svakoj pijaci na vidnom mestu mora biti istaknuto ime pijace, radno vreme i pijačni red.

NAMENA PIJACA

Član 20

Zelene pijace se koriste za obavljanje prometa na malo:

1) poljoprivredno-prehrambenih proizvoda;

- svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova i jaja;

- južnog voća, mlečnih proizvoda, zaklane živine, kora za pitu i proizvoda od testa;

2) cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, semenske robe, ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica;

3) neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti.

Član 21

Stočna pijaca koristi se za promet krupne i sitne stoke i stočne hrane (seno, slama i slično, pšenice, kukuruza, ječma, ovsa, zaprežnih vozila i delova).

Član 22

Kvantaška pijaca koristi se za promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na veliko u odgovarajućoj ambalaži (vreće, džakovi, sanduci, gajbe i slično), koji su pretežno mereni ili nemereni iz kamiona, prikolica i drugih vozila.

Član 23

Pijaca zanatskih proizvoda koristi se za promet zanatskih proizvoda i proizvoda domaće radinosti i pružanje sitnih zanatskih usluga, kao i za promet neprehrambenih proizvoda.

Član 24

Na robnoj pijaci obavlja se promet na malo:

1. industrijsko-neprehrambenih proizvoda i to:

- tekstila,

- obuće,

- odeće,

- finalnih proizvoda za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla, keramike, kože, tekstila, gume i plastike;

- metalne i elektrotehničke robe za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garantnog lista i tehničkih uputstava;

- sportske opreme;

- hemijskih proizvoda i to: sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje, kozmetičkih i toaletnih preparata;

- knjiga i kancelarijskog pribora;

2. polovne (upotrebljavane) robe (odeća, obuća, razni kućni predmeti, autodelovi, motori i njihovi delovi, električni aparati i druga slična roba).

Član 25

Auto-pijaca se koristi za promet motornih vozila, svih delova i oprema za vozila i derivata nafte (samo ulja, maziva i antifriza).

Član 26

Specijalizovane pijace mogu se organizovati za prodaju rezane građe, ogrevnog drveta i drugih proizvoda od drveta većih dimenzija, kao i negašenog kreča.

Član 27

Na pijacama se mogu u određene dane organizovati sajmovi, vašari, izložbe i slične privredne manifestacije.

O održavanju ovih manifestacija Preduzeće na pogodan način obaveštava javnost.

Ove manifestacije mogu se organizovati i na drugim javnim površinama i objektima na osnovu odobrenja Gradske uprave, u skladu sa propisima grada o postavljanju manjih montažnih objekata i opštim uslovima za uređenje grada.

Član 28

Preduzeće određuje mesta za svaku vrstu robe i označava ih odgovarajućim oznakama.

Prodajna mesta za prodaju pojedine robe moraju predstavljati celinu.

ORGANIZACIJA PROMETA ROBE NA PIJACAMA

Član 29

Promet robe na pijacama organizuje Preduzeće.

Radnici koji vrše naplatu pijačne naknade i organizuju pijačni red moraju imati službena odela i službenu legitimaciju sa fotografijom.

Radnici iz stava 2. ovog člana moraju biti prisutni na pijacama za vreme koje je određeno pijačnim redom.

Član 30

Na pijacama se vrši promet robe na malo, osim na kvantaškoj pijaci na kojoj se vrši promet robe na veliko.

Član 31

Pijačni prostor i pijačne objekte mogu koristiti pravna lica, preduzetnici i građani za prodaju svojih proizvoda (u daljem tekstu: prodavac) i građani za snabdevanje proizvodima na pijaci (u daljem tekstu: kupac).

Član 32

Prodavci mogu koristiti pijačni prostor i pijačne objekte za prodaju svojih proizvoda pod sledećim uslovima:

1) Pravna lica, ako su registrovana kod nadležnog organa za prodaju proizvoda koji se mogu prodavati na pijacama preko radnika u radnom odnosu;

2) Preduzetnici, ako su registrovani kod nadležnog organa za promet proizvoda koji se mogu prodavati na pijacama, neposredno i preko članova porodičnog domaćinstva ili radnika u radnom odnosu;

3) Građani- zemljoradnici, ako poseduju uverenje-potvrdu (da su proizvođači proizvoda koji se mogu prodavati na pijacama, neposredno ili preko člana porodičnog domaćinstva).

Bez dokaza navedenih u stavu 1. ovog člana, Preduzeće ne može izdati na korišćenje pijačni prostor i pijačne objekte.

Član 33

Preduzeće pijačni prostor i pijačne objekte daje na korišćenje prodavcima.

Član 34

Pijačni prostor i pijačni objekat ne može se dati na korišćenje nakupcima i preprodavcima.

Član 35

Prodavci mogu unositi svoje proizvode u pijacu samo na kapiji, odnosno ulazu za prodavce.

Prodavci su dužni da plate naknadu za pijačnu uslugu. Bez plaćene naknade za uslugu ne može se vršiti promet robe na pijačni prostor.

Prodavci mogu ulaziti kamionima i drugim motornim priključnim vozilima na pijačni prostor, radi dovoza i prodaje robe, uz odobrenje Preduzeća.

Vozila iz stava 3. ovog člana, radi utovara i istovara robe, ne mogu se zadržavati na pijačnom prostoru duže od jednog časa, osim vozila za prodaju robe i vozila na kvantaškoj pijaci.

Član 36

Preduzeće je dužno da upozori prodavce da ne smeju da unose u promet robu, koja se ne može prodavati na određenoj vrsti pijace, kao i da obavljaju delatnosti koje se ne mogu obavljati na pijacama.

Ukoliko prodavac ne postupi po upozorenju ovlašćenog službenog lica Preduzeća može mu se uskratiti zakup pijačnog prostora i pijačnog objekta.

Član 37

Promet robe na pijacama može se vršiti samo na određenim mestima za tu vrstu robe.

USLOVI POD KOJIMA SE VRŠI PROMET ROBE NA PIJACAMA

Član 38

Promet robe na pijacama vrši se pod uslovima propisanim za svaku vrstu robe.

Član 39

Prodaja životnih namirnica može se vršiti samo na tezgama, izuzev bostana, paprike, kupusa i krompira koji se mogu prodavati na podmetačima.

Član 40

Mlečni proizvodi i testenine moraju biti smešteni u rashladnim staklenim vitrinama.

Lica koja prodaju namirnice iz stava 1. ovog člana moraju nositi beli mantil ili bluzu odnosno kecelju sa narukvicom od belog platna i kapu, odnosno povezaču (maramu).

Član 41

Zaklana prasad, jagnjad i živina mora biti smeštena u rashladnom prostoru, koji ispunjava uslove potrebne za zaštitu ovih proizvoda od zagađivanja.

Član 42

Neprerađeni i prerađeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi namenjeni ljudskoj ishrani moraju se držati u čistim posudama i higijenskoj ambalaži.

Član 43

Usluživanje životnih namirnica mora se vršiti na higijenski način (hvataljke, nož, kašike za mlečne i druge proizvode, posuđe za pribor i držanje namirnica, čist beli papir za zavijanje i slično).

Član 44

Na zelenim pijacama Preduzeće mora da obezbedi i postavi kontrolna merila (vage) i vidno označi gde se nalaze.

Član 45

Prodaja stoke se vrši i to: krupne stoke na prostoru za smeštaj krupne stoke, sitne stoke iz obora i kaveza, a stočne hrane i ostalih proizvoda na prostoru određenom za te namene.

Član 46

Prodaja zanatskih proizvoda, polovne i druge robe vrši se na tezgama, stolovima i sličnim objektima, kao i sa vozila ukoliko za to postoje adekvatni uslovi.

Član 47

Preduzeće je dužno da obezbedi održavanje sanitarno-higijenskih uslova na pijacama:

1) Odmah po isteku radnog vremena pijace mehanički očisti i uredi pijačni prostor,

2) Najmanje jednom nedeljno opere vodom pod pritiskom pijačni prostor i izvršiti dezinfekciju pijačnih tezgi i drugih sličnih objekata,

3) Svakodnevno mehanički očisti, opere i izvrši dezinfekciju kaveza za prodaju žive živine,

4) Postavi kante za otpatke na međusobnoj udaljenosti od najviše 20 m,

5) Postavi potreban broj tipskih sanduka za svaku pijacu za prikupljanje smeća i otpadaka,

6) U toku radnog vremena vrši neprekidno prikupljanje otpadaka i odnosi u kante za smeće ili sanduke,

7) Obezbedi redovno odnošenje smeća ili otpadaka koje se nakupi na prostoru pijace,

8) Obezbeđuje vodu za piće,

9) Obezbedi i druge uslove potrebne za normalno odvijanje prometa robe na pijacama.

MERE ZA ODRŽAVANJE REDA NA PIJACAMA

Član 48

Učesnici robnog prometa na pijacama (prodavci, kupci, prevoznici i drugo) dužni su da održavaju red na pijacama.

Član 49

Radi održavanja reda na pijacama zabranjeno je:

1) Prodaja robe čiji promet nije dozvoljen ovom Odlukom i pijačnim redom,

2) Odlaganje i prodaja robe van pijačnog prostora i van mesta za tu vrstu robe,

3) Odlaganje i prodaja robe na prelazima pijace,

4) Prodaja životnih namirnica u nehigijenskim i oštećenim posudama,

5) Bacanje otpadaka, pokvarene robe i drugog smeća van sudova, postavljenih za sakupljanje smeća i otpadaka,

6) Pranje prodajnog prostora i opreme vodom koja nije upotrebljiva za piće,

7) Osvežavanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda vodom koja nije upotrebljiva za piće,

8) Dodirivanje namirnica koje se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju,

9) Prodaja mlečnih proizvoda bez odgovarajućih mantila ili bluze, kape ili marame,

10) Loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru,

11) Ulaženje ili parkiranje motornih i drugih vozila na pijačni prostor bez odobrenja, izuzev ručnih i motornih kolica kojima se dovozi roba,

12) Svaka radnja kojom se narušava red i čistoća na pijacama.

Član 50

Pravno ili fizičko lice koje ne poštuje red na pijaci može biti udaljeno sa pijačnog prostora, odnosno može mu se uskratiti dalje korišćenje pijačnih usluga.

Član 51

O uređenju i održavanju pijaca stara se Preduzeće.

Član 52

Uređenje i izgradnja novih pijaca vrši se na osnovu programa koje donosi Preduzeće.

Posebnom Odlukom Skupštine grada Prokuplja uređenje i organizovanje pijace može biti povereno mesnim zajednicama.

NAKNADA ZA KORIŠĆENJE PIJAČNIH USLUGA

Član 53

Za korišćenje pijačnih usluga korisnici plaćaju naknadu.

Naknada za korišćenje pijačnih usluga plaća se unapred u skladu sa izdatim računom.

Naknada za korišćenje pijačnih usluga važi za jedan radni dan pijace i jednokratno korišćenje usluga.

Zatečeni korisnici pijačnih usluga (prodavci robe i usluga) na pijačnom prostoru, bez dokaza o plaćenoj naknadi, obavezni su da plate dvostruki iznos od iznosa koji su morali da plate.

Član 54

Za rezervaciju prodajnih mesta na pijacama plaća se posebna naknada.

Pijačni prostor daje se u zakup, po postupku koji propiše Preduzeće.

Član 55

Naknadu za korišćenje pijačnih usluga, za rezervaciju prodajnih mesta na pijacama, za zakup pijačnog prostora, kao i za druge usluge na pijacama, utvrđuje Preduzeće.

RADNO VREME PIJACA

Član 56

Radno vreme pijaca je jednokratno.

Radno vreme pijaca uređuje se pijačnim redom i određuje na zimsko i letnje.

Član 57

Doprema robe na pijacu i priprema za prodaju mogu se vršiti najranije jedan sat pre početka radnog vremena pijace.

Po završetku radnog vremena pijace, najkasnije za jedan sat, prodavci su dužni da sa svojom robom i ambalažom napuste pijačni prostor.

Član 58

Prodavnice na pijacama usklađuju svoje radno vreme sa radnim vremenom pijace.

Član 59

Radno vreme pijace u vreme održavanja sajmova, vašara i sličnih privrednih manifestacija posebno se određuje.

NADZOR

Član 60

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši gradski organ nadležan za komunalne delatnosti.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši komunalni inspektor, ako zakonom nije drugačije određeno.

KAZNENE ODREDBE

Član 61

Novčanom kaznom od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1) ne obezbedi uslove propisane članovima 9. - 13.

2) na vidnom mestu ne istakne ime pijace, radno vreme i pijačni red (član 19.),

3) postupi suprotno odredbama člana 34.

4) dozvoli ulazak motornog vozila u pijačni prostor bez odgovarajućeg odobrenja (član 35.)

5) ne obezbedi rashladne staklene vitrine i rashladni prostor (član 40. i član 41.)

6) ne obezbedi i postavi kontrolna merila (vage) na zelenim pijacama i vidno ne označi gde se nalaze (član 44.),

7) ne obezbedi održavanje sanitarno-higijenskih uslova na pijacama (član 47.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000,00 dinara i odgovorno lice u Preduzeću.

Član 62

Novčanom kaznom od 40.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) gradi, odnosno postavlja objekat na pijaci bez odobrenja (član 18.),

2) vrši promet robe na pijaci, protivno odredbama člana 30. ove Odluke,

3) vrši promet robe na pijaci, a ne ispunjava uslove iz člana 32. ove Odluke,

4) unosi proizvode u pijacu protivno odredbama člana 35.,

5) vrši promet robe protivno odredbama člana 37. ove Odluke,

6) vrši promet robe protivno uslovima određenim u članu 39.-41., 43. i člana 45.-46. ove Odluke,

7) postupa protivno zabranama iz člana 49. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 7.000,00 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 30.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 63

Do izgradnje specijalizovanih pijaca (auto-pijace, pijace zanatskih proizvoda, kvantaške pijace i sl.) prodaja robe obavljaće se na već postojećim pijacama, uz poštovanje minimalnih uslova predviđenih Zakonom i Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu robe ("Sl. glasnik RS", br. 47/96, 22/97, 6/99, 99/2005, 100/2007, 98/2009 i 62/2011- dr. pravilnik).

Član 64

Preduzeće je dužno da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke uskladi svoju organizaciju i rad na pijacama sa odredbama ove Odluke.

Član 65

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o pijacama ("Sl. list Opštine Prokuplje", br. 16/2017).

Član 66

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu grada Prokuplja.