PRAVILNIKO PODSTICAJIMA ZA SPROVOĐENJE AKTIVNOSTI U CILJU PODIZANJA KONKURENTNOSTI KROZ SERTIFIKACIJU SISTEMA KVALITETA HRANE, ORGANSKIH PROIZVODA I PROIZVODA SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG POREKLA("Sl. glasnik RS", br. 39/2018 i 17/2021) |
Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla (u daljem tekstu: podsticaji), uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.
Sertifikacija, u smislu ovog pravilnika, jeste postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, što uključuje i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla (u daljem tekstu: proizvodi sa oznakom geografskog porekla) i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "srpski kvalitet" (u daljem tekstu: proizvodi sa oznakom "srpski kvalitet"), koje su izvršene u laboratorijama ovlašćenim od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) u skladu sa posebnim propisima, kao i izdavanje sertifikata kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje i kvaliteta, odnosno potvrde o usaglašenosti proizvoda sa specifikacijom za proizvode sa oznakom "srpski kvalitet".
Sertifikacija za organsku proizvodnju, u smislu ovog pravilnika, pored laboratorijskih analiza iz stava 2. ovog člana podrazumeva izdavanje sertifikata za organske proizvode i/ili potvrde da je proizvodnja i/ili proces proizvodnje u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja, a potvrda se izdaje za proizvođače čija je proizvodnja u periodu konverzije ili u postupku izdavanja sertifikata nakon završenog perioda konverzije.
Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji:
1) sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;
2) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu;
3) sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;
4) sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;
5) proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;
6) proizvoda sa oznakom geografskog porekla;
7) proizvoda sa oznakom "srpski kvalitet".
Pravo na podsticaje iz člana 2. ovog pravilnika, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju ima:
1) fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) pravno lice;
4) pravno lice registrovano u skladu sa zakonom kojim se uređuju udruženja (u daljem tekstu: udruženje).
Lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana ima pravo na podsticaje iz člana 2. tač. 2), 5), 6) i 7) ovog pravilnika.
Lice iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana ima pravo na sve podsticaje iz člana 2. ovog pravilnika.
Lice iz stava 1. tačka 4) ovog člana ima pravo na podsticaje iz člana 2. tač. 5) i 6) ovog pravilnika.
Fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik i pravno lice imaju pravo na podsticaje ako su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.
Pravo na podsticaje može da ostvari lice iz člana 3. ovog pravilnika ako ima:
1) sertifikat izdat od sertifikacionog tela akreditovanog od Akreditacionog tela Srbije (ATS, www.ats.rs) ili od akreditacionog tela koje ima potpisan multilateralni sporazum sa Evropskom organizacijom za akreditaciju u odgovarajućem obimu ili od nadležnog tela za poslove akreditacije u Ruskoj Federaciji, za podsticaje iz člana 2. tačka 1) ovog pravilnika;
2) sertifikat prema GLOBALG.A.P. standardu izdat od sertifikacionog tela koje je odobreno od Sekretarijata za sertifikaciju GLOBALG.A.P.-a (FoodPLUS, Keln, Nemačka, www.globalgap.org), za podsticaje iz člana 2. tačka 2) ovog pravilnika;
3) sertifikat izdat od Rijaseta islamske zajednice Srbije, odnosno jevrejske zajednice u Republici Srbiji, za podsticaje iz člana 2. tač. 3) i 4) ovog pravilnika;
4) sertifikat i/ili potvrdu da je proizvod, proizvodnja i/ili proces proizvodnje u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja;
5) sertifikat izdat od sertifikacionog tela koje je ovlašćeno od Ministarstva u skladu sa zakonom kojim se uređuju oznake geografskog porekla za poljoprivredne i prehrambene proizvode, za podsticaje iz člana 2. tačka 6) ovog pravilnika;
6) potvrdu o usaglašenosti proizvoda sa specifikacijom, za proizvode sa oznakom "srpski kvalitet", izdatu od kontrolnog tela koje je ovlašćeno od Ministarstva i rešenje o označavanju proizvoda oznakom "srpski kvalitet" i pravu korišćenja te oznake, u skladu sa uredbom kojom se uređuje označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "srpski kvalitet", za podsticaje iz člana 2. tačka 7) ovog pravilnika.
Sertifikat i potvrdu iz stava 1. tačka 4) ovog člana izdaju kontrolne organizacije ovlašćene od Ministarstva, u skladu sa propisima kojim se uređuje organska proizvodnja.
Potvrda iz stava 1. tačka 4) ovog člana nalazi se u Prilogu 1 - Potvrda o usaglašenosti proizvodnje i/ili procesa proizvodnje u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se po zahtevu lica iz člana 3. ovog pravilnika, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla (u daljem tekstu: zahtev) podnosi se Ministarstvu - Upravi za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava) za svaku kalendarsku godinu, u periodu od 1. marta do 31. oktobra tekuće godine.
Zahtev se podnosi jedanput godišnje, na Obrascu - Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u _____ godini, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Zahtev se može podneti za jedan ili više podsticaja iz člana 2. ovog pravilnika.
Uz zahtev se dostavlja sledeća dokumentacija:
1) sertifikat iz člana 4. tač. 1)-5) ovog pravilnika, potvrda iz člana 4. tačka 4) ovog pravilnika i potvrda iz člana 4. tačka 6) ovog pravilnika, u zavisnosti od vrste podsticaja za koji se zahtev podnosi;
2) račun od izdavaoca sertifikata (direkcije, ogranka ili zvaničnog predstavnika, koji je na zvaničnom sajtu sertifikacionog tela), odnosno potvrdu iz člana 4. tačka 6) ovog pravilnika, na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu troškova sertifikacije za podsticaj za koji se podnosi zahtev, a za podsticaje iz člana 2. tačka 5) ovog pravilnika račun ovlašćene kontrolne organizacije;
3) dokaz o izvršenom plaćanju troškova iz tačke 2) ovog stava i to nalog za uplatu i odgovarajući izvod overen od strane banke za pravno lice, preduzetnika i udruženje, kao i za fizičko lice koje je plaćanje izvršilo bezgotovinski, odnosno odgovarajući fiskalni isečak ukoliko je fizičko lice plaćanje izvršilo gotovinski;
4) sertifikat o akreditaciji, kao i obim akreditacije sertifikacionog tela koje je izvršilo poslove sertifikacije, izdat od strane nadležnog tela za poslove akreditacije iz člana 4. tač. 1) i 2) ovog pravilnika, za podsticaje iz člana 2. tač. 1) i 2) ovog pravilnika.
Dokumentacija iz stava 1. tač. 1)-3) ovog člana treba da glasi na podnosioca zahteva i da bude izdata u periodu od 1. novembra prethodne kalendarske godine do dana podnošenja zahteva.
Dokumentacija se dostavlja u originalu ili overenoj kopiji, osim dokumentacije iz stava 1. tač. 1) i 4) ovog člana koja može da se dostavi u kopiji.
Ako je dokumentacija iz stava 1. ovog člana izdata na stranom jeziku, dostavlja se prevod iste, izdat od strane ovlašćenog sudskog tumača.
Uprava vrši administrativnu obradu zahteva, proverom podataka iz zahteva, dokumentacije priložene uz zahtev, kao i službenih evidencija.
Prilikom administrativne obrade zahteva Uprava može da traži dostavljanje dodatne dokumentacije, u cilju utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na podsticaje.
Podnosilac zahteva, uključujući i onog sa područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kome je utvrđeno pravo na podsticaje, ostvaruje pravo na naknadu dela troškova plaćenog iznosa sertifikacije, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost, u procentu koji Vlada svake godine određuje posebnim aktom, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Procentualni iznos podsticaja za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi utvrđuje sa prema mestu u kome se nalazi objekat koji je predmet podsticaja iz člana 2. tačka 1) ovog pravilnika, odnosno u kome se proizvode proizvodi koji su predmet podsticaja iz člana 2. tač. 2)-7) ovog pravilnika, u skladu sa posebnim propisom koji određuje područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku je 1.000.000 dinara.
Podsticaji se isplaćuju na osnovu rešenja Uprave, po redosledu podnošenja zahteva, a do iznosa finansijskih sredstava utvrđenih propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Izuzetno od člana 5. stav 2. ovog pravilnika, u 2018. godini zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se od dana stupanja na snagu ovog pravilnika do 31. oktobra 2018. godine, za predmet podsticaja koji je realizovan u periodu od 1. novembra 2017. godine do dana podnošenja zahteva.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla ("Službeni glasnik RS", broj 41/17).
Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
ZAHTEV
ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PODSTICAJE ZA SPROVOĐENJE AKTIVNOSTI U CILJU PODIZANJA
KONKURENTNOSTI KROZ SERTIFIKACIJU SISTEMA KVALITETA HRANE, ORGANSKIH PROIZVODA
I PROIZVODA SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG POREKLA
U __________ GODINI
1. |
Podnosilac zahteva |
|
|
2. |
Sedište/Adresa |
|
|
3. |
JMBG (za fizička lica) |
|
|
4. |
Matični broj (za pravna lica, udruženja i preduzetnike) |
|
|
5. |
PIB (za pravna lica, udruženja i preduzetnike) |
|
|
6. |
Broj poljoprivrednog gazdinstva |
|
|
7. |
Telefon |
|
|
8. |
|
||
9. |
Osoba za kontakt |
|
|
10. |
Sertifikacija: |
1) ISO 22000,
FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R |
|
11. |
Dokaz o izvršenom plaćanju (broj i datum računa i izvoda iz banke ili broj i datum računa i fiskalnog isečka) |
1. |
|
2. |
|
||
3. |
|
||
4. |
|
||
5. |
|
||
6. |
|
||
12. |
Ukupan iznos troškova za sertifikaciju |
|
|
13. |
Naziv i datum izdavanja sertifikata/potvrde/potvrde o usaglašenosti proizvoda sa specifikacijom |
1. |
|
2. |
|
||
3. |
|
||
4. |
|
||
5. |
|
||
14. |
Broj katastarske parcele, katastarska opština i opština na kojoj se nalazi objekat, odnosno obavlja proizvodnja/prerada proizvoda koji su predmet podsticaja |
|
|
PODACI ZA UPLATU PODSTICAJA |
|||
15. |
Broj namenskog računa/računa podnosioca zahteva |
|
|
16. |
Naziv banke |
|
U |
____________, ___________ |
|
_____________________________________ |
|
(mesto i datum) |
|
potpis podnosioca zahteva/ovlašćenog lica |
POTVRDA O USAGLAŠENOSTI PROIZVODNJE I/ILI PROCESA PROIZVODNJE U SKLADU SA PROPISIMA KOJIMA SE UREĐUJE ORGANSKA PROIZVODNJA
Na zahtev ___________________________________________ iz ___________________, adresa ___________________________ ovlašćena kontrolna organizacija _________________________ izdaje POTVRDU nakon izvršene fizičke kontrole, dana ______________________ da je organska proizvodnja i/ili proces proizvodnje proizvođača sa kojim ima zaključen ugovor broj ________________ od ______________ u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja.
Mesto i datum: |
|
Potpis odgovornog lica |
____________________ |
|
___________________________ |