PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ZA 2021. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 17/2021)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane za 2021. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove zdravlja;

2) ovlašćena, odnosno službena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka;

3) opasnost jeste biološki, hemijski ili fizički činilac u hrani ili stanje hrane, koji mogu potencijalno da izazovu štetno dejstvo na zdravlje;

4) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;

5) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;

6) uzorkovanje jeste uzimanje hrane, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;

7) uzorak hrane jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;

8) proizvodna partija (serija, lot ili šarža) je identifikovana količina hrane za koju je utvrđeno da poseduje zajedničke osobine kao što je poreklo, vrsta, način pakovanja, subjekat koji pakuje proizvode, pošiljalac ili označavanje, a koji su proizvedeni pri neprekinutoj proizvodnji i zbirnom skladištenju pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;

9) pakovanje jeste proizvod tako upakovan da mu se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja ili pri otvaranju, vidno i trajno ošteti ambalažu.

Član 3

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu i to:

1) novu hranu,

2) hranu za specifične populacione grupe (hrana za odojčad i malu decu, hrana za posebne medicinske namene, zamene za kompletnu dnevnu ishranu za osobe na dijeti za mršavljenje),

3) dodatke ishrani (dijetetski suplementi),

4) hranu sa izmenjenim nutritivnim sastavom (hrana za osobe intolerantne na gluten, zamene za so za ljudsku ishranu, hrana obogaćena vitaminima, mineralima i drugim supstancama sa hranljivim ili fiziološkim efektom i dr.),

5) so za ishranu ljudi i proizvodnju hrane,

6) prehrambene aditive,

7) prehrambene arome,

8) vodu za piće u originalnoj ambalaži (prirodne mineralne, izvorske i stone vode).

Član 4

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i hranu koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to u objektima:

1) za proizvodnju hrane,

2) za promet hrane na veliko,

3) za promet hrane na malo.

Član 5

Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:

1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;

2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane;

3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane;

4) informacije iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN).

Član 6

Program monitoringa sprovodi se u cilju:

1) utvrđivanja nivoa kontaminenata i učestalosti pojave mikroorganizama i ostalih štetnih materija u hrani;

2) prikupljanja podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine vrste hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;

3) provere važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.

Član 7

Program monitoringa sadrži:

1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;

2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata i drugih neusaglašenosti;

3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje programa;

4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:

(1) Plan monitoringa, kojim se određuje vrsta analiza na osnovu procenjene opasnosti, vrsta hrane koja će se analizirati i ukupan broj uzoraka,

(2) uzimanje, obeležavanje, čuvanje i transport uzoraka,

(3) ispitivanje uzoraka u laboratoriji,

(4) način izveštavanja.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Program monitoringa bezbednosti hrane za 2021. godinu, koji je sastavni deo ovog pravilnika, objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 17/2021, možete pogledati OVDE