PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA ZA 2021. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 69/2021) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla za 2021. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;
2) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;
3) monitoring hrane životinjskog porekla jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane životinjskog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;
4) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva;
5) kuvani proizvodi ribarstva jesu ostali proizvodi ribarstva (uključujući i rakove) i školjkaši, koji su obrađeni najmanje temperaturom pasterizacije u skladu sa posebnim propisom;
6) ovlašćena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka u programu monitoringa;
7) pakovanje jeste hrana životinjskog porekla upakovana i označena tako da se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod kojeg se prilikom otvaranja, vidno i trajno oštećuje ambalaža;
8) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) jeste grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;
9) službena kontrola jeste bilo koji postupak kontrole koji nadležni organ sprovodi radi potvrde usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;
10) službeni uzorak jeste uzorak hrane ili hrane za životinje, ili bilo koje druge supstance uključujući i one iz prirodnog okruženja, koje su važne za proizvodnju, preradu i promet hrane ili hrane za životinje ili za zdravlje životinja, zdravlje bilja i kvalitet hrane ili hrane za životinje, uzet od strane nadležnog inspektora ili ovlašćenog lica;
11) uzorak jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;
12) uzorkovanje jeste uzimanje hrane životinjskog porekla i uzoraka površina koje su od značaja za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane životinjskog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;
13) usaglašenost sa kriterijumima jeste dobijanje rezultata ispitivanja propisanih ovim pravilnikom, na osnovu kriterijuma propisanih za uzimanje uzoraka, sprovođenje ispitivanja i korektivnih mera u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane;
14) hrana životinjskog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od životinja.
Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu životinjskog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za:
1) proizvodnju hrane životinjskog porekla;
2) skladištenje i distribuciju;
3) prodaju na malo proizvoda životinjskog porekla.
Izuzetno od stava 1. ovog člana monitoring obuhvata i hranu životinjskog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to:
1) mehanički separisano meso (MSM);
2) mleko u prahu i surutku u prahu;
3) proizvode od jaja - u tečnom stanju;
4) ribu;
5) kuvani proizvodi od ribe;
6) želatin i kolagen.
Program monitoringa izrađuje se na osnovu:
1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane životinjskog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;
2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane životinjskog porekla;
3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane životinjskog porekla;
4) informacija iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF).
Program monitoringa sprovodi se radi:
1) utvrđivanja nivoa kontaminenata i trendova učestalosti pojave mikroorganizama i ostalih štetnih materija u hrani životinjskog porekla;
2) utvrđivanja otpornosti zoonotskih i komensalnih bakterija na antimikrobna sredstva, kao i prikupljanje i obrada podataka iz ovih ispitivanja;
3) prikupljanja podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine kategorije hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;
4) provere važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.
Program monitoringa sadrži:
1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;
2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških, hemijskih i bioloških kontaminenata;
3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;
4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:
(1) Plan monitoringa kojim se određuje uzimanje uzoraka za mikrobiološka i hemijska ispitivanja,
(2) uslove i način uzimanja i čuvanja uzorka, laboratorijske metode i način izveštavanja.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA ZA 2021. GODINU
I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla za 2021. godinu
Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla i hrane za životinje, obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 149/20 i 40/21), u okviru Razdela 24 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Glava 24.1 - Uprava za veterinu, Program 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i sanitarna politika, Funkcija 760 - Zdravstvo neklasifikovano na drugom mestu, Programska aktivnost/projekat 0002 - Bezbednost hrane životinjskog porekla i hrane za životinje, Ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 200.000.000 dinara.
Ukupna sredstva sa navedene ekonomske klasifikacije u iznosu od 200.000.000 dinara raspodeljena su i koriste se u skladu sa Zaključkom Vlade o usvajanju Programa rasporeda i korišćenja sredstava subvencija u oblasti veterine za 2021. godinu 05 broj: 401 - 1229/2021 od 11. februara 2021. godine, od čega za Program monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla u iznosu od 40.000.000 dinara.
II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških, hemijskih i bioloških kontaminenata
U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških, hemijskih i bioloških kontaminenata, odnosno neusaglašenosti sa propisanim vrednostima, nadležni organ sprovodi aktivnosti kako bi osigurao da subjekt u poslovanju hranom ukloni neusaglašenost, uzimajući u obzir stepen neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju hranom, i to:
1) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane;
2) zabranu stavljanja u promet, ako je primenjivo;
3) mere kojima se dozvoljava upotreba hrane životinjskog porekla u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;
4) mere kojima se zabranjuje rad ili nalaže zatvaranje čitavog objekta za proizvodnju hrane ili jednog njenog dela na određen vremenski period;
5) druge mere i preduzima druge odgovarajuće radnje.
III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa
Program monitoringa sprovodi nadležni organ preko veterinarskih inspektora.
Laboratorijska ispitivanja sprovode laboratorije:
1) koje su ovlašćene za službene kontrole u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast veterinarstva;
2) koje su izabrane putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa
1. Plan monitoringa
Plan monitoringa kojim se određuje šifra, predmet i mesto ispitivanja, opasnost, broj jedinica sa graničnim vrednostima, kao i metode ispitivanja, dat je u Tabeli 1 - Plan uzimanja uzoraka za mikrobiološka ispitivanja (u daljem tekstu: Tabela 1) i Tabeli 2 - Plan uzimanja uzoraka za hemijska ispitivanja - rezidue pesticida i kontaminenti (u daljem tekstu: Tabela 2), ovog programa.
Tabela 1 - Plan uzimanja uzoraka za mikrobiološka ispitivanja
R.B. |
Šifra |
Predmet ispitivanja |
Opasnost* |
Mesto ispitivanja |
Broj jedinica |
Granična vrednost |
Metoda ispitivanja |
Napomena |
|
MESO I PROIZVODI OD MESA |
|||||||||
1. |
A015101A |
Meso živine |
Salmonella Enteridis i Salmonella Typhimurium |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
sveže meso, ohlađeno ili zamrznuto |
|
2. |
A034861A |
Meso goveda - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja |
E. coli koja stvara šigatoksin (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS CEN ISO/TS 13136:2014 |
Upakovano |
|
Salmonella spp. |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
||||||
Broj aerobnih kolonija |
1 |
≤ 500.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
E. coli |
1 |
≤ 50 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
3. |
A017141A |
Meso svinja - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
Upakovano |
|
Broj aerobnih kolonija |
1 |
≤ 500.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
E. coli |
1 |
≤ 50 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
4. |
A033281A |
Mleveno/usitnjeno meso ovaca namenjeno za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
Upakovano |
|
Broj aerobnih kolonija |
1 |
≤ 500.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
E. coli |
1 |
≤ 50 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
5. |
A023001A |
Meso živine - mehanički separisano meso (MSM) |
Salmonella spp. |
- Objekat za proizvodnju |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
E. coli |
≤ 50 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
|||||||
Broj aerobnih kolonija |
≤ 500.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
|||||||
6. |
A015381A |
Meso ćuraka - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
Broj aerobnih kolonija |
1 |
≤ 500.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
E. coli |
1 |
≤ 50 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
7. |
A039501A |
Meso, mešano meso - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
Upakovano |
|
Broj aerobnih kolonija |
1 |
≤ 500.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
E. coli |
1 |
≤ 50 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
8. |
A024681A |
Meso goveda - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
E. coli |
1 |
≤ 500 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
|
|||||
9. |
A017221A |
Meso svinja - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
E. coli |
1 |
≤ 500 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
10. |
A017521A |
Meso ovaca - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 10 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
E. coli |
1 |
≤ 500 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
11. |
A015421A |
Meso ćuraka - poluproizvodi od mesa - namenjeno za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
E. coli |
1 |
≤ 500 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
12. |
A015181A |
Meso brojlera (Gallus gallus) - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
E. coli |
1 |
≤ 500 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
||||||
13. |
A007161A |
Proizvodi od mesa drugih vrsta životinja - sirovi i namenjeni za jelo sirovi |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
14. |
A024321A |
Proizvodi od mesa drugih vrsta životinja - kuvani, spremno za konzumiranje |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
15. |
A004301A |
Fermentisane kobasice od mesa goveda |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Salmonella spp. |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
||||||
16. |
A028041A |
Fermentisane kobasice od mesa svinja |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Salmonella spp. |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
||||||
17. |
A009041A |
Fermentisane kobasice od mesa ovaca |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Salmonella spp. |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
||||||
18. |
A029761A |
Fermentisane kobasice od mesa drugih vrsta životinja |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
MLEKO I PROIZVODI OD MLEKA |
|||||||||
19. |
A029721A |
Mleko, kravlje pasterizovano mleko |
Enterobacteriaceae |
Maloprodajni objekat |
1 |
≤10 cfu/ml |
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Objekti malog kapaciteta |
|
Listeria monocytogenes |
ne sme biti u 25 ml |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|||||||
20. |
A024361A |
Sirevi proizvedeni od kravljeg mleka - proizvedeni od sirovog mleka |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Koagulaza - pozitivne stafilokoke |
≤ 10.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009 |
|
||||||
Salmonella spp. |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|||||||
21. |
A030001A |
Sirevi proizvedeni od kravljeg mleka - proizvedeni od termički obrađenog mleka - nespecificirani |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Sirevi sa zrenjem |
|
Koagulaza - pozitivne stafilokoke |
≤ 10.000 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009 |
|||||||
Salmonella spp. |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|||||||
22. |
A030081A |
Sirevi proizvedeni od ovčijeg mleka - od sirovog ili termički nedovoljno obrađenog mleka |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Koagulaza - pozitivne stafilokoke |
≤ 10. 000 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili |
|||||||
Salmonella spp. |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|||||||
23. |
A036161A |
Sirevi proizvedeni od kozjeg mleka - proizvedeni od sirovog ili termički nedovoljno obrađenog mleka |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Koagulaza - pozitivne stafilokoke |
≤10 000 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009 |
|||||||
Salmonella spp. |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|||||||
24. |
A041256A |
Sirevi proizvedeni od kravljeg mleka - proizvedeni od pasterizovanog mleka |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Koagulaza - pozitivne stafilokoke |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009 |
|||||||
E. coli |
≤ 100 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
|||||||
25. |
A036141A |
Sirevi proizvedeni od ovčijeg mleka - proizvedeni od pasterizovanog mleka |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Koagulaza - pozitivne stafilokoke |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009 |
|||||||
E. coli |
≤ 100 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
|||||||
26. |
A030141A |
Sirevi proizvedeni od kozjeg mleka - proizvedeni od pasterizovanog mleka |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Koagulaza - pozitivne stafilokoe |
≤10 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009 |
|||||||
E. coli |
≤ 100 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
|||||||
27. |
A039101A |
Proizvodi od mleka (isključujući sireve) - proizvodi od mleka - spremni za konzumiranje - proizvedeni od pasterizovanog mleka |
Koagulaza - pozitivne stafilokoke |
Maloprodajni objekat |
1 |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009 |
Kajmak, paprika u pavlaci i sl. |
|
28. |
A021801A |
Sladoled proizveden od pasterizovanog mleka |
Salmonella spp. |
Objekat za proizvodnju |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
Enterobacteriaceae |
1 |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN ISO 21528-2 |
|
|||||
29. |
A007961A |
Mleko u prahu i surutka u prahu |
Koagulaza -pozitivne stafilokoke |
Maloprodajni objekat |
1 |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN/ISO 6888-1 ili 2 |
|
|
Salmonella spp. |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|||||||
Enterobacteriaceae |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN ISO21528-2 |
|||||||
30. |
A001961A |
Maslac proizveden od sirovog mleka ili mleka koje je obrađeno temperaturom nižom od temperature pasterizacije |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Salmonella spp. |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
||||||
E.coli |
≤ 100cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
|
||||||
31. |
A001921A |
Pavlaka proizvedena od sirovog mleka ili mleka koje je obrađeno temperaturom nižom od temperature pasterizacije |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Salmonella spp. |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|||||||
E.coli |
≤ 10 cfu/g |
SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008 |
|||||||
JAJA I PROIZVODI OD JAJA |
|||||||||
32. |
A032R |
Jaja za konzum |
Salmonella spp. |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
33. |
A025601A |
Proizvodi od jaja - u tečnom stanju |
Salmonella spp. |
Objekat za proizvodnju |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
Enterobacteriaceae |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN ISO 21528-2 |
|||||||
34. |
A008021A |
Proizvodi od jaja - sušeni |
Salmonella spp. |
Centar za pakovanje jaja |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
Enterobacteriaceae |
≤ 10 cfu/g |
SRPS EN ISO21528-2 |
|||||||
RIBA I PROIZVODI OD RIBE |
|||||||||
35. |
A024121A |
Riba |
Paraziti |
- Ribnjak |
3 |
ne sme biti |
Adspekcija |
|
|
36. |
A018061A |
Dimljena riba |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
37. |
A023061A |
Proizvodi od ribe |
Histamin |
- Objekat za proizvodnju |
1 |
≤ 100 mg/kg |
Visoko efikasna tečna hromatografija (HPLC) |
Uzeti u obzir objekte/uvoznike koji subili pozitivni iz prethodnih partija |
|
OSTALO |
|||||||||
38. |
A025821A |
Ostala prerađena hrana i gotova jela - sendviči |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Sa sadržajem hrane životinjskog porekla |
|
39. |
A040972A |
Ostala prerađena hrana i gotova jela koja nisu obrađena toplotom |
Listeria monocytogenes |
Maloprodajni objekat |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Suši i sl. proizvodi |
|
40. |
A008421A |
Želatin i kolagen |
Salmonella spp. |
Objekat za proizvodnju |
1 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
TRUPOVI ŽIVOTINJA |
|||||||||
41. |
A022801A |
Trupovi goveda |
Salmonella spp. |
Objekat za klanje |
5 |
ne sme biti na površini trupa |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
Enterobacteriaceae |
5 |
≤ 2,5 log cfu/cm2 |
SRPS ISO 21528-2:2017 |
||||||
Broj aerobnih kolonija |
5 |
≤ 5,0 log cfu/cm2 |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
42. |
A004161A |
Trupovi svinja |
Salmonella spp. |
Objekat za klanje |
5 |
ne sme biti na površini trupa |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
Broj aerobnih kolonija |
5 |
≤ 4,3 log cfu/cm2 |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
Enterobacteriaceae |
5 |
≤ 2,3 log cfu/cm2 |
SRPS ISO 21528-2:2017 |
||||||
43. |
A028081A |
Trupovi ovaca |
Salmonella spp. |
Objekat za klanje |
5 |
ne sme biti na površini trupa |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
|
|
Broj aerobnih kolonija |
5 |
≤ 4,0 log cfu/cm2 |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
||||||
Enterobacteriaceae |
5 |
≤ 2,0 log cfu/cm2 |
SRPS ISO 21528-2:2017 |
||||||
44. |
A032701A |
Trupovi brojlera |
Campylobacter spp. |
Objekat za klanje |
5 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 10272-1:2017 |
Zbirni uzorak od 15 kožica vratova |
|
Salmonella spp. |
5 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
||||||
45. |
A032821A |
Trupovi ćuraka |
Salmonella spp. |
Objekat za klanje |
5 |
ne sme biti u 25 g |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 |
Zbirni uzorak od 15 kožica vratova |
|
RADNE POVRŠINE I SREDINA |
|||||||||
46. |
|
Površine u kontaktu sa hranom, mašinama za narezivanje |
Listeria monocytogenes |
Objekat za proizvodnju |
1 |
ne sme biti na površini od 100 cm2 |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
dva sata nakon početka rada |
|
47. |
|
Uzorci iz sredine gde se obrađuju proizvodi spremni za konzumiranje |
Listeria monocytogenes |
Objekat za proizvodnju |
|
ne sme biti na površini od 1000 cm2 |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
dva sata nakon početka rada |
* izolate bakterija Campylobacter spp, Escherichia coli i Salmonella spp, utvrđenih tokom ispitivanja u mesu goveda, svinja i živine, dostaviti nacionalnoj referentnoj laboratoriji za dijagnostičko ispitivanje antimikrobne rezistencije
Tabela 2 - Plan uzimanja uzoraka za hemijska ispitivanja - rezidue pesticida i kontaminenti
RB |
Predmet ispitivanja |
Opasnost |
Mesto ispitivanja |
Broj |
Granična vrednost |
Metoda ispitivanja |
|
1. |
Riba iz reka, jezera i ribnjaka |
aldrin, dieldrin |
Maloprodajni objekat/ribarnica |
1 |
0,02 mg/kg |
GC/MS ili GC/ECD |
|
DDT |
1 |
0,10 mg/kg |
GC/MS ili GC/ECD |
||||
endrin |
1 |
0,01 mg/kg |
GC/MS ili GC/ECD |
||||
heptahlor, heptahlor epoksid |
1 |
0,02 mg/kg |
GC/MS ili GC/ECD |
||||
α and β HCH |
1 |
0,02 mg/kg |
GC/MS ili GC/ECD |
||||
Lindan |
1 |
0,05 mg/kg |
GC/MS ili GC/ECD |
||||
PCB |
1 |
125 ng/g |
GC/MS ili GC/ECD |
||||
2. |
Tradicionalni proizvodi od mesa |
PAH (policiklični aromatični ugljovodonici) |
Objekti za proizvodnju tradicionalnih proizvoda |
1 |
2 µg/kg |
HPLC |
|
1. benzo(a)pireni |
|||||||
2. suma benzo(a)pirena, benzo(a)antracena, benzo(b)fluorantena i krizena |
1 |
12 µg/kg |
HPLC |
||||
3. |
Kravlje mleko pasterizovano mleko Objekat malog kapaciteta |
aflatoksin M1 |
- Maloprodajni objekat |
1 |
< 0,25 µg/kg |
ELISA |
|
4. |
Kravlje mleko -pasterizovano mleko |
Dioksini i polihlorovani bifenili* |
Suma dioksina Suma dioksina i dioksinima sličnih polihlorovanih bifenila (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)* |
Objekat za proizvodnju mleka i proizvoda od mleka |
1 |
2,5** pg/g masti*** 5,5** pg/g masti*** |
HRGC/HR MS |
5. |
Riba (sardina, pastrmka, tuna, haringa, losos) |
Dioksini i polihlorovani bifenili |
Suma dioksina Suma dioksina i dioksinima sličnih polihlorovanih bifenila (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)* |
Objekat za proizvodnju |
1 |
3,5** pg/g vlažne mase 6,5** pg/g vlažne mase |
HRGC/HR MS |
6. |
jaja |
fipronil |
suma fipronila i fipronil sulfona izražen kao fipronil |
Maloprodajni objekat |
1 |
0,005 mg /kg. |
HPLC/AAS |
(*) Dioksini (suma polihlorovanih dibenzo-para-dioksina (PCDDs) i polihlorovanih dibenzofurana (PCDFs), izraženi kao toksični ekvivalent prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), koristeći faktore ekvivalentne toksičnosti (WHO-TEFs) i suma dioksina i dioksinu sličnih PCBs (suma PCDDs, PCDFs i polihlorovanih bifenila (PCBs), izražena kao toksični ekvivalent WHO koristeći WHO-TEFs).
(**) Gornje koncentracije: izračunavaju se na osnovu pretpostavke da su sve vrednosti različitih kongenera koje su ispod granice kvantifikacije jednake granici kvantifikacije.
(***) Maksimalno dozvoljena koncentracija izražena na sadržaj masti ne primenjuje se na hranu koji sadrži < 2% masti.
Za hranu koja sadrži < 2% masti maksimalni primenljivi nivo je nivo na osnovu proizvoda koji odgovara nivou na bazi proizvoda za hranu koja sadrži 2% masti, izračunato iz maksimalnog nivoa utvrđenog na osnovu masti, koristeći sledeću formulu:
Maksimalni nivo izražen na bazi proizvoda za hranu koja sadrži manje od 2% masti = maksimalni nivo izražen na mast za tu hranu H 0,02.
2. Uslovi i način uzimanja i čuvanja uzorka, laboratorijske metode i način izveštavanja
2.1. Određivanje broja uzoraka, vrste ispitivanja i načina izveštavanja
Broj uzoraka i vrstu ispitivanja na nivou upravnog okruga, određuje nadležni organ u skladu sa Tabelom 1 i Tabelom 2 ovog programa.
Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa dostavlja se nadležnom organu na kvartalnom nivou u formi zbirne tabele za upravni okrug sa obaveznim podacima:
1) broj naloga Uprave za veterinu;
2) šifra uzorka (broj iz Tabele 1 - kolona 1/šifra uzorka-kolona 2 ili redni broj za hemijska ispitivanja iz Tabele 2);
3) datum uzorkovanja;
4) mesto uzorkovanja;
5) naziv upravnog okruga;
6) naziv subjekta u poslovanju hranom i adresa (kod koga je vršeno uzorkovanja);
7) sedište subjekta u poslovanju hranom (kod koga je vršeno uzorkovanje);
8) matični broj subjekta u poslovanju hranom (kod koga je vršeno uzorkovanje);
9) proizvođač/distributer hrane od kojeg je uzet uzorak;
10) veterinarski kontrolni broj/registarski broj subjekta u poslovanju hranom (odnosi se na podatke sa deklaracije);
11) vrsta uzorka/predmet ispitivanja;
12) vrsta ispitivanja (hemijska, mikrobiološka, parazitološka i dr);
13) veličina proizvodne partije (zatečene u prometu);
14) broj službenih uzoraka;
15) naziv laboratorije;
16) broj izveštaja o izvršenom laboratorijskom ispitivanju;
17) datum izdavanja izveštaja o laboratorijskom ispitivanju;
18) utvrđene neusaglašenosti;
19) inspektor koji je vršio uzorkovanje;
20) delovodni broj predmeta;
21) datum predmeta;
22) preuzete mere (po Programu monitoringa/glava II);
23) podatak kome je informacija o pozitivnom nalazu prosleđena na dalje postupanje (ako je proizvođač iz drugog upravnog okruga);
24) napomena.
2.2. Postupak za uzimanje uzoraka
Uzimanje uzoraka hrane životinjskog porekla za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja veterinarska inspekcija u saradnji sa ovlašćenim laboratorijama za ispitivanje uzoraka u okviru monitoringa hrane životinjskog porekla.
Službeni uzorak uzima se u skladu sa uslovima koji su propisani u ovom odeljku.
U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških, hemijskih i bioloških opasnosti, sprovodi se ponovljeno (ciljano) uzorkovanje, u količini od pet jedinica uzorka.
Uzorci za mikrobiološka ispitivanja uzimaju se aseptično pomoću sterilnog pribora, u sterilne posude/sterilne kese, vodeći računa da ne dođe do kontaminacije uzorka iz okoline i/ili sa površine ambalaže.
Uzorci za hemijska ispitivanja pakuju se u pakovanja koja su hemijski neutralna.
2.3. Obeležavanje i pakovanje uzoraka
Posle uzorkovanja, uzeti uzorak obeležava se odgovarajućom oznakom i šifrom.
Uzorak se dostavlja laboratoriji koja je ovlašćena za ispitivanja u okviru monitoringa, uz zapisnik o uzimanju uzoraka hrane čija je sadržina data u Tabeli 3 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane, ovog programa.
Tabela 3 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane
ZAPISNIK O UZIMANJU UZORAKA HRANE |
|||||||||||||||||||||||||
I Mesto uzorkovanja i svrha |
|
||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||
Naziv subjekta u poslovanju hranom |
|
||||||||||||||||||||||||
Adresa sedišta |
|
||||||||||||||||||||||||
Matični broj |
|
||||||||||||||||||||||||
Veter. kontrolni broj/registracioni broj |
|
||||||||||||||||||||||||
Adresa uzorkovanja: |
Broj telefona: |
E-mail: |
|||||||||||||||||||||||
☐ Uzorak u unutrašnjem prometu poreklom iz uvoza |
☐ Ciljani uzorak |
||||||||||||||||||||||||
☐ Uzorak uzet u unutrašnjem prometu |
|||||||||||||||||||||||||
☐ Uzorak uzet iz procesa proizvodnje |
|||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||
Parametri ispitivanja: |
|||||||||||||||||||||||||
Mikrobiološka ispitivanja:
Parazitološka ispitivanja:
|
Hemijska ispitivanja:
|
||||||||||||||||||||||||
II Informacije o uzorku |
|
||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||
Opis uzorka (matriks i dr): |
|||||||||||||||||||||||||
Ukupan broj uzoraka (jedinica uzorka): |
Količina individualnog uzorka (kg, 1, jedinice, cm2): |
||||||||||||||||||||||||
Šifra uzorka: |
|
||||||||||||||||||||||||
Datum i vreme uzorkovanja: |
|
||||||||||||||||||||||||
III Druge informacije |
Datum proizvodnje: |
|
|||||||||||||||||||||||
Rok upotrebe: |
|
||||||||||||||||||||||||
Zemlja porekla: |
|
||||||||||||||||||||||||
Proizvođač/Uvoznik: |
|
||||||||||||||||||||||||
Broj proizvodne partije/lota |
|
||||||||||||||||||||||||
Veličina proizvodne partije/lota (kg, 1, jedinice): |
|
||||||||||||||||||||||||
Vrsta pakovanja: |
|
||||||||||||||||||||||||
Temperatura na mestu/u toku uzorkovanja (°C) |
|
||||||||||||||||||||||||
Uzorci se dostavljaju laboratoriji |
Naziv laboratorije |
|
|||||||||||||||||||||||
Adresa laboratorije |
|
||||||||||||||||||||||||
Izveštaj o sprovedenom ispitivanju dostaviti |
☐ faksom |
☐ poštom |
|||||||||||||||||||||||
Ime i prezime inspektora koji je izvršio uzorkovanje |
Potpis i pečat |
Broj telefona |
|||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||
Napomena: Jedan primerak zapisnika ostaje kod inspektora, a po jedan primerak se dostavlja ovlašćenoj laboratoriji i subjektu u poslovanju sa hranom. |
Po prijemu uzorka u laboratoriju, lice na prijemu popunjava zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, čija je sadržina data u Tabeli 4 - Zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, ovog programa i koji popunjen dostavlja inspektoru koji je sproveo uzorkovanje u okviru službene kontrole.
Tabela 4 - Zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju
ZAPISNIK O PRIJEMU UZORKA U LABORATORIJU |
||||
Popunjava se u laboratoriji |
Datum i vreme prijema uzorka u laboratoriju: |
Prihvatljivost uzorka u laboratoriju: ☐ prihvatljiv ☐ neprihvatljiv (navesti razlog): |
||
Veličina uzorka na prijemu u laboratoriju (kg, L, jedinica) |
||||
Temperatura uzorka na prijemu u laboratoriji (°C) |
||||
Broj uzorka na prijemu (delovodni broj): |
||||
|
||||
Ime i prezime lica |
Potpis |
Broj telefona |
||
|
|
|
|
|
Napomena: Jedan primerak zapisnika ostaje u laboratoriji, a jedan se dostavlja inspektoru koji je sproveo uzorkovanje |
Po prijemu uzorka u laboratoriju, lice na prijemu popunjava zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, čija je sadržina data u Tabeli 4 - Zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, ovog programa i koji popunjen dostavlja inspektoru koji je sproveo uzorkovanje u okviru službene kontrole.
2.4. Čuvanje i transport svih vrsta uzoraka
Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika.
Uzorci za mikrobiloška ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4°C, odnosno zamrznutih proizvoda do -18°C.
Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju.
Uzorci moraju biti dopremljeni u laboratoriju u što kraćem vremenskom periodu, ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja. Kategorije hrane koje su podložne kvaru treba dostaviti u laboratoriju pri temperaturi od 0 do 4°C i započeti ispitivanje u periodu ne dužem od 36 časova od prijema u laboratoriju.
Transport i čuvanje uzoraka do početka ispitivanja u laboratoriji sprovodi se u skladu sa standardom ISO/DIS 7218: Mikrobiologija hrane i hrane za životinje - opšta pravila za mikrobiološka ispitivanja.
2.5. Uzorkovanje mleka i proizvoda od mleka za ispitivanje aflatoksina M1
Težina zbirnog uzorka iznosi najmanje 1 kg ili 1 l, osim ako to nije moguće, tj. kada se uzorak sastoji od jedne boce.
Najmanji broj pojedinačnih uzoraka koje treba uzeti iz proizvodne partije dat je u Tabeli 5 - Najmanji broj pojedinačnih uzoraka koje treba uzeti iz proizvodne partije, ovog programa (u daljem tekstu: Tabela 5).
Broj određenih pojedinačnih uzoraka je funkcija uobičajenog oblika u kojem se proizvodi stavljaju na tržište.
U slučaju tečnih proizvoda u rasutom stanju, proizvodna partija mora biti dobro promešana koliko god je to moguće i u meri u kojoj to ne utiče na kvalitet proizvoda, bilo ručno ili mehaničkim sredstvima neposredno pre uzorkovanja.
U tom slučaju, postiže se homogena distribucija aflatoksina M1 unutar proizvodne partije. Dovoljno je uzeti tri pojedinačna uzorka iz proizvodne partije kako bi se formirao zbirni uzorak.
Pojedinačni uzorci, koji često mogu biti boca ili pakovanje, treba da budu slične težine. Težina pojedinačnog uzorka mora biti najmanje 100 g, što daje zbirni uzorak od najmanje 1 kg ili 1 l. Odstupanje od ove metode mora se navesti u zapisniku o uzimanju uzoraka hrane.
Tabela 5 - Najmanji broj pojedinačnih uzoraka koje treba uzeti iz proizvodne partije
Vrsta uzorka |
Veličina |
Najmanji broj |
Najmanja |
Mleko iz tanka |
- |
3-5 |
1 |
Originalno pakovanje |
≤ 50 |
3 |
1 |
50 do 500 |
5 |
1 |
|
> 500 |
10 |
1 |
2.6. Uzorkovanje hrane u maloprodaji
Uzorkovanje hrane u maloprodaji vrši se, ako je moguće, u skladu sa Tabelom 5 ovog programa.
Ako to nije moguće, može se primeniti alternativna metoda uzorkovanja u maloprodaji pod uslovom da se obezbedi da zbirni uzorak bude dovoljno reprezentativan za uzorkovanu partiju i da je ista u potpunosti opisana i dokumentovana.
Usaglašenost proizvodne partije se:
1) prihvata, ako uzorak ispunjava propisane maksimalno dozvoljene količine, uzimajući u obzir korekciju za "prinos" (recovery) i mernu nesigurnost;
2) odbacuje, ako uzorak nedvosmisleno prelazi najveće maksimalno dozvoljene količine, uzimajući u obzir korekciju za oporavak (recovery) i mernu nesigurnost.
2.7. Ispitivanje uzoraka hrane životinjskog porekla
Ispitivanje uzoraka hrane životinjskog porekla vrši se u ovlašćenim laboratorijama, koje rezultate ispitivanja dostavljaju nadležnom organu bez odlaganja, a najkasnije do 14 dana od dana uzorkovanja.
U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju biti akreditovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje bezbednost hrane i listom metoda datih u Tabeli 1 i Tabeli 2 ovog programa.
Ovlašćene laboratorije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu dostavljaju nadležnom organu godišnji izveštaj o sprovođenju monitoringa. U izveštaju se navode sledeći podaci:
1) naziv laboratorije;
2) šifra uzorka;
3) vrsta uzorka/predmet ispitivanja;
4) metode koje su korišćene za ispitivanje uzoraka;
5) ukupan broj uzoraka o ispitivanju po šifri uzorka;
6) utvrđene neusaglašenosti;
7) uzorak neadekvatan za ispitivanje.