PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA ZA 2021. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 69/2021)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla za 2021. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;

2) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;

3) monitoring hrane životinjskog porekla jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane životinjskog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;

4) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva;

5) kuvani proizvodi ribarstva jesu ostali proizvodi ribarstva (uključujući i rakove) i školjkaši, koji su obrađeni najmanje temperaturom pasterizacije u skladu sa posebnim propisom;

6) ovlašćena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka u programu monitoringa;

7) pakovanje jeste hrana životinjskog porekla upakovana i označena tako da se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod kojeg se prilikom otvaranja, vidno i trajno oštećuje ambalaža;

8) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) jeste grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;

9) službena kontrola jeste bilo koji postupak kontrole koji nadležni organ sprovodi radi potvrde usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;

10) službeni uzorak jeste uzorak hrane ili hrane za životinje, ili bilo koje druge supstance uključujući i one iz prirodnog okruženja, koje su važne za proizvodnju, preradu i promet hrane ili hrane za životinje ili za zdravlje životinja, zdravlje bilja i kvalitet hrane ili hrane za životinje, uzet od strane nadležnog inspektora ili ovlašćenog lica;

11) uzorak jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;

12) uzorkovanje jeste uzimanje hrane životinjskog porekla i uzoraka površina koje su od značaja za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane životinjskog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;

13) usaglašenost sa kriterijumima jeste dobijanje rezultata ispitivanja propisanih ovim pravilnikom, na osnovu kriterijuma propisanih za uzimanje uzoraka, sprovođenje ispitivanja i korektivnih mera u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane;

14) hrana životinjskog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od životinja.

Član 3

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu životinjskog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za:

1) proizvodnju hrane životinjskog porekla;

2) skladištenje i distribuciju;

3) prodaju na malo proizvoda životinjskog porekla.

Izuzetno od stava 1. ovog člana monitoring obuhvata i hranu životinjskog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to:

1) mehanički separisano meso (MSM);

2) mleko u prahu i surutku u prahu;

3) proizvode od jaja - u tečnom stanju;

4) ribu;

5) kuvani proizvodi od ribe;

6) želatin i kolagen.

Član 4

Program monitoringa izrađuje se na osnovu:

1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane životinjskog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;

2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane životinjskog porekla;

3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane životinjskog porekla;

4) informacija iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF).

Program monitoringa sprovodi se radi:

1) utvrđivanja nivoa kontaminenata i trendova učestalosti pojave mikroorganizama i ostalih štetnih materija u hrani životinjskog porekla;

2) utvrđivanja otpornosti zoonotskih i komensalnih bakterija na antimikrobna sredstva, kao i prikupljanje i obrada podataka iz ovih ispitivanja;

3) prikupljanja podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine kategorije hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;

4) provere važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.

Član 5

Program monitoringa sadrži:

1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;

2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških, hemijskih i bioloških kontaminenata;

3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;

4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:

(1) Plan monitoringa kojim se određuje uzimanje uzoraka za mikrobiološka i hemijska ispitivanja,

(2) uslove i način uzimanja i čuvanja uzorka, laboratorijske metode i način izveštavanja.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA ZA 2021. GODINU

I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla za 2021. godinu

Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla i hrane za životinje, obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 149/20 i 40/21), u okviru Razdela 24 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Glava 24.1 - Uprava za veterinu, Program 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i sanitarna politika, Funkcija 760 - Zdravstvo neklasifikovano na drugom mestu, Programska aktivnost/projekat 0002 - Bezbednost hrane životinjskog porekla i hrane za životinje, Ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 200.000.000 dinara.

Ukupna sredstva sa navedene ekonomske klasifikacije u iznosu od 200.000.000 dinara raspodeljena su i koriste se u skladu sa Zaključkom Vlade o usvajanju Programa rasporeda i korišćenja sredstava subvencija u oblasti veterine za 2021. godinu 05 broj: 401 - 1229/2021 od 11. februara 2021. godine, od čega za Program monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla u iznosu od 40.000.000 dinara.

II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških, hemijskih i bioloških kontaminenata

U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških, hemijskih i bioloških kontaminenata, odnosno neusaglašenosti sa propisanim vrednostima, nadležni organ sprovodi aktivnosti kako bi osigurao da subjekt u poslovanju hranom ukloni neusaglašenost, uzimajući u obzir stepen neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju hranom, i to:

1) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane;

2) zabranu stavljanja u promet, ako je primenjivo;

3) mere kojima se dozvoljava upotreba hrane životinjskog porekla u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;

4) mere kojima se zabranjuje rad ili nalaže zatvaranje čitavog objekta za proizvodnju hrane ili jednog njenog dela na određen vremenski period;

5) druge mere i preduzima druge odgovarajuće radnje.

III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa

Program monitoringa sprovodi nadležni organ preko veterinarskih inspektora.

Laboratorijska ispitivanja sprovode laboratorije:

1) koje su ovlašćene za službene kontrole u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast veterinarstva;

2) koje su izabrane putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa

1. Plan monitoringa

Plan monitoringa kojim se određuje šifra, predmet i mesto ispitivanja, opasnost, broj jedinica sa graničnim vrednostima, kao i metode ispitivanja, dat je u Tabeli 1 - Plan uzimanja uzoraka za mikrobiološka ispitivanja (u daljem tekstu: Tabela 1) i Tabeli 2 - Plan uzimanja uzoraka za hemijska ispitivanja - rezidue pesticida i kontaminenti (u daljem tekstu: Tabela 2), ovog programa.

Tabela 1 - Plan uzimanja uzoraka za mikrobiološka ispitivanja

R.B.

Šifra

Predmet ispitivanja

Opasnost*

Mesto ispitivanja

Broj jedinica

Granična vrednost

Metoda ispitivanja

Napomena

MESO I PROIZVODI OD MESA

1.

A015101A

Meso živine

Salmonella Enteridis i Salmonella Typhimurium

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

sveže meso, ohlađeno ili zamrznuto

2.

A034861A

Meso goveda - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja

E. coli koja stvara šigatoksin (STEC) O157, O26, O111, O103, O145

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS CEN ISO/TS 13136:2014

Upakovano

Salmonella spp.

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

Broj aerobnih kolonija

1

≤ 500.000 cfu/g

SRPS EN ISO 4833-1:2014

E. coli

1

≤ 50 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

3.

A017141A

Meso svinja - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

Upakovano

Broj aerobnih kolonija

1

≤ 500.000 cfu/g

SRPS EN ISO 4833-1:2014

E. coli

1

≤ 50 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

4.

A033281A

Mleveno/usitnjeno meso ovaca namenjeno za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

Upakovano

Broj aerobnih kolonija

1

≤ 500.000 cfu/g

SRPS EN ISO 4833-1:2014

E. coli

1

≤ 50 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

5.

A023001A

Meso živine - mehanički separisano meso (MSM)

Salmonella spp.

- Objekat za proizvodnju
- Uvoz

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

E. coli

≤ 50 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

Broj aerobnih kolonija

≤ 500.000 cfu/g

SRPS EN ISO 4833-1:2014

6.

A015381A

Meso ćuraka - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

Broj aerobnih kolonija

1

≤ 500.000 cfu/g

SRPS EN ISO 4833-1:2014

E. coli

1

≤ 50 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

7.

A039501A

Meso, mešano meso - mleveno/usitnjeno meso - namenjeno za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

Upakovano

Broj aerobnih kolonija

1

≤ 500.000 cfu/g

SRPS EN ISO 4833-1:2014

E. coli

1

≤ 50 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

8.

A024681A

Meso goveda - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

E. coli

1

≤ 500 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

 

9.

A017221A

Meso svinja - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

E. coli

1

≤ 500 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

10.

A017521A

Meso ovaca - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 10 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

E. coli

1

≤ 500 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

11.

A015421A

Meso ćuraka - poluproizvodi od mesa - namenjeno za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

E. coli

1

≤ 500 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

12.

A015181A

Meso brojlera (Gallus gallus) - poluproizvodi od mesa - namenjeni za jelo nakon kuvanja

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

E. coli

1

≤ 500 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

13.

A007161A

Proizvodi od mesa drugih vrsta životinja - sirovi i namenjeni za jelo sirovi

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

14.

A024321A

Proizvodi od mesa drugih vrsta životinja - kuvani, spremno za konzumiranje

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

15.

A004301A

Fermentisane kobasice od mesa goveda

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Salmonella spp.

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

16.

A028041A

Fermentisane kobasice od mesa svinja

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Salmonella spp.

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

17.

A009041A

Fermentisane kobasice od mesa ovaca

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Salmonella spp.

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

18.

A029761A

Fermentisane kobasice od mesa drugih vrsta životinja

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

MLEKO I PROIZVODI OD MLEKA  

19.

A029721A

Mleko, kravlje pasterizovano mleko

Enterobacteriaceae

Maloprodajni objekat

1

≤10 cfu/ml

SRPS ISO 21528-2:2017

Objekti malog kapaciteta

Listeria monocytogenes

ne sme biti u 25 ml

SRPS EN ISO 11290-1:2017

20.

A024361A

Sirevi proizvedeni od kravljeg mleka - proizvedeni od sirovog mleka

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Koagulaza - pozitivne stafilokoke

≤ 10.000 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009

 

Salmonella spp.

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

21.

A030001A

Sirevi proizvedeni od kravljeg mleka - proizvedeni od termički obrađenog mleka - nespecificirani

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Sirevi sa zrenjem

Koagulaza - pozitivne stafilokoke

≤ 10.000 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009

Salmonella spp.

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

22.

A030081A

Sirevi proizvedeni od ovčijeg mleka - od sirovog ili termički nedovoljno obrađenog mleka

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Koagulaza - pozitivne stafilokoke

≤ 10. 000 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili
SRPS EN ISO 6888-2:2009

Salmonella spp.

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

23.

A036161A

Sirevi proizvedeni od kozjeg mleka - proizvedeni od sirovog ili termički nedovoljno obrađenog mleka

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Koagulaza - pozitivne stafilokoke

≤10 000 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009

Salmonella spp.

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

24.

A041256A

Sirevi proizvedeni od kravljeg mleka - proizvedeni od pasterizovanog mleka

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Koagulaza - pozitivne stafilokoke

≤ 10 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009

E. coli

≤ 100 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

25.

A036141A

Sirevi proizvedeni od ovčijeg mleka - proizvedeni od pasterizovanog mleka

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Koagulaza - pozitivne stafilokoke

≤ 10 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009

E. coli

≤ 100 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

26.

A030141A

Sirevi proizvedeni od kozjeg mleka - proizvedeni od pasterizovanog mleka

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Koagulaza - pozitivne stafilokoe

≤10 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009

E. coli

≤ 100 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

27.

A039101A

Proizvodi od mleka (isključujući sireve) - proizvodi od mleka - spremni za konzumiranje - proizvedeni od pasterizovanog mleka

Koagulaza - pozitivne stafilokoke

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

≤ 10 cfu/g

SRPS EN ISO 6888-1:2009 ili SRPS EN ISO 6888-2:2009

Kajmak, paprika u pavlaci i sl.

28.

A021801A

Sladoled proizveden od pasterizovanog mleka

Salmonella spp.

Objekat za proizvodnju
Pokretni objekat za uličnu prodaju

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

Enterobacteriaceae

1

≤ 10 cfu/g

SRPS EN ISO 21528-2

 

29.

A007961A

Mleko u prahu i surutka u prahu

Koagulaza -pozitivne stafilokoke

Maloprodajni objekat
Objekat za proizvodnju
Uvoz

1

≤ 10 cfu/g

SRPS EN/ISO 6888-1 ili 2

 

Salmonella spp.

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017
21528-

Enterobacteriaceae

≤ 10 cfu/g

SRPS EN ISO21528-2

30.

A001961A

Maslac proizveden od sirovog mleka ili mleka koje je obrađeno temperaturom nižom od temperature pasterizacije

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Salmonella spp.

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

E.coli

≤ 100cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

 

31.

A001921A

Pavlaka proizvedena od sirovog mleka ili mleka koje je obrađeno temperaturom nižom od temperature pasterizacije

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat
Pijaca

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Salmonella spp.

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

E.coli

≤ 10 cfu/g

SRPS ISO 16649-1:2018 ili SRPS ISO 16649-2:2008

JAJA I PROIZVODI OD JAJA  

32.

A032R

Jaja za konzum

Salmonella spp.

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

33.

A025601A

Proizvodi od jaja - u tečnom stanju

Salmonella spp.

Objekat za proizvodnju
Uvoz

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

Enterobacteriaceae

≤ 10 cfu/g

SRPS EN ISO 21528-2

34.

A008021A

Proizvodi od jaja - sušeni

Salmonella spp.

Centar za pakovanje jaja
Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

Enterobacteriaceae

≤ 10 cfu/g

SRPS EN ISO21528-2

RIBA I PROIZVODI OD RIBE

35.

A024121A

Riba

Paraziti

- Ribnjak
- Uvoz
- Pijaca

3

ne sme biti

Adspekcija

 

36.

A018061A

Dimljena riba

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

37.

A023061A

Proizvodi od ribe

Histamin

- Objekat za proizvodnju
- Uvoz

1

≤ 100 mg/kg

Visoko efikasna tečna hromatografija (HPLC)

Uzeti u obzir objekte/uvoznike koji subili pozitivni iz prethodnih partija

OSTALO 

38.

A025821A

Ostala prerađena hrana i gotova jela - sendviči

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Sa sadržajem hrane životinjskog porekla

39.

A040972A

Ostala prerađena hrana i gotova jela koja nisu obrađena toplotom

Listeria monocytogenes

Maloprodajni objekat

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Suši i sl. proizvodi

40.

A008421A

Želatin i kolagen

Salmonella spp.

Objekat za proizvodnju
Uvoz

1

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

TRUPOVI ŽIVOTINJA 

41.

A022801A

Trupovi goveda

Salmonella spp.

Objekat za klanje

5

ne sme biti na površini trupa

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

Enterobacteriaceae

5

≤ 2,5 log cfu/cm2

SRPS ISO 21528-2:2017

Broj aerobnih kolonija

5

≤ 5,0 log cfu/cm2

SRPS EN ISO 4833-1:2014

42.

A004161A

Trupovi svinja

Salmonella spp.

Objekat za klanje

5

ne sme biti na površini trupa

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

Broj aerobnih kolonija

5

≤ 4,3 log cfu/cm2

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Enterobacteriaceae

5

≤ 2,3 log cfu/cm2

SRPS ISO 21528-2:2017

43.

A028081A

Trupovi ovaca

Salmonella spp.

Objekat za klanje

5

ne sme biti na površini trupa

SRPS EN ISO 6579-1:2017

 

Broj aerobnih kolonija

5

≤ 4,0 log cfu/cm2

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Enterobacteriaceae

5

≤ 2,0 log cfu/cm2

SRPS ISO 21528-2:2017

44.

A032701A
A021141A

Trupovi brojlera
rashlađeni

Campylobacter spp.

Objekat za klanje

5

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 10272-1:2017

Zbirni uzorak od 15 kožica vratova

Salmonella spp.

5

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

45.

A032821A
A033721A

Trupovi ćuraka
rashlađeni

Salmonella spp.

Objekat za klanje

5

ne sme biti u 25 g

SRPS EN ISO 6579-1:2017

Zbirni uzorak od 15 kožica vratova

RADNE POVRŠINE I SREDINA

46.

 

Površine u kontaktu sa hranom, mašinama za narezivanje

Listeria monocytogenes

Objekat za proizvodnju

1

ne sme biti na površini od 100 cm2

SRPS EN ISO 11290-1:2017

dva sata nakon početka rada

47.

 

Uzorci iz sredine gde se obrađuju proizvodi spremni za konzumiranje

Listeria monocytogenes

Objekat za proizvodnju

 

ne sme biti na površini od 1000 cm2

SRPS EN ISO 11290-1:2017

dva sata nakon početka rada

* izolate bakterija Campylobacter spp, Escherichia coli i Salmonella spp, utvrđenih tokom ispitivanja u mesu goveda, svinja i živine, dostaviti nacionalnoj referentnoj laboratoriji za dijagnostičko ispitivanje antimikrobne rezistencije

Tabela 2 - Plan uzimanja uzoraka za hemijska ispitivanja - rezidue pesticida i kontaminenti

RB

Predmet ispitivanja

Opasnost

Mesto ispitivanja

Broj
jedinica

Granična vrednost

Metoda ispitivanja

1.

Riba iz reka, jezera i ribnjaka

aldrin, dieldrin

Maloprodajni objekat/ribarnica
Pijace/alasi

1

0,02 mg/kg

GC/MS ili GC/ECD

DDT

1

0,10 mg/kg

GC/MS ili GC/ECD

endrin

1

0,01 mg/kg

GC/MS ili GC/ECD

heptahlor, heptahlor epoksid

1

0,02 mg/kg

GC/MS ili GC/ECD

α and β HCH

1

0,02 mg/kg

GC/MS ili GC/ECD

Lindan

1

0,05 mg/kg

GC/MS ili GC/ECD

PCB

1

125 ng/g
suve mase

GC/MS ili GC/ECD

2.

Tradicionalni proizvodi od mesa

PAH (policiklični aromatični ugljovodonici)

Objekti za proizvodnju tradicionalnih proizvoda

1

2 µg/kg

HPLC

1. benzo(a)pireni

2. suma benzo(a)pirena, benzo(a)antracena, benzo(b)fluorantena i krizena

1

12 µg/kg

HPLC

3.

Kravlje mleko pasterizovano mleko

Objekat malog kapaciteta

aflatoksin M1

- Maloprodajni objekat

1

< 0,25 µg/kg

ELISA

4.

Kravlje mleko -pasterizovano mleko

Dioksini i polihlorovani bifenili*

Suma dioksina
(WHO-PCDD/F-TEQ)*

Suma dioksina i dioksinima sličnih polihlorovanih bifenila (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)*

Objekat za proizvodnju mleka i proizvoda od mleka

1

2,5** pg/g masti***

5,5** pg/g masti***

HRGC/HR MS

5.

Riba (sardina, pastrmka, tuna, haringa, losos)

Dioksini i polihlorovani bifenili

Suma dioksina
(WHO-PCDD/F-TEQ)*

Suma dioksina i dioksinima sličnih polihlorovanih bifenila (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)*

Objekat za proizvodnju
Maloprodajni objekti/ribarnice

1

3,5** pg/g vlažne mase

6,5** pg/g vlažne mase

HRGC/HR MS

6.

jaja

fipronil

suma fipronila i fipronil sulfona izražen kao fipronil

Maloprodajni objekat

1

0,005 mg /kg.

HPLC/AAS

(*) Dioksini (suma polihlorovanih dibenzo-para-dioksina (PCDDs) i polihlorovanih dibenzofurana (PCDFs), izraženi kao toksični ekvivalent prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), koristeći faktore ekvivalentne toksičnosti (WHO-TEFs) i suma dioksina i dioksinu sličnih PCBs (suma PCDDs, PCDFs i polihlorovanih bifenila (PCBs), izražena kao toksični ekvivalent WHO koristeći WHO-TEFs).
(**) Gornje koncentracije: izračunavaju se na osnovu pretpostavke da su sve vrednosti različitih kongenera koje su ispod granice kvantifikacije jednake granici kvantifikacije.
(***) Maksimalno dozvoljena koncentracija izražena na sadržaj masti ne primenjuje se na hranu koji sadrži < 2% masti.

Za hranu koja sadrži < 2% masti maksimalni primenljivi nivo je nivo na osnovu proizvoda koji odgovara nivou na bazi proizvoda za hranu koja sadrži 2% masti, izračunato iz maksimalnog nivoa utvrđenog na osnovu masti, koristeći sledeću formulu:

Maksimalni nivo izražen na bazi proizvoda za hranu koja sadrži manje od 2% masti = maksimalni nivo izražen na mast za tu hranu H 0,02.

2. Uslovi i način uzimanja i čuvanja uzorka, laboratorijske metode i način izveštavanja

2.1. Određivanje broja uzoraka, vrste ispitivanja i načina izveštavanja

Broj uzoraka i vrstu ispitivanja na nivou upravnog okruga, određuje nadležni organ u skladu sa Tabelom 1 i Tabelom 2 ovog programa.

Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa dostavlja se nadležnom organu na kvartalnom nivou u formi zbirne tabele za upravni okrug sa obaveznim podacima:

1) broj naloga Uprave za veterinu;

2) šifra uzorka (broj iz Tabele 1 - kolona 1/šifra uzorka-kolona 2 ili redni broj za hemijska ispitivanja iz Tabele 2);

3) datum uzorkovanja;

4) mesto uzorkovanja;

5) naziv upravnog okruga;

6) naziv subjekta u poslovanju hranom i adresa (kod koga je vršeno uzorkovanja);

7) sedište subjekta u poslovanju hranom (kod koga je vršeno uzorkovanje);

8) matični broj subjekta u poslovanju hranom (kod koga je vršeno uzorkovanje);

9) proizvođač/distributer hrane od kojeg je uzet uzorak;

10) veterinarski kontrolni broj/registarski broj subjekta u poslovanju hranom (odnosi se na podatke sa deklaracije);

11) vrsta uzorka/predmet ispitivanja;

12) vrsta ispitivanja (hemijska, mikrobiološka, parazitološka i dr);

13) veličina proizvodne partije (zatečene u prometu);

14) broj službenih uzoraka;

15) naziv laboratorije;

16) broj izveštaja o izvršenom laboratorijskom ispitivanju;

17) datum izdavanja izveštaja o laboratorijskom ispitivanju;

18) utvrđene neusaglašenosti;

19) inspektor koji je vršio uzorkovanje;

20) delovodni broj predmeta;

21) datum predmeta;

22) preuzete mere (po Programu monitoringa/glava II);

23) podatak kome je informacija o pozitivnom nalazu prosleđena na dalje postupanje (ako je proizvođač iz drugog upravnog okruga);

24) napomena.

2.2. Postupak za uzimanje uzoraka

Uzimanje uzoraka hrane životinjskog porekla za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja veterinarska inspekcija u saradnji sa ovlašćenim laboratorijama za ispitivanje uzoraka u okviru monitoringa hrane životinjskog porekla.

Službeni uzorak uzima se u skladu sa uslovima koji su propisani u ovom odeljku.

U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških, hemijskih i bioloških opasnosti, sprovodi se ponovljeno (ciljano) uzorkovanje, u količini od pet jedinica uzorka.

Uzorci za mikrobiološka ispitivanja uzimaju se aseptično pomoću sterilnog pribora, u sterilne posude/sterilne kese, vodeći računa da ne dođe do kontaminacije uzorka iz okoline i/ili sa površine ambalaže.

Uzorci za hemijska ispitivanja pakuju se u pakovanja koja su hemijski neutralna.

2.3. Obeležavanje i pakovanje uzoraka

Posle uzorkovanja, uzeti uzorak obeležava se odgovarajućom oznakom i šifrom.

Uzorak se dostavlja laboratoriji koja je ovlašćena za ispitivanja u okviru monitoringa, uz zapisnik o uzimanju uzoraka hrane čija je sadržina data u Tabeli 3 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane, ovog programa.

Tabela 3 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane


Republika Srbija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
Uprava za veterinu
Broj: 323-07- _________/202__-05
Datum: _________/202__.
Novi Beograd

ZAPISNIK O UZIMANJU UZORAKA HRANE

I Mesto uzorkovanja i svrha

Mesto uzorkovanja:

 

 

 

☐ Farma

☐ Prerada

☐ Klanica

☐ Maloprodaja

☐ Skladište

☐ Pijaca

☐ Drugo (precizirati): _________

 

 

 

Naziv subjekta u poslovanju hranom

 

Adresa sedišta

 

Matični broj

 

Veter. kontrolni broj/registracioni broj

 

Adresa uzorkovanja:

Broj telefona:

E-mail:

☐ Uzorak u unutrašnjem prometu poreklom iz uvoza

☐ Ciljani uzorak
☐ Sumnjivi uzorak (navesti razlog):

☐ Uzorak uzet u unutrašnjem prometu

☐ Uzorak uzet iz procesa proizvodnje

☐ Hemijska ispitivanja

☐ Mikrobiološka ispitivanja

☐ Parazitiološka ispitivanja

 

☐ Drugo (precizirati):

Parametri ispitivanja:

Mikrobiološka ispitivanja:

☐ Salmonella Enteridis u Salmonella Typhimurium

☐ Shigatoxin (toksin E. coli)

☐ Salmonella spp.

☐ Broj aerobnih kolonija

☐ E. coli

☐ Enterobacteriaceae

☐ Listeria monocytogenes

☐ Koagulaza pozitivne stafilokoke

☐ Stafilokokni enterotoksini

☐ Campylobacter spp

Parazitološka ispitivanja:

☐ Paraziti

Hemijska ispitivanja:

☐ Histamin

☐ Aflatoksin M1

☐ Aldrin, dieldrin

☐ DDT

☐ Endrin

☐ heptahlor, heptahlor epoksid

☐ α and β HCH

☐ Lindan

☐ PCB

☐ PAH (policiklični aromatični ugljovodonici)

1. benzo(a)pireni

2. suma benzo(a)pirena, benzo(a)antracena, benzo(b)fluorantena i krizena

☐ Suma dioksina (WHO-PCDD/F-TEQ)

☐ Suma dioksina i dioksinima sličnih polihlorovanih bifenila (WHO-PCDD/F-TEQ)

☐ Suma fipronila i fipronil sulfona izražen kao fipronil

II Informacije o uzorku

☐ Hrana

☐ Uzorci sa površina/trupova

☐ Drugo (precizirati): _________

☐ Sirovina

☐ Poluproizvod

☐ Proizvod

☐ Drugo (precizirati): _________

Opis uzorka (matriks i dr):

Ukupan broj uzoraka (jedinica uzorka):

Količina individualnog uzorka (kg, 1, jedinice, cm2):

Šifra uzorka:

 

Datum i vreme uzorkovanja:

 

III Druge informacije

Datum proizvodnje:

 

Rok upotrebe:

 

Zemlja porekla:

 

Proizvođač/Uvoznik:

 

Broj proizvodne partije/lota

 

Veličina proizvodne partije/lota (kg, 1, jedinice):

 

Vrsta pakovanja:

 

Temperatura na mestu/u toku uzorkovanja (°C)

 

Uzorci se dostavljaju laboratoriji

Naziv laboratorije

 

Adresa laboratorije

 

Izveštaj o sprovedenom ispitivanju dostaviti

☐ faksom

☐ poštom

☐ e-mail

Ime i prezime inspektora koji je izvršio uzorkovanje

Potpis i pečat

Broj telefona

e-mail

 

 

 

 

Napomena: Jedan primerak zapisnika ostaje kod inspektora, a po jedan primerak se dostavlja ovlašćenoj laboratoriji i subjektu u poslovanju sa hranom.

Po prijemu uzorka u laboratoriju, lice na prijemu popunjava zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, čija je sadržina data u Tabeli 4 - Zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, ovog programa i koji popunjen dostavlja inspektoru koji je sproveo uzorkovanje u okviru službene kontrole.

Tabela 4 - Zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju

ZAPISNIK O PRIJEMU UZORKA U LABORATORIJU
BROJ PREDMETA: ____________
ŠIFRA UZORKA: _____________

Popunjava se u laboratoriji

Datum i vreme prijema uzorka u laboratoriju:

Prihvatljivost uzorka u laboratoriju:

☐ prihvatljiv

☐ neprihvatljiv (navesti razlog):

Veličina uzorka na prijemu u laboratoriju (kg, L, jedinica)

Temperatura uzorka na prijemu u laboratoriji (°C)

Broj uzorka na prijemu (delovodni broj):

 

Ime i prezime lica
koje je primilo uzorak

Potpis

Broj telefona

e-mail

 

 

 

 

Napomena: Jedan primerak zapisnika ostaje u laboratoriji, a jedan se dostavlja inspektoru koji je sproveo uzorkovanje

Po prijemu uzorka u laboratoriju, lice na prijemu popunjava zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, čija je sadržina data u Tabeli 4 - Zapisnik o prijemu uzorka u laboratoriju, ovog programa i koji popunjen dostavlja inspektoru koji je sproveo uzorkovanje u okviru službene kontrole.

2.4. Čuvanje i transport svih vrsta uzoraka

Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika.

Uzorci za mikrobiloška ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4°C, odnosno zamrznutih proizvoda do -18°C.

Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju.

Uzorci moraju biti dopremljeni u laboratoriju u što kraćem vremenskom periodu, ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja. Kategorije hrane koje su podložne kvaru treba dostaviti u laboratoriju pri temperaturi od 0 do 4°C i započeti ispitivanje u periodu ne dužem od 36 časova od prijema u laboratoriju.

Transport i čuvanje uzoraka do početka ispitivanja u laboratoriji sprovodi se u skladu sa standardom ISO/DIS 7218: Mikrobiologija hrane i hrane za životinje - opšta pravila za mikrobiološka ispitivanja.

2.5. Uzorkovanje mleka i proizvoda od mleka za ispitivanje aflatoksina M1

Težina zbirnog uzorka iznosi najmanje 1 kg ili 1 l, osim ako to nije moguće, tj. kada se uzorak sastoji od jedne boce.

Najmanji broj pojedinačnih uzoraka koje treba uzeti iz proizvodne partije dat je u Tabeli 5 - Najmanji broj pojedinačnih uzoraka koje treba uzeti iz proizvodne partije, ovog programa (u daljem tekstu: Tabela 5).

Broj određenih pojedinačnih uzoraka je funkcija uobičajenog oblika u kojem se proizvodi stavljaju na tržište.

U slučaju tečnih proizvoda u rasutom stanju, proizvodna partija mora biti dobro promešana koliko god je to moguće i u meri u kojoj to ne utiče na kvalitet proizvoda, bilo ručno ili mehaničkim sredstvima neposredno pre uzorkovanja.

U tom slučaju, postiže se homogena distribucija aflatoksina M1 unutar proizvodne partije. Dovoljno je uzeti tri pojedinačna uzorka iz proizvodne partije kako bi se formirao zbirni uzorak.

Pojedinačni uzorci, koji često mogu biti boca ili pakovanje, treba da budu slične težine. Težina pojedinačnog uzorka mora biti najmanje 100 g, što daje zbirni uzorak od najmanje 1 kg ili 1 l. Odstupanje od ove metode mora se navesti u zapisniku o uzimanju uzoraka hrane.

Tabela 5 - Najmanji broj pojedinačnih uzoraka koje treba uzeti iz proizvodne partije

Vrsta uzorka

Veličina
proizvodne
partije
(u l ili kg)

Najmanji broj
pojedinačnih
uzoraka
koje treba uzeti

Najmanja
zapremina ili
masa zbirnog
uzorka
(u l ili kg)

Mleko iz tanka

-

3-5

1

Originalno pakovanje

≤ 50

3

1

50 do 500

5

1

> 500

10

1

2.6. Uzorkovanje hrane u maloprodaji

Uzorkovanje hrane u maloprodaji vrši se, ako je moguće, u skladu sa Tabelom 5 ovog programa.

Ako to nije moguće, može se primeniti alternativna metoda uzorkovanja u maloprodaji pod uslovom da se obezbedi da zbirni uzorak bude dovoljno reprezentativan za uzorkovanu partiju i da je ista u potpunosti opisana i dokumentovana.

Usaglašenost proizvodne partije se:

1) prihvata, ako uzorak ispunjava propisane maksimalno dozvoljene količine, uzimajući u obzir korekciju za "prinos" (recovery) i mernu nesigurnost;

2) odbacuje, ako uzorak nedvosmisleno prelazi najveće maksimalno dozvoljene količine, uzimajući u obzir korekciju za oporavak (recovery) i mernu nesigurnost.

2.7. Ispitivanje uzoraka hrane životinjskog porekla

Ispitivanje uzoraka hrane životinjskog porekla vrši se u ovlašćenim laboratorijama, koje rezultate ispitivanja dostavljaju nadležnom organu bez odlaganja, a najkasnije do 14 dana od dana uzorkovanja.

U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju biti akreditovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje bezbednost hrane i listom metoda datih u Tabeli 1 i Tabeli 2 ovog programa.

Ovlašćene laboratorije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu dostavljaju nadležnom organu godišnji izveštaj o sprovođenju monitoringa. U izveštaju se navode sledeći podaci:

1) naziv laboratorije;

2) šifra uzorka;

3) vrsta uzorka/predmet ispitivanja;

4) metode koje su korišćene za ispitivanje uzoraka;

5) ukupan broj uzoraka o ispitivanju po šifri uzorka;

6) utvrđene neusaglašenosti;

7) uzorak neadekvatan za ispitivanje.