PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ZA 2022. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 18/2022) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane za 2022. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove zdravlja;
2) ovlašćena, odnosno službena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka;
3) opasnost jeste biološki, hemijski ili fizički činilac u hrani ili stanje hrane, koji mogu potencijalno da izazovu štetno dejstvo na zdravlje;
4) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;
5) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;
6) uzorkovanje jeste uzimanje hrane, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;
7) uzorak hrane jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;
8) proizvodna partija (serija, lot ili šarža) je identifikovana količina hrane za koju je utvrđeno da poseduje zajedničke osobine kao što je poreklo, vrsta, način pakovanja, subjekat koji pakuje proizvode, pošiljalac ili označavanje, a koji su proizvedeni pri neprekinutoj proizvodnji i zbirnom skladištenju pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;
9) pakovanje jeste proizvod tako upakovan da mu se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja ili pri otvaranju, vidno i trajno ošteti ambalažu.
Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu i to:
1) novu hranu,
2) hranu za specifične populacione grupe (hrana za odojčad i malu decu, hrana za posebne medicinske namene, zamene za kompletnu dnevnu ishranu za osobe na dijeti za mršavljenje),
3) dodatke ishrani (dijetetski suplementi),
4) hranu sa izmenjenim nutritivnim sastavom (hrana za osobe intolerantne na gluten, zamene za so za ljudsku ishranu, hrana obogaćena vitaminima, mineralima i drugim supstancama sa hranljivim ili fiziološkim efektom i dr.),
5) so za ishranu ljudi i proizvodnju hrane,
6) prehrambene aditive,
7) prehrambene arome,
8) vodu za piće u originalnoj ambalaži (prirodne mineralne, izvorske i stone vode).
Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i hranu koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to u objektima:
1) za proizvodnju hrane,
2) za promet hrane na veliko,
3) za promet hrane na malo.
Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:
1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;
2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane;
3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane;
4) informacije iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN).
Program monitoringa sprovodi se u cilju:
1) utvrđivanja nivoa kontaminenata i učestalosti pojave mikroorganizama i ostalih štetnih materija u hrani;
2) prikupljanja podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine vrste hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;
3) provere važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.
Program monitoringa sadrži:
1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;
2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata i drugih neusaglašenosti;
3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje programa;
4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:
(1) Plan monitoringa, kojim se određuje vrsta analiza na osnovu procenjene opasnosti, vrsta hrane koja će se analizirati i ukupan broj uzoraka,
(2) uzimanje, obeležavanje, čuvanje i transport uzoraka,
(3) ispitivanje uzoraka u laboratoriji,
(4) način izveštavanja.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ZA 2022. GODINU
I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa
Za sprovođenje Programa monitoringa sredstva su obezbeđena u budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, na razdelu 27 - Ministarstvo zdravlja, Program 1801 - Uređenje i nadzor u oblasti zdravstva, Programska aktivnost 0003 - Sanitarni nadzor, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 100.000.000 dinara, od čega za Program monitoringa hrane u iznosu od 60.000.000. dinara.
II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata i drugih neusaglašenosti
U slučaju da se utvrdi prisustvo fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata, odnosno neusaglašenosti sa propisanim vrednostima i drugih neusaglašenosti, nadležni organ sprovodi i to:
1) aktivnosti kako bi se osiguralo da subjekat u poslovanju hranom ispravi nedostatak, uzimajući u obzir prirodu neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju;
2) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka, za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane ili usaglašenost sa propisima o predmetima opšte upotrebe;
3) zabranu prometa;
4) mere kojima se privremeno zabranjuje upotreba objekta, prostorija, opreme na određeni vremenski period;
5) druge mere i preduzimaju druge odgovarajuće radnje.
III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje programa
Program monitoringa sprovodi ministarstvo nadležno za poslove zdravlja preko instituta i zavoda za javno zdravlje u saradnji sa sanitarnom inspekcijom. Laboratorijska ispitivanja iz Programa monitoringa vrše ovlašćene laboratorije instituta i zavoda za javno zdravlje.
IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa
Plan monitoringa kojim se određuje vrsta analiza, vrsta hrane koja će se analizirati, broj uzoraka koji će se koristiti prilikom analize dat je u Tabeli 1 - Plan monitoringa hrane za 2022. godinu.
Tabela 1.
Plan monitoringa hrane za 2022. godinu
Redni broj |
Predmet ispitivanja |
Opasnost |
Mesto uzorkovanja |
Ukupan broj uzoraka |
Dinamika uzorkovanja po kvartalima (K) |
Napomene |
|||
1.K |
2.K |
3.K |
4.K |
||||||
|
Hrana za specifične populacione grupe |
||||||||
1 |
Početne formule za odojčad |
Odstupanje od osnovnog sastava u pogledu makro- i mikronutrijenata, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, odstupanje od maksimalno dozvoljenih količina sredstava za zaštitu bilja, gluten, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
212 |
0 |
106 |
106 |
0 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; sadržaj masti, belančevina, ugljenih hidrata; |
|
Hrana za specifične populacione grupe |
||||||||
2 |
Prelazne formule za odojčad |
Odstupanje od osnovnog sastava u pogledu makro- i mikronutrijenata, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, odstupanje od maksimalno dozvoljenih količina sredstava za zaštitu bilja, gluten, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
100 |
0 |
50 |
50 |
0 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; sadržaj masti, belančevina, ugljenih hidrata; |
|
Hrana za specifične populacione grupe |
||||||||
3a |
Hrana za odojčad i malu decu (prerađene namirnice na bazi žita) |
Odstupanje od osnovnog sastava u pogledu makro- i mikronutrijenata, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, gluten, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
150 |
0 |
75 |
75 |
0 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; sadržaj masti, belančevina, ugljenih hidrata, šećera; energetska vrednost; sadržaj natrijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra; sadržaj vitamina A, D, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, B6, C, E; sadržaj glutena; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj nitrata, nitrita, aflatoksina B1, ohratoksina A, patulina, deoksinivalenola, zearalenona, fumonizina; senzorska svojstva; Salmonella spp; Sulfitoredukujuće klostridije |
3b |
Hrana za specifične populacione grupe |
||||||||
Hrana za odojčad i malu decu (ostale prerađene namirnice) |
Odstupanje od osnovnog sastava u pogledu makro- i mikronutrijenata, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, gluten, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
150 |
0 |
75 |
75 |
0 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; sadržaj masti, belančevina, ugljenih hidrata, šećera; energetska vrednost; sadržaj natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra; sadržaj vitamina A, D, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, vitamina B6, C, E; |
|
|
Hrana za specifične populacione grupe |
||||||||
4 |
Hrana za posebne medicinske namene (nutritivno potpuna) |
Odstupanje od osnovnog sastava u pogledu makro- i mikronutrijenata, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
20 |
0 |
0 |
0 |
20 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; sadržaj masti, belančevina, ugljenih hidrata; energetska vrednost; sadržaj natrijuma, kalijuma, hlorida, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra, selena, mangana; sadržaj vitamina A, D, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, vitamina B6, C, E; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; koncentracija aflatoksina M1; senzorska svojstva; Salmonella spp; Listeria monocytogenes; Enterobacter sakazakii |
|
Hrana sa izmenjenim nutritivnim sastavom |
||||||||
5 |
Hrana za osobe intolerantne na gluten |
Sadržaj glutena, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih količina sredstava za zaštitu bilja, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
100 |
0 |
0 |
0 |
100 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; senzorska svojstva; rezidue organofosfornih, organohlornih pesticida, triazina, ostalih pesticida; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; koncentracije nitrata, nitrita, aflatoksina B1, ohratoksina A, deoksinivalenola, zearalenona; Salmonella spp. |
|
Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) |
||||||||
6a |
Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) vitaminsko-mineralnog sastava |
Odstupanje od sastava u odnosu na hranljive ili fiziološki aktivne komponente, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
400 |
100 |
100 |
100 |
100 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; senzorska svojstva; sadržaj deklarisanih fiziološki aktivnih komponenti; sadržaj olova, kadmijuma, žive; Salmonella spp. |
|
Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) |
||||||||
6b |
Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) u čiji sastav ulaze sirovine biljnog i životinjskog porekla |
Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, odstupanje od maksimalno dozvoljenih količina sredstava za zaštitu bilja, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
200 |
100 |
0 |
0 |
100 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; senzorska svojstva; rezidue organofosfornih, organohlornih pesticida, triazina, ostalih pesticida; sadržaj olova, kadmijuma, žive; Salmonella spp; Bacillus cereus |
|
So za ishranu ljudi i proizvodnju hrane |
||||||||
7 |
So za ishranu ljudi i proizvodnju hrane |
Odstupanje od osnovnog sastava, odstupanje od propisanog sadržaja kalijum jodida/jodata, nepravilnosti u deklaraciji, neodgovarajuća senzorska svojstva |
Maloprodajni objekat 1,2 |
600 |
150 |
150 |
150 |
150 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; senzorska svojstva; sadržaj natrijum hlorida, kalijum jodida/jodata; pH vrednost |
|
Prehrambeni aditivi |
||||||||
8 |
Prehrambeni aditivi |
Odstupanje od specifikacije, nepravilnosti u deklaraciji, |
Maloprodajni objekat 1,2 |
200 |
100 |
0 |
0 |
100 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; senzorska svojstva; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; ostatak posle žarenja, indeks refrakcije, sadržaj aditiva /identifikacija, gubitak sušenjem, relativna gustina |
|
Prehrambene arome |
||||||||
9 |
Prehrambene arome |
Odstupanje od specifikacije, nepravilnosti u deklaraciji, |
Maloprodajni objekat 1,2 |
50 |
0 |
0 |
0 |
50 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; senzorska svojstva; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; ostatak posle žarenja, indeks refrakcije, gubitak sušenjem, relativna gustina |
|
Nova hrana |
||||||||
10 |
Nova hrana |
Odstupanje od osnovnog sastava u pogledu makronutrijenata, nepravilnost u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
5 |
0 |
0 |
0 |
5 |
Parametri ispitivanja su: provera deklaracije; sadržaj masti, belančevina, ugljenih hidrata; |
11 |
Voda za piće u originalnoj ambalaži (prirodna mineralna, prirodna izvorska i stona voda) |
||||||||
Voda za piće u originalnoj ambalaži (prirodna mineralna, prirodna izvorska i stona voda) |
Neodgovarajuća fizičko-hemijska svojstva, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, mikrobiološka neispravnost |
Maloprodajni objekat 1,2 |
300 |
0 |
150 |
150 |
0 |
Sadržaj arsena, kadmijuma, nikla, žive; boja, mutnoća, miris, pH vrednost; sadržaj fluorida, nitrita, nitrata, cijanida, bisfenola A, ftalata; Aerobne mezofilne bakterije na 36°C; Aerobne mezofilne bakterije na 22°C; Koliformne bakterije; Escherichia coli; Streptokok fekalnog porekla; Sulfitoredukujuće klostridije; Pseudomonas aeruginosa |
______________
1 Iz maloprodajnog objekta se za potrebe monitoringa može uzorkovati i hrana uvoznog porekla i hrana domaće proizvodnje;
2 Ukoliko se na teritoriji oblasti/okruga na kojoj se sprovodi monitoring obavlja proizvodnja ove hrane, uzorci se za potrebe monitoringa mogu uzimati i iz proizvodnje. Odnos između broja uzoraka uzetih iz prometa i uzetih iz proizvodnje iznosi 80% prema 20%, gde je primenljivo.
2. Uslovi i način uzimanja i čuvanja uzorka, laboratorijske metode i način izveštavanja
2.1. Određivanje broja uzoraka, vrste ispitivanja i načina izveštavanja
Broj uzoraka i vrstu ispitivanja na nivou upravnog okruga, određuje nadležni organ u skladu sa Tabelom 1. ovog programa. Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa dostavlja se nadležnom organu na kvartalnom nivou u formi zbirne tabele čija je sadržina data u Tabeli 2 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa.
2.2. Postupak za uzimanje uzoraka
Uzimanje uzoraka hrane za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja sanitarna inspekcija u saradnji sa ovlašćenim laboratorijama instituta/zavoda za javno zdravlje za ispitivanje uzoraka u okviru monitoringa hrane. Službeni uzorak uzima se u skladu sa uslovima koji su propisani u ovom odeljku. U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških, hemijskih i bioloških opasnosti, sprovodi se službena kontrola. Uzorci za mikrobiološka ispitivanja uzimaju se aseptično pomoću sterilnog pribora, u sterilne posude/sterilne kese, vodeći računa da ne dođe do kontaminacije uzorka iz okoline i/ili sa površine ambalaže. Uzorci za hemijska ispitivanja pakuju se u pakovanja koja su hemijski neutralna.
2.3. Obeležavanje uzoraka
Hrana uzorkovana u monitoringu se obeležava odgovarajućom oznakom i dostavlja institutu/zavodu za javno zdravlje na analizu, uz zapisnik o uzorkovanju čija je sadržina navedena u Zapisniku o uzimanju uzoraka hrane.
U institutu/zavodu za javno zdravlje se prilikom prijema uzorka za analize popunjava zapisnik o prijemu uzorka, čija je sadržina data u Popunjenom zapisniku o prijemu uzorka dostavlja se sanitarnom inspektoru koji je sproveo uzorkovanje.
2.4. Čuvanje i transport svih vrsta uzoraka
Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika. Hrana se nakon uzorkovanja mora dopremiti u institut/zavod za javno zdravlje u periodu ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Uzorci za mikrobiološka ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4°C, odnosno zamrznutih proizvoda do -18°C. Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja.
2.5. Uzorkovanje u proizvodnji
Uzorkovanje hrane u proizvodnji vrši se uzimanjem uzorka koga čini pet jedinica originalno zapakovane hrane.
2.6. Uzorkovanje u prometu na veliko i prometu na malo
Uzorkovanje hrane u prometu na veliko i prometu na malo vrši se uzimanjem uzorka koga čini jedna jedinica originalno zapakovane hrane ili količina koja je potrebna za vršenje određenih ispitivanja.
2.7. Ispitivanje uzoraka hrane
Ispitivanje uzoraka hrane u okviru Programa monitoringa vrši se u institutima/zavodima za javno zdravlje. Rezultati ispitivanja se dostavljaju nadležnom organu bez odlaganja, a najkasnije do 14 dana od dana uzorkovanja. U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju biti akreditovane i/ili validovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje zdravstvena ispravnost/bezbednost predmeta opšte upotrebe.
Institut za javno zdravlje Srbije je dužan da na osnovu rezultata sprovedenog Programa monitoringa, dostavi Ministarstvu izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane na teritoriji Republike Srbije sa stručnom analizom i predlogom mera, najkasnije do 31. jula tekuće godine za prvih šest meseci i do 31. januara naredne godine za prethodnu godinu.
PRILOZI:
Tabela 2.
Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane
R. br. uzorka |
Datum uzorkovanja |
Mesto uzorkovanja |
Naziv i adresa subjekta u poslovanju hranom |
Predmet ispitivanja (vrsta uzorka) |
Vrsta ispitivanja (opasnosti) |
Broj službenih uzoraka |
Utvrđene neusaglašenosti |
Preduzete mere |
|
|
|
|
|
|
|
|
|