ODLUKAO POSEBNIM USLOVIMA ZA UREĐENJE I OPREMANJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA UREĐAJIMA ZA ODVOĐENJE DIMA, PARE I MIRISA("Sl. list grada Kragujevca", br. 19/2022) |
Odlukom o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa (u daljem tekstu: Odluka), bliže se uređuju uslovi za uređenje i opremanje ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Kragujevca u zavisnosti od načina usluživanja i vrste usluga koje se pretežno pružaju u ugostiteljskom objektu, a koji se odnose na uređenje i opremanje uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa, kao i drugih neprijatnih emisija.
Ugostiteljskim objektima u smislu ove odluke smatraju se ugostiteljski objekti u kojima se priprema i uslužuje hrana, pića i napici, kao što su: restoran, kafana, picerija, palačinkarnica, gostionica, krčma, taverna, konoba, pivnica, pečenjara, restoran domaće kuhinje, bar, bistro, ketering objekat, objekat brze hrane, pokretni objekat i slično.
Odredbe ove odluke odnose se i na:
1. ugostiteljske objekte za smeštaj, kada se pored usluga smeštaja pružaju i usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka;
2. kladionice, zabavne salone, objekte u kojima udruženja obavljaju delatnost i dr. kada pored svoje pretežne delatnosti pružaju i ugostiteljske usluge;
3. pečenjare, ćevabdžinice, pekare i slične objekte, kada pored svoje pretežne delatnosti pružaju i ugostiteljske usluge, u kojima se vrši usluživanje toplih i hladnih jela i napitaka, koja se konzumiraju u tom prostoru za stolom, pultom i slično, u kom slučaju se smatra da se u tom objektu obavlja ugostiteljska delatnost.
Ovu odluku su u obavezi da primenjuju svi subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim i drugim objektima iz člana 2. ove odluke (u daljem tekstu: ugostiteljski objekti), na teritoriji grada Kragujevca.
II POSEBNI USLOVI ZA UREĐENJE I OPREMANJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
Ugostiteljski objekat mora imati postrojenja, uređaje i opremu za odvođenje dima, pare i mirisa i drugih neprijatnih emisija, radi sprečavanja njihovog širenja u okolinu.
Sistem iz stava 1. ovog člana, za ugostiteljske objekte koji se nalaze u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, mora biti nezavisan i ne sme biti uključen u zajednički ventilacioni odvod stambenog dela objekta.
Ugostiteljski objekat u kome se priprema hrana, pored sistema iz stava 1. ovog člana, mora imati ugrađene filtere na bazi aktivnog uglja, radi eliminacije neprijatnih mirisa. Za pripremu i termičku obradu hrane ugostiteljski objekti mogu koristiti uređaje na električnu struju, prirodni gas ili druge izvore energije.
Sistem iz stava 1. i 2. člana 4. ove odluke, mora se održavati u ispravnom stanju.
Filteri iz člana 4. stav 3. ove odluke, moraju se menjati na svakih dvanaest meseci, od dana ugradnje.
Pravno lice ili preduzetnik koji obavlja ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskom objektu iz stava 1. i 2. ovog člana, dužan je da inspektoru u toku inspekcijskog nadzora stavi na uvid dokaz ovlašćenog lica o postavljanju odnosno o poslednjoj zameni filtera.
Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove, preko gradskog turističkog inspektora koji ima prava, dužnosti i ovlašćenja u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu.
Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost i pružaju ugostiteljske usluge dužni su da usklade opremanje objekata u kojima obavljaju ugostiteljsku delatnost sa odredbama članova 4. i 5. ove odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.
Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Kragujevca broj 332-34/21-I od 26. marta 2021. godine i broj 332-42/21-I od 23. aprila 2021. godine.
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a objaviće se po pribavljanju mišljenja ministarstva nadležnog za poslove turizma.