UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 2022/557
OD 1. APRILA 2022. GODINE O SVRSTAVANJU ODREĐENE ROBE U KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 67/2022)

EVROPSKA KOMISIJA,

Imajući u vidu Ugovor o funkcionisanju Evropske unije,

Imajući u vidu Uredbu (EU) broj 952/2013 Evropskog parlamenta i Saveta od 9. oktobra 2013. godine kojom se utvrđuje Carinski zakon Unije1, a posebno član 57. stav 4. i član 58. stav 2,

____________
1 OJ L 269, 10. oktobar 2013. str 1.

s obzirom na to da:

(1) Kako bi se osigurala jednoobrazna primena Kombinovane nomenklature priložene uz Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/872, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem robe navedene u Aneksu ove uredbe.

____________
2 Uredba Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifnoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi (OJ L 256, 7. septembar 1987, str. 1).

(2) Uredbom (EEZ) broj 2658/87 utvrđena su osnovna pravila za primenjivanje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na svaku drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili koja joj dodaje bilo kakve potpodele i koja je uspostavljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifnih i drugih mera koje se odnose na trgovinu robom.

(3) U skladu sa tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1. tabele u Aneksu svrstava se u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3. te tabele.

(4) Potrebno je obezbediti da korisnik obavezujućeg obaveštenja o svrstavanju, izdatog za robu na koju se odnosi ova uredba, a koje nije u skladu sa ovom uredbom, može određeni period, da nastavi da se poziva na nju, u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013. Utvrđuje se da ovaj period treba da bude tri meseca.

(5) Mere predviđene u ovoj uredbi su u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon,

DONELA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1. tabele date u Aneksu svrstava se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2. te tabele.

Član 2

Obavezujuće obaveštenje o svrstavanju koje nije u skladu sa ovom uredbom, može nastaviti da se primenjuje u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013, u periodu od tri meseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba je obavezujuća u celini i neposredno se primenjuje u svim državama članicama.

U Briselu, 1. aprila 2022. godine.

Za Komisiju,
u ime predsednika,
Gerassimos THOMAS

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

1) Frakcija bogata belančevinama dobijena separacijom brašna od graška u frakciju bogatu belančevinama i frakciju bogatu skrobom, isporučuje se u obliku finog praha bež boje ili u obliku peleta, u malim vrećama (15 kg do 20 kg) ili u velikim vrećama (500 kg do 1000 kg).
Proizvod ima sledeće analitičke karakteristike (sadržaj suve mase):
- 7,4 % skrob,
- 54 % belančevine.
Proizvod je proizveden od suvog graška (Pisum sativum), koji se pere, ljušti i melje kako bi se dobilo brašno od graška. Brašno se zatim razdvaja, u centrifugalnom separatoru, u frakciju bogatu proteinima i frakciju bogatu skrobom. Nakon tog postupka, frakcija bogata belančevinama ili ostaje u obliku praha ili se aglomeriše u pelete.
Proizvod se može prepoznati i isključivo se koristi kao stočna hrana.

2309 90 31

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima za primenjivanje Kombinovane nomenklature 1. i 6, Napomenom 1. uz Glavu 23 i naimenovanjima CN oznaka 2309, 2309 90 i 2309 90 31.
Proizvod je izgubio bitne karakteristike originalnog materijala putem frakcionisanja u centrifugalnom separatoru. Prema tome, isključuje se svrstavanje u tarifni broj 1106 kao brašna od sušenog mahunastog povrća, kao i svrstavanje kao dalje pripremljenog proizvoda od povrća iz tarifnog broja 2005.
Svrstavanje u tarifni broj 2302 takođe se isključuje jer proizvod nije ostatak prosejavanja, mlevenja ili druge obrade leguminoznog bilja (videti Komentar Harmonizovanog sistema uz tarifni broj 2302 tačka (C)). Proizvod je namenski proizveden od brašna od graška. Dalje se prerađuje i isključivo koristi kao stočna hrana (videti takođe Komentar Harmonizovanog sistema Opšte odredbe uz Glavu 23).
Prema tome, proizvod se svrstava u CN oznaku 2309 90 31 kao ostali preparati vrste koja se upotrebljava za ishranu životinja sa sadržajem skroba manje od 10 % po masi.

2) Frakcija bogata skrobom dobijena separacijom brašna od graška u frakciju bogatu belančevinama i frakciju bogatu skrobom, isporučuje se u obliku praha svetložute boje ili u obliku peleta, u rasutom stanju ili u velikim vrećama (25 kg do 1 000 kg).
Proizvod ima sledeće analitičke karakteristike (sadržaj suve mase):
- 73 % skrob,
- 13 % belančevine.
Proizvod je proizveden od suvog graška (Pisum sativum), koji se pere, ljušti i melje kako bi se dobilo brašno od graška. Brašno se zatim razdvaja, u centrifugalnom separatoru, u frakciju bogatu proteinima i frakciju bogatu skrobom. Nakon tog postupka, frakcija bogata skrobom ili ostaje u obliku praha ili se aglomeriše u pelete.
Proizvod se može prepoznati i isključivo se koristi kao stočna hrana.

2309 90 51

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima za primenjivanje Kombinovane nomenklature 1. i 6, Napomenom 1. uz Glavu 23 i naimenovanjima CN oznaka 2309, 2309 90 i 2309 90 51.
Proizvod je izgubio bitne karakteristike originalnog materijala putem frakcionisanja u centrifugalnom separatoru. Prema tome, isključuje se svrstavanje u tarifni broj 1106 kao brašna od sušenog mahunastog povrća, kao i svrstavanje kao dalje pripremljenog proizvoda od povrća iz tarifnog broja 2005.
Svrstavanje u tarifni broj 2302 takođe se isključuje jer proizvod nije ostatak prosejavanja, mlevenja ili druge obrade leguminoznog bilja (videti Komentar Harmonizovanog sistema uz tarifni broj 2302 tačka (C)). Proizvod je namenski proizveden od brašna od graška. Dalje se prerađuje i isključivo koristi kao stočna hrana (videti takođe Komentar Harmonizovanog sistema Opšte odredbe uz Glavu 23).
Prema tome, proizvod se svrstava u CN oznaku 2309 90 51 kao ostali preparati vrste koja se upotrebljava za ishranu životinja sa sadržajem skroba preko 30% po masi.