PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2022. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 89/2022) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja za 2022. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja u okviru Godišnjeg programa obezbeđuje se kontrola primene sredstava za zaštitu bilja.
Godišnji program sadrži: plan uzimanja uzoraka, vrstu i broj uzoraka, način uzimanja i ispitivanja uzoraka, objekte iz kojih se uzima uzorak, dinamiku uzimanja uzoraka (u daljem tekstu: Plan uzorkovanja i ispitivanja), kao i mere koje se preduzimaju kada se utvrdi da su ostaci sredstava za zaštitu bilja veći od propisanih maksimalno dozvoljenih količina (u daljem tekstu: Preduzimanje mera).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
GODIŠNJI PROGRAM
POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2022. GODINU1
I. Plan uzorkovanja i ispitivanja
1. Cilj sprovođenja Godišnjeg programa
Uzorkovanjem i ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla u okviru Godišnjeg programa na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja obezbeđuje se kontrola primene sredstava za zaštitu bilja, procena ugroženosti zdravlja potrošača i provera primene propisa, odnosno usklađenosti hrane biljnog i životinjskog porekla sa propisanim maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: MDK).
Sprovođenjem Godišnjeg programa prikupljaju se i podaci koji se koriste za analizu rizika za pojedine kategorije hrane, a proizvođači, distributeri, uvoznici i potrošači se upoznaju sa utvrđenim nepravilnostima, dok se hrana biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove MDK isključuje iz prometa u Republici Srbiji.
2. Objekti iz kojih se uzima uzorak
Uzorkovanje hrane biljnog i životinjskog porekla sprovodi se: u objektima za skladištenje i distribuciju, u objektima za prodaju na veliko i malo, kod primarnih proizvođača i na graničnim prelazima i mestima carinjenja.
Godišnji program obuhvata hranu biljnog i životinjskog porekla, iz konvencionalne i organske proizvodnje, koja je proizvedena i koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije.
3. Plan uzimanja uzoraka, vrsta i broj uzoraka
Plan uzorkovanja i ispitivanja dat je u Prilogu 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja, koji je odštampan uz ovaj program i čini njegov sastavni deo i Prilogu 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog i životinjskog porekla, koji je odštampan uz ovaj program i čini njegov sastavni deo.
Hrana koja se uzorkuje i aktivne supstance koje se ispituju u uzorcima hrane utvrđene su na osnovu analize rizika, uzimajući u obzir sledeće elemente:
1) procenu važnosti hrane u ishrani stanovništva Republike Srbije;
2) podatke o ostacima sredstava za zaštitu bilja utvrđenim u hrani u prethodnim godišnjim programima postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja i/ili tokom službenih kontrola hrane;
3) preporuke nadležnih tela EU u/na kojoj hrani biljnog i životinjskog porekla treba uraditi ispitivanja na ostatke sredstava za zaštitu bilja;
4) informacije iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN);
5) hrana koja do sada nije bila obuhvaćena godišnjim programima postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja, kao i hrana koja zbog teže dostupnosti na tržištu nije uzorkovana u planiranom broju u prethodnim godinama.
Hrana biljnog porekla koja se uzorkuje prema Sprovedbenoj uredbi 2021/601 je: jabuka, jagoda, breskva, nektarina, zelena salata, kupus, paradajz, spanać, zob, ječam, vino, a hrana životinjskog porekla koja se uzrokuje je: kravlje mleko, svinjska mast. Potrebno je uzorkovati najmanje 10 (deset) uzoraka hrane za odojčad i malu decu, izuzev prerađene hrane za decu na bazi žitarica, a za svaki od uzoraka hrane za odojčad i malu decu potrebno je uzorkovati najmanje jedan uzorak iz organske proizvodnje.
______
1 Godišnji program zasnovan je na Sprovedbenoj uredbi Komisije (EU) broj 2021/601 od 13. aprila 2021. godine o koordinisanom višegodišnjem programu kontrole Evropske unije za 2022, 2023. i 2024. godinu, kako bi se osigurala usklađenost sa maksimalnim nivoima ostataka pesticida i procenila izloženost potrošača ostacima pesticida u hrani i na u i na hrani biljnog i životinjskog porekla (Službeni list Evropske unije L 127, 14. april 2021. godine, strana 29).
4. Način uzimanja uzoraka
Način uzimanja uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla za potrebe sprovođenja Godišnjeg programa obuhvata uzimanje, pakovanje, obeležavanje, čuvanje i transport uzoraka u laboratoriju za ispitivanje.
Uzimanje, pakovanje, obeležavanje, čuvanje i transport uzoraka u laboratoriju za ispitivanje vrši se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Uzorkovanje hrane vrši nadležna inspekcija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
5. Ispitivanje uzoraka u laboratoriji
U toku sprovođenja Godišnjeg programa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka treba da budu akreditovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje bezbednost hrane.
Uzorci se analiziraju u skladu sa definicijama ostataka utvrđenim u propisu kojim se uređuju MDK u hrani i hrani za životinje.
Izveštaji o ispitivanju, osim rezultata prema vrsti hrane i aktivnim supstancama, treba da sadrže i kvantifikovane podatke o izvršenim ispitivanjima sa instrumentalnim tehnikama i analitičkim metodama koje su korišćene u skladu sa procedurama kontrole kvaliteta SANTE/11312/2021 (Uputstvo za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke validacije metoda za ostatke pesticida i analizu u hrani i hrani za životinje).
Pri utvrđivanju prekoračenja MDK laboratorije uzimaju u obzir mernu nesigurnost. Ako se od nađenih vrednosti prekoračenja MDK oduzme 50% merne nesigurnosti, a preostale količine su manje od MDK onda su prekoračenja MDK vrednosti unutar merne nesigurnosti i uzorak je usaglašen.
Za hranu koja je namenjena za odojčad i malu decu, uzorci se ocenjuju na predloženim proizvodima koji su spremni za konzumaciju ili pripremljeni u skladu sa uputstvima proizvođača, uzimajući u obzir MDK utvrđene propisima kojima se uređuje zdravstvena ispravnost dijetetskih proizvoda. Kada se takva hrana može konzumirati onako kako se prodaje i kako je pripremljena, rezultati se saopštavaju na ne-pripremljenom proizvodu koji se kao takav prodaje.
Laboratorijska ispitivanja hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja obavlja laboratorija osnovana zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
Laboratorijska ispitivanja hrane za odojčad i malu decu, kao i laboratorijska ispitivanja hrane životinjskog porekla obavljaju laboratorije izabrane na osnovu sprovedenog konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane i koje ima zaključen ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i to:
1) Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd - za hranu za bebe, sokove od voća i povrća za decu;
2) Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd - za hranu životinjskog porekla.
6. Izveštavanje
Laboratorije dostavljaju nadležnom organu izveštaj o sprovođenju Godišnjeg programa postregistracione kontrole.
Na osnovu izveštaja laboratorija, organ nadležan za poslove poljoprivrede sačinjava Godišnji izveštaj o sprovođenju programa postregistracione kontrole.
Kada se ispitivanjem uzoraka utvrdi da nivo ostataka sredstva za zaštitu bilja nije u skladu sa maksimalno propisanim količinama ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za zaštitu bilja i zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane i to:
1) isključivanje iz prometa u Republici Srbiji hrane biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, ako je primenjivo;
2) sprovođenje mera kojima se dozvoljava upotreba hrane u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;
3) sprovođenja drugih mera i drugih odgovarajućih radnji.
HRANA BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG POREKLA KOJA SE UZORKUJE RADI ISPITIVANJA PRISUSTVA I NIVOA OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA
Tabela 1. Hrana biljnog porekla koja se uzorkuje
Hrana |
Broj uzoraka iz konvencionalne proizvodnje |
Broj uzoraka iz uvoza konvencionalne proizvodnje |
Broj uzoraka organske hrane |
Ukupan broj uzoraka po vrsti |
Jabuka(*)(2) |
20 |
10 |
10 |
40 |
Jagoda (*)(2) |
20 |
10 |
5 |
35 |
Breskva (*)(2) |
20 |
10 |
0 |
30 |
Nektarina (*)(2) |
20 |
10 |
0 |
30 |
Zelena salata(*)(2) |
20 |
10 |
10 |
40 |
Paradajz(*)(2) |
20 |
10 |
10 |
40 |
Kupus(*)(2) |
20 |
10 |
10 |
40 |
Spanać (svež ili zamrznut)(*)(2) |
20 |
10 |
10 |
40 |
Ovas - zrno(*)(3)(4) |
10 |
0 |
5 |
15 |
Ječam - zrno(*)(4)(5) |
10 |
0 |
5 |
15 |
Grejpfrut |
0 |
10 |
0 |
10 |
Pomorandža |
0 |
20 |
0 |
20 |
Limun |
0 |
10 |
0 |
10 |
Mandarina |
0 |
10 |
0 |
10 |
Kruška |
20 |
10 |
0 |
30 |
Kajsija sveža |
10 |
10 |
0 |
20 |
Kajsija suva |
5 |
5 |
0 |
10 |
Trešnja |
10 |
10 |
0 |
20 |
Višnja (sveža ili zamrznuta) |
10 |
5 |
0 |
15 |
Šljiva sveža |
10 |
5 |
5 |
20 |
Šljiva suva |
10 |
5 |
0 |
15 |
Stono grožđe |
10 |
10 |
5 |
25 |
Kupina (sveža ili zamrznuta) |
10 |
5 |
5 |
20 |
Malina (crvene i žute)(sveža ili zamrznuta) |
20 |
5 |
10 |
35 |
Borovnica |
10 |
5 |
5 |
20 |
Kivi(2) |
0 |
10 |
0 |
10 |
Banana |
0 |
10 |
5 |
15 |
Krompir (mladi) |
10 |
10 |
5 |
25 |
Krompir(2) |
20 |
0 |
5 |
25 |
Cvekla |
5 |
5 |
0 |
10 |
Šargarepa(2) |
10 |
5 |
5 |
20 |
Celer/celer korenaš |
5 |
5 |
0 |
10 |
Peršun korenaš |
5 |
5 |
0 |
10 |
Rotkvica |
5 |
5 |
0 |
10 |
Crni luk(2) |
10 |
5 |
5 |
20 |
Mladi luk |
20 |
5 |
5 |
30 |
Paprika slatka/paprika babura |
20 |
20 |
5 |
45 |
Patlidžan |
20 |
5 |
5 |
30 |
Krastavac |
20 |
10 |
5 |
35 |
Kornišon |
10 |
10 |
5 |
25 |
Tikvica |
10 |
5 |
5 |
20 |
Dinja |
5 |
5 |
0 |
10 |
Lubenica |
5 |
5 |
0 |
10 |
Kukuruz šećerac (zamrznut) |
5 |
0 |
0 |
5 |
Brokoli |
5 |
5 |
5 |
15 |
Karfiol(2) |
5 |
5 |
5 |
15 |
Kelj |
5 |
5 |
5 |
15 |
Keleraba |
5 |
5 |
5 |
15 |
Rukola |
5 |
5 |
5 |
15 |
Blitva |
5 |
5 |
5 |
15 |
Boranija (sveža ili zamrznuta) |
10 |
5 |
5 |
20 |
Pasulj (bez mahuna) |
10 |
5 |
5 |
20 |
Grašak (bez mahuna) (svež ili zamrznut) |
10 |
0 |
5 |
15 |
Praziluk |
5 |
5 |
5 |
15 |
Gajene pečurke |
5 |
5 |
5 |
15 |
Heljda - zrno (4) |
5 |
5 |
5 |
15 |
Pirinač (oljušteni) (6) |
0 |
10 |
5 |
15 |
Pšenica - zrno(4) |
10 |
0 |
5 |
15 |
Raž(4) |
5 |
0 |
5 |
10 |
Ukupan broj uzoraka |
580 |
395 |
225 |
1200 |
Tabela 2. Hrana za odojčad i malu decu koja se uzorkuje
Hrana |
Broj uzoraka iz konvencionalne proizvodnje |
Broj uzoraka hrane iz organske proizvodnje |
Ukupan broj uzoraka po vrsti |
Hrana za odojčad i malu decu, izuzev prerađene hrane za decu na bazi žitarica (*) |
4 |
1 |
5 |
Prerađena hrana za decu na bazi žitarica |
10 |
5 |
15 |
Prerađena hrana za decu na bazi žitarica i mesa |
10 |
5 |
15 |
Prerađena hrana za decu na bazi voća |
10 |
5 |
15 |
Prerađena hrana za decu na bazi povrća |
10 |
5 |
15 |
Prerađena hrana za decu na bazi povrća i mesa |
10 |
5 |
15 |
Sokovi od voća i povrća za decu |
10 |
5 |
15 |
Ukupno |
64 |
31 |
95 |
Tabela 3. Hrana životinjskog porekla (1) koja se uzorkuje
Hrana |
Broj uzoraka iz konvencionalne proizvodnje |
Broj uzoraka hrane iz organske proizvodnje |
Ukupan broj uzoraka po vrsti |
Kravlje mleko(*)(6) |
20 |
5 |
25 |
Svinjska mast(*)(2) |
20 |
0 |
20 |
Kravlje mleko u prahu |
5 |
0 |
5 |
Goveđa mast |
5 |
0 |
5 |
Ovčija mast(2) |
5 |
0 |
5 |
Meso živine |
5 |
0 |
5 |
Mast živine(2) |
5 |
0 |
5 |
Jaja - kokošija |
5 |
0 |
5 |
Maslac |
5 |
0 |
5 |
Med |
5 |
0 |
5 |
Ukupno |
80 |
5 |
85 |
(*) Hrana iz koordinisanog višegodišnjeg programa kontrole Evropske unije za 2022. godinu.
(1) Za neprerađene proizvode ispituju se delovi proizvoda na koje se odnose MDK za glavni proizvod grupe ili podgrupe iz propisa kojim se uređuju maksimalne količine ostataka sredstava za zaštitu bilja i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja, osim ako nije drugačije utvrđeno.
(2) Ispituju se neprerađeni proizvodi. U slučaju zamrznutih proizvoda, mora se prijaviti faktor prerade, ako je to primenjivo. Ako nije dostupan poseban faktor obrade, tada se primenjuje zadati faktor od 1.
(3) Ako nema dovoljno uzoraka ovsa - zrno, deo potrebnog broja uzorka ovsa koji se ne može uzeti, može se dodati broju uzorka za ječam, što dovodi do smanjenja broja uzorka ovsa - zrno i proporcionalno većeg broja uzoraka ječma - zrno.
(4) Ako nema dovoljno uzoraka žitarica raži, pšenice, ovsa, heljde ili ječma, uzorkuje se i ispituje raženo, pšenično, ovseno, heljdino ili ječmeno brašno, i to od celog zrna i prijavljuje faktor prerade. Ako nisu dostupni posebni faktori prerade, tada se primenjuje zadati faktor od 1.
(5) Ako nema dovoljno uzoraka ječma - zrno, deo potrebnog broja uzorka ječma koji se ne može uzeti, može se dodati broju uzorka za ovas, što dovodi do smanjenja broja uzorka ječma - zrno i proporcionalno većeg broja uzoraka ovsa - zrno.
(6) Ispituje se sveže (neprerađeno) mleko, uključujući zamrznuto, pasterizovano, zagrejano, sterilisano ili filtrirano mleko.
AKTIVNE SUPSTANCE ČIJE SE PRISUSTVO I NIVO OSTATAKA ISPITUJE U HRANI BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG POREKLA
Tabela 1. Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla
Broj |
Aktivna supstanca |
Napomena |
1. |
2,4-D |
Ispituje se u/na zelenoj salati, spanaću i paradajzu |
2. |
2-fenilfenol |
|
3. |
Abamektin (Abamectin) |
- |
4. |
Acefat (Acephate) |
- |
5. |
Acetamiprid |
- |
6. |
Akrinatrin (Acrinathrin) |
- |
7. |
Aldikarb (Aldicarb) |
- |
8. |
Aldrin and dieldrin (Aldrin i dieldrin) |
- |
9. |
Amonijev glufosinat |
- |
10. |
Ametoktradin |
- |
11. |
Azinfos-metil (Azinphos-methyl) |
- |
12. |
Azoksistrobin (Azoxystrobin) |
- |
13. |
Bifentrin (Bifenthrin) |
- |
14. |
Bifenil |
- |
15. |
Bitertanol (Bitertanol) |
- |
16. |
Boskalid (Boscalid) |
- |
17. |
Bromidni jon (Bromide ion) |
Ispituje se samo u/na zelenoj salati i paradajzu |
18. |
Bromopropilat (Bromopropylate) |
- |
19. |
Bupirimat |
|
20. |
Buprofezin |
- |
21. |
Ciazofamid (Cyazofamid) |
- |
22. |
Ciflufenamid |
- |
23. |
Ciflutrin (Cyfluthrin) |
- |
24. |
Cimoksanil (Cymoxanil) |
- |
25. |
Cipermetrin (Cypermethrin) |
- |
26. |
Ciprodinil (Cyprodinil) |
- |
27. |
Ciprokonazol (Cyproconazole) |
- |
28. |
Ciromazin |
Ispituje se samo u/na zelenoj salati i paradajzu |
29. |
Deltametrin (Delthametrin) |
- |
30. |
Diazinon (Diazinon) |
- |
31. |
Dihlorvos (Dichlorvos) |
- |
32. |
Dikloran (Dicloran) |
- |
33. |
Dikofol (Dicofol) |
- |
34. |
Dietofenkarb (Diethofencarb) |
- |
35. |
Difenokonazol |
- |
36. |
Diflubenzuron (Diflubenzuron) |
- |
37. |
Dimetoat (Dimethoate) |
- |
38. |
Dimetomorf (Dimethomorph) |
- |
39. |
Dinikonazol (Diniconazole) |
- |
40. |
Difenilamin (Diphenylamine) |
- |
41. |
Ditiokarbamati (Dithiocarbamates) |
Ispituje se u/na svim proizvodima osim brokoliju, karfiolu, kupusu, maslinovom ulju, vinu i luku. |
42. |
Ditianon (Dithianon) |
Ispituje se samo u/na jabukama i breskvama |
43. |
Dodin |
- |
44. |
Emamektin benzoate B1a izražen kao emamektin (Emamectin benzoate B1a, expressed as emamectin) |
- |
45. |
Epoksikonazol (Epoxyconazole) |
- |
46. |
Etion (Ethion) |
- |
47. |
Etirimol (Ethirimol) |
- |
48. |
Etofenproks (Etofenprox) |
- |
49. |
Etoksazol (Etoxazole) |
- |
50. |
Etefon (Ethephon) |
Ispituje se samo u/na jabukama, breskvama, paradajzu i vinu |
51. |
Famoksadon (Famoxadone) |
- |
52. |
Fenamidon (Fenamidone) |
- |
53. |
Fenamifos (Fenamiphos) |
- |
54. |
Fenarimol (Fenarimol) |
- |
55. |
Fenazakin (Fenazaquin) |
- |
56. |
Fenbukonazol (Fenbuconazole) |
- |
57. |
Fenbutatin oksid |
Ispituje se u/na jabukama, jagodama, breskvama i paradajzu |
58. |
Fenheksamid (Fenhexamid) |
- |
59. |
Fenitrotion (Fenitrothion) |
- |
60. |
Fenoksikarb (Fenoxycarb) |
- |
61. |
Fenpropatrin (Fenpropathrin) |
- |
62. |
Fenpropidin (Fenpropidin) |
- |
63. |
Fenpropimorf (Fenpropimorph) |
- |
64. |
Fenpirazamin |
- |
65. |
Fenpiroksimat (Fenpyroximate) |
- |
66. |
Fention (Fenthion) |
- |
67. |
Fenvalerat (Fenvalerate) |
- |
68. |
Fipronil |
- |
69. |
Flonikamid (Flonicamid) |
- |
70. |
Fluazifop-P-butil (Fluazifop-P-butyl) |
Ispituje se samo u/na jagodama, kupusu, zelenoj salati, spanaću i paradajzu |
71. |
Flubendiamid (Flubendiamide) |
- |
72. |
Fludioksonil (Fludioxonil) |
- |
73. |
Flufenoksuron (Flufenoxuron) |
- |
74. |
Fluopikolid (Fluopicolide) |
- |
75. |
Fluopiram (Fluopyram) |
- |
76. |
Flukvinokonazol (Fluquinconazole) |
- |
77. |
Flusilazol (Flusilazole) |
- |
78. |
Flutriafol (Flutriafol) |
- |
79. |
Fluksapirksad (Fluxapyroxad) |
- |
80. |
Folpet |
- |
81. |
Formetanat |
- |
82. |
Fosetil-Al |
- |
83. |
Fostiazat (Fosthiazate) |
- |
84. |
Glifosat (Glyphosate) |
- |
85. |
Haloksifop, uključujući haloksifop-P |
Ispituje se samo u/na jagodama i kupusu |
86. |
Heksaconazole (Hexaconazol) |
- |
87. |
Heksitiazoks (Hexythiazox) |
- |
88. |
Hlorantraniliprol |
- |
89. |
Hlorfenapril |
|
90. |
Hlormekvat |
Ispituje se samo u/na paradajzu, zobi i ječmu |
91. |
Hlorotalonil (Chlorothalonil) |
- |
92. |
Hlorprofam (Chlorpropham) |
- |
93. |
Hlorpirifos - metil |
- |
94. |
Hlorpirifos (Chlorpyrifos) |
|
95. |
Imazalil (Imazalyl) |
- |
96. |
Imidakloprid (Imidacloprid) |
- |
97. |
Indoksakarb (Indoxacarb) |
- |
98. |
Iprodion (Iprodione) |
- |
99. |
Iprovalikarb (Iprovalicarb) |
- |
100. |
Izokarbofos (Isocarbophos) |
- |
101. |
Karbendazim i benomil (Carbendazim and benomyl) |
- |
102. |
Karbofuran (Carbofuran) |
- |
103. |
Karbosulfan (Carbosulfan) |
- |
104. |
Kaptan (Captan) |
- |
105. |
Karbaril (Carbaryl) |
- |
106. |
Kresoksim-metil (Kresoxim-methyl) |
- |
107. |
Klofentezin (Clofentezine) |
- |
108. |
Klotianidin (Clothianidin) |
- |
109. |
Lambda-cihalotrin (Lambda-cyhalothrin) |
- |
110. |
Linuron (Linuron) |
- |
111. |
Lufenuron (Lufenuron) |
- |
112. |
Malation (Malathion) |
- |
113. |
Metalaksil i metalaksil-M (Metalaxyl and metalaxil-M) |
- |
114. |
Metamidofos (Methamidophos) |
- |
115. |
Mandipropamid (Mandipropamid) |
- |
116. |
Mepanipirim (Mepanipyrim) |
- |
117. |
Mepikvat |
Ispituje se u/na zobu i ječmu |
118. |
Metaflumizon |
|
119. |
Metidation (Methidathion) |
- |
120. |
Metomil (Methomyl) |
- |
121. |
Metiokarb |
- |
122. |
Metoksifenozid |
- |
123. |
Metrafenon (Metrafenone) |
- |
124. |
Monokrotofos (Monocrotophos) |
- |
125. |
Miklobutanil (Myclobutanil) |
- |
126. |
Oksadiksil (Oxadixyl) |
- |
127. |
Oksamil (Oxamyl) |
- |
128. |
Oksidemeton-metil (Oxydemeton-methyl) |
- |
129. |
Ometoat |
- |
130. |
Paklobutrazol |
- |
131. |
Paration-metil (Parathion-methyl) |
- |
132. |
Penkonazol (Penconazole) |
- |
133. |
Pencikuron |
- |
134. |
Pendimetalin (Pendimethalin) |
- |
135. |
Pemetrin |
- |
136. |
Fosmet |
- |
137. |
Pirimicarb (Pirimikarb) |
- |
138. |
Pirimifos-metil (Pirimifos-methyl) |
- |
139. |
Prohloraz (Prochloraz) |
- |
140. |
Profenofos |
- |
141. |
Prosimidon (Procymidone) |
- |
142. |
Propamokarb (Propamocarb) |
Ispituje se u/na jagodama, kupusu, spanaću, zelenoj salati, paradajzu i ječmu |
143. |
Propikonazol (Propiconazole) |
- |
144. |
Propizamid (Propyzamide) |
- |
145. |
Protiokonazol |
Ispituje se u/na jagodama, kupusu, spanaću, zelenoj salati, paradajzu i ječmu |
146. |
Propargit |
- |
147. |
Prokinazid |
- |
148. |
Prosulfokarb |
- |
149. |
Pimetrozin |
Ispituje se u/na kupusu, zelenoj salati, ječmu i paradajzu |
150. |
Piraklostrobin |
- |
151. |
Piridaben |
- |
152. |
Piridalil |
- |
153. |
Piriproksifen |
- |
154. |
Pirimetanil (Pyrimethanil) |
- |
155. |
Kvinoksifen (Quinoxyfen) |
- |
156. |
Spirodiklofen (Spirodiclofen) |
- |
157. |
Spiromesifen (Spiromesifen) |
- |
158. |
Spiroksamin (Spiroxamine) |
- |
159. |
Spirotetramat (Spirotetramat) |
- |
160. |
Sulfoksaflor |
- |
161. |
Spinetoram |
- |
162. |
Spinosad |
- |
163. |
Tau-fluvalinat (Tau-Fluvalinate) |
- |
164. |
Tebukonazol (Tebuconazole) |
- |
165. |
Tebufenpirad (Tebufenpyrad) |
Ispituje se u/na svim proizvodima osim žitarica (cerealija). |
166. |
Tebufenozid |
- |
167. |
Teflubenzuron (Teflubenzuron) |
- |
168. |
Teflutrin (Tefluthrin) |
- |
169. |
Terbutilazin (Terbuthylazine) |
- |
170. |
Tetrakonazol (Tetraconazole) |
- |
171. |
Tetradifon (Tetradifon) |
Ispituje se u/na svim proizvodima osim žitarica (cerealija). |
172. |
Tiabendazol (Thiabendazole) |
- |
173. |
Tiakloprid (Thiacloprid) |
- |
174. |
Tiametoksam (Thiametoxam) |
- |
175. |
Tiofanat-metil (Thiophanate-methyl) |
- |
176. |
Tolklofos-metil (Tolclofos-methyl) |
- |
177. |
Triadimefon |
- |
178. |
Triadimenol |
- |
179. |
Tiodikarb (Thiodicarb) |
- |
180. |
Triazofos (Triazophos) |
- |
181. |
Trifloksistrobin (Trifloxystrobin) |
- |
182. |
Triflumuron (Triflumuron) |
- |
183. |
Vinklozolin (Vinclozolin) |
- |
Tabela 2. - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla
Broj |
Aktivna supstanca |
Napomena |
1. |
Aldrin and dieldrin (Aldrin i dieldrin) |
- |
2. |
Amonijum glufosinat |
- |
3. |
Bifentrin (Bifenthrin) |
- |
4. |
Hlordan (Chlordane) |
- |
5. |
Hlorpirifos (Chlorpyrifos) |
- |
6. |
Hlorpirifos-metil (Chlorpyrifos-methyl) |
- |
7. |
Cipermetrin (Cypermethrin) |
- |
8. |
DDT |
- |
9. |
Deltametrin (Delthametrin) |
- |
10. |
Diazinon |
- |
11. |
Endosulfan |
- |
12. |
Famoksadon (Famoxadone) |
- |
13. |
Fenvalerat (Fenvalerate) |
- |
14. |
Fipronil |
- |
15. |
Glifosat |
- |
16. |
Heptachlor (Heptahlor) |
- |
17. |
Heksahlorbenzen (Hexachlorobenzene) |
- |
18. |
Heksahlorcikloheksan (HCH, alfa izomer) (Hexachlorcyclohexan (HCH, Alpha-Isomer)) |
- |
19. |
Heksahlorcikloheksan (HCH, beta izomer) (Hexachlorcyclohexan (HCH, Beta-Isomer)) |
- |
20. |
Indoksakarb (Indoxacarb) |
- |
21. |
Lindan (Lindane) |
- |
22. |
Metoksihlor (Methoxychlor) |
- |
23. |
Paration (Parathion) |
- |
24. |
Pendimetalin |
|
25. |
Permetrin (Permethrin) |
- |
26. |
Pirimifos-metil (Pirimiphos-methyl) |
- |