ODLUKA

O DONOŠENJU PROGRAMA "KONTROLA NUTRITIVNE I ENERGETSKE VREDNOSTI OBROKA IZ KOLEKTIVNE ISHRANE DECE I ODRASLIH"

("Sl. list grada Kragujevca", br. 39/2022)

I Donosi se Program "Kontrola nutritivne i energetske vrednosti obroka iz kolektivne ishrane dece i odraslih" (u daljem tekstu: Program), koji je predložio Institut za javno zdravlje Kragujevac, kao nosilac aktivnosti u oblasti delovanja javnog zdravlja za teritoriju grada Kragujevca.

Program će se realizovati tokom 2023. godine, predstavlja program iz oblasti javnog zdravlja i sastavni je deo ove odluke.

II Sprovođenje Programa prati Savet za zdravlje grada Kragujevca, daje mišljenje na Izveštaj o ostvarivanju Programa i predlaže mere za njegovo unapređenje.

III Ovu odluku objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".

IV Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

PROGRAM
KONTROLA NUTRITIVNE I ENERGETSKE VREDNOSTI OBROKA IZ KOLEKTIVNE ISHRANE DECE I ODRASLIH

UVOD

Ishrana ljudi je osnovni činilac zdravlja ali kao što je osnovni zdravstveni resurs tako može biti i osnovni zdravstveni rizik za nastanak ne samo akutnih oboljenja već i brojnih hroničnih nezaraznih bolesti. Dokazano je da je nepravilna ishrana rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tip 2, nekih malignih oboljenja, metabolički i endokrinih poremećaja. Zdravlje je usko povezano sa pravilnom ishranom. Kroz ishranu dobijamo sve što nam je neophodno za održavanje života i zdravlja, jer nam obezbeđuje i strukturu i funkcionisanje organizma.

Dobro zdravlje i zaštitu od bolesti pruža samo izbalansirana, mešovita, pravilna ishrana koja sadrži sve potrebne makro i mikronutrijente. Energiju za odvijanje svih aktivnosti dobijamo iz hrane. Ova energija je hemijskog tipa i sadržana je u hemijskim vezama. Energetske potrebe svakog pojedinca zavise od energije neophodne za odvijanje bazalnog metabolizma, fizičke aktivnosti, specifičnog dinamičkog dejstva hrane, rasta, razvoja i regeneracije. Osnovni poremećaji zdravlja koji se mogu javiti zbog neizbalansirane ishrane su: proteinsko-energetski deficit, malnutricije i gojaznost.

Utvrđena je povezanost visokog unosa energije, zasićenih masti, trans-masti i soli, kao i nizak unos voća, povrća i ribe sa rizikom za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti. Istraživanja su pokazala da je nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za nastanak 20% svih bolesti srca i krvnih sudova. Prekomerna telesna masa i gojaznost u dečjem uzrastu povećavaju rizik za nastanak srčanog i moždanog udara pre 65. godine života za 3 do 5 puta. Kada je energetski unos povećan u odnosu na energetske potrebe i rashode (učestalo konzumiranje visoko-energetskih namirnica, kao što su prerađene namirnice bogate mastima i šećerima) nastaje najstariji metabolički poremećaj-gojaznost. Visok unos zasićenih masti i trans-masnih kiselina je povezana sa srčanim i malignim bolestima, dok eliminacija trans-masti iz ishrane i zamena zasićenih masti sa polinezasićenim biljnim uljima smanjuje rizik od nastanka ovih oboljenja. Pravilna ishrana može da doprinese održavanju dobrog zdravlja, adekvatne telesne mase, održavanju u propisanim granicama biohemijske parametre krvi: nivoe ukupnog holesterola i njegovih frakcija, triglicerida, glukoze, jetrinih transaminaza, uree, kreatinina i dr.. Gojaznost je usko povezana sa ostalim faktorima rizika za nastanak KVB kao što su povišen krvni pritisak, netolerancija glukoze, dijabetes tipa 2 i dislipidemija. Prema rezultatima istraživanja zdravlja stanovništva Srbije 2013. godine, na osnovu izmerene vrednosti indeksa telesne mase, više od polovine stanovništva uzrasta od 15 godina i više bilo je prekomerno uhranjeno (56,3%), odnosno 35,1% stanovništva je bilo predgojazno i 21,2% stanovništva gojazno. Gojaznost je kod oba pola bila približno isto rasprostranjena (muškarci 20,1% i žene 22,2%). Rezultati istog istraživanja pokazali su da je 70,1% dece i adolescenata uzrasta 7-14 godina bilo normalno uhranjeno, 15% je bilo prekomerno uhranjeno, a 4,9% je bilo gojazno, dok je 5,0% bilo pothranjeno.

Prekomerna uhranjenost i gojaznost, kako u populaciji odraslih, tako i u populaciji dece i adolescenata predstavlja poremećaje zdravlja od izuzetnog epidemiološkog i kliničkog značaja i jedan je od najvećih javno zdravstvenih problema današnjice. Ako se ne preduzmu odlučne mere u cilju smanjenja prevencije i lečenja gojaznosti, predviđa se da će do 2025. godine 50% svetske populacije biti gojazno.

Analize energetske vrednosti obroka podrazumevaju: određivanje ukupne energetske vrednosti po obroku i po danu uzorkovanja, određivanje sadržaja masti, belančevina, ugljenih hidrata, zasićenih masnih kiselina, prostih šećera, dijetnih vlakana i kuhinjske soli.

Pravilna ishrana je osnova zdravlja kao i adekvatnog rasta i razvoja dece u svim uzrastima. Zdravi stilovi života u prvom planu imaju pravilnu ishranu koja se uvek kombinuje sa adekvatnom fizikom aktivnošću (intenzitet i učestalost su individualne i zavise od uzrasta, profesionalnih aktivnosti-zahteva i zdravstvenog stanja svakog pojedinca).

Prve navike u ishrani se stiču u porodici te je najznačajnije razvijati ovaj segment-pravilnu porodičnu ishranu, zato je neophodno edukovati roditelje o značaju pravilne ishrane za život i zdravlje

Obavezan segment bezbednosti hrane su dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija svih prostora u kojima se hrana proizvodi, prerađuje, priprema, distribuira i konzumira. Neophodno je redovno obavljati ove poslove prema stručnim preporukama.

CILJEVI PROGRAMA

Opšti cilj:

Očuvanje i unapređenje zdravlja dece i odraslih sa teritorije grada Kragujevca koji koriste kolektivnu ishranu u osnovnim ili srednjim školama i Crvenom krstu kontrolu zdravstvene energetske vrednosti obroka.

Specifični ciljevi:

1. Obezbediti adekvatnu kolektivnu ishranu dece u osnovnim školama

2. Obezbediti adekvatnu kolektivnu ishranu dece u srednjim školama

3. Obezbediti adekvatnu kolektivnu ishranu odraslih u Crvenom krstu

AKTIVNOSTI PROGRAMA

U cilju sprovođenja aktivnosti definišu se prioritetni programski zadaci za 2023. godinu i to:

1. uzorkovanje obroka u osnovnim školama, domovima učenika-internatima u srednjim školama i Crvenom krstu Kragujevac

2. analize energetske vrednosti hrane

3. stručno mišljenje

INDIKATORI I METODOLOGIJA SPROVOĐENJA PROGRAMA

Uzorkovanje obroka će se vršiti adekvatnim, stručnim metodama. Analize će se vršiti akreditovanim laboratorijskim metodama odgovarajućim za ovu vrstu uzoraka. Lekar specijalista higijene daje stručno mišljenje o energetskim vrednostima obroka na osnovu analiziranih parametara i laboratorijskih izveštaja.

Indikatori koji će se pratiti:

1. Broj uzoraka obroka

2. Broj hemijskih analiza

OČEKIVANI EFEKTI

• Smanjenje broja obroka koji ne odgovaraju aktuelnim Pravilnicima

• Smanjenje broja neadekvatno uhranjene dece

• Bolje zdravlje opšte populacije

RIZICI PO PROJEKAT

• Nedostatak finansijskih sredstava

PRAVNI OKVIR

• Zakon o javnom zdravlju ("Sl. glasnik RS" br. 15/16),

• Pravilnik o bližim uslovima za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi (Sl. gl. br. 68/18)

• Pravilnik o standardima kvaliteta ishrane učenika i studenata (Sl. gl. br. 67/11)

ODRŽIVOST PROJEKTA

• Kontinuirana saradnja stručnih službi grada Kragujevca i IZJZ Kragujevac

• Opredeljenje dodatnih finansijskih sredstava za preventivne aktivnosti na nivou lokalne zajednice

• Preventivne programe sprovoditi kao redovne radne aktivnosti

POTREBNA FINANSIJSKA SREDSTVA

Finansijska sredstva koja se potražuju od Grada Kragujevca za realizaciju programa "Kontrola nutritivne i energetske vrednosti obroka iz kolektivne ishrane dece i odraslih" u 2023. godini iznose 1.192.100,00 dinara.

Vrsta uzoraka

Vrsta analize

Broj uzoraka

Cena po uzorku

Ukupna cena

Obroci za decu u produženom boravku u osnovnoj školi

Hemijska analiza

16

(16 objekata-
škola*15 uzoraka obroka =240)

63.200,00*

1.011.200,00

Celodnevni obroci za učenike medicinske škole

Hemijska analiza

2

(2 puta u toku školske godine*15 uzoraka obroka=30)

63.200,00*

126.400,00

Obroci koje priprema Crveni krst

Hemijska analiza

2

(2 puta u toku godine*5 uzoraka obroka=10)

27.250,00*

54.500,00

Ukupno

 

 

 

1.192.100,00

*cene analiza su iz Cenovnika IZJZ Kragujevac - CENOVNIK USLUGA ZA KORISNIKE NA TRŽIŠTU (KOJE SE NE UGOVARAJU SA RZZO) Centar za higijenu i humanu ekologiju, broj 01- 3033/8 od 17.05.2022. godine.

PODACI O UČESNICIMA PROGRAMAMA

Lekar spec. Higijene-3

Diplomirani hemičar, specijalista sanitarne hemije-3

Diplomirani hemičar-2

Sanitarni/ medicinski tehničar-9

Hemijski tehničari-6

NOSILAC PROGRAMA

Institut za javno zdravlje Kragujevac, Nikole Pašića 1, 34000 Kragujevac;

Spec. dr med. Nebojša Ranković