ODLUKA

O PROGRAMU KONTROLE NUTRITIVNE VREDNOSTI I ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI HRANE I ČISTOĆE BRISEVA POVRŠINA I RUKU ZAPOSLENIH U OBJEKTIMA U KOJIMA JE ORGANIZOVANA ISHRANA SPECIFIČNIH KATEGORIJA STANOVNIŠTVA U GRADU NOVOM SADU I PROCENE RIZIKA PO ZDRAVLJE ZA 2023. GODINU

("Sl. list grada Novog Sada", br. 65/2022)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se Program kontrole nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva u Gradu Novom Sadu i procene rizika po zdravlje za 2023. godinu (u daljem tekstu: Program), koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine (u daljem tekstu: Institut), kao nosilac aktivnosti u oblasti javnog zdravlja i za teritoriju Grada Novog Sada.

Član 3

Za realizaciju Programa planirana su sredstva u budžetu Grada Novog Sada za 2023. godinu, u okviru razdela 14 - Gradska uprava za zdravstvo, glave 14.01, funkcije 760 - Zdravstvo neklasifikovano na drugom mestu, programa 1801 - Program 12: Zdravstvena zaštita, programske aktivnosti 1801-0003 - PA: Sprovođenje aktivnosti iz oblasti društvene brige za javno zdravlje, na poziciji budžeta 386, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 6.329.203,44 dinara.

Član 4

Sredstva iz člana 3. ove odluke Gradska uprava za zdravstvo (u daljem tekstu: Gradska uprava) će prenositi mesečno za izvršene usluge, na osnovu faktura koje Institut dostavi Gradskoj upravi.

Zahtev za prenos sredstava na račun Instituta priprema Gradska uprava, u skladu sa propisima.

Prenos sredstava iz člana 3. ove odluke vršiće se do iznosa sredstava planiranih ovom odlukom, a u skladu sa ostvarenjem prihoda budžeta Grada Novog Sada.

Ukoliko se prihodi i primanja u budžetu Grada Novog Sada ne ostvaruju u planiranom iznosu, sredstva iz člana 3. ove odluke mogu se umanjiti srazmerno ostvarenim prihodima i primanjima u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

Način i rokovi realizacije, uslovi i način prenosa sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za 2023. godinu, kao i druga prava i obaveze u vezi sa realizacijom Programa, bliže se uređuju ugovorom koji Institut zaključuje sa Gradskom upravom.

Član 6

Nadzor nad sprovođenjem ovog programa obavlja Gradska uprava.

Član 7

Institut podnosi Skupštini Grada Novog Sada godišnji izveštaj o realizaciji ovog programa.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

PROGRAM
KONTROLE NUTRITIVNE VREDNOSTI I ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI HRANE I ČISTOĆE BRISEVA POVRŠINA I RUKU ZAPOSLENIH U OBJEKTIMA U KOJIMA JE ORGANIZOVANA ISHRANA SPECIFIČNIH KATEGORIJA STANOVNIŠTVA U GRADU NOVOM SADU I PROCENE RIZIKA PO ZDRAVLJE ZA 2023. GODINU

Cilj
Programa

Kontrola nutritivne vrednosti obroka u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva u Gradu Novom Sadu i procene rizika po zdravlje ima za cilj stalno proveravanje usklađenosti energetske vrednosti i hranljivog sastava celodnevnih obroka sa fiziološkim potrebama dece i omladine u ustanovama u kojima postoji organizovana ishrana.
Periodična provera zdravstvene bezbednosti hrane i gotovih obroka i kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva omogućava da se izvrši procena rizika za nastanak bolesti prenosivih hranom.
Takođe, cilj Programa je i da se, putem evaluacije kadrovskih, infrastrukturnih i organizacionih kapaciteta kuhinja osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada, stekne uvid u stanje, procene mogućnosti za unapređenje organizacije ishrane, utvrde prepreke i daju predlozi mera za donosioce odluka.

Mesto realizacije Programa

Objekti Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Novi Sad.
Objekti osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada.
Objekti za smeštaj dece predškolskog i školskog uzrasta Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" u Novom Sadu sa domom učenika i objektima za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i dece i omladine sa poremećajima u ponašanju.
Objekti za pripremu i raspodelu hrane kuhinje za socijalno ugrožena lica.

Opis aktivnosti na realizaciji Programa

Određivanje nutritivne vrednosti (hemijsko-bromatološka analiza sa određivanjem energetske vrednosti, hranljivog sastava i sadržaja soli u obroku i izrada laboratorijske analize, specijalističkog mišljenja i predloga mera u slučaju odstupanja od preporuka za svaki analizirani uzorak) u doručku, užini i ručku. Određivanje nutritivne vrednosti obuhvata određivanje proteina i masti sa izračunavanjem sadržaja ugljenih hidrata i energetske vrednosti obroka uz određivanje sadržaja natrijum-hlorida.

Provera zdravstvene bezbednosti hrane i to:
- mikrobioloških parametara bezbednosti hrane
(u jednoj jedinici uzorka - hrana spremna za konzumiranje koja podržava/ne podržava rast Listeriae monocytogenes ili Salmonellae spp, u zavisnosti od vrste hrane, sa izradom laboratorijske analize, specijalističkog mišljenja i predlogom mera u slučaju odstupanja za svaki analizirani uzorak)
- mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene hrane
(u jednoj jedinici uzorka - hrana spremna za konzumiranje koja podržava/ne podržava rast Listeriae monocytogenes ili Salmonellae spp, u zavisnosti od vrste hrane, i Staphylococcus aureus i Entero-bacteriaceae sa izradom laboratorijske analize, specijalističkog mišljenja i predlogom mera u slučaju odstupanja za svaki analizirani uzorak),
- bezbednosti hrane sa visokim sadržajem histidina (riba) u jednoj jedinici uzorka koju čini devet subjedinica
(određivanje histidina sa izradom laboratorijske analize, specijalističkog mišljenja i predlogom mera u slučaju odstupanja za svaki analizirani uzorak)

Provera čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva, kao i provera sprovođenja (verifikacija) dobre higijenske prakse u ovim objektima sa izradom laboratorijske analize, specijalističkog mišljenja i predlogom mera u slučaju odstupanja za svaki analizirani uzorak.

Evaluacija kadrovskih, infrastrukturnih i organizacionih kapaciteta kuhinja osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada, koja podrazumeva pripremu anketnog upitnika i protokola istraživanja, kao i terensko ispitivanje u 17 od 34 osnovne škole na teritoriji Grada Novog Sada, sa izradom izveštaja.

Izrada mesečnih izveštaja i tromesečnih, šestomesečnog i konačnog izveštaja sa procenom rizika po zdravlje.

Plan realizacije aktivnosti i sredstva za realizaciju Programa

 

 

vrsta usluge

iznos

A. Kontrola nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Novi Sad

3.767.703,00

1. Kontrola nutritivne vrednosti - hemijsko-bromatološka analiza

- 456 uzoraka obroka (po jedan uzorak doručka, užine i ručka u 76 objekata, jednom do dva puta godišnje za decu uzrasta od 1-6 godina)

- 6 uzoraka obroka (po jedan uzorak doručka, užine i ručka u jednom objektu, dva puta godišnje, za odojčad uzrasta od 6 meseci do navršene godine)

1.102.948,00

2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene hrane u objektima za pripremu i raspodelu hrane

- 24 uzorka u centralnoj kuhinji (po dva uzorka mesečno)

- 152 uzoraka u objektima za raspodelu hrane (po jedan uzorak u 76 objekata jednom do dva puta godišnje)

- 2 uzorka godišnje namenjena za odojčad uzrasta od 6 meseci do navršene godine dana

- 6 uzoraka sa visokim sadržajem histidina (riba) u centralnoj kuhinji (po jedan uzorak šest puta godišnje)

1.083.759,00

3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikro-biološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom

- 96 uzoraka briseva u centralnoj kuhinji (po osam uzoraka mesečno)

- 608 uzorka briseva u objektima za raspodelu hrane (po četiri uzorka u 76 objekta, jednom do dva puta godišnje)

- 8 uzoraka briseva u objektu za raspodelu hrane namenjenom za odojčad uzrasta od 6 meseci do navršene godine (dva puta po četiri uzorka)

1.580.996,00

B. Kontrola nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima za pripremu i raspodelu obroka za organizovanu ishranu učenika u osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada

1.456.866,00

1. Kontrola nutritivne vrednosti - hemijsko-bromatološka analiza u 204 uzorka obroka (po jedan uzorak doručka, užine i ručka u 34 škole, jednom do dva puta godišnje)

487.016,00

2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u 68 uzoraka obroka u objektima za raspodelu hrane (po jedan uzorak u 34 škole, jednom do dva puta godišnje)

365.874,00

3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikro-biološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom u 272 uzorka brisa u kuhinjama za pripremu i raspodelu obroka (po četiri uzorka u 34 škole, jednom do dva puta godišnje)

603.976,00

V. Kontrola nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih:

- u objektima za smeštaj dece predškolskog uzrasta Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" sa domom učenika

- u objektima za smeštaj dece školskog uzrasta Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" sa domom učenika

- u dnevnom boravku dece i omladine ometene u razvoju i centralnoj kuhinji Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" sa domom učenika

- u dnevnom boravku za decu i omladinu sa poremećajima u ponašanju pri Centru za socijalni rad Grada Novog Sada

- u dnevnom boravku za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju Doma "Veternik"

321.367,50

1. Kontrola nutritivne vrednosti - hemijsko-bromatološka analiza u 45 uzorka obroka (po tri uzorka doručka, užine i ručka u pet objekata, tri puta godišnje)

107.430,00

2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u 15 uzorka obroka (po jedan uzorak u pet objekata tri puta godišnje)

80.707,50

3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikrobiološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom u 60 uzorka brisa (po četiri uzorka u pet objekata tri puta godišnje)

133.230,00

G. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima za pripremu i raspodelu hrane kuhinje za socijalno ugrožena lica

290.091,00

1. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u objektima za pripremu i raspodelu hrane u 18 uzoraka hrane (po jedan uzorak u tri objekta, šest puta godišnje)

96.849,00

2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u objektima za pripremu i raspodelu hrane u 12 uzoraka namirnica iz sastava "lanč" paketa (po jedan uzorak tri puta godišnje)

33.366,00

3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikrobiološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom u 72 uzorka brisa (po četiri uzorka u tri objekta, šest puta godišnje)

159.876,00

D. Evaluacija kadrovskih, infrastrukturnih i organizacionih kapaciteta kuhinja osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada

493.175,94

1. Izrada anketnog upitnika

74.370,00

2. Izrada protokola anketnog istraživanja

29.748,00

3. Terensko ispitivanje

295.359,70

4. Kontrola, unos, obrada i statistička analiza podataka

51.698,24

5. Izrada izveštaja o kapacitetima kuhinja osnovnih škola

42.000,00

Đ. Izrada izveštaja o obavljenim ispitivanjima

- 12 mesečnih izveštaja,

- tri tromesečna izveštaja sa procenom rizika po zdravlje,

- jedan šestomesečni izveštaj sa procenom rizika po zdravlje,

- jedan godišnji izveštaj sa procenom rizika po zdravlje

0,00

UKUPNO (A + B + V + G + D + Đ)

6.329.203,44

Vreme i postupak realizacije Programa

Uzimanje uzoraka vršiće se kontinuirano tokom 12 meseci.
Izveštavanje o izvršenju programskih aktivnosti sa analizom rezultata sprovedene kontrole, sa procenom rizika po zdravlje i sa predlogom mera, vršiće se mesečno i periodično (tromesečno, šestomesečno i godišnje).
Priprema za anketno istraživanje obaviće se u prva dva meseca realizacije Programa i podrazumeva pregled i prevod stručne literature za izbor indikatora, izradu upitnika o kadrovskim, infrastrukturnim i organizacionim kapacitetima kuhinja i sastavljanje protokola anketnog istraživanja;
Terensko ispitivanje 2-3 kuhinje osnovnih škola realizovaće se svakog meseca;
Kontrola, unos, obrada i statistička analiza dobijenih podataka o kadrovskim, infrastrukturnim i organizacionim kapacitetima kuhinja osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada vršiće se kontinuirano, a izrada izveštaja dostaviće se uz konačni izveštaj o realizaciji Programa.

 

Očekivani rezultati realizacije Programa

Utvrđivanje usklađenosti energetske vrednosti u obrocima u objektima u kojima je organizovana ishrana dece i omladine sa postojećom zakonskom osnovom i sa aktuelnim međunarodnim preporukama.
Utvrđivanje usklađenosti higijene hrane sa odredbama Zakona o bezbednosti hrane, Pravilnika o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa, Pravilnika o uslovima higijene hrane i Vodiča za primenu mikrobioloških kriterijuma za hranu.
Utvrđivanje čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva u Gradu Novom Sadu, kao i sanitarno-higijensko stanje u navedenim objektima.
Predlaganje mera donosiocima odluka za unapređenje organizacije ishrane.
Procena rizika za nastanak bolesti prenosivih hranom.

 

Osoblje angažovano na realizaciji Programa

Dva lekara specijaliste higijene.
Dva lekara specijaliste mikrobiologije sa parazitologijom.
Jedan lekar specijalista epidemiolog.
Jedan specijalista sanitarne hemije ili specijalista toksikološke hemije.
Jedan dipl. hemičar ili dipl. inž. tehnologije.
Dva tehničara (uzorkivači).
Tri hemijska tehničara.
Tri zdravstvena ili laboratorijska tehničara.
Jedan informatičar.

 

Zakonska i stručna osnova za realizaciju Programa

 

Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 25/19)
Zakon o javnom zdravlju ("Službeni glasnik RS", broj 15/16)
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", br. 15/16, 68/20 i 136/20)
Zakon o bezbednosti hrane ("Službeni glasnik RS", br. 41/09 i 17/19)
Zakon o sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik RS", broj 125/04)
Uredba o programu zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 22/16)
Uredba o Nacionalnom programu za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu ("Službeni glasnik RS", broj 22/16)
Uredba o Nacionalnom programu zdravstvene zaštite žena, dece i omladine ("Službeni glasnik RS", broj 28/09)
Uredba o Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih ("Službeni glasnik RS", broj 9/18)
Strategija javnog zdravlja u Republici Srbiji 2018-2026. godine ("Službeni glasnik RS", broj 61/18)
Strategija za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 22/09)
Pravilnik o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa ("Službeni glasnik RS", br. 72/10 i 62/18) Pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi ("Službeni glasnik RS", broj 39/18)
Pravilnik o bližim uslovima za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi (Službeni glasnik RS", broj 68/18) Organizacija za hranu i poljoprivredu/Svetska zdravstvena organizacija:
Preporuke za ishranu stanovništva (WHO: Food Based Dietary Guidelines, Techn. Rep. Ser. No 889, 1998)
Organizacija za hranu i poljoprivredu/Svetska zdravstvena organizacija/ Univerzitet Ujedinjenih nacija (OHP/SZO/UUN): Energetske potrebe (Human energy requirements, Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation, Rome, 2001, FAO 2004)
Scientific Advisory Committee on Nutrition: Salt and health. Food Standards Agency, Department of health, Her Majesty Sanitary Office, UK 2003
WHO: WHO European action plan for food and nutrition policy 2007-2012, WHO, 2008
Vodič za primenu mikrobioloških kriterijuma za hranu (Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Beograd, jun 2011.) Stručno uputstvo o organizovanju, ostvarivanju i praćenju ishrane učenika u osnovnoj školi - smernice i preporuke, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sektor za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, februar 2018
Preporuke Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta Novi Sad Univerziteta u Novom Sadu (Mirosavljev M: Principi planiranja ishrane. u: Novaković B, Mirosavljev M: Higijena ishrane. Edicija udžbenici br. 47, Medicinski fakultet Novi Sad, 2002; 257-284, drugo izdanje 2005