UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 2022/1103
OD 28. JUNA 2022. GODINE O SVRSTAVANJU ODREĐENE ROBE U KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 144/2022)

EVROPSKA KOMISIJA,

Imajući u vidu Ugovor o funkcionisanju Evropske unije,

Imajući u vidu Uredbu (EU) broj 952/2013 Evropskog parlamenta i Saveta od 9. oktobra 2013. godine kojom se utvrđuje Carinski zakon Unije1, a posebno član 57. stav 4. i član 58. stav 2,

_____
1 OJ L 269, 10. oktobra 2013. str. 1.

s obzirom na to da:

(1) Kako bi se osigurala jednoobrazna primena Kombinovane nomenklature priložene uz Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/872, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem robe navedene u Aneksu ove uredbe.

_____
2 Uredba Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifnoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi (OJ L 256, 7. septembra 1987, str. 1).

(2) Uredbom (EEZ) broj 2658/87 utvrđena su osnovna pravila za primenjivanje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na svaku drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili koja joj dodaje bilo kakve potpodele i koja je uspostavljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifnih i drugih mera koje se odnose na trgovinu robom.

(3) U skladu sa tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1. tabele u Aneksu svrstava se u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3. te tabele.

(4) Potrebno je obezbediti da korisnik obavezujućeg obaveštenja o svrstavanju, izdatog za robu na koju se odnosi ova uredba, a koje nije u skladu sa ovom uredbom, može određeni period, da nastavi da se poziva na nju, u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013. Utvrđuje se da ovaj period treba da bude tri meseca.

(5) Mere predviđene u ovoj uredbi su u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon,

DONELA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1. tabele date u Aneksu svrstava se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2. te tabele.

Član 2

Obavezujuće obaveštenje o svrstavanju koje nije u skladu sa ovom uredbom, može nastaviti da se primenjuje u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013, u periodu od tri meseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu 20 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba je obavezujuća u celini i neposredno se primenjuje u svim državama članicama.

U Briselu, 28. juna 2022. godine.

Za Komisiju,
u ime predsednika,
Gerassimos THOMAS
Generalni direktor

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

Griz od zrna soje dobijen ekstrakcijom pomoću rastvarača.
Griz od zrna soje se dobija od zrna soje koja se oljušte, lome, zagrevaju i oblikuju u ljuspice pre ekstrakcije ulja pomoću heksana. Zatim se ljuspice suše, nakon čega sledi postupak desolventizacije tostiranjem. Nakon toga, ljuspice se suše vrelim vazduhom da bi se smanjila vlaga. Kao završni stepen obrade, ljuspice se melju, a prethodno uklonjene ljuske se ponovo dodaju kako bi se dobio griz sledećih analitičkih karakteristika (približno po masi):
- 47% belančevine;
- 8% voda;
- 5% vlakana;
- 1,5% masti.
Kao rezultat tostiranja, uklonjen je preostali rastvarač i smanjeni su antinutritivni faktori, pogotovo aktivnost ureaze.
Prekrupa od zrna soje se pri uvozu isporučuje u rasutom stanju i može se koristiti direktno kao hrana za životinje, bez dalje prerade.

2304 00 00

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilom za primenjivanje Kombinovane nomenklature 1. i naimenovanjem CN oznake 2304 00 00.
Desolventizacija tostiranjem i standardizacija sadržaja vlakana ponovnim dodavanjem prethodno uklonjenih ljuski semena su uobičajeni tehnički postupci u proizvodnji ulja i griza, od zrna soje. Prema tome, proizvod zadržava karakter ostatka dobijenog ekstrakcijom sojinog ulja, koji se koristi kao hrana za životinje (videti takođe Komentar Harmonizovanog sistema (HS Komentar) uz Glavu 23, prvi stav i HS Komentar uz tarifni broj 2304, prvi stav).
Stoga, proizvod se svrstava u CN oznaku 2304 00 00 kao ostali čvrsti ostaci dobijeni prilikom ekstrakcije sojinog ulja.