PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ZA 2023. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 8/2023)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane za 2023. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove zdravlja;

2) ovlašćena, odnosno službena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka;

3) opasnost jeste biološki, hemijski ili fizički činilac u hrani ili stanje hrane, koji mogu potencijalno da izazovu štetno dejstvo na zdravlje;

4) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;

5) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;

6) uzorkovanje jeste uzimanje hrane, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;

7) uzorak hrane jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;

8) proizvodna partija (serija, lot ili šarža) je identifikovana količina hrane za koju je utvrđeno da poseduje zajedničke osobine kao što je poreklo, vrsta, način pakovanja, subjekat koji pakuje proizvode, pošiljalac ili označavanje, a koji su proizvedeni pri neprekinutoj proizvodnji i zbirnom skladištenju pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;

9) pakovanje jeste proizvod tako upakovan da mu se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja ili pri otvaranju, vidno i trajno ošteti ambalažu.

Član 3

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu i to:

1) hranu za specifične populacione grupe (hrana za odojčad i malu decu),

2) dodatke ishrani (dijetetski suplementi),

3) hranu sa izmenjenim nutritivnim sastavom (hrana za osobe intolerantne na gluten),

4) so za ishranu ljudi i proizvodnju hrane,

5) prehrambene aditive,

6) vodu za piće u originalnoj ambalaži (prirodne mineralne i izvorske vode).

Član 4

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i hranu koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to u objektima za promet hrane na malo.

Član 5

Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:

1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;

2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane;

3) podataka o ranije utvrđenim neusklađenostima tokom službenih kontrola hrane;

4) informacije iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food SafetyAuthorities Network/INFOSAN).

Član 6

Program monitoringa sprovodi se u cilju:

1) utvrđivanja nivoa kontaminenata i učestalosti pojave mikroorganizama i ostalih štetnih materija u hrani;

2) prikupljanja podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine vrste hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;

3) provere važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.

Član 7

Program monitoringa sadrži:

1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;

2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata i drugih neusaglašenosti;

3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje programa;

4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:

(1) Plan monitoringa, kojim se određuje vrsta analiza na osnovu procenjene opasnosti, vrsta hrane koja će se analizirati i ukupan broj uzoraka,

(2) uzimanje, obeležavanje, čuvanje i transport uzoraka,

(3) ispitivanje uzoraka u laboratoriji,

(4) način izveštavanja.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ZA 2023. GODINU

I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa

Za sprovođenje Programa monitoringa sredstva su obezbeđena u budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, na razdelu na razdelu 27 - Ministarstvo zdravlja, Program 1801 - Uređenje i nadzor u oblasti zdravstva, Programska aktivnost 0003 - Sanitarni nadzor, ekonomska klasifikacija 465 - Ostale donacije i transferi, u iznosu od 45.000.000 dinara, od čega za Program monitoringa hrane u iznosu od 24.500.000 dinara.

II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata i drugih neusaglašenosti

U slučaju da se utvrdi prisustvo fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata, odnosno neusaglašenosti sa propisanim vrednostima i drugih neusaglašenosti, nadležni organ sprovodi i to:

1) aktivnosti kako bi se osiguralo da subjekat u poslovanju hranom ispravi nedostatak, uzimajući u obzir prirodu neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju;

2) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka, za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane ili usaglašenost sa propisima o hrani;

3) zabrane prometa;

4) mere kojima se privremeno zabranjuje upotreba objekta, prostorija, opreme na određeni vremenski period;

5) druge mere i preduzimaju druge odgovarajuće radnje.

III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje programa

Program monitoringa sprovodi ministarstvo nadležno za poslove zdravlja preko instituta i zavoda za javno zdravlje u saradnji sa sanitarnom inspekcijom. Laboratorijska ispitivanja iz Programa monitoringa vrše ovlašćene laboratorije instituta i zavoda za javno zdravlje.

IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa

1. Plan monitoringa

Plan monitoringa kojim se određuje vrsta analiza, vrsta hrane koja će se analizirati, broj uzoraka koji će se koristiti prilikom analize dat je u Tabeli 1 - Plan monitoringa hrane za 2023. godinu.

Tabela 1. Plan monitoringa hrane za 2023. godinu

Plan monitoringa hrane za 2023. godinu

Instituti i zavodi za javno zdravlje (mreža)

Redni broj

Predmet ispitivanja

Opasnost

Mesto uzorkovanja

Ukupan broj uzoraka

Dinamika uzorkovanja po kvartalima (K) u 2023. godini

Parametri ispitivanja

1.

Početne formule za odojčad

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, sadržaja glutena, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

50

3,4

provera deklaracije; sadržaj glutena; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj aflatoksina M1; Salmonella spp.; Listeria monocytogenes; Enterobacter sakazakii

2.

Prelazne formule za odojčad

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, sadržaja glutena, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

25

3,4

provera deklaracije; sadržaj glutena; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj aflatoksina M1; Salmonella spp.; Listeria monocytogenes

3.

Hrana za odojčad i malu decu (prerađene namirnice na bazi žita)

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

40

2,3,4

provera deklaracije; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj aflatoksina B1, ohratoksina A, patulina, deoksinivalenola, zearalenona, fumonizina; Salmonella spp.; Sulfitoredukujuće klostridije

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, sadržaja glutena, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

10

2

provera deklaracije; sadržaj glutena; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj aflatoksina B1, ohratoksina A, patulina, deoksinivalenola, zearalenona, fumonizina; Salmonella spp.; Sulfitoredukujuće klostridije

4.

Hrana za odojčad i malu decu (ostale prerađene namirnice)

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

40

2,3,4

provera deklaracije; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj aflatoksina B1, ohratoksina A, patulina, deoksinivalenola, zearalenona, fumonizina; Salmonella spp.; Listeria monocytogenes; Sulfitoredukujuće klostridije

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, sadržaja glutena, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

10

2

provera deklaracije; sadržaj glutena; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj aflatoksina B1, ohratoksina A, patulina, deoksinivalenola, zearalenona, fumonizina; Salmonella spp.; Listeria monocytogenes; Sulfitoredukujuće klostridije

5.

Hrana za osobe intolarentne na gluten

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, sadržaja glutena, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

96

3

provera deklaracije; sadržaj glutena; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; sadržaj aflatoksina B1, ohratoksina A, deoksinivalenola, zearalenona; Salmonella spp.

6.

Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) vitaminsko-mineralnog sastava bez biljnih sastojaka

Nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

272

1,2,3,4

provera deklaracije; sadržaj olova, kadmijuma, žive; Salmonella spp.

7.

So za ishranu ljudi i proizvodnju hrane

Odstupanje od osnovnog sastava, odstupanje od propisanog sadržaja kalijum jodida/jodata, pH, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata

Objekti za promet na malo

400

1,2

provera deklaracije; sadržaj natrijum hlorida, kalijum jodida/jodata; pH vrednost; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena, bakra;

8.

Prehrambeni aditivi

Odstupanje od specifikacije, nepravilnosti u deklaraciji, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, neodgovarajuća senzorska svojstva, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

175

2,4

provera deklaracije; sadržaj olova, kadmijuma, žive, arsena; ostatak posle žarenja, indeks refrakcije, sadržaj aditiva/identifikacija; gubitak sušenjem; relativna gustina; Salmonella spp.

9.

Voda za piće u originalnoj ambalaži (prirodna mineralna voda)

Neodgovarajuća fizičko-hemijska svojstva, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

250

1,2,3,4

temperatura, pH vrednost, elektroprovodljivost na 20 °C, amonijak, nitriti, nitrati, hloridi, sulfati,
fluoridi, ostatak isparenja na 180 °C, alkalitet, hidrogenfosfati, silikati, hidrogenkarbonati, metacilicijumova kiselina, cijanidi, kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan, natrijum, kalijum, olovo,
bakar, hrom, kadmijum, nikl, arsen, živa, selen, barijum, stroncijum, bor, litijum, antimon, aerobne mezofilne bakterije na 36C, aerobne mezofilne na 22C, koliformne bakterije, ešerihija koli, streptokoke fekalnog porekla, sulfitoredukujuće klostridije, pseudomonas aeruginoza.

10.

Voda za piće u originalnoj ambalaži (prirodna izvorska voda)

Neodgovarajuća fizičko-hemijska svojstva, odstupanje od maksimalno dozvoljenih koncentracija kontaminenata, mikrobiološka neispravnost

Objekti za promet na malo

160

1,2,3,4

Boja, mutnoća, pH vrednost, gvožđe, mangan, olovo, bakar, aluminijum, cink, hrom, kadmijum, nikl, arsen, živa, aerobne mezofilne bakterije na 36C, aerobne mezofilne na 22C, koliformne bakterije, ešerihija koli, streptokoke fekalnog porekla, sulfitoredukujuće klostridije, pseudomonas aeruginoza.

2. Uslovi i način uzimanja i čuvanja uzorka, laboratorijske metode i način izveštavanja

2.1. Određivanje broja uzoraka, vrste ispitivanja i načina izveštavanja

Broj uzoraka i vrstu ispitivanja na nivou upravnog okruga, određuje nadležni organ u skladu sa Tabelom 1. ovog programa. Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa dostavlja se nadležnom organu na kvartalnom nivou u formi zbirne tabele čija je sadržina data u Tabeli 2 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa.

2.2. Postupak za uzimanje uzoraka

Uzimanje uzoraka hrane za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja sanitarna inspekcija u saradnji sa ovlašćenim laboratorijama instituta/zavoda za javno zdravlje za ispitivanje uzoraka u okviru monitoringa hrane. Službeni uzorak uzima se u skladu sa uslovima koji su propisani u ovom odeljku. U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških, hemijskih i bioloških opasnosti, sprovodi se službena kontrola. Uzorci za mikrobiološka ispitivanja uzimaju se aseptično pomoću sterilnog pribora, u sterilne posude/sterilne kese, vodeći računa da ne dođe do kontaminacije uzorka iz okoline i/ili sa površine ambalaže. Uzorci za hemijska ispitivanja pakuju se u pakovanja koja su hemijski neutralna.

2.3. Obeležavanje uzoraka

Hrana uzorkovana u monitoringu se obeležava odgovarajućom oznakom i dostavlja institutu/zavodu za javno zdravlje na analizu, uz zapisnik o uzorkovanju čija je sadržina navedena u Tabeli 3 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane.

U institutu/zavodu za javno zdravlje se prilikom prijema uzorka za analize popunjava zapisnik o prijemu uzorka, čija je sadržina data u Tabeli 4 - Popunjeni zapisnik o prijemu uzorka dostavlja se sanitarnom inspektoru koji je sproveo uzorkovanje.

2.4. Čuvanje i transport svih vrsta uzoraka

Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika. Hrana se nakon uzorkovanja mora dopremiti u institut/zavod za javno zdravlje u periodu ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Uzorci za mikrobiološka ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4 °C, odnosno zamrznutih proizvoda do -18 °C. Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja.

2.5. Uzorkovanje u prometu na malo

Uzorkovanje hrane u prometu na veliko i prometu na malo vrši se uzimanjem uzorka koga čini jedna jedinica originalno zapakovane hrane ili količina koja je potrebna za vršenje određenih ispitivanja.

2.6. Ispitivanje uzoraka hrane

Ispitivanje uzoraka hrane u okviru Programa monitoringa vrši se u institutima/zavodima za javno zdravlje. Rezultati ispitivanja se dostavljaju nadležnom organu bez odlaganja, a najkasnije do 14 dana od dana uzorkovanja. U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju biti akreditovane i/ili validovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje zdravstvena ispravnost/bezbednost predmeta opšte upotrebe.

Institut za javno zdravlje Srbije je dužan da na osnovu rezultata sprovedenog Programa monitoringa, dostavi Ministarstvu izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane na teritoriji Republike Srbije sa stručnom analizom i predlogom mera, najkasnije do 31. jula tekuće godine za prvih šest meseci i do 31. januara naredne godine za prethodnu godinu.

PRILOZI:

Tabela 2. Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane

R. br. uzorka

Datum uzorkovanja

Mesto uzorkovanja

Naziv i adresa subjekta u poslovanju hranom

Predmet ispitivanja (vrsta uzorka)

Vrsta ispitivanja (opasnosti)

Broj službenih uzoraka

Utvrđene neusaglašenosti

Preduzete mere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabela 3. Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane

Tabela 4. Zapisnik o prijemu uzoraka u intitut/zavod za javno zdravlje