ODLUKAO PROGRAMU KONTROLE NUTRITIVNE VREDNOSTI I ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI HRANE I ČISTOĆE BRISEVA POVRŠINA I RUKU ZAPOSLENIH U OBJEKTIMA U KOJIMA JE ORGANIZOVANA ISHRANA SPECIFIČNIH KATEGORIJA STANOVNIŠTVA U GRADU NOVOM SADU I PROCENE RIZIKA PO ZDRAVLJE ZA 2024. GODINU("Sl. list Grada Novog Sada", br. 59/2023) |
Ovom odlukom utvrđuje se Program kontrole nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva u Gradu Novom Sadu i procene rizika po zdravlje za 2024. godinu (u daljem tekstu: Program), koji čini sastavni deo ove odluke.
Program iz člana 1. ove odluke sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine (u daljem tekstu: Institut), kao nosilac aktivnosti u oblasti javnog zdravlja i za teritoriju Grada Novog Sada.
Za realizaciju Programa planirana su sredstva u budžetu Grada Novog Sada za 2024. godinu, u okviru razdela 14 - Gradska uprava za zdravstvo, glave 14.01, funkcije 760 - Zdravstvo neklasifikovano na drugom mestu, programa 1801 - Program 12: Zdravstvena zaštita, programske aktivnosti 1801-0003 - PA: Sprovođenje aktivnosti iz oblasti društvene brige za javno zdravlje, na poziciji budžeta 392, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 8.545.211,52 dinara.
Sredstva iz člana 3. ove odluke Gradska uprava za zdravstvo (u daljem tekstu: Gradska uprava) će prenositi mesečno za izvršene usluge, na osnovu faktura koje Institut dostavi Gradskoj upravi.
Zahtev za prenos sredstava na račun Instituta priprema Gradska uprava, u skladu sa propisima.
Prenos sredstava iz člana 3. ove odluke vršiće se do iznosa sredstava planiranih ovom odlukom, a u skladu sa ostvarenjem prihoda budžeta Grada Novog Sada.
Ukoliko se prihodi i primanja u budžetu Grada Novog Sada ne ostvaruju u planiranom iznosu, sredstva iz člana 3. ove odluke mogu se umanjiti srazmerno ostvarenim prihodima i primanjima u budžetu Grada Novog Sada.
Način i rokovi realizacije, uslovi i način prenosa sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za 2024. godinu, kao i druga prava i obaveze u vezi sa realizacijom Programa, bliže se uređuju ugovorom koji Institut zaključuje sa Gradskom upravom.
Nadzor nad sprovođenjem ovog programa obavlja Gradska uprava.
Institut podnosi Skupštini Grada Novog Sada godišnji izveštaj o realizaciji ovog programa.
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2024. godine.
PROGRAM
KONTROLE NUTRITIVNE VREDNOSTI I ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI HRANE I ČISTOĆE BRISEVA
POVRŠINA I RUKU ZAPOSLENIH U OBJEKTIMA U KOJIMA JE ORGANIZOVANA ISHRANA SPECIFIČNIH KATEGORIJA STANOVNIŠTVA U GRADU NOVOM SADU I PROCENE RIZIKA PO ZDRAVLJE ZA 2024. GODINU
Cilj Programa |
Kontrola nutritivne vrednosti obroka u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva u Gradu Novom Sadu i procene rizika po zdravlje ima za cilj stalno proveravanje usklađenosti energetske vrednosti i hranljivog sastava celodnevnih obroka sa fiziološkim potrebama dece i omladine u ustanovama u kojima postoji organizovana ishrana. |
|
Mesto realizacije Programa |
Objekti Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Novi Sad. |
|
Opis aktivnosti na realizaciji Programa |
Određivanje nutritivne vrednosti (hemijsko-bromatološka analiza sa određivanjem energetske vrednosti, hranljivog sastava i sadržaja soli u obroku i izrada laboratorijske analize, specijalističkog mišljenja i predloga mera u slučaju odstupanja od preporuka za svaki analizirani uzorak) u doručku, užini i ručku. Određivanje nutritivne vrednosti obuhvata određivanje proteina i masti sa izračunavanjem sadržaja ugljenih hidrata i energetske vrednosti obroka uz određivanje sadržaja natrijum-hlorida. |
|
Provera zdravstvene bezbednosti hrane i to: |
||
Provera čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva, kao i provera sprovođenja (verifikacija) dobre higijenske prakse u ovim objektima sa izradom laboratorijske analize, specijalističkog mišljenja i predlogom mera u slučaju odstupanja za svaki analizirani uzorak. |
||
Podizanje kapaciteta kuhinja osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada kroz izradu prvog dela strateškog dokumenta "Standardi ishrane". |
||
Izrada mesečnih izveštaja i tromesečnih, šestomesečnog i konačnog izveštaja sa procenom rizika po zdravlje. |
||
Plan realizacije aktivnosti i sredstva za realizaciju Programa |
vrsta usluge |
iznos |
A. Kontrola nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Novi Sad |
5.188.800,00 |
|
1. Kontrola nutritivne vrednosti - hemijsko bromatološka analiza |
1.391.520,00 |
|
2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene hrane u objektima za pripremu i raspodelu hrane |
1.374.480,00 |
|
3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikrobiološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom |
2.422.800,00 |
|
B. Kontrola nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima za pripremu i raspodelu obroka za organizovanu ishranu učenika u osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada |
1.982.880,00 |
|
1. Kontrola nutritivne vrednosti - hemijsko-bromatološka analiza u 204 uzorka obroka (po jedan uzorak doručka, užine i ručka u 34 škole, jednom do dva puta godišnje) |
606.560,00 |
|
2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u 68 uzoraka obroka u objektima za raspodelu hrane (po jedan uzorak u 34 škole, jednom do dva puta godišnje) |
461.040,00 |
|
|
3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikrobiološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom u 272 uzorka brisa u kuhinjama za pripremu i raspodelu obroka (po četiri uzorka u 34 škole, jednom do dva puta godišnje) |
915.280,00 |
V. Kontrola nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih: |
437.400,00 |
|
1. Kontrola nutritivne vrednosti - hemijsko-bromatološka analiza u 45 uzorka obroka (po tri uzorka doručka, užine i ručka u pet objekata, tri puta godišnje) |
133.800,00 |
|
2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u 15 uzorka obroka (po jedan uzorak u pet objekata tri puta godišnje) |
101.700,00 |
|
|
3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikrobiološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom u 60 uzorka brisa (po četiri uzorka u pet objekata tri puta godišnje) |
201.900,00 |
|
G. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima za pripremu i raspodelu hrane kuhinje za socijalno ugrožena lica |
407.280,00 |
1. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u objektima za pripremu i raspodelu hrane u 18 uzoraka hrane (po jedan uzorak u tri objekta, šest puta godišnje) |
122.040,00 |
|
2. Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane - mikrobioloških parametara bezbednosti i procesne higijene u objektima za pripremu i raspodelu hrane u 12 uzoraka namirnica iz sastava "lanč" paketa (po dva uzorka, u jednom objektu, svaki drugi mesec) |
42.960,00 |
|
3. Kontrola čistoće briseva površina i ruku zaposlenih za proveru kriterijuma mikrobiološke prihvatljivosti površina i ruku koje dolaze u kontakt sa hranom u 72 uzorka brisa (po četiri uzorka u tri objekta, šest puta godišnje) |
242.280,00 |
|
D. Podizanje kapaciteta kuhinja osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada |
528.851,52 |
|
1. Izrada "Standarda ishrane" (I deo) |
528.851,52 |
|
Đ. Izrada izveštaja o obavljenim ispitivanjima |
0,00 |
|
|
UKUPNO(A + B + V + G + D + Đ) |
8.545.211,52 |
Vreme i postupak realizacije Programa |
Uzimanje uzoraka vršiće se kontinuirano tokom 12 meseci. |
|
Očekivani rezultati realizacije Programa |
Utvrđivanje usklađenosti energetske vrednosti u obrocima u objektima u kojima je organizovana ishrana dece i omladine sa postojećom zakonskom osnovom i sa aktuelnim međunarodnim preporukama. |
|
Osoblje angažovano na realizaciji Programa |
Tri lekara specijaliste higijene. |
|
Zakonska i stručna osnova za realizaciju Programa |
Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 25/19) |