PRAVILNIKO OBIMU I SADRŽINI DOSIJEA ZA BIOCIDNI PROIZVOD("Sl. glasnik RS", br. 20/2024) |
Ovim pravilnikom propisuje se obim i sadržina dosijea za biocidni proizvod.
Dosije za biocidni proizvod sadrži podatke o aktivnoj supstanci u biocidnom proizvodu i podatke o tom biocidnom proizvodu.
U dosijeu za biocidni proizvod, podaci o aktivnoj supstanci koja je hemijska aktivna supstanca razvrstani su u 13 poglavlja sa sledećim naslovima:
1. Podnosilac zahteva;
2. Identitet aktivne supstance (i njenih prekursora) ako se aktivna supstanca stvara na mestu korišćenja;
3. Fizička i hemijska svojstva aktivne supstance;
4. Fizičke opasnosti i njihove karakteristike;
5. Metode za detekciju i identifikaciju;
6. Efikasnost na ciljne organizme;
7. Predviđeni načini korišćenja i izloženost;
8. Toksikološki profil za ljude i životinje, uključujući metabolizam;
9. Ekotoksikološke studije;
10. Sudbina i ponašanje u životnoj sredini;
11. Mere neophodne za zaštitu ljudi, životinja i životne sredine;
12. Klasifikacija, obeležavanje i pakovanje;
13. Sažetak i procena.
Podaci koji se navode u poglavljima iz stava 1. ovog člana dati su u Tabeli u Delu prvom Priloga 1. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.
U dosijeu za biocidni proizvod, podaci o aktivnoj supstanci koja je mikroorganizam razvrstani su u 12 poglavlja sa sledećim naslovima:
1. Podnosilac zahteva;
2. Identitet mikroorganizma;
3. Biološka svojstva mikroorganizma;
4. Metode za detekciju i identifikaciju;
5. Efikasnost na ciljne organizme;
6. Predviđeni načini korišćenja i izloženost;
7. Efekti na zdravlje ljudi i životinja;
8. Efekti na neciljne organizme;
9. Sudbina i ponašanje u životnoj sredini;
10. Mere neophodne za zaštitu ljudi, životinja i životne sredine;
11. Klasifikacija, obeležavanje i pakovanje mikroorganizma;
12. Sažetak i procena.
Podaci koji se navode u poglavljima iz stava 1. ovog člana dati su u Tabeli u Delu drugom Priloga 1. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.
U dosijeu za biocidni proizvod, podaci o biocidnom proizvodu koji sadrži hemijsku aktivnu supstanca razvrstani su u 13 poglavlja sa sledećim naslovima:
1. Podnosilac zahteva;
2. Identitet biocidnog proizvoda;
3. Fizička, hemijska i tehnička svojstva;
4. Fizičke opasnosti i njihove karakteristike;
5. Metode za detekciju i identifikaciju;
6. Efikasnost na ciljne organizme;
7. Predviđeni načini korišćenja i izloženost;
8. Toksikološki profil za ljude i životinje;
9. Ekotoksikološke studije;
10. Sudbina i ponašanje u životnoj sredini;
11. Mere koje treba preduzeti za zaštitu ljudi, životinja i životne sredine;
12. Klasifikacija, obeležavanje i pakovanje;
13. Sažetak i procena.
Podaci koji se navode u poglavljima iz stava 1. ovog člana dati su u Tabeli u Delu prvom Priloga 2. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.
U dosijeu za biocidni proizvod, podaci o biocidnom proizvodu koji sadrži aktivnu supstancu koja je mikroorganizam razvrstani su u 13 poglavlja sa sledećim naslovima:
1. Podnosilac zahteva;
2. Identitet biocidnog proizvoda;
3. Biološka, fizička, hemijska i tehnička svojstva biocidnog proizvoda;
4. Fizičke opasnosti i njihove karakteristike;
5. Metode za detekciju i identifikaciju;
6. Efikasnost na ciljne organizme;
7. Predviđeni načini korišćenja i izloženost;
8. Toksikološki profil za ljude i životinje;
9. Ekotoksiloške studije;
10. Sudbina i ponašanje u životnoj sredini;
11. Mere koje treba preduzeti za zaštitu ljudi, životinja i životne sredine;
12. Klasifikacija, obeležavanje i pakovanje;
13. Sažetak i procena.
Podaci koji se navode u poglavljima iz stava 1. ovog člana dati su u Tabeli u Delu drugom Priloga 2. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.
Podaci iz čl. 3-6. ovog pravilnika mogu biti osnovni podaci i dodatni podaci.
Osnovni podaci iz stava 1. ovog člana dostavljaju se za sve aktivne supstance, osim ako ih zbog fizičkih ili hemijskih svojstava aktivne supstance nije moguće ili nije neophodno dostaviti.
Dodatni podaci iz stava 1. ovog člana dostavljaju se za određene aktivne supstance ako je tako propisano.
Tabele iz čl. 3-6. ovog pravilnika sastoje se iz tri kolone sa sledećim naslovima:
1) Poglavlja;
2) Oznaka da li je podatak osnovni ili dodatni;
3) Posebna pravila za prilagođavanje zahteva u pogledu podataka iz kolone Poglavlja.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obimu i sadržini tehničkog dosijea za biocidni proizvod, odnosno za biocidni proizvod manjeg rizika ("Službeni glasnik RS", broj 97/10).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Poglavlja |
Oznaka da li je podatak osnovni ili dodatni (osnovni podaci nisu posebno označeni, a dodatni podaci su označeni kao: DP) |
Posebna pravila za prilagođavanje zahteva u pogledu podataka iz kolone Poglavlja |
1. PODNOSILAC ZAHTEVA |
|
|
1.1. Naziv i adresa |
|
|
1.2. Osoba za kontakt |
|
|
1.3. Proizvođač aktivne supstance (naziv, adresa i lokacija proizvodnog pogona) |
|
|
2. IDENTITET AKTIVNE SUPSTANCE (I NJENIH PREKURSORA) AKO SE AKTIVNA SUPSTANCA STVARA NA MESTU KORIŠĆENJA |
|
|
2.1. Opšti naziv predložen ili prihvaćen od strane ISO i sinonimi (uobičajeni naziv, trgovački naziv, skraćenica) |
|
|
2.2. Hemijski naziv (prema IUPAC i CA nomenklaturi ili drugi međunarodni hemijski naziv) |
|
|
2.3. Razvojni kodni broj proizvođača |
|
|
2.4. CAS broj i EC, INDEX i CIPAC brojevi |
|
|
2.5. Molekulska i strukturna formula (uključujući SMILES, ako je dostupna i odgovarajuća) |
|
|
2.6. Podaci o optičkoj aktivnosti i detaljan opis svih izomerskih sastava (ako je primenjivo i odgovarajuće) |
|
|
2.7. Molarna masa |
|
|
2.8. Metoda proizvodnje (putevi sinteze) aktivne supstance, uključujući podatke o polaznim materijalima i rastvaračima, kao i snabdevačima, specifikacijama i komercijalnoj dostupnosti. Za aktivnu supstancu koja se stvara na mestu korišćenja opisati reakcione šeme, uključujući sve međureakcije i sa njima u vezi hemijske supstance (predviđene i nepredviđene) |
|
|
2.9. Specifikacija čistoće aktivne supstance kako je proizvedena u g/kg, g/l ili % w/w (v/v), po potrebi, uključujući podatke o gornjoj i donjoj granici |
|
|
2.10. Identitet svih nečistoća i aditiva, uključujući sporedne proizvode sinteze, optičke izomere, proizvode razgradnje (ako je supstanca nestabilna), neizreagovale i krajnje grupe polimera i neizreagovale polazne materijale nepoznatog ili promenljivog sastava (UVC supstance) |
|
|
2.11. Analitički profil najmanje pet reprezentativnih šarži (g/kg aktivne supstance) uključujući podatke o sadržaju nečistoća iz potpoglavlja 2.10. Prilog 1. Deo prvi ovog pravilnika |
|
|
2.11.1 Analitički profil najmanje pet reprezentativnih uzoraka uzetih od supstance stvorene na mestu korišćenja uz navođenje podataka o sadržaju aktivne supstance i svih drugih sastojaka čija je koncentracija veća od 0,1% w/w, uključujući ostatke prekursora |
|
|
2.12. Poreklo prirodne aktivne supstance ili prekursora aktivne supstance, npr. ekstrakt cveta |
|
|
3. FIZIČKA I HEMIJSKA SVOJSTVA AKTIVNE SUPSTANCE |
|
|
3.1. Izgled1 |
|
|
3.1.1. Agregatno stanje (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.1.2. Fizičko stanje (tj. viskozno, kristalno, praškasto) (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.1.3. Boja (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.1.4. Miris (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.2. Tačka topljenja/tačka mržnjenja2 |
|
|
3.3. Kiselost, baznost |
|
|
3.4. Tačka ključanja2 |
|
|
3.5. Relativna gustina2 |
|
|
3.6. Apsorpcioni spektar (UV/VIS, IR, NMR) i maseni spektar, koeficijent molarne ekstinkcije na odgovarajućim talasnim dužinama, po potrebi2 |
|
|
3.7. Napon pare2 |
|
|
3.7.1. {Konstanta Henrijevog zakona navodi se za čvrste supstance i tečnosti, ako se može izračunati |
|
|
3.8. Površinski napon2 |
|
|
3.9. Rastvorljivost u vodi2 |
|
|
3.10. Koeficijent raspodele (n-oktanol/voda) i njegova zavisnost od pH2 |
|
|
3.11. Termička stabilnost, identitet proizvoda razgradnje2 |
|
|
3.12. Reaktivnost prema ambalažnom materijalu |
|
|
3.13. Konstanta disocijacije |
DP |
|
3.14. Granulometrija |
|
|
3.15. Viskoznost |
DP |
|
3.16. Rastvorljivost u organskim rastvaračima, uključujući uticaj temperature na rastvorljivost2 |
DP |
|
3.17. Stabilnost u organskim rastvaračima koji se koriste u biocidnim proizvodima i identitet relevantnih proizvoda razgradnje1 |
DP |
|
4. FIZIČKE OPASNOSTI I NJIHOVE KARAKTERISTIKE |
|
|
4.1. Eksplozivi |
|
|
4.2. Zapaljivi gasovi |
|
|
4.3. Zapaljivi aerosoli |
|
|
4.4. Oksidujući gasovi |
|
|
4.5. Gasovi pod pritiskom |
|
|
4.6. Zapaljive tečnosti |
|
|
4.7. Zapaljive čvrste supstance |
|
|
4.8. Samoreaktivne supstance i smeše |
|
|
4.9. Piroforne tečnosti |
|
|
4.10. Piroforne čvrste supstance |
|
|
4.11. Samozagrevajuće supstance i smeše |
|
|
4.12. Supstance i smeše koje u kontaktu sa vodom oslobađaju zapaljive gasove |
|
|
4.13. Oksidujuće tečnosti |
|
|
4.14. Oskidujuće čvrste supstance |
|
|
4.15. Organski peroksidi |
|
|
4.16. Korozivno za metale |
|
|
4.17. Dodatni pokazatelji za fizičke opasnosti |
|
|
4.17.1. Temperatura samozapaljenja (tečnosti i gasovi) |
|
|
4.17.2. Relativna temperatura samozapaljenja za čvrste supstance |
|
|
4.17.3. Opasnost od eksplozije prašine |
|
|
5. METODE ZA DETEKCIJU I IDENTIFIKACIJU |
|
|
5.1. Analitičke metode, uključujući parametre validacije za određivanje aktivne supstance kako je proizvedena i, po potrebi, za relevantne ostatke, izomere i nečistoće aktivne supstance i aditive (npr. stabilizatore) |
|
|
5.2. Analitičke metode za svrhe monitoringa, uključujući stope prinosa i granice kvantifikacije i detekcije aktivne supstance, i po potrebi, njenih ostataka u/na: |
|
|
5.2.1. Tlu |
|
|
5.2.2. Vazduhu |
|
|
5.2.3. Vodi (površinskoj, pijaćoj, itd.) i sedimentu |
|
|
5.2.4. Telesnim tečnostima i tkivima životinja i ljudi |
|
|
5.3. Analitičke metode za svrhe monitoringa, uključujući stope prinosa i granicu kvantifikacije i detekcije aktivne supstance i njenih ostataka u/na hrani biljnog i životinjskog porekla ili hrani za životinje i drugim proizvodima, po potrebi (nije neophodno ako ni aktivna supstanca ni proizvodi koji su sa njom tretirani ne dolaze u kontakt sa životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane, hranom biljnog ili životinjskog porekla ili hranom za životinje) |
DP |
|
6. EFIKASNOST NA CILJNE ORGANIZME |
|
|
6.1. Funkcija npr. fungicid, rodenticid, insekticid, baktericid i način kontrole npr. privlačenje, ubijanje, inhibicija |
|
|
6.2. Reprezentativni organizmi koje treba kontrolisati i proizvodi, organizmi ili predmeti koje treba zaštititi |
|
|
6.3. Efekti na reprezentativne ciljne organizme |
|
|
6.4. Verovatna koncentracija u kojoj će aktivna supstanca biti upotrebljena u biocidnom proizvodu i, po potrebi, u tretiranom proizvodu |
|
|
6.5. Način delovanja (uključujući odloženo delovanje) |
|
|
6.6. Podaci o efikasnosti koji podržavaju inherentnu aktivnost aktivne supstance za predviđene načine korišćenja, kao i sve tvrdnje koje postoje za tretirane proizvode u vezi sa biocidnim svojstvima koja se pripisuju proizvodu. |
|
|
6.7. Sva poznata ograničenja efikasnosti |
|
|
6.7.1. Podaci o pojavi ili mogućoj pojavi razvoja rezistencije i odgovarajućim strategijama upravljanja |
|
|
6.7.2. Zapažanja o neželjenim ili nenamernim sporednim efektima na neciljne organizme ili na predmete i materijale koje treba zaštititi |
|
|
7. PREDVIĐENI NAČINI KORIŠĆENJA I IZLOŽENOST |
|
|
7.1. Predviđena oblast korišćenja biocidnih proizvoda i, po potrebi, tretiranih proizvoda |
|
|
7.2. Vrsta proizvoda |
|
|
7.3. Detaljan opis predviđenih načina korišćenja, uključujući u tretiranim proizvodima |
|
|
7.4. Korisnici npr. industrijski korisnik, obučeni profesionalni korisnik, profesionalni korisnik ili šira javnost (neprofesionalni korisnik) |
|
|
7.5. Verovatna tonaža koja će se godišnje stavljati na tržište i, po potrebi, za glavne predviđene kategorije korišćenja |
|
|
7.6. Podaci o izloženosti u skladu sa propisom kojim se uređuju smernice za procenu biocidnog proizvoda |
|
|
7.6.1. Podaci o izloženosti ljudi koja je u vezi sa predviđenim načinima korišćenja i odlaganjem aktivne supstance |
|
|
7.6.2. Podaci o izloženosti životne sredine koja je u vezi sa predviđenim načinima korišćenja i odlaganjem aktivne supstance |
|
|
7.6.3. Podaci o izloženosti životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, hrane i hrane za životinje koja je u vezi sa predviđenim načinima korišćenja aktivne supstance |
|
|
7.6.4. Podaci o izloženosti tretiranim proizvodima, uključujući podatke o ispiranju (laboratorijske studije ili podaci dobijeni korišćenjem modela) |
|
|
8. TOKSIKOLOŠKI PROFIL ZA LJUDE I ŽIVOTINJE, UKLJUČUJUĆI METABOLIZAM |
|
|
8.1. Korozija kože ili iritacija kože |
|
Studije se ne sprovode ako: |
8.2. Teško oštećenje oka ili iritacija oka |
|
Studije se ne sprovode ako: |
8.3. Senzibilizacija kože |
|
Studije se ne sprovode ako: |
8.4. Senzibilizacija respiratornih organa |
DP |
|
8.5. Mutagenost |
|
|
8.5.1. In vitro studija genskih mutacija na bakterijama |
|
|
8.5.2. In vitro citogenska studija na ćelijama sisara |
|
|
8.5.3. In vitro studija genskih mutacija na ćelijama sisara |
|
|
8.6. In vivo studija genotoksičnosti |
DP |
Studije se ne sprovode ako: |
8.7. Akutna toksičnost |
|
Studija se ne sprovodi ako: |
8.7.1. Peroralnim putem |
|
Studija se ne sprovodi ako: |
8.7.2. Inhalacionim putem |
|
|
8.7.3. Dermalnim putem |
|
|
8.8. Toksikokinetičke studije i studije metabolizma kod sisara |
|
|
8.8.1. Dodatne toksikokinetičke studije i studije metabolizma kod sisara |
DP |
|
8.9. Toksičnost ponovljenih doza |
|
Studija toksičnosti ponovljenih doza (28 ili 90 dana) se ne sprovodi ako se: |
8.9.1. Studija kratkotrajne toksičnosti ponovljenih doza (28 dana), preporučena vrsta je pacov |
|
Studija kratkotrajne toksičnosti (28 dana) se ne sprovodi ako: |
8.9.2. Studija subhronične toksičnosti ponovljenih doza (90 dana), preporučena vrsta je pacov |
|
Studija subhronične toksičnosti (90 dana) se ne sprovodi ako: |
8.9.3. Studija dugotrajne toksičnosti ponovljenih doza (≥ 12 meseci) |
|
Studija dugotrajne toksičnosti (≥ 12 meseci) se ne sprovodi ako: |
8.9.4. Dodatne studije ponovljenih doza |
DP |
|
8.10. Toksičnost po reprodukciju |
|
Studije se ne sprovode ako: |
8.10.1. Studija toksičnosti po prenatalni razvoj sprovedena prema metodi koja je utvrđena u propisu kojim se uređuju metode ispitivanja opasnih svojstava hemikalija i koja u potpunosti odgovara metodi OECD TG 414, na dve vrste, preporučena prva vrsta je kunić (vrsta koja nije glodar), a preporučena druga vrsta je pacov (glodar); preporučeni put izlaganja je peroralni |
|
Studija na drugoj vrsti se ne sprovodi ako studija sprovedena na prvoj vrsti ili drugi dostupni podaci ukazuju da je supstanca toksična po razvoj i da ispunjava kriterijume za klasifikaciju u klasu toksičnost po reprodukciju, kategorija 1A ili 1B: Može štetno da utiče na plod (H360D), a dostupni podaci su odgovarajući da se izvrši gruba procena rizika |
8.10.2. Proširena studija toksičnosti po reprodukciju na jednoj generaciji sprovedena prema metodi koja u potpunosti odgovara metodi OECD TG 443, sa kohortama 1A i 1B i proširenjem kohorte 1B kako bi se obuhvatila generacija F2 sa ciljem da se proizvede 20 legla po svakoj grupi koja prima određenu dozu; mladunce generacije F2 treba pratiti do zalučivanja i ispitati na sličan način kao i mladunce generacije F1. Preporučena vrsta je pacov, a preporučeni put izlaganja je peroralni. |
|
Smatra se da su proširena studija toksičnosti po reprodukciju na dve generacije koja je sprovedena prema metodi koja u potpunosti odgovara metodi OECD TG 416 ili ekvivalentne informacije odgovarajuće za ispunjavanje ovog zahteva u pogledu podataka, ako je studija dostupna i započeta pre 15. aprila 2022. godine |
8.10.3. Neurotoksičnost po razvoj |
|
Studija se ne sprovodi ako dostupni podaci: |
8.10.4. Dodatne studije |
DP |
|
8.11. Karcinogenost |
|
Studija karcinogenosti se ne sprovodi ako: |
8.11.1. Kombinovana studija karcinogenosti i dugotrajne toksičnosti ponovljenih doza |
|
|
8.11.2. Ispitivanje karcinogenosti na drugoj vrsti |
|
Druga studija karcinogenosti se ne sprovodi ako to nije naučno neophodno i o tome se dostavlja obrazloženje |
8.12. Relevantni zdravstveni podaci, zapažanja i lečenja |
|
|
8.12.1. Podaci o znacima trovanja, kliničkim ispitivanjima, merama prve pomoći, antidotima, lečenju i prognozi nakon trovanja |
|
|
8.12.2. Epidemiološke studije |
|
|
8.12.3. Podaci o zdravstvenom nadzoru, zdravstvena evidencija i izveštaji o kliničkim slučajevima |
|
|
8.13. Dodatne studije |
DP |
|
8.13.1. Fototoksičnost |
DP |
|
8.13.2. Neurotoksičnost |
DP |
|
8.13.3. Poremećaj rada endokrinog sistema |
|
Kada postoji dovoljno dokaza da se potvrdi prisustvo ili odsustvo određenog načina delovanja koji dovodi do poremećaja rada endokrinog sistema: |
8.13.3.1. Specifične dodatne sudije za ispitivanje potencijalnih svojstava koja dovode do poremećaja rada endokrinog sistema uključuju, ali nisu ograničene na sledeće: |
DP |
|
8.13.4. Imunotoksičnost i imunotoksičnost po razvoj |
DP |
|
8.13.5. Dodatne studije o mehanizmima |
DP |
|
8.14. Studije u vezi sa izloženošću ljudi aktivnoj supstanci |
DP |
|
8.15. Toksični efekti na stoku i kućne ljubimce |
DP |
|
8.16. Studije u vezi sa hranom i hranom za životinje, uključujući životinje koje se koriste za proizvodnju hrane i njihove proizvode (mleko, jaja i med) |
DP |
|
8.16.1. Predloženi prihvatljivi nivoi ostataka, tj. maksimalno dozvoljene količine ostataka (MRL) i obrazloženje njihove prihvatljivosti |
DP |
|
8.16.2. Ponašanje ostataka aktivne supstance na tretiranoj ili kontaminiranoj hrani ili hrani za životinje, uključujući kinetiku razgradnje |
DP |
|
8.16.3. Ukupni materijalni bilans za aktivnu supstancu |
DP |
|
8.16.4. Procena potencijalne ili stvarne izloženosti ljudi aktivnoj supstanci i ostacima kroz hranu i na druge načine |
DP |
|
8.16.5. Ako se ostaci aktivne supstance nalaze u ili na hrani za životinje u značajnom vremenskom periodu ili se nalaze u hrani životinjskog porekla nakon tretiranja životinja koje se koriste za proizvodnju hrane ili njihove okoline (npr. direktno tretiranje životinja ili indirektno tretiranje objekata za smeštaj životinje ili njihove okoline), sprovode se studije o ishrani i metabolizmu stoke kako bi se izvršila procena ostataka u hrani životinjskog porekla |
DP |
|
8.16.6. Efekti industrijske prerade i/ili domaće pripreme na prirodu i količinu ostataka aktivne supstance |
DP |
|
8.16.7. Drugi dostupni relevantni podaci |
DP |
|
8.16.8. Sažetak i procena podataka iz potpoglavlja 8.16.1-8.16.8. Prilog 1. Deo prvi ovog pravilnika |
DP |
|
8.17. Ako se aktivna supstanca koristi u proizvodima za kontrolu biljaka, uključujući alge, sprovode se ispitivanja da bi se procenili toksični efekti metabolita iz tretiranih biljaka ako se oni razlikuju od metabolita pronađenih kod životinja |
DP |
|
9. EKOTOKSIKOLOŠKE STUDIJE |
|
|
9.1. Toksičnost za vodene organizme |
|
|
9.1.1. Ispitivanje kratkotrajne toksičnosti na ribama |
|
Studija se ne sprovodi ako: |
9.1.2. Ispitivanje kratkotrajne toksičnosti na vodene beskičmenjake |
|
|
9.1.2.1. Daphnia magna |
|
|
9.1.2.2. Druge vrste |
DP |
|
9.1.3. Studija inhibicije rasta algi |
|
|
9.1.3.1. Efekti na brzinu rasta zelenih algi |
|
|
9.1.3.2. Efekti na brzinu rasta cijanobakterija ili dijatoma |
|
|
9.1.4. Biokoncentracija |
|
Eksperimentalno određivanje se ne sprovodi ako: |
9.1.4.1. Metode procene |
|
|
9.1.4.2. Eksperimentalno određivanje |
|
|
9.1.5. Inhibicija mikrobiološke aktivnosti |
|
|
9.1.6. Dodatne studije toksičnosti na vodenim organizmima |
DP |
|
9.1.6.1. Ispitivanje dugotrajne toksičnosti na ribama |
DP |
|
9.1.6.2. Ispitivanje dugotrajne toksičnosti na beskičmenjacima |
DP |
|
9.1.7. Bioakumulacija u odgovarajućim vodenim vrstama |
DP |
|
9.1.8. Efekti na bilo koje druge specifične, neciljne organizme (flora i fauna) za koje se veruje da su izloženi riziku |
DP |
|
9.1.9. Studije na organizmima koji žive u sedimentima |
DP |
|
9.1.10. Efekti na vodene makrofite |
DP |
|
9.2. Toksičnost za zemljište, početna ispitivanja |
DP |
|
9.2.1. Efekti na mikroorganizme u zemljištu |
|
|
9.2.2. Efekti na gliste ili druge neciljne beskičmenjake koji žive u zemljištu |
|
|
9.2.3. Akutna toksičnost za biljke |
|
|
9.3. Dugotrajna ispitivanja u zemljištu |
DP |
|
9.3.1. Studija reprodukcije na glistama ili drugim neciljnim beskičmenjacima koji žive u zemljištu |
|
|
9.4. Efekti na ptice |
DP |
Studija se ne sprovodi za krajnju tačku iz potpoglavlja 9.4.3. Prilog 1. Deo prvi ovog pravilnika ako: |
9.4.1. Akutna toksičnost za peroralni put izlaganja |
|
|
9.4.2. Studija kratkotrajne toksičnosti - osmodnevna studija ishrane na najmanje jednoj vrsti (koja nije kokoška, patka i guska) |
|
|
9.4.3. Efekti na reprodukciju |
|
|
9.5. Efekti na zglavkare |
DP |
|
9.5.1. Efekti na medonosne pčele |
|
|
9.5.2. Drugi neciljni kopneni zglavkari, npr. predatori |
|
|
9.6. Biokoncentracija u zemljištu |
DP |
|
9.7. Bioakumulacija u zemljištu |
DP |
|
9.8. Efekti na druge neciljne, nevodene organizme |
DP |
|
9.9. Efekti na sisare |
DP |
Podaci se izvode iz toksikološke procene za sisare. Navodi se najosetljivija relevantna krajnja tačka iz ispitivanja dugotrajne toksičnosti na sisarima (NOAEL), izražena kao mg ispitivane smeše/kgbw/dnevno. |
9.9.1. Akutna toksičnost za peroralni put izlaganja |
|
|
9.9.2. Kratkotrajna toksičnost |
|
|
9.9.3. Dugotrajna toksičnost |
|
|
9.9.4. Efekti na reprodukciju |
|
|
9.10. Poremećaj rada endokrinog sistema |
|
|
9.10.1. Poremećaj rada endokrinog sistema kod riba |
|
Studija se ne sprovodi ako: |
9.10.2. Poremećaj rada endokrinog sistema kod vodozemaca |
|
Studija se ne sprovodi ako: |
9.10.3. Ako postoje podaci koji ukazuju da aktivna supstanca može imati svojstva koja dovode do poremećaja rada endokrinog sistema ili ako podaci o ključnim parametrima koji su relevantni za donošenje zaključka o endokrinom poremećaju nisu potpuni, potrebni su dodatni podaci ili specifične studije da bi se razjasnili: |
DP |
|
10. SUDBINA I PONAŠANJE U ŽIVOTNOJ SREDINI |
|
|
10.1. Sudbina i ponašanje u vodi i sedimentu |
|
|
10.1.1. Razgradnja, početne studije |
|
|
10.1.1.1. Abiotička |
|
|
1) Hidroliza kao funkcija pH i identifikacija proizvoda razgradnje |
|
|
2) Fototransformacija u vodi, uključujući identifikaciju proizvoda transformacije |
|
|
10.1.1.2. Biotička |
|
|
1) Brza biorazgradljivost |
|
|
2) Inherentna biorazgradljivost (kada je potrebno) |
|
|
10.1.2. Adsorpcija/desorpcija |
|
|
10.1.3. Brzina i put razgradnje, uključujući identifikaciju metabolita i proizvoda razgradnje |
|
|
10.1.3.1. Biološki tretman otpadnih voda |
|
|
1) Aerobna biorazgradnja |
DP |
|
2) Anaerobna biorazgradnja |
DP |
|
3) Simulaciono ispitivanje postrojenja za tretman otpadnih voda |
DP |
|
10.1.3.2. Biorazgradnja u slatkoj vodi |
|
|
1) Studija aerobne razgradnje u vodi |
DP |
|
2) Ispitivanje razgradnje u vodi/sedimentu |
DP |
|
10.1.3.3. Biorazgradnja u morskoj vodi |
DP |
|
10.1.3.4. Biorazgradnja tokom skladištenja đubriva |
DP |
|
10.1.4. Adsorpcija i desorpcija u vodi/vodenim sedimentnim sistemima i, po potrebi, adsorpcija i desorpcija metabolita i proizvoda razgradnje |
DP |
|
10.1.5. Studije o akumulaciji u sedimentu u uslovima na terenu |
DP |
|
10.1.6. Neorganske supstance: podaci o sudbini i ponašanju u vodi |
DP |
|
10.2. Sudbina i ponašanje u zemljištu |
DP |
|
10.2.1. Laboratorijske studije o brzini i putu razgradnje, uključujući identifikaciju procesa i metabolita i proizvoda razgradnje u jednoj vrsti zemljišta (osim ako se radi o putu koji zavisi od pH) pod odgovarajućim uslovima. |
DP |
|
10.2.2. Studije u uslovima na terenu, dve vrste zemljišta |
DP |
|
10.2.3. Studije o akumulaciji u zemljištu |
DP |
|
10.2.4. Adsorpcija i desorpcija u najmanje tri vrste zemljišta i, kada je potrebno, adsorpcija i desorpcija metabolita i proizvoda razgradnje |
DP |
|
10.2.5. Dodatne studije o sorpciji |
|
|
10.2.6. Mobilnost u najmanje tri vrste zemljišta i, kada je potrebno, mobilnost metabolita i proizvoda razgradnje |
DP |
|
10.2.6.1. Studije ispiranja u koloni |
|
|
10.2.6.2. Lizimetrijske studije |
|
|
10.2.6.3. Studije ispiranja u uslovima na terenu |
|
|
10.2.7. Obim i priroda vezanih ostataka |
DP |
|
10.2.8. Druge studije razgradnje u zemljištu |
DP |
|
10.2.9. Neorganske supstance: podaci o sudbini i ponašanju u zemljištu |
|
|
10.3. Sudbina i ponašanje u vazduhu |
|
|
10.3.1. Fototransformacija u vazduhu (metoda procene) |
|
|
10.3.2. Sudbina i ponašanje u vazduhu, dodatne studije |
DP |
|
10.4. Dodatne studije o sudbini i ponašanju u životnoj sredini |
DP |
|
10.5. Definicija ostataka |
DP |
|
10.5.1. Definicija ostataka za procenu rizika |
|
|
10.5.2. Definicija ostataka za potrebe monitoringa |
|
|
10.6. Podaci o monitoringu |
DP |
|
10.6.1. Studije razgradnje u zemljištu, vodi i sedimentima uključuju identifikaciju svih proizvoda razgradnje (> 10%) |
|
|
11. MERE NEOPHODNE ZA ZAŠTITU LJUDI, ŽIVOTINJA I ŽIVOTNE SREDINE |
|
|
11.1. Preporučene metode i mere predostrožnosti u vezi sa rukovanjem, korišćenjem, skladištenjem, transportom ili požarom |
|
|
11.2. U slučaju požara, priroda proizvoda reakcije, gasova koji nastaju sagorevanjem, itd. |
|
|
11.3. Hitne mere u slučaju udesa |
|
|
11.4. Mogućnost uništavanja ili dekontaminacije nakon ispuštanja u ili na: |
|
|
11.5. Postupci za upravljanje otpadom od aktivne supstance za industrijske ili profesionalne korisnike |
|
|
11.6. Mogućnost ponovnog korišćenja ili recikliranja |
|
|
11.7. Mogućnost neutralizacije efekata |
|
|
11.8. Uslovi za kontrolisano ispuštanje, uključujući kvalitet procedne vode na ispustu |
|
|
11.9. Uslovi za kontrolisanu inseneraciju |
|
|
11.10. Identifikacija svih supstanci koje spadaju u oblast primene propisa kojima se uređuje zaštita voda |
|
|
12. KLASIFIKACIJA, OBELEŽAVANJE I PAKOVANJE |
|
|
12.1. Navesti postojeću klasifikaciju i obeležavanje |
|
|
12.2. Klasifikacija opasnosti supstance u skladu sa propisima kojima se uređuje klasifikacija hemikalija |
|
|
12.2.1. Klasifikacija opasnosti |
|
|
12.2.2. Piktogram opasnosti |
|
|
12.2.3. Reč upozorenja |
|
|
12.2.4. Obaveštenja o opasnosti |
|
|
12.2.5. Obaveštenja o merama predostrožnosti, uključujući prevenciju, reagovanje, skladištenje i odlaganje |
|
|
12.3. Specifične granične koncentracije, kada je potrebno, u skladu sa propisima kojima se uređuje klasifikacija hemikalija |
|
|
13. SAŽETAK I PROCENA |
|
|
1 Podaci koji se dostavljaju odnose se na prečišćenu aktivnu supstancu navedene specifikacije ili na aktivnu supstancu kako je proizvedena, ako se razlikuje.
2 Podaci koji se dostavljaju odnose se na prečišćenu aktivnu supstancu navedene specifikacije.
Poglavlja |
Oznaka da li je podatak osnovni ili dodatni (osnovni podaci nisu posebno označeni, a dodatni podaci su označeni kao: DP) |
Posebna pravila za prilagođavanje zahteva u pogledu podataka iz kolone Poglavlja |
1. PODNOSILAC ZAHTEVA |
|
|
1.1. Naziv i adresa |
|
|
1.2. Osoba za kontakt |
|
|
1.3. Proizvođač (naziv, adresa i lokacija proizvodnog pogona) |
|
|
2. IDENTITET MIKROORGANIZMA |
|
|
2.1. Opšti naziv mikroorganizma (uključujući alternativne i prethodne nazive) |
|
|
2.2. Taksonomski naziv i soj |
|
|
2.3. Referentni broj zbirke i kulture na mestu čuvanja kulture |
|
|
2.4. Specifikacija aktivnog sastojka tehničke čistoće |
|
|
2.4.1. Sadržaj aktivnog mikroorganizma i identitet i sadržaj relevantnih metabolita ili toksina |
|
|
2.4.2. Identitet i sadržaj nečistoća, aditiva, kontaminirajućih mikroorganizama |
|
|
2.4.3. Analitički profil šarži |
|
|
2.5. Metoda proizvodnje i kontrole kvaliteta |
|
|
3. BIOLOŠKA SVOJSTVA MIKROORGANIZMA |
|
|
3.1. Opšti podaci o mikroorganizmu |
|
|
3.1.1. Istorija |
|
|
3.1.2. Istorija upotreba |
|
|
3.1.3. Poreklo, prirodna pojava i geografska raspodela |
|
|
3.2. Faze razvoja/životni ciklus mikroorganizma |
|
|
3.3. Veze sa poznatim biljnim ili životinjskim ili ljudskim patogenima |
|
|
3.4. Genetska stabilnost i faktori koji na nju utiču |
|
|
3.5. Podaci o proizvodnji relevantnih metabolita i toksina |
|
|
3.6. Proizvodnja i rezistencija na antibiotike ili druge antimikrobne agense |
|
|
3.7. Otpornost na faktore životne sredine |
|
|
3.8. Dodatni podaci o mikroorganizmu |
|
|
4. METODE ZA DETEKCIJU I IDENTIFIKACIJU |
|
|
4.1. Metode, postupci i kriterijumi koji se koriste za utvrđivanje prisustva i identiteta mikroorganizma |
|
|
4.2. Analitičke metode za analizu mikroorganizma kako je proizveden |
|
|
4.3. Metode koje se koriste za svrhe monitoringa radi određivanja i kvantifikacije ostataka (živih i neživih) |
|
|
5. EFIKASNOST NA CILJNE ORGANIZME |
|
|
5.1. Funkcija i način kontrole npr. privlačenje, ubijanje, inhibicija |
|
|
5.2. Infektivnost, sposobnost disperzije i kolonizacije |
|
|
5.3. Reprezentativni organizmi koji se kontrolišu i proizvodi, organizmi ili predmeti koje treba zaštititi |
|
|
5.4. Efekti na reprezentativne ciljne organizme |
|
|
5.5. Verovatna koncentracija u kojoj će mikroorganizam biti upotrebljen |
|
|
5.6. Način delovanja (uključujući odloženo delovanje) |
|
|
5.7. Podaci o efikasnosti |
|
|
5.8. Sva poznata ograničenja efikasnosti |
|
|
5.8.1. Podaci o pojavi ili mogućoj pojavi razvoja rezistencije ciljnih organizama i odgovarajuće strategije upravljanja |
|
|
5.8.2. Zapažanja o nepoželjnim ili nenamernim sporednim efektima |
|
|
5.8.3. Specifičnost domaćina, opseg i efekti na druge vrste koje nisu ciljni organizmi |
|
|
5.9. Metode za sprečavanje gubitka virulencije izvorne kulture mikroorganizma |
|
|
6. PREDVIĐENI NAČINI KORIŠĆENJA I IZLOŽENOST |
|
|
6.1. Predviđena oblast korišćenja |
|
|
6.2. Vrste proizvoda |
|
|
6.3. Detaljan opis predviđenih načina korišćenja |
|
|
6.4. Kategorije korisnika za koje se mikroorganizam odobrava |
|
|
6.5. Podaci o izloženosti, ako je potrebno, u skladu sa propisima kojima se uređuju hemikalije |
|
|
6.5.1. Podaci o izloženosti ljudi koja je u vezi sa predviđenim načinima korišćenja i odlaganjem aktivne supstance |
|
|
6.5.2. Podaci o izloženosti životne sredine koja je u vezi sa predviđenim načinima korišćenja i odlaganjem aktivne supstance |
|
|
6.5.3. Podaci o izloženosti životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, hrane i hrane za životinje u vezi sa predviđenim načinima korišćenja aktivne supstance |
|
|
7. EFEKTI NA ZDRAVLJE LJUDI I ŽIVOTINJA |
|
Zahtevi u pogledu podataka ovom poglavlju mogu da se prilagode, po potrebi, u skladu sa specifikacijama iz Priloga 1. Deo prvi ovog pravilnika |
7.1. Osnovni podaci |
|
|
7.1.1. Medicinski podaci |
|
|
7.1.2. Podaci o medicinskom nadzoru radnika u proizvodnom pogonu |
|
|
7.1.3. Zapažanja u vezi senzibilizacije/alergenosti |
|
|
7.1.4. Direktna zapažanja npr. klinički slučajevi. |
|
|
7.2. Osnovne studije |
|
|
7.2.1. Senzibilizacija |
|
|
7.2.2. Akutna toksičnost, patogenost i infektivnost |
|
|
7.2.2.1. Akutna toksičnost za peroralni put izlaganja, patogenost i infektivnost |
|
|
7.2.2.2. Akutna toksičnost za inhalacioni put izlaganja, patogenost i infektivnost |
DP |
|
7.2.2.3. Intraperitonealna/supkutana pojedinačna doza |
DP |
|
7.2.3. In vitro ispitivanje genotoksičnosti |
|
|
7.2.4. Studija ćelijskih kultura |
|
|
7.2.5. Podaci o kratkotrajnoj toksičnosti i patogenosti |
DP |
|
7.2.5.1. Efekti na zdravlje nakon ponovljenog izlaganja inhalacionim putem |
DP |
|
7.2.6. Predloženi tretman: mere prve pomoći, lečenje |
|
|
7.3. Studije specifične toksičnosti, patogenosti i infektivnosti |
DP |
|
7.4. Genotoksičnost - in vivo studije na somatskim ćelijama |
DP |
|
7.5. Genotoksičnost - in vivo studije na germinativnim ćelijama |
DP |
|
7.6. Sažetak toksičnosti, patogenosti i infektivnosti za sisare i sveobuhvatna procena |
|
|
7.7. Ostaci u ili na tretiranim proizvodima, hrani i hrani za životinje |
DP |
|
7.7.1. Perzistentnost i verovatnoća razmnožavanja u ili na tretiranim proizvodima, hrani ili hrani za životinje |
DP |
|
7.7.2. Dodatni podaci |
DP |
|
7.7.2.1. Neživi ostaci |
DP |
|
7.7.2.2. Živi ostaci |
DP |
|
7.8. Sažetak i procena ostataka u ili na tretiranim proizvodima, hrani i hrani za životinje |
DP |
|
8. EFEKTI NA NECILJNE ORGANIZME |
|
Zahtevi u pogledu podataka ovom poglavlju mogu, po potrebi, da se prilagode u skladu sa specifikacijama iz Priloga 1. Deo prvi ovog pravilnika |
8.1. Efekti na vodene organizme |
|
|
8.1.1. Efekti na ribe |
|
|
8.1.2. Efekti na slatkovodne beskičmenjake |
|
|
8.1.3. Efekti na rast algi |
|
|
8.1.4. Efekti na biljke koje nisu alge |
DP |
|
8.2. Efekti na gliste |
|
|
8.3. Efekti na mikroorganizme u zemljištu |
|
|
8.4. Efekti na ptice |
|
|
8.5. Efekti na pčele |
|
|
8.6. Efekti na zglavkare koji nisu pčele |
|
|
8.7. Dodatne studije |
DP |
|
8.7.1. Kopnene biljke |
DP |
|
8.7.2. Sisari |
DP |
|
8.7.3. Druge relevantne vrste i procesi |
DP |
|
8.8. Sažetak i procena efekata na neciljne organizme |
|
|
9. SUDBINA I PONAŠANJE U ŽIVOTNOJ SREDINI |
|
|
9.1. Perzistentnost i razmnožavanje |
|
|
9.1.1. Zemljište |
|
|
9.1.2. Voda |
|
|
9.1.3. Vazduh |
|
|
9.1.4. Mobilnost |
|
|
9.1.5. Sažetak i procena sudbine i ponašanja u životnoj sredini |
|
|
10. MERE NEOPHODNE ZA ZAŠTITU LJUDI, ŽIVOTINJA I ŽIVOTNE SREDINE |
|
|
10.1. Preporučene metode i mere predostrožnosti u vezi sa rukovanjem, skladištenjem, transportom ili požarom |
|
|
10.2. Hitne mere u slučaju udesa |
|
|
10.3. Postupci za uništavanje ili dekontaminaciju |
|
|
10.4. Postupci za upravljanje otpadom |
|
|
10.5. Plan monitoringa koji će se koristiti za aktivne mikroorganizme, uključujući rukovanje, skladištenje, transport i korišćenje |
|
|
11. KLASIFIKACIJA, OBELEŽAVANJE I PAKOVANJE MIKROORGANIZMA |
|
|
11.1. Grupa biološke štetnosti u skladu sa propisom kojim se uređuju preventivne mere za bezbedan i zdrav rad pri izlaganju biološkim štetnostima< |
|
|
12. SAŽETAK I PROCENA |
|
|
BIOCIDNI PROIZVOD KOJI SADRŽI HEMIJSKU AKTIVNU SUPSTANCU
Poglavlja |
Oznaka da li je podatak osnovni ili dodatni (osnovni podaci nisu posebno označeni, a dodatni podaci su označeni kao: DP) |
Posebna pravila za prilagođavanje zahteva u pogledu podataka iz kolone Poglavlja |
1. PODNOSILAC ZAHTEVA |
|
|
1.1. Naziv i adresa |
|
|
1.2. {Osoba za kontakt |
|
|
1.3. Proizvođač i lice koje je razvilo formulaciju biocidnog proizvoda i aktivne supstance (nazivi, adrese, uključujući lokaciju proizvodnog pogona) |
|
|
2. IDENTITET BIOCIDNOG PROIZVODA |
|
|
2.1. Trgovački naziv ili predloženi trgovački naziv |
|
|
2.2. Razvojni kodni broj proizvođača i broj proizvoda, ako je potrebno |
|
|
2.3. Kompletan kvantitativni (g/kg, g/l ili % w/w (v/v)) sastav biocidnog proizvoda, tj. navođenje svih aktivnih i neaktivnih supstanci (definicija supstance ili smeše u skladu je sa definicijom datoj u članu 4. Zakona o biocidnim proizvodima), koje su namerno dodate biocidnom proizvodu (formulaciji), kao i detaljni podaci o kvantitativnom i kvalitativnom sastavu aktivne supstance sadržane u biocidnom proizvodu. Za neaktivne supstance dostavlja se bezbednosni list u skladu sa propisima kojima se uređuju hemikalije. |
|
|
2.4. Vrsta formulacije i priroda biocidnog proizvoda npr. koncentrat za emulziju, kvašljivi prašak, rastvor |
|
|
2.5. Ako biocidni proizvod sadrži aktivnu supstancu koja je proizvedena na lokacijama ili u skladu sa procesima ili od polaznih materijala koji su drugačiji od onih za odobrenu aktivnu supstancu, dostavlja se dokaz da je utvrđena tehnička ekvivalentnost aktivne supstance |
|
|
3. FIZIČKA, HEMIJSKA I TEHNIČKA SVOJSTVA |
|
|
3.1. Izgled (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.1.1. Fizičko stanje (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.1.2. Boja (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.1.3. Miris (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.2. Kiselost/baznost |
|
|
3.3. Relativna gustina (tečnosti) i nasipna gustina (čvrste supstance) |
|
|
3.4. Stabilnost pri skladištenju, stabilnost i rok trajanja |
|
|
3.4.1. Ispitivanja stabilnosti pri skladištenju |
|
|
3.4.1.1. Ubrzano ispitivanje stabilnosti pri skladištenju |
|
|
3.4.1.2. Ispitivanje dugotrajne stabilnosti pri skladištenju na sobnoj temperaturi |
|
|
3.4.1.3. Ispitivanje stabilnosti pri niskim temperaturama (tečnosti) |
|
|
3.4.2. Efekti na sadržaj aktivne supstance i tehničke karakteristike biocidnog proizvoda |
|
|
3.4.2.1. Svetlost |
|
|
3.4.2.2. Temperatura i vlažnost |
|
|
3.4.2.3. Reaktivnost prema ambalažnom materijalu |
|
|
3.5. Tehničke karakteristike biocidnog proizvoda< |
|
|
3.5.1. Kvašljivost |
|
|
3.5.2. Suspenzibilnost, spontanost i stabilnost disperzije |
|
|
3.5.3. Analiza metodom mokrog i suvog prosejavanja |
|
|
3.5.4. Sposobnost emulgovanja, reemulzifikacija i stabilnost emulzije |
|
|
3.5.5. Vreme raspadanja |
|
|
3.5.6. Raspodela veličine čestica, sadržaj prašine/praha, drobljivost, lomljivost |
|
|
3.5.7. Postojanost pene |
|
|
3.5.8. Sipkavost/tecivost/prašljivost |
|
|
3.5.9. Brzina gorenja - generatori dima |
|
|
3.5.10. Potpunost sagorevanja - generatori dima |
|
|
3.5.11. Sastav dima - generatori dima |
|
|
3.5.12. Način prskanja - aerosoli |
|
|
3.5.13. Druge tehničke karakteristike |
|
|
3.6. Fizička i hemijska kompatibilnost sa drugim proizvodima, uključujući biocidne proizvode sa kojima se njegovo korišćenje odobrava |
|
|
3.6.1. Fizička kompatibilnost |
|
|
3.6.2. Hemijska kompatibilnost |
|
|
3.7. Stepen rastvaranja i stabilnost rastvora |
|
|
3.8. Površinski napon |
|
|
3.9. Viskoznost |
|
|
4. FIZIČKE OPASNOSTI I NJIHOVE KARAKTERISTIKE |
|
|
4.1. Eksplozivi |
|
|
4.2. Zapaljivi gasovi |
|
|
4.3. Zapaljivi aerosoli |
|
|
4.4. Oksidujući gasovi |
|
|
4.5. Gasovi pod pritiskom |
|
|
4.6. Zapaljive tečnosti |
|
|
4.7. Zapaljive čvrste supstance |
|
|
4.8. Samoreaktivne supstance i smeše |
|
|
4.9. Piroforne tečnosti |
|
|
4.10. Piroforne čvrste supstance |
|
|
4.11. Samozagrevajuće supstance i smeše |
|
|
4.12. Supstance i smeše koje u kontaktu sa vodom oslobađaju zapaljive gasove |
|
|
4.13. Oksidujuće tečnosti |
|
|
4.14. Oskidujuće čvrste supstance |
|
|
4.15. Organski peroksidi |
|
|
4.16. Korozivno za metale |
|
|
4.17. Dodatni pokazatelji za fizičke opasnosti |
|
|
4.17.1. Temperature samozapaljenja proizvoda (tečnosti i gasovi) |
|
|
4.17.2. Relativna temperatura samozapaljenja za čvrste supstance |
|
|
4.17.3. Opasnost od eksplozije prašine |
|
|
5. METODE ZA DETEKCIJU I IDENTIFIKACIJU |
|
|
5.1. Analitička metoda, uključujući parametre validacije za određivanje koncentracije aktivne supstance, ostataka, relevantnih nečistoća i zabrinjavajućih supstanci u biocidnom proizvodu |
|
|
5.2. Ako nisu obuhvaćene potpoglavljima 5.2. i 5.3. Prilog 1, Deo prvi ovog pravilnika, analitičke metode za svrhe monitoringa, uključujući stope prinosa i granice određivanja relevantnih sastojaka biocidnog proizvoda i/ili njegovih ostataka, ako je potrebno, u ili na: |
DP |
|
5.2.1. Zemljištu |
DP |
|
5.2.2. Vazduhu |
DP |
|
5.2.3. Vodi (uključujući vodu za piće) i sedimentu |
DP |
|
5.2.4. Telesnim tečnostima i tkivima životinja i ljudi |
DP |
|
5.3. Analitičke metode za svrhe monitoringa, uključujući stope prinosa i granicu kvantifikacije i detekcije aktivne supstance i njenih ostataka u/na hrani biljnog i životinjskog porekla ili hrani za životinje i drugim proizvodima kada je to potrebno (ispitivanje nije neophodno ako ni aktivna supstanca ni materijal koji je tretiran sa njom ne dolaze u kontakt sa životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane, hranom biljnog i životinjskog porekla ili hranom za životinje) |
DP |
|
6. EFIKASNOST NA CILJNE ORGANIZME |
|
|
6.1. Funkcija npr. fungicid, rodenticid, insekticid, baktericid |
|
|
6.2. Reprezentativni organizmi koje treba kontrolisati i proizvodi, organizmi ili predmeti koje treba zaštititi |
|
|
6.3. Efekti na reprezentativne ciljne organizme |
|
|
6.4. Verovatna koncentracija u kojoj će aktivna supstanca biti upotrebljena |
|
|
6.5. Način delovanja (uključujući odloženo delovanje) |
|
|
6.6. Predložene tvrdnje za proizvod i, kada postoje, za tretirane proizvode u vezi sa biocidnim svojstvima koja se pripisuju proizvodu |
|
|
6.7. Podaci o efikasnosti koji podržavaju te tvrdnje, uključujući sve dostupne standardne protokole, laboratorijska ispitivanja ili ispitivanja na terenu, kao i standarde performansi, kada je potrebno i relevantno |
|
|
6.8. Sva poznata ograničenja efikasnosti 6.8.2. |
|
|
6.8.1. 6.8.1. Podaci o pojavi ili mogućoj pojavi razvoja rezistencije i odgovarajućim strategijama upravljanja |
|
|
6.8.2. Zapažanja o neželjenim ili nenamernim sporednim efektima na neciljne organizme ili na predmete i materijale koje treba zaštititi |
|
|
6.9. Sažetak i procena<0} |
|
|
7. PREDVIĐENI NAČINI KORIŠĆENJA I IZLOŽENOST |
|
|
7.1. Predviđena oblast korišćenja biocidnih proizvoda i, po potrebi, tretiranih proizvoda |
|
|
7.2. Vrsta proizvoda |
|
|
7.3. Detaljan opis predviđenih načina korišćenja biocidnih proizvoda i, po potrebi, tretiranih proizvoda |
|
|
7.4. Korisnik npr. industrijski korisnik, obučeni profesionalni korisnik, profesionalni korisnik ili šira javnost (neprofesionalni korisnik) |
|
|
7.5. Verovatna tonaža koja će se godišnje stavljati na tržište i, po potrebi, za različite kategorije korišćenja |
|
|
7.6. Metoda primene i opis te metode |
|
|
7.7. Učestalost primene i, po potrebi, konačna koncentracija biocidnog proizvoda i aktivne supstance u tretiranom proizvodu ili u sistemu u kome će se proizvod koristiti, npr. u vodi za hlađenje, površinskoj vodi, vodi koja se koristi za grejanje |
|
|
7.8. Broj i vremenski raspored primena i, po potrebi, svi podaci o geografskoj lokaciji ili klimatskim razlikama, uključujući neophodne periode čekanja, vreme potrebno za uklanjanje, vreme radne karence ili druge mere predostrožnosti za zaštitu zdravlja ljudi, zdravlja životinja i životne sredine |
|
|
7.9. Predložena uputstva za upotrebu |
|
|
7.10. Podaci o izloženosti u skladu sa propisom kojim se uređuju smernice za procenu biocidnog proizvoda |
|
|
7.10.1. Podaci o izloženosti ljudi koja je u vezi sa proizvodnjom i formulacijom, predloženim/očekivanim načinima korišćenja i odlaganjem |
|
|
7.10.2. Podaci o izloženosti životne sredine koja je vezi sa proizvodnjom i formulacijom, predloženim/očekivanim načinima korišćenja i odlaganjem |
|
|
7.10.3. Podaci o izloženosti tretiranim proizvodima, uključujući podatke o ispiranju (laboratorijske studije ili podaci dobijeni korišćenjem modela) |
|
|
7.10.4. Podaci o drugim proizvodima sa kojima će se proizvod verovatno koristiti, naročito identitet aktivnih supstanci u tim proizvodima, po potrebi, i verovatnoća bilo kakve interakcije |
|
|
8. TOKSIKOLOŠKI PROFIL ZA LJUDE I ŽIVOTINJE |
|
|
8.1. Korozija kože ili iritacija kože |
|
Ispitivanje proizvoda ili smeše se ne sprovodi ako: |
8.2. Teško oštećenje oka ili iritacija oka |
|
Ispitivanje proizvoda ili smeše se ne sprovodi ako: |
8.3. Senzibilizacija kože |
|
Ispitivanje proizvoda ili smeše se ne sprovodi ako: |
8.4. Senzibilizacija respiratornih organa |
DP |
Ispitivanje proizvoda/smeše se ne sprovodi ako: |
8.5. Akutna toksičnost |
|
Ispitivanje proizvoda/smeše se ne sprovodi ako: |
8.5.1. Peroralnim putem |
|
|
8.5.2. Inhalacionim putem |
|
|
8.5.3. Dermalnim putem |
|
|
8.5.4. Za biocidne proizvode koji se odobravaju za korišćenje sa drugim biocidnim proizvodima, procenjuju se rizici na zdravlje ljudi, zdravlje životinja i životnu sredinu koji proističu iz korišćenja kombinacija tih proizvoda. Umesto studija akutne toksičnosti, koriste se proračuni. U nekim slučajevima, na primer, ako nisu dostupni validni podaci poput onih koji se dobijaju primenom posebnih pravila za prilagođavanje zahteva u pogledu podataka, sprovodi se ograničen broj studija akutne toksičnosti koristeći kombinacije ovih proizvoda. |
|
Ispitivanje smeše/ proizvoda se ne sprovodi ako: |
8.6. Podaci o dermalnoj apsorpciji |
|
|
8.7. Dostupni toksikološki podaci koji se odnose na: |
|
Ispitivanje proizvoda ili smeše se ne sprovodi ako su ispunjeni sledeći uslovi: |
8.8. Studije u vezi sa hranom i hranom za životinje |
DP |
|
8.8.1. Ako ostaci biocidnog proizvoda ostaju u ili na hrani za životinje u značajnom vremenskom periodu, sprovode se studije o ishrani i metabolizmu stoke kako bi se izvršila procena ostataka u hrani životinjskog porekla |
DP |
|
8.9. Efekti industrijske prerade i/ili domaće pripreme na prirodu i količinu ostataka biocidnog proizvoda |
DP |
|
8.10. Druga ispitivanja u vezi sa izloženošću ljudi |
DP |
|
9. EKOTOKSIKOLOŠKE STUDIJE |
|
|
9.1. Dostupni ekotoksikološki podaci koji se odnose na: |
|
Ispitivanje proizvoda ili smeše se ne sprovodi ako su ispunjeni sledeći uslovi: |
9.2. Dodatne ekotoksikološke studije |
|
|
9.3. Efekti na bilo koje druge specifične, neciljne organizme (flora i fauna) za koje se veruje da su izloženi riziku |
DP |
Podaci za procenu opasnosti za divlje sisare izvode se iz toksikološke procene za sisare |
9.4. Ako je biocidni proizvod u obliku mamca ili granula, sprovode se sledeće studije: |
|
|
9.4.1. Kontrolisana ispitivanja da bi se procenio rizik na neciljne organizme u uslovima na terenu |
|
|
9.4.2. Studije o toleranciji gutanja biocidnog proizvoda od strane neciljnih organizama za koje se smatra da su izloženi riziku |
|
|
9.5. Sekundarni ekološki efekat npr. kada se tretira veliki deo specifične vrste staništa |
DP |
|
10. SUDBINA I PONAŠANJE U ŽIVOTNOJ SREDINI |
|
|
10.1. Predvidivi putevi ulaska u životnu sredinu na osnovu predviđenog načina korišćenja |
|
|
10.2. Dodatne studije o sudbini i ponašanju u životnoj sredini Sprovode se dodatne studije iz poglavlja 10. Prilog 1. Deo prvi ovog pravilnika za relevantne sastojke biocidnog proizvoda ili za sam biocidni proizvod. |
DP |
|
10.3. Ponašanje pri ispiranju |
DP |
|
10.4. Ispitivanje distribucije i disipacije u: |
DP |
|
10.4.1. Zemljištu |
DP |
|
10.4.2. Vodi i sedimentu |
DP |
|
10.4.3. Vazduhu |
DP |
|
10.5. Ako se biocidni proizvod prska u blizini površinskih voda, sprovodi se studija zanošenja da bi se procenio rizik na vodene organizme ili biljke u uslovima na terenu |
DP |
|
10.6. Ako se biocidni proizvod prska na otvorenom ili ako postoji mogućnost nastajanja velike količine prašine, dostavljaju se podaci o ponašanju pri zanošenju da bi se procenili rizici na pčele i neciljne zglavkare u uslovima na terenu |
DP |
|
11. MERE KOJE TREBA PREDUZETI ZA ZAŠTITU LJUDI, ŽIVOTINJA I ŽIVOTNE SREDINE |
|
|
11.1. Preporučene metode i mere predostrožnosti u vezi sa rukovanjem, korišćenjem, skladištenjem, odlaganjem, transportom ili požarom |
|
|
11.2. U slučaju požara, identitet relevantnih proizvoda sagorevanja |
|
|
11.3. Poseban tretman u slučaju udesa npr. mere prve pomoći, antidoti, lečenje, ako je dostupno, hitne mere za zaštitu životne sredine |
|
|
11.4. Mogućnost uništavanja ili dekontaminacije nakon ispuštanja u ili na: |
|
|
11.4.1. Vazduh |
|
|
11.4.2. Vodu, uključujući vodu za piće |
|
|
11.4.3. Zemljište |
|
|
11.5. Postupci za upravljanje otpadom od biocidnog proizvoda i njegove ambalaže za industrijske korisnike, obučene profesionalne korisnike, profesionalne korisnike i neprofesionalne korisnike (npr. mogućnost ponovnog korišćenja ili recikliranja, neutralizacija, uslovi za kontrolisano ispuštanje i inseneraciju) |
|
|
11.6. Postupci za čišćenje opreme za primenu, po potrebi |
|
|
11.7. Navesti repelente ili sredstva za kontrolu trovanja ugrađena u proizvod kako bi se sprečilo njegovo dejstvo na neciljne organizme |
|
|
12. KLASIFIKACIJA, OBELEŽAVANJE I PAKOVANJE<0} |
|
|
12.1. Klasifikacija opasnosti |
|
|
12.2. Piktogram opasnosti |
|
|
12.3. Reč upozorenja |
|
|
12.4. Obaveštenja o opasnosti |
|
|
12.5. Obaveštenja o merama predostrožnosti, uključujući prevenciju, reagovanje, skladištenje i odlaganje |
|
|
12.6. Dostavljaju se predlozi bezbednosnih listova, po potrebi |
|
|
12.7. Ambalaža (vrsta, materijali, veličina, itd.), uključujući kompatibilnost proizvoda sa predloženim ambalažnim materijalima |
|
|
13. SAŽETAK I PROCENA |
|
|
BIOCIDNI PROIZVOD KOJI SADRŽI AKTIVNU SUPSTANCU KOJA JE MIKROORGANIZAM
Poglavlja |
Oznaka da li je podatak osnovni ili dodatni (osnovni podaci nisu posebno označeni, a dodatni podaci su označeni kao: DP) |
Posebna pravila za prilagođavanje zahteva u pogledu podataka iz kolone Poglavlja |
1. PODNOSILAC ZAHTEVA |
|
|
1.1. Naziv i adresa |
|
|
1.2. Osoba za kontakt |
|
|
1.3. Proizvođač i lice koje je razvilo formulaciju biocidnog proizvoda i mikroorganizama (nazivi, adrese, uključujući lokaciju proizvodnog pogona) |
|
|
2. IDENTITET BIOCIDNOG PROIZVODA |
|
|
2.1. Trgovački naziv ili predloženi trgovački naziv |
|
|
2.2. Razvojni kodni broj proizvođača i broj biocidnog proizvoda, ako je potrebno |
|
|
2.3. Detaljni kvantitativni (g/kg, g/l, % w/w (v/v), cfu/l ili IU/mg ili bilo koja druga odgovarajuća jedinica) i kvalitativni podaci o strukturi, sastavu i funkciji biocidnog proizvoda, npr. mikroorganizam, aktivna supstanca i neaktivne supstance u proizvodu i drugi relevantni sastojci. |
|
|
2.4. Vrsta formulacije i priroda biocidnog proizvoda |
|
|
2.5. Ako biocidni proizvod sadrži aktivnu supstancu koja je proizvedena na lokacijama ili u skladu sa procesima ili od polaznih materijala koji su drugačiji od onih za odobrenu aktivnu supstancu, dostavlja se dokaz da je utvrđena tehnička ekvivalentnost aktivne supstance |
|
|
3. BIOLOŠKA, FIZIČKA, HEMIJSKA I TEHNIČKA SVOJSTVA BIOCIDNOG PROIZVODA |
|
|
3.1. Biološka svojstva mikroorganizma u biocidnom proizvodu |
|
|
3.2. Izgled (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.2.1. Boja (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.2.2. Miris (na 20 °C i 101,3 kPa) |
|
|
3.3. Kiselost, baznost i pH vrednost |
|
|
3.4. Relativna gustina |
|
|
3.5. Stabilnost pri skladištenju, stabilnost i rok trajanja |
|
|
3.5.1. Uticaj svetlosti |
|
|
3.5.2. Uticaj temperature i vlažnosti |
|
|
3.5.3. Reaktivnost prema ambalažnom materijalu |
|
|
3.5.4. Drugi faktori koji utiču na stabilnost |
|
|
3.6. Tehničke karakteristike biocidnog proizvoda |
|
|
3.6.1. Kvašljivost |
|
|
3.6.2. Suspenzibilnost i stabilnost suspenzije |
|
|
3.6.3. Analiza metodom mokrog i suvog prosejavanja |
|
|
3.6.4. Sposobnost emulgovanja, reemulzifikacija, stabilnost emulzije |
|
|
3.6.5. Raspodela veličine čestica, sadržaj prašine/praha, drobljivost i lomljivost |
|
|
3.6.6. {Postojanost pene |
|
|
3.6.7. Sipkavost/tecivost/prašljivost |
|
|
3.6.8. Načini prskanja - aerosoli |
|
|
3.6.9. Druge tehničke karakteristike |
|
|
3.7. Fizička, hemijska i biološka kompatibilnost sa drugim proizvodima, uključujući biocidne proizvode sa kojima se njegovo korišćenje odobrava |
|
|
3.7.1. Fizička kompatibilnost |
|
|
3.7.2. Hemijska kompatibilnost |
|
|
3.7.3. Biološka kompatibilnost |
|
|
3.8. Površinski napon |
|
|
3.9. Viskoznost |
|
|
4. FIZIČKE OPASNOSTI I NJIHOVE KARAKTERISTIKE |
|
|
4.1. Eksplozivi |
|
|
4.2. Zapaljive aerosoli |
|
|
4.3. Zapaljive tečnosti |
|
|
4.4. Zapaljive čvrste supstance |
|
|
4.5. Oksidujuće tečnosti |
|
|
4.6. Oksidujuće čvrste supstance |
|
|
4.7. Korozivno za metale |
|
|
4.8. Druge naznake za fizičke opasnosti |
|
|
4.8.1. Temperature samozapaljenja proizvoda (tečnosti i gasovi) |
|
|
4.8.2. Relativna temperatura samozapaljenja za čvrste supstance |
|
|
4.8.3. Opasnost od eksplozije prašine |
|
|
5. METODE ZA DETEKCIJU I IDENTIFIKACIJU |
|
|
5.1. Analitička metoda za određivanje koncentracije mikroorganizama i zabrinjavajućih supstanci u biocidnom proizvodu |
|
|
5.2. Analitičke metode za svrhe monitoringa, uključujući stope prinosa i granice kvantifikacije i detekcije aktivne supstance i njenih ostataka, u/na hrani biljnog i životinjskog porekla ili hrani za životinje i drugim proizvodima kada je to potrebno |
DP |
|
6. EFIKASNOST NA CILJNE ORGANIZME |
|
|
6.1. Funkcija i način kontrole |
|
|
6.2. Reprezentativni štetni organizmi koje treba kontrolisati i proizvodi, organizmi ili predmeti koje treba zaštititi |
|
|
6.3. Efekti na reprezentativne ciljne organizme |
|
|
6.4. Verovatna koncentracija u kojoj će mikroorganizam biti upotrebljen |
|
|
6.5. Način delovanja |
|
|
6.6. Predložene tvrdnje za proizvod i, kada postoje, za tretirane proizvode u vezi sa biocidnim svojstvima koja se pripisuju proizvodu |
|
|
6.7. Podaci o efikasnosti koji podržavaju te tvrdnje, uključujući sve dostupne korišćene standardne protokole, laboratorijska ispitivanja ili ispitivanja na terenu, kao i standarde performansi, kada je potrebno i relevantno |
|
|
6.8. Druga poznata ograničenja efikasnosti, uključujući rezistenciju |
|
|
6.8.1. Podaci o pojavi ili mogućoj pojavi razvoja rezistencije i odgovarajućim strategijama upravljanja |
|
|
6.8.2. Zapažanja o neželjenim ili nenamernim sporednim efektima na neciljne organizme ili na predmete i materijale koje treba zaštititi |
|
|
7. PREDVIĐENI NAČINI KORIŠĆENJA I IZLOŽENOST |
|
|
7.1. Predviđena oblast korišćenja |
|
|
7.2. Vrsta proizvoda |
|
|
7.3. Detaljan opis predviđenog načina korišćenja |
|
|
7.4. Korisnik npr. industrijski korisnik, obučeni profesionalni korisnik, profesionalni korisnik ili šira javnost (neprofesionalni korisnik) |
|
|
7.5. Metoda primene i opis te metode |
|
|
7.6. Učestalost primene i, po potrebi, konačna koncentracija biocidnog proizvoda ili aktivne supstance koja je mikroorganizam u tretiranom proizvodu ili u sistemu u kome će se proizvod koristiti (npr. u uređaju za primenu ili mamcu) |
|
|
7.7. Broj i vremenski raspored primena i trajanje zaštite. |
|
|
7.8. Predložena uputstva za upotrebu |
|
|
7.9. Podaci o izloženost |
|
|
7.9.1. Podaci o izloženosti ljudi koja je u vezi sa predloženim/očekivanim načinima korišćenja i odlaganjem |
|
|
7.9.2. Podaci o izloženosti životne sredine koja je u vezi sa predloženim/očekivanim načinima korišćenja i odlaganjem |
|
|
8. TOKSIKOLOŠKI PROFIL ZA LJUDE I ŽIVOTINJE |
|
Ispitivanje proizvoda/smeše se ne sprovodi ako: |
8.1. Korozija kože ili iritacija kože |
|
|
8.2. Iritacija oka |
|
|
8.3. Senzibilizacija kože |
|
|
8.4. Senzibilizacija respiratornih organa |
DP |
|
8.5. Akutna toksičnost |
|
|
8.5.1. Peroralnim putem |
|
|
8.5.2. Inhalacionim putem |
|
|
8.5.3. Dermalnim putem |
|
|
8.5.4. Dodatne studije akutne toksičnosti |
|
|
8.6. Podaci o dermalnoj apsorpciji, po potrebi |
|
|
8.7. Dostupni toksikološki podaci koji se odnose na: |
|
Ispitivanje proizvoda/smeše ne sprovodi se ako: |
8.8. Dodatne studije za kombinacije biocidnih proizvoda |
|
Ispitivanje smeše/ proizvoda se ne sprovodi ako: |
8.9. Ostaci u ili na tretiranim proizvodima, hrani i hrani za životinje |
DP |
|
9. EKOTOKSIKOLOŠKE STUDIJE |
|
|
9.1. Dostavljaju se podaci o ekotoksičnosti biocidnog proizvoda koji su dovoljni da se donese odluke o klasifikaciji proizvoda. |
|
|
9.2. Dodatne ekotoksikološke studije |
|
|
9.3. Efekti na bilo koje druge specifične, neciljne organizme (flora i fauna) za koje se veruje da su izloženi riziku |
DP |
Podaci za procenu opasnosti za divlje sisare izvode se iz toksikološke procene na sisare |
9.4. Ako je biocidni proizvod u obliku mamca ili granula, sprovode se sledeće studije: |
DP |
|
9.4.1. Kontrolisano ispitivanje da bi se procenio rizik za neciljne organizme u uslovima na terenu |
DP |
|
9.4.2. Studije o toleranciji gutanja biocidnog proizvoda od strane neciljnih organizama za koje se smatra da su izloženi riziku |
DP |
|
9.5. Sekundarni ekološki efekat npr. kada se tretira veliki deo specifične vrste staništa |
DP |
|
10. SUDBINA I PONAŠANJE U ŽIVOTNOJ SREDINI |
|
|
10.1. Predvidivi putevi ulaska u životnu sredinu na osnovu predviđenog načina korišćenja |
|
|
10.2. Dodatne studije o sudbini i ponašanju u životnoj sredini |
DP |
|
10.3. Ponašanje pri ispiranju i/ili mobilnost |
DP |
|
10.4. Ako se biocidni proizvod prska na otvorenom ili ako postoji mogućnost nastajanja velike količine prašine, dostavljaju se podaci o ponašanju pri zanošenju da bi se procenili rizici na pčele u uslovima na terenu |
DP |
|
11. MERE KOJE TREBA PREDUZETI ZA ZAŠTITU LJUDI, ŽIVOTINJA I ŽIVOTNE SREDINE |
|
|
11.1. Preporučene metode i mere predostrožnosti u vezi sa rukovanjem, skladištenjem, transportom ili požarom |
|
|
11.2. Mere u slučaju udesa |
|
|
11.3. Postupci za uništavanje ili dekontaminaciju biocidnog proizvoda i njegove ambalaže |
|
|
11.3.1. Kontrolisana inseneracija |
|
|
11.3.2. Drugo |
|
|
11.4. Ambalaža i kompatibilnost biocidnog proizvoda sa predloženim ambalažnim materijalima |
|
|
11.5. Postupci za čišćenje opreme za primenu, po potrebi |
|
|
11.6. Plan monitoringa za aktivni mikroorganizam i druge mikroorganizme sadržane u biocidnom proizvodu, uključujući rukovanje, skladištenje, transport i korišćenje |
|
|
12. KLASIFIKACIJA, OBELEŽAVANJE I PAKOVANJE |
|
|
12.1. Naznaka o potrebi da biocidni proizvod bude obeležen piktogramom za biološku štetnost u skladu sa propisom kojim se uređuju preventivne mere za bezbedan i zdrav rad pri izlaganju biološkim štetnostima |
|
|
12.2. Obaveštenja o merama predostrožnosti, uključujući prevenciju, reagovanje, skladištenje i odlaganje |
|
|
12.3. Dostavljaju se predlozi bezbednosnih listova, po potrebi |
|
|
12.4. Ambalaža (vrsta, materijali, veličina, itd.), uključujući kompatibilnost proizvoda sa predloženim ambalažnim materijalima |
|
|
13. SAŽETAK I PROCENA |
|
|