PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2024. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 34/2024)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) kontaminant jeste supstanca koja nije namerno dodata hrani, a koja je u toj hrani prisutna kao rezultat proizvodnje (uključujući radnje u ratarstvu, stočarstvu i veterini), izrade, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili skladištenja te hrane, ili kao rezultat kontaminacije životne sredine, i ne obuhvata strane materije, kao što su, na primer, fragmenti insekata, životinjska dlaka i slično;

2) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;

3) monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;

4) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede;

5) ovlašćena, odnosno službena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka, odnosno laboratorija izabrana putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane;

6) pakovanje jeste upakovana hrana biljnog i mešovitog porekla označena tako da se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod koje se prilikom otvaranja vidno i trajno oštećuje ambalaža;

7) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) jeste grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;

8) uzorak hrane biljnog i mešovitog porekla jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, izabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;

9) uzorkovanje jeste uzimanje hrane biljnog i mešovitog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;

10) hrana biljnog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od biljaka;

11) hrana mešovitog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u delimično prerađenom ili prerađenom obliku, u skladu sa propisom kojim se utvrđuje lista mešovite hrane i način vršenja kontrole mešovite hrane.

Član 3

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu biljnog i mešovitog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za proizvodnju, skladištenje i distribuciju i prodaju na malo hrane biljnog i mešovitog porekla.

Izuzetno od stava 1. ovog člana monitoring obuhvata i hranu biljnog i mešovitog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to: spanać svež, spanać prerađen, duboko zamrznut ili zamrznut, kukuruzno brašno, kukuruz kokičar, palentu, kukuruzni skrob, proizvode od soje (tofu sir, kobasice, hamburgeri, komadići, mrvice od soje, mleko od soje, jogurt od soje, soja sos), proizvode od pirinča (pirinčano mleko, pirinčane nudle, pirinčani listići), plavi patlidžan poreklom iz Republike Indije i Narodne Republike Bangladeš i papaja poreklom iz Narodne Republike Kine i sa teritorije Severne Amerike i Južne Amerike.

Član 4

Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:

1) postojeće stanje u sistemu bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;

2) podatke o proizvodnji i potrošnji hrane biljnog i mešovitog porekla;

3) podatke o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane biljnog i mešovitog porekla;

4) informacije iz Sistema brzog uzbunjivanja i obaveštavanja za hranu i hranu za životinje (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN).

Član 5

Program monitoringa sadrži:

1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;

2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva određenih opasnosti;

3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;

4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:

(1) ciljeve sprovođenja Programa monitoringa,

(2) Plan monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, kojim se propisuje uzimanje uzoraka za određena ispitivanja,

(3) uzimanje, obeležavanje, pakovanje, čuvanje i transport uzoraka,

(4) ispitivanje uzoraka u laboratoriji,

(5) izveštavanje.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2024. GODINU

I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa

Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 92/23), u okviru Razdela 24 - Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i to:

1) za hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje poljoprivredna inspekcija sredstva su obezbeđena u okviru Glave 24.0 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Program 0101 - Uređenje i nadzor u oblasti poljoprivrede, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Programska aktivnost/Projekat 0002 - Poljoprivredna inspekcija, Ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 10.000.000 dinara;

2) za hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje fitosanitarna inspekcija sredstva su obezbeđena u okviru Glave 24.2 - Uprava za zaštitu bilja, Program 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Programska aktivnost/Projekat 0005 - Fitosanitarna inspekcija, Ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 649.113.000 dinara, koja se raspodeljuju u odgovarajućim iznosima za kontrolu hrane biljnog i mešovitog porekla i hrane za životinje biljnog porekla pri uvozu, monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla, postregistracionu kontrolu sredstava za zaštitu bilja i sredstava za ishranu bilja, kontrolu GMO i kontrolu zdravlja bilja. Na monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla raspodeljeno je 8.426.600 dinara.

II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti

U slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti, odnosno neusaglašenosti sa kriterijumima, odnosno sa propisanim vrednostima, nadležni organ sprovodi aktivnosti kako bi osigurao da subjekt u poslovanju hranom ukloni neusaglašenost, uzimajući u obzir stepen neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju hranom, i to:

1) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane;

2) zabranu stavljanja u promet, ako je primenjivo;

3) mere kojima se dozvoljava upotreba hrane biljnog i mešovitog porekla u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;

4) mere kojima se zabranjuje rad ili nalaže zatvaranje čitavog objekta za proizvodnju hrane ili jednog njenog dela na određen vremenski period;

5) druge mere i preduzima druge odgovarajuće radnje.

Smatra se da je subjekt u poslovanju hranom usaglašen sa kriterijumima kada je dobijeni rezultat ispitivanja u skladu sa ovim programom, na osnovu kriterijuma propisanih za uzimanje uzoraka, sprovođenje ispitivanja i korektivnih mera u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa

Program monitoringa sprovodi nadležni organ preko poljoprivrednih i fitosanitarnih inspektora.

Laboratorijska ispitivanja sprovode laboratorije koje su izabrane putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa

1. Ciljevi sprovođenja Programa monitoringa

Ciljevi sprovođenja Programa monitoringa su:

1) utvrđivanje nivoa kontaminenata, ostataka sredstava za zaštitu bilja i trendova učestalosti pojave mikroorganizama u hrani biljnog i mešovitog porekla;

2) prikupljanje podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine kategorije hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;

3) provera važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.

2. Plan monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla

Planom monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla određuje se uzimanje uzoraka za ispitivanja.

Plan monitoringa je podeljen na hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje poljoprivredna inspekcija i hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje fitosanitarna inspekcija, a dat je u sledećim tabelama: u Tabeli 1.1. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva akrilamida, u Tabeli 1.2. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva kontaminanata, rezidua sredstava za zaštitu bilja i mikrobiološke kontaminacije, u Tabeli 1.3. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva alergena, u Tabeli 1.4. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva aditiva, u Tabeli 1.5. - Pića koja se uzorkuju radi ispitivanja određenih kontaminanata i rezidua sredstava za zaštitu bilja, u Tabeli 2.1. - Hrana biljnog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva određenih kontaminanata i mikrobiološke kontaminacije, u Tabeli 2.2. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja nitrata i u Tabeli 2.3. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja genetičke modifikacije.

PLAN MONITORINGA HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA

 

1. HRANA BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA KOJU UZORKUJE POLJOPRIVREDNA INSPEKCIJA

Tabela 1.1.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva akrilamida

Red. br.

Hrana koja se ispituje

Referentna vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

PŠENIČNI HLEB

50 μg/kg

Maloprodaja

10

2.

HLEB OD DRUGIH VRSTA ŽITA

100 μg/kg

Maloprodaja

10

3.

KROASAN

-

Pekare

20

4.

DVOPEK

350 μg/kg

Maloprodaja

10

5.

ČIPS OD KROMPIRA

750 μg/kg

Maloprodaja

10

6.

ČIPS ILI POMFRIT OD POVRĆA

-

Maloprodaja

20

 

UKUPNO

80

Tabela 1.2.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva kontaminanata, rezidua sredstava za zaštitu bilja i mikrobiološke kontaminacije

Red. br.

Hrana koja se ispituje

Opasnost

Granična vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

KUKURUZ KOKIČAR

Suma atropina i skopolamina

5,0 μg/kg

Maloprodaja

10

2.

PEČENI SLANI KUKURUZ

Aflatoksin B1

2,0 μg/kg

Maloprodaja

10

Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2

4,0 μg/kg

3.

KUKURUZNO BRAŠNO

Aflatoksin B1

2,0 μg/kg

Skladišta i mlinovi

15

Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2

4,0 μg/kg

Fumonizini - suma B1 i B2

2.000 μg/kg

Ohratoksin A

3,0 μg/kg

Deoksinivalenol

1.250 μg/kg

Zearalenon

300 μg/kg

T-2 i HT-2 toksin

Odsustvo

Suma atropina i skopolamina

5,0 μg/kg

4.

KUKURUZNI GRIZ

Aflatoksin B1

2,0 μg/kg

Skladišta i mlinovi

15

Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2

4,0 μg/kg

Fumonizini - suma B1 i B2

1.400 μg/kg

Ohratoksin A

3,0 μg/kg

Deoksinivalenol

750 μg/kg

Zearalenon

200 μg/kg

T-2 i HT-2 toksin

Odsustvo

Suma atropina i skopolamina

5,0 μg/kg

5.

PIRINČANO BRAŠNO

Aflatoksin B1

2,0 μg/kg

Objekti za pakovanje

15

Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2

4,0 μg/kg

6.

PŠENIČNO BRAŠNO

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(1)

Maloprodaja

10

7.

TESTENINA (SUVA)

Deoksinivalenol

750 μg/kg

Maloprodaja

10

8.

FINI PEKARSKI PROIZVODI

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(1)

Maloprodaja

10

9.

ČOKOLADA sve vrste uključujući i ORGANSKI PROIZVOD

Aflatoksin B1

Odsustvo

Maloprodaja

10

Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2

Odsustvo

10.

SUVO GROŽĐE

Ohratoksin A

10,0 μg/kg

Maloprodaja

10

11.

SUVA ŠLJIVA (sa košticom ili otkoštana)

Aflatoksin B1

2,0 μg/kg

Maloprodaja

10

Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2

4,0 μg/kg

12.

SMRZNUTE MALINE

Norovirus i hepatitis A

Odsustvo

Skladištenje i distribucija

40

13.

SMRZNUTE MALINE - ORGANSKI PROIZVOD

Kadmijum

Odsustvo (ili 0,040 mg/kg)

Maloprodaja

10

14.

SMRZNUTE KUPINE

Norovirus i hepatitis A

Odsustvo

Skladištenje i distribucija

10

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(2)

Maloprodaja

10

15.

CRVENA MLEVENA ZAČINSKA PAPRIKA (LJUTA ili SLATKA)

Kadmijum

Odsustvo

Maloprodaja

10

Ohratoksin A

20 μg/kg

Maloprodaja

10

16.

MLEVENI CRNI BIBER

Olovo

0,60 mg/kg

Maloprodaja

10

Benzo(a)piren

10,0 mg/kg

Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena

50,0 mg/kg

17.

Jestivo rafinisano ulje - OD SUNCOKRETA

Benzo(a)piren

2,0 mg/kg

Maloprodaja

5

Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena

10,0 mg/kg

18.

Jestivo rafinisano ulje - OD KUKURUZA

Zearalenon

400 μg/kg

Maloprodaja

5

19.

BILJNI ČAJ

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(2)

Maloprodaja

20

Pirolizidinski alkaloidi

Biljni čajevi roibosa, anisa (Pimpinella anisum), matičnjaka, majčine dušice, pitome nane, biljke Aloysia citrodora (osušeni proizvod) i mešavina koja se sastoje isključivo od tog osušenog bilja (3)

400 μg/kg

Biljni čajevi (osušeni proizvod)(3), osim prethodno navedenih

200 μg/kg

20.

ČAJ

(Camellia sinensis)

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(2)

Maloprodaja

10

Pirolizidinski alkaloidi

Čaj (Camellia sinensis)(3) (osušeni proizvod)

150 μg/kg

Perhlorat

0,75 mg/kg

(1) U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje.
(2) U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje.
(3) Videti napomene koje se odnose na pojam "biljni čaj (osušeni proizvod)" i "čaj (Camellia sinensis) (osušeni proizvod)" u propisu kojim se uređuju maksimalne koncentracije određenih kontaminenata u hrani.

UKUPNO

265

Tabela 1.3.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva alergena

Red. br.

Hrana koja se ispituje

Alergen

Granična vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

ČOKOLADA sve vrste

Gluten

Odsustvo

Maloprodaja

15

2.

SMRZNUTI SEČENI KROMPIR

Gluten

Odsustvo

Maloprodaja

15

 

UKUPNO

30

Tabela 1.4.
Hrana biljnog i mešovitog porekla i pića koja se uzorkuju radi ispitivanja prisustva nedozvoljenih aditiva

Red. br.

Hrana koja se ispituje

Aditiv

Granična vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

BRZO SMRZNUTO PECIVO

E 200-213

2000 mg/kg

Maloprodaja

15

2.

DEKORACIJA ZA KOLAČE

E131, E132, E 133

Odsustvo

Maloprodaja

15

3.

BILJNI LIKERI

Orange II

Odsustvo

Maloprodaja

15

 

UKUPNO

45

Tabela 1.5.
Pića koja se uzorkuju radi ispitivanja određenih kontaminanata i rezidua sredstava za zaštitu bilja

Red. br.

Piće koje se ispituje

Opasnost

Granična vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

VOĆNI SOKOVI, REKONSTITUISANI KONCENTROVANI VOĆNI SOKOVI I VOĆNI NEKTARI

Patulin

50 µg/kg

Proizvodnja, skladištenje i distribucija

20

Olovo

Isključivo od bobičastog i sitnog voća

0,05 mg/kg vlažne mase

Od voća, osim bobičastog i sitnog voća

0,03 mg/kg vlažne mase

2.

VINO (osim u limenoj ambalaži)

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(4)

Proizvodnja, skladištenje i distribucija

40

Ohratoksin A

2,0 µg/kg

Olovo

Od plodova berbe od 2001. do 2015. godine

0,20 mg/kg vlažne mase

Od plodova berbe od 2016. do 2021. godine

0,15 mg/kg vlažne mase

Od plodova berbe 2022. godine i nadalje

0,10 mg/kg vlažne mase

3.

RAKIJA OD JABUKE

Poreklo etanola

Odsustvo etanola drugog porekla

Proizvodnja, skladištenje i distribucija

12

Patulin

50 µg/kg

4.

RAKIJA OD KRUŠKE

Poreklo etanola

Odsustvo etanola drugog porekla

Proizvodnja, skladištenje i distribucija

12

Patulin

50 µg/kg

5.

OSTALE RAKIJE OD VOĆA

Poreklo etanola

Odsustvo etanola drugog porekla

Proizvodnja, skladištenje i distribucija

50

6.

OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA U LIMENOJ AMBALAŽI

Kalaj

100 mg/kg vlažne mase

Proizvodnja, skladištenje i distribucija

20

7.

SAJDER (cider) i PERI (perry)

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(5)

Maloprodaja

5

Patulin

50 µg/kg

Olovo

Proizvodi od plodova berbe od 2001. godine do 2015. godine

0,20

Proizvodi od plodova berbe od 2016. godine do 2021. godine

0,15

Proizvodi od plodova berbe 2022. godine i nadalje

0,10

8.

NISKOALKOHOLNA PIĆA - BRIZER i RADLER

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(5)

Maloprodaja

10

9.

VOĆNA VINA

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

(5)

Maloprodaja

10

Olovo

Proizvodi od plodova berbe od 2001. godine do 2015. godine

0,20

Proizvodi od plodova berbe od 2016. godine do 2021. godine

0,15

Proizvodi od plodova berbe 2022. godine i nadalje

0,10

(4) U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje.
(5) U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje.

UKUPNO

180

 

2. HRANA BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA KOJU UZORKUJE FITOSANITARNA INSPEKCIJA

Tabela 2.1.
Hrana biljnog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva određenih kontaminanata i mikrobiološke kontaminacije

Red. br.

Hrana koja se ispituje

Opasnost

Granična vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

MALINE - SVEŽE

Norovirus i hepatitis A

Odsustvo

Primarna proizvodnja

150

Kadmijum

0,040 mg/kg vlažne mase

2.

KUPINE - SVEŽE

Norovirus i hepatitis A

Odsustvo

Primarna proizvodnja

50

Kadmijum

0,030 mg/kg vlažne mase

3.

SPANAĆ - SVEŽ

Nitrati

3.500 mg NO3/kg

Primarna proizvodnja

30

4.

ZELENA SALATA TIPA AJSBERG (Iceberg) - SVEŽA

Nitrati

proizvedena u zatvorenom

2.500 mg NO3/kg

Primarna proizvodnja

30

proizvedena na otvorenom

2.000 mg NO3/kg

30

5.

RUKOLA - SVEŽA

Nitrati

proizvedena od 1. oktobra do 31. marta

72.000 mg NO3/kg

Primarna proizvodnja

30

proizvedena od 1. aprila do 30. septembra

6.000 mg NO3/kg

30

6.

KUKURUZ - NEPRERAĐENI

Aflatoksin B1

5,0 μg/kg

Skladištenje i distribucija

180

Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2

10,0 μg/kg

Ohratoksin A

5,0 μg/kg

Deoksinivalenol

1.750 μg/kg

Zearalenon

350 μg/kg

Fumonozini - suma B1 i B2

4.000 μg/kg

T-2 i HT-2 toksin

Odsustvo

 

UKUPNO

530

Tabela 2.2.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja nitrata

Red. br.

Hrana koja se ispituje

Opasnost

Granična vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

SPANAĆ - PRERAĐENI, DUBOKO ZAMRZNUTI ILI ZAMRZNUTI

Nitrati

2.500 mg NO3/kg

Mesta carinjenja

30

2.

SPANAĆ - SVEŽ

Nitrati

3.500 mg NO3/kg

Granični prelazi

30

 

UKUPNO

60

Tabela 2.3.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja genetičke modifikacije

Red. br.

Hrana koja se ispituje

Opasnost

Granična vrednost

Mesto uzorkovanja

Broj uzoraka

1.

KUKURUZNO BRAŠNO

Utvrđivanje genetičke modifikacije SKRINING METODOM

> 0,9% primesa genetički modifikovanog organizma i primesa poreklom od genetički modifikovanog organizma

Mesta carinjenja

5

2.

KUKURUZ KOKIČAR

5

3.

PALENTA

5

4.

KUKURUZNI SKROB

5

5.

KUKURUZNI ČIPS

5

6.

TOFU SIR, KOBASICE, HAMBURGERI, KOMADIĆI, MRVICE OD SOJE

10

7.

MLEKO OD SOJE, JOGURT OD SOJE

5

8.

SOJA SOS

5

9.

PIRINČANO MLEKO

5

10.

PIRINČANE NUDLE i PIRINČANE GALETE

5

11.

PLAVI PATLIDŽAN poreklom iz Republike Indije i Narodne Republike Bangladeš

Granični prelazi

5

12.

PAPAJA poreklom iz Narodne Republike Kine i sa teritorije Severne Amerike i Južne Amerike

5

 

UKUPNO

65

 

3. UZIMANJE, OBELEŽAVANJE, PAKOVANJE, ČUVANJE I TRANSPORT UZORAKA

3.1. Uzimanje uzoraka

Uzimanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, izuzev u slučaju uzorkovanja maline i kupine radi ispitivanja prisustva humanih virusa (norovirus, hepatitis A), koga obavlja laboratorija koja vrši ispitivanje tih uzoraka.

Uzorci hrane za ispitivanje rezidua (ostataka) sredstava za zaštitu bilja uzimaju se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Uzorci hrane za ispitivanje kontaminanata uzimaju se u skladu sa procedurom uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa određenih kontaminanata.

3.2. Obeležavanje i pakovanje uzoraka

Nakon uzorkovanja, uzeti uzorak obeležava se odgovarajućom oznakom i šifrom.

Uzorci neupakovanih proizvoda pakuju se u čiste plastične kese/posude koje pružaju adekvatnu zaštitu od kontaminacije, od gubitka analita i od oštećenja u transportu.

Uzorke upakovanih proizvoda ostaviti u njihovom originalnom pakovanju, ali ih isto tako staviti u čiste plastične kese/kutije.

Kese/kutije sa uzorcima upakovati u čiste, jake kartonske kutije ili natron vreće, zapečaćene i jasno označene. Lakši uzorci se stavljaju na vrh, a teži na dno.

Uzorak se dostavlja laboratoriji uz zapisnik i/ili nalog za ispitivanje.

3.3. Čuvanje i transport uzoraka

Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika.

Uzorci za mikrobiološka ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4°C, odnosno zamrznutih proizvoda do -18° C.

Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju.

Svaki uzorak koji je bio uzorkovan iz frižidera treba čuvati u frižideru, a svaki uzorak uzet iz zamrzivača treba čuvati u zamrzivaču.

Svi uzorci koji se čuvaju treba da budu zaštićeni (na primer omotani) pre čuvanja kako ne bi došlo do međusobne kontaminacije.

Uzorci treba da budu dopremljeni u laboratoriju u što kraćem vremenskom periodu, ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja. Kategorije hrane koje su podložne kvarenju treba dostaviti u laboratoriju pri temperaturi od 0 do 4°C i započeti ispitivanje u periodu ne dužem od 36 časova od prijema u laboratoriju.

Transport i čuvanje uzoraka do početka mikrobioloških ispitivanja u laboratoriji sprovodi se u skladu sa standardom ISO/DIS 7218: Mikrobiologija hrane i hrane za životinje - Opšta pravila za mikrobiološka ispitivanja.

Uzorak može biti odbijen za ispitivanje od strane laboratorije ukoliko se uzorak pokvario ili u slučaju da su u zapisniku o uzorkovanju podaci o uzorku nepotpuni. U tom slučaju, laboratorija obaveštava nadležni organ o razlogu odbijanja da bi se, što je pre moguće, laboratoriji dostavili podaci koji nedostaju, odnosno nadoknadio odbijeni uzorak.

4. ISPITIVANJE UZORAKA U LABORATORIJI

U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju da budu akreditovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje bezbednost hrane.

Pre ispitivanja laboratorija opisuje dostavljeni uzorak: način dostave (na primer lično ili kurirska služba i sl.), u čemu je uzorak dostavljen (ručni frižider, natron vreća i sl.), kratki opis uzorka (na primer uzorak dostavljen u čistoj plastičnoj kesi, koja je zapečaćena plombom sa sledećim oznakama i sl.), fotografisati uzorak tako da se vidi deklaracija ili druge oznake ako ih ima, da li je uzorak oštećen ili ne. Opis uzorka i fotografija se dostavlja nadležnom organu uz izveštaj o izvršenom ispitivanju, po potrebi.

Kada je u pitanju ispitivanje uzoraka na rezidue sredstava za zaštitu bilja, osim rezultata prema vrsti hrane i aktivnim supstancama, izveštaji o ispitivanju treba da sadrže i kvantifikovane podatke o izvršenim ispitivanjima sa instrumentalnim tehnikama i analitičkim metodama, u skladu sa procedurama kontrole kvaliteta - Uputstvo za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke validacije metoda za rezidue pesticida i analizu u hrani i hrani za životinje (SANTE/11813/2017).

Kada definicija rezidua sredstava za zaštitu bilja uključuje više od jednog jedinjenja (aktivna supstanca i/ili metabolit ili proizvod razgradnje ili reakcije), rezultati ispitivanja saopštavaju se u skladu sa potpunom definicijom rezidua. Pored toga, rezultati svih analita koji su deo definicije rezidua dostavljaju se odvojeno, ukoliko se mere pojedinačno.

Uzorci se ispituju na rezidue sredstava za zaštitu bilja tzv. "multirezidualnom metodom", a pojedini pesticidi "singl rezidualnom metodom" kako je to preporučeno od strane referentnih laboratorija Evropske unije.

Kada je u pitanju ispitivanje uzoraka na kontaminante, laboratorije dostavljaju nadležnom organu izveštaj o rezultatima ispitivanja uzoraka uzetih u okviru Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla u skladu sa dokumentom ILAC G8:09/2019 - Smernice za izveštavanje o usklađenosti sa specifikacijom.

U slučaju prekoračenja graničnih vrednosti, laboratorije odmah nakon dobijenih rezultata nadležnom organu dostavljaju privremeni izveštaj elektronskom poštom, a konačni izveštaj što pre, a najkasnije u roku od pet dana.

Podaci iz privremenih izveštaja ne mogu se objavljivati niti davati trećim osobama, bez saglasnosti nadležnog organa.

Izveštaji za proizvode koji ne prelaze granične vrednosti laboratorije dostavljaju nadležnom organu najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema uzoraka.

Laboratorije dostavljaju nadležnom organu mesečni izveštaj o sprovođenju monitoringa u skladu sa Tabelom 3 - Mesečni izveštaj laboratorije o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu.

Tabela 3. Mesečni izveštaj laboratorije o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu

Godina

2024.

Mesec

              

Laboratorija

Redni broj uzorka

 

 

 

 

 

Šifra uzorka

 

 

 

 

 

Broj zapisnika o uzorkovanju

 

 

 

 

 

Broj izveštaja o izvršenom laboratorijskom ispitivanju

 

 

 

 

 

Kategorija hrane

 

 

 

 

 

Naziv proizvoda

 

 

 

 

 

Vrsta ispitivanja

Nitrati

 

 

 

 

 

Metali (upisati koji metal)

 

 

 

 

 

Mikotoksini (upisati koji mikotoksin)

 

 

 

 

 

Akrilamid

 

 

 

 

 

Benzo(a)piren

 

 

 

 

 

Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena

 

 

 

 

 

Pirolizidinski alkaloidi

 

 

 

 

 

Norovirus i hepatitis A

 

 

 

 

 

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

 

 

 

 

 

GMO

 

 

 

 

 

Poreklo etanola

 

 

 

 

 

Gluten

 

 

 

 

 

Aditiv (upisati koji aditiv)

 

 

 

 

 

Nađena vrednost

 

 

 

 

 

LOQ (gde je primenljivo)

 

 

 

 

 

Iznad granične vrednosti

□ da □ ne

□ da □ ne

□ da □ ne

□ da □ ne

□ da □ ne

Granična vrednost

 

 

 

 

 

 

5. IZVEŠTAVANJE

Nadležni organ sačinjava izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, u formi zbirne tabele, čija je sadržina data u Tabeli 4 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, ovog programa i objavljuje na internet stranici.

Tabela 4. Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu

Redni broj

              

              

              

              

              

Naziv i sedište subjekta u poslovanju hranom

 

 

 

 

 

Matični i registarski broj subjekta u poslovanju hranom

 

 

 

 

 

Kategorija hrane

 

 

 

 

 

Naziv proizvoda

 

 

 

 

 

Veličina proizvodne partije

 

 

 

 

 

Zatečena količina u trenutku uzorkovanja

 

 

 

 

 

Broj uzetih službenih uzoraka

 

 

 

 

 

Broj zapisnika o uzorkovanju

 

 

 

 

 

Datum i mesto uzorkovanja

 

 

 

 

 

Šifre uzoraka

 

 

 

 

 

Broj izveštaja o izvršenom laboratorijskom ispitivanju

 

 

 

 

 

Laboratorija koja je sprovela ispitivanje

 

 

 

 

 

Vrsta ispitivanja

Nitrati

 

 

 

 

 

Metali (upisati koji metal)

 

 

 

 

 

Mikotoksini (upisati koji mikotoksin)

 

 

 

 

 

Akrilamid

 

 

 

 

 

Benzo(a)piren

 

 

 

 

 

Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena

 

 

 

 

 

Pirolizidinski alkaloidi

 

 

 

 

 

Norovirus i hepatitis A

 

 

 

 

 

Ostaci sredstava za zaštitu bilja

 

 

 

 

 

GMO

 

 

 

 

 

Poreklo etanola

 

 

 

 

 

Gluten

 

 

 

 

 

Aditiv (upisati koji aditiv)

 

 

 

 

 

Broj usaglašenih uzoraka

 

 

 

 

 

Broj neusaglašenih uzoraka

 

 

 

 

 

Preduzete mere