PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2024. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 34/2024) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) kontaminant jeste supstanca koja nije namerno dodata hrani, a koja je u toj hrani prisutna kao rezultat proizvodnje (uključujući radnje u ratarstvu, stočarstvu i veterini), izrade, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili skladištenja te hrane, ili kao rezultat kontaminacije životne sredine, i ne obuhvata strane materije, kao što su, na primer, fragmenti insekata, životinjska dlaka i slično;
2) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;
3) monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;
4) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede;
5) ovlašćena, odnosno službena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka, odnosno laboratorija izabrana putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane;
6) pakovanje jeste upakovana hrana biljnog i mešovitog porekla označena tako da se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod koje se prilikom otvaranja vidno i trajno oštećuje ambalaža;
7) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) jeste grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;
8) uzorak hrane biljnog i mešovitog porekla jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, izabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;
9) uzorkovanje jeste uzimanje hrane biljnog i mešovitog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;
10) hrana biljnog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od biljaka;
11) hrana mešovitog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u delimično prerađenom ili prerađenom obliku, u skladu sa propisom kojim se utvrđuje lista mešovite hrane i način vršenja kontrole mešovite hrane.
Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu biljnog i mešovitog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za proizvodnju, skladištenje i distribuciju i prodaju na malo hrane biljnog i mešovitog porekla.
Izuzetno od stava 1. ovog člana monitoring obuhvata i hranu biljnog i mešovitog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to: spanać svež, spanać prerađen, duboko zamrznut ili zamrznut, kukuruzno brašno, kukuruz kokičar, palentu, kukuruzni skrob, proizvode od soje (tofu sir, kobasice, hamburgeri, komadići, mrvice od soje, mleko od soje, jogurt od soje, soja sos), proizvode od pirinča (pirinčano mleko, pirinčane nudle, pirinčani listići), plavi patlidžan poreklom iz Republike Indije i Narodne Republike Bangladeš i papaja poreklom iz Narodne Republike Kine i sa teritorije Severne Amerike i Južne Amerike.
Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:
1) postojeće stanje u sistemu bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;
2) podatke o proizvodnji i potrošnji hrane biljnog i mešovitog porekla;
3) podatke o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane biljnog i mešovitog porekla;
4) informacije iz Sistema brzog uzbunjivanja i obaveštavanja za hranu i hranu za životinje (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN).
Program monitoringa sadrži:
1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;
2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva određenih opasnosti;
3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;
4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:
(1) ciljeve sprovođenja Programa monitoringa,
(2) Plan monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, kojim se propisuje uzimanje uzoraka za određena ispitivanja,
(3) uzimanje, obeležavanje, pakovanje, čuvanje i transport uzoraka,
(4) ispitivanje uzoraka u laboratoriji,
(5) izveštavanje.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2024. GODINU
I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa
Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 92/23), u okviru Razdela 24 - Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i to:
1) za hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje poljoprivredna inspekcija sredstva su obezbeđena u okviru Glave 24.0 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Program 0101 - Uređenje i nadzor u oblasti poljoprivrede, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Programska aktivnost/Projekat 0002 - Poljoprivredna inspekcija, Ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 10.000.000 dinara;
2) za hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje fitosanitarna inspekcija sredstva su obezbeđena u okviru Glave 24.2 - Uprava za zaštitu bilja, Program 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Programska aktivnost/Projekat 0005 - Fitosanitarna inspekcija, Ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 649.113.000 dinara, koja se raspodeljuju u odgovarajućim iznosima za kontrolu hrane biljnog i mešovitog porekla i hrane za životinje biljnog porekla pri uvozu, monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla, postregistracionu kontrolu sredstava za zaštitu bilja i sredstava za ishranu bilja, kontrolu GMO i kontrolu zdravlja bilja. Na monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla raspodeljeno je 8.426.600 dinara.
II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti
U slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti, odnosno neusaglašenosti sa kriterijumima, odnosno sa propisanim vrednostima, nadležni organ sprovodi aktivnosti kako bi osigurao da subjekt u poslovanju hranom ukloni neusaglašenost, uzimajući u obzir stepen neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju hranom, i to:
1) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane;
2) zabranu stavljanja u promet, ako je primenjivo;
3) mere kojima se dozvoljava upotreba hrane biljnog i mešovitog porekla u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;
4) mere kojima se zabranjuje rad ili nalaže zatvaranje čitavog objekta za proizvodnju hrane ili jednog njenog dela na određen vremenski period;
5) druge mere i preduzima druge odgovarajuće radnje.
Smatra se da je subjekt u poslovanju hranom usaglašen sa kriterijumima kada je dobijeni rezultat ispitivanja u skladu sa ovim programom, na osnovu kriterijuma propisanih za uzimanje uzoraka, sprovođenje ispitivanja i korektivnih mera u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa
Program monitoringa sprovodi nadležni organ preko poljoprivrednih i fitosanitarnih inspektora.
Laboratorijska ispitivanja sprovode laboratorije koje su izabrane putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa
1. Ciljevi sprovođenja Programa monitoringa
Ciljevi sprovođenja Programa monitoringa su:
1) utvrđivanje nivoa kontaminenata, ostataka sredstava za zaštitu bilja i trendova učestalosti pojave mikroorganizama u hrani biljnog i mešovitog porekla;
2) prikupljanje podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine kategorije hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;
3) provera važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.
2. Plan monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla
Planom monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla određuje se uzimanje uzoraka za ispitivanja.
Plan monitoringa je podeljen na hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje poljoprivredna inspekcija i hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje fitosanitarna inspekcija, a dat je u sledećim tabelama: u Tabeli 1.1. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva akrilamida, u Tabeli 1.2. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva kontaminanata, rezidua sredstava za zaštitu bilja i mikrobiološke kontaminacije, u Tabeli 1.3. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva alergena, u Tabeli 1.4. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva aditiva, u Tabeli 1.5. - Pića koja se uzorkuju radi ispitivanja određenih kontaminanata i rezidua sredstava za zaštitu bilja, u Tabeli 2.1. - Hrana biljnog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva određenih kontaminanata i mikrobiološke kontaminacije, u Tabeli 2.2. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja nitrata i u Tabeli 2.3. - Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja genetičke modifikacije.
PLAN MONITORINGA HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA
1. HRANA BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA KOJU UZORKUJE POLJOPRIVREDNA INSPEKCIJA
Tabela 1.1.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva akrilamida
Red. br. |
Hrana koja se ispituje |
Referentna vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
1. |
PŠENIČNI HLEB |
50 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
2. |
HLEB OD DRUGIH VRSTA ŽITA |
100 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
3. |
KROASAN |
- |
Pekare |
20 |
4. |
DVOPEK |
350 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
5. |
ČIPS OD KROMPIRA |
750 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
6. |
ČIPS ILI POMFRIT OD POVRĆA |
- |
Maloprodaja |
20 |
|
UKUPNO |
80 |
Tabela 1.2.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva kontaminanata, rezidua sredstava za zaštitu bilja i mikrobiološke kontaminacije
Red. br. |
Hrana koja se ispituje |
Opasnost |
Granična vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
|
1. |
KUKURUZ KOKIČAR |
Suma atropina i skopolamina |
5,0 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
|
2. |
PEČENI SLANI KUKURUZ |
Aflatoksin B1 |
2,0 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
|
Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2 |
4,0 μg/kg |
|||||
3. |
KUKURUZNO BRAŠNO |
Aflatoksin B1 |
2,0 μg/kg |
Skladišta i mlinovi |
15 |
|
Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2 |
4,0 μg/kg |
|||||
Fumonizini - suma B1 i B2 |
2.000 μg/kg |
|||||
Ohratoksin A |
3,0 μg/kg |
|||||
Deoksinivalenol |
1.250 μg/kg |
|||||
Zearalenon |
300 μg/kg |
|||||
T-2 i HT-2 toksin |
Odsustvo |
|||||
Suma atropina i skopolamina |
5,0 μg/kg |
|||||
4. |
KUKURUZNI GRIZ |
Aflatoksin B1 |
2,0 μg/kg |
Skladišta i mlinovi |
15 |
|
Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2 |
4,0 μg/kg |
|||||
Fumonizini - suma B1 i B2 |
1.400 μg/kg |
|||||
Ohratoksin A |
3,0 μg/kg |
|||||
Deoksinivalenol |
750 μg/kg |
|||||
Zearalenon |
200 μg/kg |
|||||
T-2 i HT-2 toksin |
Odsustvo |
|||||
Suma atropina i skopolamina |
5,0 μg/kg |
|||||
5. |
PIRINČANO BRAŠNO |
Aflatoksin B1 |
2,0 μg/kg |
Objekti za pakovanje |
15 |
|
Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2 |
4,0 μg/kg |
|||||
6. |
PŠENIČNO BRAŠNO |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(1) |
Maloprodaja |
10 |
|
7. |
TESTENINA (SUVA) |
Deoksinivalenol |
750 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
|
8. |
FINI PEKARSKI PROIZVODI |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(1) |
Maloprodaja |
10 |
|
9. |
ČOKOLADA sve vrste uključujući i ORGANSKI PROIZVOD |
Aflatoksin B1 |
Odsustvo |
Maloprodaja |
10 |
|
Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2 |
Odsustvo |
|||||
10. |
SUVO GROŽĐE |
Ohratoksin A |
10,0 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
|
11. |
SUVA ŠLJIVA (sa košticom ili otkoštana) |
Aflatoksin B1 |
2,0 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
|
Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2 |
4,0 μg/kg |
|||||
12. |
SMRZNUTE MALINE |
Norovirus i hepatitis A |
Odsustvo |
Skladištenje i distribucija |
40 |
|
13. |
SMRZNUTE MALINE - ORGANSKI PROIZVOD |
Kadmijum |
Odsustvo (ili 0,040 mg/kg) |
Maloprodaja |
10 |
|
14. |
SMRZNUTE KUPINE |
Norovirus i hepatitis A |
Odsustvo |
Skladištenje i distribucija |
10 |
|
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(2) |
Maloprodaja |
10 |
|||
15. |
CRVENA MLEVENA ZAČINSKA PAPRIKA (LJUTA ili SLATKA) |
Kadmijum |
Odsustvo |
Maloprodaja |
10 |
|
Ohratoksin A |
20 μg/kg |
Maloprodaja |
10 |
|||
16. |
MLEVENI CRNI BIBER |
Olovo |
0,60 mg/kg |
Maloprodaja |
10 |
|
Benzo(a)piren |
10,0 mg/kg |
|||||
Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena |
50,0 mg/kg |
|||||
17. |
Jestivo rafinisano ulje - OD SUNCOKRETA |
Benzo(a)piren |
2,0 mg/kg |
Maloprodaja |
5 |
|
Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena |
10,0 mg/kg |
|||||
18. |
Jestivo rafinisano ulje - OD KUKURUZA |
Zearalenon |
400 μg/kg |
Maloprodaja |
5 |
|
19. |
BILJNI ČAJ |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(2) |
Maloprodaja |
20 |
|
Pirolizidinski alkaloidi |
Biljni čajevi roibosa, anisa (Pimpinella anisum), matičnjaka, majčine dušice, pitome nane, biljke Aloysia citrodora (osušeni proizvod) i mešavina koja se sastoje isključivo od tog osušenog bilja (3) |
400 μg/kg |
||||
Biljni čajevi (osušeni proizvod)(3), osim prethodno navedenih |
200 μg/kg |
|||||
20. |
ČAJ (Camellia sinensis) |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(2) |
Maloprodaja |
10 |
|
Pirolizidinski alkaloidi |
Čaj (Camellia sinensis)(3) (osušeni proizvod) |
150 μg/kg |
||||
Perhlorat |
0,75 mg/kg |
|||||
(1) U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje. |
UKUPNO |
265 |
Tabela 1.3.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva alergena
Red. br. |
Hrana koja se ispituje |
Alergen |
Granična vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
1. |
ČOKOLADA sve vrste |
Gluten |
Odsustvo |
Maloprodaja |
15 |
2. |
SMRZNUTI SEČENI KROMPIR |
Gluten |
Odsustvo |
Maloprodaja |
15 |
|
UKUPNO |
30 |
Tabela 1.4.
Hrana biljnog i mešovitog porekla i pića koja se uzorkuju radi ispitivanja prisustva nedozvoljenih aditiva
Red. br. |
Hrana koja se ispituje |
Aditiv |
Granična vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
1. |
BRZO SMRZNUTO PECIVO |
E 200-213 |
2000 mg/kg |
Maloprodaja |
15 |
2. |
DEKORACIJA ZA KOLAČE |
E131, E132, E 133 |
Odsustvo |
Maloprodaja |
15 |
3. |
BILJNI LIKERI |
Orange II |
Odsustvo |
Maloprodaja |
15 |
|
UKUPNO |
45 |
Tabela 1.5.
Pića koja se uzorkuju radi ispitivanja određenih kontaminanata i rezidua sredstava za zaštitu bilja
Red. br. |
Piće koje se ispituje |
Opasnost |
Granična vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
|
1. |
VOĆNI SOKOVI, REKONSTITUISANI KONCENTROVANI VOĆNI SOKOVI I VOĆNI NEKTARI |
Patulin |
50 µg/kg |
Proizvodnja, skladištenje i distribucija |
20 |
|
Olovo |
Isključivo od bobičastog i sitnog voća |
0,05 mg/kg vlažne mase |
||||
Od voća, osim bobičastog i sitnog voća |
0,03 mg/kg vlažne mase |
|||||
2. |
VINO (osim u limenoj ambalaži) |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(4) |
Proizvodnja, skladištenje i distribucija |
40 |
|
Ohratoksin A |
2,0 µg/kg |
|||||
Olovo |
Od plodova berbe od 2001. do 2015. godine |
0,20 mg/kg vlažne mase |
||||
Od plodova berbe od 2016. do 2021. godine |
0,15 mg/kg vlažne mase |
|||||
Od plodova berbe 2022. godine i nadalje |
0,10 mg/kg vlažne mase |
|||||
3. |
RAKIJA OD JABUKE |
Poreklo etanola |
Odsustvo etanola drugog porekla |
Proizvodnja, skladištenje i distribucija |
12 |
|
Patulin |
50 µg/kg |
|||||
4. |
RAKIJA OD KRUŠKE |
Poreklo etanola |
Odsustvo etanola drugog porekla |
Proizvodnja, skladištenje i distribucija |
12 |
|
Patulin |
50 µg/kg |
|||||
5. |
OSTALE RAKIJE OD VOĆA |
Poreklo etanola |
Odsustvo etanola drugog porekla |
Proizvodnja, skladištenje i distribucija |
50 |
|
6. |
OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA U LIMENOJ AMBALAŽI |
Kalaj |
100 mg/kg vlažne mase |
Proizvodnja, skladištenje i distribucija |
20 |
|
7. |
SAJDER (cider) i PERI (perry) |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(5) |
Maloprodaja |
5 |
|
Patulin |
50 µg/kg |
|||||
Olovo |
Proizvodi od plodova berbe od 2001. godine do 2015. godine |
0,20 |
||||
Proizvodi od plodova berbe od 2016. godine do 2021. godine |
0,15 |
|||||
Proizvodi od plodova berbe 2022. godine i nadalje |
0,10 |
|||||
8. |
NISKOALKOHOLNA PIĆA - BRIZER i RADLER |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(5) |
Maloprodaja |
10 |
|
9. |
VOĆNA VINA |
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
(5) |
Maloprodaja |
10 |
|
Olovo |
Proizvodi od plodova berbe od 2001. godine do 2015. godine |
0,20 |
||||
Proizvodi od plodova berbe od 2016. godine do 2021. godine |
0,15 |
|||||
Proizvodi od plodova berbe 2022. godine i nadalje |
0,10 |
|||||
(4) U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje. |
UKUPNO |
180 |
2. HRANA BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA KOJU UZORKUJE FITOSANITARNA INSPEKCIJA
Tabela 2.1.
Hrana biljnog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva određenih kontaminanata i mikrobiološke kontaminacije
Red. br. |
Hrana koja se ispituje |
Opasnost |
Granična vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
|
1. |
MALINE - SVEŽE |
Norovirus i hepatitis A |
Odsustvo |
Primarna proizvodnja |
150 |
|
Kadmijum |
0,040 mg/kg vlažne mase |
|||||
2. |
KUPINE - SVEŽE |
Norovirus i hepatitis A |
Odsustvo |
Primarna proizvodnja |
50 |
|
Kadmijum |
0,030 mg/kg vlažne mase |
|||||
3. |
SPANAĆ - SVEŽ |
Nitrati |
3.500 mg NO3/kg |
Primarna proizvodnja |
30 |
|
4. |
ZELENA SALATA TIPA AJSBERG (Iceberg) - SVEŽA |
Nitrati |
proizvedena u zatvorenom |
2.500 mg NO3/kg |
Primarna proizvodnja |
30 |
proizvedena na otvorenom |
2.000 mg NO3/kg |
30 |
||||
5. |
RUKOLA - SVEŽA |
Nitrati |
proizvedena od 1. oktobra do 31. marta |
72.000 mg NO3/kg |
Primarna proizvodnja |
30 |
proizvedena od 1. aprila do 30. septembra |
6.000 mg NO3/kg |
30 |
||||
6. |
KUKURUZ - NEPRERAĐENI |
Aflatoksin B1 |
5,0 μg/kg |
Skladištenje i distribucija |
180 |
|
Suma aflatoksina B1, B2, G1 i G2 |
10,0 μg/kg |
|||||
Ohratoksin A |
5,0 μg/kg |
|||||
Deoksinivalenol |
1.750 μg/kg |
|||||
Zearalenon |
350 μg/kg |
|||||
Fumonozini - suma B1 i B2 |
4.000 μg/kg |
|||||
T-2 i HT-2 toksin |
Odsustvo |
|||||
|
UKUPNO |
530 |
Tabela 2.2.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja nitrata
Red. br. |
Hrana koja se ispituje |
Opasnost |
Granična vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
1. |
SPANAĆ - PRERAĐENI, DUBOKO ZAMRZNUTI ILI ZAMRZNUTI |
Nitrati |
2.500 mg NO3/kg |
Mesta carinjenja |
30 |
2. |
SPANAĆ - SVEŽ |
Nitrati |
3.500 mg NO3/kg |
Granični prelazi |
30 |
|
UKUPNO |
60 |
Tabela 2.3.
Hrana biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje granična fitosanitarna inspekcija radi utvrđivanja sadržaja genetičke modifikacije
Red. br. |
Hrana koja se ispituje |
Opasnost |
Granična vrednost |
Mesto uzorkovanja |
Broj uzoraka |
1. |
KUKURUZNO BRAŠNO |
Utvrđivanje genetičke modifikacije SKRINING METODOM |
> 0,9% primesa genetički modifikovanog organizma i primesa poreklom od genetički modifikovanog organizma |
Mesta carinjenja |
5 |
2. |
KUKURUZ KOKIČAR |
5 |
|||
3. |
PALENTA |
5 |
|||
4. |
KUKURUZNI SKROB |
5 |
|||
5. |
KUKURUZNI ČIPS |
5 |
|||
6. |
TOFU SIR, KOBASICE, HAMBURGERI, KOMADIĆI, MRVICE OD SOJE |
10 |
|||
7. |
MLEKO OD SOJE, JOGURT OD SOJE |
5 |
|||
8. |
SOJA SOS |
5 |
|||
9. |
PIRINČANO MLEKO |
5 |
|||
10. |
PIRINČANE NUDLE i PIRINČANE GALETE |
5 |
|||
11. |
PLAVI PATLIDŽAN poreklom iz Republike Indije i Narodne Republike Bangladeš |
Granični prelazi |
5 |
||
12. |
PAPAJA poreklom iz Narodne Republike Kine i sa teritorije Severne Amerike i Južne Amerike |
5 |
|||
|
UKUPNO |
65 |
3. UZIMANJE, OBELEŽAVANJE, PAKOVANJE, ČUVANJE I TRANSPORT UZORAKA
Uzimanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, izuzev u slučaju uzorkovanja maline i kupine radi ispitivanja prisustva humanih virusa (norovirus, hepatitis A), koga obavlja laboratorija koja vrši ispitivanje tih uzoraka.
Uzorci hrane za ispitivanje rezidua (ostataka) sredstava za zaštitu bilja uzimaju se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Uzorci hrane za ispitivanje kontaminanata uzimaju se u skladu sa procedurom uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa određenih kontaminanata.
3.2. Obeležavanje i pakovanje uzoraka
Nakon uzorkovanja, uzeti uzorak obeležava se odgovarajućom oznakom i šifrom.
Uzorci neupakovanih proizvoda pakuju se u čiste plastične kese/posude koje pružaju adekvatnu zaštitu od kontaminacije, od gubitka analita i od oštećenja u transportu.
Uzorke upakovanih proizvoda ostaviti u njihovom originalnom pakovanju, ali ih isto tako staviti u čiste plastične kese/kutije.
Kese/kutije sa uzorcima upakovati u čiste, jake kartonske kutije ili natron vreće, zapečaćene i jasno označene. Lakši uzorci se stavljaju na vrh, a teži na dno.
Uzorak se dostavlja laboratoriji uz zapisnik i/ili nalog za ispitivanje.
3.3. Čuvanje i transport uzoraka
Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika.
Uzorci za mikrobiološka ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4°C, odnosno zamrznutih proizvoda do -18° C.
Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju.
Svaki uzorak koji je bio uzorkovan iz frižidera treba čuvati u frižideru, a svaki uzorak uzet iz zamrzivača treba čuvati u zamrzivaču.
Svi uzorci koji se čuvaju treba da budu zaštićeni (na primer omotani) pre čuvanja kako ne bi došlo do međusobne kontaminacije.
Uzorci treba da budu dopremljeni u laboratoriju u što kraćem vremenskom periodu, ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja. Kategorije hrane koje su podložne kvarenju treba dostaviti u laboratoriju pri temperaturi od 0 do 4°C i započeti ispitivanje u periodu ne dužem od 36 časova od prijema u laboratoriju.
Transport i čuvanje uzoraka do početka mikrobioloških ispitivanja u laboratoriji sprovodi se u skladu sa standardom ISO/DIS 7218: Mikrobiologija hrane i hrane za životinje - Opšta pravila za mikrobiološka ispitivanja.
Uzorak može biti odbijen za ispitivanje od strane laboratorije ukoliko se uzorak pokvario ili u slučaju da su u zapisniku o uzorkovanju podaci o uzorku nepotpuni. U tom slučaju, laboratorija obaveštava nadležni organ o razlogu odbijanja da bi se, što je pre moguće, laboratoriji dostavili podaci koji nedostaju, odnosno nadoknadio odbijeni uzorak.
4. ISPITIVANJE UZORAKA U LABORATORIJI
U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju da budu akreditovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje bezbednost hrane.
Pre ispitivanja laboratorija opisuje dostavljeni uzorak: način dostave (na primer lično ili kurirska služba i sl.), u čemu je uzorak dostavljen (ručni frižider, natron vreća i sl.), kratki opis uzorka (na primer uzorak dostavljen u čistoj plastičnoj kesi, koja je zapečaćena plombom sa sledećim oznakama i sl.), fotografisati uzorak tako da se vidi deklaracija ili druge oznake ako ih ima, da li je uzorak oštećen ili ne. Opis uzorka i fotografija se dostavlja nadležnom organu uz izveštaj o izvršenom ispitivanju, po potrebi.
Kada je u pitanju ispitivanje uzoraka na rezidue sredstava za zaštitu bilja, osim rezultata prema vrsti hrane i aktivnim supstancama, izveštaji o ispitivanju treba da sadrže i kvantifikovane podatke o izvršenim ispitivanjima sa instrumentalnim tehnikama i analitičkim metodama, u skladu sa procedurama kontrole kvaliteta - Uputstvo za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke validacije metoda za rezidue pesticida i analizu u hrani i hrani za životinje (SANTE/11813/2017).
Kada definicija rezidua sredstava za zaštitu bilja uključuje više od jednog jedinjenja (aktivna supstanca i/ili metabolit ili proizvod razgradnje ili reakcije), rezultati ispitivanja saopštavaju se u skladu sa potpunom definicijom rezidua. Pored toga, rezultati svih analita koji su deo definicije rezidua dostavljaju se odvojeno, ukoliko se mere pojedinačno.
Uzorci se ispituju na rezidue sredstava za zaštitu bilja tzv. "multirezidualnom metodom", a pojedini pesticidi "singl rezidualnom metodom" kako je to preporučeno od strane referentnih laboratorija Evropske unije.
Kada je u pitanju ispitivanje uzoraka na kontaminante, laboratorije dostavljaju nadležnom organu izveštaj o rezultatima ispitivanja uzoraka uzetih u okviru Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla u skladu sa dokumentom ILAC G8:09/2019 - Smernice za izveštavanje o usklađenosti sa specifikacijom.
U slučaju prekoračenja graničnih vrednosti, laboratorije odmah nakon dobijenih rezultata nadležnom organu dostavljaju privremeni izveštaj elektronskom poštom, a konačni izveštaj što pre, a najkasnije u roku od pet dana.
Podaci iz privremenih izveštaja ne mogu se objavljivati niti davati trećim osobama, bez saglasnosti nadležnog organa.
Izveštaji za proizvode koji ne prelaze granične vrednosti laboratorije dostavljaju nadležnom organu najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema uzoraka.
Laboratorije dostavljaju nadležnom organu mesečni izveštaj o sprovođenju monitoringa u skladu sa Tabelom 3 - Mesečni izveštaj laboratorije o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu.
Tabela 3. Mesečni izveštaj laboratorije o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu
Godina |
2024. |
Mesec |
|
Laboratorija |
||||
Redni broj uzorka |
|
|
|
|
|
|||
Šifra uzorka |
|
|
|
|
|
|||
Broj zapisnika o uzorkovanju |
|
|
|
|
|
|||
Broj izveštaja o izvršenom laboratorijskom ispitivanju |
|
|
|
|
|
|||
Kategorija hrane |
|
|
|
|
|
|||
Naziv proizvoda |
|
|
|
|
|
|||
Vrsta ispitivanja |
Nitrati |
|
|
|
|
|
||
Metali (upisati koji metal) |
|
|
|
|
|
|||
Mikotoksini (upisati koji mikotoksin) |
|
|
|
|
|
|||
Akrilamid |
|
|
|
|
|
|||
Benzo(a)piren |
|
|
|
|
|
|||
Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena |
|
|
|
|
|
|||
Pirolizidinski alkaloidi |
|
|
|
|
|
|||
Norovirus i hepatitis A |
|
|
|
|
|
|||
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
|
|
|
|
|
|||
GMO |
|
|
|
|
|
|||
Poreklo etanola |
|
|
|
|
|
|||
Gluten |
|
|
|
|
|
|||
Aditiv (upisati koji aditiv) |
|
|
|
|
|
|||
Nađena vrednost |
|
|
|
|
|
|||
LOQ (gde je primenljivo) |
|
|
|
|
|
|||
Iznad granične vrednosti |
□ da □ ne |
□ da □ ne |
□ da □ ne |
□ da □ ne |
□ da □ ne |
|||
Granična vrednost |
|
|
|
|
|
Nadležni organ sačinjava izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, u formi zbirne tabele, čija je sadržina data u Tabeli 4 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, ovog programa i objavljuje na internet stranici.
Tabela 4. Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla za 2024. godinu
Redni broj |
|
|
|
|
|
|
Naziv i sedište subjekta u poslovanju hranom |
|
|
|
|
|
|
Matični i registarski broj subjekta u poslovanju hranom |
|
|
|
|
|
|
Kategorija hrane |
|
|
|
|
|
|
Naziv proizvoda |
|
|
|
|
|
|
Veličina proizvodne partije |
|
|
|
|
|
|
Zatečena količina u trenutku uzorkovanja |
|
|
|
|
|
|
Broj uzetih službenih uzoraka |
|
|
|
|
|
|
Broj zapisnika o uzorkovanju |
|
|
|
|
|
|
Datum i mesto uzorkovanja |
|
|
|
|
|
|
Šifre uzoraka |
|
|
|
|
|
|
Broj izveštaja o izvršenom laboratorijskom ispitivanju |
|
|
|
|
|
|
Laboratorija koja je sprovela ispitivanje |
|
|
|
|
|
|
Vrsta ispitivanja |
Nitrati |
|
|
|
|
|
Metali (upisati koji metal) |
|
|
|
|
|
|
Mikotoksini (upisati koji mikotoksin) |
|
|
|
|
|
|
Akrilamid |
|
|
|
|
|
|
Benzo(a)piren |
|
|
|
|
|
|
Suma benzo(a)pirena, benzo(a) antracena, benzo(b) fluorantena i krizena |
|
|
|
|
|
|
Pirolizidinski alkaloidi |
|
|
|
|
|
|
Norovirus i hepatitis A |
|
|
|
|
|
|
Ostaci sredstava za zaštitu bilja |
|
|
|
|
|
|
GMO |
|
|
|
|
|
|
Poreklo etanola |
|
|
|
|
|
|
Gluten |
|
|
|
|
|
|
Aditiv (upisati koji aditiv) |
|
|
|
|
|
|
Broj usaglašenih uzoraka |
|
|
|
|
|
|
Broj neusaglašenih uzoraka |
|
|
|
|
|
|
Preduzete mere |
|
|
|
|
|