PRAVILNIKO ZAHTEVIMA EKO-DIZAJNA ZA RASHLADNE UREĐAJE SA FUNKCIJOM DIREKTNE PRODAJE("Sl. glasnik RS", br. 100/2025) |
Ovim pravilnikom propisuju se zahtevi eko-dizajna za stavljanje na tržište ili puštanje u rad/stavljanje u upotrebu rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje koji se napajaju iz električne mreže, uključujući uređaje koji se koriste za hlađenje neprehrambenih proizvoda, način ocenjivanja usaglašenosti, kao i postupak provere usaglašenosti proizvoda sa zahtevima eko-dizajna u svrhu tržišnog nadzora.
Ovaj pravilnik se ne primenjuje na:
1) rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje sa isključivo neelektričnim izvorima napajanja;
2) odvojene komponente, poput kondenzacione jedinice, kompresora ili kondenzatora sa vodenim hlađenjem, na koje se rashladna vitrina sa odvojenim rashladnim sistemom priključuje da bi radila;
3) rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje za preradu hrane;
4) rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje koji su posebno ispitani i odobreni za čuvanje lekova ili laboratorijskih uzoraka;
5) rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje koji nemaju ugrađen sistem za hlađenje, nego sistem kanala za rashlađen vazduh koji se proizvodi u spoljnoj jedinici za hlađenje vazduha, u koje ne spadaju rashladne vitrine sa odvojenim rashladnim sistemom i rashladni automati za prodaju šeste kategorije iz Priloga 2 - Merne metode, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu Prilog 2.), Tabela 3 - Temperaturni uslovi i odgovarajuće vrednosti temperaturnog koeficijenta C;
6) profesionalne rashladne skladišne vitrine, brze rashlađivače, kondenzacione uređaje i procesne rashladne uređaje;
7) uređaje za čuvanje vina i minibarove.
Zahtevi iz Priloga 1 - Zahtevi eko-dizajna, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Prilog 1.), odeljak 1 - Zahtevi u pogledu energetske efikasnosti i odeljak 3 - Zahtevi u pogledu informacija o proizvodu, tačka 11) ne primenjuju se na:
1) rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje koji ne koriste ciklus hlađenja sa kompresijom pare;
2) rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje koji služe za prodaju i izlaganje živih prehrambenih proizvoda, poput rashladnih uređaja za prodaju i izlaganje živih riba i školjki, rashlađenih akvarijuma i rezervoara za vodu;
3) rashladne stolove;
4) horizontalne poslužne rashladne vitrine sa ugrađenim skladišnim prostorom, projektovane za rad na radnoj temperaturi hlađenja;
5) ugaone/zakrivljene i okretne rashladne vitrine;
6) rashladne automate za prodaju koji su projektovani za rad na radnoj temperaturi zamrzavanja;
7) poslužne rashladne vitrine za ribu sa drobljenim ledom.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje je samostojeća rashladna vitrina sa jednim ili više odeljaka u kojima se temperatura održava na zadatim vrednostima, koji se hlade prirodnom ili prinudnom konvekcijom na jedan ili više načina koji troše energiju; upotrebljava se za izlaganje i prodaju, sa ili bez pomoći pri posluživanju, prehrambenih ili drugih proizvoda na određenim temperaturama nižim od temperature okoline, koji su direktno dostupni kroz otvore ili jedna ili više vrata ili ladica, ili oboje, uključujući rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje sa površinama za čuvanje prehrambenih ili drugih proizvoda koje nisu dostupne kupcima, osim minibarova i uređaja za čuvanje vina;
2) prehrambeni proizvodi su hrana, sastojci, piće, uključujući vino i ostali artikli koji se prvenstveno upotrebljavaju za konzumaciju i zahtevaju hlađenje na određenim temperaturama;
3) kondenzaciona jedinica je proizvod u koji je ugrađen najmanje jedan kompresor sa električnim pogonom i jedan kondenzator, koji, koristeći ciklus kompresije pare kada je spojen s isparivačem i ekspanzionim uređajem, može da ohladi rashladni uređaj ili sistem unutar kog neprekidno održava nisku ili srednju temperaturu;
4) rashladna vitrina sa odvojenim rashladnim sistemom je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje koji se sastoji od fabričkog sklopa komponenata i koji se, da bi radio kao rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje, povezuje sa odvojenim delovima (kondenzacionim uređajem i/ili kompresorom i/ili kondenzatorom sa vodenim hlađenjem) koji nisu sastavni deo rashladne vitrine;
5) rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje za preradu hrane je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje posebno ispitan i odobren za preradu hrane, kao što je uređaj za pripremu sladoleda, ili za pripremu leda, ili rashladni automat opremljen mikrotalasnom pećnicom; u ovu vrstu rashladnog uređaja ne spadaju uređaji sa funkcijom direktne prodaje sa odeljkom specijalno projektovanim za preradu hrane koji zauzima manje od 20% neto zapremine uređaja;
6) neto zapremina je deo bruto zapremine odeljka koji se dobija kad se oduzme zapremina sastavnih delova i prostora koji se ne koriste za čuvanje ili izlaganje prehrambenih i drugih proizvoda, izražen u kubnim decimetrima [dm3] ili litrima [l];
7) bruto zapremina je zapremina prostora unutar odeljka bez unutrašnje opreme i sa zatvorenim vratima ili poklopcem, izražena u kubnim decimetrima [dm3] ili litrima [l];
8) posebno ispitan i odobren znači da je proizvod u skladu sa sledećim zahtevima:
(1) posebno je projektovan i ispitan za navedene radne uslove ili primenu, u skladu sa propisima i/ili relevantnim harmonizovanim ili međunarodnim standardima;
(2) ima priložene dokaze koji spadaju u tehničku dokumentaciju da je posebno odobren za navedene radne uslove ili primenu, u obliku potvrde, homologacijske oznake ili izveštaja o ispitivanju;
(3) stavljen je na tržište za navedene radne uslove ili primenu, što je vidljivo iz tehničke dokumentacije, informacija o proizvodu i promotivnih i reklamnih materijala;
9) uređaj za čuvanje vina je rashladni uređaj koji ima samo jednu vrstu odeljka za čuvanje vina sa preciznim uređajem za regulisanje uslova čuvanja i ciljne temperature i sa merama za sprečavanje vibracija;
10) odeljak je zatvoren prostor unutar rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje, odvojen od drugih odeljaka pregradom, posudom ili sličnim elementom, kojem se direktno pristupa kroz jedna ili više spoljnih vrata i koji može da se sastoji iz više pododeljaka. U smislu ovog pravilnika, ako nije navedeno drukčije, odeljak ima značenje odeljka i pododeljka;
11) spoljna vrata su pomičan i uklonjiv deo rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje čija je funkcija najmanje da omogući stavljanje sadržaja ili vađenje sadržaja iz rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje;
12) pododeljak je zatvoren prostor u odeljku čiji se raspon radnih temperatura razlikuje u odnosu na odeljak u kom se nalazi;
13) minibar je rashladni uređaj ukupne zapremine do 60 litara, prvenstveno namenjen za čuvanje i prodaju prehrambenih proizvoda u hotelskim sobama i sličnim prostorima;
14) rashladni automat za prodaju sa bubnjevima je rashladni automat za prodaju sa rotirajućim kasetama u obliku bubnjeva, podeljenih na odeljke, u koje se prehrambeni i drugi proizvodi stavljaju na vodoravnu površinu odakle mogu da se uzmu kroz za to namenjena vratanca;
15) rashladni automat za prodaju je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje projektovan da prihvati novac ili žetone korisnika i zauzvrat učini dostupnim ohlađene prehrambene ili druge proizvode bez pomoći prodavca;
16) rashladni sto je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje sa jednim ili više vrata ili ladica na vertikalnoj površini i otvorima na gornjoj površini u koje mogu da se umetnu posude za privremeno čuvanje prehrambenih proizvoda, kao što su dodaci za pice ili sastojci za salate, sa lakim pristupom;
17) horizontalne poslužne rashladne vitrine sa ugrađenim skladištem su horizontalne vitrine koje služe za posluživanje sa rashlađenim kontejnerom od najmanje 100 litara [l] po dužnom metru [m], koji je obično postavljen na bazu poslužne rashladne vitrine;
18) horizontalna rashladna vitrina je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje sa vodoravnim izlogom koji se otvara sa gornje strane i kome se pristupa odozgo;
19) radna temperatura hlađenja je temperatura između -3,5 °C i 15 °C kod uređaja koji su opremljeni sistemom upravljanja energijom radi uštede, odnosno između -3,5 °C i 10 °C kod ostalih uređaja;
20) radna temperatura je referentna temperatura u odeljku tokom ispitivanja;
21) ugaona/zakrivljena rashladna vitrina je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje kojim se postiže geometrijski kontinuitet između dve linearne rashladne vitrine postavljene pod uglom i/ili koje formiraju krivu liniju; uređaj nema prepoznatljivu uzdužnu osu ili dužinu jer se sastoji od elementa koji ispunjavaju prazan prostor (npr. u obliku klina) i nije projektovan da funkcioniše kao samostojeći rashladni uređaj. Stranice ugaone vitrine čine ugao od 30° do 90°;
22) radna temperatura zamrzavanja je temperatura ispod -12 °C;
23) poslužna rashladna vitrina za ribu sa drobljenim ledom je horizontalna rashladna vitrina koja služi za posluživanje; projektovana je i stavljena na tržište isključivo za izlaganje sveže ribe; ima ugrađen odvod, pri čemu se temperatura izložene sveže ribe održava slojem drobljenog leda;
24) ekvivalentni model je model sa istim tehničkim karakteristikama relevantnim za tehničke informacije koje je potrebno pružiti, koji je isti isporučilac stavio na tržište ili pustio u upotrebu kao drugi model sa različitom identifikacionom oznakom modela;
25) identifikaciona oznaka modela je kod, obično alfanumerički, po kom se određen model proizvoda razlikuje od ostalih modela sa istim žigom ili nazivom isporučioca;
26) rashladna vitrina za hlađenje pića je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje projektovan da određenom brzinom hladi flaširana nekvarljiva pića, isključujući vina, koja se pune na temperaturi okoline a prodaju na temperaturi nižoj od temperature okoline. Pićima se pristupa direktno kroz otvore ili kroz jedna ili više vrata ili ladica, ili na oba načina. Radi uštede energije, u periodu nekorišćenja može da se povisi temperatura u uređaju, jer su pića koja se u njemu skladište nekvarljiva;
27) indeks energetske efikasnosti (EEI) je indeks relativne energetske efikasnosti rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje izražen u procentima (%) i izračunat u skladu sa Prilogom 2, odeljak 3 - Određivanje indeksa energetske efikasnosti;
28) okretna rashladna vitrina je okrugla/kružna vitrina za supermarkete koja je samostojeća ili povezuje dve linearne rahsladne vitrine u supermarketu; može da ima mehanizam za okretanje koji omogućava da se prehrambeni proizvodi vide iz svih uglova (360°);
29) rashladna vitrina za supermarkete je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje namenjen za prodaju i izlaganje prehrambenih i drugih proizvoda u supermarketima i drugoj maloprodaji. Rashladne vitrine za hlađenje pića, rashladni automati za prodaju, vitrine za sladoled na kugle i zamrzivači za sladoled ne smatraju se vitrinama za supermarkete;
30) rezervni deo je deo kojim može da se zameni deo sa istom funkcijom u proizvodu;
31) stručni serviser je privredno društvo ili preduzetnik koji pruža usluge popravke i stručnog održavanja rashladnih uređaja;
32) zaptivka vrata je mehanička zaptivka koja ispunjava prostor između vrata i vitrine rashladnog uređaja i sprečava propuštanja iz vitrine u okolni vazduh;
33) vakuumski izolacioni panel (VIP) je izolacioni panel od čvrstog i vrlo poroznog materijala koji se nalazi u tankom i gasno nepropusnom spoljnom omotaču iz kog su odstranjeni gasovi i koji je zaptiven tako da spoljašnji gasovi ne mogu da uđu u panel;
34) zamrzivač za sladoled je vodoravno postavljena zatvorena rashladna vitrina za čuvanje i/ili izlaganje i prodaju upakovanog sladoleda, tako što korisnik pristupa upakovanom sladoledu odozgo otvaranjem neprovidnog ili providnog poklopca, sa neto zapreminom ≤ 600 l; ako je poklopac providan; neto zapremina podeljena sa ukupnom površinom za izlaganje ≥ 0,35 metara [m];
35) providan poklopac su vrata izrađena od najmanje 75% providnog materijala, kroz koja krajnji korisnik može da vidi proizvode;
36) ukupna površina za izlaganje (TDA) je ukupna vidljiva površina na kojoj se nalaze prehrambeni i drugi proizvodi, uključujući površinu koja je vidljiva kroz staklo; izračunava se kao zbir horizontalno i vertikalno projektovanih površina neto zapremine i izražava u kvadratnim metrima [m2];
37) garancija je svaka izjava kojom njen davalac daje obećanje u vezi sa robom, i pravno je obavezujuća pod uslovima datim u izjavi, kao i oglašavanju u vezi sa tom robom;
38) rashladna vitrina za sladoled na kugle je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje za čuvanje, izlaganje i vađenje kugli sladoleda unutar propisanih graničnih vrednosti temperature, kako je navedeno u Prilogu 2, Tabela 3 - Temperaturni uslovi i relevantni temperaturni koeficijenti (C);
39) godišnja potrošnja energije (AE) je prosečna dnevna potrošnja energije pomnožena sa 365 (broj dana u godini), izražena u kilovatsatima godišnje [kWh/god] i izračunata u skladu sa Prilogom 2, odeljak 2 - Određivanje indeksa energetske efikasnosti, tačka 2);
40) dnevna potrošnja energije (Edaily) je električna energija koju rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje potroši u danu u referentnim uslovima, izražena u kilovatsatima po 24 sata [kWh/24 h];
41) standardna godišnja potrošnja energije (SAE) je referentna godišnja potrošnja energije rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje, izražena u kilovatsatima godišnje (kWh/god) i izračunata u skladu sa Prilogom 2, odeljak 2 - Određivanje indeksa energetske efikasnosti, tačka 3);
42) M i N su parametri modela kojima se uzima u obzir ukupna površina za izlaganje ili zavisnost potrošnje energije od zapremine, sa vrednostima koje su date u Prilogu 2, Tabela 2 - Vrednosti M i N;
43) temperaturni koeficijent (C) je korekcioni faktor kojim se uvažava razlika u radnoj temperaturi;
44) faktor klimatske klase (CC) je korekcioni faktor kojim se uvažava razlika u uslovima okoline za koje je projektovan rashladni uređaj;
45) "P" je korekcioni faktor kojim se uvažava razlika između rashladne vitrine sa ugrađenim i rashladne vitrine sa odvojenim rashladnim sistemom;
46) rashladna vitrina sa ugrađenim rashladnim sistemom je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje koji ima ugrađen sistem za hlađenje sa kompresorom i kondenzacionim uređajem;
47) frižider je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje koji neprekidno održava temperaturu proizvoda smeštenih u rashladnoj vitrini na radnoj temperaturi hlađenja;
48) zamrzivač je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje koji neprekidno održava temperaturu proizvoda smeštenih u rashladnoj vitrini na radnoj temperaturi zamrzavanja;
49) vertikalna rashladna vitrina je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje sa vertikalnim ili zakošenim otvorom za izlaganje, koji se otvara spreda;
50) kombinovana rashladna vitrina je rashladni uređaj sa funkcijom direktne prodaje kod kog se kombinuju pravac izlaganja proizvoda i otvaranja koje imaju vertikalna i horizontalna vitrina;
51) deklarisane vrednosti su vrednosti koje je dostavio isporučilac za navedene, izračunate ili izmerene tehničke parametre za potrebu provere u svrhu tržišnog nadzora;
52) rashladna vitrina za kolica je vitrina za supermarkete koja omogućava izlaganje proizvoda na paleti ili postolju koji mogu da se stave unutra tako što se donji prednji deo, na mestu gde je pričvršćen, podiže okreće ili pomiče;
53) M-paket je paket za ispitivanje opremljen uređajem za merenje temperature;
54) automat za prodaju sa više temperatura je rashladni automat za prodaju sa najmanje dva odeljka sa različitom radnom temperaturom.
Zahtevi eko-dizajna za rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje dati su u Prilogu 1.
Način ocenjivanja usaglašenosti
Ocenjivanje usaglašenosti rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje sa zahtevima eko-dizajna koji su propisani ovim pravilnikom vrši se u postupku interne kontrole projektovanja ili u postupku sistema menadžmenta za ocenjivanje usaglašenosti, u skladu sa propisom kojim se uređuje eko-dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije.
Za potrebe ocenjivanja usaglašenosti iz stava 1. ovog člana tehnička dokumentacija sadrži informacije o proizvodu u skladu sa Prilogom 1, odeljak 3 - Zahtevi u pogledu informacija o proizvodu, kao i detalje i rezultate proračuna iz Priloga 2.
Ako su informacije iz tehničke dokumentacije za određeni model dobijene:
1) od modela koji ima iste tehničke karakteristike relevantne za tehničke informacije koje treba navesti, koji je proizveo drugi proizvođač; ili
2) proračunom na osnovu dizajna i/ili ekstrapolacije podataka od drugog modela istog ili drugog proizvođača,
tehnička dokumentacija uključuje pojedinosti takvog proračuna, procenu koju je proizvođač sproveo kako bi proverio tačnost proračuna i, prema potrebi, izjavu o identičnosti modela različitih proizvođača.
U tehničkoj dokumentaciji navodi se spisak svih ekvivalentnih modela, uključujući identifikacione oznake modela.
Tehnička dokumentacija sadrži informacije redosledom utvrđenim u propisu kojim se uređuje označavanje energetske efikasnosti rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje.
Osim za proizvode iz člana 3, tačke 3, ovog pravilnika, u svrhu nadzora tržišta, isporučilac može da uputi na tehničku dokumentaciju u bazi podataka Evropske unije o proizvodima koji se energetski označavaju, koja sadrži informacije u skladu sa Delegiranoom uredbom (EU) 2019/2018.
Postupak provere u svrhu tržišnog nadzora
Prilikom provere u svrhu tržišnog nadzora usklađenosti rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje sa zahtevima ovog pravilnika primenjuje se postupak iz Priloga 3 - Postupak provere u svrhu tržišnog nadzora, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Usklađenost sa propisima Evropske unije
Ovaj pravilnik je u potpunosti usklađen sa svim načelima i bitnim zahtevima Uredbe Komisije (EU) 2019/2024 od 1. oktobra 2019. godine kojom se utvrđuju zahtevi eko-dizajna za rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje u skladu sa Direktivom 2009/125/EZ Evropskog parlamenta i Uredbe Komisije (EU) 2021/341 od 23. februara 2021. godine.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. juna 2026. godine, osim odredbe člana 5. stav 6. i odredbe u Prilogu 1. odeljak 3 - Zahtevi u pogledu informacija o proizvodu, podtačka 11), koje se primenjuju od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.
1. ZAHTEVI U POGLEDU ENERGETSKE EFIKASNOSTI
Najveći indeks energetske efikasnosti (EEI) za rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje, osim za rashladne automate za prodaju sa bubnjevima, dat je u Tabeli 1 ovog priloga.
Tabela 1
Najveći indeks energetske efikasnosti (EEI) za rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje, izražen u %
|
EEI |
Zamrzivač za sladoled |
50 |
Ostali rashladni uređaji sa funkcijom direktne prodaje, osim rashladnih automata za prodaju sa bubnjevima |
80 |
2. ZAHTEVI U POGLEDU RASPOLOŽIVOSTI REZERVNIH DELOVA I PRISTUPA INFORMACIJAMA O POPRAVKAMA
1) Raspoloživost rezervnih delova
(1) Isporučilac rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje u periodu koji se završava najmanje osam godina nakon stavljanja na tržište poslednje jedinice modela obezbeđuje da su za potrebe stručnih servisera dostupni sledeći rezervni delovi:
- termostat;
- relej za pokretanje;
- otpornik za odleđivanje;
- senzor temperature;
- softver i ugrađeni softver, uključujući softver za resetovanje;
- štampane ploče;
- izvori svetlosti.
(2) Isporučilac rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje u periodu koji se završava najmanje osam godina nakon stavljanja na tržište poslednje jedinice modela obezbeđuje da su za potrebe stručnih servisera i krajnjih korisnika dostupni sledeći rezervni delovi:
- kvaka i šarke;
- ručica, brojčanik i dugmad;
- zaptivač vrata;
- periferne fioke, korpe i police za čuvanje.
(3) Isporučilac rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje obezbeđuje da rezervni delovi iz podtač. (1) i (2) ove tačke mogu da se zamene pomoću lako dostupnih alata i bez trajnog oštećenja uređaja.
(4) Spisak rezervnih delova iz podtačke (1) ove tačke i postupak za njihovo naručivanje navedeni su na javno dostupnoj internet stranici isporučioca najkasnije dve godine nakon stavljanja na tržište prve jedinice modela pa do kraja perioda raspoloživosti tih rezervnih delova.
(5) Spisak rezervnih delova iz podtačke (2) ove tačke, postupak za njihovo naručivanje i uputstvo za popravke nalaze se na javno dostupnoj internet stranici isporučioca od trenutka stavljanja na tržište prve jedinice modela pa do kraja perioda raspoloživosti tih rezervnih delova.
2) Najduže vreme za isporuku rezervnih delova
Isporučilac dostavlja rezervne delove za rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje u roku od 15 radnih dana od dana prijema porudžbine u okviru perioda iz tačke 1) - Raspoloživost rezervnih delova ovog odeljka.
Rezervni delovi iz tačke 1) - Raspoloživost rezervnih delova podtačka (1) ovog odeljka, mogu da budu dostupni samo za stručne servisere registrovane u skladu sa tačkom 3) - Pristup informacijama o popravkama i održavanju podtač. (1) i (2) ovog odeljka.
3) Pristup informacijama o popravkama i održavanju
Po isteku dve godine nakon stavljanja na tržište prve jedinice modela ili ekvivalentnog modela pa do kraja perioda navedenog u tački 1) - Raspoloživost rezervnih delova, ovog odeljka, isporučilac obezbeđuje stručnim serviserima pristup informacijama o popravkama i održavanju uređaja pod sledećima uslovima:
(1) na internet stranici isporučioca navodi se postupak putem kog se stručni serviser registruje za pristup informacijama; da bi prihvatio zahtev za registraciju, isporučilac može tražiti da stručni serviser dokaže :
- da je tehnički kompetentan za popravku rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje i da poštuje važeće propise za servisere električne opreme;
- da ima osiguranje od odgovornosti zbog obavljanja delatnosti;
(2) isporučilac prihvata ili odbija zahtev za registraciju u roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva;
(3) isporučilac može da naplati opravdane i srazmerne troškove za pristup informacijama o popravkama i održavanju, ili za redovno primanje ažuriranih podataka. Naknada je opravdana ako ne obeshrabruje pristup tako što uzima u obzir u kojoj meri stručni serviser koristi informacije.
Registrovan stručni serviser u roku od jednog radnog dana od dana podnošenja zahteva dobija pristup informacijama o popravkama i održavanju. Informacije se mogu dostaviti za ekvivalentni model ili model iz iste grupe proizvoda, ako je to relevantno.
Informacije o popravkama i održavanju uključuju:
- nedvosmislenu identifikaciju uređaja;
- šemu ili šematski prikaz za rastavljanje;
- tehnički priručnik sa uputstvom za popravke;
- popis mogućih popravki i opreme za ispitivanje;
- podatke o sastavnim delovima i dijagnostici kvara (kao što su najmanje i najveće teoretske vrednosti merenja);
- dijagrame ožičenja i spojeva;
- dijagnostičke kodove kvarova i grešaka (uključujući oznake specifične za proizvođača, ako je primenljivo);
- uputstvo za instaliranje relevantnog softvera i ugrađenog softvera, uključujući softver za resetovanje;
- informacije o tome kako se pristupa evidenciji o prijavljenim kvarovima rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje (ako je primenljivo).
4) Zahtevi u pogledu rastavljanja radi ponovnog korišćenja materijala i reciklaže, u cilju izbegavanja zagađenja
Isporučilac obezbeđuje da su rashladni uređaji sa funkcijom direktne prodaje dizajnirani u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje elektronski otpad.
Na rashladnom uređaju sa funkcijom direktne prodaje koji sadrži vakuumski izolacioni panel stoji oznaka: "VIP".
3. ZAHTEVI U POGLEDU INFORMACIJA O PROIZVODU
U uputstvu za instalatere i krajnje korisnike, kao i na javno dostupnoj internet stranici isporučioca, nalaze se sledeće informacije o proizvodu:
1) preporučene temperature u svakom odeljku za optimalno čuvanje hrane;
2) procena uticaja podešavanja temperature na rasipanje hrane;
3) za rashladne vitrine za hlađenje pića: "Ovaj uređaj je namenjen za rad u klimatskim uslovima sa visokom temperaturom i vlagom [uneti primenljivu najvišu temperaturu i relativnu vlažnost za datu rashladnu vitrinu za hlađenje pića iz Tabele 5 - Radni uslovi i odgovarajuće vrednosti za SS za rashladne vitrine za hlađenje pića, Priloga 2].";
4) za zamrzivače za sladoled: "Ovaj uređaj je namenjen za rad u klimatskim uslovima sa rasponom temperature između [uneti primenljivu najnižu temperaturu iz Tabele 7 - Radni uslovi i odgovarajuće vrednosti za SS za zamrzivače za sladoled, Priloga 2 - u daljem tekstu: Tabela 7] i [uneti primenljivu najvišu temperaturu iz Tabele 7], i vlažnosti između [uneti primenjivu najnižu relativnu vlažnost iz Tabele 7] i [uneti primenjivu najvišu relativnu vlažnost iz Tabele 7].";
5) uputstvo za ispravnu ugradnju, održavanje i čišćenje rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje za krajnjeg korisnika;
6) za vitrine sa ugrađenim rashladnim sistemom: "Ako zavojnica kondenzatora nije očišćena [preporučena učestalost čišćenja zavojnice kondenzatora po godini], efikasnost uređaja je znatno manja.";
7) pristup stručnom servisu - internet stranica, adresa, kontakt podaci;
8) relevantne informacije za naručivanje rezervnih delova, direktno od isporučioca ili upućivanjem na internet stranicu, davanjem adresa ili kontakt podataka;
9) najkraći period tokom kog su raspoloživi rezervni delovi koji su potrebni za popravku;
10) najkraće trajanje garancije koju nudi isporučilac;
11) uputstvo o tome kako se mogu naći informacije o modelu u bazi podataka Evropske unije o proizvodima koji se energetski označavaju u skladu sa propisom kojim se uređuje energetsko označavanje rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje putem navođenja linka koji vodi do informacija o modelu u bazi podataka ili linka ka bazi podataka o proizvodima i informacije o tome kako se pronalazi identifikaciona oznaka modela proizvoda.
4. ZAHTEVI U POGLEDU IZBEGAVANJA MERA I AŽURIRANJA SOFTVERA
Zahtev za stavljanje na tržište je da rashladni uređaji sa funkcijom direktne prodaje nisu projektovani tako da mogu da detektuju, prepoznavanjem ispitnih uslova ili ciklusa, da su podvrgnuti ispitivanju i da reaguju automatskom promenom svog rada tokom ispitivanja kako bi se postigle povoljnije vrednosti za bilo koji od parametara koje je isporučilac deklarisao u tehničkoj dokumentaciji ili drugoj dokumentaciji priloženoj uz proizvod.
Potrošnja energije proizvoda, ni bilo koji drugi deklarisani parametar, ne može da se pogorša nakon ažuriranja softvera ili ugrađenog softvera, ako se merenje vrši istim standardnim ispitivanjem koje je primenjeno za deklaraciju o usaglašenosti, osim uz izričitu saglasnost krajnjeg korisnika pre ažuriranja. Radna svojstva ne mogu da se promene ako se ažuriranje odbije.
Ako se softver ažurira, radna svojstva proizvoda ne mogu da se promene u meri da proizvod prestane da ispunjava zahteve eko-dizajna u skladu sa ovim pravilnikom.
1. Za potrebe usaglašenosti i provere usaglašenosti rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje sa zahtevima ovog pravilnika, merenja i proračuni sprovode se na osnovu srpskih standarda kojima se preuzimaju odgovarajući harmonizovani standardi, ili na osnovu drugih pouzdanih, tačnih i ponovljivih metoda kojima se uzimaju u obzir opštepriznate najsavremenije metode u skladu sa ovim prilogom.
Ako je neki parametar deklarisan u skladu sa članom 5. ovog pravilnika, isporučilac za proračune iz ovog priloga upotrebljava njegovu deklarisanu vrednost.
2. OPŠTI USLOVI ISPITIVANJA
Opšti uslovi ispitivanja su sledeći:
1) uslovi okruženja odgovaraju Skupu 1 iz Tabele 1 - Uslovi okruženja, ovog priloga, osim za zamrzivače za sladoled i rashlade vitrine za sladoled na kugle, koji se ispituju u uslovima okruženja koji odgovaraju Skupu 2 iz Tabele 1 - Uslovi okruženja, ovog priloga;
2) ako temperatura u odeljku može da se menja, ispitivanja se vrše na najnižoj radnoj temperaturi;
3) rashladni automati za prodaju sa odeljcima promenljive zapremine ispituju se tako što se odeljak sa najvišom radnom temperaturom podesi na najmanju neto zapreminu;
4) specifična brzina hlađenja rashladnih vitrina za hlađenje pića određuje se na osnovu vremena vraćanja na radnu temperaturu kada se polovina proizvoda u uređaju zameni nerashlađenim proizvodima.
Tabela 1
Uslovi okruženja
|
Temperatura po suvom termometru, °C |
Relativna vlažnost, % |
Tačka rose |
Masa vodene pare u suvom vazduhu, g/kg |
Skup 1 |
25 |
60 |
16,7 |
12,0 |
Skup 2 |
30 |
55 |
20,0 |
14,8 |
3. ODREĐIVANJE INDEKSA ENERGETSKE EFIKASNOSTI
Indeks energetske efikasnosti rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje određuje se na sledeći način:
1) Indeks energetske efikasnosti (EEI) rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje je odnos godišnje potrošnje energije (AE) u kWh/god i referentne standardne godišnje potrošnje energije (SAE) u kWh/god, izražen u % i zaokružen na jedno decimalno mesto, po sledećoj formuli:
EEI = AE/SAE.
2) Godišnja potrošnja energije (AE), izražena u kWh/god i zaokružena na dva decimalna mesta, izračunava se na sledeći način:
AE = 365 x Edaily,
pri čemu je:
- Edaily potrošnja energije rashladnog uređaja sa funkcijom direktne prodaje tokom 24 sata, izražena u kWh/24h i zaokružena na tri decimalna mesta.
3) Standardna godišnja potrošnja energije (SAE) izražava se u kWh/god i zaokružuje na dva decimalna mesta.
Kod rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje čiji su svi odeljci u istoj temperaturnoj klasi i kod rashladnih automata za prodaju, SAE se izračunava na sledeći način:
SAE = 365 x P x (M + N x Y) x C.
Kod rashladnih uređaja sa funkcijom direktne prodaje čiji su odeljci u različitim temperaturnim klasama, osim kod rashladnih automata za prodaju, SAE se izračunava na sledeći način:

Simboli u navedenim formulama objašnjeni su se u podtač. (1)-(5) ove tačke.
(1) Malo slovo c označava referentni broj za tip odeljka u rasponu od 1 do n, pri čemu je n ukupan broj različitih tipova odeljaka;
(2) Vrednosti za M i N su date u Tabeli 2 - Vrednosti za M i N, ovog priloga;
Tabela 2
Vrednosti za M i N
Kategorija |
Vrednost M |
Vrednost N |
Rashladne vitrine za hlađenje pića |
2,1 |
0,006 |
Zamrzivači za sladoled |
2,0 |
0,009 |
Rashladni automati za prodaju |
4,1 |
0,004 |
Rashladne vitrine za sladoled na kugle |
25,0 |
30,400 |
Vertikalne i kombinovane rashladne vitrine za supermarkete supermarketima |
9,1 |
9,100 |
Horizontalne rashladne vitrine za supermarkete |
3,7 |
3,500 |
Vertikalne i kombinovane vitrine za zamrzavanje za supermarkete |
7,5 |
19,300 |
Horizontalne vitrine za zamrzavanje za supermarkete |
4,0 |
10,300 |
Rashladne vitrine za kolica |
9,1 |
9,100 |
(3) Vrednosti za temperaturni koeficijent C date su u Tabeli 3 - Temperaturni uslovi i odgovarajuće vrednosti temperaturnog koeficijenta C, ovog priloga.
Tabela 3
Temperaturni uslovi i odgovarajuće vrednosti temperaturnog koeficijenta C
Rashladne vitrine za supermarkete
Kategorija |
Temperaturna klasa |
Najviša temperatura najtoplijeg M-paketa (°C) |
Najniža temperatura najhladnijeg M-paketa (°C) |
Najviša minimalna temperatura svih M-paketa (°C) |
Vrednost |
Vertikalne i kombinovane rashladne vitrine za supermarkete |
M2 |
≤ +7 |
≥ -1 |
n.p. |
1,00 |
H1 i H2 |
≤ +10 |
≥ -1 |
n.p. |
0,82 |
|
M1 |
≤ +5 |
≥ -1 |
n.p. |
1,15 |
|
Horizontalne rashladne vitrine za supermarkete |
M2 |
≤ +7 |
≥ -1 |
n.p. |
1,00 |
H1 i H2 |
≤ +10 |
≥ -1 |
n.p. |
0,92 |
|
M1 |
≤ +5 |
≥ -1 |
n.p. |
1,08 |
|
Vertikalne i kombinovane vitrine za zamrzavanje za supermarkete |
L1 |
≤ -15 |
n.p. |
≤ -18 |
1,00 |
L2 |
≤ -12 |
n.p. |
≤ -18 |
0,90 |
|
L3 |
≤ -12 |
n.p. |
≤ -15 |
0,90 |
|
Horizontalne vitrine za zamrzavanje za supermarkete |
L1 |
≤ -15 |
n.p. |
≤ -18 |
1,00 |
L2 |
≤ -12 |
n.p. |
≤ -18 |
0,92 |
|
L3 |
≤ -12 |
n.p. |
≤ -15 |
0,92 |
|
Vertikalne i kombinovane rashladne vitrine za supermarkete |
M0 |
≤ + 4 |
≥ - 1 |
n.p. |
1,30 |
Horizontalne rashladne vitrine za supermarkete |
M0 |
≤ + 4 |
≥ - 1 |
n.p. |
1,13 |
Vitrine za sladoled na kugle
Temperaturna klasa |
Najviša temperatura najtoplijeg M-paketa (°C) |
Najniža temperatura najhladnijeg M-paketa (°C) |
Najviša minimalna temperatura svih M-paketa |
Vrednost C |
G1 |
-10 |
-14 |
n.p. |
1,00 |
G2 |
-10 |
-16 |
n.p. |
1,00 |
G3 |
-10 |
-18 |
n.p. |
1,00 |
L1 |
-15 |
n.p. |
-18 |
1,00 |
L2 |
-12 |
n.p. |
-18 |
1,00 |
L3 |
-12 |
n.p. |
-15 |
1,00 |
S |
Posebna klasifikacija |
1,00 |
||
Rashladni automati za prodaju
Temperaturna klasa |
Maksimalna izmerena temperatura proizvoda (TV) (°C) |
Vrednost C |
kategorija 1 |
7 |
|
kategorija 2 |
12 |
|
kategorija 3 |
3 |
1+(12-TV)/25 |
kategorija 4 |
(TV1+TV2)/2 |
|
kategorija 6 |
(TV1+TV2)/2 |
|
pri čemu:
- kod automata za prodaju sa više temperatura, TV je prosek vrednosti TV1 (najviša izmerena temperatura proizvoda u najtoplijem odeljku) i TV2 (najviša izmerena temperatura proizvoda u najhladnijem odeljku), zaokružen na jedno decimalno mesto;
- kategorija 1 su rashladni uređaji za limenke i boce sa zatvorenom prednjom stranom, u kojima su proizvodi naslagani jedni na druge; kategorija 2 su rashladni uređaji sa staklenom prednjom stranom za limenke i boce, slatkiše i grickalice; kategorija 3 su rashladni uređaji sa staklenom prednjom stranom isključivo za kvarljive prehrambene proizvode; kategorija 4 su rashladni uređaji sa staklenom prednjom stranom sa više temperatura; kategorija 6 su kombinovani uređaji sa više kategorija uređaja u istoj vitrini, sa jednom jedinicom za hlađenje.
- n.p je skraćenica za: nije primenljivo.
Drugi rashladni uređaji sa funkcijom direktne prodaje
Kategorija |
Vrednost C |
Ostali uređaji |
1,00 |
(4) Proračun koeficijenta Y
a) Koeficijent Y za rashladne vitrine za hlađenje pića izračunava se na sledeći način:
Yc je ekvivalentna zapremina odeljaka rashladne vitrine za hlađenje pića sa zadatom temperaturom Tc, (Veq c), i izračunava se na sledeći način:
Yc = Veqc = GrossVolumec x ((25 - Tc)/20) x CC;
pri čemu je Tc prosečna temperatura odeljka, a CC faktor klimatske klase.
Vrednosti za Tc navedene su u Tabeli 4 - Temperaturne klase i odgovarajuće prosečne temperature odeljaka (Tc) za rashladne vitrine za hlađenje pića, ovog priloga.
Vrednosti za CC navedene su u Tabeli 5 - Radni uslovi i odgovarajuće vrednosti za CC za rashladne vitrine za hlađenje pića, ovog priloga.
Tabela 4
Temperaturne klase i odgovarajuće prosečne temperature odeljaka (Tc) za rashladne vitrine za hlađenje pića
Temperaturna klasa |
Tc (°C) |
K1 |
+3,5 |
K2 |
+2,5 |
K3 |
-1,0 |
K4 |
+5,0 |
Tabela 5
Radni uslovi i odgovarajuće vrednosti za CC za rashladne vitrine za hlađenje pića
Najviša temperatura okruženja (°C) |
Relativna vlažnost okruženja (%) |
CC |
+25 |
60 |
1,00 |
+32 |
65 |
1,05 |
+40 |
75 |
1,10 |
b) Koeficijent Yc se za zamrzivače za sladoled izračunava na sledeći način:
Yc je ekvivalentna zapremina odeljka zamrzivača za sladoled sa zadatom temperaturom Tc, (Veqc) i izračunava se na sledeći način:
Yc = Veqc = NetVolumec x ((12 - Tc)/30) x CC;
pri čemu je Tc prosečna temperatura, a CC je faktor klimatske klase.
Vrednosti za Tc navedene su u Tabeli 6 - Temperaturne klase i odgovarajuće prosečne temperature odeljaka (Tc) za zamrzivače za sladoled, ovog priloga.
Vrednosti za CC navedene su u Tabeli 7 - Radni uslovi i relevantne vrednosti za CC za zamrzivač za sladoled, ovog priloga.
Tabela 6
Temperaturne klase i odgovarajuće prosečne temperature odeljaka (Tc) za zamrzivače za sladoled
Temperaturna klasa |
Tc (°C) |
|
Temperatura najtoplijeg M-paketa u svim ispitivanjima (osim pri ispitivanju sa otvorenim poklopcem) iznosi najviše (°C) |
Najviše dozvoljeno povišenje temperature najtoplijeg M-paketa pri ispitivanju sa otvorenim poklopcem (°C) |
|
-18 |
2 |
18,0 |
-7 |
2 |
7,0 |
Tabela 7
Radni uslovi i odgovarajuće vrednosti za CC za zamrzivače za sladoled
|
Najmanja |
Najveća |
CC |
||
Temperatura okruženja (°C) |
Relativna vlažnost okruženja (%) |
Temperatura okruženja (°C) |
Relativna vlažnost okruženja (%) |
||
Zamrzivač za sladoled sa providnim poklopcem |
16 |
80 |
30 |
55 |
1,00 |
35 |
75 |
1,10 |
|||
40 |
40 |
1,20 |
|||
Zamrzivač za sladoled sa neprovidnim poklopcem |
16 |
80 |
30 |
55 |
1,00 |
35 |
75 |
1,04 |
|||
40 |
40 |
1,10 |
|||
v) Koeficijent Y se za rashladne automate za prodaju izračunava na sledeći način:
Y je neto zapremina rashladnog automata za prodaju jednaka zbiru zapremina svih odeljaka u kojima se čuvaju proizvodi direktno dostupni za prodaju i zapremine prostora kroz koje proizvodi prolaze tokom postupka prodaje, izražena u litrama (l) i zaokružena na najbliži ceo broj.
g) Za ostale rashladne uređaje sa funkcijom direktne prodaje, Yc je zbir ukupne površine za izlaganje svih odeljaka iste temperaturne klase u rashladnom uređaju sa funkcijom direktne prodaje, izražen u kvadratnim metrima (m 2) i zaokružen na dva decimalna mesta.
(5) Vrednosti za P navedene su u Tabeli 8 - Vrednosti R, ovog priloga.
Tabela 8
Vrednosti P
Vrsta vitrine |
P |
Vitrine za supermarkete sa ugrađenim rashladnim sistemom |
1,10 |
Drugi rashladni uređaji sa funkcijom direktne prodaje |
1,00 |
POSTUPAK PROVERE U SVRHU TRŽIŠNOG NADZORA
Dozvoljena odstupanja iz ovog priloga odnose se samo na proveru deklarisanih parametara prilikom provere u svrhu tržišnog nadzora. Isporučilac ne može da primenjuje ta odstupanja kao dozvoljena prilikom određivanja vrednosti u tehničkoj dokumentaciji ili za tumačenje tih vrednosti u svrhu postizanja usaglašenosti sa ovim pravilnikom, odnosno za objavljivanje veće efikasnosti na bilo koji način.
Ako je model projektovan tako da može da detektuje kad je podvrgnut ispitivanju (npr. prepoznavanjem ispitnih uslova ili ciklusa), pa reaguje automatskim menjanjem svog rada u toku ispitivanja kako bi se postigle povoljnije vrednosti za bilo koji od parametara utvrđenih ovim pravilnikom, ili parametara koje je proizvođač ili uvoznik deklarisao u tehničkoj dokumentaciji, ili bilo kojoj drugoj priloženoj dokumentaciji, model, kao ni ekvivalentni modeli ne smatraju se usaglašenim.
Prilikom provere usaglašenosti modela proizvoda sa zahtevima ovog pravilnika, primenjuje se sledeći postupak:
1. Proverava se jedna jedinica modela.
2. Smatra se da je model u skladu sa primenljivim zahtevima:
1) ako vrednosti navedene u tehničkoj dokumentaciji (deklarisane vrednosti) i, prema potrebi, vrednosti upotrebljene za proračun tih vrednosti, nisu povoljnije za isporučioca od odgovarajućih vrednosti u izveštaju o ispitivanju;
2) ako su deklarisane vrednosti u skladu sa zahtevima ovog pravilnika a informacije o proizvodu koje je dostavio isporučilac ne sadrže vrednosti koje su povoljnije za isporučioca od deklarisanih vrednosti;
3) ako je isporučilac uspostavio sistem koji je u skladu sa zahtevom iz Priloga 1. odeljak 4 - Zahtevi u pogledu izbegavanja mera i ažuriranja softvera, stav 2;
4) ako se prilikom provere utvrdi da jedinica modela ispunjava zahtev iz Priloga 1. odeljak 4 - Zahtevi u pogledu izbegavanja mera i ažuriranja softvera, stav 3, kao i zahteve u pogledu raspoloživosti rezervnih delova i pristupa informacijama o popravkama iz Priloga 1, odeljak 2 - Zahtevi u pogledu raspoloživosti rezervnih delova i pristupa informacijama o popravkama i zahteve u pogledu informacija o proizvodu iz Priloga 1, odeljak 3 - Zahtevi u pogledu informacija o proizvodu 1;
5) ako su vrednosti dobijene prilikom ispitivanja (vrednosti relevantnih parametara izmerene prilikom ispitivanja i vrednosti dobijene proračunom na osnovu tih merenja) u skladu sa odgovarajućim dozvoljenim odstupanjima iz Tabele - Dozvoljena odstupanja pri proveri, ovog priloga (u daljem tekstu: Tabela);
3. Ako rezultati iz stava 3. tačka 2. podtač. 1)-4) ovog priloga nisu postignuti, smatra se da model ni ekvivalentni modeli nisu u skladu sa ovim pravilnikom;
4. Ako se ne ostvari rezultat iz stava 3. tačka 2. podtačka 5) ovog priloga, biraju se tri dodatne jedinice istog modela za ispitivanje. Alternativno, tri dodatne jedinice mogu da se izaberu od jednog ili više ekvivalentnih modela;
5. Smatra se da je model u skladu sa primenljivim zahtevima ako je za tri dodatne jedinice aritmetička sredina utvrđenih vrednosti u skladu sa odgovarajućim dozvoljenim odstupanjima iz Tabele;
6. Ako se ne postigne rezultat iz tačke 5. ovog priloga, smatra se da model ni ekvivalentni modeli nisu u skladu sa ovim pravilnikom.
Prilikom provere u svrhu tržišnog nadzora primenjuju se merne metode iz Priloga 2.
Prilikom provere u svrhu tržišnog nadzora primenjuju se isključivo dozvoljena odstupanja pri proveri iz Tabele i isključivo postupak opisan u tač. 1-6. ovog priloga. Za parametre iz Tabele ne primenjuju se nikakva druga dozvoljena odstupanja, poput odstupanja koja su navedena u srpskim standardima kojima se preuzimaju odgovarajući harmonizovani standardi, ili bilo kojoj drugoj mernoj metodi.
Tabela
Dozvoljena odstupanja pri proveri
Parametri |
Dozvoljena odstupanja pri proveri |
Neto zapremina i, prema potrebi, neto zapremina odeljka |
Utvrđena vrednost nije manja od deklarisane vrednosti za više od 3 % ili 1 litar, zavisno od toga koja je od te dve vrednosti veća. |
Bruto zapremina i, prema potrebi, bruto zapremina odeljka |
Utvrđena vrednost nije manja od deklarisane vrednosti za više od 3 % ili 1 litar, zavisno od toga koja je od te dve vrednosti veća. |
Ukupna površina za izlaganje i, prema potrebi, ukupna površina odeljka za izlaganje |
Utvrđena vrednost nije veća od deklarisane vrednosti za više od 3 %. |
E daily |
Utvrđena vrednost nije veća od deklarisane vrednosti za više od 10 %. |
AE |
Utvrđena vrednost nije veća od deklarisane vrednosti za više od 10 %. |
U slučaju kada se ispituju tri dodatne jedinice kako je propisano u stavu 3. tačka 4. ovog odeljka, utvrđena vrednost predstavlja aritmetički prosek vrednosti za te tri dodatne jedinice.