PRAVILNIK
O KOLIČINAMA PESTICIDA, METALA I METALOIDA I DRUGIH OTROVNIH SUPSTANCIJA, HEMIOTERAPEUTIKA, ANABOLIKA I DRUGIH SUPSTANCIJA KOJE SE MOGU NALAZITI U NAMIRNICAMA

("Sl. list SRJ", br. 5/92 i 11/92 - ispr.)

Član 1

U namirnicama koje se stavljaju u promet u Saveznoj Republici Jugoslaviji mogu se nalaziti ostaci pesticida, teških metala i nemetala, anabolika, veterinarskih lekova, mikotoksina, policikličkih aromatskih ugljovodonika, polihlorovanih bifenila i drugih kontaminenata u količinama propisanim ovim pravilnikom.

Član 2

Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se hemijska sredstva koja se upotrebljavaju:

1) za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti, štetnih insekata, pregljeva, stonoga, puževa, nematoda, glodara i ptica, za suzbijanje korova ili za regulisanje rasta biljaka;

2) za uništavanje štetočina i gljivica koje napadaju uskladištene poljoprivredne proizvode;

3) za uništavanje insekata i drugih organizama koji prenose prouzrokovače zaraznih bolesti na ljude i životinje i raznih molestanata i parazita kod ljudi i životinja.

Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se i produkti biotransformacije pesticida, kao i zagađenja u gotovom proizvodu.

Član 3

Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina pesticida koje one sadrže prilikom stavljanja u promet nije veća od količine označene u tabeli I - Dozvoljene količine pesticida u namirnicama, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Dozvoljene količine pesticida u vodi koja služi za javno snabdevanje stanovništva kao voda za piće ili za proizvodnju namirnica namenjenih prodaji regulisane su posebnim pravilnikom.

Namirnice i njihovi delovi koji se ispituju na sadržaj pesticida date su po grupama namirnica u tabeli II - Klasifikacija namirnica i delovi namirnica koji se ispituju na sadržaj pesticida, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Začini, mirođije, dodaci hrani (aditivi) i slični proizvodi mogu sadržati do deset puta veće količine, a čajevi do pet puta veće količine pesticida od maksimalno dozvoljenih količina datih u tabeli I.

Kod koncentrata za supe, punomasnog i obranog mleka u prahu, suvog voća i povrća i sličnih dehidriranih namirnica koje se upotrebljavaju razređene ili rekonstruisane, sadržaj pesticida ispituje se na oblik u kome se namirnice upotrebljavaju za ishranu.

Član 5

Ostaci pesticida u kravljem mleku iskazuju se na ukupnu masu mleka. Kod sirovog mleka i punomasnog mleka poreklom od druge životinjske vrste, rezidue se izražavaju na osnovu sadržaja masti. U tabeli I tolerancija za pesticide u mleku odnosi se na sirovo i standardizovano kravlje mleko.

U proizvodima od mleka sa sadržajem masti više od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na sadržaj masti - maksimalni limit je za 25 puta veći od granice utvrđene za mleko.

U proizvodima od mleka sa sadržajem masti manje od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu proizvoda - maksimalni limit je za polovinu manji od utvrđenog limita za mleko.

Ostaci pesticida u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10% iskazuju se na sadržaj masti. U tabeli I tolerancija za pesticide u mesu i proizvodima od mesa odnosi se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%.

U mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti 10% ili manje, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu bez kostiju - maksimalni limit je za 10 puta manji od granice utvrđene u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg.

Član 6

Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita s istim delovanjem mogu se stavljati u promet ako zbir procenata ostataka svakog pesticida i štetnog metabolita u odnosu na njihovu toleranciju ne prelazi 100%.

Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita, s poznatim sinergističkim dejstvom povećanja toksičnosti na toplokrvne organizme, ne mogu se stavljati u promet, bez obzira na količine pesticida, odnosno metabolita koje sadrže.

Član 7

Sirove ili poluprerađene namirnice koje sadrže pesticide u većim količinama nego što je dozvoljeno mogu se stavljati u promet ako, posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje, količina pesticida nije veća od količine određene u tabeli I.

Namirnice iz stava 1 ovog člana mogu se stavljati u promet posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje samo ako se laboratorijskim ispitivanjem u zdravstvenim i drugim organizacijama ovlašćenim za analize i superanalize pesticida u namirnicama utvrdi da količina pesticida nije veća od količine određene u tabeli I.

Član 8

Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina metala i nemetala u tim namirnicama nije veća od količine označene u tabeli III - Dozvoljene količine metala, nemetala i nekih specifičnih kontaminenata u namirnicama izražene u mg/kg, odnosno mg/l, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 9

Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine anabolika (hormone i druge supstancije sa hormonalnim i anabolnim delovanjem) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.

Član 10

Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže:

- supstancije sa tireostatskim delovanjem,

- trankilanse i beta-blokatore,

- hemioterapeutike (nitrofurani, karbadoks, dimetridazol i dr.) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.

Član 11

Mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe i med mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine antibiotika u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.

Član 12

Mleko i proizvodi za mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe, med i ostale namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže ostatke sulfonamida u količinama većim od 0,10 mg/kg.

Član 13

Sveža morska riba ne sme sadržavati više od 20 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.

Smrznuta morska riba, riblje konzerve i pasterizovane polukonzerve ne smeju sadržavati više od 40 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.

Član 14

Polihlorovane bifenile ne smeju sadržavati:

1) mleko i mlečni proizvodi (na sadržaj masti) više od 1,0 mg/kg;

2) živina i ostale vrste mesa (svinjsko, goveđe, ovčje) i njihovi proizvodi (na sadržaj masti) više od 2,0 mg/kg;

3) jaja (bez ljuske) više od 0,3 mg/kg;

4) ribe, školjke, rakovi i mekušci (jestivi deo) više od 3,0 mg/kg.

Član 15

Aflatoksine (B1 + G1) ne smeju sadržavati, i to:

1) pšenica, kukuruz, pirinač, ječam i ostala žita - više od 5 mikrograma/kg;

2) brašna od žita - više od 3 mikrograma/kg;

3) pasulj, grašak, sočivo - više od 5 mikrograma/kg;

4) lešnik, orah, badem, brašno od kokosa - više od 3 mikrograma/kg;

5) pržena kafa, prženi kakaovac i prženi kikiriki - više od 5 mikrograma/kg;

6) čajevi - više od 5 mikrograma/kg;

7) začini - više od 30 mikrograma/kg;

8) meso i proizvodi od mesa - više od 0,5 mikrograma/kg.

Mleko i mlečni proizvodi ne smeju sadržavati aflatoksina M1 više od 0,5 mikrograma/kg, niti aflatoksina B1 više od 0,5 mikrograma/kg.

Namirnice od tač. 1 do 8 ovog člana, kao i mleko i proizvodi od mleka, ne smeju sadržavati ohratoksina više od 10 mikrograma/kg.

Sok od jabuka ne sme sadržavati patulina više od 50 mikrograma/kg.

Žitarice ne smeju sadržavati zearalenona više od 1 mikrograma/kg.

Član 16

Količina benzo(a) pirena u dimljenim proizvodima ne sme biti veća od 5 mikrograma/kg.

Član 17

Ako namirnice ne ispunjavaju uslove iz čl. 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 ovog pravilnika, smatraju se higijenski neispravnim i ne smeju se stavljati u promet.

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o količinama pesticida i drugih otrovnih materija, hormona, antibiotika i mikotoksina koji se mogu nalaziti u životnim namirnicama ("Službeni list SFRJ", br. 59/83 i 79/87).

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

 

DOZVOLJENE KOLIČINE PESTICIDA U NAMIRNICAMA

Tabela I

Redni broj

Trivijalni (generički) naziv

Hemijski naziv

Dozvoljena količina u mg/kg(l) namirnice

Vrsta namirnice

1

2

3

4

5

1

ACEFAT

(I)

O-S-dimetil acetilfosforamidotioat

1,0

0,5

0,2

zelena salata, citrusi

soja, krompir

jabučasto voće, grožđe, hmelj

2

ACIFLUORFEN

(H)

5-(2-hlor-tri-alfa-trifluor-p-tolioksi)-2-nitrobenzoeva kiselina

0,1

0,02

0,02

0,001

soja, kikiriki

meso i proizvodi od mesa

jaja (bez ljuske)

mleko

3

ALAHLOR

(H)

2-hlor-2',6'-dietil-N-metoksimetilacetanilid

0,1

0,02

kukuruz, soja, suncokret, uljana repica

ostalo

4

ALDIKARB

(zajedno sa aldikarbsulfoksidom i aldikarbsulfonom)

(I,NM)

2-metil-2-(metiltio)propionaldehid-0-metilkarbamoiloksim

0,1

0,05

kafa, banane

šećerna repa

5

ALDRIN I DIELDRIN

(pojedinačno ili kombinovano izražen kao dieldrin-HEOD) (I)

(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksahloro-1,4,4a,5,8,8a-heksahidro-1,4:5,8-dimetanonaftalen

(1R),4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8a

R)-1,2,3,4,10,10-heksahloro-1,4,4a,5,6,8,8a-oktahidro-6,7-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen

0,2

0,02

0,01

0,01

0,006

0,01

meso i proizvodi od mesa

jaja (bez ljuske) i proizvodi od jaja

žita i proizvodi

voće, korenasto, gomoljasto i lukovičasto povrće

mleko

ostalo

6

ALFAMETRIN

(I)

/1Rcis/S i /Scis/R par izomera alfa-ciano-3-fenoksibenzil-3-(2,2-dihlorvinil)-2,2-dimetilciklopropan karboksilat

1,0

0,5

0,1

kupus

grožđe, voće, uljana repica

žita, krompir, paradajz, krastavac, šećerna repa

7

AMETRIN

(H)

2-etil-amino-4-izopropilamino-6-metiltio -1,2,3-triazin

0,05

kukukruz

8

AMITRAZ

(I)

N-metil-bis(2,4-ksililiminometil)amin

0,2

jabuke, kruške, grožđe

9

AMITROL

(H)

1H-1,2,4-triazol-3-ilamin

0,05

0,01

jabuke, kruške, grožđe

kukuruz

10

ASULAM

(H)

metil-sulfonilkarbamat

0,02

mleko

11

ATRAZIN

(H)

2-hlor-4-etilamino-6-izopropilamino-1,3,5- triazin

0,1

0,1

0,02

0,001

kukuruz, jabuke, kruške, grožđe

kukuruz

meso, proizvodi od mesa i jaja (bez ljuske)

mleko

12

AZINFOS-METIL

(I)

S-(3,4-dihidro-4-oksobenzo (d)(1,2,3)-triazin-3-ilmetil-0,0-dimetil-fosforditioat

1,0

0,5

grožđe, citrusi

ostalo voće

13

AZIPROTRIN

(H)

4-azido-N-izopropil-6-metiltio-1,3,5-triazin-2-ilamin

0,2

0,1

kupus

grašak, crni luk

14

BENALAKSIL

(F)

metil-N-fenilacetil-N-2,6-ksilil-DL-alaninat

0,1

0,01

grožđe, paradajz, voće, krastavci

krompir, luk

15

BENFLURALIN

(H)

N-butil-N-etil-tri-alfa-trifluor-2,6-dinitro -p-toluidin

0,01

žita

16

BENFURAKARB

(I)

 

etil-N-(2,3-dihidro-2,2-dimetilbenzofuran -7-iloksikarbonil(metil)aminotio)-N-izopropil-beta-alaninat

0,1

krompir, kukuruz, šećerna repa

17

BENOMIL

(zajedno sa karbedazinom i
2-amino-benzimidazolom) (F)

metil-l-(butilkarbamoil)benzimidazol-2-il- karbamat

4,0

2,0

0,5

0,1

citrusi

jabučasto i koštičavo voće

žita, suncokret

šećerna repa i ostalo

18

BENSULTAP

(I)

S-S'-2(dimetilaminotrimetilen-di(benzen -tiosulfonat)

0,1

0,05

žita

krompir

19

BENTAZON

(H)

3-izopropil-1H-benzo-2,1,3-tiadiazin-4-on -2,2-dioksid

0,1

0,05

grašak, soja

pirinač, pšenica, kukuruz

20

BIFENOKS

(H)

metil-5-(2,4-dihlorfenoksi)-2-nitrobenzoat

0,05

suncokret, pšenica, ječam

21

BIFENTRIN

(I)

2-metilbifenil-3-ilmetil-(Z)-(1RS)-cis -3-(2 hlor-3,3,3-trifluorprop-1-enil)-2,2-di- metilciklopropan-karboksilat

0,1

 

0,01

paradajz, krastavci, pasulj, kupusnjače, grožđe, voće

krompir, šećerna repa, uljana repica, žita

22

BITERTANOL

(F)

beta-(1,1'-bifenil-4-iloksi)-alfa-(1,1-dimetiletil)-1H-1,2,4-triazol-etanol

1,0

0,5

jabučasto i koštičavo voće, krastavac

banane, šećerna repa

23

BROMFENOKSIM

(H)

3,5-dibrom-4-hidroksibenzaldehid-2,4-dinitrofenil-oksim

0,1

pšenica, ječam, ovas

24

BROMOKSINIL OKTANOAT

(H)

2,6-dibrom-4-cianofenil oktanoat

0,05

pšenica, ječam

25

BROMPROPILAT

(A)

izopropil-4,4-dibrombenzilat

5,0

3,0

2,0

1,0

0,05

čajevi

citrusi, banane

jabučasto i koštičavo voće, jagode, grožđe

pasulj, soja

ostalo

26

BUPIRIMAT

(F)

5-butil-2-etilamino-6-metil-pirimidin-4-il -dimetil-sulfamat

0,5

0,2

krastavac, jabuke

breskve

27

BUPROFEZIN

(I)

2-terc-butilimino-3-izopropil-5-fenil- 1,3,5-tiadiazinan-4-on

1,0

paradajz, krastavac

28

BUTILAT

(H)

S-etil-di-izobutiltiokarbamat

0,1

kukuruz

29

CIANAZIN

(H)

2-(4-hlor-6-etilamino-1,3,5-triazim-2-ilamino)-2-metilpropionitril

0,05

kukuruz, grašak

30

CIFLUTRIN

(I)

ciano(4-fluoro-3-fenoksifenil)-metil -3-(2,2-dihloretenil)-2,2-dimetilciklopro- pankarboksilat

20,0

hmelj

 

31

CIKLOAT

(H)

S-etil-cikloheksil(etil)tiokarbamat

0,05

šećerna repa

32

CIKLOKSIDIM

(H)

(±)-2-[1-(etoksiimino)butil]-3-hidroksi-5-ti- an-3-ilcikloheks-2-enon

0,5

šećerna repa, krompir, soja suncokret, uljana repica

33

CIMOKSANIL

(F)

1-(2-ciano-2-metoksiiminoacetil)-3-etil-urea

0,1

0,05

0,05

grožđe, paradajz

krompir, luk, hmelj

ostalo

34

CINEB

(F)

cink-etilenbis(ditiokarbamat)(polimer)

 

(vidi: ditiokarbamati)

35

CIPERMETRIN

(I)

(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil -(1RS)-cis,trans-3-(2,2-dihlorovinil)-2,2-di- metilciklopropankarboksilat

1,0

0,5

0,05

0,05

0,01

koštičavo i jabučasto voće, kupusnjače

grožđe, krastavac, paradajz

životinjska mast

krompir, kukuruz, šećerna i uljana repica

mleko, meso i proizvodi od mesa

36

CIPROKONAZOL

(F)

2RS, 3RS; 2RS, 3SR-2-(4-hlorfenil)-3-cik- lopropil-l-(1H-1,2,4-triazol-l-il) butan-2-ol

0,05

0,02

pšenica i ječam

šećerna repa

37

CIRAM

(F)

cink-dimetilditiokarbamat

 

(vidi: ditiokarbamati)

38

CIROMAZIN

(I)

N-ciklopropil-1,3,5-triazin-2,4,6-triamin

0,5

0,2

paradajz

krastavac, lubenice

39

2,4-D (H)

(2,4-dihlorfenoksi) sirćetna kiselina

0,05

žita

40

DALAPON

(H)

2,2-dihlorpropionska kiselina

0,05

žita

41

DAZOMET

(F,H,NM)

tetrahidro-3,5-dimetil-1,3,5-tiadiazin-2-tion

0,2

0,01

krompir, kupusnjače

povrće

42

DDT i derivati

(I)

1,1,1-trihlor-2,2-bis(4-hlorfenil)etan

1,0

0,1

0,1

0,05

0,04

meso i proizvodi od mesa

jaja

voće, povrće, ulje biljnog porekla

žita

mleko

43

DELTAMETRIN

(I)

(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(1R)-cis -3-(2,2-dibromvinil)-2,2-dimetilciklopro- pankarboksilat

10,0

0,1

0,05

0,01

hmelj, čajevi

voće, povrće, masline

grožđe, žita, uljana repica,

šećerna repa, krompir

44

DEMETON-S-METIL

(zajedno sa oksidemetonmetilom i demeton-S-metilsulfonom)

(I)

S-2-etil-tioetil-0,0-dimetil-fosfortioat

0,2

0,1

voće

šećerna repa, soja

 

45

DESMEDIFAM

(H)

etil-3-fenilkarbamoiloksifenil-karbamat

0,1

šećerna repa, smeđi šećer

46

DIAZINON

(I)

0,0-dietil-0,2-izopropil-6-metilpirimidin -4-il-fosfortioat

0,5

0,1

0,05

voće, povrće

suvo koštičavo voće

žita, mleko

47

DIELDRIN

(I)

(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10 -heksa-hlor-1,4,4a,5,6,8,8a-oktahidro -6,7-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen

 

(vidi: aldrin)

 

48

DIFENIL

1,1'-bifenil

3,0

citrusi

49

DIFENZOKVAT

1,2-dimetil-3,5-difenilpirazolium jon

0,05

pšenica, ječam

50

DIFLUBENZURON

(I)

1-(4-hlorfenil)-s-(2,6-difluorbenzoil)urea

1,0

0,1

0,05

jabučasto voće, citrusi

gljive, šećerna repa

meso i proizvodi od mesa, jaja, mleko

51

DIFLUFENIKAN

(H)

2'4'-difluoro-2-(-tri-alfa-trifluor-m-tolioksi)nikotinanilid

0,1

pšenica i ječam

52

DIHLOBENIL

(H)

2,6-dihlorbenzonitril

0,1

voće, grožđe

53

DIHLOFLUANID

(zajedno sa dimetil-aminosulfanilidom)

(F)

N-dihlorfluorametiltio-N', N'-dimetil-N-fenilsulfamid

10,0

jagode, grožđe

54

DIHLORPROP

(H)

(RS)-2-(2,4-dihlorfenoksi) propionska kiselina

0,1

žita

55

DIHLORPROPEN

(NM)

(1,3-dihlorpropen) u odnosu 47% Z-izomera i 40% E-izomera

0,05

povrće, krompir

56

DIHLORVOS

(I)

2,2-dihlorvinil-dimetil-fosfat

5,0

2,0

0,5

0,1

0,05

0,02

kakao

kafa, žita, pirinač, soja, suncokret, pasulj

gljive

voće, povrće

meso i proizvodi od mesa

mleko

57

DIKAMBA

(H)

3,6-dihloro-2-metoksibenzoeva kiselina

0,05

pšenica, ječam ovas, kukuruz

58

DIKLOFOP-METIL

(H)

(RS)-2- [4-(2,4-dihlorfenoksi)-fenoski]-propionska kiselina

0,02

pšenica, ječam, soja, šećerna repa, suncokret

59

DIKOFOL

(A)

2,2,2-trihlor-1,1-bis-(4-hlorfenil)etanol

5,0

1,0

0,5

čaj, hmelj

voće, grožđe

ostalo povrće

60

DIKVAT

(H,Ds)

9,10-dihidro-8a,10a-diazoniafenantren jon

0,5

0,05

soja, uljana repica, suncokret

krompir, voće, grožđe

61

DIMETIPIN

(Ds)

2,3-dihidro-5,6-dimetil-1,4-diti-in -1,1,4,4-tetraoksid

0,2

suncokret

62

DIMETOAT

(I)

0,0-dimetil-S-metilkarbamoilmetil-fosfordi- tioat

1,0

0,1

0,05

masline, voće, povrće

žita, šećerna repa

krompir, čaj

63

DINIKONAZOL

(F)

/E/-/RS/-1-(2,4-dihlorfenil)-4,4-dimetil -2(1H-1,2,4-triazol-l-il)pent-l-en-3-ol

0,05

jabuke, grožđe i žita

64

DINOBUTON

(A,F)

2-sec-butil-4,6-dinitrofenil-izopropil-karbonat

0,5

0,1

voće, krastavci

ostalo

65

DINOKAP

(F)

smesa izomera: 2,6-dinitro-4-oktilfenil krotonata i 2,4-dinitro-6-oktifenilkrotonata

0,1

jabuke, dunje, breskve, grožđe, krastavci

66

DIOKSAKARB

(I)

2-(1,3-dioksolan-2-il)fenil-metilkarbamat

0,05

krompir

67

DIPROPETRIN

(H)

2-etiltio-4,6-di(izopropilamino)-1,3,5-triazin

 

0,1

lubenice, pamuk

68

DITIANON

(F)

5,10-dihidro-5,10-dioksonafto -[2,3-b ]-1,4-ditiin-2,3-dikarbonitril

1,0

jabučasto voće, grožđe

69

DITIOKARBAMATI

(F)

-dimetil-ditiokarbamati (ciram, tiram, ferbam)
-etilen-bis-ditiokarbamati (cineb, maneb, mankozeb) -propilen-bis-ditiokarbamati (propineb, metiram, metiram-metil)

2,0

 

 

1,0

0,2

0,05

koštičavo i jabučasto voće, povrće (osim krastavca i paradajza), kafa, suncokret, začini, čajevi

krastavac, dinja, paradajz, luk

žita

krompir

70

DIURON

(zajedno sa 3,4-dihloranilinom)

(H)

3-(3,4-dihlorfenil)-1,1-dimetilurea

1,0

0,05

špargla

kruške, jabuke, grožđe

71

DODIN

(F)

1-dodecilgvanidinium-acetat

1,0

0,2

jabuke, kruške, trešnje, višnje

ribizle

72

ENDOSULFAN

(zajedno sa alfa i beta endosulfanom i endosulfan sulfatom)

1,4,5,6,7,7-heksahlor-8,9,10-trinorborn-5-en-2,3-ilenbismetilen-sulfit

3,0

1,0

0,1

 

0,004

čajevi

voće, grožđe

meso i proizvodi od mesa, žita, šećerna repa, uljana repica

mleko

73

ENDRIN

(I)

(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-
-heksahlor-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahidro-6-7-
-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen

0,05

0,05

0,01

0,001

jaja

meso i proizvodi od mesa

žita

mleko

74

EPTC

(H)

S-etil-dipropiltiokarbamat

0,05

0,02

kukuruz, suncokret

krompir

75

ESFENVALERAT

(I)

(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(S)-2-(4-hlorfenil)-metilbutirat

0,5

0,05

jabuke, kruške, grožđe, uljana repica, žita

krompir, šećerna repa

76

ETEFON

(RR)

2-hloretil fosforasta kiselina

5,0

3,0

višnja

paradajz

77

ETOFENPROKS

(I)

2-(4-etoksifenil)-2-metilpropil-3-fenoksibenzil eter

10,0

0,5

0,05

čaj,

jabuka, breskva, šećerna repa, ostalo voće

žita

78

ETOFUMESAT

(H)

(±)-2-etoksi-2,3-dihidro-3,3-dimetilbenzofuran-5-il-metansulfonat

0,1

0,05

šećerna repa

meso i proizvodi od mesa

79

ETOPROFOS

(NM,I)

O-etil-S,S-dipropil-fosforoditioat

 

 

0,02

žita, soja, banane, kikiriki, ananas, paradajz, krastavci, kupus, krompir, kukuruz, šećerna repa

80

FENARIMOL

(F)

(± )-2,4'-dihlor-alfa-(pirimidin-5-il)-benzihidril alkohol

0,1

jabuke, grožđe, krastavci, lubenice, dinje

81

FENITROTION

(I)

0,0-dimetil-0,4-nitro-m-tolil-fosforotioat

2,0

0,5

0,1

 

0,05

0,002

citrusi

voće, žito, čaj, grožđe

kakao, šećerna repa, kukuruz, uljana repica, mrkva, kupusnjače, luk

meso i proizvodi od mesa, krompir

mleko

82

FENMEDIFAN

(H)

metil-3-(3-metilkarbaniloiloksi) karbanilat

0,1

jagode, šećerna repa, smeđi šećer

83

FENOKSAPROP-ETIL

(H)

(R)-2[4-(6-hlorbenzoksazol-2-iloksi)fenoksi] propionska kiselina

1,0

0,05

 

0,01

šećerna repa

soja, kikiriki, suncokret, šećerna repa

 

voće, grožđe i ostalo

84

FENPROPATRIN

(I)

(RS)-alfa-cijano-3-fenoksibenzil-2,2,3,3-
-tetrametilciklopropankarboksilat

0,5

0,2

jabučasto voće, grožđe

krastavac, paradajz

85

FENPROPIMORF

(F)

(±)-cis-4-/3-(4-terc-butilfenil)-2-metilpropil/-2,6-dimetilmorfolin

0,2

pšenica, ječam

86

FENTIN

(acetat i hidroksid)

(F)

trifenil kalajni (IV)-acetat i hidroksid

 

1,0

0,1

0,05

celer

mrkva, krompir, šećerna repa, kakao, kafa

ostalo

87

FENTION

(zajedno sa fention-sulfoksidom
i feniton sulfonom)

0,0-dimetil-0,4-metiltio-m-tolil-fosfortioat

1,0

0,5

0,05

masline

grožđe

voće, žita, šećerna repa

88

FENTOAT

S-alfa-etoksikarbonilbenzil-0,0-dimetil-fosfor-

ditioat

0,5

0,2

0,05

citrusi

masline

ostalo

89

FENVALERAT

(I)

(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil- (RS)-2-(4-hlorfenil)-3-metilbutirat

2,0

 

0,5

0,2

0,1

0,05

prokelj, karfiol, trešnje, citrusi, jabučasto voće, kivi, breskve

paprika, lubenica

krastavac, dinja, šljive, grožđe

pasulj, kikiriki, soja, suncokret, uljana repica

šećerna repa, krompir

90

FLAMPROP-M-METIL

(H)

metil-N-benzoil-N-(3-hlor-4-fluorfenil)-

-DL-alaninat

0,1

pšenica

91

FLUAZIFOP-P-BUTIL

(H)

(R)-2/4-(5-trifluorometil-2-piridiloksi)-
fenoksi/ propionska kiselina

1,0

0,5

 

0,2

0,1

uljana repica

soja, kupusnjača, voće, grašak, pasulj,

krompir

mrkva, luk, paradajz, paprika, suncokret

voće, grožđe, šećerna repa

92

FLUCITRINAT

(I)

/RS/-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-/S /-2/4-difluorometoksifenil/-3-metilbutirat

20,0

0,2

0,05

čaj (zeleni)

grožđe

ostalo

93

FLUOROHLORIDON

(H)

3-hlor-4(hlormetil)-1[3-(trifluorometil)-fenil]-2-pirolidinon

0,05

kukuruz, krompir, suncokret, voće, grožđe

94

FLUOROKSIPIR

(H)

4-amino-3,5-dihlor-6-fluoro-2-piridiloksi
sirćetna kiselina

0,1

pšenica, ječam, voće, grožđe

95

FLURENOL

(H)

9-hidroksifluoren-9-karboksilna kiselina

0,05

pšenica, ječam, raž

96

FLUSILAZOL

(F)

bis(4-fluorofenil)-(metil)-1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)silan

0,05

jabuke, grožđe, šećerna repa, pšenica

97

FLUTRIAFOL

(F)

(RS)-2,4-difluoro-alfa-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)benzihidril alkohol

0,1

0,02

pšenica, ječam

šećerna repa, suncokret

98

FLUVALINAT

(I)

(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-N-(2-hlor-tri-alfa-trifluoro-p-tolil)-DL-valinat

0,3

0,1

0,05

jabuke, kruške

krompir

uljana repica

99

FOKSIM

(I)

0,0-dietil-alfa-cianobenzilidenamino-oksi- fosfonotioat

0,05

krompir, luk, uljana repica, šećerna repa, kukuruz

100

FOLPET

(F)

N-(trihlormetiltio)ftalimid

2,0

0,1

jabuke, kruške, grožđe, šljive

krompir

101

FOMESAFEN

(H)

5-[2-hlor-4-(trifluorometil)fenoksi]-N-(metilsulfonil)-2-nitrobenzamid

0,01

soja

102

FONOFOS

(I)

O-etil-S-fenil-(RS)-etilfosfonoditioat

0,1

0,05

kupusnjače, krompir, šećerna repa

žita

103

FORAT

(zajedno sa foratsulfoksidom
i foratsulfonom)

0,0-dietil-S-etil-tiometil-fosforditioat

0,05

žita, šećerna repa, suncokret, pamuk

104

FORMOTION

(I)

S-[formil(metil)karbamoilmetil]-0-0-dimetil-fosforditioat

0,2

0,1

0,05

citrusi

povrće, trešnje, grožđe, masline

šećerna repa

105

FOSALON

(I)

S-6-hlor-2,3-dihidro-2-oksibenzoksazol- 3-ilmetil-0,0-dietil-fosforditioat

2,0

1,0

0,1

jabučasto voće, breskve

citrusi, grašak

krompir, masline, uljana repica

106

FOSETIL-AL

(F)

etil-hidrogen-fosfonat-aluminijum

50,0

5,0

1,0

hmelj

citrusi, grožđe

ananas, dinje, lubenice, krastavci, salata

107

FOSFAMIDON

(I)

2-hlor-2-dietilkarbamoil-1-metilvinil-dimetil-fosfat

0,5

0,4

0,2

0,05

jabučasto voće

citrusi

masline i ostalo voće

žita, krompir

108

FOSFOROVODONIK

(iz aluminijum i magnezijum
fosfida

(I)

PH3

0,1

0,01

žita

brašno, sušeno voće i povrće, čaj

109

FOSMET

(I)

0,0-dimetil-S-ftalimidometil-fosforditioat

 

 

 

10,0

5,0

1,0

0,1

0,05

kivi

citrusi

jabučasto voće, grožđe

koštičavo voće

krompir

110

FUBERIDAZOL

(F, DS)

2-(2-furil)benzimidazol

0,05

žita

111

FURATIOKARB

(I)

butil-2,3-dihidro-2,2-dimetilbenzofuran-7-il-N,N'-dimetil-N,N'-tiodikarbamat

0,1

0,05

0,02

uljana repica

kukuruz, šećerna repa

žita

112

GLIFOSAT

(H)

N-(fosfonometil)glicin

0,2

0,1

soja

kivi, kukuruz, pirinač

113

GLUFOSINAT-AMONIUM

(Ds)

4-[hidroksi(metil)fosfinoil]-DL-homoalanin

0,5

0,2

0,05

krompir, suncokret, uljana repica

grožđe, vino

voće

114

HALOKSIFOP

(H)

(RS-2-[4-(3-hlor-5-trifluorometil-2-piridiloksi)-fenoksi]propionska kiselina

0,1

0,05

0,02

uljana repica

soja, kikiriki, šećerna repa, suncokret

ostalo

115

HCB

(F)

heksahlorbenzen

0,1

0,1

0,05

0,02

0,01

0,002

meso i proizvodi od mesa

sušeno bilje, čaj

povrće, ulja biljnog porekla

jaja (bez ljuske)

žita

mleko

116

HCH

(Alfa+Beta+Delta)

(I)

1,2,3,4,5,6-heksahlorcikloheksan (smeša izomera)

0,2

 

0,1

0,05

 

0,03

0,02

0,02

0,01

0,002

ulja biljnog porekla (nerafinisana i rafinisana) i njihovi proizvodi (na sadržaj masti)

meso i proizvodi od mesa, riba i proizvodi

kakao masa, kakao maslac, proizvodi od
kakaa (na sadržaj masti) i kikiriki

kakao bez ljuske-pržen (na sadržaj masti)

žita, voće, povrće, pekarski slad

jaja (bez ljuske)

kakao prah, kafa, čajevi, začini

mleko

117

HCN

(I)

HCN (cijanovodična kiselina)

15,0

6,0

žita

koštičavo voće, brašno, uljarice,

kakao

kafa, čaj, pasulj, grašak, bob, sočivo

118

HEKSAKONAZOL

(F)

/RS/-2/2,4-dihlorfenil/-1-/1H-1,2,4-triazol -l-il/heksan-2-ol

0,2

0,1

0,05

jabuke i koštičavo voće

krastavci

grožđe, banane

119

HEKSITIAZOKS

(A)

(4RS,5RS)-5-(4-hlorfenil)-N-cikloheksil-4-metil-2-okso-1,3-tiazolidin-3-karboksamid

0,05

0,01

citrusi, jabuke, grožđe

ostalo

120

HEPTAHLOR I

HEPTAHLOR-EPOKSID

(izraženi kao heptahlor)

(I)

1,4,5,6,7,8,8-heptahlor-3a,-4,7,7a-tetrahidro-4,7-metancinden

0,1

0,02

0,01

0,002

meso i proizvodi od mesa, sušeno bilje, čaj

jaja (bez ljuske)

žita, voće, povrće

mleko

121

HEPTENOFOS

(I)

7-hlorobiciklo(3,2,0)hepta-2,6-dien-6-il-di-tilmefosfat

0,1

0,02

voće, povrće

krompir, žita

122

HINOMETIONAT

(F)

6-metil-1,3-ditiolo(4,5-b)kinoksalin-2-on-0,1

 

voće, povrće, jabuke, kruške, lubenice, dinje

123

HLOPIRALID

(3,6-DCP)

(H)

3,6-dihlorpiridin-2-karboksilna kiselina

0,2

0,1

uljana repica, šećerna repa

kukuruz, pšenica, ječam, krompir, soja

124

HLORDAN

(I)

1,2,4,5,6,7,8,8-oktahlor-2,3,3a,4,7,7a-heksa-hidro-4,7-metanoinden

0,05

0,02

0,005

0,002

meso i proizvodi od mesa

voće, povrće, ulja biljnog porekla

žita, jaja (bez ljuske)

mleko

125

HLORFENVINFOS

(Alfa i Beta)

(I)

2-hlor-1-(2,4-dihlorfenil)vinil-dietil-fosfat

1,0

0,1

0,05

citrusi

povrće

pečurke, voće, žita i ostalo

126

HLORIDAZON

(H)

5-amino-4-hloro-2-fenilpiridazin-3(2H)-on

0,1

0,05

šećerna repa, cvekla, blitva

ostalo

127

HLORMEFOS

(I)

S-hlormetil-0,0-dietil-fosforditioat

0,02

šećerna repa, kukuruz, suncokret

128

HLORMEKVAT

(RR)

2-hloretiltrimetil-amonijum

 

 

3,0

1,0

1,0

0,05

kruške

žita

grožđe

ostalo

129

HLOROKSURON

(H)

3-[4-(4-hlorfenoksi)fenil]-1,1-dimetilurea

0,2

voće, povrće

130

HLORPIRIFOS

(I)

0,0-dietil-0-3,5,6-trihlor-2-piridil-fosfortioat

2,0

0,2

0,2

0,1

0,05

kivi

citrusi

grožđe, mahunasto povrće

kupusnjače

ostalo voće, krompir, luk, žita, šećerna repa, suncokret, uljana repica, cvekla

131

HLORPIRIFOS-METIL

(I)

0,0-dimetil-0-3,5,6-trihlor-2-piridil-fosfortioat

5,0

0,5

0,1

žita

jabuke, breskve, grožđe

kupusnjače, čaj

132

HLOPROFAM I PROFAM

(RR)

izopropil-3-hlorfenilkarbamat izopropil -karbanilat

5,0

0,5

krompir

krompir (bez ljuske)

133

HLORTAL-DIMETIL

(H)

dimetil-tetrahlortereftalat

0,02

0,02

jaja (bez ljuske) i proizvodi od jaja

meso i proizvodi od mesa

134

HLORTALONIL

(F)

tetrahlorizoftalonitril

5,0

0,2

0,05

0,02

paradajz

banane

krompir, šećerna repa

ostalo

135

HLORTOLURON

(zajedno sa 3-hlor-4-metil-

-anilinom)

(H)

3-(3-hlor-p-tolil)-1,1-dimetilurea

 

 

0,05

pšenica, ječam

136

IMAZAKVIN

(H)

(RS)-2-(4-izopropil-4-metil-5-okso-2-imida- zolin-2-il)kvinolin-3-karboksilna kiselina

0,05

soja

137

IMAZALIL

(DS)

()-alil-1-(2-4-dihlorfenil)-2-imidazol -1-iletil eter

0,01

žita

138

IMAZETAPIR

(H)

(RS)-5-etil-2-(4-izopropil-4-metil-5-okso -2-imidazolin-2-il) nikotinska kiselina

0,01

soja

139

IPRODION

(F)

3-(3,5-dihlorfenil)-N-izopropil-2,4-dioksoi-midazolidin-1-karboksamid

5,0

2,0

1,0

0,5

0,1

jagode, grožđe, višnje

vino

cikorija

grašak, pasulj, uljana repica, suncokret

crni i beli luk

140

IZOKSABEN

(H)

N-[3-(1-etil-1-metilpropil)izoksazol-5-il] -2,6-dimetoksibenzamid

0,01

pšenica, ječam

141

IZOPROTURON

(H)

3-(4-izopropilfenil)-1,1-dimetilurea

0,05

pšenica, ječam, raž

142

JOKSINIL

(zajedno sa joksinil oktanoatom)

(H)

4-hidroksi-3,5-di-jodbenzonitril

0,05

žita, crni luk

143

KAPTAN

(F)

1,2,3,6-tetrahidro-N-(trihlormetiltio)ftalamid

2,0

 

0,1

jabuke, kruške, grožđe, šljive, breskve,

višnje

ostalo

144

KARBARIL

(I)

1-naftil-metilkarbamat

3,0

 

0,5

0,2

0,1

jabuke, kruške, breskve, grožđe, šljive,

kupus

žita, meso živine, jaja

krompir, ostalo meso i proizvodi od mesa

mleko

145

KARBENDAZIM

(zajedno sa metabolitom

12-aminobenzimidazolom)

(F)

metil-benzimidazol-2-il karbamat

4,0

2,0

0,5

0,1

citrusi

višnje, vino

pšenica, suncokret, ječam

šećerna repa i ostalo

146

KARBOFURAN

(zajedno sa 3-hidroksi-karbofuranom)

(I)

2,3-dihidro-2,2-dimetil-benzofuran-7-il-metil-

-karbamat

0,1

 

0,1

krompir, kukuruz, suncokret, šećerna repa, uljana repica,

banane

147

KARBOKSIN

(zajedno sa karboksin-sulfoksidom i karboksin-sulfonom)

(F/Ds)

5,6-dihidro-2-metil-1,4-oksatiin-3-karboksa-nilid

0,2

pšenica, ječam

148

KARBOSULFAN

(I)

2,3-dihidro-2,2-dimetil-benzofuran-7-il-
(dibutil-aminotio)metilkarbamat

0,1

krompir, kukuruz, šećerna repa, suncokret

149

KLOFENTEZIN

(A)

3,6-bis(2-hlorfenil)-1,2,4,5-tetrazin

0,2

0,1

jabuke, kruške, krastavci,

grožđe

150

KLOMAZON

(H)

2-(2-hlorbenzil)-4,4-dimetil-1,2-oksazolidin-3-on

0,05

soja

151

KLOPIRALID

(H)

3,6-dihlorpiridin-2-karboksilna kiselina

0,3

0,2

0,1

pšenica, ječam

uljana repica

kukuruz, šećerna repa

152

KVINALFOS

(I)

0,0-dietil-0-kvinoksalin-2-il-fosfortioat

0,2

0,1

 

0,05

0,01

citrusi (ceo plod)

voće, kukuruz, grožđe, šećerna repa,

suncokret, uljana repica

citrusi (bez kore)

krompir

153

KVINTOZEN

(F)

pentahlornitrobenzen

 

1,0

banane (ceo plod)

154

KVIZALOFOP-P-ETIL

(H)

(RS)-2-[4-6-(hlorkvinoksalin-2-iloksi)fenok-si]propionska kiselina

0,2

0,05

šećerna repa, soja, suncokret

ostalo

155

LAMBDA-CIHALOTRIN

(I)

(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(Z)-(IR)-cis--3-(2-hlor-3,3,3-trifluoropropenil)-2,2-dime-ilciklopropankarboksilat i (R)-alfa-ciano--3-fenoksibenzil-(Z)-(IS)-cis-3-(2-hlor--3,3,3-trifluoropropenil)-2,2-dimetilciklopro-pan-karboksilat

0,3

0,2

0,1

0,01

salata

povrće, grožđe

voće, citrusi

krompir, žita, kupus, paradajz,

krastavci, šećerna repa, uljana repica

156

LENACIL

(H)

3-cikloheksil-6,7-dihidro-IH-ciklopentapiri-midin-2,4-dion

0,1

šećerna repa, jagode

157

LINDAN

(Gama-HCH)

(I)

99% gama i ozomer 1,2,3,4,5,6-heksahlor-cikloheksan

0,25

0,5

 

0,5

0,1

 

 

0,1

0,05

0,008

0,05

kakao maslac

meso (pitomih zečeva, divljači) i

proizvodi od mesa

voće, jabučasto i koštičavo

meso (goveđe, svinjsko, ovčje, kozje,
konjsko, magareće, od mule i mazge,

živinsko) i proizvodi od mesa

žita

jaja (bez ljuske) i proizvodi, kikiriki

mleko

ostalo

158

LINURON

(zajedno sa 3,4-dihlor-anilinom)

(H)

3-(3,4-dihlorfenil)-l-metoksi-l-metilurea

0,2

 

0,05

mrkva, pasulj, pšenica, ječam, soja, kukuruz, suncokret

ostalo

159

MALATION

(I)

S-1,2-bis(etoksikarbonil)etil-0,0-dimetil

-fosforditioat

3,0

 

2,0

0,5

povrće (osim korenastog povrća),

žita

citrusi

lisnato povrće, grožđe, lubenice

160

MANKOZEB

(F)

kompleks cinka i maneba (sadrži 20% mangana i 2,5% cinka)

 

(vidi: ditiokarbamate)

161

MCPA

(H)

4-hlor-0-toliloksi sirćetna kiselina

0,05

pšenica, ječam, jabuke, kruške,

grožđe, ovas, raž, kukuruz

162

MEKOPROP

(MCPP)

(H)

(RS)-2-(4-hlor-O-toliloksi)
propionska kiselina

0,05

0,01

žita

ostalo

163

METABENZTIAZURON

(H)

1-benzotiazol-2-il-1,3-dimetilurea

0,05

pšenica, ječam, raž, pasulj, grašak

164

METALAKSIL

(F)

metil-N-(2-metoksiacetil)-N-(2,6-ksilil)-DL-alaninat

5,0

3,0

0,6

0,5

0,1

0,05

citrusi

hmelj

vino

grožđe, paradajz, krastavci, kupus

krompir

luk

165

METALDEHID

(Mo)

2,4,6,8-tetrametil-1,3,5,7-tetraoksaciklooktan

0,5

voće, povrće, jagode, grožđe

166

METAM-NATRIJUM

(F,NM)

natrijum-metilditiokarbamat

0,01

povrće

167

METAMIDOFOS

(I)

O-S-dimetil-fosforamidotioat

0,1

0,01

žita

krompir, šećerna repa

168

METAMITRON

(H)

4-amino-4,5-dihidro-3-metil-6-fenil-1,2,4-triazin-5-on

0,05

šećerna repa

169

METAZAHLOR

(H)

2-hlor-N-(pirazol-l-ilmetil)acetat-2'6'-ksilidid

0,05

kupusnjače, uljana repica

170

METIDATION

(I)

S-2,3-dihidro-5-metoksi-2-okso-1,3,4-ti-adiazol-3-ilmetil-0,0-dimetil-fosforditioat

2,0

0,5

0,2

0,1

0,02

citrusi

jabučasto voće, grožđe

koštičavo voće, žita, masline

čaj

krompir

171

METILBROMID

(I)

brom-metan

0,1

0,01

žita, kukuruz

sušeno voće i povrće

172

METIOKARB

(I,Mo,Rep)

4-metiltio-3,5-ksilil-metilkarbamat

0,1

0,05

kupusnjače, krompir, suncokret,

uljana repica, kukuruz

ostalo

173

METIRAM

(F)

amonijum kompleks cineba i polietilen-tiuram disulfida

 

(vidi: ditiokarbamate)

174

METOBROMURON

(zajedno sa 4-bromanilinom)

(H)

3-(4-bromofenil)-l-metoksi-metilurea

0,2

krompir, soja, pasulj, kukuruz

175

METOKSURON

(H)

3-(3-hlor-4-metoksifenil)-1,1-dimetilurea

0,1

0,05

mrkva

pšenica, ječam grožđe, vino

176

METOLAHLOR

(H)

2-hlor-6'-etil-N-(2-metoksi-1-metil-etil) acet-O-toluidid

0,1

0,05

kukuruz, pasulj, šećerna repa, soja,

suncokret

177

METOMIL

(I)

S-metil-N-(metilkarbomoiloksi) tioacetimida

0,1

voće, povrće, grožđe, šećerna repa, kukuruz

178

METRIBUZIN

(H)

4-amino-6-terc-butil-4,5-dihidro-3-metil-tio-1,2,4-triazin-5-on

0,01

krompir, paradajz, soja

179

MIKLOBUTANIL

(F)

2-p-hlorfenil-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)-heksanitril

0,2

jabuke, kruške, grožđe, krastavci

180

MOLINAT

(H)

S-etil-perhidroazepin-1-karbotioat

0,1

pirinač

 

181

MONOKROTOFOS

(I)

dimetil-(E)-1-metil-3-(metilkarbamoil)vinil-fosfat

 

0,2

0,1

0,05

citrusi

kafa

uljana repica, šećerna repa

182

NAPROPAMID

(H)

(RS)-N,N-dietil-2-(1-naftiloksi)propionamid

0,1

voće, grožđe, jagode, paprika, paradajz,
kupusnjače, uljana repica, lubenice

183

NITROTAL-IZOPROPIL

(F)

di-izopropil-5-nitroizoftalat

0,5

jabuke

184

NUARIMOL

(F)

(±)-2-hlor-4'-flour-alfa-(pirimidin-5-il)-benzihidril alkohol

0,1

0,05

jabuke, grožđe, šećerna repa,

banane

185

OFURAK

(F)

(±)-a-2-hlor-N-2,6-ksilil-acetamido-y-butiroakton

0,3

grožđe, vino

186

OKSADIAZON

(H)

5-terc-butil-3-(2,4-dihlor-5-izopropoksifenil)-1,3,4,-oksadiazol-2(3H)-on

0,2

0,05

luk

grožđe, jabuke, kruške

187

OKSADIKSIL

(F)

2-metoksi-N-(2-okso-1,3-oksazolidin-3-il) acet-2,6-ksilidid

1,0

0,75

0,05

grožđe

vino

krompir

188

OKSAMIL

(I)

N,N-dimetil-2-metilkarbamoiloksi-imino-2-(metiltio)acetamid

5,0

1,0

0,2

0,1

citrusi

ananas

banane

kafa, kikiriki, paradajz

189

OKSIDEMETON-METIL

(I)

S-2-etilsulfiniletil-0,0-dimetil-fosfortioat

0,2

0,1

voće, grožđe

šećerna repa

190

OKSIFLUORFEN

(H)

2-hlor-1-(3-etoksi-4-nitrofenoksi)-4-trifluorometilbenzen

0,25

0,05

ulja biljnog porekla

kafa, banane, artičoka, kupusnjače, avokado, kivi, masline, jabučasto i koštičavo voće, datulje, grožđe, luk, suncokret

191

OMETOAT

(I)

0,0-dimetil-S-metilkarbamoilmetil-fosfor-tioat

3,0

0,5

0,2

0,05

hmelj

artičoke

jabuke, kruške, šljive

šećerna repa

192

PAKLOBUTRAZOL

(RR)

(2RS, 3RS)-1-(4-hlorfenil)-4,4-dimetil-2-(1H-1,2,4-triazol-1-il)pentan-3-ol

2,0

jabuke, breskve

193

PARAKVAT

(H,Ds)

1,1'-dimetil-4,4'-bipiridinijum jon

0,05

voće, grožđe

194

PARATION

(I)

0,0-dietil-0-4-nitrofenil-fosfortioat

0,5

0,05

voće, povrće (osim lisnatog povrća), grožđe

žita, ostalo

195

PENDIMETALIN

(H)

N-(1-etilpropil)-2,6-dinitro-3,4-ksilidin

0,1

krompir, crni luk, kukuruz, suncokret, soja, pamuk, kupus, paprika, paradajz

196

PENKONAZOL

(F)

1-(2,4-dihlor-beta-propilfenetil)-1H-1,2,4,-triazol

0,1

0,01

grožđe, kruške, jabuke

ostalo

197

PIPERONIL-BUTOKSID

(Sin)

5- [2-(2-butoksietoksi)etoksimetil]-6-propil-1,3-benzodioksil

10,0

žita

198

PIRAZOFOS

(F)

0-6-etoksikarbonil-5-metil-pirazolo-(1,5a)-pirimidin-2-il-0,0-dietil-fosfortioat

0,3

0,1

jabuke

krastavci

199

PIRETRINI

(piretrim, cinerin, jasmolin,
70:21:7)

(I)

2-metil-4-okso-3-[(Z)-penta-2,4-dienil] ciklopent-2-enil;

3- [(Z)-but-2-enil]-2-metil-4-oksociklopent-2-enil;

2-metil-4-okso-3-[(Z)-pent-2-enil]ciklopent-2-enil

3,0

1,0

žita

voće, povrće

200

PIRIDAFENTION

(I)

0-(1,6-dihidro-6-okso-1-fenilpiridazin-3-il)-0,0-dietil-fosfortioat

0,1

0,05

jabuke, kruške, breskve

krompir, žita, šećerna repa, uljana repica

201

PIRIDAT

(H)

6-hlor-3-fenilpiridazin-4-il-S-oktil-tiokarbamat

0,1

pšenica, ječam, kukuruz, uljana repica, luk

202

PIRIFENOKS

(F)

2'4'-dihlor-2-(3-piridil)acetofenon-0-metiloksim

0,2

0,05

jabuke, kruške

grožđe

203

PIRIMIFOS-METIL

(I)

0,2-dietilamino-6-metilpirimidin-4-il-0,0-di-metil-fosfortioat

 

 

4,0

2,0

1,0

0,5

 

0,2

0,05

žita, kukuruz

kivi, brašno

paradajz

jabuke, kruške, breskve, citrusi, uljana
repica, šećerna repa

paprika, krastavac

krompir

204

PIRIMIKARB

(I)

2-dimetil-amino-5,6-dimetilpirimidin-4-il-dimetilkarbamat

0,2

0,05

voće, paradajz, krastavci, grožđe

žita, krompir, šećerna repa

205

PIROKVILON

(F)

1,2,5,6-tetrahidropirolo(3,2,1-ij)kinolin-4-on

0,2

pirinač

206

PRIMISULFURON

(H)

2-[4,6-bis-(difluorometoksi)pirimidin-2-il-karbamoilsulfomoil]-benzoeva kiselina

0,05

kukuruz

207

PROFAM

(RR)

izopropil-karbanilat

 

(vidi hlorprofam)

208

PROHLORAZ

(F)

N-propil-N-2-(2,4,6-trihlorfenoksi)-etil/-imidazol-1-karboksiamid

5,0

2,0

0,5

0,05

citrusi

avokado

banane

žita

209

PROMETRIN

(H)

2,4-bis(izopropilamino)-6-metiltio-1,3,5-triazin

0,1

0,05

kukuruz, soja, suncokret, grašak, pamuk

krompir

210

PROPAHLOR

(H)

2-hlor-N-izopropilacetanilid

 

0,2

kukuruz, soja, grašak, pasulj, crni luk

211

PROPAMOKARB

(F)

propil-3-(dimetilamino)propilkarbamat

1,0

0,5

0,1

krastavci

paprika

ostalo

212

PROPANIL

(H)

3',4'-dihlorpropionanilid

0,5

pirinač

213

PROPARGIT

(A)

2-(4-terc-butilfenoksi)cikloheksil-prop-2-inil-sulfit

30,0

5,0

2,0

0,1

hmelj

citrusi, kafa, čajevi, začini

jabučasto i koštičavo voće, grožđe

ostalo

214

PROPIKONAZOL

(F)

(±)-1-/2-(2,4-dihlorfenil)-4-propil-1,3-dioksolan-2-il-metil/-1H-1,2,4-triazol

0,1

0,05

banane, pšenica, ječam

grožđe

215

PROPINEB

(F)

cink-propilenbis(ditiokarbamat)(polimer)

 

(vidi ditiokarbamate)

216

PROPIZAMID

(H)

3,5-dihlor-N-(1,1-dimetilpropinil)benzamid

0,1

0,02

salata, šećerna repa

ostalo

217

PROPOKSUR

(I)

2-izopropoksifenil-metilkarbamat

3,0

0,5

 

0,1

voće, povrće

meso živine i proizvodi od mesa, jaja,
krompir

žita, šećerna repa

218

PROSIMIDON

(F)

N-(3,5-dihlorfenil)-1,2-dimetilciklopropan-1,2-dikarboksimid

5,0

2,0

1,0

0,05

jagode

grožđe, višnje, vino

suncokret, paradajz, uljana repica

ostalo

219

PROSULFOKARB

(H)

S-benzil-dipropiltiokarbamat

0,1

0,05

pšenica

ostalo

220

SETOKSIDIM

(H)

(±)-(EZ)-2-(1-etoksiiminobutil)-5-/2-(etil-tio)propil/3-hidroksicikloheks-2-enon

0,2

0,05

0,01

povrće

krompir

šećerna repa, uljana repica, suncokret, soja

221

SIMAZIN

(H)

2-hlor-4,6-bis(etilamino)-1,3,5-triazin

0,5

0,1

0,05

kukuruz

jabuke, kruške, grožđe, maline, ribizle

ostalo

222

SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA NA BAZI NEORGANSKIH
JEDINJENJA SUMPORA

(računato na sumpor)

(F)

 

100,0

50,0

hmelj

voće, povrće (osim korenastog i gomoljastog povrća), čajevi, grožđe

223

SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA NA BAZI NEORGANSKIH
JEDINJENJA BAKRA

(računato kao bakar)

(F)

 

100,0

50,0

40,0

10,0

5,0

hmelj

celer, čaj

grožđe

voće

krompir, luk, paradajz, kupus, krastavci,
ostalo

224

SULFOSAT

(H)

trimetilsulfonijum karboksimetil aminometil-fosfonat

0,5

0,1

pšenica

grožđe, jabuke

225

SULFOTEP

(I)

0,0,0',0'-tetraetil-ditiopirofosfat

0,2

krastavci, paradajz, paprika, zelena salata

226

TEBUKONAZOL

(F)

(RS)-1-p-hlorfenil-4,4-dimetil-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)-pentan-3-ol

0,2

žita

227

TEFLUBENZURON

(I)

1-(3,5-dihlor-2,4-difluorfenil)-3-(2,6-difluorbenzoil)urea

0,5

0,1

jabučasto voće, grožđe

krompir, kupus

228

TERBACIL

(H)

3-terc-butil-5-hlor-6-metiluracil

0,1

citrusi (bez kore), jabuke, kruške

229

TERBUFOS

(I)

S-terc-butiltiometil-0,0-dietil-fosforditioat

0,05

kukuruz, šećerna repa

230

TERBUMETON

(H)

2-tere-butilamino-4-etil-amino-6-metoksi-1,3,5-triazin

0,1

grožđe, jabuke, kruške

231

TERBUTILAZIN
(H)

2-(tere-butilamino)-4-hlor-6-(etilamino)-1,3,5-triazin

0,1

jabuke, grožđe, kruške

232

TERBUTRIN

(H)

2-terc-butilamino-4-etilamino-6-metiltio-1,3,5-triazin

0,05

pšenica, jačam, raž, suncokret

233

TETRADIFON

(A)

4-hlorfenil-2,4,5-trihlorfenil-sulfon

1,0

voće, soja

234

TIABENDAZOL

(F)

2-(tiazol-4-il)benzimidazol

6,0

5,0

3,0

0,4

0,01

citrusi

krompir

jabuke, kruške

banane

krompir bez ljuske

235

TIFENSULFURON

(H)

3-(4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-ilkarba-moilsulfamoil)tiafen-2-karboksilna kiselina

0,02

kukuruz

236

TIOCIKLAM

(I)

N,N-dimetil-1,2,3-tritian-5-ilamin

0,02

uljana repica i krompir

237

TIOFANAT-METIL

(F)

dimetil-4,4'-(o-fenilen)bis(3-tioalofanat)

4,0

0,2

0,1

citrusi

banane

šećerna repa

238

TIOMETON

(I)

S-2-etiltioetil-0,0-dimetil-fosforditioat

 

0,5

0,2

0,05

voće, kikiriki

žita

šećerna repa

239

TIRAM

(F)

tetrametiltiuram-disulfid

 

(vidi: ditiokarbamati)

240

TRALKOKSIDIM

(H)

2-[1-(etoksiimino)propil ]-3-hidroksi-5-(2,4,6-trimetilfenil)-2-cikloheksen-1-on

0,05

žita

241

TRIADIMEFON

(F)

1-(4-hlorfenoksi)-3,3-dimetil-1-(1H-1,2,4-triazol-1-il)butanon

15,0

2,0

1,0

0,5

0,3

0,1

hmelj

ananas

grožđe

jabuke, krastavci, vino

žita

mango

242

TRIADIMENOL

(F)

Beta-(4-hlorfenoksi)-alfa-(1,1-dimetiletil)-1H-1,2,4-triazol-1-etanol

0,2

0,1

0,05

pšenica, ječam, grožđe

krastavci

vino

243

TRIASULFURON

(H)

1- [2-(2-hloretoksi)fenilsulfonil]-3-(4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-il)urea

0,02

pšenica i ječam

244

TRIBENURON-METIL

(H)

2- [4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-il-(metil)-arbamoilsulfamoil/benzoeva kiselina

0,01

ječam, pšenica

245

TRIDEMORF

(F)

2,6-dimetil-4-tridecilmorfolin

0,1

0,05

banane

pšenica, ječam

246

TRIFLUMIZOL

(F)

(E)-4-hlor-tri-alfa-trifluor-N-(1-imidazol-1-il-2-propoksietiliden)-o-toluidin

0,05

jabuke i grožđe

247

TRIFLURALIN

(H)

3-alfa-trifluor-2,6-dinitro-N,N-dipropil-p-toluidin

2,0

0,5

0,1

karfiol

cvekla, kupus, kelj

paprika, paradajz, suncokret, soja, uljana repica, pšenica, ječam, pasulj, pamuk

248

TRIFORIN

(F)

1,4-bis(2,2,2-trihlor-1-formamidetil)piperazin

2,0

0,5

jabuke, koštičavo voće, grožđe,

krastavac, paprika, paradajz, dinje, lubenice, šećerna repa

249

TRIHLORFON

(I)

dimetil-2,2,2-trihlor-1-hidroksietilfosfonat

0,5

0,1

0,1

0,05

voće, povrće, grožđe

žita, krompir, masline, uljana repica

meso i proizvodi od mesa

mleko, šećerna repa

250

VAMIDOTION

(zajedno sa vamidotionsulfoksidom i vamidotionsulfonom)

(I)

0,0-dimetil-S-2-(1-metilkarbamoiletiltio)etil-fosfortioat

0,5

0,05

jabučasto voće, grožđe, šećerna repa

pamuk i ostalo

251

VERNOLAT

(H)

S-propil-dipropiltiokarbamat

0,1

0,05

kikiriki, krompir, soja

kukuruz

252

VINKLOZOLIN

(F)

(RS)-3-(3,5-dihlorfenil)-5metil-5-vinil-1,3-oksazolidin-2,4-dion

10,0

5,0

3,0

1,0

0,1

kivi

koštičavo voće, grožđe, maline, jagode

paradajz

luk, salata, grašak, suncokret, uljana repica

ostalo

 

LEGENDA

Simboli u ovoj tabeli označavaju namenu pesticida:

(A) Akaricid

(Mo) Moluscid

(Ds) Desikant

(NM) Nematocid

(DS) Dezinfekcija semena

(Rep) Repelent

(F) Fungicid

(RR) Regulator rasta bilja

(H) Herbicid

(Sin) Sinergist

(I) Insekticid

 

 

 

 

KLASIFIKACIJA

NAMIRNICA I DELOVI NAMIRNICA KOJI SE ISPITUJU
NA SADRŽAJ PESTICIDA

 

Tabela II

Klasifikacija namirnica

Delovi namirnica koji se ispituju

1

2

Grupa 1: Korenasto i gomoljasto povrće (i dr. bilje)

- celer

Ceo plod, posle uklanjanja gornjeg lisnatog dela (uklanja se takođe i zemlja koja ostane na plodu, pranjem tekućem vodom ili pažljivim četkanjem suvog korena)

- krompir, konzumni

- krompir, ostali

- paštrnjak

- šećerna repa

- repe (cvekla)

 

- rotkve

 

- šargarepa

 

- peršun

 

Grupa 2: Lukovičasto povrće

- beli luk

Ceo plod, posle uklanjanja zemlje koja se nalazi na plodu, pranjem tekućem vodom ili pažljivim četkanjem suvog korena, a zatim kod:

a) belog i crnog luka uklanjanjem žila i ljuske

b) mladog luka i praziluka uklanjanjem žila

- crni luk

- mladi luk

- praziluk

Grupa 3: Lisnato povrće (izuzev porodice Brassica)

- radič, lišće

Ceo plod, posle uklanjanja oštećenih i uvelih listova

- repe, lišće

- salate

- spanać

- zelje

 

- blitva

 

- lišće celera i peršuna

 

Grupa 4: Kupusasto povrće, iz porodice Brassica

- karfiol

Ceo plod, posle ulkanjanja oštećenih i uvelih listova. (Kod karfiola odbacuje se i lišće)

- keleraba

- kelj

- kupus

- prokelj

- slačica

Grupa 5: Stablasto povrće

- artičoke

Ceo plod, posle uklanjanja oštećenih i uvelih listova. Kod celera i šparoge (špargle) uklanja se zemlja koja se nalazi na plodu, pranjem tekućom vodom ili pažljivim četkanjem suvog ploda

- cikorija

- rabarbara

- špargla (šparoge)

Grupa 6: Mahunasto povrće (mahune ili zrno)

- boranija

Ceo plod

- grašak

- pasulj

- soja

- bob

- sočivo

- boranija

 

Grupa 7: Ostalo povrće (sa jestivom pokožicom)

- krastavac

Ceo plod, posle uklanjanja peteljke

- paprika

- patlidžan plavi

- paradajz

 

Grupa 8: Ostalo povrće (sa nejestivom korom)

- dinje

Ceo plod, posle uklanjanja peteljke

- lubenice

 

- bundeva

 

Grupa 9: Voće, citrusi

- grejpfrut

Ceo plod

- limun

 

- mandarina

 

- pomorandža

 

Grupa 10: Jabučasto voće

- dunje

Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i semena

- jabuke

- kruške

Grupa 11: Koštičavo voće

- breskva

Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i koštice

- kajsija

- nektarina

- šljiva

- trešnja

- višnja

Grupa 12: Bobičasto i jagodičasto voće

- drenjine

Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i koštice

- grožđe

- jagode

- kupine

- maline

- ogrozd

- ribizle

 

- borovnice

 

Grupa 13: Ostalo voće (sa jestivom pokožicom)

- masline

Ceo plod, posle uklanjanja peteljki i koštica

- urme

- smokve

Grupa 14: Tropsko voće (sa nejestivom korom - pokožicom)

- ananas

Ceo plod. Kod ananasa, ceo plod posle uklanjanja krune. Avokado i mango: ceo plod, posle uklanjanja koštica, a banane i papaja pulpa

- avokado

- banane

- guava

- kivi

- mango

- papaja

Grupa 15: Žita

- pšenica

Ceo plod (zrno)

- ječam

 

- ovas

 

- raž

 

- pirinač

 

- kukuruz

 

- sirak

 

- heljda

 

Grupa 16: Uljarice mahunaste, zrno

- kikiriki

Ceo plod

Grupa 17: Koštunjavo voće (jezgrasti plodovi)

- badem

Ceo plod, posle uklanjanja ljuske.

Kod lešnika, ceo plod sa pokožicom

- kesten

- lešnik

- orah

Grupa 18: Zrno uljarica, ostalo

- pamuka

Celo zrno

- suncokreta

- uljane repice, maka...

 

Grupa 19: Tropsko zrnevlje

- kafa, u zrnu

Celo zrno

- kakao, u zrnu

Grupa 20: Začini razni

List, koren ili plod

Grupa 21: Čajevi razni

List, koren, plod, cvet

Grupa 22: Meso

- goveđe

Mišićno tkivo (sa vezanim masnim tkivom)

- konjsko

 

- kozije

 

- ovčije

 

- svinjsko

 

- meso divljači (pernate i   dlakave)

 

Grupa 23: Masti, animalne (izdvojene)

- goveđa

Masno tkivo, ili mast kako je isporučena

- ovčija

- svinjska

 

Grupa 24: Iznutrice (goveđe, jareće, svinjske, ovčije)

- jetra

Tkivo iznutrice

- jezik

 

- mozak

 

- pluća

 

- srce

 

- bubreg

 

Grupa 25: Mleko
(sirovo i standardizovano)

Mleko kako je isporučeno

 

Grupa 26: Mlečni proizvodi

- mleko, delimično obrano

Mlečni proizvod kako je isporučen

- mleko obrano

- ostali proizvodi od mleka   sa različitim sadržajem   masti

Grupa 27: Mast, mlečna (izdvojena)

Mast kako je isporučena

Grupa 28: Meso, peradi

Mišićno tkivo (sa vezanim masnim tkivom)

Grupa 29: Mast, peradi (izdvojena)

Masno tkivo

Grupa 30: Iznutrice,
peradi

Tkivo iznutrice

Grupa 31: Jaja

Belance i žumance, posle uklanjanja ljuske

Grupa 32: Ribe

Jestivi deo

Grupa 33: Ulja

Kako je isporučeno

Grupa 34: Gotova jela i
ostale prerađevine

Kako su isporučena

 

 

Tabela III

 

DOZVOLJENE KOLIČINE METALA, NEMETALA
I NEKIH SPECIFIČNIH KONTAMINENATA U NAMIRNICAMA
IZRAŽENE U mg/kg, ODNOSNO mg/l

 

Redni broj i vrsta namirnice

Olovo

Kadmijum

Živa

Metal-živa

Cink

Kalaj

Arsen

Bakar

Gvožđe

Druga zagađenja

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1. Alkohol i sirovi i rafinada

1

 

 

 

2

25

 

10

10

0,5% metanola, ukupni cijanidi 1mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etilkarbamata

2. Bombonski proizvodi

0,5

 

 

 

 

 

0,5

 

 

 

3. Čaj

2

 

 

 

 

 

1

 

 

 

a) domaći čaj

5

 

 

 

 

 

1

 

 

 

4. Čokolada

1

0,02

 

 

 

 

0,5

15

 

 

a) čokolada bez šećera

2

0,05

 

 

 

 

1

30

 

 

b) punjena čokolada

1

 

 

 

 

 

1

20

 

 

5. Dekstroza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) anhidrična

2

 

 

 

 

 

1

2

 

 

b) monohidrična

2

 

 

 

 

 

1

2

 

 

6. Fruktoza

0,5

 

 

 

 

 

1

2

 

 

7. Gljive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) sveže

1

0,5

0,5

 

 

 

0,3

 

 

 

b) suve

5

3

3

 

 

 

1

 

 

 

c) proizvodi u limenoj
   ambalaži

1

0,5

0,5

 

20

150

0,3

 

20

 

d) proizvodi u ambalaži    druge vrste

1

0,5

0,5

 

 

 

0,3

 

 

 

8. Hmelj

1,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Jaja

0,25

0,05

0,05

 

 

 

0,1

 

 

 

a) jaja u prahu

1

0,3

0,1

 

 

 

0,1

 

 

 

b) proizvodi od jaja (majonez    i slični proizvodi)

0,25

0,05

0,05

 

 

 

0,1

2

 

 

10. Kafa i surogati

1

 

 

 

 

 

1

 

 

 

11. Kakao proizvodi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) kakao zrno

2

0,5

 

 

 

 

1

70

 

 

b) kakao pogače i kakao prah

2

0,2

 

 

 

 

1

50

 

 

c) kakao masa i kakao lom

2

0,4

 

 

 

 

1

30

 

 

12. Kvasac

1

 

 

 

 

 

0,5

 

 

 

13. Laktoza

1

 

 

 

 

 

1

2

 

 

14. Likeri

0,5

 

 

 

2

 

 

30

30

0,5% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etilkarbamata

15. Mak

1,0

0,3

0,03

 

 

 

0,5

 

 

 

16. Margarin i slični
    proizvodi

0,1

 

 

 

 

 

0,1

0,1

1,5

nikl 0,5

17. Mast životinjskog
    porekla

0,1

0,05

0,3

 

 

 

0,1

0,4

1,5

 

18. Med

0,5

0,03

 

 

10

 

0,5

1

20

 

19. Meso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) sveže meso

0,5

0,1

0,03

 

 

 

0,1

 

 

 

b) iznutrice

1,0

0,5

0,1

 

 

 

0,5

80**

 

 

20. Mesni proizvodi

 

1,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

a) konzerve

1

0,1

0,05

 

100

100

0,3

 

 

 

b) proizvodi od iznutrica

1

0,5

0,1

 

100***

100***

0,5

 

 

 

c) ostali mesni proizvodi

1

0,1

0,05

 

 

 

0,3

 

 

 

21. Mleko

0,1

0,01

0,01

 

 

 

0,1

 

 

 

22. Mlečni proizvodi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) maslac

0,4

 

0,03

 

 

 

0,1

1

 

 

b) tvrdi sir

1

0,1

0,03

 

 

 

0,1

 

 

 

c) ostali proizvodi

0,4

0,02

0,03

 

 

 

0,1

 

 

 

23. Pića gazirana

0,3

0,03

 

 

 

 

0,3

 

 

 

24. Pirinač

0,4

0,3

0,05

 

 

 

1

 

 

 

25. Pivo

0,3

0,03

0,01

 

 

 

0,3

 

 

 

26. Povrće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) sveže povrće

1

0,05

0,02

 

 

 

0,3

 

 

 

b) sušeno povrće

3

0,3

0,1

 

 

 

1

 

 

 

27. Proizvodi od povrća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) u limenoj ambalaži

1

0,05

0,02

 

20

150

0,5

5

20

 

b) u ambalaži druge vrste

1

0,05

0,02

 

 

 

0,3

5

 

 

c) trostruki koncentrat    paradajza

2

0,1

0,05

 

 

 

1

20

 

 

28. Proizvodi od voća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) u limenoj ambalaži

1

0,05

0,02

 

20

150

0,5

10

 

 

b) u ambalaži druge vrste

1

0,05

0,02

 

 

 

0,5

10

 

 

29. Proizvodi od žita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) brašno

0,4

0,1

0,03

 

 

 

0,5

 

 

 

b) ostali proizvodi

0,4

0,05

0,03

 

 

 

0,5

 

 

 

30. Rakija prirodna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) od voća, grožđa i
   specijalna prirodna rakija

0,5

 

 

 

2

10

10

10

 

2% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etil-karbamata

b) žestoka alkoholna pića

0,5

 

 

 

2

10

10

10

 

0,5% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etil-karbamata

31. Riba sveža

1

0,1

0,5

0,4

 

 

2xx

 

 

 

 

 

1+

1x

0,8x

 

 

4x+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8x+x

 

 

 

32. Riblji proizvodi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) u limenoj ambalaži

2

0,15

0,8

0,6

100

100

2x

30

30

 

 

 

1,5+

1,5x

1x

 

 

4x+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8x+x

 

 

 

b) u ambalaži druge vrste

2

0,15

0,8

0,6

 

 

2xx

 

 

 

 

 

1,5+

1,5x

1x

 

 

4x+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8x+x

 

 

 

33. Riblje ulje

0,4

 

 

 

 

 

0,4

0,4

5

 

34. Sirće

0,3

0,1

 

 

5

10

0,2

5

10

 

35. So kuhinjska

2

0,5

0,1

 

 

 

0,5

2

 

 

36. Sok od voća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) sok od raznih vrsta voća u limenoj ambalaži

0,3

0,03

 

 

51

150

0,2

51

151

 

b) sok od raznih vrsta voća u drugoj ambalaži

0,3

0,03

 

 

5

 

0,2

5

 

 

c) koncentrisani voćni sok, voćni sirup i baza citrusa
(u razređenom stanju)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- u limenoj ambalaži

0,3

0,03

 

 

51

150

0,2

51

151

 

- u drugoj ambalaži

0,3

0,03

 

 

 

 

0,2

5

 

 

37. Šećer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) beli rafinisani

1

 

 

 

 

 

1

1

 

 

b) smeđi

2

 

 

 

 

 

1

10

 

 

c) tečni šećer

1

 

 

 

 

 

1

10

 

 

38. Ulja i masti biljnog porekla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ulja (arahidovo,
kukuruzno, repičino,
sezamovo, od slačice,
sojino, suncokretovo i dr.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- nerafinisano

0,4

 

 

 

 

 

0,4

0,4

5

 

- rafinisano

0,1

 

 

 

 

 

0,1

0,1

1,5

 

- hidrogenirano

0,1

 

 

 

 

 

0,1

0,1

1,5

nikl 0,5

b) kakao maslac

0,5

 

 

 

 

 

0,5

0,4

2

 

39. Uljarice

1

0,5

0,1

 

 

 

1

 

 

 

40. Vina

0,3

0,1

 

 

5

10

0,2

3

5

0,2%metanola fluor 1,5 ukupne folne materije:

a) belo vino 0,5 g/1

b) ružičasto vino 1,5 g/1

c) crno vino 4 g/1

41. Voće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) sveže voće

1

0,05

0,02

 

 

 

0,1

 

 

 

b) sušeno voće

3

0,3

0,1

 

 

 

1

 

 

 

42. Začini

2

 

 

 

 

 

1

 

 

 

43. Žita

0,4

0,1

0,05

 

 

 

1

 

 

 

* U bubrezima

** U jetri

*** U konzervi

 

 

 

_____________________

x Ribe koje duže žive (tuna, sabljarka i dr.) školjke i sl.

xx Plava i rečna riba (2 mg/kg As)

x+x Trilja, ugor i rakovi (8 mg/kg As)

+ Glavonošci

1) Zbir cinka, bakra i gvožđa - 20 mg/kg

 

NAPOMENA: Nepopunjene kolone kod pojedinih otrovnih supstancija znače da za njih nije određen normativ.