PRAVILNIKO KOLIČINAMA PESTICIDA, METALA I METALOIDA I DRUGIH OTROVNIH SUPSTANCIJA, HEMIOTERAPEUTIKA, ANABOLIKA I DRUGIH SUPSTANCIJA KOJE SE MOGU NALAZITI U NAMIRNICAMA("Sl. list SRJ", br. 5/92 i 11/92 - ispr.) |
U namirnicama koje se stavljaju u promet u Saveznoj Republici Jugoslaviji mogu se nalaziti ostaci pesticida, teških metala i nemetala, anabolika, veterinarskih lekova, mikotoksina, policikličkih aromatskih ugljovodonika, polihlorovanih bifenila i drugih kontaminenata u količinama propisanim ovim pravilnikom.
Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se hemijska sredstva koja se upotrebljavaju:
1) za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti, štetnih insekata, pregljeva, stonoga, puževa, nematoda, glodara i ptica, za suzbijanje korova ili za regulisanje rasta biljaka;
2) za uništavanje štetočina i gljivica koje napadaju uskladištene poljoprivredne proizvode;
3) za uništavanje insekata i drugih organizama koji prenose prouzrokovače zaraznih bolesti na ljude i životinje i raznih molestanata i parazita kod ljudi i životinja.
Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se i produkti biotransformacije pesticida, kao i zagađenja u gotovom proizvodu.
Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina pesticida koje one sadrže prilikom stavljanja u promet nije veća od količine označene u tabeli I - Dozvoljene količine pesticida u namirnicama, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Dozvoljene količine pesticida u vodi koja služi za javno snabdevanje stanovništva kao voda za piće ili za proizvodnju namirnica namenjenih prodaji regulisane su posebnim pravilnikom.
Namirnice i njihovi delovi koji se ispituju na sadržaj pesticida date su po grupama namirnica u tabeli II - Klasifikacija namirnica i delovi namirnica koji se ispituju na sadržaj pesticida, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Začini, mirođije, dodaci hrani (aditivi) i slični proizvodi mogu sadržati do deset puta veće količine, a čajevi do pet puta veće količine pesticida od maksimalno dozvoljenih količina datih u tabeli I.
Kod koncentrata za supe, punomasnog i obranog mleka u prahu, suvog voća i povrća i sličnih dehidriranih namirnica koje se upotrebljavaju razređene ili rekonstruisane, sadržaj pesticida ispituje se na oblik u kome se namirnice upotrebljavaju za ishranu.
Ostaci pesticida u kravljem mleku iskazuju se na ukupnu masu mleka. Kod sirovog mleka i punomasnog mleka poreklom od druge životinjske vrste, rezidue se izražavaju na osnovu sadržaja masti. U tabeli I tolerancija za pesticide u mleku odnosi se na sirovo i standardizovano kravlje mleko.
U proizvodima od mleka sa sadržajem masti više od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na sadržaj masti - maksimalni limit je za 25 puta veći od granice utvrđene za mleko.
U proizvodima od mleka sa sadržajem masti manje od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu proizvoda - maksimalni limit je za polovinu manji od utvrđenog limita za mleko.
Ostaci pesticida u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10% iskazuju se na sadržaj masti. U tabeli I tolerancija za pesticide u mesu i proizvodima od mesa odnosi se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%.
U mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti 10% ili manje, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu bez kostiju - maksimalni limit je za 10 puta manji od granice utvrđene u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg.
Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita s istim delovanjem mogu se stavljati u promet ako zbir procenata ostataka svakog pesticida i štetnog metabolita u odnosu na njihovu toleranciju ne prelazi 100%.
Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita, s poznatim sinergističkim dejstvom povećanja toksičnosti na toplokrvne organizme, ne mogu se stavljati u promet, bez obzira na količine pesticida, odnosno metabolita koje sadrže.
Sirove ili poluprerađene namirnice koje sadrže pesticide u većim količinama nego što je dozvoljeno mogu se stavljati u promet ako, posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje, količina pesticida nije veća od količine određene u tabeli I.
Namirnice iz stava 1 ovog člana mogu se stavljati u promet posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje samo ako se laboratorijskim ispitivanjem u zdravstvenim i drugim organizacijama ovlašćenim za analize i superanalize pesticida u namirnicama utvrdi da količina pesticida nije veća od količine određene u tabeli I.
Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina metala i nemetala u tim namirnicama nije veća od količine označene u tabeli III - Dozvoljene količine metala, nemetala i nekih specifičnih kontaminenata u namirnicama izražene u mg/kg, odnosno mg/l, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine anabolika (hormone i druge supstancije sa hormonalnim i anabolnim delovanjem) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.
Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže:
- supstancije sa tireostatskim delovanjem,
- trankilanse i beta-blokatore,
- hemioterapeutike (nitrofurani, karbadoks, dimetridazol i dr.) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.
Mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe i med mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine antibiotika u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.
Mleko i proizvodi za mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe, med i ostale namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže ostatke sulfonamida u količinama većim od 0,10 mg/kg.
Sveža morska riba ne sme sadržavati više od 20 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.
Smrznuta morska riba, riblje konzerve i pasterizovane polukonzerve ne smeju sadržavati više od 40 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.
Polihlorovane bifenile ne smeju sadržavati:
1) mleko i mlečni proizvodi (na sadržaj masti) više od 1,0 mg/kg;
2) živina i ostale vrste mesa (svinjsko, goveđe, ovčje) i njihovi proizvodi (na sadržaj masti) više od 2,0 mg/kg;
3) jaja (bez ljuske) više od 0,3 mg/kg;
4) ribe, školjke, rakovi i mekušci (jestivi deo) više od 3,0 mg/kg.
Aflatoksine (B1 + G1) ne smeju sadržavati, i to:
1) pšenica, kukuruz, pirinač, ječam i ostala žita - više od 5 mikrograma/kg;
2) brašna od žita - više od 3 mikrograma/kg;
3) pasulj, grašak, sočivo - više od 5 mikrograma/kg;
4) lešnik, orah, badem, brašno od kokosa - više od 3 mikrograma/kg;
5) pržena kafa, prženi kakaovac i prženi kikiriki - više od 5 mikrograma/kg;
6) čajevi - više od 5 mikrograma/kg;
7) začini - više od 30 mikrograma/kg;
8) meso i proizvodi od mesa - više od 0,5 mikrograma/kg.
Mleko i mlečni proizvodi ne smeju sadržavati aflatoksina M1 više od 0,5 mikrograma/kg, niti aflatoksina B1 više od 0,5 mikrograma/kg.
Namirnice od tač. 1 do 8 ovog člana, kao i mleko i proizvodi od mleka, ne smeju sadržavati ohratoksina više od 10 mikrograma/kg.
Sok od jabuka ne sme sadržavati patulina više od 50 mikrograma/kg.
Žitarice ne smeju sadržavati zearalenona više od 1 mikrograma/kg.
Količina benzo(a) pirena u dimljenim proizvodima ne sme biti veća od 5 mikrograma/kg.
Ako namirnice ne ispunjavaju uslove iz čl. 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 ovog pravilnika, smatraju se higijenski neispravnim i ne smeju se stavljati u promet.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o količinama pesticida i drugih otrovnih materija, hormona, antibiotika i mikotoksina koji se mogu nalaziti u životnim namirnicama ("Službeni list SFRJ", br. 59/83 i 79/87).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".
DOZVOLJENE KOLIČINE PESTICIDA U NAMIRNICAMA
Tabela I
Redni broj |
Trivijalni (generički) naziv |
Hemijski naziv |
Dozvoljena količina u mg/kg(l) namirnice |
Vrsta namirnice |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
ACEFAT (I) |
O-S-dimetil acetilfosforamidotioat |
1,0 0,5 0,2 |
zelena salata, citrusi soja, krompir jabučasto voće, grožđe, hmelj |
2 |
ACIFLUORFEN (H) |
5-(2-hlor-tri-alfa-trifluor-p-tolioksi)-2-nitrobenzoeva kiselina |
0,1 0,02 0,02 0,001 |
soja, kikiriki meso i proizvodi od mesa jaja (bez ljuske) mleko |
3 |
ALAHLOR (H) |
2-hlor-2',6'-dietil-N-metoksimetilacetanilid |
0,1 0,02 |
kukuruz, soja, suncokret, uljana repica ostalo |
4 |
ALDIKARB (zajedno sa aldikarbsulfoksidom i aldikarbsulfonom) (I,NM) |
2-metil-2-(metiltio)propionaldehid-0-metilkarbamoiloksim |
0,1 0,05 |
kafa, banane šećerna repa |
5 |
ALDRIN I DIELDRIN (pojedinačno ili kombinovano izražen kao dieldrin-HEOD) (I) |
(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksahloro-1,4,4a,5,8,8a-heksahidro-1,4:5,8-dimetanonaftalen (1R),4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8a R)-1,2,3,4,10,10-heksahloro-1,4,4a,5,6,8,8a-oktahidro-6,7-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen |
0,2 0,02 0,01 0,01 0,006 0,01 |
meso i proizvodi od mesa jaja (bez ljuske) i proizvodi od jaja žita i proizvodi voće, korenasto, gomoljasto i lukovičasto povrće mleko ostalo |
6 |
ALFAMETRIN (I) |
/1Rcis/S i /Scis/R par izomera alfa-ciano-3-fenoksibenzil-3-(2,2-dihlorvinil)-2,2-dimetilciklopropan karboksilat |
1,0 0,5 0,1 |
kupus grožđe, voće, uljana repica žita, krompir, paradajz, krastavac, šećerna repa |
7 |
AMETRIN (H) |
2-etil-amino-4-izopropilamino-6-metiltio -1,2,3-triazin |
0,05 |
kukukruz |
8 |
AMITRAZ (I) |
N-metil-bis(2,4-ksililiminometil)amin |
0,2 |
jabuke, kruške, grožđe |
9 |
AMITROL (H) |
1H-1,2,4-triazol-3-ilamin |
0,05 0,01 |
jabuke, kruške, grožđe kukuruz |
10 |
ASULAM (H) |
metil-sulfonilkarbamat |
0,02 |
mleko |
11 |
ATRAZIN (H) |
2-hlor-4-etilamino-6-izopropilamino-1,3,5- triazin |
0,1 0,1 0,02 0,001 |
kukuruz, jabuke, kruške, grožđe kukuruz meso, proizvodi od mesa i jaja (bez ljuske) mleko |
12 |
AZINFOS-METIL (I) |
S-(3,4-dihidro-4-oksobenzo (d)(1,2,3)-triazin-3-ilmetil-0,0-dimetil-fosforditioat |
1,0 0,5 |
grožđe, citrusi ostalo voće |
13 |
AZIPROTRIN (H) |
4-azido-N-izopropil-6-metiltio-1,3,5-triazin-2-ilamin |
0,2 0,1 |
kupus grašak, crni luk |
14 |
BENALAKSIL (F) |
metil-N-fenilacetil-N-2,6-ksilil-DL-alaninat |
0,1 0,01 |
grožđe, paradajz, voće, krastavci krompir, luk |
15 |
BENFLURALIN (H) |
N-butil-N-etil-tri-alfa-trifluor-2,6-dinitro -p-toluidin |
0,01 |
žita |
16 |
BENFURAKARB (I)
|
etil-N-(2,3-dihidro-2,2-dimetilbenzofuran -7-iloksikarbonil(metil)aminotio)-N-izopropil-beta-alaninat |
0,1 |
krompir, kukuruz, šećerna repa |
17 |
BENOMIL (zajedno sa karbedazinom i |
metil-l-(butilkarbamoil)benzimidazol-2-il- karbamat |
4,0 2,0 0,5 0,1 |
citrusi jabučasto i koštičavo voće žita, suncokret šećerna repa i ostalo |
18 |
BENSULTAP (I) |
S-S'-2(dimetilaminotrimetilen-di(benzen -tiosulfonat) |
0,1 0,05 |
žita krompir |
19 |
BENTAZON (H) |
3-izopropil-1H-benzo-2,1,3-tiadiazin-4-on -2,2-dioksid |
0,1 0,05 |
grašak, soja pirinač, pšenica, kukuruz |
20 |
BIFENOKS (H) |
metil-5-(2,4-dihlorfenoksi)-2-nitrobenzoat |
0,05 |
suncokret, pšenica, ječam |
21 |
BIFENTRIN (I) |
2-metilbifenil-3-ilmetil-(Z)-(1RS)-cis -3-(2 hlor-3,3,3-trifluorprop-1-enil)-2,2-di- metilciklopropan-karboksilat |
0,1
0,01 |
paradajz, krastavci, pasulj, kupusnjače, grožđe, voće krompir, šećerna repa, uljana repica, žita |
22 |
BITERTANOL (F) |
beta-(1,1'-bifenil-4-iloksi)-alfa-(1,1-dimetiletil)-1H-1,2,4-triazol-etanol |
1,0 0,5 |
jabučasto i koštičavo voće, krastavac banane, šećerna repa |
23 |
BROMFENOKSIM (H) |
3,5-dibrom-4-hidroksibenzaldehid-2,4-dinitrofenil-oksim |
0,1 |
pšenica, ječam, ovas |
24 |
BROMOKSINIL OKTANOAT (H) |
2,6-dibrom-4-cianofenil oktanoat |
0,05 |
pšenica, ječam |
25 |
BROMPROPILAT (A) |
izopropil-4,4-dibrombenzilat |
5,0 3,0 2,0 1,0 0,05 |
čajevi citrusi, banane jabučasto i koštičavo voće, jagode, grožđe pasulj, soja ostalo |
26 |
BUPIRIMAT (F) |
5-butil-2-etilamino-6-metil-pirimidin-4-il -dimetil-sulfamat |
0,5 0,2 |
krastavac, jabuke breskve |
27 |
BUPROFEZIN (I) |
2-terc-butilimino-3-izopropil-5-fenil- 1,3,5-tiadiazinan-4-on |
1,0 |
paradajz, krastavac |
28 |
BUTILAT (H) |
S-etil-di-izobutiltiokarbamat |
0,1 |
kukuruz |
29 |
CIANAZIN (H) |
2-(4-hlor-6-etilamino-1,3,5-triazim-2-ilamino)-2-metilpropionitril |
0,05 |
kukuruz, grašak |
30 |
CIFLUTRIN (I) |
ciano(4-fluoro-3-fenoksifenil)-metil -3-(2,2-dihloretenil)-2,2-dimetilciklopro- pankarboksilat |
20,0 |
hmelj
|
31 |
CIKLOAT (H) |
S-etil-cikloheksil(etil)tiokarbamat |
0,05 |
šećerna repa |
32 |
CIKLOKSIDIM (H) |
(±)-2-[1-(etoksiimino)butil]-3-hidroksi-5-ti- an-3-ilcikloheks-2-enon |
0,5 |
šećerna repa, krompir, soja suncokret, uljana repica |
33 |
CIMOKSANIL (F) |
1-(2-ciano-2-metoksiiminoacetil)-3-etil-urea |
0,1 0,05 0,05 |
grožđe, paradajz krompir, luk, hmelj ostalo |
34 |
CINEB (F) |
cink-etilenbis(ditiokarbamat)(polimer) |
|
(vidi: ditiokarbamati) |
35 |
CIPERMETRIN (I) |
(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil -(1RS)-cis,trans-3-(2,2-dihlorovinil)-2,2-di- metilciklopropankarboksilat |
1,0 0,5 0,05 0,05 0,01 |
koštičavo i jabučasto voće, kupusnjače grožđe, krastavac, paradajz životinjska mast krompir, kukuruz, šećerna i uljana repica mleko, meso i proizvodi od mesa |
36 |
CIPROKONAZOL (F) |
2RS, 3RS; 2RS, 3SR-2-(4-hlorfenil)-3-cik- lopropil-l-(1H-1,2,4-triazol-l-il) butan-2-ol |
0,05 0,02 |
pšenica i ječam šećerna repa |
37 |
CIRAM (F) |
cink-dimetilditiokarbamat |
|
(vidi: ditiokarbamati) |
38 |
CIROMAZIN (I) |
N-ciklopropil-1,3,5-triazin-2,4,6-triamin |
0,5 0,2 |
paradajz krastavac, lubenice |
39 |
2,4-D (H) |
(2,4-dihlorfenoksi) sirćetna kiselina |
0,05 |
žita |
40 |
DALAPON (H) |
2,2-dihlorpropionska kiselina |
0,05 |
žita |
41 |
DAZOMET (F,H,NM) |
tetrahidro-3,5-dimetil-1,3,5-tiadiazin-2-tion |
0,2 0,01 |
krompir, kupusnjače povrće |
42 |
DDT i derivati (I) |
1,1,1-trihlor-2,2-bis(4-hlorfenil)etan |
1,0 0,1 0,1 0,05 0,04 |
meso i proizvodi od mesa jaja voće, povrće, ulje biljnog porekla žita mleko |
43 |
DELTAMETRIN (I) |
(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(1R)-cis -3-(2,2-dibromvinil)-2,2-dimetilciklopro- pankarboksilat |
10,0 0,1 0,05 0,01 |
hmelj, čajevi voće, povrće, masline grožđe, žita, uljana repica, šećerna repa, krompir |
44 |
DEMETON-S-METIL (zajedno sa oksidemetonmetilom i demeton-S-metilsulfonom) (I) |
S-2-etil-tioetil-0,0-dimetil-fosfortioat |
0,2 0,1 |
voće šećerna repa, soja
|
45 |
DESMEDIFAM (H) |
etil-3-fenilkarbamoiloksifenil-karbamat |
0,1 |
šećerna repa, smeđi šećer |
46 |
DIAZINON (I) |
0,0-dietil-0,2-izopropil-6-metilpirimidin -4-il-fosfortioat |
0,5 0,1 0,05 |
voće, povrće suvo koštičavo voće žita, mleko |
47 |
DIELDRIN (I) |
(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10 -heksa-hlor-1,4,4a,5,6,8,8a-oktahidro -6,7-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen |
|
(vidi: aldrin)
|
48 |
DIFENIL |
1,1'-bifenil |
3,0 |
citrusi |
49 |
DIFENZOKVAT |
1,2-dimetil-3,5-difenilpirazolium jon |
0,05 |
pšenica, ječam |
50 |
DIFLUBENZURON (I) |
1-(4-hlorfenil)-s-(2,6-difluorbenzoil)urea |
1,0 0,1 0,05 |
jabučasto voće, citrusi gljive, šećerna repa meso i proizvodi od mesa, jaja, mleko |
51 |
DIFLUFENIKAN (H) |
2'4'-difluoro-2-(-tri-alfa-trifluor-m-tolioksi)nikotinanilid |
0,1 |
pšenica i ječam |
52 |
DIHLOBENIL (H) |
2,6-dihlorbenzonitril |
0,1 |
voće, grožđe |
53 |
DIHLOFLUANID (zajedno sa dimetil-aminosulfanilidom) (F) |
N-dihlorfluorametiltio-N', N'-dimetil-N-fenilsulfamid |
10,0 |
jagode, grožđe |
54 |
DIHLORPROP (H) |
(RS)-2-(2,4-dihlorfenoksi) propionska kiselina |
0,1 |
žita |
55 |
DIHLORPROPEN (NM) |
(1,3-dihlorpropen) u odnosu 47% Z-izomera i 40% E-izomera |
0,05 |
povrće, krompir |
56 |
DIHLORVOS (I) |
2,2-dihlorvinil-dimetil-fosfat |
5,0 2,0 0,5 0,1 0,05 0,02 |
kakao kafa, žita, pirinač, soja, suncokret, pasulj gljive voće, povrće meso i proizvodi od mesa mleko |
57 |
DIKAMBA (H) |
3,6-dihloro-2-metoksibenzoeva kiselina |
0,05 |
pšenica, ječam ovas, kukuruz |
58 |
DIKLOFOP-METIL (H) |
(RS)-2- [4-(2,4-dihlorfenoksi)-fenoski]-propionska kiselina |
0,02 |
pšenica, ječam, soja, šećerna repa, suncokret |
59 |
DIKOFOL (A) |
2,2,2-trihlor-1,1-bis-(4-hlorfenil)etanol |
5,0 1,0 0,5 |
čaj, hmelj voće, grožđe ostalo povrće |
60 |
DIKVAT (H,Ds) |
9,10-dihidro-8a,10a-diazoniafenantren jon |
0,5 0,05 |
soja, uljana repica, suncokret krompir, voće, grožđe |
61 |
DIMETIPIN (Ds) |
2,3-dihidro-5,6-dimetil-1,4-diti-in -1,1,4,4-tetraoksid |
0,2 |
suncokret |
62 |
DIMETOAT (I) |
0,0-dimetil-S-metilkarbamoilmetil-fosfordi- tioat |
1,0 0,1 0,05 |
masline, voće, povrće žita, šećerna repa krompir, čaj |
63 |
DINIKONAZOL (F) |
/E/-/RS/-1-(2,4-dihlorfenil)-4,4-dimetil -2(1H-1,2,4-triazol-l-il)pent-l-en-3-ol |
0,05 |
jabuke, grožđe i žita |
64 |
DINOBUTON (A,F) |
2-sec-butil-4,6-dinitrofenil-izopropil-karbonat |
0,5 0,1 |
voće, krastavci ostalo |
65 |
DINOKAP (F) |
smesa izomera: 2,6-dinitro-4-oktilfenil krotonata i 2,4-dinitro-6-oktifenilkrotonata |
0,1 |
jabuke, dunje, breskve, grožđe, krastavci |
66 |
DIOKSAKARB (I) |
2-(1,3-dioksolan-2-il)fenil-metilkarbamat |
0,05 |
krompir |
67 |
DIPROPETRIN (H) |
2-etiltio-4,6-di(izopropilamino)-1,3,5-triazin
|
0,1 |
lubenice, pamuk |
68 |
DITIANON (F) |
5,10-dihidro-5,10-dioksonafto -[2,3-b ]-1,4-ditiin-2,3-dikarbonitril |
1,0 |
jabučasto voće, grožđe |
69 |
DITIOKARBAMATI (F) |
-dimetil-ditiokarbamati (ciram, tiram, ferbam) |
2,0
1,0 0,2 0,05 |
koštičavo i jabučasto voće, povrće (osim krastavca i paradajza), kafa, suncokret, začini, čajevi krastavac, dinja, paradajz, luk žita krompir |
70 |
DIURON (zajedno sa 3,4-dihloranilinom) (H) |
3-(3,4-dihlorfenil)-1,1-dimetilurea |
1,0 0,05 |
špargla kruške, jabuke, grožđe |
71 |
DODIN (F) |
1-dodecilgvanidinium-acetat |
1,0 0,2 |
jabuke, kruške, trešnje, višnje ribizle |
72 |
ENDOSULFAN (zajedno sa alfa i beta endosulfanom i endosulfan sulfatom) |
1,4,5,6,7,7-heksahlor-8,9,10-trinorborn-5-en-2,3-ilenbismetilen-sulfit |
3,0 1,0 0,1
0,004 |
čajevi voće, grožđe meso i proizvodi od mesa, žita, šećerna repa, uljana repica mleko |
73 |
ENDRIN (I) |
(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10- |
0,05 0,05 0,01 0,001 |
jaja meso i proizvodi od mesa žita mleko |
74 |
EPTC (H) |
S-etil-dipropiltiokarbamat |
0,05 0,02 |
kukuruz, suncokret krompir |
75 |
ESFENVALERAT (I) |
(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(S)-2-(4-hlorfenil)-metilbutirat |
0,5 0,05 |
jabuke, kruške, grožđe, uljana repica, žita krompir, šećerna repa |
76 |
ETEFON (RR) |
2-hloretil fosforasta kiselina |
5,0 3,0 |
višnja paradajz |
77 |
ETOFENPROKS (I) |
2-(4-etoksifenil)-2-metilpropil-3-fenoksibenzil eter |
10,0 0,5 0,05 |
čaj, jabuka, breskva, šećerna repa, ostalo voće žita |
78 |
ETOFUMESAT (H) |
(±)-2-etoksi-2,3-dihidro-3,3-dimetilbenzofuran-5-il-metansulfonat |
0,1 0,05 |
šećerna repa meso i proizvodi od mesa |
79 |
ETOPROFOS (NM,I) |
O-etil-S,S-dipropil-fosforoditioat
|
0,02 |
žita, soja, banane, kikiriki, ananas, paradajz, krastavci, kupus, krompir, kukuruz, šećerna repa |
80 |
FENARIMOL (F) |
(± )-2,4'-dihlor-alfa-(pirimidin-5-il)-benzihidril alkohol |
0,1 |
jabuke, grožđe, krastavci, lubenice, dinje |
81 |
FENITROTION (I) |
0,0-dimetil-0,4-nitro-m-tolil-fosforotioat |
2,0 0,5 0,1
0,05 0,002 |
citrusi voće, žito, čaj, grožđe kakao, šećerna repa, kukuruz, uljana repica, mrkva, kupusnjače, luk meso i proizvodi od mesa, krompir mleko |
82 |
FENMEDIFAN (H) |
metil-3-(3-metilkarbaniloiloksi) karbanilat |
0,1 |
jagode, šećerna repa, smeđi šećer |
83 |
FENOKSAPROP-ETIL (H) |
(R)-2[4-(6-hlorbenzoksazol-2-iloksi)fenoksi] propionska kiselina |
1,0 0,05
0,01 |
šećerna repa soja, kikiriki, suncokret, šećerna repa
voće, grožđe i ostalo |
84 |
FENPROPATRIN (I) |
(RS)-alfa-cijano-3-fenoksibenzil-2,2,3,3- |
0,5 0,2 |
jabučasto voće, grožđe krastavac, paradajz |
85 |
FENPROPIMORF (F) |
(±)-cis-4-/3-(4-terc-butilfenil)-2-metilpropil/-2,6-dimetilmorfolin |
0,2 |
pšenica, ječam |
86 |
FENTIN (acetat i hidroksid) (F) |
trifenil kalajni (IV)-acetat i hidroksid
|
1,0 0,1 0,05 |
celer mrkva, krompir, šećerna repa, kakao, kafa ostalo |
87 |
FENTION (zajedno sa fention-sulfoksidom |
0,0-dimetil-0,4-metiltio-m-tolil-fosfortioat |
1,0 0,5 0,05 |
masline grožđe voće, žita, šećerna repa |
88 |
FENTOAT |
S-alfa-etoksikarbonilbenzil-0,0-dimetil-fosfor- ditioat |
0,5 0,2 0,05 |
citrusi masline ostalo |
89 |
FENVALERAT (I) |
(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil- (RS)-2-(4-hlorfenil)-3-metilbutirat |
2,0
0,5 0,2 0,1 0,05 |
prokelj, karfiol, trešnje, citrusi, jabučasto voće, kivi, breskve paprika, lubenica krastavac, dinja, šljive, grožđe pasulj, kikiriki, soja, suncokret, uljana repica šećerna repa, krompir |
90 |
FLAMPROP-M-METIL (H) |
metil-N-benzoil-N-(3-hlor-4-fluorfenil)- -DL-alaninat |
0,1 |
pšenica |
91 |
FLUAZIFOP-P-BUTIL (H) |
(R)-2/4-(5-trifluorometil-2-piridiloksi)- |
1,0 0,5
0,2 0,1 |
uljana repica soja, kupusnjača, voće, grašak, pasulj, krompir mrkva, luk, paradajz, paprika, suncokret voće, grožđe, šećerna repa |
92 |
FLUCITRINAT (I) |
/RS/-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-/S /-2/4-difluorometoksifenil/-3-metilbutirat |
20,0 0,2 0,05 |
čaj (zeleni) grožđe ostalo |
93 |
FLUOROHLORIDON (H) |
3-hlor-4(hlormetil)-1[3-(trifluorometil)-fenil]-2-pirolidinon |
0,05 |
kukuruz, krompir, suncokret, voće, grožđe |
94 |
FLUOROKSIPIR (H) |
4-amino-3,5-dihlor-6-fluoro-2-piridiloksi |
0,1 |
pšenica, ječam, voće, grožđe |
95 |
FLURENOL (H) |
9-hidroksifluoren-9-karboksilna kiselina |
0,05 |
pšenica, ječam, raž |
96 |
FLUSILAZOL (F) |
bis(4-fluorofenil)-(metil)-1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)silan |
0,05 |
jabuke, grožđe, šećerna repa, pšenica |
97 |
FLUTRIAFOL (F) |
(RS)-2,4-difluoro-alfa-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)benzihidril alkohol |
0,1 0,02 |
pšenica, ječam šećerna repa, suncokret |
98 |
FLUVALINAT (I) |
(RS)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-N-(2-hlor-tri-alfa-trifluoro-p-tolil)-DL-valinat |
0,3 0,1 0,05 |
jabuke, kruške krompir uljana repica |
99 |
FOKSIM (I) |
0,0-dietil-alfa-cianobenzilidenamino-oksi- fosfonotioat |
0,05 |
krompir, luk, uljana repica, šećerna repa, kukuruz |
100 |
FOLPET (F) |
N-(trihlormetiltio)ftalimid |
2,0 0,1 |
jabuke, kruške, grožđe, šljive krompir |
101 |
FOMESAFEN (H) |
5-[2-hlor-4-(trifluorometil)fenoksi]-N-(metilsulfonil)-2-nitrobenzamid |
0,01 |
soja |
102 |
FONOFOS (I) |
O-etil-S-fenil-(RS)-etilfosfonoditioat |
0,1 0,05 |
kupusnjače, krompir, šećerna repa žita |
103 |
FORAT (zajedno sa foratsulfoksidom |
0,0-dietil-S-etil-tiometil-fosforditioat |
0,05 |
žita, šećerna repa, suncokret, pamuk |
104 |
FORMOTION (I) |
S-[formil(metil)karbamoilmetil]-0-0-dimetil-fosforditioat |
0,2 0,1 0,05 |
citrusi povrće, trešnje, grožđe, masline šećerna repa |
105 |
FOSALON (I) |
S-6-hlor-2,3-dihidro-2-oksibenzoksazol- 3-ilmetil-0,0-dietil-fosforditioat |
2,0 1,0 0,1 |
jabučasto voće, breskve citrusi, grašak krompir, masline, uljana repica |
106 |
FOSETIL-AL (F) |
etil-hidrogen-fosfonat-aluminijum |
50,0 5,0 1,0 |
hmelj citrusi, grožđe ananas, dinje, lubenice, krastavci, salata |
107 |
FOSFAMIDON (I) |
2-hlor-2-dietilkarbamoil-1-metilvinil-dimetil-fosfat |
0,5 0,4 0,2 0,05 |
jabučasto voće citrusi masline i ostalo voće žita, krompir |
108 |
FOSFOROVODONIK (iz aluminijum i magnezijum (I) |
PH3 |
0,1 0,01 |
žita brašno, sušeno voće i povrće, čaj |
109 |
FOSMET (I) |
0,0-dimetil-S-ftalimidometil-fosforditioat
|
10,0 5,0 1,0 0,1 0,05 |
kivi citrusi jabučasto voće, grožđe koštičavo voće krompir |
110 |
FUBERIDAZOL (F, DS) |
2-(2-furil)benzimidazol |
0,05 |
žita |
111 |
FURATIOKARB (I) |
butil-2,3-dihidro-2,2-dimetilbenzofuran-7-il-N,N'-dimetil-N,N'-tiodikarbamat |
0,1 0,05 0,02 |
uljana repica kukuruz, šećerna repa žita |
112 |
GLIFOSAT (H) |
N-(fosfonometil)glicin |
0,2 0,1 |
soja kivi, kukuruz, pirinač |
113 |
GLUFOSINAT-AMONIUM (Ds) |
4-[hidroksi(metil)fosfinoil]-DL-homoalanin |
0,5 0,2 0,05 |
krompir, suncokret, uljana repica grožđe, vino voće |
114 |
HALOKSIFOP (H) |
(RS-2-[4-(3-hlor-5-trifluorometil-2-piridiloksi)-fenoksi]propionska kiselina |
0,1 0,05 0,02 |
uljana repica soja, kikiriki, šećerna repa, suncokret ostalo |
115 |
HCB (F) |
heksahlorbenzen |
0,1 0,1 0,05 0,02 0,01 0,002 |
meso i proizvodi od mesa sušeno bilje, čaj povrće, ulja biljnog porekla jaja (bez ljuske) žita mleko |
116 |
HCH (Alfa+Beta+Delta) (I) |
1,2,3,4,5,6-heksahlorcikloheksan (smeša izomera) |
0,2
0,1 0,05
0,03 0,02 0,02 0,01 0,002 |
ulja biljnog porekla (nerafinisana i rafinisana) i njihovi proizvodi (na sadržaj masti) meso i proizvodi od mesa, riba i proizvodi kakao masa, kakao maslac, proizvodi od kakao bez ljuske-pržen (na sadržaj masti) žita, voće, povrće, pekarski slad jaja (bez ljuske) kakao prah, kafa, čajevi, začini mleko |
117 |
HCN (I) |
HCN (cijanovodična kiselina) |
15,0 6,0 |
žita koštičavo voće, brašno, uljarice, kakao kafa, čaj, pasulj, grašak, bob, sočivo |
118 |
HEKSAKONAZOL (F) |
/RS/-2/2,4-dihlorfenil/-1-/1H-1,2,4-triazol -l-il/heksan-2-ol |
0,2 0,1 0,05 |
jabuke i koštičavo voće krastavci grožđe, banane |
119 |
HEKSITIAZOKS (A) |
(4RS,5RS)-5-(4-hlorfenil)-N-cikloheksil-4-metil-2-okso-1,3-tiazolidin-3-karboksamid |
0,05 0,01 |
citrusi, jabuke, grožđe ostalo |
120 |
HEPTAHLOR I HEPTAHLOR-EPOKSID (izraženi kao heptahlor) (I) |
1,4,5,6,7,8,8-heptahlor-3a,-4,7,7a-tetrahidro-4,7-metancinden |
0,1 0,02 0,01 0,002 |
meso i proizvodi od mesa, sušeno bilje, čaj jaja (bez ljuske) žita, voće, povrće mleko |
121 |
HEPTENOFOS (I) |
7-hlorobiciklo(3,2,0)hepta-2,6-dien-6-il-di-tilmefosfat |
0,1 0,02 |
voće, povrće krompir, žita |
122 |
HINOMETIONAT (F) |
6-metil-1,3-ditiolo(4,5-b)kinoksalin-2-on-0,1 |
|
voće, povrće, jabuke, kruške, lubenice, dinje |
123 |
HLOPIRALID (3,6-DCP) (H) |
3,6-dihlorpiridin-2-karboksilna kiselina |
0,2 0,1 |
uljana repica, šećerna repa kukuruz, pšenica, ječam, krompir, soja |
124 |
HLORDAN (I) |
1,2,4,5,6,7,8,8-oktahlor-2,3,3a,4,7,7a-heksa-hidro-4,7-metanoinden |
0,05 0,02 0,005 0,002 |
meso i proizvodi od mesa voće, povrće, ulja biljnog porekla žita, jaja (bez ljuske) mleko |
125 |
HLORFENVINFOS (Alfa i Beta) (I) |
2-hlor-1-(2,4-dihlorfenil)vinil-dietil-fosfat |
1,0 0,1 0,05 |
citrusi povrće pečurke, voće, žita i ostalo |
126 |
HLORIDAZON (H) |
5-amino-4-hloro-2-fenilpiridazin-3(2H)-on |
0,1 0,05 |
šećerna repa, cvekla, blitva ostalo |
127 |
HLORMEFOS (I) |
S-hlormetil-0,0-dietil-fosforditioat |
0,02 |
šećerna repa, kukuruz, suncokret |
128 |
HLORMEKVAT (RR) |
2-hloretiltrimetil-amonijum
|
3,0 1,0 1,0 0,05 |
kruške žita grožđe ostalo |
129 |
HLOROKSURON (H) |
3-[4-(4-hlorfenoksi)fenil]-1,1-dimetilurea |
0,2 |
voće, povrće |
130 |
HLORPIRIFOS (I) |
0,0-dietil-0-3,5,6-trihlor-2-piridil-fosfortioat |
2,0 0,2 0,2 0,1 0,05 |
kivi citrusi grožđe, mahunasto povrće kupusnjače ostalo voće, krompir, luk, žita, šećerna repa, suncokret, uljana repica, cvekla |
131 |
HLORPIRIFOS-METIL (I) |
0,0-dimetil-0-3,5,6-trihlor-2-piridil-fosfortioat |
5,0 0,5 0,1 |
žita jabuke, breskve, grožđe kupusnjače, čaj |
132 |
HLOPROFAM I PROFAM (RR) |
izopropil-3-hlorfenilkarbamat izopropil -karbanilat |
5,0 0,5 |
krompir krompir (bez ljuske) |
133 |
HLORTAL-DIMETIL (H) |
dimetil-tetrahlortereftalat |
0,02 0,02 |
jaja (bez ljuske) i proizvodi od jaja meso i proizvodi od mesa |
134 |
HLORTALONIL (F) |
tetrahlorizoftalonitril |
5,0 0,2 0,05 0,02 |
paradajz banane krompir, šećerna repa ostalo |
135 |
HLORTOLURON (zajedno sa 3-hlor-4-metil- -anilinom) (H) |
3-(3-hlor-p-tolil)-1,1-dimetilurea
|
0,05 |
pšenica, ječam |
136 |
IMAZAKVIN (H) |
(RS)-2-(4-izopropil-4-metil-5-okso-2-imida- zolin-2-il)kvinolin-3-karboksilna kiselina |
0,05 |
soja |
137 |
IMAZALIL (DS) |
()-alil-1-(2-4-dihlorfenil)-2-imidazol -1-iletil eter |
0,01 |
žita |
138 |
IMAZETAPIR (H) |
(RS)-5-etil-2-(4-izopropil-4-metil-5-okso -2-imidazolin-2-il) nikotinska kiselina |
0,01 |
soja |
139 |
IPRODION (F) |
3-(3,5-dihlorfenil)-N-izopropil-2,4-dioksoi-midazolidin-1-karboksamid |
5,0 2,0 1,0 0,5 0,1 |
jagode, grožđe, višnje vino cikorija grašak, pasulj, uljana repica, suncokret crni i beli luk |
140 |
IZOKSABEN (H) |
N-[3-(1-etil-1-metilpropil)izoksazol-5-il] -2,6-dimetoksibenzamid |
0,01 |
pšenica, ječam |
141 |
IZOPROTURON (H) |
3-(4-izopropilfenil)-1,1-dimetilurea |
0,05 |
pšenica, ječam, raž |
142 |
JOKSINIL (zajedno sa joksinil oktanoatom) (H) |
4-hidroksi-3,5-di-jodbenzonitril |
0,05 |
žita, crni luk |
143 |
KAPTAN (F) |
1,2,3,6-tetrahidro-N-(trihlormetiltio)ftalamid |
2,0
0,1 |
jabuke, kruške, grožđe, šljive, breskve, višnje ostalo |
144 |
KARBARIL (I) |
1-naftil-metilkarbamat |
3,0
0,5 0,2 0,1 |
jabuke, kruške, breskve, grožđe, šljive, kupus žita, meso živine, jaja krompir, ostalo meso i proizvodi od mesa mleko |
145 |
KARBENDAZIM (zajedno sa metabolitom 12-aminobenzimidazolom) (F) |
metil-benzimidazol-2-il karbamat |
4,0 2,0 0,5 0,1 |
citrusi višnje, vino pšenica, suncokret, ječam šećerna repa i ostalo |
146 |
KARBOFURAN (zajedno sa 3-hidroksi-karbofuranom) (I) |
2,3-dihidro-2,2-dimetil-benzofuran-7-il-metil- -karbamat |
0,1
0,1 |
krompir, kukuruz, suncokret, šećerna repa, uljana repica, banane |
147 |
KARBOKSIN (zajedno sa karboksin-sulfoksidom i karboksin-sulfonom) (F/Ds) |
5,6-dihidro-2-metil-1,4-oksatiin-3-karboksa-nilid |
0,2 |
pšenica, ječam |
148 |
KARBOSULFAN (I) |
2,3-dihidro-2,2-dimetil-benzofuran-7-il- |
0,1 |
krompir, kukuruz, šećerna repa, suncokret |
149 |
KLOFENTEZIN (A) |
3,6-bis(2-hlorfenil)-1,2,4,5-tetrazin |
0,2 0,1 |
jabuke, kruške, krastavci, grožđe |
150 |
KLOMAZON (H) |
2-(2-hlorbenzil)-4,4-dimetil-1,2-oksazolidin-3-on |
0,05 |
soja |
151 |
KLOPIRALID (H) |
3,6-dihlorpiridin-2-karboksilna kiselina |
0,3 0,2 0,1 |
pšenica, ječam uljana repica kukuruz, šećerna repa |
152 |
KVINALFOS (I) |
0,0-dietil-0-kvinoksalin-2-il-fosfortioat |
0,2 0,1
0,05 0,01 |
citrusi (ceo plod) voće, kukuruz, grožđe, šećerna repa, suncokret, uljana repica citrusi (bez kore) krompir |
153 |
KVINTOZEN (F) |
pentahlornitrobenzen
|
1,0 |
banane (ceo plod) |
154 |
KVIZALOFOP-P-ETIL (H) |
(RS)-2-[4-6-(hlorkvinoksalin-2-iloksi)fenok-si]propionska kiselina |
0,2 0,05 |
šećerna repa, soja, suncokret ostalo |
155 |
LAMBDA-CIHALOTRIN (I) |
(S)-alfa-ciano-3-fenoksibenzil-(Z)-(IR)-cis--3-(2-hlor-3,3,3-trifluoropropenil)-2,2-dime-ilciklopropankarboksilat i (R)-alfa-ciano--3-fenoksibenzil-(Z)-(IS)-cis-3-(2-hlor--3,3,3-trifluoropropenil)-2,2-dimetilciklopro-pan-karboksilat |
0,3 0,2 0,1 0,01 |
salata povrće, grožđe voće, citrusi krompir, žita, kupus, paradajz, krastavci, šećerna repa, uljana repica |
156 |
LENACIL (H) |
3-cikloheksil-6,7-dihidro-IH-ciklopentapiri-midin-2,4-dion |
0,1 |
šećerna repa, jagode |
157 |
LINDAN (Gama-HCH) (I) |
99% gama i ozomer 1,2,3,4,5,6-heksahlor-cikloheksan |
0,25 0,5
0,5 0,1
0,1 0,05 0,008 0,05 |
kakao maslac meso (pitomih zečeva, divljači) i proizvodi od mesa voće, jabučasto i koštičavo meso (goveđe, svinjsko, ovčje, kozje, živinsko) i proizvodi od mesa žita jaja (bez ljuske) i proizvodi, kikiriki mleko ostalo |
158 |
LINURON (zajedno sa 3,4-dihlor-anilinom) (H) |
3-(3,4-dihlorfenil)-l-metoksi-l-metilurea |
0,2
0,05 |
mrkva, pasulj, pšenica, ječam, soja, kukuruz, suncokret ostalo |
159 |
MALATION (I) |
S-1,2-bis(etoksikarbonil)etil-0,0-dimetil -fosforditioat |
3,0
2,0 0,5 |
povrće (osim korenastog povrća), žita citrusi lisnato povrće, grožđe, lubenice |
160 |
MANKOZEB (F) |
kompleks cinka i maneba (sadrži 20% mangana i 2,5% cinka) |
|
(vidi: ditiokarbamate) |
161 |
MCPA (H) |
4-hlor-0-toliloksi sirćetna kiselina |
0,05 |
pšenica, ječam, jabuke, kruške, grožđe, ovas, raž, kukuruz |
162 |
MEKOPROP (MCPP) (H) |
(RS)-2-(4-hlor-O-toliloksi) |
0,05 0,01 |
žita ostalo |
163 |
METABENZTIAZURON (H) |
1-benzotiazol-2-il-1,3-dimetilurea |
0,05 |
pšenica, ječam, raž, pasulj, grašak |
164 |
METALAKSIL (F) |
metil-N-(2-metoksiacetil)-N-(2,6-ksilil)-DL-alaninat |
5,0 3,0 0,6 0,5 0,1 0,05 |
citrusi hmelj vino grožđe, paradajz, krastavci, kupus krompir luk |
165 |
METALDEHID (Mo) |
2,4,6,8-tetrametil-1,3,5,7-tetraoksaciklooktan |
0,5 |
voće, povrće, jagode, grožđe |
166 |
METAM-NATRIJUM (F,NM) |
natrijum-metilditiokarbamat |
0,01 |
povrće |
167 |
METAMIDOFOS (I) |
O-S-dimetil-fosforamidotioat |
0,1 0,01 |
žita krompir, šećerna repa |
168 |
METAMITRON (H) |
4-amino-4,5-dihidro-3-metil-6-fenil-1,2,4-triazin-5-on |
0,05 |
šećerna repa |
169 |
METAZAHLOR (H) |
2-hlor-N-(pirazol-l-ilmetil)acetat-2'6'-ksilidid |
0,05 |
kupusnjače, uljana repica |
170 |
METIDATION (I) |
S-2,3-dihidro-5-metoksi-2-okso-1,3,4-ti-adiazol-3-ilmetil-0,0-dimetil-fosforditioat |
2,0 0,5 0,2 0,1 0,02 |
citrusi jabučasto voće, grožđe koštičavo voće, žita, masline čaj krompir |
171 |
METILBROMID (I) |
brom-metan |
0,1 0,01 |
žita, kukuruz sušeno voće i povrće |
172 |
METIOKARB (I,Mo,Rep) |
4-metiltio-3,5-ksilil-metilkarbamat |
0,1 0,05 |
kupusnjače, krompir, suncokret, uljana repica, kukuruz ostalo |
173 |
METIRAM (F) |
amonijum kompleks cineba i polietilen-tiuram disulfida |
|
(vidi: ditiokarbamate) |
174 |
METOBROMURON (zajedno sa 4-bromanilinom) (H) |
3-(4-bromofenil)-l-metoksi-metilurea |
0,2 |
krompir, soja, pasulj, kukuruz |
175 |
METOKSURON (H) |
3-(3-hlor-4-metoksifenil)-1,1-dimetilurea |
0,1 0,05 |
mrkva pšenica, ječam grožđe, vino |
176 |
METOLAHLOR (H) |
2-hlor-6'-etil-N-(2-metoksi-1-metil-etil) acet-O-toluidid |
0,1 0,05 |
kukuruz, pasulj, šećerna repa, soja, suncokret |
177 |
METOMIL (I) |
S-metil-N-(metilkarbomoiloksi) tioacetimida |
0,1 |
voće, povrće, grožđe, šećerna repa, kukuruz |
178 |
METRIBUZIN (H) |
4-amino-6-terc-butil-4,5-dihidro-3-metil-tio-1,2,4-triazin-5-on |
0,01 |
krompir, paradajz, soja |
179 |
MIKLOBUTANIL (F) |
2-p-hlorfenil-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)-heksanitril |
0,2 |
jabuke, kruške, grožđe, krastavci |
180 |
MOLINAT (H) |
S-etil-perhidroazepin-1-karbotioat |
0,1 |
pirinač
|
181 |
MONOKROTOFOS (I) |
dimetil-(E)-1-metil-3-(metilkarbamoil)vinil-fosfat
|
0,2 0,1 0,05 |
citrusi kafa uljana repica, šećerna repa |
182 |
NAPROPAMID (H) |
(RS)-N,N-dietil-2-(1-naftiloksi)propionamid |
0,1 |
voće, grožđe, jagode, paprika, paradajz, |
183 |
NITROTAL-IZOPROPIL (F) |
di-izopropil-5-nitroizoftalat |
0,5 |
jabuke |
184 |
NUARIMOL (F) |
(±)-2-hlor-4'-flour-alfa-(pirimidin-5-il)-benzihidril alkohol |
0,1 0,05 |
jabuke, grožđe, šećerna repa, banane |
185 |
OFURAK (F) |
(±)-a-2-hlor-N-2,6-ksilil-acetamido-y-butiroakton |
0,3 |
grožđe, vino |
186 |
OKSADIAZON (H) |
5-terc-butil-3-(2,4-dihlor-5-izopropoksifenil)-1,3,4,-oksadiazol-2(3H)-on |
0,2 0,05 |
luk grožđe, jabuke, kruške |
187 |
OKSADIKSIL (F) |
2-metoksi-N-(2-okso-1,3-oksazolidin-3-il) acet-2,6-ksilidid |
1,0 0,75 0,05 |
grožđe vino krompir |
188 |
OKSAMIL (I) |
N,N-dimetil-2-metilkarbamoiloksi-imino-2-(metiltio)acetamid |
5,0 1,0 0,2 0,1 |
citrusi ananas banane kafa, kikiriki, paradajz |
189 |
OKSIDEMETON-METIL (I) |
S-2-etilsulfiniletil-0,0-dimetil-fosfortioat |
0,2 0,1 |
voće, grožđe šećerna repa |
190 |
OKSIFLUORFEN (H) |
2-hlor-1-(3-etoksi-4-nitrofenoksi)-4-trifluorometilbenzen |
0,25 0,05 |
ulja biljnog porekla kafa, banane, artičoka, kupusnjače, avokado, kivi, masline, jabučasto i koštičavo voće, datulje, grožđe, luk, suncokret |
191 |
OMETOAT (I) |
0,0-dimetil-S-metilkarbamoilmetil-fosfor-tioat |
3,0 0,5 0,2 0,05 |
hmelj artičoke jabuke, kruške, šljive šećerna repa |
192 |
PAKLOBUTRAZOL (RR) |
(2RS, 3RS)-1-(4-hlorfenil)-4,4-dimetil-2-(1H-1,2,4-triazol-1-il)pentan-3-ol |
2,0 |
jabuke, breskve |
193 |
PARAKVAT (H,Ds) |
1,1'-dimetil-4,4'-bipiridinijum jon |
0,05 |
voće, grožđe |
194 |
PARATION (I) |
0,0-dietil-0-4-nitrofenil-fosfortioat |
0,5 0,05 |
voće, povrće (osim lisnatog povrća), grožđe žita, ostalo |
195 |
PENDIMETALIN (H) |
N-(1-etilpropil)-2,6-dinitro-3,4-ksilidin |
0,1 |
krompir, crni luk, kukuruz, suncokret, soja, pamuk, kupus, paprika, paradajz |
196 |
PENKONAZOL (F) |
1-(2,4-dihlor-beta-propilfenetil)-1H-1,2,4,-triazol |
0,1 0,01 |
grožđe, kruške, jabuke ostalo |
197 |
PIPERONIL-BUTOKSID (Sin) |
5- [2-(2-butoksietoksi)etoksimetil]-6-propil-1,3-benzodioksil |
10,0 |
žita |
198 |
PIRAZOFOS (F) |
0-6-etoksikarbonil-5-metil-pirazolo-(1,5a)-pirimidin-2-il-0,0-dietil-fosfortioat |
0,3 0,1 |
jabuke krastavci |
199 |
PIRETRINI (piretrim, cinerin, jasmolin, (I) |
2-metil-4-okso-3-[(Z)-penta-2,4-dienil] ciklopent-2-enil; 3- [(Z)-but-2-enil]-2-metil-4-oksociklopent-2-enil; 2-metil-4-okso-3-[(Z)-pent-2-enil]ciklopent-2-enil |
3,0 1,0 |
žita voće, povrće |
200 |
PIRIDAFENTION (I) |
0-(1,6-dihidro-6-okso-1-fenilpiridazin-3-il)-0,0-dietil-fosfortioat |
0,1 0,05 |
jabuke, kruške, breskve krompir, žita, šećerna repa, uljana repica |
201 |
PIRIDAT (H) |
6-hlor-3-fenilpiridazin-4-il-S-oktil-tiokarbamat |
0,1 |
pšenica, ječam, kukuruz, uljana repica, luk |
202 |
PIRIFENOKS (F) |
2'4'-dihlor-2-(3-piridil)acetofenon-0-metiloksim |
0,2 0,05 |
jabuke, kruške grožđe |
203 |
PIRIMIFOS-METIL (I) |
0,2-dietilamino-6-metilpirimidin-4-il-0,0-di-metil-fosfortioat
|
4,0 2,0 1,0 0,5
0,2 0,05 |
žita, kukuruz kivi, brašno paradajz jabuke, kruške, breskve, citrusi, uljana paprika, krastavac krompir |
204 |
PIRIMIKARB (I) |
2-dimetil-amino-5,6-dimetilpirimidin-4-il-dimetilkarbamat |
0,2 0,05 |
voće, paradajz, krastavci, grožđe žita, krompir, šećerna repa |
205 |
PIROKVILON (F) |
1,2,5,6-tetrahidropirolo(3,2,1-ij)kinolin-4-on |
0,2 |
pirinač |
206 |
PRIMISULFURON (H) |
2-[4,6-bis-(difluorometoksi)pirimidin-2-il-karbamoilsulfomoil]-benzoeva kiselina |
0,05 |
kukuruz |
207 |
PROFAM (RR) |
izopropil-karbanilat |
|
(vidi hlorprofam) |
208 |
PROHLORAZ (F) |
N-propil-N-2-(2,4,6-trihlorfenoksi)-etil/-imidazol-1-karboksiamid |
5,0 2,0 0,5 0,05 |
citrusi avokado banane žita |
209 |
PROMETRIN (H) |
2,4-bis(izopropilamino)-6-metiltio-1,3,5-triazin |
0,1 0,05 |
kukuruz, soja, suncokret, grašak, pamuk krompir |
210 |
PROPAHLOR (H) |
2-hlor-N-izopropilacetanilid
|
0,2 |
kukuruz, soja, grašak, pasulj, crni luk |
211 |
PROPAMOKARB (F) |
propil-3-(dimetilamino)propilkarbamat |
1,0 0,5 0,1 |
krastavci paprika ostalo |
212 |
PROPANIL (H) |
3',4'-dihlorpropionanilid |
0,5 |
pirinač |
213 |
PROPARGIT (A) |
2-(4-terc-butilfenoksi)cikloheksil-prop-2-inil-sulfit |
30,0 5,0 2,0 0,1 |
hmelj citrusi, kafa, čajevi, začini jabučasto i koštičavo voće, grožđe ostalo |
214 |
PROPIKONAZOL (F) |
(±)-1-/2-(2,4-dihlorfenil)-4-propil-1,3-dioksolan-2-il-metil/-1H-1,2,4-triazol |
0,1 0,05 |
banane, pšenica, ječam grožđe |
215 |
PROPINEB (F) |
cink-propilenbis(ditiokarbamat)(polimer) |
|
(vidi ditiokarbamate) |
216 |
PROPIZAMID (H) |
3,5-dihlor-N-(1,1-dimetilpropinil)benzamid |
0,1 0,02 |
salata, šećerna repa ostalo |
217 |
PROPOKSUR (I) |
2-izopropoksifenil-metilkarbamat |
3,0 0,5
0,1 |
voće, povrće meso živine i proizvodi od mesa, jaja, žita, šećerna repa |
218 |
PROSIMIDON (F) |
N-(3,5-dihlorfenil)-1,2-dimetilciklopropan-1,2-dikarboksimid |
5,0 2,0 1,0 0,05 |
jagode grožđe, višnje, vino suncokret, paradajz, uljana repica ostalo |
219 |
PROSULFOKARB (H) |
S-benzil-dipropiltiokarbamat |
0,1 0,05 |
pšenica ostalo |
220 |
SETOKSIDIM (H) |
(±)-(EZ)-2-(1-etoksiiminobutil)-5-/2-(etil-tio)propil/3-hidroksicikloheks-2-enon |
0,2 0,05 0,01 |
povrće krompir šećerna repa, uljana repica, suncokret, soja |
221 |
SIMAZIN (H) |
2-hlor-4,6-bis(etilamino)-1,3,5-triazin |
0,5 0,1 0,05 |
kukuruz jabuke, kruške, grožđe, maline, ribizle ostalo |
222 |
SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA NA BAZI NEORGANSKIH (računato na sumpor) (F) |
|
100,0 50,0 |
hmelj voće, povrće (osim korenastog i gomoljastog povrća), čajevi, grožđe |
223 |
SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA NA BAZI NEORGANSKIH (računato kao bakar) (F) |
|
100,0 50,0 40,0 10,0 5,0 |
hmelj celer, čaj grožđe voće krompir, luk, paradajz, kupus, krastavci, |
224 |
SULFOSAT (H) |
trimetilsulfonijum karboksimetil aminometil-fosfonat |
0,5 0,1 |
pšenica grožđe, jabuke |
225 |
SULFOTEP (I) |
0,0,0',0'-tetraetil-ditiopirofosfat |
0,2 |
krastavci, paradajz, paprika, zelena salata |
226 |
TEBUKONAZOL (F) |
(RS)-1-p-hlorfenil-4,4-dimetil-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)-pentan-3-ol |
0,2 |
žita |
227 |
TEFLUBENZURON (I) |
1-(3,5-dihlor-2,4-difluorfenil)-3-(2,6-difluorbenzoil)urea |
0,5 0,1 |
jabučasto voće, grožđe krompir, kupus |
228 |
TERBACIL (H) |
3-terc-butil-5-hlor-6-metiluracil |
0,1 |
citrusi (bez kore), jabuke, kruške |
229 |
TERBUFOS (I) |
S-terc-butiltiometil-0,0-dietil-fosforditioat |
0,05 |
kukuruz, šećerna repa |
230 |
TERBUMETON (H) |
2-tere-butilamino-4-etil-amino-6-metoksi-1,3,5-triazin |
0,1 |
grožđe, jabuke, kruške |
231 |
TERBUTILAZIN |
2-(tere-butilamino)-4-hlor-6-(etilamino)-1,3,5-triazin |
0,1 |
jabuke, grožđe, kruške |
232 |
TERBUTRIN (H) |
2-terc-butilamino-4-etilamino-6-metiltio-1,3,5-triazin |
0,05 |
pšenica, jačam, raž, suncokret |
233 |
TETRADIFON (A) |
4-hlorfenil-2,4,5-trihlorfenil-sulfon |
1,0 |
voće, soja |
234 |
TIABENDAZOL (F) |
2-(tiazol-4-il)benzimidazol |
6,0 5,0 3,0 0,4 0,01 |
citrusi krompir jabuke, kruške banane krompir bez ljuske |
235 |
TIFENSULFURON (H) |
3-(4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-ilkarba-moilsulfamoil)tiafen-2-karboksilna kiselina |
0,02 |
kukuruz |
236 |
TIOCIKLAM (I) |
N,N-dimetil-1,2,3-tritian-5-ilamin |
0,02 |
uljana repica i krompir |
237 |
TIOFANAT-METIL (F) |
dimetil-4,4'-(o-fenilen)bis(3-tioalofanat) |
4,0 0,2 0,1 |
citrusi banane šećerna repa |
238 |
TIOMETON (I) |
S-2-etiltioetil-0,0-dimetil-fosforditioat
|
0,5 0,2 0,05 |
voće, kikiriki žita šećerna repa |
239 |
TIRAM (F) |
tetrametiltiuram-disulfid |
|
(vidi: ditiokarbamati) |
240 |
TRALKOKSIDIM (H) |
2-[1-(etoksiimino)propil ]-3-hidroksi-5-(2,4,6-trimetilfenil)-2-cikloheksen-1-on |
0,05 |
žita |
241 |
TRIADIMEFON (F) |
1-(4-hlorfenoksi)-3,3-dimetil-1-(1H-1,2,4-triazol-1-il)butanon |
15,0 2,0 1,0 0,5 0,3 0,1 |
hmelj ananas grožđe jabuke, krastavci, vino žita mango |
242 |
TRIADIMENOL (F) |
Beta-(4-hlorfenoksi)-alfa-(1,1-dimetiletil)-1H-1,2,4-triazol-1-etanol |
0,2 0,1 0,05 |
pšenica, ječam, grožđe krastavci vino |
243 |
TRIASULFURON (H) |
1- [2-(2-hloretoksi)fenilsulfonil]-3-(4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-il)urea |
0,02 |
pšenica i ječam |
244 |
TRIBENURON-METIL (H) |
2- [4-metoksi-6-metil-1,3,5-triazin-2-il-(metil)-arbamoilsulfamoil/benzoeva kiselina |
0,01 |
ječam, pšenica |
245 |
TRIDEMORF (F) |
2,6-dimetil-4-tridecilmorfolin |
0,1 0,05 |
banane pšenica, ječam |
246 |
TRIFLUMIZOL (F) |
(E)-4-hlor-tri-alfa-trifluor-N-(1-imidazol-1-il-2-propoksietiliden)-o-toluidin |
0,05 |
jabuke i grožđe |
247 |
TRIFLURALIN (H) |
3-alfa-trifluor-2,6-dinitro-N,N-dipropil-p-toluidin |
2,0 0,5 0,1 |
karfiol cvekla, kupus, kelj paprika, paradajz, suncokret, soja, uljana repica, pšenica, ječam, pasulj, pamuk |
248 |
TRIFORIN (F) |
1,4-bis(2,2,2-trihlor-1-formamidetil)piperazin |
2,0 0,5 |
jabuke, koštičavo voće, grožđe, krastavac, paprika, paradajz, dinje, lubenice, šećerna repa |
249 |
TRIHLORFON (I) |
dimetil-2,2,2-trihlor-1-hidroksietilfosfonat |
0,5 0,1 0,1 0,05 |
voće, povrće, grožđe žita, krompir, masline, uljana repica meso i proizvodi od mesa mleko, šećerna repa |
250 |
VAMIDOTION (zajedno sa vamidotionsulfoksidom i vamidotionsulfonom) (I) |
0,0-dimetil-S-2-(1-metilkarbamoiletiltio)etil-fosfortioat |
0,5 0,05 |
jabučasto voće, grožđe, šećerna repa pamuk i ostalo |
251 |
VERNOLAT (H) |
S-propil-dipropiltiokarbamat |
0,1 0,05 |
kikiriki, krompir, soja kukuruz |
252 |
VINKLOZOLIN (F) |
(RS)-3-(3,5-dihlorfenil)-5metil-5-vinil-1,3-oksazolidin-2,4-dion |
10,0 5,0 3,0 1,0 0,1 |
kivi koštičavo voće, grožđe, maline, jagode paradajz luk, salata, grašak, suncokret, uljana repica ostalo |
LEGENDA |
|||
Simboli u ovoj tabeli označavaju namenu pesticida: |
|||
(A) Akaricid |
(Mo) Moluscid |
||
(Ds) Desikant |
(NM) Nematocid |
||
(DS) Dezinfekcija semena |
(Rep) Repelent |
||
(F) Fungicid |
(RR) Regulator rasta bilja |
||
(H) Herbicid |
(Sin) Sinergist |
||
(I) Insekticid |
|
KLASIFIKACIJA
NAMIRNICA I DELOVI NAMIRNICA KOJI SE ISPITUJU
NA SADRŽAJ PESTICIDA
Tabela II
Klasifikacija namirnica |
Delovi namirnica koji se ispituju |
1 |
2 |
Grupa 1: Korenasto i gomoljasto povrće (i dr. bilje) |
|
- celer |
Ceo plod, posle uklanjanja gornjeg lisnatog dela (uklanja se takođe i zemlja koja ostane na plodu, pranjem tekućem vodom ili pažljivim četkanjem suvog korena) |
- krompir, konzumni |
|
- krompir, ostali |
|
- paštrnjak |
|
- šećerna repa |
|
- repe (cvekla) |
|
- rotkve |
|
- šargarepa |
|
- peršun |
|
Grupa 2: Lukovičasto povrće |
|
- beli luk |
Ceo plod, posle uklanjanja zemlje koja se nalazi na plodu, pranjem tekućem vodom ili pažljivim četkanjem suvog korena, a zatim kod: a) belog i crnog luka uklanjanjem žila i ljuske b) mladog luka i praziluka uklanjanjem žila |
- crni luk |
|
- mladi luk |
|
- praziluk |
|
Grupa 3: Lisnato povrće (izuzev porodice Brassica) |
|
- radič, lišće |
Ceo plod, posle uklanjanja oštećenih i uvelih listova |
- repe, lišće |
|
- salate |
|
- spanać |
|
- zelje |
|
- blitva |
|
- lišće celera i peršuna |
|
Grupa 4: Kupusasto povrće, iz porodice Brassica |
|
- karfiol |
Ceo plod, posle ulkanjanja oštećenih i uvelih listova. (Kod karfiola odbacuje se i lišće) |
- keleraba |
|
- kelj |
|
- kupus |
|
- prokelj |
|
- slačica |
|
Grupa 5: Stablasto povrće |
|
- artičoke |
Ceo plod, posle uklanjanja oštećenih i uvelih listova. Kod celera i šparoge (špargle) uklanja se zemlja koja se nalazi na plodu, pranjem tekućom vodom ili pažljivim četkanjem suvog ploda |
- cikorija |
|
- rabarbara |
|
- špargla (šparoge) |
|
Grupa 6: Mahunasto povrće (mahune ili zrno) |
|
- boranija |
Ceo plod |
- grašak |
|
- pasulj |
|
- soja |
|
- bob |
|
- sočivo |
|
- boranija |
|
Grupa 7: Ostalo povrće (sa jestivom pokožicom) |
|
- krastavac |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke |
- paprika |
|
- patlidžan plavi |
|
- paradajz |
|
Grupa 8: Ostalo povrće (sa nejestivom korom) |
|
- dinje |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke |
- lubenice |
|
- bundeva |
|
Grupa 9: Voće, citrusi |
|
- grejpfrut |
Ceo plod |
- limun |
|
- mandarina |
|
- pomorandža |
|
Grupa 10: Jabučasto voće |
|
- dunje |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i semena |
- jabuke |
|
- kruške |
|
Grupa 11: Koštičavo voće |
|
- breskva |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i koštice |
- kajsija |
|
- nektarina |
|
- šljiva |
|
- trešnja |
|
- višnja |
|
Grupa 12: Bobičasto i jagodičasto voće |
|
- drenjine |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljke i koštice |
- grožđe |
|
- jagode |
|
- kupine |
|
- maline |
|
- ogrozd |
|
- ribizle |
|
- borovnice |
|
Grupa 13: Ostalo voće (sa jestivom pokožicom) |
|
- masline |
Ceo plod, posle uklanjanja peteljki i koštica |
- urme |
|
- smokve |
|
Grupa 14: Tropsko voće (sa nejestivom korom - pokožicom) |
|
- ananas |
Ceo plod. Kod ananasa, ceo plod posle uklanjanja krune. Avokado i mango: ceo plod, posle uklanjanja koštica, a banane i papaja pulpa |
- avokado |
|
- banane |
|
- guava |
|
- kivi |
|
- mango |
|
- papaja |
|
Grupa 15: Žita |
|
- pšenica |
Ceo plod (zrno) |
- ječam |
|
- ovas |
|
- raž |
|
- pirinač |
|
- kukuruz |
|
- sirak |
|
- heljda |
|
Grupa 16: Uljarice mahunaste, zrno |
|
- kikiriki |
Ceo plod |
Grupa 17: Koštunjavo voće (jezgrasti plodovi) |
|
- badem |
Ceo plod, posle uklanjanja ljuske. Kod lešnika, ceo plod sa pokožicom |
- kesten |
|
- lešnik |
|
- orah |
|
Grupa 18: Zrno uljarica, ostalo |
|
- pamuka |
Celo zrno |
- suncokreta |
|
- uljane repice, maka... |
|
Grupa 19: Tropsko zrnevlje |
|
- kafa, u zrnu |
Celo zrno |
- kakao, u zrnu |
|
Grupa 20: Začini razni |
List, koren ili plod |
Grupa 21: Čajevi razni |
List, koren, plod, cvet |
Grupa 22: Meso |
|
- goveđe |
Mišićno tkivo (sa vezanim masnim tkivom) |
- konjsko |
|
- kozije |
|
- ovčije |
|
- svinjsko |
|
- meso divljači (pernate i dlakave) |
|
Grupa 23: Masti, animalne (izdvojene) |
|
- goveđa |
Masno tkivo, ili mast kako je isporučena |
- ovčija |
|
- svinjska |
|
Grupa 24: Iznutrice (goveđe, jareće, svinjske, ovčije) |
|
- jetra |
Tkivo iznutrice |
- jezik |
|
- mozak |
|
- pluća |
|
- srce |
|
- bubreg |
|
Grupa 25: Mleko |
Mleko kako je isporučeno
|
Grupa 26: Mlečni proizvodi |
|
- mleko, delimično obrano |
Mlečni proizvod kako je isporučen |
- mleko obrano |
|
- ostali proizvodi od mleka sa različitim sadržajem masti |
|
Grupa 27: Mast, mlečna (izdvojena) |
Mast kako je isporučena |
Grupa 28: Meso, peradi |
Mišićno tkivo (sa vezanim masnim tkivom) |
Grupa 29: Mast, peradi (izdvojena) |
Masno tkivo |
Grupa 30: Iznutrice, |
Tkivo iznutrice |
Grupa 31: Jaja |
Belance i žumance, posle uklanjanja ljuske |
Grupa 32: Ribe |
Jestivi deo |
Grupa 33: Ulja |
Kako je isporučeno |
Grupa 34: Gotova jela i |
Kako su isporučena |
Tabela III
DOZVOLJENE KOLIČINE METALA, NEMETALA
I NEKIH SPECIFIČNIH KONTAMINENATA U NAMIRNICAMA
IZRAŽENE U mg/kg, ODNOSNO mg/l
Redni broj i vrsta namirnice |
Olovo |
Kadmijum |
Živa |
Metal-živa |
Cink |
Kalaj |
Arsen |
Bakar |
Gvožđe |
Druga zagađenja |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
1. Alkohol i sirovi i rafinada |
1 |
|
|
|
2 |
25 |
|
10 |
10 |
0,5% metanola, ukupni cijanidi 1mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etilkarbamata |
2. Bombonski proizvodi |
0,5 |
|
|
|
|
|
0,5 |
|
|
|
3. Čaj |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
a) domaći čaj |
5 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
4. Čokolada |
1 |
0,02 |
|
|
|
|
0,5 |
15 |
|
|
a) čokolada bez šećera |
2 |
0,05 |
|
|
|
|
1 |
30 |
|
|
b) punjena čokolada |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
20 |
|
|
5. Dekstroza |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) anhidrična |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
b) monohidrična |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
6. Fruktoza |
0,5 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
7. Gljive |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže |
1 |
0,5 |
0,5 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
b) suve |
5 |
3 |
3 |
|
|
|
1 |
|
|
|
c) proizvodi u limenoj |
1 |
0,5 |
0,5 |
|
20 |
150 |
0,3 |
|
20 |
|
d) proizvodi u ambalaži druge vrste |
1 |
0,5 |
0,5 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
8. Hmelj |
1,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Jaja |
0,25 |
0,05 |
0,05 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
a) jaja u prahu |
1 |
0,3 |
0,1 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
b) proizvodi od jaja (majonez i slični proizvodi) |
0,25 |
0,05 |
0,05 |
|
|
|
0,1 |
2 |
|
|
10. Kafa i surogati |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
11. Kakao proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) kakao zrno |
2 |
0,5 |
|
|
|
|
1 |
70 |
|
|
b) kakao pogače i kakao prah |
2 |
0,2 |
|
|
|
|
1 |
50 |
|
|
c) kakao masa i kakao lom |
2 |
0,4 |
|
|
|
|
1 |
30 |
|
|
12. Kvasac |
1 |
|
|
|
|
|
0,5 |
|
|
|
13. Laktoza |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
2 |
|
|
14. Likeri |
0,5 |
|
|
|
2 |
|
|
30 |
30 |
0,5% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etilkarbamata |
15. Mak |
1,0 |
0,3 |
0,03 |
|
|
|
0,5 |
|
|
|
16. Margarin i slični |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,1 |
0,1 |
1,5 |
nikl 0,5 |
17. Mast životinjskog |
0,1 |
0,05 |
0,3 |
|
|
|
0,1 |
0,4 |
1,5 |
|
18. Med |
0,5 |
0,03 |
|
|
10 |
|
0,5 |
1 |
20 |
|
19. Meso |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže meso |
0,5 |
0,1 |
0,03 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
b) iznutrice |
1,0 |
0,5 |
0,1 |
|
|
|
0,5 |
80** |
|
|
20. Mesni proizvodi |
|
1,0* |
|
|
|
|
|
|
|
|
a) konzerve |
1 |
0,1 |
0,05 |
|
100 |
100 |
0,3 |
|
|
|
b) proizvodi od iznutrica |
1 |
0,5 |
0,1 |
|
100*** |
100*** |
0,5 |
|
|
|
c) ostali mesni proizvodi |
1 |
0,1 |
0,05 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
21. Mleko |
0,1 |
0,01 |
0,01 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
22. Mlečni proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) maslac |
0,4 |
|
0,03 |
|
|
|
0,1 |
1 |
|
|
b) tvrdi sir |
1 |
0,1 |
0,03 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
c) ostali proizvodi |
0,4 |
0,02 |
0,03 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
23. Pića gazirana |
0,3 |
0,03 |
|
|
|
|
0,3 |
|
|
|
24. Pirinač |
0,4 |
0,3 |
0,05 |
|
|
|
1 |
|
|
|
25. Pivo |
0,3 |
0,03 |
0,01 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
26. Povrće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže povrće |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,3 |
|
|
|
b) sušeno povrće |
3 |
0,3 |
0,1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
27. Proizvodi od povrća |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) u limenoj ambalaži |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
20 |
150 |
0,5 |
5 |
20 |
|
b) u ambalaži druge vrste |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,3 |
5 |
|
|
c) trostruki koncentrat paradajza |
2 |
0,1 |
0,05 |
|
|
|
1 |
20 |
|
|
28. Proizvodi od voća |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) u limenoj ambalaži |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
20 |
150 |
0,5 |
10 |
|
|
b) u ambalaži druge vrste |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,5 |
10 |
|
|
29. Proizvodi od žita |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) brašno |
0,4 |
0,1 |
0,03 |
|
|
|
0,5 |
|
|
|
b) ostali proizvodi |
0,4 |
0,05 |
0,03 |
|
|
|
0,5 |
|
|
|
30. Rakija prirodna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) od voća, grožđa i |
0,5 |
|
|
|
2 |
10 |
10 |
10 |
|
2% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etil-karbamata |
b) žestoka alkoholna pića |
0,5 |
|
|
|
2 |
10 |
10 |
10 |
|
0,5% metanola, ukupni cijanidi 1 mg/kg po vol. % alkohola, 0,15% etil-karbamata |
31. Riba sveža |
1 |
0,1 |
0,5 |
0,4 |
|
|
2xx |
|
|
|
|
|
1+ |
1x |
0,8x |
|
|
4x+ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8x+x |
|
|
|
32. Riblji proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) u limenoj ambalaži |
2 |
0,15 |
0,8 |
0,6 |
100 |
100 |
2x |
30 |
30 |
|
|
|
1,5+ |
1,5x |
1x |
|
|
4x+ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8x+x |
|
|
|
b) u ambalaži druge vrste |
2 |
0,15 |
0,8 |
0,6 |
|
|
2xx |
|
|
|
|
|
1,5+ |
1,5x |
1x |
|
|
4x+ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8x+x |
|
|
|
33. Riblje ulje |
0,4 |
|
|
|
|
|
0,4 |
0,4 |
5 |
|
34. Sirće |
0,3 |
0,1 |
|
|
5 |
10 |
0,2 |
5 |
10 |
|
35. So kuhinjska |
2 |
0,5 |
0,1 |
|
|
|
0,5 |
2 |
|
|
36. Sok od voća |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sok od raznih vrsta voća u limenoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
51 |
150 |
0,2 |
51 |
151 |
|
b) sok od raznih vrsta voća u drugoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
5 |
|
0,2 |
5 |
|
|
c) koncentrisani voćni sok, voćni sirup i baza citrusa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- u limenoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
51 |
150 |
0,2 |
51 |
151 |
|
- u drugoj ambalaži |
0,3 |
0,03 |
|
|
|
|
0,2 |
5 |
|
|
37. Šećer |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) beli rafinisani |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
1 |
|
|
b) smeđi |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
10 |
|
|
c) tečni šećer |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
10 |
|
|
38. Ulja i masti biljnog porekla |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) ulja (arahidovo, |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- nerafinisano |
0,4 |
|
|
|
|
|
0,4 |
0,4 |
5 |
|
- rafinisano |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,1 |
0,1 |
1,5 |
|
- hidrogenirano |
0,1 |
|
|
|
|
|
0,1 |
0,1 |
1,5 |
nikl 0,5 |
b) kakao maslac |
0,5 |
|
|
|
|
|
0,5 |
0,4 |
2 |
|
39. Uljarice |
1 |
0,5 |
0,1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
40. Vina |
0,3 |
0,1 |
|
|
5 |
10 |
0,2 |
3 |
5 |
0,2%metanola fluor 1,5 ukupne folne materije: a) belo vino 0,5 g/1 b) ružičasto vino 1,5 g/1 c) crno vino 4 g/1 |
41. Voće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) sveže voće |
1 |
0,05 |
0,02 |
|
|
|
0,1 |
|
|
|
b) sušeno voće |
3 |
0,3 |
0,1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
42. Začini |
2 |
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
43. Žita |
0,4 |
0,1 |
0,05 |
|
|
|
1 |
|
|
|
* U bubrezima
** U jetri
*** U konzervi
_____________________
x Ribe koje duže žive (tuna, sabljarka i dr.) školjke i sl.
xx Plava i rečna riba (2 mg/kg As)
x+x Trilja, ugor i rakovi (8 mg/kg As)
+ Glavonošci
1) Zbir cinka, bakra i gvožđa - 20 mg/kg
NAPOMENA: Nepopunjene kolone kod pojedinih otrovnih supstancija znače da za njih nije određen normativ.