STANDARDI I KONCEPTI |
Uviđajući strateški značaj uvođenja i primene pojedinih standarda za ukupnu konkurentnost naše privrede, Vlada Republike Srbije je privrednim subjektima, koji žele da ih uvedu, pružila podršku. U tom pogledu interesantni su sledeći standardi: CE znak, ISO standardi, HACCP koncept, Organic sertifikat (BIO), BRC standard, Košer, Halal, GlobalGAP, FSC CoC.
CE znak na proizvodu predstavlja izjavu odgovornog lica da je proizvod usaglašen sa svim važećim propisima Evropske unije (EU) i da su sprovedene odgovarajuće procedure za ocenu usaglašenosti. CE znak nije oznaka za poreklo i ne predstavlja garanciju za kvalitet proizvoda. CE znak je namenjen institucijama za nadzor tržišta u zemljama EU. Nije usmeren prema korisniku, nego prema nadzornim organima i ne pruža nikakvo obaveštenje potrošaču o komercijalnim ili sigurnosnim zahtevima.
Cilj obeležavanja CE znakom jeste da se proizvođačima nametnu temeljni zahtevi kako bi se na tržište EU plasirali samo bezbedni proizvodi. Proizvod sa CE znakom i "Izjavom dobavljača" mora biti prihvaćen u svakoj zemlji članici EU.
Postoje četiri direktive EU koje su prilično obuhvatne. Kada se više od jedne direktive odnosi na proizvod, proizvod mora biti u skladu sa svim važećim direktivama. Obeležavanje CE znakom je obavezno za proizvode, koji su navedeni u direktivama novog pristupa i primenjuje se za široku lepezu industrijskih proizvoda kao što su: mašine (Directive - 98/37/EC), oprema niskog napona (Directive (LVD) - 2006/95/EC), igračke, bezbedonosna oprema za ličnu upotrebu, medicinski instrumenti (Directive (MDD) - 93/42/EEC), radio i terminalna oprema za telekomunikacije.
U direktivama novog pristupa su navedene tri grupe proizvoda koje podležu obavezi obeležavanja CE znakom: • Novi proizvodi, bilo da su proizvedeni u EU ili trećim zemljama; • Korišćeni ili polovni proizvodi, koji su uvezeni iz trećih zemalja; • Suštinski modifikovani proizvodi, koji podležu direktivama kao novi proizvodi. |
ISO standard povećava konkurentnost privrednog subjekta i proizvoda, a na nivou države stvara naučno-tehnološke osnove za stvaranje pravnog, zdravstvenog, bezbedonosnog i ekološkog okvira.
Ključni ISO standardi: • Sistem menadžmenta kvalitetom - ISO 9001 • Sistem ekološkog menadžmenta - ISO 14001 • Sistem menadžmenta bezbednosti hrane - ISO 22000 • Sistem menadžmenta zaštite i bezbednosti zaposlenih - OHSAS 18001 • Opšti kriterijumi za rad različitih tela koja obavljaju kontrolisanje ISO/IEC 17020 i Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje ISO/IEC 17025. |
HACCP koncept - sistem bezbednosti hrane
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti, kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. Pomoću HACCP sistema identifikuju se i kontrolišu zdravstvene opasnosti, koje predstavljaju naročito visok rizik za bezbednost hrane. Naučno je zasnovan, deluje preventivno, koristi ocenu rizika kao alat, sistematičan je, dokumentovan i proverljiv.
HACCP koncept se zasniva na sledećim principima: • Analiza potencijalnih opasnosti - hazarda; • Identifikacija kritičnih kontrolnih tačaka - CCP; • Ustanovljenje kritičnih granica za svaku CCP; • Uspostavljanje sistema monitoringa za svaku CCP; • Utvrđivanje korektivnih mera za stanje izvan kritičnih granica; • Uspostavljanje procedura za proveru sistema; • Formiranje dokumentacije. |
HACCP koncept je preventivni sistem u prehrambenoj industriji, a cilj njegovog uvođenja i primene specifičnih metoda kontrole u kritičnim kontrolnim tačkama je sprečavanje pojave rizika po bezbednost finalnog proizvoda. HACCP koncept drži rizike unutar prihvatljivih graničnih vrednosti.
Primena HACCP koncepta je veoma rasprostranjena u svetu, a u EU je i zakonski obavezujuća. Svaki subjekt u lancu hrane u EU, prema odredbama Direktive (Council Directive 93/43/EEC, zamenjena 29.4.2004 regulativom 852/2004/EC), mora da uvede HACCP sistem za bezbednost hrane. Primena ove direktive prisiljava uvoznike da uvoze isključivo prehrambene proizvode od firmi koje poseduju HACCP sertifikat.
Funkcionisanje HACCP koncepta u uskoj je vezi sa dobrom proizvođačkom praksom (GMP) i dobrom higijenskom praksom (GHP) u preduzeću.
Usled prekomernog zagađenja planete i težnje za očuvanjem opšteg zdravlja, nametnula se potreba za smanjenjem hemijskih sredstava koja se koriste u proizvodnji hrane. Intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, kakva je danas zastupljena u globalnim razmerama, i sve većom upotrebom đubriva i pesticida, došlo je do preteranog zagađenja na poljoprivrednom zemljištu u svetu. Stoga se pokazalo kao neophodnost organizovanje alternativnog način proizvodnje koji će obezbediti dovoljne količine zdravije hrane.
Organska sertifikacija uključuje paket standarda za gajenje, skladištenje, prerađivanje, pakovanje i pošiljku organskih proizvoda. U pitanju je proizvodnja sa što manje tretiranja, bez ili sa minimalnim procentom fungicida, pesticida, insekticida, rodenticida, antibiotika, hormona i sintetičko-hemijskih supstanci.
Proizvodnja hrane se može priznati i sertifikovati kao organska pod sledećim uslovima: • obavezna upotreba zemljišta, koje je bilo oslobođeno tretmana hemijskim đubrivom u periodu od nekoliko godina (3 godine i više); • izbegavanje velikog broja hemijskih supstanci (npr. đubriva, pesticida, antibiotika, aditiva, rodenticida i fungicida), genetski modifikovanih organizama i sredstava za tretman voda; • detaljno zapisivanje svih podataka o proizvodnji i prodaji organski proizvedenih proizvoda; • strogo fizičko razdvajanje organske od konvencionalne proizvodnje; • obezbeđenje stalne inspekcije i nadgledanja proizvodnje u toku proizvodnog procesa. |
BRC standard je namenjen svim proizvođačima hrane, koji imaju kvalitetan sistem za proizvodnju i žele da uvedu dobru proizvodnu praksu. Ovaj standard se može primeniti na svaku prerađivačku operaciju u kojoj se rukuje hranom, odnosno od samog početka proizvodnje i pakovanja svežih proizvoda, preko klanica, do prerađivanja hrane, kao i prilikom proizvodnje visoko higijenskih proizvoda.
U okviru uvođenja i primene ovoga standarda neophodno je obezbediti sledeće: • Posvećenost izvršnog menadžmenta konstantnom napretku; • Plan bezbednosti hrane (HACCP); • Bezbednost hrane i menadžment kvaliteta; • Standardi održavanja objekata za proizvodnju hrane; • Kontrola proizvoda; • Kontrola proizvodnog procesa; • Obrazovano osoblje. |
Košer je naziv sertifikata u industriji hrane i pića kojim se garantuje da je određeni prehrambeni proizvod ispunio zahteve propisane Torahom i da ga mogu konzumirati pripadnici jevrejske verske zajednice.
Proizvodi, koji se mogu smatrati Košer, su: • Teletina, ovčetina, ćuretina, kokošje, guščje i meso patke; • Sve vrste ribe koje imaju krljušt i peraja; • Voće i povrće; • Sirevi proizvedeni od Košer životinje. Koristi se meso životinja, koje se hrane iz posebnih posuda i žvaću hranu, a moraju biti zaklane na tačno određen i ritualan način, koji takođe mora biti sertifikovan kao Košer. |
Halal se najčešće primenjuje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i u proizvodnji kozmetike.
Halal se odnosi na hranu, koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i koju većina muslimana širom sveta koristi.
Da bi se ispunili uslovi za dobijanje sertifikata u proizvodnji hrane ne smeju se upotrebljavati: • svinjsko meso; • krv; • životinje mesojedi; • ptice grabljivice; • životinje koje su zaklane u ime nekog drugog a ne Alaha; • aditivi i emulgatori (emulgator E 120); • alkohol; • želatin. |
Propisan je poseban način klanja životinja kao i lice, koje je ovlašćeno za obavljanje ovoga postupka.
Firma, koja je zainteresovana za uvođenje ovog standarda, mora u Agenciji islamske zajednice. dati izjavu da je u potpunosti upoznata sa svim zakonima, koji se odnose na Halal standard, kao i sa svim zabranama. Halal sertifikat važi samo jednu godinu.
Izazov da se globalizuje svetsko tržište je danas veći nego ikad ranije u sektoru proizvodnje hrane. GlobalGap je jedinstven standard, koji je ključna referenca za dobru poljoprivrednu praksu, prateći zahteve potrošača.
Primenjen i sertifikovan Global Gap povećava konkurentnost privrednih subjekata na svetskom tržištu, efikasnost i bezbednost u proizvodnji hrane, smanjuje barijere međunarodne trgovine i povećava profit. Uvođenje GlobalGap standarda je na dobrovoljnoj osnovi. Priznat je i primenjuje se u više od 80 zemalja sveta.
GlobalGap standard se sastoji od seta dokumenata, koje je neophodno primeniti u proizvodnji: generalne odredbe, kontrolne tačke, usklađenost kriterijuma i kontrolne liste.
FSC je osnovana kao svetska nezavisna i neprofitabilna organizacija 1993. godine, a osnivači su različitih tela, koja se bave zaštitom životne sredine i kompanije, koje su aktivne u šumarstvu i drvnoj industriji. Osnovni im je cilj da se iz šuma dobijaju proizvodi proizvedeni u skladu sa ekološkim i društvenim kriterijumima. Takvi proizvodi mogu da nose FSC znak. Kompanije time dokazuju da drvo, koje koriste, potiče od šuma koje su gajene na održiv način. Sertifikovane kompanije mogu postaviti svoj FSC logo direktno na proizvod i mogu ga koristiti za potrebe oglašavanja i marketinga.
Da bi kompanija dobila FSC sertifikat, potrebno je da ispuni 10 principa za sertifikaciju šuma (FSC Forest Management FM), koji su važeći u čitavom svetu: • Usaglašenost sa zakonima i FSC principima, usaglašenost sa zakonima struke i zaštitom zdravlja; • Poštovanje prava vlasništva; • Nastojanje da se održi, sačuva i zaštiti dobar odnos sa lokalnim stanovništvom; • Održavanje visokog stepena kvaliteta drveta i drvne građe; • Princip regeneracije; • Planiranje i kontrola dokumentacije; • Čuvanje zaštićenih šuma; • Očuvanje bioloških raznolikosti. |