ISO 22000:2005

ISO 22000:2005 je prvi međunarodni standard za upravlajnje bezbednošću hrane. Priznat je u većini zemalja  sveta. Predstavlja renomirani standard, koji je proistekao iz potreba velikih sistema, koji su imali velike poteškoće u implementaciji HACCP koncepta. Sadrži osnovne zahteve za sistem upravljanja bezbednošću hrane duž lanca ishrane do tačke finalne potrošnje.

ISO 22000:2005 definiše zahteve za sistem upravljanja bezbednošću hrane, gde organizacije u lancu ishrane treba da pokažu svoju sposobnost da kontrolišu opasnosti po bezbednosti hrane, kako bi se osiguralo da je hrana bezbedna u momentu potrošnje. Ovaj standard se primenjuje za sve organizacije, bez obzira na veličinu, koje su uključene u bilo kom aspektu lanca ishrane, a žele da implementiraju sisteme, koji konstantno pružaju sigurne proizvode.

ISO 22000:2005 definiše zahteve, koji omogućavaju organizaciji:

Standard ISO 22000:2005 u sebi integriše  HACCP i ISO 9001 i bavi se predviđanjima i analizom velikog broja spoljnih faktora i opasnosti koji, ne samo što mogu da ugroze bezbednost hrane, već mogu negativno da utiču i na proizvodni proces, finansije preduzeća i zaposlene. Ovaj standard  uliva poverenje, kako potrošačima, tako i svim zainteresovanim stranama u lancu ishrane.

ISO 22000:2005  može da se implementira samostalno ili paralelno sa drugim sistemima kvaliteta sa kojima je potpuno uskladljiv, a postoji mogućnost implementacije u već postojeće sisteme.

Standard ISO 22000:2005  ima za osnovu principe HACCP koncepta za proizvodnju bezbednog  proizvoda. U okviru implementacije ISO 22000:2005 potrebno je izvršiti analizu opasnosti,  kako bi se odredile moguće opasnosti i utvrdio način upravljanja njima. Definisanjem opasnosti u proizvodnom lancu određuju se kritične kontrolme tačke (CCP) i korektivne mere u slučaju prekoračenja graničnih vrednosti. Neophodna je primena sledljivosti radi brzog i efikasnog povlačenja proizvoda u slučaju identifikacije opasnosti u bilo kojoj fazi upravljanja hranom.

Prednosti standarda ISO 22000:2005 su velike, jer se pored HACCP koncepta implementira i sistem upravljanja kvalitetom, koji daje velike prednosti  velikim  i malim sistemima. Sticanje sertifikata ISO 22000:2005 daje veliki ugled preduzeću i priznat je na međunarodnom nivou.