ISO 22000:2005 |
ISO 22000:2005 je prvi međunarodni standard za upravlajnje bezbednošću hrane. Priznat je u većini zemalja sveta. Predstavlja renomirani standard, koji je proistekao iz potreba velikih sistema, koji su imali velike poteškoće u implementaciji HACCP koncepta. Sadrži osnovne zahteve za sistem upravljanja bezbednošću hrane duž lanca ishrane do tačke finalne potrošnje.
ISO 22000:2005 definiše zahteve za sistem upravljanja bezbednošću hrane, gde organizacije u lancu ishrane treba da pokažu svoju sposobnost da kontrolišu opasnosti po bezbednosti hrane, kako bi se osiguralo da je hrana bezbedna u momentu potrošnje. Ovaj standard se primenjuje za sve organizacije, bez obzira na veličinu, koje su uključene u bilo kom aspektu lanca ishrane, a žele da implementiraju sisteme, koji konstantno pružaju sigurne proizvode.
ISO 22000:2005 definiše zahteve, koji omogućavaju organizaciji:
Standard ISO 22000:2005 u sebi integriše HACCP i ISO 9001 i bavi se predviđanjima i analizom velikog broja spoljnih faktora i opasnosti koji, ne samo što mogu da ugroze bezbednost hrane, već mogu negativno da utiču i na proizvodni proces, finansije preduzeća i zaposlene. Ovaj standard uliva poverenje, kako potrošačima, tako i svim zainteresovanim stranama u lancu ishrane.
ISO 22000:2005 može da se implementira samostalno ili paralelno sa drugim sistemima kvaliteta sa kojima je potpuno uskladljiv, a postoji mogućnost implementacije u već postojeće sisteme.
Standard ISO 22000:2005 ima za osnovu principe HACCP koncepta za proizvodnju bezbednog proizvoda. U okviru implementacije ISO 22000:2005 potrebno je izvršiti analizu opasnosti, kako bi se odredile moguće opasnosti i utvrdio način upravljanja njima. Definisanjem opasnosti u proizvodnom lancu određuju se kritične kontrolme tačke (CCP) i korektivne mere u slučaju prekoračenja graničnih vrednosti. Neophodna je primena sledljivosti radi brzog i efikasnog povlačenja proizvoda u slučaju identifikacije opasnosti u bilo kojoj fazi upravljanja hranom.
Prednosti standarda ISO 22000:2005 su velike, jer se pored HACCP koncepta implementira i sistem upravljanja kvalitetom, koji daje velike prednosti velikim i malim sistemima. Sticanje sertifikata ISO 22000:2005 daje veliki ugled preduzeću i priznat je na međunarodnom nivou.