ISO 5667-5:2006

ISO 5667-5:2006 uspostavlja principe, koji se primenjuju na tehnike uzorkovanja vode namenjene za ljudsku potrošnju. ISO 5667-5:2006 uključuje sve vrste vode namenjene za ljudsku potrošnju i to: sve vode u svom originalnom stanju ili posle tretmana, vode namenjene za piće, kuvanje, pripremu hrane ili druge domaće potrebe, bez obzira na njeno poreklo, kao i sve vode, koje se koriste u bilo kojoj proizvodnji preduzeća za proizvodnju, preradu, čuvanje ili marketing proizvoda ili supstanci namenjenih za ishranu ljudi.

Uputstva data u ISO 5667-5:2006 su ograničena na one okolnosti u kojima je voda poreklom iz opštinskog ili sličnog distribucionog sistema (uključujući i individualne sisteme), gde je pre tretmana i/ili procene kvaliteta voda klasifikovana kao pogodna za piće

U ovom delu standarda data su praktična uputstva za uzimanje uzoraka, prethodnu obradu uzoraka i izvođenje biološkog ispitivanja vode, kao i vrednovanje na osnovu rezultata. Namena ovog standarda je da se prenesu praktična iskustva, koja se tiču mera predostrožnosti za koja je dokazano da uspešno prevazilaze mnoge eksperimentalne probleme, koji se javljaju pri biološkom ispitivanju vode. Istovetan je SRPS ISO 5667-5:2008.