PRAVILNIK
O KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA ADITIVE I NJIHOVE MEŠAVINE ZA PREHRAMBENE PROIZVODE

("Sl. list SRJ", br. 32/2001)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) aditiv je svaka supstanca koja se, bez obzira na njenu hranljivu vrednost, ne koristi kao namirnica niti predstavlja karakterističan sastojak namirnica, ali se iz tehnoloških razloga namerno dodaje prehrambenom proizvodu u toku proizvodnje, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili čuvanja, pri čemu sama, direktno ili indirektno preko svojih međuproizvoda, postaje sastojak prehrambenog proizvoda, ili se to s razlogom može očekivati;

2) mešavina aditiva je proizvod dobijen mešanjem dva ili više pojedinačnih aditiva, istih ili različitih funkcionalnih svojstava, i odgovarajućih nosača, pod uslovom da je takvo mešanje tehnološki opravdano;

3) boje su supstance koje se koriste za bojenje prehrambenih proizvoda, a mogu da budu ekstrakti prirodnih sirovina i sintetski proizvedena jedinjenja, isključujući: namirnice (u osušenom ili koncentrovanom obliku), arome koje sekundarno mogu da boje prehrambene proizvode i boje koje se koriste samo za bojenje nejestivih spoljašnjih delova prehrambenih proizvoda kao što su npr. kora sira i omotači za kobasice;

4) aluminijumski lakovi boja su produkti nerastvorljivi u vodi dobijeni reakcijom boja i aluminijum(III) -oksida u vodenoj sredini;

5) konzervansi su supstance koje produžavaju trajnost prehrambenih proizvoda štiteći ih od kvarenja prouzrokovanog mikroorganizmima;

6) antioksidansi su supstance koje produžavaju trajnost prehrambenih proizvoda štiteći ih od kvarenja prouzrokovanog oksidacijom, kao što su užeglost masti i promena boje, uključujući i sinergiste antioksidanasa;

7) kiseline su supstance koje povećavaju kiselost prehrambenih proizvoda odnosno daju im kiseo ukus;

8) regulatori kiselosti su supstance kojima se podešava ili održava pH vrednost prehrambenih proizvoda;

9) sekvestranti su supstance koje grade hemijske komplekse sa metalnim jonima;

10) zgušnjivači su supstance koje povećavaju viskozitet prehrambenih proizvoda;

11) stabilizatori su supstance koje omogućavaju održavanje fizičko-hemijskog stanja prehrambenih proizvoda, uključujući supstance koje omogućavaju homogenu disperziju dve ili više supstanci koje se ne mešaju, kao i supstance koje stabilizuju, održavaju, ili pojačavaju postojeću boju prehrambenih proizvoda;

12) emulgatori su supstance koje omogućavaju formiranje ili održavanje homogenih mešavina dve ili više faza koje se ne mešaju, kao što su ulje i voda, u prehrambenim proizvodima.

13) emulgujuće soli su supstance koje omogućavaju homogeno mešanje proteina sa mastima i drugim sastojcima prehrambenih proizvoda;

14) sredstva za želiranje su supstance koje prehrambenim proizvodima daju konzistenciju gela;

15) humektanti su supstance koje sprečavaju sušenje prehrambenih proizvoda suprotstavljajući se atmosferskom uticaju svojim niskim stepenom vlažnosti, ili poboljšavajući rastvorljivost praškastih supstanci u vodenom medijumu;

16) sredstva za dizanje testa su supstance ili kombinacije supstanci koje oslobađaju gas i na taj način povećavaju zapreminu testa;

17) učvršćivači su supstance kojima se postiže ili održava čvrstina tkiva voća i povrća, ili koje, reagujući sa sredstvima za želiranje, formiraju ili učvršćuju gel;

18) sredstva protiv zgrudvavanja su supstance koje smanjuju adheriranje čestica u praškastim prehrambenim proizvodima;

19) pojačivači aroma su supstance koje pojačavaju postojeći ukus odnosno miris prehrambenih proizvoda;

20) sredstva protiv stvaranja pene su supstance koje sprečavaju ili smanjuju formiranje pene;

21) sredstva za glaziranje, uključujući i lubrikanse, su supstance koje nanete na površinu prehrambenom proizvodu daju sjajan izgled ili obezbeđuju zaštitni omotač;

22) sredstva za tretiranje brašna su supstance koje se dodaju brašnu ili testu radi poboljšanja pecivosti;

23) gasovi za pakovanje su gasovi različiti od vazduha koji se uvode u kontejner pre, za vreme ili posle stavljanja namirnice;

24) propelenti su gasovi različiti od vazduha koji izbacuju namirnicu iz kontejnera;

25) zaslađivači su supstance koje se koriste za postizanje slatkog ukusa prehrambenih proizvoda ili kao stoni zaslađivači, isključujući šećere i namirnice slatkog ukusa;

26) sredstva za stvaranje pene su supstance koje omogućavaju formiranje homogene disperzije gasne faze u tečnim ili čvrstim prehrambenim proizvodima;

27) sredstva za povećanje zapremine su supstance koje doprinose povećanju zapremine prehrambenih proizvoda bez značajnog uticaja na njihovu energetsku vrednost;

28) modifikovani skrobovi su supstance dobijene hemijskim tretmanom jestivih skrobova koji mogu da pretrpe i fizički ili enzimski tretman. Ova grupa ne uključuje beli i žuti dekstrin, pečene i dekstrinirane skrobove, izbeljene skrobove, fizički modifikovane skrobove i skrobove tretirane amilolitičkim enzimima;

29) nosači aditiva, uključujući i nosače rastvarače, su supstance koje se koriste za rastvaranje, razblaživanje, dispergovanje ili fizičko modifikovanje aditiva, bez uticaja na njihovu tehnološku funkciju (i bez ispoljavanja sopstvenog tehnološkog efekta) da bi se omogućilo njihovo manipulisanje, primena ili upotreba.

Član 3

Za potrebe označavanja aditiva u prehrambenim proizvodima, prema ovom pravilniku, aditivi su razvrstani na sledeće kategorije:

 1) boje;

 2) konzervansi;

 3) antioksidansi;

 4) kiseline;

 5) regulatori kiselosti;

 6) zgušnjivači;

 7) stabilizatori;

 8) emulgatori;

 9) emulgujuće soli;

10) sredstva za želiranje;

11) humektanti;

12) sredstva za dizanje testa;

13) učvršćivači;

14) sredstva protiv zgrudvavanja;

15) pojačivači aroma;

16) sredstva protiv stvaranja pene;

17) sredstva za glaziranje;

18) sredstva za tretiranje brašna;

19) propelenti;

20) zaslađivači;

21) sredstva za povećanje zapremine;

22) modifikovani skrobovi.

U kategorije od 1 do 21 iz stava 1 ovog člana, za potrebe označavanja aditiva u prehrambenim proizvodima, svrstavaju se aditivi iz Pozitivne liste aditiva iz Priloga 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, prema funkcionalnom svojstvu u prehrambenom proizvodu.

U kategoriju 22 iz stava 1 ovog člana, za potrebe označavanja aditiva u prehrambenim proizvodima, svrstavaju se aditivi iz Dopunske liste - modifikovani skrobovi iz Priloga 1 bez obzira na njihova funkcionalna svojstva.

Član 4

U aditive, u smislu ovog pravilnika, ne spadaju:

1) supstance za pripremanje vode za piće;

2) proizvodi koji sadrže pektin, a dobijaju se iz osušenog usitnjenog mesnatog dela jabuke, odnosno kore citrus plodova dejstvom razblaženih kiselina, a zatim delimičnom neutralizacijom natrijumovim i kalijumovim solima ("tečni pektin");

3) baze za žvakaće gume;

4) beo ili žuti dekstrin, pečen ili dekstriniran skrob, skrob modifikovan tretmanom kiselinama ili bazama, izbeljen skrob, fizički modifikovan skrob i skrob tretiran amilolitičkim enzimima;

5) amonijum-hlorid;

6) krvna plazma, jestivi želatin, hidrolizati proteina i njihove soli, kazeinati, kazein i drugi proteini mleka i gluten;

7) aminokiseline i njihove soli izuzev glutaminske kiseline, glicina, cisteina i cistina i njihovih soli;

8) enzimi izuzev onih koji imaju tehnološka svojstva kao što su lizozim i invertaza;

9) inulin.

Član 5

Aditivi, u smislu ovog pravilnika, mogu da se koriste za sledeće namene:

1) da se očuva hranljiva vrednost prehrambenog proizvoda, izuzev u slučajevima gde proizvod ne predstavlja bitan elemenat normalne ishrane i gde je aditiv neophodan u proizvodnji namirnica za grupe sa posebnim dijetetskim zahtevima;

2) da se obezbede neophodni sastojci ili konstituensi za proizvode za osobe sa posebnim dijetetskim zahtevima;

3) da se poboljša očuvanje kvaliteta ili stabilnost proizvoda ili da se poprave njegove organoleptičke osobine pri čemu aditiv ne sme da menja njegovu prirodu, sastav i kvalitet da bi zavarao konzumenta;

4) da se obezbedi pomoć pri proizvodnji, preradi, pripremi, tretiranju, pakovanju, transportu ili čuvanju proizvoda, pri čemu aditiv ne sme da se upotrebljava za prikrivanje upotrebe neispravnih sirovina, loših (uključujući i nehigijenskih) tehnoloških postupaka ili prakse.

Član 6

Aditivi sa Pozitivne liste aditiva moraju da budu pod stalnim nadzorom Savezne komisije za aditive koju obrazuje Savezno ministarstvo poljoprivrede. Aditivi mogu da budu ponovo vrednovani pri proširivanju njihove primene i u skladu sa novim naučnim saznanjima.

Savezna komisija za aditive iz stava 1 ovog člana učestvuje u radu međunarodnih organizacija koje donose preporuke i standarde o aditivima za prehrambene proizvode i na osnovu relevantnih podataka odlučuje o uvođenju novih aditiva u pozitivnu listu, zahtevima za kvalitet aditiva i ograničenjima njihove upotrebe u namirnicama.

Član 7

Aditivi i njihove mešavine mogu da se dodaju prehrambenim proizvodima pod sledećim uslovima:

1) da su uključeni u Pozitivnu listu aditiva;

2) da njihov kvalitet odgovara Uslovima kvaliteta aditiva iz Priloga 3 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

3) da se dodaju proizvodima u količini koja ne prelazi količinu dozvoljenu propisima o kvalitetu određenih prehrambenih proizvoda, ili u najmanjoj količini koja je tehnološki opravdana, ako ona odgovarajućim propisom nije određena.

Član 8

Za mešavine aditiva koje su dozvoljene ovim pravilnikom proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje donese proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija iz stava 1 ovog člana, pored podataka iz člana 9 ovog pravilnika, mora da sadrži i kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje, vrstu i količinu upotrebljenih sirovina izraženu u mernim jedinicama ili procentima, kao i izveštaj o hemijskoj i mikrobiološkoj ispravnosti izvršenoj u ovlašćenoj laboratoriji sa stručnim mišljenjem.

U evidenciju o donesenim proizvođačkim specifikacijama za mešavine aditiva iz stava 1 ovog člana proizvođač unosi sledeće podatke:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv mešavine aditiva i trgovačko ime - ako ga proizvod ima;

3) datum donošenja specifikacije;

4) datum i nalaz izvršenog laboratorijskog ispitivanja;

5) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji;

6) namenu za koju je mešavina aditiva predviđena;

7) količinu svake komponente u mešavini prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina izraženu u jedinicama mase ili zapremine ili u procentima u odnosu na neto količinu.

Član 9

Aditivi i njihove mešavine koje nisu namenjene krajnjem potrošaču mogu da se stavljaju u promet, samo ako na omotu ili na kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:

1) naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva za svaki aditiv, po opadajućem redosledu u odnosu na njegovu masu u mešavini.

Ako su aditivu dodate druge supstance, materijali ili sastojci namirnica koji omogućavaju skladištenje, prodaju, standardizaciju, dispergovanje ili drugi aditivi kao nosači, navodi se naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva a zatim svi ostali sastojci po opadajućem redosledu u odnosu na njihovu masu u mešavini;

2) natpis "za korišćenje u hrani", ili "zabranjeno za korišćenje u hrani" ili specifičnije obaveštenje o nameni;

3) ako je potrebno, specijalni uslovi čuvanja i upotrebe;

4) uputstvo za upotrebu, ako bez njega ne bi bila moguća pravilna upotreba aditiva;

5) oznaku serije (lot);

6) naziv i sedište proizvođača ili firme koja je proizvod upakovala (ako proizvod ne pakuje proizvođač) ili uvoznika i distributera, kao i zemlju porekla ako je aditiv uvezen;

7) procenat svakog sastojka koji ima količinski ograničenu vrednost u namirnicama određenu odgovarajućim propisom, odnosno odgovarajuća instrukcija u vezi sa tim ograničenjem. Ako se isto kvantitativno ograničenje odnosi na grupu sastojaka koji se koriste pojedinačno ili u kombinaciji, zajednički procenat može da bude dat kao jedan broj;

8) neto količinu (masu ili zapreminu) proizvoda, a za aditive u tabletama i broj tableta u pakovanju;

9) druge podatke od interesa za korisnika.

Član 10

Alternativno, informacije iz člana 9 tačka 1 i tač. 4 do 7 ovog pravilnika alternativno mogu da budu dati samo u dokumentaciji koja se dostavlja uz isporuku ili pre isporuke aditiva, s tim da natpis "namenjeno za proizvodnju prehrambenih proizvoda, a ne za prodaju krajnjem potrošaču" mora da bude vidno istaknut na omotu ili kontejneru.

Član 11

Aditivi koji su namenjeni za prodaju krajnjem potrošaču mogu da se stavljaju u promet samo ako na omotu ili kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:

1) naziv pod kojim se proizvod pušta u promet, a koji sadrži naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva ili opis proizvoda koji je dovoljno jasan da omogući njegovo razlikovanje od sličnih proizvoda:

2) podatke iz člana 9 tač. 1 do 6 i tačke 8 ovog pravilnika;

3) rok trajanja ili oznaku "upotrebljiv do..." (mesec i godina);

4) druge podatke od interesa za potrošača.

Član 12

Odredbe čl. 9, 10 i 11 ne utiču na primenu detaljnijih i širih propisa i standarda koji se odnose na označavanje, merenje i granice odstupanja od deklarisane količine, kao i propise kojima se reguliše klasifikacija, pakovanje, označavanje i transport opasnih supstanci kada se odnose na aditive i njihove mešavine.

Član 13

Aditivi koji se koriste u prehrambenim proizvodima koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju označavaju se na deklaraciji navođenjem kategorije iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika i naziva aditiva ili njegovog E broja iz Pozitivne liste aditiva, npr. konzervans (natrijum-benzoat) ili konzervans (E 211).

Ako aditiv ima više funkcionalnih svojstava navodi se kategorija iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika koja odgovara svojstvu koje aditiv ima u prehrambenom proizvodu, a navedena je kao funkcionalno svojstvo za taj aditiv u Pozitivnoj listi aditiva.

Izuzetak od ovog načina označavanja predstavljaju sledeći slučajevi:

1) za aditiv koji pripada kategoriji kiseline iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika, a u svom imenu sadrži reč kiselina, dovoljno je navesti samo naziv aditiva bez kategorije;

2) za aditiv koji pripada kategoriji 22 iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika dovoljno je navesti podatak "modifikovani skrob(ovi)" bez naziva aditiva ili njegovog E broja. Ova oznaka mora da bude dopunjena navođenjem specifičnog biljnog porekla ako aditiv može da sadrži gluten;

3) ako je trajnost prehrambenog proizvoda produžena upotrebom gasova za pakovanje navodi se podatak "pakovano u zaštitnoj atmosferi" bez navođenja kategorije i naziva aditiva ili njegovog E broja;

4) "preneseni aditivi", odnosno aditivi koji su u prehrambeni proizvod došli preko jednog ili više sastojaka, a u samom proizvodu nemaju tehnološku funkciju ne označavaju se na deklaraciji.

Član 14

Zabranjeno je isticanje natpisa "vitaminizirano vitaminom C" ako je askorbinska kiselina (E 300) dodata kao antioksidans.

Zabranjeno je isticanje podatka "vitaminizirano vitaminom E" ako su tokoferoli (E 306, E 307, E 308 ili E 309) dodati kao antioksidans.

Član 15

Obavezno je isticanje natpisa "sa zaslađivačem ili sa zaslađivačima" u opisu ispod (ili u sklopu) naziva prehrambenog proizvoda koji sadrži zaslađivač E.

Obavezno je isticanje natpisa "stoni zaslađivač na bazi........", pri čemu se navodi E naziv i upotrebljenih zaslađivača u opisu ispod naziva stonog zaslađivača.

Obavezno je isticanje natpisa "sadrži izvor fenialanina" ako prehrambeni proizvod sadrži zaslađivač aspartam (E 951).

Obavezno je isticanje natpisa "prekomerna upotreba može da izazove laksativni efekat" ako prehrambeni proizvod sadrži više od 10% dodatih poliola.

Član 16

Obavezno je isticanje natpisa "genetski modifikovan" na deklaraciji pored oznake aditiva koji je genetski modifikovan, ili sadrži genetski modifikovane organizme. Alternativno, ova oznaka može da bude istaknuta u fusnoti ispod liste sastojaka povezana zvezdicom (*) sa aditivom na koji se odnosi, a mora da bude odštampana slovima koja su najmanje iste veličine kao ona koja su korišćena za listu sastojaka.

Član 17

Boje sa pozitivne liste aditiva mogu da se prodaju direktnom konzumentu, osim sledećih:

1) E 123 Amarant;

2) E 127 Eritrozin;

3) E 128 Crvena 2G;

4) E 154 Braon FK;

5) E 160b Anato, biksin, norbiksin;

6) E 161g Kantaksantin;

7) E 173 Aluminijum;

8) E 180 Litolrubin BK.

Član 18

Boje koje mogu da se koriste za pečatiranje mesa i označavanje mesnih proizvoda su sledeće:

1) E 155 Braon HT;

2) E 133 Brilijant plava FCF;

3) E 129 Alura crvena AC;

4) mešavine boja E 133 Brilijant plava FCF i E 129 Alura crvena AC.

Član 19

Za dekorativno bojenje i pečatiranje ljuske jajeta mogu da se koriste samo boje sa Pozitivne liste aditiva.

Član 20

Za bojenje prehrambenih proizvoda mogu da se koriste i aluminijumski lakovi boja sa Pozitivne liste aditiva.

Sadržaj boje u aluminijumskom laku mora da odgovara sadržaju u proizvođačkoj specifikaciji.

Aluminijumski lakovi boja za prehrambene proizvode moraju da zadovoljavaju posebne uslove čistoće iz Priloga 3 za upotrebljene boje i mogu da sadrže najviše:

- 0,5% materija nerastvorljivih u hlorovodoničnoj kiselini;

- 0,2% materija koje se ekstrahuju etrom (u neutralnoj sredini).

Član 21

Aditivima mogu da se dodaju različite supstance, materijali ili namirnice kao što su šećeri, kuhinjska so, dekstrini, skrobovi, voda i dr. za potrebe njihove standardizacije, dispergovanja, rastvaranja ili čuvanja s tim da njihov kvalitet odgovara posebnim propisima o kvalitetu i da u upotrebljenoj količini nisu štetni po zdravlje ljudi.

Član 22

Samo aditivi sa Liste dozvoljenih nosača i nosača rastvarača iz Priloga 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, uz ograničenja upotrebe mogu da se koriste kao nosači aditiva ili nosači rastvarači.

Lista dozvoljenih nosača i nosača rastvarača ne uključuje:

1) namirnice;

2) supstance iz člana 4 stav 1 ovog pravilnika;

3) supstance koje imaju primarno svojstvo kiselina ili regulatora kiselosti (npr. limunska kiselina, amonijum-hidroksid).

Aditivi sa Liste dozvoljenih nosača i nosača rastvarača moraju da odgovaraju Uslovima kvaliteta aditiva.

Član 23

Zabranjeno je korišćenje etilen-oksida za potrebe sterilizacije u aditivima za prehrambene proizvode.

Član 24

Pod nazivom so za salamurenje može da se stavlja u promet homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so i najviše 3% natrijum-nitrata (E 251) ili kalijum-nitrata (E 252).

Pod nazivom nitritna so za salamurenje može da se stavlja u promet homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so, 0,5% do 0,6% natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249).

Pod nazivom nitritna so za salamurenje sa 1% šalitre može da se stavlja u promet homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so, 0,5% do 0,6% natrijum nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249) i 0,9% do 1,2% natrijum-nitrata (E 251) ili kalijum-nitrata (E 252).

Član 25

Natrijum-nitrit (E 250) ili kalijum-nitrit (E 249) mogu da se koriste u mešavinama sa drugim aditivima: fosfatima, polifosfatima, solima askorbinske kiseline odnosno solima izoaskorbinske kiseline kao i sa šećerima, natrijum-hloridom, drugim sredstvima za standardizaciju i dozvoljenim aditivima nosačima koji ne smeju da sadrže sastojke iz člana 27 ovog pravilnika, s tim da količine pojedinih komponenti moraju da budu deklarisane u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Količina natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249) u mešavinama iz stava 1 ovog člana može da iznosi najviše 2%, s tim da u gotovom proizvodu kome je ona dodata, količina rezidualnih nitrita ne sme da bude veća od količine koja je ograničena posebnim pravilnikom za taj proizvod.

Član 26

Mešavine aditiva u čijem je sastavu natrijum-nitrit (E 250) ili kalijum-nitrit (E 249) ne smeju da sadrže proteine, hidrolizate proteina i druge proteinske preparate, začine, ekstrakte začina i etarska ulja zbog opasnosti od stvaranja toksičnih proizvoda.

Član 27

Nitritna so za salamurenje, odnosno nitritna so za salamurenje sa 1% šalitre, kao i mešavine natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum nitrita (E 249) sa drugim aditivima, mogu da se stavljaju u promet samo u originalnom pakovanju, u čvrstom i dobro zatvorenom kontejneru.

Deklaracija za soli i mešavine iz stava 1 ovog člana mora da sadrži i oznake "pažnja - otrov" i "držati na suvom mestu", kao i oznake o sastavu soli, odnosno mešavine, i uputstvo za upotrebu i čuvanje.

Odredba stava 2 ovog člana odnosi se i na so za salamurenje, s tim što deklaracija za so za salamurenje ne mora da sadrži oznaku "pažnja - otrov".

Član 28

Natrijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) namenjeni za proizvodnju nitritne soli za salamurenje, odnosno nitritne soli za salamurenje sa 1% šalitre, kao i za mešavine natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita sa drugim aditivima, moraju da se čuvaju i doziraju u posebnoj prostoriji u kojoj ne smeju da se drže druge namirnice i u koju je dozvoljen pristup samo licima koja se bave proizvodnjom tih soli, odnosno mešavina.

Član 29

Natrijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) mogu da se prodaju samo preduzećima koja proizvode nitritne soli za salamurenje, odnosno nitritne soli za salamurenje sa 1% šalitre kao i mešavine natrijum-nitrita ili kalijum-nitrita sa drugim aditivima, i to u originalnom pakovanju u čvrstoj i dobro zatvorenoj ambalaži.

Deklaracije za natarijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) moraju da sadrže i podatak o količini aktivne supstance, kao i natpise "otrov" i "zabranjeno za korišćenje u hrani" ispisane krupnim slovima.

Član 30

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode ("Službeni list SFRJ", br. 39/89) izuzev odredbi koje se odnose na:

- arome za prehrambene proizvode: čl. 13 do 20 tačka 3 Pozitivne liste iz člana 34 čl. 35 i 36 i čl. 87 do 121;

- enzimske preparate: čl. 26 i 27 i tačka 11 Pozitivne liste iz člana 34;

- deo pomoćnih sredstava u proizvodnji: član 29 i tačka 13b do 13ž.

Član 31

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Prilog 1

POZITIVNA LISTA ADITIVA

E broj

Naziv aditiva

Funkcionalna svojstva

E 100

Kurkumin

boja

E 101

Riboflavini:

boja

 

(i) Riboflavin

 

 

(ii) Riboflavin-5'-fosfat

 

E 102

Tartrazin

boja

E 104

Hinolin žuta

boja

E 110

Sunset žuta FCF (Oranž žuta S)

boja

E 120

Košenila, karminska kiselina, karmin

boja

E 122

Azorubin (Karmoizin)

boja

E 123

Amarant

boja

E 124

Ponso 4R (Košenila crvena A)

boja

E 127

Eritrozin

boja

E 128

Crvena 2G

boja

E 129

Alura crvena AC

boja

E 131

Patent plava V

boja

E 132

Indigotin (Indigo karmin)

boja

E 133

Brilijant plava FCF

boja

E 140

Hlorofili i hlorofilini:

boja

 

(i) Hlorofili

 

 

(ii) Hlorofilini

 

E 141

Bakarni kompleksi hlorofila i hlorofilina:

boja

 

(i) Bakarni kompleksi hlorofila

 

 

(ii) Bakarni kompleksi hlorofilina

 

E 142

Zelena S

boja

E 150a

Karamel obični

boja

E 150b

Karamel kaustično sulfitni

boja

E 150c

Karamel amonijačni

boja

E 150d

Karamel amonijačno sulfitni

boja

E 151

Brilijant crna BN, Crna PN

boja

E 153

Biljni ugalj

boja

E 154

Braon FK

boja

E 155

Braon HT

boja

E 160a

Karotini:

boja

 

(i) Mešani karotini

 

 

(ii) Beta-karotin

 

E 160b

Anato, biksin, norbiksin

boja

E 160c

Paprika ekstrakt, kapsantin, kapsorubin

boja

E 160d

Likopen

boja

E 160e

Beta-apo-8'-karotenal (C30)

boja

E 160F

Etil estar beta-apo-8'-karotenske kiseline (C30)

boja

E 161b

Lutein

boja

E 161g

Kantaksantin

boja

E 162

Cvekla crvena, betanin

boja

E 163

Antocijani

boja

E 170

Kalcijum-karbonat

boja, sredstvo protiv zgrudvavanja

E 171

Titan-dioksid

boja

E 172

Oksidi i hidroksidi gvožđa

boja

E 173

Aluminijum

boja

E 174

Srebro

boja

E 175

Zlato

boja

E 180

Litolrubin BK

boja

E 200

Sorbinska kiselina

konzervans

E 202

Kalijum-sorbat

konzervans

E 203

Kalcijum-sorbat

konzervans

E 210

Benzojeva kiselina

konzervans

E 211

Natrijum-benzoat

konzervans

E 212

Kalijum-benzoat

konzervans

E 213

Kalcijum-benzoat

konzervans

E 214

Etil-r-hidroksibenzoat

konzervans

E 215

Natrijum-etil-r-hidroksibenzoat

konzervans

E 216

Propil-r-hidroksibenzoat

konzervans

E 217

Natrijum-propil-r-hidroksibenzoat

konzervans

E 218

Metil-r-hidroksibenzoat

konzervans

E 219

Natrijum-metil-r-hidroksibenzoat

konzervans

E 220

Sumpor-dioksid

konzervans

E 221

Natrijum-sulfit

konzervans

E 222

Natrijum-hidrogensulfit

konzervans

E 223

Natrijum-metabisulfit

konzervans

E 224

Kalijum-metabisulfit

konzervans

E 226

Kalcijum-sulfit

konzervans

E 227

Kalcijum-hidrogensulfit

konzervans, učvršćivač

E 228

Kalijum-hidrogensulfit

konzervans

E 230

Bifenil, difenil

konzervans

E 231

o-fenilfenol

konzervans

E 232

Natrijum-o-fenilfenol

konzervans

E 233

Tiabendazol

konzervans

E 234

Nizin

konzervans

E 235

Natamicin

konzervans

E 239

Heksametilentetramin

konzervans

E 242

Dimetildikarbonat

konzervans

E 249

Kalijum-nitrit

konzervans

E 250

Natrijum-nitrit

konzervans

E 251

Natrijum-nitrat

konzervans

E 252

Kalijum-nitrat

konzervans

E 260

Sirćetna kiselina

konzervans, kiselina

E 261

Kalijum-acetat

konzervans, regulator kiselosti

E 262

Natrijum-acetati:

konzervans, regulator kiselosti, sekvestrant

 

(i) Natrijum-acetat

 

 

(ii) Natrijum-hidrogenacetat

 

 

(natrijum-diacetat)

 

E 263

Kalcijum-acetat

konzervans, stabilizator, regulator kiselosti

E 270

Mlečna kiselina

konzervans, kiselina

E 280

Propionska kiselina

konzervans

E 281

Natrijum-propionat

konzervans

E 282

Kalcijum-propionat

konzervans

E 283

Kalijum-propionat

konzervans

E 284

Borna kiselina

konzervans

E 285

Natrijum-tetraborat (boraks)

konzervans

E 290

Ugljen-dioksid

konzervans, gas za pakovanje

E 296

Jabučna kiselina

kiselina

E 297

Fumarna kiselina

kiselina

E 300

Askorbinska kiselina

antioksidans

E 301

Natrijum-askorbat

antioksidans

E 302

Kalcijum-askorbat

antioksidans

E 304

Estri masnih kiselina i askorbinske kiseline:

antioksidans

 

(i) askorbilpalmitat

 

 

(ii) askorbilstearat

 

E 306

Ekstrakt bogat tokoferolima

antioksidans

E 307

Alfa-tokoferol

antioksidans

E 308

Gama-tokoferol

antioksidans

E 309

Delta-tokoferol

antioksidans

E 310

Propilgalat

antioksidans

E 311

Oktilgalat

antioksidans

E 312

Dodecilgalat

antioksidans

E 315

Eritorbinska kiselina
(izoaskorbinska kiselina)

antioksidans

E 316

Natrijum-eritorbat
(natrijum-izoaskorbat)

antioksidans

E 320

Butilhidroksianizol (BHA)

antioksidans

E 321

Butilhidroksitoluen (BHT)

antioksidans

E 322

Lecitini

antioksidans, emulgator

E 325

Natrijum-laktat

antioksidantni sinergist, humektant, regulator kiselosti, emulgator

E 326

Kalijum-laktat

antioksidantni sinergist, humektant, regulator kiselosti, emulgator

E 327

Kalcijum-laktat

regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna

E 330

Limunska kiselina

kiselina, antioksidantni sinergist, sekvestrant

E 331

Natrijum-citrati:

regulator kiselosti, sekvestrant

 

(i) Mononatrijum-citrat

 

 

(ii) Dinatrijum-citrat

 

 

(iii) Trinatrijum-citrat

 

E 332

Kalijum-citrati:

regulator kiselosti, sekvestrant

 

(i) Monokalijum-citrat

 

 

(ii) Trikalijum-citrat

 

E 333

Kalcijum-citrati:

regulator kiselosti, sekvestrant, učvršćivač

 

(i) Monokalcijum-citrat

 

 

(ii) Dikalcijum-citrat

 

 

(iii) Trikalcijum-citrat

 

E 334

L(+)-Vinska kiselina

kiselina, sekvestrant

E 335

Natrijum-tartarati:

regulator kiselosti, sekvestrant

 

(i) Mononatrijum-tartarat

 

 

(ii) Dinatrijum-tartarat

 

E 336

Kalijum-tartarati:

regulator kiselosti, sekvestrant

 

(i) Monokalijum-tartarat

 

 

(ii) Dikalijum-tartarat

 

E 337

Kalijum-natrijum-tartarat

regulator kiselosti, sekvestrant

E 338

Fosforna kiselina

kiselina, sekvestrant

E 339

Natrijum-fosfati:

emulgujuća so, emulgator, regulator kiselosti,

 

(i) Mononatrijum-fosfat

sekvestrant, stabilizator, humektant

 

(ii) Dinatrijum-fosfat

 

 

(iii) Trinatrijum-fosfat

 

E 340

Kalijum-fosfati:

emulgujuća so, emulgator, regulator kiselosti,

 

(i) Monokalijum-fosfat

sekvestrant, stabilizator, humektant

 

(ii) Dikalijum-fosfat

 

 

(iii) Trikalijum-fosfat

 

E 341

Kalcijum-fosfati:

regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna, učvršćivač,

 

(i) Monokalcijum-fosfat

sredstvo protiv zgrudvavanja,

 

(ii) Dikalcijum-fosfat

sredstvo za dizanje testa, humektant

 

(iii) Trikalcijum-fosfat

 

E 343

Magnezijum-fosfati:

regulator kiselosti, sredstvo protiv zgrudvavanja

 

(i) Monomagnezijum-fosfat

 

 

(ii) Dimagnezijum-fosfat

 

E 350

Natrijum-malati:

regulator kiselosti, humektant

 

(i) Natrijum-malat

 

 

(ii) Natrijum-hidrogenmalat

 

E 351

Kalijum-malat

regulator kiselosti

E 352

Kalcijum-malati:

regulator kiselosti

 

(i) Kalcijum-malat

 

 

(ii) Kalcijum-hidrogenmalat

 

E 353

Metavinska kiselina

kiselina, sekvestrant

E 354

Kalcijum-tartarat

regulator kiselosti

E 355

Adipinska kiselina

regulator kiselosti

E 356

Natrijum-adipat

regulator kiselosti

E 357

Kalijum-adipat

regulator kiselosti

E 363

Ćilibarna kiselina

regulator kiselosti

E 380

Triamonijum-citrat

regulator kiselosti

E 385

Kalcijum-dinatrijum-etilendiamintetraacetat

antioksidantni sinergist, konzervans

 

(kalcijum-dinatrijum-EDTA)

sekvestrant

E 400

Alginska kiselina

zgušnjivač, stabilizator

E 401

Natrijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator

E 402

Kalijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator

E 403

Amonijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator

E 404

Kalcijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator

E 405

Propan-1,2-diolalginat

zgušnjivač, stabilizator, emulgator

E 406

Agar

zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator

E 407

Karagenan

zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator

E 407a

Obrađene eušeuma alge

zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator

E 410

Guma iz semena rogača
(Karuba guma)

zgušnjivač, stabilizator

E 412

Guar guma

zgušnjivač, stabilizator

E 413

Tragakant guma (Tragakanta)

zgušnjivač, stabilizator

E 414

Akacija guma (Arapska guma)

zgušnjivač, stabilizator, emulgator

E 415

Ksantan guma

zgušnjivač, stabilizator

E 416

Karaja guma

zgušnjivač, stabilizator

E 417

Tara guma

zgušnjivač, stabilizator

E 418

Gelan guma

zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje

E 420

Sorbitol:

zaslađivač, humektant, zgušnjivač

 

(i) Sorbitol

 

 

(ii) Sorbitolni sirup

 

E 421

Manitol

zaslađivač, humektant, zgušnjivač

E 422

Glicerol

humektant, zgušnjivač

E 425

Konjak:

sredstvo za želiranje, zgušnjivač, emulgator, stabilizator

 

(i) Konjak guma

 

 

(ii) Konjak glukomanan

 

E 431

Polioksietilen(40)stearat

emulgator

E 432

Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20)

emulgator

E 433

Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80)

emulgator

E 434

Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40)

emulgator

E 435

Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60)

emulgator

E 436

Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65)

emulgator

E 440

Pektini:

sredstvo za želiranje, zgušnjivač, stabilizator

 

(i) Pektin

 

 

(ii) Amidovan pektin

 

E 442

Amonijum-fosfatidi

emulgator

E 444

Saharozaacetatizobutirat

emulgator, stabilizator

E 445

Glicerolski estri smole drveta

emulgator, stabilizator

E 450

Difosfati:

emulgujuća so, emulgator, regulator kiselosti, stabilizator, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant, humektant

 

(i) Dinatrijum-difosfat

 

(ii) Trinatrijum-difosfat

 

(iii) Tetranatrijum-difosfat

 

 

(v) Tetrakalijum-difosfat

 

 

(vi) Dikalcijum-difosfat

 

 

(vii) Kalcijum-dihidrogen-difosfat

 

E 451

Trifosfati:

regulator kiselosti, sekvestrant, zgušnjivač

 

(i) Pentanatrijum-trifosfat

 

 

(ii) Pentakalijum-trifosfat

 

E 452

Polifosfati:

emulgujuća so, emulgator, zgušnjivač, stabilizator, sekvestrant, humektant, regulator kiselosti

 

(i) Natrijum-polifosfat

 

(ii) Kalijum-polifosfat

 

(iii) Natrijum-kalcijum-polifosfat

 

 

(iv) Kalcijum-polifosfat

 

E 459

Beta-ciklodekstrin

stabilizator

E 460

Celuloze:

emulgator, stabilizator, zgušnjivač, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za povećanje zapremine

 

(i) Mikrokristalna celuloza

 

(ii) Celuloza u prahu

E 461

Metilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator, sredstvo za povećanje zapremine

E 463

Hidroksipropilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator

E 464

Hidroksipropilmetilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator

E 465

Etilmetilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator, sredstvo za stvaranje pene

E 466

Karboksimetilceluloza
(natrijum-karboksimetilceluloza)

zgušnjivač, stabilizator, emulgator

E 467

Etilhidroksietilceluloza

zgušnjivač, stabilizator, emulgator

E 468

Unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza

zgušnjivač, stabilizator

E 469

Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza

zgušnjivač, stabilizator

E 470a

Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sredstvo protiv zgrudvavanja

E 470b

Magnezijumove soli masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sredstvo protiv zgrudvavanja

E 471

Mono- i digliceridi masnih kiselina

emulgator, stabilizator

E 472a

Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

E 472b

Estri mlečne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

E 472c

Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

E 472d

Estri vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

E 472e

Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

E 472f

Mešoviti estri sirćetne i vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

E 473

Estri saharoze i masnih kiselina

emulgator, stabilizator, zgušnjivač

E 474

Saharozogliceridi

emulgator

E 475

Poliglicerolni estri masnih kiselina

emulgator

E 476

Poliglicerolpoliricinoleat

emulgator

E 477

Propan-1,2-diolni estri masnih kiselina

emulgator

E 479b

Termički oksidovano sojino ulje u interakciji sa mono- i digliceridima masnih kiselina

emulgator

E 481

Natrijum-stearoil-2-laktilat

emulgator, stabilizator, sredstvo za tretiranje brašna

E 482

Kalcijum-stearoil-2-laktilat

emulgator, stabilizator, sredstvo za tretiranje brašna

E 483

Steariltartarat

sredstvo za tretiranje brašna

E 491

Sorbitanmonostearat

emulgator

E 492

Sorbitantristearat

emulgator

E 493

Sorbitanmonolaurat

emulgator, stabilizator

E 494

Sorbitanmonooleat

emulgator, stabilizator

E 495

Sorbitanmonopalmitat

emulgator

E 500

Natrijum-karbonati:

regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa, sredstvo protiv zgrudvavanja

 

(i) Natrijum-karbonat

 

(ii) Natrijum-hidrogenkarbonat

 

(iii) Natrijum-seskvikarbonat

 

E 501

Kalijum-karbonati:

regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa

 

(i) Kalijum-karbonat

 

 

(ii) Kalijum-hidrogenkarbonat

 

E 503

Amonijum-karbonati:

regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa

 

(i) Amonijum-karbonat

 

 

(ii) Amonijum-hidrogenkarbonat

 

E 504

Magnezijum-karbonati:

sredstvo protiv zgrudvavanja, regulator kiselosti, stabilizator

 

(i) Magnezijum-karbonat

 

(ii) Magnezijum-hidroksid-karbonat (Magnezijum-hidrogenkarbonat)

 

E 507

Hlorovodonična kiselina

kiselina

E 508

Kalijum-hlorid

sredstvo za želiranje

E 509

Kalcijum-hlorid

učvršćivač

E 511

Magnezijum-hlorid

učvršćivač, stabilizator

E 512

Kalaj(II)-hlorid

antioksidans, stabilizator

E 513

Sumporna kiselina

kiselina

E 514

Natrijum-sulfati:

regulator kiselosti

 

(i) Natrijum-sulfat

 

 

(ii) Natrijum-hidrogensulfat

 

E 515

Kalijum-sulfati:

regulator kiselosti

 

(i) Kalijum-sulfat

 

 

(ii) Kalijum-hidrogensulfat

 

E 516

Kalcijum-sulfat

sredstvo za tretiranje brašna, sekvestrant, učvršćivač

E 517

Amonijum-sulfat

sredstvo za tretiranje brašna, stabilizator

E 520

Aluminijum-sulfat

učvršćivač

E 521

Aluminijum-natrijum-sulfat

sredstvo za očvršćavanje, regulator kiselosti

E 522

Aluminijum-kalijum-sulfat

učvršćivač, regulator kiselosti, stabilizator

E 523

Aluminijum-amonijum-sulfat

učvršćivač, regulator kiselosti, stabilizator

E 524

Natrijum-hidroksid

regulator kiselosti

E 525

Kalijum-hidroksid

regulator kiselosti

E 526

Kalcijum-hidroksid

regulator kiselosti, učvršćivač

E 527

Amonijum-hidroksid

regulator kiselosti

E 528

Magnezijum-hidroksid

regulator kiselosti, stabilizator

E 529

Kalcijum-oksid

regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna

E 530

Magnezijum-oksid

sredstvo protiv zgrudvavanja, regulator kiselosti

E 535

Natrijum-heksacijanoferat(II)

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 536

Kalijum-heksacijanoferat(II)

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 538

Kalcijum-heksacijanoferat(II)

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 541

Natrijum-aluminijum-fosfat, kiseli

regulator kiselosti, emulgator

E 551

Silicijum-dioksid

sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo protiv stvaranja pene

E 552

Kalcijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 553a

(i) Magnezijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

 

(ii) Magnezijum-trisilikat

 

E 553b

Talk

sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za glaziranje

E 554

Natrijum-aluminijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 555

Kalijum-aluminijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 556

Kalcijum-aluminijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 558

Bentonit

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 559

Aluminijum-silikat (Kaolin)

sredstvo protiv zgrudvavanja

E 570

Masne kiseline

sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za glaziranje, sredstvo protiv stvaranja pene

E 574

Glukonska kiselina

kiselina, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant

E 575

Glukono-delta-lakton

kiselina, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant

E 576

Natrijum-glukonat

sekvestrant

E 577

Kalijum-glukonat

sekvestrant

E 578

Kalcijum-glukonat

regulator kiselosti, učvršćivač, sekvestrant

E 579

Gvožđe(II)-glukonat

stabilizator

E 585

Gvožđe(II)-laktat

stabilizator

E 620

Glutaminska kiselina

pojačivač arome

E 621

Mononatrijum-glutaminat

pojačivač arome

E 622

Monokalijum-glutaminat

pojačivač arome

E 623

Kalcijum-diglutaminat

pojačivač arome

E 624

Monoamonijum-glutaminat

pojačivač arome

E 625

Magnezijum-diglutaminat

pojačivač arome

E 626

Guanilna kiselina

pojačivač arome

E 627

Dinatrijum-guanilat

pojačivač arome

E 628

Dikalijum-guanilat

pojačivač arome

E 629

Kalcijum-guanilat

pojačivač arome

E 630

Inozinska kiselina

pojačivač arome

E 631

Dinatrijum-inozitat

pojačivač arome

E 632

Dikalijum-inozitat

pojačivač arome

E 633

Kalcijum-inozitat

pojačivač arome

E 634

Kalcijum 5'-ribonukleotidi

pojačivač arome

E 635

Dinatrijum 5'-ribonukleotidi

pojačivač arome

E 640

Glicin i njegove natrijumove soli

pojačivač arome

E 650

Cink-acetat

regulator kiselosti, sekvestrant

E 900

Dimetilpolisiloksan

sredstvo protiv stvaranja pene, sredstvo protiv zgrudvavanja, emulgator

E 901

Pčelinji vosak, beo i žut

sredstvo za glaziranje

E 902

Kandelila vosak

sredstvo za glaziranje

E 903

Karnauba vosak

sredstvo za glaziranje

E 904

Šelak

sredstvo za glaziranje

E 905

Mikrokristalan vosak

sredstvo za glaziranje, sredstvo protiv stvaranja pene

E 912

Estri montanske kiseline

sredstvo za glaziranje

E 914

Oksidovan polietilenski vosak

sredstvo za glaziranje

E 920

L-Cistein

sredstvo za tretiranje brašna

E 927b

Karbamid

sredstvo za tretiranje brašna

E 938

Argon

gas za pakovanje

E 939

Helijum

gas za pakovanje

E 941

Azot

gas za pakovanje

E 942

Azot(I)-oksid

propelent

E 943a

Butan

propelent

E 943b

Izobutan

propelent

E 944

Propan

propelent

E 948

Kiseonik

gas za pakovanje

E 949

Vodonik

gas za pakovanje

E 950

Acesulfam K (Kalijum-acesulfam)

zaslađivač

E 951

Aspartam

zaslađivač, pojačivač arome

E 952

Ciklamska kiselina i njene Na i Ca soli

zaslađivač

E 953

Izomalt

zaslađivač, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za povećanje zapremine, sredstvo za glaziranje

E 954

Saharin i njegove Na, K i Ca soli

zaslađivač

E 957

Taumatin

zaslađivač, pojačivač arome

E 959

Neohesperidin DC

zaslađivač

E 965

Maltitol:

zaslađivač, humektant, zgušnjivač, stabilizator

 

(i) Maltitol

 

 

(ii) Maltitol sirup

 

E 966

Laktitol

zaslađivač, zgušnjivač

E 967

Ksilitol

zaslađivač, humektant, zgušnjivač

E 999

Kvilaja ekstrakt

sredstvo za stvaranje pene

E 1103

Invertaza

stabilizator

E 1105

Lizozim

konzervans

E 1200

Polidekstroza

stabilizator, zgušnjivač, humektant, sredstvo za povećanje zapremine

E 1201

Polivinilpirolidon

stabilizator

E 1202

Polivinilpolipirolidon

stabilizator

E 1505

Trietilcitrat

stabilizator

E 1518

Gliceriltriacetat (triacetin)

humektant

E 1520

Propan-1,2-diol

humektant

 

DOPUNSKA LISTA -MODIFIKOVANI SKROBOVI

E 1404

Oksidisan skrob

stabilizator, zgušnjivač

E 1410

Monoskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

E 1412

Diskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

E 1413

Fosfatiran diskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

E 1414

Acetilovan diskrobfosfat

emulgator, zgušnjivač

E 1420

Acetilovan skrob

stabilizator, zgušnjivač

E 1422

Acetilovan diskrobadipat

stabilizator, zgušnjivač

E 1440

Hidroksipropilskrob

emulgator, zgušnjivač

E 1442

Hidroksipropildiskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

E 1450

Skrob-natrijum-oktenilsukcinat

stabilizator, zgušnjivač, emulgator

E 1451

Acetilovan oksidisan skrob

stabilizabor, zgušnjivač

 

Prilog 2

LISTA DOZVOLJENIH NOSAČA I NOSAČA RASTVARAČA

E broj

Naziv

Ograničena upotreba

E 170

Kalcijum-karbonati

 

E 263

Kalcijum-acetat

 

E 322

Lecitini

boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće

E 331

Natrijum-citrati

 

E 332

Kalijum-citrati

 

E 341

Kalcijum-fosfati

 

E 400

Alginska kiselina

 

E 401

Natrijum-alginat

 

E 402

Kalijum-alginat

 

E 403

Amonijum-alginat

 

E 404

Kalcijum-alginat

 

E 405

Propan-1,2-diolalginat

 

E 406

Agar

 

E 407

Karagenan

 

E 410

Guma iz semena rogača (Karuba guma)

 

E 412

Guar guma

 

E 413

Tragakant guma (Tragakanta)

 

E 414

Akacija guma (Arapska guma)

 

E 415

Ksantan guma

 

E 420

Sorbitol

 

E 421

Manitol

 

E 422

Glicerol

 

E 425

Konjak guma i glukomanani

 

E 432

Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20)

Sredstva protiv stvaranja pene, boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće

E 433

Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80)

E 434

Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40)

E 435

Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60)

 

E 436

Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65)

 

E 440

Pektini

 

E 442

Amonijum-fosfatidi

Antioksidansi

E 459

Beta-ciklodekstrin

1 g/kg

E 460

Celuloze (mikrokristalna i praškasta)

 

E 461

Metilceluloza

 

E 463

Hidroksipropilceluloza

 

E 464

Hidroksipropilmetilceluloza

 

E 465

Etilmetilceluloza

 

E 466

Karboksimetilceluloza (natrijum-karboksimetilceluloza)

 

E 468

Unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza

Zaslađivači

E 469

Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza

 

E 470a

Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina

Sredstva za glaziranje za voće

E 470b

Magnezijumove soli masnih kiselina

Boje i liposolubilni antioksidansi

E 471

Mono- i digliceridi masnih kiselina

Boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće

E 472a

Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

Boje i diposolubilni antioksidansi

E 472c

Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

 

E 472e

Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

 

E 473

Estri saharoze i masnih kiselina

 

E 475

Poliglicerolni estri masnih kiselina

 

E 491

Sorbitanmonostearat

Boje, sredstva protiv stvaranja pene i sredstva za glaziranje za voće

E 492

Sorbitantristearat

E 493

Sorbitanmonolaurat

 

E 494

Sorbitanmonooleat

 

E 495

Sorbitanmonopalmitat

 

E 501

Kalijum-karbonati

 

E 504

Magnezijum-karbonati

 

E 508

Kalijum-hlorid

 

E 509

Kalcijum-hlorid

 

E 511

Magnezijum-hlorid

 

E 514

Natrijum-sulfati

 

E 515

Kalijum-sulfati

 

E 516

Kalcijum-sulfat

 

E 517

Amonijum-sulfat

 

E 551

Silicijum-dioksid

Emulgatori i boje, najviše 5%

E 552

Kalcijum-silikat

 

E 553b

Talk

Boje, najviše 5%

E 558

Bentonit

 

E 559

Aluminijum-silikat (kaolin)

 

E 570

Masne kiseline

Sredstva za glaziranje za voće

E 577

Kalijum-glukonat

 

E 640

Glicin i njegove natrijumove soli

 

E 900

Dimetilpolisiloksan

Sredstva za glaziranje za voće

E 901

Pčelinji vosak

Boje

E 953

Izomalt (izomaltitol)

 

E 965

Maltitol

 

E 966

Laktitol

 

E 967

Ksilitol

 

E 1200

Polidekstroza

 

E 1201

Polivinilpirolidon

Zaslađivač

E 1202

Polivinilpolipirolidon

 

E 1404

Oksidisan skrob

 

E 1410

Monoskrobfosfat

 

E 1412

Diskrobfosfat

 

E 1413

Fosfatiran diskrobfosfat

 

E 1414

Acetilovan diskrobfosfat

 

E 1420

Acetilovan skrob

 

E 1422

Acetilovan diskrobadipat

 

E 1440

Hidroksipropilskrob

 

E 1442

Hidroksipropildiskrobfosfat

 

E 1450

Skrob-natrijum-oktenilsukcinat

 

E 1451

Acetilovan oksidisan skrob

 

E 1505

Trietilcitrat

 

E 1518

Gliceriltriacetat (triacetin)

 

E 1520

Propan- 1,2-diol (propilenglikol)

Boje, emulgatori, antioksidansi i enzimi (najviše 1 g/kg u hrani)

 

Polietilenglikol 6000

Zaslađivači

 

Prilog 3

USLOVI KVALITETA ADITIVA

E 100 KURKUMIN

Sinonimi

Cl Natural Yellow 3, kurkum žuto, kurkum

Definicija

Dobija se ekstrakcijom samlevenih rizoma prirodnih vrsta Curcuma longa L. i preči-šćavanjem ekstrakta kristalizacijom. Proizvod sadrži uglavnom kurkumine t.j. 1,7-bis-(4-hidroksi-3-metoksifenil)-hepta-1,6-dien-3,5-dion i njegova dva demetoksi derivata u različitom odnosu, a može da sadrži i male količine ulja i smole iz kurkume.
Samo sledeći rastvarači mogu da se koriste za ekstrakciju: etilacetat, aceton, ugljen-dioksid, dihlormetan, n-butanol, metanol, etanol i heksan. Rastvarači se posle ekstrakcije uklanjaju.

Kolor indeks No.

75300

Hemijsko ime

I 1,7-bis-(4-hidroksi-3-metoksifenil)-hepta-1,6-dien-3,5-dion
II 1-(4-hidroksifenil)-7-(4-hidroksi-3-metoksifenil)-hepta-1,6-dien-3,5-dion
III 1,7-bis(4-hidroksifenil)-hepta-1,6-dien-3,5-dion

Hemijska formula

I C21H20O6  II C20H18O5  III C19H16O4

Molekulska masa

I 368,39    II 338,39    III 308,39

Određivanje

Najmanje 90,0% ukupnih bojenih materija
A1%1cm 1607 na 426 nm u etanolu

Osobine

Narandžastožut kristalni prašak

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum apsorpcije u etanolu na 426 nm

B. Temperatura topljenja

179°C - 182°C

Čistoća

 

Rezidui rastvarača

Najviše 50mg/kg pojedinačno ili ukupno: etilacetata, acetona, n-butanola, metanola, etanola i heksana
Najviše 10 mg/kg dihlormetana

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 101 (i) RIBOFLAVIN

Sinonimi

Laktoflavin

Hemijsko ime

7,8-dimetil-10-(D-ribo-2,3,4,5-tetrahidroksipentil)benzo(g)pteridin-2,4-dion;
7,8-dimetil-10-(1'-D-ribitil)izoaloksazin

Hemijska formula

C17H20N4O6

Molekulska masa

376,37

Određivanje

Najmanje 98,0 % u odnosu na bezvodnu supstancu
A1%1cm 328 na 444 nm u vodenom rastvoru

Osobine

Žut do narandžasto žut kristalan prašak, slabog mirisa

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

A375/A267 je između 0,31 i 0,33 u vodenom rastvoru
A444/A267 je između 0,36 i 0,39 u vodenom rastvoru
Maksimum u vodi na 375 nm

B. Specifična rotacija (20°C, D)

od -115°do -140° u 0,05 M rastvoru NaOH

Čistoća

 

Gubitak sušenjem

Najviše 1,5 % (105°C, 4 h)

Sulfatni ostatak

Najviše 0,1 %

Primarni aromatični amini

Najviše 100 mg/kg (izračunato kao anilin)

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 101 (ii) RIBOFLAVIN -5'-fosfat

Sinonimi

Riboflavin -5' -(natrijum-hidrogenfosfat)

Definicija

Mešavina natrijumove soli riboflavin -5' -fosfata i malih količina riboflavina i riboflavindifosfata

Hemijsko ime

 

Mononatrijum (2R,3R,4S)-5-(3')10'-dihidro-7',8'-dimetil-2',4'-diokso-10'-benzo-[g]pteridinil-2,3,4-trihidroksipentil fosfat;
Mononatrijumova so 5'-monofosfatnog estra riboflavina

Hemijska formula

C17H20N4O9PNa · nH20, n=0 ili 2

Molekulska masa

541,36

Određivanje

Najmanje 95,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao C17H20N4O9PNa · 2H20,
A1%1cm 250 na 375 nm u vodenom rastvoru

Osobine

Žut do narandžast kristalan higroskopan prašak, slabog mirisa i gorkog ukusa

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

A375/A267 je između 0,30 i 0,34 u vodenom rastvoru
A444/A267 je između 0,35 i 0,40 u vodenom rastvoru
Maksimum u vodi na 375 nm

B. Specifična rotacija (20°C, D)

od +38° do +42° u 5 M rastvoru HCL

Čistoća

 

Gubitak sušenjem

Najviše 8 % za dihidrat (100°C, 5 h, u vakuumu iznad P2O5)

Sulfatni ostatak

Najviše 25 %

Neorganski fosfat

Najviše 1 % (kao PO4 u odnosu na bezvodnu supstancu)

Sporedne bojene materije

 

Riboflavin: najviše 6,0 %
Riboflavindifosfat: najviše 6,0 %

Primarni aromatični amini

Najviše 70 mg/kg (izračunto kao anilin)

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 102 TARTRAZIN

Sinonimi

Cl Food Yellow 4

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz trinatrijum-5-hidroksi-1-(4-sulfonatofenil)-4-(4-sulfonatofenilazo)-H-pirazol-3-karboksilata i sporednih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

19140

Hemijsko ime

Trinatrijum-5-hidroksi-1-(4-sulfonatofenil)-4-(4-sulfonatofenilazo)-H-pirazol-3-karboksilat

Hemijska formula

C16H9N4Na3O9S2

Molekulska masa

534,37

Određivanje

Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumova so
A1%1cm 530 na 426 nm u vodenom rastvoru

Osobine

Svetlonarandžast prašak ili zrnca

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum u vodi na 426 nm

B. Žut rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Sporedne bojene materije

Najviše 1,0 %

Organska nebojena jedinjenja

Najviše 0,5 % ukupno: 4-hidrazinbenzen sulfonske kiseline, 4-aminobenzen-1-sulfonske kiseline, 5-okso-1-(4-sulfofenil)-2-pirazolin-3-karboksilne kiseline, 4,4' -diazoaminodi(benzensulfonske kiseline) i tetrahidroksićilibarne kiseline

Nesulfonovani primarni aromatični amini

Najviše 0,01% (računato kao anilin)

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 104 HINOLIN ŽUTA

Sinonimi

Cl Food Yellow 13

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz natrijumovih soli mono-, di-i trisulfonata 2-(2-hinolil)indan-1,3-diona (najzastupljeniji su disulfonati) i sporednih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

47005

Hemijsko ime

Dinatrijumova so disulfonata 2-(2-hinolil) indan-1,3-diona (glavna komponenta)

Hemijska formula

C18H9NNa2O8S (glavna komponenta)

Molekulska masa

477,38 (glavna komponenta)

Određivanje

Najmanje 70,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumove soli
Od ukupnih bojenih materija sadrži:
- najmanje 80,0 % dinatrijum-2-(2-hinolil) indan-1,3-dion-monosulfonata
- najviše 15,0% natrijum-2-(2-hinolil)indan-1,3-dion-monosulfonata
- najviše 7,0% trinatrijum-2-(2-hinolil)indan-1,3-dion-trisulfonata
A1%1cm 865 (glavne komponente) na 411 nm u vodenom rastvoru sirćetne kiseline pH 5

Osobine

Žut prašak ili zrnca

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum na 411 nm u vodenom rastvoru sirćetne kiseline pH 5

B. Žut rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Sporedne bojene materije

Najviše 4,0 %

Nebojena organska jedinjenja

Najviše 0,5 % ukupno: 2-metilhinolina, 2-metilhinolinsulfonske kiseline, ftalne kiseline, 2,6-dimetilhinolina i 2,6-dimetilhinolin sulfonske kiseline
Najviše 4 mg/kg 2-(2-hinolil)indan-1,3-diona

Nesulfonovani primarni amini

Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin)

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 110 SANSET ŽUTA FCF (ORANŽ ŽUTA S)

Sinonimi

Cl Food Yellow 3

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonatofenilazo)naftalen-6-sulfonata i sporednih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

15985

Hemijsko ime

Dinatrijum- 2-hidroksi-1-(4-sulfonatofenilazo)naftalen-6-sulfonat

Hemijska formula

C16H10N2Na2O7S2

Molekulska masa

452,37

Određivanje

Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumova so
A1%1cm 555 na 485 nm u vodenom rastvoru pH 7

Osobine

Narandžasto crven prašak ili zrnca

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum na 485 nm u vodenom rastvoru pH 7

B. Narandžast rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Sporedne bojene materije

Najviše 5,0 %

Organska nebojena jedinjenja

Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminobenzen-1-sulfonske kiseline, 3-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline, 6-hidroksinaftalen-2-sulfonske, 7-hidroksinaftalen-1,3-disulfonske kiseline, kiseline, 4,4'-diazoaminodi (benzensulfonske kiseline) i 6,6'-oksidi (naftalen-2-sulfonske kiseline)

Nesulfonisani primarni aromatični amini

Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin)

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 120 KOŠENILA, KARMINSKA KISELINA, KARMINI

Sinonimi

Cl Natural Red 4

Definicija

Karmini i karminska kiselina se dobijaju iz vodenih, vodeno alkoholnih ili alkoholnih
ekstrakta košenile - praha od osušenih tela ženski insekata Dactylopius coccus Costa. Glavna bojena materija je karminska kiselina. Mogu da se koriste i aluminijumski lakovi karminske kiseline (karmini) u kojima su aluminijum i karminska kiselina u molarnom odnosu 1 : 2
U komercijalnim proizvodima bojena materija je prisutna u asocijaciji sa amonijumovim, kalcijumovim, kalijumovim ili natrijumovim katjonima pojedinačno ili u kombinaciji, a ovi katjoni mogu da budu prisutni i u višku.
Komercijalni proizvodi mogu da sadrže malu količinu proteinskih materija koje potiču iz insekata, slobodne karminate i nevezane aluminijumove katjone.

Kolor indeks No.

75470

Hemijsko ime

7-b-D-glukopiranozil-3,5,6,8-tetrahidroksi-1-metil-9,10-dioksoantracen-2-karboksilna kiselina (karminska kiselina). Karmini su hidratisani helati aluminijuma i karminske kiseline

Hemijska formula

C22H20O13 (karminska kiselina)

Molekulska masa

492,39 (karminska kiselina)

Određivanje

Najmanje 2,0 % karminske kiseline u ekstraktima

 

Najmanje 50,0% karminske kiseline u helatima

Osobine

Crveni do tamnocrveni trošni komadi ili prašak. Ekstrakt košenile je obično tamnocrvena tečnost, ali može da bude i osušen kao prašak.

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum na 518 nm u vodeno amonijačnom rastvoru
Maksimum na 494 nm u rastvoru hlorovodonične kiseline za karminsku kiselinu

Čistoća

 

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 122 AZORUBIN (KARMOIZIN)

Sinonimi

Cl Food Red 3

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-4-hidroksi-3-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-1-sulfonata, pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

14720

Hemijsko ime

Dinatrijum-4-hidroksi-3-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-1-sulfonat

Hemijska formula

C20H12N2Na2O7S2

Molekulska masa

502,44

Određivanje

Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumova so
A1%1cm 510 na 516 nm u vodenom rastvoru

Osobine

Crven prašak ili zrnca

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum u vodi na 516 nm

B. Crven rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Sporedne bojene materije

Najviše 2,0 %

Nebojena organska jedinjenja

Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminonaftalen-1-sulfonske kiseline i 4-hidroksinaftalen-1-sulfonske kiseline

Nesulfonovani primarni aromatični amini

Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin)

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 123 AMARANT

Sinonimi

Cl Food Red 9

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-3,6-disulfonata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

16185

Hemijsko ime

Trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-3,6-disulfonat

Hemijska formula

C20H11N2Na3O10S3

Molekulska masa

604,48

Određivanje

Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumova so

 

A1%1cm 440 na 520 nm u vodenom rastvoru

Osobine

Crvenkastobraon prašak ili zrnca

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum na 520 nm u vodi

B. Crven rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Sporedne bojene materije

Najviše 3,0 %

Organska nebojena jedinjenja

Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminonaftalen-1-sulfonske kiseline, 3-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline, 6-hidroksinaftalen-2-sulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3-disulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3,6-trisulfonske kiseline

Nesulfonirani primarni aromatični amini

Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin)

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 124 PONSO 4R (KOŠENILA CRVENA A)

Sinonimi

Cl Food Red 7, New Coccine

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-6,8-disulfonata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

16255

Hemijsko ime

Trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-6,8-disulfonat

Hemijska formula

C20H11N2Na3O10S3

Molekulska masa

604,48

Određivanje

Najmanje 80,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumova so
A1%1cm 430 na 505 nm u vodenom rastvoru

Osobine

Crvenkast prašak ili granule

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum na 505 nm u vodi

B. Crven rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Prateće bojene materije

Najviše 1,0 %

Organska nebojena jedinjenja

Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminonaftalen-1-sulfonske kiseline, 3-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline, 6-hidroksinaftalen-2-sulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3-disulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3,6-trisulfonske kiseline

Nesulfonirani primarni aromatični amini

Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin)

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

E 127 ERITROZIN

 

Sinonimi

Cl Food Red 14

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-2-(2,4,5,7-tetrajod-3-oksido-6-oksoksanten-9-il)benzoat monohidrata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

45430

Hemijsko ime

Dinatrijum-2-(2,4,5,7-tetrajod-3-oksido-6- oksoksanten-9-il)benzoat monohidrat

Hemijska formula

C20H6I4Na2O5 · H2O

Molekulska masa

897,88

Određivanje

Najmanje 87,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao bezvodna natrijumova so

 

A1%1cm 1100 na 526 nm u vodenom rastvoru pri pH 7

Osobine

Crven prašak ili zrnca

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum na 526 nm u vodenom rastvoru pri pH 7

B. Crven rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Neorganski jodidi izračunati kao natrijum-jodid

Najviše 0,1 %

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Prateće bojene materije (osim fluoresceina)

Najviše 4,0 %

Fluorescein

Najviše 20 mg/kg

Organska nebojena jedinjenja

Najviše 0,2 % trijodrezorcinola

Najviše 0,2% 2-(2,4-dihidroksi-3,5-dijodbenzoil) benzojeve kiseline

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % pri pH 7-8

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

Aluminijumski lakovi

Najviše 0,5 % materija nerastvorljivih u NaOH (Samo za ovu boju umesto određivanja materija nerastvorljivih u HCl)

E 128 CRVENA 2G

 

Sinonimi

Cl Food Red 10 Azogeranin

Definicija

Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-8-acetamido-1-hidroksi-2-fenilazonaftalen-3,6-disulfonata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli.

Kolor indeks No.

18050

Hemijsko ime

Dinatrijum-8-acetamido-1-hidroksi-2-fenilazonaftalen-3,6-disulfonat

Hemijska formula

C18H13N3Na2O8S2

Molekulska masa

509,43

Određivanje

Najmanje 80,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumova so.
A1%1cm 620 na 532 nm u vodenom rastvoru

Osobine

Crven prašak ili zrnca

Identifikacija

 

A. Spektrofotometrija

Maksimum na 532 nm u vodenom rastvoru

B. Crven rastvor u vodi

 

Čistoća

 

Materije nerastvorljive u vodi

Najviše 0,2 %

Prateće bojene materije

Najviše 2,0 %

Organska nebojena jedinjenja

Najviše 0,5 % ukupno: 5-acetamido-4 hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline i 5-amino-4-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline

Nesulfonirani primarni aromatični amini

Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin)

Materije koje se ekstrahuju etrom

Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini

Arsen

Najviše 3 mg/kg

Olovo

Najviše 10 mg/kg

Živa

Najviše 1 mg/kg

Kadmijum

Najviše 1 mg/kg

Teški metali
(kao Pb)

Najviše 40 mg/kg

Sledeći