PRAVILNIKO KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA ADITIVE I NJIHOVE MEŠAVINE ZA PREHRAMBENE PROIZVODE("Sl. list SRJ", br. 32/2001) |
Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) aditiv je svaka supstanca koja se, bez obzira na njenu hranljivu vrednost, ne koristi kao namirnica niti predstavlja karakterističan sastojak namirnica, ali se iz tehnoloških razloga namerno dodaje prehrambenom proizvodu u toku proizvodnje, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili čuvanja, pri čemu sama, direktno ili indirektno preko svojih međuproizvoda, postaje sastojak prehrambenog proizvoda, ili se to s razlogom može očekivati;
2) mešavina aditiva je proizvod dobijen mešanjem dva ili više pojedinačnih aditiva, istih ili različitih funkcionalnih svojstava, i odgovarajućih nosača, pod uslovom da je takvo mešanje tehnološki opravdano;
3) boje su supstance koje se koriste za bojenje prehrambenih proizvoda, a mogu da budu ekstrakti prirodnih sirovina i sintetski proizvedena jedinjenja, isključujući: namirnice (u osušenom ili koncentrovanom obliku), arome koje sekundarno mogu da boje prehrambene proizvode i boje koje se koriste samo za bojenje nejestivih spoljašnjih delova prehrambenih proizvoda kao što su npr. kora sira i omotači za kobasice;
4) aluminijumski lakovi boja su produkti nerastvorljivi u vodi dobijeni reakcijom boja i aluminijum(III) -oksida u vodenoj sredini;
5) konzervansi su supstance koje produžavaju trajnost prehrambenih proizvoda štiteći ih od kvarenja prouzrokovanog mikroorganizmima;
6) antioksidansi su supstance koje produžavaju trajnost prehrambenih proizvoda štiteći ih od kvarenja prouzrokovanog oksidacijom, kao što su užeglost masti i promena boje, uključujući i sinergiste antioksidanasa;
7) kiseline su supstance koje povećavaju kiselost prehrambenih proizvoda odnosno daju im kiseo ukus;
8) regulatori kiselosti su supstance kojima se podešava ili održava pH vrednost prehrambenih proizvoda;
9) sekvestranti su supstance koje grade hemijske komplekse sa metalnim jonima;
10) zgušnjivači su supstance koje povećavaju viskozitet prehrambenih proizvoda;
11) stabilizatori su supstance koje omogućavaju održavanje fizičko-hemijskog stanja prehrambenih proizvoda, uključujući supstance koje omogućavaju homogenu disperziju dve ili više supstanci koje se ne mešaju, kao i supstance koje stabilizuju, održavaju, ili pojačavaju postojeću boju prehrambenih proizvoda;
12) emulgatori su supstance koje omogućavaju formiranje ili održavanje homogenih mešavina dve ili više faza koje se ne mešaju, kao što su ulje i voda, u prehrambenim proizvodima.
13) emulgujuće soli su supstance koje omogućavaju homogeno mešanje proteina sa mastima i drugim sastojcima prehrambenih proizvoda;
14) sredstva za želiranje su supstance koje prehrambenim proizvodima daju konzistenciju gela;
15) humektanti su supstance koje sprečavaju sušenje prehrambenih proizvoda suprotstavljajući se atmosferskom uticaju svojim niskim stepenom vlažnosti, ili poboljšavajući rastvorljivost praškastih supstanci u vodenom medijumu;
16) sredstva za dizanje testa su supstance ili kombinacije supstanci koje oslobađaju gas i na taj način povećavaju zapreminu testa;
17) učvršćivači su supstance kojima se postiže ili održava čvrstina tkiva voća i povrća, ili koje, reagujući sa sredstvima za želiranje, formiraju ili učvršćuju gel;
18) sredstva protiv zgrudvavanja su supstance koje smanjuju adheriranje čestica u praškastim prehrambenim proizvodima;
19) pojačivači aroma su supstance koje pojačavaju postojeći ukus odnosno miris prehrambenih proizvoda;
20) sredstva protiv stvaranja pene su supstance koje sprečavaju ili smanjuju formiranje pene;
21) sredstva za glaziranje, uključujući i lubrikanse, su supstance koje nanete na površinu prehrambenom proizvodu daju sjajan izgled ili obezbeđuju zaštitni omotač;
22) sredstva za tretiranje brašna su supstance koje se dodaju brašnu ili testu radi poboljšanja pecivosti;
23) gasovi za pakovanje su gasovi različiti od vazduha koji se uvode u kontejner pre, za vreme ili posle stavljanja namirnice;
24) propelenti su gasovi različiti od vazduha koji izbacuju namirnicu iz kontejnera;
25) zaslađivači su supstance koje se koriste za postizanje slatkog ukusa prehrambenih proizvoda ili kao stoni zaslađivači, isključujući šećere i namirnice slatkog ukusa;
26) sredstva za stvaranje pene su supstance koje omogućavaju formiranje homogene disperzije gasne faze u tečnim ili čvrstim prehrambenim proizvodima;
27) sredstva za povećanje zapremine su supstance koje doprinose povećanju zapremine prehrambenih proizvoda bez značajnog uticaja na njihovu energetsku vrednost;
28) modifikovani skrobovi su supstance dobijene hemijskim tretmanom jestivih skrobova koji mogu da pretrpe i fizički ili enzimski tretman. Ova grupa ne uključuje beli i žuti dekstrin, pečene i dekstrinirane skrobove, izbeljene skrobove, fizički modifikovane skrobove i skrobove tretirane amilolitičkim enzimima;
29) nosači aditiva, uključujući i nosače rastvarače, su supstance koje se koriste za rastvaranje, razblaživanje, dispergovanje ili fizičko modifikovanje aditiva, bez uticaja na njihovu tehnološku funkciju (i bez ispoljavanja sopstvenog tehnološkog efekta) da bi se omogućilo njihovo manipulisanje, primena ili upotreba.
Za potrebe označavanja aditiva u prehrambenim proizvodima, prema ovom pravilniku, aditivi su razvrstani na sledeće kategorije:
1) boje;
2) konzervansi;
3) antioksidansi;
4) kiseline;
5) regulatori kiselosti;
6) zgušnjivači;
7) stabilizatori;
8) emulgatori;
9) emulgujuće soli;
10) sredstva za želiranje;
11) humektanti;
12) sredstva za dizanje testa;
13) učvršćivači;
14) sredstva protiv zgrudvavanja;
15) pojačivači aroma;
16) sredstva protiv stvaranja pene;
17) sredstva za glaziranje;
18) sredstva za tretiranje brašna;
19) propelenti;
20) zaslađivači;
21) sredstva za povećanje zapremine;
22) modifikovani skrobovi.
U kategorije od 1 do 21 iz stava 1 ovog člana, za potrebe označavanja aditiva u prehrambenim proizvodima, svrstavaju se aditivi iz Pozitivne liste aditiva iz Priloga 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, prema funkcionalnom svojstvu u prehrambenom proizvodu.
U kategoriju 22 iz stava 1 ovog člana, za potrebe označavanja aditiva u prehrambenim proizvodima, svrstavaju se aditivi iz Dopunske liste - modifikovani skrobovi iz Priloga 1 bez obzira na njihova funkcionalna svojstva.
U aditive, u smislu ovog pravilnika, ne spadaju:
1) supstance za pripremanje vode za piće;
2) proizvodi koji sadrže pektin, a dobijaju se iz osušenog usitnjenog mesnatog dela jabuke, odnosno kore citrus plodova dejstvom razblaženih kiselina, a zatim delimičnom neutralizacijom natrijumovim i kalijumovim solima ("tečni pektin");
3) baze za žvakaće gume;
4) beo ili žuti dekstrin, pečen ili dekstriniran skrob, skrob modifikovan tretmanom kiselinama ili bazama, izbeljen skrob, fizički modifikovan skrob i skrob tretiran amilolitičkim enzimima;
5) amonijum-hlorid;
6) krvna plazma, jestivi želatin, hidrolizati proteina i njihove soli, kazeinati, kazein i drugi proteini mleka i gluten;
7) aminokiseline i njihove soli izuzev glutaminske kiseline, glicina, cisteina i cistina i njihovih soli;
8) enzimi izuzev onih koji imaju tehnološka svojstva kao što su lizozim i invertaza;
9) inulin.
Aditivi, u smislu ovog pravilnika, mogu da se koriste za sledeće namene:
1) da se očuva hranljiva vrednost prehrambenog proizvoda, izuzev u slučajevima gde proizvod ne predstavlja bitan elemenat normalne ishrane i gde je aditiv neophodan u proizvodnji namirnica za grupe sa posebnim dijetetskim zahtevima;
2) da se obezbede neophodni sastojci ili konstituensi za proizvode za osobe sa posebnim dijetetskim zahtevima;
3) da se poboljša očuvanje kvaliteta ili stabilnost proizvoda ili da se poprave njegove organoleptičke osobine pri čemu aditiv ne sme da menja njegovu prirodu, sastav i kvalitet da bi zavarao konzumenta;
4) da se obezbedi pomoć pri proizvodnji, preradi, pripremi, tretiranju, pakovanju, transportu ili čuvanju proizvoda, pri čemu aditiv ne sme da se upotrebljava za prikrivanje upotrebe neispravnih sirovina, loših (uključujući i nehigijenskih) tehnoloških postupaka ili prakse.
Aditivi sa Pozitivne liste aditiva moraju da budu pod stalnim nadzorom Savezne komisije za aditive koju obrazuje Savezno ministarstvo poljoprivrede. Aditivi mogu da budu ponovo vrednovani pri proširivanju njihove primene i u skladu sa novim naučnim saznanjima.
Savezna komisija za aditive iz stava 1 ovog člana učestvuje u radu međunarodnih organizacija koje donose preporuke i standarde o aditivima za prehrambene proizvode i na osnovu relevantnih podataka odlučuje o uvođenju novih aditiva u pozitivnu listu, zahtevima za kvalitet aditiva i ograničenjima njihove upotrebe u namirnicama.
Aditivi i njihove mešavine mogu da se dodaju prehrambenim proizvodima pod sledećim uslovima:
1) da su uključeni u Pozitivnu listu aditiva;
2) da njihov kvalitet odgovara Uslovima kvaliteta aditiva iz Priloga 3 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;
3) da se dodaju proizvodima u količini koja ne prelazi količinu dozvoljenu propisima o kvalitetu određenih prehrambenih proizvoda, ili u najmanjoj količini koja je tehnološki opravdana, ako ona odgovarajućim propisom nije određena.
Za mešavine aditiva koje su dozvoljene ovim pravilnikom proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje donese proizvođačku specifikaciju.
Proizvođačka specifikacija iz stava 1 ovog člana, pored podataka iz člana 9 ovog pravilnika, mora da sadrži i kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje, vrstu i količinu upotrebljenih sirovina izraženu u mernim jedinicama ili procentima, kao i izveštaj o hemijskoj i mikrobiološkoj ispravnosti izvršenoj u ovlašćenoj laboratoriji sa stručnim mišljenjem.
U evidenciju o donesenim proizvođačkim specifikacijama za mešavine aditiva iz stava 1 ovog člana proizvođač unosi sledeće podatke:
1) evidencijski broj specifikacije;
2) naziv mešavine aditiva i trgovačko ime - ako ga proizvod ima;
3) datum donošenja specifikacije;
4) datum i nalaz izvršenog laboratorijskog ispitivanja;
5) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji;
6) namenu za koju je mešavina aditiva predviđena;
7) količinu svake komponente u mešavini prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina izraženu u jedinicama mase ili zapremine ili u procentima u odnosu na neto količinu.
Aditivi i njihove mešavine koje nisu namenjene krajnjem potrošaču mogu da se stavljaju u promet, samo ako na omotu ili na kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:
1) naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva za svaki aditiv, po opadajućem redosledu u odnosu na njegovu masu u mešavini.
Ako su aditivu dodate druge supstance, materijali ili sastojci namirnica koji omogućavaju skladištenje, prodaju, standardizaciju, dispergovanje ili drugi aditivi kao nosači, navodi se naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva a zatim svi ostali sastojci po opadajućem redosledu u odnosu na njihovu masu u mešavini;
2) natpis "za korišćenje u hrani", ili "zabranjeno za korišćenje u hrani" ili specifičnije obaveštenje o nameni;
3) ako je potrebno, specijalni uslovi čuvanja i upotrebe;
4) uputstvo za upotrebu, ako bez njega ne bi bila moguća pravilna upotreba aditiva;
5) oznaku serije (lot);
6) naziv i sedište proizvođača ili firme koja je proizvod upakovala (ako proizvod ne pakuje proizvođač) ili uvoznika i distributera, kao i zemlju porekla ako je aditiv uvezen;
7) procenat svakog sastojka koji ima količinski ograničenu vrednost u namirnicama određenu odgovarajućim propisom, odnosno odgovarajuća instrukcija u vezi sa tim ograničenjem. Ako se isto kvantitativno ograničenje odnosi na grupu sastojaka koji se koriste pojedinačno ili u kombinaciji, zajednički procenat može da bude dat kao jedan broj;
8) neto količinu (masu ili zapreminu) proizvoda, a za aditive u tabletama i broj tableta u pakovanju;
9) druge podatke od interesa za korisnika.
Alternativno, informacije iz člana 9 tačka 1 i tač. 4 do 7 ovog pravilnika alternativno mogu da budu dati samo u dokumentaciji koja se dostavlja uz isporuku ili pre isporuke aditiva, s tim da natpis "namenjeno za proizvodnju prehrambenih proizvoda, a ne za prodaju krajnjem potrošaču" mora da bude vidno istaknut na omotu ili kontejneru.
Aditivi koji su namenjeni za prodaju krajnjem potrošaču mogu da se stavljaju u promet samo ako na omotu ili kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:
1) naziv pod kojim se proizvod pušta u promet, a koji sadrži naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva ili opis proizvoda koji je dovoljno jasan da omogući njegovo razlikovanje od sličnih proizvoda:
2) podatke iz člana 9 tač. 1 do 6 i tačke 8 ovog pravilnika;
3) rok trajanja ili oznaku "upotrebljiv do..." (mesec i godina);
4) druge podatke od interesa za potrošača.
Odredbe čl. 9, 10 i 11 ne utiču na primenu detaljnijih i širih propisa i standarda koji se odnose na označavanje, merenje i granice odstupanja od deklarisane količine, kao i propise kojima se reguliše klasifikacija, pakovanje, označavanje i transport opasnih supstanci kada se odnose na aditive i njihove mešavine.
Aditivi koji se koriste u prehrambenim proizvodima koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju označavaju se na deklaraciji navođenjem kategorije iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika i naziva aditiva ili njegovog E broja iz Pozitivne liste aditiva, npr. konzervans (natrijum-benzoat) ili konzervans (E 211).
Ako aditiv ima više funkcionalnih svojstava navodi se kategorija iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika koja odgovara svojstvu koje aditiv ima u prehrambenom proizvodu, a navedena je kao funkcionalno svojstvo za taj aditiv u Pozitivnoj listi aditiva.
Izuzetak od ovog načina označavanja predstavljaju sledeći slučajevi:
1) za aditiv koji pripada kategoriji kiseline iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika, a u svom imenu sadrži reč kiselina, dovoljno je navesti samo naziv aditiva bez kategorije;
2) za aditiv koji pripada kategoriji 22 iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika dovoljno je navesti podatak "modifikovani skrob(ovi)" bez naziva aditiva ili njegovog E broja. Ova oznaka mora da bude dopunjena navođenjem specifičnog biljnog porekla ako aditiv može da sadrži gluten;
3) ako je trajnost prehrambenog proizvoda produžena upotrebom gasova za pakovanje navodi se podatak "pakovano u zaštitnoj atmosferi" bez navođenja kategorije i naziva aditiva ili njegovog E broja;
4) "preneseni aditivi", odnosno aditivi koji su u prehrambeni proizvod došli preko jednog ili više sastojaka, a u samom proizvodu nemaju tehnološku funkciju ne označavaju se na deklaraciji.
Zabranjeno je isticanje natpisa "vitaminizirano vitaminom C" ako je askorbinska kiselina (E 300) dodata kao antioksidans.
Zabranjeno je isticanje podatka "vitaminizirano vitaminom E" ako su tokoferoli (E 306, E 307, E 308 ili E 309) dodati kao antioksidans.
Obavezno je isticanje natpisa "sa zaslađivačem ili sa zaslađivačima" u opisu ispod (ili u sklopu) naziva prehrambenog proizvoda koji sadrži zaslađivač E.
Obavezno je isticanje natpisa "stoni zaslađivač na bazi........", pri čemu se navodi E naziv i upotrebljenih zaslađivača u opisu ispod naziva stonog zaslađivača.
Obavezno je isticanje natpisa "sadrži izvor fenialanina" ako prehrambeni proizvod sadrži zaslađivač aspartam (E 951).
Obavezno je isticanje natpisa "prekomerna upotreba može da izazove laksativni efekat" ako prehrambeni proizvod sadrži više od 10% dodatih poliola.
Obavezno je isticanje natpisa "genetski modifikovan" na deklaraciji pored oznake aditiva koji je genetski modifikovan, ili sadrži genetski modifikovane organizme. Alternativno, ova oznaka može da bude istaknuta u fusnoti ispod liste sastojaka povezana zvezdicom (*) sa aditivom na koji se odnosi, a mora da bude odštampana slovima koja su najmanje iste veličine kao ona koja su korišćena za listu sastojaka.
Boje sa pozitivne liste aditiva mogu da se prodaju direktnom konzumentu, osim sledećih:
1) E 123 Amarant;
2) E 127 Eritrozin;
3) E 128 Crvena 2G;
4) E 154 Braon FK;
5) E 160b Anato, biksin, norbiksin;
6) E 161g Kantaksantin;
7) E 173 Aluminijum;
8) E 180 Litolrubin BK.
Boje koje mogu da se koriste za pečatiranje mesa i označavanje mesnih proizvoda su sledeće:
1) E 155 Braon HT;
2) E 133 Brilijant plava FCF;
3) E 129 Alura crvena AC;
4) mešavine boja E 133 Brilijant plava FCF i E 129 Alura crvena AC.
Za dekorativno bojenje i pečatiranje ljuske jajeta mogu da se koriste samo boje sa Pozitivne liste aditiva.
Za bojenje prehrambenih proizvoda mogu da se koriste i aluminijumski lakovi boja sa Pozitivne liste aditiva.
Sadržaj boje u aluminijumskom laku mora da odgovara sadržaju u proizvođačkoj specifikaciji.
Aluminijumski lakovi boja za prehrambene proizvode moraju da zadovoljavaju posebne uslove čistoće iz Priloga 3 za upotrebljene boje i mogu da sadrže najviše:
- 0,5% materija nerastvorljivih u hlorovodoničnoj kiselini;
- 0,2% materija koje se ekstrahuju etrom (u neutralnoj sredini).
Aditivima mogu da se dodaju različite supstance, materijali ili namirnice kao što su šećeri, kuhinjska so, dekstrini, skrobovi, voda i dr. za potrebe njihove standardizacije, dispergovanja, rastvaranja ili čuvanja s tim da njihov kvalitet odgovara posebnim propisima o kvalitetu i da u upotrebljenoj količini nisu štetni po zdravlje ljudi.
Samo aditivi sa Liste dozvoljenih nosača i nosača rastvarača iz Priloga 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, uz ograničenja upotrebe mogu da se koriste kao nosači aditiva ili nosači rastvarači.
Lista dozvoljenih nosača i nosača rastvarača ne uključuje:
1) namirnice;
2) supstance iz člana 4 stav 1 ovog pravilnika;
3) supstance koje imaju primarno svojstvo kiselina ili regulatora kiselosti (npr. limunska kiselina, amonijum-hidroksid).
Aditivi sa Liste dozvoljenih nosača i nosača rastvarača moraju da odgovaraju Uslovima kvaliteta aditiva.
Zabranjeno je korišćenje etilen-oksida za potrebe sterilizacije u aditivima za prehrambene proizvode.
Pod nazivom so za salamurenje može da se stavlja u promet homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so i najviše 3% natrijum-nitrata (E 251) ili kalijum-nitrata (E 252).
Pod nazivom nitritna so za salamurenje može da se stavlja u promet homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so, 0,5% do 0,6% natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249).
Pod nazivom nitritna so za salamurenje sa 1% šalitre može da se stavlja u promet homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so, 0,5% do 0,6% natrijum nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249) i 0,9% do 1,2% natrijum-nitrata (E 251) ili kalijum-nitrata (E 252).
Natrijum-nitrit (E 250) ili kalijum-nitrit (E 249) mogu da se koriste u mešavinama sa drugim aditivima: fosfatima, polifosfatima, solima askorbinske kiseline odnosno solima izoaskorbinske kiseline kao i sa šećerima, natrijum-hloridom, drugim sredstvima za standardizaciju i dozvoljenim aditivima nosačima koji ne smeju da sadrže sastojke iz člana 27 ovog pravilnika, s tim da količine pojedinih komponenti moraju da budu deklarisane u skladu sa odredbama ovog pravilnika.
Količina natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249) u mešavinama iz stava 1 ovog člana može da iznosi najviše 2%, s tim da u gotovom proizvodu kome je ona dodata, količina rezidualnih nitrita ne sme da bude veća od količine koja je ograničena posebnim pravilnikom za taj proizvod.
Mešavine aditiva u čijem je sastavu natrijum-nitrit (E 250) ili kalijum-nitrit (E 249) ne smeju da sadrže proteine, hidrolizate proteina i druge proteinske preparate, začine, ekstrakte začina i etarska ulja zbog opasnosti od stvaranja toksičnih proizvoda.
Nitritna so za salamurenje, odnosno nitritna so za salamurenje sa 1% šalitre, kao i mešavine natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum nitrita (E 249) sa drugim aditivima, mogu da se stavljaju u promet samo u originalnom pakovanju, u čvrstom i dobro zatvorenom kontejneru.
Deklaracija za soli i mešavine iz stava 1 ovog člana mora da sadrži i oznake "pažnja - otrov" i "držati na suvom mestu", kao i oznake o sastavu soli, odnosno mešavine, i uputstvo za upotrebu i čuvanje.
Odredba stava 2 ovog člana odnosi se i na so za salamurenje, s tim što deklaracija za so za salamurenje ne mora da sadrži oznaku "pažnja - otrov".
Natrijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) namenjeni za proizvodnju nitritne soli za salamurenje, odnosno nitritne soli za salamurenje sa 1% šalitre, kao i za mešavine natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita sa drugim aditivima, moraju da se čuvaju i doziraju u posebnoj prostoriji u kojoj ne smeju da se drže druge namirnice i u koju je dozvoljen pristup samo licima koja se bave proizvodnjom tih soli, odnosno mešavina.
Natrijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) mogu da se prodaju samo preduzećima koja proizvode nitritne soli za salamurenje, odnosno nitritne soli za salamurenje sa 1% šalitre kao i mešavine natrijum-nitrita ili kalijum-nitrita sa drugim aditivima, i to u originalnom pakovanju u čvrstoj i dobro zatvorenoj ambalaži.
Deklaracije za natarijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) moraju da sadrže i podatak o količini aktivne supstance, kao i natpise "otrov" i "zabranjeno za korišćenje u hrani" ispisane krupnim slovima.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode ("Službeni list SFRJ", br. 39/89) izuzev odredbi koje se odnose na:
- arome za prehrambene proizvode: čl. 13 do 20 tačka 3 Pozitivne liste iz člana 34 čl. 35 i 36 i čl. 87 do 121;
- enzimske preparate: čl. 26 i 27 i tačka 11 Pozitivne liste iz člana 34;
- deo pomoćnih sredstava u proizvodnji: član 29 i tačka 13b do 13ž.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".
Prilog 1
POZITIVNA LISTA ADITIVA
E broj |
Naziv aditiva |
Funkcionalna svojstva |
E 100 |
Kurkumin |
boja |
E 101 |
Riboflavini: |
boja |
|
(i) Riboflavin |
|
|
(ii) Riboflavin-5'-fosfat |
|
E 102 |
Tartrazin |
boja |
E 104 |
Hinolin žuta |
boja |
E 110 |
Sunset žuta FCF (Oranž žuta S) |
boja |
E 120 |
Košenila, karminska kiselina, karmin |
boja |
E 122 |
Azorubin (Karmoizin) |
boja |
E 123 |
Amarant |
boja |
E 124 |
Ponso 4R (Košenila crvena A) |
boja |
E 127 |
Eritrozin |
boja |
E 128 |
Crvena 2G |
boja |
E 129 |
Alura crvena AC |
boja |
E 131 |
Patent plava V |
boja |
E 132 |
Indigotin (Indigo karmin) |
boja |
E 133 |
Brilijant plava FCF |
boja |
E 140 |
Hlorofili i hlorofilini: |
boja |
|
(i) Hlorofili |
|
|
(ii) Hlorofilini |
|
E 141 |
Bakarni kompleksi hlorofila i hlorofilina: |
boja |
|
(i) Bakarni kompleksi hlorofila |
|
|
(ii) Bakarni kompleksi hlorofilina |
|
E 142 |
Zelena S |
boja |
E 150a |
Karamel obični |
boja |
E 150b |
Karamel kaustično sulfitni |
boja |
E 150c |
Karamel amonijačni |
boja |
E 150d |
Karamel amonijačno sulfitni |
boja |
E 151 |
Brilijant crna BN, Crna PN |
boja |
E 153 |
Biljni ugalj |
boja |
E 154 |
Braon FK |
boja |
E 155 |
Braon HT |
boja |
E 160a |
Karotini: |
boja |
|
(i) Mešani karotini |
|
|
(ii) Beta-karotin |
|
E 160b |
Anato, biksin, norbiksin |
boja |
E 160c |
Paprika ekstrakt, kapsantin, kapsorubin |
boja |
E 160d |
Likopen |
boja |
E 160e |
Beta-apo-8'-karotenal (C30) |
boja |
E 160F |
Etil estar beta-apo-8'-karotenske kiseline (C30) |
boja |
E 161b |
Lutein |
boja |
E 161g |
Kantaksantin |
boja |
E 162 |
Cvekla crvena, betanin |
boja |
E 163 |
Antocijani |
boja |
E 170 |
Kalcijum-karbonat |
boja, sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 171 |
Titan-dioksid |
boja |
E 172 |
Oksidi i hidroksidi gvožđa |
boja |
E 173 |
Aluminijum |
boja |
E 174 |
Srebro |
boja |
E 175 |
Zlato |
boja |
E 180 |
Litolrubin BK |
boja |
E 200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
E 202 |
Kalijum-sorbat |
konzervans |
E 203 |
Kalcijum-sorbat |
konzervans |
E 210 |
Benzojeva kiselina |
konzervans |
E 211 |
Natrijum-benzoat |
konzervans |
E 212 |
Kalijum-benzoat |
konzervans |
E 213 |
Kalcijum-benzoat |
konzervans |
E 214 |
Etil-r-hidroksibenzoat |
konzervans |
E 215 |
Natrijum-etil-r-hidroksibenzoat |
konzervans |
E 216 |
Propil-r-hidroksibenzoat |
konzervans |
E 217 |
Natrijum-propil-r-hidroksibenzoat |
konzervans |
E 218 |
Metil-r-hidroksibenzoat |
konzervans |
E 219 |
Natrijum-metil-r-hidroksibenzoat |
konzervans |
E 220 |
Sumpor-dioksid |
konzervans |
E 221 |
Natrijum-sulfit |
konzervans |
E 222 |
Natrijum-hidrogensulfit |
konzervans |
E 223 |
Natrijum-metabisulfit |
konzervans |
E 224 |
Kalijum-metabisulfit |
konzervans |
E 226 |
Kalcijum-sulfit |
konzervans |
E 227 |
Kalcijum-hidrogensulfit |
konzervans, učvršćivač |
E 228 |
Kalijum-hidrogensulfit |
konzervans |
E 230 |
Bifenil, difenil |
konzervans |
E 231 |
o-fenilfenol |
konzervans |
E 232 |
Natrijum-o-fenilfenol |
konzervans |
E 233 |
Tiabendazol |
konzervans |
E 234 |
Nizin |
konzervans |
E 235 |
Natamicin |
konzervans |
E 239 |
Heksametilentetramin |
konzervans |
E 242 |
Dimetildikarbonat |
konzervans |
E 249 |
Kalijum-nitrit |
konzervans |
E 250 |
Natrijum-nitrit |
konzervans |
E 251 |
Natrijum-nitrat |
konzervans |
E 252 |
Kalijum-nitrat |
konzervans |
E 260 |
Sirćetna kiselina |
konzervans, kiselina |
E 261 |
Kalijum-acetat |
konzervans, regulator kiselosti |
E 262 |
Natrijum-acetati: |
konzervans, regulator kiselosti, sekvestrant |
|
(i) Natrijum-acetat |
|
|
(ii) Natrijum-hidrogenacetat |
|
|
(natrijum-diacetat) |
|
E 263 |
Kalcijum-acetat |
konzervans, stabilizator, regulator kiselosti |
E 270 |
Mlečna kiselina |
konzervans, kiselina |
E 280 |
Propionska kiselina |
konzervans |
E 281 |
Natrijum-propionat |
konzervans |
E 282 |
Kalcijum-propionat |
konzervans |
E 283 |
Kalijum-propionat |
konzervans |
E 284 |
Borna kiselina |
konzervans |
E 285 |
Natrijum-tetraborat (boraks) |
konzervans |
E 290 |
Ugljen-dioksid |
konzervans, gas za pakovanje |
E 296 |
Jabučna kiselina |
kiselina |
E 297 |
Fumarna kiselina |
kiselina |
E 300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans |
E 301 |
Natrijum-askorbat |
antioksidans |
E 302 |
Kalcijum-askorbat |
antioksidans |
E 304 |
Estri masnih kiselina i askorbinske kiseline: |
antioksidans |
|
(i) askorbilpalmitat |
|
|
(ii) askorbilstearat |
|
E 306 |
Ekstrakt bogat tokoferolima |
antioksidans |
E 307 |
Alfa-tokoferol |
antioksidans |
E 308 |
Gama-tokoferol |
antioksidans |
E 309 |
Delta-tokoferol |
antioksidans |
E 310 |
Propilgalat |
antioksidans |
E 311 |
Oktilgalat |
antioksidans |
E 312 |
Dodecilgalat |
antioksidans |
E 315 |
Eritorbinska kiselina |
antioksidans |
E 316 |
Natrijum-eritorbat |
antioksidans |
E 320 |
Butilhidroksianizol (BHA) |
antioksidans |
E 321 |
Butilhidroksitoluen (BHT) |
antioksidans |
E 322 |
Lecitini |
antioksidans, emulgator |
E 325 |
Natrijum-laktat |
antioksidantni sinergist, humektant, regulator kiselosti, emulgator |
E 326 |
Kalijum-laktat |
antioksidantni sinergist, humektant, regulator kiselosti, emulgator |
E 327 |
Kalcijum-laktat |
regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna |
E 330 |
Limunska kiselina |
kiselina, antioksidantni sinergist, sekvestrant |
E 331 |
Natrijum-citrati: |
regulator kiselosti, sekvestrant |
|
(i) Mononatrijum-citrat |
|
|
(ii) Dinatrijum-citrat |
|
|
(iii) Trinatrijum-citrat |
|
E 332 |
Kalijum-citrati: |
regulator kiselosti, sekvestrant |
|
(i) Monokalijum-citrat |
|
|
(ii) Trikalijum-citrat |
|
E 333 |
Kalcijum-citrati: |
regulator kiselosti, sekvestrant, učvršćivač |
|
(i) Monokalcijum-citrat |
|
|
(ii) Dikalcijum-citrat |
|
|
(iii) Trikalcijum-citrat |
|
E 334 |
L(+)-Vinska kiselina |
kiselina, sekvestrant |
E 335 |
Natrijum-tartarati: |
regulator kiselosti, sekvestrant |
|
(i) Mononatrijum-tartarat |
|
|
(ii) Dinatrijum-tartarat |
|
E 336 |
Kalijum-tartarati: |
regulator kiselosti, sekvestrant |
|
(i) Monokalijum-tartarat |
|
|
(ii) Dikalijum-tartarat |
|
E 337 |
Kalijum-natrijum-tartarat |
regulator kiselosti, sekvestrant |
E 338 |
Fosforna kiselina |
kiselina, sekvestrant |
E 339 |
Natrijum-fosfati: |
emulgujuća so, emulgator, regulator kiselosti, |
|
(i) Mononatrijum-fosfat |
sekvestrant, stabilizator, humektant |
|
(ii) Dinatrijum-fosfat |
|
|
(iii) Trinatrijum-fosfat |
|
E 340 |
Kalijum-fosfati: |
emulgujuća so, emulgator, regulator kiselosti, |
|
(i) Monokalijum-fosfat |
sekvestrant, stabilizator, humektant |
|
(ii) Dikalijum-fosfat |
|
|
(iii) Trikalijum-fosfat |
|
E 341 |
Kalcijum-fosfati: |
regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna, učvršćivač, |
|
(i) Monokalcijum-fosfat |
sredstvo protiv zgrudvavanja, |
|
(ii) Dikalcijum-fosfat |
sredstvo za dizanje testa, humektant |
|
(iii) Trikalcijum-fosfat |
|
E 343 |
Magnezijum-fosfati: |
regulator kiselosti, sredstvo protiv zgrudvavanja |
|
(i) Monomagnezijum-fosfat |
|
|
(ii) Dimagnezijum-fosfat |
|
E 350 |
Natrijum-malati: |
regulator kiselosti, humektant |
|
(i) Natrijum-malat |
|
|
(ii) Natrijum-hidrogenmalat |
|
E 351 |
Kalijum-malat |
regulator kiselosti |
E 352 |
Kalcijum-malati: |
regulator kiselosti |
|
(i) Kalcijum-malat |
|
|
(ii) Kalcijum-hidrogenmalat |
|
E 353 |
Metavinska kiselina |
kiselina, sekvestrant |
E 354 |
Kalcijum-tartarat |
regulator kiselosti |
E 355 |
Adipinska kiselina |
regulator kiselosti |
E 356 |
Natrijum-adipat |
regulator kiselosti |
E 357 |
Kalijum-adipat |
regulator kiselosti |
E 363 |
Ćilibarna kiselina |
regulator kiselosti |
E 380 |
Triamonijum-citrat |
regulator kiselosti |
E 385 |
Kalcijum-dinatrijum-etilendiamintetraacetat |
antioksidantni sinergist, konzervans |
|
(kalcijum-dinatrijum-EDTA) |
sekvestrant |
E 400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač, stabilizator |
E 401 |
Natrijum-alginat |
zgušnjivač, stabilizator |
E 402 |
Kalijum-alginat |
zgušnjivač, stabilizator |
E 403 |
Amonijum-alginat |
zgušnjivač, stabilizator |
E 404 |
Kalcijum-alginat |
zgušnjivač, stabilizator |
E 405 |
Propan-1,2-diolalginat |
zgušnjivač, stabilizator, emulgator |
E 406 |
Agar |
zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator |
E 407 |
Karagenan |
zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator |
E 407a |
Obrađene eušeuma alge |
zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator |
E 410 |
Guma iz semena rogača |
zgušnjivač, stabilizator |
E 412 |
Guar guma |
zgušnjivač, stabilizator |
E 413 |
Tragakant guma (Tragakanta) |
zgušnjivač, stabilizator |
E 414 |
Akacija guma (Arapska guma) |
zgušnjivač, stabilizator, emulgator |
E 415 |
Ksantan guma |
zgušnjivač, stabilizator |
E 416 |
Karaja guma |
zgušnjivač, stabilizator |
E 417 |
Tara guma |
zgušnjivač, stabilizator |
E 418 |
Gelan guma |
zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje |
E 420 |
Sorbitol: |
zaslađivač, humektant, zgušnjivač |
|
(i) Sorbitol |
|
|
(ii) Sorbitolni sirup |
|
E 421 |
Manitol |
zaslađivač, humektant, zgušnjivač |
E 422 |
Glicerol |
humektant, zgušnjivač |
E 425 |
Konjak: |
sredstvo za želiranje, zgušnjivač, emulgator, stabilizator |
|
(i) Konjak guma |
|
|
(ii) Konjak glukomanan |
|
E 431 |
Polioksietilen(40)stearat |
emulgator |
E 432 |
Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20) |
emulgator |
E 433 |
Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80) |
emulgator |
E 434 |
Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40) |
emulgator |
E 435 |
Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60) |
emulgator |
E 436 |
Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65) |
emulgator |
E 440 |
Pektini: |
sredstvo za želiranje, zgušnjivač, stabilizator |
|
(i) Pektin |
|
|
(ii) Amidovan pektin |
|
E 442 |
Amonijum-fosfatidi |
emulgator |
E 444 |
Saharozaacetatizobutirat |
emulgator, stabilizator |
E 445 |
Glicerolski estri smole drveta |
emulgator, stabilizator |
E 450 |
Difosfati: |
emulgujuća so, emulgator, regulator kiselosti, stabilizator, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant, humektant |
|
(i) Dinatrijum-difosfat |
|
|
(ii) Trinatrijum-difosfat |
|
|
(iii) Tetranatrijum-difosfat |
|
|
(v) Tetrakalijum-difosfat |
|
|
(vi) Dikalcijum-difosfat |
|
|
(vii) Kalcijum-dihidrogen-difosfat |
|
E 451 |
Trifosfati: |
regulator kiselosti, sekvestrant, zgušnjivač |
|
(i) Pentanatrijum-trifosfat |
|
|
(ii) Pentakalijum-trifosfat |
|
E 452 |
Polifosfati: |
emulgujuća so, emulgator, zgušnjivač, stabilizator, sekvestrant, humektant, regulator kiselosti |
|
(i) Natrijum-polifosfat |
|
|
(ii) Kalijum-polifosfat |
|
|
(iii) Natrijum-kalcijum-polifosfat |
|
|
(iv) Kalcijum-polifosfat |
|
E 459 |
Beta-ciklodekstrin |
stabilizator |
E 460 |
Celuloze: |
emulgator, stabilizator, zgušnjivač, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za povećanje zapremine |
|
(i) Mikrokristalna celuloza |
|
|
(ii) Celuloza u prahu |
|
E 461 |
Metilceluloza |
zgušnjivač, emulgator, stabilizator, sredstvo za povećanje zapremine |
E 463 |
Hidroksipropilceluloza |
zgušnjivač, emulgator, stabilizator |
E 464 |
Hidroksipropilmetilceluloza |
zgušnjivač, emulgator, stabilizator |
E 465 |
Etilmetilceluloza |
zgušnjivač, emulgator, stabilizator, sredstvo za stvaranje pene |
E 466 |
Karboksimetilceluloza |
zgušnjivač, stabilizator, emulgator |
E 467 |
Etilhidroksietilceluloza |
zgušnjivač, stabilizator, emulgator |
E 468 |
Unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza |
zgušnjivač, stabilizator |
E 469 |
Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza |
zgušnjivač, stabilizator |
E 470a |
Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 470b |
Magnezijumove soli masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 471 |
Mono- i digliceridi masnih kiselina |
emulgator, stabilizator |
E 472a |
Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sekvestrant |
E 472b |
Estri mlečne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sekvestrant |
E 472c |
Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sekvestrant |
E 472d |
Estri vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sekvestrant |
E 472e |
Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sekvestrant |
E 472f |
Mešoviti estri sirćetne i vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, sekvestrant |
E 473 |
Estri saharoze i masnih kiselina |
emulgator, stabilizator, zgušnjivač |
E 474 |
Saharozogliceridi |
emulgator |
E 475 |
Poliglicerolni estri masnih kiselina |
emulgator |
E 476 |
Poliglicerolpoliricinoleat |
emulgator |
E 477 |
Propan-1,2-diolni estri masnih kiselina |
emulgator |
E 479b |
Termički oksidovano sojino ulje u interakciji sa mono- i digliceridima masnih kiselina |
emulgator |
E 481 |
Natrijum-stearoil-2-laktilat |
emulgator, stabilizator, sredstvo za tretiranje brašna |
E 482 |
Kalcijum-stearoil-2-laktilat |
emulgator, stabilizator, sredstvo za tretiranje brašna |
E 483 |
Steariltartarat |
sredstvo za tretiranje brašna |
E 491 |
Sorbitanmonostearat |
emulgator |
E 492 |
Sorbitantristearat |
emulgator |
E 493 |
Sorbitanmonolaurat |
emulgator, stabilizator |
E 494 |
Sorbitanmonooleat |
emulgator, stabilizator |
E 495 |
Sorbitanmonopalmitat |
emulgator |
E 500 |
Natrijum-karbonati: |
regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa, sredstvo protiv zgrudvavanja |
|
(i) Natrijum-karbonat |
|
|
(ii) Natrijum-hidrogenkarbonat |
|
|
(iii) Natrijum-seskvikarbonat |
|
E 501 |
Kalijum-karbonati: |
regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa |
|
(i) Kalijum-karbonat |
|
|
(ii) Kalijum-hidrogenkarbonat |
|
E 503 |
Amonijum-karbonati: |
regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa |
|
(i) Amonijum-karbonat |
|
|
(ii) Amonijum-hidrogenkarbonat |
|
E 504 |
Magnezijum-karbonati: |
sredstvo protiv zgrudvavanja, regulator kiselosti, stabilizator |
|
(i) Magnezijum-karbonat |
|
|
(ii) Magnezijum-hidroksid-karbonat (Magnezijum-hidrogenkarbonat) |
|
E 507 |
Hlorovodonična kiselina |
kiselina |
E 508 |
Kalijum-hlorid |
sredstvo za želiranje |
E 509 |
Kalcijum-hlorid |
učvršćivač |
E 511 |
Magnezijum-hlorid |
učvršćivač, stabilizator |
E 512 |
Kalaj(II)-hlorid |
antioksidans, stabilizator |
E 513 |
Sumporna kiselina |
kiselina |
E 514 |
Natrijum-sulfati: |
regulator kiselosti |
|
(i) Natrijum-sulfat |
|
|
(ii) Natrijum-hidrogensulfat |
|
E 515 |
Kalijum-sulfati: |
regulator kiselosti |
|
(i) Kalijum-sulfat |
|
|
(ii) Kalijum-hidrogensulfat |
|
E 516 |
Kalcijum-sulfat |
sredstvo za tretiranje brašna, sekvestrant, učvršćivač |
E 517 |
Amonijum-sulfat |
sredstvo za tretiranje brašna, stabilizator |
E 520 |
Aluminijum-sulfat |
učvršćivač |
E 521 |
Aluminijum-natrijum-sulfat |
sredstvo za očvršćavanje, regulator kiselosti |
E 522 |
Aluminijum-kalijum-sulfat |
učvršćivač, regulator kiselosti, stabilizator |
E 523 |
Aluminijum-amonijum-sulfat |
učvršćivač, regulator kiselosti, stabilizator |
E 524 |
Natrijum-hidroksid |
regulator kiselosti |
E 525 |
Kalijum-hidroksid |
regulator kiselosti |
E 526 |
Kalcijum-hidroksid |
regulator kiselosti, učvršćivač |
E 527 |
Amonijum-hidroksid |
regulator kiselosti |
E 528 |
Magnezijum-hidroksid |
regulator kiselosti, stabilizator |
E 529 |
Kalcijum-oksid |
regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna |
E 530 |
Magnezijum-oksid |
sredstvo protiv zgrudvavanja, regulator kiselosti |
E 535 |
Natrijum-heksacijanoferat(II) |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 536 |
Kalijum-heksacijanoferat(II) |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 538 |
Kalcijum-heksacijanoferat(II) |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 541 |
Natrijum-aluminijum-fosfat, kiseli |
regulator kiselosti, emulgator |
E 551 |
Silicijum-dioksid |
sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo protiv stvaranja pene |
E 552 |
Kalcijum-silikat |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 553a |
(i) Magnezijum-silikat |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
|
(ii) Magnezijum-trisilikat |
|
E 553b |
Talk |
sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za glaziranje |
E 554 |
Natrijum-aluminijum-silikat |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 555 |
Kalijum-aluminijum-silikat |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 556 |
Kalcijum-aluminijum-silikat |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 558 |
Bentonit |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 559 |
Aluminijum-silikat (Kaolin) |
sredstvo protiv zgrudvavanja |
E 570 |
Masne kiseline |
sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za glaziranje, sredstvo protiv stvaranja pene |
E 574 |
Glukonska kiselina |
kiselina, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant |
E 575 |
Glukono-delta-lakton |
kiselina, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant |
E 576 |
Natrijum-glukonat |
sekvestrant |
E 577 |
Kalijum-glukonat |
sekvestrant |
E 578 |
Kalcijum-glukonat |
regulator kiselosti, učvršćivač, sekvestrant |
E 579 |
Gvožđe(II)-glukonat |
stabilizator |
E 585 |
Gvožđe(II)-laktat |
stabilizator |
E 620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač arome |
E 621 |
Mononatrijum-glutaminat |
pojačivač arome |
E 622 |
Monokalijum-glutaminat |
pojačivač arome |
E 623 |
Kalcijum-diglutaminat |
pojačivač arome |
E 624 |
Monoamonijum-glutaminat |
pojačivač arome |
E 625 |
Magnezijum-diglutaminat |
pojačivač arome |
E 626 |
Guanilna kiselina |
pojačivač arome |
E 627 |
Dinatrijum-guanilat |
pojačivač arome |
E 628 |
Dikalijum-guanilat |
pojačivač arome |
E 629 |
Kalcijum-guanilat |
pojačivač arome |
E 630 |
Inozinska kiselina |
pojačivač arome |
E 631 |
Dinatrijum-inozitat |
pojačivač arome |
E 632 |
Dikalijum-inozitat |
pojačivač arome |
E 633 |
Kalcijum-inozitat |
pojačivač arome |
E 634 |
Kalcijum 5'-ribonukleotidi |
pojačivač arome |
E 635 |
Dinatrijum 5'-ribonukleotidi |
pojačivač arome |
E 640 |
Glicin i njegove natrijumove soli |
pojačivač arome |
E 650 |
Cink-acetat |
regulator kiselosti, sekvestrant |
E 900 |
Dimetilpolisiloksan |
sredstvo protiv stvaranja pene, sredstvo protiv zgrudvavanja, emulgator |
E 901 |
Pčelinji vosak, beo i žut |
sredstvo za glaziranje |
E 902 |
Kandelila vosak |
sredstvo za glaziranje |
E 903 |
Karnauba vosak |
sredstvo za glaziranje |
E 904 |
Šelak |
sredstvo za glaziranje |
E 905 |
Mikrokristalan vosak |
sredstvo za glaziranje, sredstvo protiv stvaranja pene |
E 912 |
Estri montanske kiseline |
sredstvo za glaziranje |
E 914 |
Oksidovan polietilenski vosak |
sredstvo za glaziranje |
E 920 |
L-Cistein |
sredstvo za tretiranje brašna |
E 927b |
Karbamid |
sredstvo za tretiranje brašna |
E 938 |
Argon |
gas za pakovanje |
E 939 |
Helijum |
gas za pakovanje |
E 941 |
Azot |
gas za pakovanje |
E 942 |
Azot(I)-oksid |
propelent |
E 943a |
Butan |
propelent |
E 943b |
Izobutan |
propelent |
E 944 |
Propan |
propelent |
E 948 |
Kiseonik |
gas za pakovanje |
E 949 |
Vodonik |
gas za pakovanje |
E 950 |
Acesulfam K (Kalijum-acesulfam) |
zaslađivač |
E 951 |
Aspartam |
zaslađivač, pojačivač arome |
E 952 |
Ciklamska kiselina i njene Na i Ca soli |
zaslađivač |
E 953 |
Izomalt |
zaslađivač, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za povećanje zapremine, sredstvo za glaziranje |
E 954 |
Saharin i njegove Na, K i Ca soli |
zaslađivač |
E 957 |
Taumatin |
zaslađivač, pojačivač arome |
E 959 |
Neohesperidin DC |
zaslađivač |
E 965 |
Maltitol: |
zaslađivač, humektant, zgušnjivač, stabilizator |
|
(i) Maltitol |
|
|
(ii) Maltitol sirup |
|
E 966 |
Laktitol |
zaslađivač, zgušnjivač |
E 967 |
Ksilitol |
zaslađivač, humektant, zgušnjivač |
E 999 |
Kvilaja ekstrakt |
sredstvo za stvaranje pene |
E 1103 |
Invertaza |
stabilizator |
E 1105 |
Lizozim |
konzervans |
E 1200 |
Polidekstroza |
stabilizator, zgušnjivač, humektant, sredstvo za povećanje zapremine |
E 1201 |
Polivinilpirolidon |
stabilizator |
E 1202 |
Polivinilpolipirolidon |
stabilizator |
E 1505 |
Trietilcitrat |
stabilizator |
E 1518 |
Gliceriltriacetat (triacetin) |
humektant |
E 1520 |
Propan-1,2-diol |
humektant |
DOPUNSKA LISTA -MODIFIKOVANI SKROBOVI
E 1404 |
Oksidisan skrob |
stabilizator, zgušnjivač |
E 1410 |
Monoskrobfosfat |
stabilizator, zgušnjivač |
E 1412 |
Diskrobfosfat |
stabilizator, zgušnjivač |
E 1413 |
Fosfatiran diskrobfosfat |
stabilizator, zgušnjivač |
E 1414 |
Acetilovan diskrobfosfat |
emulgator, zgušnjivač |
E 1420 |
Acetilovan skrob |
stabilizator, zgušnjivač |
E 1422 |
Acetilovan diskrobadipat |
stabilizator, zgušnjivač |
E 1440 |
Hidroksipropilskrob |
emulgator, zgušnjivač |
E 1442 |
Hidroksipropildiskrobfosfat |
stabilizator, zgušnjivač |
E 1450 |
Skrob-natrijum-oktenilsukcinat |
stabilizator, zgušnjivač, emulgator |
E 1451 |
Acetilovan oksidisan skrob |
stabilizabor, zgušnjivač |
Prilog 2
LISTA DOZVOLJENIH NOSAČA I NOSAČA RASTVARAČA
E broj |
Naziv |
Ograničena upotreba |
E 170 |
Kalcijum-karbonati |
|
E 263 |
Kalcijum-acetat |
|
E 322 |
Lecitini |
boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće |
E 331 |
Natrijum-citrati |
|
E 332 |
Kalijum-citrati |
|
E 341 |
Kalcijum-fosfati |
|
E 400 |
Alginska kiselina |
|
E 401 |
Natrijum-alginat |
|
E 402 |
Kalijum-alginat |
|
E 403 |
Amonijum-alginat |
|
E 404 |
Kalcijum-alginat |
|
E 405 |
Propan-1,2-diolalginat |
|
E 406 |
Agar |
|
E 407 |
Karagenan |
|
E 410 |
Guma iz semena rogača (Karuba guma) |
|
E 412 |
Guar guma |
|
E 413 |
Tragakant guma (Tragakanta) |
|
E 414 |
Akacija guma (Arapska guma) |
|
E 415 |
Ksantan guma |
|
E 420 |
Sorbitol |
|
E 421 |
Manitol |
|
E 422 |
Glicerol |
|
E 425 |
Konjak guma i glukomanani |
|
E 432 |
Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20) |
Sredstva protiv stvaranja pene, boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće |
E 433 |
Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80) |
|
E 434 |
Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40) |
|
E 435 |
Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60) |
|
E 436 |
Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65) |
|
E 440 |
Pektini |
|
E 442 |
Amonijum-fosfatidi |
Antioksidansi |
E 459 |
Beta-ciklodekstrin |
1 g/kg |
E 460 |
Celuloze (mikrokristalna i praškasta) |
|
E 461 |
Metilceluloza |
|
E 463 |
Hidroksipropilceluloza |
|
E 464 |
Hidroksipropilmetilceluloza |
|
E 465 |
Etilmetilceluloza |
|
E 466 |
Karboksimetilceluloza (natrijum-karboksimetilceluloza) |
|
E 468 |
Unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza |
Zaslađivači |
E 469 |
Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza |
|
E 470a |
Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina |
Sredstva za glaziranje za voće |
E 470b |
Magnezijumove soli masnih kiselina |
Boje i liposolubilni antioksidansi |
E 471 |
Mono- i digliceridi masnih kiselina |
Boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće |
E 472a |
Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
Boje i diposolubilni antioksidansi |
E 472c |
Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
|
E 472e |
Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina |
|
E 473 |
Estri saharoze i masnih kiselina |
|
E 475 |
Poliglicerolni estri masnih kiselina |
|
E 491 |
Sorbitanmonostearat |
Boje, sredstva protiv stvaranja pene i sredstva za glaziranje za voće |
E 492 |
Sorbitantristearat |
|
E 493 |
Sorbitanmonolaurat |
|
E 494 |
Sorbitanmonooleat |
|
E 495 |
Sorbitanmonopalmitat |
|
E 501 |
Kalijum-karbonati |
|
E 504 |
Magnezijum-karbonati |
|
E 508 |
Kalijum-hlorid |
|
E 509 |
Kalcijum-hlorid |
|
E 511 |
Magnezijum-hlorid |
|
E 514 |
Natrijum-sulfati |
|
E 515 |
Kalijum-sulfati |
|
E 516 |
Kalcijum-sulfat |
|
E 517 |
Amonijum-sulfat |
|
E 551 |
Silicijum-dioksid |
Emulgatori i boje, najviše 5% |
E 552 |
Kalcijum-silikat |
|
E 553b |
Talk |
Boje, najviše 5% |
E 558 |
Bentonit |
|
E 559 |
Aluminijum-silikat (kaolin) |
|
E 570 |
Masne kiseline |
Sredstva za glaziranje za voće |
E 577 |
Kalijum-glukonat |
|
E 640 |
Glicin i njegove natrijumove soli |
|
E 900 |
Dimetilpolisiloksan |
Sredstva za glaziranje za voće |
E 901 |
Pčelinji vosak |
Boje |
E 953 |
Izomalt (izomaltitol) |
|
E 965 |
Maltitol |
|
E 966 |
Laktitol |
|
E 967 |
Ksilitol |
|
E 1200 |
Polidekstroza |
|
E 1201 |
Polivinilpirolidon |
Zaslađivač |
E 1202 |
Polivinilpolipirolidon |
|
E 1404 |
Oksidisan skrob |
|
E 1410 |
Monoskrobfosfat |
|
E 1412 |
Diskrobfosfat |
|
E 1413 |
Fosfatiran diskrobfosfat |
|
E 1414 |
Acetilovan diskrobfosfat |
|
E 1420 |
Acetilovan skrob |
|
E 1422 |
Acetilovan diskrobadipat |
|
E 1440 |
Hidroksipropilskrob |
|
E 1442 |
Hidroksipropildiskrobfosfat |
|
E 1450 |
Skrob-natrijum-oktenilsukcinat |
|
E 1451 |
Acetilovan oksidisan skrob |
|
E 1505 |
Trietilcitrat |
|
E 1518 |
Gliceriltriacetat (triacetin) |
|
E 1520 |
Propan- 1,2-diol (propilenglikol) |
Boje, emulgatori, antioksidansi i enzimi (najviše 1 g/kg u hrani) |
|
Polietilenglikol 6000 |
Zaslađivači |
Prilog 3
USLOVI KVALITETA ADITIVA
E 100 KURKUMIN |
|
Sinonimi |
Cl Natural Yellow 3, kurkum žuto, kurkum |
Definicija |
Dobija se ekstrakcijom samlevenih rizoma prirodnih vrsta
Curcuma longa L. i preči-šćavanjem ekstrakta kristalizacijom. Proizvod
sadrži uglavnom kurkumine t.j. 1,7-bis-(4-hidroksi-3-metoksifenil)-hepta-1,6-dien-3,5-dion
i njegova dva demetoksi derivata u različitom odnosu, a može da sadrži
i male količine ulja i smole iz kurkume. |
Kolor indeks No. |
75300 |
Hemijsko ime |
I 1,7-bis-(4-hidroksi-3-metoksifenil)-hepta-1,6-dien-3,5-dion |
Hemijska formula |
I C21H20O6 II C20H18O5 III C19H16O4 |
Molekulska masa |
I 368,39 II 338,39 III 308,39 |
Određivanje |
Najmanje 90,0% ukupnih bojenih materija |
Osobine |
Narandžastožut kristalni prašak |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum apsorpcije u etanolu na 426 nm |
B. Temperatura topljenja |
179°C - 182°C |
Čistoća |
|
Rezidui rastvarača |
Najviše 50mg/kg pojedinačno ili ukupno: etilacetata,
acetona, n-butanola, metanola, etanola i heksana |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 101 (i) RIBOFLAVIN |
|
Sinonimi |
Laktoflavin |
Hemijsko ime |
7,8-dimetil-10-(D-ribo-2,3,4,5-tetrahidroksipentil)benzo(g)pteridin-2,4-dion; |
Hemijska formula |
C17H20N4O6 |
Molekulska masa |
376,37 |
Određivanje |
Najmanje 98,0 % u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine |
Žut do narandžasto žut kristalan prašak, slabog mirisa |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
A375/A267
je između 0,31 i 0,33 u vodenom rastvoru |
B. Specifična rotacija (20°C, D) |
od -115°do -140° u 0,05 M rastvoru NaOH |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem |
Najviše 1,5 % (105°C, 4 h) |
Sulfatni ostatak |
Najviše 0,1 % |
Primarni aromatični amini |
Najviše 100 mg/kg (izračunato kao anilin) |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 101 (ii) RIBOFLAVIN -5'-fosfat |
|
Sinonimi |
Riboflavin -5' -(natrijum-hidrogenfosfat) |
Definicija |
Mešavina natrijumove soli riboflavin -5' -fosfata i malih količina riboflavina i riboflavindifosfata |
Hemijsko ime
|
Mononatrijum (2R,3R,4S)-5-(3')10'-dihidro-7',8'-dimetil-2',4'-diokso-10'-benzo-[g]pteridinil-2,3,4-trihidroksipentil
fosfat; |
Hemijska formula |
C17H20N4O9PNa · nH20, n=0 ili 2 |
Molekulska masa |
541,36 |
Određivanje |
Najmanje 95,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih
kao C17H20N4O9PNa
· 2H20, |
Osobine |
Žut do narandžast kristalan higroskopan prašak, slabog mirisa i gorkog ukusa |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
A375/A267
je između 0,30 i 0,34 u vodenom rastvoru |
B. Specifična rotacija (20°C, D) |
od +38° do +42° u 5 M rastvoru HCL |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem |
Najviše 8 % za dihidrat (100°C, 5 h, u vakuumu iznad P2O5) |
Sulfatni ostatak |
Najviše 25 % |
Neorganski fosfat |
Najviše 1 % (kao PO4 u odnosu na bezvodnu supstancu) |
Sporedne bojene materije
|
Riboflavin: najviše 6,0 % |
Primarni aromatični amini |
Najviše 70 mg/kg (izračunto kao anilin) |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 102 TARTRAZIN |
|
Sinonimi |
Cl Food Yellow 4 |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz trinatrijum-5-hidroksi-1-(4-sulfonatofenil)-4-(4-sulfonatofenilazo)-H-pirazol-3-karboksilata i sporednih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
19140 |
Hemijsko ime |
Trinatrijum-5-hidroksi-1-(4-sulfonatofenil)-4-(4-sulfonatofenilazo)-H-pirazol-3-karboksilat |
Hemijska formula |
C16H9N4Na3O9S2 |
Molekulska masa |
534,37 |
Određivanje |
Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih
kao natrijumova so |
Osobine |
Svetlonarandžast prašak ili zrnca |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum u vodi na 426 nm |
B. Žut rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Sporedne bojene materije |
Najviše 1,0 % |
Organska nebojena jedinjenja |
Najviše 0,5 % ukupno: 4-hidrazinbenzen sulfonske kiseline, 4-aminobenzen-1-sulfonske kiseline, 5-okso-1-(4-sulfofenil)-2-pirazolin-3-karboksilne kiseline, 4,4' -diazoaminodi(benzensulfonske kiseline) i tetrahidroksićilibarne kiseline |
Nesulfonovani primarni aromatični amini |
Najviše 0,01% (računato kao anilin) |
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 104 HINOLIN ŽUTA |
|
Sinonimi |
Cl Food Yellow 13 |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz natrijumovih soli mono-, di-i trisulfonata 2-(2-hinolil)indan-1,3-diona (najzastupljeniji su disulfonati) i sporednih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
47005 |
Hemijsko ime |
Dinatrijumova so disulfonata 2-(2-hinolil) indan-1,3-diona (glavna komponenta) |
Hemijska formula |
C18H9NNa2O8S (glavna komponenta) |
Molekulska masa |
477,38 (glavna komponenta) |
Određivanje |
Najmanje 70,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih
kao natrijumove soli |
Osobine |
Žut prašak ili zrnca |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum na 411 nm u vodenom rastvoru sirćetne kiseline pH 5 |
B. Žut rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Sporedne bojene materije |
Najviše 4,0 % |
Nebojena organska jedinjenja |
Najviše 0,5 % ukupno: 2-metilhinolina, 2-metilhinolinsulfonske
kiseline, ftalne kiseline, 2,6-dimetilhinolina i 2,6-dimetilhinolin sulfonske
kiseline |
Nesulfonovani primarni amini |
Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin) |
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 110 SANSET ŽUTA FCF (ORANŽ ŽUTA S) |
|
Sinonimi |
Cl Food Yellow 3 |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonatofenilazo)naftalen-6-sulfonata i sporednih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
15985 |
Hemijsko ime |
Dinatrijum- 2-hidroksi-1-(4-sulfonatofenilazo)naftalen-6-sulfonat |
Hemijska formula |
C16H10N2Na2O7S2 |
Molekulska masa |
452,37 |
Određivanje |
Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih
kao natrijumova so |
Osobine |
Narandžasto crven prašak ili zrnca |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum na 485 nm u vodenom rastvoru pH 7 |
B. Narandžast rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Sporedne bojene materije |
Najviše 5,0 % |
Organska nebojena jedinjenja |
Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminobenzen-1-sulfonske kiseline, 3-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline, 6-hidroksinaftalen-2-sulfonske, 7-hidroksinaftalen-1,3-disulfonske kiseline, kiseline, 4,4'-diazoaminodi (benzensulfonske kiseline) i 6,6'-oksidi (naftalen-2-sulfonske kiseline) |
Nesulfonisani primarni aromatični amini |
Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin) |
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 120 KOŠENILA, KARMINSKA KISELINA, KARMINI |
|
Sinonimi |
Cl Natural Red 4 |
Definicija |
Karmini i karminska kiselina se dobijaju iz vodenih,
vodeno alkoholnih ili alkoholnih |
Kolor indeks No. |
75470 |
Hemijsko ime |
7-b-D-glukopiranozil-3,5,6,8-tetrahidroksi-1-metil-9,10-dioksoantracen-2-karboksilna kiselina (karminska kiselina). Karmini su hidratisani helati aluminijuma i karminske kiseline |
Hemijska formula |
C22H20O13 (karminska kiselina) |
Molekulska masa |
492,39 (karminska kiselina) |
Određivanje |
Najmanje 2,0 % karminske kiseline u ekstraktima |
|
Najmanje 50,0% karminske kiseline u helatima |
Osobine |
Crveni do tamnocrveni trošni komadi ili prašak. Ekstrakt košenile je obično tamnocrvena tečnost, ali može da bude i osušen kao prašak. |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum na 518 nm u vodeno amonijačnom rastvoru |
Čistoća |
|
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 122 AZORUBIN (KARMOIZIN) |
|
Sinonimi |
Cl Food Red 3 |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-4-hidroksi-3-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-1-sulfonata, pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
14720 |
Hemijsko ime |
Dinatrijum-4-hidroksi-3-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-1-sulfonat |
Hemijska formula |
C20H12N2Na2O7S2 |
Molekulska masa |
502,44 |
Određivanje |
Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih
kao natrijumova so |
Osobine |
Crven prašak ili zrnca |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum u vodi na 516 nm |
B. Crven rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Sporedne bojene materije |
Najviše 2,0 % |
Nebojena organska jedinjenja |
Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminonaftalen-1-sulfonske kiseline i 4-hidroksinaftalen-1-sulfonske kiseline |
Nesulfonovani primarni aromatični amini |
Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin) |
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 123 AMARANT |
|
Sinonimi |
Cl Food Red 9 |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-3,6-disulfonata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
16185 |
Hemijsko ime |
Trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-3,6-disulfonat |
Hemijska formula |
C20H11N2Na3O10S3 |
Molekulska masa |
604,48 |
Određivanje |
Najmanje 85,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao natrijumova so |
|
A1%1cm 440 na 520 nm u vodenom rastvoru |
Osobine |
Crvenkastobraon prašak ili zrnca |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum na 520 nm u vodi |
B. Crven rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Sporedne bojene materije |
Najviše 3,0 % |
Organska nebojena jedinjenja |
Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminonaftalen-1-sulfonske kiseline, 3-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline, 6-hidroksinaftalen-2-sulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3-disulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3,6-trisulfonske kiseline |
Nesulfonirani primarni aromatični amini |
Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin) |
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 124 PONSO 4R (KOŠENILA CRVENA A) |
|
Sinonimi |
Cl Food Red 7, New Coccine |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-6,8-disulfonata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
16255 |
Hemijsko ime |
Trinatrijum-2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalen-6,8-disulfonat |
Hemijska formula |
C20H11N2Na3O10S3 |
Molekulska masa |
604,48 |
Određivanje |
Najmanje 80,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih
kao natrijumova so |
Osobine |
Crvenkast prašak ili granule |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum na 505 nm u vodi |
B. Crven rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Prateće bojene materije |
Najviše 1,0 % |
Organska nebojena jedinjenja |
Najviše 0,5 % ukupno: 4-aminonaftalen-1-sulfonske kiseline, 3-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline, 6-hidroksinaftalen-2-sulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3-disulfonske kiseline, 7-hidroksinaftalen-1,3,6-trisulfonske kiseline |
Nesulfonirani primarni aromatični amini |
Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin) |
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
E 127 ERITROZIN |
|
Sinonimi |
Cl Food Red 14 |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-2-(2,4,5,7-tetrajod-3-oksido-6-oksoksanten-9-il)benzoat monohidrata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
45430 |
Hemijsko ime |
Dinatrijum-2-(2,4,5,7-tetrajod-3-oksido-6- oksoksanten-9-il)benzoat monohidrat |
Hemijska formula |
C20H6I4Na2O5 · H2O |
Molekulska masa |
897,88 |
Određivanje |
Najmanje 87,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih kao bezvodna natrijumova so |
|
A1%1cm 1100 na 526 nm u vodenom rastvoru pri pH 7 |
Osobine |
Crven prašak ili zrnca |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum na 526 nm u vodenom rastvoru pri pH 7 |
B. Crven rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Neorganski jodidi izračunati kao natrijum-jodid |
Najviše 0,1 % |
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Prateće bojene materije (osim fluoresceina) |
Najviše 4,0 % |
Fluorescein |
Najviše 20 mg/kg |
Organska nebojena jedinjenja |
Najviše 0,2 % trijodrezorcinola |
Najviše 0,2% 2-(2,4-dihidroksi-3,5-dijodbenzoil) benzojeve kiseline |
|
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % pri pH 7-8 |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |
Aluminijumski lakovi |
Najviše 0,5 % materija nerastvorljivih u NaOH (Samo za ovu boju umesto određivanja materija nerastvorljivih u HCl) |
E 128 CRVENA 2G |
|
Sinonimi |
Cl Food Red 10 Azogeranin |
Definicija |
Sastoji se, uglavnom, iz dinatrijum-8-acetamido-1-hidroksi-2-fenilazonaftalen-3,6-disulfonata i pratećih bojenih materija zajedno sa natrijum-hloridom odnosno natrijum-sulfatom kao glavnim nebojenim materijama. Osim natrijumovih, dozvoljena je upotreba i kalcijumovih i kalijumovih soli. |
Kolor indeks No. |
18050 |
Hemijsko ime |
Dinatrijum-8-acetamido-1-hidroksi-2-fenilazonaftalen-3,6-disulfonat |
Hemijska formula |
C18H13N3Na2O8S2 |
Molekulska masa |
509,43 |
Određivanje |
Najmanje 80,0 % ukupnih bojenih materija izračunatih
kao natrijumova so. |
Osobine |
Crven prašak ili zrnca |
Identifikacija |
|
A. Spektrofotometrija |
Maksimum na 532 nm u vodenom rastvoru |
B. Crven rastvor u vodi |
|
Čistoća |
|
Materije nerastvorljive u vodi |
Najviše 0,2 % |
Prateće bojene materije |
Najviše 2,0 % |
Organska nebojena jedinjenja |
Najviše 0,5 % ukupno: 5-acetamido-4 hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline i 5-amino-4-hidroksinaftalen-2,7-disulfonske kiseline |
Nesulfonirani primarni aromatični amini |
Najviše 0,01 % (izračunato kao anilin) |
Materije koje se ekstrahuju etrom |
Najviše 0,2 % u neutralnoj sredini |
Arsen |
Najviše 3 mg/kg |
Olovo |
Najviše 10 mg/kg |
Živa |
Najviše 1 mg/kg |
Kadmijum |
Najviše 1 mg/kg |
Teški metali |
Najviše 40 mg/kg |