PRAVILNIK
O KVALITETU I USLOVIMA UPOTREBE ADITIVA U NAMIRNICAMA I O DRUGIM ZAHTEVIMA ZA ADITIVE I NJIHOVE MEŠAVINE

("Sl. list SCG", br. 56/2003, 4/2004 - dr. pravilnik i 5/2004 - ispr.)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet, uslovi upotrebe aditiva u namirnicama i drugi zahtevi za aditive i njihove mešavine koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) aditiv je svaka supstanca koja se, bez obzira na njenu hranljivu vrednost, ne koristi kao namirnica niti predstavlja karakterističan sastojak namirnice, ali se iz tehnoloških razloga dodaje namirnici u toku proizvodnje, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili čuvanja, i direktno ili indirektno preko svojih međuproizvoda postaje ili može da postane njen sastojak;

2) mešavina aditiva je proizvod dobijen mešanjem dva ili više pojedinačnih aditiva, istih ili različitih funkcionalnih svojstava, i odgovarajućih nosača, pod uslovom da je takvo mešanje tehnološki opravdano;

3) boje su supstance koje se koriste za bojenje namirnica, a mogu da budu ekstrakti prirodnih sirovina i sintetski proizvedena jedinjenja, isključujući: namirnice (u osušenom ili koncentrovanom obliku), arome koje sekundarno mogu da boje prehrambene proizvode i boje koje se koriste samo za bojenje nejestivih spoljašnjih delova prehrambenih proizvoda (kora sira, omotači za kobasice i sl.);

4) aluminijumski lakovi boja su produkti nerastvorljivi u vodi dobijeni reakcijom boja i aluminijum(III)-oksida u vodenoj sredini;

5) konzervansi su supstance koje produžavaju trajnost namirnica i štite ih od kvarenja prouzrokovanog mikroorganizmima;

6) antioksidansi su supstance koje produžavaju trajnost namirnica i štite ih od kvarenja prouzrokovanog oksidacijom, kao što su užeglost masti i promena boje uključujući i sinergiste antioksidanasa;

7) kiseline su supstance koje povećavaju kiselost namirnica, odnosno daju im kiseo ukus;

8) regulatori kiselosti su supstance koje regulišu ili održavaju pH vrednost namirnica;

9) sekvestranti su supstance koje grade hemijske komplekse sa metalnim jonima;

10) zgušnjivači su supstance koje povećavaju viskozitet namirnica;

11) stabilizatori su supstance koje održavaju fizičkohemijsko stanje namirnice uključujući homogenu disperziju dve ili više supstanci koje se ne mešaju, kao i supstance koje stabilizuju, održavaju ili pojačavaju postojeću boju namirnice;

12) emulgatori su supstance koje omogućavaju formiranje ili održavanje homogenih mešavina dve ili više faza koje se ne mešaju u namirnici (kao što su ulje i voda);

13) emulgujuće soli su supstance koje omogućavaju homogeno mešanje proteina sa mastima i drugim sastojcima namirnice;

14) sredstva za želiranje su supstance koje namirnici daju konzistenciju gela;

15) humektanti su supstance koje svojim niskim stepenom vlažnosti sprečavaju sušenje namirnice bez obzira na atmosferski uticaj ili poboljšavaju rastvorljivost praškastih supstanci u vodenom medijumu;

16) sredstva za dizanje testa su supstance ili kombinacije supstanci koje oslobađaju gas i na taj način povećavaju zapreminu testa;

17) učvršćivači su supstance kojima se postiže ili održava čvrstina tkiva voća i povrća ili koje u reakciji sa sredstvima za želiranje formiraju ili učvršćuju gel;

18) sredstva protiv zgrudvavanja su supstance koje smanjuju adheriranje čestica u praškastoj namirnici;

19) pojačivači aroma su supstance koje pojačavaju postojeći ukus odnosno miris namirnice;

20) sredstva protiv stvaranja pene su supstance koje sprečavaju ili smanjuju formiranje pene;

21) sredstva za glaziranje i lubrikansi su supstance koje se nanose na površinu namirnice, daju joj sjajan izgled ili obezbeđuju zaštitni omotač;

22) sredstva za tretiranje brašna su supstance koje se dodaju brašnu ili testu za poboljšanje pecivosti;

23) gasovi za pakovanje su gasovi koji se uvode u kontejner pre, za vreme ili posle stavljanja namirnice a nisu vazduh;

24) propelenti su gasovi koji izbacuju namirnicu iz kontejnera a nisu vazduh;

25) zaslađivači su supstance koje se koriste za postizanje slatkog ukusa namirnice ili kao stoni zaslađivači, isključujući šećere i namirnice slatkog ukusa;

26) sredstva za stvaranje pene su supstance koje omogućavaju formiranje homogene disperzije gasne faze u tečnoj ili čvrstoj namirnici;

27) sredstva za povećanje zapremine su supstance koje doprinose povećanju zapremine namirnice bez značajnog uticaja na njenu energetsku vrednost;

28) modifikovani skrobovi su supstance dobijene hemijskim tretmanom jestivih skrobova koji mogu da pretrpe fizički ili enzimski tretman. U ovu grupu ne spadaju beli i žuti dekstrin, pečeni i dekstrinirani skrobovi, izbeljeni skrobovi, fizički modifikovani skrobovi i skrobovi tretirani amilolitičkim enzimima;

29) preneseni aditivi su aditivi koji su u namirnicu došli preko jednog ili više sastojaka, a u samom proizvodu nemaju tehnološku funkciju;

30) nosači aditiva i nosači rastvarača su supstance koje se koriste za rastvaranje, razblaživanje, dispergovanje ili fizičko modifikovanje aditiva i omogućavaju njihovo manipulisanje, primenu ili upotrebu bez ispoljavanja sopstvenog tehnološkog efekta;

31) namirnica je proizvod u prometu ili je namenjen za puštanje u promet za ljudsku ishranu, koji ispunjava zahteve propisa o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti namirnica, a može da sadrži i aditive pod uslovima propisanim ovim pravilnikom;

32) neprerađena namirnica je namirnica koja nije podvrgnuta obradi koja dovodi do bitne promene njenog prvobitnog stanja (pri čemu ona može biti: izdeljena, servirana, odkoštana, samlevena, oljuštena, očišćena, isečena, usitnjena, duboko zamrznuta, zamrznuta, rashlađena, upakovana, raspakovana i sl.);

33) prerađena namirnica je svaka neprerađena namirnica;

34) quantum satis znači da maksimalna dozvoljena količina aditiva nije propisana, ali se aditiv koristi prema principima dobre proizvođačke prakse u količini koja nije veća od potrebne da se postigne željeni tehnološki efekat pri čemu aditiv ne menja prirodu, sastav i kvalitet proizvoda da bi zavarao konzumenta;

35) bez dodatog šećera znači bez dodatih mono-saharida ili di-saharida ili druge namirnice upotrebljene za zaslađivanje;

36) sa smanjenom energetskom vrednošću znači sa energetskom vrednošću umanjenom za najmanje 30% u odnosu na energetsku vrednost iste ili slične namirnice;

37) dijetetski suplementi su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom, pojedinačno ili u kombinaciji, a u prometu su u doziranim oblicima dizajnirane da se uzimaju u odmerenim pojedinačnim količinama (kapsule, pastile, tablete, pilule, kesice praška, ampule tečnosti, bočice za doziranje u kapima i sl.);

38) dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu su posebno prerađene ili formulisane namirnice namenjene za potpunu ili delimičnu ishranu pacijenata pod medicinskim nadzorom sa ograničenom, smanjenom ili poremećenom sposobnošću unosa, digestije, apsorpcije, metabolizma i ekskrecije običnih namirnica odnosno pojedinih njihovih sastojaka ili sa drugim medicinski određenim nutricionim zahtevima koji ne mogu da se zadovolje modifikacijom normalne ishrane, upotrebom drugih dijetetskih namirnica ili njihovom kombinacijom;

39) infant formulae su dijetetske namirnice specijalno formulisane za odojčad tako da u potpunosti zadovolje njihove nutricione potrebe u prvih četiri do šest meseci života;

40) follow-om formulae su dijetetske namirnice specijalno formulisane za odojčad stariju od četiri meseca tako da čine glavni tečan sastojak njihove ishrane u periodu postepenog prelaska na normalnu ishranu;

41) hrana za odojčad i malu decu su dijetetske namirnice za odojčad stariju od četiri meseca i malu decu namenjene za delimično zadovoljenje njihovih nutricionih potrebe u periodu postepenog prelaska na normalnu ishranu isključujući infant formulae i follow-on formulae;

42) snek proizvodi su pikantni proizvodi od krompira, žita, mlinskih proizvoda, skroba, jezgrastog voća, semenki i sl.;

43) žita za doručak su instant proizvodi od žita (korn fleks, pahuljice od žita, proizvodi od soje ili mekinja, ekstrudirani proizvodi od mlinskih proizvoda i njihove mešavine i sl.).

Član 3

Aditivi u namirnicama, prema ovom pravilniku, razvrstani su na sledeće kategorije:

 1) boje;

 2) konzervansi;

 3) antioksidansi;

 4) kiseline;

 5) regulatori kiselosti;

 6) zgušnjivači;

 7) stabilizatori;

 8) emulgatori;

 9) emulgujuće soli;

10) sredstva za želiranje;

11) humektanti;

12) sredstva za dizanje testa;

13) učvršćivači;

14) sredstva protiv zgrudvavanja;

15) pojačivači aroma;

16) sredstva protiv stvaranja pene;

17) sredstva za glaziranje;

18) sredstva za tretiranje brašna;

19) propelenti;

20) zaslađivači;

21) sredstva za povećanje zapremine;

22) modifikovani skrobovi.

Prema funkcionalnom svojstvu u namirnici aditivi sa Pozitivne liste aditiva iz Priloga 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo svrstani su u kategorije iz tač. 1 do 21 stava 1 ovog člana.

Bez obzira na funkcionalno svojstvo u namirnici aditivi sa Dopunske liste - modifikovani skrobovi iz Priloga 1 svrstani su u kategoriju iz tačke 22 stava 1 ovog člana.

Član 4

U aditive, u smislu ovog pravilnika, ne spadaju:

1) supstance za pripremanje vode za piće;

2) proizvodi koji sadrže pektin, a dobijaju se iz osušene usitnjene pulpe jabuke, odnosno kore citrus plodova, dejstvom razblaženih kiselina, a zatim delimičnom neutralizacijom natrijumovim i kalijumovim solima ("tečni pektin");

3) baze za žvakaće gume;

4) beo ili žuti dekstrin, pečen ili dekstriniran skrob, skrob modifikovan tretmanom kiselinama ili bazama, izbeljen skrob, fizički modifikovan skrob i skrob tretiran amilolitičkim enzimima;

5) amonijum-hlorid;

6) krvna plazma, jestivi želatin, hidrolizati proteina i njihove soli, kazeinati, kazein i drugi proteini mleka i gluten;

7) aminokiseline i njihove soli izuzev glutaminske kiseline, glicina, cisteina i cistina i njihovih soli;

8) enzimi osim onih koji imaju tehnološka svojstva kao što su lizozim i invertaza;

9) inulin.

Član 5

Aditivi, u smislu ovog pravilnika, koriste se za sledeće namene:

1) za očuvanje hranljive vrednosti namirnice, osim kada namirnica nije bitan elemenat uobičajene ishrane a aditiv je neophodan u proizvodnji namirnica za grupe sa posebnim dijetetskim zahtevima;

2) za obezbeđivanje neophodnih sastojaka ili konstituenasa za proizvode namenjene osobama sa posebnim dijetetskim zahtevima;

3) za poboljšanje i očuvanje kvaliteta, stabilnosti ili organoleptičkih osobina proizvoda pri čemu aditiv ne sme da menja prirodu, sastav i kvalitet proizvoda;

4) za obezbeđivanje pomoći u proizvodnji, preradi, pripremi, tretiranju, pakovanju, transportu ili čuvanju proizvoda, pri čemu aditiv ne sme da se upotrebljava za prikrivanje neispravnih sirovina, loših (uključujući i nehigijenskih) tehnoloških postupaka ili prakse.

Član 6

Ministar za unutrašnje ekonomske odnose obrazuje savetodavno telo od predstavnika naučnih i stručnih ustanova koje stalno prati ponovno vrednovanje aditiva sa pozitivne liste i proširivanje njihove primene u skladu sa novim naučnim saznanjima kroz učestvovanje u radu međunarodnih organizacija koje donose preporuke i standarde o aditivima.

Član 7

Aditivi i njihove mešavine dodaju se namirnicama pod sledećim uslovima:

1) ako su uključeni u Pozitivnu listu aditiva iz Priloga 1;

2) ako njihov kvalitet odgovara uslovima kvaliteta aditiva iz Priloga 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

3) ako se dodaju namirnicama pod uslovima propisanim ovim pravilnikom.

Član 8

Za mešavine aditiva koje su dozvoljene ovim pravilnikom proizvođač pre početka proizvodnje donosi proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija iz stava 1 ovog člana, pored podataka iz člana 9 ovog pravilnika, sadrži i kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje, vrstu i količinu upotrebljenih sirovina izraženu u mernim jedinicama ili procentima, kao i izveštaj o hemijskoj i mikrobiološkoj ispravnosti izvršenoj u ovlašćenoj laboratoriji sa stručnim mišljenjem.

Evidencija o donesenim proizvođačkim specifikacijama za mešavine aditiva iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv mešavine aditiva i trgovačko ime - ako ga proizvod ima;

3) datum donošenja specifikacije;

4) datum i nalaz izvršenog laboratorijskog ispitivanja;

5) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji;

6) namenu za koju je mešavina aditiva predviđena;

7) količinu svake komponente u mešavini prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina izraženu u jedinicama mase ili zapremine ili u procentima u odnosu na neto količinu.

Član 9

Aditivi i njihove mešavine koje nisu namenjene krajnjem potrošaču stavljaju se u promet samo ako na omotu ili kontejneru sadrže čitke, jasne i neizbrisive sledeće podatke:

1) naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva po opadajućem redosledu u odnosu na njegovu masu u mešavini. Ako su aditivu dodate druge supstance ili sastojci namirnica koji omogućavaju: skladištenje, prodaju, standardizaciju, dispergovanje ili drugi aditivi kao nosači, navodi se naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva pa ostali sastojci po opadajućem redosledu u odnosu na njihovu masu u mešavini;

2) oznaku "za korišćenje u hrani" ili "zabranjeno za korišćenje u hrani" ili bliže obaveštenje o nameni;

3) ako je potrebno, posebne uslove čuvanja i upotrebe;

4) uputstvo za upotrebu, ako bez njega nije moguća pravilna upotreba aditiva;

5) oznaku šarže ili partije;

6) naziv i sedište proizvođača ili subjekta koji je proizvod upakovao (ako proizvod ne pakuje proizvođač) ili uvoznika i distributera, kao i zemlju porekla ako je aditiv uvezen;

7) procenat svakog sastojka koji ima količinski ograničenu vrednost u namirnici određenu odgovarajućim propisom, odnosno odgovarajuće uputstvo u vezi sa tim ograničenjem. Ako se isto kvantitativno ograničenje odnosi na grupu sastojaka koji se koriste pojedinačno ili u kombinaciji, zajednički procenat može da bude dat kao jedan broj;

8) neto količinu (masu ili zapreminu) proizvoda, a za aditive u tabletama i broj tableta u pakovanju;

9) druge podatke od interesa za korisnika.

Podaci iz tačke 1 i tač. 4 do 7 stava 1 ovog člana mogu da se daju i uz dokumentaciju koja se dostavlja uz isporuku ili pre isporuke aditiva, s tim da oznaka "namenjeno za proizvodnju namirnica a ne za prodaju krajnjem potrošaču" mora da bude vidno istaknuta na omotu ili kontejneru.

Član 10

Aditivi koji su namenjeni za prodaju krajnjem potrošaču stavljaju se u promet samo ako na omotu ili kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:

1) naziv pod kojim se proizvod pušta u promet, a koji sadrži naziv aditiva i njegov E broj prema Pozitivnoj listi aditiva ili opis proizvoda koji je dovoljno jasan da omogući njegovo razlikovanje od sličnih proizvoda;

2) podatke iz člana 9 stav 1 tač. 1 do 6 i tačke 8 ovog pravilnika;

3) rok trajanja ili oznaku "upotrebljiv do..." (mesec i godina);

4) druge podatke od interesa za potrošača.

Član 11

Pored odredaba čl. 9 i 10 ovog pravilnika primenjuju se i propisi i standardi koji se odnose na: označavanje, merenje i granice odstupanja od deklarisane količine, kao i propisi kojima se reguliše klasifikacija, pakovanje, označavanje i transport opasnih supstanci.

Član 12

Aditivi koji se koriste u namirnicama koje se stavljaju u promet u originalnom pakovanju označavaju se na deklaraciji navođenjem kategorije iz stava 1 člana 3 ovog pravilnika i naziva aditiva ili njegovog E broja iz Pozitivne liste aditiva, npr. konzervans (natrijum-benzoat) ili konzervans (E 211).

Ako aditiv ima više funkcionalnih svojstava navodi se kategorija iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika koja odgovara svojstvu koje aditiv ima u namirnici, a navedeno je kao funkcionalno svojstvo za taj aditiv u Pozitivnoj listi aditiva.

Izuzetak od ovog načina označavanja predstavljaju sledeći slučajevi:

1) za aditiv koji pripada kategoriji kiseline iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika, a u svom imenu sadrži reč kiselina, dovoljno je navesti samo naziv aditiva bez kategorije;

2) za aditiv koji pripada kategoriji 22 iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika dovoljno je navesti podataka "modifikovani skrob" ili "modifikovani skrobovi" bez naziva aditiva ili njegovog E broja. Ova oznaka mora da bude dopunjena navođenjem specifičnog biljnog porekla ako aditiv može da sadrži gluten;

3) ako je trajnost namirnice produžena upotrebom gasova za pakovanje navodi se oznaka "pakovano u zaštitnoj atmosferi" bez navođenja kategorije i naziva aditiva ili njegovog E broja;

4) "preneseni aditivi" se ne označavaju na deklaraciji.

Član 13

Obavezno je isticanje oznake "sa zaslađivačem" ili "sa zaslađivačima" u opisu ispod (ili u sklopu) naziva namirnice koja sadrži jedan ili više zaslađivača.

Obavezno je, u opisu ispod naziva stonog zaslađivača, isticanje oznake "stoni zaslađivač na bazi.......", pri čemu se navode nazivi upotrebljenih zaslađivača.

Obavezno je isticanje oznake "sadrži izvor fenilalanina" ako namirnica sadrži zaslađivač aspartam (E 951).

Obavezno je isticanje oznake "prekomerna upotreba može da izazove laksativni efekat" ako namirnica sadrži više od 10% dodatih poliola.

Član 14

Obavezno je isticanje oznake "genetski modifikovan" na deklaraciji pored oznake aditiva koji je genetski modifikovan, ili sadrži genetski modifikovane organizme. Ova oznaka može da bude istaknuta i u fusnoti ispod liste sastojaka povezana zvezdicom (*) sa aditivom na koji se odnosi slovima najmanje iste veličine kao za listu sastojaka.

Član 15

Aditivima se mogu dodavati različite supstance i namirnice kao što su šećeri, kuhinjska so, dekstrini, skrobovi, voda i sl. za potrebe njihove standardizacije, dispergovanja, rastvaranja ili čuvanja s tim da njihov kvalitet odgovara posebnim propisima o kvalitetu i u upotrebljenoj količini nisu štetni po zdravlje ljudi.

Član 16

Etilen-oksid ne može se koristiti za potrebe sterilizacije u aditivima za prehrambene proizvode.

II POSEBNE ODREDBE

Član 17

Aditivi koji u koloni 3. Pozitivne liste aditiva iz Priloga 1 imaju navedeno funkcionalno svojstvo: "boja" i koji zadovoljavaju uslove kvaliteta iz Priloga 2, mogu se kao boje koristiti u namirnicama pod uslovima propisanim čl. 18 do 25 ovog pravilnika.

Član 18

Sledeće boje sa pozitivne liste aditiva ne prodaju se direktno potrošaču:

1) E 123 Amarant;

2) E 127 Eritrozin;

3) E 128 Crvena 2G;

4) E 154 Braon FK;

5) E 160b Anato, biksin, norbiksin;

6) E 161g Kantaksantin;

7) E 173 Aluminijum;

8) E 180 Litolrubin BK.

Član 19

Sledeće boje sa pozitivne liste aditiva koriste se za pečatiranje mesa i označavanje mesnih proizvoda:

1) E 155 Braon HT;

2) E 133 Brilijant plava FCF;

3) E 129 Alura crvena AC;

4) mešavine boja E 133 Brilijant plava FCF i E 129 Alura crvena AC.

Član 20

Za dekorativno bojenje i pečatiranje ljuske jajeta koriste se samo boje sa Pozitivne liste aditiva.

Član 21

Za bojenje namirnica mogu da se koriste i aluminijumski lakovi boja sa Pozitivne liste aditiva.

Sadržaj boje u aluminijumskom laku mora da odgovara sadržaju u proizvođačkoj specifikaciji.

Aluminijumski lakovi boja za namirnice moraju da zadovoljavaju posebne uslove kvaliteta iz Priloga 2 za upotrebljene boje i mogu da sadrže najviše:

- 0,5 % materija nerastvorljivih u hlorovodoničnoj kiselini;

- 0,2 % materija koje se ekstrahuju etrom (u neutralnoj sredini).

Član 22

Namirnice koje ne mogu da sadrže dodate boje navedene su u Prilogu 3 tabela 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, osim ako je to posebno navedeno u tabelama 2, 3 ili 5 istog priloga.

Namirnice kojima se mogu dodavati samo određene dozvoljene boje i uslovi njihove upotrebe navedeni su u Prilogu 3 tabela 2.

Boje dozvoljene za upotrebu samo u određenim namirnicama i uslovi njihove upotrebe navedeni su u Prilogu 3 tabela 3.

Boje dozvoljene za upotrebu u svim namirnicama, osim u namirnicama navedenim u Prilogu 3 u tabelama 1 i 2, po principu quantum satis navedene su u tabeli 4 istog priloga.

Boje koje se mogu upotrebljavati pojedinačno ili u kombinaciji u određenim namirnicama i uslovi njihove upotrebe navedeni su u Prilogu 3 tabela 5.

Član 23

Maksimalne količine dozvoljenih boja, navedene u Prilogu 3, odnose se na količinu osnovne bojene materije iz preparata boje (aditiva) u namirnici pripremljenoj za upotrebu prema uputstvu.

Član 24

Kod namirnica koje predstavljaju mešavinu dve ili više namirnica, osim namirnica navedenih u Prilogu 3 tabela 1, ako nije drukčije propisano, dozvoljeno je prisustvo boja kao prenesenih aditiva u količini koja nije veća od maksimalno dozvoljene u jednom sastojku mešavine ili u količini koja ne sme da prekorači maksimalno dozvoljenu količinu boje za mešavinu namirnica navedenu u Prilogu 3 ako je namirnica namenjena za korišćenje samo u pripremi mešavine dva ili više sastojaka.

Član 25

Ako se aditiv E 170 u namirnici ne koristi kao boja, već zbog drugih tehnoloških svojstava, uslovi njegove upotrebe dati su u Prilogu 5 tabele 2, 3 i 6 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 26

Aditivi iz Priloga 1 koji u koloni 3. Pozitivne liste aditiva imaju navedeno funkcionalno svojstvo "zaslađivač" i zadovoljavaju uslove kvaliteta iz Priloga 2, mogu da se prodaju krajnjem korisniku kao stoni zaslađivači ili da se upotrebljavaju u proizvodnji namirnica pod uslovima propisanim čl. 27 do 30 ovog pravilnika.

Član 27

Zaslađivači ne mogu da se dodaju u dijetetske namirnice za odojčad i malu decu.

Član 28

Maksimalne količine dozvoljenih zaslađivača, navedene u Prilogu 4 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, odnose se na količine zaslađivača u namirnicama pripremljenim za konzumiranje prema uputstvu za upotrebu.

Član 29

Prisustvo zaslađivača kao prenesenih aditiva dozvoljeno je, ako nije drukčije propisano, u namirnicama bez dodatog šećera, sa smanjenom energetskom vrednošću, mešavinama dve ili više namirnica, za niskokalorijske dijete, ili sa produženim rokom upotrebe, u količini koja nije veća od maksimalno dozvoljene u jednom sastojku mešavine ili ako se namirnica koristi u pripremi mešavine dva ili više sastojaka, u količini koja nije veća od maksimalno dozvoljene za mešavinu namirnica navedenu u Prilogu 4.

Član 30

Kada se aditivi: E 420, E 421, E 950, E 951, E 953, E 957, E 959, E 965, E 966 i E 967 u namirnicama ne koriste kao zaslađivači, već zbog drugih tehnoloških svojstava, uslovi njihove upotrebe dati su u Prilogu 5 u tabeli 5.

Član 31

Aditivi iz Priloga 1 koji u koloni 3. Pozitivne liste aditiva imaju navedena sledeća funkcionalna svojstva: "konzervans", "antioksidans", "kiselina", "regulator kiselosti", "sekvestrant", "zgušnjivač", "stabilizator", "emulgator", "emulgujuća so", "sredstvo za želiranje", "humektant", "sredstvo za dizanje testa", "učvršćivač", "sredstvo protiv zgrudvavanja", "pojačivač arome", "sredstvo protiv stvaranja pene", "sredstvo za glaziranje", "sredstvo za tretiranje brašna", "gas za pakovanje", "propelent", "sredstvo za stvaranje pene" ili "sredstvo za povećanje zapremine" i koji zadovoljavaju uslove iz Priloga 2 ovog pravilnika, mogu se koristiti u namirnicama kao aditivi sa napred navedenim funkcionalnim svojstvima pod uslovima upotrebe propisanim čl. 32 do 40 ovog pravilnika.

Član 32

U namirnicama navedenim u Prilogu 5 tabela 1 ne mogu se upotrebljavati aditivi iz člana 31 ovog pravilnika osim sledećih gasova za pakovanje E 290, E 938, E 939, E 941, E 942, E 948 i E 949 ako to nije posebno navedeno u tabelama 2, 3, 4, 5 ili 7 istog priloga.

Aditivi iz člana 31 ovog pravilnika navedeni u Prilogu 5 tabela 2 dozvoljeni su za upotrebu u svim namirnicama po principu quantum satis, osim u namirnicama navedenim u Prilogu 5 tabele 1 i 3 i dijetetskim namirnicama za odojčad i malu decu.

Namirnice u kojima je dozvoljena upotreba samo određenih aditiva iz Priloga 5 tabela 2 i uslovi njihove upotrebe navedeni su u tabeli 3 istog priloga.

Uslovi upotrebe konzervanasa i antioksidanasa u namirnicama navedeni su u Prilogu 5 tabela 4.

Uslovi upotrebe u namirnicama ostalih aditiva iz člana 32 ovog pravilnika koji nisu navedeni u Prilogu 5 u tabelama 2 i 4 navedeni su u tabeli 5 istog priloga.

Aditivi iz člana 31 ovog pravilnika navedeni u Prilogu 5 tabela 6 mogu se upotrebljavati kao nosači aditiva ili nosači rastvarači uz navedene uslove upotrebe.

Uslovi upotrebe aditiva u dijetetskim namirnicama za odojčad i malu decu navedeni su u Prilogu 5 tabela 7.

Član 33

Maksimalno dozvoljene količine aditiva iz člana 32 ovog pravilnika navedene u Prilogu 5 odnose se na količine aditiva u namirnicama u prometu, ako nije drukčije propisano.

Član 34

Za namirnice koje predstavljaju mešavinu dve ili više namirnica, izuzev namirnica navedenih u Prilogu 5 tabela 1 i dijetetskih namirnica za odojčad i malu decu, ako nije drukčije propisano, dozvoljeno je prisustvo aditiva iz člana 31 ovog pravilnika kao prenesenih aditiva u količini koja nije veća od maksimalno dozvoljene u jednom sastojku mešavine ili ako se namirnica koristi u pripremi mešavine dva ili više sastojaka, u količini koja nije veća od maksimalno dozvoljene količine aditiva za mešavinu namirnica navedenu u Prilogu 5.

Član 35

Kada se aditiv E 170 u namirnici koristi kao boja, uslovi njegove upotrebe dati su u Prilogu 3 tabela 4.

Kada se aditivi: E 420, E 421, E 950, E 951, E 953, E 957, E 959, E 965, E 966 i E 967 u namirnici koriste kao zaslađivači, uslovi njihove upotrebe dati su u Prilogu 4.

Član 36

Nitriti i nitrati sa oznakom "za upotrebu u hrani", stavljaju se u promet samo kao homogene mešavine sa kuhinjskom solju ili zamenama za kuhinjsku so, i to kao: so za salamurenje, nitritna so za salamurenje i nitritna so za salamurenje sa 1 % šalitre.

Homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so i najviše 3 % natrijum-nitrata (E 251) ili kalijum-nitrata (E 252) stavlja se u promet pod nazivom "so za salamurenje".

Homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so i 0.5 % do 0,6 % natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249), stavlja se u promet pod nazivom "nitritna so za salamurenje".

Homogena mešavina natrijum-hlorida ili zamene za kuhinjsku so i 0,5 % do 0,6 % natrijum-nitrita (E 250) ili kalijum-nitrita (E 249) i 0,9 % do 1,2 % natrijum-nitrata (E 251) ili kalijum-nitrata (E 252) stavlja se u promet pod nazivom "nitritna so za salamurenje sa 1 % šalitre".

Član 37

Mešavine aditiva u čijem su sastavu soli za salamurenje ne mogu da sadrže proteine, hidrolizate proteina i druge proteinske preparate, začine, ekstrakte začina i etarska ulja zbog opasnosti od stvaranja toksičnih proizvoda.

Član 38

Nitritna so za salamurenje, odnosno nitritna so za salamurenje sa 1 % šalitre, stavljaju se u promet samo u originalnom pakovanju, u čvrstom i dobro zatvorenom kontejneru.

Deklaracija za nitritnu so za salamurenje, odnosno nitritnu so za salamurenje sa 1 % šalitre, mora da sadrži oznake: "pažnja - otrov", "držati na suvom mestu", podatke o sastavu soli i uputstvo za upotrebu i čuvanje.

Odredba stava 2 ovog člana odnosi se i na so za salamurenje, s tim što deklaracija ne mora da sadrži oznaku "pažnja - otrov".

Član 39

Natrijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) namenjeni za proizvodnju nitritne soli za salamurenje, odnosno nitritne soli za salamurenje sa 1 % šalitre moraju da se čuvaju i doziraju u posebnoj prostoriji u kojoj ne mogu da se drže druge namirnice i dozvoljen je pristup samo licima koja se bave proizvodnjom tih soli, odnosno mešavina.

Član 40

Natrijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) prodaju se samo pravnim licima koja proizvode nitritne soli za salamurenje, odnosno nitritne soli za salamurenje sa 1 % šalitre u originalnom pakovanju u čvrstoj i dobro zatvorenoj ambalaži.

Deklaracije za natrijum-nitrit (E 250) i kalijum-nitrit (E 249) moraju da sadrže i podatak o količini aktivne supstance i upozorenje "otrov" i "zabranjeno za korišćenje u hrani" ispisane krupnim slovima.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode ("Službeni list SRJ", br. 32/2001).

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe koje se odnose na uslove upotrebe aditiva u sledećim pravilnicima:

1. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za jestivo biljno ulje i masti, margarin i druge masne namaze, majonez i srodne proizvode ("Službeni list SRJ", br. 54/99 i 20/2000);

2. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za enzimske preparate za prehrambene proizvode ("Službeni list SRJ", br. 12/2002);

3. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za arome za prehrambene proizvode ("Službeni list SRJ", br. 52/2002);

4. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za pomoćna sredstva u proizvodnji prehrambenih proizvoda ("Službeni list SRJ", br. 62/2002);

5. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za jestivo maslinovo ulje i jestivo ulje komine masline ("Službeni list SRJ", br. 54/99);

6. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za vino ("Službeni list SRJ", br. 54/99 i 39/2002);

7. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za sirovu kafu, proizvode od kafe i surogate kafe ("Službeni list SRJ", br. 35/2001 i 49/2001);

8. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za senf ("Službeni list SRJ", br. 3/2001);

9. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za osvežavajuća bezalkoholna pića, sirupe i praškove za osvežavajuća bezalkoholna pića i soda-vodu ("Službeni list SRJ", br. 3/2001, 3/2002, 10/2002, 22/2002, 35/2002, 53/2002 i 58/2002);

10. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za kuhinjsku so i so za prehrambenu industriju ("Službeni list SRJ", br. 39/2001);

11. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za pekarski kvasac ("Službeni list SRJ", br. 9/2002);

12. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za sirće ("Službeni list SRJ", br. 17/2002);

13. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za mleko, mlečne proizvode, kompozitne mlečne proizvode i starter kulture ("Službeni list SRJ", br. 26/2002);

14. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za ribe, rakove, školjkaše, morske ježeve, morske krastavce, žabe, kornjače, puževe i njihove proizvode ("Službeni list SRJ", br. 6/2003);

15. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za jestive pečurke i proizvode od jestivih pečuraka ("Službeni list SCG", br. 31/2003);

16. Pravilnik o kvalitetu voća, povrća i pečurki ("Službeni list SFRJ", br. 28/79 i 53/87);

17. Pravilnik o kvalitetu začina, ekstrakata začina i mešavina začina ("Službeni list SFRJ", br. 4/85 i 84/87);

18. Pravilnik o kvalitetu belančevinastih proizvoda i mešavina belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju ("Službeni list SFRJ", br. 41/85);

19. Pravilnik o kvalitetu kakao proizvoda, proizvoda sličnih čokoladi, krem proizvoda i bombonskih proizvoda ("Službeni list SFRJ", br. 23/88, 63/88, 36/89, 21/90 i "Službeni list SRJ", br. 41/93);

20. Pravilnik o kvalitetu jaja i proizvoda od jaja ("Službeni list SFRJ", br. 55/89);

21. Pravilnik o kvalitetu piva ("Službeni list SFRJ", br. 91/91 i "Službeni list SRJ", br. 7/92 i 88/94);

22. Pravilnik o kvalitetu šećera ("Službeni list SFRJ", br. 7/92);

23. Pravilnik o kvalitetu kakao proizvoda i čokolade ("Službeni list SRJ", br. 41/93);

24. Pravilnik o kvalitetu supa, sosova, dodataka jelima i srodnih proizvoda ("Službeni list SRJ", br. 41/93);

25. Pravilnik o kvalitetu proizvoda od mesa ("Službeni list SFRJ", br. 29/74, 13/78, 41/80 i 55/91);

26. Pravilnik o kvalitetu proizvoda od mesa pernate živine ("Službeni list SRJ", br. 55/91);

27. Pravilnik o kvalitetu proizvoda od voća, povrća, pečurki i pektinskih preparata ("Službeni list SFRJ", br. 1/79, 20/82, 38/89, 74/90, 46/91 i "Službeni list SRJ", br. 33/95 i 58/95);

28. Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa ("Službeni list SRJ", br. 52/95);

29. Pravilnik o kvalitetu keksa i proizvoda sličnih keksu ("Službeni list SFRJ", br. 68/78 i 63/79);

30. Pravilnik o kvalitetu voćnih sokova, koncentrisanih voćnih sokova, voćnih nektara, voćnih sokova u prahu i srodnih proizvoda ("Službeni list SRJ", br. 33/95);

31. Pravilnik o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet ("Službeni list SFRJ", br. 4/85, 70/86 i 69/91);

32. Pravilnik o kvalitetu skroba i proizvoda od skroba za prehrambene svrhe ("Službeni list SRJ", br. 33/95);

33. Pravilnik o kvalitetu prirodne mineralne vode ("Službeni list SRJ", br. 45/93 i 76/93);

34. Pravilnik o kvalitetu kafe i surogata kafe, čaja, začina, pekarskog kvasca, praška za pecivo, praška za puding, dijetetskih proizvoda i aditiva ("Službeni list SFRJ", br. 13/78, 20/80, 41/80, 45/81, 52/86, 33/89, 39/89 i "Službeni list SRJ", br. 7/93 i 68/93);

35. Pravilnik o kvalitetu jestivih ulja, masti biljnog i životinjskog porekla, margarina i njima srodnih proizvoda ("Službeni list SRJ", br. 25/92)

36. Pravilnik o kvalitetu supa, sosova, dodataka jelima i srodnih proizvoda ("Službeni list SRJ", br. 41/93);

37. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za jaka alkoholna pića i ostala alkoholna pića ("Službeni list SRJ", br. 4/2003).

Član 42

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

 

Prilog br. 1

Pozitivna lista aditiva

Red. broj

E broj

Naziv aditiva

Funkcionalna svojstva

1

2

3

4

1.

E 100

Kurkumin

Boja

2.

E 101

Riboflavini:
(i) Riboflavin
(ii) Riboflavin-5'-fosfat

Boja

3.

E 102

Tartrazin

Boja

4.

E 104

Hinolin žuta

Boja

5.

E 110

Sunset žuta FCF (Oranž žuta S)

Boja

6.

E 120

Košenila, karminska kiselina, karmin

Boja

7.

E 122

Azorubin (Karmoizin)

Boja

8.

E 123

Amarant

Boja

9.

E 124

Ponso 4R (Košenila crvena A)

Boja

10.

E 127

Eritrozin

Boja

11.

E 128

Crvena 2G

Boja

12.

E 129

Alura crvena AC

Boja

13.

E 131

Patent plava V

Boja

14.

E 132

Indigotin (Indigo karmin)

Boja

15.

E 133

Brilijant plava FCF

Boja

16.

E 140

Hlorofili i hlorofilini:
(i) Hlorofili
(ii) Hlorofilini

Boja

17.

E 141

Bakarni kompleksi hlorofila i hlorofilina:
(i) Bakarni kompleksi hlorofila
(ii) Bakarni kompleksi hlorofilina

Boja

18.

E 142

Zelena S

Boja

19.

E 150a

Karamel obični

Boja

20.

E 150b

Karamel kaustično sulfitni

Boja

21.

E 150c

Karamel amonijačni

Boja

22.

E 150d

Karamel amonijačno sulfitni

Boja

23.

E 151

Brilijant crna BN, Crna PN

Boja

24.

E 153

Biljni ugalj

Boja

25.

E 154

Braon FK

Boja

26.

E 155

Braon HT

Boja

27.

E 160a

Karotini:
(i) Mešani karotini
(ii) Beta-karotin

Boja

28.

E 160b

Anato, biksin, norbiksin

Boja

29.

E 160c

Paprika ekstrakt, kapsantin, kapsorubin

Boja

30.

E 160d

Likopen

Boja

31.

E 160e

Beta-apo-8'-karotenal (C30)

Boja

32.

E 160f

Etil estar beta-apo-8'-karotenske kiseline (C30)

Boja

33.

E 161b

Lutein

Boja

34.

E 161g

Kantaksantin

Boja

35.

E 162

Cvekla crvena, betanin

Boja

36.

E 163

Antocijani

Boja

37.

E 170

Kalcijum-karbonat

boja, sredstvo protiv zgrudvavanja

38.

E 171

Titan-dioksid

Boja

39.

E 172

Oksidi i hidroksidi gvožđa

Boja

40.

E 173

Aluminijum

Boja

41.

E 174

Srebro

Boja

42.

E 175

Zlato

Boja

43.

E 180

Litolrubin BK

Boja

44.

E 200

Sorbinska kiselina

konzervans

45.

E 202

Kalijum-sorbat

konzervans

46.

E 203

Kalcijum-sorbat

konzervans

47.

E 210

Benzojeva kiselina

konzervans

48.

E 211

Natrijum-benzoat

konzervans

49.

E 212

Kalijum-benzoat

konzervans

50.

E 213

Kalcijum-benzoat

konzervans

51.

E 214

Etil-r-hidroksibenzoat

konzervans

52.

E 215

Natrijum-etil-r-hidroksibenzoat

konzervans

53.

E 216

Propil-r-hidroksibenzoat

konzervans

54.

E 217

Natrijum-propil-r-hidroksibenzoat

konzervans

55.

E 218

Metil-r-hidroksibenzoat

konzervans

56.

E 219

Natrijum-metil-r-hidroksibenzoat

konzervans

57.

E 220

Sumpor-dioksid

konzervans, antioksidans

58.

E 221

Natrijum-sulfit

konzervans, antioksidans

59.

E 222

Natrijum-hidrogensulfit

konzervans, antioksidans

60.

E 223

Natrijum-metabisulfit

konzervans, antioksidans

61.

E 224

Kalijum-metabisulfit

konzervans, antioksidans

62.

E 226

Kalcijum-sulfit

konzervans, antioksidans

63.

E 227

Kalcijum-hidrogensulfit

konzervans, antioksidans, učvršćivač

64.

E 228

Kalijum-hidrogensulfit

Konzervans, antioksidans

65.

E 230

Bifenil, difenil

konzervans

66.

E 231

o-fenilfenol

konzervans

67.

E 232

Natrijum-o-fenilfenol

konzervans

68.

E 233

Tiabendazol

konzervans

69.

E 234

Nizin

konzervans

70.

E 235

Natamicin

konzervans

71.

E 239

Heksametilentetramin

konzervans

72.

E 242

Dimetildikarbonat

konzervans

73.

E 249

Kalijum-nitrit

konzervans

74.

E 250

Natrijum-nitrit

konzervans

75.

E 251

Natrijum-nitrat

konzervans

76.

E 252

Kalijum-nitrat

konzervans

77.

E 260

Sirćetna kiselina

konzervans, kiselina

78.

E 261

Kalijum-acetat

konzervans, regulator kiselosti

79.

E 262

Natrijum-acetati:
(i) Natrijum-acetat
(ii) Natrijum-hidrogenacetat (natrijum-diacetat)

konzervans, regulator kiselosti, sekvestrant

80.

E 263

Kalcijum-acetat

konzervans, stabilizator, regulator kiselosti

81.

E 270

Mlečna kiselina

konzervans, kiselina

82.

E 280

Propionska kiselina

konzervans

83.

E 281

Natrijum-propionat

konzervans

84.

E 282

Kalcijum-propionat

konzervans

85.

E 283

Kalijum-propionat

konzervans

86.

E 284

Borna kiselina

konzervans

87.

E 285

Natrijum-tetraborat (boraks)

konzervans

88.

E 290

Ugljen-dioksid

konzervans, gas za pakovanje

89.

E 296

Jabučna kiselina

kiselina

90.

E 297

Fumarna kiselina

kiselina

91.

E 300

Askorbinska kiselina

antioksidans

92.

E 301

Natrijum-askorbat

antioksidans

93.

E 302

Kalcijum-askorbat

antioksidans

94.

E 304

Estri masnih kiselina i askorbinske kiseline:
(i) askorbilpalmitat
(ii) askorbilstearat

antioksidans

95.

E 306

Ekstrakt bogat tokoferolima

antioksidans

96.

E 307

Alfa-tokoferol

antioksidans

97.

E 308

Gama-tokoferol

antioksidans

98.

E 309

Delta-tokoferol

antioksidans

99.

E 310

Propilgalat

antioksidans

100.

E 311

Oktilgalat

antioksidans

101.

E 312

Dodecilgalat

antioksidans

102.

E 315

Eritorbinska kiselina (izoaskorbinska kiselina)

antioksidans

103.

E 316

Natrijum-eritorbat (natrijum-izoaskorbat)

antioksidans

104.

E 320

Butilhidroksianizol (BHA)

antioksidans

105.

E 321

Butilhidroksitoluen (BHT)

antioksidans

106.

E 322

Lecitini

antioksidans, emulgator

107.

E 325

Natrijum-laktat

antioksidantni sinergist, humektant, regulator kiselosti, sredstvo za povećanje zapremine

108.

E 326

Kalijum-laktat

antioksidantni sinergist, regulator kiselosti

109.

E 327

Kalcijum-laktat

regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna

110.

E 330

Limunska kiselina

kiselina, antioksidantni sinergist, sekvestrant

111.

E 331

Natrijum-citrati:
Mononatrijum-citrat
Dinatrijum-citrat
Trinatrijum-citrat

regulator kiselosti, sekvestrant, emulgator, stabilizator

112.

E 332

Kalijum-citrati:
Monokalijum-citrat
Trikalijum-citrat

regulator kiselosti, sekvestrant, stabilizator

113.

E 333

Kalcijum-citrati:
Monokalcijum-citrat
Dikalcijum-citrat
Trikalcijum-citrat

regulator kiselosti, sekvestrant, učvršćivač

114.

E 334

L(+)-Vinska kiselina

kiselina, antiosidantni sinergist, sekvestrant

115.

E 335

Natrijum-tartarati:
Mononatrijum-tartarat
Dinatrijum-tartarat

stabilizator, sekvestrant

116.

E 336

Kalijum-tartarati:
Monokalijum-tartarat
Dikalijum tartarat

stabilizator, sekvestrant

117.

E 337

Kalijum-natrijum-tartarat

stabilizator, sekvestrant

118.

E 338

Fosforna kiselina

kiselina, antioksidantni sinergist

119.

E 339

Natrijum-fosfati:
(i) Mononatrijum-fosfat
(ii) Dinatrijum-fosfat
(iii) Trinatrijum-fosfat

regulator kiselosti, emulgujuća so, emulgator, sekvestrant, stabilizator,humektant

120.

E 340

Kalijum-fosfati:
(i) Monokalijum-fosfat
(ii) Dikalijum-fosfat
(iii) Trikalijum-fosfat

regulator kiselosti, emulgujuća so, emulgator, sekvestrant, stabilizator, humektant

121.

E 341

Kalcijum-fosfati:
(i) Monokalcijum-fosfat
(ii) Dikalcijum-fosfat
(iii) Trikalcijum-fosfat

regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna, učvršćivač, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za dizanje testa, humektant

122.

E 343

Magnezijum-fosfati:
(i) Monomagnezijum-fosfat
(ii) Dimagnezijum-fosfat

regulator kiselosti, sredstvo protiv zgrudvavanja

123.

E 350

Natrijum-malati:
(i) Natrijum-malat
(ii) Natrijum-hidrogenmalat

regulator kiselosti, humektant

124.

E 351

Kalijum-malat

regulator kiselosti

125.

E 352

Kalcijum-malati:
(i) Kalcijum-malat
(ii) Kalcijum-hidrogenmalat

regulator kiselosti

126.

E 353

Metavinska kiselina

kiselina, sekvestrant

127.

E 354

Kalcijum-tartarat

regulator kiselosti

128.

E 355

Adipinska kiselina

regulator kiselosti

129.

E 356

Natrijum-adipat

regulator kiselosti

130.

E 357

Kalijum-adipat

regulator kiselosti

131.

E 363

Ćilibarna kiselina

regulator kiselosti

132.

E 380

Triamonijum-citrat

regulator kiselosti

133.

E 385

Kalcijum-dinatrijum-etilendiamintetraacetat (kalcijum-dinatrijum-EDTA)

antioksidantni sinergist, konzervans, sekvestrant

134.

E 400

Alginska kiselina

zgušnjivač, stabilizator

135.

E 401

Natrijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje

136.

E 402

Kalijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator

137.

E 403

Amonijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator

138.

E 404

Kalcijum-alginat

zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje, sredstvo protiv stvaranja pene

139.

E 405

Propan-1,2-diolalginat

zgušnjivač, emulgator, sredstvo protiv stvaranja pene

140.

E 406

Agar

zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator

141.

E 407

Karagenan

zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator

142.

E 407a

Obrađene eušeuma alge

zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator

143.

E 410

Guma iz semena rogača (Karuba guma)

zgušnjivač, stabilizator

144.

E 412

Guar guma

zgušnjivač, stabilizator

145.

E 413

Tragakant guma (Tragakanta)

zgušnjivač, stabilizator, emulgator

146.

E 414

Akacija guma (Arapska guma)

zgušnjivač, stabilizator,

147.

E 415

Ksantan guma

zgušnjivač, stabilizator

148.

E 416

Karaja guma

zgušnjivač, stabilizator

149.

E 417

Tara guma

zgušnjivač, stabilizator

150.

E 418

Gelan guma

zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje

151.

E 420

Sorbitol:
(i) Sorbitol
(ii) Sorbitolni sirup

zaslađivač, humektant, zgušnjivač, sekvestrant, stabilizator, emulgator, sredstvo za povećanje zapremine

152.

E 421

Manitol

zaslađivač, humektant, zgušnjivač, sredstvo za povećanje zapremine, sredstvo protiv zgrudvavanja

153.

E 422

Glicerol

humektant, zgušnjivač, učvršćivač

154.

E 425

Konjak:
(i) Konjak guma
(ii) Konjak glukomanan

sredstvo za želiranje, zgušnjivač, emulgator, stabilizator

155.

E 431

Polioksietilen(40)stearat

emulgator

156.

E 432

Polioksietilensorbitan-monolaurat (polisorbat 20)

emulgator

157.

E 433

Polioksietilensorbitan-monooleat (polisorbat 80)

emulgator

158.

E 434

Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40)

emulgator

159.

E 435

Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60)

emulgator

160.

E 436

Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65)

emulgator

161.

E 440

Pektini:
(i) Pektin
(ii) Amidovan pektin

sredstvo za želiranje, zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za glaziranje

162.

E 442

Amonijum-fosfatidi

emulgator

163.

E 444

Saharozaacetatizobutirat

emulgator, stabilizator

164.

E 445

Glicerolski estri smole drveta

emulgator, stabilizator

165.

E 450

Difosfati:
(i) Dinatrijum-difosfat
(ii) Trinatrijum-difosfat
(iii) Tetranatrijum-difosfat
(v) Tetrakalijum-difosfat
(vi) Dikalcijum-difosfat
(vii) Kalcijum-dihidrogendifosfat

emulgator, emulgujuća so, regulator kiselosti, stabilizator, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant, humektant

166.

E 451

Trifosfati:
(i) Pentanatrijum-trifosfat
(ii) Pentakalijum-trifosfat

regulator kiselosti, sekvestrant, zgušnjivač

167.

E 452

Polifosfati:
(i) Natrijum-polifosfat
(ii) Kalijum-polifosfat
(iii) Natrijum-kalcijum-polifosfat
(iv) Kalcijum-polifosfat

emulgujuća so, emulgator, zgušnjivač, stabilizator, sekvestrant, humektant, regulator kiselosti

168.

E 459

Beta-ciklodekstrin

stabilizator, zgušnjivač

169.

E 460

Celuloze:
(i) Mikrokristalna celuloza
(ii) Celuloza u prahu

emulgator, stabilizator, zgušnjivač, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za povećanje zapremine

170.

E 461

Metilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za povećanje zapremine

171.

E 463

Hidroksipropilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator

172.

E 464

Hidroksipropilmetilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator

173.

E 465

Etilmetilceluloza

zgušnjivač, emulgator, stabilizator, sredstvo za stvaranje pene

174.

E 466

Karboksimetilceluloza (natrijum-karboksimetilceluloza)

zgušnjivač, stabilizator, emulgator

175.

E 467

Etilhidroksietilceluloza

zgušnjivač, stabilizator, emulgator

176.

E 468

Unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza

zgušnjivač, stabilizator

178.

E 469

Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza

zgušnjivač, stabilizator

179.

E 470a

Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sredstvo protiv zgrudvavanja

180.

E 470b

Magnezijumove soli masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sredstvo protiv zgrudvavanja

181.

E 471

Mono- i digliceridi masnih kiselina

emulgator, stabilizator

182.

E 472a

Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

183.

E 472b

Estri mlečne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

184.

E 472c

Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

185.

E 472d

Estri vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

186.

E 472e

Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

187.

E 472f

Mešoviti estri sirćetne i vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

emulgator, stabilizator, sekvestrant

188.

E 473

Estri saharoze i masnih kiselina

emulgator

189.

E 474

Saharozogliceridi

emulgator

190.

E 475

Poliglicerolni estri masnih kiselina

emulgator

191.

E 476

Poliglicerolpoliricinoleat

emulgator

192.

E 477

Propan-1,2-diolni estri masnih kiselina

emulgator

193.

E 479b

Termički oksidovano sojino ulje u interakciji sa mono- i digliceridima masnih kiselina

emulgator

194.

E 481

Natrijum-stearoil-2-laktilat

emulgator, stabilizator, sredstvo za tretiranje brašna

195.

E 482

Kalcijum-stearoil-2-laktilat

emulgator, stabilizator, sredstvo za tretiranje brašna

196.

E 483

Steariltartarat

sredstvo za tretiranje brašna

197.

E 491

Sorbitanmonostearat

emulgator

198.

E 492

Sorbitantristearat

emulgator

199.

E 493

Sorbitanmonolaurat

emulgator, stabilizator

200.

E 494

Sorbitanmonooleat

emulgator, stabilizator

201.

E 495

Sorbitanmonopalmitat

emulgator

202.

E 500

Natrijum-karbonati:
(i) Natrijum-karbonat
(ii) Natrijum-hidrogenkarbonat
(iii) Natrijum-seskvikarbonat

regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa, sredstvo protiv zgrudvavanja

203.

E 501

Kalijum-karbonati:
(i) Kalijum-karbonat
(ii) Kalijum-hidrogenkarbonat

regulator kiselosti, stabilizator, sredstvo za dizanje testa

204.

E 503

Amonijum-karbonati:
(i) Amonijum-karbonat
(ii) Amonijum-hidrogenkarbonat

regulator kiselosti, sredstvo za dizanje testa

205.

E 504

Magnezijum-karbonati:
(i) Magnezijum-karbonat
(ii) Magnezijum-hidroksidkarbonat (Magnezijum-hidrogenkarbonat)

sredstvo protiv zgrudvavanja, regulator kiselosti, stabilizator

206.

E 507

Hlorovodonična kiselina

kiselina

207.

E 508

Kalijum-hlorid

sredstvo za želiranje

208.

E 509

Kalcijum-hlorid

učvršćivač

209.

E 511

Magnezijum-hlorid

učvršćivač, stabilizator

210.

E 512

Kalaj(II)-hlorid

antioksidans, stabilizator

211.

E 513

Sumporna kiselina

kiselina

212.

E 514

Natrijum-sulfati:
(i) Natrijum-sulfat
(ii) Natrijum-hidrogensulfat

regulator kiselosti

213.

E 515

Kalijum-sulfati:
(i) Kalijum-sulfat
(ii) Kalijum-hidrogensulfat

regulator kiselosti

214.

E 516

Kalcijum-sulfat

sredstvo za tretiranje brašna, sekvestrant, učvršćivač

215.

E 517

Amonijum-sulfat

sredstvo za tretiranje brašna, stabilizator

216.

E 520

Aluminijum-sulfat

učvršćivač

217.

E 521

Aluminijum-natrijumsulfat

sredstvo za očvršćavanje, regulator kiselosti

218.

E 522

Aluminijum-kalijumsulfat

učvršćivač, regulator kiselosti, stabilizator

219.

E 523

Aluminijum-amonijumsulfat

učvršćivač, regulator kiselosti, stabilizator

220.

E 524

Natrijum-hidroksid

regulator kiselosti

221.

E 525

Kalijum-hidroksid

regulator kiselosti

222.

E 526

Kalcijum-hidroksid

regulator kiselosti, učvršćivač

223.

E 527

Amonijum-hidroksid

regulator kiselosti

224.

E 528

Magnezijum-hidroksid

regulator kiselosti, stabilizator

225.

E 529

Kalcijum-oksid

regulator kiselosti, sredstvo za tretiranje brašna

226.

E 530

Magnezijum-oksid

sredstvo protiv zgrudvavanja, regulator kiselosti

227.

E 535

Natrijum-heksacijanoferat(II)

sredstvo protiv zgrudvavanja

228.

E 536

Kalijum-heksacijanoferat(II)

sredstvo protiv zgrudvavanja

229.

E 538

Kalcijum-heksacijanoferat(II)

sredstvo protiv zgrudvavanja

230.

E 541

Natrijum-aluminijum-fosfat, kiseli

regulator kiselosti, emulgator

231.

E 551

Silicijum-dioksid

sredstvo protiv zgrudvavanja

232.

E 552

Kalcijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

233.

E 553a

(i) Magnezijum-silikat
(ii) Magnezijum-trisilikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

234.

E 553b

Talk

sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za glaziranje

235.

E 554

Natrijum-aluminijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

236.

E 555

Kalijum-aluminijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

237.

E 556

Kalcijum-aluminijum-silikat

sredstvo protiv zgrudvavanja

238.

E 558

Bentonit

sredstvo protiv zgrudvavanja

239.

E 559

Aluminijum-silikat (Kaolin)

sredstvo protiv zgrudvavanja

240.

E 570

Masne kiseline

sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za glaziranje, sredstvo protiv stvaranja pene

241.

E 574

Glukonska kiselina

kiselina, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant

242.

E 575

Glukono-delta-lakton

kiselina, sredstvo za dizanje testa, sekvestrant

243.

E 576

Natrijum-glukonat

sekvestrant

244.

E 577

Kalijum-glukonat

sekvestrant

245.

E 578

Kalcijum-glukonat

regulator kiselosti, učvršćivač

246.

E 579

Gvožđe(II)-glukonat

stabilizator

247.

E 585

Gvožđe(II)-laktat

stabilizator

248.

E 620

Glutaminska kiselina

pojačivač arome

249.

E 621

Mononatrijum-glutaminat

pojačivač arome

250.

E 622

Monokalijum-glutaminat

pojačivač arome

251.

E 623

Kalcijum-diglutaminat

pojačivač arome

252.

E 624

Monoamonijum-glutaminat

pojačivač arome

253.

E 625

Magnezijum-diglutaminat

pojačivač arome

254.

E 626

Guanilna kiselina

pojačivač arome

255.

E 627

Dinatrijum-guanilat

pojačivač arome

256.

E 628

Dikalijum-guanilat

pojačivač arome

257.

E 629

Kalcijum-guanilat

pojačivač arome

258.

E 630

Inozinska kiselina

pojačivač arome

259.

E 631

Dinatrijum-inozitat

pojačivač arome

260.

E 632

Dikalijum-inozitat

pojačivač arome

261.

E 633

Kalcijum-inozitat

pojačivač arome

262.

E 634

Kalcijum 5'-ribonukleotidi

pojačivač arome

263.

E 635

Dinatrijum 5'-ribonukleotidi

pojačivač arome

264.

E 640

Glicin i njegove natrijumove soli

pojačivač arome

265.

E 650

Cink-acetat

regulator kiselosti, sekvestrant

266.

E 900

Dimetilpolisiloksan

sredstvo protiv stvaranja pene, sredstvo protiv zgrudvavanja, emulgator

267.

E 901

Pčelinji vosak, beo i žut

sredstvo za glaziranje

268.

E 902

Kandelila vosak

sredstvo za glaziranje

269.

E 903

Karnauba vosak

sredstvo za glaziranje

270.

E 904

Šelak

sredstvo za glaziranje

271.

E 905

Mikrokristalan vosak

sredstvo za glaziranje, sredstvo protiv stvaranja pene

272.

E 912

Estri montanske kiseline

sredstvo za glaziranje

273.

E 914

Oksidovan polietilenski vosak

sredstvo za glaziranje

274.

E 920

L-Cistein

sredstvo za tretiranje brašna

275.

E 927b

Karbamid

sredstvo za tretiranje brašna

276.

E 938

Argon

gas za pakovanje

277.

E 939

Helijum

gas za pakovanje

278.

E 941

Azot

gas za pakovanje

279.

E 942

Azot(I)-oksid

gas za pakovanje, propelent

280.

E 943a

Butan

propelent

281.

E 943b

Izobutan

propelent

282.

E 944

Propan

propelent

283.

E 948

Kiseonik

gas za pakovanje

284.

E 949

Vodonik

gas za pakovanje

285.

E 950

Acesulfam K (kalijum-acesulfam)

zaslađivač, pojačivač arome

286.

E 951

Aspartam

zaslađivač, pojačivač arome

287.

E 952

Ciklamska kiselina i njene Na i Ca soli

zaslađivač

288.

E 953

Izomalt

zaslađivač, sredstvo protiv zgrudvavanja, sredstvo za povećanje zapremine, sredstvo za glaziranje

289.

E 954

Saharin i njegove Na, K i Ca soli

zaslađivač

290.

E 957

Taumatin

zaslađivač, pojačivač arome

291.

E 959

Neohesperidin DC

zaslađivač, pojačivač arome

292.

E 965

Maltitol:
(i) Maltitol
(ii) Maltitol sirup

zaslađivač, humektant, zgušnjivač, stabilizator

293.

E 966

Laktitol

zaslađivač, zgušnjivač

294.

E 967

Ksilitol

zaslađivač, humektant, zgušnjivač, stabilizator

295.

E 999

Kvilaja ekstrakt

sredstvo za stvaranje pene

296.

E 1103

Invertaza

stabilizator

297.

E 1105

Lizozim

konzervans

298.

E 1200

Polidekstroza

stabilizator, zgušnjivač, humektant, sredstvo za povećanje zapremine

299.

E 1201

Polivinilpirolidon

stabilizator

300.

E 1202

Polivinilpolipirolidon

stabilizator

301.

E 1505

Trietilcitrat

stabilizator

302.

E 1518

Gliceriltriacetat (triacetin)

humektant

303.

E 1520

Propan-1,2-diol

Humektant, sredstvo za glaziranje

Dopunska lista - modifikovani skrobovi

Red. broj

E broj

Naziv aditiva

Funkcionalna svojstva

1.

E 1404

Oksidisan skrob

stabilizator, zgušnjivač

2.

E 1410

Monoskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

3.

E 1412

Diskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

4.

E 1413

Fosfatiran diskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

5.

E 1414

Acetilovan diskrobfosfat

emulgator, zgušnjivač

6.

E 1420

Acetilovan skrob

stabilizator, zgušnjivač

7.

E 1422

Acetilovan diskrobadipat

stabilizator, zgušnjivač

8.

E 1440

Hidroksipropilskrob

emulgator, zgušnjivač

9.

E 1442

Hidroksipropildiskrobfosfat

stabilizator, zgušnjivač

10.

E 1450

Skrob-natrijumoktenilsukcinat

stabilizator, zgušnjivač, emulgator

11.

E 1451

Acetilovan oksidisan skrob

stabilizator, zgušnjivač

Sledeći

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.