Prethodni

Tabela br. 4

Uslovi upotrebe konzervanasa i antioksidanasa u namirnicama

A. Sorbati, benzoati i r-hidroksibenzoati

Napomene:

1. Količine svih dole navedenih supstanci izražene su kao slobodna kiselina.

2. Skraćenice korišćene u donjoj tabeli imaju sledeće značenje:

- Sk + Bk: Sk i Bk upotrebljene pojedinačno ili u kombinaciji

- Sk + PHB: Sk i PHB upotrebljene pojedinačno ili u kombinaciji

- Sk + Bk + PHB: Sk, Bk i PHB upotrebljene pojedinačno ili u kombinaciji.

3. Maksimalna dozvoljena količina odnosi se na namirnicu pripremljenu za konzumiranje prema uputstvu za upotrebu.

Redni broj

E broj

Naziv aditiva

Skraćenica

1.

E 200
E 202
E 203

Sorbinska kiselina
Kalijum-sorbat
Kalcijum-sorbat

Sk

2.

E 210
E 211
E 212
E 213

Benzojeva kiselina
Natrijum-benzoat
Kalijum-benzoat
Kalcijum-benzoat

Bk (1)

3.

E 214
E 215
E 216
E 217
E 218
E 219

Etil-p-hidroksibenzoat
Natrijum-etil-p-hidroksibenzoat
Propil-p-hidroksibenzoat
Natrijum-propil-p-hidroksibenzoat
Metil-p-hidroksibenzoat
Natrijum-metil-p-hidroksibenzoat

PHB

(1) Benzojeva kiselina može biti prisutna u pojedinim fermentisanim proizvodima kao rezultat fermentativnog procesa izvedenog prema principima dobre proizvođačke prakse

 

Namirnica

Maksimalna količina (mg/kg ili mg/l)

Sk

Bk

PHB

Sk+Bk

Sk+PHB

Sk+Bk+PHB

1

2

3

4

5

6

7

Aromatizovana pića na bazi vina (uključujući aromatizovana vina i aromatizovane koktele od proizvoda od vina)

200

 

 

 

 

 

Osvežavajuća bezalkoholna pića

300

150

 

250 Sk +150 Bk

 

 

Tečni koncentrati čaja i tečni koncentrati voćnih i biljnih infuza

 

 

 

600

 

 

Sok od grožđa, nefermentisan, za obrednu upotrebu

 

 

 

2000

 

 

Vina; vina bez alkohola; voćna vina (uključujući i voćna vina bez alkohola), Made wine ; fermentisan sok jabuke i kruške (cider i pery ) (uključujući i cider i pery bez alkohola)

200

 

 

 

 

 

Soad...Saft ili sodet... Saft

500

200

 

 

 

 

Bezalkoholno pivo u buretu

 

200

 

 

 

 

Medovina

200

 

 

 

 

 

Alkoholna pića sa manje od 15 vol % alkohola

200

200

 

400

 

 

Nadev za raviole i slične proizvode

1000

 

 

 

 

 

Džemovi, želei, marmelade sa smanjenom energetskom vrednošću, slični proizvodi sa smanjenom energetskom vrednošću ili bez dodatog šećera i drugi namazi na bazi voća
Mermeladas

 

500

 

1000

 

 

Kandirano, kristalizirano i glazirano voće i povrće

 

 

 

1000

 

 

Sušeno voće

1000

 

 

 

 

 

Frugtgod i Rote Grutze

1000

500

 

 

 

 

Proizvodi od voća i povrća uključujući i umake na bazi voća, isključujući pire, mus, kompot, salate i slične proizvode, u konzervi ili flaširani

1000

 

 

 

 

 

Povrće u sirćetu, slanom rastvoru ili ulju (isključujući masline)

 

 

 

2000

 

 

Testo od krompira i prethodno pržen narezan krompir

2000

 

 

 

 

 

Gnocchi

1000

 

 

 

 

 

Polenta

200

 

 

 

 

 

Masline i proizvodi na bazi maslina

1000

500

 

1000

 

 

Gelovi za oblaganje proizvoda od mesa (sušenih, salamurenih, dimljenih ili toplotno obrađenih); Pate

 

 

 

1000

 

 

Površinski obrada sušenih proizvoda od mesa

 

 

 

 

 

quantum satis

Riblje polutrajne konzerve uključujući i proizvode od riblje ikre

 

 

 

2000

 

 

Usoljena, sušena riba

 

 

 

200

 

 

Kuvani morski račići

 

 

 

2000

 

 

Kuvani Crangon crangon i Crangon vulgaris

 

 

 

6000

 

 

Pakovan sir u listićima

1000

 

 

 

 

 

Sir bez zrenja

1000

 

 

 

 

 

Topljeni sir

2000

 

 

 

 

 

Naslagani sir i sir sa dodatim namirnicama

1000

 

 

 

 

 

Toplotno neobrađeni mlečni deserti

 

 

 

300

 

 

Usireno mleko

1000

 

 

 

 

 

Tečni proizvodi od jaja (belance, žumance ili cela jaja)

 

 

 

5000

 

 

Dehidrirani, koncentrisani, zamrznuti i duboko zamrznuti proizvodi od jaja

1000

 

 

 

 

 

Pakovan narezan hleb i raženi hleb

2000

 

 

 

 

 

Delimično ispečeno, pakovano fino pecivo namenjeno za prodaju krajnjem korisniku

2000

 

 

 

 

 

Fini pekarski proizvodi sa vodenom aktivnošću iznad 0,65

2000

 

 

 

 

 

Snek proizvodi na bazi žita, krompira i prelivenog jezgrastog voća

 

 

 

 

1000 (najviše 300 PHB)

 

Proizvodi od žita za paniranje

2000

 

 

 

 

 

Konditorski proizvodi izuzev čokolade

 

 

 

 

 

1500 (najviše 300 PHB)

Žvakaća guma

 

 

 

1500

 

 

Prelivi (sirupi za palačinke, aromatizovani sirupi za mlečne napitke i sladoled; slični proizvodi)

1000

 

 

 

 

 

Emulgovane masti (izuzev maslaca) sa sadržajem masti iznad 60 %

1000

 

 

 

 

 

Emulgovane masti sa sadržajem masti ispod 60 %

2000

 

 

 

 

 

Emulgovani umaci sa sadržajem masti iznad 60 %

1000

500

 

1000

 

 

Emulgovani umaci sa sadržajem masti ispod 60 %

2000

1000

 

2000

 

 

Neemulgovani umaci

 

 

 

1000

 

 

Pripremljene salate

 

 

 

1500

 

 

Senf

 

 

 

1000

 

 

Začini i mešavine začina

 

 

 

1000

 

 

Tečne supe i čorbe (izuzev u konzervama)

500

 

 

 

 

 

Aspik

1000

500

 

 

 

 

Tečni dijetetski suplementi

 

 

 

 

 

2000

Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

 

 

 

1500

 

 

Mehu i Makeutettu ... Mehu

500

200

 

 

 

 

Zamene za meso, ribu, rakove, glavonošce i sir na bazi proteina

2000

 

 

 

 

 

Dulce de membrillo

 

1000

 

 

 

 

Marmelada

 

 

 

1500

 

 

Ostkaka

2000

 

 

 

 

 

Pasha

1000

 

 

 

 

 

Semmelknodelteig

2000

 

 

 

 

 

Sir i siru slične namirnice (samo za površinsku upotrebu)

quantum satis

 

 

 

 

 

Kuvana crvena cvekla

2000

 

 

 

 

 

Omotači na bazi kolagena sa aktivnošću vode većom od 0,6

quantum satis

 

 

 

 

 

 

B. Sumpor-dioksid i sulfiti

Redni
broj

E broj

Naziv aditiva

1.

E 220

Sumpor-dioksid

2.

E 221

Natrijum-sulfit

3.

E 222

Natrijum-hidrogensulfit

4.

E 223

Natrijum-metabisulfit

5.

E 224

Kalijum-metabisulfit

6.

E 226

Kalcijum-sulfit

7.

E 227

Kalcijum-hidrogensulfit

8.

E 228

Kalijum-hidrogensulfit

Napomene:
1. Maksimalne količine izražene su kao SO2 u mg/kg ili mg/l i odnose se na ukupan sadržaj gore navedenih aditiva upotrebljenih pojedinačno ili u kombinaciji
2. Sadržaj SO2 ispod 10 mg/kg ili 10 mg/l ne smatra se kao prisustvo gore navedenih aditiva

 

Namirnica

Maksimalna količina u mg/kg ili mg/l izražena kao SO2

Burger meat sa najmanje 4% povrća i/ili žita

450

Breakfast sausages

450

Longaniza fresca i butifarra fresca

450

Sušena usoljena riba roda Gadidae
  Rakovi i glavonošci:
- sveži, zamrznuti i duboko zamrznuti
- rakovi familija Penaeidae , Solenceridae i Aristeidae :
    - do 80 komada
    - 80 do 120 komada
    - preko 120 komada
- kuvani

200
  150 (1)
 

150 (1)
200 (1)
300 (1)
50 (1)

Suvi keksi

50

Skrobovi (izuzev skrobova za dijetetske namirnice za odojčad i malu decu)

50

Sago

30

Poliran ječam

30

Dehidriran granulisan krompir

400

Snek proizvodi na bazi žita i krompira

50

Oguljen krompir

50

Prerađen krompir (uključujući zamrznut i duboko zamrznut)

100

Krompirovo testo

100

Sušeno belo povrće

400

Prerađeno belo povrće (uključujući zamrznuto i duboko zamrznuto)

50

Sušen đumbir

150

Sušen paradajz

200

Pulpa rena

800

Pulpa belog luka, crnog luka i šalotke

300

Povrće i voće u sirćetu, ulju ili slanom rastvoru (izuzev maslina i zlatnih feferona u slanom rastvoru)

100

Zlatne feferone u slanom rastvoru

500

Prerađene pečurke (uključujući zamrznute pečurke)

50

Sušene pečurke

100

Sušeno voće:
- kajsije, breskve, grožđe, šljive i smokve
- banane
- jabuke i kruške
- ostalo voće (uključujući jezgrasto voće u ljusci)

 
2000
1000
600
500

Sušen kokosov orah

50

Kandirano, kristalizirano ili glazirano voće, povrće i kora angelike i limuna

100

Džemovi, želei, marmelade (izuzev ekstra džema i ekstra želea) i drugi slični voćni namazi uključujući i proizvode sa smanjenom energetskom vrednošću

50

Džemovi, želei i marmelade napravljeni od voća konzervisanog sulfitima

100

Nadevi na bazi voća za pitu

100

Mešavine začina na bazi soka od limuna

200

Koncentrovan sok od grožđa za pravljenje vina u domaćinstvu

2000

Mostarda di fruta

100

Želirajući voćni ekstrakt, tečni pektin, namenjen za prodaju krajnjem korisniku

800

Flaširane trešnje sa belom pulpom, rehidrirano sušeno voće i liči

100

Narezan flaširan limun

250

Šećeri, izuzev glukoznog sirupa, nedehidriranog ili dehidriranog

10

Glukozni sirup, nedehidriran ili dehidriran

20

Šećerni sirup i melasa

70

Drugi šećeri

40

Prelivi (sirupi za palačinke, aromatizovani sirupi za mlečne napitke i sladoled; slični proizvodi)

40

Voćni sok od narandže, grejpfruta, jabuke i ananasa za automate

50

Voćni sok od limuna i limete

350

Koncentrati na bazi voćnog soka koji sadrže najmanje 2,5 % ječma (ječmene vode)

350

Drugi koncentrati na bazi voćnog soka ili usitnjenog voća; Capile groselha

250

Osvežavajuća bezalkoholna pića sa voćnim sokom

20 (samo preneseno iz koncentrata)

Osvežavajuća bezalkoholna pića koja sadrže najmanje 235 g/l glukoznog sirupa

50

Nefermentisan sok od grožđa za obrednu upotrebu

70

Konditorski proizvodi na bazi glukoznog sirupa

50 (samo preneseno iz glukoznog sirupa)

Pivo, uključujući nisko alkoholno i bezalkoholno pivo

20

Pivo sa drugom fermentacijom u buretu

50

Vino bez alkohola

200

Made wine

260

Fermentisan sok jabuke i kruške (cider i perry), voćno vino, penušavo voćno vino (uključujući i proizvode bez alkohola)

200

Medovina

200

Fermentisano sirće

170

Senf, izuzev Dijon senf

250

Dijon senf

500

Želatin

50

Zamene za meso, ribu i rakove na bazi proteina

200

Marinirano jezgrasto voće

50

Slatki kukuruz u vakuumskom pakovanju

100

Destilovana alkoholna pića sa celim kruškama

50

(1) U jestivim delovima

 

V. Ostali konzervansi

E broj

Naziv aditiva

Namirnica

Maksimalna količina

E 230

Bifenil, difenil

Površinski tretman plodova citrusa

70 mg/kg

E 231
E 232

o-fenilfenol
Natrijum-o-fenilfenol

Površinski tretman plodova citrusa

12 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao o-fenilfenol

E 234

Nizin (1)

Pudinzi od griza (krupica) i tapioke
i slični proizvodi
Zreo sir i topljeni sir
Clotted cream
Mascarpone

3 mg/kg
 
12,5 mg/kg
10 mg/kg
10 mg/kg

E 235

Natamicin

Površinski tretman:
- tvrdog, polutvrdog i polumekog sira
- sušenih salamurenih kobasica

1 mg/dm2površine (bez prisustva na dubini od 5 mm)

E 239

Heksametilentetramin

Sir Provolone

25 mg/kg rezidualne količine izraženo kao formaldehid

E 242

Dimetildikarbonat

Osvežavajuća bezalkoholna pića
Vino bez alkohola
Tečni koncentrat čaja

250 mg/l uneta količina, rezidue nisu detektabilne

E 248

Borna kiselina

Kavijar (ikra jesetre)

4 g/kg izraženo kao borna kiselina

E 285

Natrijum-teraborat (boraks)

(1) Ova supstanca može da bude prirodno prisutna u nekim sirevima kao rezultat fermentativnog procesa

 

E broj

Naziv aditiva

Namirnica

Maksimalna uneta količina

Maksimalna rezidualna količina

mg/kg

E 249
E 250

Kalijum-nitrit (1)
Natrijum-nitrit (1)

Termički neobrađeni, salamureni, sušeni proizvodi od mesa

 

50 (3)

Ostali salamureni proizvodi od mesa uključujući i konzerve Foie gras, foioe gras entire, blocs de foie gras

150 (2)

100 (3)

Salamurena slanina

 

175 (3)

E 251
E 252

Natrijum-nitrat (1)
Kalijum-nitrat (1)

Salamureni proizvodi od mesa uključujući i konzerve

300

250 (4)

Foie gras, foioe gras entire, blocs de foie gras

 

50 (4)

Tvrdi, polutvrdi i polumeki sir
Mlečni proizvodi slični siru

 

50 (4)

Salamurena haringa i papalina

 

200 (5)

Foie gras, foioe gras entire, blocs de foie gras

 

50 (4)

(1) Sa oznakom 'za upotrebu u hrani', nitriti i nitrati mogu da se puštaju u promet samo kao homogena mešavina sa kuhinjskom solju ili zamenama za kuhinjsku so.
(2) Izraženo kao NaNO2.
(3) Rezidualna količina u trenutku prodaje krajnjem konzumentu, izraženo kao NaNO2.
(4) Izraženo kao NaNO3.
(5) Rezidualna količina, sa uključenim nitritima nastalim iz nitrata, izražena kao NaNO2.

 

E broj

Naziv aditiva

Namirnica

Maksimalna količina

E 280
E 281
E 282
E 283

Propionska kiselina
Natrijum-propionat
Kalcijum-propionat
Kalijum-propionat (1)

Pakovan narezan hleb i raženi hleb

3000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina

Hleb sa smanjenom energetskom vrednošću
Delimino pečen, pakovan hleb
Pakovani fini pekarski proizvodi (uključujući i konditorske proizvode od brašna) sa aktivnošću vode iznad 0,65
Pakovane rolnice, savijače i pitta

2000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina

Christmas pudding
Pakovan hleb

1000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina

Pakovan polsebrod, boller i dansk flutes

2000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina

Sir i siru slični proizvodi (samo za površinsku upotrebu)

quantum satis

E 1105

Lizozim

Sir sa zrenjem

quantum satis

(1) Propionska kiselina i njene soli mogu da budu prisutne u nekim fermentisanim proizvodima kao rezultat fermentacionog procesa izvedenog prema principima dobre proizvođačke prakse

 

G. Ostali antioksidansi

E broj

Naziv aditiva

Namirnica

Maksimalna količina (mg/kg)

E 310
E 311
E 312
E 320
E 321

Propilgalat
Oktilgalat
Dodecilgalat
Butilhidroksianizol (BHA)
Butilhidroksitoluen (BHT)

Masti i ulja za profesionalnu proizvodnju termički tretiranih namirnica
Ulja i jestive masti za prženje, izuzev ulja iz komine masline
Loj, riblje ulje, goveđa, živinska i ovčja mast

200* (galati i BHA pojedinačno ili u kombinaciji)
100* (BHT) oba izražena na mast

Mešavine za kolače
Snek proizvodi na bazi žita
Mlečni prašak za automate
Dehidrirane supe i čorbe
Umaci
Dehidrirano meso
Prerađeno jezgrasto voće
Začini i začinske mešavine
Prethodno kuvane žitarice

200 (galati i BHA pojedinačno ili u kombinaciji) izraženo na mast

Dehidriran krompir

25 (galati i BHA pojedinačno ili u kombinaciji)

Žvakaća guma
Dijetetski suplementi

400 (galati, BHT i BHA pojedinačno ili u kombinaciji)

E 315
E 316

Eritorbinska kiselina (izoaskorbinska kiselina)
Natrijum-eritorbat (natrijum-izoaskorbat)

Toplotno obrađeni proizvodi od mesa

500 izraženo kao eritorbinska kiselina

Polutrajni i trajni riblji proizvodi
Zamrznuta i duboko zamrznuta riba sa crvenom kožom

1500 izraženo kao eritorbinska kiselina

* Kada se koristi kombinacija galata, BHA i BHT pojedinačne količine moraju se proporcionalno smanjiti

 

Tabela br. 5

Uslovi upotrebe ostalih aditiva iz člana 32 ovog pravilnika koji nisu navedeni u tabelama 2 i 4

Napomena:

Maksimalna količina odnosi se na namirnice pripremljene za upotrebu prema uputstvima proizvođača

E broj

Naziv aditiva

Namirnica

Maksimalna količina

1

2

3

4

E 297

Fumarna kiselina

Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode

2,5 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećera

1 g/kg

Dezerti tipa želea
Dezerti aromatizovani voćnom aromom
Suve praškaste mešavine za dezerte

4 g/kg

Instant praškovi za pića na bazi voća

1 g/kg

Instant proizvodi za pripremu aromatizovanog čaja i biljnih infuza

1 g/kg

Žvakaće gume

2 g/kg

 

U sledećim namirnicama navedene maksimalne količine fosforne kiseline i fosfata: E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 i E 452 mogu biti dodate pojedinačno ili u kombinaciji (izraženo kao P2O5)

E 338
 
E 339
 
 
 
 

E 340
 
 
 
 
E 341
 
 
 
 
E 343
 
 
 
E 450
 
 
 
 
 
 
 
 
E 451
 
 
 
E 452

Fosforna kiselina
 
Natrijum-fosfati:
(i) Mononatrijum-fosfat
(ii) Dinatrijum-fosfat
(iii) Trinatrijum-fosfat
 

Kalijum-fosfati:
(i) Monokalijum-fosfat
(ii) Dikalijum-fosfat
(iii) Trikalijum-fosfat
 
Kalcijum-fosfati:
(i) Monokalcijum-fosfat
(ii) Dikalcijum-fosfat
(iii) Trikalcijum-fosfat
 
Magnezijum-fosfati:
(i) Monomagnezijum-fosfat
(ii) Dimagnezijum-fosfat
 
Difosfati:
(i) Dinatrijum-difosfat
(ii) Trinatrijum-difosfat
(iii) Tetranatrijum-difosfat
(iv) Dikalijum-difosfat
(v) Tetrakalijum-difosfat
(vi) Dikalcijum-difosfat
(vii) Kalcijum-dihidrogendifosfat
 
Trifosfati:
(i) Pentanatrijum-trifosfat
(ii) Pentakalijum-trifosfat
 
Polifosfati:
(i) Natrijum-polifosfat
(ii) Kalijum-polifosfat
(iii) Natrijum-kalcijumpolifosfat
(iv) Kalcijum-polifosfat

Osvežavajuća bezalkoholna pića

700 mg/l

Sterilizovano i UHT mleko

1 g/l

Kandirano voće

800 mg/kg

Proizvodi od voća

800 mg/kg

Kondenzovano mleko sa manje od 28% suve materije

1 g/kg

Kondenzovano mleko sa više od 28% suve materije

1,5 g/kg

Mleko u prahu i obrano mleko u prahu

2,5 g/kg

Pasterizovana sterilizovana i UHT pavlaka

5 g/kg

Lupana pavlaka i zamene na bazi biljne masti

5 g/kg

Sir bez zrenja (osim Mozzarella )

2 g/kg

Topljeni sir i slični proizvodi

20 g/kg

Proizvodi od mesa

5 g/kg

Pića za sportiste (energetski napici) i pripremljene stone vode

0,5 g/l

Dijetetski suplementi

quantum satis

Kuhinjska so i zamene za so

10 g/kg

Pića na bazi biljnih proteina

20 g/l

Praškaste zamene za mleko za tople napitke

30 g/kg

Praškaste zamene za mleko za tople napitke za automate

50 g/kg

Zaleđeni dezerti na bazi vode

1 g/kg

Dezerti

3 g/kg

Suve praškaste mešavine za dezerte

7 g/kg

Fini pekarski proizvodi

20 g/kg

Brašno

2,5 g/kg

Brašno sa dodatim sredstvima za dizanje testa

20 g/kg

Soda bread

20 g/kg

Tečni proizvodi od jaja (belance, žumance ili cela jaja)

10 g/kg

Umaci

5 g/kg

Supe, čorbe i dodaci jelima

3 g/kg

Instant čaj i instant biljni infuzi

2 g/kg

Fermentisan sok jabuke i kruške (cider i perry)

2 g/l

Žvakaće gume

quantum satis

Sušene namirnice u prahu

10 g/kg

Pića na bazi mleka sa čokoladom i sladom

2 g/l

Alkoholna pića (izuzev vina i piva)

1 g/l

Žita za doručak

5 g/kg

Snek proizvodi

5 g/kg

Surimi

1 g/kg

Pašteta od ribe i rakova

5 g/kg

Prelivi (sirupi za palačinke, aromatizovani sirupi za mlečne napitke i sladoled; slični proizvodi)

3 g/kg

Dijetetske namirnice

5 g/kg

Glazure za meso i biljne proizvode

4 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećera

5 g/kg

Šećerne glazure

10 g/kg

Testenine sa jajima

2 g/kg

Proizvodi od žita za paniranje

12 g/kg

Fileti neprerađene ribe, zamrznuti ili duboko zamrznuti

5 g/kg

Neprerađeni ili prerađeni rakovi i školjkaši, zamrznuti ili duboko zamrznuti

5 g/kg

Proizvodi od krompira (uključujući zamrznute, duboko zamrznute, rashlađene i osušene proizvode) i prethodno pržen zamrznut i duboko zamrznut krompir

5 g/kg

Masti za mazanje izuzev maslaca

5 g/kg

Maslac iz kisele pavlake

2 g/kg

Proizvodi od rakova u konzervi

1 g/kg

Emulzije na bazi vode u spreju za premaz sudova za pečenje

30 g/kg

Pića na bazi kafe za automate

2 g/l

E 353

Metavinska kiselina

Made wine

100 mg/l

E 355
E 356
E 356

Adipinska kiselina
Natrijum-adipat
Kalijum-adipat

Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode

izraženo kao adipinska kiselina: 2 g/kg

Suve praškaste mešavine za dezerte

1 g/kg

Dezerti tipa želea

6 g/kg

Dezerti sa voćnom aromom

1 g/kg

Praškovi za pripremu napitaka u domaćinstvu

10 g/l

E 363

Ćilibarna kiselina

Dezerti

6 g/kg

Supe, čorbe i dodaci jelima

5 g/kg

Praškovi za pripremu napitaka u domaćinstvu

3 g/l

E 385

Kalcijum-dinatrijumetilendiaminteraacetat (kalcijum-dinatrijum-EDTA)

Emulgovani umaci

75 mg/kg

Leguminoze (u zrnu i u mahuni), pečurke i artičoke u konzervama i flaširane

250 mg/kg

Rakovi i mekušci u konzervama i flaširani

75 mg/kg

Ribe u konzervama i flaširane

75 mg/kg

Namazi na bazi masti sa sadržajem masti ispod 41 % izuzev namaza na bazi mleka

100 mg/kg

Zamrznuti i duboko zamrznuti rakovi

75 mg/kg

E 405

Propan-1,2-doloalginat

Emulzije masti

3 g/kg

Fini pekarski proizvodi

2 g/kg

Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode

5 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećera

1,5 g/kg

Zaleđeni dezerti na bazi vode

3 g/kg

Snek proizvodi na bazi žita i krompira

3 g/kg

Umaci

8 g/kg

Pivo

100 mg/l

Žvakaće gume

5 g/kg

Proizvodi od voća i povrća

5 g/kg

Osvežavajuća bezalkoholna pića

300 mg/kg

Emulgovani likeri

10 g/l

Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

1,2 g/kg

Dijetetski suplementi

1 g/kg

Fermentisan sok jabuke (izuzev cidre bouche )

100 mg/l

E 416

Karaja guma

Snek proizvodi na bazi žita i krompira

5 g/kg

Prelivi za jezgrasto voće

10 g/kg

Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode

5 g/kg

Dezerti

6 g/kg

Emulgovani umaci

10 g/kg

Emulzioni likeri sa jajima

10 g/l

Dijetetski suplementi

quantum satis

Žvakaće gume

5 g/kg

E 420
 
 
E 421
E 953
E 965
 
 
E 966
E 967

Sorbitol:
(i) Sorbitol
(ii) Sorbitol sirup
Manitol
Izomalt
Maltitol:
(i) Maltitol
(ii) Maltitol sirup
Laktito
Ksilitol

Sve namirnice izuzev pića i namirnica navedenih u Tabeli 1
Zamrznuta i duboko zamrznuta neprerađena riba, rakovi, mekušci i glavonošci
Likeri

quantum satis (za druge namene izuzev zaslađivanja)

E 425

Konjak (6):
(i) Konjak guma
(ii) Konjak glukomanan

Sve namirnice izuzev želiranih konditorskih proizvoda i namirnica navedenih u Tabeli 1

10 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

E 432

Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20)

Fini pekarski proizvodi

3 g/kg

E 433
 
E 434
 
E 435
 
E 436

Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80)
Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40)
Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60)
Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65)

Masne emulzije za pečenje

10 g/kg

Mleku i pavlaci slični proizvodi

5 g/kg

Zamrznuti dezerti na bazi vode

1 g/kg

Dezerti

3 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećera

1 g/kg

Emulgovani umaci

5 g/kg

Supe i dodaci jelima

1 g/kg

Žvakaće gume

5 g/kg

Dijetetski suplementi

quantum satis

Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

1 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

E 442

Amonijum-fosfatidi

Kakao i čokoladni proizvodi uključujući i nadeve i konditorski proizvodi na bazi ovih proizvoda

10 g/kg

E 444

Saharozaacetatizobutirat

Osvežavajuća bezalkoholna mutna pića

300 mg/l

E 445

Glicerolski estri smole drveta

Osvežavajuća bezalkoholna mutna pića

100 mg/l

Površinski tretman citrusa

50 mg/kg

Mutna alkoholna pića

100 mg/l

Mutna alkoholna pića sa manje od 15 vol % alkohola

100 mg/l

E 449

Beta-ciklodekstrin

Namirnice u obliku tableta i dražeja

quantum satis

E 468

Unakrsno vezana natrijum-karboksimetil celuloza

Čvrsti dijetetski suplementi

30 g/kg

E 473
 
 
E 474

Estri saharoze i masnih kiselina
 
 
Saharozogliceridi

Tečna kafa u konzervi

pojedinačno ili u kombinaciji: 1 g/l

Toplotno tretirani proizvodi od mesa

5 g/kg (na mast)

Masne emulzije za pečenje

10 g/kg

Fini pekarski proizvodi

10 g/kg

Praškaste zamene za mleko za tople napitke

20 g/kg

Zaleđeni dezerti na bazi vode

5 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećara

5 g/kg

Dezerti

5 g/kg

Umaci

10 g/l

Supe, čorbe i dodaci jelima

2 g/l

Površinski tretman svežeg voća

quantum satis

Bezalkohola pića sa anisom

5 g/l

Bezalkoholna pića sa kokosom i bademom

5 g/l

Alkoholna pića (izuzev vina i piva)

5 g/l

Praškovi za pripremu toplih napitaka

10 g/l

Pića na bazi mleka

5 g/l

Dijetetski suplementi

quantum satis

Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

5 g/kg

Žvakaće gume

10 g/kg

Zamene za pavlaku

5 g/kg

Sterilizovana pavlaka i sterilizova pavlaka sa smanjenim sadržajem masti

5 g/kg

E 475

Poliglicerolni estri masnih kiselina

Fini pekarski proizvodi

10 g/kg

Emulgovani likeri

5 g/l

Proizvodi od jaja

1 g/kg

Praškaste zamene za mleko za tople napitke

0,5 g/kg

Žvakaće gume

5 g/kg

Masne emulzije

5 g/kg

Mleku i pavlaci slični proizvodi

5 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećera

2 g/kg

Dezerti

2 g/kg

Dijetetski suplementi

quantum satis

Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

5 g/kg

Žita za doručak u obliku pahuljica

10 g/kg

E 476

Poliglicerolpoliricinoleat

Masni namazi sa sadržajem masti ispod 41 % izuzev masnih namaza na bazi mleka

4 g/kg

Slični proizvodi za mazanje sa sadržajem masti ispod 10 %

4 g/kg

Prelivi

4 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi kakaa uključujući i čokoladu

5 g/kg

E 477

Propan-1,2-diolni estri masnih kiselina

Fini pekarski proizvodi
Masne emulzije za pečenje
Mleku i pavlaci slični proizvodi
Praškaste zamene za mleko za tople napitke
Zaleđeni dezerti na bazi vode
Konditorski proizvodi na bazi šećera
Dezerti
Lupani dezertni prelivi izuzev pavlake
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

5 g/kg
10 g/kg
5 g/kg
1 g/kg
3 g/kg
5 g/kg
5 g/kg
30 g/kg
1 g/kg

E 479b

Termički oksidovano sojino ulje u interakciji sa mono- i digliceridima masnih kiselina

Masne emulzije za prženje

5 g/kg

E 481
E 482

Natrijum-stearoil-2-laktilat
Kalcijum-stearoil-2-laktilat

Fini pekarski proizvodi

pojedinačno ili u kombinaciji: 5 g/kg

Pirinač za brzo kuvanje

4 g/kg

Žita za doručak

5 g/kg

Emulzioni likeri

8 g/l

Alkoholna pića sa manje od 15 vol % alkohola

8 g/l

Snek proizvodi na bazi žita

2 g/kg

Žvakaće gume

2 g/kg

Masne emulzije

10 g/kg

Dezerti

5 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećera

5 g/kg

Praškaste zamene za mleko za tople napitke

3 g/kg

Snek proizvodi na bazi žita i krompira

5 g/kg

Mleveni i usitnjeni proizvodi od mesa u konzervi

4 g/kg

Praškovi za pripremanje toplih napitaka

2 g/kg

Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

2 g/kg

Hleb (izuzev navedenog u tabeli 2)

3 g/kg

Mostarda di fruta

2 g/kg

E 483

Steariltartarat

Pekarski proizvodi (izuzev navedenog u tabeli 2)

4 g/kg

Dezerti

5 g/kg

E 491
E 492
E 493
 
E 494
E 495

Sorbitanmonostearat
Sorbitantristearat
Sorbitanmonolaurat
 
Sorbitanmonooleat
Sorbitanmonopalmitat

Fini pekarski proizvodi

pojedinačno ili u kombinaciji:
10 g/kg

Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode

5 g/kg

Žele marmelada

25 g/kg (1)

Masne emulzije

10 g/kg

Mleku i pavlaci slični proizvodi

5 g/kg

Praškaste zamene za mleko za tople napitke

5 g/kg

Tečni koncentrati čaja i tečni voćni i biljni infuzi

0,5 g/kg

Zaleđeni dezerti na bazi vode

0,5 g/kg

Dezerti

5 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi šećera

5 g/kg

Konditorski proizvodi na bazi kakaa uključujući i čokoladu

10 g/kg (2)

Emulgovani umaci

5 g/kg

Dijetetski suplementi

quantum satis

Pekarski kvasac

quantum satis

Žvakaće gume

5 g/kg

Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu
Dijetetske namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću namenjene za zamenu pojedinačnih ili svih dnevnih obroka

5 g/kg

E 512

Kalaj(II)-hlorid

Beli asparagus u konzervama ili flaširan

25 mg/kg kao Sn

E 520
E 521
E 522
E 523

Aluminijum-sulfat
Aluminijum-natrijum-sulfat
Aluminijum-kalijum-sulfat
Aluminijum-amonijum-sulfat

Belance jajeta

pojedinačno ili u kombinaciji kao Al: 30 mg/kg

Kandirano, kristalizirano i glazirano voće i povrće

200 mg/kg

E 541

Natrijum-aluminijum-fosfat, kiseli

Fini pekarski proizvodi (samo scones i vazdušasta peciva)

1 g/kg kao Al

E 535
E 536
E 538

Natrijum-heksacijanoferat(II)
Kalijum-heksacijanoferat(II)
Kalcijum-heksacijanoferat(II)

Kuhinjska so i zamene za so

20 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji kao bezvodni K4Fe(CN)6

E 551
 
 
E 552
E 553a
 
E553b
E 554

Silicijum-dioksid
 
 
Kalcijum-silikat
(i) Magnezijum-silikat
(ii) Magnezijum-trisilikat (3)
Talk (3)
Natrijum-aluminijum-silikat

Sušene sprašene namirnice (uključujući šećere)

pojedinačno ili u kombinaciji: 10 g/kg

Kuhinjska so i zamene za so

10 g/kg

Dijetetski suplementi

quantum satis

Namirnice u obliku tableta i dražeja

quantum satis

Tvrdi, polutvrdi i topljeni sir u listićima ili strugan

10 g/kg

Tvrdom, polutvrdom i topljenom siru slični proizvodi u listićima ili strugani

10 g/kg

E 555
E 556
E 559

Kalijum-aluminijum-silikat
Kalcijum-aluminijum-silikat
Aluminijum-silikat (Kaolin)

Žvakaće gume
Pirinač
Kobasice (samo površinska obrada)

quantum satis (4)

Začini

30 g/kg

Konditorski proizvodi izuzev čokolade (samo površinski tretman)

quantum satis

Proizvodi za mazanje plehova

30 g/kg

E 579
E 585

Gvožđe(II)-glukonat
Gvožđe(II)-laktat

Masline potamnele oksidacijom

150 mg/kg kao Fe

E 620
E 621
E 622
E 623
E 624
E 625

Glutaminska kiselina
Mononatrijum-glutaminat
Monokalijum-glutaminat
Kalcijum-diglutaminat
Monoamonijum-glutaminat
Magnezijum-diglutaminat

Sve namirnice izuzev namirnica navedenih u Tabeli 1

10 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji kao glutaminska kiselina

Začini i začinske mešavine

quantum satis

E 626
E 627
E 628
E 629
E 630
E 631
E 632
E 633
E 634
E 635

Guanilna kiselina
Dinatrijum-guanilat
Dikalijum-guanilat
Kalcijum-guanilat
Inozinska kiselina
Dinatrijum-inozitat
Dikalijum-inozitat
Kalcijum-inozitat
Kalcijum 5'-ribonukleotidi
Dinatrijum-5'-ribonukleotidi

Sve namirnice izuzev onih navedenih u Tabeli 1

500 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji kao guanilna kiselina

Začini i mešavine začina

quantum satis

E 650

Cink-acetat

Žvakaće gume

1000 mg/kg

E 900

Dimetilpolisiloksan

Džemovi, želei i marmelade i slični voćni namazi uključujući i proizvode sa smanjenom energetskom vrednošću
Supe, čorbe i dodaci jelima
Ulja i masti za prženje
Konditorski proizvodi izuzev čokolade

10 mg/kg
 
10 mg/kg

Osvežavajuća bezalkoholna pića
Sok od ananasa

10 mg/l

 

Voće i povrće u konzervama i teglama

10 mg/kg

Žvakaće gume

100 mg/kg

Sod...Saft

10 mg/l

Proizvodi od žita za paniranje

10 mg/kg

Fermentisan sok jabuke izuzev cidre bouche

10 mg/l

E 901
E 902
E 903
E 904

Pčelinji vosak, beo i žut
Kandelila vosak
Karnauba vosak
Šelak

Samo kao sredstvo za glaziranje za:
- Konditorske proizvode uključujući i čokoladu
- Male, fine pekarske proizvode prelivene čokoladom
- Snek proizvode
- Jezgrasto voće
- Zrna kafe
- Dijetetske suplemente
- Sveže plodove citrusa, dinje, jabuke, kruške, breskve i ananasa

quantum satis

E 905

Mikrokristalan vosak

Samo za površinski tretman za:
- Konditorske proizvode isključujući čokoladu
- Žvakaće gume
- Dinje, papaju, mango i avokado

quantum satis

E 912
E 914

Estri montanske kiseline
Oksidovan polietilenski vosak

Sveži plodovi citrusa, sveže dinje, mango, papaja, avokado i ananas
(samo površinski tretman)

quantum satis

E 927b

Karbamid

Žvakaće gume bez dodatog šećera

30 g/kg

E 950

Acesulfam K

Žvakaća guma sa dodatim šećerom

800 mg/kg (samo kao pojačivač arome) (5)

E 951

Aspartam

Žvakaća guma sa dodatim šećerom

2500 mg/kg (samo kao pojačivač arome) (5)

E 957

Taumatin

Žvakaća guma sa dodatim šećerom

10 mg/kg (samo kao pojačivač arome) (5)

 

 

Osvežavajuća bezalkoholna pića

0,5 mg/kg (samo kao pojačivač arome)

 

 

Dezerti mlečni i bezmlečni

5 mg/kg (samo kao pojačivač arome)

E 959

Neohesperidin DC

Žvakaća guma sa dodatim šećerom

150 mg/kg (samo kao pojačivač arome) (5)

Masni namazi izuzev namaza na bazi mleka

5 mg/kg (samo kao pojačivač arome)

Proizvodi od mesa
Voćni želei
Biljni proteini

5 mg/kg (samo kao pojačivač arome)

E 999

Kvilaja ekstrakt

Osvežavajuća bezalkoholna pića
Fermentisan sok jabuke izuzev cidre bouche

200 mg/l računato kao bezvodni ekstrakt

E 1201
E 1202

Polivinilpirolidon
Polivinilpolipirolidon

Dijetetski suplementi u obliku tableta i dražeja

quantum satis

 

E 1505

Trietilcitrat

Belance u prahu

quantum satis

E 1518

Gliceriltriacetat
(triacetin)

Žvakaće gume

quantum satis

E 943a
E 943b
E 944

Butan
Izobutan
Propan

Biljno ulje u spreju za posuđe (samo za profesionalnu upotrebu)
Emulzioni sprejevi na bazi vode

quantum satis

(1) Samo E 493
(2) Samo E 492
(3) Ne sme da sadrži azbest
(4) Samo E 553b
(5) Ukoliko se E 950, E 951, E 957 i E 959 koriste u kombinaciji u žvakaćoj gumi, maksimalna količina svakog aditiva smanjuje se proporcionalno
(6)Ne smeju se koristiti u proizvodnji dehidriranih proizvoda koji se rehidriraju prilikom ingestije

 

Tabela br. 6

Lista dozvoljenih nosača i nosača rastvarača

Napomena:

Ova lista ne uključuje:

1) namirnice;
2) supstance iz člana 4 ovog pravilnika;
3) supstance koje imaju primarno svojstvo kiselina ili regulatora kiselosti (npr. limunska kiselina, amonijum-hidroksid).

E broj

Naziv

Ograničena upotreba

E 170
E 263

Kalcijum-karbonati
Kalcijum-acetat

 

E 322

Lecitini

Boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće

E 331
E 332
E 341
E 400
E 401
E 402
E 403

Natrijum-citrati
Kalijum-citrati
Kalcijum-fosfati
Alginska kiselina
Natrijum-alginat
Kalijum-alginat
Amonijum-alginat

 

E 404
E 405
E 406
E 407
E 410
E 412
E 413
E 414
E 415
E 420
E 421
E 422
E 425

Kalcijum-alginat
Propan-1,2-diolalginat
Agar
Karagenan
Guma iz semena rogača (Karuba guma)
Guar guma
Tragakant guma (Tragakanta)
Akacija guma (Arapska guma)
Ksantan guma
Sorbitol
Manitol
Glicerol
Konjak guma i glukomanani

 

E 432
E 433
E 434
E 435
E 436

Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20)
Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80)
Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40)
Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60)
Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65)

Sredstva protiv stvaranja pene, boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće

E 440

Pektini

 

E 442

Amonijum-fosfatidi

Antioksidansi

E 459

Beta-ciklodekstrin

1 g/kg

E 460
E 461
E 463
E 464
E 465
E 466

Celuloze (mikrokristalna i praškasta)
Metilceluloza
Hidroksipropilceluloza
Hidroksipropilmetilceluloza
Etilmetilceluloza
Karboksimetilceluloza (natrijum-karboksimetilceluloza)

 

E 468

Unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza

zaslađivači

E 469

Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza

 

E 470a

Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina

Sredstva za glaziranje za voće

E 470b

Magnezijumove soli masnih kiselina

Boje i liposolubilni antioksidansi

E 471

Mono- i digliceridi masnih kiselina

Boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće

E 472a
E 472c
E 472e
E 473
E 475

Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina
Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina
Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina
Estri saharoze i masnih kiselina
Poliglicerolni estri masnih kiselina

Boje i liposolubilni antioksidansi

E 491
E 492
E 493
E 494
E 495

Sorbitanmonostearat
Sorbitantristearat
Sorbitanmonolaurat
Sorbitanmonooleat
Sorbitanmonopalmitat

Boje, sredstva protiv stvaranja pene i sredstva za glaziranje za voće

E 501
E 504
E 508
E 509
E 511
E 514
E 515
E 516
E 517

Kalijum-karbonati
Magnezijum-karbonati
Kalijum-hlorid
Kalcijum-hlorid
Magnezijum-hlorid
Natrijum-sulfati
Kalijum-sulfati
Kalcijum-sulfat
Amonijum-sulfat

 

E 551
E 552

Silicijum-dioksid
Kalcijum-silikat

Emulgatori i boje, najviše 5 %

E 553b
E 558
E 559

Talk
Bentonit
Aluminijum-silikat (kaolin)

Boje, najviše 5 %

E 570

Masne kiseline

Sredstva za glaziranje za voće

E 577
E 640

Kalijum-glukonat
Glicin i njegove natrijumove soli

 

E 900

Dimetilpolisiloksan

Sredstva za glaziranje za voće

E 901

Pčelinji vosak

Boje

E 953
E 965
E 966
E 967
E 1200

Izomalt (izomaltitol)
Maltitol
Laktitol
Ksilitol
Polidekstroza

 

E 1201
E 1202

Polivinilpirolidon
Polivinilpolipirolidon

Zaslađivači

E 1404
E 1410
E 1412
E 1413
E 1414
E 1420
E 1422
E 1440
E 1442
E 1450
E 1451

Oksidisan skrob
Monoskrobfosfat
Diskrobfosfat
Fosfatiran diskrobfosfat
Acetilovan diskrobfosfat
Acetilovan skrob
Acetilovan diskrobadipat
Hidroksipropilskrob
Hidroksipropildiskrobfosfat
Skrob-natrijum-oktenilsukcinat
Acetilovan oksidisan skrob

 

E 1505
E 1518

Trietilcitrat
Gliceriltriacetat (triacetin)

 

E 1520

Propan-1,2-diol (propilenglikol)

Boje, emulgatori, antioksidansi i enzimi (najviše 1 g/kg u hrani)

 

Polietilenglikol 6000

Zaslađivači

 

Tabela br. 7

Aditivi dozvoljeni u dijetetskim namirnicama za odojčad i malu decu

Napomene:

1. Dijetetske namirnice za odojčad i malu decu mogu da sadrže aditive E 414, E 551, E 421 i E 301 kao prenesene aditive koji potiču iz preparata hranljivih sastojaka (vitamini, mineralne materije i dr.) korišćenih u proizvodnji ovih namirnica.

Preparati hranljivih sastojaka koji se koriste u proizvodnji dijetetskih namirnica za odojčad i malu decu mogu da sadrže najviše:

- 150 g/kg aditiva E 414 (akacija guma-arapska guma). Prenesena količina aditiva E 414 u krajnjem proizvodu u obliku pripremljenom za konzumiranje ne sme biti veća od 10 mg/kg.

- 10 g/kg aditiva E 551 (silicijum-dioksid).

- 1000 delova aditiva E 421 (manitol) na 1 deo vitamina B12. Manitol u krajnjem proizvodu može da potiče samo iz preparata vitamina B12u kome se koristi kao nosač.

- quantum satis aditiva E 301 (natrijum-askorbat) samo u spoljašnjim oblogama preparata hranljivih sastojaka koji sadrže polinezasićene masne kiseline. Prenesena količina aditiva E 301 u krajnjem proizvodu u obliku pripremljenom za konzumiranje ne sme biti veća od 75 mg/kg.

2. Maksimalne količine aditiva navedene u Tabeli 6. odnose se na namirnice u obliku pripremljenom za konzumiranje prema uputstvu proizvođača.

A. Aditivi dozvoljeni za "infant formulae"

Napomene:

1. U proizvodnji acidofilnih (zakišeljenih) mleka mogu se koristiti nepatogene kulture koje proizvode mlečnu kiselinu.
2. Ukoliko su u namirnicu dodata dva ili više sledećih aditiva: E 322, E 471, E 472c i E 473, maksimalna količina za svaki od njih se smanjuje u relativnom odnosu u kome su prisutni ostali navedeni aditivi.

E broj

Naziv aditiva

Maksimalna količina

E 270
E 330
E 338

Mlečna kiselina (samo L-oblik)
Limunska kiselina
Fosforna kiselina

quantum satis
quantum satis

U saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama

E 306
E 307
E 308
E 309

Ekstrakt bogat tokoferolima
Alfa-tokoferol
Gama-tokoferol
Delta-tokoferol

10 mg/l pojedinačno ili u kombinaciji

E 322

Lecitini

1 g/l

E 471

Mono-i digliceridi masnih kiselina

4 g/l

E 304(i)

samo (i) L-askorbilpalmitat

10 mg/l

E 331
 
 
 
 
E 332

Natrijum citrati:
(i) Mononatrijum-citrat
(ii) Dinatrijum-citrat
(iii) Trinatrijum-citrat
 
Kalijum citrati:
(i) Monokalijum-citrat
(ii) Trikalijum-citrat

2 g/l pojedinačno ili u kombinaciji i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama

E 339
 
 
 
 
E 340

Natrijum-fosfati:
(i) Mononatrijum-fosfat
(ii) Dinatrijum-fosfat
(iii) Trinatrijum-fosfat
 
Kalijum-fosfati:
(i) Monokalijum-fosfat
(ii) Dikalijum-fosfat
(iii) Trikalijum-fosfat

1 g/l pojedinačno ili u kombinaciji kao P2O5 i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama

E 412

Guar guma

1 g/l u tečnim proizvodima koji sadrže delimično hidrolizovane proteine i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama

E 472c

Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

7,5 g/l ukoliko je preparat u prometu u obliku praška
9 g/l ukoliko je preparat u prometu u tečnom obliku i sadrži delimično hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama

E 473

Estri saharoze i masnih kiselina

120 mg/l u proizvodima koji sadrže hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline

 

B. Aditivi dozvoljeni za"follow-on formulae"

Napomene:

1. U proizvodnji acidofilnih (zakišeljenih) mleka mogu se koristitri nepatogene kulture koje proizvode mlečnu kiselinu.

2. Ukoliko su u namirnicu dodata dva ili više sledećih aditiva: E 322, E 471, E472c i E 473, maksimalna količina za svaki od njih se smanjuje u relativnom odnosu u kome su prisutni drugi navedeni aditivi.

3. Ukoliko su u namirnicu dodata dva ili više sledećih aditiva: E 407, E 410 i E 412, maksimalna količina za svaki od njih se smanjuje u relativnom odnosu u kome su prisutni drugi navedeni aditivi.

E broj

Naziv aditiva

Maksimalna količina

E 270

Mlečna kiselina (samo L-oblik)

quantum satis

E 330

Limunska kiselina

quantum satis

E 306
E 307
E 308
E 309

Ekstrakt bogat tokoferolima
Alfa-tokoferol
Gama-tokoferol
Delta-tokoferol

10 mg/l pojedinačno ili u kombinaciji

E 338

Fosforna kiselina

U saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u follow-on formulama

E 440

Pektini:
(i) Pektin
(ii) Amidovan pektin

5 g/l samo u zakišeljenom follow-on formulama

E 322

Lecitini

1 g/l

E 471

Mono-i digliceridi masnih kiselina

4 g/l

E 407

Karagenan

0,3 g/l

E 410

Guma iz semena rogača (karuba guma)

1 g/l

E 412

Guar guma

1 g/l

E 304(i)

samo (i) L-askorbilpalmitat

10 mg/l

E 331
 
 
 
 
E 332

Natrijum citrati:
(i) Mononatrijum-citrat
(ii) Dinatrijum-citrat
(iii) Trinatrijum-citrat
 
Kalijum citrati:
(i) Monokalijum-citrat
(ii) Trikalijum-citrat

2 g/l pojedinačno ili u kombinaciji i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u follow-on formulama

E 339
 
 
 
E 340

Natrijum-fosfati:
(i) Mononatrijum-fosfat
(ii) Dinatrijum-fosfat
(iii) Trinatrijum-fosfat
Kalijum-fosfati:
(i) Monokalijum-fosfat
(ii) Dikalijum-fosfat
(iii) Trikalijum-fosfat

1 g/l pojedinačno ili u kombinaciji kao P2O5 i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u follow-on formulama

E 472c

Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

7,5 g/l ukoliko je preparat u prometu u obliku praška
9 g/l ukoliko je preparat u prometu u tečnom obliku i sadrži delimično hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u follow-on formulama

E 473

Estri saharoze i masnih kiselina

120 mg/l u proizvodima koji sadrže hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline

 

V. Aditivi dozvoljeni u hrani za odojčad i malu decu

E broj

Naziv aditiva

Namirnica

Maksimalna količina

E 170
 
 
E 260
E 261
E 262
 
 
E 263
E 270
E 296
E 325
E 326
E 327
E 330
E 331
 
 
 
E 332
 
 
E 333
 
 
 
E 507
E 524
E 525
E 526

Kalcijum-karbonati:
(i) kalcijum-karbonat
(ii) kalcijum-hidrogenkarbonat
Sirćetna kiselina
Kalijum-acetat
Natrijum-acetati:
(i) natrijum-acetat
(ii) natrijum-hidrogenacetat (natrijum-diacetat)
Kalcijum-acetat
Mlečna kiselina (*)
Jabučna kiselina (*)
Natrijum-laktat (*)
Kalijum-laktat (*)
Kalcijum-laktat (*)
Limunska kiselina
Natrijum-citrati:
(i) mononatrijum-citrat
(ii) dinatrijum-citrat
(iii) trinatrijum-citrat
Kalijum-citrati:
(i) monokalijum-citrat
(ii) trikalijum-citrat
Kalcijum-citrati:
(i) monokalcijum-citrat
(ii) dikalcijum-citrat
(iii) trikalcijum-citrat
Hlorovodonična kiselina
Natrijum-hidroksid
Kalijum-hidroksid
Kalcijum-hidroksid

Hrana za odojčad i malu decu

quantum satis (samo za podešavanje pH)

E 500
 
 
 
E 501
 
 
E 503
 
 

Natrijum-karbonati:
(i) natrijum-karbonat
(ii) natrijum-hidrogenkarbonat
(iii) natrijum-seskvikarbonat
Kalijum-karbonati:
(i) kalijum-karbonat
(ii) kalijum-hidrogenkarbonat
Amonijum-karbonati:
(i) Amonijum-karbonat
(ii) Amonijum-hidrogenkarbonat

Hrana za odojčad i malu decu

quantum satis (samo kao sredstvo za dizanje testa)

E 300
E 301
E 302

L-Askorbinska kiselina
Natrijum-L-askorbat
Kalcijum-L-askorbat

Napici na bazi voća i povrća, voćni sokovi i hrana za bebe

0,3 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao askorbinska kiselina

Namirnice na bazi žita koje sadrže masti uključujući keks i dvopek

0,2 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao askorbinska kiselina

E 304 (i)
E 307
E 308
E 309

Samo (i) L- askorbilpalmitat
Alfa-tokoferol
Gama-tokoferol
Delta-tokoferol

Namirnice na bazi žita koje sadrže masti uključujući keks i dvopek

0,1 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

E 338

Fosforna kiselina

Hrana za odojčad i malu decu

1 g/kg kao P2O5

E 339
 
 
 
E 340
 
 
 
E 341
 
 
 

Natrijum-fosfati:
(i) mononatrijum-fosfat
(ii) dinatrijum-fosfat
(iii) trinatrijum-fosfat
Kalijum-fosfati:
(i) monokalijum-fosfat
(ii) dikalijum-fosfat
(iii) trikalijum-fosfat
Kalcijum-fosfati:
(i) monokalcijum-fosfat
(ii) dikalcijum-fosfat
(iii) trikalcijum-fosfat

Žita

1 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji kao P2O5

E 322

Lecitini

Keks i dvopek, namirnice na bazi žita i hrana za bebe

10 g/kg

E 471
E 472a
E 472b
E 472c

Mono- i digliceridi masnih kiselina
Estri sirćetne kiseline i monoidigliceridi masnih kiselina
Estri mlečne kiseline i monoidigliceridi masnih kiselina
Estri limunske kiseline i monoidigliceridi masnih kiselina

Keks i dvopek, namirnice na bazi žita i hrana za bebe

5 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

E 400
E 401
E 402
E 404

Alginska kiselina
Natrijum-alginat
Kalijum-alginat
Kalcijum-alginat

Dezerti
Pudinzi

0,5 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

E 410
E 412
E 414
E 415
E 440

Guma iz semena rogača (karuba guma)
Guar guma
Akacija guma (arapska guma)
Ksantan guma
Pektini:
(i) pektin
(ii) amidovan pektin

Hrana za odojčad i malu decu

10 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

Namirnice na bazi žita sa smanjenim sadržajem glutena

20 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

E 551

Silicijum-dioksid

Sušena žita

2 g/kg

E 334
E 335
 
 
E 336
 
 
E 354
E 450(i)
E 575

L(+\-vinska kiselina (*)
Natrijum-tartarati: (*)
(i) mononatrijum-tartarat
(ii) dinatrijum-tartarat
Kalijum-tartarati: (*)
(i) monokalijum-tartarat
(ii) dikalijum tartarat
Kalcijum-tartarat (*)
(i)dinatrijum-difosfat
Glukono-delta-lakton

Keks i dvopek

5 g/kg kao rezidualna količina

E 1404
E 1410
E 1412
E 1413
E 1414
E 1420
E 1422
E 1450
E 1451

Oksidisan skrob
Monoskrobfosfat
Diskrobfosfat
Fosfatiran diskrobfosfat
Acetilovan diskrobfosfat
Acetilovan skrob
Acetilovan diskrobadipat
Skrob-natrijum-oktenilsukcinat
Acetilovan oksidisan skrob

Hrana za odojčad i malu decu

50 g/kg

E 333

Kalcijum-citrati: (1)
(i) monokalcijum-citrat
(ii) dikalcijum-citrat
(iii) trikalcijum-citrat

Proizvodi sa niskim sadržajem šećera na bazi voća

quantum satis

E 341(iii)

samo (iii) trikalcijum-fosfat (1)

Dezerti na bazi voća

1 g/kg kao P2O5

(*) Samo L(+) oblik.

(1) Za ove aditive ne važi napomena u tabeli 6 G.

 

G. Aditivi dozvoljeni u dijetetskim namirnicama za posebne medicinske namene za odojčad i malu decu

Napomena:

Tabele od 6.A. do 6.V. su primenljive.

E broj

Naziv aditiva

Maksimalna količina

Posebni uslovi

E 401

Natrijum-alginat

1 g/l

Od 4 meseca nadalje u posebnim proizvodima sa prilagođenim sastavom za metaboličke poremećaje i za hranjenje kroz cevčicu (nazogastrično, nazojejunalno i dr.)

E 405

Propan-1,2-diolalginat

200 mg/l

Od 12 meseci nadalje u proizvodima namenjenim za korišćenje u specijalnim dijetama namenjenim maloj deci sa intolerancijom na kravlje mleko ili sa urođenim greškama metabolizma

E 410

Guma iz semena rogača (Karuba guma)

10 g/l

Od rođenja nadalje u proizvodima za smanjenje gastroezofagealnog refluksa

E 412

Guar guma

10 g/l

Od rođenja nadalje u prizvodima u tečnim formulama koji sadrže hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u tim formulama

E 415

Ksantan guma

1,2 g/l

Od rođenja nadalje u proizvodima na bazi aminokiselina ili peptida namenjene pacijentima koji imaju problema sa oštećenjima gastro-intestinalnog trakta, smanjenom apsorpcijom proteina ili urođenim greškama u metabolizmu

E 440

Pektini:
(i) Pektin
(ii) Amidovan pektin

10 g/l

Od rođenja nadalje u proizvodima koji se koriste u slučajevima gastro-intestinalnih poremećaja

E 466

Karboksimetilceluloza (natrijumkarboksimetilceluloza)

10 g/l ili kg

Od rođenja nadalje u proizvodima za dijetetsko regulisanje metaboličkih poremećaja

E 471

Mono- i digliceridi masnih kiselina

5 g/l

Od rođenja nadalje u proizvodima namenjenim za korišćenje u specijalnim dijetama, naročito u dijetama sa smanjenim sadržajem proteina

E 1450

Skrob-natrijum-oktenilsukcinat

20 g/l

U infant formulama i follow-on formulama

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.