ZAKON
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I REPUBLIKE BUGARSKE

("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 7/2004 i 11/2004 - ispr.)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Crne Gore i Republike Bugarske, koji je potpisan u Rimu, 13. novembra 2003. godine, u originalu na srpskom, bugarskom i engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I REPUBLIKE BUGARSKE

Srbija i Crna Gora i Republika Bugarska (u daljem tekstu: "Strane ugovornice"),

Potvrđujući svoje čvrsto opredeljenje za poštovanje načela demokratije koja se zasniva na ljudskim pravima i osnovnim slobodama;

Pozivajući se na nameru da aktivno učestvuju u procesu privrednog udruživanja u Evropi i izražavajući svoju spremnost za saradnju u pronalaženju načina i sredstava za učvršćivanje tog procesa;

Potvrđujući svoje čvrsto opredeljenje za načela tržišnog privređivanja, koja čine osnovu za njihove odnose;

Pozivajući se na čvrsto opredeljenje za Završni dokument Organizacije o evropskoj bezbednosti i saradnji, Parisku povelju, a posebno na načela sadržana u Završnom dokumentu Bonske konferencije o privrednoj saradnji u Evropi;

Odlučne u tom cilju postepeno će ukidati prepreke za najveći deo međusobne trgovine, u skladu sa odredbama Opšteg sporazuma o carinama i trgovini 1994 (u daljem tekstu: "GATT 1994") i Sporazuma o osnivanju Svetske trgovinske organizacije (u daljem tekstu: STO);

Čvrsto uverene da će ovaj sporazum podstaći jačanje obostrano korisnih trgovinskih odnosa i doprineti procesu povezivanja u Evropi;

Podrazumevajući da se nijedna odredba ovog sporazuma ne može tumačiti tako da oslobađa Strane ugovornice od njihovih obaveza iz drugih međunarodnih sporazuma;

Sporazumele su se kako sledi:

Član 1

Ciljevi

1. Strane ugovornice će postepeno uspostaviti područje slobodne trgovine za najveći deo međusobne trgovine u prelaznom periodu koji se završava 1. januara 2007. saglasno odredbama ovog sporazuma i u skladu sa članom XXIV GATT 1994. i Memoranduma o tumačenju člana XXIV GATT 1994. i Sporazuma o osnivanju STO.

2. Ciljevi ovog sporazuma su:

a) podsticati skladan razvoj privrednih odnosa širenjem trgovine između Strana ugovornica i ojačati njihove ekonomske aktivnosti;

b) obezbediti pravične uslove za konkurenciju u trgovini između Strana ugovornica;

v) doprinositi skladnom razvoju i širenju svetske trgovine uklanjanjem prepreka za trgovinu;

g) poboljšati saradnju između Strana ugovornica.

Glava I

INDUSTRIJSKI PROIZVODI

Član 2

Primena

1. Odredbe ove glave primenjivaće se na industrijske proizvode poreklom iz Strana ugovornica.

2. Za potrebe ovog sporazuma izraz "industrijski proizvodi" označava proizvode obuhvaćene u glavama 25 do 97 Harmonizovanog sistema naziva i šifarskih oznaka robe, osim proizvoda navedenih u Aneksu I ovog sporazuma.

Član 3

Bazne carine

1. Za trgovinsku razmenu obuhvaćenu ovim sporazumom, primenjivaće se carinske tarife koje su na snazi u Stranama ugovornicama.

2. Bazna carina za svaki proizvod na koji se primenjuju olakšice određene ovim sporazumom je carina po statusu najpovlašćenije nacije koja važi na dan stupanja na snagu ovog sporazuma.

3. Ako se, posle ovog datuma primeni sniženje carina na erga omnes osnovi, a posebno sniženja koja su rezultat trgovinskih pregovora u skladu sa STO, te snižene carine zameniće bazne carine iz stava 2 ovog člana od dana od kojeg se takva sniženja primenjuju.

4. Snižene carine obračunate u skladu sa stavom 2 ovog člana zaokruživaće se na prvu decimalu.

5. Strane ugovornice će obaveštavati jedna drugu o svojim carinama.

Član 4

Uvozne carine

1. Strane ugovornice neće u međusobnoj trgovini uvoditi nove uvozne carine, niti će se već postojeće povećavati od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

2. Uvozne carine koje se primenjuju u Republici Bugarskoj na proizvode poreklom iz Srbije i Crne Gore koji nisu navedeni u Aneksu II, ukinuće se od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

3. Uvozne carine koje se primenjuju u Republici Bugarskoj na proizvode poreklom iz Srbije i Crne Gore, navedene u Aneksu II, postepeno će se snižavati prema rasporedu utvrđenom tim Aneksom.

4. Uvozne carine koje se primenjuju u Srbiji i Crnoj Gori na proizvode poreklom iz Republike Bugarske koji nisu navedeni u Aneksu III, ukinuće se od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

5. Uvozne carine koje se primenjuju u Srbiji i Crnoj Gori na proizvode poreklom iz Republike Bugarske navedene u Aneksu III, postepeno će se snižavati prema rasporedu utvrđenom tim Aneksom.

Član 5

Takse jednakog dejstva kao uvozne carine

1. Strane ugovornice neće u međusobnoj trgovini uvoditi nikakve takse jednakog dejstva kao uvozne carine, od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

2. Sve takse jednakog dejstva kao uvozne carine ukinuće se od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

Član 6

Fiskalna davanja

Odredbe člana 4 primenjivaće se takođe, na ostale uvozne takse fiskalne prirode.

Član 7

Izvozne carine i takse jednakog dejstva kao izvozne carine

1. Strane ugovornice u međusobnoj trgovini neće uvoditi nove izvozne carine i takse jednakog dejstva kao izvozne carine od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

2. Strane ugovornice međusobno ukidaju sve izvozne carine i takse jednakog dejstva kao izvozne carine, od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

Član 8

Količinska ograničenja uvoza i mere jednakog dejstva

1. Strane ugovornice u međusobnoj trgovini neće uvoditi nova količinska ograničenja uvoza ili mere jednakog dejstva od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

2. Sva količinska ograničenja uvoza i mere jednakog dejstva ukinuće se na dan stupanja na snagu ovog sporazuma, osim onih koje su neophodne za izvršavanje međunarodnih obaveza i onih navedenih u Aneksu IV.

Član 9

Količinska ograničenja izvoza i mere jednakog dejstva

1. Strane ugovornice u međusobnoj trgovini neće uvoditi nova količinska ograničenja izvoza ili mere jednakog dejstva od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

2. Sva količinska ograničenja izvoza ili mere jednakog dejstva ukinuće se na dan stupanja na snagu ovog sporazuma.

Član 10

Otklanjanje tehničkih prepreka u trgovini

1. Prava i obaveze Strana ugovornica koje se odnose na tehničke prepreke u trgovini opredeljene su STO Sporazumom o tehničkim preprekama u trgovini.

2. Strane ugovornice će sarađivati i razmenjivati informacije u oblasti standardizacije, metrologije, ocena saobraznosti i akreditacije radi smanjivanja tehničkih prepreka u trgovini.

Glava II

POLJOPRIVREDNI PROIZVODI

Član 11

Primena

1. Odredbe ove glave primenjivaće se na poljoprivredne proizvode poreklom iz Strana ugovornica.

2. Za potrebe ovog sporazuma izraz "poljoprivredni proizvodi" označava proizvode obuhvaćene u glavama 1 do 24 Harmonizovanog sistema naziva i šifarskih oznaka robe, uključujući proizvode navedene u Aneksu I ovog sporazuma.

Član 12

Razmena olakšica

1. Strane ugovornice odobravaju jedna drugoj olakšice navedene u Protokolu 1 ovog sporazuma (u daljem tekstu: "Protokol 1") saglasno odredbama tog Protokola i odredbama ove glave.

2. Uzimajući u obzir:

- značaj poljoprivrede u svojim privredama;

- razvoj trgovine poljoprivrednim proizvodima između Strana ugovornica;

- posebnu osetljivost poljoprivrednih proizvoda;

- propise iz oblasti poljoprivredne politike;

- rezultate multilateralnih pregovora o trgovini u okviru GATT 1994. i STO.

Strane ugovornice ispitaće, u okviru Mešovitog komiteta, mogućnosti odobravanja daljih međusobnih olakšica u trgovini poljoprivrednim proizvodima.

Član 13

Olakšice i poljoprivredna politika

1. Bez obzira na olakšice odobrene članom 12 ovog sporazuma, odredbe ove glave ni na koji način ne ograničavaju Strane ugovornice u sprovođenju svojih poljoprivrednih politika ili preduzimanju bilo kakvih mera saglasno tim politikama, uključujući i primenu odgovarajućih odredbi Sporazuma o poljoprivredi u okviru GATT 1994 i Sporazuma o osnivanju STO.

2. Strane ugovornice će obaveštavati Mešoviti komitet o promenama u svojim poljoprivrednim politikama ili primenjenim merama koje bi mogle uticati na uslove međusobne trgovine poljoprivrednim proizvodima saglasno ovom sporazumu. Na zahtev bilo koje od Strana ugovornica odmah će se održati konsultacije u okviru Mešovitog komiteta, kako bi se ispitalo stanje.

Član 14

Posebne zaštitne mere

Bez obzira na ostale odredbe ovog sporazuma posebno člana 27 ako, s obzirom na posebnu osetljivost poljoprivrednih proizvoda, uvoz proizvoda poreklom iz jedne od Strana ugovornica za koje važe olakšice odobrene ovim sporazumom, prouzrokuje ozbiljan poremećaj na tržištu druge Strane ugovornice, odnosna Strana ugovornica odmah će započeti konsultacije radi pronalaženja odgovarajućeg rešenja. U očekivanju takvog rešenja, odnosna Strana ugovornica može preduzeti mere koje smatra potrebnim.

Član 15

Veterinarske, sanitarne i fitosanitarne mere

1. Strane ugovornice primenjivaće svoje propise u vezi sa veterinarskim, sanitarnim i fitosanitarnim pitanjima na nediskriminatorskoj osnovi i neće donositi nove mere koje mogu imati dejstva neopravdanog ograničavanja trgovine.

2. Primena sanitarnih i veterinarskih mera i rad veterinarskih službi odvijaće se u skladu sa Kodeksom međunarodnog biroa Epizotia i drugim međunarodnim konvencijama u toj oblasti.

3. Primena fitosanitarnih mera i rad službi za zaštitu bilja odvijaće se saglasno Međunarodnoj konvenciji o zaštiti bilja i drugim međunarodnim konvencijama u toj oblasti.

Glava III

OPŠTE ODREDBE

Član 16

Pravila o poreklu i saradnja carinskih organa

1. Protokol 2 ovog sporazuma (u daljem tekstu: "Protokol 2") utvrđuje Pravila o poreklu robe i odgovarajuće načine administrativne saradnje.

2. Strane ugovornice preduzimaće odgovarajuće mere, uključujući redovne izveštaja Mešovitom komitetu i dogovore oko administrativne saradnje, radi osiguranja efikasne i usklađene primene odredaba Protokola 2 i čl. 3 do 9, 12, 17 i 28 ovog sporazuma radi smanjenja formalnosti u trgovini u najvećoj mogućoj meri i radi postizanja obostrano zadovoljavajućih rešenja za sve poteškoće koje proizađu iz sprovođenja tih odredbi.

Član 17

Unutrašnje oporezivanje

1. Strane ugovornice suzdržavaće se od svake mere poreske politike ili njihove primene koje direktno ili indirektno stvaraju diskriminaciju između proizvoda poreklom iz Strana ugovornica.

2. Proizvodi izvezeni na teritoriju jedne od Strana ugovornica ne mogu ostvariti povraćaj unutrašnjeg poreza veći od iznosa direktno ili indirektno propisanog za te proizvode.

Član 18

Opšta izuzeća

Ovim sporazumom ne sprečava se zabrana ili ograničenje uvoza, izvoza ili tranzita roba kada je to opravdano sa stanovišta javnog morala, javnog reda ili javne bezbednosti; zaštite života i zdravlja ljudi, životinja ili biljaka; zaštite nacionalnog bogatstva umetničke, istorijske ili arheološke vrednosti; zaštite intelektualne svojine ili propisa koji se odnose na promet zlata i srebra ili očuvanje neobnovljivih prirodnih bogatstava, ako se takve mere sprovode zajedno sa ograničenjima domaće proizvodnje ili potrošnje. Takve zabrane ili ograničenja neće, međutim, biti sredstvo proizvoljne diskriminacije ili prikrivenog ograničavanja trgovine između Strana ugovornica.

Član 19

Izuzeća iz razloga bezbednosti

Odredbe ovog sporazuma ne sprečavaju Stranu ugovornicu u preduzimanju bilo koje odgovarajuće mere koju smatra neophodnom zbog:

a) sprečavanja objavljivanja informacija suprotno osnovnim interesima sigurnosti;

b) zaštite osnovnih bezbednosnih interesa ili radi sprovođenja međunarodnih obaveza ili nacionalnih politika:

- u vezi sa prometom oružja, municije i ratnog materijala pod uslovom da takve mere ne pogoršavaju uslove za konkurentnost proizvoda koji nisu namenjeni isključivo za vojne ciljeve, kao i u vezi sa takvim prometom drugim robama, materijalima i uslugama direktno ili indirektno namenjenim snabdevanju vojske; ili

- u vezi sa neširenjem bioloških i hemijskih oružja, nuklearnog oružja ili drugih nuklearnih sredstava; ili

- mera preduzetih u vreme rata ili u drugim vanrednim situacijama u međunarodnim odnosima.

Član 20

Državni monopoli

1. Strane ugovornice postepeno će prilagođavati svaki državni monopol komercijalne prirode, kako do kraja prelaznog perioda utvrđenog u članu 1 ovog sporazuma više ne bi bilo diskriminacije u vezi uslova nabavke i plasmana roba između pravnih i fizičkih lica, državljana Strana ugovornica. Strane ugovornice informisaće se međusobno o usvojenim merama za primenu tih ciljeva.

2. Odredbe ovog člana primenjuju se na bilo koje telo putem koga nadležna tela Strana ugovornica pravno ili u praksi, direktno ili indirektno nadgledaju, određuju ili znatnije utiču na uvoz ili izvoz između Strana ugovornica. Ove odredbe takođe se primenjuju na monopole koje država prenese na druga tela.

Član 21

Plaćanja

1. Plaćanja u konvertibilnim valutama u vezi sa trgovinom robama između Strana ugovornica i prenos takvih plaćanja na teritoriju Strane ugovornice, na kojoj je sedište poverioca, biće bez ikakvih ograničenja.

2. Strane ugovornice uzdržavaće se od bilo kakvih deviznih ili administrativnih ograničenja za odobravanje, otplatu ili primanje kratkoročnih ili srednjoročnih kredita u vezi sa trgovinom robama u kojoj učestvuje lice sa sedištem na teritoriji jedne od Strana ugovornica.

3. Bez obzira na odredbe stava 2 ovog člana, sve mere u vezi sa tekućim plaćanjima koje se odnose na promet roba biće u skladu sa uslovima iz člana VIII Statuta Međunarodnog monetarnog fonda.

Član 22

Pravila konkurencije u preduzetništvu

1. U suprotnosti je s valjanim funkcionisanjem ovog sporazuma, ukoliko je od uticaja na trgovinu između Strana ugovornica:

a) svi ugovori između preduzetnika, odluke udruženja preduzetnika, ili zajedničko delovanje preduzetnika čiji je cilj ili efekat sprečavanje, ograničavanje ili ometanje konkurencije;

b) zloupotreba dominantnog položaja od strane jednog ili više preduzetnika na celoj teritoriji jedne od Strana ugovornica ili na njenom većem delu.

2. Odredbe stava 1 ovog člana primenjuju se na aktivnosti svih preduzetnika, uključujući i javna preduzeća i preduzetnike kojima Strane ugovornice odobre posebna ili ekskluzivna prava. Preduzeća kojima su poverene uslužne delatnosti od opšteg privrednog interesa ili ona koja ostvaruju prihod po osnovu monopolskog položaja, podležu odredbama stava 1 ovog člana, ukoliko primena tih odredaba ne ometa sprovođenje, pravno ili u praksi, odgovarajućih javnih ovlašćenja koja su im dodeljena.

3. Za proizvode iz glave II ovog sporazuma odredbe pod a, stava 1 neće se primenjivati na one ugovore, odluke i praksu koji čine sastavni deo organizacije nacionalnog tržišta.

4. Ako jedna od Strana ugovornica smatra da je određena aktivnost u suprotnosti sa st. 1, 2 i 3 ovog člana i ako takva aktivnost nanosi ili preti da nanese ozbiljne štete po interese te Strane ugovornice ili materijalne štete za njenu domaću industriju, ista može preduzeti odgovarajuće mere pod uslovima i u skladu sa postupkom utvrđenim u članu 31 ovog sporazuma.

Član 23

Državna pomoć

1. Svaka pomoć koju odobri država koja je Strana ugovornica u ovom sporazumu ili iz državnih izvora u bilo kom obliku koja ometa ili preti da omete konkurenciju davanjem prednosti određenim preduzetnicima ili proizvodnji određenih roba, ukoliko utiče na trgovinu između Strana ugovornica, u suprotnosti je sa pravilnim funkcionisanjem ovog sporazuma.

2. Odredbe stava 1 ovog člana ne primenjuju se na proizvode iz glave II ovog sporazuma.

3. Mešoviti komitet će usvojiti kriterijume na osnovu kojih će se ocenjivati praksa protivno stavu 1, kao i pravila za njihovu primenu.

4. Strane ugovornice obezbediće javnost u radu na području državne pomoći, između ostalog, putem godišnjih izveštaja Mešovitom komitetu o ukupnom iznosu i raspodeli dodeljene pomoći i na zahtev druge Strane ugovornice dostaviti informacije o programima pomoći i konkretnim pojedinačnim slučajevima državne pomoći.

5. Ako neka od Strana ugovornica smatra da je određena aktivnost:

- u suprotnosti sa odredbama stava 1 ovog člana i ne odvija se u skladu sa primenjenim pravilima naznačenim u stavu 3, ili

- u odsustvu takvih pravila naznačenih u stavu 3, nanosi ili preti nanošenjem ozbiljne štete interesima te Strane ugovornice, ili materijalne štete za njenu domaću industriju,
može preduzeti odgovarajuće mere pod uslovima i u skladu sa odredbama navedenim u članu 31 ovog sporazuma. Takve mere mogu se preduzeti jedino u skladu sa postupcima i pod uslovima utvrđenim GATT 1994 i Sporazumom o osnivanju STO, kao i svim ostalim odgovarajućim instrumentima dogovorenim na njegovoj osnovi, koji su primenljivi između Strana ugovornica.

Član 24

Javne nabavke

1. Strane ugovornice smatraju da je nesmetan pristup njihovim tržištima javnih nabavki jedan od ciljeva ovog sporazuma.

2. Strane ugovornice postepeno će prilagođavati svoja pravila, uslove i praksu koja se odnose na javne nabavke. Strane ugovornice će težiti omogućavanju pristupa postupcima za dodelu ugovora o javnim nabavkama na nediskriminatorskoj osnovi i na bazi reciprociteta.

3. Mešoviti komitet će pratiti razvoj prilika u vezi sa postizanjem ciljeva iz ovog člana i može predlagati načine u sprovođenju odredaba stava 2 ovog člana radi obezbeđenja slobodnog pristupa javnosti i uzajamnog otvaranja tržišta javnih nabavki.

4. U okviru praćenja naznačenih u stavu 3 Mešoviti komitet može razmotriti, posebno u svetlu međunarodnog razvoja i regulative u toj oblasti, mogućnost proširenja obima ili stepena otvaranja tržišta pod uslovima iz stava 1.

5. Strane ugovornice nastojaće što je moguće brže da definišu neophodne ciljeve i pravila u oblasti javnih nabavki na svojim tržištima.

6. Strane ugovornice nastojaće da se pridruže Sporazumu o državnim nabavkama u okviru STO.

Član 25

Zaštita intelektualne svojine

1. Strane ugovornice potvrđuju svoju volju da poštuju obaveze koje proizlaze iz STO Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine, koji čini Aneks I c Marakeškog Sporazuma o osnivanju STO kao i drugih konvencija o zaštiti intelektualne svojine, potpisanih od obeju Strana ugovornica i navedenih u Aneksu V ovog sporazuma.

2. Za potrebe ovog sporazuma izraz "zaštita intelektualne svojine" odnosi se na zaštitu autorskog i srodnih prava, uključujući računarske programe i baze podataka, robne i uslužne žigove, geografske oznake, uključujući oznake porekla, patente, industrijski dizajn, nove biljne sorte, topografije integrisanih kola, kao i zaštitu od nelojalne konkurencije pomenute u članu 10 bis Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, uključujući zaštitu neotkrivenih informacija o "know-how".

3. Strane ugovornice sarađivaće po pitanjima intelektualne svojine. Na zahtev bilo koje od Strana ugovornica održaće se konsultacije stručnjaka po tim pitanjima, posebno o aktivnostima koje se odnose na postojeće ili buduće međunarodne konvencije o usklađivanju, upravljanju i sprovođenju zaštite intelektualne svojine, i o aktivnostima u međunarodnim organizacijama, kao što su STO i Svetska organizacija za intelektualnu svojinu, kao i o odnosima Strana ugovornica sa bilo kojom trećom zemljom o pitanjima intelektualne svojine.

4. Strane ugovornice će redovno procenjivati primenu ovog člana. Povodom teškoća u trgovini u vezi prava intelektualne svojine svaka od Strana ugovornica može da zahteva hitne konsultacije radi iznalaženja obostrano prihvatljivih rešenja.

Član 26

Damping

Ako jedna od Strana ugovornica smatra da u trgovinskim odnosima iz ovog sporazuma dolazi do dampinga u smislu člana VI GATT 1994, može preduzeti odgovarajuće mere protiv takve prakse u skladu sa članom VI GATT 1994 pod uslovima i u skladu s postupkom utvrđenim u članu 31 ovog sporazuma.

Član 27

Opšte zaštitne mere

Ako se bilo koji proizvod uvozi u tako povećanim količinama i pod takvim uslovima koji nanose ili prete nanošenju:

a) ozbiljne štete za domaće proizvođače sličnih ili direktno konkurentnih proizvoda na teritoriji Strane ugovornice uvoznice, ili

b) ozbiljnih poremećaja u bilo kom povezanom sektoru privrede ili poteškoća koje bi mogle dovesti do ozbiljnog pogoršanja privrednog stanja na određenom području,
odnosna Strana ugovornica može preduzeti odgovarajuće mere pod uslovima i u skladu s postupkom predviđenim u članu 31 ovog sporazuma.

Član 28

Strukturna prilagođavanja

1. Vanredne mere ograničenog dejstva koje nisu u skladu sa odredbama člana 4 ovog Sporazuma mogu biti preduzete od strane bilo koje Strane ugovornice u formi povećanih carina.

2. Ove mere mogu se odnositi samo na industrije u razvoju ili pojedine sektore koji se restrukturiraju ili suočavaju sa ozbiljnim teškoćama, posebno gde takve teškoće izazivaju ozbiljne socijalne probleme.

3. Uvozne carine primenjive u odnosnoj Strani Ugovornici za proizvode poreklom iz druge Strane ugovornice uvođenjem ovih vanrednih mera, ne mogu preći 25% ad valorem i predstavljaće element povoljnosti za proizvode poreklom iz druge Strane ugovornice. Ukupna vrednost uvoza proizvoda koje su predmet tih mera ne može preći 15% ukupnog uvoza industrijskih proizvoda iz druge Strane ugovornice, kako je definisano u Glavi I, u poslednjoj godini za koju se raspolaže statističkim podacima.

4. Ove mere će se primenjivati u periodu ne dužem od tri godine. Njihova primena prestaće najkasnije do kraja tranzicionog perioda, naznačenog u stavu 1 člana 1 ovog Sporazuma.

5. Odnosna Strana ugovornica obavestiće drugu Stranu ugovornicu o vanrednim merama koje namerava da preduzme i, na zahtev druge Strane ugovornice, o takvim merama i sektorima na koje se odnose, pre njihovog uvođenja održaće se konsultacije u okviru Mešovitog komiteta. Pri preduzimanju takvih mera odnosna Strana ugovornica će predstaviti mešovitom komitetu vremenski raspored ukidanja carina uvedenih shodno ovom članu. Taj raspored obuhvatiće postepeno ukidanje tih carina najkasnije dve godine nakon njihovog uvođenja, u podjednakim godišnjim stopama. Mešoviti komitet može doneti odluku o drugačijem vremenskom rasporedu.

Član 29

Ponovni izvoz i ozbiljna nestašica

1. Ako postupanje u skladu sa odredbama čl. 7 i 9 ovog sporazuma dovodi do:

a) ponovnog izvoza u treću zemlju za koju u Strani ugovornici izvoznici zbog nekog proizvoda postoje izvozna ograničenja, izvozne carine ili mere ili takse koji imaju jednako dejstvo; ili

b) nestašice ili pretnje nestašicom proizvoda koji je bitan za Stranu ugovornicu izvoznicu;
i ako navedena stanja dovedu ili bi dovela do većih poteškoća za Stranu ugovornicu izvoznicu, Strana ugovornica može preduzeti odgovarajuće mere pod uslovima i u skladu s postupcima utvrđenim u članu 31 ovog sporazuma.

2. Mere preduzete kao rezultat situacije navedene u stavu 1 ovog člana primenjivaće se na nediskriminatorskoj osnovi i biće ukinute kad stanje više ne bude opravdavalo njihovo postojanje.

Član 30

Izvršenje obaveza

1. Strane ugovornice preduzeće sve opšte ili posebne mere potrebne za ispunjenje svojih obaveza iz ovog sporazuma. Strane ugovornice obezbediće da budu postignuti ciljevi navedeni u ovom sporazumu.

2. Ako jedna Strana ugovornica smatra da druga Strana ugovornica nije ispunila neku svoju obavezu iz ovog sporazuma, odnosna Strana ugovornica može preduzeti odgovarajuće mere pod uslovima i u skladu s postupcima utvrđenim u članu 31 ovog sporazuma.

Član 31

Postupak za primenu zaštitnih mera

1. Pre pokretanja postupka za primenu zaštitnih mera određenih u sledećim stavovima ovog člana, Strane ugovornice nastojaće da reše sve međusobne nesporazume u direktnim konsultacijama.

2. U slučaju da neka od Strana ugovornica za uvoz proizvoda koji bi mogao prouzrokovati stanje navedeno u članu 27 ovog sporazuma pokrene administrativnu proceduru radi brzog pribavljanja informacija o kretanju robnih tokova, o tome će obavestiti drugu Stranu ugovornicu.

3. Izuzetno od stava 7 ovog člana, Strana ugovornica koja namerava pribeći zaštitnim merama odmah će o tome obavestiti drugu Stranu ugovornicu i dostaviti joj sve informacije u vezi s tim. Strane ugovornice će bez odlaganja održati konsultacije u okviru Mešovitog komiteta radi pronalaženja međusobno prihvatljivog rešenja.

4. U vezi sa:

a) čl. 26, 27 i 29 ovog sporazuma Mešoviti komitet će ispitati slučaj ili stanje i može doneti odluku u cilju otklanjanja poteškoća o kojima ga informiše odnosna Strana ugovornica. Ako se u roku od 30 dana od dana upućivanja predmeta Mešovitom komitetu takva odluka ne donese, odnosna Strana ugovornica može doneti potrebne mere za poboljšanje stanja;

b) članom 30 ovog sporazuma odnosna Strana ugovornica može preduzeti odgovarajuće mere posle obavljenih konsultacija ili isteka roka od tri meseca od dana prvog pismenog obaveštenja drugoj Strani ugovornici;

v) čl. 22 i 23 ovog sporazuma, odnosna Strana ugovornica pružiće Mešovitom komitetu svu potrebnu pomoć za ispitivanje slučaja i tamo gde treba ukinuće spornu praksu. Ako druga Strana ugovornica ne prekine sa spornom praksom u roku koji odredi Mešoviti komitet, ili ako Mešoviti komitet ne postigne saglasnost u roku od 30 dana po predmetu koji mu je upućen, odnosna Strana ugovornica može doneti odgovarajuće mere radi rešavanja teškoća proizašlih iz sporne prakse.

5. O preduzetim zaštitnim merama odmah se izveštava druga Strana ugovornica. Obim i trajanje mera ograničavaju se na najnužnije radi poboljšanja stanja koje je dovelo do njihove primene kako se ne bi uvećala šteta prouzrokovana spornom praksom ili poteškoćom. Prednost imaju mere, koje najmanje remete sprovođenje ovog sporazuma.

6. Preduzete zaštitne mere biće predmet povremenih konsultacija u okviru Mešovitog komiteta radi njihovog što bržeg ublažavanja ili ukidanja kad stanje više ne bude opravdavalo njihovo postojanje.

7. Ako je zbog izuzetnih okolnosti koje zahtevaju hitno delovanje nemoguće prethodno proučiti predmet, odnosna Strana ugovornica može u slučajevima iz čl. 26, 27 i 29 ovog sporazuma odmah primeniti privremene mere nužne za poboljšanje stanja. O tim merama obavestiće drugu Stranu ugovornicu, bez odlaganja, kako bi Strane ugovornice što pre obavile konsultaciju u okviru Mešovitog komiteta.

Član 32

Platnobilansne teškoće

1. Strane ugovornice nastojaće izbeći uvođenje mera ograničenja, uključujući mere koje se odnose na uvoz zbog teškoća u vezi s platnim bilansom.

2. Ako jedna od Strana ugovornica ima ozbiljnih teškoća s platnim bilansom ili joj to neposredno preti, ista može, saglasno odgovarajućim odredbama GATT 1994 i STO, uvesti mere ograničenja, uključujući mere koje se odnose na uvoz, a koje će biti ograničenog trajanja i neće prelaziti ono što je potrebno za poboljšanje stanja platnog bilansa. Te mere postepeno će se ublažavati sa poboljšanjem stanja platnog bilansa i ukinuće se kad stanje više ne bude opravdavalo njihovo postojanje. Odnosna Strana ugovornica odmah će o njihovom uvođenju i, gde je to moguće, o vremenskom rasporedu njihovog postepenog ukidanja obavestiti drugu Stranu ugovornicu.

Član 33

Razvojna klauzula

1. Ako jedna Strana ugovornica smatra da bi u interesu privreda Strana ugovornica bilo korisno razviti i produbiti odnose uspostavljene ovim sporazumom njihovim proširenjem na oblasti saradnje koje nisu obuhvaćene ovim sporazumom, uputiće drugoj Strani ugovornici obrazložen zahtev. Strane ugovornice mogu ovlastiti Mešoviti komitet da ispita takav zahtev i tamo gde je to opravdano da dâ svoje preporuke radi započinjanja pregovora.

2. Sporazumi koji proizađu iz postupka pomenutog u stavu 1 ovog člana podležu ratifikaciji ili potvrđivanju Strana ugovornica u skladu sa njihovim unutrašnjim zakonodavstvom.

Glava IV

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Mešoviti komitet

1. Ovim se osniva Mešoviti komitet u kome će biti zastupljena svaka Strana ugovornica.

2. Mešoviti komitet nadgleda sprovođenje ovog sporazuma.

3. U cilju pravilnog sprovođenja sporazuma, Strane ugovornice razmenjivaće informacije i na zahtev bilo koje od Strana ugovornica, održaće se konsultacije u okviru Mešovitog komiteta. Mešoviti komitet stalno će razmatrati mogućnosti daljeg otklanjanja prepreka u trgovini između Strana ugovornica.

4. Mešoviti komitet može donositi odluke u slučajevima predviđenim ovim sporazumom. U drugim slučajevima Mešoviti komitet može davati preporuke.

5. Odluke Mešovitog komiteta biće predmet odobravanja Strana ugovornica u skladu sa njihovim unutrašnjim zakonodavstvom.

Član 35

Rad Mešovitog komiteta

1. Radi pravilnog sprovođenja ovog sporazuma Mešoviti komitet će se sastajati kad god je to potrebno, a najmanje jednom godišnje. Svaka od Strana ugovornica može zahtevati održavanje sastanka.

2. Mešoviti komitet će postupati na osnovu zajedničke saglasnosti.

3. Ako predstavnik neke od Strana ugovornica u Mešovitom komitetu prihvati odluku uz rezervu ispunjenja unutrašnjih zakonskih uslova, ta odluka stupa na snagu, ako ne sadrži neki kasniji datum, na dan prijema pismenog obaveštenja o ispunjenju takvih uslova.

4. Za potrebe ovog sporazuma, Mešoviti komitet donosi svoj poslovnik o radu, koji će između ostalog, sadržati odredbe o sazivanju sastanaka i određivanju predsednika i trajanju njegovog/njenog mandata.

5. Mešoviti komitet može doneti odluku o osnivanju potkomiteta i radnih grupa ako smatra da su mu potrebne kao pomoć u izvršavanju njegovih zadataka.

Član 36

Usluge i ulaganje

1. Strane ugovornice uvažavaju sve veći značaj pojedinih oblasti, kao što su usluge i ulaganja. Ulažući napor u postepen razvoj i širenje međusobne saradnje, posebno u kontekstu evropskih integracija, Strane ugovornice sarađivaće u cilju postizanja postepene liberalizacije i uzajamnog otvaranja tržišta za ulaganje i trgovinu uslugama, uzimajući u obzir relevantne odredbe Opšteg sporazuma o trgovini i uslugama.

2. Strane ugovornice će u okviru Mešovitog komiteta razmatrati mogućnosti proširenja trgovinskih odnosa u oblasti direktnih stranih ulaganja i trgovine uslugama.

Član 37

Carinske unije, zone slobodne trgovine i pogranična trgovina

Ovaj sporazum ne sprečava postojanje ili uspostavljanje carinskih unija, zona slobodne trgovine ili sporazuma o pograničnoj trgovini u meri u kojoj ne utiču negativno na trgovinu između Strana ugovornica, posebno na odredbe koje se odnose na Pravila o poreklu robe predviđena ovim sporazumom.

Član 38

Aneksi, protokoli, izmene i dopune

1. Aneksi i protokoli uz ovaj sporazum čine njegov sastavni deo.

2. Mešoviti komitet može predložiti izmene i dopune aneksa i protokola ovog sporazuma. U tom slučaju, izmene i dopune stupiće na snagu prvog dana drugog meseca od prijema poslednje diplomatske note kojom se potvrđuje da su ispunjeni unutrašnji zakonski uslovi za stupanje na snagu izmena i dopuna.

3. Izmene i dopune sporazuma različite od stava 3 člana 35, a koje je odobrio Mešoviti komitet stupiće na snagu prvog dana drugog meseca od primanja druge diplomatske note kojom Strane ugovornice obaveštavaju jedna drugu da su ispunjeni unutrašnji zakonski uslovi za stupanje na snagu izmena i dopuna.

Član 39

Stupanje na snagu

Ovaj sporazum je predmet ratifikacije. Stupa na snagu prvog dana drugog meseca, nakon dana u kome su Strane ugovornice obavestile jedna drugu diplomatskim putem da su ispunjeni svi unutrašnji zakonski uslovi za njegovo stupanje na snagu.

Član 40

Rok važenja i otkazivanje

1. Ovaj sporazum se zaključuje na neodređeno vreme.

2. Svaka od strana Ugovornica može otkazati ovaj sporazum pismenim obaveštenjem diplomatskim putem drugoj Strani ugovornici. Sporazum prestaje prvog dana sedmog meseca nakon dana u kome je druga Strana ugovornica primila pismeno obaveštenje.

3. Strane ugovornice su saglasne da u slučaju da bilo koja od Strana ugovornica postane član Evropske unije, ta će se Strana ugovornica povući iz ovog sporazuma najkasnije dan pre nego što postane član, bez nadoknade drugoj Strani ugovornici.

U potvrdu čega dole potpisani, propisno ovlašćeni, opunomoćenici potpisali su ovaj sporazum.

Sačinjeno u Rimu, dana 13. novembra 2003. godine u dva originalna primerka, svaki na srpskom, bugarskom i engleskom jeziku, pri čemu su sva tri teksta jednako verodostojna. U slučaju različitog tumačenja, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za Srbiju i Crnu Goru

Za Republiku Bugarsku

Branko Lukovac, s. r.

Radoslav Bozadžiev, s. r.

 

ANEKS I

LISTA PROIZVODA U SKLADU SA ČLANOVIMA 2 I 11 OVOG SPORAZUMA

Oznaka CN
tarife 2003

Opis proizvoda

2905 43 00

-- Manitol

2905 44

-- D-glucitol (sorbitol)

2905 45 00

-- Glicerol

ex 3301

Esencijalna eterična ulja (sa ili bez terpena), uključujući konkrete i apsolute; rezinoidi, ekstrahovane tečne biljne smole, konkreti esencijalnih eteričnih ulja u mastima, u fiksiranim uljima, u voskovima i sl. dobijeni u procesu ekstrakcije esencijalnih ulja pomoću masti ili maceracijom (kvašenjem); terpenski nus-proizvodi deterpenacije esencijalnih ulja; vodeni destilati i vodeni rastvori esencijalnih eteričnih ulja:
- Ostalo:
-- Ekstrahovane tečne biljne smole:

3301 90 21

--- Od likoriša i hmelja

3301 90 30

--- Ostalo

3301 90 90

-- Ostalo

ex 33 02

Mešavine mirisnih materijala i mešavine (uključujući alkoholne rastvore) sa bazom od jedne ili više tih materija vrste koja se koristi kao sirovina u industriji; drugi preparati na bazi mirisnih materija, vrste koja se koristi za proizvodnju napitaka
- Vrste koja se koristi u prehrambenoj industriji i u industriji pića
-- Vrste koja se koristi u industriji pića
--- Preparati koji sadrže sva sredstva za dodavanje karakterističnog ukusa nekom napitku:

3302 10 10

---- Stvarne alkoholne snage jačine preko 0,5%

 

---- Ostalo:

3302 10 21

----- Koje ne sadrže nikakve mlečne masnoće, saharozu, izoglukozu ili skrob ili koji, po masi, sadrže manje od 1,5% mlečne masti, 5% saharoze ili izoglukoze, 5% glukoze ili skroba

3302 10 29

----- Ostalo

ex 3501

Kazein, kazeinati i drugi kazeinski derivati, kazeinski lepkovi:

3501 10

- Kazein

ex 3501 90

- Ostalo:

3501 90 90

-- Ostalo

ex 35 02

Albumini, albuminati i drugi albuminski derivati:

 

- Albumin iz jajeta:

ex 3502 11

-- Sušen:

3502 11 90

--- Ostalo

ex 3502 19

-- Ostalo:

3502 19 90

--- Ostalo

ex 3502 20

- Albumin od mleka, uključujući koncentrate dve ili više belančevina iz surutke:

 

-- Ostalo:

3502 20 91

--- Sušen (npr. u listovima, ljuspama, iverkama, prahu)

3502 20 99

--- Ostalo

ex 3505 10

Dekstrini i ostali modifikovani skrobovi, osim skrobova koji su esterifikovani ili eterifikovani kao u tarifnoj oznaci 3505 10 50

3505 20

- Lepkovi na bazi skrobova, dekstrina ili drugih modifikovanih skrobova

3809

Sredstva za doradu, nosači boja za ubrzanje bojenja ili fiksiranje materija za bojenje i ostali proizvodi i preparati (npr: sredstva za apreturu i nagrizanje) koji se upotrebljavaju u industriji tekstila, hartije, kože i sličnim industrijama, na drugom mestu nisu bliže navedeni ili uključeni:

ex 3809 10

- Sredstva za apreturu i sredstva za doradu sa bazom od skrobnih materija

3823

Industrijske monokarboksilne masne kiseline; kisela ulja od rafiniranja; industrijski masni alkoholi

3824 60

- Sorbitol, osim pod tar. oznakom 2905 44

45 01

Prirodna pluta, sirova ili prosto pripremljena; otpaci od plute; drobljena, granulisana ili mlevena pluta

5201 00

Pamuk, nekardiran i nečešljan

53 01

Lan, sirov ili prerađivan ali nepreden; kučina i otpaci od lana (uključujući i otpatke prediva i raščupane tekstilne materijale)

53 02

Konoplja (Cannabis sativa L.), sirova ili prerađivana, ali nepredena; kučina i otpaci od konoplje (uključujući i otpatke prediva i raščupane tekstilne materijale)

ANEKS II

Carine na uvoz koje se primenjuju u Republici Bugarskoj za proizvode poreklom iz Srbije i Crne Gore, navedene u ovom Aneksu, postepeno će se ukidati u skladu sa sledećim rasporedom:

Od dana stupanja na snagu ovog Sporazuma - na 80% od bazne carine;

Od 1. januara 2005. godine - na 60% od bazne carine;

Od 1. januara 2006. godine - na 40% od bazne carine;

Od 1. januara 2007. godine - carine će biti ukinute.

271011110

271011150

271011210

271011250

271011310

271011410

271011450

271011490

271011510

271011590

271011700

271011900

271019110

271019150

271019210

271019250

271019290

271019310

271019350

271019410

271019450

271019490

271019810

271019830

271019850

271019870

271019910

271019930

271019991

271019998

271091000

271099000

271112110

271112190

271112910

271112930

271112940

271112970

271113100

271113300

271113910

271113970

271114000

271119000

271129000

271320000

281511000

281512000

290315000

290531000

291735000

300590100

300590310

300590510

300590550

300590990

310210100

310210900

310221000

310229000

310230100

310230900

310510000

340111000

340119000

340120109

340120900

340130000

340211900

340212000

340213000

340219000

340220900

340290901

390311000

390319000

390330000

390390900

391620100

391721100

391721990

391723100

391723990

391732310

391732350

391732390

391732510

391732910

391732990

391810100

391810900

391890000

392010240

392010260

392010270

392010400

392010890

392020290

392020790

392020900

392030000

392043100

392043900

392049100

392049900

392210000

392220000

392290000

392310000

392321000

392329100

392329900

392330100

392330900

392340900

392350100

392350900

392390100

392390900

392410000

392490110

392490190

392490900

392510000

392520000

392530000

392590100

392590200

392590800

392630000

392690500

392690910

392690990

400610000

400690000

400911000

400912900

400921000

400922900

400931000

400932900

400941000

400942909

401012000

401013000

401019000

401031000

401033000

401035000

401036000

401039000

401110000

401120109

401120909

401140200

401140800

401150000

401161000

401162000

401192009

401193000

401199009

401211000

401212000

401213900

401220900

401290200

401290900

401310100

401310900

401320000

401390100

401390900

481490909

481710000

481810900

481820990

481191000

481920108

481920908

481930001

481930009

481940000

481950000

481960000

520811100

520821100

640110100

640110900

640191100

640191900

640192100

640192900

640199100

640199900

640219000

640220000

640230000

640291000

640299100

640299310

640299390

640299500

640299910

640299930

640299960

640299980

640312000

640319000

640320000

640330000

640340000

640351110

640351150

640351190

640351910

640351950

640351990

640359110

640359310

640359350

640359390

640359500

640359910

640359950

640359990

640391110

640391130

640391160

640391180

640391910

640391930

640391960

640391980

640399110

640399310

640399330

640399360

640399380

640399500

640399910

640399930

640399960

640399980

640411000

640419100

640419900

640420100

640420900

640510100

640510900

640520100

640520910

640520990

640590100

640590900

640610190

640620100

640620900

640699300

640699800

681019310

681091100

681091900

681099000

690100900

690510000

690590000

690710000

690790910

690790930

690790990

690810100

690810900

690890210

690890290

690890510

690890910

690890930

690890990

691010000

691090000

691110000

691190000

691200100

691200300

691200500

691200900

691390930

691490900

700319901

700319909

700320001

700320009

700330000

700420910

700420990

700490700

700490921

700490929

700490981

700490989

700800200

701090100

701090210

701090311

701090319

701090410

701090450

701090510

701090530

701090550

701090611

701090619

701090671

701090679

701090710

701310000

701321110

701321190

701321910

701321990

701329100

701329510

701329590

701329910

701329990

701331900

701332000

701339100

701339990

701391100

701391900

701399000

720810000

720825000

720826000

720827000

720836000

720837100

720837900

720838100

720838900

720839100

720839900

720840100

720840900

720851100

720851300

720851500

720851910

720851990

720852100

720852910

720852990

720853100

720853900

720854100

720854900

720890100

720890900

720916900

720917900

720926100

720926900

720927900

721041100

721041900

721049100

721049900

721050100

721050909

721070310

721070390

721070900

721113000

721114100

721114900

721119200

721119900

721123100

721123510

721123910

721123990

721129200

721129500

721129900

721190110

721190190

721190900

721430000

721491100

721491900

721499100

721499310

721499390

721499500

721499610

721499690

721499800

721499900

730120000

730711100

730711900

730719100

730719900

730721000

730722100

730722900

730723100

730723900

730729100

730729300

730729900

730791000

730792100

730792900

730793110

730793190

730793910

730793990

730799100

730799300

730799900

730840900

730890990

730900900

731010000

731210710

731300000

731419000

731700100

731700200

731700400

731700610

731700690

731700900

731811000

731812900

731813000

731814910

731814990

731815100

731815200

731815410

731815490

731815590

731815690

731815810

731815890

731815900

731816100

731816300

731816500

731816910

731816990

731819000

731821000

731822000

731823000

731824000

731829000

732211000

732219000

732310000

732393100

732393900

732394100

732394900

732399100

732399910

732399990

732421000

732429000

732490900

732611000

732619100

732619900

732620300

732620500

732620900

732690300

732690400

732690500

732690600

732690700

732690800

732690910

732690930

732690950

732690970

760410900

760421000

760429100

760429900

760511000

760519000

760611100

760611910

760611930

760611990

760612910

760612930

760612990

760691000

760692000

760810900

760820300

760820910

760820990

761010000

761090900

761410000

761490000

761511000

761519100

761519900

761520000

761610000

761699100

761699900

820231000

820713000

820740100

820740300

820740900

820780900

820790710

820790780

820790910

820790990

820810000

820820000

820830100

820830900

820840000

820890000

820900200

820900800

830910000

841350300

841350500

841350710

841350790

841350900

841370210

841370290

841370300

841370400

841370500

841370610

841370690

841370700

841370800

841370910

841370990

841381900

841382000

841430309

841430919

841430999

841440100

841440900

841451900

841459300

841459500

841459900

841911000

841919000

841981990

842720110

842720190

842720900

842790000

842810910

842810990

842820300

842820910

842820990

842832000

843210100

843210900

843221000

843229100

843229300

843229500

843229900

843230190

843230900

843240100

843240900

843280000

843290000

845811200

845811410

845811490

845811800

845819200

845819400

845819800

845891200

845891800

845899000

848210100

848210900

850110100

850110910

850110930

850110990

850120900

850131900

850132910

850132990

850133900

850134500

850134910

850134990

850140910

850140990

850151900

850152910

850152930

850152990

850153500

850153920

850153940

850153990

850161910

850161990

850162900

850163900

850164000

850410990

850421000

850422100

850422900

850423000

850431310

850431390

850431900

850432300

850432900

850433900

850434000

850610111

850610191

850610911

850610991

850630900

850650100

850710310

850710390

850710810

850710890

850720310

850720390

850720810

850720890

850730930

850730980

850740900

851110900

851120900

851130900

851140900

851150900

851180900

851610110

851610190

851610910

851610990

851621000

851629100

851629500

851629910

851629990

851660100

851660590

851660700

851660900

853521000

853529000

853530100

853530900

853590000

853610100

853610500

853610900

853620100

853620900

853630100

853630300

853630900

853641100

853641900

853649000

853650150

853650190

853650800

853661100

853661900

853669900

853690850

853910900

853921300

853921920

853921980

853922100

853922900

853929300

853929920

853929980

853931100

853931900

853932100

853932500

853932900

853939000

853941000

853949100

853949300

854411100

854411900

854419100

854419900

854420000

854430900

854441900

854449800

854451900

854459100

854459200

854459800

854460100

854460900

854520000

854620100

854620910

854620990

854690900

854810910

854890900

870110000

870120900

870190110

870190200

870190311

870190350

870190500

870210191

870210991

870290190

870290390

870911900

870919900

871200100

871200300

871200800

871631000

871639510

871639590

871639800

871680000

940110900

940120000

940510210

940510290

940510300

940510500

940510910

940510990

940520110

940520190

940520300

940520500

940520910

940520990

940540100

940540310

940540350

940540390

940540910

940540950

940540990

940560910

940560990

940591110

940591190

940591900

940592900

940599900

940600100

940600310

940600390

940600900

ANEKS III

Carine na uvoz koje se primenjuju u Srbiji i Crnoj Gori za proizvode poreklom iz Republike Bugarske, navedene u ovom Aneksu, postepeno će se ukidati u skladu sa sledećim rasporedom:

Od dana stupanja na snagu ovog Sporazuma - na 80% od bazne carine;

Od 1. januara 2005. godine - na 60% od bazne carine;

Od 1. januara 2006. godine - na 40% od bazne carine;

Od 1. januara 2007. godine - carine će biti ukinute.

2710.00 13 00
2710.00 15 00
2710.00 19 00
2710.00 53 00
2710.00 55 00
2710.00 56 00
2710.00 58 00
2710.00 59 00
2814.20 00 00
3102.10 10 00
3102.10 90 00
3102.30 00 90
3303.00 10 90
3303.00 90 90
3601.00 00 00
3602.00 00 00
3603.00 10 00
3603.00 90 00
3917.21 00 00
3922.10 00 00
3922.20 00 00
3922.90 00 00
3923.10 00 00
3923.21 00 00
3923.29 00 00
3923.30 00 10
3923.30 00 90
3923.40 00 90
3923.50 10 00
3923.50 90 00
3923.90 00 10
3923.90 00 90
3924.10 00 00
3924.90 11 00
3924.90 19 00
3924.90 90 00
4011.10 00 00
4011.20 00 19
4011.20 00 99
4011.40 00 00
4011.50 00 00
4011.91 00 11
4011.91 00 19
4011.91 00 90
4011.99 00 00
4012.10 00 00
4012.20 00 00
4012.90 00 00
4013.10 10 00
4013.10 90 20
4013.10 90 99
4013.20 00 00
4013.90 10 00
4013.90 90 10
4013.90 90 30
4818.10 00 90
4818.20 00 00
4818.30 00 00
4818.40 00 90
4818.50 00 00
4818.90 10 00
4818.90 90 00
6101.10 10 00
6101.10 90 00
6101.20 10 00
6101.20 90 00
6101.30 10 00
6101.30 90 00
6101.90 10 00
6101.90 90 00
6102.10 10 00
6102.10 90 00
6102.20 10 00
6102.20 90 00
6102.30 10 00
6102.90 10 00
6102.90 90 00
6103.11 00 00
6103.12 00 00
6103.19 00 00
6103.21 00 00
6103.22 00 00
6103.23 00 00
6103.29 00 00
6103.31 00 00
6103.32 00 00
6103.33 00 00
6103.39 00 00
6103.41 10 00
6103.41 90 00
6103.42 10 00
6103.42 90 00
6103.43 10 00
6103.43 90 00
6103.49 10 00
6103.49 91 00
6103.49 99 00
6104.11 00 00
6104.12 00 00
6104.13 00 00
6104.19 00 00
6104.21 00 00
6104.22 00 00
6104.23 00 00
6104.29 00 00
6104.31 00 00
6104.32 00 00
6104.33 00 00
6104.39 00 00
6104.41 00 00
6104.42 00 00
6104.43 00 00
6104.44 00 00
6104.49 00 00
6104.51 00 00
6104.52 00 00
6104.53 00 00
6104.59 00 00
6104.61 10 00
6104.61 90 00
6104.62 10 00
6104.62 90 00
6104.63 10 00
6104.63 90 00
6104.69 10 00
6104.69 91 00
6104.69 99 00
6105.10 00 00
6105.20 10 00
6105.20 90 00
6105.90 10 00
6105.90 90 00
6106.10 00 00
6106.20 00 00
6106.90 10 00
6106.90 30 00
6106.90 50 00
6106.90 90 00
6107.11 00 00
6107.12 00 00
6107.19 00 00
6107.21 00 00
6107.22 00 00
6107.29 00 00
6107.91 00 00
6107.92 00 00
6107.99 00 00
6108.11 10 00
6108.11 90 00
6108.19 10 00
6108.19 90 00
6108.21 00 00
6108.22 00 00
6108.29 00 00
6108.31 10 00
6108.31 90 00
6108.32 11 00
6108.32 19 00
6108.32 90 00
6108.39 00 00
6108.91 00 00
6108.92 00 00
6108.99 10 00
6108.99 90 00
6109.10 00 00
6109.90 10 00
6109.90 30 00
6109.90 90 00
6110.10 10 00
6110.10 31 00
6110.10 39 00
6110.10 91 00
6110.10 99 00
6110.20 10 00
6110.20 91 00
6110.20 99 00
6110.30 10 00
6110.30 91 00
6110.30 99 00
6110.90 10 00
6110.90 90 00
6111.10 10 00
6111.10 90 00
6111.20 10 00
6111.20 90 00
6111.30 10 00
6111.30 90 00
6111.90 00 00
6112.11 00 00
6112.12 00 00
6112.19 00 00
6112.20 00 00
6112.31 10 00
6112.31 90 00
6112.39 10 00
6112.39 90 00
6112.41 10 00
6112.41 90 00
6112.49 10 00
6112.49 90 00
6113.00 10 00
6113.00 90 00
6114.10 00 00
6114.20 00 10
6114.20 00 90
6114.30 00 00
6114.90 00 00
6115.11 00 00
6115.12 00 00
6115.19 10 00
6115.19 90 00
6115.20 11 00
6115.20 19 00
6115.20 90 00
6115.91 00 00
6115.92 00 00
6115.93 10 00
6115.93 30 00
6115.93 91 00
6115.93 99 00
6115.99 00 00
6116.10 20 00
6116.10 80 00
6116.91 00 00
6116.92 00 00
6116.93 00 00
6116.99 00 00
6117.10 00 00
6117.20 00 00
6117.80 10 00
6117.80 90 00
6117.90 00 00
6201.13 00 00
6201.19 00 00
6201.93 00 00
6201.99 00 00
6202.12 10 00
6202.12 90 00
6202.13 10 00
6202.13 90 00
6202.19 00 00
6202.93 00 00
6202.99 00 00
6205.30 00 00
6206.40 00 00
6207.29 00 00
6207.92 00 00
6207.99 00 00
6208.11 00 00
6208.19 10 00
6208.19 90 00
6208.22 00 00
6208.29 00 00
6208.91 90 00
6208.92 10 00
6208.92 90 00
6208.99 00 00
6209.10 00 00
6209.30 00 00
6209.90 00 00
6210.10 10 00
6210.10 91 00
6210.10 99 00
6210.20 00 00
6210.30 00 00
6210.40 00 00
6210.50 00 00
6211.11 00 00
6211.12 00 00
6211.20 00 00
6211.31 00 00
6211.32 10 00
6211.32 20 00
6211.32 90 00
9211.33 10 00
6211.33 90 00
6211.39 10 00
6211.39 90 00
6211.41 00 00
6211.42 00 10
6211.42 00 20
6211.42 00 90
6211.43 00 10
6211.43 00 90
6211.49.00 10
6211.49 00 90
6212.10 00 00
6212.20 00 00
6212.30 00 00
6212.90 00 10
6212.90 00 90
6213.10 00 00
6213.20 00 00
6213.90 00 00
6214.10 00 00
6214.20 00 00
6214.30 00 00
6214.40 00 00
6214.90 10 00
6214.90 90 00
6215.10 00 00
6215.20 00 00
6215.90 00 00
6216.00 00 00
6217.10 00 00
6217.90 00 00
6301.10 00 00
6301.20 10 00
6301.20 91 00
6301.20 99 00
6301.30 10 00
6301.30 90 00
6301.40 10 00
6301.40 90 00
6301.90 10 00
6301.90 90 00
6302.10 10 00
6302.10 90 00
6302.21 00 00
6302.22 10 00
6302.22 90 00
6302.29 10 00
6302.29 90 00
6302.31 10 00
6302.31 90 00
6302.32 10 00
6302.32 90 00
6302.39 10 00
6302.39 30 00
6302.39 90 00
6302.40 00 00
6302.51 10 00
6302.51 90 00
6302.52 00 00
6302.53 10 00
6302.53 90 00
6302.59 00 00
6302.60 00 00
6302.91 10 00
6302.91 90 00
6302.92 00 00
6302.93 10 00
6302.93 90 00
6302.99 00 00
6303.11 00 00
6303.12 00 00
6303.19 00 00
6303.91 00 00
6303.92 10 00
6303.92 90 00
6303.99 10 00
6303.99 90 00
6304.11 00 00
6304.19 10 00
6304.19 30 00
6304.19 90 00
6304.91 00 00
6304.92 00 00
6304.93 00 00
6304.99 00 00
6305.10 00 00
6305.20 00 00
6305.32 11 00
6305.32 81 00
6305.32 89 00
6305.32 90 00
6305.33 10 00
6305.33 91 00
6305.33 99 00
6305.39 00 00
6305.90 00 00
6306.11 00 00
6306.12 00 00
6306.19 00 00
6306.21 00 00
6306.22 00 00
6306.29 00 00
6306.31 00 00
6306.39 00 00
6306.41 00 00
6306.49 00 00
6306.91 00 00
6306.99 00 00
6307.10 10 00
6307.10 30 00
6307.10 90 00
6307.20 00 00
6307.90 10 00
6307.90 91 00
6307.90 99 00
6308.00 00 00
6309.00 00 00
6310.10 10 00
6310.10 30 00
6310.10 90 00
6310.90 00 00
6401.10 00 00
6401.91 00 00
6401.92 00 00
9401.99 00 00
6402.12 10 00
6402.12 90 00
6402.19 00 00
6402.20 00 00
6402.30 00 00
6402.91 00 00
6402.99 00 00
6403.12 00 00
6403.19 00 00
6403.20 00 00
6403.30 00 00
6403.40 00 00
6403.51 00 00
6403.59 00 00
6403.91 00 00
6403.99 00 00
6404.11 00 00
6404.19 00 00
6404.20 00 00
6405.10 10 00
6405.10 90 00
6405.20 10 00
6405.20 91 00
6405.20 99 00
6405.90 10 00
6405.90 90 00
6406.10 11 00
6406.10 19 00
6406.10 90 00
6406.20 00 00
6406.91 00 00
6406.99 00 00
6907.10 00 00
6907.90 00 00
6908.10 00 00
6908.90 00 00
6910.10 00 00
6910.90 00 00
6911.10 00 00
6911.90 00 10
6911.90 00 90
6912.00 10 10
6912.00 10 20
6912.00 10 90
6912.00 30 10
6912.00 30 20
6912.00 30 90
6912.00 50 10
6912.00 50 20
6912.00 50 90
6912.00 90 10
6912.00 90 20
6912.00 90 90
7003.12 91 00
7003.12 99 00
7003.19 90 00
7003.20 00 00
7003.30 00 00
7004.20 91 00
7004.90 70 00
7004.90 92 00
7004.90 98 00
7005.10 00 00
7005.21 00 00
7005.29 00 00
7005.30 00 00
7007.11 00 00
7007.19 00 90
7007.29 00 00
7008.00 21 00
7008.00 29 00
7008.00 80 00
7009.10 00 00
7009.91 00 00
7009.92 00 00
7010.20 00 00
7010.91 10 00
7010.91 21 00
7010.91 29 00
7010.91 60 00
7010.91 90 00
7010.92 10 00
7010.92 21 00
7010.92 29 00
7010.92 60 00
7010.92 90 90
7010.93 10 00
7010.93 21 00
7010.93 29 00
7010.93 61 00
7010.93 69 00
7010.93 90 00
7010.94 20 00
7010.94 60 00
7010.94 90 00
7012.00 00 00
7013.10 00 00
7013.21 11 00
7013.21 19 00
7013.21 91 00
7013.21 99 00
7013.91 10 00
7013.91 90 00
7013.99 10 00
7019.11 00 00
7019.12 00 00
7019.19 00 90
7019.31 00 90
7019.32 00 00
7019.39 00 90
7019.40 00 00
7019.51 00 00
7019.59 00 00
7019.90 00 90
7020.00 00 00
7207.11 11 00
7207.11 90 00
7207.12 90 00
7207.19 11 00
7207.19 15 00
7207.19 19 00
7207.19 31 00
7207.19 39 00
7207.19 90 00
7207.20 11 00
7207.20 15 00
7207.20 17 00
7207.20 19 00
7207.20 32 00
7207.20 39 00
7207.20 51 00
7207.20 55 00
7207.20 57 00
7207.20 59 00
7207.20 71 00
7207.20 79 00
7207.20 90 00
7208.25 00 00
7208.26 00 00
7208.27 00 00
7208.36 00 00
7208.37 90 00
7208.38 90 00
7208.39 90 00
7208.40 10 00
7208.51 99 00
7208.52 99 00
7208.53 90 00
7208.54 10 00
7208.54 90 00
7209.16 90 90
7209.17 90 99
7209.18 91 90
7209.18 99 90
7209.26 90 00
7209.27 90 90
7209.28 90 00
7209.90 10 90
7209.90 90 00
7210.70 39 10
7210.70 39 90
7210.70 90 00
7211.14 10 00
7211.14 90 00
7211.19 20 00
7211.19 90 00
7211.23 10 00
7211.23 51 00
7211.23 99 00
7211.29 20 00
7211.29 50 00
7211.90 11 00
7211.90 19 00
7211.90 90 90
7212.40 10 00
7212.40 91 00
7212.40 93 00
7212.40 98 90
7212.50 51 20
7213.10 00 00
7213.20 00 00
7213.91 10 00
7213.91 41 00
7213.91 49 90
7213.91 70 00
7213.91 90 00
7213.99 10 00
7213.99 90 00
7214.10 00 00
7214.20 00 00
7214.30 00 00
7214.91 10 00
7214.91 90 00
7214.99 10 00
7214.99 31 00
7214.99 39 00
7214.99 50 00
7214.99 61 00
7214.99 69 00
7214.99 80 00
7214.99 90 00
7215.10 00 00
7215.50 11 00
7215.50 19 00
7215.50 30 00
7215.50 90 00
7215.90 90 00
7217.10 10 00
7217.10 31 00
7217.39 00 00
7217.10 50 00
7217.10 90 00
7217.90 10 00
7217.90 30 00
7217.90 50 00
7217.90 90 00
7218.91 90 00
7218.99 11 00
7218.99 19 00
7218.99 20 00
7218.99 91 00
7218.99 99 00
7223.00 19 10
7223.00 19 90
7223.00 99 90
7224.10 00 00
7224.90 05 00
7224.90 08 00
7224.90 15 00
7224.90 19 00
7224.90 31 00
7224.90 39 00
7224.90 91 00
7224.90 99 00
7227.20 00 00
7227.90 00 00
7228.20 11 00
7228.20 19 00
7228.20 50 00
7228.20 80 00
7228.30 20 00
7228.30 60 90
7228.30 70 00
7228.30 89 00
7228.40 10 00
7228.40 90 00
7228.50 60 90
7228.50 70 00
7228.50 89 00
7228.60 81 00
7228.60 89 00
7229.20 00 00
7229.90 50 00
7229.90 90 00
7309.00 10 00
7309.00 30 00
7309.00 51 00
7309.00 59 00
7309.00 90 00
7310.10 00 00
7310.21 10 00
7310.21 91 00
7310.21 99 00
7310.29 00 00
7324.10 90 00
7325.91 00 00
8212.10 10 00
8212.10 90 00
8212.20 00 00
8212.90 00 00
8311.10 10 00
8311.10 90 00
8311.20 00 00
8403.10 00 10
8403.10 00 90
8413.11 00 00
8413.19 90 00
8413.20 90 00
8413.30 00 29
8413.30 00 90
8413.40 00 00
8413.50 00 91
8413.50 00 92
8413.50 00 99
8413.60 00 91
8413.60 00 92
8413.60 00 93
8413.60 00 94
8413.60 00 99
8413.70 00 91
8413.70 00 92
8413.70 00 99
8413.81 90 00
8413.82 00 00
8413.91 00 00
8413.92 00 00
8414.20 00 90
8414.30 00 29
8414.30 00 91
8414.30 00 92
8414.30 00 99
8414.40 00 10
8414.40 00 20
8414.40 00 90
8414.51 90 00
8414.59 30 00
8414.59 50 00
8414.59 90 00
8414.60 00 00
8414.80 00 91
8414.80 00 92
8414.80 00 93
8414.80 00 99
8419.31 00 00
8419.32 00 00
8419.39 10 00
8419.39 90 00
8427.10 10 00
8427.10 90 00
8427.20 00 10
8427.20 00 90
8427.90 00 00
8429.40 00 11
8429.40 00 90
8458.11 20 00
8458.11 41 00
8458.11 49 00
8458.11 80 00
8458.19 20 00
8458.19 40 00
8458.19 80 00
8458.91 20 00
8458.91 80 00
8458.99 00 00
8481.80 11 00
8481.80 19 00
8481.80 31 00
8481.80 39 00
8481.80 51 00
8482.10 90 00
8482.30 00 10
8504.10 91 00
8504.10 99 00
8504.21 00 00
8504.22 10 00
8504.22 90 00
8504.23 00 00
8504.31 31 00
8504.31 39 00
8504.31 90 00
8504.32 30 00
8504.32 90 00
8504.33 90 00
8504.34 00 00
8504.40 30 00
8504.40 50 00
8504.40 93 00
8504.40 94 00
8504.40 96 00
8504.40 97 00
8504.40 99 10
8504.40 99 20
8504.40 99 90
8504.50 90 00
8516.10 11 00
8516.10 19 00
8516.10 91 00
8536.10 10 00
8536.10 50 00
8536.10 90 00
8536.20 10 00
8536.20 90 00
8536.30 10 00
8536.30 30 00
8536.30 90 00
8536.50 07 00
8536.61 10 00
8536.61 90 00
8539.10 90 00
8539.21 30 00
8539.21 92 00
8539.21 98 00
8539.22 10 00
8539.22 90 00
8539.29 30 00
8539.29 92 00
8539.29 98 00
8539.31 10 00
8539.31 90 00
8539.32 10 00
8539.32 50 00
8539.32 90 00
8539.39 00 00
8539.41 00 00
8539.49 10 00
8539.90 10 00
8544.11 10 00
8544.11 90 00
8544.19 10 00
8544.19 90 00
8544.20 00 00
8544.30 10 00
8544.30 90 00
8544.41 10 00
8544.41 90 00
8544.49 20 00
8544.49 80 00
8544.51 10 00
8544.51 90 00
8544.59 10 00
8544.59 20 00
8544.59 80 00
8544.60 10 00
8544.60 90 00
8544.70 00 00
8701.90 31 00
8712.00 00 10
8712.00 00 90
9028.10 00 00
9028.20 00 10
9028.20 00 20
9028.20 00 90
9028.30 11 00
9028.30 19 00
9028.30 90 00
9028.90 10 00
9028.90 90 00
9401.10 10 00
9401.10 90 00
9401.20 00 00
9401.30 10 00
9401.30 90 00
9401.40 00 00
9401.50 00 00
9401.61 00 10
9401.61 00 90
9401.69 00 10
9401.69 00 90
9401.71 00 00
9401.79 00 00
9401.80 00 00
9401.90 10 00
9401.90 30 00
9401.90 80 00
9403.10 10 00
9403.10 51 00
9403.10 59 00
9403.10 91 00
9403.10 93 00
9403.10 99 00
9403.20 10 00
9403.20 91 00
9403.20 99 00
9403.30 11 00
9403.30 19 00
9403.30 91 00
9403.30 99 00
9403.40 10 00
9403.40 90 00
9403.50 00 00
9403.60 10 00
9403.60 30 00
9403.60 90 00
9406.00 10 00
9406.00 31 00
9406.00 39 00
9406.00 90 10
9406.00 90 20
9406.00 90 90
9607.11 00 00
9607.19 00 00
9607.20 10 00
9607.20 90 00
9617.00 11 00
9617.00 19 00
9617.00 90 00

ANEKS IV

LISTA PROIZVODA IZ ČLANA 8

Količinska ograničenja uvoza u Srbiju i Crnu Goru i mere jednakog dejstva za proizvode iz dolenavedene liste, a poreklom su iz Republike Bugarske progresivno će se ukidati do 31. decembra 2004. godine.

7208 10 00 90
7208 25 00 00
7208 26 00 00
7208 27 00 00
7208 36 00 00
7208 37 90 00
7208 38 90 00
7208 39 90 00
7208 40 10 00
7208 51 99 00
7208 52 99 00
7208 53 90 00
7208 54 10 00
7208 54 90 00
7209 16 90 90
7209 17 90 99
7209 18 91 90
7209 18 99 90
7029 26 90 00
7209 27 90 90
7209 28 90 00
7209 90 10 90
7209 90 90 00
7211 14 10 00
7211 14 90 00
7211 19 20 00
7211 19 90 00
7211 23 10 00
7211 23 51 00
7211 23 99 00
7211 29 20 00
7211 29 50 00
7211 90 11 00
7211 90 19 00
7211 90 90 90

ANEKS V

(u skladu sa stavom 1 člana 25)

O INTELEKTUALNOJ SVOJINI

1. Stav 1 člana 25 odnosi se na sledeće multilateralne konvencije:

- Konvencija o osnivanju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (1967, izmenjena 1979);

- Sporazum STO o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine od 15. aprila 1994. godine (Sporazum TRIPS);

- Međunarodna konvencija o zaštiti izvođača, proizvođača fonograma i ustanova za radiodifuziju od 26. oktobra 1961. (Rimska konvencija),

- Ničanski aranžman o međunarodnoj klasifikaciji roba i usluga radi registrovanja žigova (Ženeva 1977. izmenjen 1979);

- Madridski aranžman o međunarodnom registrovanju žigova (1891, izmenjen 1900, 1911, 1925, 1934, 1957, 1967 i izmenjen 1979);

- Protokol uz Madridski aranžman o međunarodnom registrovanju žigova, (Madrid, 27. jun 1989);

- Budimpeštanski sporazum o međunarodnom priznanju depozita mikroorganizama radi postupka patentiranja (Budimpešta, 1977);

- Međunarodna konvencija o zaštiti novih biljnih sorti (UPOV konvencija, Akt iz Ženeve, 1991);

- Haški sporazum o međunarodnom prijavljivanju uzoraka i modela (Haški dokument, 1960).

Mešoviti komitet može da odluči da će se stav 1 člana 25 primenjivati i na druge multilateralne konvencije.

2. Strane ugovornice potvrđuju značaj koji pripadaju obavezama koje proističu iz sledećih multilateralnih konvencija:

- Bernska konvencija o zaštiti književnih i umetničkih dela od 9. septembra 1886 (Pariski akt, 1971);

- Pariska konvencija o zaštiti industrijske svojine od 20. marta 1883, (Stokholmski akt, 1967. izmenjen 1979);

- Ugovor o saradnji u oblasti patenata (Vašington 1970, izmenjen 1979. i modifikovan 1984).

Sledeći