PRAVILNIK
O NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU ZA STICANJE SPECIJALISTIČKOG OBRAZOVANJA U STRUČNOJ ŠKOLI ZA ESTETIKU, STIL I KULTURU TELA U BEOGRADU

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 16/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program za sticanje specijalističkog obrazovanja u Stručnoj školi za estetiku, stil i kulturu tela u Beogradu, i to:

1. za obrazovne profile u području rada lične usluge:

1) estetičar specijalista za dekorativnu kozmetiku - šminker i

2) frizer stilista - kreator frizure;

2. za obrazovne profile u području rada zdravstvo i socijalna zaštita:

1) estetičar specijalista za aparaturnu kozmetiku;

2) estetičar specijalista za kulturu tela - fitnesterapeut, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Nastavni plan i program iz člana 1 ovog pravilnika ostvaruje se u skladu sa:

1. Pravilnikom o nastavnom planu i programu za sticanje specijalističkog obrazovanja u jednogodišnjem trajanju u stručnoj školi za obrazovne profile u području rada zdravstvo i socijalna zaštita ("Prosvetni glasnik", broj 12/97), i to programom stranog jezika;

2. Pravilnikom o nastavnom planu i programu za sticanje specijalističkog obrazovanja u jednogodišnjem trajanju u stručnoj školi za obrazovne profile u području rada ostalo - delatnost ličnih usluga ("Prosvetni glasnik", broj 3/97), i to programom stranog jezika i socijalne psihologije.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".

Područje rada: DELATNOST LIČNIH USLUGA

Obrazovni profil: ESTETIČAR SPECIJALISTA ZA DEKORATIVNU KOZMETIKU - ŠMINKER

CILJ I ZADACI
OBRAZOVANJA I VASPITANJA

Osim opštih ciljeva i zadataka obrazovanja i vaspitanja utvrđenih u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 62/2003, 64/2003, 58/2004 i 62/2004), nastavnim planom i programom obrazovanja za obrazovni profil estetičar specijalista za dekorativnu kozmetiku - šminker, utvrđeni su i posebni ciljevi i zadaci kojima se obezbeđuje sticanje obrazovnih standarda i stručnih kompentencija za samostalno obavljanje profesionalnih aktivnosti iz delokruga rada estetičara specijaliste za dekorativnu kozmetiku - šminker.

Cilj obrazovanja jeste:

- sticanje stručnih kompentencija za samostalnu organizaciju salona za dekorativnu kozmetiku i

- uspešno obavljanje profesionalnih aktivnosti iz delokruga rada estetičara specijaliste za dekorativnu kozmetiku - šminkera.

Oblast stručnih kompentencija:

1. Opremanje salona i organizovanje rada u njemu.

2. Kreiranje i aplikovanje dekorativne šminke u skladu sa osobenostima ličnosti, estetskim kriterijumima i zahtevima mode.

3. Kreiranje i aplikovanje korektivne i kamuflažne šminke kod raznih vrsta deformiteta i estetskih nesavršenosti.

4. Kreiranje i aplikovanje scenske šminke za pozorišne, filmske i televizijske.

5. Kreiranje i aplikovanje trajne šminke i tetovaže.

6. Aplikovanje privremene i trajne šminke za kamuflažu gubitka kose.

7. Kreiranje dekorativnih i korektivnih procedura na noktima.

8. Osposobljavanje klijenata sa trajnim deformitetima i anomalijama, da sami aplikuju dekorativnu, korektivnu i kamuflažnu šminku.

9. Prezentacija i prodaja aparata, instrumenata, pribora i preparata za dekorativnu kozmetiku.

10. Obučava učenike srednjih škola za sprovođenje dekorativnih kozmetičkih procedura.

11. Vodi menadžment i marketing salona.

Trajanje obrazovanja: Specijalizacija u trajanju jedne godine i šest meseci.

USLOVI ZA UPIS KANDIDATA

Pravo upisa imaju kandidati koji su završili srednje obrazovanje u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju u područjima rada:

- zdravstvo i socijalna zaštita - obrazovni profili - kozmetički tehničar i kozmetoterapeut - delatnost ličnih usluga obrazovni profil kozmetičar, manikir i pedikir i scenski masker - vlasuljar ili gimnaziju, pod uslovom da imaju najmanje dve godine radnog iskustva u struci.

Pri rangiranju kandidata za upis, pored opšteg uspeha iz srednje škole, vrednuju se ocene iz premeta likovna kultura i sociologija.

Područje rada: Delatnost ličnih usluga
Obrazovni profil: Estetičar specijalista za dekorativnu kozmetiku - šminker

NASTAVNI PLAN

R. br.

I OBAVEZNI NASTAVNI PREDMETI
A. Predmeti zajednički za područje rada

PRVA GODINA

DRUGA GODINA

SVEGA ČASOVA

Prvo polugodište

Drugo polugodište

Treće polugodište

T.

P.

Uk.

T.

P.

Uk.

T.

P.

Uk.

T.

P.

Uk.

1.

Strani jezik

2

 

30

2

 

30

 

 

 

4

 

60

2.

Socijalna psihologija

 

 

 

 

 

 

3

 

45

3

 

45

 

B. Stručni predmeti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Kozmetologija

2

 

30

2

 

30

2

 

30

6

 

90

4.

Dermatologija u kozmetici

2

 

30

2

 

30

 

 

 

4

 

60

5.

Dekorativna, kamuflažna i korektivna kozmetika

2

7

135

1

9

150

 

8

120

3

24

405

6.

Trajna šminka

 

 

 

 

 

 

 

7

105

 

7

105

7.

Teorija forme i likovna kultura

 

2

30

 

2

30

 

2

30

 

6

90

8.

Estetska nega ruku

 

 

 

1

4

75

 

 

 

1

4

75

9.

Dekorativna i korektivna kozmetika nokata

 

 

 

 

 

 

1

3

60

1

3

60

10.

Estetska nega stopala (pedikir)

2

7

135

 

 

 

 

 

 

2

7

135

11.

Primena računarske tehnologije u struci

 

 

 

 

3

45

 

 

 

 

3

45

12.

Osnove menadžmenta i marketinga

2

 

30

2

 

30

2

 

30

6

 

90

       Ukupno obavezne nastave:

12

16

420

10

18

420

8

20

420

30

54

1260

       Svega časova:

28

420

28

420

28

420

84

1260

       Ukupno izborna nastava:

2

30

2

30

2

30

6

90

Obavezna nastava + izborna nastava

30

450

30

450

30

450

90

1350

II IZBORNA NASTAVA

Red. br.

II IZBORNI PREDMETI

 

 

Sed.

Uk.

1.

Psihologija

2

60

2.

Pedagogija

2

60

 

Stručna oblast

 

 

 

1) Estetika i stil odevanja

2

60

 

2) Ishrana i estetski izgled

2

60

 

Ukupno izborne nastave:

2

60

Učenik bira izborne predmete iz ponuđenih oblasti, s tim što se sam opredeljuje za obrazovni program i raspored učenja. Ukupan broj časova izborne nastave u polugodištu je 2 časa sedmično, odnosno 30 časova zbirno u polugodištu.

Specijalistički ispit:

Nakon uspešnog završetka programa obrazovanja kandidati polažu specijalistički ispit.

Sadržaj specijalističkog ispita je sastavni deo nastavnog programa obrazovanja i vaspitanja.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Programi obrazovanja koncipirani su tako da u praktičnoj realizaciji omoguće primenu najsavremenijih naučnih i stručnih saznanja, postupaka i metoda rada koji su provereni u praksi. Otuda, u programima nisu navedene konkretne metode rada, instrumenti, uređaji i pribor koji će biti korišćen u realizaciji programa.

Tako koncipirani programi obrazovanja mogu biti uspešno ostvareni i daće projektovane obrazovne ishode ako škola, koja je nosilac organizacije i sprovođenja obrazovnog procesa:

- utvrdi koje radne organizacije i privatni saloni, u konkretnoj sredini ili širem okruženju, po svojoj razvijenosti, raznovrsnosti rada, opremljenosti materijalno-tehničkoj i prostornoj, kadrovskoj strukturi i savremenosti radne tehnologije i organizacije rada obezbeđuju potrebne zahteve propisane ciljevima i zadacima programa obrazovanja za njihovo uspešno ostvarivanje;

- sa odgovarajućim radnim organizacijama postigne sporazum o saradnji u smislu da te organizacije prihvate da budu suorganizatori i nosioci (realizatori) dela programa obrazovanja, a posebno programa praktične nastave;

- utvrdi organizacioni model rasporeda i organizacije ostvarivanja programa obrazovanja koji će biti usklađen sa uslovima, potrebama kandidata i drugim značajnim odrednicama;

- angažuje najistaknutije stručnjake iz izabrane ustanove koja je prihvatila da bude učesnik u ostvarivanju programa, a koji bi bili predavači (i mentori) za pojedine oblasti utvrđene programom obrazovanja;

- na osnovu uvida u konkretnu opremljenost odgovarajuće - nastavne baze za ostvarivanje programa, zajedno sa stručnjacima-izvođačima nastave, priprema operativne programe obrazovanja i utvrđuje dinamiku njihove realizacije.

U operativnom programiranju treba da budu navedene konkretne metode rada koje se koriste u radnom procesu, određeno vreme koje je potrebno za osposobljavanje kandidata da savladaju tehnike izvođenja svake navedene metode, zatim, najpogodniji pedagoški oblici rada sa kandidatima i slično. To znači da će konkretna organizacija ostvarivanja plana i programa obrazovanja, pridržavajući se utvrđenih opštih principa i sadržaja programa, biti onoliko različita, koliko su dozvoljene stručne razlike u metodu i organizaciji rada razvijenih radnih sredina.

Poželjno je da škola kandidatima, tokom obrazovnog ciklusa, obezbedi uvid u rad u više stručnih organizacija iste ili slične delatnosti, što znači i praktično osposobljavanje za rad po različitim metodama. To će im, dalje, obezbediti širi stručno-praktični opseg znanja i uspešniju radnu pokretljivost. Kao minimum u toku obrazovnog ciklusa, u svim uslovima, kandidatima treba obezbediti da određeno vreme praktične obuke provedu u vrhunskim stručnim sredinama, koje predstavljaju stručno-metodološke centre za unapređivanje rada u odgovarajućoj struci.

Predavači, neposredni realizatori programa, u okviru individualnih priprema za izvođenje nastave, treba da upoznaju programe stručnog obrazovanja koje su učenici stekli tokom redovnog srednjoškolskog obrazovanja i predavanja primere već stečenim znanjima, s jedne strane, i mogućnostima i potrebama kandidata, s druge strane. Efikasnosti i racionalizaciji obrazovnog procesa znatno će doprineti saradnja tima predavača, zajedničko planiranje, jedinstven pristup i koordinacija u radu.

Vremenski okvir za realizaciju programa koji je dat planom obrazovanja, odgovara prvenstveno obrazovanju onih kandidata koji nemaju prethodna konkretna praktična znanja stečena u procesu rada.

Međutim, ukoliko se u obrazovni proces uključuju kandidati sa, manje ili više, već stečenim praktičnim znanjem, onda škola, srazmerno nivou tih znanja (što se proverava polaganjem ispita), može osloboditi kandidata onog fonda časova koji su u planu realizacije programa predviđeni za sticanje tih znanja.

Organizaciona šema rasporeda razredno-časovne nastave planom nije striktno zadana. Jer, zavisno od konkretnih uslova, organizacije i metode rada, moguće je operativnim programom predvideti takav raspored ostvarivanja programa po kome će kandidati, primera radi, prvih šest nedelja biti isključivo na teorijskoj nastavi, a zatim imati blok praktična nastava od tri nedelje. Zatim sledi uvežbavanje stečenih praktičnih znanja do nivoa veštine u tronedeljnom ciklusu nastave u bloku. Ukupno predviđen broj časova mora biti ispoštovan u svakom organizacionom modelu. Konkretan raspored u mnogom zavisi, između ostalog, i od toga da li kandidati imaju prethodna znanja i neposredno radno iskustvo u ovoj oblasti ili ne, zatim koliki je broj kandidata, da li programe ostvaruju uz rad ili iz rada i slično.

OSTVARIVANJE OBRAZOVNOG PROGRAMA

1. Broj i struktura nastavnih sedmica

Oblik obrazovnog rada

Prvo polugodište

Drugo polugodište

Treće polugodište

Priprema specijalističkog ispita

Ukupno

Predavanja i vežbe

 

15 sedmica

15 sedmica

 

45 sedmica

Konsultativna nastava

2 sedmice

2 sedmice

2 sedmice

 

6 sedmica

Priprema specijalističkog ispita

-

-

-

4

4 sedmice

Polaganje ispita

2 sedmice

2 sedmice

2 sedmice

2

8 sedmice

Svega

19 sedmica

19 sedmica

19 sedmica

6 sedmica

63 sedmica

2. Sedmični fond časova

Polugodište

Obavezni predmeti

Izborni predmeti

Priprema specijalističkog ispita

Konsult. nastava -fakultat.

Ukupno

Prvo

28

2

 

2

30+2

Drugo

28

2

 

2

30+2

Treće

28

2

 

2

30+2

 

-

-

30

 

30

3. Ostvarivanje praktične nastave

1. Broj učenika u odeljenju iznosi do 20.

2. Teorijska nastava se, po pravilu, ostvaruje sa celim odeljenjem.

3. Za ostvarivanje praktične nastave, odeljenja se dele grupe. Broj učenika u grupi je do 10.

PRIMENA RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE U STRUCI

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta je sticanje računarske pismenosti i osposobljavanje učenika da računarsku tehnologiju koriste u svom praktičnom profesionalnom radu.

Zadaci izučavanja predmeta su:

- upoznavanje učenika sa unutrašnjom organizacijom savremenih računarskih sistema;

- osposobljavanje učenika za korišćenje grafičkih operativnih sredina;

- osposobljavanje učenika da koriste programe za obradu teksta;

- osposobljavanje učenika za korišćenje multimedijskih aplikacija;

- osposobljavanje učenika za komuniciranje primenom računara;

- osposobljavanje učenika da kompjutersku tehnologiju koriste u svom profesionalnom praktičnom radu.

DRUGO POLUGODIŠTE
(3 časa sedmično, 45 ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

UVOD (4)

Cilj izučavanja predmeta.

Informatička tehnologija i savremeno društvo.

Kratak istorijat razvoja računarske tehnologije.

RAČUNARSKI SISTEMI (11)

Struktura računarskog sistema.

Hardver.

Mikroprocesori.

Magistrale. Memorije.

Periferijski uređaji i interfejs.

Povezivanje hardverskih komponenti.

Struktura PC-a. Kućište, monitor, tastatura, miš.

Periferijski uređaji.

Softver.

Osnovni pojmovi i karakteristike.

Operativni sistemi.

Funkcije operativnih sistema.

Karakteristike savremenih operativnih sistema.

Razvojni softver.

Prevodioci i interpretatori.

Razvojna okruženja.

Aplikativni programi.

Uslužni programi.

Licence. Zaštita. Virusi.

GRAFIČKE OPERATIVNE SREDINE (10)

Osnovni pojmovi i karakteristike.

Prozor, miš, ikonice, padajući meni.

Pokretanje aplikacija u grafičkom radnom okruženju. Unos i editovanje teksta.

Startovanje aplikacija.

Istovremeno izvršavanje više aplikacija i prelaženje iz jedne aplikacije u drugu.

Rad sa diskovima i datotekama.

OBRADA TEKSTA (10)

Strukturni elementi obrade.

Principi daktilografije. Unošenje teksta u računar.

Čuvanje teksta i zatvaranje datoteke. Završetak rada.

Učitavanje dokumenta i unošenje izmena.

Rad sa blokovima.

Rad sa više dokumenata.

Oblikovanje dokumenta.

Nabrajanje u tekstu.

Fusnote.

Obeležavanje stranica.

Kreiranje zaglavlja i podnožja.

Rad sa tabelama.

Umetanje slika u tekst.

Štampanje dokumenata.

RAČUNARSKE KOMUNIKACIJE (6)

Načini komunikacije između računara.

Računarske mreže. Internet i Intranet.

Rad sa čitačima interneta.

Elektronska pošta.

MULTIMEDIJSKE APLIKACIJE (4)

Korišćenje multimedijskih aplikacija.

Korišćenje CD-a.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Primena računarske tehnologije je nastavni predmet koji ima dvojaku funkciju: prva se odnosi na one učenike koji ne poseduju osnovna znanja o korišćenju računarske tehnologije u savremenom životu, uključujući i profesionalne aktivnosti; druga funkcija se odnosi na učenike koji imaju osnovna znanja o funkciji i značaju kompjuterske tehnologije, ali nemaju znanja o primeni računarske tehnologije u struci. Svrha izučavanja predmeta za sve učenike jeste da se kroz praktičan rad i vežbanja osposobe da samostalno koriste računarsku tehnologiju u kreiranju savremenih frizura i harmonizaciji frizura sa individualnim osobenostima klijenata, kreiranju i harmonizaciji dekorativne, korektivne i kamuflažne šminke itd.

Nastava se izvodi sa malim brojem učenika (do 10 u grupi), a organizuje se tako da učenici neposredno uvežbavaju tehnike korišćenja računara.

Pri procenjivanju postignuća učenika, nastavnik vrednuje nivo znanja, kreativnost i posebno nivo postignutih praktičnih veština u korišćenju računara.

OSNOVE MENADŽMENTA I MARKETINGA

Cilj i zadaci:

Cilj izučavanja predmeta jeste upoznavanje učenika sa marketing koncepcijom i filozofijom marketinga i osposobljavanje za obavljanje poslova u oblasti uslužnih delatnosti, sa posebnim osvrtom na aplikativnu kozmetiku.

Zadaci nastave su:

- prikaz mogućih koncepata i tehnika za rešavanje esencijalnih problema sa kojima se davalac usluga suočava, sa posebnim osvrtom na istraživanje marketinga usluga, kao i specifičnost marketinga miksa uslužnih delatnosti i u tom kontekstu kozmetologije;

- osposobljavanje učenika da u praktičnom profesionalnom radu primenjuju odgovarajuće koncepte i tehnike marketinga;

- osposobljavanje učenika za uspešno vođenje menadžmenta salona.

PRVO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

DRUGO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

TREĆE POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

OSNOVE MARKETINGA (30)

Marketing kao ekonomski proces

Definisanje marketinga

Marketing i proces društvene reprodukcije

Marketing u našoj privredi

Marketing kao poslovna funkcija

Poslovne aktivnosti koje čine marketing

Koncept marketing Miksa

Upravljanje marketinškim aktivnostima

Koncept integralnog marketinga

Marketing kao poslovna koncepcija

Faktori koji uslovljavaju ulogu i značaj marketinga kao poslovne koncepcije

Evolucija marketinga kao poslovne funkcije

Koncept društvenog marketinga

Marketing kao naučna disciplina

Razvoj marketinške misli

Interdisciplinarnost marketinga

Markentinška filozofija

Odlučivanje u marketingu

Odluke u marketingu

Marketing informacioni sistem (MIS)

Pojam, značaj i svrha MIS-a

MIS i istraživanje tržišta

Funkcionisanje i istraživanje MIS-a

Istraživanje marketinga

Pojam i svrha istraživanja marketinga

Neophodnost istraživanja u marketingu

Predmet istraživanja marketinga

Postupak u istraživanju marketinga

Metode istraživanja marketinga

Ograničenost i nove tendencije u istraživanju marketinga

Analiza tržišta

Pojam tržišta

Funkcija tržišta

Granice efikasnosti tržišnog mehanizma

Podela tržišta

Potencijal tržišta

Segmentacija tržišta

Pojam i svrha segmentacije tržišta

Nužnost primene segmentacije tržišta

Segmentacija tržišta lične potrošnje

Segmentacija tržišta proizvodno-uslužne potrošnje

Istraživanje tržišta

Mesto istraživanja tržišta pri donošenju marketing odluka

Proces planiranja istraživanja tržišta

Podela metoda za istraživanje tržišta

Metodi prikupljanja podataka

Primene statističkih postupaka pri planiranju i realizaciji metoda posmatranja i ispitivanja

Primene statističkih metoda obrade podataka

Psihološki metodi u istraživanju tržišta

Istraživanje tržišta kozmetičkih preparata i kozmetičkih usluga

Istraživanje ponašanja i motiva potrošača

Poznavanje potreba potrošača - pretpostavka planiranja marketinških aktivnosti

Motivi ponašanja potrošača

Pojam motivacije

Klasifikacija motiva

Modeli ponašanja potrošača

Proizvod kao instrument marketing Miksa

Karakteristike proizvoda

Koncept proizvoda u marketingu

Klasifikacije proizvoda u marketingu

Politika proizvodnog programa

Održavanje i eliminisanje proizvoda

Proizvoditi ili kupovati

Novi proizvod - faktor rasta i razvoja preduzeća

Postupak i program uvođenja novog proizvoda u proizvodni program

Koncept životnog ciklusa proizvoda

Cena kao instrument marketing Miksa

Faktori koji utiču na politiku cena

Politika cena

Formulisanje politike cena za nove proizvode

Politika cena preduzeća sa širokim proizvodnim programom

Politika diferenciranja cena

Metode formiranja cena

Promocija kao instrument marketing Miksa

Pojam promocije i njena uloga

Privredna propaganda kao oblik promocije

Neposredna lična prodaja kao oblik promocije

Publicitet

Istraživanje dejstva faktora i merenje efikasnosti različitih oblika promocije kozmetičkih proizvoda i kozmetičkih usluga

Distribucija - kanali prodaje

Kanali distribucija kao instrumenti marketing Miksa

Izbor kanala distribucije

Intenzitet pokrivenosti tržišta

Integracija u okviru kanala prodaje

Fizička distribucija - markentinška logistika

Saradnja proizvođača i kanala prodaje

Kanali distribucije kozmetičkih proizvoda

Organizovanje potrošača i marketing

Dosadašnja iskustva organizovanja i delovanja potrošača

Konzumerizam i markentiška koncepcija

Organizovanje i aktivnost potrošača u našoj zemlji sa osvrtom na organizovanje potrošača u kozmetici

Strategija marketinga

Pojam i svrha strategije markentinga

Kriterijumi izbora marketing strategije

Varijante marketing strategije

Marketing strategija kozmetičkih preparata i usluga

Modeli organizovanja marketinga

Faktori i ciljevi organizovanja marketinga

Organizacioni oblici marketinga

Međunarodni marketing

Marketing i svetsko tržište

Organizacioni oblici poslovanja u spoljnoj trgovini

Strategija nastupa na svetskom tržištu

Istraživanje međunarodnog tržišta

MARKETING USLUGA (30)

Uslužna ekonomija i nova konkurencija

Uslužna ekonomija

Novi principi i pravila u ekonomiji

Strateške opcije i nova konkurencija

Definisanje i pristup kvalitetu usluge

Pojam kvaliteta usluge

Determinante kvaliteta usluge

Opaženi kvalitet usluge i uslužni susret

Analiza popusta u kvalitetu usluge

Upravljanje kvalitetom usluge

Razvoj sistema za upravljanje kvalitetom

Primena TQM pristupa kod usluge

Proces unapređenja kvaliteta usluge

Unapređenje kvaliteta usluge kroz merenje i analizu

Unapređenje kvaliteta kroz benchmarking

Uloga timskog rada u unapređenju kvaliteta usluge u kozmetologiji

Kreiranje organizacije u funkciji ostvarivanja marketing funkciji

Projektovanje organizacije kod potrošačkih i profesionalnih usluga. Odnos između operacija i marketinga

Uspostavljanje tržišno orijentisane organizacije

Realizacija marketing funkcije u tržišno orijentisanoj organizaciji

Kultura organizacije

Integritet organizacije

Marketing istraživanja usluga

Specifičnosti marketing istraživanja kod usluga

Marketing Miks i marketing strategija kod usluga

Specifičnosti rasta profita u uslužnom biznisu

Specifičnosti rasta profita kod pružanja kozmetičkih usluga

Moguće strategije kod uslužnih delatnosti i njihov uticaj na ponašanje uslužnih organizacija

Planiranje marketing strategije uslužnih organizacija

Definisanje uslužne miosije

Uslužno - profitni lanac

Razvijanje marketing strategije

Prošireni marketing Miksa za usluge

Upravljanje uslužnim proizvodom

Uslužni koncept i uslužna ponuda

Sistem pružanja usluga

Sistem pružanja kozmetičkih usluga

Tržišne komunikacije

Priroda, značaj i oblici komunikacija

Specifičnosti tržišnih komunikacija u marketingu usluga

Značaj "Word of mouth" komunikacije

Reklamiranje usluga sa posebnim osvrtom na kozmetičke usluge

Uloga i značaj imidža u uslužnim organizacijama

Unapređenje i upravljanjem imidžom uslužne organizacije

Kreiranje imidža kozmetičkog salona

Kanali distribucije usluga

Moguće strategije distribucije usluga

Franšizing u uslugama

Projektovanje distribucionog kanala kozmetičkih usluga

Upravljanje servisom potrošača

Pojam i suština servisa potrošača

Komponente servisa potrošača

Relativni značaj pojedinih komponenti servisa potrošača

Utvrđivanje servisa potrošača po tržišnim segmentima

Definisanje konkurentskog paketa servisa isporuka

Kontrola realizacije definisanog nivoa servisiranja korisnika kozmetičkih usluga

Uloga kadrova u procesu pružanja usluga

Kadrovi u procesu pružanja usluga

Mogući izvori nezadovoljstva zaposlenog osoblja

Unapređivanje kvaliteta uslužnog osoblja

Zaposleni kao interni potrošači i interni marketing

Uloga potrošača u procesu usluživanja

Kompetentnost potrošača kozmetičkih usluga i proizvoda

OSNOVE USLUŽNOG MENADŽMENTA (30)

- definisanje usluga salona za estetsku negu;

- menadžment salona;

- relationship pristup uslužnom menadžmentu;

- relationship pristup marketingu usluga.

Uslužni ambijent salona

- značaj uslužnog ambijenta salona;

- elementi ambijenta salona.

Upravljanje sredstvima i kapitalom

- vrste sredstava salona;

- obrtni ciklus poslovnih sredstava;

- područje upravljanja poslovnim sredstvima;

- analiza profitabilnosti i obrt poslovnih sredstava;

- model prinosa na angažovana poslovna sredstva salona;

- varijante upravljanja kapitalom i stopom zaduženosti frizerskog salona.

Upravljanje kadrovima u salonu za estetsku negu

- uloga i značaj kadrova u salonu;

- planiranje kadrova;

- izbor kadrova i njihovo uključivanje u rad salona;

- izgradnja stavova privrženosti osoblja;

- izbor menadžera salona.

Upravljanje organizacionim promenama u salonu

- funkcije u organizacionoj strukturi salona;

- princip izgradnje organizacione strukture;

- alternativne organizacione forme;

- koordinacija nabavnih aktivnosti i potrošnje.

Politika nagrađivanja zaposlenih radnika

- kvalitet i kvantitet rada kao kriterijum nagrađivanja;

- praksa stimulativnog nagrađivanja savremenih frizerskih salona.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Osnove menadžmenta i marketinga jeste jedan od stručnih predmeta koji ima značajnu funkciju u promociji i afirmaciji delatnosti estetičara.

Osnovna metodična postavka u realizaciji nastavnog procesa, zasniva se na učenju na mogućim primerima iz profesionalne delatnosti. Takvim pristupom i davanjem zadataka da učenici sami predlažu marketinške programe obezbediće se visoka efikasnost učenja i sticanje znanja primenljivih u praksi.

KOZMETOLOGIJA

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste sticanje znanja o sastavu, dejstvu i nameni savremenih kozmetičkih preparata i sticanje stručnih kompentencija da u profesionalnom radu vrše izbor preparata i preporučuju ih svojim klijentima i pacijentima.

Zadaci nastave su:

- sticanje znanja o kozmetičkim sirovinama koje ulaze u sastav preparata;

- sticanje znanja o vrstama, sastavu i dejstvu, nameni i primeni kozmetičkih preparata;

- ovladavanje veštinama pravilnog izbora preparata;

- sticanje znanja o vrstama, sastavu i dejstvu preparata za negu i zaštitu funkcije kože;

- sticanje znanja o mogućim alergenim reakcijama, toksičnom dejstvu, indikacijama i kontraindikacijama za primenu određene vrste preparata;

- sticanje znanja o vrstama, oblicima i dejstvu preparata za higijensku i estetsku negu;

- sticanje znanja o preparatima i oblicima preparata za dekoraciju kože, kose i nokata;

- sticanje znanja o sastavu, dejstvu i primeni kozmetoterapijskih preparata;

- osposobljavanje učenika da na osnovu kozmetičke dijagnoze vrše pravilan izbor preparata za negu i dekoraciju kože.

PRVO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično teorija, 30 časova ukupno)

DRUGO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično teorija, 30 časova ukupno)

TREĆE POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično teorija, 30 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

KOZMETIČKE SIROVINE (30)

UVOD

Definicija kozmetologije i predmet izučavanja

Definicija i klasifikacija

Nomenklatura sirovina

Aspekti dejstva aktivnih sastojaka - abrazivi

Kontrola kvaliteta i standardi kozmetičkih sirovina

Najznačajnije kozmetičke sirovine

Pregled sirovina biljnog porekla

Taninske droge

Smole, balsami i druge antiseptičke droge

Azuleni i hlorofil

Biljna ulja, masti i voskovi

Aromatične droge i njihov sastav

Vitamini, enzimi

Pregled sirovina životinjskog porekla i njihov značaj

Sterali i derivati sterala

Trigliceridi i njihovi derivati

Voskovi životinjskog porekla

Ekstrakti životinjskih tkiva kao biostimulansi, enzimi, hormoni, liposolubilni vitamini

Pregled sirovina mineralnog porekla

Silicijumova jedinjenja i njihov značaj

Mineralne masti, ulja i voskovi

Oksidi i peroksidi zemnoalkalnih metala

Sulfidi i disulfidi

Oligoelementi kao biostimulansi

Pregled polusintetičkih i sintetičkih sirovina

Celuloza i njeni derivati

Akrilna kiselina i akrilni polimeri

Sintetičke masti, ulja i voskovi - silikonska ulja

Sintetički alkoholi i njihovi estri

Amino baze i njihova primena

Ostale sirovine različitog porekla

Površinski aktivne materije

Definicija, svojstva i površinske pojave

HLB vrednost

Klasifikacija PAM-a - anjon aktivne, katjon aktivne, amfoterne i nejonogene

Osnovno dejstvo i primena

PAM kao solubilizatori

PAM kao peneća sredstva

PAM kao deterdžent

Pregled primene površinski aktivnih materija u kozmetici

Voda kao agens i medijum

Kozmetološki značaj

Kvalitet vode

Purificirana, sterilizovana i destilisana voda

Konzervansi

Podela

Način dejstva i primena

Antioksidansi - kozmetološki značaj

Pigmenti, boje i lakovi

Definicija i klasifikacija

Fiziologija nastanka oseta boje

Hemijska struktura - grupe odgovorne za nastanak boje

Značaj pigmenata, boja i lakova u kozmetologiji

Mirisne esencije - etarska ulja

Hemijska struktura, način dobijanja i kvalitet

Klasifikacija i primena

Ispitivanje kvaliteta etarskih ulja

Kozmetičke sirovine kao iritansi i alergici

Ispitivanje na koži "in vitro" kao prevencija toksičnog delovanja "in vivo"

KOZMETIČKI PREPARATI (30)

Kozmetički preparati opšte namene

Definicija i klasifikacije

Podela preparata prema nameni

Fiziko-hemijski oblici preparata

Pravi rastvori - osobine i fiziološko dejstvo

Koloidni sistemi i njihova svojstva

Emulzioni sistemi. Vrste emulzija i kozmetološki značaj

Suspenzije - osobine, stabilnost, način dobijanja, kozmetološki značaj

Aerosoli - prednosti i nedostaci

Ostali oblici: praškovi, kapsule, kompakta, paste, masti

Farmakologija kozmetičkih preparata

Permeabilnost kože, penetracija i perkutana resorpcija

Način aplikovanja i aspekti resorpcije preparata preko kože

Preparati za održavanje lične higijene

Sapuni - hemijski sastav

Način izrade sapuna

Oblici i vrste sapuna u odnosu na dejstvo

Šamponi - karakteristike i primena

Preparati za kupanje

Preparati za održavanje higijene zuba i usne šupljine - sastav, osobine, dejstvo

Preparati za čišćenje zubnih proteza - sastav, oblici i način primene

Preparati za održavanje intimne higijene - sastav, oblici i primena

Kozmetički preparati za negu kože

Klasifikacija prema osobinama kože

Sastav, oblici, vrste i dejstvo preparata za negu normalne kože

Preparati za čišćenje kože - sastav, oblici

Emolijentne kreme

Hidrantne kreme

Tonizirajući preparati

Maske

Preparati za negu masne kože - sastav, osobine i dejstvo

Sebostatici - osobine i dejstvo

Kozmetičke sirovine kao akna i komedo provocirajući agensi

Preparati za negu suve i posne kože - specifičnosti

Klase preparata specijalne namene

Sastav i dejstvo preparata za negu kože nakon hirurških intervencija

Specifičnosti formulacija i dejstva preparata za negu kože u senescenciji

Preparati za negu kože ruku - specifičnosti sastava i dejstva

Preparati za negu kože muškaraca - karakteristike

Preparati za negu nokata i nokatne potkožice

Kozmetički preparati za negu problematične kože

Preparati za negu kože sa ihtiopzom - sastav, oblici i dejstvo

Preparati za negu kože sa teleangiektazijama - specifičnosti u sastavu

Preparati za negu kože sa dishromijom - sastav, dejstvo i primena

Preparati za negu aknozne kože - karakteristike

Preparati za estetsku negu kože sa rozaceom

Preparati za tretman hiperhidroze - sastav, osobine i dejstvo

Preparati za skidanje hiperkeratotičkih naslaga - sastav i oblici

Kozmetički preparati za zaštitu kose

Preparati za zaštitu od hemijskih agenasa - sastav, osobine, oblici i primena

Preparati za zaštitu od sunčevih zraka - sastav, osobine i mehanizam dejstva

Preparati za zaštitu od insekata - karakteristike

Preparati za zaštitu delje kože - formulacije i dejstvo

Kozmetički preparati za specifične namene

Dezodoransi i antiperspiransi - sastav, oblici, dejstvo i načini primene

Preparati za brijanje

Hemijski depilatori

Mehanički depilatori - hladni i topli vosak

Kozmetički preparati za negu kose

Kondicioneri za kosu - sastav, oblici i dejstvo

Preparati za jačanje i rast kose - tonikumi za kosu

Preparati za premašćivanje kose - sastav, oblici i primena

Kozmetički puderi

Sastav, vrste i oblici pudera

Puderi kao preparati za osnovnu estetsku negu, za zaštitu kože i kao kamuflažni tretman.

DEKORATIVNI PREPARATI (30)

Ruževi za lice - sastav, oblici i primena. Ruževi za usne -sastav, osobine i način izrade

Preparati za dekoraciju očnih kapaka

Lakovi za nokte i osnovni oblici dekorativnih manikir preparata

Polirajuća sredstva, rastvarači lakova, olovke za "frenč manikir" i drugi

Lakovi za kosu

Sastav, dejstvo i primena

Ostali oblici preparata za učvršćivanje kose i održavanje frizure

Boje za kosu

Hemijski sastav kose

Hemijske veze i njihove osobine kao osnovne komponente za trajno bojenje i obezbojavanje kose

Vrste boja za kosu - sastav, namena i mehanizam delovanja

Oštećenja stabljika dlake kao posledica dejstva boje za kosu

Preparati za kovrdžanje kose

Vrste i sastav preparata

Agensi za obezbojavanje kose - mehanizam dejstva, oštećenja kose

Preparati za tamnjenje kože

Sastav, oblici i mehanizam dejstva

Preparati za ljuštenje epiderma

Vrste pilinga - mehanički, hemijski i biološki

Sastav preparata i mehanizam delovanja

Preparati za trajnu šminku

Sastav i oblici preparata

Mehanizam delovanja i način primene

Preparati za veštačku nadogradnju nokata

Vrste i sastav preparata

Mehanizam delovanja preparata

Toksičnost preparata i mere opreza

Preparati za veštačku nadogradnju kose

Sastav i mehanizam delovanja preparata

Preparati za dekoloraciju kose

Sastav i mehanizam delovanja

Preparati za bojenje obrva i trepavica

Preparati za postavljanje veštačkih trepavica

Sociološki, psihološki i psihijatrijski aspekti primene kozmetičkih preparata

Karakteristike, vrste i sastav preparata koji se koriste u profesionalnoj kozmetici - kozmetičkom salonu (kremovi za masažu, ulja, kozmetička pakovanja, maske, oblozi).

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Kozmetologija je užestručni predmet koji je u neposrednoj funkciji pripremanja estetičara za stručno obavljanje profesionalnih zadataka.

Izbor elemenata sadržaja i struktura programa u skladu je sa područjem rada obrazovnog profila u timu stručnjaka koji se bave estetskom negom i dekorativnom kozmetikom.

Radi lakšeg i efikasnijeg ostvarivanja zadataka predmeta i radi ostvarivanja korelacije sa drugim predmetima, sadržaji programa su strukturirani tako da učenici prvo upoznaju savremene kozmetičke sirovine i njihov biološki aspekt dejstva, kao najznačajniji deo u ukupnom ostvarivanju programa kozmetologije. Sledi upoznavanje pojedinih vrsta kozmetičkih preparata i njihovih formulacija, čime se obezbeđuje da učenici shvate značaj izbora i kvaliteta sirovina za ukupni kozmetološki učinak preparata.

Da bi se ovako struktuisan program što uspešnije realizovao u nastavi, predložen je sledeći način razrade elemenata:

Kozmetičke sirovine. Pri obradi pojedinih grupa kozmetičkih sirovina racionalno je koristiti hemijski klasifikaciju i rad koordinirati sa sadržajima hemije koja se paralelno izučava. U izučavanju neorganskih sirovina treba koristiti znanja učenika iz hemije stečena u prvom razredu. U obradi treba slediti periodni sistem elemenata i pri tome hemijska svojstva supstanci (sirovina) staviti u funkciju upotrebe tih sirovina pri formulaciji i izradi kozmetičkih preparata. Pri obradi svake grupe ili pojedinačnog predstavnika, pored fizičko-hemijskih svojstava i dermatološkog dejstva, akcenat treba staviti na kompatabilnost sa drugim sirovinama i ograničenja koja postoje. Treba insistirati na shvatanju uticaja drugih komponenti u formulaciji preparata na njegovo dejstvo, zatim uticaj količine sirovine u preparatu i oblika preparata na spoljni dermatološki efekat sirovine.

Pri obradi starskih ulja treba naglasiti razlike između pojedinih prirodnih ulja i posebno obraditi iritativna i senzibilišoća svojstva pojedinih ulja na kožu.

Dodatne komponente u kozmetičkim preparatima, konzervanse i antioksidanse, treba obraditi s aspekta njihove uloge u očuvanju integriteta preparata (hemijskog, biološkog i mikrobiološkog) i mogući njihov uticaj na dermatološka svojstva preparata.

Formiranje stručno-kritičkog stava o primeni biološki aktivnih sirovina u kozmetičkim preparatima treba posvetiti posebnu pažnju. Ovo posebno pri upotrebi hormona, a i drugih supstanci sa jakim i vrlo jakim farmakodinamskim dejstvom (živina jedinjenja, polihidroksilni fenoli i slično).

Usko stručno tumačenje klasifikacije kozmetičkih preparata prema fizikohemijskim osobinama i tumačenje fizikohemijskih sistema treba nadgraditi na već usvojena znanja iz fizike metodom rekapitulacije. Bitno je istaći uticaj fizikohemijskih osobina sistema na dermatološka svojstva preparata. Objasniti uticaj stepena disperziteta u odnosu na izgled preparata i njegovo delovanje.

Ukazati na razliku u tehnologiji izrade kozmetičkih preparata i lekovitih pripravaka uzimajući u obzir sve aspekte koji određuju kozmetički, odnosno lekoviti oblik.

Na primer: polidisperzni sistem; emulzije - obraditi kao lipofilne i hidrofilne disperzne sisteme u formi kreme, losiona i mleka. Kroz ogledne formulacije na vežbama omogućiti učenicima da razviju sposobnost za samostalan rad pri tehnologiji izrade kozmetičkih preparata, odnosno emulzija, uz istovremeno upoznavanje ostalih osobina. Istaći mesto, značaj i ulogu emulzija u kozmetičkim preparatima.

Pri obradi kozmetičkih preparata treba: definisati preparat, odrediti njegovu fizičko-hemijsku pripadnost, navesti pregled kozmetičkih oblika, kompoziciju određenog oblika sa osnovnim fizičkim i biološkim osobinama sirovina, sledeći stečena znanja iz hemije. Navesti namenu i dejstvo preparata prema stečenim znanjima iz dermatologije, fizikalne medicine i drugih korelativnih disciplina.

Postaviti nastavni predmet u celini u funkciju predmeta estetska nega koji predstavlja osnovu područja rada za sve kozmetičke tehničare.

Preparati za ličnu higijenu zauzimaju važno mesto u području rada estetičara. Zato detaljno treba obraditi hemizam sirovina i sredstava za čišćenje, razlike u mehanizmu dejstva ukazivanjem na pozitivne, odnosno negativne efekte pojedinih vrsta preparata (primeri deoleiranja, kiselog neutrališućeg dejstva, inkopatibilije i drugi).

Preparati za negu i očuvanje funkcije kože. Ova logična celina zauzima centralno mesto u kozmetičkim formulacijama i primeni.

Detaljno obraditi liofilne i lipofilne podloge sa različitim odnosima i vrstama sirovina, ukazujući na širok spektar diferencijacije dejstva na kožu kao i na uslovljenost oblika na dejstvo preparata.

Preparati za otklanjanje nedostataka kože. Kako područje estetičara za aparaturnu kozmetiku obuhvata i otklanjanje estetskih nedostataka kože, ovu grupu preparata treba obraditi detaljno sa aspekta osobina sirovina, dejstva, toksičnosti i indikacija (aktivni principi preparata nisu indiferentne supstance). Pri formulacijama ove grupe preparata korelirati sa "lekovitim pripravcima".

Kozmetički preparati različitog delovanja i primene. S obzirom na to da ovi preparati ne predstavljaju posebne vrste nego, u većini slučajeva, alternativne forme (sapuni, kremovi) proučenih oblika, treba ih obraditi sa stanovišta specifičnosti aktivnih principa i primene.

Preparati za dekoraciju kože i noktiju. Nastavnik će kroz povezivanje i korelaciju sa nastavnikom koji realizuje program dekorativne kozmetike, na konkretnim primerima tumačiti osobine, dejstvo, način aplikacije i druge aspekte preparata koji su od značaja za praktičan rad estetičara.

Pri realizaciji programa posebnu pažnju treba posvetiti preparatima koji imaju funkcionalno dejstvo, odnosno kozmetičkim lekovima.

TRAJNA ŠMINKA

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste sticanje praktičnih veština za aplikaciju trajne šminke i harmonizaciju šminke sa profilom, odnosno karakteristikama kontura lika, crta lika, tipa ličnosti, starosne dobi, profesije, odevnih predmeta, godišnjeg doba i mode.

Zadaci nastave su:

- sticanje znanja o aplikativnim tehnikama trajne šminke i uklanjanja šminke,

- sticanje znanja o mogućnostima i dometima korekcije pomoću trajne šminke u vizuelnom otklanjanju estetskih nesavršenosti,

- osposobljavanje učenika da likovno predstavljaju studije dekorativnih i korektivnih zahvata u konkretnim situacijama,

- sticanje znanja o mogućim alergenim reakcijama, toksičnom dejstvu, indikacijama i kontraindikacijama za primenu određene vrste preparata i izvođenje trajne šminke,

- formiranje stručno-kritičkog stava o mogućem štetnom dejstvu i štetnim posledicama trajne šminke na kožu i organizam u celini,

- sticanje znanja o uređenju prostora, opremi, aparatima, priboru i preparatima za ugrađivanje trajne šminke i graviranje tetovaža,

- sticanje znanja o značaju i tehnikama sprovođenja metoda asepse i antisepse u praktičnom radu,

- sticanje stručnih kompetencija za uzimanje anamneze, postavljanje kozmetičke dijagnoze i predlaganje odgovarajućeg tretmana klijentu za ugrađivanje trajne šminke i tetovaže,

- sticanje znanja o značaju, metodama izvođenja i očitavanja rezultata na podnošljivost agenasa koji se koriste za trajnu šminku i tetovažu,

- osposobljavanje polaznika da bezbedno aplikuju trajnu šminku i tetovažu,

- osposobljavanje polaznika da estetski korektno i precizno vrše modelovanje i ugrađivanje trajne šminke,

- osposobljavanje polaznika da bezbedno odstranjuju trajnu šminku,

- sticanje stručnih kompetencija za davanje saveta klijentima kako da sprovode svakodnevnu negu u kućnim uslovima.

TREĆE POLUGODIŠTE
(7 časova praktične nastave sedmično, 105 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

SADRŽAJI I DEFINICIJA POJMOVA

Sličnosti i razlike između tetovaže i trajne šminke

Domeni trajne šminke kao i korektivne i dekorativne estetske procedure

Zahtevi opreza i ograničenja u odnosu na mogućnosti štetnih delovanja agenasa i grešaka pri izvođenju tehnika aplikacije šminke

UREĐENJE I ORGANIZACIJA PROSTORA ZA FUNKCIONISANJE SALONA

- sprovođenje metoda asepse - vrste sterilizacije i praktična primena,

- sprovođenje metoda antisepse - vrste dezinfekcije i primena antiseptičkih sredstava u radu,

- prijem klijenata, uzimanje anamneze, utvrđivanje dijagnoze i postizanje dogovora sa klijentom o preporučenom tretmanu,

- vođenje odgovarajuće dokumentacije - protokol pruženih usluga,

- priprema pribora, instrumenata i aparata za izvođenje tretmana,

- iscrtavanje i modelovanje oblika regije koja se transformiše aplikacijom trajne šminke,

- postizanje saglasnosti klijenta da je ponuđeni oblik upravo ono što želi da postigne trajnom šminkom,

- priprema klijenta za aplikaciju trajne šminke,

- priprema kože za aplikaciju,

- priprema prave nijanse preparata koji će se aplikovati i aplikacija trajne šminke,

- modelovanje figura za tetovažu i izvođenje tetovaže,

- uklanjanje trajne šminke i tetovaža,

- korekcija i prekrivanje estetskih nedostataka na koži lica i tela aplikacijom trajne šminke i/ili tetovaže,

- sprovođenje zdravstveno vaspitnih aktivnosti u radu sa klijentima, davanje saveta o svakodnevnoj estetskoj nezi u kućnim uslovima i preveniranju problema koji se javljaju usled neadekvatne nege.

METODE IZVOĐENJA TRAJNE ŠMINKE

Procedure korekcije i dekoracije obrva

Procedure korekcije i dekoracije trepavica

Procedure korekcije ožiljaka i brazdi na koži

Procedure korekcije i dekoracije usana

Trajna šminka kao korektivno-estetska procedura na liniji kosmatog dela glave i lica

Dočaravanje efekata prisustva kose kod delimičnog ili potpunog gubitka kose

PRAKTIČNA NASTAVA

Prva vežba:

Instrumenti, alat i pribor za izvođenje procedure trajne šminke

Druga vežba:

Izvođenje procedure na veštačkoj koži

Treća i četvrta vežba:

Uvežbavanje trajne šminke obrva

Peta i šesta vežba:

Uvežbavanje procedure trajne šminke trepavica

Sedma i osma vežba:

Oblikovanje i izvođenje procedure trajne šminke usana

Deveta i deseta vežba:

Izvođenje procedure ispravke ožiljaka

Jedanaesta i dvanaesta vežba:

Izvođenje procedure dočaravanja kose i popravka linije kose

Trinaesta i četrnaesta vežba:

Uvežbavanje tehnika ispravljanja grešaka učinjenih pri radu

Petnaesta vežba:

Uvežbavanje procedure trajne šminke prema izboru polaznika

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Trajna šminka je program koji se ostvaruje kroz praktična vežbanja i usavršavanje praktičnih znanja do umenja i navika.

TEORIJA FORME I LIKOVNA KULTURA

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste sticanje teorijskih znanja o likovnim zakonitostima, razvijanje sposobnosti za opažanje i doživljavanje likovnih dela i praktično osposobljavanje kandidata da stečena znanja primenjuju u svakodnevnom profesionalnom radu

Zadaci nastave su:

- sticanje stručnih znanja iz likovne umetnosti,

- sticanje potrebnih znanja o osnovnim likovnim problemima i sredstvima likovnog izraza,

- razvijanje vizuelne kulture i osposobljavanje učenika za uočavanje strukture likovnog dela, njegove organizacije i principa na kojima ta organizacija počiva,

- sticanje znanja o elementima umetničkog izraza i njegovog značenja,

- upoznavanje učenika sa najvažnijim dostignućima svetske i domaće umetnosti, sa umetničkim stilovima, značajnim spomenicima i najvećim majstorima u istoriji umetnosti,

- razvijanje sposobnosti opažanja i kritičkog prosuđivanja vrednosti umetničkog dela,

- razvijanje kod učenika smisla za estetsko,

- razvijanje sposobnosti da razlikuju estetsko od kiča,

- osposobljavanje učenika da uče šta je lepo u dekorativnoj kozmetici,

- osposobljavanje učenika da analizom proporcija lika nauče da čuvaju harmoniju pri kreiranju šminke,

- osposobljavanje da u svom profesionalnom radu stečena znanja praktično primenjuju,

- razvijanje navika kod učenika da posećuju izložbe, muzeje, galerije i druge umetničke manifestacije,

- sticanje znanja o uzajamnom odnosu karakternih crta lika i kreiranja šminke, shvatanje značaja tih odnosa i osposobljavanje učenika da u zavisnosti od fizionomije lika, kreiraju odgovarajuću šminku.

PRVO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

DRUGO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

TREĆE POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

UVOD

Razlike i sličnosti između likovnih umetnosti (slikarstvo, grafika, skulptura, arhitektura i primenjene umetnosti).

Odnos likovnih umetnosti i drugih umetnosti: fotografije, filma i scenske umetnosti.

Pokušaj sinteze likovnih umetnosti u prošlosti i u modernoj umetnosti.

TEORIJA FORME (30)

Pojam forme: forma kao element umetnosti; forma kao autonomnost predmeta ili likovne predstave predmeta, stvari, znakova; prirodna i umetnička forma; transpozicija od prirodnog do umetničkog objektivizovanja forme; fenomen ljudske mere u polaznoj tački do spoznanja oblika; evolucija istog oblika; oblik i materija; oblik i dimenzija; oblik i kompozicija; konkretno, simbolično, religiozno i univerzalno,

Razlike i sličnosti između likovnih umetnosti (slikarstvo, grafika, skulptura, arhitektura i primenjene umetnosti; pokušaj sinteze likovnih umetnosti u prošlosti i sadašnjosti,

Tema i motiv: predmetna i nepredmetna umetnost; forma i sadržaj u likovnom umetničkom delu; slojevita struktura likovnog umetničkog dela; njegova fizička i iluzionistička priroda; vidljivi i nevidljivi slojevi,

Crtež: crtež kao priprema za finalno delo; skica i studija; crtež kao sredstvo likovnog izraza; slikarski crtež u kome primarnu vrednost ima mrlja; odnos linije i mase i prostora,

Boja kao sredstvo likovnog izraza; fizički i slikarski spektar boja; optičke vrednosti boje; temperatura boje i njeno kretanje u prostoru; kontrast boje; valer,

- uloga boje u savremenom životu: u opremi enterijera; u saobraćaju; u eksperimentalnoj psihologiji; u urbanom životu,

- materijalizacija boje: faktura u slikarstvu; gestualnost u slikarstvu; mešanje boje,

Prostor: realni i predstavljen; unutrašnji i spoljašnji prostor; umetničko oblikovanje prostorne celine; umetnost vrtova; skulptura u prostoru,

Oblik: organski oblici,

Pokret: realni pokret.

UMETNIČKO NASLEĐE (30)

Umetnost prvobitne zajednice

Društvene osnove pojave umetnosti. Pećinsko slikarstvo: Lasko, Altamira. Neolitska umetnost: stouhendž, dolmeni, mehniri, grnčarstvo. Neolit u Jugoslaviji: Vinča, Lepenski vir, bronzano doba: oruđa i oprema.

Umetnost istočnjačkih naroda

Egipatska umetnost

Idejne osnove. Civilizacija. Mitovi. Arhitektura. Matabe, piramide, hramovi. Skulptura: reljefi i statue. Slikarstvo: teme, osnovne odlike, razvoj. Zanatstvo: zlatarstvo, ukrašavanje posuđa, nakit. Tutankamonova grobnica.

Mesopotamska umetnost

Društvo i epoha. Umetnost Sumeraca. Vavilonska umetnost drugog milenija. Asirska umetnost. Kasna vavilonska umetnost. Persijska umetnost. Uticaj na stvaranje kasnijih epoha.

Kritsko-mikenska umetnost

Literarni izvori i arheološka otkrića.

Umetnost antičkih naroda

Antička grčka umetnost

Grčka umetnost arhajskog perioda

Grčka umetnost klasičnog perioda

Grčka umetnost helenističkog perioda

Peloponenski ratovi. Nadgrobni spomenici.

Grčko vazno slikarstvo

Etrurska umetnost

Rimska umetnost

Arhitektura. Skulptura. Slikarstvo - freske i mozaici.

Umetnost srednjeg veka

Ranohrišćanska umetnost

Vizantijska umetnost

Romanska umetnost

Preromanski period

Gotska umetnost

Jugoslovenska srednjovekovna umetnost

Arhitektura i slikarstvo 14. veka, tj. spomenici vizantijskog tipa na našem tlu

Raški stil

Umetnost 14. veka

Moravska škola

Umetnost renesanse

Protorenesansa

Arhitektura rane renesanse

Skulptura rane renesanse

Slikarstvo rane renesanse

Visoka renesansa: Leonardo da Vinči

Mikelanđelo Buonaroti

Rafaelo Santi

Barok

Idejne osnove i pojam baroka. Obeležja barokne arhitekture. Glavni spomenici.

Evropska umetnost 17. veka

Društveni i umetnički okviri epohe. Francuski arhitekti 17. veka i njihova dela.

Neoklasicizam. Poreklo. Arhitektura. Skulptura. Slikarstvo Luja Davida i Engra.

Umetnost 19. veka

Društveni okviri epohe. Arhitektura.

Pojava umetničkih pravaca: romantizam.

Realizam u Francuskoj. Poreklo i obeležja. Kurbe, Domie, Mile.

Impresionizam - poreklo i osnovne karakteristike. Glavni predstavnici: Mone, Mane, Renoar, Dega.

Umetnost 20. veka

Idejne osnove evropske umetnosti 20. veka. Arhitektura: Novi građevinski materijali, funkcionalizam moderne arhitekture.

Jugoslovenska moderna umetnost

Društveni i umetnički okviri epohe. Umetnost 18. i 19. veka.

Impresionizam u jugoslovenskoj umetnosti. Nadežda Petrović.

Umetnost između dva rata.

Posleratna umetnost jugoslovenskih naroda.

RAZNOVRSNE FIZIONOMIJE I KOREKTIVNA ŠMINKA (30)

Deoba likova i uticaj fizionomije na oblikovanje frizure.

Oblik ruku i nogu.

Studija glave idealnog lika.

Šminka i oblik lica.

Šminka za okruglo lice.

Šminka za četvrtasto lice.

Šminka za duguljasto lice.

Šminka za srcasto lice.

Šminka za lice oblika romba.

Lik posmatran iz profila i oblikovanje šminkom.

Problem profila.

Mali nos ravan profil.

Istaknuti nos.

Mala brada, visoko čelo.

Velika brada, malo čelo.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Osnovna funkcija ove nastavne discipline je razvijanje kod učenika smisla za lepo i razlikovanje lepog od neestetskog i ružnog. Izučavanjem teorije forme učenici treba da razviju smisao za harmoniju, a izučavanjem likovne umetnosti da steknu neophodna znanja o tome šta je zaista estetsko i kako se ono vrednuje.

Ostvarivanjem programa učenici treba da steknu znanja koja će im omogućiti da shvate estetsku funkciju manjih i jedinih postupaka u izgledu ličnosti. Treba im podsticati razvoj imaginacije koju im pruža likovna praksa.

Časove treba planirati tako da budu u funkciji razvoja kreativnih sposobnosti učenika i njihovo samostalno likovno stvaralaštvo.

Koriste se sva raspoloživa nastavna sredstva, a odlaženjem u muzeje i galerije učenici se upoznaju sa određenim likovnim ostvarenjima.

Učenike treba uvoditi u samostalno korišćenje stručne literature iz oblasti istorije umetnosti.

U skladu sa gradivom koje se obrađuje, nastavnik treba da organizuje posete odgovarajućim muzejima, galerijama i srednjovekovnim spomenicima kulture.

DERMATOLOGIJA U KOZMETICI

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste sticanje, proširivanje i produbljivanje znanja o koži kao organu na kome se izvode dekorativne, korektivne i kamuflažne estetske procedure.

Zadaci nastave su:

- osposobljavanje polaznika u profesionalnom radu vrše pravilnu prevenciju oboljenja, prepoznaju oboljenja i razlikuju estetske nesavršenosti na njoj;

- da polaznici steknu savremena saznanja o koži kao organu i njenim izdancima koji, pored estetske, imaju i značajnu fiziološku ulogu;

- da polaznike osposobi da prepoznaju fiziološke anomalije kože;

- da im pruži, za njihov profesionalni rad, neophodna znanja o obolenjima kože i osposobi ih da te promene prepoznaju i klijente upućuju na lekarski pregled i stručni tretman;

- da polaznici steknu neophodna znanja o mogućim alergijskim reakcijama koje mogu nastati u toku izvođenja kozmetičkih procedura, da ih mogu prepoznati i ukazati blagovremenu prvu pomoć do stručnog medicinskog zbrinjavanja ugroženih.

PRVO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično teorija, 30 časova ukupno)

DRUGO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično teorija, 30 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

UVOD U DERMATOLOGIJU (2)

Predmet izučavanja i razvoj dermatologije

Koža kao organ

Makroskopski izgled kože

Histologija kože

Epiderm, derm, subkutis

Žlezde - lojne i znojne

Razlike u građi kože prema uzrastu, regiji i polu

Fiziologija kože

Značaj i funkcije kože

Puferski sistem i reakcija kože

Nokat - građa i brzina rasta

Dlaka - građa, vrste i trihogram

ANAMNEZA, PREGLED I DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI (2)

Laboratorijski testovi i nalazi

Dokazivanje uzročnika u biološkom materijalu

Evaluacija imunološkog odgovora

Histopatološki pregled kože

Elektronska mikroskopija

DERMATOLOŠKA TERAPIJA (2)

Pojam leka

Odnos glavnog leka i podloge

EFLORESCENCIJE - POJAM, OSOBINE I PODELA (4)

Eflorescencije u nivou kože - makula, eritem, purpura, teleangiektazije, dishromije

Eflorescencije iznad nivoa kože - vesicula, bula, pustula, papula, plaquae, lichenificatio, urtica, tuber nodus, vegetacio, verruca, squama, crusta, cystis, tumor

Eflorescencije ispod nivoa kože - erosio, excoriatio, ulcus, fissura, vulnus, cicatrix, fistula, abscessus, atrophia, sclerosis

ERITEMATOZNE DERMATOZE (4)

Eritemi fizičkog porekla

Eritemi izazvani sunčanjem

Eritemi izazvani hemijskim sredstvima

Eritemi izazvani biološkim faktorima

Toksični i alergijski eritemi

Nega kože kod eritema

POREMEĆAJI PIGMENTACIJE (4)

Melanin i melanogeneza

Hiperpigmentacije - značaj kozmetičke kamuflaže

Hipopigmentacije

Depigmentacije kože - vitiligo i albinizam

Dishromije - tetovaža

ALERGIJSKE DERMATOZE (2)

Urticaria

Concat dermatitis, cheilitis alergica

Kozmetička sredstva kao alergeni

VIRUSNE DERMATOZE (4)

Veruke - vulgaris, plantares, planae juvenilis

Herpes zoster

Molluscum contagiosum

DERMATOMIKOZE (4)

Saprofitije kože i dlake

Dermatofitije kože i dlake

Kandidijaza kože i sluznica

DERMATOZOONOZE (2)

Scabies

Pediculosis

KERATODERMIJE (4)

Stečene keratodermije - clavus i callus

Nasledne keratodermije - ihtioza

Verukozne dermatoze

Verrucae vulgares, plantares, planae juveniles, seniles, seborrhoicae i acuminatae

NEVUSI, CISTE I VASKULARNE ANOMALIJE KOŽE (4)

Nevusi u nivou kože - tuberozni i pilozni, lentigo

Maligna alteracija nevusa

Prave i lažne ciste

Vaskularne anomalije - nevus flameus, tuberozni i kavernozni angiomi. Angioma stellatum i senile. Limfangiom

BOLESTI LOJNIH ŽLEZDA (4)

Seborrhoea i sebostasa

Dermatitis seborrhoica

Acne vulgaris i druge varijante akni

BOLESTI ZNOJNIH ŽLEZDA (2)

Hyperhidrosis i anhydrosis

Miliaria

BOLESTI NOKATA (6)

Urođene anomalije noktiju

Onihodistrofije i promene izazvane spoljnim faktorima

Bolesti noktiju koje prate druge dermatoze

BOLESTI DLAKE (6)

Urođene i stečene anomalije u boji i strukturi dlake

Faktori koji oštećuju dlaku

Hypertrichosis, hypotrichosis i hirsutismus

Epilacija i depilacija - indikacije i metode

Alopecia androgenica, climacterica, areata i ožiljne alopecije

VARIKOLOGIJA (2)

Opšti pojmovi o varikozitetima

Varices cruris

Ulcus cruris

VENEROLOGIJA (2)

AIDS

Gonoreja

Sifilis

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Predavač, na osnovu iskustva koje ima u vezi sa patologijom u određenoj sredini, a imajući u vidu mogući uticaj te patologije na stručni rad estetičara, upoznaće ih sa činjenicama koje su od značaja za njihov stručni rad.

Svrha izučavanja predmeta je da učenici shvate i prepoznaju da je:

1. Poznavanje anatomskih, razvojnih, morfoloških i fizioloških karakteristika kože i njenih izdanaka, uslov su za izučavanje i prepoznavanje karakteristika kože. To su ona znanja bez kojih estetičar ne može uspešno da rešava probleme svojih klijenata vezane za svojstva i kvalitet kože.

2. Poznavanje osnovnih promena na koži za estetičara ima značaj jer iritativno dejstvo preparata upravo počinje pojavom eflorescencija na koži.

3. Koža i njeni dodaci je organ na kome estetičari izvode estetske i dekorativne procedure. Zato dobro poznavanje svih karakteristika od morfologije, preko hemijskog sastava i osobina je uslov za uspešan stručni rad estetičara.

Ljudi su vrlo ponosni na svoju kožu i veoma osetljivi na gubitak kose. Stoga je od posebnog značaja da estetičar prepozna pojavu nedostataka i estetskih nesavršenosti i svojim savetom pomogne da klijent na vreme potraži pomoć lekara i sam preduzme mere da proces uspori i ublaži.

4. Pažljivim izborom sadržaja, nastava treba da obezbedi osposobljavanje učenika da pravilno reaguju u slučaju pojave eritema u toku rada, kao i u situacijama kada klijenti sa eritemom dolaze u salon radi dekoracije.

5. Diseboreične promene na koži predstavljaju ozbiljan estetski problem. Poznavanje uzroka nastanka tih pojava i pravila medicinskog zbrinjavanja pomoći će estetičarima da kao članovi ekipe koja učestvuje u rešavanju problema daju veći doprinos otklanjanju pojava.

6. Gljivična oboljenja kože mogu da predstavljaju vrlo ozbiljan problem. To je razlog što je neophodno detaljno upoznavanje ovih kadrova sa pojavnim oblicima tih oboljenja i postupcima zbrinjavanja klijenata sa gljivičnim oboljenjima.

7. Dobro poznavanje i sposobnost prepoznavanja parazitarnih oboljenja, kako šuge tako i vašljivosti, imperativ je za estetičare, jer je to jedini siguran način da sebe i svoje klijente zaštite od mogućnosti širenja zaraze u salonu.

8. Estetičar za dekorativnu kozmetiku je stručnjak koji preparativnim tehnikama izaziva promene boje kože. Međutim, postoji niz fizioloških i drugih faktora koji izazivaju delimičnu ili potpunu depigmentaciju kože. Poznavanje tih faktora i karakteristika takvih pojava omogućuje estetičaru postavljanje kozmetičke dijagnoze i pravilan izbor preparata i tehnika za zadovoljavanje potreba i zahteva klijenata koji takav problem imaju.

9. Savremeni dekorativni preparati su sigurniji za korisnike od onih koji su primenjivani pre dve i više decenija. Ipak, ni danas nisu retke pojave alergijskih reakcija u salonu. To je razlog, što estetičar treba dobro da poznaje i brzo i uspešno detektuje pojavne oblike alergijskih manifestacija i time prevenira eventualne štetne posledice po zdravlje klijenata.

DEKORATIVNA, KAMUFLAŽNA
I KOREKTIVNA KOZMETIKA

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste sticanje praktičnih veština za aplikaciju dekorativne, korektivne i kamuflažne šminke i harmonizaciju šminke sa profilom, odnosno karakteristikama kontura lika, crta lika, tipa ličnosti, starosne dobi, profesije, odevnih predmeta, godišnjeg doba mode.

Zadaci nastave su:

- sticanje znanja o mestu i ulozi dekorativne kozmetike u savremenom svetu;

- sticanje znanja o klasifikaciji i sadržaju rada aplikativnih disciplina dekorativne kozmetike;

- sticanje znanja o mogućnostima i dometima korektivne kozmetike u vizuelnom otklanjanju estetskih nesavršenosti, deformiteta i nedostataka delova tkiva ili dela organa;

- osposobljavanje polaznika da likovno predstavljaju studije dekorativnih zahvata u konkretnim situacijama;

- sticanje praktičnih stručnih kompentencija da uspešno izvode dekorativne procedure;

- osposobljavanje polaznika da u profesionalnom radu primenjuju estetske norme i zahteve i ostvaruju uticaj u širenju i prihvatanju estetskih principa u svakodnevnom životu i radu;

- sticanje znanja o praktičnom značenju pojmova: estetsko, lepo i prikladno, zatim razvijanje i formiranje stavova i ponašanja koji uvažavaju univerzalne estetske norme,

- praktično osposobljavanje polaznika za utvrđivanje statusa i protokola za aplikaciju dekorativne šminke,

- praktično osposobljavanje polaznika za pravilan izbor podloga, šminke i pomoćnih preparata za dekoraciju,

- sticanje stručnih kompetencija za praktično ispitivanje podnošljivosti preparata,

- sticanje praktičnih veština za aplikaciju šminke na odgovarajući način i postizanje optimalnih dekorativnih efekata;

- ovladavanje tehnikama dekoracije regije oka - očnih kapaka; trepavica i obrva,

- ovladavanje tehnikama dekoracije kože lica; vrata i dekoltea,

- ovladavanje tehnikama dekoracije usana,

- praktično osposobljavanje kandidata za postizanje harmonizacije boja i usklađivanje šminke sa stilom odevanja; starosnom dobi klijenta, profesijom i profilom ličnosti;

- savladavanje tehnika i postizanje umeća aplikacije dekorativne šminke kroz praktična vežbanja.

PRVO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično teorija, 30 časova ukupno; 7 časova praktična nastava, 105 ukupno)

DRUGO POLUGODIŠTE
(1 čas sedmično teorija, 15 časova ukupno; 7 časova sedmično praktična nastava, 105 časova ukupno)

TREĆE POLUGODIŠTE
(8 časova sedmično praktična nastava, 120 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

CILJ I ZADACI DEKORATIVNE I KOREKTIVNE ŠMINKE (10)

Estetika - pojam lepog

Estetika i dekorativna kozmetika

Linija - kompozicija linija

Površina, oblik. Kompozicija različitih oblika. Pravila dobre kompozicije

Boje - osnovne, izvedene, hladne tople i komplementarne. Psihološko dejstvo boja.

Valer - pojam. Svetlo, tamno - kontrast.

Portret - karakteristike portreta. Proporcije glave.

HARMONIZACIJA (10)

Karakteristični tonovi odgovarajućih boja zavisno od boje kose i kože

Osvetljenje i šminka.

Karakteristike dnevne, scenske i šminke za specijalne prilike.

Karakteristike korektivne šminke.

Idealni lik - principi rešavanja problema.

Korektivna šminka i frizura.

Šminka i frizure specijalne namene.

Umetnost šminkanja tela - funkcija i dometi.

PRAKTIČNA NASTAVA (105)

Prva vežba:

Rad olovkom - kompozicija linija

Druga vežba:

Kompozicija različitih oblika - olovka

Treća vežba:

Pravila dobre kompozicije - olovka

Četvrta vežba:

Rad temperom - aplikacija boja

Peta vežba:

Rad temperom - valer

Šesta vežba:

Rad temperom - tehnike postizanja kontrasta

Sedma vežba:

Rad po modelu - proporcije glave

Osma vežba:

Upoznavanje pribora i materijala za dekorativnu i korektivnu šminku

Deveta, deseta i jedanaesta vežba:

Usklađivanje boje šminke sa bojom kože i kose.

Praktična aplikacija na modelima

Dvanaesta vežba:

Aplikacija uticaja svetlosti na način šminkanja

Trinaesta, četrnaesta i petnaesta vežba:

Aplikacija na modelima - dnevna, večernja, pozorišna i televizijska šminka

ODEVANJE I ŠMINKA (10)

Odevanje i šminka

Moda i lep izgled

Konstrukcija tela kao osnovni faktor u izboru odeće

Odevanje i šminka prema godišnjem dobu

Odevanje, šminka i frizura za različite starosne dobi

Pravilno odabiranje nakita i ukrasa za kosu prema nameni i vrsti materijala

Izbor odevanja i dekoracije za različite prilike i situacije

Istorijski razvoj šminke, frizure i kostima - praistorija, Egipat, Grčka, Rim,

Srednji vek, Renesansa, Barok, Rokoko, Ampir, Bidermajer

Vežbe:

Prva vežba:

Aplikacija korektivne šminke

Druga do sedma vežba:

Aplikacija idejnih rešenja za šminku i frizuru - okruglo lice, četvrtasto lice, duguljasto lice, srcasto lice i romboidno lice

Osma vežba:

Tehnike prikrivanja deformiteta kože

Deveta i deseta vežba:

Idejno rešenje šminke i frizura -

aplikacija šminke za, koktel, dan, veče, fantazija i druge specijalne prilike

Jedanaesta vežba:

Moda i lep izgled - skica kostima za punije osobe i mršavije osobe

Dvanaesta vežba:

Skica kostima, šminke i frizura za različita godišnja doba

Trinaesta vežba:

Skica kostima, šminke i frizura za različita starosna doba

Četrnaesta vežba:

Skica ukrasa za kosu prema određenoj nameni

Petnaesta vežba:

Skica izbora odevanja i dekoracije za različite prilike i situacije

TEHNIKE ŠMINKANJA (15+105)

Zašto se šminkamo

Šta sve šminka može da učini

Osvetljenje i šminka

Odevanje i šminka

ANATOMIJA LICA I ŠMINKA

Oblik glave

Proporcije lica

Koža i kosa

Oči

OBIČNA DEKORATIVNA ŠMINKA

Šminka za žene

Šminkanje svetlih površina

Rumenilo za obraze

Senke

Maskara

Usne

Šminka za muškarce

Brada

Opšta šminka

Linija rasta kose

KARAKTERNA ŠMINKA

Pre starosne

Priprema za šminku

Izvori za karakterne tipove

Šta sve šminka može, a šta ne može

Skice za šminkanje

Starosna šminka

Srednje godine

Svetla pozorišta i senke

Bore

Kosa

Starije godine

Svetla pozorišta i senke

Vrat

Ruke

Kosa

Duboka starost

Posebni problemi kod televizije uživo

U prvoj ulozi starosti

U drugoj ulozi mlad

Postupno starenje

Specifični filmski efekti

Obrnuti postupak

SCENSKA ŠMINKA (0+120)

Šminka za film i televiziju

Struktura lica i šminka

Priprema opreme i materijala

Osnovna oprema za muškarce

Osnovna oprema za žene

Detaljna lista opreme

Dodatna oprema za korektivnu šminku

Pribor za negu

Pribor za čišćenje

Sunđeri

Drvene olovke za obrve

Tečno lepilo (latedž)

Troškovi

Boje, svetlost i šminka

Boja

Svetlost

Osnova i njene nijanse

Žene

Muškarci

Televizija u boji

Osvetlenje i preslikavanje

Zaključak - dobijanje slike na televiziji i filmu

Opšti principi šminkanja

Šminka za žene

Šminka za muškarce

Ostala šminka

Rasni i nacionalni tipovi

Šminkanje da se promeni rasni tip

Oblik glave

Osnovne nijanse

Oči

Usne

Nos

Jagodice

Vilične kosti

Kosa

Šminkanje tela

Nacionalni tipovi

Evropa

Severna Amerika

Srednja i Južna Amerika

Jugoistočna Azija

Južna Azija

Istočna Azija

Centralna i Srednja Azija

Okeanija

Afrika

Istorijski tipovi raznih perioda

Stari narodi

Egipćani

Mesopotamci

Grci

Rimljani

Jevreji

Rani srednji vek do naših dana

Rani srednji vek

Renesansa

17. vek

18. vek

Pojedinačne istorijske ličnosti

Popularni i naročito karakterni tipovi

Neljudska lica

Veštice

Đavoli

Ljudi zveri

Fantastični likovi

Lutke ili igračke

Statue

Ljudski likovi

Gusari

Deda Mraz

Klovnovi

Likovi iz nemih filmova

IZGLED KOŽE I POSEBNI EFEKTI VEŽBE (105)

Efekti na licu

Tapkanje razmekšanim gumenim mlekom

Papirna vata ili tanko platno

Maslam prevlake i gumeno mleko

Uši

Oči

Razni efekti

Znojenje

Koža pocrnela od sunca

Srebrene i zlatne statue

Skulpture

Opekotine

Posekotine

Čvoruge

Tetoviranje

Ožiljci

Korišćenje slika iz arhiva pri šminkanju

Skice za šminku

Skice za mušku šminku

Skice za žensku šminku

Vizuelni overladž (prikaz)

Osvetljenje i

Terminologija primene

Osnovna i korektivna šminka

Nega kože

Odabiranje osnovne šminke

Priprema osnovne šminke

Osnovna šminka

Korektivna šminka

Glavni nedostatci pozorišnog (scenskog) stvaranja šminke

Šminka za telo

pozorišne cake - suva šminka u vodi rastvorljiva

Šminka za noge (neprirodna), boja za telo i gel

Korekcija šminke za telo

Prirodna nega kose

Šamponiranje

Karakterna maska

Šminka za podlogu crtanje pastelima i mašću

Šminka i boja za latedž površine

Individualni efekti šminkanja

Primena osnovnog voska za kožu

Boja za telo - dizajniranje posekotine i ožiljci

Opekotine

Plikovi

Isparenje

Suze

Efekti neobrijanosti koji se postižu šminkom

Diskolonizacija zuba

Zlatni ili srebrni zubi

Metalna šminka

Tetoviranje

Osnova za belo lice

Osnova za tamno lice

Starost

Savremena tehnika

Istočnjački izgled

Savremena orijentalna tehnika

Kapa za ćelavost

Tehnika sa kosom

Priprema i mešanje (spajanje) bojenje krep vune i kose

Brada od seckane kose

Pravljenje i primena brade, brkova i obrva

Obrve

Osnova za traku za kosu

Podloge od lateksa

Perike

Kapa za periku od lateksa

Bojenje kose

Prostetika

Uvod u prostetiku

Jedinstvena prostetika

Vosak

Papir mache

Klizno livenje

Izlivanje lica

Montiranje (pripremanje) pozitivnog odlivka

Modeliranje glinom

Izlivanje negativnog kalupa

Konstrukcija prostetike

Primena prostetike

Šminka za prostetiku

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Dekorativna, kamuflažna i korektivna kozmetika je užestručni nastavni predmet koji predstavlja osnovu i suštinu osposobljavanja estetičara za profesionalno obavljanje dekorativnih i korektivnih estetskih procedura. Tom činjenicom određene su koordinate za organizacionu postavku nastavnog procesa i metode koje se u tom procesu primenjuju. Nastavnik je obavezan da svakom učeniku pojedinačno obezbedi uslove da, saglasno individualnim sposobnostima se razvija i stiče stručne kompentencije za izvođenje procedura. Nastavu treba realizovati u razvijenim salonima za dekorativnu kozmetiku koji mogu da obezbede pristup savremenim metodama i tehnikama kreacije, aplikacije i harmonizacije šminke.

Teoretski rad i praktična nastava čine celinu, osim pojedinih pedagoških celina, tako da je izloženi sadržaj u celini praktičan rad.

ESTETSKA NEGA RUKU

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste praktično osposobljavanje kandidata da fizikalnim i kozmetoterapijskim postupcima otklanjaju estetske nedostatke sa kože ruku i nokata.

Zadaci nastave su:

- sticanje znanja o mestu i značaju estetske nege ruku u održavanju poželjnog estetskog izgleda,

- sticanje znanja o bitnim faktorima koji ugrožavaju estetski izgled i dovode do prevremenog starenja kože i disfunkcije znojnih žlezda na dlanovima,

- sticanje znanja o funkciji nokata i faktorima koji dovode do pojave deformiteta, favorizuju gljivična oboljenja i izazivaju estetsko propadanje,

- praktično osposobljavanje kandidata da razlikuju estetske promene od patoloških stanja na koži i noktima,

- osposobljavanje kandidata da striktno sprovode metode asepse i antisepse u praktičnom profesionalnom radu,

- sticanje znanja o uređenju prostora; opremi; aparatima, priboru i preparatima za izvođenje manikir procedura,

- sticanje znanja o značaju i tehnikama sprovođenja metoda asepse i antisepse u praktičnom radu,

- sticanje stručnih kompetencija za uzimanje anamneze, postavljanje kozmetičke dijagnoze i utvrđivanje tretmana za estetsku negu i dekoraciju ruku,

- ovladavanje metodama i tehnikama koje se sprovode u salonima za manikir procedure,

- osposobljavanje polaznika da sprovode estetske procedure nege ruku,

- sticanje stručnih kompetencija za davanje saveta klijentima kako da sprovode svakodnevnu negu u kućnim uslovima,

- upoznavanje polaznika sa savremenim principima organizacije rada, higijensko-estetskim i dekorativnim procedurama manikirstvu i praktično osposobljavanje za kompetentno i stručno izvođenje procedura.

DRUGO POLUGODIŠTE
(1 čas sedmično teorijska nastava, 15 ukupno; 4 časa sedmično praktične nastave, 60 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

SADRŽAJ I DEFINICIJA PROGRAMA (5+10)

Zadaci estetske nege nokata. Razvojni put manikirstva.

Značaj poznavanja anatomskih i fizioloških karakteristika nokata za pravilan stručni rad.

Izgled zdravih nokata.

Deformiteti i oboljenja nokata kao ograničavajući faktori i kontraindikacije za izvođenje kozmetičkih procedura na njima.

POREMEĆAJI NA NOKTIMA (5+10)

Najčešći poremećaji, koji zahtevaju poseban tretman, u manikirstvu.

Estetske procedure kod hiper-hidroze, bromhidroze i anhidroze.

Mere zaštite i samozaštite od mogućeg prisustva HIV i drugih infekcija tokom rada.

UREĐENJE PROSTORA I ORGANIZACIJA RADA (5+10)

Uređenje i organizacija prostora za funkcionisanje salona,

Sprovođenje metoda asepse - vrste sterilizacije i praktična primena.

Sprovođenje metoda antisepse - vrste dezinfekcije i primena antiseptičkih sredstava u radu,

Prijem klijenata, uzimanje anamneze, utvrđivanje dijagnoze i postizanje dogovora sa klijentom o preporučenom tretmanu.

- vođenje odgovarajuće dokumentacije - protokol pruženih usluga.

Pregled kože ruku i nokata - postavljanje dijagnoze. Prepoznavanje najčešćih oboljenja i deformiteta.

IZVOĐENJE ESTETSKIH MANIKIR PROCEDURA (0+30)

- otklanjanje hiperkeratotičkih naslaga,

- sečenje nokata,

- skidanje obojenih mrlja,

- omekšavanje i skidanje pokožice,

- sprovođenje masaže ruku,

- sprovođenje kozmetoterapijskih procedura kod hiperhidroze,

- aplikacija maski i pakovanja za revitalizaciju kože ruku.

Sprovođenje zdravstveno vaspitnih aktivnosti u radu sa klijentima, davanje saveta o nezi ruku u kućnim uslovima i preveniranju problema koji se javljaju usled neadekvatne nege.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Estetska nega ruku je nastavni predmet čija je svrha osposobljavanje kandidata za praktično obavljanje estetskih manikir procedura.

Sadržaji programa se realizuju kroz praktična vežbanja u visoko razvijenim manikir salonima. Ostvaruje se tako što svaki učenik ima svoje radno mesto i opremu za rad.

ESTETSKA NEGA STOPALA (PEDIKIR)

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste praktično osposobljavanje kandidata da fizikalnim i kozmetoterapijskim postupcima otklanjaju estetske nedostatke sa kože stopala i nokata.

Zadaci nastave su:

- sticanje znanja o mestu i značaju estetske nege stopala u održavanju poželjnog estetskog izgleda,

- sticanje znanja o bitnim faktorima koji ugrožavaju estetski izgled i dovode do prevremenog starenja kože i disfunkcije znojnih žlezda na tabanima,

- sticanje znanja o funkciji nokata i faktorima koji dovode do pojave deformiteta, favorizuju gljivična oboljenja i izazivaju estetsko propadanje,

- praktično osposobljavanje kandidata da fizikalnim i kozmetoterapijskim postupcima otklanjaju estetske nedostatke sa kože stopala i nokata,

- osposobljavanje kandidata da striktno sprovode metode asepse i antisepse u praktičnom profesionalnom radu,

- sticanje znanja o uređenju prostora, opremi, aparatima, priboru i preparatima za izvođenje pedikir procedura,

- sticanje stručnih kompetencija za uzimanje anamneze, postavljanje kozmetičke dijagnoze i utvrđivanje tretmana za estetsku negu i dekoraciju stopala,

- ovladavanje metodama i tehnikama koje se sprovode u salonima za negu i dekoraciju stopala,

- osposobljavanje polaznika za otklanjanje estetskih nedostataka sa kože stopala,

- sticanje stručnih kompetencija za davanje stručnih saveta klijentima kako da sprovode svakodnevnu negu u kućnim uslovima.

PRVO POLUGODIŠTE
(2 časa teorije sedmično, 30 ukupno; 7 časova sedmično praktične nastave, ukupno 135)

SADRŽAJI PROGRAMA

UREĐENJE PROSTORA I ORGANIZACIJA RADA (15+68)

- funkcionisanje pedikir salona,

- sprovođenje metoda asepse - vrste sterilizacije i praktična primena,

- sprovođenje metoda antisepse - vrste dezinfekcije i primena antiseptičkih sredstava u radu,

- prijem klijenata, uzimanje anamneze, utvrđivanje dijagnoze i postizanje dogovora sa klijentom o preporučenom tretmanu,

- vođenje odgovarajuće dokumentacije - protokol pruženih usluga,

- izvođenje pedikirskih procedura: otklanjanje hiperkeratotičkih naslaga, sečenje nokata i tretiranje uraslih nokata, skidanje obojenih mrlja,

- sprovođenje masaže stopala,

- otklanjanje dlakavosti,

- sprovođenje kozmetoterapijskih procedura kod hiperhidroze,

- sprovođenje kozmetoterapijskih procedura,

- sprovođenje zdravstveno vaspitnih aktivnosti u radu sa klijentima, davanje saveta o nezi stopala u kućnim uslovima i preveniranju problema koji se javljaju usled neadekvatne nege.

HIGIJENSKO-ESTETSKA NEGA STOPALA (15+66)

Pregled i postavljanje kozmetičke dijagnoze

Vrste i značaj masaže stopala

Refleksoterapija i njen značaj

Principi i značaj izvođenja samomasaže

Vrste i metode otklanjanja žuljeva

Hiperkeratoze stopala - lokalizacija i kozmetički tretman

Mere zaštite i samozaštite od mogućeg prisustva HIV i drugih infekcija tokom rada

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Nega stopala u savremenoj civilizaciji zauzima sve značajnije mesto, jer je uvećan broj činilaca koji ugrožavaju, kako estetski izgled, tako i zdravlje. U porastu je broj deformiteta koji se najčešće javlja usled nepravilne higijene obuće. Posledice su deformiteti drugih organa i sistema, najčešće kičme što dalje vodi u ozbiljne zdravstvene probleme.

Ne manji značaj imaju gljivična oboljenja koja najčešće nastaju usled nehigijenske obuće, posebno čarapa od sintetičkih vlakana i gumene obuće.

Svrha izučavanja predmeta jeste sticanje znanja o zdravstvenim aspektima nege stopala, značaju higijene i merama pravilnog održavanja higijene što je osnova estetske nege i održavanja estetskog izgleda.

Važno je da predavač u toku realizacije programa korelira teorijsku nastavu i praktične vežbe, čime će učenje biti efikasnije i funkcionalno.

DEKORATIVNA I KOREKTIVNA KOZMETIKA NOKATA

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta jeste sticanje stručnih kompentencija za uzimanje anamneze, postavljanje kozmetičke dijagnoze i osposobljavanje polaznika da samostalno sprovode odgovarajuće dekorativne procedure na noktima.

Zadaci nastave su:

- sticanje znanja o uređenju prostora, opremi; aparatima; priboru i preparatima za izvođenje dekorativnih i korektivnih estetskih procedura na noktima,

- sticanje znanja o značaju i tehnikama sprovođenja metoda asepse i antisepse u praktičnom radu,

- sticanje stručnih kompetencija za uzimanje anamneze; postavljanje kozmetičke dijagnoze i predlaganje odgovarajućeg tretmana klijentu za dekoraciju; korekciju i kamuflažu estetskih nedostataka na noktima,

- osposobljavanje polaznika da bezbedno aplikuju agense za dekoraciju; korekciju i kamuflažu nokata,

- sticanje stručnih kompetencija za davanje saveta klijentima kako da sprovode svakodnevnu negu u kućnim uslovima,

- ima kritički odnos i profesionalnoetički stav u odnosu na štetna dejstva i efekte određenih grupa preparata koji se aplikuju u dekorativnoj kozmetici nokata.

TREĆE POLUGODIŠTE
(1 čas sedmično, 15 ukupno teorijska nastava; 3 časova sedmično praktična nastava, 45 ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

UREĐENJE I ORGANIZACIJA PROSTORA ZA FUNKCIONISANJE SALONA (5+15)

Sprovođenje metoda asepse - vrste sterilizacije i praktična primena.

Sprovođenje metoda antisepse - vrste dezinfekcije i primena antiseptičkih sredstava u radu.

Prijem klijenata; uzimanje anamneze; utvrđivanje dijagnoze i postizanje dogovora sa klijentom o preporučenom tretmanu.

Vođenje odgovarajuće dokumentacije - protokol pruženih usluga.

IZVOĐENJE DEKORATIVNIH PROCEDURA

- lakiranje;

- graviranje;

- aplikovanje dekorativnih dodataka za nokte;

- ugrađivanje nakita.

NADOGRADNJA NOKATA (5+15)

Priprema i nadogradnja oštećenih nokata

Oblikovanje veštačkih nokata - metode sa različitim vrstama svetlosti i bez svetlosnih akceleratora

Dekoracija veštačkih nokata

Francuski manikir na veštačkim i prirodnim noktima

- skidanje lakova

Tehnike skidanja veštačkih nokata

Tehnike nadogradnje veštačkih nokata

Sprovođenje zdravstveno-vaspitnih aktivnosti u radu sa klijentima, davanje saveta o nezi nokata u kućnim uslovima i preveniranju problema koji se javljaju usled neadekvatne nege

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Dekorativna i korektivna kozmetika nokata je užestručni nastavni predmet čija je svrha izučavanja osposobljavanje učenika da praktično sprovode dekorativne i korektivne procedure na noktima.

Organizacioni model nastave podrazumeva individualni rad učenika kroz uporna vežbanja do postizanja praktičnih veština na nivou navika.

U nastavnom procesu, pored insistiranja na poštovanju zdravstveno bezbednosnih zahteva, treba insistirati na razvijanju estetskih kriterijuma kod učenika.

Formiranje stručno etičkih kriterijuma veoma je važno u realizaciji nastave ovog nastavnog predmeta, jer savremeni preparati i tehnike koje se koriste za dekoraciju nokata, ne retko, su uzročnici pojave zdravstvenih problema i težih patoloških promena na noktima.

SPECIJALISTIČKI ISPIT

Nakon uspešnog završetka programa obrazovanja (položenih svih ispita i uspešno obavljene praktične nastave) kandidati polažu specijalistički ispit.

Ispitom se proverava i promoviše stečeni nivo stručnih kompentencija za obavljanje profesionalnih aktivnosti estetičara specijaliste za dekorativnu kozmetiku.

Specijalistički ispit sastoji se iz:

1. praktičnog rada i

2. usmene provere znanja.

PRAKTIČAN RAD

Izvršavanjem praktičnog zadatka proverava se nivo praktične osposobljenosti kandidata za kreiranje i aplikovanje savremenih dekorativnih i korektivnih estetskih procedura, složenih procedura u postavljanju kozmetičke dijagnoze i harmonizaciji dekorativnih elemenata.

Praktični zadaci se konstituišu iz sadržaja programa predmeta: dekorativna, kamuflana i korektivna kozmetika, trajna šminka, estetska nega ruku, estetska nega stopala i dekorativna i korektivna kozmetika nokata.

USMENA PROVERA ZNANJA

Usmenom proverom znanja proverava se i promoviše nivo stečenih teorijskih znanja iz struke i opšta stručna kompententnost kandidata.

Pitanja za usmenu proveru znanja konstituišu se iz predmeta: kozmetologija, dermatologija u kozmetici, teorija forme i likovna kultura, primena računarske tehnologije u struci i osnove menadžmenta i marketinga.

Područje rada: DELATNOST LIČNIH USLUGA
Obrazovni profil: FRIZER STILISTA - KREATOR FRIZURE

CILJ I ZADACI
OBRAZOVANJA I VASPITANJA

Osim opštih ciljeva i zadataka obrazovanja i vaspitanja utvrđenih u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjoj školi, nastavnim planom i programom obrazovanja za obrazovni profil frizer stilista - kreator frizure, utvrđeni su i posebni ciljevi i zadaci kojima se obezbeđuje sticanje obrazovnih standarda i stručnih kompentencija za samostalno obavljanje profesionalnih aktivnosti iz delokruga rada frizera stiliste - kreatora frizure.

Cilj i zadaci obrazovanja za obrazovni profil frizer stilista - kreator frizure su osposobljavanje kandidata da:

- postavlja frizersku dijagnozu kose;

- sprovodi higijensko-estetsku negu i kozmetoterapijske procedure na kosi i kapilicijumu;

- šiša kosu;

- nadograđuje kosu;

- stilizuje frizure;

- transformiše prirodnu boju i prirodni oblik kose;

- vrši kamuflažu estetskih nedostataka i alopecije i

- vrši praktičnu obuku učenika srednjih frizerskih škola.

Oblast stručnih kompetencija:

1. Utvrđivanje objektivnog statusa kose, postavljanje frizerske dijagnoze kose i određivanje odgovarajućeg, estetski optimalnog, higijenskog, estetskog i dekorativnog tretmana.

2. Sprovođenje savremenih složenih kozmetoterapijskih frizerskih procedura za negu i revitalizaciju, dekoraciju i jačanje korena kose.

3. Odgovarajućom šminkom vrši vizuelnu korekturu i kamuflažu estetskih nedostataka na kosi i koži poglavine.

4. Zna da praktično poduči i nauči klijenta da sam odgovarajućom tehnikom dodataka i umetaka za kosu, bradu i brkove vrši vizuelnu korekturu i kamuflažu estetskih nedostataka.

5. Praktično modelira sve vrste šišanja.

6. Kreira i oblikuje frizure na kosi svih dužina i oblika, u skladu sa zahtevima mode, estetskim kriterijumima i željama klijenata.

7. Vrši trajnu transformaciju oblika kose pravilnim izborom reagenasa i vođenjem procesa u skladu sa stanjem kose.

8. Na optimalan način vrši transformaciju boje kose i nijansiranje boja, u skladu sa zdravstvenim zahtevima, estetskim kriterijumima i modom.

9. Koristi kompjutersku tehnologiju pri utvrđivanju optimalnog stajlinga i boje kose, brade i brkova.

10. Organizuje i vrši promociju kozmetoterapijskih frizerskih procedura i vodi menadžment i marketing salona.

11. Organizuje prezentacije i vrši prodaju aparata, instrumenata, pribora i preparata za negu, dekorativnu, kamuflažnu i korektivnu kozmetiku kose.

12. Osposobljen da, u skladu sa didaktičkim načelima, izvodi vežbe iz praktične obuke za učenike srednjih frizerskih škola.

Trajanje obrazovanja: specijalizacija u trajanju od jedne godine i šest meseci.

USLOVI ZA UPIS KANDIDATA

Pravo upisa imaju kandidati koji su završili srednje obrazovanje u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju u području rada delatnost ličnih usluga, obrazovni profili - ženski frizer, muški frizer ili scenski masker - vlasuljar, uz uslov da imaju najmanje dve godine radnog iskustva.

Pri rangiranju kandidata za upis, pored opšteg uspeha iz srednje škole, vrednuju se ocene iz predmeta likovna kultura i srpski jezik i književnost.

Područje rada: Delatnost ličnih usluga
Obrazovni profil: Frizer stilista - kreator frizure

NASTAVNI PLAN

Red. br.

I OBAVEZNI NASTAVNI PREDMETI
A. Predmeti zajednički za područje rada

PRVA GODINA

DRUGA GODINA

SVEGA ČASOVA

Prvo polugodište sedmično

Drugo polugodište sedmično

Treće polugodište sedmično

T.

P.

Uk.

T.

P.

Uk.

T.

P.

Uk.

T.

P.

Uk.

1.

Strani jezik

2

 

30

2

 

30

 

 

 

60

 

60

2.

Socijalna psihologija

 

 

 

 

 

 

3

 

45

3

 

45

 

B. Stručni predmeti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Osnove menadžmenta i marketinga

2

 

30

2

 

30

2

 

30

6

 

90

4.

Teorija forme i likovna kultura

2

 

30

2

 

30

2

 

30

6

 

90

5.

Dermatologija u frizerskoj struci

2

 

30

2

 

30

 

 

 

4

 

60

6.

Preparati za negu i dekoraciju kose

2

 

30

2

 

30

2

 

30

6

 

90

7.

Frizerska dijagnostika i nega kose

1

8

135

 

 

 

 

 

 

1

8

135

8.

Savremene frizerske procedure

1

8

135

 

15

225

 

8

120

1

29

480

9.

Vlasuljarstvo i nega vlasuljarskih predmeta

 

 

 

 

 

 

1

4

75

1

4

75

10.

Savremene tehnike kamuflaže nadogradnje kose

 

 

 

 

 

 

1

3

60

1

3

60

11.

Primena računarske tehnologije u struci

 

 

 

 

3

45

 

 

 

 

3

45

12.

Istorija frizure i kostimografija

 

 

 

 

 

 

2

 

30

2

 

30

Ukupno obavezne nastave:

12

16

390

10

18

390

13

15

390

570

690

1260

Svega časova:

28

420

28

420

28

420

84

1260

Ukupno izborna nastava:

2

30

2

30

2

30

6

90

Obavezna nastava + Izborna nastava

30

450

30

450

30

450

90

1350

II IZBORNA NASTAVA

Red.br.

II IZBORNI PREDMETI

 

 

Sed.

Uk.

1.

Psihologija

2

60

2.

Pedagogija

2

60

 

 

 

 

 

Stručna oblast

 

 

 

1) Estetika i stil odevanja

2

60

 

2) Ishrana i estetski izgled

2

60

 

Ukupno izborne nastave:

2

60

Učenik bira izborne predmete iz ponuđenih oblasti, s tim što se sam opredeljuje za obrazovni program i raspored učenja. Ukupan broj časova izborne nastave u polugodištu je 2 časa sedmično, odnosno 30 časova zbirno u polugodištu.

Specijalistički ispit:

Nakon uspešnog završetka programa obrazovanja kandidati polažu specijalistički ispit.

Sadržaj specijalističkog ispita je sastavni deo nastavnog programa obrazovanja i vaspitanja.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Programi obrazovanja koncipirani su tako da u praktičnoj realizaciji omoguće primenu najsavremenijih naučnih i stručnih saznanja, postupaka i metoda rada koji su provereni u praksi. Otuda, u programima nisu navedene konkretne metode rada, instrumenti, uređaji i pribor koji će biti korišćen u realizaciji programa.

Tako koncipirani programi obrazovanja mogu biti uspešno ostvareni i daće projektovane obrazovne ishode ako škola, koja je nosilac organizacije i sprovođenja obrazovnog procesa:

- utvrdi koje radne organizacije i privatni saloni, u konkretnoj sredini ili širem okruženju, po svojoj razvijenosti, raznovrsnosti rada, opremljenosti materijalno-tehničkoj i prostornoj, kadrovskoj strukturi i savremenosti radne tehnologije i organizacije rada obezbeđuju potrebne zahteve propisane ciljem i zadacima programa obrazovanja za njihovo uspešno ostvarivanje;

- sa odgovarajućim radnim organizacijama postigne sporazum o saradnji u smislu da te organizacije prihvate da budu suorganizatori i nosioci (realizatori) dela programa obrazovanja, a posebno programa praktične nastave;

- utvrdi organizacioni model rasporeda i organizacije ostvarivanja programa obrazovanja koji će biti usklađen sa uslovima, potrebama kandidata i drugim značajnim odrednicama;

- angažuje najistaknutije stručnjake iz izabrane ustanove, koja je prihvatila da bude učesnik u ostvarivanju programa, a koji bi bili predavači (i mentori) za pojedine oblasti utvrđene programom obrazovanja;

- na osnovu uvida u konkretnu opremljenost odgovarajuće nastavne baze za ostvarivanje programa, zajedno sa stručnjacima-izvođačima nastave, priprema operativne programe obrazovanja i utvrđuje dinamiku njihove realizacije.

U operativnom programiranju treba da budu navedene konkretne metode rada koje se koriste u radnom procesu, određeno vreme koje je potrebno za osposobljavanje kandidata da savladaju tehnike izvođenja svake navedene metode, zatim, najpogodniji pedagoški oblici rada sa kandidatima i slično. To znači da će konkretna organizacija ostvarivanja plana i programa obrazovanja, pridržavajući se utvrđenih opštih principa i sadržaja programa, biti onoliko različiti, koliko su dozvoljene stručne razlike u metodu i organizaciji rada razvijenih radnih sredina.

Poželjno je da škola kandidatima, tokom obrazovnog ciklusa, obezbedi uvid u rad u više stručnih organizacija iste ili slične delatnosti, što znači i praktično osposobljavanje za rad po različitim metodama. To će im, dalje, obezbediti širi stručno-praktični opseg znanja i uspešniju radnu pokretljivost. Kao minimum u toku obrazovnog ciklusa, u svim uslovima, kandidatima treba obezbediti da određeno vreme praktične obuke provedu u vrhunskim stručnim sredinama, koje predstavljaju stručno-metodološke centre za unapređivanje rada u odgovarajućoj struci.

Predavači, neposredni realizatori programa, u okviru individualnih priprema za izvođenje nastave, treba da upoznaju programe stručnog obrazovanja koje su učenici stekli tokom redovnog srednjoškolskog obrazovanja i predavanja primere već stečenim znanjima, s jedne strane, i mogućnostima i potrebama kandidata, s druge strane. Efikasnosti i racionalizaciji obrazovnog procesa znatno će doprineti saradnja tima predavača, zajedničko planiranje, jedinstven pristup i koordinacija u radu.

Vremenski okvir za realizaciju programa koji je dat planom obrazovanja, odgovara prvenstveno obrazovanju onih kandidata koji nemaju prethodna konkretna praktična znanja stečena u procesu rada.

Međutim, ukoliko se u obrazovni proces uključuju kandidati sa, manje ili više, već stečenim praktičnim znanjem, onda škola, srazmerno nivou tih znanja (što se proverava polaganjem ispita), može osloboditi kandidata onog fonda časova koji su planom realizacije programa predviđeni za sticanje tih znanja.

Organizaciona šema rasporeda razredno-časovne nastave planom nije striktno zadana. Jer, zavisno od konkretnih uslova, organizacije i metode rada, moguće je operativnim programom predvideti takav raspored ostvarivanja programa po kome će kandidati, primera radi, prvih šest nedelja biti isključivo na teorijskoj nastavi, a zatim imati blok praktičnih vežbi od tri nedelje. Zatim sledi uvežbavanje stečenih praktičnih znanja do nivoa veštine u tronedeljnom ciklusu nastave u bloku. Ukupno predviđen broj časova mora biti ispoštovan u svakom organizacionom modelu. Konkretan raspored u mnogom zavisi, između ostalog, i od toga da li kandidati imaju prethodna znanja i neposredno radno iskustvo u ovoj oblasti ili ne, zatim koliki je broj kandidata, da li programe ostvaruju uz rad ili iz rada i slično.

OSTVARIVANJE OBRAZOVNOG PROGRAMA

1. Broj i struktura nastavnih sedmica

Oblik obrazovnog rada

Prvo polugodište

Drugo polugodište

Treće polugodište

Priprema specijalističkog ispita

Ukupno

Predavanja i vežbe

 

15 sedmica

15 sedmica

-

45 sedmica

Konsultativna nastava

2 sedmice

2 sedmice

2 sedmice

 

6 sedmica

Priprema specijalističkog ispita

-

-

-

4

4 sedmice

Polaganje ispita

2 sedmice

2 sedmice

2 sedmice

2

8 sedmica

Svega

19 sedmica

19 sedmica

19 sedmica

6 sedmica

63 sedmice

2. Sedmični fond časova

Polugodište

Obavezni predmeti

Izborni predmeti

Priprema specijalističkog ispita

Konsult. nastava - fakultat.

Ukupno

Prvo

28

2

 

2

30+2

Drugo

28

2

 

2

30-2

Treće

28

2

 

2

30+2

 

-

-

30

 

30

3. Ostvarivanje praktične nastave

1. Broj učenika u odeljenju iznosi do 20.

2. Teorijska nastava se, po pravilu, ostvaruje sa celim odeljenjem.

3. Za ostvarivanje praktične nastave, odeljenja se dele na grupe. Broj učenika u grupi je do 10.

PRIMENA RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE U STRUCI

Cilj i zadaci

Cilj izučavanja predmeta je sticanje računarske pismenosti i osposobljavanje učenika da računarsku tehnologiju koriste u svom praktičnom profesionalnom radu.

Zadaci izučavanja predmeta su:

- upoznavanje učenika sa unutrašnjom organizacijom savremenih računarskih sistema;

- osposobljavanje učenika za korišćenje grafičkih operativnih sredina;

- osposobljavanje učenika da koriste programe za obradu teksta;

- osposobljavanje učenika za korišćenje multimedijskih aplikacija;

- osposobljavanje učenika za komuniciranje primenom računara;

- osposobljavanje učenika da kompjutersku tehnologiju koriste u svom profesionalnom praktičnom radu.

DRUGO POLUGODIŠTE
(3 časa sedmično, 45 ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

UVOD (4)

Cilj izučavanja predmeta.

Informatička tehnologija i savremeno društvo.

Kratak istorijat razvoja računarske tehnologije.

RAČUNARSKI SISTEMI (11)

Struktura računarskog sistema.

Hardver.

Mikroprocesori.

Magistrale. Memorije.

Periferijski uređaji i interfejs.

Povezivanje hardverskih komponenti.

Struktura PC-a. Kućište, monitor, tastatura, miš.

Periferijski uređaji.

Softver.

Osnovni pojmovi i karakteristike.

Operativni sistemi.

Funkcije operativnih sistema.

Karakteristike savremenih operativnih sistema.

Razvojni softver.

Prevodioci i interpretatori.

Razvojna okruženja.

Aplikativni programi.

Uslužni programi.

Licence. Zaštita. Virusi.

GRAFIČKE OPERATIVNE SREDINE (10)

Osnovni pojmovi i karakteristike.

Prozor, miš, ikonice, padajući meni.

Pokretanje aplikacija u grafičkom radnom okruženju. Unos i editovanje teksta.

Startovanje aplikacija.

Istovremeno izvršavanje više aplikacija i prelaženje iz jedne aplikacije u drugu.

Rad sa diskovima i datotekama.

OBRADA TEKSTA (10)

Strukturni elementi obrade.

Principi daktilografije. Unošenje teksta u računar.

Čuvanje teksta i zatvaranje datoteke. Završetak rada.

Učitavanje dokumenta i unošenje izmena.

Rad sa blokovima.

Rad sa više dokumenata.

Oblikovanje dokumenta.

Nabrajanje u tekstu.

Fusnote.

Obeležavanje stranica.

Kreiranje zaglavlja i podnožja.

Rad sa tabelama.

Umetanje slika u tekst.

Štampanje dokumenata.

RAČUNARSKE KOMUNIKACIJE (6)

Načini komunikacije između računara.

Računarske mreže. Internet i Intranet.

Rad sa čitačima Interneta.

Elektronska pošta.

MULTIMEDIJSKE APLIKACIJE (4)

Korišćenje multimedijskih aplikacija.

Korišćenje CD-a.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Primena računarske tehnologije je nastavni predmet koji ima dvojaku funkciju: prva se odnosi na one učenike koji ne poseduju osnovna znanja o korišćenju računarske tehnologije u savremenom životu, uključujući i profesionalne aktivnosti; druga funkcija se odnosi na učenike koji imaju osnovna znanja o funkciji i značaju kompjuterske tehnologije, ali nemaju znanja o primeni računarske tehnologije u struci. Svrha izučavanja predmeta za sve učenike jeste da se kroz praktičan rad i vežbanja osposobe da samostalno koriste računarsku tehnologiju u kreiranju savremenih frizura i harmonizaciji frizura sa individualnim osobenostima klijenata, kreiranju i harmonizaciji dekorativne, korektivne i kamuflažne šminke itd.

Nastava se izvodi sa malim brojem učenika (do 10 u grupi), a organizuje se tako da učenici neposredno uvežbavaju tehnike korišćenja računara.

Pri procenjivanju postignuća učenika, nastavnik vrednuje nivo znanja, kreativnost i posebno nivo postignutih praktičnih veština u korišćenju računara.

OSNOVE MENADŽMENTA I MARKETINGA

Cilj i zadaci:

Cilj izučavanja predmeta jeste upoznavanje učenika sa marketing koncepcijom i filozofijom marketinga i osposobljavanje za obavljanje poslova u oblasti uslužnih delatnosti, sa posebnim osvrtom na aplikativnu kozmetiku.

Zadaci nastave su:

- prikaz mogućih koncepata i tehnika za rešavanje esencijalnih problema sa kojima se davalac usluga suočava, sa posebnim osvrtom na istraživanje marketinga usluga, kao i specifičnost marketinga miksa uslužnih delatnosti i u tom kontekstu kozmetologije;

- osposobljavanje učenika da u praktičnom profesionalnom radu primenjuju odgovarajuće koncepte i tehnike marketinga;

- osposobljavanje učenika za uspešno vođenje menadžmenta salona.

PRVO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

DRUGO POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

TREĆE POLUGODIŠTE
(2 časa sedmično, 30 časova ukupno)

SADRŽAJI PROGRAMA

OSNOVE MARKETINGA (30)

Marketing kao ekonomski proces

Definisanje marketinga

Marketing i proces društvene reprodukcije

Marketing u našoj privredi

Marketing kao poslovna funkcija

Poslovne aktivnosti koje čine marketing

Koncept marketing Miksa

Upravljanje marketinškim aktivnostima

Koncept integralnog marketinga

Marketing kao poslovna koncepcija

Faktori koji uslovljavaju ulogu i značaj marketinga kao poslovne koncepcije

Evolucija marketinga kao poslovne funkcije

Koncept društvenog marketinga

Marketing kao naučna disciplina

Razvoj marketinške misli

Interdisciplinarnost marketinga

Markentinška filozofija

Odlučivanje u marketingu

Odluke u marketingu

Marketing informacioni sistem (MIS)

Pojam, značaj i svrha MIS-a

MIS i istraživanje tržišta

Funkcionisanje i istraživanje MIS-a

Istraživanje markentinga

Pojam i svrha istraživanja marketinga

Neophodnost istraživanja u marketingu

Predmet istraživanja marketinga

Postupak u istraživanju marketinga

Metode istraživanja marketinga

Ograničenost i nove tendencije u istraživanju marketinga

Analiza tržišta

Pojam tržišta

Funkcija tržišta

Granice efikasnosti tržišnog mehanizma

Podela tržišta

Potencijal tržišta

Segmentacija tržišta

Pojam i svrha segmentacije tržišta

Nužnost primene segmentacije tržišta

Segmentacija tržišta lične potrošnje

Segmentacija tržišta proizvodno-uslužne potrošnje

Istraživanje tržišta

Mesto istraživanja tržišta pri donošenju marketing odluka

Proces planiranja istraživanja tržišta

Podela metoda za istraživanje tržišta

Metodi prikupljanja podataka

Primene statističkih postupaka pri planiranju i realizaciji metoda posmatranja i ispitivanja

Primene statističkih metoda obrade podataka

Psihološki metodi u istraživanju tržišta

Istraživanje tržišta kozmetičkih preparata i kozmetičkih usluga

Istraživanje ponašanja i motiva potrošača

Poznavanje potreba potrošača - pretpostavka planiranja marketinških aktivnosti

Motivi ponašanja potrošača

Pojam motivacije

Klasifikacija motiva

Modeli ponašanja potrošača

Proizvod kao instrument marketing Miksa

Karakteristike proizvoda

Koncept proizvoda u marketingu

Klasifikacije proizvoda u marketingu

Politika proizvodnog programa

Održavanje i eliminisanje proizvoda

Proizvoditi ili kupovati

Novi proizvod - faktor rasta i razvoja preduzeća

Postupak i program uvođenja novog proizvoda u proizvodni program

Koncept životnog ciklusa proizvoda

Cena kao instrument marketing Miksa

Faktori koji utiču na politiku cena

Politika cena

Formulisanje politike cena za nove proizvode

Politika cena preduzeća sa širokim proizvodnim programom

Politika diferenciranja cena

Metode formiranja cena

Promocija kao instrument marketing Miksa

Pojam promocije i njena uloga

Privredna propaganda kao oblik promocije

Neposredna lična prodaja kao oblik promocije

Publicitet

Istraživanje dejstva faktora i merenje efikasnosti različitih oblika promocije kozmetičkih proizvoda i kozmetičkih usluga

Distribucija - kanali prodaje

Kanali distribucija kao instrumenti marketing Miksa

Izbor kanala distribucije

Intenzitet pokrivenosti tržišta

Integracija u okviru kanala prodaje

Fizička distribucija - marketiška logistika

Saradnja proizvođača i kanala prodaje

Kanali distribucije kozmetičkih proizvoda

Organizovanje potrošača i marketing

Dosadašnja iskustva organizovanja i delovanja potrošača

Konzumerizam i markentinška koncepcija

Organizovanje i aktivnost potrošača u našoj zemlji sa osvrtom na organizovanje potrošača u kozmetici

Strategija marketinga

Pojam i svrha strategije marketinga

Kriterijumi izbora marketing strategije

Varijante marketing strategije

Marketing strategija kozmetičkih preparata i usluga

Modeli organizovanja marketinga

Faktori i ciljevi organizovanja marketinga

Organizacioni oblici marketinga

Međunarodni marketing

Marketing i svetsko tržište

Organizacioni oblici poslovanja u spoljnoj trgovini

Strategija nastupa na svetskom tržištu

Istraživanje međunarodnog tržišta

MARKETING USLUGA (30)

Uslužna ekonomija i nova konkurencija

Uslužna ekonomija

Novi principi i pravila u ekonomiji

Strateške opcije i nova konkurencija

Definisanje i pristup kvalitetu usluge

Pojam kvaliteta usluge

Determinante kvaliteta usluge

Opaženi kvalitet usluge i uslužni susret

Analiza popusta u kvalitetu usluge

Upravljanje kvalitetom usluge

Razvoj sistema za upravljanje kvalitetom

Primena TQM pristupa kod usluge

Proces unapređenja kvaliteta usluge

Unapređenje kvaliteta usluge kroz merenje i analizu

Unapređenje kvaliteta kroz benchmarking

Uloga timskog rada u unapređenju kvaliteta usluge u kozmetologiji

Kreiranje organizacije u funkciji ostvarivanja marketing funkcije

Projektovanje organizacije kod potrošačkih i profesionalnih usluga

Odnos između operacija i marketinga

Uspostavljanje tržišno orijentisane organizacije

Realizacija marketing funkcije u tržišno orijentisanoj organizaciji

Kultura organizacije

Integritet organizacije

Marketing istraživanja usluga

Specifičnosti marketing istraživanja kod usluga

Marketing Miks i marketing strategija kod usluga

Specifičnosti rasta profita u uslužnom biznisu

Specifičnosti rasta profita kod pružanja kozmetičkih usluga

Moguće strategije kod uslužnih delatnosti i njihov uticaj na ponašanje uslužnih organizacija

Planiranje marketing strategije uslužnih organizacija

Definisanje uslužne misije

Uslužno - profitni lanac

Razvijanje marketing strategije

Prošireni marketing Miks za usluge

Upravljanje uslužnim proizvodom

Uslužni koncept i uslužna ponuda

Sistem pružanja usluga

Sistem pružanja kozmetičkih usluga

Tržišne komunikacije

Priroda, značaj i oblici komunikacija

Specifičnosti tržišnih komunikacija u marketingu usluga

Značaj Word of mouth komunikacije

Reklamiranje usluga sa posebnim osvrtom na kozmetičke usluge

Uloga i značaj imidža u uslužnim organizacijama

Unapređenje i upravljanjem imidžom uslužne organizacije

Kreiranje imidža kozmetičkog salona

Kanali distribucije usluga

Moguće strategije distribucije usluga

Franšizing u uslugama

Projektovanje distribucionog kanala kozmetičkih usluga

Upravljanje servisom potrošača

Pojam i suština servisa potrošača

Komponente servisa potrošača

Relativni značaj pojedinih komponenti servisa potrošača

Utvrđivanje servisa potrošača po tržišnim segmentima

Definisanje konkurentskog paketa servisa isporuka

Kontrola realizacije definisanog nivoa servisiranja korisnika kozmetičkih usluga

Uloga kadrova u procesu pružanja usluga

Kadrovi u procesu pružanja usluga

Mogući izvori nezadovoljstva zaposlenog osoblja

Unapređivanje kvaliteta uslužnog osoblja

Zaposleni kao interni potrošači i interni marketing

Uloga potrošača u procesu usluživanja

Kompetentnost potrošača kozmetičkih usluga i proizvoda

OSNOVE USLUŽNOG MENADŽMENTA (30)

- definisanje usluga salona za estetsku negu;

- menadžment salona;

- relationship pristup uslužnom menadžmentu;

- relationship pristup marketingu usluga.

Uslužni ambijent salona

- značaj uslužnog ambijenta salona;

- elementi ambijenta salona.

Upravljanje sredstvima i kapitalom

- vrste sredstava salona;

- obrtni ciklus poslovnih sredstava;

- područje upravljanja poslovnim sredstvima;

- analiza profitabilnosti i obrt poslovnih sredstava;

- model prinosa na angažovana poslovna sredstva salona;

- varijante upravljanja kapitalom i stopom zaduženosti frizerskog salona.

Upravljanje kadrovima u salonu za estetsku negu

- uloga i značaj kadrova u salonu;

- planiranje kadrova;

- izbor kadrova i njihovo uključivanje u rad salona;

- izgradnja stavova privrženosti osoblja;

- izbor menadžera salona.

Upravljanje organizacionim promenama u salonu

- funkcije u organizacionoj strukturi salona;

- princip izgradnje organizacione strukture;

- alternativne organizacione forme;

- koordinacija nabavnih aktivnosti i potrošnje.

Politika nagrađivanja zaposlenih radnika

- kvalitet i kvantitet rada kao kriterijum nagrađivanja;

- praksa stimulativnog nagrađivanja savremenih frizerskih salona.

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)

Osnove menadžmenta i marketinga jeste jedan od stručnih predmeta koji ima značajnu funkciju u promociji i afirmaciji delatnosti estetičara.

Osnovna metodična postavka u realizaciji nastavnog procesa, zasniva se na učenju na mogućim primerima iz profesionalne delatnosti. Takvim pristupom i davanjem zadataka da učenici sami predlažu marketinške programe obezbediće se visoka efikasnost učenja i sticanje znanja primenljivih u praksi.

Sledeći