ODLUKA
O UTVRĐIVANJU NACIONALNE KONTROLNE LISTE ROBE DVOSTRUKE NAMENE

("Sl. list SCG", br. 11/2005)

1. Ovom odlukom utvrđuje se Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene.

2. Kontrolisanom robom dvostruke namene smatra se roba dvostruke namene koja pored civilne može imati i vojnu namenu, usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene Evropske unije.

Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene odštampana je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Ova odluka stupa na snagu 31. marta 2005. godine.

 

NACIONALNA KONTROLNA LISTA ROBE DVOSTRUKE NAMENE

OPŠTE NAPOMENE

1. Za kontrolu robe projektovane ili modifikovane za vojnu upotrebu, videti važeću Nacionalnu kontrolnu listu naoružanja i vojne opreme. Napomene u ovoj Listi date pod nazivom "VIDETI TAKOĐE KONTROLU VOJNE ROBE" odnose se na tu listu.

2. Predmet kontrole date ovim aneksom trebalo bi da bude i izvoz robe koja ne podleže kontroli (uključujući i postrojenja), a sadrži jednu ili više komponenti koje podležu kontroli kada su ona ili one suštinski element te robe i moguće ih je izdvojiti i upotrebiti u druge svrhe.

N.B.: U proceni da li se komponenta(-e) koja podleže kontroli može smatrati suštinskim elementom, neophodno je u obzir uzeti faktore količine, vrednosti i tehnološkog znanja know-how kao i druge specifične okolnosti koje mogu da utiču na to da se kontrolisana komponenta ili komponente smatraju suštinskim elementom robe koja se nabavlja.

3. Roba specifikovana ovim aneksom obuhvata i novu i polovnu robu.

NAPOMENA O NUKLEARNOJ TEHNOLOGIJI (NTN)

(Čitati uz deo E Kategorije 0)

"Tehnologija" koja se dovodi u direktnu vezu sa svom robom koja podleže kontroli u Kategoriji 0, kontroliše se u skladu sa odredbama Kategorije 0.

"Tehnologija" za "razvoj", "proizvodnju" ili "upotrebu" robe koja podleže kontroli i dalje podleže kontroli, čak i kada se može primeniti na robu koja toj kontroli ne podleže.

Odobrenje za izvoz takođe podrazumeva da se krajnjem korisniku izveze minimum "tehnologije" potrebne za instalaciju, rad, održavanje i remont robe.

Kontrola transfera "tehnologije" ne odnosi se na informacije koje su "javno dobro" niti na "osnovna naučna istraživanja".

OPŠTA TEHNOLOŠKA NAPOMENA (GTN)

(Čitati uz deo E Kategorija od 1 do 9)

Izvoz "tehnologije" "zahtevane" za "razvoj", "proizvodnju" ili "upotrebu" robe koja podleže kontroli u Kategorijama od 1 do 9, kontroliše se u skladu sa odredbama Kategorija od 1 do 9.

"Tehnologija" "zahtevana" za "razvoj", "proizvodnju" ili "upotrebu" robe koja podleže kontroli i dalje podleže kontroli, čak i kada se može primeniti na robu koja toj kontroli ne podleže.

Kontrola se ne odnosi na "tehnologiju" koja je minimum potreban za instalaciju, rad, održavanje (proveru) i remont one robe koja ne podleže kontroli ili čiji je izvoz odobren.

N.B.: Ovo ne stavlja van kontrole "tehnologiju" specifikovanu pod 1E002.e, 1E002.f., 8E002.a. i 8E002.b.

Kontrola transfera "tehnologije" ne odnosi se na informacije koje su "javno dobro", niti na "osnovna naučna istraživanja" kao ni na minimum informacija neophodnih za upotrebu nekog patenta.

OPŠTA NAPOMENA UZ SOFTVER (GSN)

(Ova napomena stavlja van snage svaku kontrolu u okviru dela D Kategorija od 0 do 9)

Kategorije od 0 do 9 ne kontrolišu "softver" koji je ili:

a. Javno dostupan jer:

1. Prodaje se u maloprodaji sa skladišta i bez ograničenja:

a. Direktnom kupovinom;

b. Poručivanjem preko pošte;

c. Poručivanjem elektronskim putem, ili

d. Poručivanjem putem telefona; i

2. Projektovan je za instalaciju od strane korisnika bez dalje suštinske pomoći proizvođača; ili

N.B.: Stavka a. Opšte napomene uz softver ne oslobađa "softver" specifikovan u kategoriji 5 - Deo 2 ("zaštita informacija").

b. "Javno dobro".

DEFINICIJE KORIŠĆENIH TERMINA U OVOJ LISTI

Definicije termina datih pod jednostrukim navodnicima date su u tehničkoj napomeni uz odgovarajući pojam.

Definicije termina datih pod dvostrukim navodnicima su sledeće:

N.B.: Reference koje se tiču kategorije date su u zagradi iza termina koji se definiše.

"Aeroprofili promenljive geometrije" (7) označavaju korišćenje zakrilaca izlaznih ivica ili trimera, pretkrilaca napadnih ivica ili otklona obrtnog čeonog dela, čijim se položajima može upravljati tokom leta.

"Aktivni piksel" (6 8) je najmanji (pojedinačni) element rešetke u čvrstom stanju koji ima funkciju fotoelektričnog prenosa pri izlaganju svetlosnom (elektromagnetnom) zračenju.

"Aktivni sistemi za upravljanje letom" (7) su sistemi koji sprečavaju neželjene pokrete ili opterećenja struktura "letelica" i raketa tako što autonomno obrađuju izlazne podatke višestrukih senzora, a zatim izdaju neophodna preventivna naređenja o izvršavanju automatskog upravljanja.

"Analizator signala" (3) označava uređaj koji može da meri i prikaže osnovna svojstva jednofrekventnih komponenti višefrekventnih signala.

"Asimetrični algoritam" (5) označava kriptografski algoritam koji koristi različite matematičke šifre za šifrovanje i dešifrovanje.

N.B.: Obično se "asimetrični algoritmi" koriste za upravljanje ključem.

"Asinhroni način transfera" ("ATM") (5) označava način transfera po kome su informacije organizovane u ćelije; asinhron je jer rekurencija ćelija zavisi od zahtevanog ili trenutnog protoka bitova.

"ATM" je ekvivalentno "Asinhronom načinu transfera".

"Automatsko praćenje mete" (6) označava tehniku procesiranja koja automatski određuje i obezbeđuje kao izlaz ekstrapoliranu vrednost najverovatnijeg položaja mete u realnom vremenu.

"Bacanje" (2) (van pravog hoda) označava radijalni pomak za jedan obrtaj glavnog vretena izmeren u ravni normalnoj na osu vretena u tački na spoljašnjoj ili unutrašnjoj površini koja se ispituje (ref. ISO 230/1 1986, paragraf 5.61).

"Bezbednost u više nivoa" (5) označava klasu sistema koji sadrže informacije različite osetljivosti i koji dozvoljavaju istovremeni pristup korisnicima s različitim zahtevima u pogledu bezbednosti kao i potrebama, ali i sprečavaju neautorizovani pristup informacijama.

N.B.: "Bezbednost u više nivoa" predstavlja bezbednost računara, a ne pouzdanost računara koja se odnosi na prevenciju grešaka opreme ili prevenciju grešaka ljudskog faktora.

"Brzina digitalnog transfera" (5) označava totalni protok bitova informacije koja se direktno prenosi na bilo koju vrstu medijuma.

N.B.: Videti takođe pod "Brzina ukupnog digitalnog transfera".

"Brzina pomeraja" (žiro) (7) označava brzinu devijacije izlaza od željenog izlaza. Sastoji se od proizvoljnih i sistematskih komponenti i izražava se kao ekvivalentni ulazni ugaoni pomeraj po jedinici vremena u odnosu na inercioni prostor.

"Brzina signaliziranja podataka" (5) označava brzinu, definisanu u ITU Preporuci 53-36, uzimajući u obzir da, za nebinarne modulacije, bod i bit po sekundi nisu jednaki. Potrebno je uključiti bitove za funkcije kodiranja, ispitivanja i sinhronizacije.

N.B. 1: Pri određivanju "brzine signaliziranja podataka" eksploatacioni i administrativni kanali nisu obuhvaćeni

N.B. 2: To je maksimalna jednosmerna brzina, tj. maksimalna brzina bilo pri transmisiji bilo pri prijemu.

"Brzina ukupnog digitalnog transfera" (5) označava broj bitova, uključujući linijsko kodovanje, pripremu, itd. u jedinici vremena koji prođe između odgovarajuće opreme u sistemu digitalne transmisije.

N.B.: Videti takođe "brzinu digitalnog transfera".

"CE" je ekvivalentno "računarskom elementu".

"CEP" (verovatna radijalna greška) (7) je mera preciznosti; prečnik kruga sa centrom u meti, za određeni domet, u kome dejstvuje 50% korisnog tereta.

"Civilna letelica" (1 7 9) označava one "letelice" navedene u objavljenim spiskovima zvaničnih organa civilnog vazduhoplovstva koje imaju dozvolu letenja na komercijalnim civilnim domaćim i stranim letovima ili služe u pravno dozvoljene civilne, privatne ili poslovne svrhe.

N.B.: Videti takođe "letelica".

"CTP" je ekvivalentno "složenoj teorijskoj performansi".

"Deformabilna ogledala" (6) (takođe poznata pod nazivom adaptivna optička ogledala) označavaju ogledala koja imaju:

a. jednu kontinualnu optičku reflektujuću površinu koja se dinamički deformiše primenom individualnih obrtnih momenata ili sila da bi se kompenzovale distorzije u optičkom obliku talasa upadnom na ogledalo; ili

b. višestruke optičke reflektujuće elemente koji se mogu pojedinačno i dinamički repozicionirati primenom obrtnih momenata ili sila da bi se kompenzovale distorzije u optičkom obliku talasa upadnom na ogledalo.

"Difuziono vezivanje" (1 2 9) označava molekularno spajanje u čvrstom stanju najmanje dva posebna metala u jednu celinu čija je vezivna snaga jednaka vezivnoj strani najslabijeg materijala.

"Digitalni računar" (4 5) označava opremu koja može da:

a. prima podatke;

b. skladišti podatke ili instrukcije u fiksnim ili promenljivim uređajima za skladištenje;

c. obrađuje podatke pomoću uskladištenog niza instrukcija koji je podložan modifikacijama; i

d. obezbedi izlazne podatke.

N.B.: Modifikacije uskladištenog niza instrukcija obuhvataju zamenu fiksnih uređaja za skladištenje, ali ne i fizičku promenu provodnika ili veza.

"Dinamički analizatori signala" (3) označavaju "analizatore signala" koji koriste digitalne tehnike uzorkovanja i transformacije za formiranje Furijeovog displeja spektra datog talasnog oblika uključujući informacije o amplitudi i fazi.

N.B.: Videti takođe pod "analizatori signala".

"Dinamičko adaptivno usmeravanje (5) označava automatsko preusmeravanje saobraćaja zasnovano na indikaciji odstupanja od kursa i analizi trenutnih aktuelnih uslova mreže.

N.B.: Ovim nisu obuhvaćeni slučajevi odluka o usmeravanju donetih na osnovu prethodno definisanih informacija.

"Direktno hidrauličko presovanje" (2) označava proces deformacije pri kome se koristi elastični mehur napunjen tečnošću u direktnom kontaktu s komadom koji se obrađuje.

"Država - učesnica" (7 9) je država koja se pridržava Sporazuma iz Vasenara. (Videti www.wassenaar.org).

"Države-potpisnice Konvencije o hemijskom oružju (države koje nisu potpisale Konvenciju o hemijskom oružju)" (1) su one države za koje Konvencija o zabrani razvijanja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja jeste (nije) stupila na snagu. (Videti www.opcw.org)

"Efektivni gram" (0 1) specijalnih "fisionih materijala" označava:

a. za izotope plutonijuma i uranijum-233, težinu izotopa u gramima;

b. za uranijum obogaćen za 1 procenat ili više u izotopu uranijuma-235, težinu elementa u gramima pomnoženu kvadratom njegovog obogaćenja izraženu u obliku decimalnog težinskog udela;

c. za uranijum obogaćen za manje od 1 procenta u izotopu uranijuma-235, težinu elementa u gramima pomnoženu s 0,0001.

"Ekscentricitet" (2) označava osni pomak u jednom obrtaju glavnog vretena merenog u ravni normalnoj na čeonu ploču vretena, u tački do obima čeone ploče vretena (Referenca: ISO 230/1 1986, paragraf 5.63).

"Ekspertni sistemi" (4 7) označavaju sisteme koji daju rezultate primenom pravila na podatke koji su uskladišteni nezavisno od "programa" i sposobni za bilo šta od sledećeg:

a. za automatsku modifikaciju "izvornog koda" unetog od strane korisnika;

b. za obezbeđivanje znanja povezanog s klasom problema na kvazi - prirodnom jeziku; ili

c. za sticanje znanja potrebnog za njihov razvoj (simbolička obuka).

"Ekstrakcija rastopa" (1) označava proces 'brzog očvršćavanja' i ekstrahovanja trakastog legiranog proizvoda uvođenjem kratkog segmenta rotirajućeg ohlađenog bloka u kupku rastopljene legure metala.

N.B.: "Brzo očvršćavanje": očvršćavanje rastopljenog materijala pri brzinama hlađenja većim od 1000 K/s.

"Ekvivalentna gustina" (6) označava masu optike po jedinici optičke oblasti projektovane na optičku površinu.

"Elektronski sklop" (3 4 5) označava više elektronskih komponenti (npr. 'elemente kola', 'diskretne komponente', integrisana kola itd. ) povezanih zajedno u cilju izvršavanja specifičnih funkcija, koje su zamenljive kao celine i obično se mogu rasklopiti.

N.B. 1: 'Element kola': pojedini aktivni ili pasivni funkcionalni deo elektronskog kola, kao npr. jedna dioda, jedan tranzistor, jedan otpornik, jedan kondenzator itd.

N.B. 2: 'Diskretna komponenta': odvojeno upakovan 'element kola' sa svojim sopstvenim spoljašnjim vezama.

"Elektronski upravljiva antena s faznom rešetkom" (5 6) označava antenu koja formira snop pomoću kuplovanja faza, tj. pravac snopa se kontroliše pomoću složenih koeficijenata pobude elemenata koji zrače, a pravac tog snopa može da varira po azimutu ili elevaciji, ili po oba pravca, primenom električnog signala i pri transmisiji i pri prijemu.

"FADEC" je ekvivalent za "sveobuhvatno digitalno upravljanje motorom".

"Faktor skale" (žiroskop ili akcelerometar) (7) označava odnos promene u ulazu prema promeni u izlazu koji se meri. Faktor skale se uglavnom izračunava kao nagib prave linije koji se može podesiti metodom najmanjih kvadrata na podatke ulaza/izlaza cikličnim variranjem ulaza unutar njegovog opsega.

"Fiksni" (5) označava da kodirajući ili kompresioni algoritam ne može da primi eksterno uvedene parametre (npr. kriptografske parametre ili parametre šifre) i da ne može biti modifikovan od strane korisnika.

"Frekvencijska agilnost radara" (6) označava svaku tehniku koja menja, u pseudoslučajnom nizu, noseću frekvenciju impulsnog radarskog predajnika između impulsa ili grupa impulsa veličinom jednakom ili većom od širine opsega impulsa.

"Frekvencijsko skakanje" (5) označava oblik "proširenog spektra" u kome se frekvencija transmisije jednostrukog komunikacionog kanala menja slučajnim ili pseudoslučajnim nizom diskretnih koraka.

"Gasna atomizacija" (1) označava proces redukovanja mlaza metalnog rastopa na kapljice prečnika 500 mikrometara ili manje pomoću struje gasa pod velikim pritiskom.

"Geografski dispergovan" (6) označava da je svaka lokacija udaljena jedna od druge za više od 1500 m u svakom pravcu. Za mobilne senzore uvek važi da su "geografski dispergovani".

"Glavna memorija" (4) označava primarnu memoriju za podatke ili instrukcije za brzi pristup od strane centralne procesorske jedinice. Sastoji se od unutrašnje memorije "digitalnog računara" i bilo koje njegove hijerarhijske ekstenzije, kao što su keš memorija ili proširena memorija s nesekvencijalnim pristupom.

"Hemijska smeša" (1) označava čvrst, tečan ili gasoviti proizvod sastavljen od dve ili više komponenata koje ne reaguju uzajamno u uslovima skladištenja date smeše.

"Hemijski laser" (6) označava "laser" u kome nastaju ekscitovane hemijske čestice kao proizvod izlazne energije hemijske reakcije.

"Hibridni računar" (4) označava opremu koja može da izvede sve od dole navedenog:

a. prihvati podatke;

b. obradi podatke, i u analognom i u digitalnom obliku; i

c. obezbedi izlaz podataka.

"Hibridno integralno kolo" (3) označava bilo koju kombinaciju integralnih kola, ili integralnog kola s 'elementima kola' ili 'diskretnim komponentama' povezanih zajedno u cilju izvršavanja specifičnih funkcija, a koja ima sve sledeće karakteristike:

a. sadrži bar jedan nehermetizovan uređaj;

b. povezana je tipičnim IC proizvodnim metodama;

c. zamenjiva je kao celina; i

d. obično nije lako rasklopiva.

N.B. 1: 'Element kola': pojedini aktivni ili pasivni funkcionalni deo elektronskog kola, kao npr. jedna dioda, jedan tranzistor, jedan otpornik, jedan kondenzator, itd.

N.B. 2: 'Diskretna komponenta': odvojeno upakovan 'element kola' sa svojim sopstvenim spoljašnjim vezama.

"Imunotoksin" (1) je spoj jednoćelijskog specifičnog monoklonalnog antitela i "toksina" ili "podjedinice toksina" koji selektivno utiče na zaražene ćelije.

"Integralno kolo s više čipova" (3) označava dva ili više "monolitnih integralnih kola" spojenih na zajedničkoj "podlozi".

"Integralno kolo tipa filma" (3) označava rešetku 'elementa kola' i metalnih veza formiranu nanošenjem debelog ili tankog sloja filma na izolacionu "podlogu".

N.B.: 'Elemenat kola' je pojedinačni aktivni ili pasivni funkcionalni deo elektronskog kola kao, na primer jedna dioda, jedan tranzistor, jedan otpornik, jedan kondenzator itd.

"Izolacija" (9) se nanosi na delove raketnog motora, npr. kućište, mlaznicu, dovode, zaporne delove kućišta, a obuhvata ploče umrežene ili delimično umrežene kompaund-smeše gume koje sadrže izolacioni ili vatrostalni materijal. Može se takođe naći i na priključnim kapicama za popuštanje napona ili na zaklopcima.

"Izolovane žive kulture" (1) obuhvataju žive kulture u neaktivnom obliku i u osušenim preparatima.

"Izostatičke prese" (2) označavaju opremu kojom se zatvorena komora stavlja pod pritisak različitim sredstvima (gasom, tečnošću, čvrstim česticama itd.) u cilju stvaranja podjednakog pritiska u svim pravcima unutar komore na komad koji se obrađuje ili na materijal.

"Izveštaj o stanju sistema" (6) označava obrađen, usklađen (fuzija radarskih podataka o meti s pozicijom plana leta) i ažuriran izveštaj o poziciji letelice tokom leta na raspolaganju kontrolorima kontrole letenja.

"Izvorni kod" (ili izvorni jezik) (4 5 6 7 9) je pogodan izraz jednog ili više procesa koje sistem za programiranje može da pretvori u oblik pogodan za realizaciju odgovarajućom opremom ("objektni kod" (ili objektni jezik)).

"Javno dobro" (GTN NTN GSN) u značenju koje ovde ima, označava "tehnologiju" ili "softver" koji su postali dostupni i nema ograničenja njihovoj daljoj primeni (ograničenja koja se tiču autorskih prava ne znače da "tehnologija" ili "softver" nisu "javno dobro").

"Kaljenje prskanjem" (1) označava proces 'brzog očvršćavanja' rastopljenog mlaza metala koji se nakon nailaska na ohlađeni blok oblikuje u ljuske.

N.B.: 'Brzo očvršćavanje': očvršćavanje rastopljenog materijala pri brzinama hlađenja većim od 1000 K/s.

"Komplet za vođenje" (7) označava sisteme koji integrišu proces merenja i izračunavanja pozicije i brzine letelice (tj. navigaciju) s procesom kompjuterskog izračunavanja i slanja komandi sistemima za upravljanje letom letelica u cilju korekcije putanje leta.

"Kompozit" (1 2 6 8 9) označava "matricu" ili jednu ili više dopunskih faza koje se sastoje od čestica, niti, vlakana ili njihovih kombinacija i koje imaju jednu ili više posebnih namena.

"Kompresija impulsa" (6) označava kodovanje i obradu dugog impulsa radarskog signala u formu kratkog, a da su pri tome očuvane vrednosti visokoimpulsne energije.

"Kontroler komunikacionog kanala" (4) označava fizički interfejs koji kontroliše protok sinhronih ili asinhronih digitalnih informacija. To je sklop koji se može integrisati u računar ili telekomunikacionu opremu da bi se obezbedio pristup komunikacijama.

"Kontroler za pristup mreži" (4) označava fizički interfejs za distribuiranu prekidačku mrežu. Koristi zajednički medijum koji operiše istom "brzinom digitalnog transfera" koristeći arbitražu (npr. u smislu znaka ili nosioca) za transmisiju. Nezavisno od drugih, selektuje pakete podataka ili grupe podataka (npr. IEEE 802) njemu upućenih. Predstavlja sklop koji se može ugraditi u računar ili telekomunikacionu opremu u cilju obezbeđenja pristupa komunikacijama.

"Kontrolisano putem memorisanog programa" (2 3 5) označava da se kontrola vrši instrukcijama pohranjenim u elektronskoj memoriji koje procesor može da izvrši u cilju upravljanja prethodno određenim funkcijama.

N.B.: Oprema može biti "kontrolisana putem memorisanog programa" bez obzira da li je elektronska memorija unutrašnja ili spoljašnja.

"Kosmička letelica" (7 9) označava aktivne i pasivne satelite i kosmičke sonde.

"Krajnji efektori" (2) označavaju hvataljke, 'aktivne jedinice alata' kao i bilo koji drugi alat pričvršćen na osnovu na kraju manipulativne ruke "robota".

N.B.: 'Aktivna jedinica alata' označava uređaj za primenu pogonske sile, energije obrade ili osetljivosti na komad koji se obrađuje.

"Kriptografija" (5) označava disciplinu koja objedinjuje principe, sredstva i metode za transformaciju podataka da bi se sakrio sadržaj informacije, sprečila neotkrivena modifikacija ili sprečilo njeno neovlašćeno korišćenje. "Kriptografija" je ograničena na transformaciju informacije i koristi jedan ili više 'tajnih parametara' (npr. kripto promenjive) ili odgovarajuće upravljanje šiframa.

N.B.: 'Tajni parametar': konstanta ili šifra poznata samo ograničenom broju upućenih.

"Kritična temperatura" (1 2 6) (ponekad se sreće pod nazivom temperatura pretvaranja) nekog specifičnog "superprovodljivog" materijala označava temperaturu na kojoj materijal gubi svu otpornost na tok direktne električne struje.

"Laser" (0 2 3 5 6 7 8 9) je sklop komponenti koji proizvodi i prostorno i vremenski koherentno svetlo pojačano stimulisanom emisijom zračenja.

"Laser s modulacijom dobrote" (6) označava "laser" u kome je energija uskladištena u inverziji naseljenosti ili u optičkom rezonatoru, a zatim odatle emitovana u obliku impulsa.

"Laser s prenosom energije pobude" (6) označava "laser" u kome je laserska čestica ekscitovana prenosom energije putem kolizije atoma /molekula bez laserskog generisanja i atomskih / molekulskih čestica s laserskim generisanjem.

N.B.: Videti takođe:

"hemijski laser";

"laser s modulacijom dobrote";

"supersnažni laser";

"transferni laser".

"Letelica" (1 7 9) označava vazduhoplov s fiksnim, pokretnim, rotirajućim krilima (helikopter) ili obrtnim rotorom ili krilima (za vertikalno poletanje).

N.B.: Videti takođe "civilna letelica".

"Lična pametna kartica" (5) označava pametnu karticu koja sadrži mikrokolo programirano za posebnu primenu i koje korisnik ne može reprogramirati za neku drugu primenu.

"Linearnost" (2) (obično izražena kao mera nelinearnosti) označava maksimalnu devijaciju konkretne karakteristike (prosečna veličina na skali očitavanja), pozitivnu ili negativnu, od prave linije koja je tako pozicionirana da bi se maksimalne devijacije izjednačile i svele na najmanju moguću meru.

"Lokalna mreža" (4) je sistem komunikacije podacima koji poseduje sve dole navedene karakteristike:

a. omogućava proizvoljnom broju nezavisnih "informatičkih uređaja" da direktno komuniciraju jedan s drugim; i

b. ograničen je na oblast srednje veličine (npr. poslovnu zgradu, postrojenje, centar, skladište).

N.B.: 'Informatički uređaj' označava opremu koja može da predaje ili prima nizove informacija u digitalnom obliku.

"Magnetni gradiometri" (6) su instrumenti projektovani da detektuju prostorne varijacije magnetnih polja koja potiču od izvora izvan instrumenta. Sastoje se od višestrukih "magnetometara" i prateće elektronike čiji je izlaz mera gradijenta magnetnog polja.

N.B.: Videti takođe "pojedinačni magnetni gradiometar".

"Magnetometri" (6) su instrumenti projektovani da detektuju magnetna polja koja dolaze od izvora izvan instrumenta. Sastoje se od jednog senzora magnetnog polja i prateće elektronike čiji je izlaz mera magnetnog polja.

"Materijali otporni na koroziju usled dejstva UF6" (0) mogu biti bakar, nerđajući čelik, aluminijum, aluminijum oksid, legure aluminijuma, nikl ili legura koja sadrži 60 ili više težinskih procenata nikla i fluorovanih polimera ugljovodonika otpornih na UF6, u skladu s tipom procesa separacije.

"Matrica" (1 2 8 9) označava izuzetno homogenu fazu koja ispunjava prostor između čestica, niti ili vlakana.

"Matrični detektor" (6) označava linearni ili dvodimenzionalni planarni sloj, ili kombinaciju planarnih slojeva, pojedinih elemenata detektora, sa ili bez elektronike za očitavanje, koji funkcionišu u fokalnoj ravni.

N.B.: Ovim nije obuhvaćen komplet elemenata pojedinačnog detektora ili bilo koji detektori koji se sastoje od dva, tri ili četiri elementa pod uslovom da vreme kašnjenja i integracija nisu obuhvaćeni datim elementom.

"Međusobno povezani radarski senzori" (6) znači da su dva ili više radarskih senzora međusobno povezani kada međusobno razmenjuju podatke u realnom vremenu.

"Mehaničko legiranje" (1) označava proces legiranja koji nastaje kao rezultat vezivanja, loma i ponovnog vezivanja osnovnih i glavnih praškastih legura usled mehaničkog udara. Nemetalne čestice mogu biti inkorporirane u leguru dodavanjem odgovarajućih praškastih materijala.

"Mikrokolo mikrokompjutera" (3) označava "monolitno integralno kolo" ili "integralno kolo s više čipova" koje sadrži aritmetičku logičku jedinicu (ALU) sposobnu za primenu opštih instrukcija iz interne memorije na podatke iz interne memorije.

N.B.: Unutrašnja memorija se može povećati pomoću spoljašnje memorije.

"Mikrokolo mikroprocesora" (3) označava "monolitno integralno kolo" ili "integralno kolo s više čipova" koje sadrži aritmetičku logičku jedinicu (ALU) sposobnu za primenu serije opštih instrukcija iz spoljašnje memorije.

N.B. 1.: "Mikrokolo mikroprocesora" obično ne sadrži integralnu memoriju dostupnu korisniku, iako memorija prisutna na čipu može biti iskoršićena za izvršavanje njene logičke funkcije.

N.B. 2.: Ovim su obuhvaćeni setovi čipova kreirani da operišu zajedno da bi se obezbedilo funkcionisanje "mikrokola mikroprocesora".

"Mikroorganizmi" (1 2) označavaju bakterije, viruse, mikoplazme, rikecije, hlamidije ili gljivice, u prirodnom ili izmenjenom obliku, bilo u obliku izolovanih živih kultura, bilo kao materijal koji obuhvata živu materiju namerno pelcovanu ili kontaminiranu ovim kulturama.

"Mogućnost programiranja dostupna korisniku" (4 5 6) znači da korisnik može da unosi, menja ili zamenjuje "programe" na bilo koji način osim:

a. fizičkim menjanjem žica ili međuveza; ili

b. podešavanjem funkcijskih kontrola što se odnosi i na unošenje parametara.

"Monofilament" ili filament (1) je najmanji deo vlakna, obično nekoliko mikrometara u prečniku.

"Monolitno integralno kolo" (3) označava kombinaciju pasivnih ili aktivnih 'elemenata kola' ili i jednih i drugih koji:

a. su formirani difuzionim procesima, implantacijom ili procesima depozicije, u/na jednom poluprovodničkom komadu materijala, takozvanom 'čipu';

b. se mogu smatrati nerazdvojivim; i

c. izvršavaju funkcije kola.

N.B.: 'Elemenat kola' je pojedinačni aktivni ili pasivni funkcionalni deo elektronskog kola, kao na primer jedna dioda, jedan tranzistor, jedan otpornik, jedan kondenzator, itd.

"Monospektralni senzori slika" (6) mogu da primaju podatke u obliku slika iz jednog diskretnog spektralnog opsega.

"Nagibno vreteno" (2) označava vreteno-držač alata koje tokom mašinske obrade menja ugaoni položaj centralne linije u odnosu na bilo koju drugu osu.

"Naklon" (akcelerometar) (7) označava izlaz akcelerometra kada ubrzanje nije prisutno.

"Nesigurnost merenja" (2) je karakterističan parametar koji precizira s verovatnoćom od 95% u kom opsegu oko izlazne vrednosti se nalazi tačna vrednost merljive promenljive. Ona obuhvata nekorigovane sistematske devijacije, nekorigovano usporavanje i slučajne devijacije (ref. ISO 10360-2, ili VDI/VDE 2617).

"Neuralni računar" (4) označava računarski uređaj projektovan ili modifikovan da podražava ponašanje neurona ili skupa neurona, tj. računarski uređaj koji se odlikuje sposobnošću hardvera da modulira težine i brojeve međuveza višestrukosti računarskih komponenti na osnovu prethodnih podataka.

"Nivo šuma" (6) označava električni signal dat u obliku spektralne gustine energije. Odnos između "nivoa šuma" izraženog kao dvostruka amplituda signala dat je izrazom S2 pp =8N0 (f2-f1), gde Spp predstavlja vrednost dvostruke amplitude signala (npr. nanotesle), N0 je spektralna gustina energije (npr. (nanotesla)2/Hz), a (f2-f1) definiše konkretnu širinu opsega.

"Nuklearni reaktor" (0) označava sve ono što se nalazi unutar bloka reaktora ili je direktno povezano s njim, opremu koja kontroliše nivo energije u jezgru, kao i komponente koje normalno sadrže tečnost za hlađenje jezgra reaktora, dolaze u direktan kontakt s njom ili je kontrolišu.

"Numerička kontrola" (2) označava automatsku kontrolu procesa izvršenu od strane uređaja koji koristi numeričke podatke obično uvedene dok je operacija u toku (ref. ISO 2382).

"Objektni kod" (9) označava oblik, pogodan za rad s računarskom opremom, pogodnog izraza jednog ili više procesa ("izvorni kod" (izvorni jezik)) koji je konvertovan od strane sistema za programiranje.

"Obloga unutrašnjeg zida" (9) se odnosi na graničnu površinu između čvrstog raketnog goriva i kućišta ili izolirajuće obloge. Obično je reč o disperziji na bazi tečnih polimera vatrostalnih ili izolacionih materijala, kao što su npr. hidroksi-terminovan polibutadien (HTPB) punjen ugljenikom ili neki drugi polimer s dodatim umreživačem, nanetoj raspršivačem ili premazom preko unutrašnjeg zida kućišta.

"Obrada podataka po više linija" (4) označava 'mikroprogram' ili tehniku arhitekture opreme koja omogućava simultano obradu dva ili više niza podataka pod kontrolom jednog ili više niza instrukcija pomoću:

a. arhitekture SIMD (Single Instruction Multiple Data - jedna instrukcija-više podataka) kao što su vektorski ili matrični procesori;

b. arhitekture MSIMD (Multiple Single Instruction Multiple Data - više pojedinačnih instrukcija-više podataka);

c. arhitekture MIMD (Multiple Instruction Multiple Data - više instrukcija-više podataka), uključujući one čvrsto, srednje ili slabo kuplovane; ili

d. strukturne matrice elemenata obrade, uključujući sistolne matrice.

N.B.: 'Mikroprogram' označava niz elementarnih instrukcija, čuvanih u specijalnoj memoriji, čije se izvršavanje inicira uvođenjem njegove referentne instrukcije u registar instrukcija.

"Obrada signala" (3 4 5 6) označava obradu spoljašnje izvedenih signala-nosilaca informacija algoritmima kao što su kompresija vremena, filtriranje, ekstrakcija, selekcija, korelacija, konvolucija ili transformacije između domena (npr. brza Furijeova transformacija ili Velšova transformacija).

"Obrada u realnom vremenu" (2 4 6 7) označava obradu podataka od strane računarskog sistema, uz obezbeđivanje zahtevanog nivoa usluga, u funkciji raspoloživih izvora unutar garantovanog vremena odgovora bez obzira na opterećenje sistema, nakon stimulacije od strane spoljašnjeg događaja.

"Opseg instrumenta" (6) označava određeni nedvosmislen opseg indikatorskog uređaja (displeja) radara.

"Optička amplifikacija" (5), u optičkoj komunikaciji, označava metod amplifikacije koji uvodi pojačanje optičkih signala generisanih odvojenim optičkim izvorom, bez konvertovanja u električne signale, tj. koristeći poluprovodničke optičke pojačavače, luminescentne pojačavače s optičkim vlaknima.

"Optička senzorska rešetka za upravljanje letom" (7) je mreža distribuiranih optičkih senzora koja pomoću snopova "lasera" obezbeđuje podatke o upravljanju letom u realnom vremenu za procesiranje na letelici.

"Optički računar" (4) označava računar projektovan ili modifikovan da koristi svetlo za predstavljanje podataka i čiji su elementi računarske logike zasnovani na direktno kuplovanim optičkim uređajima.

"Optičko integralno kolo" (3) označava "monolitno integralno kolo" ili "hibridno integralno kolo" koje sadrži jedan deo ili više njih projektovanih da funkcionišu kao fotosenzor ili fotoemiter ili da izvršavaju optičke ili elektrooptičke funkcije.

"Optičko prekidanje" (5) označava usmeravanje ili prekidanje signala u optičkom obliku bez konverzije u električne signale.

"Optimizacija putanje leta" (7) je postupak kojim se svode na najmanju moguću meru devijacije četvorodimenzionalne (vreme i prostor) željene trajektorije zasnovan na maksimiziranju performanse ili efikasnosti za zadatke misije.

"Osiromašeni uranijum" (0) označava uranijum u kome izotopa 235 ima manje nego u prirodi.

"Osnovni element" (4), kada je reč o kategoriji 4, jeste "osnovni element" kada je njegova vrednost zamene veća od 35% ukupne vrednosti sistema čiji je on element. Vrednost elementa je cena koju je proizvođač ili ugrađivač sistema platio za dati element. Ukupna vrednost je uobičajena cena na međunarodnom tržištu za pojedinačne kupce u trenutku proizvodnje ili utvrđivanja isporuke.

"Osnovno naučno istraživanje" (GTN NTN) označava eksperimentalni ili teorijski rad čiji je osnovni cilj sticanje novih saznanja o osnovnim principima pojava ili čulima dostupnih činjenica i koji nije primarno usmeren ka nekom posebnom praktičnom cilju.

"Osnovno vreme kašnjenja usled prostiranja na gejtu" (3) označava vrednost vremena kašnjenja usled prostiranja, koja odgovara osnovnom gejtu korišćenom u "monolitnom integralnom kolu". Za 'porodicu' "monolitnih integralnih kola", ovo može biti preciznije određeno ili kao vreme kašnjenja usled prostiranja po tipičnom gejtu unutar date 'porodice', ili kao tipično vreme kašnjenja usled prostiranja po gejtu unutar date 'porodice'.

N.B. 1: Ne treba mešati "osnovno vreme kašnjenja usled prostiranja na gejtu" s ulaznim/izlaznim vremenom kašnjenja složenog "monolitnog integralnog kola".

N.B. 2: 'Porodica' se sastoji od svih integralnih kola na koje se odnosi sve dole navedeno što obuhvata metodologiju njihove proizvodnje i specifikacije, a ne obuhvata njihove konkretne funkcije:

a. uobičajenu arhitekturu hardvera i softvera;

b. uobičajenu tehnologiju projektovanja i proizvodnje; i

c. uobičajene osnovne karakteristike.

"Početni komad" (6) označava monolitne spojeve čije su dimenzije pogodne za proizvodnju optičkih elemenata kao što su ogledala ili optički prozori.

"Podesiv" (6) označava sposobnost "lasera" da proizvede kontinualni izlaz na svim talasnim dužinama u opsegu od nekoliko tranzicija "lasera". "Laser" s biranjem linije proizvodi diskretne talasne dužine unutar jedne laserske tranzicije i ne smatra se "podesivim".

"Podjedinica toksina" (1) je strukturalno i funkcionalno diskretna komponenta čitavog "toksina".

"Podloga" (3) označava ploču od osnovnog materijala sa šemom međuveza ili bez nje na/u kojoj se mogu smestiti 'diskretne komponente' ili integralna kola ili oboje.

N.B. 1: 'Diskretna komponenta': posebno upakovan 'element kola' sa svojim spoljašnjim vezama.

N.B. 2: 'Element kola': pojedini aktivni ili pasivni funkcionalni deo elektronskog kola, kao npr. jedna dioda, jedan tranzistor, jedan otpornik, jedan kondenzator, itd.

"Pogodni za upotrebu u kosmosu" (3 6) odnosi se na proizvode projektovane, proizvedene i ispitane da zadovolje specijalne električne, mehaničke ili ekološke zahteve za korišćenje pri lansiranju i upotrebi satelita ili sistema za letenje na velikim visinama koji operišu na visinama od 1000 m i većim.

"Pojačanje slike" (4) označava obradu eksterno izvedenih slika-nosilaca informacija pomoću algoritama kao što su kompresija vremena, filtriranje, ekstrakcija, selekcija, korelacija, konvolucija ili transformacije između domena (npr. brza Furijeova transformacija ili Velšova transformacija). Ovim nisu obuhvaćeni algoritmi koji koriste samo linearnu ili rotacionu transformaciju pojedine slike, kao što su translacija, ekstrakcija karakteristika, registracija ili lažna obojenost.

"Pojedinačni magnetni gradiometar" (6) sastoji se od jednog senzora gradijenta magnetnog polja i prateće elektronike čiji je izlaz mera gradijenta magnetnog polja.

N.B.: Videti takođe "magnetni gradiometar".

"Pomešani" (1) se odnosi na mešanje termoplastičnih i ojačavajućih vlakana nit po nit da bi se proizvela vlaknasta matrična smeša za ojačavanje u potpuno vlaknastom obliku.

"Potpuna kontrola leta" (7) označava automatsko upravljanje promenljivim vrednostima stanja "letelice" i putanjom leta da bi se ispunili ciljevi misije u skladu s promenama podataka o ciljevima, opasnostima i drugim letelicama u realnom vremenu.

"Pređa" (1) je skup uvrnutih 'kablova'.

N.B.: 'Kabl' je snop "monofilamenata" (obično preko 200) uređenih približno paralelno.

"Pretforme od ugljeničnih vlakana" (1) označava uređeni razmeštaj obloženih ili neobloženih vlakana za građenje kostura nekog dela pre uvođenja "matrice" da bi se formirao "kompozit".

"Prethodno razdvojen" (0 1) označava primenu bilo kog procesa čija je svrha povećanje koncentracije kontrolisanog izotopa.

"Pretpređa" (1) je snop (obično 12-120) približno paralelnih 'kablova'.

N.B. 'Kabl' je snop "monofilamenata" (obično preko 200) uređenih približno paralelno.

"Pretvarači pritiska" (2) su uređaji koji konvertuju izmerene vrednosti pritiska u električni signal.

"Prilagođeno za korišćenje u ratu" (1) označava bilo koju modifikaciju ili selekciju (kao što je menjanje čistoće, veka skladištenja, virulencije, karakteristika rasejavanja ili otpornosti na UV zračenje) kreiranu da poveća efikasnost nanošenja gubitaka u ljudstvu ili životinjama, uništavanju opreme ili zagađivanju useva ili okoline.

"Primarno upravljanje letom" (7) označava stabilnost "letelice" ili upravljanje manevrisanjem pomoću generatora sila/ momenat, tj. pomoću aerodinamičkih upravljačkih površina ili pomoću vektora potiska.

"Prirodni uranijum" (0) označava uranijum sa smešama izotopa koje postoje u prirodi.

"Program" (2 6) označava redosled instrukcija za izvršavanje procesa u obliku pogodnom za elektronski kompjuter.

"Proizvodna oprema" (1 9) označava alat, šablone, pomoćne alatke, trnove, kalupe, matrice, stezne alate, mehanizme za ravnanje, opremu za ispitivanje, ostalu mašineriju i delove za njih, ograničene na one posebno projektovane ili modifikovane za "razvoj" ili za jednu ili više faza "proizvodnje".

"Proizvodni kapaciteti" (9) označavaju opremu i prateći specijalno projektovan softver integrisan u instalacije za "razvoj" ili za jednu ili više faza "proizvodnje".

"Proizvodnja" (GTN NTN sve) označava sve faze proizvodnje kao što su: konstruisanje, inženjering proizvodnje, izrada, ugradnja, sklapanje, inspekcija, ispitivanje, obezbeđivanje kvaliteta.

"Prošireni spektar" (5) označava tehniku kojom se energija u komunikacionom kanalu relativno uskog opsega proširuje na mnogo širi spektar energije.

"Računarski element" ("CE") (4) označava najmanju računsku jedinicu koja proizvodi aritmetički ili logički rezultat.

Radar "proširenog spektra" (6) - videti "Radarski prošireni spektar".

"Radarski prošireni spektar" (6) označava bilo koju tehniku modulacije za proširivanje energije poreklom od signala s relativno uskim frekvencijskim opsegom na mnogo širi opseg frekvencija pomoću slučajnog ili pseudoslučajnog kodovanja.

"Rakete" (1 3 5 6 7 9) označavaju kompletne raketne sisteme i bespilotne letelice nosivosti od najmanje 500 kg korisnog tereta i dometa od najmanje 300 km.

"Raspodeljeno po ITU" (3 5) označava dodeljivanje frekvencijskih opsega u skladu sa ITU radio propisima (izdanje 1998) za primarne, dozvoljene i sekundarne usluge.

N.B.: Nisu obuhvaćene dodatne i alternativne alokacije.

"Razlomačka širina opsega" (3) označava "trenutnu širinu opsega" podeljenu srednjom frekvencijom, izraženu u procentima.

"Razvoj" (GTN NTN sve) se odnosi na sve faze koje prethode serijskoj proizvodnji, a to su: projektovanje, istraživanje projektovanja, analize projektovanja, koncepcije projektovanja, sklapanje i ispitivanje prototipova, probna proizvodnja, podaci o projektovanju, proces transformisanja podataka o proizvodnji u proizvod, projektovanje konfiguracije, projektovanje integracije i šeme.

"Rezolucija" (2) označava najmanji inkrement mernog instrumenta; na digitalnim instrumentima, reč je o najmanjem bitu od značaja (ref. ANSI B - 89.1.12).

"Robot" (2 8) označava manipulativni mehanizam koji može da radi kontinuirano ili s prekidima, uz fakultativnu upotrebu senzora, i ima sve sledeće karakteristike:

a. multifunkcionalan je;

b. može da pozicionira ili orijentiše materijale, delove, alate ili specijalne uređaje različitim pokretima u trodimenzionalnom prostoru;

c. sadrži tri ili više zatvorena ili otvorena servo uređaja koji mogu da obuhvate koračne motore; i

d. poseduje "mogućnost programiranja dostupnu korisniku" putem metoda poduči/ponovi ili putem elektronskog računara koji može biti programabilan logički kontroler, tj. bez mehaničke intervencije.

N.B.: Data definicija ne obuhvata sledeće uređaje:

1. Manipulativne mehanizme kojima se upravlja manualno/putem teleoperatera;

2. Manipulativne mehanizme s određenim redosledom radnih operacija koji predstavljaju uređaje koji se automatski kreću i funkcionišu na osnovu mehanički programiranih pokreta. Program je mehanički limitiran fiksnim graničnicima, kao što su osovinice ili zupci. Redosled pokreta i selekcija puteva/uglova nisu varijabilne niti se mogu menjati mehaničkim, elektronskim ili električnim sredstvima;

3. Manipulativne mehanizme s mehanički kontrolisanim varijabilnim redosledom radnih operacija koji predstavljaju uređaje koji se automatski kreću i funkcionišu na osnovu mehanički programiranih pokreta. Program je mehanički limitiran fiksnim, ali podesivim graničnicima, kao što su osovinice ili zupci. Redosled pokreta i selekcija puteva/uglova su varijabilni u okviru fiksne šeme programa. Varijacije ili modifikacije šeme programa (npr. promene osovinica ili zamena zubaca) u jednoj ili više osa pokreta izvršavaju se jedino mehaničkim operacijama;

4. Manipulativne mehanizme s varijabilnim redosledom bez servo upravljanja koji predstavljaju uređaje koji se automatski kreću i funkcionišu na osnovu mehanički programiranih pokreta. Program je varijabilan ali redosledom pokreta upravlja samo binarni signal iz mehanički određenog električnog binarnog uređaja ili podesivi graničnici;

5. Kranove mehaničkih dizalica definisane kao manipulativni sistemi u Dekartovom koordinatnom sistemu, izrađene kao integralni deo vertikalne rešetke kontejnera skladišta i projektovane za pristup sadržaju tih kontejnera za skladištenje ili pretraživanje.

"Rotaciona atomizacija" (1) označava proces redukovanja stajaćeg ili tekućeg tečnog metala na kapljice prečnika 500 mikrometara ili manje pomoću centrifugalne sile.

"Signalizacija po zajedničkom kanalu" (5) je metoda signalizacije po kojoj jedan kanal između centrala prenosi, označenim porukama, signalizacione informacije koje se odnose na višestrukost kola ili poziva, kao i ostale informacije, npr. informacije neophodne za upravljanje mrežom.

"Simetrični algoritam" (5) označava kriptografski algoritam koji koristi identičnu šifru i za šifrovanje i za dešifrovanje.

N.B.: "Simetrični algoritmi" se obično koriste za tajnost podataka.

"Sintisajzer frekvencije" (3) označava bilo koju vrstu izvora frekvencije ili generatora signala, bez obzira na primenjenu konkretnu tehniku, koji proizvodi mnoštvo simultanih ili alternativnih izlaznih frekvencija, iz jednog ili više izlaza, i koji je kontrolisan, izveden i uređen od strane manjeg broja standardnih (ili glavnih) frekvencija.

"Sistemi navigacije na osnovu referentnih podataka" ("DBRN") jesu sistemi koji koriste različite izvore integrisanih podataka prethodno dobijenih geo-mapiranjem da bi se obezbedila precizna informacija o navigaciji pod dinamičkim uslovima. Izvori podataka uključuju batimetrijske mape, mape zvezda, mape gravitacije, magnetske mape ili 3-D digitalne mape terena.

"Sistemi upravljanja kružnom kontrolom kontramomenta ili kružnom kontrolom pravca" (7) jesu sistemi u kojima se koristi vazduh usmeren preko aerodinamičkih površina za povećanje ili kontrolisanje sila koje te površine generišu.

"Sistolički matrični računar" (4) označava računar u kome korisnik može da kontroliše tok i modifikaciju podataka na nivou logičkog gejta.

"Sitnjenje" (1) označava proces koji svodi neku supstancu na čestice drobljenjem ili mlevenjem.

"Složena teorijska performansa" ("CTP") (3 4) je mera izvođenja računanja data u milionima teorijskih operacija u sekundi (Mtops) i dobija se zbrajanjem "računarskih elemenata" ("CE").

N.B.: Videti Kategoriju 4, tehničku napomenu.

"Složeni obrtni sto" (2) označava sto na kome komad koji se obrađuje može da rotira i da se naginje oko dve neparalelne ose, što se može istovremeno koordinirati radi "upravljanja konturnom obradom".

"Softver" (GSN sve) označava skup jednog ili više "programa" ili 'mikroprograma' smeštenih u bilo koji fizički medijum.

N.B.: 'Mikroprogram' označava niz elementarnih instrukcija, čuvanih u posebnoj memoriji, čije je vršenje inicirano uvođenjem referentne instrukcije u registar instrukcija.

"Specifična zatezna čvrstoća" (0 1) je kritična zatezna čvrstoća u paskalima, ekvivalentna N/m podeljena specifičnom težinom u N/mm, izmerena na temperaturi (296±2) K ((23±2)o C) i pri relativnoj vlažnosti od (50±5).

"Specifični modul" (0) je Jungov modul u paskalima, ekvivalentan N/m podeljen specifičnom težinom u N/mm, izmeren na temperaturi (296±2) K ((23±2)o C) i pri relativnoj vlažnosti od (50±5).

"Specijalni fisioni materijal" (0) označava plutonijum-239, uranijum-233, "uranijum obogaćen u izotopima 235 ili 233", kao i bilo koji materijal koji sadrži prethodno navedeno.

"SPHL" je ekvivalentno "supersnažnom laseru".

"Spinovanje rastopa" (1) označava proces 'brzog očvršćavanja' rastopljenog metalnog mlaza koji se i nakon nailaska na rotirajući ohlađeni blok oblikuje u ljuske, trake ili šipke.

N.B.: 'Brzo očvršćavanje': očvršćavanje rastopljenog materijala pri brzinama hlađenja većim od 1000 K/s.

"Stabilnost" (7) označava standardnu devijaciju (1 sigma) varijacije konkretnog parametra od njegove baždarene vrednosti izmerene pod stabilnim temperaturnim uslovima. Ovo se može izraziti u funkciji vremena.

"Superlegure" (2 9) označavaju legure ili jedinjenja na bazi nikla, kobalta ili gvožđa čija je čvrstoća veća od čvrstoće bilo koje legure iz serije AISI 300 na temperaturama preko 922 K (649) pod izuzetno teškim uslovima okoline i radnim uslovima.

"Superplastično oblikovanje" (1 2) označava proces deformacije pri kome se upotrebljava toplota za metale koji normalno imaju niske vrednosti elongacije (manje od 20%) u tački loma na sobnoj temperaturi pri standardnom ispitivanju na zatezanje, da bi se tokom procesa dobile najmanje dva puta veće vrednosti elongacije od datih.

"Superprovodljiv" (1 3 6 8) označava materijale, tj. metale, legure i jedinjenja, koji mogu da izgube svu svoju električnu otpornost, tj. koji mogu da dostignu beskonačnu električnu provodljivost i da provode velike količine električne energije bez zagrevanja (u džulima).

N.B.: "Superprovodljivo" stanje materijala je individualno karakterisano "kritičnom temperaturom", kritičnim magnetnim poljem, koje je funkcija temperature, i kritičnom gustinom struje koja je, međutim, funkcija i magnetnog polja i temperature.

"Supersnažni laser" ("SPHL") (6) označava "laser" koji može da proizvede izlaznu energiju (ukupnu ili bilo koji deo) veću od 1 kJ za 50 ms ili čija prosečna snaga / snaga neprekidne emisije prelazi 20 kW.

"Sve raspoložive kompenzacije" (2) označava da su razmotrene sve moguće mere koje proizvođaču stoje na raspolaganju da sve sistematske greške pozicioniranja svede na najmanju moguću meru za svaki konkretni model mašine-alata.

"Sveobuhvatno digitalno upravljanje motorom" ("FADEC") (7 9) označava elektronski upravljački sistem za gasne turbine ili kombinovane taktne motore u kojima se koristi digitalni računar za upravljanje varijablama potrebnim za regulisanje potiska motora ili izlaza snage vratila tokom celokupnog opsega funkcionisanja motora od početka merenja goriva do prestanka dotoka goriva.

"Širina opsega u realnom vremenu" (3) za "dinamičke analizatore signala" jeste najširi frekvencijski opseg koji analizator može da da kao izlaz za displej ili masovnu memoriju, a da ne izazove diskontinuitet u analizi ulaznih podataka. Za višekanalne analizatore, konfiguracija kanala s najširom "širinom opsega u realnom vremenu" biće korišćena za izračunavanje.

"Tačnost"' (2 6), obično izražena kao mera netačnosti, označava maksimalnu devijaciju, pozitivnu ili negativnu, konkretne vrednosti od prihvaćenog standarda ili prave vrednosti.

"Tehnologija" (GTN NTN sve) označava specifične deformacije neophodne za "razvoj", "proizvodnju" ili "upotrebu" robe. Ove informacije su u obliku 'tehničkih podataka' ili 'tehničke pomoći'.

N.B. 1: 'Tehnička pomoć' može biti u obliku uputstava, učenja veština, obuke, praktičnog znanja i savetodavnih usluga i može da obuhvati transfer "tehničkih podataka".

N.B. 2: 'Tehnički podaci' mogu biti u obliku tehničkih crteža, planova, dijagrama, modela, formula, tabela, tehničkih projekata i specifikacija, priručnika i instrukcija u pisanom obliku ili na nekom drugom medijumu ili uređaju poput diska, trake, ROM memorije.

"Toksini" (1 2) označavaju toksine u obliku namerno izolovanih preparata ili mešavina, bez obzira na način njihovog dobijanja, s izuzetkom toksina koji su kontaminanti drugih materijala poput patoloških uzoraka, useva, prehrambenih proizvoda ili semenih zaliha "mikroorganizama".

"Tolerancija greške" (4) je sposobnost računarskog sistema da, nakon bilo kakvog otkaza bilo koje komponente hardvera ili "softvera", nastavi s funkcionisanjem bez intervencije čoveka na datom nivou opsluživanja koji obezbeđuje: kontinuitet operacije, integritet podataka i oporavljanje opsluživanja u datom vremenu.

"Trajanje impulsa" (6) je trajanje impulsa "lasera" merenog na nivoima FWHI (Full Width Half Intensity - puna širina - polovina intenziteta).

"Traka" (1) je materijal napravljen od isprepletanih ili u istom pravcu poređanih "monofilamenata", 'kablova', "pretpređe", "traka vlakana" ili "pređa" itd., obično impregniran smolom.

"Traka vlakna" (1) je skup "monofilamenata", obično približno paralelnih.

N.B.: 'Kabl' je snop "monofilamenata" (obično preko 200) uređenih približno paralelno.

"Trenutna širina opsega" (3 5 7) označava širinu opsega u kome izlazna snaga ostaje konstantna do 3 dB bez podešavanja ostalih parametara funkcionisanja.

"Trodimenzionalna vektorska učestalost" (4) označava broj vektora generisanih po sekundi koji imaju više linijskih vektora od 10 piksela, ispitanih i proizvoljno orijentisanih, s vrednostima koordinata X-Y-Z u obliku celog broja ili ne (bilo šta što proizvodi maksimalnu učestalost).

"Uglovno odstupanje od položaja" (2) označava maksimalnu razliku između ugaonog položaja i konkretnog, veoma precizno izmerenog ugaonog položaja, nakon što se držač komada koji se obrađuje na radnom stolu okretanjem pomeri iz svog inicijalnog položaja (ref. VDI/VDE 2617, Nacrt: "Obrtni stolovi na koordinatnim mernim mašinama").

"Ukupna gustina struje" (3) označava ukupan broj amper-zavojaka u kalemu (tj. ukupan zbir zavojaka pomnožen s maksimalnom strujom svakog zavojka) podeljen ukupnim poprečnim presekom kalema (uključujući superprovodničke niti, metalnu matricu u kojoj su utisnute superprovodničke niti, hermetizirajući materijal, kanale za hlađenje itd.).

"Upotreba" (GTN NTN sve) označava funkcionisanje, instaliranje (uključujući instaliranje na terenu), održavanje (proveravanje), opravku, remont i reparaciju.

"Upravljanje konturnom obradom" (2) označava dva ili više "numerički kontrolisana" pokreta koji se odvijaju u skladu s instrukcijama koje bliže određuju sledeći zahtevani položaj i zahtevane veličine pomeranja za dati položaj. Ove veličine pomeranja variraju jedna u odnosu na drugu tako da se generiše željena kontura (ref. ISO/DIS 2806-1980).

"Upravljanje snagom" (7) označava promenu predate snage signala visinomera tako da je primljena snaga na visini leta "letelice" uvek na minimumu neophodnom za određivanje visine.

"Uranijum obogaćen izotopima 235 ili 233" (0) označava uranijum koji sadrži izotope 235 ili 233, ili oba, u količini takvoj da je izotopski količnik zbira ovih izotopa u odnosu na izotop 238 veći od odnosa izotopa 235 i izotopa 238 koji se sreće u prirodi (izotopski količnik 0,72 %).

"Vakcina" (1) je medicinski proizvod namenjen stimulisanju zaštitnog imunološkog odgovora kod ljudi i životinja u cilju prevencije bolesti.

"Vakuumska atomizacija" (1) označava proces redukovanja tekućeg rastopa metala na kapljice prečnika 500 mikrometara ili manje brzom evolucijom rastvorenog gasa pri izlaganju vakuumu.

"Višespektralni senzori slike" (6) mogu da vrše simultanu ili serijsku akviziciju podataka u obliku slika iz dva ili više spektralnih opsega. Senzori koji imaju više od dvadeset diskretnih spektralnih opsega ponekad se nazivaju hiperspektralni senzori slika.

"Vlaknasti ili filamentni materijali" (0 1 8) obuhvataju:

a. neprekidne "monofilamente";

b. neprekidnu "pređu" i "pretpređu";

c. "trake", prediva, proizvoljno spojene i upletene materijale;

d. iseckana vlakna, štopel-vlakna i filc od slepljenih vlakana;

e. viskerse, bilo monokristalne bilo polikristalne, bilo koje dužine;

f. aromatičnu poliamidnu pulpu.

"Vreme korekcije" (3) označava vreme potrebno da se izlaz postigne za jednu polovinu bita krajnje vrednosti pri prebacivanju između bilo koja dva nivoa konvertora.

"Vremenska komutacija frekvencije" (3 5) označava maksimalno vreme (tj. vremenski pomak) koje je potrebno signalu (prilikom komutacije od jedne selektovane izlazne frekvencije do druge selektovane izlazne frekvencije) da postigne:

a. frekvenciju do 100Hz od finalne frekvencije; ili

b. izlazni nivo do 1dB od finalnog izlaznog nivoa.

"Vremenska konstanta" (6) označava vreme za koje trenutni inkrement, od trenutka primene svetlosnog stimulusa, dostigne vrednost od 63% od krajnje vrednosti.

"Vremenski modulisana ultraširokopojasna" označava tehniku modulacije veoma kratkih precizno vremenski kontrolisanih RF impulsa u skladu s komunikacionim podacima putem pomeranja pozicije impulsa (uobičajen naziv je fazno-impulsna modulacija -PPM- Pulse Position Modulation), kanalisanih ili skremblovanih fazno-impulsnom modulacijom u skladu s kodovima pseudoslučajnog šuma, a zatim poslatih i primljenih u direktnom impulsu bez korišćenja bilo kakvih nosećih frekvencija, čime se dobija gustina izuzetno male snage u ultraširokim frekvencijskim opsezima. Poznata je takođe pod nazivom impulsna radio.

"Vršna snaga" (6) označava energiju po impulsu u džulima podeljenu s trajanjem impulsa u sekundama.

"Vruće izostatičko zgušnjavanje" (2) označava proces primene pritiska na liv pod temperaturama koje prelaze 375 K (102°C) u zatvorenoj komori različitim sredstvima (gasom, tečnošću, čvrstim česticama itd.) da bi se stvorila podjednaka sila u svim pravcima i tako redukovale ili eliminisale unutrašnje šupljine u livu.

"Zahtevano" (GTN 1-9), primenjeno na "tehnologiju" ili "softver", odnosi se samo na onaj deo "tehnologije" ili "softvera" koji je posebno odgovoran za dostizanje ili proširivanje kontrolisanih nivoa performansi, karakteristika ili funkcija. Različiti proizvodi mogu biti svrstani u takvu "zahtevanu" "tehnologiju" ili "softver".

"Zaštita informacija" (4 5) obuhvata sva sredstva i funkcije koji obezbeđuju pristupačnost, tajnost ili integritet informacija ili komunikacija, isključujući sredstva i funkcije čija je svrha zaštita od neispravnosti. Ovim su obuhvaćene 'kriptografija', 'kriptoanaliza', zaštita protiv nenamernih emisija kao i bezbednost kompjutera.

N.B.: 'Kriptoanaliza': analiza kriptografskog sistema ili njegovih ulaza i izlaza u cilju derivacije poverljivih varijabli ili osetljivih podataka, uključujući čist tekst.

AKRONIMI I SKRAĆENICE KOJI SE KORISTE U OVOJ LISTI

Akronim ili skraćenica koji se koriste kao definisan termin, nalaze se u delu pod nazivom 'Definicije termina korišćenih u ovoj Listi'.

Akronim ili
skraćenica

Značenje

ABEC

Annual Bearing Engineers Commitee - Godišnji orijentacioni skup inženjera

AGMA

American Gear Manufacturers' Association - Američki savez proizvođača opreme

AHRS

attitude and heading reference system - sistem za određivanje položaja i navođenje

AISI

American Iron and Steel Institute - Američki institut za gvožđe i čelik

ALU

arithmetic logic unit - aritmetička logička jedinica

ANSI

American National Standards Institute - Američki državni institut za standarde

ASTM

the American Society for Testing and Materials - Američko društvo za ispitivanja i materijale

ATC

air traffic control - kontrola leta

AVLIS

atomic vapour laser isotope separation - laserska separacija izotopa laserom iz gasne faze

CAD

computer-aided-design - kompjuterski dizajn

CAS

Chemical Abstracts Service - služba časopisa Chemical Abstracts

CCIT

International Telegraph and Telephone Consultative Commitee - Međunarodna savetodavna komisija za telefonske i telegrafske usluge

CDU

control and display unit - upravljačka jedinica s terminalom

CEP

circular error probable - verovatnoća radijalne greške

CNTD

controlled nucleation thermal deposition - kontrolisano toplotno taloženje jezgara kristalizacije

CRISLA

chemical reaction by isotope selective laser activation - hemijska reakcija izazvana izotopskom selektivnom aktivacijom laserom

CVD

chemical vapour deposition - hemijsko taloženje iz gasne faze

CW

chemical warfare - hemijski rat

CW (for lasers)

continous wave - neprekidan talas (za lasere)

DME

distance measuring equipment - oprema za merenje razdaljine

DS

directionally solidified - usmereno očvrsnut

EB-PVD

electron beam physical vapour deposition - fizičko taloženje iz gasne faze snopom elektrona

EBU

European Broadcasting Union - Evropski savez za radio emitovanje

ECM

electro-chemical machining - elektrohemijska mašinska obrada

ECR

electron cyclotron resonance - rezonanca elektronskog akceleratora naelektrisanih nuklearnih čestica

EDM

electron discharge machines - mašine s električnim pražnjenjem

EEPROMS

electrically erasable programmable read only memory - električno izbrisiva programabilna čitačka memorija

EIA

Electronic Industries Association - Udruženje elektronskih industrija

EMC

electromagnetic compatibility - elektromagnetna kompatibilnost

ETSI

European Telecommunications Standards Institute - Evropski institut za standarde u oblasti telekomunikacija

FFT

Fast Fourier Transform - brza Furijeova transformacija

GLONASS

global navigation satellite system - satelitski sistem globalne navigacije

GPS

global positioning system - globalni sistem pozicioniranja

HBT

hetero-bipolar transistors - hetero-bipolarni tranzistori

HDDR

high density digital recording - digitalno zapisivanje velike gustine

HEMT

hight electron mobility transistors - tranzistori s velikom pokretljivošću elektrona

ICAO

International Civil Aviation Organisation - Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva

IEC

International Electro-technical Commision - Međunarodna elektrotehnička komisija

IEEE

Institute of Electrical and Electronic Engineers - Institut inženjera elektrotehnike i elektronike

IFOV

instantaneous-field-of-view - trenutno vidno polje

ILS

instrument landing system - sistem za sletanje pomoću instrumenata

IRIG

inter-range instrumentation group - međupoligonska grupa instrumenata

ISAR

inverse synthetic aperture radar - radar s inverzno sintetičkom aperturom

ISO

International Organisation for Standardisation - Međunarodna organizacija za mere i standarde

ITU

International Telecommunication Union - Međunarodni savez za telekomunikacije

JIS

Japanese Industrial Standard - Japanski industrijski standard

JT

Joule-Thomson - Džul-Tomson

LIDAR

light direction and ranging - navođenje i određivanje daljine svetlom

LRU

line replaceable unit - jedinica zamenljiva na licu mesta

MAC

message authentication code - kod za autorizaciju poruka

Mach

radio of speed of an object to speed of sound (after Ernst Mach) - odnos brzine objekta i brzine zvuka (po Ernestu Mahu)

MLIS

molecular laser isotopic separation - laserska separacija izotopa iz molekula

MLS

microwave landing systems - sistemi za sletanje pomoću mikrotalasa

MOCVD

metal organic chemical vapour deposition - hemijsko taloženje organskih jedinjenja metala iz gasne faze

MRI

magnetic resonance imaging - formiranje slike magnetnom rezonancom

MTBF

mean-time between-failures - srednje vreme između otkaza

Mtops

million theoretical operations per second - milion teoretskih operacija u sekundi

MTTF

mean-time-to-failure - srednje vreme do otkaza

NBC

Nuclear, Biological and Chemical - nuklearno, biološko i hemijsko

NDT

non-destructive test - ispitivanje bez oštećenja uzorka

PAR

precision approach radar - precizni radar za navođenje

PIN

personal identification number - lični identifikacioni broj

ppm

parts per million - delova po milionu

PSD

power spectral density - spektralna gustina struje

QAM

quadrature-amplitude-modulation - kvadraturna-amplitudna modulacija

RF

radio frequency - radio frekvencija

SACMA

Suppliers of Advanced Composite Materials Association - Udruženje snabdevača kompozitnim materijalima nove generacije

SAR

synthetic aperture radar - radar sa sintetičkom aperturom

SC

single crystal - pojedinačni kristal

SLAR

sidelooking airborne radar - bočni avionski radar

SMPTE

Society of Motion Picture and Television Engineers - Udruženje filmskih i televizijskih inženjera

SRA

shop replaceable assembly - sklop zamenjiv u radionici

SRAM

static random access memory - statička RAM memorija

SRM

SACMA Recommended Methods - metode koje je preporučilo Udruženje sanbdevača kompozitnim materijalima nove generacije

SSB

single sideband - jedan bočni opseg

SSR

secondary surveillance radar - sekundarni osmatrački radar

TCSEC

trusted computer system evaluation criteria - pouzdani kriterijumi za procenu računarskih sistema

TIR

total indicated reading - ukupno zahtevano očitavanje

UV

ultraviolet - ultraljubičasto

UTS

ultimate tensile strength - maksimalna otpornost na istezanje

VOR

very high frequency omni-directional range - dijapazon s kružnim dijagramom zračenja vrlo visoke frekvencije

YAG

yttrium/aluminium garnet - itrijum/aluminijum granat

N.B

posebna napomena

 

Kategorija 0

NUKLEARNI MATERIJALI, POSTROJENJA I OPREMA

 

0A

Sistemi, oprema i delovi

0A001

"Nuklearni reaktori" i posebno projektovana ili pripremljena oprema i delovi za njih, kao što sledi:

 

a. "Nuklearni reaktori" pri čijem radu se održava nezavisna lančana reakcija fisije;

 

b. Metalni sudovi, ili značajniji radionički izrađeni delovi za njih, posebno projektovani ili pripremljeni da sadrže jezgro "nuklearnog reaktora", uključujući poklopac reaktorskog suda za reaktorski sud pod pritiskom;

 

c. Manipulativna oprema specijalno projektovana ili pripremljena za punjenje ili uklanjanje goriva u/iz "nuklearnog reaktora";

 

d. Kontrolne šipke posebno projektovane ili pripremljene za kontrolu procesa fisije u "nuklearnom reaktoru", podupiruće ili noseće strukture za njih, mehanizmi za pokretanje šipki i cevi za vođenje šipki;

 

e. Cevi visokog pritiska specijalno projektovane ili pripremljene da sadrže gorive elemente i rashladno sredstvo primarnog kruga u "nuklearnom reaktoru" i za radne pritiske više od 5,1 MPa;

 

f. Cirkonijum metal i legure u obliku cevi ili sklopova cevi kod kojih je odnos hafnijuma prema cirkonijumu manji od 1:500 težinskih delova, posebno projektovane ili pripremljene za korišćenje u "nuklearnom reaktoru";

 

g. Rashladne pumpe posebno projektovane ili pripremljene za cirkulaciju sredstva za hlađenje u primarnom krugu "nuklearnog reaktora";

 

h. 'Unutrašnji delovi nuklearnog reaktora' posebno projektovani ili pripremljeni za upotrebu u "nuklearnom reaktoru", uključujući noseće kolone jezgra, kanale za gorive elemente, termičke zaštite, pregrade, rešetkaste ploče za jezgro i difuzorske ploče;

 

Napomena: U 0A001.h. 'unutrašnji delovi nuklearnog reaktora' znače bilo koju važniju strukturu unutar reaktorskog suda pod pritiskom, koja ima jednu ili više funkcija, poput podupiranja jezgra, održavanja ravnoteže goriva, upravljanja toka rashladnog sredstva primarnog kruga, obezbeđivanja zaštite od zračenja za reaktorski sud pod pritiskom i vođenje instrumenata za unutrašnjost jezgra.

 

i. Razmenjivači toplote (parogeneratori) posebno projektovani ili pripremljeni za upotrebu u primarnom rashladnom krugu "nuklearnog reaktora";

 

j. Instrumenti za detekciju i merenje neutronskog zračenja posebno projektovani ili pripremljeni za određivanje nivoa neutronskog fluksa unutar jezgra "nuklearnog reaktora".

0B

Oprema za testiranje, proveru i proizvodnju

0B001

Postrojenja za separaciju izotopa "prirodnog uranijuma", "osiromašenog uranijuma" i "specijalnih fisionih materijala", i posebno projektovana ili pripremljena oprema i delovi za njih, kao što sledi:

 

a. Postrojenja za separaciju izotopa "prirodnog uranijuma", "osiromašenog uranijuma" i "specijalnih fisionih materijala", kao što sledi:

 

1. Postrojenja za separaciju gasnim centrifugama;

 

2. Postrojenja za separaciju gasnom difuzijom;

 

3. Aerodinamička postrojenja za separaciju;

 

4. Postrojenja za separaciju hemijskom izmenom;

 

5. Postrojenja za separaciju jonskom izmenom;

 

6. Postrojenja za lasersku separaciju izotopa iz atomske pare (AVLIS);

 

7. Postrojenja za lasersku separaciju izotopa iz molekula (MLIS);

 

8. Postrojenja za plazma separaciju;

 

9. Postrojenja za elektromagnetnu separaciju;

 

b. Gasne centrifuge i sklopovi i delovi, posebno projektovani ili pripremljeni za proces separacije gasnim centrifugama, kao što sledi:

 

Napomena: U 0B001.b. 'materijal sa visokim odnosom jačine prema gustini' znači bilo šta od sledećeg:

 

a. Marendžing čelik koji može da podnese jačinu na kidanje od 2050 MPa ili veću;

 

b. Legure aluminijuma koje mogu da podnesu jačinu na kidanje od 460 MPa ili veću; ili

 

c. "Vlaknasti ili filamentarni materijali" sa "specifičnim modulom" većim od 3,18x106 m i "specifičnom zateznom čvrstoćom" većom od 76,2x103 m;

 

1. Gasne centrifuge;

 

2. Sklopovi rotora;

 

3. Cevasti cilindri za rotore sa debljinom zida od 12 mm ili manjom, prečnikom između 75 mm i 400 mm, načinjeni od 'materijala sa visokim odnosom jačine prema gustini';

 

4. Prsteni ili spojnice sa debljinom zida od 3 mm ili manjom i prečnikom između 75 mm i 400 mm projektovani da ostvare lokalni oslonac za cevi rotora ili za njihovo spajanje, načinjeni od 'materijala sa visokim odnosom jačine prema gustini';

 

5. Pregrade prečnika između 75 mm i 400 mm za ugradnju unutar rotorskih cevi, načinjene od 'materijala sa visokim odnosom jačine prema gustini';

 

6. Gornji ili donji poklopci prečnika od 75 mm do 400 mm koji odgovaraju cevima rotora, načinjeni od 'materijala sa visokim odnosom jačine prema gustini';

 

7. Magnetni noseći ležajevi sastavljeni od prstenastog magneta obešenog u kućištu načinjenom od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićenom njima, koji sadrže amortizujući medijum a imaju magnet spregnut sa magnetnim polom ili drugim magnetom ugrađenim u gornjem poklopcu rotora;

 

8. Specijalno pripremljena ležišta koja uključuju sklop sa obrtnom šoljom, montirana na amortizeru;

 

9. Molekularne pumpe koje uključuju cilindre sa mašinski obrađenim ili ekstrudovanim helikoidnim utorima u unutrašnjosti i unutrašnje obrađivane provrte;

 

10. Statori motora prstenastog oblika za višefazne histerezisne (ili reluktantne) motore naizmenične struje za sinhroni rad u vakuumu u frekventnom opsegu 600 do 2000 Hz i opsegu snage od 50 do 1000 voltampera;

 

11. Kućišta/recipienti centrifuga za ugradnju sklopa rotorske cevi gasne centrifuge, koja se sastoje od krutog cilindra debljine zida do 30 mm sa precizno obrađenim krajevima i kućištem načinjenim od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićenim njima;

 

12. Izvodi koji se sastoje od cevi unutrašnjeg prečnika do 12 mm za izvlačenje UF6 gasa iz rotorske cevi centrifuge na principu Pitotove cevi, načinjeni od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićeni njima;

 

13. Sklopovi za promenu frekvencije (konvertori ili invertori) specijalno projektovani ili pripremljeni za napajanje statora motora gasno centrifugalnih obogaćivača; koji poseduju sve sledeće karakteristike, i posebno razvijeni delovi za njih:

 

a. Višefazni izlazi frekvencije od 600 do 2000 Hz;

 

b. Kontrola frekvencije bolja od 0,1%;

 

c. Harmonijska izobličenja manja od 2%; i

 

d. Efikasnost veća od 80%;

 

c. Oprema i delovi, posebno projektovani ili razvijeni za proces separacije gasnom difuzijom, kao što sledi:

 

1. Pregrade za gasnu difuziju načinjene od poroznog metalnog, polimernog ili keramičkog "materijala otpornog na koroziju usled delovanja UF6" veličine pora od 10 do 100 nm, debljine od 5 mm ili manje, i za cevaste oblike prečnika 25 mm ili manjeg;

 

2. Kućišta za gasne difuzore načinjena od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićena njima;

 

3. Kompresori (sa natpritiskom, centrifugalnog i aksijalnog tipa) ili kompresorski ventilatori sa usisnim kapacitetom od 1 m3 /min ili većim UF6, i izlaznim pritiskom do 666,7 kPa, načinjeni od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6" ili zaštićeni njima;

 

4. 3aptivke za rotirajuće osovine kompresora ili ventilatora navedenih u 0B001.c.3. i projektovane za propuštanje amortizujućeg gasa manje od 1000 cm3/min;

 

5. Razmenjivači toplote načinjeni od aluminijuma, bakra, nikla, ili legura koje sadrže više od 60% nikla, ili od kombinacije ovih metala u obliku obloženih cevi, projektovani da rade na pritiscima ispod atmosferskog sa curenjem koje ograničava porast pritiska na manje od 10 Pa po satu pri razlici pritisaka od 100 kPa;

 

6. Ventili sa mehovima načinjeni od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićeni njima, prečnika od 40 mm do 1500 mm;

 

d. Oprema i delovi posebno projektovani ili pripremljeni za aerodinamički separacioni proces, kao što sledi:

 

1. Separacione mlaznice koje se sastoje od zakrivljenih kanala oblika proreza, koji imaju prečnik zakrivljenja manji od 1 mm, otporne na koroziju UF6 i imaju oštre ivice u mlaznicama koje dele tok gasa koji protiče mlaznicom u dve struje;

 

2. Cilindrične ili konusne cevi (vrtložne cevi) sa tangencijalnim ulazom pokretane protokom, načinjene od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićene njima, prečnika između 0,5 cm i 4 cm i s odnosom dužine prema prečniku 20:1 ili manjem i sa jednim ili više tangencijalnih ulaza;

 

3. Kompresori (sa natpritiskom, centrifugalnog i aksijalnog tipa) ili kompresorski ventilatori sa usisnim kapacitetom od 2 m3 /min ili većim, načinjeni od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićeni njima, i zaptivke za njihove rotirajuće osovine;

 

4. Razmenjivači toplote načinjeni od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićeni njima;

 

5. Kućišta za elemente za aerodinamičku separaciju načinjena od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6" ili zaštićena njima, za nošenje vrtložnih cevi ili mlaznica za separaciju;

 

6. Ventili sa mehovima načinjeni od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićeni njima, prečnika od 40 do 1500 mm;

 

7. Procesni sistemi za odvajanje UF6 od nosećeg gasa (vodonika ili helijuma) do sadržaja UF6 od 1 ppm ili nižeg, koji uključuju:

 

a. Niskotemperaturne razmenjivače toplote i krioseparatore za radne temperature od 153 K (-120 °C) i niže;

 

b. Sisteme za hlađenje za radne temperature od 153 K (-120 °C) i niže;

 

c. Mlaznice za separaciju ili vrtložne cevi za odvajanje UF6 od nosećeg gasa;

 

d. Hladne trapove za UF6 za radne temperature 253 K (-20 °C) i niže;

 

e. Oprema i delovi, posebno projektovani ili pripremljeni za proces separacije hemijskom izmenom, kao što sledi:

 

1. Tečno-tečne pulsne kolone za brzu izmenu sa vremenom zadržavanja po podu od 30 sekundi ili manjem, otporne na koncentrovanu hlorovodoničnu kiselinu (npr. načinjene ili zaštićene odgovarajućim plastičnim materijalima kao što su fluorougljenični polimeri ili staklo);

 

2. Tečno-tečne centrifugalne kontaktore za brzu izmenu sa vremenom zadržavanja po stepenu od 30 sekundi ili manje, otporne na koncentrovanu hlorovodoničnu kiselinu (npr. načinjene ili zaštićene odgovarajućim plastičnim materijalima kao što su fluorougljenični polimeri ili staklo);

 

3. Elektrohemijske ćelije za redukciju, otporne na koncentrovanu hlorovodoničnu kiselinu, za redukciju uranijuma iz jednog valentnog stanja u drugo;

 

4. Oprema za napajanje elektrohemijskih ćelija izdvajanjem U+4 iz organskog toka i za delove koji su u kontaktu sa procesnim tokom, i koji su napravljeni ili zaštićeni prikladnim materijalima (npr. staklom, fluorougljeničnim polimerima, polifenilsulfatima, polietarsulfonima i grafitom impregnisanim smolama);

 

5. Pripremni sistemi za napajanje za dobijanje rastvora uranijum-hlorida visoke čistoće, koji se sastoje od rastvaranja, ekstrakcije rastvaračima i/ili opreme za jonsku izmenu radi prečišćavanja i elektrohemijskih ćelija za redukciju urana U+6 ili U+4 do U+3;

 

6. Sistemi za oksidaciju uranijuma od U+3 do U+4;

 

f. Oprema i delovi, posebno projektovani ili pripremljeni za proces separacije jonskom izmenom, kao što sledi:

 

1. Jonoizmenjivačke brzoreagujuće smole, sferične ili makroporozne umrežene smole kod kojih su aktivne izmenjivačke grupe ograničene na površinsku prevlaku na inertnoj poroznoj nosećoj strukturi, i drugim kompozitnim strukturama u bilo kom pogodnom obliku, uključujući čestice i vlakna, sa prečnicima od 0,2 mm ili manjim, otporne na koncentrovanu hlorovodoničnu kiselinu i projektovane da imaju poluvreme razmene manje od 10 sekundi i sposobne za rad u temperaturnom opsegu od 373 K (100 °C) do 473 K (200 °C);

 

2. Jonoizmenjivačke kolone (cilindrične) prečnika većeg od 1000 mm, napravljene od ili zaštićene materijalima otpornim na koncentrovanu hlorovodoničnu kiselinu (npr. titanijum ili fluorougljenični polimeri) i sposobne za rad u temperaturnom opsegu od 373 K (100 °C) do 473 K (200 °C) i pritiscima iznad 0,7 MPa;

 

3. Jonoizmenjivački refluks sistemi (hemijski ili elektrohemijski oksidacioni ili redukcioni sistemi) za regeneraciju hemijskih sredstava za redukciju i oksidaciju, koji se koriste u kaskadama za obogaćenje izmenom;

 

g. Oprema i delovi, posebno projektovani ili pripremljeni za lasersku separaciju izotopa iz atomske pare (AVLIS), kao što sledi:

 

1. Visokojonizovani ili razlagajući elektronski topovi velike snage sa izračenom snagom većom od 2,5 kW/cm za upotrebu u sistemima za isparavanje uranijuma;

 

2. Sistemi za rukovanje tečnim metalnim uranijumom, za rastopljeni uranijum ili legure uranijuma, koji se sastoji iz sudova za topljenje (tiglova), napravljenih ili zaštićenih odgovarajućim koroziono i temperaturno otpornim materijalima (npr. tantal, grafit presvučen itrijumom, grafit presvučen drugim retkim zemnim oksidima ili njihovim smešama) i oprema za hlađenje tiglova;

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 2A225.

 

3. Sistemi za prikupljanje proizvoda i ostataka napravljeni od materijala otpornih na toplotu i koroziju rastopa ili para uranijuma, kao što su grafit presvučen itrijumom ili tantal;

 

4. Kućišta separatorskog modula (cilindrični ili pravougli sudovi) za izvor para metalnog uranijuma, elektronski top i sakupljači proizvoda i ostataka;

 

5. "Laseri" ili laserski sistemi za razdvajanje izotopa uranijuma sa stabilizatorom frekventnog spektra za rad u dužim vremenskim periodima;

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 6A005 I 6A205.

 

h. Oprema i delovi, posebno projektovani ili pripremljeni za postrojenja za lasersku separaciju izotopa iz molekula (MLIS) ili za hemijske reakcije izazvane izotopskom selektivnom aktivacijom "laserom" (CRISLA), kao što sledi:

 

1. Nadzvučne ekspanzione mlaznice za rashlađivanje smeša UF6 i nosećeg gasa do 150 K (-123 °C) i niže, napravljene od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6";

 

2. Sakupljači proizvedenog uranijum-pentafluorida (UF5) koji se sastoje od filtra, udarnog ili ciklonskog sakupljača ili njihovih kombinacija, i napravljeni od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF5/UF6";

 

3. Kompresori napravljeni od, ili zaštićeni "materijalima otpornim na koroziju usled delovanja UF6" i zaptivke za njihove rotirajuće osovine;

 

4. Oprema za fluorovanje UF5 (čvrst) u UF6 (gas);

 

5. Procesni sistemi za izdvajanje UF6 iz nosećeg gasa (npr. azota ili argona) uključujući:
a. Niskotemperaturne razmenjivače toplote i krioseparatore za radne temperature od 153 K (-120 °C) i niže;

 

b. Sisteme za hlađenje za radne temperature od 153 K (-120 oC) i niže;

 

c. Hladne trapove UF6 za radne temperature 253 K (20 °C) i niže;

 

6. "Laseri" ili laserski sistemi za razdvajanje izotopa uranijuma sa stabilizatorom frekventnog spekta za rad u dužim vremenskim periodima;

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 6A005 I 6A205.

 

i. Oprema i delovi, posebno projektovani ili pripremljeni za plazma proces separacije, kao što sledi:
1. Mikrotalasni izvori energije i antene za proizvodnju ili ubrzavanje jona, izlazne frekvencije iznad 30 GHz i sa prosečnom izlaznom snagom većom od 50 kW

 

2. Radiofrekventni kalemi za pobudu jona za frekvencije iznad 100 kHz pogodni za rad pri srednjim snagama većim od 40 kW;

 

3. Sistemi za generisanje plazme uranijuma;

 

4. Sistemi za rukovanje tečnim metalnim uranijumom, za rastopljeni uranijum ili legure uranijuma, koji se sastoje iz sudova za topljenje (tiglova), napravljenih ili zaštićenih odgovarajućim koroziono i temperaturno otpornim materijalom (npr. tantalom, grafitom presvučenim itrijumom, grafitom presvučenim drugim retkim zemnim oksidima ili njihovim smešama) i oprema za hlađenje tiglova;

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 2A225.

 

5. Sistemi za prikupljanje proizvoda i ostataka napravljeni od materijala otpornih na toplotu i koroziju rastopa ili para uranijuma, kao što su grafit presvučen itrijumom ili tantal;

 

6. Kućišta separacionog modula (cilindrična) za plazma izvor uranijuma, radiofrekventne pobudne kalemove i sakupljače proizvoda i ostataka i napravljena od odgovarajućeg nemagnetnog materijala (npr. nerđajućeg čelika);

 

j. Oprema i delovi, posebno projektovani ili pripremljeni za elektromagnetni separacioni proces, kao što sledi:

 

1. Jonski izvori jednostruki ili višestruki, koji se sastoje od izvora pare, jonizatora i ubrzivača mlaza napravljeni od odgovarajućih nemagnetnih materijala (npr. grafit, nerđajući čelik ili bakar) i u mogućnosti su da obezbede ukupnu jonsku struju mlaza od 50 mA ili veću;

 

2. Jonske kolektorske ploče za jonske mlazeve obogaćenog ili osiromašenog uranijuma, koje se sastoje od jednog ili više proreza i džepova napravljenih od odgovarajućih nemagnetnih materijala (npr. grafita ili nerđajućeg čelika);

 

3. Vakuum kućišta za elektromagnetne separatore uranijuma, napravljena od nemagnetnih materijala (npr. nerđajućeg čelika) i projektovana da rade na pritiscima od 0,1 Pa i nižim;

 

4. Jezgra za magnetne polove prečnika većeg od 2 m;

 

5. Izvori napajanja visokog napona za jonske izvore, koji poseduju sve sledeće karakteristike:

 

a. Imaju mogućnost kontinualnog pogona;

 

b. Izlazni napon od 20000 V ili viši;

 

c. Izlazne struje od 1 A i veće; i

 

d. Regulacije napona bolje od 0,01% u periodu od 8 sati;

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 3A227.

 

6. Izvori za napajanje magneta (velike snage, jednosmerni) koji imaju sve sledeće karakteristike:

 

a. Mogućnost kontinualnog pogona pri izlaznim strujama od 500 A i većim i izlaznim naponima od 100 V i višim; i

 

b. Regulacija struje ili napona bolja od 0,01% u periodu od 8 sati;

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 3A226.

0B002

Posebno projektovani ili pripremljeni pomoćni sistemi, oprema i delovi, kao što sledi, za postrojenja za separaciju izotopa navedena u 0B001, napravljena od "materijala otpornih na koroziju usled delovanja UF6", ili zaštićena njima:

 

a. Napojni autoklavi, peći ili sistemi koji se koriste za uvođenje UF6 u proces obogaćivanja;

 

b. Desublimatori ili hladni trapovi, koji se koriste za uklanjanje UF6 iz procesa obogaćivanja za sledeći prenos odmah po zagrevanju;

 

c. Stanice za prebacivanje proizvoda i ostatka UF6 u kontejnere;

 

d. Stanice za prevođenje u tečno stanje ili očvršćavanje koje se koriste za uklanjanje UF6 iz procesa obogaćivanja komprimovanjem, hlađenjem i prevođenjem UF6 u tečni ili čvrst oblik;

 

e. Cevovodi i vezni sistemi posebno projektovani za rukovanje UF6 između kaskada za gasnu difuziju, centrifugiranja ili aerodinamičkih kaskada;

 

f. 1. Vakuum priključci ili vakuum veze usisnog kapaciteta od 5 m3/min ili većeg: ili

 

2. Vakuum pumpe posebno projektovane za primenu u atmosferi koja sadrži UF6;

 

g. UF6 maseni spektrometri/jonski izvori posebno projektovani ili pripremljeni za uzimanje onlajn uzoraka ulaza, proizvoda ili ostatka iz UF6 gasnih struja i koji poseduju sve sledeće navedene osobine:

 

1. Jediničnu masenu rezoluciju za više od 320 amu (atomskih jedinica mase);

 

2. Jonski izvor napravljen od niklhroma ili monela ili obložen njima, ili niklovan;

 

3. Generisanje jona bombardovanjem elektronima; i

 

4. Kolektorske sisteme pogodne za analize izotopa.

0B003

Postrojenja za konverziju uranijuma i oprema posebno projektovana ili pripremljena za to, kao što sledi:

 

a. Sistem za konverziju koncentrata ruda uranijuma u UO3;

 

b. Sistem za konverziju UO3 u UF6;

 

c. Sistem za konverziju UO3 u UO2;

 

d. Sistem za konverziju UO2 u UF4;

 

e. Sistem za konverziju UF4 u UF6;

 

f. Sistem za konverziju UF4 u metalni uranijum;

 

g. Sistem za konverziju UF6 u UO2;

 

h. Sistem za konverziju UF6 u UF4;

 

i. Sistem za konverziju UO2 u UCl4.

0B004

Postrojenja za proizvodnju ili obogaćivanje teške vode, deuterijuma ili jedinjenja deuterijuma i posebno projektovana ili pripremljena oprema i delovi za njih, kao što sledi:

 

a. Postrojenja za proizvodnju teške vode, deuterijuma ili jedinjenja deuterijuma, kao što sledi:

 

1. Postrojenja za izmenu voda-vodoniksulfid;

 

2. Postrojenja za izmenu amonijak-vodonik;

 

b. Oprema i delovi, kao što sledi:

 

1. Tornjevi za izmenu voda-vodoniksulfid izrađeni od finog ugljeničnog čelika (npr. ASTM A516) prečnika od 6 m do 9 m, sposobni za rad na pritiscima većim ili jednakim 2 MPa i sa dozvoljenom korozijom od 6 mm ili većom;

 

2. Jednostepeni centrifugalni ventilatori ili kompresori niskog pritiska (tj. 0,2 MPa) za cirkulaciju gasovitog vodonik-sulfida (tj. gasa koji sadrži više od 70% H2S) kapaciteta jednakog ili većeg od 56 m3/s kada rade na usisnim pritiscima jednakim ili većim od 1,8 MPa i imaju zaptivke projektovane za rad u vlažnom H2S;

 

3. Tornjevi za izmenu amonijak-vodonik visine jednake ili veće od 35 m, prečnika od 1,5 m do 2,5 m, pogodni za radne pritiske jednake ili veće od 15 MPa;

 

4. Unutrašnja oprema tornjeva, koja uključuje punjenja na podovima, stepene pumpe, uključujući potopne, za proizvodnju teške vode korišćenjem procesa izmene amonijak-vodonik;

 

5. Krekeri za amonijak radnog pritiska jednakog ili većeg od 3 MPa za proizvodnju teške vode korišćenjem procesa izmene amonijak-vodonik;

 

6. Infracrveni apsorpcioni analizatori pogodni za onlajn analitičko određivanje odnosa vodonik/deuterijum pri koncentracijama deuterijuma jednakim ili većim od 90%;

 

7. Katalitički gorionici za konverziju gasa obogaćenog deuterijuma u tešku vodu korišćenjem procesa izmene amonijak-vodonik;

 

8. Potpuni sistemi obogaćivanja teške vode, ili njihove kolone, za poboljšavanje teške vode do kvaliteta koncentracije deuterijuma potrebnog za reaktore.

0B005

Pogoni posebno projektovani za izradu gorivih elemenata za "nuklearne reaktore" i posebno projektovana ili pripremljena oprema za njih.

 

Napomena. Pogoni za izradu gorivih elemenata za "nuklearne reaktore" uključuju opremu koja:

 

a. Uobičajeno dolazi u direktan kontakt sa, ili direktno prerađuje ili kontroliše tok proizvodnje nuklearnog materijala;

 

b. Zaptiva nuklearni materijal presvlačenjem;

 

c. Proverava neoštećenost prevlake ili zaptivanja; ili

 

d. Proverava završnu obradu zaptivenog goriva.

0B006

Pogoni za preradu isluženih gorivih elemenata za "nuklearni reaktor", i posebno projektovana ili pripremljena oprema i njihovi delovi.

 

Napomena: 0B006 uključuje:

 

a. Postrojenja za preradu isluženih gorivih elemenata za "nuklearni reaktor" uključujući opremu i delove koji uobičajeno dolaze u direktni kontakt sa njima i direktno kontroliše tokove prerade isluženog goriva i glavnih nuklearnih materijala i proizvoda fisije;

 

b. Mašine za cepanje ili seckanje gorivih elemenata, tj. daljinski upravljana oprema za sečenje, cepanje ili seckanje istrošenih sklopova, veza ili šipki "nuklearnog reaktora";

 

c. Opremu za rastvaranje, posebno bezbedne rezervoare (tj. rezervoare malog prečnika, prstenaste ili pločaste) posebno projektovane ili pripremljene za rastvaranje isluženog goriva za "nuklearni reaktor", koji su u stanju da izdrže tople, visokokorozione tečnosti, i koji se mogu puniti i održavati sa daljine;

 

d. Protivstrujne ekstraktore rastvarača i opremu za obradu jonskom izmenom posebno projektovanu ili pripremljenu za upotrebu u postrojenjima za preradu istrošenog "prirodnog uranijuma", "osiromašenog uranijuma" ili "posebnih fisionih materijala";

 

e. Sudove za držanje i skladištenje posebno projektovane da budu posebno bezbedni i otporni na korozioni uticaj azotne kiseline;

 

Napomena: Sudovi za držanje i skladištenje mogu imati sledeće osobine:

 

1. Zidove ili unutrašnje elemente sa bornim ekvivalentom (računatim za sve sastavne elemente kao što je propisano u primedbi u 0C004) od najmanje dva procenta;

 

2. Maksimalni prečnik od 175 mm za cilindrične sudove; ili

 

3. Maksimalnu širinu od 75 mm za prstenaste ili pločaste sudove;

 

f. Kontrolno merne aparate posebno projektovane ili pripremljene za monitoring ili kontrolisanje prerade istrošenog "prirodnog uranijuma", "osiromašenog uranijuma" ili "posebnih fisionih materijala".

0B007

Postrojenja za preradu plutonijuma i oprema posebno projektovana ili pripremljena za njih, kao što sledi:

 

a. Sistemi za konverziju plutonijum-nitrata u oksid;

 

b. Sistemi za proizvodnju metalnog plutonijuma.

0C

Materijali

0C001

"Prirodni uranijum" ili "osiromašeni uranijum" ili torijum u obliku metala, legura, hemijskih jedinjenja ili koncentrata i bilo koji drugi materijal koji sadrži jedan ili više navedenih elemenata;

 

Napomena: 0C001 ne kontroliše sledeće:

 

a. Četiri grama ili manje "prirodnog uranijuma" ili "osiromašenog uranijuma" kada se nalaze u senzorima mernih instrumenata;

 

b. "Osiromašeni uranijum" posebno proizveden za sledeće civilne nenuklearne primene:

 

1. Zaštitne pregrade;

 

2. Pakovanje;

 

3. Balast mase ne veće od 100 kg;

 

4. Protivtegove mase ne veće od 100 kg;

 

c. Legure koje sadrže manje od 5% torijuma;

 

d. Keramičke proizvode koji sadrže torijum, a koji su proizvedeni za nenuklearnu primenu.

0C002

"Posebni fisioni materijali"

 

Napomena: 0C002 ne kontroliše četiri "efektivna grama" ili manje kada su sadržani u senzoru instrumenta.

0C003

Deuterijum, teška voda (deuterijum-oksid) i druga jedinjenja deuterijuma, i smeše i rastvori koji sadrže deuterijum u kojima izotopski odnos deuterijuma prema vodoniku prelazi 1:5000.

0C004

Grafit za nuklearnu primenu, stepena čistoće manjeg od 5 delova na milion "bornog ekvivalenta" i gustine veće od 1,5 g/cm3.

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1C107.

 

Napomena 1: 0C004 ne kontroliše sledeće:

 

a. Proizvode od grafita koji imaju masu manju od 1 kg, a nisu posebno projektovani ili pripremljeni za upotrebu u nuklearnom reaktoru;

 

b. Grafitni prah.

 

Napomena 2: U 0C004 'borni ekvivalent' (BE) je definisan kao zbir BEz za nečistoće (isključujući BEugljenik jer se ugljenik ne smatra nečistoćom) uključujući bor, gde je:

 

BEz (ppm) = CF x koncentracija elementa Z u ppm;

 

                                                   sZ x AB
gde je CF konverzioni faktor = ---------------
                                                    
sB x AZ

 

sB i sZ su površine zahvata termičkih neutrona (u barnima) za prirodni bor i elemenat Z respektivno; u AB i AZ su atomske mase prirodnog bora i elementa Z respektivno.

0C005

Posebno pripremljena jedinjenja ili prahovi za proizvodnju pregrada za gasnu difuziju, otpornih na koroziju usled dejstva UF6 (tj. nikl ili legure koje sadrže 60 težinskih procenata ili više nikla, aluminijum-oksid i iscrpno fluorovani ugljovodonični polimeri), koji imaju čistoću od 99,9 težinskih procenata i veću i srednju veličinu čestica manju od 10 mikrometara, mereno standardom ASTM B330, i visoku ujednačenost veličina čestica.

0D

Softver

0D001

"Softver" posebno razvijen ili modifikovan za "razvoj", "proizvodnju" ili "upotrebu" robe navedene u ovoj kategoriji.

0E

Tehnologija

0E001

"Tehnologija" u skladu sa Napomenom o nuklearnoj tehnologiji za "razvoj", "proizvodnju" ili "upotrebu" robe navedene u ovoj kategoriji.

 

 

Kategorija 1

MATERIJALI, HEMIKALIJE, "MIKROORGANIZMI" I "TOKSINI"

1A

Sistemi, oprema i delovi

1A001

Delovi načinjeni od flourovanih materijala, kao što sledi:

 

a. Zaptivači, zaptivke, hermetici ili lopatice za gorivo specijalno projektovani za "letelice" ili vazduhoplove, koji sadrže više od 50% težinskih bilo kojih materijala navedenih u 1C009.b. ili 1C009.c;

 

b. Piezoelektrični polimeri i kopolimeri načinjeni od vinilidenfluoridnih materijala navedenih u 1C009.a.:

 

1. U obliku listova ili filma; i

 

2. Čija debljina prelazi 200 m;

 

c. Zaptivači, zaptivke, sedišta ventila, lopatice ili membrane načinjene od fluoroelastomera koje, kao konstitucionu jedinicu, sadrže najmanje jednu viniletarsku grupu, posebno projektovani za "letelice", vazduhoplovnu ili primenu u 'raketama'.

 

Napomena: U 1A001.c se pod 'raketama' podrazumevaju raketni sistemi i bespilotne letelice.

1A002

"Kompozitne" strukture ili laminati koji sadrže bilo šta od sledećeg:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1A202, 9A010 I 9A110.

 

a. Organskohemijsku "matricu", a načinjeni su od materijala navedenih u 1C010.c., 1C010.d. ili 1C010.e.; ili

 

b. Metalnu ili ugljeničnu "matricu", a načinjeni su od:

 

1. Ugljeničnih "vlaknastih ili filamentnih materijala" sa:

 

a. "Specifičnim modulom" koji prelazi 10,15x106 m; i

 

b. "Specifičnom zateznom čvrstoćom" koja prelazi 17,7x104 m; ili

 

2. Materijala navedenih u 1C010.c.

 

Napomena 1: 1A002 ne kontroliše kompozitne strukture ili laminate načinjene od ugljeničnih "vlaknastih ili filamentnih materijala" impregnisanih epoksi smolama za popravku aviostruktura ili laminata, ukoliko površina ne prelazi 1 m2.

 

Napomena 2: 1A002 ne kontroliše proizvode ili poluproizvode projektovane za isključivo civilne primene, kao što sledi:

 

a. Sportsku opremu;

 

b. Automobilsku industriju;

 

c. Industriju alatnih mašina;

 

d. Medicinsku primenu.

1A003

Proizvodi od, nefluorovanih polimernih materijala navedenih u 1C008.a.3 u obliku filma, listova, vrpce ili trake sa ma kojom od sledećih karakteristika:

 

a. Debljine koja je veća od 0,254 mm; ili

 

b. Pokriveni ili laminirani ugljenikom, grafitom, metalima ili magnetskim supstancama.

 

Napomena: 1A003 ne kontroliše proizvode u slučaju da su prevučeni ili laminirani bakrom a projektovani su za proizvodnju štampanih ploča za elektroniku.

1A004

Oprema i delovi za zaštitu i detekciju, koji nisu navedeni u Kontrolama vojne robe, kao što sledi:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 2B351 I 2B352.

 

a. Zaštitne maske, cedila i oprema za dekontaminaciju projektovani ili modifikovani za zaštitu od bioloških agenasa ili radioaktivnih materijala, "prilagođeni za korišćenje u ratu", ili BOt i delovi specijalno konstruisani za njih;

 

b. Zaštitna odela, rukavice i čizme posebno razvijene ili modifikovani za zaštitu od bioloških agenasa ili radioaktivnih materijala, "prilagođeni za korišćenje u ratu", ili BOt;

 

c. Nuklearni, biološki i hemijski (NBH) sistemi za detekciju posebno razvijeni ili modifikovani za detekciju ili identifikaciju bioloških agenasa ili radioaktivnih materijala, "prilagođenih za korišćenje u ratu", ili BOt, kao i delovi specijalno konstruisani za njih.

 

Napomena: 1A004 ne kontroliše:

 

a. Lične radiološke dozimetre;

 

b. Opremu ograničenu konstrukcijom ili funkcijom na zaštitu od opasnosti u granama civilne industrije, kao što su rudarstvo, kamenolomi, poljoprivreda, farmacija, medicina, veterina, zaštita životne sredine, prerada otpadnih materija ili prehrambena industrija.

1A005

Balistički panciri za zaštitu tela i posebno za njih projektovane komponente, različite od onih koje su proizvedene po vojnim standardima ili specifikacijama, ili njihovi ekvivalenti po performansama.

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE KONTROLE VOJNE ROBE.

 

Napomena 1: 1A005 ne kontroliše pojedinačna zaštitna sredstva i pribor, kada se nalaze u ličnoj opremi korisnika za njegovu/njenu ličnu zaštitu.

 

Napomena 2: 1A005 ne kontroliše zaštitna sredstva projektovana za frontalnu zaštitu samo od parčadnog i udarnog dejstva nevojnih eksplozivnih naprava.

1A102

Delovi od ponovo zasićenih pirolizovanih ugljenik-ugljenik materijala projektovanih za svemirske letelice definisane u 9A004 ili sondažne rakete definisane u 9A104.

2A202

Kompozitne strukture osim onih navedenih u 1A002, u obliku cevi, a koje zadovoljavaju sledeće karakteristike:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 9A010 I 9A110.

 

a. Unutrašnji prečnik između 75 mm i 400 mm; i

 

b. Napravljene od bilo kog "vlaknastog ili filamentnog materijala" navedenog u 1C010.a. ili b. ili 1C210.a. ili od ugljeničnih prepreg materijala specificiranih u 1C210.c.

1A225

Platinizirani katalizatori specijalno projektovani ili pripremljeni za podsticanje reakcije razmene izotopa vodonika između vodonika i vode za izdvajanje tricijuma iz teške vode ili za proizvodnju teške vode.

1A226

Specijalizovana punjenja za kolone koja se mogu upotrebiti u odvajanju teške od obične vode, a koje zadovoljavaju sledeće karakteristike:

 

a. Napravljena su od mrežice od fosforne bronze hemijski tretirane radi poboljšanja kvašenja; i

 

b. Projektovana za korišćenje u vakuumskim destilacionim kolonama.

1A227

Prozori visoke gustine (olovno staklo ili drugo) za zaštitu od zračenja, koji imaju sve navedene karakteristike, i za njih posebno projektovani okviri:

 

a. 'Hladne površine' veće od 0,09 m2;

 

b. Gustine veće od 3 g/cm3; i

 

c. Debljine 100 mm i veće.

 

Tehnička napomena:

 

U 1A227 termin 'hladna površina' ima vrednost površine prozora izložene najnižem nivou radijacije u projektovanoj primeni.

1B

Oprema za testiranje, proveru i proizvodnju

1B001

Oprema za proizvodnju vlakana, preprega, pretformi ili "kompozita" navedenih u 1A002 ili 1C010, kao što sledi, i specijalno konstruisani delovi ili dodaci za nju:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1B101 i 1B201.

 

a. Mašine za namotavanje niti kod kojih su kretanja za pozicioniranje, uvijanje i motanje vlakana koordinisana i programirana u tri ili više osa, specijalno projektovane za proizvodnju "kompozitnih" struktura ili laminata od "vlaknastih ili filamentnih materijala";

 

b. Mašine za slaganje traka ili traka vlakana kod kojih se kretnje za pozicioniranje i polaganje traka, traka vlakana ili listova koordiniraju i programiraju u dve ili više osa, posebno projektovane za proizvodnju "kompozitnih" struktura za 'rakete' i tela letelica;

6 C3

-------

6 M5

Napomena: U 1B001.b. 'raketa' označava kompletne raketne sisteme i bespilotne letelice.

 

c. Višesmerne, višedimenzione predilice ili mašine za proplitanje, uključujući adaptere i komplete za modifikovanje, za predenje, proplitanje ili opletanje vlakana za proizvodnju "kompozitnih" struktura;

6 C3

Tehnička napomena:

6 M5

Za svrhe 1B001.c. tehnika proplitanja obuhvata pletenje.

 

Napomena: 1B001.c. ne kontroliše tekstilne mašine koje nisu modifikovane za gore navedene krajnje primene.

 

d. Oprema posebno konstruisana ili adaptirana za proizvodnju ojačanih vlakana, kao što sledi:

 

1. Oprema za konverziju polimernih vlakana (kao što su poliakrilonitril, rajon, katran ili polikarbosilan) u ugljenična vlakna ili vlakna od silicijum-karbida, uključujući specijalizovanu opremu za zatezanje vlakana za vreme zagrevanja;

 

2. Oprema za hemijsko deponovanje elemenata ili jedinjenja iz gasne faze na grejanim vlaknastim supstratima u cilju proizvodnje silicijum karbidnih vlakana;

 

3. Oprema za mokro spinovanje vatrostalne keramike (kao što je aluminijum-oksid);

 

4. Oprema za konverziju prekursorskih vlakana koja sadrže aluminijum u aluminijum oksidna vlakna, termičkom obradom;

 

e. Oprema za proizvodnju preprega navedenih u 1C010.e. metodom rastopa;

 

f. Oprema za nedestruktivno trodimenzionalno ispitivanje defekata, koja koristi ultrazvučnu ili rendgensku tomografiju i specijalno je konstruisana za "kompozitne" materijale.

1B002

Oprema za proizvodnju legura metala, prahova legura metala ili legiranih materijala, posebno razvijenih da onemoguće kontaminaciju i specijalno razvijenih za korišćenje u jednom od procesa navedenih u 1C002.c.2.

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1B102.

1B003

Alatke, matrice, kalupi, ili stege za "superplastično oblikovanje" ili "difuziono vezivanje" titanijuma ili aluminijuma ili njihovih legura, specijalno konstruisani za proizvodnju:

 

a. Tela letelica ili struktura vazduhoplova;

 

b. Motora za vazduhoplove ili "letelice"; ili

 

c. Posebno konstruisanih delova za takve strukture ili motore.

1B101

Druga oprema koja nije navedena u 1B001, za "proizvodnju" strukturnih kompozita kao što sledi, kao i posebno konstruisani delovi i dodaci za nju:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1B201.

 

Napomena: Delovi i dodaci navedeni u 1B101 uključuju matrice, vretena, kalupe, držače i alatke za presovanje, umrežavanje, livenje, sinterovanje ili vezivanje kompozitnih struktura, laminata i proizvoda od njih.

 

a. Mašine za namotavanje niti kod kojih su kretanja za pozicioniranje, uvijanje i motanje vlakana mogu biti koordinisana i programirana u tri ili više osa, specijalno projektovane za proizvodnju kompozitnih struktura ili laminata od "vlaknastih ili filamentnih materijala", kao i upravljački sistemi za koordinaciju i programiranje;

 

b. Mašine za slaganje traka kod kojih se kretnje za pozicioniranje i polaganje traka ili listova mogu koordinirati i programirati u dve ili više osa, posebno projektovane za proizvodnju kompozitnih struktura za tela letelica i "raketa";

 

c. Oprema posebno konstruisana ili adaptirana za "proizvodnju" "vlaknastih ili filamentnih materijala", kao što sledi:

 

1. Oprema za konverziju polimernih vlakana (kao što su poliakrilonitril, rajon, katran ili polikarbosilan), uključujući specijalizovanu opremu za zatezanje vlakana za vreme zagrevanja;

 

2. Oprema za taloženje elemenata ili jedinjenja iz gasne faze na grejanim vlaknastim supstratima;

 

3. Oprema za mokro spinovanje vatrostalne keramike (kao što je aluminijum-oksid);

 

d. Oprema projektovana ili modifikovana za specijalnu obradu površine vlakana za proizvodnju preprega i pretformi navedenih u 9C110.

 

Napomena: 1B101.d. uključuje valjke, zatezače, opremu za nanošenje prevlaka, opremu za sečenje i matrice za mašine za izrezivanje.

1B102

"Proizvodna oprema" za proizvodnju metalnih prahova koja nije navedena u 1B002, i njeni delovi kao što sledi:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1B115.b.

 

a. "Proizvodna oprema" za proizvodnju metalnog praha upotrebljiva za "proizvodnju", u kontrolisanoj atmosferi, sferičnih ili atomiziranih materijala navedenih u 1C011.a, 1C011.b, 1C111.a.1, 1C111.a.2. ili u Kontrolama vojne robe.

 

b. Posebno konstruisani delovi za "proizvodnu opremu" navedenu u 1B002 ili 1B102.a.

 

Napomena: 1B102 obuhvata:

 

a. Plazma generatore (visokofrekventne elektrolučne) upotrebljive za dobijanje rasprašenih ili sferičnih metalnih prahova uz izvođenje procesa u argon-voda sredini;

 

b. Opremu za električno pražnjenje upotrebljivu za dobijanje rasprašenih ili sferičnih metalnih prahova uz izvođenje procesa u argon-voda sredini;

 

c. Opremu upotrebljivu za "proizvodnju" sferičnih aluminijumskih prahova rasprašivanjem rastopa u inertnom medijumu (npr. azot).

1B115

Oprema koja nije navedena u 1B002 ili 1B102, za proizvodnju pogonskih goriva ili sastojaka pogonskih goriva, kao što sledi, kao i posebno projektovani sastavni delovi za nju:

 

a. "Proizvodna oprema" za "proizvodnju", rukovanje i prijemnu kontrolu tečnih pogonskih goriva ili njihovih sastojaka navedenih u 1C011.a., 1C011.b., 1C111 ili u aktu Kontrole vojne robe;

 

b. "Proizvodna oprema" za "proizvodnju", rukovanje, mešanje, umrežavanje, livenje, presovanje, mašinsku obradu, ekstrudovanje ili prijemnu kontrolu čvrstih pogonskih goriva navedenih u 1C011.a., 1C011.b., 1C111 ili u aktu Kontrole vojne robe.

 

Napomena: 4 C3 1B115.b.3 ne kontroliše šaržne miksere, kontinualne miksere ili drobilice s ubrizgavanjem. Za kontrolu šaržnih miksera, kontinualnih miksera ili drobilica s ubrizgavanjem vidi 1B117, 1B118 i 1B119.

 

Napomena 1: Za opremu posebno konstruisanu za proizvodnju vojne robe videti akt Kontrole vojne robe.

 

Napomena 2: 1B115 ne kontroliše opremu za "proizvodnju", rukovanje i prijemnu kontrolu borkarbida.

1B116

Specijalno konstruisane mlaznice za proizvodnju pirolitički obrađenog materijala oblikovanog na kalupu, trnu ili drugom supstratu od prekursorskih gasova koji se razlažu u temperaturnom intervalu od 1573 K (1300°C) do 3173 K (2900°C) pri pritiscima od 130 Pa do 20 kPa.

1B117

Šaržni mikseri za mešanje pod vakuumom u opsegu od nula do 13,326 kPa, sa mogućnošću kontrole temperature komore za mešanje i koji imaju sledeće karakteristike, kao i delovi specijalno konstruisani za njih:

 

a. Ukupan zapreminski kapacitet od 110 litara ili više; i

 

b. Najmanje jednu osovinsku mešalicu/gnjetalicu montiranu van centra.

1B118

Kontinualni mikseri za mešanje pod vakuumom u opsegu od nula do 13,326 kPa, sa mogućnošću kontrole temperature komore za mešanje i koji imaju sledeće karakteristike, kao i delovi posebno konstruisani za njih:

 

a. Dvo ili višeosovinske mešalice/gnjetalice; i

 

b. Mogućnost otvaranja komore za mešanje.

1B119

Drobilice s ubrizgavanjem upotrebljive za drobljenje ili mlevenje supstanci navedenih u 1C011.a., 1C011.b., 1C111 ili u aktu Kontrole vojne robe, kao i delovi posebno konstruisani za njih.

1B201

Mašine za namotavanje niti koje nisu navedene u 1B001 Ili 1B101, kao i odgovarajuća oprema, kao što sledi:

 

a. Mašine za namotavanje niti koje poseduju sve sledeće navedene karakteristike:

 

1. Imaju kretanje za pozicioniranje, uvijanje i motanje niti koordinisano i programabilno u dve ili više osa;

 

2. Specijalno su projektovane za proizvodnju kompozitnih struktura ili laminata od "vlaknastih ili filamentnih materijala"; i

 

3. U mogućnosti su da namotavaju cilindrične rotore prečnika između 75 i 400 mm i dužine 600 mm i veće;

 

b. Oprema za koordinisanje i programiranje mašina za namotavanje niti, navedenih u 1B201.a.;

 

c. Precizna vretena za mašine za namotavanje niti, navedenih u 1B201.a.

1B225

Ćelije za elektrolitičku proizvodnju fluora kapaciteta većeg od 250 g fluora na čas.

1B226

Elektromagnetni separatori izotopa projektovani ili opremljeni sa jednim ili više jonskih izvora koji obezbeđuju ukupnu struju jonskog mlaza od 50 mA ili veću.

 

Napomena: 1B226 uključuje separatore:

 

a. Koji mogu da obogaćuju stabilne izotope;

 

b. Sa jonskim izvorima i kolektorima u magnetnom polju i onim konfiguracijama kod kojih su oni van magnetnog polja.

1B227

Konvertori za sintezu amonijaka ili jedinice za sintezu amonijaka, kod kojih se sintetički gas (azot i vodonik) izdvaja iz amonijak/vodonik izmenjivačke kolone visokog pritiska i sintetizovani amonijak se vraća u navedenu kolonu.

1B228

Vodonično hlađene destilacione kolone koje poseduju sledeće karakteristike:

 

a. Konstruisane da rade na unutrašnjim temperaturama od 35 K (-238°C) ili nižim;

 

b. Konstruisane da rade pri unutrašnjim pritiscima od 0,5 do 5 MPa;

 

c. Konstruisane bilo od:

 

1. Nerđajućih čelika serije 300 sa niskim sadržajem sumpora sa austenitnim zrnom veličine broj 5 ili većim po ASTM (ili ekvivalentnom standardu); ili

 

2. Ekvivalentnih materijala koji su kompatibilni sa niskim temperaturama i vodonikom; i
d. Unutrašnjeg prečnika 1 m ili većeg i efektivne dužine 5 m ili veće.

1B229

Voda-vodonik sulfid izmenjivačke kolone sa podovima i 'unutrašnja punjenja', kao što sledi:

 

Napomena: Za kolone koje su namenski projektovane ili pripremljene za proizvodnju teške vode vidi 0B004.

 

a. Voda-vodonik sulfid izmenjivačke kolone sa podovima, koje poseduju sve navedene karakteristike:

 

1. Mogu raditi na pritiscima od 2 MPa i većim;

 

2. Konstruisane su od ugljeničnog čelika sa austenitnim zrnom veličine 5 po ASTM (ili ekvivalentnom standardu) ili većim; i

 

3. Prečnika od 1,8 m i većih;

 

b. 'Unutrašnja punjenja' za voda-vodonik sulfid izmenjivačke kolone sa podovima navedenim u 1B229.a.

 

Tehnička napomena:

 

'Unutrašnja punjenja' kolona su segmentirani podovi koji imaju efektivni prečnik u sklopljenom stanju od 1,8 m i veći, a projektovani su da olakšaju protivstrujni kontakt i izrađeni su od nerđajućeg čelika sa sadržajem ugljenika od 0,03% ili manjim. To mogu biti podovi sa rukavcima, ventilima, zvonima ili rešetkama.

1B230

Pumpe sposobne da pokreću koncentrovane ili razblažene rastvore kalijum-amidnog katalizatora u tečnom amonijaku (KNH2 /NH3), koje poseduju sve sledeće navedene karakteristike:

 

a. Gasno nepropusne (tj. hermetički zatvorene);

 

b. Kapaciteta većeg od 8,5 m3/h; i

 

c. Imaju bilo koju od sledećih karakteristika:

 

1. Za koncentrovane rastvore kalijum-amida (1% i više), radne pritiske od 1,5 do 60 MPa; ili

 

2. Za razblažene rastvore kalijum-amida (manje od 1%), radne pritiske od 20 do 60 MPa.

1B231

Tricijumska postrojenja ili pogoni ili oprema za njih, kao što sledi:

 

a. Postrojenja ili pogoni za proizvodnju, regeneraciju, ekstrakciju, koncentraciju ili rukovanje tricijumom;

 

b. Oprema za tricijumska postrojenja ili pogone, kao što sledi:

 

1. Vodonične ili helijumske jedinice za hlađenje sposobne za hlađenja do temperature od 23 K (-250°C) ili niže, sa kapacitetom odvođenja toplote većim od 150 W;

 

2. Sistemi za čuvanje ili prečišćavanje izotopa vodonika koji koriste hidride metala kao medijum za čuvanje ili prečišćavanje.

1B232

Turboekspanderi ili turboekspander-kompresorski kompleti koji poseduju obe sledeće karakteristike:

 

a. Projektovani su za rad na izlaznoj temperaturi od 35 K (-238°C) ili nižoj; i

 

b. Projektovani su za protok gasovitog vodonika od 1000 kg/h ili veći.

1B233

Postrojenja ili pogoni za razdvajanje izotopa litijuma i oprema za njih, kao što sledi:

 

a. Postrojenja ili pogoni za razdvajanje izotopa litijuma;

 

b. Oprema za razdvajanje izotopa litijuma, kao što sledi:

 

1. Kolone sa punjenjem za tečno-tečnu izmenu posebno projektovane za amalgame litijuma;

 

2. Pumpe za živine ili litijumove amalgame;

 

3. Ćelije za elektrolizu amalgama litijuma;

 

4. Uparivači za koncentrovane rastvore litijum-hidroksida.

1C

Materijali

 

Tehnička napomena:

 

Metali i legure:

 

Ukoliko nije drugačije navedeno, termini "metali" i "legure" u 1C001 do 1C012 uključuju sirove oblike i polufabrikate, kao što sledi:

 

Sirovi oblici:

 

Anode, kuglice, šipke (uključujući šipke sa zarezom i žičane šipke), ingoti za valjanje, blokovi, blumovi, briketi, pogače, katode, kristali, kocke, pločice, zrna, granule, ingoti, grudve, pelete, poluge sirovog gvožđa, prah, rondele, sačma, slabovi, slagovi, sunđerasti metali, štapovi;

 

Polufabrikati (bilo da su prevučeni, galvanizovani, probušeni ili probijeni):

 

a. Kovani ili obrađeni materijali proizvedeni valjanjem, izvlačenjem, ekstrudovanjem, kovanjem, udarnim presovanjem, presovanjem, granuliranjem, atomizacijom i brušenjem, to jest: uglovi, kanali, krugovi, diskovi, piljevina, ljuspe, folije i listovi, otkivci, ploče, prah, presovani oblici i otpresci, trake, prstenovi, okrugle šipke (uključujući neizolovane šipke za zavarivanje, žičane šipke i valjane žice), preseci, profili, ploče, trake, cevi (uključujući i kružne, kvadratne i šuplje preseke cevi), izvučene ili ekstrudovane žice;

 

b. Liveni materijal proizveden livenjem u pesku, matricama, metalu, gipsu ili drugim vrstama kalupa, uključujući livenje pod visokim pritiskom, sinterovane oblike i oblike dobijene metalurgijom praha.

 

Ne sme se dozvoliti izvoz nenabrojanih oblika za koje se tvrdi da su gotovi proizvodi, a u stvari predstavljaju sirove oblike ili polufabrikate i koji će na taj način ugroziti svrhu kontrole.

1C001

Materijali specijalno proizvedeni za upotrebu kao apsorberi elektromagnetnih talasa, ili polimeri, elektroprovodni po svojoj suštini, kao što sledi:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1C101.

 

a. Materijali za apsorpciju frekvencija viših od 2x108 Hz ali nižih od 3x1012 Hz;

 

Napomena 1:1C001.a. ne kontroliše:

 

a. Apsorbere u obliku krzna, načinjene od prirodnih ili sintetičkih vlakana, sa nemagnetnim punjenjem za obezbeđenje apsorpcije;

 

b. Apsorbere bez magnetnih gubitaka i čija upadna površina nije planarnog oblika, uključujući piramide, konuse, klinove i zavojite površine;

 

c. Pločaste apsorbere koji imaju sve sledeće karakteristike:

 

1. Napravljeni su od nekog od sledećih materijala:

 

a. Penoplasta (fleksibilnih ili čvrstih), punjenih ugljenikom, ili organskih materijala, uključujući veziva, čiji je eho veći od 5% u poređenju sa metalom u frekventnom opsegu koji je veći od 15% centralne frekvencije upadnog zračenja, i koji nisu u stanju da izdrže temperature više od 450 K (177°C); ili

 

b. Keramičkih materijala čiji je eho veći od 20% u poređenju sa metalom u frekventnom opsegu koji je veći od 15% centralne frekvencije upadnog zračenja, i koji nisu u stanju da izdrže temperature više od 800 K (527°C);

 

Tehnička napomena:

 

Uzorci za ispitivanje apsorpcionih karakteristika za 1C001.a. Napomena: 1.c.1. treba da je kvadrat sa stranicama od najmanje pet talasnih dužina centralne frekvencije i postavljen daleko u polju elementa koji zrači.

 

2. Zatezne čvrstoće manje od 7x106 N/m2; i

 

3. Čvrstoće na pritisak manje od 14x106 N/m2;

 

d. Pločasti apsorberi napravljeni od sinterovanog ferita, koji imaju:

 

1. Specifičnu težinu veću od 4C3 4,43; i

 

2. Maksimalnu radnu temperaturu od 548 K (275°C).

 

Napomena 2: Ništa u napomeni 1 u 1C001.a. ne ometa apsorpciju magnetnih materijala kada se nalaze u boji.

 

b. Materijali za apsorbovanje frekvencija viših od 1,5x1014 Hz ali nižih od 3,7x1014 Hz i koji nisu transparentni za vidljivu svetlost;

 

c. Polimerni materijali elektroprovodni po svojoj suštini sa 'zapreminskom električnom provodljivošću' koja prelazi 10000 S/m (Simensa po metru) ili 'površinskom provodljivošću' manjom od 100 oma po kvadratu, zasnovani na jednom od sledećih polimera:

 

1. Polianilinu;

 

2. Polipirolu;

 

3. Politiofenu;

 

4. Polifenilen-vinilenu; ili

 

5. Politienil-vinilenu.

 

Tehnička napomena:

 

'Zapreminska električna provodljivost' i 'površinska provodljivost' određuje se upotrebom standarda ASTM D-257 ili njegovog nacionalnog ekvivalenta.

1C002

Legure metala, prahovi legura metala i legirajući materijali, kao što sledi:

 

N.B.: VIDETI TAKOĐE 1C202.

 

Napomena: 1C002 ne kontroliše legure metala, prahove legura metala i legirajuće materijale - podloge za nanošenje prevlaka. Tehničke napomene:

 

1. Legure metala u 1C002 su one koje sadrže veći težinski procenat nazivnog metala od bilo kog drugog elementa.

 

2. Otpornost na kidanje određuje se po standardu ASTM E-139 ili odgovarajućem nacionalnom ekvivalentu.

 

3. Otpornost na zamor određuje se po ASTM standardu E-606 'Preporučena praksa za ispitivanje na niskociklični zamor konstantne amplitude' ili po odgovarajućem nacionalnom ekvivalentu. Ispitivanje se izvodi u aksijalnom pravcu i sa prosečnim odnosom opterećenja jednakim 1 i faktorom koncentracije opterećenja (Kt) jednakim 1. Prosečno opterećenje definisano je kao razlika maksimalnog i minimalnog opterećenja podeljena sa maksimalnim opterećenjem.

 

a. Aluminidi, kao što sledi:

 

1. Nikl-aluminidi koji sadrže minimalno 15 težinskih procenata aluminijuma, a maksimalno 38 težinskih procenata aluminijuma i najmanje jedan dodatni legirajući element;

 

2. Titanijum-aluminidi koji sadrže 10 težinskih procenata ili više aluminijuma i najmanje jedan dodatni legirajući element;

 

b. Metalne legure, kao što sledi, načinjene od materijala navedenih u 1C002.c.:

 

1. Legure nikla:

 

a. Otpornosti na kidanje veće ili jednake 10000 časova na 923 K (650 °C) pri opterećenju od 676 MPa; ili

 

b. Otpornosti na niskociklični zamor veće ili jednake 10000 ciklusa na 823 K (550 °C) pri maksimalnom opterećenju od 1095 MPa;

 

2. Legure niobijuma:

 

a. Otpornosti na kidanje veće ili jednake 10000 časova na 1073 K (800 °C) pri opterećenju od 400 MPa: ili

 

b. Otpornosti na niskociklični zamor veće ili jednake 10000 ciklusa na 973 K (700 °C) pri maksimalnom opterećenju od 700 Pa;

 

3. Legure titanijuma:

 

a. Otpornosti na kidanje veće ili jednake 10000 časova na 723 K (450 °C) pri opterećenju od 200 MPa; ili

 

b. Otpornosti na niskociklični zamor veće ili jednake 10000 ciklusa na 723 K (450 °C) pri maksimalnom opterećenju od 400 MPa;

 

4. Legure aluminijuma sa zateznom čvrstoćom od:

 

a. 240 MPa ili većom na 473 K (200 °C); ili

 

b. 415 MPa ili većom na 298 K (25 °C);

 

5. Legure magnezijuma:

 

a. Zatezne čvrstoće od 345 MPa ili veće; i

 

b. Otpornosti na koroziju koja nije manja od 1 mm/god u 3% vodenom rastvoru natrijum-hlorida, mereno u saglasnosti sa ASTM standardom G-31 ili sa njegovim nacionalnim ekvivalentom;

 

c. Prahovi metalnih legura ili usitnjen materijal za materijal, koji imaju sve sledeće navedene osobine:

 

1. Načinjeni su od bilo koga od sledećih sastava:

 

Tehnička napomena:

 

X u nastavku označava jedan ili više legirajućih elemenata.

 

a. Legura nikla (Ni-Al-X, Ni-X-Al) podesnih za delove turbomotora ili njihovih delova, tj. sa manje od 3 nemetalne čestice (uvedene za vreme proizvodnog procesa) veće od 100 mm na 109 čestica legure;

 

b. Legure niobijuma (Nb-Al-X ili Nb-X-Al, Nb-Si-X ili Nb-X-Si, Nb-Ti-X ili Nb-X-Ti);

 

c. Legure titanijuma (Ti-Al-X ili Ti-X-Al);

 

d. Legure aluminijuma (Al-Mg-X ili Al-X-Mg, Al-Zn-X ili Al-X-Zn, Al-Fe-X ili Al-X-Fe); ili

 

e. Legure magnezijuma (Mg-Al-X ili Mg-X-Al);

 

2. Proizvedeni u kontrolisanoj atmosferi jednim od sledećih procesa:

 

a. "Vakuumskom atomizacijom";

 

b. "Gasnom atomizacijom";

 

c. "Rotacionom atomizacijom";

 

d. "Kaljenjem prskanjem";

 

e. "Spinovanjem rastopa" i "sitnjenjem";

 

f. "Ekstrakcijom rastopa" i "sitnjenjem" i

 

g. "Mehaničkim legiranjem".

 

3. Od kojih se mogu dobiti materijali navedeni u 1C002.a. ili 1C002.b.

 

d. Legirani materijali koji poseduju sledeće karakteristike:

 

1. Načinjeni su od bilo kojih složenih sistema navedenih u 1C002.c.1;

 

2. U obliku su nesamlevenih ljuspi, vrpci ili tankih okruglih šipki;

 

3. Proizvedeni su u kontrolisanoj atmosferi bilo kojim postupkom od sledećih:

 

a. "Kaljenjem prskanjem";

 

b. "Spinovanjem rastopa"; ili

 

c. "Ekstrakcijom rastopa";

1C003

Magnetni materijali, svih tipova i u bilo kom obliku, koji poseduju sledeće karakteristike:

 

a. Početni relativni permeabilitet od 120000 ili veći i debljinu od 0,05 mm i manju;

 

Tehnička napomena:

 

Merenje početnog permeabiliteta se mora izvoditi na materijalima prekaljenim u potpunosti.

 

b. Magnetostriktivne legure, koje poseduju bilo koju od sledećih osobina:

 

1. Magnetostrikciju pri zasićenju veću od 5x10-4; ili

 

2. Magnetnomehanički faktor sprege (k) veći od 0,8; ili

 

c. Amorfne ili "nanokristalne" strugotine legure, koje poseduju sve sledeće karakteristike:

 

1. Sastav koji sadrži minimalno 75 težinskih procenata gvožđa, kobalta ili nikla;

 

2. Magnetnu indukciju pri zasićenju (Bs) od 1,6 T ili veću; i

 

3. Bilo šta od sledećeg:

 

a. Debljinu strugotine od 0,02 mm ili manju; ili

 

b. Specifični otpor od 2x10-4 om cm ili veći.

 

Tehnička napomena:

 

"Nanokristalni" materijali u 1C003.c. su oni koji imaju veličinu kristalnog zrna 50 nm ili manju, mereno difrakcijom rendgenskih zraka.

1C004

Uranijum-titanijum legure ili legure volframa sa "matricom" zasnovanom na gvožđu, niklu ili bakru, koje sadrže sve od sledećeg:

 

a. Gustinu koja prelazi 17,5 g/cm3;

 

b. Granicu elasticiteta koja prelazi 880 MPa;

 

c. Graničnu zateznu čvrstoću koja prelazi 1270 MPa; i

 

d. Istezanje koje prelazi 8%.

1C005

"Superprovodljivi" "kompozitni" provodnici duži od 100 m ili mase koja prelazi 100 g, kao što sledi:

 

a. Višenitni "superprovodljivi" "kompozitni" provodnici koji sadrže jednu ili više niobijum-titan niti:

 

1. Uklopljenu u "matricu" koja nije od bakra ili od mešanih "matrica" na osnovi bakra; ili

 

2. Imaju površinu poprečnog preseka manju od 0,28x10-4 mm2 (prečnika 6 mm za okrugla vlakna);

 

b. "Superprovodljivi" "kompozitni" provodnici koji se sastoje od jedne ili više "superprovodljivih" niti različitih od niobijum-titanskih, koji poseduju sve od sledećeg:

 

1. "Kritičnu temperaturu" pri nultoj magnetnoj indukciji koja prelazi 9,85 K (-263,31 °C), ali je niža od 24 K (-249,16°C);

 

2. Poprečni presek manji od 0,28x10-4 mm2; i

 

3. Zadržavanje "superprovodljivog" stanja na temperaturi od 4,2 K (-268,96 °C) pri izlaganju magnetnom polju koje odgovara magnetnoj indukciji od 12 T.

Sledeći