Prethodni

 

Prilog 5

BBCH-skale faza razvoja zasada i useva

 

1. BBCH-skale faza razvoja zasada

1.1. Jabučasto voće (jabuka, kruška, dunja, mušmula)

Faze razvoja jabučastog voća

Decimalni kod

Opis

0.

Razvoj pupoljaka

00

Lisni pupoljci i zadebljali cvetni pupoljci zatvoreni i pokriveni ljuspicama kore.

01

Početak bubrenja lisnih pupoljaka: pupoljci vidljivo nabubreli, ljuspice pupoljka izdužene, sa svetlo obojenim mrljama.

03

Kraj bubrenja lisnih pupoljaka: ljuspice pupoljaka svetlo obojene, a neki delovi pokriveni gustim dlačicama.

07

Početak pucanja pupoljka: vidljivi prvi zeleni listići.

09

Zeleni listići oko 5 mm iznad ljušture pupoljka.

1.

Rast listova

10

Zeleni listići 10 mm iznad ljušture pupoljka: prvi listovi se odvajaju (faza mišjih ušiju).

11

Prvi listovi otvoreni (drugi još uvek uvijeni).

15

Većina listova otvorena ali još uvek ne u punoj veličini.

19

Prvi listovi potpuno razvijeni.

3.

Razvoj mladara iz terminalnih pupoljaka

31

Početak rasta mladara: vidljiva osovina razvoja mladara.

32

Mladice oko 20% krajnje dužine.

39

Mladice oko 90% krajnje dužine.

5.

Početak cvetanja

51

Bubrenje cvetnih pupoljaka: ljuspice pupoljaka izdužene sa svetlo obojenim mrljama.

52

Kraj bubrenja: svetlo obojeni, vidljive ljuspice pupoljaka sa delovima pokrivenim gustim dlačicama.

53

Pucanje pupoljaka: vidljivi zeleni listići koji okružuju cvetove.

54

Faza mišjih ušiju: zeleni listići 10 mm iznad ljušture pupoljka: prvi listovi se odvajaju.

55

Vidljivi cvetni pupoljci (još uvek zatvoreni).

56

Faza zelenih pupoljaka: pojedinačni cvetovi se odvajaju (još uvek zatvoreni)

57

Faza crvenih pupoljaka: cvetne krunice izdužene: cvetna loža lagano otvorena, čašični listovi jedva vidljivi.

59

Većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu.

6.

Cvetanje

60

Prvi cvetovi otvoreni.

61

Početak cvetanja: oko 10% cvetova otvoreno.

65

Puno cvetanje: najmanje 50% cvetova otvoreno, prve latice opadaju.

67

Cvetovi venu: većina latica opada.

69

Kraj cvetanja: sve latice opale.

7.

Razvoj ploda

71

Plodovi dostigli dimenzije do 10 mm. Opadanje plodova posle cvetanja.

72

Veličina ploda do 20 cm.

73

Drugo opadanje plodova.

74

Prečnik ploda do 40 mm; plodovi uspravni (T-faza): donja strana plodova i peteljke formira T.

75

Plodovi oko polovine krajnje veličine.

77

Plodovi oko 70% krajnje veličine.

8.

Sazrevanje plodova i semena

81

Početak zrenja: pojavljuje se karakteristična boja za kultivar.

85

Napredovanje zrenja: povećanje intenziteta boje karakteristične za kultivar.

87

Plodovi zreli za berbu.

89

Plodovi zreli za ishranu: plodovi imaju tipičan ukus i boju.

9.

Starenje, početak mirovanja

91

Završen rast mladara: vršni pupoljci su razvijeni: lišće još uvek zeleni.

92

Početak obezbojavanja lišća.

93

Početak opadanja lišća.

95

50% listova obezbojeno.

97

Svi listovi opali.

99

Obrani plodovi.

1.2. Koštičavo voće (breskva, kajsija, nektarina, šljiva, trešnja, višnja)

Faza razvoja koštičavog voća

Decimalni kod

Opis

0.

Razvoj pupoljaka

00

Mirovanje: lisni pupoljci i deblji cvetni pupoljci zatvoreni pokriveni tamnobraon ljuspicama.

01

Početak bubrenja pupoljaka (lisnih); vidljive svetlo-braon ljuspice sa svetloobojenim ivicama.

03

Kraj bubrenja lisnih pupoljaka: ljuspice odvojene, svetlozeleni pupoljci, podele vidljive.

09

Zeleni uski listići vidljivi: braonkaste ljuspice opale, pupoljci zatvoreni sa svetlozelenim ljuspicama.

1.

Razvoj lista

10

Prvi listovi se odvajaju: zelene ljuspice lagano otvorene, pojavljuje se lišće.

11

Prvo lišće razvijeno, vidljiva osovina mladara.

15

Većina listova razvijeno, ali još uvek ne u krajnjim dimenzijama.

19

Prvi listovi potpuno razvijeni.

3.

Razvoj terminalnih mladara

31

Početak rasta mladara: vidljiva osovina razvića.

32

Mladari oko 20% od krajnje dužine.

39

Mladari oko 90% krajnje dužine.

5.

Početak cvetanja

51

Bubrenje cvetnih pupoljaka: pupoljci zatvoreni, vidljive svetlobraon ljuspice.

53

Pucanje pupoljaka: ljuspice se odvajaju, vidljivi delovi svetlozelenih pupoljaka.

54

Cvetni pupoljci zatvoreni svetlozelenim ljuspicama, ako su ljuspice formirane (ne kod svih kultivara).

55

Vidljivi pojedinačno formirani cvetni pupoljci (još uvek zatvoreni) na kratkim peteljkama; zelene ljuspice neznatno otvorene.

56

Čašične latice se produžuju: cvetna loža zatvorena; izdvajaju se pojedinačni cvetovi.

57

Cvetna loža otvorena: krunični listići vidljivi; pojedinačni cvetovi bele ili roze boje (još uvek zatvoreni).

59

Većina cvetova sa krunicama, koje formiraju beli balon.

6.

Cvetanje

59

Prvi cvetovi otvoreni.

61

Početak cvetanja: oko 10% cvetova otvoreno.

65

Puno cvetanje: najmanje 50% cvetova otvoreno, prve latice opadaju.

67

Cvetovi se smežuravaju: većina latica opada.

69

Kraj cvetanja: sve latice opale.

7.

Razvoj ploda

71

Plodnik raste: opadanje plodova posle cvetanja.

72

Zeleni plodnik okružen sa sasušenom cvetnom ložom; čašične latice počinju da opadaju.

73

Drugo opadanje plodova.

75

Plod oko polovine krajnje veličine.

77

Plod oko 70% krajnje veličine.

8.

Sazrevanje ploda i semena

81

Početak obojavanja ploda.

85

Obojavanje skoro završeno.

87

Plod zreo za branje (tehnološka zrelost).

89

Plodovi sazreli za ishranu: plodovi imaju tipičan ukus i boju.

9.

Starenje, početak mirovanja

91

Završen rast mladara; lišće još uvek zeleno.

92

Lišće se počinje obezbojavati.

93

Lišće počinje opadati.

95

50% lišća žuto i opalo.

97

Svo lišće opalo.

99

Plodovi posle berbe.

1.3. Jagodasto voće (jagoda, malina, kupina)

Faza razvoja jagode

Decimalni kod

Opis

0.

Razvoj pupoljaka

00

Mirovanje: lišće poleglo i delovi uginuli.

03

Glavni pupoljak počinje da raste.

1.

Razvoj lista

10

Prvi list se pojavljuje.

11

Prvi list razvijen.

15

Pet listova razvijeno.

19

Devet i više listova razvijeno.

4.

Razvoj stolona i mladih biljaka

41

Početak formiranja stolona (živica): Stoloni vidljivi (dužine oko 2 cm).

42

Prve formirane biljke ćerke.

43

Početak formiranja korena kod prve biljke ćerke.

45

Prva biljka ćerka sa korenima (spremna za presađivanje).

49

Nekoliko biljaka ćerki sa korenima (spremnih za presađivanje).

5.

Početak cvetanja

55

Prva grupa cvetova na dnu rozete.

56

Cvast se produžuje.

57

Pojavljuju se prvi cvetni pupoljci.

58

Rana faza balona: prvi cvetovi sa oformljenim krunicama na cvetnoj loži.

59

Većina cvetova sa formiranim krunicama na cvetnoj loži.

6.

Cvetanje

60

Prvi otvoreni cvetovi (primarni ili A - cvetovi).

61

Početak cvetanja: oko 10% cvetalo.

65

Puno cvetanje: sekundarni (B) i tercijalni (C) cvetovi otvoreni. Prve krunice opale.

67

Cvetovi se smežuravaju: većina krunica opala.

7.

Razvoj ploda

71

Plodnica izbočena iz cvetne lože u obliku zavoja.

73

Seme jasno vidljivo na plodnici.

8.

Sazrevanje ploda i semena

81

Početak sazrevanja: većina plodova bele boje.

85

Prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar.

87

Glavna berba: većina plodova obojena.

89

Druga berba: još više plodova obojeno.

9.

Starenje, početak mirovanja

91

Početak formiranja pomoćnih pupoljaka.

92

Vidljivi novi listovi sa manjim uvojcima i kraćim nodijama.

93

Stari listovi suše se, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifičnu boju.

97

Stari listovi osušeni.

1.4. Vinova loza

Faze razvoja vinove loze

Decimalni kod

Opis

0.

Buđenje vegetacije

00

Mirovanje: zimski pupoljci zašiljeni do okruglasti, svetli ili tamnobraon, zavisno od kultivara; ljuspice pupoljka
više-manje zatvoreni zavisno od kultivara.

01

Početak bubrenja pupoljaka: pupoljci počinju da se šire unutar ljušture.

03

Kraj bubrenja: pupoljci nabubreli, ali još uvek nisu zeleni.

05

Faza "vunenih pupoljaka"; braonkasta vuna jasno vidljiva.

07

Početak pucanja pupoljaka: pojavljuju se zeleni listići lastara.

09

Pucanje pupoljaka: zeleni listići lastara jasno vidljivi.

1.

Rast listova

11

Prvi list razvijen i pojavljuje se iz začetka lastara.

12

Dva lista razvijena.

13

Tri lista razvijena.

14

Četiri lista razvijena.

15

Pet listova razvijeno.

16

Šest listova razvijeno.

19

Devet i više listova razvijeno.

5.

Početak cvetanja

53

Cvast jasno vidljiva.

55

Cvast nabubrela, cvetovi zatvoreni zajedno spojeni.

57

Cvasti potpuno razvijene, cvetovi odvojeni.

6.

Cvetanje

60

Cvetne kapice odvojene od drški.

61

Početak cvetanja: 10% cvetnih kapica opalo.

63

Rano cvetanje: 30% cvetnih kapica opalo.

65

Puno cvetanje: 50% cvetnih kapica opalo.

68

80% cvetnih kapica opalo.

69

Kraj cvetanja.

7.

Razvoj ploda

71

Formiranje ploda: mladi plodovi počinju da rastu, ostaci od cvetova opadaju.

73

Bobice rastu do veličine zrna pšenice, grozdovi počinju da vise.

75

Bobice veličine graška, grozdovi obešeni.

77

Početak dodirivanja bobica.

79

Zatvaranje grozda: potpuno dodirivanje bobica.

8.

Sazrevanje bobica

81

Početak sazrevanja: bobice početak šarka.

83

Šarak bobica.

85

Omekšavanje bobica.

89

Bobice sazrele za berbu.

9.

Starenje

91

Posle berbe: kraj sazrevanja drveta (odrvenjavanje).

92

Početak žućenja.

93

Početak opadanja lišća.

95

50% listova opalo.

99

Ulazak u mirovanje.

1.5. Ostalo bobičasto voće (ogrozd, ribizla, borovnica, drenjina)

Faze razvoja bobičastog voća

Decimalni kod

Opis

0.

Mirovanje

00

Mirovanje: lisni pupoljci i debeli cvetni pupoljci zatvoreni i pokriveni tamnobraon ljuspicama.

01

Početak bubrenja pupoljaka: ljuspice pupoljaka se izdužuju.

03

Kraj bubrenja pupoljaka: ivice ljuspica svetlo obojene.

07

Početak pucanja pupoljaka: prvi zeleni i cvetne lisne ljuspice jedva vidljive.

09

Lisni listići razvijeni iznad ljuspica.

1.

Rast listova

10

Lisni listići iznad ljušture pupoljaka.

13

Prvi listovi razvijeni (drugi još nerazvijeni).

15

Većina listova razvijeno, ali još uvek ne krajnjih dimenzija.

19

Prvi listovi potpuno razvijeni.

3.

Razvoj mladara

31

Početak rasta mladara: vidljiva osovina razvijenog mladara.

32

Mladari oko 20% od krajnje dužine.

39

Mladari oko 90% od krajnje dužine.

5.

Početak cvetanja

51

Bubrenje lisnih i cvetnih pupoljaka: pupoljci zatvoreni, vidljive svetlobraon ljuspice.

53

Pucanje pupoljaka: ljuspice se odvajaju, vidljivi delovi zelenih ili crvenkastih listića.

54

Zeleni ili crveni lisni listići iznad ljušture pupoljaka.

55

Prvi cvetovi otvoreni (kompaktna cvast); vidljivi iza razvijenih listova.

57

Prvi cvetni pupoljci odvojeni na produžnoj cvasti.

59

Faza grozda: Svi cvetni pupoljci odvojeni.

6.

Cvetanje

60

Prvi cvetovi otvoreni.

61

Početak cvetanja: oko 10% otvorenih cvetova.

65

Puno cvetanje: najmanje 50% otvorenih cvetova; prve krunice opadaju.

67

Cvetovi se smežuravaju: većina krunica opala.

69

Kraj cvetanja: sve krunice opale.

7.

Razvoj ploda

71

Početak rasta plodova: u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi.

75

50% plodova formirano.

77

70% plodova formirano.

79

90% plodova formirano.

8.

Sazrevanje plodova i semena

81

Početak sazrevanja: boja ploda se menja u boju karakterističnu za kultivar.

85

Sazrevanje napredovalo: prve bobice u osnovi cvasti imaju boju karakterističnu za kultivar.

87

Plodovi zreli za branje: većina bobica zrela.

89

Bobice u osnovi cvasti teže ka opadanju (početak odvajanja plodova).

9.

Starenje, početak mirovanja

90

Početak obezbojavanja lišća.

93

Početak opadanja lišća.

95

50% požutelih ili opalih listova.

97

Svi listovi opali.

 

2. BBCH-skale faza razvoja useva

2.1. Strna žita (pšenica, raž, ječam, ovas strništa)

Faze razvoja žita (pšenica)

Decimalni kod

Opis

0.

Klijanje

00

Suvo seme (caryopsis).

01

Početak bubrenja semena.

03

Bubrenje semena završeno.

05

Klijanje klicinih korenčića iz semena.

06

Klicini korenčići se produžuju, korenove dlačice i sekundarni korenčići su vidljivi.

07

Stabaoce se pojavljuje iz semena.

09

Stabaoce probija površinu zemlje (faza pucanja).

Tretiranje semena je u fazi 00

1.

Razvoj lista (rast klijanaca)

10

Pojava prvog lista iz stabaoca.

11

Prvi list razvijen.

12

2 lista razvijeno.

13

3 lista razvijeno.

14

4 lista razvijeno.

15

5 listova razvijeno.

16

6 listova razvijeno.

17

7 listova razvijeno.

18

8 listova razvijeno.

19

9 i više listova razvijeno.

List može biti opisan kao "razvijen" kada je njegova ligula (jezičak) vidljiva ili kada je vidljiv vrh narednog lista. Bokorenje i rast stabla može doći pre faze 19; u ovom slučaju nastavlja se sa fazom 21 ili 30. Broj listova može biti preciznije definisan sa dodatnim kodom.

2.

Bokorenje

20

Nema bokorenja.

21

Početak bokorenja: vidljivo prvo sekundarno stablo.

22

2 stablo vidljivo.

23

3 stablo vidljivo.

24

4 stablo vidljivo.

25

5 stablo vidljivo.

26

6 stablo vidljivo.

27

7 stablo vidljivo.

28

8 stablo vidljivo.

29

9 i više stabala vidljivo.

Ako stablo počinje da raste pre bokorenja, nastaviti sa fazom 30. Broj sekundarnih stabaoca može biti detaljnije opisan dodatnim kodom.

3.

Rast stabljike (vlatanje, kolenčenje)

30

Početak rasta stabljike.

31

Prvo kolence najmanje 1 cm iznad kolenca bokorenja.

32

Drugo kolence najmanje 2 cm iznad prvog.

33

Treće kolence najmanje 2 cm iznad drugog.

35

Peto kolence najmanje 2 cm iznad četvrtog.

36

Šesto kolence najmanje 2 cm iznad petog.

37

Pojavljuje se list zastavičar.

39

Faza zastavičara: zastavičar potpuno uvijena, ligula (jezičak) jedva vidljiva.

4.

Faza zastavičara

40

Rana faza zastavičara: rukavac zastavičara se širi.

43

Srednja faza zastavičara: rukavac zastavičara uočljivo nabubren.

45

Kasna faza zastavičara: rukavac zastavičara nabubren.

47

Rukavac zastavičara se otvara.

49

Vidljivo prvo osje (ako osje postoji).

5.

Početak cvetanja i klasanja

51

Početak klasanja: vrh cveta se pojavljuje iz rukavca, vidljive prve cvetne plevice.

52

30% cvetanja.

55

Sredina klasanja: polovina cvetova se pojavilo.

56

70% cvetova se pojavilo.

59

Kraj klasanja: pojavili su se svi klasovi.

6.

Cvetanje, polenizacija

61

Početak cvetanja: vidljive prve polenove kesice.

65

Puno cvetanje: zrelo 50% polenovih kesica.

69

Kraj cvetanja: svi klasići su završili cvetanje i mogu zaostati samo dehidrirane polenove kesice.

7.

Razviće ploda

71

Nalivanje vode: prvo seme dostiglo polovinu krajnje veličine.

73

Rana mlečna zrelost.

75

Srednja mlečna zrelost: zrno mlečno, zrna dostižu krajnju veličinu, još uvek zelena.

77

Kasna mlečna zrelost.

8.

Sazrevanje

83

Rana voštana zrelost.

85

Mekana voštana zrelost: zrna su mekana ali suva, ne izdržava pritisak prsta.

87

Tvrda voštana zrelost: sadržaj semena čvrsto izdržava pritisak prsta.

89

Puna zrelost: seme tvrdo, teško se lomi udarcom prsta.

9.

Starenje

92

Prezrelost: zrna su vrlo tvrda, ne mogu se zdrobiti prstom.

93

Zrna se vremenom osipaju iz klasa.

97

Biljka uginula i lomi se.

99

Zrna proizvod žetve.

Posle žetve seme se čuva u fazi 99.

2.2. Kukuruz i sirak

Faza razvoja (kukuruza)

Decimalni kod

Opis

0.

Klijanje

00

Suvo seme (kariopsis).

01

Početak bubrenja semena.

03

Bubrenje semena završeno.

05

Korenčići se pojavljuju iz semena.

06

Korenovi korenčići se izdužuju, vidljive korenove dlačice i sekundarni korenčići.

07

Koleoptile klizaju iz semena.

09

Klijanje: koleoptile probijaju površinu zemlje (faza pucanja).

Tretiranje semena je u fazi 00

1.

Razvoj lista (rast klijanaca)

10

Pojava prvog lista iz koleoptila.

11

Prvi list razvijen.

12

Razvijena 2 lista.

13

Razvijena 3 lista.

14

Razvijena 4 lista.

15

Razvijeno 5 listova.

16

Razvijeno 6 listova.

17

Razvijeno 7 listova.

18

Razvijeno 8 listova.

19

Razvijeno 9 i više listova.

List je "razvijen" kada je njegova ligula (jezičak) vidljiva ili kada je vidljiv vrh narednog lista.

3.

Rast stabla

30

Početak rasta stabljike.

31

Pojavljuje se prvo kolence.

32

Pojavljuje se drugo kolence.

33

Pojavljuje se treće kolence.

34

Pojavljuje s četvrto kolence.

35

Pojavljuje se peto kolence.

36

Pojavljuje se šesto kolence.

37

Pojavljuje se sedmo kolence.

38

Pojavljuje se osmo kolence.

39

Pojavljuje se 9 i više kolenaca.

Metlica može se pojaviti pre faze 39; u ovom slučaju nastaviti sa fazom 5.

5.

Početak cvetanja

51

Početak pojave metlice: metlica se uočava na vrhu stabla.

52

Vidljiv vrh metlice.

55

Izrasla polovine izrasla: polovina metlice počinje da se odvaja.

57

Pojavilo se 70% cvetova.

59

Kraj pojave metlice: metlica potpuno izrasla i odvojena.

6.

Cvetanje, polinizacija

61

Vidljivi prašnici u sredini metlice: listići klipa pojavljuju se iz lisnog rukavca.

63

Početak odbacivanja polena: vidljivi končići svile.

65

Gornji i donji delovi metlice u cvetanju; svila potpuno razvijena.

67

Metlica u punom cvetanju; svila se suši.

69

Kraj cvetanja: svila potpuno suva.

7.

Razviće ploda

71

Početak razvoja semena: zrna su u stadijumu mehurića; oko 16% suve materije.

73

Rana mlečna zrelost.

75

Zrna u sredini klipa žućkasto-bela; mlečni sadržaj; oko 40% suve materije.

79

Približno sva zrna dostigla krajnju veličinu.

8.

Sazrevanje

83

Rana voštana zrelost: zrna meka, sadrže oko 45% suve materije.

85

Voštana zrelost: zrna su žućkasta do žuta, oko 55% suve materije.

87

Fiziološka zrelost: crna tačka (sloj vidljiv u osnovi semena); oko 60% suve materije.

89

Puna zrelost: zrna su tvrda, i sjajna: oko 65% suve materije.

5.

Starenje

97

Biljka uginjava i lomi se.

99

Zrna posle berbe.

Seme se posle berbe čuva u fazi 99.

2.3. Suncokret

Faze razvoja suncokreta

Decimalni kod

Opis

0.

Klijanje

00

Suvo seme.

01

Početak bubrenja.

02

Završeno bubrenje semena.

05

Izbijanje korenčića iz semena.

06

Korenčići se izdužuju, korenove dlake se razvijaju.

07

Hipokotil sa kotiledonima klijaju iz semena.

08

Hipokotil sa kotiledonima rastu prema površini zemlje.

09

Klijanje: kotiledoni probijaju površinu zemlje.

1.

Razvoj lista

12

2 lista (prvi par) razvijena.

13

4 lista (drugi par) razvijena.

14

5 listova razvijeno.

15

6 listova razvijeno.

16

7 listova razvijeno.

17

8 listova razvijeno.

19

9 i više listova razvijeno.

Izdužavanje stabla može početi pre faze 19. U tom slučaju nastaviti sa sledećom glavnom razvojnom fazom, a broj listova može se staviti u dodatni kod.

3.

Izduživanje stabljike

30

Početak izduživanja stabljike.

31

1 vidljiva izdužena internodija.

32

2 vidljiva izdužena internodija.

33

3 vidljiva izdužena internodija.

34

4 vidljiva izdužena internodija.

35

5 vidljiva izdužena internodija.

36

6 vidljiva izdužena internodija.

37

7 vidljiva izdužena internodija.

38

8 vidljiva izdužena internodija.

39

9 i više vidljivih izduženih internodija.

5.

Početak cvetanja

51

Cvast (cvetna glavica) upravo vidljiva između mladih listova.

53

Cvetna glavica počinje odvajanje od mladih listova. Lisne latice se razlikuju od listova.

55

Cvetna glavica se odvaja od najmlađih listova.

57

Cvetna glavica se potpuno odvojila od lisne mase.

59

Cvetne latice vidljive između lisnih latica. Cvetna glavica još zatvorena.

6.

Cvetanje

61

Početak cvetanja: cvetne latice su uvećane, cvetna površina vidljiva na spoljnoj površini glavice.

63

Cvetna površina na spoljnoj trećini cvasti u cvetu; vidljivi prašnici i tučak.

65

Puno cvetanje: cvetna površina u srednjoj trećini glavice u cvetu (vidljivi prašnici i tučak).

67

Cvetanje se smanjuje: cvetna površina u unutrašnjoj trećini glavice u cvetu (vidljivi prašnici i tučak).

69

Kraj cvetanja: većina cvetne površine završava cvetanje. Cvetne latice sasušene ili opale.

7.

Razvoj ploda

71

Seme na spoljnoj ivici glavice je sivo i dostiglo krajnje dimenzije.

73

Seme na spoljnoj trećini glavice je sivo i dostiglo krajnje dimenzije.

76

Seme u srednjoj trećini glavice je sivo i dostiglo krajnje dimenzije.

79

Seme na unutrašnjoj trećini glavice je sivo i dostiglo krajnje dimenzije.

8.

Sazrevanje

80

Početak zrenja: seme pri spoljnoj ivici glavice crno i tvrdo. Naličje glavice još zeleno.

81

Seme na spoljnoj trećini glavice crno i tvrdo, naličje glavice i latice još zelene.

83

Naličje glavice žućkasto-zeleno, latice još zelene; seme oko 50% suve materije.

86

Seme na unutrašnjoj trećini glavice crno i tvrdo; naličje glavice žućkasto; latice braon boje, oštre; seme oko 60% suve materije.

87

Fiziološka zrelost: naličje žućkasto; latice mramorasto braon boje, seme oko 75-80% suve materije.

89

Puna zrelost: seme na unutrašnjoj trećini glavice crno i tvrdo, spoljni deo glavice braonkasto, latice braon; seme oko 85% suve materije.

9.

Starenje

92

Prezrelost: seme preko 90% suve materije.

97

Biljke uginule i suve.

99

Seme kao proizvod berbe.

Seme se posle berbe čuva u fazi 99.

2.4. Soja

Faze razvoja soje

Decimalni kod

Opis

0.

Klijanje

00

Suvo seme.

01

Početak bubrenja semena.

03

Završeno bubrenje semena.

05

Korenčići počinju da se pojavljuju.

07

Stabaoce sa kotiledonima klija iz semena.

08

Stabaoce sa kotiledonima raste prema površini zemlje.

09

Nicanje: kotiledoni probijaju kroz površinu zemlje.

1.

Razvoj lista

10

Vidljiv par zalistaka.

11

Prvi list razvijen.

12

Dva lista razvijena.

13

Tri lista razvijena.

14

Četiri lista razvijena.

15

Pet listova razvijeno.

16

Šest listova razvijeno.

17

Sedam listova razvijeno.

18

Osam listova razvijeno.

19

9 i više listova razvijeno.

Rast stabla može se pojaviti pre faze 19. U tom slučaju nastaviti sa sledećom glavnom fazom. Broj listova može biti detaljisan sa dodatnim kodom.

2.

Formiranje sekundarnih stabala

20

Nema sekundarnih stabala.

21

Početak razvoja stabla: vidljivo prvo sekundarno stablo.

22

Vidljiva dva sekundarna stabla.

23

Vidljiva tri sekundarna stabla.

24

Vidljiva četiri sekundarna stabla.

25

Vidljivo pet sekundarnih stabala.

26

Vidljivo šest sekundarnih stabala.

27

Vidljivo sedam sekundarnih stabala.

28

Vidljivo osam sekundarnih stabala.

29

Kraj razvoja stabla: vidljivo 9 i više sekundarnih stabala.

 

Za usev broj sekundarnih stabala nema posebnog značaja: koristi dodatni kod.

3.

Rast stabla

30

Početak rasta stabla.

31

Izrasla prva internodija.

32

Izrasla druga internodija.

33

Izrasla treća internodija.

34

Izrasla četvrta internodija.

35

Izrasla peta internodija.

36

Izrasla šesta internodija.

37

Izrasla sedma internodija.

38

Izrasla osma internodija.

39

Devet i više internodija izraslo.

 

Kod soje prva internodija raste iz lisnog rukavca do prvog pravog lisnog kolenca.

5.

Početak cvetanja

50

Prisutni cvetni pupoljci, još pokriveni lišćem.

51

Vidljivi cvetni pupoljci izvan lišća.

55

Pojedinačni cvetni pupoljci (glavna cvast) vidljivi izvan lišća.

59

Vidljive prve latice; većina pojedinačnih cvetnih pupoljaka još uvek zatvoreno.

6.

Cvetanje

60

Prvi cvetovi otvoreni.

61

Otvoreni cvetovi na prvoj cvasti.

63

Otvoreni cvetovi na trećini cvasti biljke.

65

Puno cvetanje: cvetovi otvoreni na petini cvasti biljke.

67

Cvetanje se smanjuje.

69

Kraj cvetanja.

7.

Razvoj ploda

70

Prve mahune dostigle krajnju dužinu ("ravne mahune").

71

10% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

73

30% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

75

50% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

77

70% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

79

Skoro sve mahune dostigle krajnju veličinu.

8.

Sazrevanje

80

Početak zrenja: seme zeleno, ispunjava unutrašnjost mahuna.

81

Zrelo i tamno 10% mahuna, seme suvo i tvrdo.

83

Zrelo i tamno 30% mahuna, seme suvo i tvrdo.

85

Zrelo i tamno 50% mahuna, seme suvo i tvrdo.

87

Zrelo i tamno 70% mahuna, seme suvo i tvrdo.

89

Puno zrenje: skoro sve mahune tamne, seme suvo i tvrdo.

9.

Starenje

93

Stablo počinje da tamni.

95

50% stabla braon ili crno.

97

Biljke uginule i suve.

99

Završena žetva.

 

Proizvod posle berbe ili čuvanja se obavlja u fazi 99.

2.5. Uljana repica

Faze razvoja uljane repice

Decimalni kod

Opis

0.

Klijanje

00

Suvo seme.

01

Početak bubrenja semena.

03

Završeno bubrenje semena.

05

Korenčići počinju da se pojavljuju.

07

Stabaoce sa kotiledonima klija iz semena.

08

Stabaoce sa kotiledonima raste prema površini zemlje.

09

Nicanje: kotiledoni probijaju kroz površinu zemlje.

1.

Razvoj lista

10

Kotiledoni potpuno razvijeni.

11

Prvi list razvijen.

12

Dva lista razvijena.

13

Tri lista razvijena.

14

Četiri lista razvijena.

15

Pet listova razvijeno.

16

Šest listova razvijeno.

17

Sedam listova razvijeno.

18

Osam listova razvijeno.

19

9 i više listova razvijeno.

Rast stabla može se pojaviti pre faze 19. U tom slučaju nastaviti sa sledećom glavnom fazom. Broj listova može biti detaljisan sa dodatnim kodom.

2.

Formiranje sekundarnih stabala

20

Nema sekundarnih stabala.

21

Početak razvoja stabla: vidljivo prvo sekundarno stablo.

22

Vidljiva dva sekundarna stabla.

23

Vidljiva tri sekundarna stabla.

24

Vidljiva četiri sekundarna stabla.

25

Vidljivo pet sekundarnih stabala.

26

Vidljivo šest sekundarnih stabala.

27

Vidljivo sedam sekundarnih stabala.

28

Vidljivo osam sekundarnih stabala.

29

Kraj razvoja stabla: vidljivo 9 i više sekundarnih stabala.

Za uljanu repicu broj sekundarnih stabala nema posebnog značaja.

3.

Rast stabla

30

Početak rasta stabla: nema internodija ("rozeta").

31

Izrasla prva internodija.

32

Izrasla druga internodija.

33

Izrasla treća internodija.

34

Izrasla četvrta internodija.

35

Izrasla peta internodija.

36

Izrasla šesta internodija.

37

Izrasla sedma internodija.

38

Izrasla osma internodija.

40

Devet i više internodija izraslo.

Kod uljane repice izrasle internodije u n fazi između lista n i lista n+1.

5.

Početak cvetanja

50

Prisutni cvetni pupoljci, još zatvoreni lišćem.

51

Vidljivi cvetni pupoljci iznad "zelenog pupoljka".

52

Cvetni pupoljci slobodni, na nivou najmlađeg lišća.

53

Cvetni pupoljci izdignuti iznad najmlađeg lišća.

55

Pojedinačni cvetni pupoljci (glavna cvast) vidljivi, ali još uvek zatvoreni.

57

Pojedinačni cvetni pupoljci (sekundarne cvasti) vidljivi, ali još uvek zatvoreni.

6.

Cvetanje

60

Prvi cvetovi otvoreni.

61

10% cvetova glavne cvasti otvoreno; glavna cvast se izdužuje.

63

30% cvetova glavne cvasti otvoreno.

65

Puno cvetanje: 50% cvetova glavne cvasti otvoreno; starije latice opadaju.

67

Cvetanje se smanjuje: većina latica opalo.

69

Kraj cvetanja.

7.

Razvoj ploda

71

10% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

73

30% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

75

50% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

77

70% mahuna dostiglo krajnju veličinu.

79

Skoro sve mahune dostigle krajnju veličinu.

8.

Sazrevanje

80

Početak zrenja: seme zeleno, ispunjava unutrašnjost mahuna.

81

Zrelo 10% mahuna, seme crno i tvrdo.

83

Zrelo 30% mahuna, seme crno i tvrdo.

85

Zrelo 50% mahuna, seme crno i tvrdo.

87

Zrelo 70% mahuna, seme crno i tvrdo.

89

Puno zrenje: skoro sve mahune zrele, seme crno i tvrdo.

9.

Starenje

97

Biljke uginule i suve.

99

Proizvod berbe.

Proizvod posle berbe ili čuvanje se obavlja u fazi 99.

2.6. Šećerna repa

Faza razvoja šećerne repe

http://s1.paragraflex.rs/documents/Old/t/t2005_11/

Decimalni kod

Opis

0.

Klijanje

00

Suvo seme (mirovanje).

01

Početak bubrenja semena: seme počinje uzimati vodu.

03

Bubrenje semena završeno (seme puca).

05

Korenčići izbijaju iz semena.

07

Klijanje klice iz semena.

09

Klijanje: klica probija površinu zemlje.

1.

Razvoj lista

10

Kotiledoni horizontalno položeni: vidljiv prvi list veličine čiode.

11

Vidljiv prvi par listova, veličine graška, još neotvoren.

12

2 lista (prvi par listova) razvijeno.

14

4 lista (ili 2 para listova) razvijeno.

15

5 listova razvijeno.

16(17,18)

itd.

17

7 listova razvijeno.

18

8 listova razvijeno.

19

9 i više listova razvijeno.

3.

Razviće rozete (zatvaranje redova)

31

Početak zatvaranja redova: 10% biljaka zatvorilo prostor između sebe.

33

30% biljaka zatvorilo prostor između sebe.

39

Potpuno zatvaranje redova: oko 90% biljaka zatvorilo red.

4.

Razviće korena

41

Koren dostigao veličinu za vađenje.

5.

Početak cvetanja (2. godina razvoja)

51

Početak produženja izdanka glavnog cvetnog stabla.

52

Izdanak glavnog cvetnog stabla dužine 20 cm.

53

Vidljivi počeci sekundarnih cvetnih stabala na glavnom cvetnom stablu.

54

Sekundarna cvetna stabla jasno vidljiva na glavnom cvetnom stablu.

55

Vidljiv prvi pojedinačni cvetni pupoljak na sekundarnim cvetnim stablima.

59

Vidljiv par cvetnih pupoljaka još uvek zatvoreni.

6.

Cvetanje

60

Prvi cvetovi otvoreni na nižim cvastima.

61

Početak cvetanja: 10% cvetova otvoreno.

63

30% cvetova otvoreno.

65

Puno cvetanje: 50% cvetova otvoreno.

67

Cvetanje se smanjuje: 70% cvetova otvoreno ili suvo.

69

Kraj cvetanja: svi cvetovi suvi; formira se plodna loža.

7.

Razviće ploda

71

Početak razvoja ploda: vidljivo seme u plodnoj loži.

75

Zeleni perikart: plod se još uvek oblikuje; perisperm mlečan; omotač semena drap boje.

8.

Sazrevanje

81

Početak zrenja: perikarp zeleno-braonkast, omotač semena svetlobraon.

85

Perikarp svetlobraon, omotač semena crvenkastobraon.

87

Perikarp tvrd, omotač semena tamnobraon.

89

Puna zrelost: omotač semena ima definitivnu boju (specifično za svaku sortu ili vrstu), perisperm tvrd.

9.

Starenje

92

Početak obezbojavanja lišća.

93

Većina listova žućkasta.

95

50% listova braonkasto.

97

Lišće se sasušilo.

2.7. Krompir

Faze razvoja krompira

Decimalni kod

Opis razvoja

Drugi prsten

Treći prsten

Iz krtola

Iz semena

0.

Klijanje

 

 

00

000

Prirodno ili prinudno mirovanje.

Suvo seme.

01

001

Početak klijanja: klica vidljiva (kraća od 1 mm).

Početak bubrenja semena.

02

002

Klica uspravno (kraća od 2 mm).

Seme nabubrilo.

03

003

Kraj mirovanja (klica 2-3 mm).

Završeno bubrenje semena.

05

005

Početak obrazovanja korena.

Korenčić (koren) klija iz semena.

07

007

Početak formiranja stabla.

Hipokotil sa kotiledonima probija omotač semena.

08

008

Stabla izrastaju prema površini zemlje: formiranje štitastih listova na okcu iz kojih će kasnije da se formiraju stolone.

Hipokotil sa kotiledonima raste prema površini zemlje

09

009
021-029*

Nicanje: stabla probijaju površinu zemlje.

Klijanje: kotiledoni probijaju površinu zemlje

1.

Razvoj lista

 

 

10

100

Prvi listovi počinju da se rastu.

Kotiledoni potpuno razvijeni.

11

101

Prvi list na glavnoj stabljici razvijen (> 4 cm).

12

102

Drugi list na glavnoj stabljici razvijen (> 4 cm).

13

103

Treći list na glavnoj stabljici razvijen (> 4 cm).

1X

10X

N-ti ili više listova razvijeno (> 4 cm).

19

109

Devet i više listova na glavnoj stabljici
razvijeno** (> 4 cm) (2 prsten).

 

11x

10+N-ti list na glavnom stablu razvijen (> 4 cm).

* Za klice druge generacije.

** Razviće stabla se završava posle pojave prvog cvetnog pupoljka na stablu. Grane formiraju rosete od donjeg lišća na glavnom stablu, pokazuju simpodijalnu (perastu) šemu grananja.

 

119

19 listova na glavnom stablu razvijeno (> 4 cm).

 

121

Prvi list na drugoj grani iznad prvog cvetnog pupoljka razvijen (> 4 cm).

 

122

Drugi list na drugoj grani iznad prvog cveta razvijen (> 4 cm).

 

12X

N-ti list na drugoj grani iznad cveta razvijen (> 4 cm).

 

131

Prvi list na trećoj grani iznad drugog cveta razvijen (> 4 cm).

 

13X

N-ti list od treće grane iznad drugog cveta razvijen (> 4 cm).

 

1NX

N-ti list n-tog reda grana iznad n-tog cveta razvijen (> 4 cm).

Decimalni kod

Opis razvoja

Drugi prsten

Treći prsten

Iz krtola

Iz semena

0.

Klijanje

 

 

2.

Razvoj donje strane izdanka - iznad i ispod površine zemlje (glavni izdanak)

21

201

Vidljiv prvi izdanak u osnovi (< 5 cm).

22

202

Vidljiv drugi izdanak u osnovi (< 5 cm).

2X

20X

X-ti izdanak u osnovi (< 5 cm).

29

209

Vidljivih 9 ili više izdanaka iz osnove (< 5 cm).

3.

Izduživanje glavnog stabla (zatvaranje redova)

31

301

Početak zatvaranja redova: 10% biljaka se dodiruje između redova.

33

303

30% biljaka zatvaraju redove.

39

309

Potpuno zatvaranje redova: oko 90% redova zatvoreno.

4.

Formiranje krtola

40

400

Početak formiranja krtola: zadebljanje vrha prvog stolona dvostruko od ishodnog stolona.

43

403

30% krtola od ukupnog broja koji će se razviti.

45

405

50% krtola od ukupnog broja koji će razviti.

47

407

70% krtola od ukupnog broja koji će se razviti.

48

408

Maksimalan broj krtola, krtole se lako odvajaju od stolona (kora se lako odvaja prstom).

49

409

Potpuno srastanje kore sa mesom: koru (sa gornjeg dela krtole nije moguće skinuti noktom) 95% krtola u ovoj fazi.

5.

Početak cvetanja

51

501

Vidljivi prvi pojedinačni pupoljci (1-2 mm) prve cvasti na glavnom izdanku.

55

505

Pupoljci prve cvasti se izdužuju do 5 mm.

59

509

Vidljive prve cvetne latice (krunice) na prvoj cvasti.

 

521

Vidljivi pojedinačni pupoljci druge cvasti (drugi red grananja).

 

525

Pupoljci druge cvasti se izdužuju do 5 mm.

 

529

Vidljive prve cvetne latice druge cvasti.

 

531

Vidljivi pojedinačni pupoljci treće cvasti (treći red grananja).

 

535

Pupoljci treće cvasti se izdužuju do 5 mm.

 

539

Vidljive prve cvetne latice treće cvasti.

 

5N.

N-ta cvast se pojavljuje.

 

5N9

N-ta cvast sa prvim cvetnim laticama iznad cvetne lože.

6.

Cvetanje

60

600

Prvi otvoreni cvetovi u populaciji.

61

601

Početak cvetanja.

65

605

Puno cvetanje: 50% cvetova prve cvasti otvoreno.

69

609

Kraj cvetanja prve cvasti.

 

621

Početak cvetanja: 10% cvetova u drugoj cvasti otvoreno (grana drugog reda).

 

625

Puno cvetanje: 50% cvetova druge cvasti otvoreno.

 

629

Kraj cvetanja druge cvasti.

 

631

Početak cvetanja: 10% cvetova treće cvasti otvoreno (grananje trećeg reda).

 

635

Puno cvetanje: 50% cvetova treće cvasti otvoreno.

 

639

Kraj cvetanja na trećoj cvasti.

 

6N.

N-ta cvast otvorena.

 

6N9

Kraj cvetanja.

7.

Razvoj ploda

70

700

Vidljive prve bobice.

71

701

10% bobica u prvoj cvasti dostigle krajnju veličinu (glavno stablo).

75

705

50% bobica prve cvasti dostigle krajnju veličinu.

79

709

90% bobica u prvoj cvasti dostigle krajnju veličinu.

 

721

10% bobica druge cvasti dostigle krajnju veličinu.

 

7N.

Razvoj bobica na n-toj cvasti.

 

7N9

Skoro sve bobice u n-toj cvasti dostigle krajnju veličinu.

8.

Sazrevanje ploda i semena

81

801

Bobice prve cvasti još zelene, seme svetlo obojeno (glavni izdanak).

85

805

Bobice u prvoj cvasti obojene oker ili braonkasto.

89

809

Bobice u prvoj cvasti smežurane, seme tamno.

 

821

Bobice u drugoj cvasti još zelene, seme svetlo obojeno (grananje drugog reda).

 

8N.

Sazrevanje ploda i semena u n-toj cvasti.

 

8N9

Skoro sve bobice smežurane sa tamnim semenom.

9.

Starenje

92

902

Početak žućenja lišća.

93

903

Većina lišća požutelo.

95

905

50% listova braonkasto.

97

907

Lišće i cima uginulo, cima bela i suva.

99

909

Vađenje krtola +

+ Čuvanje krtola posle vađenja je u fazi 99, odnosno 909.

2.8. Ostalo korenasto-krtolasto povrće (mrkva, celer, peršun, paštrnak)

Faze razvoja korenastog i krtolastog povrća

Decimalni kod

Opis

Prvi prsten

Drugi prsten

0.

Klijanje

00

000

Suvo seme.

01

001

Početak bubrenja semena.

03

003

Završeno bubrenje semena.

05

005

Korenčići izbijaju iz semena.

07

007

Hipokotil sa kotiledonima probija kroz semeni omotač.

09

009

Klijanje: kotiledoni probijaju površinu zemlje.

1.

Razvoj lista

10

100

Kotiledoni potpuno razvijeni: terminalni vrh ili pravi list počinje da se uočava.

11

101

Prvi pravi list razvijen.

12

102

Drugi pravi list razvijen.

13

103

Treći pravi list razvijen.

1.

10.

Razvoj se nastavlja do ...

19

109

Devet i više pravih listova razvijeno.

4.

Razvoj vegetativnog dela biljke koji se koristi za berbu

41

401

Korenovi ili zadebljala stabla počinju da rastu (prečnik veći od 0,5 cm).

43

403

Koren ili zadebljalo stablo dostiglo 30% od krajnjeg prečnika.

45

405

Koren ili zadebljalo stablo dostiglo 50% od krajnjeg prečnika.

47

407

Koren i zadebljalo stablo dostiglo 70% od krajnjeg prečnika.

49

409

Završen rast: postignuta forma i veličina korena ili zadebljalog stabla.

5.

Početak cvetanja

51

501

Glavni izdanak počinje da raste.

53

503

Dostignuto 30% visine glavnog izdanka.

55

505

Prvi pojedinačni cvetovi glavne cvasti vidljivi, ali još uvek zatvoreni.

57

507

Prvi pojedinačni cvetovi sekundarne cvasti vidljivi, ali još uvek zatvoreni.

59

509

Vidljive prve cvetne krunice, cvetovi još uvek zatvoreni.

6.

Cvetanje

60

600

Prvi cvetovi otvoreni (sporadično).

61

601

Početak cvetanja: 10% otvoreno cvetova.

63

603

30% cvetova otvoreno.

65

605

Puno cvetanje: 50% otvoreno cvetova.

67

607

Cvetanje se završava; većina krunica opala ili suva.

69

609

Kraj cvetanja.

7.

Razvoj

71

701

Prvi plodovi formirani.

75

705

50% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

77

707

70% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

79

709

Plodovi dostigli tipičnu veličinu.

8.

Sazrevanje ploda i semena

81

801

Početak zrenja: 10% plodova zrelo ili 10% semena tipične boje, suvo i tvrdo.

85

805

50% plodova zrelo ili 50% semena tipične boje, suvo i tvrdo.

89

809

Puno zrenje: seme na celoj biljci tipične boje i tvrdo.

9.

Starenje

92

902

Lišće i izboji počinju da žute.

95

905

50% lišća žuto ili suvo.

97

907

Biljke ili nadzemni deo suv.

2.9. Lukovičasto povrće (crni luk, beli luk, mladi luk, praziluk)

Faze razvoja lukovičastog povrća

Decimalni kod

Opis

Prvi prsten

Drugi prsten

0. Klijanje, početak rasta

00

000

Suvo seme. Lukovica u mirovanju.

01

001

Početak bubrenja semena.

03

003

Završeno bubrenje semena.

05

005

Korenčići klijaju iz semena.* Pojava korena.**

07

007

Kotiledon probija kroz omotač semena.

09

009

Klijanje: Kotiledon probija površinu zemlje.* Zeleni izdanak vidljiv.**

 

010

Kotiledon vidljiv kao kuka.

 

011

Faze kuke: zeleni kotiledon u obliku kuke.

 

012

Faza biča: kotiledon je u obliku biča.

* Iz semena

 

** Iz lukovica

1. Razvoj lista (glavni izdanak)

10

100

Razvijena faza biča; bič počinje da se suši.*

11

101

Prvi list (duži od 3 cm) jasno vidljiv.

12

102

Drugi list (duži od 3 cm) jasno vidljiv.

13

103

Treći list (duži od 3 cm) jasno vidljiv.

1.

10.

Faza nastavka razvića do ...

19

109

9 i više listova jasno vidljivo.

* Iz semena

 

 

4. Razvoj vegetativnog dela biljke koji se koristi za berbu

41

401

Listovi u osnovi počinju da se utanjuju i izdužuju.

43

403

Lukovice narasle 30% od krajnjeg prečnika.

45

405

Lukovice narasle 50% od krajnjeg prečnika.

47

407

Završetak razvoja lukovice: 10% listova povijeno nadole.

 

 

Šiljasti listovi narasli 70% od krajnjih dimenzija.

48

408

Povijeno 50% listova.

49

409

Listovi osušeni, vrh lukovica osušen, mirovanje.

5. Početak cvetanja

51

501

Lukovica počinje da se izdužuje.

53

503

Dostignuto 30% od očekivane dužine cvetnog stabla.

55

505

Cvetna stabla u punoj veličini: korice zatvorene.

57

507

Korice se naglo otvaraju.

59

509

Prve cvetne krunice vidljive: cvetovi još uvek zatvoreni.

6. Cvetanje

60

600

Prvi cvetovi otvoreni (sporadično).

61

601

Početak cvetanja: 10% otvoreno cvetova.

63

603

30% otvoreno cvetova.

65

605

Puno cvetanje: 50% otvoreno cvetova.

67

607

Cvetanje se završava: većina krunica opala ili suva.

69

609

Kraj cvetanja.

7. Razvoj ploda

71

701

Prve formirane čaure.

75

705

50% formiranih čaura.

77

707

70% formiranih čaura.

79

709

Završeno razviće čaure: seme pokriveno.

8. Sazrevanje ploda i semena

81

801

Početak zrenja: 10% čaura zrelo.

85

805

Prve čaure pucaju.

89

809

Puno zrenje: seme crno i tvrdo.

9. Starenje

92

902

Listovi i izdanci počinju da žute.

95

905

50% listova žuto ili uginulo.

97

907

Biljke ili nadzemni deo biljaka suvo.

2.10. Lisnato povrće - izuzev kupusastog (spanać, lisnata salata, zelje, blitva)

Decimalni kod

Opis

Drugi prsten

Treći prsten

0. Klijanje, rast stabaoca

00

000

Suvo seme.

01

001

Početak bubrenja semena.

03

003

Završeno bubrenje semena.

05

005

Korenčići izbijaju iz semena.

07

007

Stabaoce sa kotiledonima probijaju omotač semena.

09

009

Nicanje: kotiledoni probijaju površinu zemlje.

1. Razvoj lista glavnog stabla

10

100

Kotiledoni potpuno razvijeni: vidljiva vegetaciona kupa ili početak pravog lista.

11

101

Prvi pravi list razvijen.

12

102

Drugi pravi list razvijen.

13

103

Treći pravi list razvijen.

1.

10.

Nastavak razvoja faze do...

19

109

9 i više listova razvijeno.

3. Rast stabla ili rozete

33

303

Lisna rozeta dostigla 30% od očekivane visine tipične za sortu. Glavno stablo naraslo 30% od
očekivane visine tipične za sortu.

35

305

Lisna rozeta dostigla 50% od očekivanog prečnika tipičnog za sortu. Glavno stablo dostiglo 50% od očekivane visine tipične za sortu.

37

307

Lisna rozeta narasla 70% od prečnika tipičnog za sortu. Glavno stablo dostiglo 70% od očekivane visine tipične za sortu.

39

309

Završeno razviće rozete. Glavno stablo dostiglo visinu tipičnu za sortu.

4. Razvoj vegetativnog dela biljke koji se koristi za berbu

45

405

50% lisne mase tipično za sortu.

47

407

70% lisne mase tipično za sortu.

49

409

Dostignuta karakteristična visina.

5. Početak cvetanja

51

501

Glavno stablo počinje da prorasta. Vidljiva glavna cvast između najdonjih listova.

53

503

Glavno stablo dostiglo 30% visine.

55

505

Vidljivi prvi pojedinačni cvetovi, ali još uvek zatvoreni.

59

509

Prve cvetne latice vidljive: cvetovi još uvek zatvoreni.

6. Cvetanje

60

600

Prvi cvetovi sporadično otvoreni.

61

601

Početak cvetanja: 10% otvorenih cvetova.

63

603

30% otvorenih cvetova.

65

605

50% otvorenih cvetova.

67

607

Cvetanje se završava: većina latica opala ili suva.

69

609

Kraj cvetanja.

7. Razvoj ploda

71

701

Formirani prvi plodovi.

75

705

50% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

77

707

70% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

79

709

Plodovi dostigli karakterističnu veličinu.

8. Sazrevanje ploda i semena

81

801

Početak zrenja: 10% plodova zrelo ili 10% semena karakteristične boje, suvo i tvrdo.

85

805

50% plodova zrelo ili 50% semena karakteristične boje, suvo i tvrdo.

89

809

Puno zrenje: seme na celoj biljci tipične boje i tvrdo.

9. Starenje

92

902

Lišće i stabla počinju da žute.

95

905

50% lišća žuto i uginulo.

97

907

Uginule biljke.

2.11. Kupusasto povrće (kupus, kelj, karfiol, prokelj, keleraba, slačica)

Faze razvoja kupusastog povrća koje formira glavice (kupus, kineski kupus, glavičasta salata)

Decimalni kod

Opis

Drugi prsten

Treći prsten

0. Klijanje, rast stabaoca

00

000

Suvo seme.

01

001

Početak bubrenja semena.

03

003

Završeno bubrenje semena.

05

005

Korenčići izbijaju iz semena.

07

007

Stabaoce sa kotiledonima probijaju omotač semena.

09

009

Nicanje: kotiledoni probijaju površinu zemlje.

1. Razvoj lista glavnog stabla

10

100

Kotiledoni potpuno razvijeni: vidljiva vegetaciona kupa ili početak pravog lista.

11

101

Prvi pravi list razvijen.

12

102

Drugi pravi list razvijen.

13

103

Treći pravi list razvijen.

1.

10.

Nastavak razvoja faze do...

19

109

9 i više listova razvijeno.

2. Razvoj vegetacionog dela biljke koji se koristi za berbu

41

401

Početak formiranja glavice: dva najmlađa lista nisu razvijena.

43

403

Glavica dostigla 30% od očekivane veličine.

45

405

Glavice dostigle 50% od očekivane veličine.

47

407

Glavice dostigle 70% od očekivane veličine.

49

409

Glavice tipične veličine, oblik i čvrstoća.

5. Početak cvetanja

51

501

Glavno stablo unutar glavice počinje da raste.

53

503

Glavno stablo dostiglo 30% od očekivane dužine.

55

505

Vidljivi prvi cvetovi na glavnoj cvasti ali još uvek zatvoreni.

57

507

Vidljivi prvi cvetovi na sekundarnoj cvasti ali još uvek zatvoreni.

59

509

Prve cvetne latice vidljive: cvetovi još uvek zatvoreni.

6. Cvetanje

60

600

Prvi cvetovi sporadično otvoreni.

61

601

Početak cvetanja: 10% otvorenih cvetova.

63

603

30% otvorenih cvetova.

65

605

50% otvorenih cvetova.

67

607

Cvetanje se završava: većina latica opalo ili suvo.

69

609

Kraj cvetanja.

7. Razvoj ploda

71

701

Formirani prvi plodovi.

75

705

50% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

77

707

70% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

79

709

Plodovi dostigli veličinu.

8. Sazrevanje ploda i semena

81

801

Početak zrenja: 10% plodova zrelo ili 10% semena tipične boje, suvo i tvrdo.

85

805

50% plodova zrelo ili 50% semena tipične boje, suvo i tvrdo.

89

809

Puno zrenje: seme na celoj biljci tipične boje i tvrdo.

9. Starenje

92

902

Lišće i stablo počinju da žute.

95

905

50% lišća žuto i uginulo.

97

907

Uginule biljke.

Faze razvoja ostalog kupusastog povrća (karfiol, prokelj, brokoli i dr.)

Decimalni kod

Opis

Drugi prsten

Treći prsten

0. Klijanje, rast stabaoca

00

000

Suvo seme.

01

001

Početak bubrenja semena.

03

003

Završeno bubrenje semena.

05

005

Korenčići izbijaju iz semena.

07

007

Stabaoce sa kotiledonima probijaju omotač semena.

09

009

Nicanje: kotiledoni probijaju površinu zemlje.

1. Razvoj lista glavnog stabla

10

100

Kotiledoni potpuno razvijeni: vidljiva vegetaciona kupa ili početak pravog lista.

11

101

Prvi pravi list razvijen.

12

102

Drugi pravi list razvijen.

13

103

Treći pravi list razvijen.

1.

10.

Nastavak razvoja faze do...

19

109

9 i više listova razvijeno.

2. Razvoj sekundarnih stabala

21

201

Vidljivo prvo sekundarno stablo.

22

202

Vidljivo drugo sekundarno stablo.

2.

20.

Faze razvića se nastavljaju do ...

29

209

Vidljivo devet i više sekundarnih stabala.

3. Razvoj stabla ili rozete

33

303

Glavno stablo dostiglo 30% od očekivane visine tipične za sortu.

35

305

Glavno stablo dostiglo 50% od očekivane visine tipične za sortu.

37

307

Glavno stablo dostiglo 70% od očekivane visine tipične za sortu.

39

309

Glavno stablo dostiglo visinu tipičnu za sortu.

4. Razvoj vegetacionog dela biljke koji se koristi za berbu

41

401

Lateralni pupoljci počinju da se razvijaju (kelj pupčar). Počinje se formirati glavica karfiola i brokolija.

43

403

Prvi pupoljak još uvek čvrsto zatvoren (kelj pupčar). Glavica karfiola i brokolija dostigla 30% od očekivane veličine.

45

405

50% pupoljaka zatvoreno (kelj pupčar). Glavice karfiola i brokolija dostigle 50% od očekivane veličine.

47

407

70% od pupoljaka zatvoreno (kelj pupčar). Glavice karfiola i brokolija dostigle 70% od očekivane veličine.

49

409

Vršni pupoljci kelja pupčara još uvek zatvoreni. Glavice karfiola i brokolija tipične veličine, oblika i čvrstoće.

5. Početak cvetanja

51

501

Glavna cvast ispod najdonjih listova. Počinju da rastu grane cvasti.

55

505

Vidljivi prvi cvetovi ali još uvek zatvoreni.

59

509

Prve cvetne latice vidljive: cvetovi još uvek zatvoreni.

6. Cvetanje

60

600

Prvi cvetovi sporadično otvoreni.

61

601

Početak cvetanja: 10% otvorenih cvetova.

63

603

30% otvorenih cvetova.

65

605

50% otvorenih cvetova.

67

607

Cvetanje se završava: većina latica opalo ili suvo.

69

609

Kraj cvetanja.

7. Razvoj ploda

71

701

Formirani prvi plodovi.

75

705

50% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

77

707

70% plodova dostiglo tipičnu veličinu.

79

709

Plodovi dostigli veličinu.

8. Sazrevanje ploda i semena

81

801

Početak zrenja: 10% plodova zrelo ili 10% semena tipične boje, suvo i tvrdo.

85

805

50% plodova zrelo ili 50% semena tipične boje, suvo i tvrdo.

89

809

Puno zrenje: seme na celoj biljci tipične boje i tvrdo.

9. Starenje

92

902

Lišće i stabla počinju da žute.

95

905

50% lišća žuto i uginulo.

97

907

Uginule biljke.

2.12. Ostalo povrće (krastavac, dinja, lubenica, bundeva, paradajz, paprika)

Faze razvoja krastavca, lubenice i bundeve

Decimalni kod

Opis

Prvi prsten

Drugi prsten

0.

Klijanje

 

00

000

Suvo seme.

01

001

Početak bubrenja semena.

03

003

Završeno bubrenje semena.

05

005

Početak rasta korenčića.

07

007

Stabaoce sa kotiledonima probija kroz omotač semena.

09

009

Nicanje: Kotiledoni probijaju na površinu zemlje.

1.

Razvoj lista

 

10

100

Kotiledoni potpuno razvijeni.

11

101

Prvi pravi list glavnog stabla razvijen.

12

102

Razvijen drugi pravi list na glavnom stablu.

13

103

Razvijen treći pravi list na glavnom stablu.

14

104

Razvijen četvrti pravi list na glavnom stablu.

15

105

Razvijen peti pravi list na glavnom stablu.

1.

10.

Nastavak razvoja faze do ...

19

109

Razvijeno 9 i više listova na glavnom stablu (drugi prsten); 9 listova razvijeno na glavnom stablu (treći prsten).

 

110

10. list ili glavno stablo razvijeno.

 

11

Faza razvića se nastavlja do ...

 

119

Razvijen 19. list na glavnom stablu.

2.

Formiranje sporednih stabala

21

201

Vidljivo prvo primarno - sekundarno stablo.

22

202

Vidljivo drugo primarno - sekundarno stablo.

2.

20.

Razvoj se nastavlja do ...

29

209

Vidljivo 9 i više primarno - sekundarnih stabala.

 

221

Vidljivo prvo sekundarno stablo.

 

22.

Faze razvića se nastavljalo do

 

229

Vidljivo deveto sekundarno stablo.

 

231

Vidljivo prvo tercijalno stablo.

 

2..

 

 

2NX

 

5.

Početak cvetanja

51

501

Vidljiv prvi cvetni početak sa izduženom laticom na glavnom stablu

52

502

Vidljiv drugi cvetni početak sa izduženim laticama na glavnom stablu

5.

50.

Faza se nastavlja do...

55

505

Vidljiv peti cvetni početak sa izduženim laticama na glavnom stablu

5.

50.

Faza se nastavlja do

59

509

Vidljivo 9 i više cvetnih početaka sa izduženim plodnicima (ovariama) na glavnom stablu

 

521

Vidljiv prvi cvetni početak na sekundarnom stablu

 

531

Vidljiv prvi cvetni početak na tercijalnom stablu

6.

Cvetanje

 

61

601

Otvoren prvi cvet na glavnom stablu

62

602

Otvoren drugi cvet na glavnom stablu

63

603

Otvoren treći cvet na glavnom stablu

64

604

Otvoren četvrti cvet na glavnom stablu

65

605

Otvoren peti cvet na glavnom stablu

66

606

Otvoren šesti cvet na glavnom stablu

67

607

Otvoren sedmi cvet na glavnom stablu

68

608

Otvoren osmi cvet na glavnom stablu

69

609

Otvoren deveti cvet na glavnom ili 9 i više cvetova na glavnom stablu već otvoreno.

 

621

Otvoren prvi cvet na sekunadarnom stablu

 

631

Otvoren prvi cvet na tercijalnom stablu

7.

Razvoj ploda

 

71

701

Prvi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik (za krastavce i tikve ovo je vreme berbe)

72

702

Drugi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik

73

703

Treći plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik

74

704

Četvrti plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik

75

705

Peti plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik

76

706

Šesti plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik

77

707

Sedmi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik

78

708

Osmi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik

79

709

Devet i više plodova na glavnom stablu dostiglo tipičnu veličinu i oblik

8.

Sazrevanje ploda i semena

81

801

10% plodova pokazuje tipičnu boju zrelog ploda

85

805

50% plodova pokazuje tipičnu boju zrelog ploda

87

807

70% plodova pokazuje tipičnu boju zrelog ploda

89

809

Puna zrelost: Plodovi imaju tipičnu boju zrelosti

9.

Starenje

 

97

907

Biljke uginule.

 

Prilog 6

Piktogrami
za obeležavanje preparata1

____________

1) Usaglašeno sa FAO Guidelines on Good Labelling Practice for Pesticides, Rim, 1985, 1995.

1. Definicije termina

1) Piktogrami su simboli koji izražavaju poruku bez pisanja reči.

2) Piktogrami ističu mere predostrožnosti, odnosno opreza, specifične za svaki preparat.

2. Vrste piktograma

1) Piktogrami skladištenja - odnose se na bezbedno skladištenje, odnosno čuvanje preparata, i to je:

2) Piktogrami aktivnosti - odnose se na rukovanja preparatima u toku njihovog korišćenja, i to su sledeći:

3) Piktogrami saveta - odnose se na mere predostrožnosti, odnosno opreza pri primeni preparata, i to su sledeći:

4) Piktogrami upozorenja - odnose se na stepen opasnosti preparata za životnu sredinu, odnosno opasnost za toplokrvne životinje i ribe, i to su sledeći:

3. Veličina piktograma

1) Veličina piktograma se prilagođava veličini pakovanja, odnosno deklaracije ali ne sme biti manja od 7 x 7 mm.

2) Za deklaracije na pakovanjima čija je zapremina 1 - 5 l preporučena veličina je 15 x 15 mm.

4. Boja piktograma - piktogrami se štampaju u crnoj i beloj boji.

 

5. Pozicija na deklaraciji pakovanja

1) Piktogrami moraju biti integralni deo teksta deklaracije.

2) Nalaze se na dnu deklaracije, poređani u jednoj liniji (u daljem tekstu: linija sadržaja), na beloj podlozi.

3) Grafički prikaz znaka ili znakova opasnosti, sa natpisom (natpisima), zauzima centralnu poziciju linije sadržaja, a piktogrami se raspoređuju sa njegove leve i desne strane.

4) Piktogrami aktivnosti rukovanja se nalaze na levoj strani od znaka opasnosti. Kombinuju se uvek sa piktogramima saveta, povezani u jedan okvir.

5) Piktogrami aktivnosti aplikacije se nalaze na desnoj strani od znaka opasnosti. Kombinuju se uvek sa piktogramima saveta, povezani u jedan okvir.

6) Sledeći piktogrami su obavezni za sve pesticide:

a) piktogram "Čuvati pod ključem i van domašaja dece", a nalazi se uvek levo od piktograma vezanih za aktivnosti rukovanja;

b) piktogram "Posle upotrebe dobro se oprati", a nalazi se uvek desno od piktograma vezanih za aktivnosti aplikacije.

7) Piktogrami upozorenja se nalaze uvek na desnoj strani od piktograma "Posle upotrebe dobro se oprati".

8) Za pesticide koji su formulisani za direktnu primenu ne stavljaju se piktogrami aktivnosti rukovanja.

 

Primer deklaracije sa piktogramima

Primeri
pravilnog korišćenja piktograma za obeležavanje pesticida