Prethodni

 

B. NORMATIV SPECIFIČNOG PROSTORA, OPREME I NASTAVNIH SREDSTAVA ZA OBRAZOVNE PROFILE

 

1. Obrazovni profil: MESAR (III STEPEN STRUČNE SPREME)

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

a) Školski prostor

Specijalizovana učionica za prehrambenu tehnologiju, mašine i aparate i mašinske elemente sa tehničkim crtanjem, veličine 60 m2

b) Školska oprema

Školska oprema je identična opremi specijalizovane učionice za opšteobrazovne nastavne predmete.

v) Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

1.

 

Vrste, rase i tipovi domaćih životinja (goveda, svinje, ovce i živina)

kom.

12

 

2.

 

Šema zdravstvenog pregleda stoke i mesa

"

1

 

3.

 

Muskulatura najvažnije partije mišica, buta, plećke, kare, vrata i dr.

"

4

 

4.

 

Šema tkiva: mišićno, vezivno, masno i koštano

"

1

 

5.

 

Šema organa za varenje

"

1

 

6.

 

Šema organa za disanje

"

1

 

7.

 

Šema krvi i krvotoka

"

1

 

8.

 

Šema nerava i nervnog sistema

"

1

 

9.

 

Slika kože i produkti kože

"

1

 

10.

 

Slika transportnih sredstava u klanici

garn.

1

 

11.

 

Šema linije klanja goveda

kom.

1

 

12.

 

Šema linije klanja svinja

"

1

 

13.

 

Šema linije klanja ovaca

"

1

 

14.

 

Šema uređaja za omamljivanje

"

1

 

15.

 

Šema uređaja za šurenje

"

1

 

16.

 

Šema uređaja za skidanje dlake i dranje

"

1

 

17.

 

Šema načina rasecanja

"

3

 

18.

 

Šema načina vađenja unutrašnjih organa

"

2

 

19.

 

Šema rasporeda i funkcija žlezda

"

1

 

20.

 

Šema crevnog kompleta

"

1

 

21.

 

Šema uređaja za obradu creva

"

1

 

22.

 

Šema uređaja za topljenje masti

"

1

 

23.

 

Šema proizvodnje masti

"

1

 

24.

 

Šema mašina za skidanje dlaka i perja

"

1

 

25.

 

Šema peći za opaljivanje

"

1

 

26.

 

Šema hemijskih sredstava i kalorične vrednosti mesa (goveđeg, svinjskog, ovčijeg i živinskog)

"

1

 

27.

 

Šema zrenja mesa

"

1

 

28.

 

Prikaz faktora koji utiče na kvarenje mesa i proizvoda mesa

kom.

1

 

29.

 

Način hlađenja mesa

"

1

 

30.

 

Način zamrzavanja mesa

"

1

 

31.

 

Načini konzervisanja mesa

"

1

 

32.

 

Hemijska sredstva za konzervisanje mesa

"

1

 

33.

 

Sredstva za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata

"

1

 

34.

 

Metode uklanjanja konfiskata

"

1

 

35.

 

Promene pri skladištenju ohlađenog i smrznutog mesa

"

1

 

36.

 

Šema uređaja za salamurenje mesa

"

1

 

37.

 

Šema uređaja za dimljenje mesa

"

1

 

38.

 

Šema proizvodnje kuvanih kobasica i barenih kobasica

"

1

 

39.

 

Šema proizvodnje polutrajnih kobasica

"

1

 

40.

 

Šema proizvodnje trajnih kobasica

"

1

 

41.

 

Šema proizvodnje suhomesnatih proizvoda

"

1

 

42.

 

Šema proizvodnje konzervi od mesa

"

1

 

43.

 

Šema linije pakovanja velikoprodajn. kom.

"

1

 

44.

 

Šema linije pakovanja velikoprodajn. kom.

"

1

 

45.

 

Šema linije pakovanja malih komada

"

1

 

46.

 

Slika transportnih sredstava lako kvarljive robe

"

1

 

47.

 

Načini aranžiranja ohlađenog mesa za prodaju

kompl.

1

 

 

 

Uzorci

 

 

 

 

 

- Uzorci hemijskih sredstava za konzervisanje mesa

garan.

1

 

 

 

- Uzorci preparata za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata

"

1

 

 

 

- Uzorci začina

"

1

 

 

 

- Uzorci aditiva

"

1

 

 

 

- Uzorci omotača za kobasice

"

1

 

 

 

- Uzorci ambalaže (metalna, plastična, stakl.)

"

1

 

 

Praktična nastava

a) Školski prostor

- Radionica za praktičnu obuku (pogonska laboratorija), veličina 80 m2

- radni deo 54 m2

- pripremni deo za nastavnika 14 m2

- magacin za alat i merni pribor 12 m2

b) Školska oprema

- Kombinovana školska tabla veličine 2,5 x 1,2 m, 1 kom.

- Demonstracioni sto za nastavnika, 1 kom.

- Vitrine, 4 kom.

- Stolovi za učenike, 8 kom.

- Stolice na vijak, 16 kom.

- Bojler sa lavaboom, 1 kom.

- Korpa za otpatke, 1 kom.

v) Nastavna sredstva

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta hemije

Red.
br.

 

Naziv nastavnog sredstva

Jedin.
mere

Količina

Poseb.
napo.

u šk.

u pred.

1

 

2

3

4

5*

6

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Oprema za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu

kompl.

10

 

 

2.

 

Uređaj za obeležavanje svinja i goveda

kom.

10

 

 

3.

 

Uređaj za omamljivanje stoke

"

10

 

 

4.

 

Noževi za iskrvavljenje stoke

"

10

 

 

5.

 

Šuplji nož

"

10

 

 

6.

 

Posuđe za prihvatanje krvi

kom.

 

10

 

7.

 

Bazen za šurenje

"

 

1

 

8.

 

Mašina za skidanje dlaka

"

 

1

 

9.

 

Peć za omaljivanje

"

 

1

 

10.

 

Ručni plamenici

"

 

1

 

11.

 

Testera za rasecanje

"

 

2

 

12.

 

Mašina za usitnjavanje masnog tkiva

"

 

1

 

13.

 

Uređaj za topljenje masnog tkiva

"

 

1

 

14.

 

Hidraulična presa

"

 

1

 

15.

 

Električna centrifuga

"

 

1

 

16.

 

Uređaj za hlađenje masti

"

 

1

 

17.

 

Sistem za mehaničko skidanje kože

"

 

1

 

18.

 

Testera za rasecanje trupa goveda i junadi

"

 

1

 

19.

 

Makaze za rasecanje rogova i papaka

"

 

4

 

20.

 

Pribor za čišćenje creva

kom.

 

4

 

21.

 

Pribor za kalibriranje creva

"

 

4

 

22.

 

Uređaj za pakovanje veleprodajnih i maloprodajnih komada mesa

"

 

2

 

23.

 

Linija za klanje stoke

"

 

1

 

24.

 

Uređaj za ubrizgavanje salamure

"

 

2

 

25.

 

Uređaj za proizvodnju dima

"

 

1

 

26.

 

Crevana

"

 

1

 

27.

 

Noževi za obradu i iskoštavanje

garn.

 

2

 

28.

 

Mašina za usitnjavanje i mešanje

"

 

2

 

29.

 

Linija za pandlovanje mesa

"

 

1

 

30.

 

Mašina za punjenje kobasica

"

 

2

 

31.

 

Pribor za vezivanje

"

 

1

 

32.

 

Uređaj za odsoljavanje

"

 

1

 

33.

 

Klasična pušnica

"

 

1

 

34.

 

Kotao za kuvanje

kom.

 

1

 

35.

 

Uređaj za automatsko podešavanje vlažnosti i temperature vazduha

"

 

1

 

36.

 

Uređaj za pranje

"

 

1

 

37.

 

Uređaj za hlađenje

"

 

1

 

38.

 

Stona vaga

"

 

1

 

39.

 

Linija za proizvodnju suhomesnatih proizvoda

"

 

1

 

40.

 

Ukuvači

kompl.

 

1

 

41.

 

Manometri

"

1

 

 

42.

 

Instrumenti za merenje protoka

"

2

 

 

43.

 

Instrumenti za merenje brzine fluida

"

1

 

 

44.

 

Termometri

"

1

 

 

45.

 

Crpke i ventilatori

"

2

 

 

46.

 

Mešalice za tečnosti

"

1

 

 

47.

 

Cevna armatura

"

1

 

 

48.

 

Uređaji za mlevenje

"

1

 

 

49.

 

Nivometri

"

1

 

 

50.

 

Laboratorijska sušnica

"

1

 

 

51.

 

Histološki preparati tkiva

"

1

 

 

52.

 

Sita

"

1

 

 

53.

 

Aparat za određivanje režima kretanja

"

1

 

 

____________

* U svim zaglavljima u kojima se javlja šest kolona peta kolona predstavlja broj nastavnih sredstava koje treba da poseduje radna organizacija u kojoj se realizuje praktična nastava, ili nastava stručnog predmeta i ne predstavlja normativ za radnu organizaciju već uputstvo za školu prilikom izbora radne organizacije, kako bi se nesmetano mogla izvoditi nastava.

2. Obrazovni profil: MLINAR (III STEPEN STRUČNE SPREME)

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila mesa.

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

 

1.

 

Cela biljka žita

kompl.

1

 

 

2.

 

Zrna raznih vrsta žita

"

1

 

 

3.

 

Zrna žita napadnutih najčešćim biljnim bolestima

"

1

 

 

4.

 

Crtež preseka zrna pšenice

kom.

1

 

 

5.

 

Šematski prikaz Šopenove vage

"

1

 

 

6.

 

Šeme skladišta za žito

"

1

 

 

7.

 

Šematski prikaz instrumenta za merenje temperature i vlažnosti vazduha

"

1

 

 

8.

 

Skladišne štetočine

kompl.

1

 

 

9.

 

Šema transportera za zrnasti materijal

kom.

3

 

 

10.

 

Šematski prikaz raznih vrsta vaga

"

3

 

 

11.

 

Šema aspiratora

"

2

 

 

12.

 

Šema trijera

"

1

 

 

13.

 

Šema kombinovane praonice

"

1

 

 

14.

 

Šema ljuštilice

"

1

 

 

15.

 

Šema ribalice

"

1

 

 

16.

 

Šema četkalice

"

1

 

 

17.

 

Šema ciklona

"

1

 

 

18.

 

Šema filtera

kom.

1

 

 

19.

 

Šema kvasilice

"

1

 

 

20.

 

Šema kondicionera

"

1

 

 

21.

 

Dijagram mlevenja, niska, poluvisoka i visoka meljava

"

1

 

 

22.

 

Šema mlinske čistilice

"

1

 

 

23.

 

Crteži detalja žlebova na valjcima

"

1

 

 

24.

 

Dijagram prostog i udvojenog krupljenja

"

1

 

 

25.

 

Šeme sita (cilindrično, radijalno i plansko)

kompl.

1

 

 

26.

 

Dijagram kretanja materijala po prevlakama planskih sita

"

1

 

 

27.

 

Šema vrgača mekinja

kom.

1

 

 

28.

 

Šema rastresalice

"

1

 

 

29.

 

Šema čistilice griza

"

1

 

 

30.

 

Šema raznih skladišta za brašno

"

1

 

 

31.

 

Šema mešalice za brašno

kom.

1

 

 

32.

 

Šema dezintegratora

"

1

 

 

33.

 

Šema uređaja za ljuštenje žita

"

1

 

 

34.

 

Šema uređaja za izdvajanje pšenične klice

"

1

 

 

35.

 

Šema farinografa

"

1

 

 

36.

 

Šema ekstenzograma

"

1

 

 

37.

 

Šema amilografa

"

1

 

 

 

 

Zbirka uzoraka

 

 

 

 

 

 

Zbirka uzoraka zrna pšenice

zb.

1

 

 

 

 

Zbirka uzoraka zrna ječma

"

1

 

 

 

 

Zbirka uzorka zrna raži

"

1

 

 

 

 

Zbirka uzoraka zrna ovsa

"

1

 

 

 

 

Zbirka uzorka zrna kukuruza

"

1

 

 

 

 

Zbirka uzoraka semena najčešćih korova zrna pšenice

"

1

 

 

 

Praktična nastava

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar.

Nastavna sredstva

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta hemija

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Oprema za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu

kompl.

 

5

 

2.

 

Šopernova vaga

kom.

 

1

 

3.

 

Sonde za uzimanje uzoraka

"

 

3

 

4.

 

Mikroskop

"

 

1

 

5.

 

Mikroskopski preparati najčešćih uzoraka bolesti pšenice

"

 

1

 

6.

 

Instrument za brzo određivanje vlage pšenice

"

 

1

 

7.

 

Sušnica za određivanje vlage pšenice

"

 

1

 

8.

 

Peć za žarenje

"

 

1

 

9.

 

Sortir cilindar (laboratorijski)

"

 

1

 

10.

 

Prevlaka za sita

kompl.

 

1

 

11.

 

Instrumenti za merenje temperature

"

 

1

 

12.

 

Instrumenti za merenje vlažnosti vazduha

kom.

 

1

 

13.

 

Instrumenti za merenje protoka

"

 

1

 

14.

 

Digitalna tehn. vaga

kom.

 

1

 

15.

 

Automatska bireta

"

 

1

 

16.

 

Električna peć

"

 

1

 

17.

 

Manometri

kompl.

1

 

 

18.

 

Instrumenti za merenje brzine fluida

"

1

 

 

19.

 

Instrumenti za merenje protoka fluida

"

2

 

 

20.

 

Termometri i vlagometri

"

2

 

 

21.

 

Cevna armatura

"

2

 

 

22.

 

Crpke i ventilatori

"

2

 

 

23.

 

Mešalice za tečnost

"

1

 

 

24.

 

Mlinovi

"

1

 

 

25.

 

Aparatura za određivanje režima kretanja

"

1

 

 

NAPOMENA:

Škola (nastavnik) nabavlja potrošni materijal za oglede koji su programom predviđeni.

3. Obrazovni profil: PEKAR (III STENE STRUČNE SPREME)

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar.

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

 

1.

 

Šematski prikaz farinografa

kom.

1

 

 

2.

 

Šema ekstenzografa

"

1

 

 

3.

 

Šema amilografa

"

1

 

 

4.

 

Šematski prikaz skladišta za brašno

"

3

 

 

5.

 

Šema silosa za pomoćne sirovine

"

1

 

 

6.

 

Fotografija insekata štetočine brašna

"

4

 

 

7.

 

Šeme transportera brašna

"

3

 

 

8.

 

Fotografije tipova brašna

"

5

 

 

9.

 

Šema instrumenata za merenje temperature i vlažnosti u skladištu

"

1

 

 

10.

 

Fotografije raznih vrsta sita

"

4

 

 

11.

 

Šema uređaja za pripremu pomoćnih sirovina

"

1

 

 

12.

 

Tehnološka šema proizvodnje hleba

"

1

 

 

13.

 

Tehnološka šema proizvodnje peciva

"

1

 

 

14.

 

Šema raznih vrsta mesilica testa

kom.

1

 

 

15.

 

Šema uređaja za delanje testa

"

1

 

 

16.

 

Šema uređaja za oblikovanje testa

"

2

 

 

17.

 

Šema fermentacione komore

"

1

 

 

18.

 

Šeme intermedijalne komore

"

1

 

 

19.

 

Šema raznih tipova peći za pečenje hleba

"

1

 

 

20.

 

Šema linije za pečenje hleba i peciva

"

2

 

 

 

 

Zbirka

 

 

 

 

21.

 

Fotografija najčešćih mana hleba

zb.

1

 

 

22.

 

Uzorci pšeničnog brašna raznih tipova

"

1

 

 

23.

 

Uzorci vrsta griza i prekrupa

"

1

 

 

24.

 

Uzorci ostalih vrsta brašna

"

1

 

 

25.

 

Uzorci suvog kvasca

"

1

 

 

26.

 

Uzorci aditiva

"

1

 

 

27.

 

Uzorci ambalažnog materijala

"

1

 

 

28.

 

Uzorci deklaracija i etiketa brašna

"

1

 

 

29.

 

Uzorci zrna žitarica

"

1

 

 

 

Praktična nastava

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar.

Nastavna sredstva

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta hemija

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Oprema za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu

kompl.

 

5

 

1a.

 

Mikroskop

kom.

 

1

 

2.

 

Mikroskopski preparati kvasca

"

 

3

 

3.

 

Tehnološka tabla uzimanja i mešanja brašna

"

 

4

 

4.

 

Sonda za uzimanje uzoraka brašna

"

 

4

 

5.

 

Laboratorijski pribor i oprema potrebna za određivanje procenta pepela i pekarove probe

kom.

 

1

 

6.

 

Farinograf

"

 

1

 

7.

 

Ekstenzograf

"

 

1

 

8.

 

Amilograf

"

 

2

 

9.

 

Električna peć

"

 

1

 

10.

 

Laboratorijska sušnica

"

 

1

 

11.

 

Peć za žarenje

"

 

1

 

12.

 

Silos za brašno

"

 

1

 

13.

 

Razne vrste sita

"

 

1

 

14.

 

Uređaji za pripremanje pomoćnih sirovina

"

 

4

 

15.

 

Uređaj za mešenje testa

"

 

1

 

16.

 

Uređaj za delenje testa

"

 

1

 

17.

 

Uređaj za oblikovanje testa

"

 

1

 

18.

 

Fermentaciona komora

"

 

1

 

19.

 

Intermedijalna komora

"

 

1

 

20.

 

Peć za pečenje hleba

"

 

1

 

21.

 

Linija za proizvodnju peciva

"

 

1

 

22.

 

Linija za proizvodnju hleba

"

 

1

 

23.

 

Uređaj za pakovanje hleba

"

 

1

 

24.

 

Manometri

kompl.

1

 

 

25.

 

Instrumenti za merenje brzine fluida

"

1

 

 

26.

 

Instrumenti za merenje protoka fluida

"

2

 

 

27.

 

Termometri

"

1

 

 

28.

 

Vlagometri

"

1

 

 

29.

 

Cevna armatura

"

1

 

 

30.

 

Crpke

"

1

1

 

31.

 

Ventilatori

"

 

1

 

32.

 

Mlinovi

"

 

1

 

33.

 

Nivometri

"

 

1

 

34.

 

Industrijska sušnica

"

 

1

 

35.

 

Sita

"

 

1

 

36.

 

Elementi automatske regulacije uređaja

"

 

1

 

37.

 

Aparatura za određivanje režima kretanja

"

 

1

 

NAPOMENA:

Škola (nastavnik) nabavlja potrošni materijal za oglede koji su programom predviđeni

4. Obrazovni profil: PRERAĐIVAČ MLEKA (III STEPEN STRUČNE SPREME)

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila mesar.

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

 

1.

 

Tabela hemjskog sastava kolostruma, kravljeg mleka i ostalog mleka

kom.

1

 

 

2.

 

Rasa goveda, ovaca i koza

"

3

 

 

3.

 

Laktaciona krivulja

"

1

 

 

4.

 

Šema tipova izmuzišta

"

3

 

 

5.

 

Šema rashladnih uređaja

"

2

 

 

6.

 

Skladišni tankovi i cisterne

"

2

 

 

7.

 

Kante

"

1

 

 

8.

 

Transportna sredstva

"

1

 

 

9.

 

Šema vimena

"

1

 

 

10.

 

Šema muznih aparata

"

1

 

 

11.

 

Šema cedila za prečišćavanje mleka

kom.

1

 

 

12.

 

Šema rashladne posude za mleko

"

1

 

 

13.

 

Šema aparata za određivanje masnoće mleka

"

1

 

 

14.

 

Šema aparata za određivanje mehaničke nečistoće mleka

"

1

 

 

15.

 

Šema laktodenzimetar

"

1

 

 

16.

 

Šema mlekomera, vage i protočnog merača

"

3

 

 

17.

 

Šema pesterizatora

"

3

 

 

18.

 

Šema sterilizatora

"

1

 

 

19.

 

Šema preseka separatora i klasifikatora mleka

"

2

 

 

20.

 

Šema preseka homogenizatora

"

1

 

 

21.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje evaporiranog i kondenzovanog mleka

"

2

 

 

22.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje sterilizovanog mleka

"

1

 

 

23.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje mleka u prahu

"

1

 

 

24.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje sireva (mekih, polutvrdih i tvrdih)

"

3

 

 

25.

 

Šema uređaja za soljenje, zrenje, zaštitu i pripremu sireva za tržište

"

4

 

 

26.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje topljenih sireva

"

2

 

 

27.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje: kazeina, laktoze i ostalih mlečnih proizvoda

"

5

 

 

28.

 

Šema tehnološkog procesa za proizvodnju fermentnih proizvoda jogurta, kiselog mleka, acidofilnog mleka i kefira

kom.

1

 

 

29.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje konzumne pavlake

"

1

 

 

30.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje maslaca

"

1

 

 

31.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje sladoleda

"

1

 

 

32.

 

Šema klasifikacije sireva

"

1

 

 

33.

 

Tabela hemijskog sastava surutke

"

1

 

 

34.

 

Šema tehnološkog procesa proizvodnje kajmaka

"

1

 

 

 

 

Zbirke

 

 

 

 

35.

 

Uzorak mleka u prahu

zb.

1

 

 

36.

 

Uzorci ambalaže za proizvode od mleka

"

1

 

 

37.

 

Histološki preparati tkiva

"

1

 

 

38.

 

Sita

"

1

 

 

39.

 

Aparat za određivanje režima kretanja

"

1

 

 

 

Praktična nastava

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar

Nastavna sredstva

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta hemija.

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Oprema za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu

kompl.

(15)

6

 

1a.

 

Rashladni uređaj

kom.

(1)

1

 

2.

 

Mašina za mužu

"

 

2

 

3.

 

Kante za transport mleka

"

(5)

5

 

4.

 

Cisterne i vozila za mleko

"

 

2

 

5.

 

Uređaj za unutrašnji transport mleka

"

 

1

 

6.

 

Mlekomer, vaga i protočni merač

"

(1)

3

 

7.

 

Tunelske i rotacione mašine za pranje kanti

"

 

2

 

8.

 

Pasterizator

"

(1)

1

 

9.

 

Separator

"

 

1

 

10.

 

Klasifikator

"

 

1

 

11.

 

Hemogenizator

kom.

 

1

 

12.

 

Tehnološka linija za proizvodnju evaporiranog i kondenzovanog mleka

"

 

1

 

13.

 

Tehnološka linija za proizvodnju pasterizovanog i sterilizovanog mleka

"

 

1

 

14.

 

Tehnološka linija za proizvodnju mleka

"

 

1

 

15.

 

Tehnološka linija za proizvodnju mekih, polutvrdih i tvrdih sireva

"

 

1

 

16.

 

Tehnološka linija za soljenje i zrenje sireva

"

 

1

 

17.

 

Tehnološka linija za proizvodnju topljenih sireva

"

 

1

 

18.

 

Tehnološka linija za proizvodnju kareina, laktoze i ostalih mlečnih proizvoda

"

 

1

 

19.

 

Tehnološka linija za proizvodnju jogurta, kiselog mleka i kefira

"

 

1

 

20.

 

Tehnološka linija za proizvodnju mleka u prahu

kom.

 

1

 

21.

 

Tehnološka linija za proizvodnju konzumne pavlake

"

 

1

 

22.

 

Tehnološka linija za proizvodnju maslaca

"

 

1

 

23.

 

Tehnološka linija za proizvodnju sladoleda

"

 

1

 

24.

 

Tehnološka linija za proizvodnju kajmaka

"

 

1

 

25.

 

Centrifuga za određivanje masnoće mleka

"

(1)

1

 

26.

 

Ph metar

"

(1)

1

 

27.

 

Vodeno kupatilo

"

(1)

1

 

28.

 

Autoklav

"

(1)

1

 

29.

 

Kohov lonac

"

(1)

1

 

30.

 

Uređaj za određivanje režima kretanja

"

(1)

1

 

31.

 

Sito

"

(1)

1

 

32.

 

Pribor za uzimanje uzoraka mleka

"

(1)

1

 

33.

 

Laktodenzimetar

"

(1)

 

 

34.

 

Manometri

"

1

 

 

35.

 

Instrumenti za merenje protoka mleka

kompl.

2

 

 

36.

 

Termometri

"

1

 

 

37.

 

Cevna armatura

"

1

 

 

38.

 

Crpke

"

1

 

 

39.

 

Ventilatori

"

1

 

 

40.

 

Kompresori

"

1

 

 

41.

 

Mešalice za tečnost

"

1

 

 

42.

 

Filteri

kompl.

1

 

 

43.

 

Nivometri

"

1

 

 

44.

 

Ukuvači

"

1

 

 

45.

 

Laboratorijska sušnica

"

1

 

 

46.

 

Elementi automatske regulacije uređaja

"

1

 

 

 

5. Obrazovni profil: PROIZVOĐAČ PREHRAMBENIH PROIZVODA (III STEPEN STRUČNE SPREME)

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolija

 

 

 

1.

 

Osnovni sastojci namirnica

kom.

1

 

2.

 

Tabela hem. sastava nam. porekla

"

1

 

3.

 

Tabela hem. sastava nam. bilj. životinj. porekla

"

1

 

4.

 

Namirnice biljnog i životinjskog porekla

"

1

 

5.

 

Zastupljenost pojedinih grupa namirnica u ishrani ljudi

"

1

 

6.

 

Šematski prikaz prečišćavanja otpadnih voda

"

1

 

7.

 

Šema omekšavanja vode pomoću kreča

"

1

 

8.

 

Šema omekšavanja vode izmenjivačima jona

"

1

 

9.

 

Aditivi u prehrambenoj industriji

"

1

 

10.

 

Šematski prikaz ambalaže

"

1

 

11.

 

Uzroci kvarenja namirnica

"

1

 

12.

 

Šematski prikaz skladišta za čuvanje namirnica

"

1

 

13.

 

Šema kontrole temperat. pritiska relativne vlažnosti vazduha u skladištima

"

1

 

14.

 

Metode konzerviranja namirnica

"

1

 

15.

 

Kafe i začini

"

1

 

16.

 

Aparati za pasterizaciju - šema

"

1

 

17.

 

Aparati za sterilizaciju - šema

"

1

 

18.

 

Aparati za smrzavanje - šema

"

1

 

19.

 

Šeme raznih tipova sušnica

kom.

1

 

20.

 

Šeme ukuvača i otparnih stanica

"

1

 

21.

 

Sirovine za proizvodnju dečje hrane

"

1

 

22.

 

Šema tehnološkog procesa prerade kukuruza u skrob

"

1

 

23.

 

Šema tehnološkog procesa prerade suncokreta i soje u ulje

"

1

 

24.

 

Šema tehnološkog postupka prerade šećerne repe u šećer

"

5

 

25.

 

Šema tehnološkog procesa za proizvodnju bombona

"

1

 

26.

 

Šema dobijanja kakaovca

"

1

 

27.

 

Šema proizvodnje čokolade

"

1

 

28.

 

Fotografije raznih kakao i bombonskih proizvoda

"

1

 

29.

 

Šema tehnološkog procesa za proizvod. čajnog peciva

"

1

 

30.

 

Šema tehnološkog procesa za proizvodnju medenjaka

"

1

 

31.

 

Šema za proizvodnju krekera

"

1

 

32.

 

Šema tehnol. procesa za proizvodnju makarona

"

1

 

33.

 

Šema tehnol. procesa za proizvodnju flipsa

"

1

 

34.

 

Anatomska građa voća i povrća

"

1

 

35.

 

Sorte pojedinih vrsta voća i povrća

"

1

 

36.

 

Tabela hemijskog sastava voća i povrća

"

1

 

37.

 

Hemijska sredstva za konzervisanje

"

1

 

38.

 

Šema pektinometra po Šulcu

"

1

 

39.

 

Prikaz metoda konzervisanja

"

1

 

40.

 

Šematski prikaz teh. procesa proizvodnje voćne kaše

"

1

 

41.

 

Šematski prikaz teh. procesa proizvodnje sirovog voćnog soka

"

1

 

42.

 

Šematski prikaz tehnol. procesa proizvodnje kompota

"

1

 

43.

 

Šematski prikaz teh. procesa proizvodnje džema

"

1

 

44.

 

Šematski prikaz teh. procesa proizvod. smrznutog voća i voća

kom.

1

 

45.

 

Šematski prikaz osnovnih sredstava za proizvodnju bezalkoholnih pića

"

1

 

46.

 

Šema sudova za vrenje

"

1

 

47.

 

Šema uređaja za punjenje CO2

"

1

 

48.

 

Tabela hemijskog sastava melase

"

1

 

49.

 

Šema dobijanja apsolutnog alkohola

"

1

 

50.

 

Šema dobijanja pekarskog kvasca

"

1

 

51.

 

Tehnološka šema proizvodnje slada

"

1

 

52.

 

Tehnološka šema proizvodnje piva

"

1

 

53.

 

Tehnološka šema proizvodnje jakih pića

"

1

 

54.

 

Tabela hemijskog sastava i kalorične vrednosti jela

"

1

 

 

 

Zbirka

 

 

 

55.

 

Uzorci aditiva

 

 

 

56.

 

Uzorci ambalaže

 

 

 

57.

 

Uzorci zrna žitarica

 

 

 

58.

 

Uzorci uljarica

 

 

 

59.

 

Uzorci brašna

 

 

 

60.

 

Uzorci kafe

 

 

 

61.

 

Uzorci začina

 

 

 

62.

 

Uzorci hmelja

 

 

 

 

Praktična nastava

Normativ školskog prostora i opreme je identičan za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila mesar.

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta hemija.

1

 

2

3

4

 5 

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

1.

 

Oprema za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu

kompl.

1

 

2.

 

Refraktometar

kom.

1

 

3.

 

Aparat za estrakciju po Soksletu

"

2

 

4.

 

Aparat za određivanje azota

"

2

 

5.

 

Aparat za poprečno rasecanje zrna žitarica

"

1

 

6.

 

Šoperova vaga

"

1

 

7.

 

Autoklav

kom.

1

 

8.

 

Sterilizator

"

1

 

9.

 

Uređaj za zamrzavanje hrane

"

1

 

10.

 

Tehn. linija za prženje i pakovanje kafe

"

 

(1)

11.

 

Tehn. linija za proizvod. gotovih jela

"

 

(1)

12.

 

Teh. linija za preradu kukuruza

"

 

(1)

13.

 

Teh. linija za skladištenje sirovina i gotovih proizvoda

"

 

(1)

14.

 

Tehnološka linija za proizvodnju ulja

"

 

(1)

15.

 

Tehnol. linija za proizvodnju šećera

"

 

(1)

16.

 

Tehnol. linija za proizvodnju bombona

"

 

(1)

17.

 

Tehnol. linija za proizvodnju čokolade

"

 

(1)

18.

 

Tehnol. linija za proizvodnju keksa

 

 

(1)

19.

 

Mikroskop

"

5

 

20.

 

Alkoholimetar

"

3

 

21.

 

Centrifuga po Gerberu

"

1

 

22.

 

Separetor

"

 

(1)

23.

 

Laboratorijska sušnica

 

1

 

24.

 

Tehnol. linija za proizvodnju alkohola, kvasca i kiseline

"

 

(1)

25.

 

Manometar

"

1

 

26.

 

Instrumenti za merenje protoka

"

2

 

27.

 

Termometri

"

2

 

28.

 

Vlagometri

"

1

 

29.

 

Cevna armatura

kompl.

1

 

30.

 

Crpke, ventilatori i kompresori

"

3

 

31.

 

Mešalice

"

1

 

32.

 

Sita

"

1

 

33.

 

Nivometri

"

1

 

34.

 

Industrijska sušilica

"

1

 

35.

 

Ukuvači

"

1

 

36.

 

Elementi automatske regulacije uređaja

"

1

 

37.

 

Butermetar za mleko

"

1

 

38.

 

Piknometar

"

1

 

39.

 

Laktodenzimetar

"

1

 

40.

 

Aparatura određivanja režima kretanja

"

1

 

 

6. Obrazovni profil: PRERAĐIVAČ DUVANA

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: Mesar

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

1.

 

Građa duvana

kom.

1

 

2.

 

Tehnologija i tehnika sušenja duvana

kompl.

1

 

3.

 

Načini sušenja duvana

"

1

 

4.

 

Čuvanje i obrada osušenog duvana

"

1

 

5.

 

Magacinska obrada duvana

"

1

 

6.

 

Organizacija sređivanja duvana

"

1

 

7.

 

Tipovi cigareta u svetu i kod nas

"

1

 

8.

 

Sortiranje i razvrstavanje duvana

"

1

 

9.

 

Rezanje duvana

"

1

 

10.

 

Izrada cigareta

"

1

 

11.

 

Ponavljanje cigareta

"

1

 

 

Praktična nastava

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila mesar

Nastavna sredstva

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta hemija

1

 

2

3

4

 5 

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

1.

 

Razni tipovi sušnica za duvan

kompl.

 

1

2.

 

Kada za vlaženje duvana

"

 

1

3.

 

Vakuum komore za vlaženje duvana

"

 

1

4.

 

Fermentacione komore

"

 

1

5.

 

Tehnološka laboratorija

"

 

1

6.

 

Uređaji za kondicioniranje vazduha

"

 

1

7.

 

Mašine za kaboširanje i ižiljavanje duvana

"

 

1

8.

 

Aparati za izradu cigareta

"

 

1

9.

 

Mašine za pakovanje cigareta

"

 

1

 

7. Obrazovni profil: PREHRAMBENI TEHNIČAR

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

 

1.

 

Šematski prikazi grupa životnih namirnica

garn.

1

 

 

2.

 

Tabele zastupljenosti hranljivih materija u živ. nam.

"

1

 

 

3.

 

Šematski prikazi iz tehn. vode

"

1

 

 

4.

 

Fotografija aditiva

"

1

 

 

5.

 

Uticaj sredstava za zaštitu bilja na prehr. proizvode

"

1

 

 

6.

 

Šeme i fotografije ambalaže

"

1

 

 

7.

 

Fotografije raznih žitarica

"

1

 

 

8.

 

Šeme skladišta žitarica

"

1

 

 

9.

 

Fotografija proizvoda mlevenja zrna žita

"

1

 

 

10.

 

Šeme tehnoloških operacija pripreme žita za mlevenje

"

1

 

 

11.

 

Dijagrami mlevenja žita

"

1

 

 

12.

 

Šeme mlinskih valjaka

"

1

 

 

13.

 

Šeme tehn. linije za proizvodnju hleba i peciva

"

1

 

 

14.

 

Šema tehnološke linije za proizvodnju testenina

"

1

 

 

15.

 

Tehnološke šeme za proizvodnju šećera

"

1

 

 

16.

 

Tehnološke šeme za proizvodnju skroba iz kukuruza

"

1

 

 

17.

 

Šema tehnološke linije za proizvodnju bombona

"

1

 

 

18.

 

Šema tehnološke linije za preradu kakaovca

"

1

 

 

19.

 

Šema tehnološke linije za proizvodnju čokolade

"

1

 

 

20.

 

Šema tehnološke linije za proizvodnju keksa, vafla i srodnih proizvoda

"

1

 

 

21.

 

Tablice hemijskog sastava i osobina mleka

"

1

 

 

22.

 

Šema uređaja za pasterizaciju mleka

"

1

 

 

23.

 

Šema uređaja za sterilizaciju mleka

"

1

 

 

24.

 

Šema uređaja za fermentaciju mleka

garn.

1

 

 

25.

 

Šema tehnološke linije za proizvodnju pavlake i sladoleda i ostalih mlečnih proizvoda

"

1

 

 

26.

 

Šema tehnološke linije za klanje stoke

"

1

 

 

27.

 

Fotografije operacija na liniji klanja

"

1

 

 

28.

 

Fotografija uređaja za konzervisanje mesa

"

1

 

 

29.

 

Fotografija kategorizacije i presecanje mesa

"

1

 

 

30.

 

Fotografije vrsta kobasica i suhomesnatih proizvoda

"

1

 

 

31.

 

Šema tehnološke linije za proizvodnju konzervi

"

1

 

 

32.

 

Fotografije uljarica

"

1

 

 

33.

 

Hemijski sastav pojedinih uljarica

"

1

 

 

34.

 

Šeme tehnoloških postupaka proizvodnje ulja

"

1

 

 

35.

 

Šeme tehnoloških postupaka prerade voća i povrća

"

1

 

 

36.

 

Šema pripreme sirovina u tehnologiji vrenja

"

1

 

 

37.

 

Šema proizvodnje pekarskog kvasca

"

1

 

 

 

 

Zbirka

 

 

 

 

38.

 

Uzorci pomoćnih sirovina

 

1

 

 

39.

 

Uzorci ambalaže

 

1

 

 

40.

 

Uzorci gotovih proizvoda

 

1

 

 

 

ISPITIVANJE ŽIVOTNIH NAMIRNICA

Normativ školskog prostora i opreme identičan je normativu za ovaj predmet koji je naveden kod obrazovnog profila: tehničar za biotehnologiju.

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Mikroskop

kom.

3

 

 

2.

 

Polarimetar

"

2

 

 

3.

 

Analitička vaga

"

1

 

 

4.

 

Alkoholimetar

"

1

 

 

5.

 

Garnitura areometara

"

1

 

 

6.

 

Peć za žarenje

"

1

 

 

7.

 

Sušnica

"

1

 

 

8.

 

Vodeno kupatilo

"

2

 

 

9.

 

Peščano kupatilo

kom.

1

 

 

10.

 

Refraktometar

"

1

 

 

11.

 

Petrijeve šolje

"

20

 

 

12.

 

Sahatna stakla različitih veličina

"

20

 

 

13.

 

Normalni sudovi različitih zapremina

"

20

 

 

14.

 

Aparati za eksprakciju po Soksletu

"

4

 

 

15.

 

Libigovi hladnjaci

"

4

 

 

16.

 

Bakteriološke igle

"

20

 

 

17.

 

Erenmajeri sa brušenim zapušačem

"

10

 

 

18.

 

Porcelanske šolje

"

10

 

 

19.

 

Univerzalni gvozdeni stativi

"

15

 

 

20.

 

Gvozdeni tronošci

"

15

 

 

21.

 

Viskozimetar po Engleru

"

1

 

 

22.

 

Špric boce

"

15

 

 

 

 

Dijapozitivi i grafofolije

 

 

 

 

23.

 

Mikrobiološka kontrola vode

"

1

 

 

24.

 

Mikrobiološka kontrola opreme i ambalaže

"

1

 

 

25.

 

Analiza konditorskih proizvoda

"

1

 

 

26.

 

Analiza šećera

"

1

 

 

27.

 

Analiza mlečnih proizvoda

"

1

 

 

28.

 

Analiza prerađevina od mesa

"

1

 

 

29.

 

Analiza masti i ulja

"

1

 

 

30.

 

Analiza proizvoda od voća i povrća

"

1

 

 

31.

 

Analiza pekarskog kvasca

"

1

 

 

 

Praktična nastava

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila - mesar.

Nastavna sredstva

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta - hemija

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Oprema za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu

kompl.

1

 

 

2.

 

Instrumenti za određivanje tehn. svojstava vode

kom.

1

 

 

3.

 

Šoperova vaga

"

1

 

 

4.

 

Labor vaga

kom.

2

 

 

5.

 

Instrumenti za brzo određivanje vlage

"

1

 

 

6.

 

Laboratorijska sušnica

"

1

 

 

7.

 

Mesilice

"

1

 

 

8.

 

Kotao za proizvodnju pare

"

1

 

 

9.

 

Ukuvači (otvoren i zatvoren)

"

2

 

 

10.

 

Kristalizatori

"

1

 

 

11.

 

Instrumenti za određivanje vlažnosti vazduha

"

1

 

 

12.

 

Oprema i pribor za mikrobiološku laboratoriju

"

1

 

 

13.

 

Skladištenje i klasiranje sirovina

"

1

 

 

14.

 

Refraktometar

"

1

 

 

15.

 

Polarimetar

"

1

 

 

16.

 

Burdonov manometar

"

1

 

 

17.

 

Barometar

"

1

 

 

18.

 

U manometri

"

5

 

 

19.

 

Pijezometarske cevi

"

2

 

 

20.

 

Hronometar

"

2

 

 

21.

 

Rotometar

"

1

 

 

22.

 

Gasni sat

"

1

 

 

23.

 

Prigušna ploča

"

1

 

 

24.

 

Aparatura režima strujanja fluida

"

1

 

 

25.

 

Crpke (centrifugalna, rotaciona, klipna)

"

2

 

 

26.

 

Cevovodi

"

1

 

 

27.

 

Termometri

"

3

 

 

28.

 

Kotao za proizvodnju pare

"

1

 

 

29.

 

Ukuvači (otvoreni i zatvoreni)

"

2

 

 

30.

 

Kristalizatori

"

1

 

 

31.

 

Instrumenti za određivanje relativne vlažnosti vazduha

"

1

 

 

32.

 

Uređaj za destilaciju

"

1

 

 

33.

 

Uređaj za rektifikaciju

"

1

 

 

34.

 

Uređaj za apsorpciju i adsorpciju

"

1

 

 

35.

 

Uređaj za ekstrakciju

"

1

 

 

36.

 

Demonstraciona tabla za automatsku regulaciju

"

1

 

 

37.

 

Automatsko kolo za regulaciju temperature, vlage, nivoa i protoka

"

1

 

 

NAPOMENA:

Škola (nastavnik) nabavlja potrošni materijal za analize i oglede koji su programom predviđeni.

8. Obrazovni profil: TEHNIČAR ZA PREHRAMBENU BIOTEHNOLOGIJU (IV STEPEN STRUČNE SPREME)

 

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar.

Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

 

1.

 

Šematski prikazi iz tehnologije vode

garn.

1

 

 

2.

 

Uticaj sredstava za zaštitu bilja na prehrambene proizvode

"

1

 

 

3.

 

Fotografije aditiva

"

1

 

 

4.

 

Šeme skladišta

"

1

 

 

5.

 

Šema ili fotografija ambalaže

"

1

 

 

6.

 

Fotografije sredstava za pranje i dezinfekciju

"

1

 

 

7.

 

Tabele ishrane

"

1

 

 

8.

 

Šema tehnoloških postupaka prerade voća i povrća

"

1

 

 

9.

 

Šema tehnoloških postupaka proizvodnje skroba

"

1

 

 

10.

 

Šema tehnoloških postupaka proizvodnje ulja

"

1

 

 

11.

 

Šema tehnoloških postupaka proizvodnje bezalkoholnih pića

"

1

 

 

12.

 

Šema tehnoloških postupaka proizvodnje šećera

"

1

 

 

13.

 

Šema tehnoloških postupaka vrenja

"

1

 

 

14.

 

Šema tehnoloških postupaka proizvodnje žestokih pića

"

1

 

 

 

 

Zbirka

 

 

 

 

15.

 

Uzorci pomoćnih sirovina

zb.

1

 

 

16.

 

Uzorci ambalaže

"

1

 

 

 

ISPITIVANJE ŽIVOTNIH NAMIRNICA

a) Školski prostor

Kabinet - laboratorija za mikrobiologiju

- radni deo 54 m2

- pripremni deo 18 m2

b) Školska oprema

Školska oprema je navedena kod kabineta za hemiju u normativu zajedničkog školskog prostora, opreme i nastavnih sredstava za opšteobrazovne nastavne predmete.

v) Nastavna sredstva

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Orsatov aparat

kom.

1

 

 

2.

 

Aparat za ekstrakciju po Sohletu

"

1

 

 

3.

 

Mikrokjeldal aparat

kom.

1

 

 

4.

 

Aparat za određivanje azota po Kjeldalu

"

7

 

 

5.

 

Boce štrcaljke

"

20

 

 

6.

 

Libigov hladnjak

"

1

 

 

7.

 

Levak za kvantitavno odvajanje

"

5

 

 

8.

 

Cilindri za odmeravanje raznih zapremina

"

20

 

 

9.

 

Posudice za merenje

"

20

 

 

10.

 

Pipete raznih zapremina

"

20

 

 

11.

 

Piknometar

"

15

 

 

12.

 

Normalni sudovi različitih zapremina

"

50

 

 

13.

 

Čaše različitih veličina

"

30

 

 

14.

 

Erlenmajeri različitih veličina

"

50

 

 

15.

 

Tiglovi za žarenje

"

30

 

 

16.

 

Eksikator

"

5

 

 

17.

 

Sahatna stakla različitog prečnika

"

30

 

 

18.

 

Petrijeva šolja

"

100

 

 

19.

 

Bakteriološke epruvete

"

100

 

 

20.

 

Automatske birete

"

30

 

 

21.

 

Povratni hladnjaci dužine 35-40 cm

"

5

 

 

22.

 

Levak za kapanje

"

5

 

 

23.

 

Boca za vakum filtriranje

"

5

 

 

24.

 

Guč B-4

"

5

 

 

25.

 

Erleimajeri sa brušenim zapušačem

"

30

 

 

26.

 

Porcelanske šolje za uparavanje

"

5

 

 

27.

 

Kotao za proizvodnju vodene pare

"

3

 

 

28.

 

Univerzalni gvozdeni stativi

"

15

 

 

29.

 

Tronošci gvozdeni

"

15

 

 

30.

 

Električna vaga

"

1

 

 

31.

 

Viskozimetar po Engleru

"

1

 

 

32.

 

Mikroskop

"

3

 

 

33.

 

Alkoholimetar

"

2

 

 

34.

 

Saharimetar

"

2

 

 

35.

 

Garnitura areometara

gar.

1

 

 

36.

 

Maligana ebulioskop

kom.

1

 

 

37.

 

Vakum pumpa

"

2

 

 

38.

 

Barometar

"

1

 

 

39.

 

Termometri

"

5

 

 

40.

 

Laboratorijska peć za žarenje

"

1

 

 

41.

 

Vazdušni hladnjaci

"

16

 

 

42.

 

Polarimetar

"

1

 

 

43.

 

Vodeno kupatilo

"

2

 

 

44.

 

Peščano kupatilo

"

1

 

 

45.

 

Nuč

kom.

4

 

 

46.

 

Refraktometar

"

1

 

 

47.

 

Balon sa okruglim dnom

"

16

 

 

48.

 

Aparatura za omekšavanje vode menjačima jona

"

1

 

 

 

 

Dijapozitivi ili grafofolije

 

 

 

 

49.

 

Mikrobiološka kontrola vode

garn.

1

 

 

50.

 

Analiza gasova

"

1

 

 

51.

 

Analize šećera

"

1

 

 

52.

 

Analize skroba

"

1

 

 

53.

 

Analize semena uljarica, ulja i masti

"

1

 

 

54.

 

Analize kvasca i alkohola

"

1

 

 

55.

 

Analize sirovina za proizvodnju piva

"

1

 

 

56.

 

Analize vina i žestokih pića

"

1

 

 

57.

 

Analize organskih kiselina

"

1

 

 

58.

 

Mikrobiološka kontrola opreme i ambalaže

"

1

 

 

 

Praktična nastava

Normativ školskog prostora i opreme je identičan normativu za ovaj predmet koji je dat kod obrazovnog profila: mesar

Nastavna sredstva

Nastavna sredstva za realizaciju programa I razreda predviđena su kod predmeta hemija.

1

 

2

3

4

 5 

 6 

 

 

Uređaji, aparati, instrumenti i pribor

 

 

 

 

1.

 

Oprema za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu

kompl.

 

1

 

1a.

 

Tehnološka linija za pripremu vode

kom.

 

1

 

2.

 

Instrumenti za određivanje tehnoloških svojstava vode

"

(3)

3

 

3.

 

Laboratorijski pribor i oprema za određivanje pesticida i aditiva u proizvodima

"

(5)

5

 

4.

 

Šoperova vaga

"

(2)

2

 

5.

 

Laboratorijska sušnica

"

(1)

1

 

6.

 

Instrumenti za brzo određivanje sadržaja vlage

"

(2)

2

 

7.

 

Tehnološka linija za skladištenje sirovina i gotovih proizvoda

"

 

1

 

8.

 

Uređaj za automatsko pranje ambalaže

"

 

1

 

9.

 

Uređaj za proizvodnju ambalaže

"

 

1

 

10.

 

Tehnološka linija za punjenje ambalaže

"

 

4

 

11.

 

Tehnološke linije za konzervisanje voća

kom.

 

3

 

12.

 

Tehnološke linije za konzervisanje povrća

"

 

3

 

13.

 

Tehnološke linije za proizvodnju skroba

"

 

3

 

14.

 

Tehnološke linije za proizvodnju ulja i margarina

"

 

1

 

15.

 

Tehnološke linije za proizvodnju bezalkoholnih pića

"

 

3

 

16.

 

Instrumenti za merenje pritiska

kompl.

1

 

 

17.

 

Instrumenti za merenje temperature

"

1

 

 

18.

 

Instrumenti za merenje protoka

"

2

 

 

19.

 

Instrumenti za merenje nivoa tečnosti

"

1

 

 

20.

 

Sto za baždarenje instrumenata

"

1

 

 

21.

 

Crpke

"

1

 

 

22.

 

Ventilatori

"

1

 

 

23.

 

Kompresori

"

1

 

 

24.

 

Cevovodi i armature

"

1

 

 

25.

 

Sita

"

1

 

 

26.

 

Mlinovi

"

1

 

 

27.

 

Mešalice

"

1

 

 

28.

 

Filtri

"

1

 

 

29.

 

Aparati za određivanje režima kretanja

"

1

 

 

30.

 

Tehnološka linija za proizvodnju šećera

kom.

 

1

 

31.

 

Tehnološke linije za proizvodnju kvasca i alkohola

"

 

2

 

32.

 

Tehnološka linija za proizvodnju kiselina

"

 

1

 

33.

 

Tehnološka linija za proizvodnju piva

"

 

1

 

34.

 

Tehnološka linija za proizvodnju vina

"

 

2

 

35.

 

Ukuvači, izmenjivači toplote

kompl.

1

 

 

36.

 

Kristalizatori

"

1

 

 

37.

 

Industrijska sušnica

"

1

 

 

38.

 

Uređaji za destilaciju

"

1

 

 

39.

 

Uređaji za rektifikaciju

"

1

 

 

40.

 

Uređaji za apsorpciju i adsoprciju

"

1

 

 

41.

 

Uređaji za ekstrakciju

"

1

 

 

42.

 

Demonstraciona tabla zatvorenog kola automatske regulacije

"

1

 

 

43.

 

Elementi automatske regulacije uređaja

"

2

 

 

44.

 

Automatsko kolo za regulaciju temperature i vlage, nivoa i protoka

"

1