PRAVILNIK

O DOZVOLAMA, OVLAŠĆENJIMA I CENTRIMA ZA OBUKU PILOTA AVIONA
(YU-JAR-FCL 1)

("Sl. glasnik RS", br. 45/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju uslovi i način sticanja, izdavanja, obnavljanja i produžavanja dozvola i ovlašćenja pilota aviona, programi za stručnu obuku, proveru i utvrđivanje stručne obučenosti, kao i uslovi koje moraju da ispune pravna lica koja obavljaju stručnu obuku pilota aviona.

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) Zajedničke vazduhoplovne vlasti (Joint Aviation Authorities - JAA) - pridruženi organ Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference - ECAC)koji je sastavljen od predstavnika civilnih vazduhoplovnih vlasti država članica;

2) država članica JAA (JAA Member State) - država koja je potpisala Aranžmane o izradi, prihvatanju i primeni zajedničkih vazduhoplovnih zahteva (Joint Aviation Requirements)zaključene na Kipru, 11. septembra 1990. godine;

3) Zajednički vazduhoplovni zahtevi koji regulišu izdavanje dozvola vazduhoplovnom osoblju (Joint Aviation Requirements - Flight Crew Licencing - JAR FCL) - zbirka vazduhoplovnih zahteva kojima se određuju uslovi i način sticanja, izdavanja, obnavljanja i produžavanja dozvola i ovlašćenja. JAR FCL 1 sadrži zahteve za izdavanje dozvola pilotima aviona;

4) nadležni organ (Authority) - u Srbiji i Crnoj Gori je Direktorat civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore (u daljem tekstu: Direktorat);

5) dozvola pilota aviona (Pilot Licence - Airplane) - isprava kojom se potvrđuje da je imalac dozvole obučen da obavlja poslove pilota aviona;

6) organizacija za letačku obuku (Flight Training Organisation) - je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja u cilju sticanja dozvola i ovlašćenja.

7) organizacija za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (Type Rating Training Organisation - TRTO) - je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu vazduhoplova;

8) organizacija registrovana za sportsko i amatersko letenje (Registrated Facility - RF) - je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke za sticanje dozvola privatnog pilota aviona, odnosno helikoptera, pilota jedrilice, pilota slobodnog balona i pilota vazduhoplova posebne kategorije, kao i odgovarajućih ovlašćenja.

Član 3

Dozvole i ovlašćenja pilota aviona se stiču, produžavaju ili obnavljaju u skladu sa odredbama ovog pravilnika i Uputstvom o načinu sprovođenja stručnih provera.

Uslovi i načini sticanja, izdavanja, obnavljanja i produžavanja dozvola i ovlašćenja pilota aviona dati su u Prilogu (YU - JAR FCL 1) koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Stručnu obuku pilota aviona mogu obavljati organizacije za letačku obuku (FTO), organizacije za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (TRTO) i organizacije registrovane za sportsko i amatersko letenje (RF) koje ispunjavaju uslove propisane u Prilogu (YU-JAR-FCL 1.055) i koje su ovlašćene od strane Direktorata.

Član 5

Stručna obuka za sticanje dozvola i ovlašćenja obavlja se prema zahtevima datim u JAR-FCL 1.

Organizacije iz člana 4. ovog pravilnika dužne su da svoje programe obuke usklade sa zahtevima JAR-FCL 1.

Za izmenu i dopunu odobrenog programa obuke potrebna je saglasnost Direktorata.

Član 6

U slučaju nesaglasnosti u pogledu tumačenja odredaba ovog pravilnika merodavan je originalni tekst JAR-FCL 1 na engleskom jeziku.

Član 7

Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o dozvolama letačkog osoblja ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 30/2005) i Pravilnika o uslovima koje mora da ispunjava centar za obuku letačkog osoblja ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 37/2005) koje se odnose na materiju regulisanu ovim pravilnikom.

Dozvole i ovlašćenja pilota aviona, kao i uverenja o osposobljenosti centara za obuku letačkog osoblja koja su izdata do početka primene ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden, odnosno do sticanja dozvole, ovlašćenja ili uverenja na osnovu ovog pravilnika.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 31. decembra 2006. godine.

 

Prilog

 

YU JAR-FCL 1

 

DEO 1 - ZAHTEVI

1. OPŠTE

Ova sekcija sadrži Zahteve, vezane za Dozvole letačkog osoblja.

2. PRIKAZ

2.1. Svaka stranica označena je datumom izdavanja i brojem izmene

2.2. Podnaslovi su štampani italikom.

2.3. Novi, izmenjeni i ispravljeni tekstovi će biti uokvireni masnim zagradama do naredne izmene

YU JAR-FCL 1.001 Definicije i skraćenice
(vidi IEM FCL 1.001)

Kategorije (vazduhoplova):

Razvrstavanje vazduhoplova prema njihovim osnovnim karakteristikama, npr. avion, helikopter, jedrilica, slobodni balon.

Zamena (dozvole):

Izdavanje YU JAR-FCL dozvole na osnovu dozvole koja je izdata od strane države koja nije članica JAA.

Kopilot:

Kopilot je pilot koji vrši poslove vezane za upravljane avionom, različite od poslova zapovednika aviona, na vazduhoplovima koji zahtevaju više od jednog pilota a prema listi tipova aviona (vidi Dodatak YU JAR-FCL 1.220) ili prema uverenju o tipu aviona, ili prema propisu koji reguliše zahteve za pojedine vrste letova, ali isključujući pilota koji se nalazi u avionu jedino u cilju školovanja za dozvolu ili ovlašćenje.

Vreme obuke sa instruktorom:

Vreme letenja u vazduhu ili vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji tokom kojeg osoba prima letačke instrukcije od strane ovlašćenog instruktora.

Inženjer letač:

Inženjer letač je osoba koja ispunjava zahteve iz YU JAR-FCL (takođe u Delu 2).

Vreme letenja:

Ukupno vreme računajući od trenutka prvog pokreta vazduhoplova u svrhu poletanja, do trenutka potpunog zaustavljanja vazduhoplova na kraju leta.

Instrumentalni nalet:

Vreme letenja po instrumentima vazduhoplovom ili na uređaju za simuliranje leta.

Vreme letenja po instrumentima vazduhoplovom:

Vreme letenja tokom kojeg pilot upravlja vazduhoplovom isključivo po instrumentima.

Vreme letenja na uređaju za simuliranje leta:

Vreme tokom kojeg pilot dobija obuku u simuliranom letu po instrumentima na uređaju za simuliranje leta (STD).

Saradnja višečlane posade:

Rad letačke posade kao sarađujući tim, koga predvodi zapovednik.

Avioni s više pilota:

Avioni koji imaju odobrenje za letenje s posadom od najmanje dva pilota.

Noć:

Vremenski period između završetka građanskog sumraka i početka građanskog svitanja, ili drugi vremenski period između zalaska i izlaska sunca, koji je propisan od strane ovlašćenog organa vlasti.

Drugi uređaji za obuku:

Sredstva za obuku osim simulatora letenja (FS), uređaja za vežbanje letenja (FTD) ili uređaja za vežbanje letačko-navigacijskih procedura (FNPT), koji omogućavaju obuku tamo gde nije potrebna kompletna pilotska kabina.

Privatni pilot:

Pilot koji poseduje dozvolu koja mu zabranjuje letenje vazduhoplovom u cilju sticanja zarade.

Profesionalni pilot:

Pilot koji poseduje dozvolu koja mu dozvoljava letenje vazduhoplovom u cilju sticanja zarade.

Provere stručnosti:

Provera stručne osposobljenosti u cilju produženja ili obnove ovlašćenja, koja može uključiti i usmeno ispitivanje na zahtev ispitivača.

Ovlašćenje:

Upis u dozvoli koji se odnosi na specijalne uslove, prava ili ograničenja sadržana u dozvoli.

Obnova važnosti (npr. ovlašćenja/odobrenja):

Administrativni postupak kojim se, po isteku važnosti ovlašćenja ili odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, obnavljaju prava, ovlašćenja ili odobrenja za određeni period.

Produženje važnosti (ovlašćenja ili odobrenja):

Administrativni postupak kojim se, u toku važnosti ovlašćenja ili odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, produžavaju prava, ovlašćenja ili odobrenja za određeni period.

Rutni sektor:

Let koji se sastoji od poletanja, odlaska, krstarenja ne kraćeg od 15 minuta, dolaska, prilaza i sletanja.

Avioni s jednim pilotom:

Avioni koji imaju odobrenje da njima upravlja samo jedan pilot.

Provere praktične osposobljenosti:

Provera praktične osposobljenosti je provera osposobljenosti radi izdavanja dozvole ili ovlašćenja koja može uključiti i usmeno ispitivanje na zahtev ispitivača.

Samostalno vreme letenja:

Vreme letenja tokom kojeg je pilot na obuci jedina osoba u avionu.

Učenik zapovednik (SPIC):

Vreme letenja tokom kojeg ovlašćeni instruktor samo nadgleda učenika koji vrši dužnost zapovednika vazduhoplova, a ne utiče ili ne upravlja vazduhoplovom.

Motorna jedrilica (TMG):

Motorna jedrilica je vazduhoplov koji ima integralno ugrađen, neuvlačeći motor i neuvlačeću elisu (plus ona navedena u Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.215), a poseduje uverenje o plovidbenosti koje je izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA.

Ona mora biti sposobna da poleti i penje na sopstveni pogon, a u skladu s njenim priručnikom letenja.

Tip (vazduhoplova):

Svi vazduhoplovi koji imaju isti osnovni dizajn, uključujući sve modifikacije, osim onih koje prouzrokuju izmenu načina upravljanja, letačkih karakteristika ili sastava letačke posade.

Za skraćenice videti IEM FCL 1.001.

YU JAR-FCL 1.005 Primena
(Vidi dodatak YU JAR-FCL 1.005)
(Vidi AMC FCL 1.005 & 1.015)

(a) Opšte

(1) Zahtevi koji su dati u JAR-FCL-u primenjivaće se u svim aranžmanima koji se odnose na obuku, ispitivanje i zahteva za izdavanje dozvola, ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili uverenja, koje vazduhoplovna vlast primi posle 1. januara 2007. godine.

(2) Kad god se dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja pominju u JAR-FCL, to su dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja izdate u skladu sa JAR-FCL-om. U svim drugim slučajevima ti dokumenti se označavaju kao npr. ICAO ili nacionalne dozvole.

(3) Kad god se pomene zemlja članica JAA za namene međusobnog priznavanja dozvola, ovlašćenja, autorizacija, ovlašćenja ili uverenja, to znači punopravna zemlja članica JAA.

(4) Svi uređaji za simuliranje leta koji se pominju u JAR-FCL a koji zamenjuju avion u cilju obuke, moraju biti u skladu sa JAR-STD, a korisnik mora za sprovođenje obuke imati odobrenje shodno YU JAR-FCL od strane vazduhoplovnih vlasti.

(5) Sve što se odnosi na avione, ne odnosi se na mikro lake avione, koji se definišu nacionalnim propisima, osim ako nije drugačije određeno.

(6) Dozvola izdata na osnovu obuke izvršene izvan zemlje članice JAA, osim obuke izvršene u skladu sa YU JAR-FCL 1.055(a)(1), će biti ograničena na vazduhoplov registrovan u zemlji izdavanja dozvole.

(7) Ovlašćenje/a izdato na osnovu obuke izvršene izvan zemlje članice JAA, osim obuke izvršene u skladu sa YU JAR-FCL 1.055(a)(1), će biti ograničeno na vazduhoplov registrovan u zemlji izdavanja dozvole.

(b) Prelazne odredbe

(1) Obuka započeta pre 1. jula 2007. godine u skladu sa nacionalnim propisima, biće prihvaćena u cilju izdavanja dozvola ili ovlašćenja po nacionalnim propisima, pod uslovom da se obuka i ispiti za odgovarajuću dozvolu ili ovlašćenja završi pre 31. decembra 2007. godine.

(2) Dozvole i ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili lekarska uverenja, izdata u skladu sa nacionalnim propisima zemalja članica JAA pre 1. januara 2007. godine ili izdata u skladu sa tačkom (1), ostaće na snazi sa istim pravima, ovlašćenjima i ograničenjima, ukoliko postoje, pod uslovom da posle 31. decembra 2007. godine svi zahtevi za produženje ili obnovu takvih dozvola ili ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili lekarskih uverenja budu u skladu s JAR-FCL, izuzev onih koji su naznačeni u podtački (4).

(3) Imaoci dozvole izdate u skladu sa nacionalnim propisima zemlje članice JAA pre 1. januara 2007. godine, ili u skladu sa tačkom (b)(1), može od države, koja je dozvolu izdala, da zatraži izdavanje dozvole, ekvivalentne dozvoli navedenoj u YU JAR-FCL 1 (avion), a koja proširuje prava na ostale države kao što je opisano u YU JAR-FCL 1.015(a)(1). Za izdavanje takve dozvole, imalac dozvole mora ispuniti uslove propisane u Dodatku 1 na YU JAR-FCL 1.005.

(4) Imaocu dozvole izdate u saglasnosti sa nacionalnim propisima države članice JAA, koji ne ispunjava u potpunosti zahteve iz Sekcije 1 YU JAR-FCL 3 (Medicinski), biće dozvoljeno da nastavi da koristi prava iz nacionalne dozvole koju poseduje.

(c) Kontinuitet rada ispitivača koji poseduju nacionalne autorizacije

Ispitivači koji poseduju nacionalne dozvole a koje su izdate pre dana stupanja na snagu YU JAR-FCL 1 propisa, mogu biti ovlašćeni ispitivači po propisima JAR-FCL, pod uslovom da dokažu znanje propisano u JAR-FCL-u i JAR-OPS-u pred vazduhoplovnom vlašću. Autorizacija će važiti maksimum tri godine. Nakon tog perioda, produženje će biti uslovljeno ispunjenjem zahteva koji su propisani u YU JAR-FCL 1.425(a) i (b).

YU JAR-FCL 1.010 Osnovna prava člana letačke posade

(a) Dozvola i ovlašćenje

(1) Nijedno lice ne sme obavljati dužnosti člana letačke posade u civilnom avionu registrovanom u državi članici JAA ako nema važeću dozvolu i odgovarajuća ovlašćenja u skladu sa zahtevima JAR-FCL, o poslovima koje treba da obavlja ili autorizaciju kako je to naznačeno u YU JAR-FCL 1.085 i/ili 1.230.

Dozvola mora biti izdata od strane:

(I) države članice JAA, ili

(II) neke druge države potpisnice ICAO-a, a da je učinjena važećom u skladu sa JAR-FCL 1.015(b) ili (c).

(2) Pilotima koji poseduju nacionalne dozvole/ovlašćenja/odobrenja za motorne jedrilice, dozvoljeno je upravljanje i motornim jedrilicama u skladu sa nacionalnim propisima.

(3) Pilotima koji poseduju nacionalnu dozvolu pilota aviona sa upisanim ograničenjem, dozvoljeno je upravljanje avionima registrovanim u državi koja je dozvolu izdala, po nacionalnim propisima i unutar vazdušnog prostora te države.

(b) Korišćenje prava

Imalac dozvole, ovlašćenja ili autorizacije ne može koristiti druga prava izuzev onih iz dozvole, ovlašćenja ili odobrenja.

(c) Prigovori, ograničenja

(1) Zemlja članica JAA može u svako doba u skladu sa svojim nacionalnim propisima pokrenuti postupak prigovora, ograničavanja prava, suspendovanja ili povlačenja dozvole, ovlašćenja, odobrenja ili uverenja koje je izdala u skladu sa zahtevima JAR-FCL, ako utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac dozvole nije ispunio ili više ne ispunjava zahteve po YU JAR-FCL ili po nacionalnom zakonu zemlje koja je izdala dozvolu.

(2) Ako zemlja članica JAA utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac YU JAR-FCL dozvole koja je izdata od strane druge države članice JAA nije zadovoljio ili više ne zadovoljava zahteve po YU JAR-FCL ili odgovarajući nacionalni zakon zemlje unutar koje avion leti, zemlja članica JAA će o tome obavestiti zemlju izdavaoca dozvole i Odeljenje za izdavanje dozvola u centrali JAA. U skladu sa svojim nacionalnim zakonom, zemlja članica JAA može obavestiti zemlju izdavaoca dozvole i JAA da, iz napred navedenih razloga, podnosilac zahteva ili imalac dozvole iz razloga sigurnosti ne može upravljati avionom koji je registrovan u toj zemlji ili upravljati bilo kojim avionom unutar vazdušnog prostora te države.

YU JAR-FCL 1.015. Prihvatanje dozvola, ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili uverenja
(Vidi dodatak 1 YU JAR-FCL 1.015)
(Vidi dodatak 2 YU JAR-FCL 1.015)
(Vidi dodatak 3 YU JAR-FCL 1.015)
(Vidi AMS FCL 1.005 & 1.015)

(a) Dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja izdate u državi članici JAA

(1) Uvek kada lice, organizacija ili služba ima dozvolu koja je izdata sa ovlašćenjem, autorizacijom, odobrenjem ili potvrdom od strane vazduhoplovnih vlasti u državi članici JAA, a u saglasnosti sa zahtevima YU JAR-FCL i pratećih procedura, takve dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili potvrde biće prihvaćene bez formalnosti od strane drugih zemalja članica JAA.

(2) Obuka obavljena posle 13. aprila 2005. godine, koja je u saglasnosti sa svim zahtevima YU JAR-FCL i pratećih procedura, biće prihvaćena za izdavanje YU JAR-FCL dozvola i ovlašćenja, pod uslovom da YU JAR-FCL dozvola nije izdata posle 31. decembra 2007. godine.

(b) Dozvole izdate od država nečlanica JAA

(1) Dozvola izdata od strane države nečlanice JAA može biti prihvaćena (validovana) na osnovu diskrecione odluke vazduhoplovnih vlasti u državi članici JAA, za letenje na vazduhoplovu koji je registrovan u toj državi članici JAA, a u skladu sa Dodatkom 1. JAR-FCL 1.015.

(2) Prihvatanje dozvole profesionalnog pilota i pilota aviona sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje ne može trajati duže od godinu dana od dana prihvatanja, pod uslovom da je važeća osnovna dozvola. Svako dalje prihvatanje za letenje na avionu registrovanom u bilo kojoj državi članici JAA biće uslovljeno sporazumom država članica JAA, i prema uslovima koji su u skladu sa JAA. Imalac dozvole koja je prihvaćena od države članice JAA mora ispunjavati zahteve koji su predviđeni u JAR-FCL.

(3) Zahtevi naznačeni u tačkama 1. i 2. neće se primenjivati kada je avion registrovan u državi članici JAA, iznajmljen avioprevoziocu u državi nečlanici JAA, pod uslovom da je država tog avio-prevozioca prihvatila da u toku perioda iznajmljivanja snosi odgovornost da tehnički i/ili operativni nadzor bude u skladu sa JAR-OPS 1.165. Dozvole članova letačke posade avio-prevozioca iz države nečlanice JAA mogu biti prihvaćene na osnovu diskrecione odluke vazduhoplovnih vlasti države članice JAA koja je u pitanju, pod uslovom da se prava iz prihvaćenih letačkih dozvola odnose samo na period najma, i samo na određen avion u određenoj delatnosti gde, direktno ili indirektno, kroz "wet lease" ili drugi komercijalni aranžman, ne pogađa avioprevozioca iz JAA.

(4) U slučaju kada prihvatanje dozvole izdate u zemlji nečlanici JAA zahteva ispunjenje specifičnog posla određenog trajanja u skladu sa Dodatkom 3 JAR-FCL 1.015, vazduhoplovna vlast može prihvatiti takvu dozvolu za taj posao a da nosioc ne ispunjava zahteva iz Dodatka 1 JAR-FCL 1.015.

(c) Zamena dozvole izdate od strane država nečlanica JAA.

(1) Dozvola profesionalnog pilota aviona sa ili bez ovlašćenja za instrumentalno letenje izdata od strane države nečlanice JAA može se zameniti za YU JAR-FCL dozvolu, pod uslovom da postoji sporazum između JAA i države nečlanice. Taj sporazum se mora zasnivati na bazi reciprociteta prihvatanja dozvola, i mora obezbediti ekvivalentan nivo bezbednosti u sprovođenju obuke i testiranja u državi članici i državi nečlanici JAA. Važeći sporazum će se periodično revidirati, prema dogovoru između države nečlanice JAA i članice. Dozvola koja je zamenjena na osnovu takvog sporazuma mora sadržati podatak, koja je to država nečlanica JAA čija je dozvola bila osnov zamene. Druge države članice JAA neće biti u obavezi da prihvate takvu dozvolu.

(2) Dozvola privatnog pilota aviona, profesionalnog pilota ili transportnog pilota izdata prema ICAO Dodatak 1 može se zameniti za YU JAR-FCL dozvolu sa klasom/tipom ovlašćenjem za avione sa jednim pilotom po ispunjenju zahteva propisanih u Dodatku 2 YU JAR-FCL 1.015.

(d) Kada vazduhoplovna vlast izda dozvolu koja odstupa od JAR-FCL, napomena mora biti uneta u dozvolu, u rubrici XIII.

YU JAR-FCL 1.016 Kredit dat imaocima dozvola izdatim u državama nečlanicama JAA

(a) Podnosilac zahteva za izdavanje JAR-FCL dozvole sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, koji ima ekvivalentnu dozvolu izdatu u skladu sa ICAO Annex 1 od strane države nečlanice JAA mora ispuniti sve zahteve JAR-FCL, osim onih koji se odnose na trajanje obuke, broj časova teorijske i praktične obuke, koji mogu biti umanjeni.

Kod određivanja stepena olakšica, vazduhoplovne vlasti mogu da se rukovode preporukom odgovarajućih školskih centara.

(b) Imalac dozvole transportnog pilota aviona, koja je izdata prema ICAO Annex 1 a koji ispunjava zahtev od 1500 sati naleta na avionima sa više pilota u ulozi zapovednika ili kopilota prema dodatku YU JAR-FCL 1.015, može biti oslobođen pohađanja obuke pre teorijskog i praktičnog ispita, ukoliko u dozvoli ima važeće ovlašćenje za tip aviona sa više pilota koji će biti korišćen za praktični ispit.

JAR-FCL 1.017 Autorizacije/Ovlašćenja za posebne poslove

Autorizacije/ovlašćenja za posebne poslove vezane za dozvolu (na primer, vuča jedrilice, akrobatsko letenje, skokovi sa padobranom, itd.) mogu se izdati od strane vazduhoplovnih vlasti u saglasnosti sa zahtevima te države članice JAA, i to samo za korišćenje unutar njenog vazdušnog prostora. Korišćenje takvih autorizacija/ovlašćenja u vazdušnom prostoru druge države članice JAA zahteva prethodni sporazum sa tom državom/državama, izuzev tamo gde postoji bilateralni sporazum.

YU JAR-FCL 1.020 Priznavanje vojne obuke
(Vidi Dodatak YU JAR-FCL 1.005)

Zahtev za priznavanje:

Vojno letačko osoblje koje podnosi zahtev za dozvole i ovlašćenja u skladu sa JAR-FCL, te zahteve podnosi vazduhoplovnoj vlasti države gde obavljaju ili su obavljali vojnu službu. Znanje, iskustvo i praktična osposobljenost, stečeno u vojnoj službi, vazduhoplovne vlasti će priznati shodno odgovarajućim zahtevima o dozvolama i ovlašćenjima iz YU JAR-FCL. Uslovi i način priznavanja vojne obuke moraju biti prijavljeni JAA. Prava iz takvih dozvola biće ograničena na vazduhoplov registrovan u državi koja je dozvolu izdala, sve dok ne budu zadovoljeni zahtevi iz Dodatka 1 -YU JAR-FCL 1.005.

YU JAR-FCL 1.025 Važnost dozvola i ovlašćenja
(vidi YU JAR-FCL 3.105)

(a) Imalac dozvole, neće moći da koristi prava iz bilo koje dozvole ili ovlašćenja koje je izdala država članica JAA ako ne ispunjava odgovarajuće zahteve po JAR-FCL.

(b) Važnost dozvole i produženje ovlašćenja

(1) Važnost dozvole je određena važnošću upisanih ovlašćenja i lekarskog uverenja (vidi YU JAR-FCL 3.105).

(2) Kada izdaje, produžava ili obnavlja ovlašćenje, vazduhoplovna vlast može produžiti važnost ovlašćenja do kraja meseca u kome važnost inače ističe, i taj datum ostaje datum isticanja ovlašćenja.

(c) Dozvola će biti izdata na maksimalni period od 5 godina. Unutar tog perioda od 5 godina dozvola će biti ponovo izdata od strane vazduhoplovnih vlasti:

(1) nakon prvog izdavanja ili obnavljanja ovlašćenja;

(2) kad je u dozvoli popunjena rubrika XII i nema više mesta za upis;

(3) iz bilo kog administrativnog razloga;

(4) po diskrecionom pravu vazduhoplovnih vlasti, kod produženja važnosti ovlašćenja.

Vazduhoplovna vlast će važeća ovlašćenja preneti u novi obrazac dozvole.

Imalac dozvole mora podneti zahtev vazduhoplovnoj vlasti za ponovno izdavanja dozvole.

Zahtev mora da sadrži potrebnu dokumentaciju.

YU JAR-FCL 1.026 Prekid u letenju za pilote koji ne lete u skladu sa JAR-OPS 1

(a) Pilot ne sme upravljati avionom koji prevozi putnike kao zapovednik ili kopilot ako u poslednjih 90 dana nije napravio najmanje 3 poletanja i 3 sletanja kao pilot u avionu istog tipa/klase/ ili na simulatoru letenja tog tipa/klase aviona; i

(b) Imalac dozvole bez važećeg ovlašćenja za instrumentalno letenje ne može u ulozi zapovednik aviona da prevozi putnike noću, osim ako je u prethodnih 90 dana, makar jedno od poletanja i sletanja koje zahteva YU JAR-FCL 1.026(a) izvršio noću.

JAR-FCL 1.030 Uslovi za provere

(a) Ovlašćenje ispitivača.Vazduhoplovna vlast će za ispitivače imenovati i ovlastiti lica sa odgovarajućim kvalifikacijama i integritetom, koja će u njeno ime sprovoditi praktične ispite i provere stručnosti. Minimalne kvalifikacije ispitivača utvrđene su u YU JAR-FCL 1, Poglavlje I. Vazduhoplovna vlast će izdati pismenu autorizaciju ispitivača sa njegovim pravima i dužnostima.

(b) Broj ispitivača.Vazduhoplovna vlast će odrediti potreban broj ispitivača uzimajući u obzir ukupan broj i geografski raspored populacije pilota.

(c) Obaveštenje o ispitivačima

(1) Vazduhoplovna vlast će voditi listu svih ovlašćenih ispitivača sa naznakom za koje poslove su ovlašćeni. Ova lista će biti dostavljena TRTO, FTO i RF unutar države članice JAA. Vazduhoplovna vlast će odrediti na koji način će ispitivači biti raspoređivani na praktične ispite.

(2) Vazduhoplovna vlast će obavestiti svakog kandidata, koji je ispitivač/i određen za sprovođenje praktičnog ispita za izdavanje ATPL(A).

(d) Ispitivači ne mogu proveravati kandidate koje su obučavali za tu dozvolu ili ovlašćenje, osim ako im je to izričito u pisanoj formi odobreno od strane vazduhoplovnih vlasti.

(e) Preduslovi za kandidate koji se podvrgavaju proveri praktične osposobljenosti.

Pre pristupanja proveri praktične osposobljenosti za sticanje dozvole ili ovlašćenja, kandidat mora položiti odgovarajući teorijski deo ispita, s tim što vazduhoplovna vlast može napraviti izuzetke za kandidate koji pohađaju kurs integrisane letačke obuke. Kandidat mora završiti kompletnu teorijsku obuku pre pristupanja proveri praktične osposobljenosti. Organizacija/osoba odgovorna za obuku mora prijaviti kandidata za proveru praktične osposobljenosti, osim u slučaju izdavanja ATPL dozvole.

YU JAR-FCL 1.035 Zdravstvena sposobnost
(Vidi IEM FCL 1.035)

(a) Sposobnost.

Imalac lekarskog uverenja mora biti psihički i fizički sposoban za sigurno korišćenje prava koje mu dozvola daje.

(b) Zahtevi za lekarsko uverenje.

U cilju podnošenja zahteva ili korišćenja prava iz dozvole, podnosilac zahteva ili imalac dozvole mora imati lekarsko uverenje, koje je izdato u skladu sa YU JAR-FCL 3 (Medicinski) i odgovara pravima iz dozvole.

(c) Vazduhoplovno-zdravstvena sposobnost.

Nakon obavljenog zdravstvenog pregleda, kandidat će biti obavešten da li je sposoban, nesposoban ili se mora javiti vazduhoplovnoj vlasti. Ovlašćeni medicinski ispitivač (AME) će obavestiti kandidata o svakom stanju/stanjima (medicinskim, operativnim ili drugim) koje može ograničavati letačku obuku i/ili prava iz bilo koje izdate dozvole.

(d) Ograničenje vezano za višečlanu posadu (OML - samo kod klase 1)

(1) Ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom", se primenjuje kada imalac dozvole profesionalnog pilota aviona ili dozvole transportnog pilota aviona ne zadovoljava u potpunosti zdravstvene zahteve klase 1, ali je unutar prihvatljivog rizika od gubitka sposobnosti u letu. (vidi YU JAR-FCL 3 - medicinski, IEM FCL A, B i C). Ovo ograničenje primenjuje vazduhoplovna vlast kod posade sa više pilota. Ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" može da bude izdato ili povučeno samo od strane vazduhoplovnih vlasti.

(2) Drugi pilot mora biti kvalifikovan za tip aviona, ne sme biti stariji od 60 godina, i ne sme biti predmet OML.

(e) Ograničenje letenja sa drugim pilotom - Safety pilot (OSL - Važi samo za klasu 2).

Drugi pilot (Safety pilot) je pilot koji je kvalifikovan da leti kao zapovednik na klasi/tipu aviona, koji je opremljen sa duplim komandama, a radi preuzimanja upravljanja avionom ako dođe do gubitka sposobnosti u letu pilota sa medicinskim ograničenjem. Ovo ograničenje može da bude izdato ili povučeno samo od strane vazduhoplovnih vlasti.

YU JAR-FCL 1.040 Umanjenje zdravstvene sposobnosti
(Vidi IEM FCL 3.040)

(a) Imaoci lekarskih uverenja neće moći da koriste prava iz svojih dozvola, ovlašćenja ili autorizacija kad god su svesni da postoji umanjenje njihove zdravstvene sposobnosti, koje bi moglo narušiti bezbedno korišćenje tih prava.

(b) Imaoci lekarskih uverenja ne sme da uzimaju bilo sa receptom ili bez recepta, lekove ili medikamente, ili da se podvrgavaju nekim drugim tretmanima, osim ako nisu potpuno sigurni da lek, medikament ili tretman neće imati neke nepovoljne efekte u pogledu njihove sposobnosti da bezbedno izvršavaju svoje dužnosti. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja, treba tražiti savet od AMS, AMC ili AME (Aeromedical Section, Aeromedical Centre, Authorised Medical Examiner). Šira uputstva su data u YU JAR-FCL 3. (Vidi IEM FCL 3.040).

(c) Imaoci lekarskih uverenja će, bez daljeg odlaganja, tražiti uputstva od AMS, AMC ili AME, kad postanu svesni da je neophodno:

(1) smeštaj u bolnicu ili kliniku na duže od 12 časova; ili

(2) hirurška operacija ili drugi invazivni postupak; ili

(3) redovna upotreba lekova; ili

(4) redovno korišćenje korektivnih naočara.

(d) Imaoci lekarskih uverenja koji su doživeli:

(1) značajnu telesnu povredu koja prouzrokuje nesposobnost za vršenje dužnosti člana letačke posade; ili

(2) svaku bolest koja prouzrokuje njegovu nesposobnost da vrši dužnosti člana letačke posade za period od 21 dan ili duže; ili

(3) trudnoću,

će obavestiti u pismenoj formi vazduhoplovnu vlast o takvoj povredi ili trudnoći, odnosno odmah nakon isteka perioda od 21 dan u slučaju bolesti. Smatraće se da je lekarsko uverenje oduzeto nakon pojave takve povrede ili isteka tog perioda bolesti ili potvrde trudnoće, i

(4) U slučaju povrede ili bolesti, suspenzija će biti ukinuta nakon što se imalac podvrgne lekarskom ispitivanju u skladu sa postupcima koji su određeni od strane vazduhoplovne vlasti, i proglasi sposobnim da obavlja dužnost člana letačke posade, ili nakon što vazduhoplovna vlast, pod uslovima koje smatra merodavnim, oslobodi imaoca od obaveze podvrgavanja lekarskom pregledu; i

(5) U slučaju trudnoće, vazduhoplovna vlast može povući suspenziju za period i pod uslovima koje smatra merodavnim. Suspenzija će prestati nakon što se imalac podvrgne propisanom lekarskom pregledu po prestanku trudnoće i nakon što bude proglašen sposobnom da nastavi obavljati dužnosti člana letačke posade.

JAR-FCL 1.045 Posebne okolnosti

(a) Očigledno je da odredbe svih delova JAR-FCL-a ne mogu obuhvatiti svaku moguću situaciju. Kada bi primenom JAR-FCL-a došlo do neodgovarajućih posledica, ili u slučaju kada razvoj novih metoda obuke ili provere ne odgovara zahtevima JAR-FCL, kandidat može tražiti od vazduhoplovnih vlasti da razmotre odgovarajuće izuzeće. To izuzeće se može odobriti jedino pod uslovom ako se pokaže da ono obezbeđuje najmanje isti nivo bezbednosti.

(b) Izuzeća se dele na kratkoročna i dugoročna (duža od šest meseci). Davanje dugoročnih izuzeća vrši se samo u saglasnosti sa JAA Licensing Sectorial Team.

YU JAR-FCL 1.050 Priznavanje naleta i teoretskog znanja
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.050)
(Vidi JAR-FCL 1.490)

(a) Priznavanje naleta

(1) Ukoliko nije drugačije predviđeno u JAR-FCL, izvršeni nalet koji se priznaje za dozvolu ili ovlašćenje mora biti obavljen na istoj kategoriji aviona za koju se dozvola ili ovlašćenje traži.

(2) Zapovednik vazduhoplova ili na obuci

(I) Kandidatu za dozvolu ili ovlašćenje priznaje se u potpunosti samostalni nalet, nalet s instruktorom ili nalet ostvaren u svojstvu zapovednika vazduhoplova, kao deo ukupnog vremena letenja propisanog za dozvolu ili ovlašćenje.

(II) Osobi koja je završila integrisani kurs za dobijanje dozvole transportnog pilota aviona, priznaće se do 50 časova instrumentalnog letenja ostvarenih u svojstvu učenika-zapovednika vazduhoplova, za ispunjenje uslova naleta kao zapovednika vazduhoplova zahtevanog za izdavanje: dozvole transportnog pilota, dozvole profesionalnog pilota aviona i ovlašćenja za tip/klasu višemotornog aviona.

(III) Osobi koja je završila integrisani kurs za dobijanje dozvole profesionalnog pilota aviona sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, priznaće se do 50 časova instrumentalnog letenja ostvarenih u svojstvu učenika-zapovednika vazduhoplova, za ispunjenje uslova naleta kao zapovednika vazduhoplova zahtevanog za izdavanje dozvole profesionalnog pilota aviona i ovlašćenja za tip/klasu višemotornog aviona.

(3) Kopilot

(I) Imaocu pilotske dozvole, kada leti u svojstvu kopilota, priznaće se celokupan nalet ostvaren u svojstvu kopilota, u cilju postizanja ukupnog naleta propisanog za dobijanje pilotske dozvole višeg ranga.

(II) Imaocu pilotske dozvole, kada leti u svojstvu kopilota, a pod nadzorom zapovednika vazduhoplova leti u ulozi zapovednika vazduhoplova, priznaće se u celosti tako ostvaren nalet u cilju postizanja ukupnog naleta propisanog za dobijanje pilotske dozvole višeg stepena, pod uslovom da je taj nadzor prihvaćen od vazduhoplovnih vlasti.

(b) Priznavanje teorijskog znanja

(1) Imalac ovlašćenja za instrumentalno letenje na helikopteru je oslobođen teorijske obuke i teorijskog dela ispita propisanog za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje na avionu.

(2) Imaoci sledećih dozvola će biti oslobođeni teorijske obuke i teorijskog dela ispita pod uslovom da su završili odgovarajuću prelaznu obuku i položili ispit (Vidi Dodatak 1 na YU JAR-FCL 1.050):

(I) Imalac dozvole helikoptera, kod sticanja dozvole privatnog pilota aviona; ili

(II) Imalac dozvole transportnog pilota helikoptera koja nije ograničena na VFR, za izdavanje dozvole profesionalnog ili transportnog pilota aviona; ili

(III) Imalac dozvole transportnog pilota helikoptera koja je ograničena na VFR ili dozvole profesionalnog pilota helikoptera, kod sticanja dozvole profesionalnog pilota aviona.

(3) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita za dozvolu transportnog pilota aviona, priznaće se teorijska obuka propisana za dozvolu privatnog pilota aviona, profesionalnog pilota aviona i ovlašćenje za instrumentalno letenje na avionu.

(4) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita za dozvolu profesionalnog pilota aviona, priznaće se teorijska obuka propisana za dozvolu privatnog pilota aviona.

(5) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita iz predmeta "ljudske mogućnosti" za sticanje dozvole profesionalnog pilota aviona ili helikoptera priznaće se taj ispit kod sticanja ovlašćenja za instrumentalno letenje avionom ako ga je položio prema standardima YU JAR-FCL 1.490.

(6) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita iz predmeta "ljudske mogućnosti" za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje avionom ili helikopterom priznaće se taj ispit kod sticanja dozvole profesionalnog pilota aviona ako ga je položio prema standardima YU JAR-FCL 1.490.

YU JAR-FCL 1.055 Organizacije za obuku i registrovane organizacije
(Vidi Dodatke 1a ,1b, 2 i 3 na YU JAR-FCL 1.055)
(Vidi Dodatak 2 YU JAR-FCL 1.125)

(a) (1) Organizacije za letačku obuku (FTO) koje nameravaju da ponude obuku za dozvole i pripadajuća ovlašćenja a kojima je osnovno mesto poslovanja i sedište u zemlji članici JAA, će dobiti odobrenje od strane te države kad ispune zahteve iz JAR-FCL.

Zahtevi za odobrenje FTO su dati u Dodatku 1a na YU JAR-FCL 1.055. Deo obuke može biti obavljen izvan države članice JAA (videti takođe Dodatak 1b na YU JAR-FCL 1.055).

(2) Organizacije za letačku obuku (FTO) koje nameravaju da ponude obuku za dozvole i pripadajuća ovlašćenja a kojima je osnovno mesto poslovanja i sedište izvan zemlje članice JAA, mogu dobiti odobrenje od strane vazduhoplovnih vlasti države pune članice JAA u pogledu svake takve lokacije.

(I) ukoliko je postignut sporazum između vazduhoplovnih vlasti države članice JAA i države nečlanice JAA na čijoj teritoriji organizacija za letačku obuku ima osnovno mesto poslovanja i sedište, pod uslovom da vazduhoplovna vlast države članice JAA učestvuje u procesu izdavanja odobrenja i sprovođenju nadzora nad organizacijom za letačku obuku; ili

(II) (A) je obezbeđena odgovarajuća jurisdikcija i nadzor vazduhoplovne vlasti;

(B) su ispunjeni odgovarajući dodatni zahtevi iz dodatka 1c na YU JAR-FCL 1.055; i

(C) da je procedura za izdavanje odobrenja u skladu sa administrativnim postupcima prihvaćenim u JAA a primenjena od strane vazduhoplovnih vlasti te zemlje;

(b) (1) Organizacije za obuku za letenje na tipu (TRTO) smeštene u državi članici JAA, koje nameravaju da ponude obuku za sticanje ovlašćenja letenja na tipu, će dobiti odobrenje kada ispune zahteve iz JAR-FCL, i odobrenje će biti dato od strane te države. Zahtevi za odobrenje organizacija za obuku za letenje na tipu su dati u Dodatku 2 na YU JAR-FCL 1.055.

(2) Za organizacije za obuku za letenje na tipu (TRTO) smeštene izvan države članice JAA, će dobiti odobrenje kada ispune zahteve iz JAR-FCL, i odobrenje će biti dato od strane države koja je primila molbu. Zahtevi za odobrenje organizacija za obuku za letenje na tipu su dati u Dodatku 2 na YU JAR-FCL 1.055.

(c) Organizacije koje nameravaju da ponude obuku samo za dozvolu privatnog pilota, i koje su smeštene u državi članici JAA, biće registrovane za te svrhe od strane vazduhoplovne vlasti (vidi YU JAR-FCL 1.125.)

YU JAR-FCL 1.060 Ograničenje prava imaocima dozvola koji su stari šezdeset i više godina
(Vidi Dodatak 1 to YU JAR-FCL 1.060)

(a) Starost 60-64.

Imalac pilotske dozvole koji je navršio šezdeset godina, ne sme leteti kao pilot aviona koji je angažovan u komercijalnom vazdušnom saobraćaju, izuzev:

(1) kao član višepilotske posade i

(2) da je takav imalac jedini pilot u letačkoj posadi koji je navršio šezdeset godina starosti.

(b) Starost 65.

Imalac pilotske dozvole koji je navršio šezdeset pet godina, ne sme leteti kao pilot aviona koji je angažovan u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

(c) Nacionalne varijante zahteva datih pod (a) i (b) su date u Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.060.

YU JAR-FCL 1.065 Država - izdavalac dozvole
(Vidi JAR-FCL 1.010(c))

(a) Kandidat mora dokazati vazduhoplovnoj vlasti države izdavaoca dozvole da je u potpunosti zadovoljio sve zahteve za izdavanje dozvole (vidi YU JAR-FCL 1.010(c)).

(b) Ako postoji sporazum vazduhoplovnih vlasti dve države, kandidatu koji je započeo obuku kod jedne od njih, može biti dopušteno da završi obuku kod druge.

Sporazum bi trebalo da obuhvati:

(1) teorijsku obuku i ispite,

(2) medicinski pregled i ocena sposobnosti,

(3) letačku obuku i proveru,

tada će vazduhoplovna vlast prihvatiti državu - izdavaoca dozvole.

(c) Dalja ovlašćenja mogu biti stečena u prema zahtevima YU JAR-FCL u bilo kojoj državi članici JAA i biće uneta u dozvolu od strane države izdavaoca dozvole.

(d) Radi pojednostavljenja administrativnog postupka (npr. produženje važnosti) imalac dozvole može kasnije obaviti prenos dozvole iz države izdavaoca dozvole u neku drugu državu članicu JAA, pod uslovom da u toj državi ima zaposlenje ili stalni boravak (vidi YU JAR-FCL 1.070). Ta država tada postaje država izdavaoc i preuzeće odgovornost za izdavanje dozvole u smislu napred navedenog stava (a).

(e) Kandidat sme istovremeno da poseduje samo jednu YU JAR-FCL dozvolu (za avion) i samo jedno lekarsko uverenje.

YU JAR-FCL 1.070 Stalni boravak

Stalni boravak znači mesto gde osoba živi najmanje 185 dana u kalendarskoj godini radi ličnih ili poslovnih veza, ili, u slučaju da se radi o osobi koja nema poslovnih veza, onda po osnovu ličnih veza koje pokazuju blisku povezanost između lica i mesta gde ona ili on živi.

YU JAR-FCL 1.075 Obrazac i sadržaj dozvole letačkog osoblja
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.075)

Dozvola letačkog osoblja izdata od strane države članice JAA, u skladu s JAR-FCL, će imati sledeće rubrike:

(a) Sadržaj.

Broj tačke će uvek biti ispisan uz naslov tačke. Standardni obrazac JAA dozvole je prikazan u Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.075. Tačke I do XI su "stalne" tačke, dok su tačke XII do XIV "promenljive", koje se mogu pojaviti u vidu posebnog ili odvojivog dodatka glavnom obrascu dozvole. Svaki posebni ili odvojivi dodatak mora biti jasno označen kao deo dozvole.

(1) Stalne tačke

(I) Država izdavalac dozvole

(II) Naziv dozvole

(III) Serijski broj, koji započinje poštanskim kodom države izdavaoca dozvole, i nastavlja se sa kodom brojeva i/ili slova;

Brojevi moraju biti arapski a slova latinična.

(IV) Ime imaoca dozvole (napisano latinicom, ukoliko nacionalni jezik nije latinično pismo)

(V) Adresa imaoca dozvole

(VI) Državljanstvo imaoca dozvole

(VII) Potpis imaoca dozvole

(VIII) Vazduhoplovna vlast i ukoliko je potrebno, uslovi pod kojim je dozvola izdata

(IX) Potvrda važnosti dozvole i autorizacija za prava po osnovu dozvole

(X) Potpis ovlašćenog lica koje izdaje dozvolu i datum izdavanja

(XI) Pečat ili žig vazduhoplovne vlasti.

(2) Promenljive tačke

(XII) Ovlašćenja - klasa, tip, instruktor, itd., sa datumima prestanka važnosti. Prava za korišćenje radiotelefonije (R/T) mogu biti naznačena na obrascu dozvole ili na posebnom uverenju.

(XIII) Napomene - npr. specijalne odredbe u vezi sa ograničenjima i odredbe za dodatna prava

(XIV) Bilo koji drugi detalji koje zahteva vazduhoplovna vlast.

(b) Materijal.

Papir ili drugi materijal koji se koristi mora onemogućiti ili jasno ukazati na ispravke ili brisanje. Sva unošenja ili poništavanja na obrascu dozvole moraju biti jasno odobrena od strane vazduhoplovnih vlasti.

(c) Boja.

Beli materijal će se koristiti za pilotske dozvole izdate u skladu sa JAR-FCL.

(d) Jezik.

Dozvole moraju biti na nacionalnom i na engleskom jeziku, kao i na nekim drugim jezicima ako vazduhoplovna vlast smatra odgovarajućim.

YU JAR-FCL 1.080 Evidentiranje naleta
(Vidi IEM FCL 1.080)

(a) Podaci o svakom letu u ulozi pilota treba da budu pouzdano zabeleženi u knjižici letenja u formatu koji je prihvaćen od strane vazduhoplovne vlasti (vidi IEM FCL 1.080). Podaci o letovima koji se obavljaju po JAR-OPS 1, mogu biti evidentirani u prihvaćenom kompjuterskom formatu od strane operatora. U tom slučaju operator će evidentirati sve letove pilota, uključujući obuku za upoznavanje sa razlikama aviona i obuku za prilagođavanje na avion, obezbeđujući dostupnost podataka članovima letačke posade na njihov zahtev.

(b) Evidencija letenja treba da sadrži sledeće informacije:

(1) Lični podaci:

Ime i adresa imaoca;

(2) Za svaki let:

(I) Ime zapovednika aviona;

(II) Datum (dan, mesec, godina) leta;

(III) Mesto i vreme poletanja i sletanja (vremena su UTC i treba da budu "block time");

(IV) Tip (proizvodač, model i varijanta) i registracija aviona;

(V) SE, ME (jednomotorni, višemotorni);

(VI) Ukupno vreme letenja;

(VII) Akumulirano ukupno vreme letenja;

(3) Za svaku sesiju na simulatoru letenja ili na FNPT:

(I) Tip i kvalifikacioni nivo uređaja za obuku;

(II) Vrsta obuke na uređaju za simulirano letenje;

(III) Datum (dan, mesec, godina);

(IV) Ukupno vreme sesije;

(V) Akumulirano ukupno vreme;

(4) Pilotska dužnost:

(I) Zapovednik aviona (uključujući samostalno, učenik - zapovednik, zapovednik pod nadzorom)

(II) Kopilot;

(III) Letenje na duploj (sa instruktorom);

(IV) Instruktor letenja / ispitivač u letu;

(V) Rubrika napomene je namenjena da se daju detalji specifičnih dužnosti, na primer učenik zapovednik, zapovednik pod nadzorom, vreme letenja po instrumentima, itd.

* Pilot može evidentirati kao nalet po instrumentima samo vreme kada je stvarno upravljao avionom prema instrumentima u stvaranim ili simuliranim instrumentalnim uslovima leta.

(5) Uslovi pod kojima je izvršen let

(I) Noć;

(II) IFR (po pravilima instrumentalnog letenja)

(c) Upisivanje naleta

(1) Nalet kao zapovednik vazduhoplova

(I) Imalac dozvole može upisati nalet kao zapovednik vazduhoplova celokupno vreme letenja tokom kojeg je on zapovednik vazduhoplova.

(II) Kandidat ili imalac pilotske dozvole može upisati nalet kao zapovednik vazduhoplova celokupni samostalni nalet i nalet kao učenik zapovednik vazduhoplova pod uslovom da je takvo vreme potpisano od instruktora.

(III) Imalac ovlašćenja instruktora može upisati nalet kao zapovednik vazduhoplova celokupno vreme tokom kojeg vrši ulogu instruktora u avionu.

(IV) Imalac autorizacije ispitivača može upisati nalet kao zapovednik vazduhoplova celokupno vreme tokom kojeg se on nalazi na pilotskom sedištu, i leti kao ispitivač u avionu.

(V) Kopilot u ulozi zapovednika vazduhoplova pod nadzorom, na avionu za koji se prema uverenju o tipu ili prema zahtevima JAR-OPS-a, zahteva više od jednog pilota, upisuje vreme kao zapovednik pod uslovom da je takav nalet nadzorom (vidi (c)(5)) potpisan od strane zapovednika vazduhoplova.

(VI) Ako imalac dozvole izvršava veći broj letova u toku istog dana, vraćajući se svaki put na isto mesto poletanja, a interval između uzastopnih letova ne prelazi 30 minuta, takva serija letova se može evidentirati jednim upisom.

(2) Nalet kao kopilot

Imalac pilotske dozvole koji se nalazi na pilotskom sedištu kao kopilot može upisati celokupno vreme letenja kao kopilotski nalet na avionu koji zahteva više od jednog pilota prema uverenju o tipu aviona ili prema propisima pod kojima se let sprovodi.

(3) Nalet kao kopilot u krstarenju

Kopilot u krstarenju može upisati celokupni nalet kao kopilotski nalet kada se nalazi na pilotskom sedištu.

(4) Nalet na obuci (sa instruktorom)

Zbir celokupnog naleta kandidata za dozvolu ili ovlašćenje kao što je nalet na obuci, instrumentalni nalet u obuci avionom, instrumentalni nalet u obuci na uređajima za simulirano letenje, itd. mora biti overen od strane ovlašćenog i / ili autorizovanog instruktora koji je sprovodio obuku.

(5) Zapovednik vazduhoplova pod nadzorom (PICUS)

Pod uslovom da je način nadzora prihvaćen od vazduhoplovne vlasti, kopilot može upisati nalet kao zapovednik vazduhoplova kad leti kao zapovednik pod nadzorom, ako sve dužnosti i funkcije zapovednika vazduhoplova na letu izvršava tako da intervencija zapovednika vazduhoplova u interesu bezbednosti nije potrebna.

(d) Stavljanje na uvid evidencije naleta

(1) Imalac dozvole ili učenik pilot će bez odlaganja staviti na uvid svoju evidenciju naleta radi inspekcije po zahtevu autorizovanog predstavnika vazduhoplovne vlasti.

(2) Učenik pilot mora nositi sa sobom svoju knjižicu evidencije naleta na svim samostalnim maršrutnim međuaerodromskim letovima kao dokaz da ima upisane zahtevane autorizacije od strane instruktora.

Dodatak 1 na JAR-FCL 1.005
Minimalni zahtevi za izdavanje JAR-FCL dozvole/autorizacije na osnovu nacionalne dozvole/autorizacije koju je izdala država članica JAA

(Vidi JAR-FCL 1.005(b)(3))
(Vidi AMS FCL 1.005 & 1.015)
(Vidi AMS FCL 1.125)

1. Pilotske dozvole

Dozvola pilota koju je izdala država članica prema svojim nacionalnim propisima može da bude zamenjena JAA-FCL dozvolom kada su ispunjeni sledeći uslovi. Za zamenu ovakvih dozvola imalac dozvole će:

(a) Za ATRL(A) i SRL(A), izvršiti proveru u letu na tipu/klasi, kao i u instrumentalnom letenju (ako ima ovlašćenje IR), prema zahtevima za produženje YU JAR-FCL 1.245(b)(1), YU JAR-FCL 1.245(c)(1)(I) ili 1.245(c)(2), koji se odnose na relevantna prava imaoca dozvole.

(b) (I) Za ATRL(A) i SRL(A), pred vazduhoplovnom vlasti pokazati zadovoljavajuće poznavanje odgovarajućih delova JAR OPS 1 i YU JAR-FCL (vidi AMC FCL 1.005 & 1.015)

(II) Za PPL(A) samo pokazati zadovoljavajuće poznavanje odgovarajućih delova JAA Zahteva (vidi AMC FCL 1.125)

(c) Pokazati zadovoljavajuće poznavanje engleskog jezika prema YU JAR-FCL 1.200. ako se poseduje IR.

(d) Ispuniti uslove iskustva i druge zahteve date u donjoj tabeli:

Nacionalna
dozvola koju ima

Ukupan nalet
(sati)

Dodatni zahtevi
JAA

Zamena sa JAR-FCL
dozvolom i
ograničenja
(ako postoje)

Ukidanje
ograničenja

 

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

 

ATPL(A)

>1500 kao zapovednik na avionima sa više pilota

nema

ATRL (A)

Nije primenljivo

(a)

ATPL(A)

>1500 na avionima sa više pilota

nema

(kao u (c)(4)

(kao u (c)(5)

(b)

ATPL(A)

>500 na avionima sa više pilota

Pred V.vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema zahtevima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470

ATRL (A) sa ovlašćenjem za tip i ograničenjem "samo kao kopilot"

Nije primenljivo

(c)

CPL/IRE(A) i završio završen ICAO ATPL teorijski ispit u državi članici JAA-izdavaocu dozvole

>500 na avionima sa više pilota ili letenja gde se traži više pilota na avionu sa jednim pilotom JAR-FAR 23-commuter kategorija u skladu sa JAR OPS 1 ili odgovarajućim nacionalnim zahtevima

(I) Pred V.vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema zahtevima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470
(II) Ispuni ostale zahteve
YU JAR-FCL 1.470

PL/ICRE(A) sa završenom teorijom ATRL prema JAR-FCL

Nije primenljivo

(d)

nacionalna dozvola koju ima

Ukupan nalet (sati)

Dodatni zahtevi JAA

Zamena sa JAR-FCL dozvolom i uslovi (gde je primenljivo)

Ukidanje uslova

 

CPL/IRE(A)

>500 na avionima sa više pilota ili letenja gde se traži više pilota na avionu sa jednim pilotom JAR-FAR 23-commuter kategorija u skladu sa JAR OPS 1 ili odgovarajućim nacionalnim zahtevima

(I) Položen teorijski ispit za ATRL prema JAR-FCL u državi članici JAA-izdavaocu dozvole *(vidi donji tekst) (II) Ispunjeni ostali zahtevi YU JAR-FCL 1.250(a) (1) & (2)

CPL/IRE(A) sa
završenom teorijom
ATRL prema JAR-FCL

Nije primenljivo

(e)

CPL/IRE(A)

>500 na avionima sa jednim pilotom

nema

CPL/IRE(A) sa upisanim tipom/klasom i ograničenjem za avione sa jednim pilotom

 

(f)

CPL/IRE(A)

<500 na avionima sa jednim pilotom

Pred V.vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema zahtevima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470

Kao (4) (f)

Sticanje ovlašćenja za letenje u sastavu višečlane posade prema YU JAR-FCL 1.240

(g)

CPL(A)

>500 na avionima sa jednim pilotom

Položiti ispit za ovlašćenje za noćno letenje

CPL(A) sa upisanim tipom / klasom i ograničenjem za avione sa jednim pilotom

 

(h)

CPL(A)

<500 na avionima sa jednim pilotom

(I) Položiti ispit za ovlašćenje za noćno letenje (II) Pred V.vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema zahtevima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470

Kao (4) (h)

 

(i)

PPL/IR (A)

³75 prema IFR

Položiti ispit za ovlašćenje za noćno letenje ukoliko ono nije sastavni deo IFR

PPL/IR (A) (IR ograničen na PPL)

Pred V.vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema zahtevima Dodatka 1 JAR-FCL1.470

(j)

PPL/ (A)

³[70] na avionima

Dokazati sposobnost korišćenja radionavigacijskih sredstava

PPL/ (A)

 

(k)

* Imaoci CPL (A) koji već imaju ovlašćenje za letenje na tipu MPA mogu nastaviti da lete na tom tipu bez položenog teorijskog ispita za ATPL (A) sve dok lete taj tip aviona, ali nemaju priznat teorijski kredit za ATPL. Ako žele da pređu na drugi MPA tip, moraju da postupe prema koloni (3) red (e) (I) gornje tabele.

1. Instruktorska ovlašćenja

Nacionalno ovlašćenje, autorizacija i prava koje ima

Iskustvo

Dodatni zahtevi JAA

Zamena sa JAR-FCL ovlašćenjem

(1)

(2)

(3)

(4)

FI(A) IRI(A) TRI(A) CRI(A)

Prema JAR-FCL-1(A) za odgovarajuće ovlašćenje

Pred V.vlastima dokazati poznavanje odgovarajućih delova JAR-FCL-1(A) i JAR- OPS, kako propisuje AMS FCL 1.005 & 1.015

FI(A) IRI(A) TRI(A) CRI(A)

* Države članice JAA; instruktorima, koji ispunjavaju sve gore navedene zahteve, ali ne mogu da dobiju JAR-FCL dozvolu/ovlašćenje zbog trenutnog statusa njihove države-izdavaoca dozvole, može biti dozvoljeno da obučavaju za JAR-FCL dozvole i ovlašćenja.

2. SFI autorizacije

Autorizaciju za instruktora na sintetičkom trenažeru, koju je izdala država članica JAA a u skladu sa nacionalnim propisima te države, može da se zameni YU JAR-FCL autorizacijom ako se iskustvo nosioca autorizacije podudara sa potrebnim iskustvom i ostalim uslovima navedenim u donjoj tabeli.

Nacionalna autorizacija koju ima

Iskustvo

Dodatni zahtevi JAA

Zamena YU JAR-FCL autorizacijom

(1)

(2)

(3)

(4)

SFI(A)

>1500 sati kao pilot na avionu sa više pilota

(I) ima ili je imao dozvolu SFI(A) profesionalnog pilota (A) izdatu od države članice JAA ili profesionalne dozvole koja nije po YU JAR-FCL a prihvatljiva od V. Vlasti
(II) Uspešno završena obuka na simulatoru za određen tip aviona uključujući MCC

 

SFI(A)

3 godine prethodnog iskustva kao SFI prihvatljivo od vazduhoplovnih vlasti

Uspešno završena obuka na simulatoru za određen tip aviona uključujući MCC

SFI(A)

4. Instruktori na trenažerima (letenja/navigacijskim) "FTD/FNPT"

Nacionalna autorizacija koju ima

Iskustvo

Zamena YU JAR-FCL autorizacijom

(1)

(2)

(3)

Instruktori na FTD i/ili FNPT I

3 godine prethodnog iskustva kao FTD i ili FNPT I prihvatljivo od vazduhoplovnih vlasti

Instruktori na FTD i/ili FNPT I

Dodatak 1 na YU JAR-FCL 1.015
Minimalni zahtevi za prihvatanje dozvola zemalja nečlanica JAA

(Vidi YU JAR-FCL 1.015)
(Vidi AMC YU JAR-FCL 1.005 & 1.015)

1. Minimalni zahtevi za prihvatanje dozvola zemalja nečlanica JAA od zemlje članice JAA, su:

Pilotske dozvole za javni avio-transport i druge profesionalne aktivnosti

2. Pilotska dozvola izdata u saglasnosti sa ICAO Annex 1 u zemlji nečlanici JAA može biti prihvaćena od članice JAA radi odobrenja za letenje (osim za obuku) na avionima registrovanim u toj zemlji. Da bi se ovakva dozvola prihvatila, imalac dozvole mora:

(a) Izvršiti proveru u letu na tipu ili klasi aviona prema zahtevima za produžavanje ovlašćenja po YU JAR-FCL 1.245, relevantnog za poslove imaoca dozvole.

(b) Pred vazduhoplovnom vlašću pokazati poznavanje odgovarajućih delova JAR-OPS i YU JAR-FCL (Vidi AMC YU JAR-FCL 1.005 & 1.015).

(c) Pokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika prema YU JAR-FCL 1.200.

(d) Posedovati važeće YU JAR-FCL lekarsko uverenje klasa 1.

(e) Zadovoljiti i druge publikovane zahteve države članice JAA koje ona smatra potrebnim.

(f) Ispunjavati zahteve iskustva iz kolone (2) iz sledeće tabele koji se odnose na uslove prihvatanja dozvole iz kolone (3)

Dozvola koju ima

Ukupno vreme letenja

Uslovi za prihvatanje dozvole

 

(1)

(2)

(3)

 

ATPL(A)

> 1500 sati letenja kao zapovednik na MPA

Javni avio-transport na MPA kao kapetan

(a)

ATPL (A) ili CPL(A)/IR*

> 1500 sati letenja kao zapovednik ili kopilot na MPA prema nameni aviona

Javni avio-transport na MPA kao kopilot

(b)

CPL(A)/IR

> 1000 sati letenja kao kapetan na SPA u javnom avio transportu nakon sticanja IR

Javni avio-transport na kao zapovednik na SPA

(c)

CPL(A)/IR

> 1000 sati letenja kao zapovednik ili kopilot na SPA prema nameni aviona

Javni avio-transport na SPA kao kopilot prema JAR-ORS

(d)

CPL(A)

> 700 sati letenja na avionima ne računajući motorne jedrilice, uključujući 200 sati onog naleta za šta se traži prihvatanje dozvole i 50 sati tog naleta u poslednjih 12 meseci

Druge profesionalne aktivnosti različite od javnog avio-transporta

(e)

* Imaoci CPL(A)/IR na MPA moraju pokazati teorijsko znanje za IACO ATPL(A) pre prihvatanja dozvole.

Dozvola privatnog pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje

3. Dozvola privatnog pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, izdata u saglasnosti sa ICAO Annex 1 u zemlji nečlanici JAA može biti prihvaćena od članice JAA radi odobrenja za letenje (osim za obuku) na avionima registrovanim u toj zemlji. Da bi se ovakva dozvola prihvatila, imalac dozvole mora:

(a) Izvršiti proveru u letu na tipu ili klasi aviona po pravilu instrumentalnog letenja prema zahtevima za produžavanje ovlašćenja iz Dodatka 1 i 2 JAR-FCL 1.210 i Dodatak 3 JAR-FCL 1.240

b) Pokazati zadovoljavajuće znanje prema Poglavlju J i to: Vazduhoplovne propise i vazduhoplovne meteorološke kodove, broj predmeta 050 10 03 01, kao i Planiranje letenja i performanse za IR, broj predmeta 030 00 00 00, Ljudske mogućnosti, broj predmeta 040 00 00 00, prema Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.470.

(v) Pokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika prema YU JAR-FCL 1.200.

(g) Posedovati važeće YU JAR-FCL lekarsko uverenje klasa 2 sa zahtevima u pogledu srca datim u YU JAR-FCL 3. 335 (b).

(d) Posedovati ovlašćenje za radiotelefoniju prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast

(đ) Ispunjavati zahteve iskustva iz kolone (2) sledeće tabele:

Vrsta dozvole

Ukupni nalet

PPL/IR

> 100 sati instrumentalnog naleta

Dodatak 2 to YU JAR-FCL 1.015
Prevođenje RRL države nečlanice JAA u YU JAR-FCL RRL dozvolu

(Vidi YU JAR-FCL 1.015(c)(2))

Minimalni zahtevi za prevođenje dozvole privatnog pilota izdate u državi nečlanici JAA u YU JAR-FCL dozvolu su:

(a) Kandidat mora posedovati dozvolu koja je izdata u skladu sa ICAO Annex 1

(b) Kandidat mora posedovati najmanje klasu 2, JAR-FCL lekarsko uverenje

(c) Mora posedovati R/T ovlašćenje, prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast

(d) Mora, osim letačkog iskustva, da ispuni zahteve iz donje tabele:

Dozvola koju ima

Zahtevano iskustvo

Dodatni zahtevi JAA

Važeća nacionalna
ICAO PPL dozvola

> 100 sati kao pilot aviona

(a) Položen pismeni ispit iz predmeta
Vazduhoplovni propisi i Ljudske mogućnosti i ograničenja
(b) uspešno završiti ispitni let za PPL prema
Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.130 i 1.135 i Dodatku 2 YU JAR-FCL 1.135
(c) Ispuni odgovarajuće zahteve poglavlja F

Dodatak 3 YU JAR-FCL 1.015
Prihvatanje pilotskih dozvola država nečlanica JAA za posebne zadatke u ograničenom vrem
enu
(Vidi JAR-FCL 1.015)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.015)

Privremeno prihvatanje/autorizacija pilotskih dozvola država nečlanica JAA za fabričke pilote aviona.

1. Dozvola pilota izdata u skladu sa ICAO Annex 1 od strane države nečlanice JAA, uključivši ovlašćenja ispitivača i instruktora izdata od te države mogu biti prihvaćena ili drugačije autorizovana od strane članice JAA za period od najviše 1 godinu dana da bi se omogućili demonstracioni i operativni letovi kao i letovi za prelet i ispitivanje aviona registrovanih u zemlji članici JAA. Kod prihvatanje dozvole prema odredbama ovog Dodatka, imalac dozvole nečlanice JAA može biti oslobođen od zahteva za prihvatanje dozvole koji su sadržani u Dodatku 1 JAR-FCL 1.015 uz ispunjenje sledećih uslova:

Da bi ostvario pravo za prihvatanje takve dozvole, imalac:

(a) Za obavljanje predviđenog posla mora da poseduje odgovarajuću dozvolu, lekarsko uverenje, važeće ovlašćenje za tip i kvalifikaciju za instruktora ili ispitivača, izdate od strane zemlje nečlanice JAA.

(b) Mora da bude zaposlen od strane proizvođača aviona ili TRTO gde se provodi obuka za potrebe proizvođača aviona.

(c) će moći da vrši samo obuku i provere za početna izdavanja ovlašćenja za tip, praćenje početnih linijskih letova pilota, vršenje preleta, početnih linijskih letova, demonstracionih i probnih letova.

2. Kadgod leti ili nadgleda letenje mora da ispunjava odgovarajuće zahteve JAR OPS prema odredbama vazduhoplovne vlasti države u čijem je registru avion.

Dodatak 1 na YU JAR-FCL 1.050
Priznavanje teorijskog znanja - dopunska obuka i program ispita

(Vidi YU JAR-FCL 1.050)
(Vidi AMS-FCL 1.125)

1. Za sticanje dozvole privatnog pilota aviona "PPL(A)" imalac dozvole pilota helikoptera mora da položi teorijski ispit za PPL(A) (iz AMS-FCL 1.125 Programa teorijske obuke za dozvolu privatnog pilota aviona) sa sledećim temama:

Poznavanje vazduhoplova; Performanse leta i planiranje; Operativne procedure i Teorija letenja.

Pored toga, kandidat mora da položi dopunski teorijski ispit iz Vazduhoplovnih propisa i ATC procedura, određene od strane vazduhoplovne vlasti.

2. Imalac dozvole ATPL (H) koja nije ograničena na VFR za izdavanje CPL (A) ili ATPL (A) i imalac dozvole ATPL (H) ograničenu na VFR ili CPL (H) za izdavanje CPL (A):

Predmet: 010

VAZDUHOPLOVNI PROPISI I ATC PROCEDURE

Broj predmeta

Naziv teme

010 01 01 01

Letenje iznad teritorije dotične države

010 02 00 00

Annex 8 - Plovidbenost vazduhoplova

010 04 00 00

Annex 1 - Letačke dozvole

010 05 01 00

Annex 2 - Osnovne definicije, primena pravila letenja, opšta pravila

010 09 01 01

Podaci o aerodromu

010 09 01 05

Službe za vanredne slučajeve i ostale službe

Predmet: 021

KONSTRUKCIJA I SISTEMI

Broj predmeta

Naziv teme

021 01 00 00

Konstrukcija i sistemi aviona

021 03 01 10

Elisa

021 03 02 02

Vrste konstrukcija

021 03 03 06

Mlaznik

021 03 03 08

Povratni potisak

021 03 03 09

Povećanje performansi i potiska

021 03 03 10

Odvođenje vazduha

021 03 04 07

Potisak

021 03 04 08

Rad pogonske grupe i kontrola

021 03 05 02

Turbina nabojnog vazduha

021 04 01 00

Vrata i izlazi u slučaju nužde

021 04 05 00

Kiseonička oprema aviona

Predmet: 022

INSTRUMENTI - AVIONI

Broj predmeta

Naziv teme

022 01 01 03

Brzinomer, sigurnosni brzinomer, VMO / MMO kazaljka

022 01 01 04

Mahmetar

022 02 01 00

Flight director

022 02 02 00

Auto-pilot

022 02 03 00

Zaštita prekoračenja anvelope leta

022 02 04 00

Sistem za povećanje stabilnosti

022 02 05 00

Automatski trimer dubie

022 02 06 00

Proračun potiska

022 02 07 00

Automatska regulacija potiska

Predmet: 022

INSTRUMENTI - AVIONI (nastavak)

Broj predmeta

Naziv teme

022 03 05 00

Upozorenje prekoračenja brzine

022 03 06 00

Upozorenje prevlačenja

022 04 02 00

Termometar

022 04 03 00

Pokazivač broja obrtaja

022 04 04 00

Pokazivač protoka goriva visokog pritiska

022 04 06 00

Značenje obojenih sektora

022 04 08 00

Praćenje vibracija

022 04 10 00

Elektronski pokazivači

Predmet: 031

MASA I CENTRAŽA - AVIONI

Broj predmeta

Naziv teme

031 01 01 02

Važne napomene o stabilnosti vazduhoplova

031 01 02 00

Ograničenja mase i centraže

031 02 01 03

Masa aviona bez goriva

031 02 04 00

Uticaj pretovarenosti

031 03 01 04

Izražavanje u procentima srednje aerodinamičke tetive

031 03 04 00

Zona tereta, opterećenje tereta, fiksiranje tereta

Predmet: 032

PERFORMANSE - AVIONI

Broj predmeta

Naziv teme

032 00 00 00

Performanse - avioni

Predmet: 033

PLANIRANJE I PRAĆENJE LETA - AVIONI

Broj predmeta

Naziv teme

033 01 01 01

Izbor ruta, brzina, visina i alternacija

033 01 02 01

Proračun goriva za svaku etapu i ukupna potrošnja goriva

033 01 02 02

Gorivo za čekanje i odlazak na alternaciju

033 01 02 03

Rezerva goriva

033 01 02 04

Ukupno gorivo potrebno za let

033 01 02 05

Proračuna goriva pre leta

033 01 03 03

Revizija predviđene rezerve goriva

033 01 03 04

Izbor visine krstarenja i režima rada motora za novo odredište, stanje goriva, potrebno gorivo, rezerva goriva

033 03 03 00

Primer evidencije goriva

033 05 00 00

Planiranje leta mlaznih aviona (dopunska razmatranja)

033 06 00 00

Praktično popunjavanje plana leta

Predmet: 050

METEOROLOGIJA

Broj predmeta

Naziv teme

050 02 07 00

Mlazna struja

050 09 02 02

Turbulencija vedrog vremena - Uticaj na let

050 09 07 00

Uslovi u stratosferi

Predmet: 061

RAČUNSKA NAVIGACIJA

Broj predmeta

Naziv teme

061 04 06 00

Rešavanje problema računske navigacije u odnosu na:

 

- Karte Merkatorove projekcije,

 

- Karte Lambertove projekcije,

 

- Karte polarne stereografiske projekcije

061 06 00 00

Inercijalni navigacijski sistem - INS

Predmet: 071

OPERATIVNE PROCEDURE - AVIONI

Broj predmeta

Naziv teme

071 00 00 00

Operativne procedure - avioni

Predmet: 081

081 TEORIJA LETENJA - AVIONI

Broj predmeta

Naziv teme

081 00 00 00

Teorija letenja - avioni

Dodatak 1a na JAR-FCL 1.055
Organizacije za letačku obuku (FTO) za pilotske dozvole i ovlašćenja

(Videti JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM No. 1 JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM No. 2 JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM No. 3 JAR-FCL 1.055)
(Videti AMC FCL 1.261(c)(2))

UVOD

1. Organizacija za letačku obuku (FTO) je organizacija kvalifikovanog osoblja odgovarajuće opremljena i locirana za vršenje letačke obuke i/ili obuke na uređajima za simulirano letenje i/ili za pružanje teorijskog znanja za određene programe obuke.

2. FTO koja namerava da pruža odobrenu obuku ispunjavajući zahteve JAR-FCL, mora da poseduje uverenje o osposobljenosti izdato od vazduhoplovne vlasti od države članice JAA. Vazduhoplovna vlast države članice će izdati ovo uverenje ukoliko:

(a) je stavila na snagu zahteve JAR-FCL i

(b) FTO ispunjava sve zahteve JAR-FCL.

U ovom dodatku dati su zahtevi za izdavanje, produženje i izmenu uverenja o osposobljenosti FTO. FTO treba da ispuni sve date zahteve vezane za vrstu obuke koje namerava da provodi.

DOBIJANJE UVERENJA

3. Organizacija za letačku obuku (FTO), koja traži uverenje o osposobljenosti mora vazduhoplovnoj vlasti da dostavi Priručnik o radu (OM) i uputstvo za sprovođenje obuke (TM), prema zahtevima iz tačke 31. FTO će po proceduri, koja je prihvaćena od vazduhoplovne vlasti, ispoštovati sve relevantne zahteve po JAR-FCL. Ova procedura treba da sadrže sistem kvaliteta (vidi AMS- FCL 1.055 i IEM FCL No. 1 JAR-FCL 1.055) unutar FTO radi lakog uočavanja bilo kakvog nedostatka u cilju sopstvene korektivne akcije. Nakon razmatranja prijave za FTO inspekcijom vazduhoplovne vlasti će se utvrditi da li ona ispunjava sve zahteve iz ovog dodatka. Nakon povoljnog nalaza inspekcije, izdaće se uverenje o osposobljenosti FTO, u početku za period od 1 godine, dok produženje za naredni period može da bude do tri godine. Nijedna vazduhoplovna vlast ne mora izdati odobrenje za FTO van država članica JAA ukoliko nema raspoloživih kadrova ili ako su troškovi za obradu zahteva i inspekciju preterani.

4. Sve obuke moraju biti odobrene [vidi IEM FCL 1.055 (biće razvijeno)].

5. Vazduhoplovna vlast će vršiti nadzor nad kvalitetom obuke i izvoditi kontrolne letove sa učenicima. Za vreme tih inspekcija FTO će omogućiti pristup evidenciji izvršene obuke, avionskim knjigama, predavanjima, zabeleškama sa nastave i priprema za letenje kao i bilo kom drugom relevantnom materijalu. Vazduhoplovna vlast će FTO uručiti kopiju svog izveštaja sa inspekcije.

6. Vazduhoplovna vlast će izmeniti, privremeno ili trajno povući uverenje o osposobljenosti ukoliko odobreni zahtevi ili održavani kvalitet opadne ispod odobrenog minimuma.

7. Ukoliko FTO želi da menja odobrenu obuku ili OM ili TM, izmena uverenja o osposobljenosti mora da bude izdata pre nego se promene primene. FTO ne mora obaveštavati vazduhoplovnu vlast o manjim promenama svakodnevnih aktivnosti. Kad god postoji bilo kakva nedoumica da li su izmene male ili ne, treba konsultovati vazduhoplovnu vlast.

8. FTO se može dogovarati o sprovođenju obuke i sa drugim organizacijama ili da koristi alternativne aerodrome kao deo svoje celokupne organizacije ako pribavi odobrenje vazduhoplovne vlasti.

IZVORI FINANSIRANJA

9. (a) FTO mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima (vidi IEM No 2 YU JAR-FCL 1.055).

(b) FTO će imenovati lice koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast, da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da se raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima. To lice je poznato kao finansijski direktor (accountable manager).

RUKOVODSTVO I OSOBLJE

10. Rukovodeća struktura treba da obezbedi osoblje svih nivoa, koje ima potrebno iskustvo i kvalitete za obezbeđivanje visokih standarda. Detalji rukovodeće strukture, sa pojedinačnim odgovornostima, se nalaze u priručniku o radu centra za letačku obuku.

11. FTO mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti, da poseduje potreban broj kvalifikovanog i kompetentnog osoblja. Za integrisane kurseve obuke najmanje tri lica moraju biti angažovana puno radno vreme na sledećim funkcijama:

Rukovodilac obuke - Head of Training (HT)

Rukovodilac praktične obuke - Chief Flying Instructor (CFI)

Rukovodilac teorijske obuke - Chief Ground Instructor (CGI)

Kod modularne obuke ove funkcije mogu biti kombinovano popunjene sa jednom ili dve osobe angažovane puno ili skraćeno radno vreme, zavisno od vrste obuke. Najmanje jedno lice rukovodećeg osoblja mora da bude angažovano puno radno vreme. Kod FTO, koje sprovode samo teorijsku obuku, mogu se kombinovati funkcije rukovodioca obuke i rukovodioca teorijske obuke. Imenovano lice mora da ima izražene rukovodeće sposobnosti i mora da zadovolji zahteve iz tačke 19, dole.

12. Broj instruktora na skraćeno radno vreme zavisno od vrste obuke mora da bude prihvatljiv za vazduhoplovnu vlast.

13. Broj svih kandidata u odnosu na broj instruktora letenja FI, ne računajući rukovodioca obuke, normalno ne bi trebalo da prelazi odnos 6:1. Da bi se obezbedio visok stepen nadzora i praktičan rad na teorijskoj obuci, broj kandidata ne sme, normalno, da prelazi 12.

RUKOVODILAC OBUKE

14. Rukovodilac obuke je u potpunosti odgovoran da obezbedi uspešno usklađivanje letačke obuke u vazduhu, obuke na simulatoru i teorijske obuke i da nadgleda napredak svakog kandidata pojedinačno. On mora da ima bogato iskustvo u obuci kao bivši instruktor za obuku za sticanje dozvola profesionalnih pilota i izražene rukovodeće sposobnosti. Takođe mora da ima ili je imao u protekle tri godine, koje prethode prvom imenovanju za rukovodioca dozvolu profesionalnog pilota sa ovlašćenjima prema ICAO Annex 1 koji se odnosi na izvođenje letačke obuke.

RUKOVODILAC PRAKTIČNE OBUKE

15. Rukovodilac praktične obuke je odgovoran za nadzor nad letačkom obukom u vazduhu, i na simulatoru, kao i za njihovu standardizaciju. On mora:

(a) Najvišu profesionalnu pilotsku dozvolu u zavisnosti od obuke, koja se sprovodi

(b) Ovlašćenja, u zavisnosti od obuke, koja se sprovodi

(c) Ovlašćenje instruktora letenja na najmanje jednom tipu aviona koji se koriste

(d) Nalet od najmanje 1000 sati kao PIC od čega najmanje 500 sati kao instruktor za onu obuku, koja se izvodi u centru, od čega može na simulatoru da ima 200 sati.

INSTRUKTORI, RAZLIČITI OD INSTRUKTORA LETENJA NA UREĐAJU ZA SIMULIRANJE LETA

16. Instruktori mora da imaju:

(a) Dozvolu profesionalnog pilota sa ovlašćenjima u zavisnosti od obuke koju sprovode

(b) Ovlašćenje instruktora letenja u zavisnosti od vrste/dela obuke, koju treba da sprovode npr. Instruktor za instrumentalno letenje (IRI), Instruktor letenja (FI), Instruktor na tipu ili klasi (TRI) (CRI), ili

(c) Autorizaciju ovlašćenog organa vlasti za vođenje određene obuke u Organizaciji za letačku obuku (vidi YU JAR-FCL 1.300)

17. Maksimalni nalet, radno vreme i minimalni odmor između instruktorskih zadataka mora biti prihvaćeno od ovlašćenog organa vlasti.

INSTRUKTORI NA UREĐAJIMA ZA SIMULIRANO LETENJE

18. Da bi vršio obuku na FTD ili na FNPT I instruktor mora u trajanju od tri godine pre zaposlenja, da ima ili je imao dozvolu profesionalnog pilota sa ovlašćenjima, osim instruktora, koji ima autorizaciju prema tački 3 i/ili 4 Dodatka 1 YU JAR-FCL 1.005, koji se odnosi na vrstu obuke koju treba da sprovode i da imaju iskustvo u obučavanju. Za poslove obuke na simulatoru leta i/ili FNPT II, instruktori treba da imaju ovlašćenje FI(A), TRI(A), ili CRI(A) ili SFI(A) ili STI(A) ili MCC(A) autorizaciju u skladu sa vrstom obuke koju instruktor sprovodi.

RUKOVODILAC TEORIJSKE OBUKE

19. Rukovodilac teorijske obuke je odgovoran za nadgledanje celokupne teorijske obuke i za njenu standardizaciju. On mora da ima praktično predznanje iz vazduhoplovstva i završen kurs iz metodike obučavanja ili da ima bogato prethodno iskustvo u teorijskom obučavanju.

INSTRUKTORI TEORIJSKE OBUKE

20. Instruktori teorijske obuke za sticanje dozvola i ovlašćenja moraju imati odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i pre zaposlenja moraju pružiti dokaz o svojoj stručnosti, tako što će održati pokazno predavanje bazirano na materijalu koji su pripremili za predmet koji treba da predaju.

DOKUMENTACIJA

21. Nadležno administrativno osoblje FTO mora da vodi i čuva najmanje 5 godina sledeću dokumentaciju:

(a) podatke o teorijskoj obuci, obuci u letenju i obuci na simulatoru za svakog kandidata

(b) redovni i detaljni izveštaji instruktora o napredovanju koji sadrže ocene i redovne provere napretka u letenju i u teorijskim proverama, i

(c) personale podatke kao što su datum isticanja lekarskog uverenja, ovlašćenja itd.

22. Izgled i sadržaj dosijea studenata mora da bude definisan u Priručniku za obuku (TM).

23. FTO mora dokumentaciju i izveštaje podneti na uvid na zahtev vazduhoplovne vlasti.

PROGRAM OBUKE

24. Za svaku vrstu obuke koja se izvodi, mora biti razrađen program obuke. Program obuke u letenju i program teorijske obuke treba da je razrađen na sedmičnom ili fazno-tematskom principu i da sadrži listu standardnih vežbi i sadržaj programa. Naročito je važno, da su programi teorijske obuke i obuke na simulatorima (sintetički) tako raspoređeni da kandidati mogu na osnovu pređene zemaljske obuke da pristupe obuci u letenju. Usklađivanje treba da omogući, da ispoljeni problemi u toku obuke budu budu rešeni tokom njenog nastavka. Sadržaj i tok programa obuke mora biti odobren od vazduhoplovne vlasti.

AVIONI ZA OBUKU

25. Prema vrsti obuke, organizacija treba da obezbedi odgovarajuću flotu aviona. Svaki avion mora da bude opremljen duplim osnovnim komandama, da mogu da ih koriste kandidat i instruktor. Ne dozvoljava se promena mesta za komandama. Flota treba, u zavisnosti od predviđene obuke, da sadrži avion(e), koji mogu da prikažu vađenje iz svaljivanja i sprečavanje pada u kovit, koji su odgovarajuće opremljeni da simuliraju IMC (uslove bez spoljne vidljivosti) i opremljeni za traženu obuku u instrumentalnom letenju.

26. Samo oni avioni koji su odobreni od vazduhoplovne vlasti mogu da se koriste za obuku.

AERODROMI

27. Bazni aerodrom i svaki alternativni bazni aerodrom, gde je planirano izvođenje obuke mora da bude opremljen sa najmanje sledećim sredstvima:

(a) najmanje jednom pistom ili poletnom površinom, koja omogućava avionima za obuku normalno poletanje ili sletanje kod maksimalne poletne ili sletne težine u uslovima:

(I) tiho ili sa vetrom, ne jačim od četiri čvora i pri najvišoj srednjoj temperaturi najtoplijeg meseca u godini u reonu aerodroma.

(II) da može da nadvisi sve prepreke u poletnoj ravni za najmanje 50 fita

(III) da omogući korišćenje motora, stajnog trapa i flapsova (ako ima) prema uputstvu proizvođača.

(IV) da omogući blagi prelazak od uzletanja do postizanja brzine najboljeg penjanja bez potrebe za posebnom veštinom i tehnikom pilotiranja.

(b) pokazivačem pravca vetra, koji je vidljiv sa zemlje sa oba praga piste;

(c) odgovarajućim osvetljenjem piste ukoliko se koristi za noćnu obuku;

(d) službom kontrole letenja osim u slučaju kada po odobrenju ovlašćenog organa vlasti može obuka da se obavi drugim načinom komunikacije vazduh-zemlja.

PROSTORIJE ZA OBEZBEĐENJE LETENJA

28. Organizacija treba da raspolaže sledećim prostorijama:

(a) operativni centar, odgovarajuće opremljen za vođenje letačkih aktivnosti

(b) prostorija za planiranje letenja sa sledećom opremom:

- odgovarajuće aktuelne rutne i aerodromske karte

- važeće publikacije službe vazduhoplovnih informacija (AIS)

- važeće meteorološke izveštaje

- sredstva veze sa kontrolom letenja

- karte sa standardnim maršrutama za letenje

- karte sa važećim zabranjenim, opasnim i uslovno zabranjenim zonama

- druge materijale vezane za bezbednost letenja

(c) odgovarajući broj adekvatnih prostorija/boksova za pripremu i analizu letenja

(d) odgovarajuće kancelarije za rukovodeće osoblje i prostoriju(e) za instruktore letenja

(e) nameštena(e) za boravak instruktora i kandidata na obuci

SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE TEORIJSKE OBUKE

29. Za sprovođenje teorijske obuke treba obezbediti sledeća sredstva:

(a) odgovarajuća učionica prema broju kandidata na obuci

(b) odgovarajuća sredstva za sprovođenje teorijske obuke

(c) uređaj za obuku i proveru obučenosti u radiotelefoniji

(d) biblioteku sa publikacijama koje odgovaraju programima i planovima obuke

(e) kancelarije za nastavno osoblje

ZAHTEVI ZA PRISTUPANJE OBUCI

30. Kandidat koji je primljen na obuku mora da ima lekarsko uverenje za dozvolu za koju se obučava i mora da ispuni ulazne zahteve koje je propisala FTO a odobrio ovlašćeni organ vlasti.

PRIRUČNIK O OBUCI I PRIRUČNIK O RADU CENTRA ZA OBUKU

31. Organizacija za letačku obuku mora da pripremi i neprekidno ažurira Priručnik o obuci i Priručnik o radu centra za obuku, koji sadrže potrebne informacije i uputstva kako bi osoblje moglo da vrši svoje poslove i upućuje kandidate, kako da ispoštuju zahteve obuke. FTO mora osoblju i gde treba i kandidatima, da obezbedi podatke/informacije, sadržane u Priručniku o obuci i Priručniku o radu centra i uvid u Odobrenje za rad Centra. Procedura dopune pravilnika mora biti propisana i dopune redovno kontrolisane.

32. Priručnik o obuci mora da obuhvata standarde, smernice i ciljeve obuke za svaku fazu obuke koju kandidati treba da prate a treba da sadrži sledeće:

1. deo - Nastavni plan

2. deo - Priprema za letenje i letenje

3. deo - Obuka na simulatoru

4. deo - Teorijska obuka

Dalja uputstva videti u IEM br. 3 YU JAR-FCL 1.055

33. Priručnik o radu centra za obuku mora da sadrži neophodne podatke o pojedinim grupama Osoblja npr. Instruktori letenja (FI), Instruktori na simulatoru (SFI), Instruktori teorijske nastave, operativno i tehničko osoblje itd. A treba da sadrži sledeće:

(a) Opšte

(b) Tehničko

(c) Rute

(d) Obuku osoblja

Za dalja uputstva videti IEM br. 3 YU JAR-FCL 1.055

Dodatak 1b YU JAR-FCL 1.055
Parcijalna obuka izvan zemalja članica JAA

(Vidi YU JAR-FCL 1.055 (a)(1))

Parcijalnu obuku FTO izvan zemalja članica JAA mogu izvoditi po sledećem:

(a) Pod uslovom da se ispune uslovi dati u ovom Dodatku, može se izdati odobrenje. Ukoliko ovlašćeni organ vlasti smatra da je moguće ostvariti potreban nadzor, obuka će biti izvedena u sažetom obliku za kompletan ili deo ATP integrisanog kursa (vidi Apendix 1 YU JAR-FCL 1.300).

(b) Kolokvijalni (kontrolni) test iz navigacije u fazi 3 ATP integrisanog kursa može biti proveden od strane lokalnog instruktora letenja koji nije uključen u obuku kandidata, pod uslovom da instruktor poseduje odgovarajuću YU JAR-FCL dozvolu koja sadrži FI(A) ili CRI(A) ovlašćenja. Po završetku zahtevane obuke, praktični test za CPL(A) u fazi 4 ATP kursa može bit izvršen od strane lokalnog letačkog ispitivača (avion) (FE(A)) pod uslovom da je ispitivač ovlašćen u skladu sa YU JAR-FCL Poglavlje I i potpuno nezavisan od dotične FTO, osim ako ima izričito pisano odobrenje od strane ovlašćenog organa vlasti.

(c) Praktični test za ovlašćenje za instrumentalno letenje u bilo kojoj zemlji članici JAA se provodi u nadležnosti ovlašćenog organa vlasti koja odobrava obuku. FTO koja provodi odobrenu obuku za instrumentalno letenje izvan zemalja članica JAA treba da pre nego što student otpočne sa praktičnom obukom u instrumentalnom letenju sačini aranžman sa ovlašćenim organom vlasti za odobreni kurs koji uključuje aklimatizaciju u letenju unutar vazdušnog prostora određene članice JAA ili u vazdušnom prostoru bilo koje članice JAA po nahođenju ovlašćenog organa vlasti koja daje odobrenje.

(d) FTO može provoditi odobrenu teoretsku obuku za ATPL izvan država članica JAA. Ispiti teoretskih zvanja za dozvolu ili upisa ovlašćenja trebaju biti vođeni od strane ovlašćenog organa vlasti države koja izdaje dozvolu (vidi YU JAR-FCL 1.485). Aranžman za proveru (vidi YU JAR-FCL 1.030) će biti pažljivo razmotren s obzirom na obuku izvan zemalja članica JAA.

(e) Podučavanje može biti vršeno samo pod direktnom kontrolom CF(A) ili ovlašćenog zamenika koji poseduju YU JAR-FCL dozvolu i zvanje instruktora kao što je određeno paragrafom 16 Dodataka 1 YU JAR-FCL 1.055 i koji će biti prisutni u toku obuke koja se vrši u zemlji koja nije članica JAA.

Dodatak 1c YU JAR-FCL 1.055
Dodatni zahtevi za obuku u FTO čije su osnovno mesto poslovanja i registrovana predstavništva locirani izvan zemalja JAA

(Vidi YU JAR-FCL 1.055(a)(2))
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.300)

PROCES ODOBRAVANJA

1. FTO čije su osnovno mesto poslovanja i registrovana kancelarija locirani izvan zemalja JAA i koje žele da vrše za YU JAR-FCL dozvole i ovlašćenja mora da se prijave za odobrenje takvih kurseva. Odobrenje će biti podvrgnuto razmatranju po sledećem:

(a) FTO će se upoznati sa uslovima u Dodatku 1a YU JAR-FCL 1.055 i svim dodatnim zahtevima iz tog Dodatka; i

(b) Ovlašćeni organ vlasti koja je primila zahtev može da prenese mogućnost regulatornog nadzora nad procesom odobravanja zahteva i ujedno odgovarajući nivo nadzora koji je potreban saglasno JAA procedurama. Troškovi, proces odobravanja, kao i nadzora, ne treba da budu prevelik teret za resurse ovlašćenog organa vlasti; i

(c) JAA Nacionalna ovlašćeni organ vlasti, koja izdaje odobrenje, može obezbediti adekvatnu jurisdikciju nad FTO za vreme procesa odobravanja i vođenja narednih kurseva obuke; i

(d) Ovlašćeni organ vlasti države nečlanice JAA u kojoj FTO ima osnovno mesto poslovanja i registrovanu kancelariju može asistirati vlastima države članice JAA u procesu odobrenja i obezbediti nadgledanje kurseva obuke prema usaglašenom sporazumu između istih.

2. Podvrgnuto adekvatnoj inspekciji, odobrenje dato FTO će biti prihvaćeno za period od 1 godine, a ponovno odobrenje može biti prihvaćeno za period od još 1 godine.

JURISDIKCIJA

3. U kontekstu odobrenja datog FTO koja locira izvan države članice JAA, izraz "adekvatna jurisdikcija" treba da znači da će ovlašćeni organ vlasti države kojoj je dato odobrenje biti u mogućnosti da:

(a) vrše početnu i rutinske inspekcije FTO koja locira u toj državi nečlanici JAA kako bi osigurali usklađenost sa zahtevima JAR-FCL; i

(b) vrše provere u letu i druge provere standardizacije koje ovlašćeni organ vlasti koja daje odobrenje smatra za neophodne; i

(c) da se odrekne svojih zakonskih nadležnosti za saglasnost, odstupanja, suspenziju ili poništenje odobrenja, u skladu sa primenjivim zakonodavstvom članice JAA koja daje odobrenje.

Vazduhoplovna vlast koja daje odobrenje može saglasno sporazumu između vazduhoplovne vlasti članice JAA i nečlanice u kojoj FTO ima osnovno mesto poslovanja i registrovano predstavništvo, delegirati odgovornost za odredbe gore navedenog paragrafa 3(a) vazduhoplovnoj vlasti nečlanice JAA.

FTO OBUKA ZA PROFESIONALNE DOZVOLE I OVLAŠĆENJA

4. Pod uslovom da su uslovi dati u ovom Dodatku ispunjeni, odobrenje može biti dato ako ovlašćeni organ vlasti koja daje odobrenje smatra da je moguć adekvatan nadzor u skladu sa JAA procedurama.

5. Praktična provera za ovlašćenje za instrumentalno letenje treba biti provedena u zemlji članici JAA od strane ovlašćenog organa vlasti koja izdaje odobrenje. FTO treba da sačini sporazum kojim će odobreni kurs uključivati i aklimatizacijsko letenje unutar članice JAA koja odobrava kurs ili bilo koje druge članice JAA po nahođenju ovlašćenog organa vlasti koja daje odobrenje, pre nego što bilo koji kandidat pristupi proveri za ovlašćenje za instrumentalno letenje sa ispitivačem ovlašćenim od ovlašćenog organa vlasti koja daje odobrenje.

6. Test napredovanja u fazi 3 ATP(A) integrisanog kursa može biti vođen od strane lokalnog FI(A) koji ima odobrenje od JAA ovlašćenog organa vlasti koja odobrava obuku i nije uključen u obuku kandidata, pod uslovom da instruktor poseduje YU JAR-FCL dozvolu koja sadrži FI(A) odgovarajuće ovlašćenje. Po završetku zahtevane obuke, praktična provera za CPL(A) u fazi 4 ATP integrisanog kursa može biti provedena od strane lokalnog FE(A) određenog i ovlašćenog od strane JAA vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, podrazumevajući da je ispitivač ovlašćen u skladu sa YU JAR-FCL Poglavlje I i potpuno nezavisan od FTO, osim ako poseduje pisanu saglasnost vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje.

FTO OBUKA SAMO ZA PPL(A) I PRIPADAJUĆA OVLAŠĆENJA

7. Ukoliko su ispunjeni zahtevi iz ovog Dodatka, odobrenje za provođenje kurseva za YU JAR-FCL PPL(A) i pripadajuća ovlašćenja može biti dato ako vazduhoplovna vlast koja daje odobrenje smatra da je moguć adekvatan nadzor u skladu sa JAA procedurama.

8. Avioni za obuku, aerodromi i navigacijske rute za obuku koji se koriste za obuku PPL, treba da budu prihvatljivi za vazduhoplovnu vlast koja daje odobrenje.

9. Po završetku zahtevane obuke za PPL(A), praktična provera može biti provedena od strane lokalnog FE(A) ovlašćenog od vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, podrazumevajući da ispitivač nije učestvovao u letačkoj obuci kandidata.

10. Operativni i priručnici za obuku zahtevani po Dodatku 1a YU JAR-FCL 1.055 mogu, samo za FTO provođenje obuke za PPL(A) i pripadajuća ovlašćenja, biti kombinovani i sadržavati samo reference relevantne za obuku za PPL(A).

TEORETSKO ZNANJE

11. Teoretska obuka može biti završena u FTO izvan država članica JAA. Ispiti iz teoretskih znanja za dozvole ili ovlašćenja trebaju biti sprovođeni od strane vazduhoplovne vlasti koja odobrava.

Dodatak 2 YU JAR-FCL 1.055
Organizacije za obuku za ovlašćenje na tipu (TRTO) za izdavanje ovlašćenja za tip samo za imaoce pilotske dozvole (ili pripadajućih instruktorskih ovlaštenja za TRI, SFI ili MCCI)

(Vidi YU JAR-FCL 1.055)
(Vidi takođe YU JAR-FCL 1.261(c) & (d) za odobrenje kurseva)
(Vidi IEM No. 1 YU JAR-FCL 1.055)
(Vidi IEM No. 2 YU JAR-FCL 1.055)
(Vidi IEM No. 3 YU JAR-FCL 1.055)
(Vidi AMC FCL 1.261 (c)(2))

UVOD

1. TRTO je organizacija popunjena ljudstvom, opremljena, koja posluje u odgovarajućem ambijentu i koja pruža obuku za ovlašćenje za tip i/ili MCC-obuku, i/ili sintetičko letno podučavanje i, ako je primenljivo, teoretsko podučavanje za specifične programe obuke.

2. TRTO koja želi da ponudi odobrenu obuku u skladu sa YU JAR-FCL zahtevima treba da dobije uverenje o osposobljenosti od vazduhoplovne vlasti države članice JAA. Takvo uverenje će se izdati od strane vazduhoplovne vlasti države članice JAA ako:

(a) Vazduhoplovna vlast može uspostaviti YU JAR-FCL uslove,

(b) TRTO ispunjava sve uslove JAR-FCL.

Ovaj dodatak daje sve uslove za izdavanje, produžavanje važnosti i izmene u uverenju o osposobljenosti TRTO.

DOBIJANJE UVERENJA

3. TRTO koja traži odobrenje treba da vazduhoplovnim vlastima prezentuje priručnik o radu i priručnik za obuku, uključujući i za sistem kvaliteta, opis svojih šema za obuku kako je traženo u paragrafu 17 i 15 kroz 27. Nakon razmatranja prijave, TRTO će biti inspekcijski pregledana kako bi se osiguralo ispunjenje uslova datih u ovom dodatku. Zavisno od zadovoljenja inspekcije, uverenje o osposobljenosti TRTO će početno biti dato na period od 1 godine, produženje važnosti odobrenja može biti dato za naredni period od 3 godine (vidi AMC FCL 1.055 i IEM FCLNo.1 YU JAR-FCL 1.055). Vazduhoplovna vlast nije obavezna da izda uverenje o osposobljenosti TRTO izvan država članica JAA ako nema raspoloživih ljudskih resursa ili troškovi procesa kandidature za uverenje i inspekcije predstavljaju preveliko breme za tu vazduhoplovnu vlast.

4. Svi kursevi za obuku trebaju biti odobreni (vidi IEM FCL 1.055 biti razrađen).

5. Uverenje će biti promenjeno, suspendovano ili opozvano od strane vazduhoplovne vlasti ako se bilo koji od uslova ili standarda ne održava na minimalno dozvoljenom nivou.

6. Ako TRTO želi da učini izmene u već odobrenom kursu ili u priručnicima o radu ili obuci, odobrenje od vazduhoplovne vlasti treba dobiti pre implementacije promena. TRTO ne treba da obaveštava vazduhoplovnu vlast o manjim promenama u dnevnom funkcionisanju. Gde postoji bilo kakva sumnja da li su predložene izmene male, vazduhoplovna vlast treba biti konsultovana.

7. TRTO može činiti aranžmane u obuci sa drugim organizacijama za obuku ili koristiti alternativne aerodromske baze kao deo sveobuhvatne organizacije obuke, što podleže odobravanju vazduhoplovne vlasti.

FINANSIJSKI RESURSI

8. (a) TRTO treba da uveri ovlašćeni organ vlasti da je finansijski sposobna da vodi obuku po odobrenim standardima.

(b) TRTO treba da odredi osobu prihvatljivu za ovlašćeni organ vlasti koja treba da uveri vlast da je finansijski sposobna da vodi obuku po odobrenim standardima. Ta osoba će biti poznata kao finansijski direktor (accountable manager).

INSPEKCIJA

9. Pored početne inspekcije, ovlašćeni organ vlasti će obezbediti inspekcije kako bi se utvrdila usaglašenost TRTO sa JAR i odobrenjem.

10. Za vreme takvih poseta TRTO treba dati pristup spisima - dosijeima obuke, odobrenjima za korišćenje vazduhoplova, tehničkim knjižicama vazduhoplova, predavanjima, skriptama, brifinzima i drugom relevantnom materijalu. Kopija svakog izveštaja o poseti će biti dostupna TRTO.

MENADŽMENT I KADROVI

11. Menadžmentska struktura treba da obezbedi nadzor nad svim nivoima sa personalom koji ima iskustvo i kvalitete neophodne da obezbede održavanje visokih standarda. Detalji o menadžmentskoj strukturi koji ukazuju na individualne odgovornosti trebaju biti uključeni u operativni priručnik TRTO.

12. Treba biti određen rukovodilac obuke prihvatljiv za vazduhoplovnu vlast. U njegove odgovornosti treba da bude uključeno i to da je TRTO u saglasnosti sa YU JAR-FCL uslovima. Ta osoba je u krajnjem direktno odgovorna vazduhoplovnoj vlasti.

13. TRTO treba da ima adekvatno osoblje potrebno da ispuni ciljeve obuke. Dužnosti svakog instruktora trebaju biti identifikovane i dokumentovane.

INSTRUKTORI ZA OVLAŠĆENJE ZA LETENJE NA TIPU

14. Instruktor za obuku na tipu treba da poseduje:

(a) profesionalnu pilotsku dozvolu i ovlašćenje(a) koja se odnose na letačke kurseve za obuku i koja su propisana za vođenje obuke.

(b) Ovlašćenje za instruktora na tipu, za avione koji se koriste na kursu(evima); ili

(c) autorizaciju od ovlašćenog organa vlasti da provodi specifičnu obuku u TRTO (vidi YU JAR-FCL 1.300)

INSTRUKTORI ZA OBUKU UREĐAJIMA ZA SIMULIRANO LETENJE

15. Za dužnosti letačke obuke na FTD instruktori moraju da imaju odgovarajuće instruktorsko iskustvo za kurseve obuke za koje su imenovani da vode i da imaju ili da su imali profesionalnu pilotsku dozvolu 3 godine pre prvog imenovanja, sem za instruktore koji imaju odobrenje saglasno tački 3 i/ili 4 Dodatka 1 YU JAR-FCL 1.005. Za ovlašćenje za tip sa više pilota i/ili MCC letačku obuku na simulatoru letenja i/ili FTD i/ili FNTP II, instruktori mora da poseduju TRI ili autorizaciju za SFI.

TEORETSKA OBUKA

16. Obuka za teoretska znanja treba biti vođena od strane ovlašćenog instruktora koji poseduje odgovarajuće ovlašćenje za tip/klasu ili instruktora koji poseduje odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i povezano znanje, npr. inžinjer-letač, inžinjer za održavanje, službenik za letačke operacije.

STANDARDI OBUKE

17. TRTO treba da uspostavi sistem koji obezbeđuje da se delovanje centra za obuku i obuka odvijaju efikasno i uspešno. Sistem kvaliteta treba da utvrdi efikasnost politike TRTO, procedura i obuke.

DOKUMENTACIJA

18. TRTO treba da vodi sledeću dokumentaciju i čuva je najmanje 5 godina, koristeći odgovarajuće administrativno osoblje:

(a) Dosije karakteristika kandidata–pilota pre i za vreme kursa;

(b) Detalji o teoretskom znanju, letačkoj i obuci na simulatoru koja je data pojedinačno kandidatima; i

(c) Personalne informacije (datumi isticanja medicinskih sertifikata, ovlašćenja, itd.) koji se odnose na personal TRTO.

19. Izgled dokumentacije o obuci kandidata treba biti određen u Priručniku za obuku.

20. TRTO treba da podnese izveštaje o obuci kako je zahtevano od vazduhoplovne vlasti.

PROGRAM OBUKE

21. Program obuke treba da bude razrađen za svaku vrstu kursa koji se nudi. Program treba da sadrži nedeljne analize obuke u letenju i zemaljske obuke ili faznu prezentaciju, listu standardnih vežbi i sumarni pregled nastavnog programa. Naročito, sintetička letačka obuka i podučavanje teoretskih znanja trebaju biti po fazama, na takav način da se obezbedi da kandidat može biti u mogućnosti da primeni u letačkim vežbama znanje dobijeno na zemlji. Raspored treba biti napravljen tako da uočeni problemi u podučavanju mogu biti razrešeni za vreme naredne letačke obuke.

AVIONI ZA OBUKU

22. Svaki avion mora biti opremljen kako se zahteva u specifikaciji obuke koja se odnosi na odobreni kurs u kojoj se isti koristi.

OPREMA

23. Prikladna oprema za obuku treba biti obezbeđena.

USLOVI ZA OTPOČINJANJE OBUKE

24. TRTO treba biti odgovorna da obezbedi da kandidat ispunjava barem preduslove za obuku za ovlaštenje za tip, kao što je dato u YU JAR-FCL 1.250.

PRIRUČNIK ZA OBUKU I OPERATIVNI PRIRUČNIK

25. TRTO treba biti odgovorna da obezbedi i održava Priručnik za obuku i Operativni priručnik tako da sadrži informacije i instrukcije koje omogućavaju personalu da vrši svoju dužnost i pruži upute kandidatima kako da savladaju zahteve kursa. TRTO treba da učini dostupnim personalu i, gde je prikladno, kandidatima informacije sadržane u Priručniku za obuku i Operativnom priručniku i TRTO dokumentaciju o odobrenju. Amandmanska procedura (za ispravke) treba biti naznačena, a ispravke pravilno kontrolisane.

26. Priručnik za obuku treba da naznači standarde i ciljeve za svaku fazu obuke tako da su kandidati dužni da ispune zahteve kursa, uključujući naznačavanje ulaznih uslova za svaki kurs. TM treba da sadrži sledeće:

Deo 1 - Plan obuke

Deo 2 - Brifing i vežbe u vazduhu

Deo 3 - Sintetička letačka obuka

Deo 4 - Podučavanje u teoretskim znanjima

Za dalje vođenje vidi IEM No.3 YU JAR-FCL 1.055.

27. Operativni priručnik treba da obezbedi relevantne informacije za posebne grupe personala, napr. TR instruktore, instruktore sintetičkog letenja, zemaljske instruktore, operativni i personal za održavanje, itd. i treba da sadrži sledeće:

(a) Opšte

(b) Tehničke

(c) Rute

(d) Obuka personala

Za dalje vođenje vidi IEM No.3 YU JAR-FCL 1.055.

Dodatak 3 YU JAR-FCL 1.055
Odobrenje za modularne kurseve teoretskih znanja za učenje daljinu

(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.130 & 1.135)
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 & 1.165(a)(4))
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.205)
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.251)
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.285)
(Vidi AMC FCL 1.055(a))

ORGANIZACIJA OBUKE

1. Razmeštaj učionica treba biti raspoloživ kako u sedištu registracije organizacije za obuku tako i, na osnovu odobrenja ovlašćenog organa vlasti, bilo gde unutar podesnog objekta. U oba slučaja, i učionice i svi pridruženi objekti za podučavanje trebaju se prilagoditi zahtevima organizacijskog odobrenja. Pre otpočinjanja obuke, odobrenje će biti dobijeno od ovlašćenog organa vlasti za vođenje modularnog programa kursa koristeći učenje sa distance.

2. Rukovodilac obuke ili CGI jedne FTO prihvativši učenje sa distance treba ispuniti uslove iz Dodataka 1a YU JAR-FCL 1.055. Svi instruktori teoretskih znanja treba da se upoznaju sa zahtevima YU JAR-FCL i da imaju odgovarajuće kvalifikacije ili relevantno iskustvo koje je zadovoljavajuće za ovlašćeni organ vlasti.

3. FTO koja predaju samo teoretsku obuku će biti predmet istog odobrenja i kontrole uslova kao što su primenjeni za FTO saglasno Dodatku 1a YU JAR-FCL 1.055.

4. Dozvoljeno je FTO koja imaju odobrenje da ponude neke ili sve od tih kurseva na bazi stalnog prisustva u punom vremenu ili učenju sa distance. Element teoretske nastave treba biti uključen u sve predmete modularnog kursa za učenje sa distance. Količina vremena provedenog u aktuelnoj teoretskoj nastavi treba biti ne manje od 10% od ukupnog trajanja kursa.

INSTRUKTORI

5. Svi instruktori treba da budu potpuno upoznati sa zahtevima programa učenja sa distance, uključujući sistem osiguranja kvaliteta. Njihova početna obuka treba da se vrši na osnovnom mestu registracije; sva dalja obuka treba da bude po istim standardima kao i za instruktore u osnovnom mestu registracije. Gde god da su instruktori locirani, sistem kvaliteta treba da obezbedi dovoljna sredstva za nadgledanje individualnih izvršenja obaveza i pridržavanja odobrenih programa obuke.

KURSEVI OBUKE

6. Učenje sa distance će biti odobreno samo kao komponenta kursa teoretskog znanja za sledeće kurseve:

(a) modularni kursevi teoretskog znanja za PPL(A), CPL(A), IR(A) i ATPL(A);

(b) kursevi dodatnog teoretskog znanja za klasu ili ovlašćenje za tip za pojedinačnog pilota aviona visokih performansi.

Dodatak 1 to YU JAR-FCL 1.060
Nacionalne varijante za smanjivanje prava imaoca dozvola koji imaju 60 godina i više

(vidi YU JAR-FCL 1.060)

Nacionalne varijante

Sledeće nacionalne varijante YU JAR-FCL 1.060 su unesene u JAA:

(F)

YU JAR-FCL 1.060 Smanjivanje prava imaoca dozvola koji imaju 60 godina i više (Francuska)

(a)

Saglasno ICAO Annex 1 standardima, imalac pilotske dozvole koji je dostigao 60 godina ne može biti u ulozi zapovednika aviona uključenim u komercijalni vazdušni transport u vazdušnom prostoru Francuske.

(b)

Imalac pilotske dozvole koji je dostigao 60 godina ne može biti u ulozi pilota aviona u komercijalnom vazdušnom transportu pod jurisdikcijom French National Aviation.

Francuska - (F)YU JAR-FCL 1.060

(I)

YU JAR-FCL 1.060 Smanjivanje prava imaoca dozvola koji imaju 60 godina i više (Italija)

 

Imalac pilotske dozvole koji je dostigao 60 godina ne može biti u ulozi pilota aviona angažovanog u komercijalnom vazdušnom transportu

Italija - (I) YU JAR-FCL 1.060

(P)

YU JAR-FCL 1.060 Smanjivanje prava imaoca dozvola koji imaju 60 godina i više (Portugal)

 

Imalac pilotske dozvole koji je dostigao 60 godina ne može biti u ulozi pilota aviona angažovanog u komercijalnom vazdušnom transportu

Portugal - (P) YU JAR-FCL 1.060

Dodatak 1 to YU JAR-FCL 1.075
Specifičnosti za dozvole letačke posade

(vidi IEM FCL 3.100)

OPŠTE

1. Važeću dozvolu uključujući i važeći medicinski sertifikat pilot uvek ima nositi sa sobom kada vrši prava iz dozvole.

2. Dokument koji sadrži fotografiju treba biti nošen sa sobom za svrhu identifikacije imaoca dozvole.

3. Svako medicinsko odobrenje (npr. korištenje naočara, i sl.) treba biti uneseno u lekarsko uverenje (vidi YU JAR-FCL 3 IEM FCL 3.100) i po nahođenju vazduhoplovne vlasti i u dozvolu.

U ovom poglavlju, "vazduhoplovna vlast" je vazduhoplovna vlast države koja izdaje dozvolu.

 

STANDARDNI FORMAT JAA DOZVOLE

Korica


Naziv vazduhoplovne vlasti i logo
(Engleski i nacionalni jezik)



JOINT AVIATION AUTHORITIES
(samo engleski)



FLIGHT CREW LICENCE
DOZVOLA LETAČKOG OSOBLJA
(engleski i nacionalni jezik)












Izdato u skladu sa ICAO i YU JAR-FCL
standardima
(engleski i nacionalni jezik)

   Veličina svake strane treba biti ne manja od 1/8 A4

 

Strana 2

I

Država izdavanja

   Broj dozvole će uvek počinjati sa U.N. kodom
   zemlje koja izdaje dozvolu

   Mora se koristiti standardni format za datum,
   npr. dan/mesec/godina pun broj (pr. 21/01/1995)
   Vidi YU JAR-FCL 1.070

 

III

Broj dozvole

IV

Prezime i ime imaoca

XIV

Datum (vidi uputstvo) i Mesto rođenja

V

Adresa Ulica, grad, oblast, zip kod

VI

Nacionalnost

VII

Potpis imaoca

VIII

Vazduhoplovne vlasti koja izdaje npr. Ova CPL(A) je izdata na osnovu ATPL izdate od …..(država nečlanica JAA)…..

X

Potpis ovlašćenog funkcionera i datum

XI

Žig ili pečat ovlašćenog organa vlasti koja izdaje

Strana 3

II

Naziv dozvole, datum početnog izdavanja i kod zemlje

   Korišćene skraćenice trebaju biti kao što su
   korišćene u YU JAR-FCL (npr. PPL(N),
   ATPL(A), itd.)

   Ponovno izdavanje mora biti ne kasnije od 5
   godina od datuma početnog izdavanja
   prikazanog u rubrici II.

   Taj dokument nije određen, ali pasoš bi bio
   dovoljan izvan teritorije države koja je
   izdala dozvolu.

   Sve dodatne informacije iz dozvole zahtevane
   od ICAO, ES direktive/pravila ili JAR će biti
   unete ovde.

 

IX

Važnost: Ova dozvola mora biti ponovo izdata ne kasnije od ………….

 

Prava iz dozvole mogu biti vršena samo ako imalac ima važeći medicinski sertifikat za zahtevana prava. Primenom YU JAR-FCL 1.015(a)(1), imalac dozvole je ovlašćen da vrši prava iz dozvole na letilici registrovanoj u bilo kojoj državi članici JAA. Dokument koji sadrži fotografiju treba biti nošen za svrhu identifikacije imaoca dozvole.

XII

Prava iz radiotelefonije: Imalac ove dozvole je dokazao osposobljenost rada sa ugrađenom R/T opremom na letilici na engleskom jeziku (navesti druge jezike).

XIII

Primedbe: npr. Važi samo za avione registrovane u zemlji koja je izdala dozvolu.

Strana 4

XII Ovlašćenja koja trebaju biti obnovljena

 

 

Klasa/Tip/IR

Primedbe/Ograničenja

   Zahtevi

 

………………..

………………………………...

   Ove strane su namenjene za upotrebu od strane ovlašćenog
   organa vlasti da naznače zahteve koji slede početno izdavanje
   ovlašćenja, ili obnovu isteklih ovlašćenja.

   Početno izdavanje ili obnova ovlašćenja će uvek biti unesena
   od strane ovlašćenog organa vlasti.

   Operativna ograničenja će biti uneta u Primedbe/Ograničenja
   protiv odgovarajućeg ograničenog prava, npr. IR praktični ispit
   izvršen sa kopilotom, ograničeno pravo za obuku na tipu avionu,
   itd. Medicinska ograničenja, uslovi i varijante (npr. važeće samo
   za kao kopilota) biće unešen kao što je naznačeno u
   medicinskom sertifikatu (vidi IEM FCL 3.100).

 

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

……………….

………………………………..

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

Instruktori

 

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………..

Stranice 5, 6, i 7

Za obnovu redovnih provera za tip, ovlašćenja za klasu ili za instrumentalno letenje, standardni format JAA dozvole omogućava da na tim stranama unese podatke ispitivač koji vrši redovnu proveru. Alternativno, po nahođenju Vlasti, unos podataka za obnovu mogu biti vršeni samo od strane ovlašćenog organa vlasti.

Instruktorsko ovlašćenje i ovlašćenje za klasu za jednomotorni klipni mogu takođe po nahođenju Vlasti biti obnavljani u dozvoli od strane ispitivača koji učestvuje u procesu obnavljanja. Ako ispitivač nije uključen u proces obnavljanja, unos ovlašćenja će biti izvršen od strane ovlašćenog organa vlasti.

Ovlašćenja koja nisu važeća biće uklonjena iz dozvole po nahođenju ovlašćenog organa vlasti, ne kasnije od 5 godina od zadnjeg produžavanja.

XII

Ovlašćenje

Datum provere

Važi do

Ovlašćenje
ispitivača br.

Potpis
ispitivača

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Svaka strana će sadržavati 10 rubrika za početno izdavanje i produžavanje važnosti ovlašćenja)

Strana 8:

Skraćenice korišćene u ovoj dozvoli

 

 

 

 

   Npr. ATPL (AIRline Transport Pilot Licence),
   CPL (Commercial Pilot Licence), IR (Instrumental Rating),
   R/T (Radio Telephony), MEP (Multi Engine Piston Aeroplanes),
   FI (Flight Instructor), TRE (Type Rating Ex)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POGLAVLJE B - PILOT UČENIK (Avion)

YU JAR-FCL 1.085 Zahtevi

(a) Učenik pilot mora ispunjavati uslove koji su određeni od strane ovlašćenog organa vlasti u državi u kojoj učenik pilot namerava da se obučava. Prilikom utvrđivanja takvih zahteva, ovlašćeni organ vlasti će obezbediti da odobrena prava ne omogućavaju učeniku pilotu upražnjavanje vazdušne navigacije na hazardni način.

(b) Učenik pilot ne može leteti samostalno sve dok ne dobije odobrenje od strane instruktora letenja.

YU JAR-FCL 1.090 Minimalna starosna granica

Učenik pilot mora imati najmanje 16 godina života pre prvog samostalnog leta.

YU JAR-FCL 1.095 Zdravstvena sposobnost

Učenik pilot ne sme leteti samostalno ako ne poseduje važeće lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

POGLAVLJE C - DOZVOLA PRIVATNOG PILOTA (AVIONA) - PPL(A)

JAR-FCL 1.100 Minimalna starosna granica

Kandidat za PPL(A) mora imati najmanje 17 godina života.

JAR-FCL 1.105 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za PPL(A) mora posedovati važeće lekarko uverenje klase 1 ili klase 2. Da bi koristio prava PPL(A) mora posedovati lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

JAR-FCL 1.110 Prava i uslovi

(a) Prava. Zavisno od drugih uslova određenih u JARs, prava imaoca PPL(A) su da deluje, ali ne za naknadu, kao zapovednik ili kopilot na bilo kom avionu angažovanom na letovima za koje se ne plaća naknada.

(b) Uslovi.

(1) Kandidat za PPL(A) koji je zadovoljio uslove propisane u YU JAR-FCL 1.100, 1.105, 1.120, 1.125(a) i (b), 1.130 i 1.135 smatraće se da ispunjava uslove za izdavanje PPL(A) uključujući najmanje ovlašćenje za klasu/tip aviona, koji je korišćen u proveri praktične obučenosti.

(2) Ukoliko se prava po osnovu dozvole koriste za noćno letenje, imalac dozvole mora ispuniti uslove propisane u YU JAR-FCL 1.125(c)

JAR-FCL 1.120 Iskustvo i priznavanje vremena letenja
(Videti Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.125)

Kandidat za PPL(A) mora imati navršenih najmanje 45 sati letenja kao pilot aviona; ukupno pet sati od tih 45 sati mogu biti ostvareni BITD (vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.125, FNTP ili simuliranu leta. Imaocima pilotske dozvole ili ekvivalentnih prava za helikoptere, ultralake helikoptere, žiroplane i ultralake vazduhoplove sa fiksnim krilima i pokretnim aerodinamičnim kontrolnim površinama koje deluju u sve tri dimenzije, jedrilice sa sopstvenim pogonom ili samopoletajuće jedrilice, može se priznati 10% njihovog ukupnog vremena letenja kao zapovednika na takvim vazduhoplovima, ali maksimalno do 10 sati za potrebe PPL(A).

JAR-FCL 1.125 Kurs obuke
(Videti Dodatak 1, 2 & 3 za YU JAR-FCL 1.125)
(Videti AMC FCL 1.125)

(a) Opšte. Kandidat za PPL(A) mora završiti propisanu obuku u FTO ili drugim odobrenim registrovanim organizacijama u skladu sa programom kao što je propisano u Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.125. Uslovi za registraciju su propisani u Dodatku 2 i 3 JAR-FCL 1.125.

(b) Letačka obuka. Kandidat za PPL(A) mora, na avionima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA, imati najmanje 25 sati letenja sa instruktorom i najmanje 10 sati samostalnog letenja pod nadzorom, uključujući najmanje 5 sati samostalnog međuaerodromskog letenja sa najmanje jednim letom dužim od 270 km (150 NM), tokom kojeg kandidat mora sleteti sa potpunim zaustavljanjem na dva različita aerodroma koji nisu aerodromi poletanja. Kada se kandidatu priznaje vreme letenja u ulozi zapovednika vazduhoplova na drugom vazduhoplovu u skladu sa YU JAR-FCL 1.120, propisano vreme letenja na avionu sa instruktorom može se smanjiti na 20 sati letenja.

(c) Osposobljenost za noćno letenje. Ukoliko se prava po osnovu dozvole koriste noću, mora se ostvariti još najmanje 5 dodatnih sati letenja avionom noću, uključujući pri tome 3 sata letenja sa instruktorom od kojih najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja sa i 5 samostalnih poletanja i sletanja sa potpunim zaustavljanjem. Ova osposobljenost za noćno letenje će biti upisana u dozvolu.

JAR-FCL 1.130 Ispit teorijskog znanja
(Videti Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.130 & 1.135)

Kandidat za PPL(A) mora pred ovlašćenim organom vlasti da prikaže nivo teorijskog znanja koji odgovara pravima imaocu PPL(A). Zahtevi i postupci sprovođenja ispita teorijskog znanja su propisani u dodatku 1 YU JAR-FCL 1.130 i 1.135.

YU JAR-FCL 1.135 Praktična obučenost
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.130 & 1.135, Dodatak 2 YU JAR-FCL 1.135)

Kandidat za PPL(A) mora prikazati sposobnost izvođenja, kao zapovednik na avionu, odgovarajućih procedura i manevara opisanih u dodatku 1 YU JAR-FCL 1.130 i 1.135 sa stepenom sposobnosti koji odgovara pravima koja pripadaju imaocu PPL(A). Provera praktične obučenosti mora se sprovesti u roku od šest meseci po završetku letačke obuke.

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.125
PPL(A) Kurs obuke - Pregled

(Videti YU JAR-FCL 1.125)
(Videti AMC FCL 1.125)

1. Cilj kursa PPL(A) je da obuči učenika pilota da leti sigurno i efikasno u VFR uslovima.

OBUKA TEORIJSKOG ZNANJA

2. Program teoretske obuke za PPL(A) mora da obuhvati sledeće:

Vazduhoplovni propisi, Poznavanje vazduhoplova, Performanse leta i planiranje, Ljudske mogućnosti i ograničenja, Meteorologiju, Navigaciju, Operativne procedure, Teorija letenja i Komunikacije.

Dalji detalji celokupne teorijske obuke su propisani u AMC FCL 1.125.

LETAČKA OBUKA

3. Program letačke obuke za PPL(A) treba da obuhvati sledeće:

(a) pretpoletne radnje, uključujući određivanje težine i centraže aviona, pregled i održavanje aviona;

(b) aerodromske i saobraćajne operacije, mere bezbednosti i procedure za izbegavanje sudara;

(c) kontrolisanje položaja aviona u prostoru uz pomoć spoljnih orjentira;

(d) letovi na kritično malim brzinama, prepoznavanje i vađenje iz uslova početnog i potpunog prevlačenja;

(e) letovi na kritično visokim brzinama, prepoznavavanje i vađenje iz ponirućih spirala;

(f) poletanja i sletanja sa i bez bočnog vetra;

(g) poletanje sa maksimalnim performansama (kratke staze i nadvišavanje prepreka), sletanje na kratke piste;

(h) letenje uz pomoć samo instrumenata, uključujući i izvođenje horizontalnih zaokreta za 180° (ova vežba može biti pod vođstvom instruktora letenja FI(A));

(i) međuaerodromsko letenje sa upotrebom spoljnih orijentira, računske navigacije uz pomoć radio navigacijskih sredstava;

(j) operacije u vanrednim situacijama, uključujući i simuliranje otkaza delova opreme, i;

(k) operacije za dolaske, odlaske i prelete kontrolisanih aerodroma, saradnja sa kontrolom leta, procedure u komunikacijama i frazeologija.

OSNOVNI UREĐAJ ZA INSTRUMENTALNU OBUKU (BITD)

4. BITD se može koristiti za letačku obuku za:

- letenje uz pomoć samo instrumenata

- navigacija uz pomoć radio navigacijskih sredstava (videti vežbu iznad u paragrafu 3)

- osnovni let pomoću instrumenata (vidi AMC FCL 1.125, vežbe 18C i 19)

Predmet upotrebe BITD je:

- obuka se mora dovršiti vežbama na avionu;

- zapis parametara leta mora biti dostupan;

- i FI(A) mora sprovoditi obuku

AVIONI ZA PROVOĐENJE OBUKE

5. Odgovarajuća flota trenažnih aviona shodno programu obuke, opremljeni i održavani po JAR standardima mora biti obezbeđena. Obuka koja se izvodi na avionima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od zemlje članice JAA, će omogućiti sticanje ovlašćenja letenja na klasi jednomotornih klipnih aviona za izdavanje pilotske dozvole. Obuka koja se izvodi na motornoj jedrilici sertifikovanoj po JAR-22 će omogućiti sticanje ovlašćenja za letenje motornim jedrilicama za izdavanje pilotske dozvole. Svaki avion mora imati sistem duplih komandi za nastavnika letenja i za studenta. Flota aviona, namenjena za kursevima obuke, mora imati avion/e sposobne za prikazivanje vađenja iz uslova prevučenog leta i kovita, kao i avion/e sa odgovarajućom opremom za simuliranje instrumentalno meteoroloških uslova.

Avioni koji se upotrebljavaju za obuku moraju biti odobreni od strane vazduhoplovne vlasti, za sprovođenje letačke obuke.

AERODROMI

6. Bazni aerodrom ili bilo koji alternativni aerodrom koji se upotrebljava za obuku mora zadovoljiti sledeće zahteve:

(a) da imaju najmanje jednu pistu ili površinu za poletanje koja omogućava avionu za obuku da izvodi normalna poletanja i sletanja na maksimalnim dozvoljenim težinama:

(I) pri tihom vremenu (ne više od 4 čvora) i temperaturama jednakim najvišim prosečnim temperaturama za najtopliji mesec u godini u rejonu aerodroma;

(II) nadvišavanje svih prepreka u poletanju mora biti minimalno 50 feet;

(III) rukovanje motorom kao i stajnim trapom i zakrilcima (ukoliko se primenjuju) u skladu sa preporukama proizvođača, i

(IV) sa mirnim prevođenjem iz faze poletanja u fazu penjanja sa najboljim uglom penjanja koje pri tome ne zahtevaju posebnu veštinu pilotiranja ili tehniku.

(b) Da ima pokazivač pravca vetra koji je vidljiv sa zemlje sa bilo kojeg kraja piste.

(c) Da ima adekvatno osvetljenje piste ako se upotrebljava za obuku noću.

(d) Da ima odgovarajuća sredstva za radio komunikaciju vazduh/zemlja koja je prihvaćena od strane ovlašćenog organa vlasti.

Za sve detalje videti u AMC FCL 1.125.

Dodatak 2 za JAR-FCL 1.125
Registracija registrovanih organizacija za obuku samo za PPL

(Videti YU JAR-FCL 1.125)

1. Zahtev za odobrenje registrovane organizacije podnosi vlasnik ili odgovorno lice koje rukovodi registrovanom organizacijom, ovlašćenom organu vlasti države članice JAA u kojoj se nalazi i koja će mu obezbediti obrazac zahteva.

2. Obrazac zahteva mora sadržati informacije kao što je i prikazano u Dodatku 3 YU JAR-FCL 1.125

3. Po prijemu kompletiranog obrasca zahteva, ovlašćeni organ države članice JAA u kojoj se organizacija nalazi, će registrovati organizaciju za sprovođenje obuke za PPL u toj državi, bez formalne procedure odobravanja, po diskrecionom pravu ovlašćenog organa vlasti, osim ukoliko postoji osnovana sumnja da se obuka neće izvoditi sigurno. Ovlašćeni organ vlasti će o tome obavestiti podnosioca zahteva.

4. O bilo kojoj promeni informacija unetim u taj obrazac treba izvestiti ovlašćen organ vlasti.

5. Organizacija će ostati registrovana dok ovlašćeni organ vlasti ne bude informisan od strane operatora da prekida obuku za PPL, ili ukoliko ovlašćeni organ vlasti utvrdi da se obuka na sprovodi sigurno i/ili u skladu sa JAR-FCL. U oba slučaja registracija organizacije za obuku će biti ukinuta.

Dodatak 3 za JAR-FCL 1.125
Sadržaj obrasca zahteva za registraciju organizacije za obuku PPL

(Videti YU JAR-FCL 1.115)
(Videti YU JAR-FCL 1.125)

Naziv i adresa pod kojima organizacija radi, n.p.r. Klub, Škola, Grupa;

b

Ime vlasnika;

c

Datum nameravanog početka rada;

d

Imena, adrese, brojevi telefona instruktora letenja i kvalifikacija;

e

(I) Naziv i adresa aerodroma, ukoliko se koristi, gde će se obuka izvoditi;

(II) Naziv operatora aerodroma;

f

Spisak aviona koji se koriste, uključujući i sredstva simuliranja leta (ukoliko se koriste), njihovo stanje;

Klasa aviona, Registracija(e), Vlasnik(ci) aviona, Kategorije C od A;

g

Vrsta obuke koja će se izvoditi:

Teorijska obuka za PPL(A)

Letačka obuka PPL(A)

Letenje noću

Ovlašćenja letenja jednomotornim klipnim avionom i klasom motornih jedrilica

Druge vrste obuke (navesti) (videti YU JAR-FCL 1.017)

h

Detalji o osiguranju aviona;

i

Izjava da li će organizacija raditi puno ili delimično radno vreme

j

Bilo koje dodatne informacije koje ovlašćeni organ vlasti može zatražiti;

k

Izjava podnosioca zahteva da su navedeni podaci od (a) do (j) tačni i da će se obuka izvoditi u skladu sa JAR-FCL

Datum:

Potpis:

Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.130 & 1.135
Ispit teorijskog znanja i provera praktične obučenosti PPL(A)

(Videti YU JAR-FCL 1.130 & 1.135)
(Videti Dodatak 1 za JAR-FCL 1.125)
(Videti IEM FCL 1.135)

ISPITI TEORIJSKOG ZNANJA

1. Procedure sprovođenja PPL ispita propisuje ovlašćen organ vlasti. Ovaj ispit mora biti u pisanoj formi i mogu se sprovesti u jednom ili više dana po diskrecionom pravu ovlašćenog organa vlasti i mora obuhvatiti devet dole navedenih predmeta. Mora biti najmanje 120 pitanja. Vreme za ispit ne treba biti duže od:

PREDMET

 

Vazduhoplovni propisi

 

Poznavanje vazduhoplova

 

Performanse i planiranje leta

 

Ljudske mogućnosti i ograničenja

   Podela vremena je diskreciono pravo ovlašćenog organa vlasti

Meteorologija

 

Navigacija

 

Operativne procedure

 

Teorija letenja

 

Komunikacije

 

ukupno

 

Praktično ispitivanje iz Komunikacija se mogu sprovoditi, po diskrecionom pravu ovlašćenog organa vlasti.

2. Većina pitanja mora biti sa višestrukim izborom.

3. Ispiti će se sprovoditi na jeziku(-cima) koji odredi ovlašćeni organ vlasti.

4. Položen predmet se smatra ukoliko kandidat ostvari najmanje 75% poena dodeljenih tom predmetu. Poeni se stiču samo na ispravnim odgovorima.

5. Smatraće se da je kandidat uspešno položio teoretske ispite za PPL(A) kada položi sve predmete u roku od 18 meseci, računajući od kraja kalendarskog meseca kada je kandidat prvi put izašao na ispit. Položen teorijski deo ispita će se priznati za dobijanje dozvole PPL(A) u toku 24 meseca od uspešnog polaganja svih teorijskih predmeta.

PROVERA PRAKTIČNE OBUČENOSTI

6. Kandidat za proveru praktične obučenosti za PPL(A) mora imati obuku na istom tipu/klasi aviona koji će se koristiti na proveri praktične obučenosti. Kandidatu se može dozvoliti da izabere proveru praktične obučenosti na jednomotornim avionima ili, ukoliko ispunjava uslove iskustva po JAR-FCL 1.255 ili 1.260 od 70 sati letenja kao zapovednik aviona, na višemotornom avionu. Avion koji se koristi za proveru praktične obučenosti mora da ispuni sve uslove za aviona namenjenog za obuku.

7. Administrativne mere za proveru ispunjenosti uslova kandidata za pristupanje proveri praktične obučenosti, uključujući i uvid ispitivača u dosije obuke kandidata, donosi ovlašćen organ vlasti.

8. Kandidat mora položiti sekcije provere praktične obučenosti od 1 do 5, a sekciju 6 ukoliko je korišćen višemotorni avion.

Ukoliko ne položi više od jedne sekcije, kandidat mora ponovo obaviti celu proveru praktične obučenosti. Ukoliko kandidat ne položi samo jednu sekciju mora ponovo polagati samo tu sekciju provere praktične obučenosti. Kandidat koji ne položi bilo koju sekciju na ponovnoj proveri praktične obučenosti, moraće ponovo da pristupi proveri praktične obučenosti uključujući i sekcije koje je položio. Svi delovi provere praktične obučenosti moraju biti završeni u roku od šest meseci.

9. Dodatna obuka se može zahtevati ukoliko kandidat ne položi proveru praktične obučenosti. Ovlašćen organ vlasti će odrediti dodatnu obuku kandidatu koji ne položi sve sekcije provere praktične obučenosti u dva pokušaja. Ne postoji ograničenje broja pokušaja polaganje provere praktične obučenosti.

SPROVOĐENJE PROVERE

10. Ovlašćeni organ vlasti će dati ispitivaču bezbednosne savete kako bi osigurali da će let biti sproveden sigurno i bezbedno.

11. U slučaju da kandidat odluči da prekine proveru praktične obučenosti iz razloga koje ispitivač ne smatra opravdanim, tada će se ponoviti cela praktična provera obučenosti. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje ispitivač smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo one sekcije koje nisu proverene u prethodnom letu.

12. Svaki manevar ili procedura mogu biti ponovljeni jednom od strane kandidata. Ispitivač može prekinuti proveru praktične obučenosti u bilo kojoj fazi, ukoliko zaključi da je prikazana veština kandidata nedovoljna i da se čitav ispitni let treba ponoviti.

13. Od kandidata će se zahtevati da upravlja avionom sa sedišta zapovednika vazduhoplova i da provodi test kao da je jedini član posade. Ispitivač je odgovoran za ceo let.

14. Ispitivač će izabrati rutu koja će se leteti na proveri praktične obučenosti. Ruta se može završiti na aerodromu poletanja ili na nekom drugom aerodromu. Kandidat je odgovoran za planiranje leta i za to da su kompletni dokumenti i potrebna oprema za izvođenje praktične provere obučenosti, u avionu. Dužina navigacijskog dela praktične provere obučenosti kao što je i dato u Dodatku 2 za YU JAR-FCL 1.135 mora biti najmanje 60 minuta i može po dogovoru između kandidata i ispitivača biti izvedeno kao poseban ispitni let.

15. Kandidat mora ispitivaču prikazati provere i radnje za let kao i identifikaciju radio sredstava. Provere moraju da budu izvedene u skladu sa ovlašćenim ček listama za avion koji se upotrebljava na proveri praktične obučenosti. U toku pretpoletne pripreme pregleda kandidat je dužan da odredi snagu motora i brzine. Performanse u poletanju, prilazu i sletanju mora da proračuna kandidat na osnovu Operativnog priručnika ili letačkog priručnika dotičnog aviona.

16. Ispitivač se neće mešati u rad sa avionom osim u slučaju da je intervencija neophodna iz razloga sigurnosti ili izbegavanja nepotrebnog zastoja saobraćaja.

KRITERIJUMI U ISPITNOM LETU

17. Kandidat mora da prikaže sposobnost da:

- Upravlja avionom u skladu sa ograničenjima

- Izvodi sve manevre precizno i bezbedno

- Ispolji dobro procenjivanje i samostalnost u odlučivanju

- Primenjuje stečena vazduhoplovna znanja, i

- Održava kontrolu u upravljanju avionom svo vreme na takav način da uspešan ishod procedura ili manevara ne dođe nikada u pitanje.

18. Sledeća ograničenja su osnovna merila. Ispitivač će odrediti koliko uslovi leta npr. turbulencija utiču na kvalitet izvedenih elemenata ispitnog leta

Visina

 

 

Normalni uslovi leta

± 150 feet

 

Sa simuliranim otkazom motora

± 200 feet

 

Pravac

 

 

Normalni uslovi leta

± 10°

 

Sa simuliranim otkazom motora

± 15°

 

Brzina

 

 

Poletanje i prilaz

+15/ -5 knots

 

Svi ostali režimi

± 15 knots

 

SADRŽAJ PRAKTIČNE PROVERE OBUČENOSTI

19. Sadržaj i delovi praktične provere obučenosti dati u Dodatku 2 za JAR-FCL 1.135 moraju biti upotrebljeni za sticanje dozvole PPL(A) na jednomotornim i na višemotornim avionima. Format i zahtev za polaganje praktične provere obučenosti može odrediti ovlašćeni organ vlasti (videti IEM FCL 1.135)

Dodatak 2 za YU JAR-FCL 1.135
Sadržaj praktične provere u letu za dobijanje dozvole PPL(A)

(Videti YU JAR-FCL 1.135)
(Videti IEM FCL 1.135)

DEO 1
RADNJE PRE POLETANJA I POLETANJE

Upotreba ček listi, upravljanje avionom (održavanje položaja aviona u prostoru pomoću spoljnih orjentira, procedure protiv zaleđivanja, i sl.) primenjuju se u svim delovima.

Pretpoletna dokumentacija i procena meteo situacije

b

Proračuni performansi, težine i centraže

c

Pregled i održavanje aviona

d

Pokretanje motora i radnje posle pokretanja

e

Voženje, aerodromske procedure i radnje pre poletanja

f

Poletanje i provera posle poletanja

g

Aerodromske procedure odlaska

h

Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

DEO 2
OPŠTE UPRAVLJANJE AVIONOM

a

Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

b

Horizontalni let, sa promenama brzine

c

Penjanje:
- Sa najvećim prirastom visine
- Penjući zaokreti
- Prevođenje

d

Blagi zaokreti (nagiba 30°)

e

Oštri zaokreti (nagiba 45°), uključujući i prepoznavanje i vađenje iz poniruće spirale

f

Let na kritično malim brzinama sa ili bez zakrilaca

g

Prevlačenja:
- Prevlačenje sa čistom konfiguracijom i vađenje sa snagom motora
- Prevlačenje do prvih predznaka u spuštajućem zaokretu nagiba 20°, u prilaznoj konfiguraciji
- Prevlačenje do prvih predznaka iz uslova sletne konfiguracije

h

Spuštanje:
- Sa i bez snage motora
- Ponirući zaokreti (oštri zaokreti, bez snage motora)
- Prevođenja iz režima u režim

DEO 3
PROCEDURE NA RUTAMA

a

Plan leta, računska navigacija i korišćenje navigacijske karte

b

Održavanje visine, pravca i brzine

c

Orijentacija, merenje vremena i pridržavanje zadatih PVD, vođenje dokumentacije

d

Procedure odlaska na alternativni aerodrom (planirano i naknadno ubačeno)

e

Upotreba radio navigacionih sredstava

f

Osnovno letenje pomoću instrumenata (zaokret za 180° u simuliranim IMC uslovima)

g

Vođenje i upravljanje letom (provere, gorivni sistem, zaleđivanje karburatora, i sl.) Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

DEO 4
PROCEDURE PRILASKA I SLETANJA

a

Aerodromska procedura početnog prilaženja

b

*Precizno sletanje (sletanje na skraćene staze), sletanje sa vetrom (ukoliko su ti uslovi primenljivi)

c

*Sletanje bez upotrebe zakrilaca

d

*Prilaz za sletanje sa snagom motora na relantu (samo jednomotorni avioni)

e

Sletanje sa produžavanjem

f

Produžavanje sa male visine

g

Saradnja sa organima Kontrole letenja, radio/telefonske procedure

h

Radnje posle letanja

DEO 5
VANREDNI I POSTUPCI U NUŽDI

Ovaj deo može da se kombinuje sa delovima od 1 do 4

a

Simulirani otkaz motora nakon poletanja (SAMO NA JEDNOMOTORNIM AVIONIMA)

b

*Simulirano prinudno sletanje (SAMO NA JEDNOMOTORNIM AVIONIMA)

c

Simulirano sletanje iz predostrožnosti (SAMO NA JEDNOMOTORNIM AVIONIMA)

d

Simulirane vanredne situacije

e

Usmena pitanja

DEO 6
SIMULIRANI NESIMETRIČNI LET I ODGOVARAJUĆE TEME ZA KLASU/TIP

Ovaj deo može biti kombinovan sa delovima od 1 do 5

a

Simulirani otkaz motora tokom poletanja (na bezbednoj visini osim ukoliko se izvodi na simulatoru letenja)

b

Nesimetrični prilaz i produžavanje na drugi krug

c

Nesimetrični prilaz i sletanje sa potpunim zaustavljanjem

d

Gašenje i ponovno puštanje motora

e

Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure, vođenje vazduhoplova

f

Bilo koja tema koju odredi ispitivač vezana za praktičnu proveru osposobljenosti za klasu/tip, ukoliko se primenjuje:
1. Sistemi aviona uključujući upotrebu auto pilota
2. Upravljanje sistemom presurizacije
3. Upotreba sistema protiv odleđivanja i sistema za odleđivanje

g

Usmena pitanja

*

neke od ovih stavki se mogu kombinovati onako kako odredi ispitivač

 

POGLAVLJE D - DOZVOLA PROFESIONALNOG PILOTA (Aviona) CPL(A)

JAR-FCL 1.140 Minimalna starosna granica

Kandidat za CPL(A) mora imati najmanje 18 godina života.

JAR-FCL 1.145 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za CPL(A) mora posedovati važeće lekarsko uverenje klase 1. Da bi koristio prava CPL(A) mora posedovati važeće lekarsko uverenje klase 1.

YU JAR-FCL 1.150 Prava i uslovi

(a) Prava. Zavisno od drugih uslova određenih u JAR-ovima, prava imaoca CPL(A) su da:

(1) da koristi sva prava imaoca PPL(A)

(2) da obavlja poslove zapovednika vazduhoplova ili kopilota na svakom avionu angažovanom u operacijama koje ne spadaju u komercijalni vazdušni transport

(3) obavlja poslove zapovednika vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom transportu na bilo kom avionu sa jednim pilotom

(4) obavlja poslove kopilota u komercijalnom vazdušnom transportu.

(b) Uslovi. Ako je podnosilac za CPL(A) zadovoljio uslove propisane u YU JAR-FCL 1.140, 1.145 i 1.155 do 1.170, smatraće se da ispunjava uslove za izdavanje CPL(A) uključujući najmanje ovlašćenje za klasu/tip aviona koji je korišćen u proveri praktične obučenosti i, ukoliko je završio obuku i ispit za instrumentalno letenje u skladu sa YU JAR-FCL Odeljak E, dobiće i ovlašćenje za instrumentalno letenje.

YU JAR-FCL 1.155 Iskustvo i priznavanje
(Vidi YU JAR-FCL 1.050 (a) (3));
(Vidi Dodatak i YU JAR-FCL 1.160. i 165(a)(1) do (3));
(Vidi AMC-FCL 1.160 i 1. I 65(a)(1) do (3))

(a) Integrisane obuke

(1) Iskustvo. Kandidat za CPL(A) koji je uspešno pohađao i završio integrisanu letačku obuku, mora ostvariti najmanje 150 sati letenja na avionu koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA.

(2) Priznavanje. Za detalje priznavanja vremena letenja koje se zahteva u tački (a) (1), videti paragraf 4 u Dodatku 1 na YU JAR-FCL 1.160 i 1. 165.(a)(1), paragraf 4 u Dodatku 1 na YU JAR-FCL 1.160 i 1.165.(a)(2) ili paragraf 4 u Dodatku 1 na YU JAR-FCL 1.160 i 1.165.(a)(3).

(b) Modularna obuka

(1) Iskustvo. Kandidat za CPL(A) koji nije završio integrisanu letačku obuku, mora ostvariti najmanje 200 sati letenja na avionu koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA.

(2) Priznavanje. Od 200 sati letenja:

(I) 30 sati letenja mogu biti ostvareni u svojstvu zapovednika helikoptera koji poseduje PPL(H); ili

(II) 100 sati mogu biti ostvareni u svojstvu zapovednika helikoptera koji poseduje CPL(H); ili

(III) 30 sati mogu biti ostvareni u svojstvu zapovednika vazduhoplova u motornim jedrilicama ili jedrilicama.

(v) Vreme letenja. Kandidat mora ostvariti u avionima 150 sati letenja tokom integrisane obuke [vidi takođe YU JAR-FCL 1.050 (a)(3)], odnosno 200 sati letenja tokom modularne obuke, uključujući najmanje:

(1) 100 sati u svojstvu zapovednika vazduhoplova, ili 70 sati u svojstvu zapovednika vazduhoplova ako ih je ostvario tokom integrisane letačke obuke kao što je propisano u Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165(a) (1) do (3) i AMCFCL 1.160 i 1.165 (a) (1), (2) i (3);

(2) 20 sati VFR međuaerodromskog letenja u svojstvu zapovednika vazduhoplova, uključujući tokom obuke i međuaerodromski let od najmanje 540 km (300 NM), sa sletanjem i potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma koji nisu aerodromi poletanja;

(3) 10 sati instrumentalnog letenja sa instruktorom, od čega najviše 5 sati instrumentalnog letenja na zemaljskim uređajima; i

(4) 5 sati noćnog letenja, kao što je propisano u YU JAR-FCL 1.165(b)

YU JAR-FCL 1.160 Teorijsko znanje
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (4))

(a) Obuka. Kandidat za CPL(A) mora dobiti teorijsku obuku na odobrenom kursu od odobrene organizacije za letačku obuku (FTO). Obuka mora biti kombinovana sa letačkom obukom kao što je propisano u YU JAR-FCL 1.165.

(b) Ispit. Kandidat za CPL(A) mora prikazati nivo teorijskog znanja koji odgovara pravima koja imaocu pruža CPL(A), i mora ispuniti zahteve propisane u YU JAR-FCL 1 Odeljak J.

(c) Kandidat koji je pohađao integrisanu letačku obuke mora prikazati najmanje nivo znanja koji je zahtevan tom obukom, kao što je propisano u odgovarajućem Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (3).

YU JAR-FCL 1.165 Letačka obuka
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (4) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (4))

(a) Obuka. Kandidat za CPL(A) mora završiti odobreni integrisani ili modularni kurs letačke obuke na avionima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA u odobrenoj organizaciji za letačku obuku. Obuka mora biti kombinovana sa kursom teorijske obuke. Za detalje odobrenih obuka videti sledeće:

(1) ATP(A) integrisana obuka - Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) i AMC FCL 1.160 i 1.165 (a)(1);

(2) CPL(A)/IR integrisana obuka - Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(2) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(2);

(3) CPL(A) integrisana obuka - Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(3) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(3); i

(4) CPL(A) modularna obuka - Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(4) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(4)

(b) Obuka za noćno letenje. Kandidat mora ostvariti najmanje 5 sati letenja noću od čega najmanje 3 sata sa instruktorom, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja, i 5 samostalnih poletanja i 5 sletanja sa potpunim zaustavljanjem.

YU JAR-FCL 1.170 Praktična obučenost
(Vidi Dodatke 1 i 2 YU JAR-FCL 1.170; vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(1) do (4)]

Kandidat za CPL(A) mora prikazati sposobnost izvođenja, kao zapovednik na avionu, odgovarajućih procedura i manevara opisanih u Dodacima 1 i 2 YU JAR-FCL 1.170 sa stepenom sposobnosti koji odgovara pravima koja pripadaju imaocu CPL(A). Kandidat mora imati provere praktične obučenosti kao što se zahteva odgovarajući Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(1) do (4).

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.160 & 1.165(a)(1)
ATP(A) integrisana obuka

(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 & 1.170)
(Videti Dodatak 1 i 2 za JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatak 1 i 2 za JAR-FCL 1.210)
[Videti AMC FCL 1.160 & 1.165(a)(1)]
(Videti Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM FCL 1.170)

1. Cilj ATP(A) integrisanog kursa je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog da radi kao kopilot u avionima sa više pilota, na višemotornim avionima u komercijalnom vazdušnom prevozu i da stekne CPL(A)/IR.

2. Kandidat koji želi da pohađa ATP(A) integrisani kurs, mora, da pod nadzorom Rukovodioca obuke odobrene organizacije za letačku obuku (FTO), završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke kako je utvrđeno u toj FTO.

3. Kurs mora da traje između 12 i 36 meseci. Posebni dogovori mogu biti napravljeni uz odobrenje ovlašćenog ograna vlasti da se obuka produži preko 36 meseci tamo gde se dodatna letačka i zemaljska obuka obavlja u FTO.

4. Kandidat može biti primljen na obuku ili kao početnik ili kao imalac PPL(A) (ili PPL(H)) izdatih u skladu sa ICAO Dodatkom 1. Početnik mora zadovoljiti uslove propisane za pilota učenika u YU JAR-FCL pododeljkom B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(A) ili PPL(H) on može biti kreditiran sa 50% naleta na avionu koji je leteo pre zahtevane letačke obuke [YU JAR-FCL 1.165(a)(1) i Dodatkom 1 za YU JAR-FCL 1.165(a)(1) član 13)] i to do 40 sati naleta ili 45 sati ukoliko je dobijeno ovlašćenje za letenje noću na avionu, od čega 20 sati može biti na duploj komandi. Ovo kreditiranje sati naleta mora biti u nadležnosti FTO i uneseno u letački dosije kandidata. U slučaju pilota učenika koji ne poseduje pilotsku dozvolu i sa dozvolom ovlašćenog organa vlasti, FTO može odrediti određene vežbe na duploj komandi (Videti AMC-FCL 1.160 i 1.165 (a)(1) faza 2 i 3) koje će biti izvedene na helikopteru ili na motornoj jedrilici do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji je pao ili nije u stanju da završi ceo kurs ATP(A) može da podnese zahtev ovlašćenom organu vlasti za teorijski ispit i proveru praktične osposobljenosti za nižu dozvolu i ukoliko je primenljivo za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

6. Svaki kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku kursa obuke mora da podnese zahtev ovlašćenom organu vlasti za zvaničnu procenu daljih sati letačke obuke koji su potrebni u drugoj FTO.

7. FTO se mora uveriti da kandidat pre stupanja na obuku ima dovoljnog znanja iz matematike, fizike i engleskog kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja teorijske obuke. Potreban nivo znanja engleskog jezika mora biti u skladu sa Dodatkom 1 za YU JAR-FCL 1.200.

8. Kurs mora obuhvatati:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja ATPL(A)

(b) letačku obuku u vizuelnom i instrumentalnom letenju; i

(c) obuku saradnje u višečlanoj posadi za rad na avionima sa više pilota.

9. Uspešan završetak ispita teorijskog znanja iz člana 12 i provere(a) praktične obučenosti iz člana 14 zadovoljava teorijsko znanje i zahteve obučenosti potrebnog za izdavanje CPL(A) uključujući ovlašćenje za klasu ili tip za avion(e) koji su upotrebljeni na ispitu ili ispitima i ovlašćenje za instrumentalno letenje na višemotornim avionima(A).

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijske obuke je dat u Dodatku 1 za YU JAR-FCL 1.470. Odobreni ATP(A) kurs teorijskog znanja mora sadržati najmanje 750 sati (1 čas = 60 minuta obuke) obuke u koju su uključeni rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, kompjuterizovanu nastavu, kao i druge medije odobrenih od strane ovlašćenog organa vlasti u odgovarajućem odnosu.

750 sati nastave mora biti podeljeno na takav način da je za svaki predmet minimalni broj sati:

Vazduhoplovni propisi

40

 

Poznavanje vazduhoplova

80

 

Performanse leta i planiranje

90

 

Ljudske mogućnosti i ograničenja

50

 

Meteorologija

60

 

Navigacija

150

 

Operativne procedure

20

 

Teorija leta

30

 

Komunikacije

30

 

Dalje raspodele sati mogu biti u dogovoru između ovlašćenog organa vlasti i FTO.

11. Kurs o Saradnji višečlane posade mora sadržati najmanje 25 sati teorijske obuke i vežbi.

ISPIT IZ TEORIJSKOG ZNANJA

12. Kandidat mora da prikaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca ATPL(A), u skladu sa zahtevima u YU JAR-FCL 1(avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

13. Letačka obuka ne uključujući obuku za ovlašćenje za letenje na tipu, mora sadržati ukupno najmanje 195 sati uključujući sve provere napredovanja, od kojih najviše 55 sati celog kursa može biti u instrumentalnom letenju na simulatoru. Od ukupno 195 sati, kandidat mora da završi najmanje:

(a) 95 sati obuke na duploj komandi od kojih do 55 sati može biti u instrumentalnom letenju na simulatoru;

(b) 100 sati kao zapovednik vazduhoplova uključujući 50 sati vizuelnog letenja i 50 sati instrumentalnog letenja kao učenik-zapovednik vazduhoplova (SPIC). (SPIC vreme mora biti kreditirano kao vreme letenja kao zapovednik vazduhoplova osim ukoliko instruktor letenja mora da utiče na kontrolisanje u bilo kom delu leta. Analiza leta na zemlji od strane instruktora letenja ne utiče na vreme kreditiranja kao zapovednik vazduhoplova);

(c) 50 sati međuaerodromskog letenja kao zapovednik vazduhoplova uključujući međuaerodromsko letenje u vizuelnim uslovima od najmanje 540 km (300 NM), pri čemu mora izvesti 2 sletanja sa potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma različita od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati letenja na avionima mora biti izvedeno noću od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih poletanja i sletanja sa potpunim zaustavljanjem; i

(e) 115 sati instrumentalnog letenja koje sadrži:

(I) 50 sati obuke u instrumentalnom letenju od kojih 25 sati može biti obuka u instrumentalnom letenju na FNPT I, ili 40 sati ako je zemaljska obuka u instrumentalnom letenju izvedena na FNPT II ili na uređaju za simuliranje leta. Uz saglasnost ovlašćenog organa vlasti ne više od 10 sati letenja na FNPT II ili na uređaju za simuliranje leta može biti izvedeno na FNPT I pri obuci u instrumentalnom letenju na zemlji.

(II) 50 sati kao SPIC; i

(III) 15 sati obuke u saradnji višečlane posade za šta se može upotrebiti FNPT II.

Videti AMC-FCL 1.160 & 1.165(a)(1) za program letačke obuke.

PROVERE PRAKTIČNE OBUČENOSTI

14. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat mora polagati proveru praktične obučenosti za CPL(A) ili na jednomotornom ili na višemotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 za YU JAR-FCL 1.170 i proveru praktične obučenosti za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje na višemotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 za YU JAR-FCL 1.210 ili druge provere koje su u skladu sa zahtevima YU JAR-FCL 1.262(c).

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.160 & 1.165(a)(2)
CPL(A)/IR integrisani kurs

(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 & 1.170)
(Videti Dodatak 1 i 2 za JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatak 1 i 2 za JAR-FCL 1.210)
(Videti AMC FCL 1.160 & 1.165(a)(2))
(Videti Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM FCL 1.170)

1. Cilj CPL(A) i IR(A) integrisanog kursa je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog da rade na jednomotornim avionima sa jednim pilotom ili višemotornim avionima u komercijalnom vazdušnom prevozu i da steknu dozvolu CPL(A) / IR.

2. Kandidat koji želi da pohađa CPL(A)/IR integrisani kurs, mora da pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku FTO, završi sve faze obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke, kako je uređeno u toj FTO.

3. Kurs mora trajati između 9 i 30 meseci.

4. Kandidat može biti primljen na obuku ili kao početnik ili kao imalac PPL(A) ili PPL(H) izdatih u skladu sa ICAO Dodatkom 1. Početnik mora da ispuni zahteve za pilota učenika u skladu sa YU JAR-FCL pododeljkom B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(A) ili PPL(H) on može biti kreditiran sa 50% naleta potrebnog za obuku, na avionu koji je leteo pre pristupanja kursu (YU JAR-FCL 1.165(a)(2) i Dodatkom 1 za YU JAR-FCL 1.165(a)(2) član 12) do kredita od 40 sati letačkog iskustva ili 45 sati ukoliko je dobijeno ovlašćenje za letenje noću na avionu, od čega 20 sati može biti na duploj komandi. Ovo kreditiranje sati naleta mora biti u nadležnosti FTO i uneseno u dosije kandidata. U slučaju pilota učenika koji ne poseduje pilotsku dozvolu i sa odobrenjem ovlašćenog organa vlasti FTO može odrediti određene vežbe na duploj komandi (Videti AMC-FCL 1.160 i 1.165 (a)(2) faza 2 i 3) koje će biti izvedene na helikopteru ili na motornoj jedrilici do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji je pao ili nije u stanju da završi ceo kurs CPL(A)/IR može da podnese zahtev ovlašćenom organu vlasti za teorijski ispit i proveru praktične obučenosti za nižu dozvolu i ukoliko je primenljivo za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

6. Svaki kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku kursa obuke mora da podnese zahtev ovlašćenom organu vlasti za zvaničnu daljih sati letačke obuke koji su potrebni u drugoj FTO.

7. FTO se mora uveriti da kandidat pre stupanja na obuku ima dovoljnog znanja iz matematike, fizike i engleskog kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja teorijske obuke. Potreban nivo znanja engleskog jezika mora biti u skladu sa Dodatkom 1 za YU JAR-FCL 1.200.

8. Kurs mora obuhvatiti:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja CPL(A)/IR; i

(b) letačku obuku u vizuelnom i instrumentalnom letenju; i

9. Uspešan završetak ispita teorijskog znanja iz člana 11 i provere praktične obučenosti iz člana 13 zadovoljava teorijsko znanje i zahteve obučenosti potrebnog za izdavanje CPL(A) uključujući ovlašćenje za klasu ili tip avion(e) koji su upotrebljeni na ispitu ili ispitima i ovlašćenje za instrumentalno letenje na jednomotornim ili višemotornim avionima.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijske obuke je dat u Dodatku 1 za YU JAR-FCL 1.470. Odobreni CPL(A)/IR kurs teorijskog znanja mora sadržati najmanje 500 sati obuke u koju su uključeni rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, kompjuterizovanu nastavu, kao i druge medije odobrenih od strane ovlašćenog organa vlasti u odgovarajućem odnosu. 500 sati (1 sat=60 minuta obuke) nastave mora biti podeljeno na takav način da je za svaki predmet minimalni broj sati:

Predmeti po časovima

 

 

Vazduhoplovni propisi

30

 

Poznavanje vazduhoplova

50

 

Performanse leta i planiranje

60

 

Ljudske mogućnosti i ograničenja

15

 

Meteorologija

40

 

Navigacija

100

 

Operativne procedure

10

 

Teorija letenja

25

 

Komunikacije

30

 

Dalja raspodela sati može biti u dogovoru između ovlašćenog organa vlasti i FTO.

ISPIT IZ TEORIJSKOG ZNANJA

11. Kandidat mora da prikaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(A) i ovlašćenje za instrumentalno letenje, u skladu sa zahtevima u YU JAR-FCL 1(avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

12. Letačka obuka ne uključujući obuku za ovlašćenje za letenju na tipu, mora sadržati ukupno najmanje 180 sati uključujući sve provere napredovanja od kojih do 40 sati čitavog kursa može biti u instrumentalnom letenju na simulatoru. Od ukupno 180 sati, kandidat mora da izvrši najmanje:

(a) 80 sati obuke na duploj komandi od kojih do 40 sati može biti obuka u instrumentalnom letenju na simulatoru;

(b) 100 sati kao zapovednik vazduhoplova uključujući 50 sati vizuelnog letenja i 50 sati instrumentalnog letenja kao učenik-zapovednik vazduhoplova (SPIC). (SPIC vreme mora biti kreditirano kao za zapovednika vazduhoplova osim ukoliko instruktor letenja mora da utiče na kontrolisanje u bilo kom delu leta. Analiza leta na zemlji od strane instruktora letenja ne utiče na vreme kreditiranja kao zapovednik vazduhoplova);

(c) 50 sati međuaerodromskog letenja kao zapovednik vazduhoplova uključujući međuaerodromsko letenje u vizuelnim uslovima od najmanje 540 km (300 NM), pri čemu mora izvesti 2 sletanja sa potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma različita od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati letenja na avionima mora biti izvedeno noću od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih poletanja i sletanja sa potpunim zaustavljanjem; i

(e) 100 sati instrumentalnog letenja koje sadrži:

(I) 50 sati obuke u instrumentalnom letenju od kojih 25 sati može biti obuka u instrumentalnom letenju na simulatoru na FNPT I, ili 40 sati ako je zemaljska obuka u instrumentalnom letenju izvedena na FNPT II ili na uređaju za simuliranje letenja. U dogovoru sa ovlašćenim organom vlasti ne više od 10 sati letenja na FNPT II ili na uređaju za simuliranje leta može biti izvedeno na FNPT I pri obuci u instrumentalnom letenju na zemlji.

(II) 50 sati kao SPIC;

Videti AMC-FCL 1.160 & 1.165(a)(2) za program letačke obuke u instrumentalnom letenju.

PROVERE PRAKTIČNE OBUČENOSTI

13. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat mora izvršiti proveru praktične obučenosti za CPL(A) na jednomotornom ili na višemotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 za YU JAR-FCL 1.170 i proveru praktične obučenosti za sticanje ovlašćenja instrumentalnog letenja na višemotornom avionu ili na jednomotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 za YU JAR-FCL 1.210.

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.160 & 1.165(a)(3)
CPL(A) integrisani kurs

(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 & 1.170)
(Videti Dodatak 1 i 2 za JAR-FCL 1.170)
(Videti AMC FCL 1.160 & 1.165(a)(3))
(Videti Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM-FCL 1.170)

1. Cilj CPL(A) integrisanog kursa je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog za izdavanje CPL(A) i drugih obuka za rad u vazduhu koje kandidat želi da pohađa isključujući obuku za instruktora letenja i instruktora za ovlašćenje instrumentalnog letenja.

2. Kandidat koji želi da pohađa CPL(A) integrisani kurs mora da pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), završi sve faze obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke kako je uređeno u toj FTO.

3. Kurs mora trajati između 9 i 24 meseca.

4. Kandidat može biti primljen na obuku ili kao početnik ili kao imalac PPL(A) ili PPL(H) izdatih u skladu sa ICAO Dodatkom 1. Početnik mora zadovoljiti sve zahteve za pilota učenika u skladu sa YU JAR-FCL Poglavljem B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(A) ili PPL(H) on može biti kreditiran sa 50% naleta na avionu potrebnog za obuku (YU JAR-FCL 1.165(a)(3) i Dodatkom 1 za YU JAR-FCL 1.165(a)(3) član 12) do kredita od 40 sati letačkog iskustva ili 45 sati ukoliko je dobijeno ovlašćenje za letenje noću avionom, od čega 20 sati može biti na duploj komandi. Ovo kreditiranje za sati naleta mora biti u nadležnosti FTO i uneseno dosije kandidata. U slučaju pilota učenika koji ne poseduje pilotsku dozvolu i sa odobrenjem ovlašćenog organa vlasti FTO može odrediti određene vežbe na duploj komandi (Videti AMC-FCL 1.160 i 1.165 (a)(3) faza 2 i 3) koji će biti izvedene na helikopteru ili na motornoj jedrilici do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji je pao ili nije u stanju da završi ceo kurs CPL(A) može da podnese zahtev ovlašćenom organu vlasti za teorijski ispit i proveru praktične obučenosti za nižu dozvolu.

6. Svaki kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku kursa obuke mora da podnese zahtev ovlašćenom organu vlasti za zvaničnu daljih sati letačke obuke koji su potrebni u drugoj FTO.

7. FTO se mora uveriti da kandidat pre stupanja na obuku ima dovoljnog znanja iz matematike, fizike i engleskog kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja obuke teorijskog znanja.

8. Kurs mora obuhvatiti:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja CPL(A); i

(b) letačku obuku u vizuelnom i instrumentalnom letenju.

9. Uspešan završetak ispita teorijskog znanja iz člana 11 i proveru praktične obučenosti iz člana 13 zadovoljava znanje i zahteve obučenosti potrebnog za izdavanje CPL(A) uključujući ovlašćenje za klasu ili tip aviona koji su upotrebljeni na ispitu ili ispitima.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijskog znanja za CPL(A) je dat u Dodatku 1 za YU JAR-FCL 1.470. Odobreni CPL(A) kurs teorijskog znanja mora sadržati najmanje 300 sati (1 čas = 60 minuta obuke) (ili 200 sati ukoliko je polaznik imalac PPL) obuke u koju su uključeni rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, kompjuterizovanu nastavu, kao i druge medije odobrenih od strane ovlašćenog organa vlasti, u odgovarajućem odnosu.

ISPIT IZ TEORIJSKOG ZNANJA

11. Kandidat mora da prikaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(A), u skladu sa zahtevima u YU JAR-FCL 1(avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

12. Letačka obuka ne uključujući obuku za ovlašćenje za letenje na tipu, mora sadržati ukupno najmanje 150 sati uključujući sve provere napredovanja od kojih do 5 sati celog kursa može biti obuka u instrumentalnom letenju na simulatoru. Od ukupno 150 sati, kandidat mora da izvrši najmanje:

(a) 80 sati obuke na duploj komandi od kojih do 5 sati može biti obuka u instrumentalnom letenju na simulatoru;

(b) 70 sati kao zapovednik vazduhoplova

(c) 20 sati međuaerodromskog letenja kao zapovednik vazduhoplova uključujući međuaerodromsko letenje u vizuelnim uslovima od ukupno najmanje 540 km (300 NM), pri čemu mora izvesti 2 sletanja na aerodromima različitim od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati letenja na avionima mora biti izvedeno noću od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodrmoskog letenja i 5 samostalnih poletanja i sletanja; i

(e) 10 sati obuke instrumentalnog letenja od kojih 5 sati može biti obuka u instrumentalnom letenju na na simulatoru na FNPT I ili II ili na uređaju za simuliranje leta.

(f) 5 sati mora da bude izvedeno na avionu sertifikovanom za prevoz najmanje 4 osobe sa elisom promenljivog koraka i uvlačećim stajnim trapom.

Videti AMC-FCL 1.160 & 1.165(a)(3) za plan i program letačke obuke.

PROVERA PRAKTIČNE OBUČENOSTI

13. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat mora izvršiti proveru praktične obučenosti za CPL(A) na jednomotornom ili na višemotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 za YU JAR-FCL 1.170.

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.160 & 1.165(a)(4)
CPL(A) modularni kurs

(Videti JAR-FCL 1.125(c))
(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 & 1.170)
(Videti Dodatak 1 i 2 za JAR-FCL 1.170)
(Videti AMC FCL 1.160 & 1.165(a)(4))
(Videti Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM-FCL 1.170)

1. Cilj CPL(A) modularnog kursa je da obuči imaoce PPL(A) do nivoa stručnosti potrebnog za izdavanje CPL(A).

2. (a) Pre pristupanja CPL(A) modularnom kursu kandidat mora posedovati dozvolu PPL(A) izdatu u skladu sa ICAO Dodatkom 1;

(b) Pre pristupanja letačkoj obuci polaznik mora:

(I) da završi 150 sati letenja kao pilot; i

(II) ispuni zahteve iz YU JAR-FCL 1.225 i 1.240 ukoliko se višemotorni avion koristi na proveri praktične obučenosti.

3. Kandidat koji želi da pohađa CPL(A) modularni kurs mora pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), da završi sve faze obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke kako je uređeno u toj FTO. Obuka teorijskog znanja može biti sprovedena u odobrenoj FTO koja sprovodi samo obuku teorijskog znanja, u tom slučaju rukovodilac obuke te organizacije za letačku obuku mora nadgledati taj deo kursa.

4. Kurs teorijskog znanja mora biti završen za 18 meseci. Letačka obuka i provera praktične obučenosti mora biti završena u periodu važnosti položenih teorijskih ispita, kao što je dato u YU JAR-FCL 1.495.

5. FTO se mora uveriti da kandidat pre stupanja na obuku ima dovoljnog znanja iz matematike, fizike i engleskog kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja obuke teorijskog znanja.

6. Kurs mora obuhvatati:

(a) obuku teorijskog znanja do nivoa znanja CPL(A); i

(b) letačku obuku u vizuelnom i instrumentalnom letenju.

7. Uspešan završetak ispita teorijskog znanja u članu 9 i provere praktične obučenosti u članu 13 zadovoljava znanje i zahteve obučenosti potrebne za izdavanje CPL(A) uključujući i ovlašćenje za klasu ili tip aviona koji su upotrebljeni na ispitu.

TEORIJSKO ZNANJE

8. Program teorijskog znanja za CPL(A) je dat u Dodatku 1 za YU JAR-FCL 1.470. Odobreni CPL(A) kurs obuke teorijskog znanja mora sadržati najmanje 200 sati (1 čas = 60 minuta obuke) obuke, u koju su uključeni rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, kompjuterizovanu nastavu, kao i druge medije odobrenih od strane ovlašćenog organa vlasti u odgovarajućem odnosu. Odobreni kurs obuke na daljinu (dopisni kurs) može takođe biti ponuđen kao deo kursa po diskrecionom pravu ovlašćenog organa vlasti.

ISPIT IZ TEORIJSKOG ZNANJA

9. Kandidat mora da prikaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(A), u skladu sa zahtevima u YU JAR-FCL 1(avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

10. Kandidati koji ne poseduju ovlašćenje instrumentalnog letenja moraju dobiti najmanje 25 sati obuke u instrumentalnom letenju na duploj komandi (videti AMC FCL 1.160 & 1.165(a)(4)), uključujući 10 sati instrumentalne obuke od kojih 5 sati može biti izvedeno na BITD ili FNPT I ili II ili na uređaju za simuliranje leta (videti AMC FCL 1.160 & 1.165(a)(4)). Kandidati koji su imaoci važećeg IR(A) moraju biti potpuno kreditirani za obuku na instrumentalnom letenju na duploj. Kandidati koji poseduju važeće IR(H) mogu biti kreditirani do 5 sati obuke u instrumentalnom letenju na duploj, u kom slučaju najmanje 5 sati obuke u instrumentalnom letenju na duploj mora biti izvedeno na avionu.

11. (a) Kandidati sa važećim instrumentalnim ovlašćenjem moraju dobiti najmanje 15 sati letačke obuke na duploj u vizuelnim uslovima.

(b) Kandidati koji ne poseduju ovlašćenje za letenje noću avionom moraju dobiti najmanje 5 sati obuke u noćnom letenju. (Videti JAR-FCL 1.125(c)).

12. Najmanje 5 sati letačke obuke mora da bude izvedeno na avionu sertifikovanom za prevoz najmanje 4 osobe sa elisom promenljivog koraka i uvlačećim stajnim trapom.

Videti AMC FCL 1.160 & 1.165(a)(4) za plan i program letačke obuke.

PROVERA PRAKTIČNE OBUČENOSTI

13. Po završetku letačke obuke i ispunjenju odgovarajućih uslova iskustva kandidat mora izvršiti proveru praktične obučenosti za CPL(A) na jednomotornom ili na višemotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 za YU JAR-FCL 1.170.

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.170
Provera praktične obučenosti za izdavanje za CPL(A)
(Videti JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatak 2 za JAR-FCL 1.170)
(Videti IEM FCL 1.170)

1. Kandidat za proveru praktične obučenosti za CPL(A) mora da je uspešno završio potrebnu obuku, uključujući obuku za letenje na tipu/klasi aviona koji će se koristiti na ispitu. Kandidat mora dozvoliti izbor da li će ispit provoditi na jednomotornom ili, prema zahtevima iskustva u YU JAR-FCL 1.255 ili YU JAR-FCL 1.260 od 70 sati letenja kao zapovednik vazduhoplova višemotornog aviona. Avion koji se koristi na proveri praktične obučenosti mora ispunjavati sve zahteve aviona za obuku iz Dodatka 1a YU JAR-FCL 1.055 i mora biti sertifikovan za prevoz najmanje 4 osobe, sa elisom promenljivog koraka i uvlačeći stajni trap.

2. Administrativni način potvrde podesnosti kandidata za ispit, uključujući uvid ispitivača u dosije obuke kandidata, određuje ovlašćeni organ vlasti.

3. Kandidat mora položiti delove od 1 do 5 provere praktične obučenosti, i deo 6 ukoliko se koristi višemotorni avion. Ukoliko kandidat ne položi bilo koju stavku u nekom delu, taj deo nije položio. Ponovna ukupna provera praktične obučenosti je neophodna ukoliko je kandidat nije uspešno položio više od jednog dela. Kandidat koji ne položi jedan deo, mora ponovo polagati taj deo. Ponovno polaganje cele provere praktične obučenosti je neophodno ukoliko kandidat ne položi bilo koji deo ponovljenog ispita, uključujući i delove koje je položio u prethodnom pokušaju. Svi delovi provere praktične obučenosti moraju biti završeni za 6 meseci.

4. Dalja obuka može biti zahtevana nakon neuspešnog polaganja provere praktične obučenosti. Ovlašćeni organ vlasti mora zahtevati dalju obuku ukoliko kandidat ne položi sve delove provere praktične obučenosti. Ne postoji ograničenje broja pokušaja polaganja provere praktične obučenosti.

PROVOĐENJE ISPITA

5. Ovlašćeni organ vlasti će obezbediti FE sa odgovarajućom sigurnosnom konsultacijom radi garancije sigurnog provođenja ispita.

6. U slučaju da kandidat odluči da prekine ispit iz razloga koje FE smatra neopravdanim, kandidat mora ponovo polagati kompletnu proveru praktične obučenosti. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje FE smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo oni delovi koji nisu provedeni u prethodnom letu.

Po diskrecionom pravu FE, kandidat može svaki manevar ili proceduru ispita ponoviti jednom. FE može prekinuti ispit u bilo kojoj fazi ukoliko smatra da prikaz obučenosti kandidata zahteva ponovnu kompletnu proveru praktične obučenosti.

8. Od kandidata će se zahtevati da upravlja avionom sa sedišta zapovednika vazduhoplova i da provodi ispit kao da je jedini član posade. Odgovornost za let mora biti u skladu sa nacionalnim propisima.

9. FE vrši odabir rute koja će se leteti i aerodrom odredišta mora biti kontrolisan aerodrom. Ruta se može završiti na polaznom aerodromu ili na nekom drugom. Kandidat mora biti odgovoran za planiranje leta i mora se uveriti da je sva oprema i dokumentacija za izvođenje leta na avionu. Dužina leta mora biti najmanje 90 minuta.

10. Kandidat mora ukazivati FE o proverama i postupcima koje izvršava, uključujući i identifikaciju radio uređaja. Provere moraju biti izvršene prema odobrenim listama provere za avion na kome se ispit izvodi. Tokom pripreme leta od kandidata se zahteva utvrđivanje podešavanja snage i brzine. Podatke performansi za poletanje, prilaz i sletanje mora proračunati kandidat u skladu sa operativnim priručnikom ili letačkim priručnikom korišćenog aviona.

11. FE ne sme imati ulogu u upravljanju avionom osim u slučaju intervencije koja je neophodna zbog sigurnosti ili izbegavanja nepotrebnog kašnjenja saobraćaja.

NORME ZA SPROVOĐENJE ISPITA

12. Kandidat u toku leta mora prikazati sposobnost da:

- upravlja avionom unutar njegovih ograničenja

- izvodi sve manevre koordinirano i tačno

- pokaže sigurnost u donošenju odluka i vazduhoplovno ponašanje

- primenjuje stečeno vazduhoplovno znanje, i

- upravlja avionom svo vreme na način da uspešno vodi avion kroz manevre i procedure bez ozbiljnog dvoumljenja.

13. Sledeća ograničenja su opšta uputstva. FE će uzeti u obzir uslove turbulencije i upravljačke kvalitete korišćenog aviona.

Visina

 

 

normalni let

± 100 feet

 

sa simuliranim otkazom motora

± 150 feet

 

Održavanje zadane linije puta od radionavigacijskog sredstva

± 5°

 

Kurs normalni let

± 10°

 

sa simuliranim otkazom motora

± 15°

 

Brzina

 

 

poletanje i prilaz na sletanje

± 5 knots

 

svi ostali režimi leta

± 10 knots

 

SADRŽAJ PRAKTIČNE PROVERE OBUČENOSTI

14. Sadržaj praktične provere obučenosti i delova koji su dati u Dodatku 2 JAR-FCL 1.170 se moraju koristiti u proveri praktične obučenosti. Format i obrazac zahteva za praktičnu proveru obučenosti može utvrditi ovlašćeni organ vlasti (vidi IEM FCL 1.170). Stavke u Delu 2 članovi c i e(IV) i u celim Delovima 5 i 6 mogu biti izvedene na FNPT II ili na uređaju za simuliranje leta.

Dodatak 2 YU JAR-FCL 1.170
Sadržaj provere praktične obučenosti za izdavanje CPL(A)

(vidi YU JAR-FCL 1.170)
(vidi IEM FCL 1.170)

DEO 1
PRIPREME ZA LET I POLETANJE

Upotreba ček listi, pilotsko ponašanje (održavanje položaja aviona u prostoru pomoću spoljnih orjentira, procedure protiv zaleđivanja i sl.) primenjuju se u svim delovima.

Pretpoletna dokumentacija uključujući: dokumentaciju, utvrđivanje mase i centraže, procena meteo situacije

b

Pregled i održavanje aviona

c

Voženje i poletanje

d

Praćenje performansi aviona i trimovanje

e

Aerodromski krug i postupci po krugu

f

Procedure penjanja, podešavanje visinomera, osmatranje vazdušnog prostora

g

Saradnja sa organima Kontrole Letenja i radio/telefonske procedure

DEO 2
OSNOVNI MANEVRI U LETU

a

Vizuelno upravljanje avionom, uključujući pravolinijski horizontalni let, penjanje, snižavanje i osmatranje vazdušnog prostora

b

Let na kritičnim brzinama uključujući prepoznavanje prvih predznaka i vađenje iz potpunog svaljivanja

c

Zaokreti, uključujući zaokrete u sletnoj konfiguracija. Oštri zaokreti nagiba 45°.

d

Let na kritičnim velikim brzinama, uključujući prepoznavanje i vađenje iz spiralnih poniranja.

e

Upravljanje samo po instrumentima, uključujući:
1. Horizontalni let, podešavanje režima za krstarenje, održavanje kursa i brzine.
2. Penjući i spuštajući zaokreti sa nagibom od 10° do 30°.
3. Vađenje iz nepravilnih položaja.
4. Let sa pokrivenim pojedinim instrumentima na instrument tabli.

f

Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

DEO 3
PROCEDURE NA RUTAMA

a

Vođenje aviona po vizuelnim orijentirima, uključujući podešavanje režima krstarenja.

b

Orijentacija i čitanje karata

c

Držanje visine, brzine i kursa, osmatranje vazdušnog prostora

d

Podešavanje visinomera. Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

e

Kontrola puta, upisivanje navigacijskih podataka u letu, praćenje utroška goriva, određivanje skretanja i ispravka kursa za povratak na zadanu liniju puta.

f

Praćenje vremenskih uslova, procena razvoja i donošenje odluke o izbegavanju

g

Let po ZLP, određivanje pozicije (NDB i VOR), identifikacija RNS (IFR let).
Primena plana za odlazak na alternaciju (VFR let).

DEO 4
PROCEDURE PRILAŽENJA I SLETANJA

a

Procedure dolaska, podešavanje visinomera, provere, osmatranje vazdušnog prostora

b

Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

c

Produžavanje na drugi krug iz ravnanja

d

Normalno sletanje, sletanje sa bočnim vetrom (ako postoje uslovi)

e

Sletanje na kratke staze

f

Sletanje sa snagom motora na relant (samo avion sa jednim motorom)

g

Sletanje bez zakrilaca

h

Postupci posle leta

DEO 5
VANREDNI I POSTUPCI U NUŽDI

Ovaj deo se može kombinovati sa delovima od 1 do 4

a

Simulirani otkaz motora posle poletanja (na bezbednoj visini), postupak u slučaju požara

b

Otkaz pojedinih sistema, uključujući prinudno izvlačenje stajnog trapa, otkazi elektro sistema i otkaz kočnica.

c

Imitacija prinudnog sletanja

d

Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

e

Usmena pitanja

DEO 6
Simulirani nesimetrični let i odgovarajuće teme za klasu/tip

Ovaj deo se može kombinovati sa delovima od 1 do 5

a

Simulirani otkaz motora u fazi poletanja (na bezbednoj visini osim ako se provera ne provodi na simulatoru)

b

Prilaženje na sletanje i produžavanje na drugi krug sa nesimetričnom vučnom silom.

c

Prilaženje na sletanje i sletanje sa potpunim zaustavljanjem sa nesimetričnom vučnom silom

d

Gašenje motora u letu i ponovo pokretanje

e

Saradnja sa organima Kontrole letenja i radio/telefonske procedure

f

Po odluci FE, određene tačke u vezi provere praktične obučenosti za ovlašćenja za letenje na klasi/tipu aviona uključujući ukoliko se primenjuje:
1. Sistemi aviona uključujući korišćenje autopilota
2. Rukovanje sistemom presurizacije
3. Korišćenje sistema za razleđivanje i sistema protiv zaleđivanja

g

Usmena pitanja

 

POGLAVLJE E - OVLAŠĆENJE ZA INSTRUMENTALNO LETENJE (Avion) - IR(A)

JAR-FCL 1.174 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za IR(A) mora posedovati važeće lekarsko uverenje u skladu sa odredbama YU JAR-FCL 3.355(b)

JAR-FCL 1.175 Okolnosti u kojima se zahteva IR(A)

(a) Imalac dozvole pilota (A) ne sme obavljati poslove pilota po pravilima instrumentalnog letenja (IFR), osim kao pilot koji radi proveru praktične obučenosti ili obuku na duploj, osim ukoliko imalac poseduje ovlašćenje za instrumentalno letenje (IR(A)) odgovarajuću kategoriji aviona izdatu u skladu sa JAR-FCL.

(b) U državama članicama JAA gde nacionalno zakonodavstvo zahteva letenje po pravilima IFR u specifičnim okolnostima (npr. noću) imalac dozvole pilota može leteti po pravilima IFR ako pilot ima odgovarajuću kvalifikaciju u skladu sa tim uslovima, vazdušnog prostora i uslovima leta u kojem će se let obaviti. Nacionalne kvalifikacije koje dozvoljavaju pilotima letenje po pravilima IFR van uslova za vizuelno letenje VMC, bez važećeg ovlašćenja za instrumentalno letenje IR(A) biće ograničena samo na primenu u vazdušnom prostoru države koja je takvo ovlašćenje izdala.

JAR-FCL 1.180 Prava i uslovi

(a) Prava

(1) Podložno ograničenjima ovlašćenja koja nameću rad još jednog pilota u funkciji kopilota (ograničenje za više pilota) u toku provere praktične osposobljenosti određena u prilozima 1 i 2 JAR-FCL1.210, i po bilo kojim drugim uslovima određenim u JAR-ovima, prava imaoca ovlašćenja IR(A) na višemotornim avionima ME je da pilotira višemotornim i jednomotornim avionima po pravilima IFR do minimalne visine odluke 200 fita (60 m). Visina odluke niža od 200 fita (60 m) može biti odobrena od ovlašćenog organa vlasti nakon dodatne obuke i provere u sladu sa JAR-OPS, AMC FCL 1.261(a) član 6 i dodatkom 2 JAR-FCL 1.240, deo 6.

(2) Podložno uslovima provere praktične obučenosti određenim u dodacima 1 i 2 JAR-FCL1.210 i po bilo kojim drugim uslovima određenim u JAR-ovima, prava imaoca ovlašćenja IR(A) na jednomotornim avionima su pilotiranje jednomotornim avionima po pravilima IFR do minimalne visine odluke 200 fita (60 m).

(b) Uslovi

Kandidat koji ispunjava uslove date u YU JAR-FCL 1.185 do 1.210 ispunjava zahteve za izdavanje IR(A).

JAR-FCL 1.185 Rok važenja, produžavanje i obnavljanje

(a) IR(A) važi jednu godinu od dana izdavanja ili produžavanja, ili od datuma isteka važećeg IR(A) ovlašćenja ukoliko je obnovljeno u skladu sa YU JAR-FCL 1.246(a).

(b) Ukoliko je IR(A) ograničeno samo na letenje u sastavu više pilota, produženje ili obnavljanje se mora obaviti u toku letova sa radom više pilota.

(c) Ukoliko IR(A) nije produžavano/obnavljano u toku prethodnih 7 godina, od imaoca će se tražiti polaganje ispita teorijskog znanja i proveru praktične osposobljenosti u skladu sa dodatkom 1, YU JAR-FCL 1.210.

JAR-FCL 1.190 Iskustvo

Kandidat za IR(A) mora posedovati PPL(A) uključujući ovlašćenje za noćno letenje ili CPL(A) i mora da ostvari najmanje 50 sati međuaerodromskog letenja u svojstvu pilota zapovednika aviona ili helikoptera od čega najmanje 10 sati mora biti na avionima.

JAR-FCL 1.195 Teorijsko znanje

(a) Kurs

Kandidat za IR(A) mora dobiti teorijsku obuku na odobrenom kursu od odobre organizacije za letačku obuku (FTO). Gde god je to moguće kurs treba kombinovati sa kursom letačke obuke.

(b) Ispit

Kandidat mora prikazati odgovarajući nivo znanja u skladu sa pravima imaoca IR(A) i mora ispuniti uslove date u YU JAR-FCL 1 (Avion) Odeljak J.

JAR-FCL 1.200 Upotreba Engleskog jezika
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.200)

(a) Kandidat za IR(A) ili za validaciju mora prikazati sposobnost upotrebe Engleskog jezika kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 1.200.

(b) Imalac IR(A) koje je izdato u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.200 mora posedovati PPL(A), CPL(A) ili ATPL(A) sa pravom korišćenja radiotelefonije na Engleskom jeziku.

JAR-FCL 1.205 Letačka obuka
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.205)

(a) Kandidat za IR(A) mora učestvovati u integrisanoj letačkoj obuci koja uključuje obuku za IR(A) (vidi JAR-FCL 1.165) ili mora završiti odobreni kurs modularne letačke obuke kao što je propisano u Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.205.

(b) Ukoliko je kandidat imalac IR(N) ukupan nalet za letačku obuku zahtevan u Dodatku 1 YU JAR-FCL 1.205 može biti smanjen na 10 sati na jednomotornim ili višemotornim avionima, ukoliko se primenjuje.

JAR-FCL 1.210 Praktična obučenost

(a) Opšte. Kandidat za IR(A) mora prikazati sposobnost izvođenja procedura i manevara kao što je propisano u Dodatku 1 i 2 JAR-FCL 1.210 sa stepenom sposobnosti u skladu sa odgovarajućim pravima koje pruža imalac IR(A).

(b) Višemotorni avioni. Provera praktične obučenosti za instrumentalno letenje na višemotornim avionima se mora izvesti na višemotornom avionu.

Kandidat koji želi da stekne ovlašćenje za letenje na tipu/klasi aviona koji se koristi za proveru praktične obučenosti, takođe mora ispuniti zahteve date u YU JAR-FCL 1.262.

(c) Jednomotorni avioni. Provera praktične obučenosti za ovlašćenje za instrumentalno letenje na jednomotornim avionima se mora izvesti na jednomotornom avionu. Višemotorni avion sa pogonskim grupama u istoj osi smatra će se kao jednomotorni avion u cilju obuke za IR na jednomotornim avionima.

Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.200
IR(A) - Upotreba Engleskog jezika

(Vidi JAR-FCL 1.200)
(Vidi dodatak 1 za JAR-FCL 1.005)
(Vidi dodatak 1 za JAR-FCL 1.015)

UPOTREBA ENGLESKOG JEZIKA

1. Kandidat za ili imalac IR(A) mora biti sposoban za upotrebu engleskog jezika u sledeće svrhe:

(a) u toku leta:

za radiotelefoniju primenjenu u svim fazama leta, uključujući i vanredne situacije.

Ovaj deo će se smatrati ispunjenim, ukoliko je kandidat položio proveru praktične obučenosti ili proveru stručnosti za IR ili ATPL tokom koje je dvosmerna radio komunikacija vršena na engleskom jeziku.

(b) na zemlji:

za sve bitne informacije za izvršavanje leta npr.

- da je sposoban da čita i prikaže razumevanje tehničkih priručnika napisanih na Engleskom jeziku npr. Operativnik priručnika, letačkih priručnika aviona itd.

- u pripremi leta, za prikupljanje meteo podataka, NOTAM informacija, popunjavanje ATC plana leta itd.

- za upotrebu svih vazduhoplovnih rutnih, odlaznih i prilaznih karata sa pripadajućom dokumentacijom pisanom na Engleskom jeziku.

Ovaj deo će se smatrati ispunjenim, ukoliko je kandidat položio kurs IR ili ATP na engleskom jeziku ili ukoliko je položio teorijske ispite IR ili ATPL na engleskom jeziku.

(c) komunikacije:

Biti sposoban da komunicira sa ostalim članovima posade na engleskom jeziku u svim fazama leta, uključujući i pripremu za let

Ovaj deo će se smatrati ispunjenim, ukoliko je kandidat ili imalac IR(A) završio kurs za saradnju unutar višečlane posade MSS na engleskom jeziku i poseduje potvrdu o uspešnom završetku tog kursa u skladu sa YU JAR-FCL 1.250(a)(3) ili ukoliko je položio proveru praktične osposobljenosti/proveru stručnosti za višečlanu posadu u skladu sa Dodatkom 1 YU JAR-FCL 1.240 & 1.295, u toku koje je dvosmerna radio komunikacija i komunikacija sa ostalim članovima posade vršena na Engleskom jeziku.

2. Alternativno, gore navedeni zahtevi se mogu se ispuniti polaganjem posebnog ispita datom od strane ovlašćenog organa vlasti ili u njegovo ime, nakon prolaska kursa obuke koji omogućava kandidatu da savlada sve gore navedene zahtevnosti date u 1(a), (b) i (c).

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.205
IR(A) - Modularni kurs letačke obuke

(Vidi JAR-FCL 1.205)
(Vidi Dodatak 1 za YU JAR-FCL 1.470)

1. Cilj modularnog kursa letačke obuke za IR(A) je da obuči pilote do nivoa stručnosti neophodnog za upravljanje avionom po IFR i u IMC u skladu sa ICAO PANS-OPS Dokumentom 8168.

2. Kandidat za modularni IR(A) kurs mora posedovati dozvolu PPL(A) ili CPL(A) koje uključuju ovlašćenje za letenje noću izdato u skladu sa ICAO Dodatkom 1.

Organizacija za letačku obuku mora obezbediti da kandidat za višemotornim ME IR(A) kurs koji nije posedovao ovlašćenje za letenje na tipu/klasi višemotornog aviona dobije obuku na višemotornom avionu u skladu sa YU JAR-FCL 1.261(b)(2) pre započinjanja kursa IR(A).

3. Kandidat koji želi da pohađa modularni IR(A) kurs mora da, pod nadzorom rukovodioca centra za obuku u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), završi sve faze obuke u jednom kontinualnom odobrenom kursu obuke organizovanog od strane (FTO). Obuka iz teorijskog znanja može se provesti u odobrenoj FTO koja sprovodi samo teorijsku obuku, s tim da će rukovodilac tog centra za obuku nadgledati taj deo obuke.

4. Kurs teorijske obuke mora biti završen u toku 18 meseci. Letačka obuka i provera praktične obučenosti mora se obaviti u periodu važnosti položenih teorijskih ispita kao što je propisano u JAR-FCL 1.495.

5. Kurs treba da sadrži:

(a) obuku iz teorijskih znanja za nivo instrumentalnog letenja,

(b) letačku obuku u instrumentalnom letenju.

6. Uspešan završetak ispita teorijskog znanja iz člana 8 i provere praktične obučenosti iz člana 14 zadovoljava znanje i zahteve obučenosti za izdavanje IR(A).

TEORIJSKO ZNANJE

7. Program teorijskog znanja za IR(A) je dat u Dodatku 1 za YU JAR-FCL 1.470. Odobreni modularni kurs IR(A) mora da sadrži najmanje 200 sati (1 sat = 60 minuta) nastave, koja uključuje rad u učionici, interaktivni video, prezentacija sa slajdova i kaseta, kompjuterizovanu nastavu i druge medije odobrenih od strane ovlašćenog organa vlasti, u odgovarajućem odnosu. Odobreni kurs obuke na daljinu (dopisni kurs) može takođe biti ponuđen kao deo kursa po diskrecionom pravu ovlašćenog organa vlasti.

ISPIT IZ TEORIJSKOG ZNANJA

8. Kandidat treba da prikaže nivo znanja koji odgovara pravima IR(A) u skladu sa procedurama u YU JAR-FCL Odeljak J.

LETAČKA OBUKA

9. Kurs jednomotornog IR(A) mora da sadrži najmanje 50 sati letenja po instrumentima u toku obuke od čega najviše 20 sati instrumentalnog naleta na simulatoru na FNTP1, ili do 35 sati na uređaju za simuliranje leta ili FNTP2. U saglasnosti sa nadležnim ovlašćenim organom vlasti ne više od 10 sati naleta na FNTP2, ili instrumentalni nalet na uređaju za simuliranju leta može biti sprovedeno na FNTP1.

10. Kurs višemotornog IR(A) mora sadržati najmanje 55 instrumentalnog naleta u toku obuke od čega 20 sati može biti instrumentalni nalet na simulatoru na FNTP1, ili do 40 sati na uređaju za simuliranje leta ili FNTP2. U saglasnosti sa ovlašćenim organom vlasti ne više od 10 sati naleta na FNTP2, ili instrumentalni nalet na uređaju za simuliranje leta može se izvršiti na FNTP1.

Ostatak obuke u instrumentalnom letenju mora da sadrži najmanje 15 sati na višemotornim avionima.

11. Imalac jednomotornog IR(A) koji takođe poseduje ovlašćenje za letenje na tipu/klasi višemotornog aviona a koji želi da stekne višemotorni IR(A) prvi put mora da uspešno završi kurs u odobrenoj FTO/TRTO koji sadrži najmanje 5 sati obuke u instrumentalnom letenju na višemotornim avionima, od čega 3 sata na uređaju za simuliranje leta ili FNTP2.

12. Imaocu CPL(A) izdate u skladu sa ICAO može se smanjiti ukupan nalet obuke određen u članovima 9 i 10, za 5 sati.

13. Letačke vežbe do provere praktične obučenosti za IR(A) mora sadržati:

(a) procedure za pripremu pre leta po IFR uključujući, upotrebu letačkog priručnika i odgovarajućih dokumenata službi kontrole vazdušnog saobraćaja u pripremi IFR plana leta;

(b) procedure i manevre za letenje po IFR u redovnim, neredovnim i vanrednim uslovima koje pokrivaju najmanje:

- prelazak sa vizuelnog na instrumentalno letenje na poletanju

- standardne instrumentalne odlaske i dolaske

- IFR procedure na ruti

- holding procedure

- procedure instrumentalnih prilaženja sa određenim minimumima

- procedure neuspelog prilaženja

- sletanje iz uslova instrumentalnog prilaženja uključujući i formiranje kruga za sletanje

(c) manevre u toku leta i karakteristike određenih uslova leta

(d) ukoliko se zahteva, vežbe na višemotornim avionima koje sadrže gore navedene postupke, uključujući i upravljanje avionom samo po instrumentima sa simuliranim otkazom, gašenjem i pokretanjem jednog motora (ovu vežbu vršiti na bezbednoj visini ukoliko se ne vrši na uređaju za simuliranje leta FNTP2).

PROVERA PRAKTIČNE OBUČENOSTI

14. (a) Nakon završetka odgovarajuće letačke obuke i sticanja zahtevanog iskustva iz YU JAR-FCL 1.190, kandidat mora obaviti proveru praktične obučenosti za IR(A) na višemotornom ili jednomotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 1.210.

(b) Nakon završetka kursa u gore pomenutom članu 11, kandidat mora obaviti proveru praktične obučenosti na višemotornom avionu u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 1.210.

Dodatak 1 za JAR-FCL 1.210
IR(A) - Provera praktične obučenosti

(Vidi JAR-FCL 1.185 i 1.210)
(Vidi IEM FCL 1.210)

1. Kandidat za proveru praktične obučenosti za IR(A) mora imati obuku na istom tipu/klasi aviona na kojem vrši provera. Avion za proveru praktične obučenosti mora ispuniti zahteve aviona za obuku propisanim u Dodatku 1a JAR-FCL 1.055

2. Administrativni način potvrde podesnosti kandidata za ispit, uključujući uvid ispitivača u dosije obuke kandidata, određuje ovlašćeni organ vlasti.

3. Kandidat mora položiti delove od 1 do 5 provere praktične obučenosti, i deo 6 Dodatka 2 za JAR-FCL 1.210 ukoliko se koristi višemotorni avion. Ako bilo koju stavku dela ne položi, taj deo nije položio. Ponovna ukupna provera praktične obučenosti je neophodna ukoliko je kandidat nije položio više od jednog dela. Kandidat koji ne položi jedan deo, mora ponovo polagati taj deo. Ponovno polaganje cele provere praktične obučenosti je neophodno ukoliko kandidat ne položi bilo koji deo ponovljenog ispita, uključujući i delove koje je položio u prethodnom pokušaju. Svi delovi provere praktične obučenosti moraju biti završeni za 6 meseci.

4. Dalja obuka može biti zahtevana nakon neuspešnog polaganja provere praktične obučenosti. Ovlašćeni organ vlasti mora zahtevati dalju obuku ukoliko kandidat ne položi sve delove provere praktične obučenosti. Ne postoji ograničenje broja pokušaja polaganja provere praktične obučenosti.

PROVOĐENJE ISPITA

5. Ispit nastoji da simulira praktičan let. Ispitivač bira rutu koja će se leteti. Osnovni elemenat provere je sposobnost kandidata da planira i izvrši let sa uobičajenim materijalom za pripremu. Kandidat će obaviti pripremu plana leta i uveriće se da je sva oprema i dokumentacija neophodna za izvršenje leta u avionu. Trajanje leta mora biti najmanje jedan sat.

6. Ovlašćeni organ vlasti će obezbediti FE sa odgovarajućom sigurnosnom konsultacijom radi garancije sigurnog provođenja ispita.

7. U slučaju da kandidat odluči da prekine ispit iz razloga koje FE smatra neopravdanim, kandidat mora ponovo polagati kompletnu proveru praktične obučenosti. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje FE smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo oni delovi koji nisu provedeni u prethodnom letu.

8. Po diskrecionom pravu FE, kandidat može svaki manevar ili proceduru ispita ponoviti jednom. FE može prekinuti ispit u bilo kojoj fazi ukoliko smatra da prikaz obučenosti kandidata zahteva ponovnu kompletnu proveru praktične obučenosti.

9. Od kandidata će se zahtevati da upravlja avionom sa sedišta zapovednika vazduhoplova i da provodi ispit kao da je jedini član posade. Ispitivač ne sme imati ulogu u upravljanju avionom, osim ako je intervencija neophodna u cilju sigurnosti ili izbegavanja nepotrebnog kašnjenja saobraćaja. Kada ispitivač ili neki drugi pilot deluje kao kopilot tokom ispita, pravo ovlašćenja za instrumentalno letenje biće ograničeno na letenje sa više pilota. Ograničenje se može poništiti ako kandidat obavi proveru praktične obučenosti u skladu sa Dodatkom 1 za YU JAR-FCL 1.210 u avionu sa jednim pilotom bez drugih članova koji bi bili uključeni u izvođenje leta. Provera praktične obučenosti za tu svrhu može se izvesti na FNTP2 ili na uređaju za simuliranje leta. Odgovornost za let mora biti u nadležnosti nacionalne regulative.

10. Visine odluke, minimalne visine snižavanja i tačka neuspelog prilaženja mora biti određena od strane kandidata uz saglasnost ispitivača.

11. Kandidat za IR(A) mora ukazivati FE o proverama i postupcima koje izvršava, uključujući i identifikaciju radio uređaja. Provere moraju biti izvršene prema odobrenim listama provere za avion na kome se ispit izvodi. Tokom pripreme leta od kandidata se zahteva utvrđivanje podešavanja snage i brzine. Podatke performansi za poletanje, prilaz i sletanje mora proračunati kandidat u skladu sa operativnim priručnikom ili letačkim priručnikom korišćenog aviona.

NORME ZA SPROVOĐENJE ISPITA

12. Kandidat u toku leta mora prikazati sposobnost da:

- upravlja avionom unutar njegovih ograničenja

- izvodi sve manevre koordinirano i tačno

- pokaže sigurnost u donošenje odluka i vazduhoplovno ponašanje

- primenjuje stečeno vazduhoplovno znanje, i

- upravlja avionom svo vreme na način da uspešno vodi avion kroz manevre i procedure bez ozbiljnog dvoumljenja.

13. Sledeća ograničenja su opšta uputstva. FE će uzeti u obzir uslove turbulencije i upravljačke kvalitete korišćenog aviona.

Visina

 

 

normalan let

±100 ft

 

Početak neuspelog prilaženja na visini odluke

+50 ft /-0 ft

 

Minimalna visina snižavanja / - MAPt/ Visina

+50 fita/-0 fita.

 

Održavanje zadane linije puta

 

 

U letu po radio sredstvu

±5°

 

U preciznom prilaženju

pola otlona skale po azimutu i uglu poniranja

 

Pravac

 

 

Sa svim radećim motorima

±5°

 

sa simuliranim otkazom motora

±10°

 

Brzina

 

 

Sa svim radećim motorima

±5 kt

 

sa simuliranim otkazom motora

+10 kt/-5 kt

 

SADRŽAJ ISPITA

14. Sadržaj praktične provere obučenosti i delova su dati u Dodatku 2 JAR-FCL1.210 se moraju koristiti u proveri praktične obučenosti. Format i obrazac zahteva za praktičnu proveru obučenosti može utvrditi ovlašćeni organ vlasti (vidi IEM FCL 1.210). Stavka d u delu 2, i deo 6 provere praktične obučenosti mogu se, iz razloga sigurnosti, izvoditi na FNTP2 ili na uređaju za simuliranje leta.

Dodatak 2 za JAR-FCL 1.210
Sadržaj praktičnog ispita provere osposobljenosti za instrumentalno letenje IR(A)

(Vidi JAR-FCL 1.185 i 1.210)
(Vidi IEM FCL 1.210)

DEO 1
PRIPREME ZA LET I ODLAZAK

Upotreba ček listi, pilotsko ponašanje (održavanje položaja aviona u prostoru pomoću spoljnih orjentira, procedure protiv zaleđivanja i sl.) primenjuju se u svim delovima.

Upotreba Letačkog priručnika (ili odgovarajućeg) naročito u toku proračuna mase i težišta aviona

b

Upotreba dokumenata kontrole leta, meteorološke dokumentacije

c

Priprema ATS plana i navigacijskog plana za IFR let

d

Pretpoletni pregled

e

Meteo minimum

f

Voženje

g

Dogovor pred poletanje, poletanje.

h

Prelazak na letenje po instrumentima

i

Procedura instrumentalnog odlaska, podešavanje visinomera

j

Veza i saradnja sa kontrolom leta, postupci u radio telefoniji

DEO 2
UPRAVLJANJE AVIONOM

a

Upravljanje avionom samo na osnovu pokazivanja instrumenata u toku horizontalnog leta sa različitim brzinama, trimovanje

b

Penjući i spuštajući standardni zaokreti

c

Vađenje iz nepravilnog položaja, uključujući i ustaljeni zaokret nagiba 45° i oštri spuštajući zaokret

d*

Vađenje iz početne faze prevučenog leta iz uslova horizontalnog leta, penjućih/spuštajućih zaokreta i konfiguracije za sletanje

e

Let sa delimično pokrivenim panelom instrumenata, ustaljeni standardni penjući ili spuštajući zaokreti sa izlaskom u zadani smer, vađenje iz nepravilnog položaja

* Može se izvoditi na uređaju za simulirano letenje ili FNTP2

+ Može biti izvedeno u Delovima 4 ili 5

DEO 3
IFR PROCEDURE NA RUTI

a

Praćenje traga, izlazak na zadani trag npr. po NDB-u, VOR-u, RNAV-u

b

Upotreba radio sredstava

c

Horizontalan let, održavanje pravca, visine i brzine, podešavanje snage, tehnika trimovanja

d

Podešavanje visinomera

e

Merenje vremena i korekcija predviđenog vremena dolaska (čekanje na ruti - ako je potrebno)

f

Praćenje odvijanja leta, beleženje podataka, potrošnja goriva, upravljanje sistemima aviona

g

Postupci razleđivanja, simulirano ako je potrebno

h

Veza i saradnja sa kontrolom leta, postupci u radio telefoniji

DEO 4
PROCEDURE PRECIZNOG PRILAŽENJA

a

Podešavanje i provera navigacijskih uređaja, identifikacija navigacijskih sredstava

b

Procedure prilaženja, provera visinomera

c

Dogovor posade za prilaženje i sletanje uključujući provere u toku snižavanja, /prilaženja/ i pred sletanje

d+

Procedure čekanja

e

Postupanje u skladu sa postupcima datih u publikovanoj proceduri prilaženja

f

Merenje vremena u toku prilaženja

g

Kontrola visine, brzine i pravca (ustaljeno prilaženje)

h+

Postupak produžavanja

i+

Postupak neuspelog prilaženja / sletanje

j

Veza i saradnja sa kontrolom leta, postupci u radio telefoniji

* Može se izvoditi na uređaju za simulirano letenje ili FNTP2

+ Može biti izvedeno u Delovima 4 ili 5

DEO 5
PROCEDURE NEPRECIZNOG PRILAŽENJA

a

Podešavanje i provera navigacijskih uređaja, identifikacija navigacijskih sredstava

b

Procedure prilaženja, provera visinomera

c

Brifing za prilaženje i sletanje uključujući provere u toku snižavanja,/prilaženja/ i pred sletanje

d+

Procedure čekanja

e

Postupanje u skladu sa postupcima datih u publikovanoj proceduri prilaženja

f

Merenje vremena u toku prilaženja

g

Kontrola visine, brzine i pravca (ustaljeno prilaženje)

h+

Postupak produžavanja

i+

Postupak neuspelog prilaženja / sletanje

j

Veza i saradnja sa kontrolom leta, postupci u radio telefoniji

DEO 6 (ako se primenjuje)
Simulirani nesimetrični let

a

Simulirani otkaz motora nakon poletanja ili produžavanja

b

Prilaženje sa nesimetričnom snagom i procedura produžavanja

c

Prilaženje sa asimetričnom snagom i sletanje, procedura neuspelog prilaženja

d

Veza i saradnja sa kontrolom leta, postupci u radio telefoniji

* Može se izvoditi na uređaju za simulirano letenje ili FNTP2

+ Može biti izvedeno u Delovima 4 ili 5

 

POGLAVLJE E - OVLAŠĆENJE ZA LETENJE NA TIPU I KLASI (avion)

YU JAR-FCL 1.215 Ovlašćenja za letenje na klasi (A)
(Vidi Dodatak 1 JAR FCL 1.215)

(a) Podele. Ovlašćenje za letenje na klasi mora biti ustanovljeno za avione sa jednim pilotom koji ne zahtevaju ovlašćenje za letenje na tipu kao:

(1) svi jednomotorni klipni avioni (kopno)

(2) svi jednomotorni klipni avioni (hidro)

(3) sve motorne jedrilice

(4) svaki proizvođač jednomotornih turbo-elisnih aviona (kopno)

(5) svaki proizvođač jednomotornih turbo-elisnih aviona (hidro)

(6) svi višemotorni klipni avioni (kopno) i

(7) svi višemotorni klipni avioni (hidro)

b) Liste. Ovlašćenja za klasu aviona izdavaće se u skladu sa listom klasa aviona (vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.215). U slučaju prelaska na drugi tip ili varijantu aviona unutar iste klase zahteva se obuka u razlikama ili obuka za upoznavanje (vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.215).

c) Zahtevi za izdavanje, produženje, obnovu sledećih ovlaštenja za klasu su u diskrecionoj nadležnosti ovlašćenog organa vlasti:

(1) hidro avioni

(2) višemotorni avioni sa pogonom u osi aviona

(3) avioni jednosedi

JAR-FCL 1.220 Ovlašćenja za letenje na tipu (A)
(Videti Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.220)

(a) Kriterijum. Za ustanovljenje ovlašćenja za letenje na tipovima aviona osim onih koji su dati u YU JAR-FCL 1.215, sledeće se mora uzeti u obzir:

(1) uverenje o tipu vazduhoplova

(2) karakteristike upravljanja

(3) propisan minimum za dopunjavanje letačke posade

(4) nivo tehnologije

(b) Podele. Ovlašćenja za letenje na tipovima aviona biće ustanovljena za:

(1) sve tipove aviona sa više pilota

(2) svaki tip višemotornog aviona sa jednim pilotom opremljenim turbo-elisnim ili turbo-mlaznim motorima; ili

(3) svaki tip jednomotornog aviona sa jednim pilotom opremljenim turbomlaznim motorom

(4) bilo koji drugi tip aviona ako se smatra potrebnim.

(v) Lista. Ovlašćenja za letenje na tipovima aviona izdavaće se u skladu sa listom tipova aviona (vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.220). U slučaju prelaska na drugu varijantu aviona unutar istog tipa potrebna je zahteva se obuka u razlikama ili obuka za upoznavanje (vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.220).

JAR-FCL 1.221 Avioni visokih performansi sa jednim pilotom
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.215 i 1.220)

(a) Kriterijum. Za ustanovljenje ovlašćenja za letenje na klasi ili tipu aviona sa jednim pilotom određenim kao avion sa visokim performansama, treba razmotriti sledeće:

(1) tip pogonske grupe

(2) opremljenost i sposobnosti strukture aviona

(3) presurizacija kabine

(4) mogućnosti navigacionih sistema

(5) performanse na aerodromu i ruti

(6) karakteristike rukovanja

(b) Lista. Avioni određeni kao avioni visokih performansi moraju kao takvi biti na listi u okviru spiska odgovarajuće klase ili tipa koristeći prefiks "HPA" (vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.215 i 1.220).

JAR-FCL 1.225 Okolnosti u kojima se zahteva ovlašćenje za letenje na tipu ili klasi

Imalac pilotske dozvole ne može vršiti dužnost pilota aviona osim kao pilot koji je na proveri praktične obučenosti ili kao pilot na obuci osim ako poseduje važeće i odgovarajuće ovlašćenje za letenje na klasi ili tipu aviona. Kada se izda ovlašćenje za letenje na klasi ili tipu sa ograničenjem da vrši dužnost samo kao kopilot, ili za bilo koji drugi uslov u skladu dogovora unutar JAA, ovakva ograničenja moraju biti naznačena u ovlašćenju.

JAR-FCL 1.230 Posebno odobrenje za ovlašćenje za letenje na tipu ili klasi

Za letove specijalne namene na kojima se ne ostvaruje dobit npr. za testiranje aviona u letu, posebna pisana autorizacija može se izdati upisivanjem u dozvolu imaoca od strane ovlašćenog organa vlasti na mesto namenjeno za upis ovlašćenja za letenje na klasi ili tipu u saglasnosti sa JAR-FCL 1.225. Ova autorizacija mora biti vremenski ograničena do završetka datog specijalnog leta.

YU JAR-FCL 1.235 Ovlašćenja za letenje na klasi i tipu - Prava, broj i varijante
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.215 i Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.220).

(a) Prava. Predmet YU JAR-FCL 1.215 (b) i (v), prava imaoca ovlašćenja za letenje na tipu ili klasi su da može da leti kao pilot na tipu ili klasi aviona naznačenim u ovlašćenju.

(b) Broj ovlašćenja za letenje na tipu/klasi. Ne postoji YU JAR-FCL ograničenje broja ovlašćenja koja se mogu posedovati u isto vreme. JAR-OPS, međutim, može ograničiti broj ovlašćenja koja se mogu istovremeno koristiti.

(c) Varijante. Ukoliko varijanta nije bila letena u periodu od 2 godine nakon obuke u razlikama, sledeća obuka u razlikama ili provera stručnosti na toj varijanti će se zahtevati izuzev za tipove ili varijante unutar SEP ovlašćenja za letenje na klasi.

(1) Obuka u razlikama zahteva dodatno znanje i obuku na odgovarajućoj spravi za obuku ili avionu.

Obuka u razlikama mora biti upisana u knjižicu letenja ili odgovarajući dokument i potpisana od strane odgovarajućeg CRI/TRI/SFI(A) ili FI(A).

(2) Obuka upoznavanja zahteva sticanje dodatnog znanja.

JAR-FCL 1.240 Ovlašćenja za letenje na tipu i klasi - zahtevi
(Vidi Dodatak 1 do 3 YU JAR-FCL 1.240).

(a) Opšte.

(1) Kandidat za ovlašćenje za letenje na tipu na avionu sa više pilota mora da ispuni zahteve za ovlašćenje za letenje na tipu date u YU JAR-FCL 1.250, 1.261 i 1.262.

(2) Kandidat za ovlašćenje letenja na tipu na avionu sa jednim pilotom mora da ispuni zahteve date u YU JAR-FCL 1.255, 1.261(a), (b) i (v) i 1.262(a), i ako je primenljivo YU JAR-FCL 1.251.

(3) Kandidat za ovlašćenje za letenje na klasi aviona mora da ispuni zahteve date u YU JAR-FCL 1.260, 1.261(a), (b) i (v) i 1.262(a), i ako je primenljivo YU JAR-FCL 1.251.

(4) Kurs za ovlašćenje letenja na tipu, uključujući teorijsku obuku, mora biti završen u roku od 6 meseci pre provere praktične obučenosti.

(5) Po diskrecionom pravu ovlašćenog organa vlasti, ovlašćenje za letenje na tipu ili klasi može biti izdato kandidatu koji ispunjava zahteve za to ovlašćenje zemlje koja nije JAA članica, pod uslovom da su ispunjeni uslovi u YU JAR-FCL 1.250, 1.255 ili 1.260 ako je primenljivo. Takvo ovlašćenje će biti ograničeno na avione registrovane u toj zemlji koja nije članica JAA, ili korišćenje od strane operatora te zemlje koja nije članica JAA. Ograničenje može biti ukinuto kada imalac ispuni najmanje 500 sati letenja kao pilot na tipu/klasi i ispuni zahtevima za produženje važnosti YU JAR-FCL 1.245, i ako je primenljivo YU JAR-FCL 1.251.

(6) Važeće ovlašćenje za letenje na tipu sadržano u dozvoli izdatoj od zemlje koja nije članica JAA može biti preneseno u YU JAR-FCL dozvolu, što je predmet odgovarajuće provere stručnosti, dokazujući da je kandidat u letačkoj trenaži i da nema manje od 500 sati letačkog iskustva kao pilot na tom tipu, ukoliko su ispunjeni uslovi YU JAR-FCL 1.250, 1.251, 1.255 i 1.260, ako su primenjivi.

(7) Važeće ovlašćenje za letenje na klasi sadržano u dozvoli izdatoj od zemlje koja nije članica JAA može biti preneseno u JAR-FCL dozvolu, što je predmet odgovarajuće provere stručnosti, dokazujući da je kandidat u letačkoj trenaži i da nema manje od 100 sati letačkog iskustva kao pilot na toj klasi, ukoliko su ispunjeni uslovi iz YU JAR-FCL 1.251 ili 1.260, ako su primenjivi.

(8) Važeće ovlašćenje za letenje na klasi/tipu sadržano u dozvoli izdatoj od zemlje članice JAA može biti preneseno u YU JAR-FCL dozvolu ako je trenutno važeće i ukoliko je poslednje produženje/obnavljanje ovlašćenja izvedeno u saglasnosti sa YU JAR-FCL i YU JAR-FCL 1.250, 1.255 i 1.260, ako su primenjivi.

(b) Provera praktične obučenosti.

(1) Sadržaj provere praktične obučenosti i delovi za ovlašćenje za letenje na višemotornom avionu sa više pilota dat je u dodacima 1 i 2 YU JAR-FCL 1.240; i

(2) Sadržaj provere praktične obučenosti i delovi za ovlašćenje za letenje na višemotornom avionu sa jednim pilotom i jednomotornim avionima dat je u dodatku 1 i 3 YU JAR-FCL 1.240.

Svaka primenljiva stavka u odgovarajućoj proveri praktične obučenosti mora biti uspešno završena u okviru od 6 meseci neposredno prethodeći datumu prijema prijave za sticanje ovlašćenja.

JAR-FCL 1.245 Ovlašćenja za letenje na tipu i klasi - važnost, produženje važnosti i obnavljanje
(Vidi Dodatak 1 do 3 YU JAR-FCL 1.240).

(a) Ovlašćenja za letenje na tipu i ovlašćenja za letenje na klasi višemotornih aviona - važnost.

Ovlašćenja za letenje na tipu i ovlašćenja za letenje na klasi višemotornih aviona važe godinu dana od dana izdavanja, ili dana isticanja ako je produženje urađeno u toku važnosti.

(b) Ovlašćenja za letenje na tipu i ovlašćenja za letenje na klasi višemotornih aviona - produženje važnosti.

Za produženje važnosti ovlašćenja za letenje na tipu i ovlašćenja za letenje na klasi na višemotornih aviona kandidat mora da izvrši:

(1) proveru stručnosti u skladu sa Dodatkom 1 YU JAR-FCL 1.240 na odgovarajućem tipu ili klasi aviona u toku 3 meseca koji prethode datumu isticanja važnosti ovlašćenja,

(2) Najmanje 10 rutnih sektora u ulozi pilota na odgovarajućem tipu ili klasi aviona, ili jedan rutni sektor kao pilot na odgovarajućem tipu ili klasi aviona ili uređaju za simuliranje leta sa ispitivačem u toku važnosti ovlašćenja.

(3) Produženje važnosti IR(A), ako ga poseduje, trebalo bi kombinovati sa proverom stručnosti u saglasnosti sa Dodatkom 1 YU JAR-FCL 1.240 i 1.295.

(c) Ovlašćenja za letenje na klasi jednomotornih aviona sa jednim pilotom - važnost i produženje važnosti. Ovlašćenja za letenje na klasi jednomotornih aviona sa jednim pilotom važe 2 godine od dana izdavanja, ili datuma isticanja ako su produžena u periodu važnosti.

(1) Sva ovlašćenja za letenje na klasi jednomotornih klipnih aviona (kopno) i sva ovlašćenja za letenje na motornim jedrilicama - produženje važnosti. Za produženje važnosti ovlašćenja za letenje na klasi jednomotornih klipnih aviona sa jednim pilotom (kopno) i/ili ovlašćenja za letenje na klasi motornih jedrilica kandidat mora da:

(I) položi proveru stručnosti u toku 3 meseca koji prethode isticanju važnosti ovlašćenja u saglasnosti sa Dodatkom 1 do 3 YU JAR-FCL 1.240 ili Dodatkom 1 i 2 YU JAR-FCL 1.210 sa ovlašćenim ispitivačem u odgovarajućoj klasi; ili

(II) u toku 12 meseci koji predhode isticanju važnosti naleti 12 sati na jednomotornom klipnom avionu ili motornoj jedrilici uključujući:

(a) 6 sati kao zapovednik vazduhoplova

(b) 12 poletanja i 12 sletanja; i

(c) trenažni let u trajanju od najmanje 1 sata sa FI(A) ili CRI(A). Ovaj let može biti zamenjen bilo kojom proverom stručnosti ili proverom praktične obučenosti.

(III) kada kandidat poseduje ovlašćenje za klasu na jednomotornom klipnom avionu i ovlašćenje na motornoj jedrilici, on može da ispuni zahteve date u (I) na bilo kojoj klasi ili (II) na bilo kojoj klasi ili mešavini između njih da bi produžio važnost oba ovlašćenja.

(2) Jednomotorni turbo-elisni avion sa jednim pilotom (kopno) - produženje važnosti. Za produženje važnosti ovlašćenja za letenje na klasi jednomotornih turbo-elisnih aviona (kopno) kandidat mora da, u toku tri meseca koji prethode isticanju važnosti ovlašćenja, položi proveru stručnosti sa autorizovanim ispitivačem na odgovarajućoj klasi aviona.

(d) Kandidat koji ne uspe da položi sve delove provere stručnosti pre datuma isteka ovlašćenja za letenje na tipu ili klasi ne može upotrebljavati prava tog ovlašćenja sve dok u potpunosti ne položi proveru stručnosti.

(e) Produženje perioda važnosti ili produženje ovlašćenja u specijalnim slučajevima:

(1) Kada se prava ovlašćenja za letenje na tipu, klasi aviona ili ovlašćenja za instrumentalno letenje primenjuju isključivo na avionu registrovanom u zemlji koja nije članica JAA, ovlašćeni organ vlasti može po diskrecionom pravu produžiti period važnosti ovlašćenja, ili produžiti ovlašćenje ako utvrdi da su ispunjeni zahtevi date zemlje koja nije članica JAA.

(2) Kada se prava ovlašćenja za letenje na tipu, klasi aviona ili ovlašćenja za instrumentalno letenje primenjuju na avionu registrovanom u zemlji članici JAA, a operator je iz zemlje koja nije članica JAA radeći po "Klauzuli 83" ICAO Čikaške konvencije, ovlašćeni organ vlasti može po diskrecionom pravu produžiti važnost ovlašćenja, ili produžiti ovlašćenje ako utvrdi da su ispunjeni zahtevi date zemlje koja nije članica JAA.

(3) Bilo koje ovlašćenje prošireno ili produženo na osnovu gore datih (1) i (2) mora biti produženo u saglasnosti sa YU JAR-FCL 1.245 (b) ili (v) i, ako je primenljivo, YU JAR-FCL 1.185, pre nego što se prava upotrebe na avionu registrovanom i korišćenom od strane operatora zemlje članice JAA.

(4) Ovlašćenje izdato ili korišćeno u zemlji koja nije članica JAA može ostati u YU JAR-FCL dozvoli po diskrecionom pravu ovlašćenog organa vlasti ako su zahtevi date zemlje ispunjeni i ovlašćenje ograničeno na avione registrovane u toj zemlji.

(f) Istekla ovlašćenja

(1) Ako je ovlašćenje za letenje na tipu ili ovlašćenje za letenje na klasi višemotornih aviona istekne, kandidat mora da ispuni sve zahteve obuke obnove određeno od strane ovlašćenog organa vlasti i obavi proveru stručnosti u saglasnosti sa Dodatkom 1, 2 i 3 YU JAR-FCL 1.240. Ovlašćenje će važiti od dana ispunjenja uslova za obnavljanje.

(2) Ako istekne ovlašćenje za letenje na klasi jednomotornih aviona sa jednim pilotom, kandidat mora da završi proveru praktične obučenosti iz Dodataka 1 i 3 YU JAR-FCL 1.240.

(g) Saglasnost sa JAR-OPS. Zahtevi produženja važnosti iz YU JAR-FCL 1.245 (b) će biti ispunjeni kada kandidat koji radi pod JAR-OPS 1 ispuni zahteve iz provere stručnosti operatora sadržane u JAR-OPS 1.965, i ako operator uspešno prikaže ovlašćenom organu vlasti da su ispunjene obavezne stavke iz Dodatka 2 ili 3 YU JAR-FCL 1.240 tokom 12 meseci pre produženja važnosti u skladu sa JAR-OPS 1.965 (a)(2). Za ovu svrhu operatorova provera stručnosti mora biti izvedena u toku 3 meseca koji predhode datumu isticanja ovlašćenja.

YU JAR-FCL 1.246 Ovlašćenje za instrumentalno letenje, produženje i obnova
(Vidi YU JAR-FCL 1.185)
(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.246)

(a) Produženje

IR(A) mora biti produženo u toku tri meseca koja prethode datumu isticanja ovlašćenja. Kada god je to moguće, produženje IR(A) mora biti kombinovano sa proverom stručnosti za produženje ovlašćenja za letenje na tipu ili klasi.

(1) Kandidat za produženje IR(A) kada se kombinuje sa ovlašćenjem za letenje na klasi ili tipu mora završiti proveru stručnosti u skladu sa dodatkom 1 ili 2 YU JAR-FCL 1.240 ili 1.295 ili Dodatak 3 YU JAR-FCL 1.240. U ovom slučaju će ovlašćenje za instrumentalno letenje biti validno za isti period kao i ovlašćenje za letenje na klasi ili tipu, osim u slučaju produženja ovlašćenja za letenje na klasi jednomotornih aviona gde će period ovlašćenja za instrumentalno letenje važiti 12 meseci.

(2) Kandidat za produženje IR(A) kada se ne kombinuje sa produženjem ovlašćenja za letenje na klasi ili tipu mora:

(I) završi deo 3b Dodatka 3 YU JAR-FCL 1.240;

(II) i stavke dela 1 odgovarajućeg za nameravani let;

(III) i, za višemotorne avione, deo 6 Dodatka 3 YU JAR-FCL 1.240 kao proveru stručnosti samo na osnovu instrumenata.

FNTP II ili uređaj za simuliranje leta može biti korišćen ali najmanje svaka druga provera stručnosti za produženje IR(A) u ovim uslovima mora biti izvedena na avionu.

(3) Uzajamno kreditiranje mora biti dat u skladu sa YU JAR-FCL 1.246.

(4) Kandidat koji ne uspe da položi odgovarajući deo provere stručnosti IR(A) u skladu sa YU JAR-FCL 1.246 (a)(1) ili (a)(2), pre isteka datuma ovlašćenja za instrumentalno letenje ne sme koristiti prava IR(A) dok uspešno ne položi proveru stručnosti.

(b) Obnova

(1) Ukoliko je ovlašćenje za instrumentalno letenje isteklo, kandidat mora

(I) ispuniti zahteve dodatne obuke i obuke obnove koje odredi ovlašćeni organ vlasti, i

(II) završi deo 3b Dodatka 3 YU JAR-FCL 1.240 uključujući pripremu leta za proveru praktične obučenosti.

Ovlašćenje će biti validno do datuma završetka zahteva obnove.

YU JAR-FCL 1.250 Ovlašćenja za letenje na tipu, avion sa više pilota - Uslovi
(vidi AMS FCL 1.261(g) i Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.261 (g)

(a) Uslovi za pristupanje obuci: Kandidat za prvi kurs ovlašćenja za letenje na tipu aviona sa više pilota mora da:

(1) ima najmanje 100 sati letenja na avionima kao zapovednik vazduhoplova

(2) ima važeći ME IR

(3) poseduje uverenje o uspešno završenom kursu saradnje unutar višečlane posade (MSS). Ako se MCC dodaje obuci za ovlašćenje za letenje na tipu (vidi YU JAR-FCL 1.261 i 1.262 i AMS FCL 1.261 (g) i Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.261 (g)) ovaj zahtev je neprimenljiv; i

(4) ispuni zahteve po YU JAR-FCL 1.285.

(b) Kandidati koji poseduju:

(1) uverenje o uspešno završenom MCC kursu u saglasnosti sa YU JAR-FCL 2 i iskustvo od više od 100 sati naleta kao pilot helikoptera sa više pilota, ili

(2) nalet više od 500 sati na helikopterima sa više pilota, ili

(3) nalet od najmanje 500 sati kao pilot na operacijama sa više pilota prema JAR-OPS na višemotornim avionima sa jednim pilotom JAR-FAR 23, će se smatrati ispunjenim zahtevima za MCC;

(c) Pretpostavljeni nivo znanja imaoca PPL(A) ili CPL(A) i ovlašćenja za letenje na tipu aviona sa više pilota izdatim po zahtevima drugačijim od YU JAR-FCL ne mogu biti priznati kao zamena za zahteve dato u (4) gore.

(d) Izdavanje dodatnog ovlašćenja za letenje na tipu aviona sa više pilota zahteva važeće ovlašćenje za instrumentalno letenje višemotornim avionima.

YU JAR-FCL 1.251 Ovlašćenja za letenje na tipu, klasi za avione visokih performansi sa jednim pilotom - Uslovi
(vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.251 i AMS FCL 1.251)

(a) Uslovi za pristupanje obuci: Kandidat za prvo ovlašćenje za letenje tipu ili klasi aviona visokih performansi sa jednim pilotom (HPA) mora da:

(1) Ima najmanje 200 sati ukupnog naleta;

(2) Ispuni zahteve date u YU JAR-FCL 1.255 ili 1.260; i

(3) (I) poseduje uverenje o uspešno završenom odobrenom pripremnom kursu u skladu sa Dodatkom 1 YU JAR-FCL 1.251 održanom u FTO ili TRTO; ili

(II) položi najmanje ATPL(A) ispit teorijskog znanja u skladu sa YU JAR-FCL 1.285; ili

(III) poseduje važeću ICAO ATPL(A) ili CPL/IR sa teoretskim kreditom za ATPL(A);

(b) Imalac dozvole izdate od strane JAA zemlje članice u kojoj je ovlašćenje za letenje na tipu ili klasi za avion visokih performansi sa jednim pilotom biće kreditiran sa zahtevima teorijskog znanja iz paragrafa (a) (3) iznad kada se to ovlašćenje prenosi u JAR-FCL dozvolu izdatu od strane Države.

JAR-FCL 1.255 Ovlašćenja za letenje na tipu, sa jednim pilotom - Uslovi

Iskustvo - samo višemotorni avioni

Kandidat za prvo ovlašćenje za letenje na tipu višemotornog aviona sa jednim pilotom mora izvršiti najmanje 70 sati na avionu kao zapovednik vazduhoplova.

YU JAR-FCL 1.260 Ovlašćenja za letenje na klasi - Uslovi

Iskustvo - samo višemotorni avioni

Kandidat za ovlašćenje za letenje na klasi višemotornih aviona sa jednim pilotom mora završiti najmanje 70 sati na avionu kao zapovednik vazduhoplova.

JAR-FCL 1.261 Ovlašćenja za letenje na tipu i klasi - Znanje i letačka obuka
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.261 (a) i AMC FCL 1.261 (a))
[Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.261 (v)(2)]
(Vidi Dodatak 1, 2 i 3 YU JAR-FCL 1.240)
[(Vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.261 (d)]
(Vidi Dodatak 2 YU JAR-FCL 1.055)
[Vidi AMS FCL 1.261 (v)(2)]
[Vidi AMS FCL 1.261 (d)]
(Vidi YU JAR-FCL 1.251)
(Vidi AMS 1.251)

(a) Zahtevi za teorijskom obukom i zahtevi provere

(1) Kandidat za ovlašćenje za letenje na klasi ili tipu jednomotornog ili višemotornog aviona mora završiti zahtevanu obuku teorijskog znanja [vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.261(a) i AMS FCL 1.261(a)] i prikazati nivo znanja zahtevan za sigurno korišćenje datog tipa aviona.

(2) Samo višemotorni avioni. Kandidat za ovlašćenje za letenje na klasi na višemotornih aviona za jednog pilota mora završiti najmanje 7 sati teorijske obuke u operacijama na višemotornom avionu.

(b) Letačka obuka

(1) Kandidat za ovlašćenje za klasu/tip jednomotornog i višemotornog aviona sa jednim pilotom mora završiti kurs letačke obuke za odnosnu proveru praktične obučenosti za ovlašćenje letenja na klasi/tipu. (vidi Dodatak 3 YU JAR-FCL 1.240).

(2) Samo višemotorni avioni. Kandidat za ovlašćenje za letenje na klasi/tipu višemotornog aviona sa jednim pilotom mora završiti najmanje 2 sata i 30 minuta letačke obuke na duploj pod normalnim uslovima rada na višemotornom avionu, i ne manje od 3 sata i 30 minuta letačke obuke na duploj za procedure otkaza motora i tehniku pilotiranja sa asimetričnom vučom.

(3) Kandidat za ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa više pilota mora završiti kurs letačke obuke za odnosnu proveru praktične obučenosti za ovlašćenje letenja na tipu (vidi Dodatak 2 YU JAR-FCL 1.240).

(c) Sprovođenje kurseva obuke.

(1) Kursevi obuke za gore navedene svrhe moraju biti sprovedeni u FTO ili TRTO. Kursevi obuke takođe mogu biti sprovedeni u organizacijama ili organizacijama pod ugovorom obezbeđeni od strane operatora ili proizvođača ili, u posebnim slučajevima, od strane samostalnog ovlašćenog instruktora

(2) Ovakvi kursevi moraju biti odobreni od strane ovlašćenog organa vlasti [vidi AMS FCL 1.261 (v)(2)] i te organizacije moraju ispunjavati odgovarajuće zahteve iz Dodatka 2 YU JAR-FCL 1.055, kao što je propisano od strane ovlašćenog organa vlasti. Za Zero Flight time Training (ZFTT) vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.261 (v) (2).

(3) Uprkos gornjim paragrafima (v) (1) i (2), kursevi obuke za ovlašćenje za letenje na klasi jednomotornih aviona ili ovlašćenje za letenje na klasi motornih jedrilica može biti sprovedena od strane FI ili CRI.

(d) Obuka za saradnju unutar višečlane posade MCC [Vidi YU JAR-FCL 1.250(a) (3)]

(1) Namena kursa je sprovođenje obuke MCC u dva slučaja:

(I) za učenike koji pohađaju ATP integrisani kurs u skladu sa ciljem datog kursa (vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(1))

(II) za imaoce PPL/IR ili CPL/IR, koji nisu završili ATP integrisani kurs ali koji žele da steknu prvo ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa više pilota VYU JAR-FCL 1.250 (a)(3)).

MSS kurs mora sadržati najmanje 25 sati obuke teorijskog znanja i vežbanja i 20 sati MCC obuke. Učenicima na ATP integrisanom kursu praktična obuka može biti umanjena za 5 sati. Gde god je to moguće, MCC obuka treba da bude kombinovana sa kursem za prvo ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa više pilota.

(2) MCC obuka mora biti završena u roku od 6 meseci pod nadzorom rukovodioca obuke ovlašćenog FTO ili TRTO ili na odobrenom kursu sprovođenom od strane operatora. Kurs sprovođen od strane operatora mora da ispuni odgovarajuće zahteve iz Dodataka 2 YU JAR-FCL 1.055, kao što je propisano od strane ovlašćenog organa vlasti. Za ostale detalje u vezi sa MCC obukom vidi Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.261 (g) i AMS FCL 1.261 (g). FNTP II ili uređaj za simuliranje leta se moraju koristiti. Gde god je to moguće, MCC obuka treba da bude kombinovana sa kursem za prvo ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa više pilota, u kojem slučaju praktična MCC obuka može biti umanjena do ne manje od 10 sati ako se isti simulator koristi za obe obuke.

Sledeći