OGRŠTICA
(Brassica rapa L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 9 | list: režnjevitost |
U cvetanju | 37 | biljka: visina (prilikom pojave cvetnog pupoljka) |
39 | vreme cvetanja u godini setve za jari usev (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom) | |
42 | cvet: boja latica | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 3 | kotiledon: dužina |
4 | kotiledon: širina | |
8 | list: zelena boja | |
10 | list: broj režnjeva na potpuno razvijenom listu | |
12 | list: valovitost ruba | |
13 | list: nazubljenost ruba | |
U cvetanju | 43 | cvet: dužina latice |
44 | cvet: širina latice | |
U zrelosti | 51 | seme: boja (zrelog semena) |
52 | seme: masa 1000 semena | |
1 | eruka kiselina |
* Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
ROTKVA
(Raphanus sativus L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 5 | list: položaj |
(Sva zapažanja lista moraju se provesti na potpuno razvijenom 4. listu pri žetvenoj zrelosti) | 6 | list: dužina |
9 | liska: boja | |
11 | liska: (podela na režnjeve do glavnog lisnog nerva) | |
12 | rub lista: broj režnjeva (do glavnog lisnog nerva) | |
17 | lisna drška: obojenost antocijanom | |
(Sva zapažanja rotkve moraju se provesti kod žetvene zrelosti) | 19 | rotkva: debljina |
21 | rotkva: oblik | |
24 | rotkva: obojenost pokožice | |
25 | rotkva: boja gornjeg dela | |
U zrelosti | 32 | vreme žetvene zrelosti |
Klijanac | 1 | plodnost: broj |
* Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
BELA SLAČICA
(Sinapis alba L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | - | kotiledon semena: dužina |
- | kotiledon semena: širina | |
- | list: boja | |
- | list: veličina | |
- | list: oblik | |
- | list: broj režnjeva | |
- | list: dužina | |
- | list: širina | |
- | list: voštanost | |
- | list: obraslost dlačicama | |
- | lisna drška: dužina | |
Za vreme pojave pupoljaka | - | biljka: visina |
U cvetanju | - | vreme cvetanja (50% biljaka s otvorenim cvetovima) |
- | cvet: boja latica | |
U zrelosti | - | biljka: dužina stabljike |
- | biljka: debljina stabljike | |
- | biljka: broj internodija | |
- | ljuska: dužina (između stabljike i kljuna) | |
- | ljuska: dužina kljuna | |
- | ljuska: širina | |
- | ljuska: dužina stabljike | |
Seme | - | seme: boja semenske opne |
- | seme: mrežica | |
- | seme: masa 1000 semena | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | - | list: broj listova na razvijenoj biljci |
- | list: valovitost ruba | |
- | list: nazubljenost ruba | |
U cvetanju | - | cvet: dužina latica |
- | cvet: širina latica | |
- | mahuna: obraslost dlačicama |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.
Izvori: NLD, CAN, DEU
ŠAFRANIKA
(Carthamus tinctorius L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Na početku cvetanja | 8 | vreme cvetanja (50% biljaka s najmanje jednom otvorenom cvasti) |
U cvetanju | 10 | biljka: visina |
12 | latica: boja | |
Šesti list | 13 | list: zelena boja |
17 | list: oblik | |
18 | list: broj bodlji | |
20 | glavičasta cvast: dužina srednjeg listića ispod cveta | |
21 | glavičasta cvast: širina srednjeg listića ispod cveta | |
U zrelosti | 26 | zrno: veličina |
27 | zrno: boja |
* Napomena: | UPOV za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
CIKORIJA
(Cichorium intybus L. (partim)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO I SEKUNDARNO | ||
Vegetativna | - | biljka: visina |
- | list: položaj | |
- | list: dužina | |
- | list: veličina | |
- | list: oblik | |
- | list: zelena boja | |
- | list: sjaj | |
- | list: gornja površina | |
- | list: mehuričavost | |
- | lisna drška: obojenost antocijanom | |
- | rub lista: useci | |
- | rub lista: dubina useka | |
- | koren: veličina | |
- | koren: prečnik | |
- | koren: oblik | |
- | roška: veličina | |
- | roška: dužina | |
- | roška: prečnik | |
- | roška: oblik | |
- | roška: oblik vrha | |
- | roška: položaj maksimalnog prečnika | |
- | roška: boja | |
- | roška: antocijan | |
- | roška: zatvaranje vrha | |
- | roška: gustoća | |
- | roška: jezgra/srž |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.
FACELIJA
(Phacelia tanacetifolia Benth)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO I SEKUNDARNO | ||
U vreme pojave pupoljaka | - | biljka: prirodna visina |
- | biljka: habitus | |
- | list: boja | |
- | list: obojenost antocijanom | |
- | list: raspored listića | |
- | list: dužina listića | |
U cvetanju | - | vreme cvetanja (kada 50% biljaka počne cvetati) |
- | biljka: prirodna visina | |
- | stabljika: boja | |
- | cvast: boja | |
U zrelosti | - | stabljika: dužina uključujući cvast |
- | stabljika: obraslost dlačicama | |
- | stabljika: debljina | |
- | stabljika: broj internodija | |
- | cvast: dužina | |
Seme | - | seme: masa 1000 semena |
Klijanac | - | plodnost: broj |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.
Izvori: POL, CZE, DEU
CRNI LUK
(Allium cepa L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | lišće: dužina |
(Sva zapažanja na lišću moraju se oceniti pre opadanja lišća) | 4 | list: maksimalni prečnik |
5 | list: voštanost | |
6 | list: boja | |
26 | vreme žetvene zrelosti (kada 80% lišća otpadne) | |
U cvetanju | 27 | muška sterilnost |
Lukovica | 8 | lukovica: veličina |
(Sva opažanja na lukovici moraju se oceniti na izvađenim lukovicama) | 11 | lukovica: oblik |
14 | lukovica: osnovna boja ljuske | |
19 | lukovica: boja mesa | |
SEKUNDARNO |
|
|
Lukovica | 16 | lukovica: prijanjanje ljuske |
22 | lukovica: dominantan broj pazuha lista (koji će nastati u jesen na zrelom materijalu, pre skladištenja) | |
24 | lukovica: presek |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
PRAZILUK
(Allium porrum L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 2 | biljka: dužina |
(Sva zapažanja na biljci, vretenu i listu moraju se oceniti kada je biljka vegetativno potpuno razvijena) | 4 | lišće: položaj |
6 | liska: širina | |
7 | liska: boja | |
9 | liska: obojenost antocijanom | |
14 | lažno stablo: dužina | |
15 | lažno stablo: prečnik | |
16 | lažno stablo: stvaranje lukovice | |
SEKUNDARNO |
|
|
U cvetanju | 18 | cvet: boja |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
CELER REBRAŠ
(Apium graveolens L. var dulce (Mill) Pers.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | biljka: visina |
(Sve karakteristike biljke i lista trebaju se oceniti na potpuno razvijenom lišću) | 7 | lišće: zelena boja |
11 | listić: nazubljenost | |
13 | lisna drška: dužina | |
14 | lisna drška: širina (u srednjoj trećini) | |
18 | lisna drška: samopokrivenost | |
20 | lisna drška: obojenost antocijanom | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 17 | lisna drška: oblik unutrašnje strane u preseku |
| 21 | lisna drška: intenzitet obojenosti antocijanom |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KORENASTI CELER
(Apium graveolens L.var rapaceum (Mill) Gaud)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | biljka: visina |
(Sve karakteristike lista moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću) | 2 | lišće: položaj |
6 | liska: veličina listića prvog reda | |
7 | lisna drška: dužina | |
9 | lisna drška: obojenost antocijanom | |
Kod formiranja gomolja (Sve karakteristike gomolja moraju se zabeležiti u vreme zrelosti za vađenje) | 10 | zadebljali koren: veličina |
11 | zadebljali koren: odnos visine i širine | |
12 | zadebljali koren: položaj maksimalne širine | |
14 | zadebljali koren: glavna boja pokožice | |
17 | zadebljali koren: izrasline na korenu | |
21 | zadebljali koren: gubitak boje nakon kuvanja |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
ŠPARGLA
(Asparagus officinalis L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 4 | biljka: zelena boja lišća |
5 | stabljika: maksimalna dužina (potpuno razvijena) | |
6 | stabljika: dužina do prvog grananja | |
7 | stabljika: prečnik na osnovi | |
Kod pojave izdanka | 8 | izdanak: obojenost vrha antocijanom |
9 | vreme početka pojave izdanka (30% biljaka s najmanje jednom vlati) | |
11 | izdanak: oblik vrha | |
12 | izdanak: promjer baze vrha u poređenju s ostatkom stabljike | |
Kod žetvene | 14 | izdanak: dužina prvih zrelosti brakteja u osnovi vrha |
15 | izdanak: širina prvih u osnovi vrha | |
U cvetanju | 17 | izraženost pola |
* Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
CVEKLA
(Beta vulgaris L. var esculenta)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 2 | izdanak: obojenost |
(Sva posmatranja na biljci i listu obaviti kada je lišće dostiglo maksimalnu dužinu) |
| hipokotila antocijaninom |
5 | liska: dužina | |
6 | liska: oblik | |
7 | liska: osnovna boja | |
12 | liska: obojenost antocijaninom | |
8 | liska: valovitost ruba | |
15 | lisna drška: dužina | |
17 | lisna drška: boja | |
19 | koren: oblik uzdužnog preseka | |
23 | koren:spoljašnja boja | |
25 | koren: osnovna boja mesa | |
26 | koren: boja prstena naspram boje mesa | |
Seme | 1 | skup: broj zrna |
Sekundarna |
|
|
Vegetativna | 21 | koren: sužavanje vrha |
27 | otpornost na procvetavanje (u ranoj setvi) |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KELERABA
(Brassica oleracea L. var gongylodes L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | klijanac: boja kotiledona |
(Sve karakteristike lista moraju se posmatrati na spoljnom listu odrasle biljke. Sve karakteristike kelerabe moraju se oceniti u vreme žetve) | 4 | list: položaj |
5 | liska: veličina | |
6 | liska: oblik | |
7 | liska: boja | |
10 | liska: režnjevi | |
18 | lisna drška: dužina | |
19 | lisna drška: debljina | |
22 | keleraba: oblik (u uzdužnom preseku) | |
24 | keleraba: boja pokožice | |
25 | početak žetvene zrelosti (kada 50% keleraba dostigne prečnik od 7 cm) | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 3 | lišće: ukrštanje lisne drške jednog ili dva lista |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KELJ
(Brassica oleracea L. var sabellica L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 2 | biljka: visina |
(Sva opažanja na mladim potpuno razvijenim listovima moraju se oceniti kada je biljka vegetativno potpuno razvijena) | 6 | liska: boja mladog ilista |
8 | liska: boja potpuno razvijenog lista | |
11 | liska: dužina | |
12 | liska: širina | |
14 | liska: kovrdžanje | |
16 | lisna drška: položaj | |
17 | lisna drška: dužina | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 10 | liska: oblik |
18 | lisna drška: širina |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KARFIOL
(Brassica oleracea L.convar botrytis (L.) Alef. var botrytis)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | klijanac: obojenost antocijanom |
(Sva zapažanja na listovima moraju se oceniti na spoljnom lišću odraslih biljaka. Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti u berbi) | 3 | biljka: veličina (u vreme berbe) |
4 | spoljna stabljika: dužina | |
5 | list: položaj | |
7 | list: oblik | |
10 | list: boja | |
13 | list: mehuričavost | |
15 | list: valovitost ruba | |
16 | list: stepen valovitosti ruba | |
19 | cvast: pokrivenost unutrašnjim lišćem | |
20 | cvast: veličina | |
21 | cvast: oblik u uzdužnom preseku | |
22 | cvast: ispupčenost | |
23 | cvast: boja | |
U cvetanju | 29 | cvet: boja |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 15 | list: valovitostost ruba |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
BROKOLI
(Brassica oleracea L. convar botrytis L. Alef. var cymosa Duch.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO I SEKUNDARNO | ||
Vegetativna | - | biljka: veličina |
- | stabljika: dužina | |
- | stabljika: grananje | |
- | list: položaj | |
- | list: oblik | |
- | list: zelena boja | |
- | list: valovitost ruba | |
- | glava: kompaktnost | |
- | glava: veličina | |
- | glava: oblik uzdužnog preseka | |
- | glava: zelena boja | |
- | glava: čvrstoća | |
- | glava: brakteje |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ovih vrsta.
KELJ, KUPUS, CRVENI KUPUS
(Brassica oleracea L. convar capitata (L.)
Alef. var sabauda L.)
(Brassica oleracea L. convar capitata (L.)
Alef. var alba DC)
(Brassica oleracea L. convar capitata (L.)
Alef. var rubra)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | biljka: visina u vreme |
(Sva zapažanja na listu i glavi moraju se oceniti neposredno pred žetvu) |
| žetvene zrelosti |
3 | biljka: dužina spoljne | |
| stabljike | |
4 | biljka: položaj spoljnih | |
| listova | |
8 | spoljni list: mehuričavost | |
10 | spoljni list: uvijenost (samo za kelj) | |
11 | spoljni list: boja s voskom | |
18 | glava: oblik uzdužnog preseka | |
21 | glava: prečnik | |
23 | glava: prekrivač | |
25 | glava: mehuričavost spoljnih listova (samo kelj) | |
26 | glava: boja ovojnih listova | |
27 | glava: obojenost ovojnih listova antocijanom (samo kelj i beli kupus) | |
33 | glava: dužina unutrašnje stabljike u odnosu na dužinu glave | |
34 | vreme žetvene zrelosti |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KELJ PUPČAR
(Brassica oleracea L. Convar oleracea var gemmifera DC)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | biljka: visina |
3 | liska: veličina | |
4 | liska: boja | |
5 | liska: boja | |
7 | liska: kupica | |
8 | liska: naboranost | |
10 | lisna drška: položaj | |
12 | lisna drška: obojenost antocijanom | |
(Sva posmatranja na prokolici trebalo bi opisati na sredini stabljike kada su prokolice potpuno razvijene) | 13 | prokolica: veličina |
14 | prokolica: oblik uzdužnog preseka | |
15 | prokolica: boja | |
16 | prokolica: otvorenost spoljnih listova | |
18 | početak zrelosti | |
Sekundarna |
|
|
Vegetativna | 6 | liska: voštanost |
9 | liska: sjaj ruba |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KINESKI KUPUS
(Brassica pekinensis L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | biljka: visina |
(Sva zapažanja na biljci i listu moraju se oceniti pre žetvene zrelosti) | 5 | spoljni list: mehuričavost |
7 | spoljni list: boja | |
12 | spoljni list: valovitost ruba | |
19 | glava: oblik uzdužnog preseka | |
22 | glava: intenzitet boje ovojnih listova | |
27 | glava: vreme formiranja | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 21 | glava: boja ovojnih listova |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
OGRŠTICA
(Brassica rapa L. emend Metzg)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 6 | list: položaj |
(Sva zapažanja na listu i korenu moraju se oceniti na kontrolnim parcelama posejanim na vreme kako bi se biljke zadržale u vegetativnoj fazi. | 8 | list: zelena boja |
9 | list: resice | |
21 | koren: obojenost pokožice hlorofilom na vrhu | |
22 | koren: obojenost pokožice antocijanom na vrhu | |
Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću) | 27 | koren: boja mesa |
30 | koren: generalni oblik | |
U cvetanju | 42 | cvet: boja latica |
(Sva zapažanja na cvetu i biljci moraju se oceniti na kontrolnim parcelama posejanim u izabrano vreme) | 43 | cvet: dužina latica |
44 | cvet: širina latica | |
Klijanac | 2 | plodnost: broj |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 10 | list: broj resica |
(Sva zapažanja na listu i korenu moraju se oceniti na kontrolnim parcelama na vreme da biljke ostanu u vegetativnoj fazi.) | 14 | list: dužina (ruba i peteljke) |
15 | list: širina (najšira tačka) | |
(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti u vegetativnoj fazi) | 19 | koren: položaj u tlu |
20 | koren: sloj plute oko kožice | |
23 | koren: izraženost obojenosti ljuske na vrhu antocijanom | |
26 | koren: boja ljuske ispod tla | |
31 | koren: dužina | |
32 | koren: širina | |
33 | koren: relativni položaj najšire tačke | |
35 | koren: oblik krune | |
36 | koren: oblik baze | |
U cvetanju | 37 | biljka: visina kod pojave |
(Sva zapažanja na cvetu i biljci moraju se zabeležiti na kontrolnim parcelama u izabrano vreme) |
| cvetnog pupa |
39 | vreme cvetanja u godini setve za jare oglede (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom) | |
41 | vreme cvetanja u godini nakon godine setve ozimih ogleda (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom) | |
45 | biljka: dužina stabljike | |
46 | biljka: prečnik stabljike (oko 10 cm iznad vrata korena) |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
PAPRIKA
(Capsicum annuum L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | klijanac: obojenost hipokotila antocijanom |
(Sve karakteristike moraju se oceniti u cvetanju) | 4 | biljka: dužina internodija |
5 | biljka: obojenost nodusa antocijanom | |
7 | list: dužina | |
8 | list: širina | |
U plodonošenju | 13 | plod: boja pre zrelosti |
(Sve karakteristike na plodu, osim ako se ne navodi drugačije, moraju se zabeležiti kod normalno oplođenih zrelih (u nivou placente) plodova (pola površine obojeno) 2. ili 3. procvetali nodus) | 15 | plod: položaj |
19 | plod: oblik uzdužnog preseka | |
21 | plod: oblik poprečnog preseka | |
22 | plod: boja u zrelosti | |
25 | plod: šupljina cvetne drške | |
27 | plod: oblik vrha | |
29 | plod: prosečan broj komora | |
31 | plod: debljina mesa | |
32 | plod: ukus | |
U cvetanju | 37 | vreme početka cvetanja (prvi cvet na drugom cvetnom nodusu na 50% biljaka) |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 3 | biljka: dužina stabljike (od kotiledona do prvog cveta) |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
ENDIVIJA
(Cichorium endivia L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 3 | srce: oblik u uzdužnom preseku |
(Sva zapažanja na biljci i listu moraju se oceniti neposredno pred žetvenu zrelost. | 4 | srce: boja |
5 | srce: intenzitet zelene boje | |
Zapažanja na listu moraju se oceniti na listovima isključujući spoljne i središnje listove) | 9 | list: dužina |
10 | list: maksimalna širina | |
12 | list: boja | |
14 | list: useci | |
15 | list: stepen usečenosti (samo sorte kovrdžave endivije i međutipovi) | |
18 | list: valovitost ruba (samo sorte ravnih endivija) | |
21 | list: dužina središnjeg lisnog nerva koji nije zelen bez listića u odnosu na ukupnu dužinu lista (samo varijeteti kovrdžave endivije i međutipovi) | |
22 | osnova lista: širina | |
23 | list: boja osnove središnjeg nerva (samo sorte kovrdžave endivije i međutipova) | |
24 | stabljika: visina | |
28 | stabljika: oblik zalistaka (samo sorte obične endivije) | |
29 | cvet: boja | |
31 | vreme procvetavanja |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
CIKORIJA
(Cichorium intybus L. (partim)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO I SEKUNDARNO | ||
Vegetativna | - | list: obojenost antocijanom (5 do 6 listova) |
- | glava: građa (u žetvenoj zrelosti) | |
- | glava: oblik u uzdužnom preseku | |
- | glava: boja spoljnih listova | |
- | glava: dužina (u žetvenoj zrelosti) | |
- | list: širina | |
- | list: položaj | |
- | list: boja | |
- | list: boja središnjeg nerva | |
- | list: obojenost antocijanom | |
- | list: raspored antocijana | |
- | list: tip rasporeda | |
- | list: oblik | |
- | list: gornja površina | |
- | list: valovitost ruba | |
- | ranostasnost: vreme | |
- | koren: grananje |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
LUBENICA
(Citrullus lanatus (Thumb.) Matsim et Nakai)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | - | stabljika: antocijan |
(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću.) | - | list: oblik |
U cvetanju | - | cvet: polni tip |
U plodonošenju | - | plod: veličina |
(Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti na zrelim plodovima) | - | plod: oblik |
- | plod: površina | |
- | plod: boja | |
- | plod: intenzitet zelene boje | |
- | plod: pruge | |
- | plod: tip pruga | |
- | plod: boja mesa | |
Klijanac | - | plodnost: broj |
SEKUNDARNO |
|
|
Seme | - | seme: prisutnost |
(Sva zapažanja na semenu moraju se oceniti na zrelom i suvom semenu nakon pranja i sušenja u hladovini) | - | seme: veličina |
- | seme: boja | |
- | ranostasnost: vreme | |
|
|
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.
DINJA
(Cucumis melo L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | hipokotil: dužina (faza prvog pravog lista) |
(Sva zapažanja na listu moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću) | 5 | liska: veličina |
Cvetanje | 14 | cvast: izraženost pola |
Plod | 15 | plod: osnovna boja pokožice pre zrelosti |
(Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti na zrelim plodovima, osim ako se navodi drugačije) | 17 | plod: dužina |
18 | plod: prečnik | |
19 | plod: odnos dužine i prečnika | |
20 | plod: položaj maksimalne širine | |
21 | plod: oblik uzdužnog preseka | |
22 | plod: osnovna boja pokožice u zrelosti | |
24 | plod: sekundarne boje pokožice | |
25 | plod: raspored sekundarnih boja na pokožici | |
30 | plod: opadanje cvetne drške | |
32 | plod: oblik osnove | |
33 | plod: oblik vrha | |
34 | plod: veličina ožiljka tučka | |
35 | plod: brazde | |
36 | plod: maksimalna širina između brazda | |
39 | plod: naboranost površine | |
40 | plod: pluta | |
41 | plod: debljina plute | |
42 | plod: uzorak plute | |
44 | plod: boja brazda | |
48 | plod: osnovna boja mesa | |
50 | plod: boja mesa spoljnog sloja |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KRASTAVAC
(Cucumis sativus L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Cvetanje | 13 | biljka: izraženost pola (isključeni su biseksualni cvetovi) |
Plod | 16 | plod: dužina |
(Sva opažanja na plodu moraju se napraviti između tržišne zrelosti i promene boje ploda) | 20 | plod: vrat (samo krastavci salatari) |
24 | plod: osnovna boja pokožice | |
26 | plod: rebra | |
28 | plod: tip spoljneg dela | |
30 | plod: boja spoljneg dela | |
34 | plod: išaranost | |
43 | kotiledoni: gorčina | |
SEKUNDARNO |
|
|
Plod | 15 | partenokarpija |
18 | plod: oblik poprečnog preseka |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
BUNDEVA
(Cucurbita maxima Duchense)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO I SEKUNDARNO | ||
Vegetativna | - | biljka: habitus |
(Sva zapažanja na listu moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću) |
|
|
- | stabljika: vreže | |
- | liska: useci | |
- | liska: dlačice na površini | |
- | liska: mramorna išaranost | |
- | lisna drška: dlačice | |
U cvetanju | - | ženski cvet: prisustvo prstena u osnove krunice |
- | ženski cvet: boja prstena u osnove krunice | |
U plodonošenju | - | zreo plod: oblik |
(Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti na zrelim plodovima) | - | zreo plod: površina |
- | zreo plod: rebra | |
- | zreo plod: broj boja | |
- | zreo plod: boja (samo jednobojni plodovi) | |
- | zreo plod: osnovna boja ploda sa više od jedne boje | |
- | zreo plod: boja rebara (ako je drugačija od ostatka ploda) | |
- | zreo plod: boja sekundarne boje | |
- | zreo plod: šarenilo boja | |
- | zreo plod: boja šara | |
- | zreo plod: veličina cvetnog ožiljka | |
- | zreo plod: dužina | |
- | zreo plod: debljina |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.
TIKVA
(Cucurbita pepo L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 2 | biljka: habitus |
(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću kad se plod počne razvijati. Zapažanja ne obuhvataju donje spoljno lišće) | 3 | biljka: grananje |
5 | biljka: položaj lisne drške (samo žbunaste sorte) | |
9 | liska: useci | |
11 | liska: mramorna išaranost | |
U cvetanju | 18 | ženski cvet: prsten s unutrašnje strane korole |
(Sva opažanja na prstenu korole moraju se obaviti kada se pojave ženski i muški cvetovi) | 22 | ženski cvet: boja tučka (pre otvaranja) |
24 | muški cvet: boja prstena s unutrašnje strane krunice | |
Mladi plod | 31 | mladi plod: dužina |
(Sva zapažanja na mladom plodu moraju se obaviti na plodovima pet dana nakon cvetanja) | 32 | mladi plod: maksimalni prečnik |
33 | mladi plod: odnos dužine i maksimalnog prečnika | |
34 | mladi plod: vrat | |
35 | mladi plod: savijenost vrata (na normalnim plodovima) | |
36 | mladi plod: broj boja | |
37 | mladi plod: osnovna boja | |
39 | mladi plod: oblik preseka | |
40 | mladi plod: bradavičavost | |
42 | mladi plod: boja rebara u poređenju s ostatkom ploda | |
43 | mladi plod: boja linearnih prstena na rebrima | |
44 | mladi plod: išaranost | |
45 | mladi plod: tip išaranosti | |
46 | mladi plod: boja išarane kože | |
48 | mladi plod: veličina cvetnog ožiljka | |
49 | mladi plod: izraženost cvetnog ožiljka | |
51 | mladi plod: osnovna boja cvetne peteljke | |
53 | mladi plod: išaranost cvetne peteljke | |
Potpuno razvijen plod (Sva zapažanja moraju se provesti kada je plod potpuno razvijen i spreman za branje) | 55 | plod: opšti oblik |
56 | plod: osnovna boja | |
60 | plod: boja linija na rebrima | |
62 | plod: boja šara pokožice | |
64 | plod: maksimalna dužina | |
65 | plod: maksimalni prečnik | |
66 | plod: odnos dužine i maksimalnog prečnika | |
Zreli plod | 57 | zreo plod: glavna boja |
(Sva zapažanja moraju se provesti na fiziološki zrelim plodovima) | 61 | zreli plod: boja pruga na rebrima |
* Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
ARTIČOKA
(Cynara cardunculus)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO I SEKUNDARNO | ||
Vegetativna | - | biljka: visina |
(Sva zapažanja na biljci moraju se zabeležiti na zrelim biljkama) | - | biljka: položaj |
(Sva zapažanja na listu trebaju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću) | - | liska: širina |
- | liska: stepen kovrdžanja | |
- | list: zelena boja | |
- | lisna drška: dužina | |
- | lisna drška: šupljikavost | |
- | lisna drška: stupanj šupljikavosti | |
- | lisna drška: bodlje |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
MRKVA
(Daucus carota L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 3 | list: dužina (uključujući lisnu dršku) |
(Sva zapažanja na lišću moraju se provesti u vreme potpunog razvoja lišća) | 4 | list: izdeljenost |
6 | lisna drška: obojenost antocijanom | |
(Sva zapažanja na mrkvi moraju se provoditi na zreloj mrkvi. Zrelost mrkve beleži se kada je mrkva u potpunosti razvijena i ne menja boju) | 7 | mrkva: dužina |
8 | mrkva: širina | |
10 | mrkva: oblik uzdužnog preseka | |
11 | mrkva: oblik ramena | |
12 | mrkva: oblik krune | |
13 | mrkva: vrh (kada je potpuno razvijen) | |
14 | mrkva: spoljna boja | |
18 | mrkva: izbrazdanost površine | |
19 | mrkva: prečnik srži u odnosu na ukupan prečnik | |
20 | mrkva: boja srži | |
22 | mrkva: boja kore | |
24 | mrkva: boja srži u poređenju sa korom |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
KOMORAČ
(Foeniculum vulgare Miller)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO I SEKUNDARNO | ||
Vegetativna | - | biljka: položaj |
- | lisna drška: položaj | |
- | glavica: opšti oblik | |
- | glavica: poprečni presek | |
- | glavica: visina | |
- | glavica: dimenzija široke ose | |
- | glavica: dimenzija uske ose | |
- | lisni rukavac: površina | |
- | lisni rukavac: preklapanje | |
- | izdanak: lateralnost | |
- | samopokrivenost: prisutnost | |
- | ranostasnost: vreme |
# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ovih vrsta.
ZELENA SALATA
(Lactuca sativa L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
| 1 | suvo seme: boja |
| 4 | klijanac: obojenost antocijanom |
Vegetativna | 9 | biljka: prečnik |
(Sve karakteristike biljke, glave, lista i liske moraju se zabeležiti u vreme žetve, osim ako nije drugačije naznačeno) | 11 | biljka: intenzitet formiranja srca biljke |
15 | glava: oblik u uzdužnom preseku | |
19 | list: boja | |
20 | list: obojenost antocijanom | |
22 | list: raspored antocijana | |
23 | list: vrsta rasporeda antocijana | |
26 | list: mehuričavost | |
35 | stabljika: sraslost | |
37 | vreme žetvene zrelosti | |
38 | vreme početka procvetavanja u uslovima dugog dana | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 10 | biljka: formiranje srca biljke |
12 | glava: preklapanje listova |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
PARADAJZ
(Lycopersicon lycopersicum L. Karst ex Farw.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | klijanac: obojenost hipokotila antocijanom |
2 | biljka: tip rasta | |
10 | list: izdeljenost liske | |
11 | list: tip | |
Cvetanje | 16 | cvet: obraslost cveta sitnim dlačicama |
Plod | 20 | plod: veličina |
(Sva zapažanja na plodu moraju se napraviti na 3. plodu 2. i 3. grane na početku bojenja vrha ploda pod uslovom da je oplodnja bila normalna) | 21 | plod: oblik u uzdužnom preseku |
23 | plod: presek | |
30 | plod: prevladavajući broj komora | |
31 | plod: zelena kragna (pre zrelosti) | |
35 | plod: boja (u zrelosti) | |
36 | plod: boja mesa (u zrelosti) | |
38 | vreme zrelosti | |
SEKUNDARNO |
|
|
Plod | 22 | plod: prisustvo rebara na kraju cvetne drške |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
PERŠUN
(Petroselinum crispum (Miller) Numan ex A. W. Hill)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | biljka: visina |
(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću) | 3 | biljka: gustina lišća |
4 | liska: kovrdžanje | |
5 | liska: intenzitet kovrdžanja | |
8 | liska: položaj | |
14 | liska: intenzitet boje | |
21 | lisna drška: obojenost antocijanom | |
22 | koren: debljanje (peršun lišćar i peršun korenaš) | |
23 | koren: dužina (samo peršun korenaš) | |
24 | koren: debljina (samo peršun korenaš) |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
MNOGOCVETNI PASULJ
(Phaseolus coccineus L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | 1 | biljka: habitus |
(Sva zapažanja na mahuni moraju se oceniti u početku žetvene zrelosti) | 2 | cvet: boja |
3 | mahuna: dužina | |
| uključujući kljun | |
7 | mahuna: prisustvo vlakna | |
(Sva zapažanja semena moraju se oceniti u suvoj fazi zrelosti) | 8 | seme: broj boja |
9 | seme: osnovna boja | |
10 | seme: sekundarna boja | |
11 | seme: pojava sekundarne boje |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
PASULJ
(Phaseolus vulgaris L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
(Sva zapažanja načina rasta i lišća moraju se oceniti u punom cvetanju) | 2 | biljka: tip rasta |
6 | list: zelena boja | |
11 | vreme cvetanja: 50% biljaka s najmanje jednim cvetom | |
13 | cvet: veličina brakteja | |
14 | cvet: boja zastavice | |
15 | cvet: boja krila | |
(Sva zapažanja na mahuni moraju se obaviti na početku bubrenja semena) | 17 | mahuna: dužina (uključujući kljun) |
19 | mahuna: presek kroz seme | |
- | mahuna: debljina | |
20 | mahuna: osnovna boja | |
22 | mahuna: pigmentacija | |
23 | mahuna: boja pigmentacije | |
25 | mahuna: vlakno | |
30 | mahuna: dužina kljuna | |
36 | seme: veličina (masa 1000 semena u suvoj fazi) | |
37 | seme: oblik središnjeg uzdužnog preseka | |
39 | seme: boja | |
40 | seme: glavna boja | |
41 | seme: broj sekundarnih boja | |
42 | seme: glavna sekundarna boja | |
43 | seme: distribucija glavne sekundarne boje | |
45 | seme: boja prstena hilusa | |
SEKUNDARNO | 26 | mahuna: stepen savijenosti |
* Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
ROTKVA
(Raphanus sativus L. var niger (Mill.) S. Kerner)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | plodnost: broj |
(Sve karakteristike lista moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom 4. listu u vreme žetvene zrelosti) | 5 | list: položaj |
6 | list: dužina | |
8 | liska: boja | |
10 | liska: resice (delenje do središnjeg rebra) | |
12 | liska: broj resica (izdeljenost do središnjeg lisnog nerva) | |
16 | lisna drška: obojenost antocijanom | |
(Sve karakteristike rotkve moraju se zabeležiti u vreme žetvene zrelosti) | 17 | rotkva: dužina |
18 | rotkva: debljina | |
19 | rotkva: oblik | |
22 | rotkva: boja pokožice | |
U zrelosti | 26 | vreme žetvene zrelosti |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
CRNI KOREN
(Scorzonera hispanica L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 1 | biljka: visina |
(Sva zapažanja moraju se obaviti kada je biljka vegetativno potpuno razvijena) | 2 | lišće: zelena boja |
3 | list: sjaj | |
4 | list: položaj | |
5 | list: dužina | |
6 | list: širina | |
10 | koren: prevladavajući oblik | |
11 | koren: dužina | |
14 | koren: kraj | |
15 | koren: boja |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
PATLIDŽAN
(Solanum melongena L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 3 | biljka: položaj |
(Sva zapažanja na listu moraju se napraviti na granama koje cvetaju) | 6 | stabljika: obojenost antocijanom |
9 | grana: dužina internodija | |
11 | list: rub | |
15 | list: boja | |
U početku cvetanja | 14 | vreme početka cvetanja |
U cvetanju | 16 | cvet: purpurna boja |
U fazi | 17 | plod: dužina plodonošenja |
(Sva zapažanja na plodu moraju se napraviti na normalno razvijenim plodovima) | 19 | plod: odnos dužina/prečnik |
20 | plod: opšti oblik | |
21 | plod: veličina ožiljka tučka | |
22 | plod: oblik vrha | |
24 | plod: savijenost (za cilindrične tipove) | |
25 | plod: boja pokožice (u vreme komercijalne žetve) | |
27 | plod: pruge | |
33 | plod: antocijanska obojenost ispod čašice | |
35 | plod: obojenost čašice antocijanom | |
38 | plod: boja mesa |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti uniformnosti i stabilnosti. |
SPANAĆ
(Spinacia oleracea L.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Seme | 2 | seme: izraštaji |
Vegetativna | 10 | list: boja |
(Sva zapažanja na listu moraju se posmatrati na 7. listu odrasle biljke) | 11 | list: intenzitet boje |
13 | list: izdeljenost | |
18 | list: oblik liske | |
19 | list: dužina srednjeg lisnog nerva | |
Cvetanje | 25 | biljka koja cveta: udeo jednodomnih biljaka |
(Karakteristike koje se odnose na cvetanje moraju se posmatrati na početku formiranja plodova) | 28 | biljka koja cveta: udeo muških biljaka bez lišća |
30 | početak procvetavanja: 10% biljaka | |
SEKUNDARNO |
|
|
Vegetativna | 12 | list: mehuričavost |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
MOTOVILAC
(Valerianella locusta L. i Valerianella eriocarpa Desv.)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | 3 | biljka: položaj |
(Sve karakteristike biljke i lista moraju se oceniti u vreme žetvene zrelosti) | 6 | list: dužina |
7 | list: širina | |
8 | list: oblik | |
9 | list: zelena boja | |
10 | list: sjaj | |
11 | list: izgled gornje strane | |
12 | list: profil u preseku (unutrašnje lišće) | |
13 | liska: profil u uzdužnom preseku vršnog dela | |
Na početku cvetanja | 19 | vreme početka procvetavanja (10% biljaka) |
U zrelosti | 1 | veličina semena |
*Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
BOB
(Vicia faba L. (partim)
Faza opažanja | Broj * | Opis karakteristika |
PRIMARNO | ||
Vegetativna | - | habitus |
(Sva zapažanja biljke i lista moraju se oceniti u fazi zelene ljuske) | 2 | biljka: visina |
U cvetanju | 13 | vreme cvetanja: (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom) |
(Sva zapažanja moraju se oceniti na tek otvorenom cvetu i na najvećem cvetu drugog nodija koji cveta) | 15 | cvet: melaninska pega na krilu latice |
17 | cvet: obojenost zastavice antocijanom | |
Kod formiranja | 21 | mahuna: dužina |
mahune (Sva zapažanja na mahuni moraju se obaviti na potpuno razvijenoj mahuni) |
|
|
Seme | 29 | seme: masa 1000 semena |
(Sva zapažanja na semenu moraju se obaviti na semenu obranom u suvoj fazi) | 30 | seme: boja semenske opne |
31 | seme: crna pigmentacija hilusa |
* Napomena: | UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti. |
Tabela broj 8. Norme za najmanju prostornu izolaciju semenskih useva drugih sorti i botaničkih vrsta s kojima se ukrštaju
Redni | Biljna vrsta | Za proizvodnju | Za proizvodnju |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Beli kukuruz | 400 | 400 |
2. | Beli luk | 10 | 10 |
3. | Blitva | 2000 | 1500 |
4. | Bob | 200 | 100 |
5. | Brokoli | 1000 | 600 |
6. | Gorušica | 1000 | 600 |
7. | Grahorice | 1 | 1 |
8. | Grašak | 1 | 1 |
9. | Deteline | 400 | 200 |
10. | Dinja | 1500 | 1000 |
11. | Duvan | 500 | 300 |
12. | Endivija | 2000 | 1500 |
13. | Ječam | 1 | 1 |
14. | Karfiol | 2000 | 1000 |
15. | Keleraba | 2000 | 1000 |
16. | Kelj | 2000 | 1000 |
17. | Kelj pupčar | 2000 | 1000 |
18. | Konoplja | 1500 | 1000 |
19. | Krastavac | 1500 | 1000 |
20. | Krmni sirak | 200 | 200 |
21. | Krompir | 100 | 50 |
22. | Kukuruz | 200 | 200 |
23. | Kupus | 2000 | 1000 |
24. | Lan | 200 | 200 |
25. | Lubenica | 1500 | 1000 |
26. | Lupine | 400 | 300 |
27. | Lucerka | 400 | 200 |
28. | Mak | 400 | 200 |
29. | Motovilac | 1500 | 1200 |
30. | Mrkva | 1000 | 500 |
31. | Novozelandski spanać | 1000 | 600 |
32. | Ovas | 1 | 1 |
33. | Paprika | 500 | 300 |
34. | Paradajz | 300 | 200 |
35. | Pasulj | 10 | 10 |
36. | Patlidžan | 500 | 300 |
37. | Paštrnak | 500 | 300 |
38. | Peršun | 500 | 300 |
39. | Postrna repa | 1000 | 600 |
40. | Praziluk | 2000 | 1500 |
41. | Proso | 100 | 100 |
42. | Pšenica | 1 | 1 |
43. | Radič | 2000 | 1500 |
44. | Raž | 300 | 250 |
45. | Ricinus | 400 | 300 |
46. | Rotkva | 1500 | 1000 |
47. | Rotkvica | 1500 | 1000 |
48. | Salata | 300 | 100 |
49. | Sirak | 200 | 200 |
50. | Soja | 1 | 1 |
51. | Sočivo | 400 | 200 |
52. | Spanać | 1500 | 1000 |
53. | Stočna repa | 1500 | 600 |
54. | Stočni kelj | 2000 | 1000 |
55. | Sudanska trava | 200 | 200 |
56. | Suncokret | 2000 | 1500 |
57. | Tikve | 2000 | 1000 |
58. | Trave | 200 | 200 |
59. | Tritikale samooplodni | 50 | 20 |
60. | Tritikale stranooplodni | 300 | 250 |
61. | Uljana repica | 1000 | 600 |
62. | Uljana rotkvica | 1000 | 600 |
63. | Heljda | 1000 | 600 |
64. | Cvekla | 2000 | 1000 |
65. | Celer | 1000 | 500 |
66. | Crni luk | 2000 | 1000 |
67. | Šećerna repa | 3000 | 1500 |
Prijava za kontrolu proizvodnje semena
|
|
Naziv i adresa proizvođača |
|
PRIJAVA
za kontrolu proizvodnje semena
Na osnovu člana 14. Zakona o semenu ("Službeni glasnik RS", broj 45/2005) prijavljujemo semenski usev _________________________ radi stručne kontrole proizvodnje.
I. PODACI O PODNOSIOCU PRIJAVE:
1. | Redni broj upisa u Registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva: |
|
2. | Okrug i sedište proizvođača: |
|
3. | Odgovorno lice koje rukovodi procesom proizvodnje: |
|
4. | Broj telefona: |
|
5. | Datum podnošenja prijave: |
|
II. PODACI O SEMENSKOM USEVU
1. | Sorta/hibrid/linija: |
|
2. | Kategorija semena: |
|
3. | Poreklo upotrebljenog semena: |
|
a) | Broj i datum uverenja o priznavanju semenskog useva (za seme iz uvoza OECD sertifikat ili sertifikat o sortnosti zemlje izvoznice): |
|
b) | Broj i datum deklaracije o kvalitetu semena: |
|
4. | Površina - ha: |
|
5. | Predusev: |
|
6. | Mesto proizvodnje: |
|
a) | Naziv i katastarski broj parcele: |
|
b) | Okrug, opština i katastarska opština: |
|
7. | Datum setve-sadnje: |
|
| M.P. |
|
|
| Podnosilac prijave |
|
|
|
|
| Potpis odgovornog lica |
Zapisnik o kontroli proizvodnje semena
ZAPISNIK br. ____
o kontroli proizvodnje semena
I. PROIZVOĐAČ
1. | Naziv |
|
2. | Sedište |
|
3. | Opština |
|
4. | Odgovorni stručni radnik za proizvodnju semena |
|
II. POREKLO UPOTREBLJENOG SEMENA
1. | Vrsta semena |
|
2. | Sorta-hibrid |
|
3. | Kategorija |
|
4. | Broj i datum uverenja o priznavanju semenskog useva |
|
5. | Naziv i sedište organizacije koja je izdala uverenje |
|
6. | Naziv i sedište organizacije koja je izdala deklaraciju o kvalitetu semenskog materijala |
|
III. SEMENSKI USEV
1. | Površina parcele (ha): |
|
2. | Oznaka parcele: |
|
3. | Predusev: |
|
4. | Datum i način setve (rasađivanja): |
|
5. | Zakorovljenost (ocena 0-3 i vrsta korova): |
|
6. | Faza razvoja biljaka pri pregledu: |
|
7. | Stanje useva (odlično, dobro, zadovoljava, loše) |
|
8. | Poleganje useva (stepen i %): |
|
9. | Ujednačenost useva: |
|
10. | Prostorna izolacija (m): |
|
11. | Čistoća vrste (%): |
|
12. | Sortna čistoća (u %): |
|
13. | Primese drugih vrsta-sorti (opisno): |
|
14. | Procena prinosa naturalnog semena (kg/ha): |
|
15. | Procenjen ukupan prinos naturalnog semena (kg): |
|
16. | Ostvaren prinos naturalnog semena (kg/ha): |
|
17. | Ostvaren ukupan prinos naturalnog semena (kg): |
|
18. | Procenjen prinos dorađenog semena (kg/ha): |
| ukupno |
| (kg) |
19. | Preporuke proizvođaču: |
|
20. | Predlog odgovornog stručnog radnika-aprobatora: |
|
Mesto: |
|
|
Datum kontrole: |
|
|
Za proizvođača, |
| Kontrolu izvršio, |
| ||
(Potpis odgovornog stručnog radnika) |
| |
(Potpis i pečat) |
Zapisnik o kontroli nad oplodnjom (oprašivanjem) hibrida
ZAPISNIK br. ____
o kontroli nad oplodnjom (oprašivanjem) hibrida
1. | Naziv proizvođača: |
|
2. | Sedište - adresa: |
|
3. | Opština: |
|
4. | Naziv hibrida: |
|
5. | Oznaka parcele (naziv i br.): |
|
6. | Površina (ha): |
|
7. | Prostorna izolacija (m): |
|
8. | Odgovorni stručni radnik za proizvodnju semena: |
|
9. | Stanje semenskog useva |
|
| a) | % majčinskih biljaka spremnih za oplodnju: |
|
| b) | % majčinskih biljaka koje praše polen: |
|
| v) | % atipičnih očinskih biljaka: |
|
| g) | % atipičnih majčinskih biljaka: |
|
10. | Preporuka proizvođaču |
|
Mesto: |
|
|
Datum kontrole: |
|
|
Za proizvođača, |
| Kontrolu izvršio, |
| ||
(Potpis odgovornog stručnog radnika) |
| |
(Potpis i pečat) |
Uverenje o priznavanju semenskog useva
Republika Srbija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
Broj:
Datum:
UVERENJE
o priznavanju semenskog useva
1. | Proizvođač: |
|
|
| (naziv, opština, sedište, adresa) |
2. | Redni broj upisa u Registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva: |
|
3. | Opština proizvodnje: |
|
4. | Biljna vrsta (latinski i narodni naziv): |
5. | Sorta/hibrid/linija: |
|
6. | Godina proizvodnje: |
|
7. | Poreklo upotrebljenog semena: |
|
a) | Naziv i sedište proizvođača semena: |
|
b) | Broj i datum uverenja o priznavanju semenskog useva (broj dokumenta o sortnosti) i kategorija semena: |
|
v) | Naziv i sedište organizacije koja je izdala dokument o sortnosti |
|
g) | Naziv i sedište organizacije koja je deklarisala seme: |
|
8. | Površina semenskog useva u ha: |
|
9. | Prinos naturalnog semena u kg/ha |
|
10. | Procena prinosa dorađenog semena u kg/ha: |
|
11. | Procena ukupnog prinosa dorađenog semena u kg: |
|
12. | Proizvodnja semena vršena je pod kontrolom |
|
13. | Zdravstvene preglede semenskog useva je vršila |
|
Na osnovu člana 16. stav 1. Zakona o semenu ("Službeni glasnik RS“ broj 45/2005), zapisnika o izvršenoj stručnoj kontroli broj i datum: ____________________ i uverenja o zdravstvenom stanju useva broj i datum: _____________________ priznaje se semenski usev, kategorija _________
M.P.
|
|
| MINISTAR |
Izveštaj o količini proizvedenog rasada
|
|
Naziv i adresa proizvođača |
|
IZVEŠTAJ O KOLIČINI PROIZVEDENOG RASADA
20______ god.
Red. br. | Vrsta | Sorta | Poreklo upotrebljenog semena | Količina proizvedenog rasada (kom) | Količina isporučenog rasada (kom) | Broj deklaracije o kvalitetu rasada | Broj uverenja o zdravstvenom stanju rasada |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M.P.
|
|
| Potpis odgovornog lica |
Izveštaj o proizvodnji i količini proizvedene micelije
|
|
Naziv i adresa proizvođača |
|
IZVEŠTAJ O PROIZVODNJI I KOLIČINI PROIZVEDENE MICELIJE
20____ god.
Red. br. | Vrsta | Soj | Poreklo upotrebljenog micelija | Količina proizvedenog micelija | Količina isporučenog micelija | Broj deklaracije o kvalitetu micelija | Broj uverenja o zdravstvenom stanju micelija |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M.P.
|
|
| Potpis odgovornog lica |