Prethodni

OGRŠTICA
(Brassica rapa L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

9

list: režnjevitost

U cvetanju

37

biljka: visina (prilikom pojave cvetnog pupoljka)

39

vreme cvetanja u godini setve za jari usev (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom)

42

cvet: boja latica

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

3

kotiledon: dužina

4

kotiledon: širina

8

list: zelena boja

10

list: broj režnjeva na potpuno razvijenom listu

12

list: valovitost ruba

13

list: nazubljenost ruba

U cvetanju

43

cvet: dužina latice

44

cvet: širina latice

U zrelosti

51

seme: boja (zrelog semena)

52

seme: masa 1000 semena

1

eruka kiselina

* Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/37/7 (21.10.1988.)
Takođe je poznat kao Brassica campestris L., Brassica chinensis i Brassica pekinensis L.

ROTKVA
(Raphanus sativus L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

5

list: položaj

(Sva zapažanja lista moraju se provesti na potpuno razvijenom 4. listu pri žetvenoj zrelosti)

6

list: dužina

9

liska: boja

11

liska: (podela na režnjeve do glavnog lisnog nerva)

12

rub lista: broj režnjeva (do glavnog lisnog nerva)

17

lisna drška: obojenost antocijanom

(Sva zapažanja rotkve moraju se provesti kod žetvene zrelosti)

19

rotkva: debljina

21

rotkva: oblik

24

rotkva: obojenost pokožice

25

rotkva: boja gornjeg dela

U zrelosti

32

vreme žetvene zrelosti

Klijanac

1

plodnost: broj

* Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/64/3 (12.11.1980.)
Takođe je klasifikovan kao Raphanus sativus var. oleiferus, Raphanus sativus var. oleiformis

BELA SLAČICA
(Sinapis alba L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

-

kotiledon semena: dužina

-

kotiledon semena: širina

-

list: boja

-

list: veličina

-

list: oblik

-

list: broj režnjeva

-

list: dužina

-

list: širina

-

list: voštanost

-

list: obraslost dlačicama

-

lisna drška: dužina

Za vreme pojave pupoljaka

-

biljka: visina

U cvetanju

-

vreme cvetanja (50% biljaka s otvorenim cvetovima)

-

cvet: boja latica

U zrelosti

-

biljka: dužina stabljike

-

biljka: debljina stabljike

-

biljka: broj internodija

-

ljuska: dužina (između stabljike i kljuna)

-

ljuska: dužina kljuna

-

ljuska: širina

-

ljuska: dužina stabljike

Seme

-

seme: boja semenske opne

-

seme: mrežica

-

seme: masa 1000 semena

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

-

list: broj listova na razvijenoj biljci

-

list: valovitost ruba

-

list: nazubljenost ruba

U cvetanju

-

cvet: dužina latica

-

cvet: širina latica

-

mahuna: obraslost dlačicama

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.
Izvori: NLD, CAN, DEU

ŠAFRANIKA
(Carthamus tinctorius L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Na početku cvetanja

8

vreme cvetanja (50% biljaka s najmanje jednom otvorenom cvasti)

U cvetanju

10

biljka: visina

12

latica: boja

Šesti list

13

list: zelena boja

17

list: oblik

18

list: broj bodlji

20

glavičasta cvast: dužina srednjeg listića ispod cveta

21

glavičasta cvast: širina srednjeg listića ispod cveta

U zrelosti

26

zrno: veličina

27

zrno: boja

* Napomena:

UPOV za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/134/3 (12.10.1990.)
Izvor: NLD

CIKORIJA
(Cichorium intybus L. (partim)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO I SEKUNDARNO

Vegetativna

-

biljka: visina

-

list: položaj

-

list: dužina

-

list: veličina

-

list: oblik

-

list: zelena boja

-

list: sjaj

-

list: gornja površina

-

list: mehuričavost

-

lisna drška: obojenost antocijanom

-

rub lista: useci

-

rub lista: dubina useka

-

koren: veličina

-

koren: prečnik

-

koren: oblik

-

roška: veličina

-

roška: dužina

-

roška: prečnik

-

roška: oblik

-

roška: oblik vrha

-

roška: položaj maksimalnog prečnika

-

roška: boja

-

roška: antocijan

-

roška: zatvaranje vrha

-

roška: gustoća

-

roška: jezgra/srž

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.

FACELIJA
(Phacelia tanacetifolia Benth)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO I SEKUNDARNO

U vreme pojave pupoljaka

-

biljka: prirodna visina

-

biljka: habitus

-

list: boja

-

list: obojenost antocijanom

-

list: raspored listića

-

list: dužina listića

U cvetanju

-

vreme cvetanja (kada 50% biljaka počne cvetati)

-

biljka: prirodna visina

-

stabljika: boja

-

cvast: boja

U zrelosti

-

stabljika: dužina uključujući cvast

-

stabljika: obraslost dlačicama

-

stabljika: debljina

-

stabljika: broj internodija

-

cvast: dužina

Seme

-

seme: masa 1000 semena

Klijanac

-

plodnost: broj

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.
Izvori: POL, CZE, DEU

 

Povrće

CRNI LUK
(Allium cepa L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

lišće: dužina

(Sva zapažanja na lišću moraju se oceniti pre opadanja lišća)

4

list: maksimalni prečnik

5

list: voštanost

6

list: boja

26

vreme žetvene zrelosti (kada 80% lišća otpadne)

U cvetanju

27

muška sterilnost

Lukovica

8

lukovica: veličina

(Sva opažanja na lukovici moraju se oceniti na izvađenim lukovicama)

11

lukovica: oblik

14

lukovica: osnovna boja ljuske

19

lukovica: boja mesa

SEKUNDARNO

 

 

Lukovica

16

lukovica: prijanjanje ljuske

22

lukovica: dominantan broj pazuha lista (koji će nastati u jesen na zrelom materijalu, pre skladištenja)

24

lukovica: presek

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/46/3 (19.11.1976.)

PRAZILUK
(Allium porrum L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

2

biljka: dužina

(Sva zapažanja na biljci, vretenu i listu moraju se oceniti kada je biljka vegetativno potpuno razvijena)

4

lišće: položaj

6

liska: širina

7

liska: boja

9

liska: obojenost antocijanom

14

lažno stablo: dužina

15

lažno stablo: prečnik

16

lažno stablo: stvaranje lukovice

SEKUNDARNO

 

 

U cvetanju

18

cvet: boja

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/85/3 (4.10.1983.)

CELER REBRAŠ
(Apium graveolens L. var dulce (Mill) Pers.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

biljka: visina

(Sve karakteristike biljke i lista trebaju se oceniti na potpuno razvijenom lišću)

7

lišće: zelena boja

11

listić: nazubljenost

13

lisna drška: dužina

14

lisna drška: širina (u srednjoj trećini)

18

lisna drška: samopokrivenost

20

lisna drška: obojenost antocijanom

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

17

lisna drška: oblik unutrašnje strane u preseku

 

21

lisna drška: intenzitet obojenosti antocijanom

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/82/3 (19.11.1982.)

KORENASTI CELER
(Apium graveolens L.var rapaceum (Mill) Gaud)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

biljka: visina

(Sve karakteristike lista moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću)

2

lišće: položaj

6

liska: veličina listića prvog reda

7

lisna drška: dužina

9

lisna drška: obojenost antocijanom

Kod formiranja gomolja (Sve karakteristike gomolja moraju se zabeležiti u vreme zrelosti za vađenje)

10

zadebljali koren: veličina

11

zadebljali koren: odnos visine i širine

12

zadebljali koren: položaj maksimalne širine

14

zadebljali koren: glavna boja pokožice

17

zadebljali koren: izrasline na korenu

21

zadebljali koren: gubitak boje nakon kuvanja

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/74/3 (12.11.1980.)

ŠPARGLA
(Asparagus officinalis L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

4

biljka: zelena boja lišća

5

stabljika: maksimalna dužina (potpuno razvijena)

6

stabljika: dužina do prvog grananja

7

stabljika: prečnik na osnovi

Kod pojave izdanka

8

izdanak: obojenost vrha antocijanom

9

vreme početka pojave izdanka (30% biljaka s najmanje jednom vlati)

11

izdanak: oblik vrha

12

izdanak: promjer baze vrha u poređenju s ostatkom stabljike

Kod žetvene

14

izdanak: dužina prvih zrelosti brakteja u osnovi vrha

15

izdanak: širina prvih u osnovi vrha

U cvetanju

17

izraženost pola

* Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/130/3 (12.10.1990.)

CVEKLA
(Beta vulgaris L. var esculenta)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

2

izdanak: obojenost

(Sva posmatranja na biljci i listu obaviti kada je lišće dostiglo maksimalnu dužinu)

 

hipokotila antocijaninom

5

liska: dužina

6

liska: oblik

7

liska: osnovna boja

12

liska: obojenost antocijaninom

8

liska: valovitost ruba

15

lisna drška: dužina

17

lisna drška: boja

19

koren: oblik uzdužnog preseka

23

koren:spoljašnja boja

25

koren: osnovna boja mesa

26

koren: boja prstena naspram boje mesa

Seme

1

skup: broj zrna

Sekundarna

 

 

Vegetativna

21

koren: sužavanje vrha

27

otpornost na procvetavanje (u ranoj setvi)

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/60/3 (15.11.1978.)

KELERABA
(Brassica oleracea L. var gongylodes L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

klijanac: boja kotiledona

(Sve karakteristike lista moraju se posmatrati na spoljnom listu odrasle biljke. Sve karakteristike kelerabe moraju se oceniti u vreme žetve)

4

list: položaj

5

liska: veličina

6

liska: oblik

7

liska: boja

10

liska: režnjevi

18

lisna drška: dužina

19

lisna drška: debljina

22

keleraba: oblik (u uzdužnom preseku)

24

keleraba: boja pokožice

25

početak žetvene zrelosti (kada 50% keleraba dostigne prečnik od 7 cm)

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

3

lišće: ukrštanje lisne drške jednog ili dva lista

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/65/3 (12.11.1980.)

KELJ
(Brassica oleracea L. var sabellica L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

2

biljka: visina

(Sva opažanja na mladim potpuno razvijenim listovima moraju se oceniti kada je biljka vegetativno potpuno razvijena)

6

liska: boja mladog ilista

8

liska: boja potpuno razvijenog lista

11

liska: dužina

12

liska: širina

14

liska: kovrdžanje

16

lisna drška: položaj

17

lisna drška: dužina

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

10

liska: oblik

18

lisna drška: širina

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/90/3 (7.11.1984.)

KARFIOL
(Brassica oleracea L.convar botrytis (L.) Alef. var botrytis)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

klijanac: obojenost antocijanom

(Sva zapažanja na listovima moraju se oceniti na spoljnom lišću odraslih biljaka. Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti u berbi)

3

biljka: veličina (u vreme berbe)

4

spoljna stabljika: dužina

5

list: položaj

7

list: oblik

10

list: boja

13

list: mehuričavost

15

list: valovitost ruba

16

list: stepen valovitosti ruba

19

cvast: pokrivenost unutrašnjim lišćem

20

cvast: veličina

21

cvast: oblik u uzdužnom preseku

22

cvast: ispupčenost

23

cvast: boja

U cvetanju

29

cvet: boja

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

15

list: valovitostost ruba

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/45/3 (19.11.1976.)

BROKOLI
(Brassica oleracea L. convar botrytis L. Alef. var cymosa Duch.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO I SEKUNDARNO

Vegetativna

-

biljka: veličina

-

stabljika: dužina

-

stabljika: grananje

-

list: položaj

-

list: oblik

-

list: zelena boja

-

list: valovitost ruba

-

glava: kompaktnost

-

glava: veličina

-

glava: oblik uzdužnog preseka

-

glava: zelena boja

-

glava: čvrstoća

-

glava: brakteje

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ovih vrsta.

KELJ, KUPUS, CRVENI KUPUS
(Brassica oleracea L. convar capitata (L.)
Alef. var sabauda L.)
(
Brassica oleracea L. convar capitata (L.)
Alef. var alba DC)
(
Brassica oleracea L. convar capitata (L.)
Alef. var rubra)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

biljka: visina u vreme

(Sva zapažanja na listu i glavi moraju se oceniti neposredno pred žetvu)

 

žetvene zrelosti

3

biljka: dužina spoljne

 

stabljike

4

biljka: položaj spoljnih

 

listova

8

spoljni list: mehuričavost

10

spoljni list: uvijenost (samo za kelj)

11

spoljni list: boja s voskom

18

glava: oblik uzdužnog preseka

21

glava: prečnik

23

glava: prekrivač

25

glava: mehuričavost spoljnih listova (samo kelj)

26

glava: boja ovojnih listova

27

glava: obojenost ovojnih listova antocijanom (samo kelj i beli kupus)

33

glava: dužina unutrašnje stabljike u odnosu na dužinu glave

34

vreme žetvene zrelosti

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/48/4 (Proj) (7.6.1991.)

KELJ PUPČAR
(Brassica oleracea L. Convar oleracea var gemmifera DC)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna
(Sva posmatranja obaviti na početku formiranja prokolice)

1

biljka: visina

3

liska: veličina

4

liska: boja

5

liska: boja

7

liska: kupica

8

liska: naboranost

10

lisna drška: položaj

12

lisna drška: obojenost antocijanom

(Sva posmatranja na prokolici trebalo bi opisati na sredini stabljike kada su prokolice potpuno razvijene)

13

prokolica: veličina

14

prokolica: oblik uzdužnog preseka

15

prokolica: boja

16

prokolica: otvorenost spoljnih listova

18

početak zrelosti

Sekundarna

 

 

Vegetativna

6

liska: voštanost

9

liska: sjaj ruba

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/54/6 (12.10.1990)

KINESKI KUPUS
(Brassica pekinensis L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

biljka: visina

(Sva zapažanja na biljci i listu moraju se oceniti pre žetvene zrelosti)

5

spoljni list: mehuričavost

7

spoljni list: boja

12

spoljni list: valovitost ruba

19

glava: oblik uzdužnog preseka

22

glava: intenzitet boje ovojnih listova

27

glava: vreme formiranja

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

21

glava: boja ovojnih listova

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/105/3 (7.10.1987.)

OGRŠTICA
(Brassica rapa L. emend Metzg)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

6

list: položaj

(Sva zapažanja na listu i korenu moraju se oceniti na kontrolnim parcelama posejanim na vreme kako bi se biljke zadržale u vegetativnoj fazi.

8

list: zelena boja

9

list: resice

21

koren: obojenost pokožice hlorofilom na vrhu

22

koren: obojenost pokožice antocijanom na vrhu

Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću)

27

koren: boja mesa

30

koren: generalni oblik

U cvetanju

42

cvet: boja latica

(Sva zapažanja na cvetu i biljci moraju se oceniti na kontrolnim parcelama posejanim u izabrano vreme)

43

cvet: dužina latica

44

cvet: širina latica

Klijanac

2

plodnost: broj

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

10

list: broj resica

(Sva zapažanja na listu i korenu moraju se oceniti na kontrolnim parcelama na vreme da biljke ostanu u vegetativnoj fazi.)

14

list: dužina (ruba i peteljke)

15

list: širina (najšira tačka)

(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti u vegetativnoj fazi)

19

koren: položaj u tlu

20

koren: sloj plute oko kožice

23

koren: izraženost obojenosti ljuske na vrhu antocijanom

26

koren: boja ljuske ispod tla

31

koren: dužina

32

koren: širina

33

koren: relativni položaj najšire tačke

35

koren: oblik krune

36

koren: oblik baze

U cvetanju

37

biljka: visina kod pojave

(Sva zapažanja na cvetu i biljci moraju se zabeležiti na kontrolnim parcelama u izabrano vreme)

 

cvetnog pupa

39

vreme cvetanja u godini setve za jare oglede (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom)

41

vreme cvetanja u godini nakon godine setve ozimih ogleda (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom)

45

biljka: dužina stabljike

46

biljka: prečnik stabljike (oko 10 cm iznad vrata korena)

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/37/7 (21.10.1988.)

PAPRIKA
(Capsicum annuum L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

klijanac: obojenost hipokotila antocijanom

(Sve karakteristike moraju se oceniti u cvetanju)

4

biljka: dužina internodija

5

biljka: obojenost nodusa antocijanom

7

list: dužina

8

list: širina

U plodonošenju

13

plod: boja pre zrelosti

(Sve karakteristike na plodu, osim ako se ne navodi drugačije, moraju se zabeležiti kod normalno oplođenih zrelih (u nivou placente) plodova (pola površine obojeno) 2. ili 3. procvetali nodus)

15

plod: položaj

19

plod: oblik uzdužnog preseka

21

plod: oblik poprečnog preseka

22

plod: boja u zrelosti

25

plod: šupljina cvetne drške

27

plod: oblik vrha

29

plod: prosečan broj komora

31

plod: debljina mesa

32

plod: ukus

U cvetanju

37

vreme početka cvetanja (prvi cvet na drugom cvetnom nodusu na 50% biljaka)

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

3

biljka: dužina stabljike (od kotiledona do prvog cveta)

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/76/3 (12.11.1980.)

ENDIVIJA
(Cichorium endivia L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

3

srce: oblik u uzdužnom preseku

(Sva zapažanja na biljci i listu moraju se oceniti neposredno pred žetvenu zrelost.

4

srce: boja

5

srce: intenzitet zelene boje

Zapažanja na listu moraju se oceniti na listovima isključujući spoljne i središnje listove)

9

list: dužina

10

list: maksimalna širina

12

list: boja

14

list: useci

15

list: stepen usečenosti (samo sorte kovrdžave endivije i međutipovi)

18

list: valovitost ruba (samo sorte ravnih endivija)

21

list: dužina središnjeg lisnog nerva koji nije zelen bez listića u odnosu na ukupnu dužinu lista (samo varijeteti kovrdžave endivije i međutipovi)

22

osnova lista: širina

23

list: boja osnove središnjeg nerva (samo sorte kovrdžave endivije i međutipova)

24

stabljika: visina

28

stabljika: oblik zalistaka (samo sorte obične endivije)

29

cvet: boja

31

vreme procvetavanja

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/118/3 (21.10.1988.)

CIKORIJA
(Cichorium intybus L. (partim)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO I SEKUNDARNO

Vegetativna

-

list: obojenost antocijanom (5 do 6 listova)

-

glava: građa (u žetvenoj zrelosti)

-

glava: oblik u uzdužnom preseku

-

glava: boja spoljnih listova

-

glava: dužina (u žetvenoj zrelosti)

-

list: širina

-

list: položaj

-

list: boja

-

list: boja središnjeg nerva

-

list: obojenost antocijanom

-

list: raspored antocijana

-

list: tip rasporeda

-

list: oblik

-

list: gornja površina

-

list: valovitost ruba

-

ranostasnost: vreme

-

koren: grananje

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.

LUBENICA
(Citrullus lanatus (Thumb.) Matsim et Nakai)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

-

stabljika: antocijan

(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću.)

-

list: oblik

U cvetanju

-

cvet: polni tip

U plodonošenju

-

plod: veličina

(Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti na zrelim plodovima)

-

plod: oblik

-

plod: površina

-

plod: boja

-

plod: intenzitet zelene boje

-

plod: pruge

-

plod: tip pruga

-

plod: boja mesa

Klijanac

-

plodnost: broj

SEKUNDARNO

 

 

Seme

-

seme: prisutnost

(Sva zapažanja na semenu moraju se oceniti na zrelom i suvom semenu nakon pranja i sušenja u hladovini)

-

seme: veličina

-

seme: boja

-

ranostasnost: vreme

 

 

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.

DINJA
(Cucumis melo L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

hipokotil: dužina (faza prvog pravog lista)

(Sva zapažanja na listu moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću)

5

liska: veličina

Cvetanje

14

cvast: izraženost pola

Plod

15

plod: osnovna boja pokožice pre zrelosti

(Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti na zrelim plodovima, osim ako se navodi drugačije)

17

plod: dužina

18

plod: prečnik

19

plod: odnos dužine i prečnika

20

plod: položaj maksimalne širine

21

plod: oblik uzdužnog preseka

22

plod: osnovna boja pokožice u zrelosti

24

plod: sekundarne boje pokožice

25

plod: raspored sekundarnih boja na pokožici

30

plod: opadanje cvetne drške

32

plod: oblik osnove

33

plod: oblik vrha

34

plod: veličina ožiljka tučka

35

plod: brazde

36

plod: maksimalna širina između brazda

39

plod: naboranost površine

40

plod: pluta

41

plod: debljina plute

42

plod: uzorak plute

44

plod: boja brazda

48

plod: osnovna boja mesa

50

plod: boja mesa spoljnog sloja

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/104/4 Add (21.10.1988.)

KRASTAVAC
(Cucumis sativus L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Cvetanje

13

biljka: izraženost pola (isključeni su biseksualni cvetovi)

Plod

16

plod: dužina

(Sva opažanja na plodu moraju se napraviti između tržišne zrelosti i promene boje ploda)

20

plod: vrat (samo krastavci salatari)

24

plod: osnovna boja pokožice

26

plod: rebra

28

plod: tip spoljneg dela

30

plod: boja spoljneg dela

34

plod: išaranost

43

kotiledoni: gorčina

SEKUNDARNO

 

 

Plod

15

partenokarpija

18

plod: oblik poprečnog preseka

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/61/3 (15.11.1978.)

BUNDEVA
(Cucurbita maxima Duchense)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO I SEKUNDARNO

Vegetativna

-

biljka: habitus

(Sva zapažanja na listu moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću)

 

 

-

stabljika: vreže

-

liska: useci

-

liska: dlačice na površini

-

liska: mramorna išaranost

-

lisna drška: dlačice

U cvetanju

-

ženski cvet: prisustvo prstena u osnove krunice

-

ženski cvet: boja prstena u osnove krunice

U plodonošenju

-

zreo plod: oblik

(Sva zapažanja na plodu moraju se oceniti na zrelim plodovima)

-

zreo plod: površina

-

zreo plod: rebra

-

zreo plod: broj boja

-

zreo plod: boja (samo jednobojni plodovi)

-

zreo plod: osnovna boja ploda sa više od jedne boje

-

zreo plod: boja rebara (ako je drugačija od ostatka ploda)

-

zreo plod: boja sekundarne boje

-

zreo plod: šarenilo boja

-

zreo plod: boja šara

-

zreo plod: veličina cvetnog ožiljka

-

zreo plod: dužina

-

zreo plod: debljina

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ove vrste.

TIKVA
(Cucurbita pepo L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

2

biljka: habitus

(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću kad se plod počne razvijati. Zapažanja ne obuhvataju donje spoljno lišće)

3

biljka: grananje

5

biljka: položaj lisne drške (samo žbunaste sorte)

9

liska: useci

11

liska: mramorna išaranost

U cvetanju

18

ženski cvet: prsten s unutrašnje strane korole

(Sva opažanja na prstenu korole moraju se obaviti kada se pojave ženski i muški cvetovi)

22

ženski cvet: boja tučka (pre otvaranja)

24

muški cvet: boja prstena s unutrašnje strane krunice

Mladi plod

31

mladi plod: dužina

(Sva zapažanja na mladom plodu moraju se obaviti na plodovima pet dana nakon cvetanja)

32

mladi plod: maksimalni prečnik

33

mladi plod: odnos dužine i maksimalnog prečnika

34

mladi plod: vrat

35

mladi plod: savijenost vrata (na normalnim plodovima)

36

mladi plod: broj boja

37

mladi plod: osnovna boja

39

mladi plod: oblik preseka

40

mladi plod: bradavičavost

42

mladi plod: boja rebara u poređenju s ostatkom ploda

43

mladi plod: boja linearnih prstena na rebrima

44

mladi plod: išaranost

45

mladi plod: tip išaranosti

46

mladi plod: boja išarane kože

48

mladi plod: veličina cvetnog ožiljka

49

mladi plod: izraženost cvetnog ožiljka

51

mladi plod: osnovna boja cvetne peteljke

53

mladi plod: išaranost cvetne peteljke

Potpuno razvijen plod (Sva zapažanja moraju se provesti kada je plod potpuno razvijen i spreman za branje)

55

plod: opšti oblik

56

plod: osnovna boja

60

plod: boja linija na rebrima

62

plod: boja šara pokožice

64

plod: maksimalna dužina

65

plod: maksimalni prečnik

66

plod: odnos dužine i maksimalnog prečnika

Zreli plod

57

zreo plod: glavna boja

(Sva zapažanja moraju se provesti na fiziološki zrelim plodovima)

61

zreli plod: boja pruga na rebrima

* Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/119/3 (21.10.1988.)

ARTIČOKA
(Cynara cardunculus)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO I SEKUNDARNO

Vegetativna

-

biljka: visina

(Sva zapažanja na biljci moraju se zabeležiti na zrelim biljkama)

-

biljka: položaj

(Sva zapažanja na listu trebaju se zabeležiti na potpuno razvijenom lišću)

-

liska: širina

-

liska: stepen kovrdžanja

-

list: zelena boja

-

lisna drška: dužina

-

lisna drška: šupljikavost

-

lisna drška: stupanj šupljikavosti

-

lisna drška: bodlje

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.

MRKVA
(Daucus carota L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

3

list: dužina (uključujući lisnu dršku)

(Sva zapažanja na lišću moraju se provesti u vreme potpunog razvoja lišća)

4

list: izdeljenost

6

lisna drška: obojenost antocijanom

(Sva zapažanja na mrkvi moraju se provoditi na zreloj mrkvi. Zrelost mrkve beleži se kada je mrkva u potpunosti razvijena i ne menja boju)

7

mrkva: dužina

8

mrkva: širina

10

mrkva: oblik uzdužnog preseka

11

mrkva: oblik ramena

12

mrkva: oblik krune

13

mrkva: vrh (kada je potpuno razvijen)

14

mrkva: spoljna boja

18

mrkva: izbrazdanost površine

19

mrkva: prečnik srži u odnosu na ukupan prečnik

20

mrkva: boja srži

22

mrkva: boja kore

24

mrkva: boja srži u poređenju sa korom

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/49/6 (12.10.1990.)

KOMORAČ
(Foeniculum vulgare Miller)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO I SEKUNDARNO

Vegetativna

-

biljka: položaj

-

lisna drška: položaj

-

glavica: opšti oblik

-

glavica: poprečni presek

-

glavica: visina

-

glavica: dimenzija široke ose

-

glavica: dimenzija uske ose

-

lisni rukavac: površina

-

lisni rukavac: preklapanje

-

izdanak: lateralnost

-

samopokrivenost: prisutnost

-

ranostasnost: vreme

# Ne postoje UPOV-i Vodiči za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti ovih vrsta.

ZELENA SALATA
(Lactuca sativa L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

 

1

suvo seme: boja

 

4

klijanac: obojenost antocijanom

Vegetativna

9

biljka: prečnik

(Sve karakteristike biljke, glave, lista i liske moraju se zabeležiti u vreme žetve, osim ako nije drugačije naznačeno)

11

biljka: intenzitet formiranja srca biljke

15

glava: oblik u uzdužnom preseku

19

list: boja

20

list: obojenost antocijanom

22

list: raspored antocijana

23

list: vrsta rasporeda antocijana

26

list: mehuričavost

35

stabljika: sraslost

37

vreme žetvene zrelosti

38

vreme početka procvetavanja u uslovima dugog dana

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

10

biljka: formiranje srca biljke

12

glava: preklapanje listova

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/13/4 (26.10.1981.)

PARADAJZ
(Lycopersicon lycopersicum L. Karst ex Farw.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

klijanac: obojenost hipokotila antocijanom

2

biljka: tip rasta

10

list: izdeljenost liske

11

list: tip

Cvetanje

16

cvet: obraslost cveta sitnim dlačicama

Plod

20

plod: veličina

(Sva zapažanja na plodu moraju se napraviti na 3. plodu 2. i 3. grane na početku bojenja vrha ploda pod uslovom da je oplodnja bila normalna)

21

plod: oblik u uzdužnom preseku

23

plod: presek

30

plod: prevladavajući broj komora

31

plod: zelena kragna (pre zrelosti)

35

plod: boja (u zrelosti)

36

plod: boja mesa (u zrelosti)

38

vreme zrelosti

SEKUNDARNO

 

 

Plod

22

plod: prisustvo rebara na kraju cvetne drške

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/44/5 (proj) (7.6.1991.)

PERŠUN
(Petroselinum crispum (Miller) Numan ex A. W. Hill)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

biljka: visina

(Sva zapažanja na listu moraju se oceniti na potpuno razvijenom lišću)

3

biljka: gustina lišća

4

liska: kovrdžanje

5

liska: intenzitet kovrdžanja

8

liska: položaj

14

liska: intenzitet boje

21

lisna drška: obojenost antocijanom

22

koren: debljanje (peršun lišćar i peršun korenaš)

23

koren: dužina (samo peršun korenaš)

24

koren: debljina (samo peršun korenaš)

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/136/4 (18.10.1991.)

MNOGOCVETNI PASULJ
(Phaseolus coccineus L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

1

biljka: habitus

(Sva zapažanja na mahuni moraju se oceniti u početku žetvene zrelosti)

2

cvet: boja

3

mahuna: dužina

 

uključujući kljun

7

mahuna: prisustvo vlakna

(Sva zapažanja semena moraju se oceniti u suvoj fazi zrelosti)

8

seme: broj boja

9

seme: osnovna boja

10

seme: sekundarna boja

11

seme: pojava sekundarne boje

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/9/4 (21.10.1988.)

PASULJ
(Phaseolus vulgaris L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

(Sva zapažanja načina rasta i lišća moraju se oceniti u punom cvetanju)

2

biljka: tip rasta

6

list: zelena boja

11

vreme cvetanja: 50% biljaka s najmanje jednim cvetom

13

cvet: veličina brakteja

14

cvet: boja zastavice

15

cvet: boja krila

(Sva zapažanja na mahuni moraju se obaviti na početku bubrenja semena)

17

mahuna: dužina (uključujući kljun)

19

mahuna: presek kroz seme

-

mahuna: debljina

20

mahuna: osnovna boja

22

mahuna: pigmentacija

23

mahuna: boja pigmentacije

25

mahuna: vlakno

30

mahuna: dužina kljuna

36

seme: veličina (masa 1000 semena u suvoj fazi)

37

seme: oblik središnjeg uzdužnog preseka

39

seme: boja

40

seme: glavna boja

41

seme: broj sekundarnih boja

42

seme: glavna sekundarna boja

43

seme: distribucija glavne sekundarne boje

45

seme: boja prstena hilusa

SEKUNDARNO

26

mahuna: stepen savijenosti

* Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/12/4 (19.11.1982.)

ROTKVA
(Raphanus sativus L. var niger (Mill.) S. Kerner)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

plodnost: broj

(Sve karakteristike lista moraju se zabeležiti na potpuno razvijenom 4. listu u vreme žetvene zrelosti)

5

list: položaj

6

list: dužina

8

liska: boja

10

liska: resice (delenje do središnjeg rebra)

12

liska: broj resica (izdeljenost do središnjeg lisnog nerva)

16

lisna drška: obojenost antocijanom

(Sve karakteristike rotkve moraju se zabeležiti u vreme žetvene zrelosti)

17

rotkva: dužina

18

rotkva: debljina

19

rotkva: oblik

22

rotkva: boja pokožice

U zrelosti

26

vreme žetvene zrelosti

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/63/3 (13.11.1980.)

CRNI KOREN
(Scorzonera hispanica L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

1

biljka: visina

(Sva zapažanja moraju se obaviti kada je biljka vegetativno potpuno razvijena)

2

lišće: zelena boja

3

list: sjaj

4

list: položaj

5

list: dužina

6

list: širina

10

koren: prevladavajući oblik

11

koren: dužina

14

koren: kraj

15

koren: boja

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/116/3 (21.10.1988.)

PATLIDŽAN
(Solanum melongena L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

3

biljka: položaj

(Sva zapažanja na listu moraju se napraviti na granama koje cvetaju)

6

stabljika: obojenost antocijanom

9

grana: dužina internodija

11

list: rub

15

list: boja

U početku cvetanja

14

vreme početka cvetanja

U cvetanju

16

cvet: purpurna boja

U fazi

17

plod: dužina plodonošenja

(Sva zapažanja na plodu moraju se napraviti na normalno razvijenim plodovima)

19

plod: odnos dužina/prečnik

20

plod: opšti oblik

21

plod: veličina ožiljka tučka

22

plod: oblik vrha

24

plod: savijenost (za cilindrične tipove)

25

plod: boja pokožice (u vreme komercijalne žetve)

27

plod: pruge

33

plod: antocijanska obojenost ispod čašice

35

plod: obojenost čašice antocijanom

38

plod: boja mesa

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/117/3 (21.10.1988.)

SPANAĆ
(Spinacia oleracea L.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Seme

2

seme: izraštaji

Vegetativna

10

list: boja

(Sva zapažanja na listu moraju se posmatrati na 7. listu odrasle biljke)

11

list: intenzitet boje

13

list: izdeljenost

18

list: oblik liske

19

list: dužina srednjeg lisnog nerva

Cvetanje

25

biljka koja cveta: udeo jednodomnih biljaka

(Karakteristike koje se odnose na cvetanje moraju se posmatrati na početku formiranja plodova)

28

biljka koja cveta: udeo muških biljaka bez lišća

30

početak procvetavanja: 10% biljaka

SEKUNDARNO

 

 

Vegetativna

12

list: mehuričavost

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/55/3 (17.11.1977.)

MOTOVILAC
(Valerianella locusta L. i Valerianella eriocarpa Desv.)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

3

biljka: položaj

(Sve karakteristike biljke i lista moraju se oceniti u vreme žetvene zrelosti)

6

list: dužina

7

list: širina

8

list: oblik

9

list: zelena boja

10

list: sjaj

11

list: izgled gornje strane

12

list: profil u preseku (unutrašnje lišće)

13

liska: profil u uzdužnom preseku vršnog dela

Na početku cvetanja

19

vreme početka procvetavanja (10% biljaka)

U zrelosti

1

veličina semena

*Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/75/3 (12.11.1980.)

BOB
(Vicia faba L. (partim)

Faza opažanja

Broj *
karakteristike
po UPOV-u

Opis karakteristika

PRIMARNO

Vegetativna

-

habitus

(Sva zapažanja biljke i lista moraju se oceniti u fazi zelene ljuske)

2

biljka: visina

U cvetanju

13

vreme cvetanja: (50% biljaka s najmanje jednim otvorenim cvetom)

(Sva zapažanja moraju se oceniti na tek otvorenom cvetu i na najvećem cvetu drugog nodija koji cveta)

15

cvet: melaninska pega na krilu latice

17

cvet: obojenost zastavice antocijanom

Kod formiranja

21

mahuna: dužina

mahune (Sva zapažanja na mahuni moraju se obaviti na potpuno razvijenoj mahuni)

 

 

Seme

29

seme: masa 1000 semena

(Sva zapažanja na semenu moraju se obaviti na semenu obranom u suvoj fazi)

30

seme: boja semenske opne

31

seme: crna pigmentacija hilusa

* Napomena:

UPOV Vodič za ispitivanje različitosti, uniformnosti i stabilnosti.
Doc No. TG/08/4 (7.11.1984.)

Tabela broj 8. Norme za najmanju prostornu izolaciju semenskih useva drugih sorti i botaničkih vrsta s kojima se ukrštaju

Redni
broj

Biljna vrsta

Za proizvodnju
osnovnog
semena (m)

Za proizvodnju
sertifikovanog
semena (m)

1

2

3

4

1.

Beli kukuruz

400

400

2.

Beli luk

10

10

3.

Blitva

2000

1500

4.

Bob

200

100

5.

Brokoli

1000

600

6.

Gorušica

1000

600

7.

Grahorice

1

1

8.

Grašak

1

1

9.

Deteline

400

200

10.

Dinja

1500

1000

11.

Duvan

500

300

12.

Endivija

2000

1500

13.

Ječam

1

1

14.

Karfiol

2000

1000

15.

Keleraba

2000

1000

16.

Kelj

2000

1000

17.

Kelj pupčar

2000

1000

18.

Konoplja

1500

1000

19.

Krastavac

1500

1000

20.

Krmni sirak

200

200

21.

Krompir

100

50

22.

Kukuruz

200

200

23.

Kupus

2000

1000

24.

Lan

200

200

25.

Lubenica

1500

1000

26.

Lupine

400

300

27.

Lucerka

400

200

28.

Mak

400

200

29.

Motovilac

1500

1200

30.

Mrkva

1000

500

31.

Novozelandski spanać

1000

600

32.

Ovas

1

1

33.

Paprika

500

300

34.

Paradajz

300

200

35.

Pasulj

10

10

36.

Patlidžan

500

300

37.

Paštrnak

500

300

38.

Peršun

500

300

39.

Postrna repa

1000

600

40.

Praziluk

2000

1500

41.

Proso

100

100

42.

Pšenica

1

1

43.

Radič

2000

1500

44.

Raž

300

250

45.

Ricinus

400

300

46.

Rotkva

1500

1000

47.

Rotkvica

1500

1000

48.

Salata

300

100

49.

Sirak

200

200

50.

Soja

1

1

51.

Sočivo

400

200

52.

Spanać

1500

1000

53.

Stočna repa

1500

600

54.

Stočni kelj

2000

1000

55.

Sudanska trava

200

200

56.

Suncokret

2000

1500

57.

Tikve

2000

1000

58.

Trave

200

200

59.

Tritikale samooplodni

50

20

60.

Tritikale stranooplodni

300

250

61.

Uljana repica

1000

600

62.

Uljana rotkvica

1000

600

63.

Heljda

1000

600

64.

Cvekla

2000

1000

65.

Celer

1000

500

66.

Crni luk

2000

1000

67.

Šećerna repa

3000

1500

 

Obrazac br. 1

Prijava za kontrolu proizvodnje semena

 

 

 

Naziv i adresa proizvođača

 

PRIJAVA
za kontrolu proizvodnje semena

Na osnovu člana 14. Zakona o semenu ("Službeni glasnik RS", broj 45/2005) prijavljujemo semenski usev _________________________ radi stručne kontrole proizvodnje.

I. PODACI O PODNOSIOCU PRIJAVE:

1.

Redni broj upisa u Registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva:

 

2.

Okrug i sedište proizvođača:

 

3.

Odgovorno lice koje rukovodi procesom proizvodnje:

 

4.

Broj telefona:

 

5.

Datum podnošenja prijave:

 

II. PODACI O SEMENSKOM USEVU

1.

Sorta/hibrid/linija:

 

2.

Kategorija semena:

 

3.

Poreklo upotrebljenog semena:

 

a)

Broj i datum uverenja o priznavanju semenskog useva (za seme iz uvoza OECD sertifikat ili sertifikat o sortnosti zemlje izvoznice):

 

b)

Broj i datum deklaracije o kvalitetu semena:

 

4.

Površina - ha:

 

5.

Predusev:

 

6.

Mesto proizvodnje:

 

a)

Naziv i katastarski broj parcele:

 

b)

Okrug, opština i katastarska opština:

 

7.

Datum setve-sadnje:

 

 

 

M.P.

 

 

 

Podnosilac prijave

 

 

 

 

 

Potpis odgovornog lica

 

Obrazac br. 2

Zapisnik o kontroli proizvodnje semena

ZAPISNIK br. ____
o kontroli proizvodnje semena

I. PROIZVOĐAČ

1.

Naziv

 

2.

Sedište

 

3.

Opština

 

4.

Odgovorni stručni radnik za proizvodnju semena

 

II. POREKLO UPOTREBLJENOG SEMENA

1.

Vrsta semena

 

2.

Sorta-hibrid

 

3.

Kategorija

 

4.

Broj i datum uverenja o priznavanju semenskog useva

 

5.

Naziv i sedište organizacije koja je izdala uverenje

 

6.

Naziv i sedište organizacije koja je izdala deklaraciju o kvalitetu semenskog materijala

 

III. SEMENSKI USEV

1.

Površina parcele (ha):

 

2.

Oznaka parcele:

 

3.

Predusev:

 

4.

Datum i način setve (rasađivanja):

 

5.

Zakorovljenost (ocena 0-3 i vrsta korova):

 

6.

Faza razvoja biljaka pri pregledu:

 

7.

Stanje useva (odlično, dobro, zadovoljava, loše)

 

8.

Poleganje useva (stepen i %):

 

9.

Ujednačenost useva:

 

10.

Prostorna izolacija (m):

 

11.

Čistoća vrste (%):

 

12.

Sortna čistoća (u %):

 

13.

Primese drugih vrsta-sorti (opisno):

 

14.

Procena prinosa naturalnog semena (kg/ha):

 

15.

Procenjen ukupan prinos naturalnog semena (kg):

 

16.

Ostvaren prinos naturalnog semena (kg/ha):

 

17.

Ostvaren ukupan prinos naturalnog semena (kg):

 

18.

Procenjen prinos dorađenog semena (kg/ha):

 

ukupno

 

(kg)

19.

Preporuke proizvođaču:

 

20.

Predlog odgovornog stručnog radnika-aprobatora:

 

 

Mesto:

 

 

Datum kontrole:

 

 

 

Za proizvođača,

 

Kontrolu izvršio,
(lično ime)

 

(Potpis odgovornog stručnog radnika)

 

(Potpis i pečat)

 

Obrazac br. 3.

Zapisnik o kontroli nad oplodnjom (oprašivanjem) hibrida

ZAPISNIK br. ____
o kontroli nad oplodnjom (oprašivanjem) hibrida

1.

Naziv proizvođača:

 

2.

Sedište - adresa:

 

3.

Opština:

 

4.

Naziv hibrida:

 

5.

Oznaka parcele (naziv i br.):

 

6.

Površina (ha):

 

7.

Prostorna izolacija (m):

 

8.

Odgovorni stručni radnik za proizvodnju semena:

 

9.

Stanje semenskog useva

 

 

a)

% majčinskih biljaka spremnih za oplodnju:

 

 

b)

% majčinskih biljaka koje praše polen:

 

 

v)

% atipičnih očinskih biljaka:

 

 

g)

% atipičnih majčinskih biljaka:

 

10.

Preporuka proizvođaču

 

 

Mesto:

 

 

Datum kontrole:

 

 

 

Za proizvođača,

 

Kontrolu izvršio,
(lično ime)

 

(Potpis odgovornog stručnog radnika)

 

(Potpis i pečat)

 

Obrazac br. 4.

Uverenje o priznavanju semenskog useva

 

Republika Srbija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Broj:
Datum:

UVERENJE
o priznavanju semenskog useva

1.

Proizvođač:

 

 

 

(naziv, opština, sedište, adresa)

2.

Redni broj upisa u Registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva:

 

3.

Opština proizvodnje:

 

4.

Biljna vrsta (latinski i narodni naziv):

 

5.

Sorta/hibrid/linija:

 

6.

Godina proizvodnje:

 

7.

Poreklo upotrebljenog semena:

 

a)

Naziv i sedište proizvođača semena:

 

b)

Broj i datum uverenja o priznavanju semenskog useva (broj dokumenta o sortnosti) i kategorija semena:

 

v)

Naziv i sedište organizacije koja je izdala dokument o sortnosti

 

g)

Naziv i sedište organizacije koja je deklarisala seme:

 

8.

Površina semenskog useva u ha:

 

9.

Prinos naturalnog semena u kg/ha

 

10.

Procena prinosa dorađenog semena u kg/ha:

 

11.

Procena ukupnog prinosa dorađenog semena u kg:

 

12.

Proizvodnja semena vršena je pod kontrolom

 

13.

Zdravstvene preglede semenskog useva je vršila

 

Na osnovu člana 16. stav 1. Zakona o semenu ("Službeni glasnik RS“ broj 45/2005), zapisnika o izvršenoj stručnoj kontroli broj i datum: ____________________ i uverenja o zdravstvenom stanju useva broj i datum: _____________________ priznaje se semenski usev, kategorija _________

M.P.

 

 

 

MINISTAR

 

Obrazac br. 5

Izveštaj o količini proizvedenog rasada

 

 

 

Naziv i adresa proizvođača

 

IZVEŠTAJ O KOLIČINI PROIZVEDENOG RASADA
20______ god.

Red. br.

Vrsta

Sorta

Poreklo upotrebljenog semena

Količina proizvedenog rasada (kom)

Količina isporučenog rasada (kom)

Broj deklaracije o kvalitetu rasada

Broj uverenja o zdravstvenom stanju rasada

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

 

Potpis odgovornog lica

 

Obrazac br. 6

Izveštaj o proizvodnji i količini proizvedene micelije

 

 

 

Naziv i adresa proizvođača

 

IZVEŠTAJ O PROIZVODNJI I KOLIČINI PROIZVEDENE MICELIJE
20____ god.

Red. br.

Vrsta

Soj

Poreklo upotrebljenog micelija

Količina proizvedenog micelija

Količina isporučenog micelija

Broj deklaracije o kvalitetu micelija

Broj uverenja o zdravstvenom stanju micelija

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

 

Potpis odgovornog lica