Prethodni

SIROVINE U PIVARSTVU

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

 

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

105

110

 

30

 

245

II

 

 

 

 

 

 

III

 

 

 

 

 

 

IV

 

 

 

 

 

 

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

- Usvajanje znanja o osnovnim sirovinama u industriji piva
- Sticanje znanja o ječmu, njegovim karakteristikama, hemijskom sastavu, skladištenju i čišćenju ječma
- Usvajanje znanja o sladu i fazama proizvodnje slada:močenju ječma, klijanju ječma, sušenju zelenog slada, uklanjanju klica, doradi i uskladištenju slada
- Sticanje znanja o hmelju-botaničkim osobinama, sortama, branju i obradi hmelja, hemijskom sastavu hmelja, čuvanju hmelja i proizvodima od hmelja
- Usvajanje znanja o ekstratku hmelja i njegovoj upotrebi

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

prvi

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

Ječam

18

Slad

20

Hmelj

18

Voda

19

Kvasac

18

Nesladovane sirovine

12

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Ječam
Trajanje modula: 18

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Ovladati sirovinom od branja zrna do prerade-sladovanja

  • Znati sve o ječmu: osnovne karakteristike, hemijski sastav, skladištenje, uslovi skladištenja, čišćenje i sortiranje ječma
  • Osnovne karakteristike pivskog ječma
  • Hemijski sastav ječma
  • Promene u toku skladištenja
  • Čuvanje ječma (aeracija, hlađenje)
  • Čišćenje zrna ječma
  • Skladišta za ječam
  • Nastavni listovi
  • Konsultacije sa profesorom
  • Posmatranje sirovine (ječma vrste ječma)
  • Obučiti učenike da pravilno uzimaju uzorke sa posebnim uređajima i na određen način

 

  • znati da pravilno uzme uzorak-organoleptičke osobine
  • znati šta je apsolutna masa i kako se određuje
  • znati da odredi hektolitarsku masu
  • znati o sortiranju, određivanju prinosa, zaraženosti i staklavosti ječma
  • znati šta je ekstrakt i kako se određuje
  • znati šta je klijavost i kako se određuje
  • sortiranje ječma
  • definicija ječma za sladovanje
  • uzimanje uzoraka ječma
  • mehaničke analize
  • određivanje vlage
  • određivanje pepela
  • određivanje belančevine
  • određivanje ekstrakta u ječmu
  • određivanje klijavosti

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Slad
Trajanje modula: 20

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o sladu kao proizvodu ječma, načinu dobijanja i čuvanju slada

  • Znati definiciju slada
  • Znati vrste slada za tipove piva
  • Znati načine močenja i močenje
  • Znati proces klijanja i zbivanja u toku klijanja
  • Znati sušenje zelenog slada
  • Znati o sušenju skidanju klica i skladištenju
  • Znati karakteristike pivskog slada
  • Znati koji su to specijalni sladovi i kako se dobijaju
  • Definicija slada
  • Vrste za tip piva
  • Faze proizvodnje slada
  • Močenje ječma
  • Klijanje ječma
  • Sušenje zelenog slada
  • Dorada i uskladištenje slada
  • Kriterijumi kvaliteta pivskog slada
  • Osnove dobijanja specijalnih sladova
  • Nastavni listovi
  • Konsultacije sa profesorom

 

  • Znati uzeti uzorak slada
  • Znati odrediti vlagu slada
  • Znati odrediti pepeo slada
  • Znati odrediti slad fine meljavi i grube meljave
  • Znati odrediti razliku extrakta u procentima
  • Znati odrediti rastvorljivost azota u sladovini u % CM
  • Znati o dijastatskoj snazi ° WK
  • Uzimanje uzoraka slada
  • Određivanje vlage
  • Određivanje pepela
  • Određivanje ekstrakta slada
  • Određivanje rastvorljivog azota
  • Određivanje dijastatske snage slada ° WK
  • Boja sladovine

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Hmelj
Trajanje modula: 18

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticati znanja o hmelju kao sirovini u pivarskoj industriji

  • Znati da definiše hmelj kao sirovinu u pivarstvu
  • Znati botaničke karakteristike hmelja
  • Znati šta je ekstrakt
  • Upoznati najnovije sorte hmelja
  • Znati kada obrati hmelj i kako ga sačuvati do prerade
  • Znati o ostalim proizvodima hmelja
  • Znati šta je ekstrakt hmelja, kako se dobija i zašta služi
  • Definicija hmelja kao sirovine za proizvodnju piva
  • Botaničke karakteristike biljke hmelja
  • Kultivacija hmelja
  • Branje i obrada hmelja
  • Ekstrakt hmelja
  • Nastavni listovi
  • Konsultacije sa profesorom

 

  • znati uzorkovati hmelj
  • znati koji je pravi miris, izgled, suvoća
  • veličina šišarke, kvalitet berbe
  • znati o apsolutnoj masi 1000 komada
  • znati odrediti vlagu
  • znati o sadržaju gorkih supstanci i hmeljnih i eteričnih ulja
  • uzimanje uzoraka
  • fizičke ocene hmelja
  • mehaničke analize hmelja
  • hemijske analize hmelja

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

+

+

+

+

 

7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Voda
Trajanje modula: 19

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticati znanja o vodi kao osnovnoj "hrani" za čoveka, o njenoj ispravnosti i uštedi vode

  • Znati o značaju vode uopšte, a onda o značaju vode u industriji slada i piva
  • Znati da racionalno koristi vodu u industriji
  • Znati o fizičkim i hemijskim osobinama vode
  • Znati o taloženju
  • Znati o flokulaciji vode
  • Znati o filtriranju vode
  • Znati o dekarbonizaciji i omekšavanju vode
  • Znati koji je to dozvoljen broj i vrsta mikroorganizama u vodi
  • Značaj vode u industriji slada i piva
  • Potrošnja vode u pivari
  • Fizičko-hemijske osobine čiste vode
  • Postupci uklanjanja pojedinih sastojaka iz vode (taloženje, flokulacija, filtracija, tvrdoća i alkalitet vode)
  • Dekarbonizacija
  • Omekšavanje vode
  • Mikrobiološki zagađena voda i postupci njihovog otklanjanja
  • Nastavni listovi
  • Konsultacije sa profesorom
  • Uzeti uzorak vode sa izvora onako kako je to propisano "o uzorku"

 

  • Znati da pravilno uzme uzorak
  • Znati da odredi organoleptičke osobine vode
  • Znati šta čini tvrdoću vode i kako je odrediti
  • Znati šta je alklalitet vode
  • Znati kolika je dozvoljena količina hlora u vodi i odrediti količinu hlora
  • Znati uzeti uzorak otpadnih voda
  • Znati šta je HPK
  • Znati šta određuje BPK u otpadnoj vodi
  • Uzimanje uzoraka vode
  • Organoleptičke osobine vode
  • Određivanje tvrdoće vode
  • Alkalitet vode
  • Određivanje CO2 u vodi
  • Određivanje hlora u vodi
  • Uzimanje uzoraka otpadnih voda
  • Određivanje HPK i BPK za otpadnu vodu

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

 

 

+

+

+

+

+

 

8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Kvasac
Trajanje modula: 18

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o kvascu kao o živoj ćeliji i njegovom radu do taloženja u pivu

  • Znati strukturu ćelije kvasca
  • Znati hemijski sastav ćelije kvasca
  • Znati metabolizam kvaščevih ćelija
  • Znati autolizu kvasca
  • Znati rod pivskog kvasca
  • Struktura ćelije kvasca
  • Hemijski sastav
  • Metabolizam ćelije kvasca
  • Autoliza kvasca
  • Rase pivskog kvasca
  • Nastavni listovi
  • Konsultacije sa profesorom
  • Pokazati aktivni pivski kvasac
  • Pokazati suvi pivski kvasac

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

9. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: nesladovane sirovine
Trajanje modula: 12

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o ekonomskom značaju zamene jednog dela slada nesladovanim sirovinama

  • Znati ekonomski značaj zamene
  • Znati podelu nesladovanih sirovina
  • Znati o sirovini sa skrobom
  • Znati o kukuruzu, kukuruznoj krupici, sirovom ječmu i pšenici
  • Znati o sirovini sa šećerom: kristal šećer, šećerni sirup, ječmeni sirup
  • Znati o ekstraktu slada
  • Znati o sirupima na bazi skroba iz kukuruza
  • Svrha i ekonomski značaj zamene jednog dela slada kao osnovne sirovine u industriji piva drugim sirovinama
  • Podela nesladovanih sirovina za proizvodnju piva
  • Sirovine sa skrobom, kukuruz, kukuruzna krupica, sirovi ječam, pšenica i pirinač
  • Sirovine sa šećerom, kristal šećer, sirupi od kukuruznog skroba, ječmeni sirup
  • Nastavni listovi
  • Konsultacije sa profesorom
  • Obučiti učenike da pravilno uzimaju uzorke sa posebnim uređajima i na određen način

 

  • Određivanje svih parametara kod svake od navedenih sirovina

 

  • znati kako se uzima uzorak pšenice i kukuruza
  • znati postupak određivanja vlage
  • znati postupak određivanja ekstrakta
  • znati postupak određivanja masti
  • znati postupak određivanja hektolitarske težine
  • znati proračun uzimanja određenog procenta sirovine
  • uzimanje uzoraka nesladovanih sirovina
  • organoleptičke osobine
  • određivanje vlage
  • određivanje ekstrakta
  • određivanje masti
  • hektolitarska težina
  • proračun sirovine

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

+

 

10. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

Za predmet sirovine:
- dr S. Gaćeša: Tehnologija slada, Beograd 1979. god.
- Schuster Weinfurtner/Narziss: Tehnologija proizvodnje slada (prevod sa nemačkog), Beograd 1990. god.
- Woltgang Kunze: Tehnologija pivarstva i sladarstva (prevod sa nemačkog), Beograd 1995. god.

Za vežbe iz sirovina:
- I. Krajovan, S. Gaćeša, O. Ivkov-Grujić: Priručnik za laboratorijske vežbe iz tehnologije piva (2. dopunjeno izdanje), Tehnološki Fakultet Novi Sad 1972. god.

11. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA/MODULIMA

- poizvodnja sladovine
- proizvodnja piva

OPERACIJE I MERENJA U PIVARSTVU

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

140

 

30

 

170

II

 

 

 

 

 

 

III

 

 

 

 

 

 

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

- Sticanje znanja o SI sistemu mera
- Sticanje znanja o merenjima mase, zapremine, pritiska, temperature, gustine, protoka
- Sticanje znanja o transportu čvrstog materijala, tečnih i gasovitih fluida

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

prvi

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

BLOK (časovi)

SI sistem mera

4

 

Merenje mase

23

5

Merenje zapremine

20

5

Merenje temperature

23

5

Merenje pritiska

23

5

Merenje gustine

4

 

Merenje protoka

23

5

Transport

20

5

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: SI sistem mera
Trajanje modula: 4 časa

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o SI sistemu mera, o osnovnim i izvedenim fizičkim veličinama

  • Znati da definiše osnovne fizičke veličine
  • Znati da napiše simbole fizičkih veličina i da napiše njihove jedinice
  • Znati da izvrši prevođenje jedne jedinice u drugu
  • Masa
  • Temperatura
  • Pritisak
  • Zapremina
  • Gustina
  • Protok
  • koristiti stručnu literaturu
  • koristiti tabele sa SI sistemom mera

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

 

+

 

 

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Merenje mase
Trajanje modula: 23 časa vežbi i 5 časova blok

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno izmeri masu

  • Znati da definiše pojam mase i jedinica kojima se ona izražava
  • Razlikovati vrste vaga koje se koriste u laboratorijama i u pogonu
  • Znati da samostalno izmeri masu u laboratoriji i u pogonu
  • Znati da definiše pojam bruto i neto mase
  • Znati da izračuna apsolutnu i relativnu grešku pri merenju
  • Masa, načini njenog merenja i jedinice izražavanja
  • Analitička vaga
  • Tehnička vaga
  • Hektolitarska vaga
  • Automatska pogonska vaga
  • Bruto i neto masa
  • Apsolutna i relativna greška pri merenju
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme pojedinih vaga
  • Koristiti sve navedene vage
  • Od učenika tražiti da vode dnevnik rada i da u njemu tabelarno prikažu rezultate merenja
  • Na kraju oblasti obaviti test praktičnih veština tako što će učenici izmeriti dati predmet, odrediti apsolutnu i relativnu grešku merenja
  • U okviru oblasti realizovati 5 časova bloka

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

 

 

+

+

+

+

+

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Merenje zapremine
Trajanje modula: 20 časova vežbi i 5 časova blok

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno meri zapreminu tečnosti

  • Znati da objasni pojam zapremine i jedinice u kojima se izražava
  • Razlikovati laboratorijske sudove za merenje zapremine
  • Znati da upotrebi odgovarajuću opremu za merenje zapremine u pogonu
  • Znati da odredi apsolutnu i relativnu grešku pri merenju
  • Pojam zapremine i jedinice njenog izražavanja
  • Sudovi za merenje zapremine
  • Određivanje zapremine pomoću merača nivoa tečnosti
  • Apsolutna i relativna greška pri merenju
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme pojedinih uređaja za merenje zapremine u pogonima
  • Na kraju oblasti sprovesti test praktičnih veština tako što će učenik pomoću različitih sudova izmeriti određenu zapreminu tečnosti
  • U okviru oblasti realizovati 5 časova bloka

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

 

+

+

+

 

7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Merenje temperature
Trajanje modula: 23 časa vežbi, 5 časova blok

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da koristeći različite instrumente izmeri temperaturu

  • Znati da objasni pojam temperature i jedinice njenog izražavanja
  • Znati da objasni rad termometara i da ih upotrebi
  • Znati da odredi apsolutnu i relativnu grešku
  • Pojam temperature i jedinice u kojima se izražava
  • Vrste termometara
  • Daljinsko merenje temperature
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme pojedinih termometara
  • Na kraju oblasti sprovesti test praktičnih veština tako što će učenik izmeriti temperaturu i odrediti greške pri merenju
  • U okviru oblasti realizovati i 5 časova bloka

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

 

+

+

+

 

8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Merenje pritiska
Trajanje modula: 23 časa vežbi i 5 časova blok

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno meri pritisak odgovarajućim instrumentima

  • Znati da objasni pojam pritiska i jedinice njegovog izražavanja
  • Znati da objasni rad opreme za merenje pritiska
  • Znati da upotrebi odgovarajuću opremu
  • Definisati pojam pritiska i jedinice kojima se izražava
  • Burdonov manometar
  • U manometar
  • Vakuum metar
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme raznih manometara
  • Na kraju oblasti sprovesti test praktičnih veština tako da učenik izmeri pritisak različitim manometrima i izračuna grešku pri merenju
  • U okviru oblasti obraditi i 5 časova bloka

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

 

+

+

+

 

9. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Merenje gustine
Trajanje modula: 4 časa vežbi

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno izmeri gustinu fluida pomoću različitog pribora

  • Znati da objasni pojam gustine i jedinice kojima se izražava
  • Znati da izmeri gustinu fluida pomoću različitog pribora
  • Pojam gustine i jedinice izražavanja
  • Merenje gustine fluida pomoću piknometra
  • Merenje gustine pomoću areometra
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Na kraju oblasti sprovesti test praktičnih veština tako što će učenik izmeriti gustinu pomoću piknometra i areometra

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

 

+

+

+

 

10. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Merenje protoka
Trajanje modula: 23 časa, 5 časova blok

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno izmeri protok odgovarajućim priborom

  • Znati da objasni pojam protoka i jedinice u kojima se izražava
  • Znati da objasni rad pribora koji se koristi za merenje protoka
  • Znati da podesi protok prema potrebama tehnološkog procesa
  • Pojam protoka i jedinice kojima se izražava
  • Vrste proticanja i parametri od kojih zavisi
  • Merenje protoka rotametrom
  • Merenje protoka Venturimerilom
  • Merenje protoka prigušnom pločom
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme pribora za merenje protoka
  • Rezultate merenja prikazati tabelarno u dnevniku rada
  • Na kraju oblasti sprovesti test praktičnih veština tako što će učenik samostalno obaviti merenje protoka i izračunati grešku merenja
  • Tokom ostvarivanja oblasti realizovati 5 časova bloka

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

 

+

+

+

 

11. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Transport
Trajanje modula: 20 časova vežbi, 5 blok

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno koristi sva sredstva za transport

  • Znati da objasni pojam i značaj transporta
  • Znati da upotrebi i da rukuje opremom za unutrašnji transport
  • Pojam transporta i njegov značaj
  • Sredstva za vanjski transport
  • Sredstva za unutrašnji transport
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme i makete opreme za vanjski i unutrašnji transport
  • Po završetku oblasti sprovesti test praktičnih veština u pogonima pivare gde će učenik pokazati stečeno znanje o transportu
  • Pri realizaciji ovog modula ostvariti i 5 časova bloka

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

+

+

 

+

 

+

 

+

+

+

 

12. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- P. M. Malcev "Tehnologija slada i piva", Beograd, 1967.
- J. S. Hough; D. E. Briggs "naučni aspekti sladarstva i pivarstva", Beograd 1976.
- Dr. Slobodan Gaćeša "Tehnologija piva", Novi Sad,
- S. Nešić, M. Jovetić, I. Stojanović "Praktična obuka i laboratorijske vežbe iz Hemije", Beograd 2000.

13. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Fizika
- Prehrambena tehnologija
- Sirovine u pivarstvu

 

HIGIJENA I MIKROBIOLOGIJA U PIVARSTVU

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

 

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

 

 

 

II

35

70

 

 

 

105

III

 

 

 

 

 

 

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

- Sticanje znanja o pivskom kvascu
- Sticanje znanja o biohemijskom značaju kvasca u proizvodnji piva
- Sticanje znanja o posebnoj važnosti higijene proizvodnje i pogona
- Sticanje umeća kontrole higijenske ispravnosti pogona, radnika, sirovine i gotovih proizvoda
- Sticanje znanja o štetnim mikroorganizmima u industriji piva
- Sticanje umeća o uklanjanju štetnih mikroorganizama u industriji piva

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

drugi

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

Broj časova teorije

Broj časova vežbi

Morfološke i fiziološke karakteristike kvasca

38

18

20

Ekologija mikroorganizama

20

4

16

Higijena proizvodnje i kontrola higijene

27

9

18

Kvarenje i trovanje

20

4

16

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Morfološke i fiziološke karakteristike kvasca
Trajanje modula: 18 časova teorije i 20 časova vežbi

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o izgledu i osobinama kvasca

  • Znati da definiše građu eukariotske ćelije
  • Razumeti ulogu enzima
  • Razumeti procese ishrane, disanja i razmnožavanja kvasca
  • Razumeti proces alkoholne fermentacije
  • Znati mesto kvasca u klasifikaciji živih bića
  • Strukturna građa eukariotske ćelije
  • Uloga i značaj enzima
  • Ishrana, disanje i razmnožavanje jednoćelijskih formi
  • Pojam i značaj klasifikacije kvasca
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme, video snimke i grafofolije

 

  • Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji
  • Demonstrirati održavanje higijene u laboratoriji
  • Učenicima dati uputstvo za izvođenje svake vežbe
  • Demonstrirati svaku vežbu
  • Voditi dnevnik rada

Osposobljavanje učenika za rad u mikrobiološkoj laboratoriji

Usvajanje veština mikroskopiranja i pravljenja mikrobioloških preparata

  • Umeti da pravilno koristi posude, pribor i aparate u mikrobiološkoj laboratoriji
  • Umeti da samostalno održava higijenu u mikrobiološkoj laboratoriji
  • Umeti da samostalno rukuje aparatima u mikrobiološkoj laboratoriji
  • Umeti samostalno da napravi različite preparate
  • Upoznavanje sa mikrobiološkom laboratorijom, priborom i aparatima
  • Održavanje higijene u laboratoriji
  • Rukovanje mikroskopom
  • Pripremanje i posmatranje mikroskopskih preparata

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

*

*

 

 

 

*

 

*

*

*

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Ekologija mikroorganizama
Trajanje modula: 4 časa teorije i 16 časova vežbi

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o uticaju ekoloških faktora na život mikroorganizama

  • Znati kako različiti faktori utiču na razvoj mikroorganizama
  • Znati da odabere podesan postupak za uništavanje mikroorganizama
  • Uticaj fizičkih činilaca na mikroorganizme (voda, temperature, zračenja, osmotski pritisak)
  • Uticaj hemijskih činilaca(kiseonika, pH, Organska i neorganska jedinjenja)
  • Uticaj bioloških činilaca
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme video snimke i grafo-folije

 

 

  • Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji
  • Demonstrirati pripremu i zasejavanje hranljivih podlogA
  • Definisati značaj pojedinih operacija kod pripreme kvasca za proizvodnju
  • Učenicima dati uputstvo za izvođenje svake vežbe
  • Demonstrirati svaku vežbu
  • Voditi dnevnik rada

Pripremanje različitih vrsta hranljivih podloga
Zasejavanje i gajenje kvasca
Rukovanje aparatima za gajenje kvasca
Izdvajanje čiste kulture kvasca
Pripremanje čiste kulture kvasca za proizvodnju

  • Umeti samostalno da pripremi hranljive podloge
  • Umeti da samostalno zaseje hranljive podloge
  • Umeti da izdvoji čistu kulturu kvasca
  • Umeti da pripremi čistu kulturu kvasca potrebnog za proizvodnju
  • Hranljive podloge, sastav različitih vrsta, priprema i zasejavanje
  • Inkubacija zasejanih kultura
  • Izdvajanje čistih kultura
  • Aktivacija čistih kultura

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

*

*

 

 

 

*

*

*

*

*

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Higijena proizvodnje i kontrola higijene
Trajanje modula: 9 časova teorije i 18 časova vežbi

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o značaju higijene u pogonu
Sticanje znanja o bakterijama
Sticanje znanja o plesnima

  • Razumeti značaj održavanja higijene u pogonu
  • Znati različite oblike bakterija, načine njihovog prenošenja, razmnožavanja, načine uništavanja
  • Znati da prepozna plesni, kako se razmnožavaju
  • Primena ekoloških faktora u održavanju higijene pogona
  • Bakterijske ćelije
  • Oblici bakterija, bakterijske kapsule i spore, načini uništavanja i razmnožavanja bakterija
  • Morfologija plesni, načini razmnožavanja i uništavanja plesni
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme, video snimke i grafo-folije

 

 

 

  • Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji
  • Učenicima dati uputstvo za izvođenje svake vežbe
  • Demonstrirati svaku vežbu
  • Voditi dnevnik rada

Ovladavanje veštinom uzimanja brisa
Analiza efikasnosti dezinfikacionih sredstava
Analiziranje delovanja visokih temperatura
Brojanje mikroorganizama

  • Umeti samostalno da uzme bris ruku, radnih površina, sa uređaja
  • Umeti da samostalno da utvrdi efikasnost dezinfekcionih sredstava
  • Umeti da samostalno utvrdi dejstvo visokih temperatura
  • Umeti da samostalno odredi ukupan broj mikroorganizama
  • Priprema i izvođenje brisa ruku
  • Priprema i izvođenje brisa sa radnih površina i uređaja
  • Određivanje delovanja dezinfekcionih sredstava
  • Određivanje delovanja visokih temperatura

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

*

*

 

 

 

*

-

*

*

*

 

7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Kvarenje i trovanje
Trajanje modula: 4 časa teorije i 16 časova vežbi

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o uzročnicima kvarenja piva
Sticanje znanja o pojmu trovanja
Sticanje znanja o pojedinim vrstama mikroorganizama uzročnicima trovanja

  • Znati ko su uzročnici kvarenja piva
  • Znati šta su uzročnici kvarenja piva izazvali
  • Znati faze trovanja
  • Znati osnovne odlike pojedinih uzročnika kvarenja piva i uzročnika trovanja
  • Bakterije, uzročnici kvarenja piva
  • Kvasci, izazivači kvarenja piva
  • Mikroorganizmi u vodi
  • Streptococcus lactis
  • Escherichia coli
  • "divlji kvasci"
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme, video snimke i grafo-folije

 

 

  • Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji
  • Dati učenicima uputstvo za izvođenje svake vežbe
  • Demonstrirati svaku vežbu
  • Voditi dnevnik rada

Sticanje znanja o identifikaciji pojedinih vrsta bakterija

  • Umeti da identifikuju pojedine vrste bakterija
  • Umeti da ispita mikrobiološku ispravnost vode
  • Umeti da ispita mikrobiološku ispravnost piva
  • Određivanje ukupnog broja mikroorganizama u vodi
  • Određivanje ukupnog broja mikroorganizama u pivu
  • Hidroliza skroba
  • Likvifakcija želatina
  • Fermentacija ugljenih hidrata
  • Dokazivanje koliformnih bakterija

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

*

*

 

 

 

*

*

*

*

*

 

8. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- Dr Milorad Stojanović: Mikrobiologija za III razred prehrambene struke, Beograd 2003. god.
- Dr Marija Škrinjar: Metodi mikrobiološke kontrole životnih namirnica, Tehnološki Fakultet Novi Sad
- Dipl. Inž. Wolfgang Kunce: Tehnologija sladarstva i pivarstva (prevod sa nemačkog), Beograd 1995. god.

9. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Biologija
- Biohemija
- Tehnologija slada i piva
- Kontrola kvaliteta
- Hemija

PROIZVODNJA SLADOVINE

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

 

 

 

II

105

210

 

48

 

363

III

 

 

 

 

 

 

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

- Sticanje znanja o procesu proizvodnje sladovine kao međuproizvoda u proizvodnji piva.
- Osposobljavanje učenika za rad u tehnološkom procesu proizvodnje
- Povezivanje teorijskog znanja sa praktičnom nastavom
- Sticanje veštine rada u pogonu
- Osposobljavanje učenika da vrše kontrolu procesa proizvodnje

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

drugi

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

Usitnjavanje slada (Priprema sirovine)

20

Proizvodnja ošećerene sladovine

45

Kuvanje i hmeljenje sladovine. Dorada ohlađene sladovine

40

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Usitnjavanje slada (Priprema sirovina)
Trajanje modula: 20+49+12

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Upoznavanje učenika sa načinom izdvajanja nečistoća
Sticanje znanja o potrebi usitnjavanja slada kao i o stepenu usitnjavanja

  • Moći da nabroji sirovinu
  • Moći da uoči nekvalitetne sirovine
  • Moći da definiše postupke pripreme sirovine
  • Moći da razlikuje suvu od mokre meljave
  • Priprema slada
  • Teorijske osnove drobljenja
  • Mokro i suvo drobljenje
  • Odmeravanje mase usipka
  • Kondicioniranje slada močenjem
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Dati šematske prikaze
  • Dati dijagrame nekih parametara u tehnološkom postupku
  • Voditi dnevnik rada

 

 

  • Koristiti laboratorijski pribor, posuđe, vage, pribor za analizu slada

 

 

Vežbe:
Mehanička analiza slada:
- Procenat primesa i lomljenih zrna
- Spoljašnja ocena (boja, rastvorljivost belančevina, ukus, miris, ujednačenost)
- Sortiranje I Klasa, II Klasa, IIIKl
- Hektolitarska masa
- Masa 1000 zrna
- Friabilimetrijska vrednost
- Staklavost
- Dužina lisne klice
- Spec. masa slada
- Vlaga u procentima

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

*

*

*

*

 

*

*

*

*

*

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Proizvodnja ošećerene sladovine
Trajanje modula: 45+105+18

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o najznačajnijem procesu u proizvodnji sladovine
Sticanje znanja o sastavu ekstrakta kao važnom parametru kvaliteta sladovine
Upoznavanje sa vrstama enzima koji učestvuju u razgradnji slada (sastojka usipka)
Sticanje znanja o kontroli važnih parametara u procesu ukomljavanja
Upoznavanje sa postupcima komljenja, pauzama za delovanje enzima
Da se upozna sa načinom izluživanja ekstrakta iz tropa
Da se upozna sa odnosom zapremine prvenca i naliva
Sticanje znanja o završetku ispiranja

  • Da shvati potrebu za prevođenjem nerastvornih sastojaka u rastvoran oblik
  • Da shvati potrebu dobijanja što više ekstrakta (Iskorišćenje uvarionici)
  • Moći da objasni ulogu razgradnje sastojka usipka
  • Da shvati potrebu razgradnje i dobijanja važnih produkata za vrenje
  • Da uoči razliku pH komine i pH sladovine "Pun kotao"
  • Da uoči "Plavi uvarak"
  • Da shvati posledice unosa vazduha u vruću sladovinu
  • Da shvati važnost kontrole sadržaja ekstrakta u prvencu
  • Da shvati potrebu boljeg izluživanja tropa sa što više vode zbog većeg iskorišćenja u varionici
  • Da shvati potrebu rezanja tropa
  • Da uoči razliku između ekstrakta u tropu
  • Promene prilikom komljenja (zadaci komljenja, osobine enzima, razgradnja skroba, razgradnja belančevina, sastav ekstrakta, biološko zakišeljavanje)
  • Ukomljavanje (odnos vode i usipka u uvarku, temperatura komljenja, mešanje vode i sladne prekrupe
  • Postupci komljenja (komljenje dekokcijom)
  • Komljenje prilikom korišćenja nesladovanih sirovina
  • Trajanje komljenja, kontrola procesa
  • Pravi i prividni stepen prevrelosti
  • Glavni nalivi i nalivi za ispiranje tropa
  • Zadnja voda od ispiranja tropa
  • Ceđenje komine u bistreniku
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Dati šematske prikaze
  • Dati dijagrame nekih parametara u tehnološkom procesu
  • Video zapise, fotografije, uzorke proizvoda

 

 

 

  • Koristiti labaratorijski pribor, posuđe i reagense
  • Proračun raditi postupno, nekoristiti gotov obrazac

     

  • Labaratorijske vežbe izvoditi u školskim i pogonskim labaratorijama
  • Voditi dnevnik

Upotrebi zadnje vode za ukomljavanje narednog uvarka
Da se upozna sa načinom ceđenje komine u bistreniku
Boljim iskorišćenjem primenom nekoliko manjih naliva
Da se upozna sa sastavom tropa

 

  • ekstrakt slada u procentu s.m
  • Belančevine u procentu s.m.
  • Ošećerenje u min.
  • boja sladovine u stepenima EBC
  • rastvorljivost u procentima s.m.
  • razlika ekstrakta
  • Kolbahov broj
  • Hartongov broj
  • miris komine
  • viskozitet sladovine
  • dijastatska snaga u stepenima WK
  • relativni ekstrakt na 45 step. Celz
  • ekstrakt slada po kongresnoj metodi
  • pokazatelji razgrađenosti slada
  • aktivnost enzima slada

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

*

*

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Kuvanje i hmeljenje sladovine. Dorada ohlađene sladovine
Trajanje modula: 40+56+18

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o vremenu, načinu doziranja hmelja u sladovini
Upoznavanje sa iskorišćenje gorkih sastojaka računato na prodajno pivo
Da se upoznaju sa trajanjem kuvanja
Da se upoznaju sa važnim sastojcima hmelja i vrstom jedinjenja koji nastaju taloženjem
Sticanje znanja o obrazovanju loma prilikom kuvanja sladovine
Da se upoznaju sa načinom bistrenja u virlpulu
Da se upoznaju sa sastavom grubog taloga, finog taloga, hlađenjem sladovine i aeracijom sladovine

  • Da shvate značaj pravilne doze gorkih sastojaka, dobijanja izo alfa kiselina
  • Važnost podešavanja sadržaja ekstrakta pri kraju kuvanja
  • Značaj kontrole vruće hmeljene sladovine
  • Iskorišćenje u varionici - izračunavanje
  • Da shvate potrebu rotacije sladovine u virlpulu
  • Potrebu brzog hlađenja od 5 - 6 step.Celz.
  • Da shvate potrebu uklanjanja hladnog taloga
  • Doziranje hmelja
  • Sastav, vreme ubacivanja pojedinih količina hmelja
  • Rastvaranje i transformacija sastojaka hmelja
  • Nastajanje i taloženje jedinjenja belančevina i tanina
  • Odparavanje vode
  • Sterilizacija sladovine (uništenje enzima, povećanje boje sladovine, zakišeljavanje sladovine)
  • Iskorišćenje u varionici
  • Uklanjanje toplog taloga (grubi talog)
  • Postupak bistrenja u virlpulu
  • Hlađenje sladovine i izdvajanje hladnog taloga
  • Aeracija sladovine
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Uzorke
  • Koristiti šeme, slike, video prikaze
  • Dati dijagrame promena nekih parametara
  • Voditi dnevnik rada

 

 

  • prikaz parametara kuvanja
  • izračunavanje količine hmelja za šaržu kuvanja, količine otparene vode
  • analiza sladovine posle kuvanja sa hmeljom
  • izračunavanje iskorišćenja u varionici
  • analiza toplog i hladnog taloga i količine taloga
  • analiza sladovine posle kuvanja

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno
izlaganje

test

esej

domaći
zadatak

pismeni
zadatak

aktivnost
na času

praćenje praktičnog
rada

dnevnik
rada

test praktičnih
veština

samostalni
praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

 

*

 

7. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- Woltgang Kunce:Tehnologija sladarstva i pivarstva (prevod sa nemačkog), Beograd 1995. god.
- I. Krajovan, S.Gaćeša, O.Ivkov-Grujić:Priručnik za laboratorijske vežbe iz tehnologije piva, Tehnološki Fakultet Novi Sad 1972. god.
- Schuster Weinfurtner/Narziss: Tehnologija proizvodnje slada (prevod sa nemačkog), Beograd 1990. god.

8. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Mikrobiologija
- Operacije i oprema u proizvodnji sladovine

OPERACIJE I OPREMA U PROIZVODNJI SLADOVINE

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

 

 

 

II

70

210

 

42

 

322

III

 

 

 

 

 

 

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

- Usvajanje znanja o usitnjavanju i načinima usitnjavanja
- Sticanje znanja o ekstrakciji
- Sticanje znanja o taloženju
- Sticanje znanja o razmeni toplote

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

drugi

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

Usitnjavanje i oprema za usitnjavanje

83

Ekstrakcija i oprema za ekstrakciju

81

Razmena toplote i izmenjivači toplote

79

Taloženje i oprema za taloženje

79

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Usitnjavanje i oprema za usitnjavanje
Trajanje modula: 18 časova teorije, 53 časova vežbi i 10 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljenost učenika da samostalno podesi parametre za usitnjavanje, da samostalno izvrše usitnjavanje sirovina

  • Znati da objasni pojam usitnjavanja
  • Znati da objasni načine usitnjavanje
  • Znati da objasni rad drobilica za suvo i mokro drobljenje
  • Usitnjavanje i način usitnjavanja
  • Drobilice za suvo drobljenje
  • Drobilice za vlažno drobljenje
  • Doziranje vode i dozator za vodu
  • Mono pumpa
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme drobilica, dozatora za vodu i mono pumpe
  • Nastojati da učenik sam dođe do zaključka o važnosti usitnjavanja i pravilnosti podešavanja parametara drobljenja

 

  • Osposobljenost učenika da samostalno radi na drobilici, dozatoru za vodu
  • Osposobljenost učenika za kontrolu žlebova na valjcima i podešavanju njihovog rastojanja
  • Rad na drobilicama
  • Rad na dozatoru za vodu
  • Rad na mono pumpi

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

 

*

*

*

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Ekstrakcija i oprema za ekstrakciju
Trajanje modula: 18 časova teorije, 53 časa vežbi i 10 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno rade na ekstrakciji sirovina, da sami rade na komovnjaku i uređajima za ohmeljavanje

  • Znati da objasni pojam ekstrakcije
  • Znati da objasni rad komovnjaka
  • Znati da objasni rad uređaja za ohmeljavanje
  • Ekstrakcija i uslovi pod kojima se obavlja
  • Komovnjak (kotao za ukomljavanje)
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme komovnjaka i kotla za ohmeljavanje

 

  • Biti osposobljen da samostalno vrši ukomljavanje
  • Biti osposobljen da samostalno radi na ohmeljavanju
  • Rad na kuvanju sladovine
  • Rad na ohmeljavanju

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

 

*

*

*

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Razmena toplote i izmenjivači toplote
Trajanje modula: 17 časova teorije i 52 časa vežbi i 13 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika za samostalan rad na izmenjivačima toplote, podešavanje i kontrolu temperature ukomljavanja i ohmeljavanja

  • Znati da definiše pojam toplote
  • Znati da objasni načine prenošenja toplote
  • Pojam toplote
  • Načini prenošenja toplote oprema za razmenu toplote
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme opreme za razmenu toplote

 

  • Osposobljavanje učenika za samostalan rad na uređajima za razmenu toplote
  • Osposobljenost učenika da samostalno kontroliše razmenjivače toplote
  • Osposobljenost učenika za samostalno podešavanje izmenjivača toplote
  • Rad na izmenjivačima toplote
  • Rad na hladnjacima za hlađenje sladovine
  • Rad na petom sudu

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

 

*

*

*

 

7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Taloženje i oprema za taloženje
Trajanje modula: 17 časova teorije, 52 časa vežbi i 10 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika za samostalan rad na uređajima za taloženje

  • Znati da definiše taloženje
  • Znati da objasni uslove taloženja
  • Znati da objasni rad opreme za taloženje
  • Pojam taloženja
  • Uslovi taloženja
  • Bistrenik
  • Virpul
  • Peti sud
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme bistrenika i virpula

 

 

  • Osposobljavanje učenika za rad na bistreniku
  • Osposobljavanje učenika za rad na virpulu
  • Osposobljavanje učenika za rad na petom sudu
  • Rad na bistreniku
  • Rad na virpulu
  • Rad na petom sudu

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

 

*

*

*

 

8. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- P. M. Malcev "Tehnologija slada i piva", Beograd, 1967.
- J. S. Hough; D. E. Brigs "Naučni aspekti sladarstva i pivarstva", Beograd, 1976.
- Dr. Slobodan Gaćeša "Tehnologija piva", Novi Sad

9. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Fizika
- Proizvodnja piva

PROIZVODNJA PIVA

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

 

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

 

 

 

II

 

 

 

 

 

 

III

120

180

 

48

 

348

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

Sticanje znanja o čistoj kulturi kvasca, načinu vođenja glavnog vrenja, naknadno vrenje i zrenje.
Razumevanje važnosti postupka u doradi piva karakteristikama gotovog proizvoda.

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

treći

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

Čista kultura kvasca

10

Glavno vrenje

40

Naknadno vrenje i zrenje

20

Dorada piva

50

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Čista kultura kvasca
Trajanje modula: 10+12

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Da se učenici upoznaju sa načinom izolacije ćelija u stadiumu visoke pene
Sa načinom propagacije u laboratoriji
Sa načinom propagacije u pogonu

  • Da shvate značaj sterilnog rada pri izolaciji čiste kulture i zasejavanje
  • Da shvate značaj sterilizacije u postupku i održavanje optimalne temperature za rast
  • Dobijanje odgovarajućih ćelija kvasca
  • Umnožavanje u laboratoriji
  • Umnožavanje u pogonu
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Šeme tehnološkog procesa
  • Dijagrame
  • Uzorke sirovina

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

 

 

*

*

*

*

*

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Glavno vrenje
Trajanje modula: 40+60+18

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Da se upoznaju sa načinom dodavanja kvasca
Uslovima vrenja
Da se upoznaju faze vrenja
Načinom vođenja glavnog vrenja

  • Da shvate potrebu stalne kontrole vođenja procesa vrenja
  • Važnost pripreme sladovine i unošenje kiseonika
  • Da shvate da dozirani broj ćelija kvasca se određuje merenjem mutnoće suspenzije kvasca u sladovini
  • Da shvate ulogu intenzivnog vrenja i dobijanja piva lake filtracije
  • I da shvate potrebu obračuna pravog i prividnog stepena prevrelosti
  • Tehnika vrenja
  • Karakteristike vrenja
  • Vođenje vrenja
  • Određivanje završetka glavnog vrenja
  • Obračun stepena pre vrenja
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Šeme tehnološkog postupka
  • Slike, dijagrame, filmove

 

 

Vežbe
- iskorišćenje u vrionom podrumu
- proračun broja fermantora
- određivanje kapaciteta vrionog podruma

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

 

 

*

*

*

*

 

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Naknadno vrenje i zrenje
Trajanje modula: 20+30+18

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Da se upoznaju sa načinom vođenja naknadnog vrenja
Da se upoznaju sa načinom odvajanja kvasca, načinom čuvanja kvasca i načinom vođenja dozrevanja piva

  • Da shvate pojam rezanja piva
  • Da shvate potrebu odvođenja rastvorenog CO2 i dovođenja O2 kvascu pri čuvanju
  • Da shvate potrebu ugradnje špund aparata (za CO2 u pivu)
  • Da shvate potrebu auto hlađenja za odležavanje piva
  • Vođenje naknadnog vrenja
  • Odvajanje kvasca
  • Čuvanje kvasca
  • Promene prilikom dozrevanja piva
  • Zasićenje piva sa CO2 pod nad pritiskom
  • Dozrevanje u CKT
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Šeme, video zapise, filmove

 

 

 

Proračun raditi postupno ne koristiti gotove obrasce

 

 

Vežbe
- proračun boja ležnih tankova
- određivanje kapaciteta odeljenja za odležavanje

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

 

*

 

7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Dorada piva
Trajanje modula: 50+78+12

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Da se upoznaju sa načinom filtracije
Načinom stabilizacije
Načinom pasterizacije piva
Pojmom PU (Pasterizacione jedinice)
Pojam koloidnog zamućenja i uloga CO2 u pivu

  • Da shvate ulogu održavanja razlike pritisaka za izvođenje filtracije
  • Da shvate ulogu O2 tokom filtacije
  • Ulogu biološke trajnosti piva
  • Posledicu koloidnog zamućenja
  • Da shvate značaj inspekcije piva
  • Osnovi filtracije
  • Sredstvo za filtraciju (Kizelgur)
  • Naplavni filtri sa svećama
  • Stabilizacija piva (Biološki koloidi)
  • Pasterizacija piva
  • Karbonizacija piva
  • Punjenje piva u boce, burad, limenke
  • Etiketiranje
  • Tunelsa pasterizacija
  • Vrste piva
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Šeme, video zapise, filmove, uzorke

 

 

 

Koristiti laboratorijski pribor i posuđe, vage

 

 

Vežbe - Analiza piva
Alkohol, ekstrakt, ekstrakt u osnovnoj sladovini, stepen prevrelosti, boja, pH, O2, diacetil, stabilnost, gorčina, sklonost ka zamućenju

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

 

*

 

8. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- Woltgang Kunze: Tehnologija pivarstva i sladarstva (prevod sa nemačkog), Beograd 1995. god.
Za vežbe iz sirovina:
- I. Krajovan, S. Gaćeša, O. Ivkov-Grujić: Priručnik za laboratorijske vežbe iz tehnologije piva (2. dopunjeno izdanje), Tehnološki Fakultet Novi Sad 1972. god.

9. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Operacije i oprema u proizvodnji piva

OPREMA U PROIZVODNJI PIVA

(PIVAR - ogled)

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

 

 

 

II

 

 

 

 

 

 

III

120

180

 

42

 

342

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

- Usvajanje znanja o proizvodnji kvasca u propagatorima
- Usvajanje znanja o fermentorima
- Usvajanje znanja o tankovima za odležavanje
- Usvajanje znanja o filtraciji i opremi za filtraciju
- Usvajanje znanja o druk tankovima
- Usvajanje znanja o otakanju piva

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

treći

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

Propagatori

57

Fermentori

67

Tankovi za odležavanje

43

Filtracija i oprema za filtraciju

68

Druk tankovi

42

Otakanje piva

68

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Propagatori
Trajanje modula: 20 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika za samostalno rukovanje propagatorom
Osposobljavanje učenika samostalno proizvode kvasac potreban za proizvodnju piva

  • Znati da proizvodi potreban kvasac
  • Znati da podesi i održava parametre potrebne za proizvodnju kvasca
  • Znati da radi sa propagatorom
  • Propagacija, pojam i značaj
  • Konstrukcija propagatora
  • Podešavanje i održavanje parametara potrebnih za propagaciju
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme propagator,
  • Koristiti video filmove

 

  • Osposobljenost učenika za rad na propagaciji
  • Osposobljenost učenika za podešavanje parametara propagacije i njihovo održavanje
  • Rad na podešavanju parametara propagacije
  • Rad na propagaciji
  • Rad na kontroli propagacije

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

 

*

*

*

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Fermentori
Trajanje modula: 30 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika za samostalan rad na fermentaciji
Osposobljavanje učenika za podešavanje i kontrolu uslova fermentaciju

  • Znati da objasni rad fermentora
  • Znati da podesi i kontroliše uslove fermentacije
  • Konstrukcija fermentora
  • Punjenje fermentora
  • Merenje nivoa sladovine ili piva u fermentoru
  • Merenje pritiska i temperature
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme fermentora i odgovarajuće aparature
  • Koristiti video film

 

  • Osposobljenost učenika za rad na fermentaciji
  • Osposobljenost učenika za kontrolu nivoa, pritiska i temperature
  • Osposobljenost učenika na punjenju fermentora
  • Rad na punjenju fermontora
  • Rad na kontroli nivoa, pritiska i temperature

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

 

*

*

*

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Tankovi za odležavanje piva
Trajanje modula: 5 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika za rad na odležavanju piva
Osposobljavanje učenika za rad sa špund aparatom

  • Znati da objasni značaj odležavanja piva
  • Znati da objasni rad špund aparata
  • Značaj odležavanja piva
  • Konstrukcija tankova za odležavanje piva
  • Kontrola pritiska u tankovima za odležavanje
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme fermentora i odgovarajuće aparature
  • Koristiti video film

 

  • Osposobljenost učenika za samostalan rad na odležavanju piva
  • Osposobljavanje učenika da kontroliše pritisak odležavanja piva
  • Rad na špund aparatu
  • Rad na punjenju tanka za odležavanje

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

*

*

 

7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Filtracija i oprema za filtraciju
Trajanje modula: 20 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika za samostalan rad na filtraciji piva
Osposobljavanje učenika da samostalno rukuju uređajima za filtraciju

  • Znati da definiše pojam filtracije
  • Znati da objasni rad filtera
  • Znati da odredi i podesi uslove filtracije
  • Filtracija i njena uloga u proizvodnji piva
  • Konstrukcija filtera
  • Način rada filtera
  • Naplavni filteri
  • Filtracija pod pritiskom
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme pojedinih tipova filtera

 

  • Osposobljenost učenika za rad na filtraciji
  • Osposobljenost učenika za samostalan rad na pojedinim tipovima filtera
  • Rad na pripremi naplavne suspenzije za filtraciju
  • Rad na filtraciji koristeći određene tipove filtara

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

*

*

 

8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Druk tankovi
Trajanje modula: 5 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika da samostalno radi na druk tankovima

  • Znati da objasni šta su druk tankovi
  • Znati da objasni rad druk tankova
  • Znati da navede i objasni uslove pod kojima radi druk tank
  • Konstrukcija druk tankova
  • Način rada druk tanka
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme druk tankova

 

  • Biti osposobljen da samostalno radi na druk tankovima
  • Rad na druk tanku

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

*

*

 

9. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Otakanje piva
Trajanje modula: 30 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Osposobljavanje učenika za samostalan rad na svim operacijama na liniji za otakanje piva

  • Znati da radi na ispakivanju gajbi
  • Znati kako i čime se peru flaše
  • Znati da izvrši kontrolu ispravnosti flaša
  • Znati kako se pune flaše, burad i limenke, etiketiranje, zatvaranje i transport piva
  • Ispakivanje gajbi
  • Pranje i kontrola flaša
  • Punjenje flaša, buradi i limenki
  • Zatvaranje i etiketiranje
  • Pakovanje i transport
  • Koristiti stručnu literaturu
  • Koristiti šeme opreme koja se nalazi u pogonu za otakanje piva

 

  • Biti osposobljen za samostalan rad na ispakivanju, pranju, punjenju, etiketiranju i transportu piva
  • Rad na mašini za ispakivanje
  • Rad na pranju i kontroli flaša
  • Rad na punjačima piva
  • Rad na zatvaranju i etiketiranju piva
  • Rad na pakovanju i distribuciji piva

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

*

*

 

*

 

*

*

*

*

*

 

10. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- P. M. Malcev "Tehnologija slada i piva", Beograd, 1967.
- J. S. Hough; D. E. Briggs "naučni aspekti sladarstva i pivarstva", Beograd 1976.
- Dr. Slobodan Gaćeša "Tehnologija piva", Novi Sad,

11. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Fizika
- Proizvodnja piva

ISTORIJA PIVARSTVA

1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

 

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

 

 

 

II

 

 

 

 

 

 

III

30

 

 

 

 

30

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA:

- Usvajanje znanja o pivu kao drevnom piću
- Usvajanje znanja o poreklu piva tokom vremena
- Usvajanje znanja o prvim "pivarima" u domaćinstvu
- Usvojiti znanje o srednjovekovnom razvoju industrije
- Usvojiti znanje o grupisanju industrija i stvaranju piva određenog kvaliteta
- Usvojiti znanja o proizvodnji i potrošnji piva
- Usvojiti znanje o bitnim činjenicama, o svemu što je veza pivare i čaše

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA

Razred:

treći

 

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

Poreklo piva i prvi pivari

4

Srednjovekovna priča

5

Zlatno doba razvoja pivarske industrije

6

Potrošačka revolucija

9

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Poreklo piva i prvi pivari
Trajanje modula: 4

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o poreklu i razvoju proizvodnje piva

  • Znati zašto je pivo narodno piće, kada veseli, a kada hrabri
  • Znati kada je pivo tokom vremena proizvedeno i šta skrivaju iskopine
  • Znati ko su "pivari" i gde su se prvi pojavili
  • Pivo kao drevno piće
  • Prva polovina 19. veka i iskopine
  • Prvi pivari u području koje se danas zove Irak
  • Svetska enciklopedija piva

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Srednjovekovna priča
Trajanje modula: 5

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o proizvodnji piva u domovima

  • Znati ko su prvi proizvođači piva
  • Znati o proizvodnji piva u kućnoj radinosti
  • Znati o zanatskoj radinosti i propisima
  • Znati šta je to Evropa učinila u istoriji piva srednjeg veka
  • Znati o prevoženju bačvi kanalima i železnicom
  • Proizvodnja piva u samostanima i piva iz kućne radinosti (zanatske radinosti)
  • Evropa-industrijska revolucija
  • Kotrljanje bačvi
  • Svetska enciklopedija piva

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Zlatno doba razvoja pivarske industrije
Trajanje modula: 6

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o formiranim industrijama i razvoju pivarstva

  • Znati o formiranim pivarama i određenim procesima koji su davali pivo koje se nije kvarilo (Češka)
  • Karakteristike piva Pilsen
  • Koncentrisanje industrija i stvaranje kvaliteta i kvantiteta, stvaranje međunarodnih trustova
  • Pivare i procesi koji su davali piva određenog kvaliteta (u Češkoj i karakteristično pivo Pilsen)
  • Okupljena industrija
  • Želja za rastom pivara
  • Međunarodna industrija
  • Svetska enciklopedija piva

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Potrošačka revolucija
Trajanje modula: 9

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticati znanja o formiranju kvaliteta piva

  • Znati kada su se i kako stvarale vodeće marke piva u svetu
  • Znati šta su univerzalni proizvodi u pivarstvu i težnja Evrope da sačuva pivsku kulturu
  • Potražnja za pravim pivom i rađanje hmeljastih napitaka poput Carlsberg i Heineken
  • Univerzalni proizvodi
  • Potrošačka revolucija u Evropi
  • Svetska enciklopedija piva

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

+

+

+

 

 

+

 

 

 

 

 

8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA

Naziv modula: Od pivare do čaše
Trajanje modula: 6

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će:

PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA

Sticanje znanja o svemu što je pratilo proizvodnju od pivare do čaše

  • Znati u čemu se pivo držalo, kako se prenosilo i od kog hrasta su najbolje bačve
  • Znati zašto se prave čelične bačve
  • Znati kada je i zašto pivo točeno u flaše
  • Znati kako se sve zatvaralo pivo
  • Znati vrste posuda za ispijanje i uživanje u pivu
  • Čuvanje piva u bačvama
  • Hrastove bačve
  • Izrada metalnih bačvi i posuda za pivo
  • Flaširanje piva
  • Zatvaranje piva
  • Ispijanje piva
  • Svetska enciklopedija piva
  • Pivarski časopis

Preporučeni načini ocenjivanja modula

usmeno izlaganje

test

esej

domaći zadatak

pismeni zadatak

aktivnost na času

praćenje praktičnog rada

dnevnik rada

test praktičnih veština

samostalni praktični rad

grafički rad

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

9. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- Svetska enciklopedija piva
- Pivarski časopis

10. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Tehnološke operacije
- Proizvodnja piva
- Mikrobiologija