Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program ogleda
za obrazovni profil konobar, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov
sastavni deo.
Član 2
Program ogleda iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje se u skladu
sa:
1. Pravilnikom o planu i programu obrazovanja i vaspitanja
za zajedničke predmete u stručnim i umetničkim školama ("Službeni glasnik
SRS - Prosvetni glasnik", broj 6/90 i "Prosvetni glasnik", br.
4/91, 7/93, 17/93, 1/94, 2/94, 2/95, 3/95, 8/95, 5/96, 2/02, 5/03, 10/03, 24/04,
3/05, 6/05, 11/05, 6/06 i 12/06), iz sledećih predmeta:
1) Srpski jezik i književnost;
2) Srpski jezik kao nematernji jezik;
3) Strani jezik;
4) Drugi i treći strani jezik;
5) Fizičko vaspitanje;
6) Građansko vaspitanje;
2. Pravilnikom o nastavnom planu i programu predmeta Verska
nastava za srednje škole ("Prosvetni glasnik", br. 6/03, 23/04 i
9/05).
Član 3
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja
u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se od školske 2007/2008.
godine.
NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA
Područje rada: TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO
I TURIZAM
Oblast: UGOSTITELJSTVO
Obrazovni profil: KONOBAR - ogled
Trajanje obrazovanja: tri godine
Cilj ogleda:
Uvođenje programskih novina:
- razvoj i primena modularnih programa stručnog obrazovanja
koji su zasnovani na standardima zanimanja i potrebama tržišta rada za znanjem
i veštinama;
- razvoj obrazovnih programa koji zadovoljavaju razvojne potrebe
i potrebe za generičkim i životnim veštinama učenika;
- zasnivanja programa obrazovanja, nastave i učenja na precizno
definisanim ciljevima i ishodima koji omogućuju individualni pristup učenju
i koji uvažavaju razvojne potencijale i mogućnosti učenika;
- uspostavljanje funkcionalne veze između sadržaja obaveznih
predmeta i stručnih modula kako bi se podržalo i omogućilo uspešno sticanje
stručnih znanja i veština;
- provera stručno teorijskih znanja i radnih kompetencija u
okviru završnog ispita.
Uvođenje organizacionih novina:
- prilagođavanje organizacije nastave i uslova rada u školi
modularnoj programskoj strukturi i uspešnom dosezanju ishoda obrazovanja;
- razvoj modela socijalnog partnerstva putem programskog i
organizacionog povezivanja srednjih stručnih škola sa kompanijama, tržištem
rada i lokalnom zajednicom;
- realizacija modularnih programa kroz različite organizacione
oblike nastave (teorijsku nastavu, vežbe, praktičan rad i nastavu u bloku);
- razvoj kriterijuma i standarda evaluacije i ocenjivanja zasnovanih
na projektovanim ishodima obrazovanja;
- unapređenje stručnih i pedagoških kompetencija nastavnika;
- modernizovanje školske infrastrukture i unapređenje uslova
za rad i učenje.
Očekivani ishodi ogleda:
- unapređene mogućnosti za zapošljavanje i sticanje kompetencija
neophodnih za kvalitetan rad u zanimanju i obavljanje određenih poslova;
- sticanje uslova za nastavak školovanja i osposobljavanje
za dalje celoživotno učenje;
- sticanje ključnih (generičkih) kompetencija i životnih veština
neophodnih za dalje učenje i profesionalni razvoj;
- efikasnije i podsticajnije metode rada sa učenicima primenjene
u svakodnevnoj obrazovnoj praksi;
- ocenjivanje učenika u odnosu na očekivane ishode;
- razvijanje sistema praćenja ostvarenosti nastavnog programa
na nivou škole i na nivou Republike;
- provera radnih kompetencija učenika na završnom ispitu.
Trajanje ogleda
Ogled se sprovodi od 1. septembra 2007. godine kroz najmanje
tri generacije upisanih učenika. Odluku o prestanku ogleda doneće, nakon procene
rezultata, ministar prosvete.
Način ostvarivanja ogleda
Ogled se ostvaruje na osnovu ovog nastavnog plana i programa
u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam. U cilju uspešnog sprovođenje
ogleda za nastavnike i direktore srednjih stručnih škola u kojima se ostvaruje
program ovog ogleda, organizuje se obuka u oblastima koje su bitne za unapređenje
kvaliteta obrazovnog rada.
Način polaganja završnog ispita biće propisan posebnim podzakonskim
aktom.
Uslovi ostvarivanja programa ogleda
Ogled će se ostvarivati u uslovima svakodnevnog obrazovno-vaspitnog
rada u školama.
Njegovo ostvarivanje podrazumeva uključenost i saradnju nastavnika
i pomoćnih nastavnika u okviru stručnih timova i stručnih organa u školama.
Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja
i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje pružiće savetodavnu
podršku direktorima i nastavnicima za realizaciju programa, razvoj materijala
za rad, praćenje i vrednovanje ogleda.
Praćenje i vrednovanje ogleda
Praćenje i vrednovanje ogleda obavljaće Ministarstvo prosvete
i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko
obrazovanje i prosvetni savetnik, a na osnovu posebnog uputstva za praćenje
realizacije oglednih programa koje će biti naknadno publikovano.
Primena ogleda će biti praćena kontinuirano u toku školske
godine.
Na kraju školske godine, na osnovu različitih upitnika i izveštaja,
biće ispitani ishodi obrazovno - vaspitnog rada, adekvatnost ocenjivanja, mišljenja
učenika i nastavnika.
Rezultate ogleda objaviće Ministarstvo prosvete na način dostupan
široj stručnoj javnosti.
CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
za obrazovni profil: KONOBAR - ogled
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil Konobar je osposobljavanje
učenika za prijem, prihvat i kvalitetno usluživanje gostiju u ugostiteljskim
objektima.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim
zahtevima tržišta rada, potrebu kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja,
razvoj karijere, unapređenje zapošljivosti, učenici će biti osposobljavani
za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu
- efikasan rad u grupnim situacijama
- preuzimanje odgovornost za vlastito kontinuirano učenje i
napredovanje u poslu i karijeri
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem
socijalnom okruženju
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju
i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
radne
kompetencije
znanja
veštine
stavovi
Po
završenom obrazovanju za ovaj profil, učenik će biti u stanju da:
obavi
pripremne i završne radove u ugostiteljstvu
izvrši prijem, prihvat i
smeštaj gostiju u ugostiteljski objekat
usluži goste pićem, napicima,
hranom i poslasticama
vodi administrativno-knjigovodstvene poslove
u ugostiteljstvu
navede
sanitarno-zdravstvene propise u ugostiteljstvu
objasni pojam i funkciju pripremnih i završnih
radova u ugostiteljskim objektima
poznaje proceduru prijema, prihvat
i smeštaj gostiju
razlikuje načine usluživanja gostiju hranom,
poslasticama, pićem i napicima
objasni načine vođenja administrativnih poslova
sprovodi sanitarno zdravstvene propise u ugostiteljskim objektima
obavi pripremne i završne radove
organizuje prijem, prihvat i smeštaj gostiju
usluži goste pićem, napicima, hranom i poslasticama
vodi administrativno-knjigovodstvene poslove
savesno,
odgovorno i uredno obavlja poverene mu poslove
pozitivno se odnosi prema
primeni sanitarnih i zdravstvenih mera u ugostiteljskim objektima
ispolji
ljubaznost, preduzimljivost, nenametljivost i fleksibilan u odnosu
prema gostima i saradnicima
efikasno organizuje vreme
ispolji pozitivan
odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrednostima.
Ove multifunkcionalne veštine i sposobnosti su rezultat:
- fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene
školske organizacije
- zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim modulima i
predmetima
- primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i
usvajanja znanja i veština u nastavi.
Nastavni plan za ogled - KONOBAR
I
RAZRED
II
RAZRED
III
RAZRED
UKUPNO
nedeljno
godišnje
nedeljno
godišnje
nedeljno
godišnje
godišnje
T
V
PN
T
V
PN
B
T
V
PN
T
V
PN
B
T
V
PN
T
V
PN
B
T
V
PN
B
Σ
A: OPŠTE OBRAZOVNI
PREDMETI
11
2
385
70
11
374
11
352
1111
70
0
0
1181
1. Srpski
jezik i književnost
3
105
3
102
3
96
303
0
0
0
303
1.1 _____________
jezik i književnost
0
0
0
0
0
2. Srpski
jezik kao nematernji jezik
0
0
0
0
0
3. Strani
jezik I
2
70
2
68
2
64
202
0
0
0
202
4. Strani
jezik II
2
70
2
68
2
64
202
0
0
0
202
5. Fizičko
vaspitanje
2
70
2
68
2
64
202
0
0
0
202
6. Matematika
2
70
2
68
2
64
202
0
0
0
202
7. Računarstvo
i informatika
2
70
0
70
0
0
70
B: OPŠTE
STRUČNI PREDMETI
3
105
4
136
2
64
241
64
0
0
305
1. Zdravstveno
vaspitanje
2
70
70
0
0
0
70
2. Osnove
ugostiteljstva
1
35
35
0
0
0
35
3. Psihologija
2
68
68
0
0
0
68
4. Nauka o
ishrani
2
68
68
0
0
0
68
5. Preduzetništvo
2
64
0
64
0
0
64
V: STRUČNI
PREDMETI*
0
10
12
0
175
210
60
0
10
12
0
170
204
90
3
10
18
72
165
342
30
72
510
756
180
1518
1. Higijenski
standardi u usluživanju
5
6
25
30
0
25
30
0
55
2. Pripremni
i završni radovi u ugostiteljskim objektima
5
6
150
180
60
0
150
180
60
390
3. Poslovna
komunikacija
5
6
45
54
30
0
45
54
30
129
4. Usluživanje
pića i napitaka
5
6
125
150
60
0
125
150
60
335
5. Usluživanje
hrane i poslastica
5
12
120
288
0
120
288
0
408
6. Osnove
kuvarstva
2
48
48
0
0
0
48
7. Osnove
poslastičarstva
1
24
24
0
0
0
24
8. Usluživanje
na svečanim prijemima
5
6
45
54
30
0
45
54
30
129
G: IZBORNI
PREDMETI
3
105
3
102
3
96
303
0
0
0
303
1. Građansko
vaspitanje / Verska nastava
1
35
1
34
1
32
101
0
0
0
101
2. Izborni
predmeti prema programu ogleda
2
70
2
68
2
64
202
0
0
0
202
Ukupno
A+B+V+G:
17
12
12
595
245
210
60
18
10
12
612
170
204
90
17
12
18
520
229
342
30
1727
644
756
180
3307
3307
* Nedeljni broj časova stručnih predmeta prikazan je u gantogramu
Gantogram stručnih predmeta po razredima za ogled - KONOBAR
Predmeti /
Radne nedelje
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
T
V
PN
B
Σ
Prvi
1. Higijenski standardi u usluživanju
T
0
25
30
0
55
V
5
5
5
5
5
PN
6
6
6
6
6
B
2. Pripremni i završni radovi u ugostiteljskim
objektima
T
0
150
180
60
390
V
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
PN
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
B
30
30
Σ
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
30
30
0
175
210
60
445
Predmeti /
Radne nedelje
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
T
V
PN
B
Σ
Drugi
3. Poslovna komunikacija
T
0
45
54
30
129
V
5
5
5
5
5
5
5
5
5
PN
6
6
6
6
6
6
6
6
6
B
30
4. Usluživanje pića i napitaka
T
0
125
150
60
335
V
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
PN
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
6
B
30
30
Σ
11
11
11
11
11
11
11
11
11
30
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
30
30
0
170
204
90
464
Predmeti /
Radne nedelje
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
T
V
PN
B
Σ
Treći
5. Usluživanje hrane i poslastica
T
0
120
288
0
408
V
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
PN
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
B
6. Osnove kuvarstva
T
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
48
0
0
0
48
V
PN
B
7. Osnove poslastičarstva
T
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
24
0
0
0
24
V
PN
B
8. Usluživanje na svečanim prijemima
T
0
45
54
30
129
V
5
5
5
5
5
5
5
5
5
PN
6
6
6
6
6
6
6
6
6
B
30
Σ
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
20
11
11
11
11
11
11
11
11
11
30
0
0
0
72
165
342
30
609
Σ=
72
510
756
180
1518
Fond časova izbornih predmeta po razredima
IZBORNI PREDMETI
I
II
III
Izborni
predmet predviđen zakonom
1. Građansko
vaspitanje / Verska nastava
35
34
32
Izborni predmeti
predviđeni programom ogleda
1. Treći strani
jezik
70
68
64
2. Geografija
70
68
3. Istorija
- izabrane teme
70
68
4. Likovna
kultura
70
68
5. Marketing u
turizmu
68
64
6. Poslovna
informatika u turizmu i ugostiteljstvu
68
64
7. Računarstvo
i informatika 2
68
64
Izborna nastava sastoji se svake školske godine iz 3 (tri)
časa i to:
- obavezni izborni predmet predviđen zakonom - Građansko
vaspitanje ili Verska nastava, 1 čas nedeljno tokom školske godine;
- jedan izborni predmet predviđen Programom ogleda, pri čemu
su svi ponuđeni predmeti sa fondom 2 časa nedeljno.
Učenici mogu da se opredele za strani jezik kao izborni
predmet samo u prvom razredu i mogu ga slušati u kontinuitetu do kraja školovanja
ili kraće. To znači da ukoliko odustanu u nekom razredu ne mogu ga ponovo
birati u narednim.
Lista izbornih predmeta nije konačna i može se dopuniti
na predlog škole koja sprovodi ogled, programom koji je prethodno
odobrilo Ministarstva prosvete. Ostvaruje se iz onih predmeta za koji se
izjasni najmanje 30 % učenika oglednog odeljenja.
Ukoliko je isti nastavni predmet ponuđen kao izborni u različitim
razredima u toku školovanja, učenik može da bira ponuđeni
predmet samo jedanput.
Ocena izbornih predmeta predviđenih programom ogleda je
numerička i ulazi u prosek ocena na kraju godine.
Ostvarivanje programa ogleda
Predviđen broj učenika u odeljenju je 24.
Nastava iz sledećih predmeta odvija se po grupama kroz vežbe
(V), praktičnu nastavu (PN) i nastavu u bloku (B):
razred
predmet
godišnji
fond časova
broj
učenika u grupi
V
PN
B
I
Računarstvo
i informatika
70
12
Higijenski
standardi u usluživanju
25
30
12
Pripremni i završni radovi
u ugostiteljskim objektima
150
180
60
12
II
Poslovna komunikacija
45
54
30
12
Usluživanje
pića i napitaka
125
150
60
12
III
Preduzetništvo
64
12
Usluživanje
hrane i poslastica
120
288
12
Usluživanje na svečanim
prijemima
45
54
30
12
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske
godine
I RAZRED
časova
II RAZRED
časova
III
RAZRED
časova
UKUPNO
časova
Čas odeljenskog
starešine
do 70
do 68
do 64
do 202
Dodatni rad
*
do 30
do 30
do 30
do 90
Dopunski rad
*
do 30
do 30
do 30
do 90
Pripremni
rad *
do 30
do 30
do 30
do 90
*Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske
godine po razredima
I
II
III
Ekskurzija
1-2 dana
2-3
dana
do 5
dana
Jezik drugog
naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture
2
časa nedeljno
Drugi predmeti
*
1-2
časa nedeljno
Stvaralačke
i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo)
30-60 časova godišnje
Društvene
aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge
15-30
časova godišnje
Kulturna i
javna delatnost škole
2
radna dana
* Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu
sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni
nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada,
kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno
doneti.
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
razred
razredno-časovna
nastava
mentorski
rad
(nastava u bloku)
obavezne
vannastavne
aktivnosti
ostalo
(završni ispit)
ukupno
radnih nedelja
I
35
2
2
39
II
34
3
2
39
III
32
2
2
3
39
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA OGLEDA ( UPUTSTVO)
Nastavni plan i program za obrazovni profil Konobar - ogled
ostvaruje se u školama gde su školski prostor, oprema i nastavna
sredstva propisani:
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme
i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa zajedničkih predmeta
u stručnim školama za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme
("Prosvetni glasnik", broj 7/91).
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme
i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja
i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile III i IV stepena stručne
spreme u stručnim školama čija su područja rada
trgovina, ugostiteljstvo i turizam ("Prosvetni glasnik", broj 9/91).
Nastavnici sami pripremaju potrebna nastavna sredstva (dijapozitive,
grafofolije, šeme i Power Point prezentacije) u skladu
sa ovim nastavnim programom, koristeći:
- publikovana multimedijalna nastavna sredstva (štampana literatura,
različite publikacije, zbirke dijapozitiva, odgovarajuće
video kasete i elektronske publikacije);
- odgovarajuće softverske pakete;
- Internet.
Nastava se realizuje uz korišćenje dostupnih nastavnih sredstava
(računara i projektora, dijaprojektora, grafoskopa, televizora
i video rekordera i sl).
Naziv predmeta:
MATEMATIKA
Godišnji fond časova:
70 časova
Razred:
Prvi
Ciljevi predmeta
1. Razvijanje logičkog i apstraktnog
mišljenja
2. Razvijanje sposobnosti
jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog
jezika
3. Razvijanje sposobnosti
određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa
4. Razvijanje osećaja za prostor,
razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije
5. Razvijanje sistematičnosti,
urednosti, preciznosti, temeljnosti, istrajnosti, kritičnosti u radu
TEMA
CILJEVI
ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:
PREPORUČENI SADRŽAJI
PO TEMAMA
NAČIN OSTVARIVANJA
PROGRAMA
Skupovi
realnih brojeva
Obnavljanje
i proširivanje znanja o skupu realnih brojeva
navede
osnovne podskupove skupa realnih brojeva (N, Z, Q, I) i razlikuje njihove
elemente na primerima
odredi NZS i NZD prirodnih brojeva
obavlja računske operacije sa razlomcima i decimalnim
brojevima, prevodi decimalne brojeve u razlomke i obrnuto
izračuna vrednost jednostavnog racionalnog brojčanog
izraza poštujući prioritet računskih operacija i upotrebu zagrada,
znati da delilac mora biti različit od nule
odredi apsolutnu vrednost realnog broja i grafički
interpretira na brojevnoj osi
zaokruži broj na određeni broj decimala
razlikuje apsolutnu i relativnu grešku
Pregled
brojeva, operacije sa realnim brojevima
Približna vrednosti realnih brojeva, greška
Na početku
teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom
rada i načinima ocenjivanja.
Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
teorijska nastava (70 časova)
Podela odeljenja na grupe Odeljenje se ne deli na grupe
Mesto realizacije nastave
Teorijska nastava se realizuje u učionici
Preporuke za realizaciju nastave
Skupovi realnih brojeva: Sadržaje o greškama
povezati sa predmetima i modulima (u zavisnosti od vrste obrazovnog
profila), izračunavati apsolutnu i relativnu grešku konkretnih merenja
Proporcije
i procentni račun: Važno je da
se razmera vezuje konkretno za realne primene npr. kod planova geografskih
karata, receptura za određene prehrambene proizvode; raditi što više
raznovrsnih primera (npr. račun mešanja koristiti za određivanje
količine komponenata u prehrambenim proizvodima)
Polinomi i racionalni
algebarski izrazi: Insistirati
na preciznom izražavanju
Geometrija: Insistirati na izvođenju precizne i uredne konstrukcije jednostavnih
figura
Linearne jednačine i nejednačine: Istaći povezanost
između analitičkog i grafičkog prikaza funkcije. Sadržaje povezati
sa odgovarajućim sadržajima fizike, hemije i praktične nastave
Za realizaciju 4 pismena zadatka sa ispravkama
planirano je 8 časova.
Proporcije
i procentni račun
Sticanje
osnovnih znanja o proporcijama i procentnom računu i njihova primena
izračuna
određeni deo neke veličine
objasni razmeru, ume da je proširi ili skrati
i primeni u rešavanju problema podele,
reši prostu proporciju
prepozna direktnu ili obrnutu proporcionalnost
dve veličine i primeni je u rešavanju jednostavnih problema i to prikaže
grafički
reši problem koji se odnosi na smešu dve ili
više komponenti
rešava osnovne probleme procentnog i promilnog
računa
Razmera
i proporcija
Direktna i obrnuta proporcionalnost
Prost srazmerni račun
Račun podele
Račun mešanja
Procentni i promilni račun
Polinomi i racionalni algebarski izrazi
Sticanje
osnovnih znanja i veština o polinomima i racionalnim algebarskim izrazima
sredi
polinom dobijen sabiranjem, oduzimanjem i množenjem polinoma
primeni distributivni zakon množenja prema sabiranju
i formule za kvadrat binoma i razliku kvadrata, zbir i razliku kubova
pri transformaciji polinoma
rastavi polinom na činioce
odredi NZD i NZS polinoma
transformiše jednostavniji racionalni algebarski
izraz
Polinomi
Rastavljanje polinoma na činioce
NZD i NZS polinoma
Transformacije racionalnih algebarskih izraza
Geometrija
Sticanje
osnovnih znanja i veština iz geometrije
razlikuje
duž, polupravu, ugao, trougao, krug
razlikuje međusobni odnos uglova (susedni, komplementni,
suplementni, naporedni, unakrsni)
prepoznaje uglove sa paralelnim (ili normalnim
kracima i veze između njih)
identifikuje relacije vezane za unutrašnje i
spoljašnje uglove trougla
navede svoj stav simetrale duži i njenu konstrukciju,
centar opisane kružnice oko trougla
navede svojstva simetrale ugla i njenu konstrukciju,
centar upisane kružnice u trougao
konstruiše visinu trougla
objasni težišnu duž trougla i svojstvo težišta
objasni srednju liniju trougla i njena svojstva
navede osnovne relacije u jednakokrakom, odnosno
jednakostraničnom trouglu
razlikuje vrste četvorouglova i njihove osobine
navede osnovne stavove o paralelogramu i umeti
da ih primeni
navede osobine specijalnih paralelograma
objasni Talesovu teoremu i njenu primenu na podelu
duži na podjednake delove
Geometrijski
pojmovi i veze između njih
Trougao
Značajne tačke trougla
Četvorougao
Talesova teorema
Linearne
jednačine i nejednačine
Usvajanje
pojmova i rešavanje linearnih jednačina i nejednačina, sistema linearnih
jednačina i grafički prikaz linearne funkcije
rešava
linearne jednačine
rešava probleme koji se svode na linearne jednačine
objasni linearne funkcije
prikaže analitički, tabelarno i grafički linearnu
funkciju
rešava linearne nejednačine i grafički prikaže
skup rešenja
rešava sistem linearnih jednačina sa dve nepoznate
Linearna
jednačina i njene primene
Linearna funkcija i njen grafik
Linearna nejednačina
Sistem linearnih jednačina
Naziv predmeta:
MATEMATIKA
Godišnji fond časova:
68 časova
Razred:
Drugi
Ciljevi predmeta
1. Razvijanje logičkog i apstraktnog
mišljenja
2. Razvijanje sposobnosti
jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog
jezika
3. Razvijanje sposobnosti
određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa
4. Razvijanje osećaja za prostor,
razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije
5. Razumevanje funkcionalnih
zavisnosti, njihovo predstavljanje i primena
TEMA
CILJEVI
ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:
PREPORUČENI SADRŽAJI
PO TEMAMA
NAČIN OSTVARIVANJA
PROGRAMA
Trigonometrija
Sticanje
početnih znanja iz trigonometrije pravouglog trougla
odredi
sinus, kosinus, tangens i kotangens oštrog ugla u pravouglom trouglu
odredi vrednosti trigonometrijskih funkcija proizvoljnog
ugla i obrnuto
"rešava" pravougli trougao
meri uglove i izmerene veličine u ° pretvara
u decimalne mere
Definicija
trigonometrijskih funkcija u pravouglom trouglu
Vrednosti trigonometrijskih funkcija karakterističnih
uglova (30°, 45°, 60°)
Osnovne trigonometrijske identičnosti
merenje uglova
Na početku
teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom
rada i načinima ocenjivanja.
Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
teorijska nastava (68 časova)
Podela odeljenja na grupe Odeljenje se ne deli na grupe
Mesto
realizacije nastave
Teorijska nastava se realizuje u učionici
Preporuke za realizaciju nastave
Trigonometrija Osposobiti učenika da pomoću
kalkulatora odredi vrednost trigonometrijskih funkcija oštrog ugla.
Ponoviti pravila zaokruživanja brojeva i primenjivati ih
Stepenovanje
i korenovanje Naglasiti i dalje važenje osobina stepenovanja pri
proširivanju skupa iz koga je izložilac. Osposobiti učenika da pomoću
kalkulatora odredi vrednosti korena i stepena celih brojeva. Ponoviti
pravila zaokruživanja brojeva i primenjivati ih. Izgrađivati sistematičnost,
preciznost, urednost i istrajnost u radu.
Kvadratne
jednačine Istaći povezanost između analitičkog i grafičkog prikaza
kvadratne funkcije
Analitička geometrija Istaći povezanost
grafičkog i analitičkog pristupa u analitičkoj geometriji. Razvijati
sistematičnost, urednost i preciznost
Za realizaciju 4 pismena zadatka sa ispravkama
planirano je 8 časova.
Stepenovanje
i korenovanje
Sticanje
osnovnih znanja i veština stepenovanja i korenovanja
navede
osobine operacija stepenovanja sa celim eksponentom i ume da ih primenjuje
u transformacijama jednostavnijih izraza
navede osobine operacija korenovanja i primenjuje
ih u transformacijama jednostavnih izraza
navede osobine operacija stepenovanja sa racionalnim
izložiocem i primenjuje ih u transformacijama jednostavnijih izraza
racionališe imenilac razlomka u jednostavnim
slučajevima
Pojam
stepena
Operacije sa stepenima
Stepen sa celim izložiocem
Pojam korena
Operacije sa korenima
Stepen sa racionalnim izložiocem
Racionalisanje imenioca razlomka
Kvadratne
jednačine
Sticanje
osnovnih znanja i veština potrebnih za rešavanje kvadratnih jednačina,
skiciranje i analizu grafika kvadratnih funkcija
rešava
nepotpune kvadratne jednačine u skupu R
navede primer kvadratne jednačine koja nema rešenja
u skupu R i šta j e imaginarna jedinica
objasni pojam kompleksnih brojevi i ume da vrši
operacije sa njima
navede obrazac za rešavanje kvadratne jednačine
i ume da ga primeni
odredi prirodu rešenja kvadratne jednačine
rastavi kvadratni trinom
skicira i analizira grafik kvadratne funkcije
Kvadratna
jednačina
Pojam kompleksnog broja i operacije sa njima
Obrazac za rešavanje kvadratne jednačine
Rešenja kvadratne jednačine
Rastavljanje kvadratnog trinoma na linearne činioce
Kvadratna funkcija i njen grafik
Naziv predmeta:
MATEMATIKA
Godišnji fond časova:
64 časa
Razred:
Treći
Ciljevi predmeta
1. Razvijanje logičkog i apstraktnog
mišljenja
2. Razvijanje sposobnosti
jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog
jezika
3. Razvijanje sposobnosti
određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa
4. Razvijanje osećaja za prostor,
razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije
5. Razvoj sposobnosti za transfer
znanja i veština u stručno-teoretske predmete i module
TEMA
CILJEVI
ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:
PREPORUČENI SADRŽAJI
PO TEMAMA
NAČIN OSTVARIVANJA
PROGRAMA
Poliedri
• Sticanje
znanja o poliedrima
izračuna
obim i površinu figura u ravni
razlikuje pravilne poliedre
izračuna površinu
i zapreminu prizme
izračuna površinu i zapreminu piramide
navede
definiciju pojma zarubljene piramide
odredi površinu jednostavnih
ravnih preseka poliedara
Obim i površina
figura u ravni
Pojam, vrste i osobine poliedra
Pravilni poliedri
Pojam prizme, vrste
Površina i zapremina prizme
Pojam piramide, vrste
Površina i zapremina piramide
Pojam zarubljene piramide
Jednostavni ravni preseci
poliedara
Na početku
teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom
rada i načinima ocenjivanja.
Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
teorijska nastava (64 časa)
Podela odeljenja na grupe Odeljenje se ne deli na grupe
Mesto
realizacije nastave
Teorijska nastava se realizuje u učionici
Preporuke za realizaciju nastave
Poliedri: Insistirati na samostalnom pravljenju
modela poliedara. Koristiti simulacije preseka na računaru. Istaći
problem udvostručenja kocke
Obrtna tela: Insistirati na samostalnom
pravljenju modela obrtnih tela. Koristiti simulacije na računaru. Sadržaje
povezati sa stručnim predmetima i problemima iz svakodnevnog života
Nizovi: Nizove zadavati kako formulom,
tako i svojim članovima i rekurzivno i u svakom od slučajeva kod učenika
stvarati predstavu o ponašanju niza. Zadatke povezivati sa svakodnevnim
životom
Za realizaciju 4 pismena
zadatka sa ispravkama planirano je 8 časova.
Obrtna
tela
Sticanje
znanja o obrtnim telima
izračuna
obim i površinu kruga,
objasni Ludolfov broj i navede njegovu približnu
vrednost
izračuna površinu i zapreminu valjka
izračuna površinu i zapreminu kupe
navede definiciju zarubljene kupe
izračuna površinu sfere, kalote i sfernog pojasa
izračuna zapreminu lopte
izračuna površinu jednostavnih ravnih preseka
obrtnih tela
Obim
i površina kruga, Ludolfov broj
Cilindrična i konusna površ
Pojam i vrste obrtnih tela
Pojam valjka
Površina i zapremina valjka
Pojam kupe
Površina i zapremina kupe
Pojam zarubljene kupe
Pojam sfere i lopte
Pojam kalote i sfernog pojasa
Površina i zapremina lopte i njenih delova
Ravni preseci jednostavnih obrtnih tela
Nizovi
Sticanje
osnovnih znanja o nizovima
objasni
aritmetički niz (opšti član i zbir prvih n članova)
objasni geometrijski niz (opšti član i zbir prvih
n članova)
Aritmetički
niz
Geometrijski niz
PREPORUČENA LITERATURA
1. Despotović, R., Tošić, R., Šešelja, B., Matematika za
prvi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
2. Vojvodić, G., Despotović, R., Petrović, V., Tošić, R., Šešelja, B., Matematika
za drugi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva,
Beograd.
3. Vojvodić, G., Vukasović, M., Despotović, R., Paunić, Đ., Petrović, V., Tošić,
R., Matematika sa zbirkom zadataka za treći razred srednje škole, Zavod
za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
4. Ivanović, Ž., Ognjanović, S., Matematika 1, zbirka zadataka i testova
za prvi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
5. Ivanović, Ž., Ognjanović, S., Matematika 2, zbirka zadataka i testova
za drugi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
6. Ognjanović, S., Ivanović, Ž., Matematika 3, zbirka zadataka i testova
za treći razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
7. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 1, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
8. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 2, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
9. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 3, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Fizika
2. Hemija
3. Stručni predmeti
Naziv predmeta:
RAČUNARSTVO I INFORMATIKA
Godišnji fond časova:
70 časova
Razred:
Prvi
Ciljevi predmeta
1. Sticanje osnovne računarske
pismenosti;
2. Razvoj sposobnosti za samostalno
sticanje znanja i primenu računara u radu i svakodnevnom životu
TEMA
CILJEVI
ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:
PREPORUČENI SADRŽAJI
PO TEMAMA
NAČIN OSTVARIVANJA
PROGRAMA
Uvod u
informatiku
Upoznavanje
učenika sa osnovnim konceptom informatike.
razlikuje
pojmove "podatak" i "informacija"
objasni pojam bita i bajta
objasni tok obrade podataka
navede uređaje za obradu podataka
navede neke primere primene računara u svakodnevnom
životu
Informatika
i društvo
Podatak i informacija
Bit i bajt
Obrada podataka
Uređaji za obradu podataka
Primena računara u svakodnevnom životu
Na početku
teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom
rada i načinima ocenjivanja
Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
teorijska nastava (70 časova)
Podela
odeljenja na grupe Odeljenje se ne deli na grupe.
Ako škola nije u mogućnosti
da obezbedi dovoljan broj kompleta, predvideti rad u grupama tako da
najviše dva učenika rade zajedno.
Mesto realizacije nastave
Teorijska nastava se realizuje u kabinetu za
informatiku
Preporuke za realizaciju nastave
Uvod u informatiku: U uvodnom delu treba
povezati objekte i procese u prirodi sa računarom, tj. kako se formalno
predstavljaju u računaru veličine iz realnog sveta i ukazati na prednosti
korišćenja računara. Pojam bita i bajta obraditi informativno. Obradu
podataka obraditi kroz blok šemu.
Računarski
sistem: U uvodnom delu dvočasa nastavnik ističe cilj i zadatke
odgovarajuće nastavne jedinice, zatim realizuje teorijski deo naophodan
za rad učenika na računarima. U okviru softvera upoznati učenika sa
ulogom programa u radu računarskog sistema.
Operativni
sistemi: Pri realizaciji teme "Operativni sistemi" akcenat
je na načinu komunikacije računara i korisnika. Posebnu pažnju treba
posvetiti karakteristikama i elementima grafičkog okruženja i postupcima
rada u grafičkom okruženju. Za najčešće korišćene aplikativne programe
(tekst procesore, radne tabele, grafičke pakete, sisteme za upravljanje
bazama,...) prikazati u kratkim crtama osnovnu namenu. Od uslužnih
programa prikazati nekoliko najčešće korišćenih (kompresiju podataka,
narezivanje diskova, zaštitu od virusa,...). Imajući u vidu široku
rasprostranjenost operativnog sistema Windows, preporuka je
da se koristi neka od poslednjih verzija ovog operativnog sistema.
Obrada
teksta: Praktičnu realizaciju programa ilustrovati nekom od poslednjih
verzija programa Word. Izvođenje nastave podrazumeva neophodna
objašnjenja nastavnika a zatim samostalno vežbanje učenika. Poželjno
je da ne bude više od dva učenika za računarom. Učenici treba da shvate
principe rada u grafičkom okruženju, da je dovoljno da znaju da neka
komanda postoji i kako i gde je mogu pronaći.
Rad sa tabelama: Praktičnu realizaciju
programa ilustrovati nekom od poslednjih verzija programa Excel.
Izvođenje nastave podrazumeva neophodna objašnjenja nastavnika a zatim
samostalno vežbanje učenika. Poželjno je da ne bude više od dva učenika
za računarom. Učenici treba da shvate principe rada u grafičkom okruženju,
da je dovoljno da znaju da neka komanda postoji i kako i gde je mogu
pronaći.
Izrada prezentacija: Praktičnu realizaciju
programa ilustrovati nekom od poslednjih verzija programa Power
Point. Izvođenje nastave podrazumeva neophodna objašnjenja nastavnika
i samostalnu vežbu učenika na praktičnom primeru iz struke. Poželjno
je da ne bude više od dva učenika za računarom. Učenici treba da savladaju
osnove iz pravljenja prezentacije.
Računarske
komunikacije: Akcenat nastave je na važnosti primene komunikacije
između računara u svakodnevnom životu. Koristiti različite programe
- pretraživače. Učenike osposobiti za osnovno korišćenje elektronske
pošte i rad u mrežnom okruženju.
Upoznavanje
učenika sa unutrašnjom organizacijom računarskih sistema.
navede
osnovne delove računarskog sistema
uključi, isključi, restartuje računar koristeći
standardnu proceduru za to
detektuje osnovne informacije o računarskom sistemu
(operativni sistem i verzija, brzina procesora, veličina RAM memorije)
obavlja osnovne operacije: menja desktop konfiguraciju,
postavlja i menja važeći jezik tastature, koristi help, instalira,
deinstalira aplikativni softver
navede osnovne komponente u strukturi hardvera
objasni funkciju mikroprocesora u okviru računarskog
sistema
objasni ulogu memorije u računarskom sistemu
i navede vrste memorija
poredi uređaje za skladištenje podataka po kapacitetu,
ceni i brzini
identifikuje uređaje za unošenje podataka
identifikuje uređaje za prikazivanje rezultata
obrade izvedene na računaru
uradi
instalaciju novog štampača u sistemu
izvrši podešavanje difoltnog štampača
pusti na štampu tekstualni fajl
izvrši analizu statusa štampača koristeći desktop
print manager
restartuje, izbriše ili privremeno zaustavi trenutni
posao štampača koristeći desktop print menager
objasni
pojam i podelu softvera
razlikuje operativni sistem od aplikativnog softvera
objasni razloge za postojanje verzija u softveru
nabroji najzastupljenije operativne sisteme u
svetu računara
nabroji neke aplikativne programe i navede primere
njihove primene
objasni pojam licence, objasni potrebu za zaštitu
softvera i hardvera
objasni razloge za back up podataka
uradi back up podataka
Struktura
računarskog sistema
Hardver, softver, odnos hardvera i softvera
Struktura hardvera
Memorija, ROM, RAM, uloga memorije, hijerarhija
memorijskog sistema, Operativna memorija
Medijumi za čuvanje podataka, magnetna traka
i kaseta, disketa, čvrsti disk, optički disk, višenamenski digitalni
disk - DVD
otvori,
kreira, sačuva na određenom drive-u,
kopira, premešta, promeni naziv, zatvori, briše file i folder
prepoznaje
osnovne tipove file-ova
menja status file-a (read
only /locked, read - write), sortira file-ove
pronalazi file-ove
koristeći find alatku
po različitim ključevima
objasni pojam kompresije file-ova
i koristi alate za ekstrakciju i kompresiju
identifikuje i koristi
različite ikone na desktop-u,
reorganizuje desktop ikone
napravi prečicu na desktop-u
identifikuje različite delove prozora: traka
sa natpisom, traka glavnog menija, traka sa alatkama, statusna traka,
dugme upravljačkog menija, dugme za zatvaranje prozora, dugme za
maksimiziranje prozora, dugme za minimiziranje prozora
proširi, smanji,
pomeri, zatvori prozor, prelazi sa jednog otvorenog prozora na drugi.
koristi
programe: kalkulator, beležnica, crtanje, program za kompresiju podataka,
program za narezivanje diskova...
objasni pojam virusa u računarskom
sistemu i navede neke od načina ulaska u računarski sistem
koristi
softver za otkrivanje virusa
objasni potrebu za redovnim up date-om
programa za skeniranje virusa
Osnovni
pojmovi (datoteka, fascikla, prečica, ikona, prozor, meni)
Upotreba miša
i tastature
Pokretanje aplikacija operativnog sistema
Rad sa
prozorima, komponente prozora i njihova uloga
Organizacija podataka
na disku, pokretanje programa
Rad sa datotekama i fasciklama (kreiranje
novog objekta, kopiranje i premeštanje, brisanje, promena naziva)
Korišćenje
dodatnih programa (beležnica, crtanje, igre, kalkulator)
Podešavanje
parametara radnog okruženja
Održavanje računarskog sistema (interventno,
preventivno i kombinovano održavanje)
Obrada
teksta
Upoznavanje
i osposobljavanje učenika za korišćenje programa za obradu teksta.
podesi
radno okruženje
umetne, selektuje, duplira, briše, pomera tekst
ili deo teksta
izvrši formatiranje paragrafa, teksta i celog
dokumenta
kreira i modifikuje tabele
umetne u tekst i modifikuje: sliku, crtež, grafikon
pretražuje tekst po zadatom ključu koristeći search komandu
izvrši pripremu i pusti dokument na štampu
Osnovni
pojmovi (pasus, margina, zaglavlje, podnožje)
Struktura teksta
Podešavanje radnog okruženja
Unošenje teksta
Učitavanje dokumenta i izmena u dokumentu
Rad sa blokovima (označavanje, kopiranje, isecanje,
lepljenje), rad sa više dokumenata
Nabrajanje u tekstu, rad sa tabelama, umetanje
slika u tekst
Obeležavanje stranica, kreiranje zaglavlja i
podnožja, fusnote
Upoznavanje
i osposobljavanje učenika za korišćenje programa za rad sa tabelama.
podesi
radno okruženje
otvara radnu svesku i podesi broj radnih listova
manipuliše
radnim listovima: menja redosled radnih listova u radnoj svesci,
menja ime radnog lista, dodaje radni list, briše radni list
manipuliše
ćelijama: unosi tekst u ćeliju, vrši formatiranje teksta u ćeliji,
unosi brojčane podatke u ćeliju, vrši formatiranje numeričkih oznaka,
selektuje ćeliju, kopira sadržaj ćelije, briše sadržaj ćelija, unosi
podatke u ćelije kopiranjem i premeštanjem ...
manipuliše vrstama i kolonama: selekcija, umetanje,
brisanje...
koristi elementarne formule i funkcije za zadata
izračunavanja (SUM, MIN, MAX, AVERAGE, PRODUCT).
kreira i modifikuje elementarne grafikone
ne izlazeći iz programa za rad sa tabelama napravi
dokument u programu za obradu teksta i smesti ga u radnu svesku
izvrši pripremu i pusti dokument na štampu
Osnovni
pojmovi o radu sa tabelama
Osnovni pojmovi o programima za rad sa tabelama
Unošenje podataka u tabelu, manipulacije podacima
Transformacije tabele, formatiranje tabele
Formule, adrese ćelija, reference, imena
Funkcije
Automatsko unošenje serija podataka
Prethodni pregled tabele i grafikona, štampanje
Povezivanje programa za obradu teksta i programa
za rad sa tabelama
Izrada
prezentacija
Upoznavanje
osnova za korišćenje programa za izradu prezentacija
poznaje
pravila pravljenja prezentacije s obzirom na cilj prezentacije
podesi radno okruženje u programu za pravljenje
prezentacija
formatira slajdove
podešava prelaz sa slajda na slajd i način prikazivanja
izrađuje prezentaciju
izvrši pripremu dokumenta i pusti na štampu
Pojam
prezentacije (količina informacija na jednom slajdu, naslov, boje)
Slajd, podloga, forma
Prikazivanje prezentacija
Upoznavanje
učenika sa načinima komunikacije između računara.
objasni
pojmove LAN (Local Area Network), MAN (Metropolitan Area Network), WAN (Wide
Area Network), klijent - server
nabroji prednosti rada u mreži
poznaje pojmove: WWW (World Wide Web),
URL (Uniform Resource Locator), FTP (File Transfer Protocol),
HTTP (Hipr Text Transfer Protocol), ISP (Internet Sevice
Provider)
koristi programe čitače interneta
koristi pretraživače interneta i manipuliše sa Web stranama
izvrši podešavanja vezana za postavljanje elektronske
adrese
manipuliše sa elektronskim porukama: prijem,
slanje i brisanje
radi u mrežnom okruženju
Načini
komunikacije između računara, pojam računarske mreže, Internet i Intranet
Povezivanje računara i Interneta, uspostavljanje
veze, podešavanje parametara i prekidanje veze
Servisi Interneta (WWW, e-mail, FTP...),
rad sa čitačima interneta, otvaranje Web strana, korišćenje pretraživača
Snimanje Web strana, snimanje slika, prebacivanje
sadržaja Web strane u tekst procesor, štampanje
Elektronska pošta (pokretanje programa, postavljanje
elektronske adrese, prijem i slanje elektronske pošte, pravljenje i
korišćenje adresara)
Rad u mreži, deljenje mrežnih resursa
PREPORUČENA LITERATURA
1. N. Klem: Računarstvo i informatika za prvi razred gimnazije,
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2006.
2. N. Klem: Računarstvo i informatika za drugi razred gimnazije, Zavod za udžbenike
i nastavna sredstva, Beograd, 2006.
3. Čabarkapa, Nešić: Računarstvo i informatika za drugi razred gimnazije, Krug,
2006.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Matematika
2. Poslovna komunikacija
Naziv predmeta:
ZDRAVSTVENO VASPITANJE
Godišnji fond časova:
70 časova
Razred:
Prvi
Ciljevi predmeta
1. Sticanje znanja o važnosti
zdravog života i negovanju ličnog zdravlja
2. Osposobljavanje za samostalnu
brigu o svom zdravlju i zdravlju drugih
TEMA
CILJEVI
ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:
PREPORUČENI SADRŽAJI
PO TEMAMA
NAČIN OSTVARIVANJA
PROGRAMA
Zdravlje
i zdrav život
Usvajanje
odgovornosti i doslednosti prema ličnom i zdravlju drugih
Sticanje
pozitivnih stavova i navika u ličnoj higijeni
objasni
načine i značaj nege pojedinih delova tela
prepozna osnovne simptome kožnih bolesti
održava pravilnu higijenu ruku i noktiju
nabroji uslove pod kojima se prenose bolesti
prljavih ruku
primeni mere kojima se sprečavaju bolesti prljavih
ruku
navede osobine materijala za izbor odeće i obuće
i načine održavanja tih materijala
Građa
i uloge kože
Osnovne kožne bolesti kao posledica nedovoljne
higijene
Higijena tela, kože, kose, ruku i nogu
Bolesti koje nastaju usled nedovoljne higijene
Higijena usne duplje
Higijena obuće i odeće
Zarazne
bolesti
Osposobljavanje
za primenu higijenskih standarda u životu i radu
nabroj
i osnovne karakteristike mikroorganizama, gljivica, parazita i plesni
nabroji i klasifikuje zarazne bolesti prema načinu
njihovog prenošenja
objasni uslove pri kojima se razvijaju prenosive
bolesti (prepozna moguće situacija visokog rizika)
pravilno reaguje pri pojavi pojedinih znakova
bolesti
primeni mere za sprečavanje zaraznih bolesti
u svakodnevnom životu i na radnom mestu
planira i organizuju mere zaštite
objasni značaj redovnog obavljanja sanitarnog
pregleda
Izazivači
zaraznih bolesti
Putevi prenošenja zaraznih bolesti
Mere zaštite za sprečavanje zaraznih bolesti
- opšte i posebne
Sadržaj sanitarnog pregleda
Intimna
higijena
Razvijanje
pozitivnih stavova i navika u polnom životu
objasni
građu i funkciju polnih organa
klasifikuje sredstva za kontracepciju i objasni
dejstvo
poznaju uzročnike i uslove prenošenja polno prenosivih
bolesti (PPB)
prepozna simptome PPB
Anatomija
i fiziologija polnih organa
Metode kontracepcije
PPB
Mentalno
zdravlje
Sticanje
osnovnih znanja o faktorima koji utiču na mentalno zdravlje čoveka
objasni
koji faktori utiču na duševno zdravlje čoveka
objasni karakteristike bolesti zavisnosti
nabroji vrste toksikomanija
poznaju uzroke, razvoj i posledice zloupotrebe
psihoaktivnih supstanci
Faktori
koji unapređuju i opredeljuju duševno zdravlje
Adolescencija i pubertet
Bolesti zavisnosti
Psihoaktivne supstance
Radna
sredina
Sticanje
znanja o nejčešćim štetnim uticajima u radnoj sredini i načinima njihovog
sprečavanja
pravilno
rasporedi vreme rada i odmora
poznaju posledice dejstva štetnih faktora u radnoj
sredini
nabroji najčešće uzroke povreda na radu
primene osnovne principe pružanja prve pomoći
kod povreda na radu
nabroji mere zaštite na radu
nefiziološki
uslovi rada
zamor, premor
odmor
profesionalne bolesti
povrede na radu
mere zaštite
Uticaj
okoline na zdravlje ljudi
Sticanje
osnovnih znanja o značaju zdravog životnog prostora
poznaje
sastav vazduha, izvore zagađenja i mere zaštite
poznaje značaj zdrave
vode, izvore zagađenja i mere zaštite
poznaje načine zagađenja zemljišta
i načine uklanjanja otpadnih materija
Normalni
sastav vazduha
Aerozagađenje
Mere zaštite od aerozagađenja
Značaj i uloge vode
Ispravnost vode za piće i
načini ispitivanja
Zagađivači vode
Mere zaštite od zagađenja vode
Zagađenje zemljišta
Otpadne materije i načini
njihovog uklanjanja
PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
1. M. Savićević i saradnici, Higijena, Medicinska knjiga, Beograd,
Zagreb. 1989
2. M. Stoiljković, Psihijatrija, Medicinska knjiga, Beograd, Zagreb, 1986.
3. M. Nikolić, R. Kocijančić, Higijena sa zdravstvenim vaspitanjem za stručne
škole - medicinske, prehrambene i srednje u delatnosti ličnih usluga, Zavod
za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1998.
4. K. Paunović, Biologija za 2 razred srednjih škola
5. G. Đurić, Lj. Petrović, Zagađenje životne sredine i zdravlja čoveka, Velarta,
Beograd, 1996.
6. Lj. Grlić, Enciklopedija jestivog i samoniklog bilja, August Cesarec, Zagreb,
1990.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Nauka o ishrani
2. Osnove kuvarstva
3. Osnove poslastičarstva
4. Osnovi ugostiteljstva
5. Psihologija
Naziv predmeta:
OSNOVE UGOSTITELJSTVA
Godišnji fond časova:
35 časova
Razred:
Prvi
Cilj predmeta
Upoznavanje učenika sa delatnošću
ugostiteljstva, njegovim karakteristikama i značajem
TEMA
CILJEVI
ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:
PREPORUČENI SADRŽAJI
PO TEMAMA
NAČIN OSTVARIVANJA
PROGRAMA
Ugostiteljstvo
Upoznavanje
učenika sa pojmom ugostiteljstvo i njegovim mestom i značajem u privrednim
delatnostima
navede
definiciju pojma ugostiteljstva
opiše nastanak i istorijski razvoj ugostiteljstva
objasni mesto i ulogu ugostiteljstva u svetskoj
ekonomiji
poznaje mesto i ulogu ugostiteljstva u privredi
zemlje
objasni značaj ugostiteljstva za strateški razvoj
privrede Srbije
navede zadatke i objasni značaj ugostiteljstva
Pojam
ugostiteljstva
Nastanak i istorijski razvoj
Uloga ugostiteljstva u svetskoj ekonomiji
Uloga ugostiteljstva u privredi Srbije
Zadatak i značaj ugostiteljstva
Na početku
teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom
rada i načinima ocenjivanja.
Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
teorijska nastava (35 časova)
Podela odeljenja na grupe Odeljenje se ne deli na grupe
Osposobljavanje
učenika da razlikuju ugostiteljske usluge i prilagode ih željama i potrebama
gostiju
objasni
pojam ugostiteljske usluge
razlikuje vrste ugostiteljskih usluga
objasni pojam ugostiteljske ponude
Pojam
usluge u ugostiteljstvu
Podela ugostiteljskih usluga
Kvalitet ugostiteljskih usluga
Ugostiteljska ponuda
Ugostiteljska usluga
Ugostiteljske
poslovne jedinice
Osposobljavanje
učenika da razlikuju ugostiteljske poslovne jedinice prema nameni i uslugama
koje pružaju
navodi
definiciju ugostiteljske poslovne jedinice
razlikuje vrste ugostiteljsko poslovnih jedinica
poznaje pravilnik o kategorizaciji ugostiteljsko
poslovnih jedinica
razlikuje ugostiteljsku ponudu različitih ugostiteljsko
poslovnih jedinica
Ugostiteljske
poslovne jedinice
Podela ugostiteljskih poslovnih jedinica
Karakteristike ugostiteljske poslovne jedinice
Kategorizacija UPJ
Kadrovi
u ugostiteljstvu
Upoznavanje
učenika sa značajem, ulogom i strukturom
objasni
značaj i ulogu kadrova u ugostiteljstvu
objasni strukturu kadrova u ugostiteljstvu
Značaj
i uloga kadrova u ugostiteljstvu
Struktura uloga kadrova u ugostiteljstvu
Kvalitet uloga kadrova u ugostiteljstvu
PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
1. S. Ivanović, S., Nićetin, Usluživanje sa praktičnom nastavom
za 1. i 2. razred ugostiteljsko turističke škole, Zavod za udžbenike i nastavna
sredstva, Beograd 2006.
2. M., Krasavčić, S., Nićetin, Usluživanje sa praktičnom nastavom za 3. i 4.
razred ugostiteljsko turističke škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva,
Beograd 2005.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Osnove kuvarstva
2. Osnove poslastičarstva
3. Usluživanje pića i napitaka
4. Usluživanje hrane i poslastica
5. Nauka o ishrani
Naziv predmeta:
PSIHOLOGIJA
Godišnji fond časova:
68 časova
Razred:
Drugi
Ciljevi predmeta
1. Sticanje znanja o prirodi
osnovnih psiholoških procesa i ličnosti
2. Razumevanje principa i
zakonitosti ljudskog ponašanja u procesu rada
3. Razvijanje veština u ophođenju
s gostom/potrošačem usluga
TEMA
CILJEVI
ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:
PREPORUČENI SADRŽAJI
PO TEMAMA
NAČIN OSTVARIVANJA
PROGRAMA
Psihologija
kao nauka
Upoznavanje
sa predmetom psihologije i njenom primenom u ugostiteljstvu i turizmu
objasni
predmet izučavanja psihologije i oblast njene primene u ugostiteljstvu/turizmu
ukaže na organsku osnovu psihičkog života
Predmet,
značaj i oblasti primene psihologije u ugostiteljstvu i turizmu
Organski osnovi psihičkog života
Na početku
teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom
rada i načinima ocenjivanja.
Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
teorijska nastava (68 časova)
Podela odeljenja na grupe Odeljenje se ne deli na grupe
Mesto realizacije nastave
Teorijska nastava se realizuje u učionici
Preporuke za realizaciju nastave
Međuljudski odnosi u radu: Za postizanje
ishoda koristite simulacije realnih radnih situacija. Preporučeno
je da učenici kroz igranje uloga shvate važnost svoje uloge (vežbanje
samoodgovornosti)
Komunikacija: Na
primeru simulacije radne situacije, učenik aktivno sluša, govori jasno
i sažeto i upotrebljava neverbalnu komunikaciju da bi podržao poruku.
Psihologija ophođenja sa gostima: Preporuka
je da se ishodi postižu na vežbama u simulacijama radne situacije
u kojima pomenute osobine turističkog radnika mogu biti osvešćene.
Psihologija reklame: Temu povezati sa znanjima iz oblasti
opažanja, emocija, motivacije i ličnosti. Podsticati samostalni
rad za male grupe ili pojedince sa zadatkom da osmisle reklamne
poruke za promociju lokalnih turističkih resursa.
Sticanje
osnovnih znanja o prirodi psihičkih procesa
opiše
proces opažanja drugih osoba i faktore od kojih taj proces zavisi
poznaje pojam pažnje i činioce od kojih ona zavisi
poznaje osnove o procesima učenja i zaboravljanja
poznaje osnove o pojmovima mišljenja i inteligencije
poznaje pojmove i značenje mišljenja i inteligencije
navede šta su emocije, vrste i osnovne karakteristike
i opiše značaj emocija za duševno zdravlje čoveka
objasni šta su motivi i navede vrste i karakteristike
motiva
objasni pojam i vrste frustracija, konflikata
i načine reagovanja na njih
Opažanje
Pažnja i faktori koji je izazivaju
Učenje, vrste učenja instrumentalno, verbalno,
učenje po modelu, sticanje motornih veština
Pamćenje i zaboravljanje
Mišljenje stvaralačko, imaginarno, inteligencija
Emocije pojam i vrste, značaj za duševno zdravlje,
stres
Motivacija /pojam i vrste, frustracije i konflikti,
načini reagovanja - realističko i odbrambeno
Ličnost
Sticanje
opštih znanja o psihologiji ličnosti: struktura, dinamika i razvoj ličnosti
navede
definiciju pojma ličnosti
razlikuje osnovne pojmove strukture ličnosti
poznaje pojam tipa ličnosti i karakteristike
tipova ličnosti prema Jungu
objasni proces formiranja zrele ličnosti kroz
razdoblja psihofizičkog života
Pojam ličnosti (jedinstvo, osobenost i doslednost)
Struktura ličnosti (crte ličnosti, temperament,
karakter, sposobnosti, i svest o sebi)
Tipologija ličnosti: (Jungova)
Razvoj ličnosti: faze i faktori koji utiču na
razvoj ličnosti (zrela ličnost)
Međuljudski
odnosi na radu
Upoznavanje
principa i zakonitosti ljudskog ponašanja i ponašanja u grupi u procesu
rada
Razvijanje svesti o ličnoj odgovornosti za međuljudske
odnose
Usvajanje socijalnih veština za konstruktivno rešavanje
konflikata
razlikuje osnovne vrste grupa i njihovu strukturu
objasni razliku između grupe i tima
razlikuje i navodi različite uloge koje imaju
članovi tima
razlikuje vođstvo od rukovođenja
razlikuje i opiše tipove konflikata u grupi
objasni na primeru važnost pozitivne psihološke
klime u grupi/organizaciji
Pojam,
vrste i struktura grupe/tima (formalne, neformalne, kohezivne, referentne)
Određivanje uloga pojedinaca u timu (prema R.
Belbinu, Le Bon-u itd.)
Tipovi vođenja i rukovođenja
Saradnja i takmičenje
Konflikti u grupi (pojam, vrste i način rešavanja)
Međuljudski odnosi kao faktor uspeha u radu (organizaciona
kultura)
Komunikacija
Sticanje
opštih znanja o komunikaciji
razlikuje
osnovne elemente komunikacionog procesa
razlikuje verbalnu od neverbalne komunikacije
navodi faktore nesporazuma i objasni načine njihovog
negativnog delovanja
demonstrira tehnike uspešne komunikacije
Komunikacioni
proces (pošiljalac - primalac, jednosmerna i dvosmerna, sadržaj i forma
poruke)
Verbalna i neverbalna komunikacija
Izvori nesporazuma u komunikaciji (značenja,
nejasne i duple poruke itd.)
Tehnike uspešne komunikacije: aktivno slušanje,
jasan govor, itd.
Psihologija
ophođenja sa gostima
Usvajanje
znanja i veština u ophođenju sa gostom/korisnikom usluga
objasni
i demonstrira osobine turističkog radnika potrebne za uspešno obavljanje
posla
objasni i demonstrira posledice dobre i loše prve
impresije koju turistički radnik ostavlja na gosta
objasni i
demonstrira opšta i specifična pravila ophođenja sa gostima
objasni
i demonstrira osnovne principe prodaje turističkih usluga na primeru
opiše i demonstrira na primeru kako se
stvara poverenje kod gosta / klijenta
razlikuje i objasni motive kupovine
koji opredeljuju gosta / korisnika usluga
razlikuje
vrste gostiju/ korisnika usluga s obzirom na svojstva i osobenosti
njihovog ponašanja
Osobine
ugostiteljskog radnika (sposobnosti, osobine ličnosti, znanja, veštine,
motivacija, interesovanja, stavovi) iz analize i opisa posla i radnih
zadataka
Pravila ophođenja sa gostima: komunikativnost,
odmerenost, asertivnost, srdačnost, taktičnost, ljubaznost, poletnost,
strpljivost
Nediskriminativnost (u odnosu na rasu, pol, veru,
invaliditet, seksualno opredeljenje itd.)
Osnovni principi prodaje
turističkih usluga: ostvarivanje povoljne atmosfere prodaje, uvažavanje
ličnosti gosta klijenta
Stvaranje poverenja kod gosta/ klijenta
Motivi
za korišćenjem usluga
Stvaranje odluke o kupovini - korišćenju usluga
i opažanje rizika
Vrste gostiju/korisnika usluga: odlučan/neodlučan,
strpljiv/ nestrpljiv, osećajan/ razuman, skroman/ razmetljiv,
ugodan/ neugodan itd.
Psihologija
reklame
Razvijanje
svesti o neophodnosti planiranja marketinške strategije u turističko
ugostiteljskim poslovima
poznaje
koje osnovne psihološke principe treba da zadovolji reklamna poruka
poznaje osnovne principe delovanja reklame
demonstrira primer reklame prema zadatoj ciljnoj
grupi korisnika
Predmet,
ciljevi i uloga oglašavanja
Delovanje reklame
Psihološki uslovi oglašavanja /reklamne poruke
Uticaj autoriteta u kupovini / korišćenju usluga
Slika proizvoda / usluge
Reklama "Od usta do usta"
Vrste promotivnih sredstava, njihove prednosti
i mane
PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
1. Kuzmanović, B.; Štajnberger, I.: Psihologija za III i
IV razred ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, Zavod za
udžbenike
i nastavna sredstva, Beograd, 2003.
2. Bojanović, R.: Psihologija međuljudskih odnosa, Nolit, Beograd,1979.
3. Havelka, N.: Socijalna percepcija, Zavod za udžbenike i nastavna
sredstva, Beograd, 1992.
4. Rot, N.: Znakovi i značenja, Nolit, Beograd, 1982.
5. Belić, Š.: Gostoljubivost u ugostiteljstvu i turizmu, Otokar Keršovani,
Rijeka, 1983.
6. Stari, D.: Osnove poslovne psihologije za ugostitelje i hotelijere, Školska
knjiga, Zagreb, 1981.
7. Nikolić, R.: Psihologija poslovnog bontona, Udruženje pisaca Srbije,
Beograd
8. Lončar, M.: Korisnici ugostiteljskih usluga i njihove karakterne osobine, /članak/
Viša hotelijerska škola, 2004.
9. Đorđević, M.: Poslovna psihologija za specijalističko obrazovanje, Zavod
za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2005.
10. Čizmić, S.: Psihologija i menadžment, Filozofski fakultet, Institut
za psihologiju, Beograd, 1995.
11. Rot, N. Psihologija grupa, ZUNS, Beograd 1988.
12. Havelka, N. Psihološke osnove grupnog rada, naučna knjiga Beograd 1988.
13. Rot, N. Radonjić S. Udžbenik za gimnazije