PRAVILNIKO NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL KUVAR("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil kuvar, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Program ogleda iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje se u skladu sa:
1. Pravilnikom o planu i programu obrazovanja i vaspitanja za zajedničke predmete u stručnim i umetničkim školama ("Službeni glasnik SRS - Prosvetni glasnik", broj 6/90 i "Prosvetni glasnik", br. 4/91, 7/93, 17/93, 1/94, 2/94, 2/95, 3/95, 8/95, 5/96, 2/02, 5/03, 10/03, 24/04, 3/05, 6/05, 11/05, 6/06 i 12/06), iz sledećih predmeta:
1) Srpski jezik i književnost;
2) Srpski jezik kao nematernji jezik;
3) Strani jezik;
4) Drugi strani jezik;
5) Fizičko vaspitanje;
6) Građansko vaspitanje.
2. Pravilnikom o nastavnom planu i programu predmeta Verska nastava za srednje škole ("Prosvetni glasnik", br. 6/03, 23/04 i 9/05).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se od školske 2007/2008. godine.
NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA
Područje rada: TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
Obrazovni profil: KUVAR - ogled
Trajanje obrazovanja: tri godine
Cilj ogleda:
Uvođenje programskih novina:
- razvoj i primena modularnih programa stručnog obrazovanja koji su zasnovani na standardima zanimanja i potrebama tržišta rada za znanjima i veštinama;
- razvoj obrazovnih programa koji zadovoljavaju razvojne potrebe i potrebe za generičkim i životnim veštinama učenika;
- zasnivanja programa obrazovanja, nastave i učenja na precizno definisanim ciljevima i ishodima koji omogućuju individualan pristup učenju i koji uvažavaju razvojne potencijale i mogućnosti učenika;
- uspostavljanje funkcionalne veze između sadržaja obaveznih predmeta i stručnih modula kako bi se podržalo i omogućilo uspešno sticanje stručnih znanja i veština;
- provera stručno teorijskih znanja i radnih kompetencija u okviru završnog ispita.
Uvođenje organizacionih novina:
- prilagođavanje organizacije nastave i uslova rada u školi modularnoj programskoj strukturi i uspešnom dosezanju ishoda obrazovanja;
- razvoj modela socijalnog partnerstva putem programskog i organizacionog povezivanja srednjih stručnih škola sa kompanijama, tržištem rada i lokalnom zajednicom;
- realizacija modularnih programa kroz različite organizacione oblike nastave (teorijsku nastavu, vežbe, praktičan rad i nastavu u bloku);
- razvoj kriterijuma i standarda evaluacije i ocenjivanja zasnovanih na projektovanim ishodima obrazovanja;
- unapređenje stručnih i pedagoških kompetencija nastavnika;
- modernizovanje školske infrastrukture i unapređenje uslova za rad i učenje.
Očekivani ishodi ogleda:
- unapređene mogućnosti za zapošljavanje i sticanje kompetencija neophodnih za kvalitetan rad u zanimanju i obavljanje određenih poslova;
- sticanje uslova za nastavak školovanja i osposobljavanje za dalje celoživotno učenje;
- sticanje ključnih (generičkih) kompetencija i životnih veština neophodnih za dalje učenje i profesionalni razvoj;
- efikasnije i podsticajnije metode rada sa učenicima primenjene u svakodnevnoj obrazovnoj praksi;
- ocenjivanje učenika u odnosu na očekivane ishode;
- razvijanje sistema praćenja ostvarenosti nastavnog programa na nivou škole i na nivou Republike;
- provera radnih kompetencija učenika na završnom ispitu.
Trajanje ogleda
Ogled se sprovodi od 1. septembra 2007. godine kroz najmanje tri generacije upisanih učenika. Odluku o prestanku ogleda doneće, nakon procene rezultata, ministar prosvete.
Način ostvarivanja ogleda
Ogled se ostvaruje na osnovu ovog nastavnog plana i programa u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam. U cilju uspešnog sprovođenje ogleda za nastavnike i direktore srednjih stručnih škola u kojima se ostvaruje program ovog ogleda, organizuje se obuka u oblastima koje su bitne za unapređenje kvaliteta obrazovnog rada.
Način polaganja završnog ispita biće propisan posebnim podzakonskim aktom.
Uslovi ostvarivanja programa ogleda
Ogled će se ostvarivati u uslovima svakodnevnog obrazovno-vaspitnog rada u školama.
Njegovo ostvarivanje podrazumeva uključenost i saradnju nastavnika i pomoćnih nastavnika u okviru stručnih timova i stručnih organa u školama.
Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje pružiće savetodavnu podršku direktorima i nastavnicima za realizaciju programa, razvoj materijala za rad, praćenje i vrednovanje ogleda.
Praćenje i vrednovanje ogleda
Praćenje i vrednovanje ogleda obavljaće Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje i prosvetni savetnik, a na osnovu posebnog uputstva za praćenje realizacije oglednih programa koje će biti naknadno publikovano.
Primena ogleda će biti praćena kontinuirano u toku školske godine.
Na kraju školske godine, na osnovu različitih upitnika i izveštaja, biće ispitani ishodi obrazovno-vaspitnog rada, adekvatnost ocenjivanja, mišljenja učenika i nastavnika.
Rezultate ogleda objaviće Ministarstvo prosvete na način dostupan široj stručnoj javnosti.
CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
za obrazovni profil: KUVAR - ogled
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil Kuvar je osposobljavanje učenika za pripremu namirnica, izradu, serviranje i dekorisanje jela.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebu kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoj karijere, unapređenje zapošljivosti, učenici će biti osposobljavani za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
- efikasan rad u grupnim situacijama;
- preuzimanje odgovornosti za vlastito učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
- blagovremeno reagovanje na promenu u radnoj sredini;
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
radne kompetencije |
znanja |
veštine |
stavovi |
|
Po završenom obrazovanju za ovaj profil, učenik će biti u stanju da: |
|
|
|
|
|
|
Ove multifunkcionalne veštine i sposobnosti su rezultat:
- fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske
organizacije
- zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim modulima i predmetima
- primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja
znanja i veština u nastavi.
Nastavni plan za ogled - Kuvar
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
||||||||||||||||||||||
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
godišnje |
||||||||||||||||||||
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
|
A: OPŠTE OBRAZOVNI PREDMETI |
9 |
2 |
0 |
315 |
70 |
0 |
0 |
9 |
0 |
0 |
297 |
0 |
0 |
0 |
9 |
0 |
0 |
261 |
0 |
0 |
0 |
873 |
70 |
0 |
0 |
943 |
1. Srpski jezik i književnost |
3 |
|
|
105 |
|
|
|
3 |
|
|
99 |
|
|
|
3 |
|
|
87 |
|
|
|
291 |
0 |
0 |
0 |
291 |
1.1. ____________ jezik i književnost |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2. Srpski jezik kao nematernji jezik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3. Strani jezik I |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
66 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
194 |
0 |
0 |
0 |
194 |
4. Fizičko vaspitanje |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
66 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
194 |
0 |
0 |
0 |
194 |
5. Matematika |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
66 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
194 |
0 |
0 |
0 |
194 |
6. Računarstvo i informatika |
|
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
70 |
0 |
0 |
70 |
B: OPŠTE STRUČNI PREDMETI |
5 |
0 |
0 |
175 |
0 |
0 |
0 |
4 |
0 |
0 |
132 |
0 |
0 |
0 |
2 |
2 |
0 |
58 |
58 |
0 |
0 |
435 |
58 |
0 |
0 |
493 |
1. Zdravstveno vaspitanje |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
0 |
0 |
0 |
70 |
2. Osnove ugostiteljstva |
1 |
|
|
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
35 |
0 |
0 |
0 |
35 |
3. Fizika |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
0 |
0 |
0 |
70 |
4. Hemija |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
0 |
0 |
0 |
70 |
5. Umetničko oblikovanje |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
66 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
66 |
0 |
0 |
0 |
66 |
6. Nauka o ishrani |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
66 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
66 |
0 |
0 |
0 |
66 |
7. Preduzetništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
0 |
58 |
0 |
0 |
58 |
8. Usluživanje jela |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
29 |
|
|
|
29 |
0 |
0 |
0 |
29 |
9. Nacionalne kuhinje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
29 |
|
|
|
29 |
0 |
0 |
0 |
29 |
V: STRUČNI PREDMETI* |
0 |
24 |
36 |
0 |
140 |
210 |
60 |
0 |
30 |
18 |
0 |
330 |
198 |
120 |
0 |
30 |
18 |
0 |
290 |
174 |
150 |
0 |
760 |
582 |
330 |
1672 |
1. Higijenski standardi u kuvarstvu |
|
4 |
6 |
|
12 |
18 |
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
12 |
18 |
6 |
36 |
2. Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu |
|
4 |
6 |
|
8 |
12 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
8 |
12 |
0 |
20 |
3. Sirovine u kuvarstvu |
|
4 |
6 |
|
56 |
84 |
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
56 |
84 |
6 |
146 |
4. Termička obrada |
|
4 |
6 |
|
8 |
12 |
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
8 |
12 |
6 |
26 |
5. Salate i zimnica |
|
4 |
6 |
|
8 |
12 |
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
8 |
12 |
6 |
26 |
6. Fondovi, bistre i guste supe, čorbe |
|
4 |
6 |
|
48 |
72 |
36 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
48 |
72 |
36 |
156 |
7. Variva i prilozi |
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
6 |
|
70 |
42 |
18 |
|
|
|
|
|
|
|
0 |
70 |
42 |
18 |
130 |
8. Topla predjela |
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
6 |
|
100 |
60 |
30 |
|
|
|
|
|
|
|
0 |
100 |
60 |
30 |
190 |
9. Gotova jela |
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
6 |
|
160 |
96 |
72 |
|
|
|
|
|
|
|
0 |
160 |
96 |
72 |
328 |
10. Hladna predjela |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
6 |
|
100 |
60 |
66 |
0 |
100 |
60 |
66 |
226 |
11. Jela po porudžbini i jela sa žara |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
6 |
|
170 |
102 |
78 |
0 |
170 |
102 |
78 |
350 |
12. Poslastice u kuvarstvu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
6 |
|
20 |
12 |
6 |
0 |
20 |
12 |
6 |
38 |
G: IZBORNI PREDMETI |
3 |
0 |
0 |
105 |
0 |
0 |
0 |
3 |
0 |
0 |
99 |
0 |
0 |
0 |
3 |
0 |
0 |
87 |
0 |
0 |
0 |
291 |
0 |
0 |
0 |
291 |
1. Građansko vaspitanje / Verska nastava |
1 |
|
|
35 |
|
|
|
1 |
|
|
33 |
|
|
|
1 |
|
|
29 |
|
|
|
97 |
0 |
0 |
0 |
97 |
2. Izborni predmeti prema programu ogleda |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
66 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
194 |
0 |
0 |
0 |
194 |
Ukupno A+B+V+G: |
17 |
26 |
36 |
595 |
210 |
210 |
60 |
16 |
30 |
18 |
528 |
330 |
198 |
120 |
14 |
32 |
18 |
406 |
348 |
174 |
150 |
1599 |
888 |
582 |
330 |
3399 |
|
3399 |
*Nedeljni broj časova stručnih predmeta prikazan je u gantogramu
Gantogram stručnih predmeta po razredima za ogled - KUVAR
Predmeti / Radne nedelje |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
||
Prvi |
1. Higijenski standardi u kuvarstvu |
T |
0 |
12 |
18 |
6 |
36 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
4 |
4 |
4 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu |
T |
0 |
8 |
12 |
0 |
20 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
4 |
4 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3. Sirovine u kuvarstvu |
T |
0 |
56 |
84 |
6 |
146 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||
B |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4. Termička obrada |
T |
0 |
8 |
12 |
6 |
26 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
4 |
4 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5. Salate i zimnica |
T |
0 |
8 |
12 |
6 |
26 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
4 |
4 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6. Fondovi, bistre i guste supe, čorbe |
T |
0 |
48 |
72 |
36 |
156 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
30 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σ |
10 |
10 |
16 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
16 |
10 |
16 |
10 |
16 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
30 |
6 |
0 |
140 |
210 |
60 |
410 |
||
Predmeti / Radne nedelje |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
||
Drugi |
7. Variva i prilozi |
T |
0 |
70 |
42 |
18 |
130 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
18 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
8. Topla predjela |
T |
0 |
100 |
60 |
30 |
190 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
30 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
9. Gotova jela |
T |
0 |
160 |
96 |
72 |
328 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||
B |
12 |
30 |
30 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σ |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
18 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
30 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
28 |
30 |
30 |
0 |
330 |
198 |
120 |
648 |
||
Predmeti / Radne nedelje |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
||
Treći |
10. Hladna predjela |
T |
0 |
100 |
60 |
66 |
226 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
6 |
30 |
30 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
11. Jela po porudžbini i jela sa žara |
T |
0 |
170 |
102 |
78 |
350 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
|||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||
B |
18 |
30 |
30 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
12. Poslastice u kuvarstvu |
T |
0 |
20 |
12 |
6 |
38 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
10 |
10 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σ |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
22 |
30 |
30 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
18 |
30 |
30 |
16 |
22 |
0 |
0 |
0 |
0 |
290 |
174 |
150 |
614 |
||
Σ= |
0 |
760 |
582 |
330 |
1672 |
Fond časova izbornih predmeta po razredima
IZBORNI PREDMETI |
I |
II |
III |
Izborni predmet predviđen Zakonom |
|
|
|
1. Građansko vaspitanje / Verska nastava |
35 |
33 |
29 |
Izborni predmeti predviđeni Programom ogleda |
|
|
|
1. Istorija - izabrane teme |
70 |
66 |
|
2. Geografija |
70 |
66 |
|
3. Drugi strani jezik |
70 |
66 |
58 |
4. Psihologija |
70 |
66 |
|
5. Likovna kultura |
70 |
66 |
|
6. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu |
|
66 |
58 |
8. Računarstvo i informatika 2 |
|
66 |
58 |
9. Marketing u turizmu |
|
66 |
58 |
Izborna nastava sastoji se svake školske godine iz 3 (tri) časa i to:
- obavezni izborni predmet predviđen Zakonom - Građansko vaspitanje ili Verska nastava, 1 čas nedeljno tokom školske godine;
- jedan izborni predmet predviđen Programom ogleda, pri čemu su svi ponuđeni predmeti sa fondom 2 časa nedeljno.
Učenici mogu da se opredele za strani jezik kao izborni predmet samo u prvom razredu i mogu ga slušati u kontinuitetu do kraja školovanja ili kraće. To znači da ukoliko odustanu u nekom razredu ne mogu ga ponovo birati u narednim.
Lista izbornih predmeta nije konačna i može se dopuniti na predlog škole koja sprovodi ogled, programom koji je prethodno odobrilo Ministarstvo prosvete. Ostvaruje se iz onih predmeta za koji se izjasni najmanje 30% učenika oglednog odeljenja.
Ukoliko je isti nastavni predmet ponuđen kao izborni u različitim razredima u toku školovanja, učenik može da bira ponuđeni predmet samo jedanput.
Ocena izbornih predmeta predviđenih Programom ogleda je numerička i ulazi u prosek ocena na kraju godine.
Predviđen broj učenika u odeljenju je 24.
Nastava iz sledećih predmeta odvija se po grupama kroz vežbe (V), praktičnu nastavu (PN) i nastavu u bloku (B):
razred |
predmet |
godišnji fond časova |
broj učenika u |
||
V |
PN |
B |
|||
I |
Računarstvo i informatika |
70 |
|
|
12 |
Higijenski standardi u kuvarstvu |
12 |
18 |
6 |
12 |
|
Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu |
8 |
12 |
|
12 |
|
Sirovine u kuvarstvu |
56 |
84 |
6 |
12 |
|
Termička obrada |
8 |
12 |
6 |
12 |
|
Salate i zimnica |
8 |
12 |
6 |
12 |
|
Fondovi, bistre i guste supe, čorbe |
48 |
72 |
36 |
12 |
|
II |
Variva i prilozi |
70 |
42 |
18 |
12 |
Topla predjela |
100 |
60 |
30 |
12 |
|
Gotova jela |
160 |
96 |
72 |
12 |
|
III |
Preduzetništvo |
58 |
|
|
12 |
Hladna predjela |
100 |
60 |
66 |
12 |
|
Jela po porudžbini i jela sa žara |
170 |
102 |
78 |
12 |
|
Poslastice u kuvarstvu |
20 |
12 |
6 |
12 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
Čas odeljenskog starešine |
do 70 |
do 66 |
do 58 |
do 194 |
Dodatni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 90 |
Dopunski rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 90 |
Pripremni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 90 |
* Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima
|
I |
II |
III |
|
Ekskurzija |
1-2 dana |
2-3 dana |
do 5 dana |
|
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture |
2 časa nedeljno |
|||
Drugi predmeti * |
1-2 časa nedeljno |
|||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo) |
30-60 časova godišnje |
|||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge |
15-30 časova godišnje |
|||
Kulturna i javna delatnost škole |
2 radna dana |
* Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
razred |
razredno-časovna nastava |
mentorski rad |
obavezne vannastavne |
ostalo (završni ispit) |
ukupno radnih nedelja |
I |
35 |
2 |
2 |
|
39 |
II |
33 |
4 |
2 |
|
39 |
III |
29 |
5 |
2 |
3 |
39 |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA OGLEDA (UPUTSTVO)
Nastavni plan i program za obrazovni profil Kuvar - ogled ostvaruje se u školama gde su školski prostor, oprema i nastavna sredstva propisani:
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa zajedničkih predmeta u stručnim školama za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme ("Prosvetni glasnik", broj 7/91);
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme u stručnim školama područja rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam ("Prosvetni glasnik", broj 9/91).
Nastavnici sami pripremaju potrebna nastavna sredstva (dijapozitive, grafofolije, šeme i Power Point prezentacije) u skladu sa ovim nastavnim programom, koristeći:
- publikovana multimedijalna nastavna sredstva (štampana literatura, različite publikacije, zbirke dijapozitiva, odgovarajuće video kasete i elektronske publikacije);
- odgovarajuće softverske pakete;
- Internet.
Nastava se realizuje uz korišćenje dostupnih nastavnih sredstava (računara i projektora, dijaprojektora, grafoskopa, televizora i video rekordera i sl.).