PRAVILNIKO NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL PIVAR("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 10/2006, 23/2007 i 8/2009) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil Pivar, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Program ogleda iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje se i u skladu sa:
1. Pravilnikom o planu i programu obrazovanja i vaspitanja za zajedničke predmete u stručnim i umetničkim školama ("Službeni glasnik SRS - Prosvetni glasnik", broj 6/90 i "Prosvetni glasnik", br. 4/91, 7/93, 17/93, 1/94, 2/94, 2/95, 3/95, 8/95, 5/96, 2/02, 5/03, 10/03, 24/04, 3/05, 6/05, 11/05, 6/06 i 12/06), i to sa nastavnim planom i programom:
1) srpskog jezika i književnosti;
2) srpskog jezika kao nematernjeg jezika;
3) jezika nacionalnih manjina;
4) stranih jezika;
5) fizičkog vaspitanja;
6) muzičke umetnosti;
7) likovne kulture;
8) građanskog vaspitanja.
2. Pravilnikom o nastavnom planu i programu predmeta Verska nastava za srednje škole ("Prosvetni glasnik", br. 6/03, 23/04 i 9/05).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".
Samostalni član Pravilnika o dopuni
Pravilnika o nastavnom planu i programu ogleda za obrazovni profil pivar
("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 8/2009)
Član 2
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se počev od školske 2009/2010. godine.
NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Oblast: Proizvodnja i prerada hrane
Obrazovni profil: PIVAR - ogled
Trajanje obrazovanja: tri godine
Cilj ogleda:
Unapređenje kvaliteta i ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada kroz:
- uvođenje u nastavnu praksu savremenih i efikasnih metoda rada sa učenicima;
- uvođenje novog nastavnog plana i programa u cilju ostvarivanja ishoda stručnog obrazovanja i obrazovanja uopšte;
- uspostavljanje višeg nivoa korelacije nastavnih sadržaja;
- izradu kriterijuma ocenjivanja i građenja standarda ocenjivanja učenika;
- proveru novog koncepta završnog ispita.
Uvođenje organizacionih novina:
- prilagođavanje organizacije nastavnog procesa u školi, u okviru godišnjeg fonda časova, a u skladu sa očekivanim ishodima stručnog obrazovanja i uslovima rada u školi i na radnom mestu;
- nastavni sadržaji su organizovani modularno za pojedine opšte stručne i sve stručne predmete;
- moduli se realizuju kroz teorijsku nastavu, vežbe i nastavu u bloku;
- uvođenje izborne nastave, kao mogućnosti da učenik samostalno kreira deo svog obrazovanja.
Očekivani ishodi ogleda:
- brzo adaptiranje učenika na uslove rada;
- unapređen i kvalitetan obrazovno vaspitni rad kroz:
- usvajanje generativnih, transfernih i funkcionalnih znanja i veština relevantnih za buduću profesiju;
- uvođenje podsticajnijih metoda rada sa učenicima u cilju ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada;
- ocenjivanje učenika u odnosu na očekivane ishode;
- razvijanje sistema praćenja ostvarenosti nastavnog programa na nivou škole, kao i na nivou Republike.
Trajanje ogleda
Ogled se sprovodi od 1. septembra 2006. godine kroz najmanje tri generacije upisanih učenika. Odluku o prestanku ogleda doneće nakon procene rezultata, ministar prosvete i sporta.
Način ostvarivanja ogleda
Ogled se ostvaruje na osnovu ovog plana i programa.
Nastaviće se organizovanjem obuke profesora za primene novih metoda rada sa učenicima, primene novog nastavnog programa i objektivnog ocenjivanja u svakodnevnoj obrazovnoj praksi.
Obuka za profesore srednjih stručnih škola u kojima se ostvaruje program ovog ogleda, organizovaće se u sledećim oblastima koje su bitne za unapređenje kvaliteta obrazovnog rada:
- nova koncepcija obrazovanja (usmerenost na ciljeve i ishode obrazovanja, modularni pristup u obrazovanju);
- stručno usavršavanje nastavnika za primenu novih nastavnih metoda;
- stručno usavršavanje nastavnika iz oblasti pivarstva.
Profesori će u okviru obrazovno-vaspitnog rada primenjivati metode rada i ocenjivanja za koje su obučeni na seminarima.
Stručni timovi u školama i na nivou Republike će sarađivati na horizontalnom i vertikalnom povezivanju nastavnih sadržaja kako sa autorskim timom, tako i sa predstavnicima privrede.
Način polaganja završnog ispita biće propisan posebnim podzakonskim aktima.
Uslovi ostvarivanja programa ogleda
Ogled će se ostvarivati u uslovima svakodnevnog obrazovno-vaspitnog rada u školama.
Njegovo ostvarivanje podrazumeva uključenost i saradnju nastavnika i pomoćnih nastavnika u okviru stručnih timova i stručnih organa škole.
Vrsta stručne spreme nastavnika za ostvarivanje oglednih programa propisana je posebnim pravilnikom.
Ministarstvo prosvete i sporta, Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje i međunarodni programi podrške reformi stručnog obrazovanja pružiće kadrovsku i materijalnu podršku za realizaciju obuke nastavnika za rad, praćenje i vrednovanje ogleda.
Praćenje i vrednovanje ogleda
Praćenje i vrednovanje ogleda obavljaće Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje i prosvetni savetnik, na osnovu posebnog uputstva za praćenje realizacije oglednih programa koje će biti naknadno publikovano.
Primena ogleda će biti praćena najmanje četiri puta u toku školske godine.
Na kraju školske godine, na osnovu različitih upitnika i izveštaja, biće ispitani ishodi obrazovno-vaspitnog rada, adekvatnost ocenjivanja, mišljenje učenika i nastavnika.
Rezultati ogleda biće objavljeni na način dostupan široj stručnoj javnosti.
I CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
Za obrazovni profil: PIVAR - ogled
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA |
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA |
||
znanja |
veštine |
Radne kompetencije |
|
• Osposobljavanje učenika za rad u svim fazama proizvodnje različitih vrsta piva |
• o vrstama sirovina u proizvodnji određenog tipa piva; |
• razlikovati dobru od loše sirovine, kako prepoznati dobru sirovinu; |
• odabira sirovina i pripremanja za proizvodnju sladovine |
• osposobljavanje učenika da kontroliše proces proizvodnje, sirovine, poluproizvode, gotove proizvode, pomoćne sirovine i ambalažu |
• o načinima uzimanja uzoraka za kontrole u pogonu; |
• uzimanja uzoraka; |
• uzimanja uzoraka za laboratorijsku i pogonsku kontrolu; |
• Osposobljavanje učenika da primenjuje principe dobre proizvođačke prakse |
• o načinima čuvanja životne sredine u kojoj se nalazi pivara; |
• očuvanja životne sredine; |
• održavanja higijene opreme i pogona; |
• osposobljavanje učenika da po završetku školovanja prati stručnu literaturu |
• koristiti različite izvore informacija |
• primene novih dostignuća u tehnologiji pivarstva |
• primene stečenih i razvijanje novih saznanja u struci. |
Nedeljni i godišnji fond časova obaveznih i izbornih predmeta
Za obrazovni profil: PIVAR-ogled
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
||||
|
nedeljno |
godiš. |
nedeljno |
godiš. |
nedeljno |
godiš. |
nedeljno |
godiš. |
A: OPŠTEOBRAZOVNI PREDMETI |
11 |
385 |
10 |
350 |
10 |
300 |
31 |
1035 |
1.a. Srpski jezik i književnost |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
60 |
6 |
200 |
1.b. Srpski jezik kao nematernji jezik |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. _________jezik i književnost |
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
60 |
6 |
200 |
4. Fizičko vaspitanje |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
60 |
6 |
200 |
5. Matematika |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
60 |
6 |
200 |
6. Računarstvo i informatika |
3 |
105 |
2 |
70 |
2 |
60 |
7 |
235 |
B: OPŠTESTRUČNI PREDMETI |
7 |
245 |
|
|
|
|
7 |
245 |
1. Biologija |
2 |
70 |
|
|
|
|
2 |
70 |
2. Fizika |
2 |
70 |
|
|
|
|
2 |
70 |
3. Hemija |
3 |
105 |
|
|
|
|
3 |
105 |
V: STRUČNI PREDMETI |
11 |
445 |
20 |
790 |
19 |
690 |
51 |
1925 |
1. Sirovine u pivarstvu |
7 |
275 |
|
|
|
|
7 |
275 |
2. Operacije i merenja u pivarstvu |
4 |
170 |
|
|
|
|
4 |
170 |
3. Higijena i mikrobiologija u pivarstvu |
|
|
3 |
105 |
|
|
3 |
105 |
4. Proizvodnja sladovine |
|
|
9 |
363 |
|
|
9 |
363 |
5. Operacije i oprema u proizvodnji sladovine |
|
|
8 |
322 |
|
|
9 |
322 |
6. Proizvodnja piva |
|
|
|
|
10 |
348 |
10 |
348 |
7. Oprema u proizvodnji piva |
|
|
|
|
9 |
342 |
9 |
342 |
G: IZBORNI PREDMETI |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
60 |
6 |
200 |
1. Građansko vaspitanje/Verska nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
30 |
3 |
100 |
2. Izborni predmet predviđen programom ogleda |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
30 |
3 |
100 |
Ukupno: A+B+V+G |
31 |
1145 |
32 |
1210 |
32 |
1050 |
97 |
3405 |
Broj časova po predmetima dat je na nedeljnom nivou kao zbir časova teorije, vežbi i praktične nastave, a prema programu predmeta. Blok nastava se prikazuje u ukupnom zbiru na godišnjem nivou za odgovarajući predmet u okviru koga se realizuje, a prema programu predmeta.
LISTA PONUĐENIH IZBORNIH PREDMETA PO RAZREDIMA
G: IZBORNI PREDMETI |
I |
II |
III |
Izborni predmeti predviđeni Zakonom |
|
|
|
1. Građansko vaspitanje/ Verska nastava |
* |
* |
* |
Izborni predmeti predviđeni Programom ogleda |
|
|
|
1. Likovna kultura |
* |
|
|
2. Muzička umetnost |
* |
|
|
3. Geografija hrane |
|
* |
|
4. Istorija |
|
* |
|
5. Istorija pivarstva |
|
|
* |
6. Sociologija |
|
|
* |
Izborna nastava sastoji se svake školske godine iz dva izborna predmeta:
- Izbornog predmeta predviđenog Zakonom: Građansko vaspitanje ili verska nastava (čas nedeljno tokom školske godine);
- Izbornog predmeta predviđenog Programom ogleda - po 1 čas nedeljno tokom školske godine (sa mogućnošću realizacije u bloku ili sa dva časa u toku jednog polugodišta).
Lista izbornih predmeta nije konačna i može se dopuniti na predlog škole koja sprovodi ogled, programom koji je prethodno odobrilo Ministarstvo prosvete i sporta. Ostvaruje se iz onih predmeta za koji se izjasni najmanje 30% učenika oglednog odeljenja. U toku školovanja učenik može da bira određene predmete samo jedanput (izborni predmeti predviđeni Programom ogleda).
Ocena izbornog predmeta predviđenog Programom ogleda je numerička i ulazi u prosek ocena na kraju godine.
Predviđeni broj učenika u odeljenju je 20.
Nastava iz sledećih predmeta odvija se po grupama kroz vežbe (V) i nastavu u bloku (B):
razred |
predmet |
godišnji fond časova |
broj učenika u grupi |
|
V |
B |
|||
I, II, III |
Računarstvo i informatika |
70/70/60 |
|
10 |
I |
Hemija |
35 |
|
10 |
I |
Sirovine u pivarstvu |
140 |
30 |
10 |
I |
Operacije i merenja u pivarstvu |
140 |
30 |
10 |
II |
Higijena i mikrobiologija u pivarstvu |
70 |
|
10 |
II |
Proizvodnja sladovine |
210 |
48 |
10 |
II |
Operacije i oprema u proizvodnji sladovine |
210 |
42 |
10 |
III |
Proizvodnja piva |
180 |
48 |
10 |
III |
Oprema u proizvodnji piva |
180 |
42 |
10 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
|
Razred |
Razred |
Razred |
Ukupno |
Čas odeljenskog starešine |
35 |
35 |
30 |
100 |
Dodatni rad * |
35 |
35 |
30 |
100 |
Dopunski rad * |
35 |
35 |
30 |
100 |
Pripremni rad * |
35 |
35 |
30 |
100 |
Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
|
I |
II |
III |
Ekskurzija |
1 - 2 dana |
2 - 3 dana |
do 5 dana |
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture |
2 časa nedeljno |
||
Drugi strani jezik |
2 časa nedeljno |
||
Drugi predmeti * |
1 - 2 časa nedeljno |
||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcija i dr.) |
30 - 60 časova godišnje |
||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge |
15 - 30 časova godišnje |
||
Kulturna i javna delatnost škole |
2 radna dana |
Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije ili po programima koji su prethodno doneti.
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
Razred |
Razredno-časovna |
Mentorski rad |
Obavezne |
Ostalo |
Ukupno |
I |
35 |
2 |
2 |
|
39 |
II |
35 |
3 |
1 |
|
39 |
III |
30 |
3 |
1 |
3 |
39 |
III NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA OGLEDA (UPUTSTVO)
Nastavni plan i program za obrazovni profil Pivar ostvaruje se u školama gde su školski prostor, oprema i nastavna sredstva propisana:
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa zajedničkih predmeta u stručnim školama za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme ("Službeni glasnik RS - Prosvetni glasnik", broj 7/91);
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uslova u pogledu uslova prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme u stručnim školama područja rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane ("Službeni glasnik RS - Prosvetni glasnik", broj 9/91).
Nastavnici pripremaju potrebna nastavna sredstva (dijapozitive, grafofolije, šeme i Power Point prezentacije). U skladu sa nastavnim programom koriste se:
- publikovana nastavna sredstva (štampana literatura, različite publikacije, zbirke dijapozitiva, odgovarajuće video kasete i elektronske publikacije);
- Internet.
Nastava se izvodi uz korišćenje:
- računara i projektora za Power Point prezentacije,
- skenera;
- dijaprojektora;
- grafoskopa;
- televizora i video rekordera.
1. CILJEVI PREDMETA
- Razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja
- Razvijanje sposobnosti jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog
matematičko-logičkog jezika
- Razvijanje sposobnosti određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog
odnosa
- Razvijanje osećaja za prostor, razlikovanje geometrijskih figura i njihovi
uzajamni odnosi i transformacije
- Razumevanje funkcionalnih zavisnosti, njihovo predstavljanje i primena
- Razvijanje sistematičnosti, urednosti, preciznosti, temeljnosti, istrajnosti,
kritičnosti u radu; razvijanje radnih navika i sposobnosti za samostalni i
grupni rad
- Sticanje znanja i veština korisnih za transfer u stručno-teoretskim predmetima
i razvijanje sposobnosti za pravilno korišćenje stručne literature
- Formiranje svesti o univerzalnosti i primeni matematičkog načina mišljenja
- Podsticanje stručnog razvoja i usavršavanje u skladu sa individualnim sposobnostima
i potrebama društva
- Razvoj sposobnosti potrebnih za rešavanje problema i novih situacija u procesu
rada i svakodnevnom životu
2. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Despotović Radivoje, Tošić Ratko, Šešelja Branimir: Matematika
za prvi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva,
Beograd
- Vojvodić Gradimir, Despotović Radivoje, Petrović Vojislav, Tošić Ratko, Šešelja
Branimir: Matematika za drugi razred srednje škole, Zavod za udžbenike
i nastavna sredstva, Beograd
- Vojvodić Gradimir, Vukasović Milan, Despotović Radivoje, Paunić Đura, Petrović
Vojislav, Tošić Ratko: Matematika sa zbirkom zadataka za treći razred srednje
škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
- Ivanović Živorad, Ognjanović Srđan: Matematika 1, zbirka zadataka i testova
za prvi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd
- Ivanović Živorad, Ognjanović Srđan: Matematika 2, zbirka zadataka i testova
za drugi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd
- Ognjanović Srđan, Ivanović Živorad: Matematika 3, zbirka zadataka i testova
za treći razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd
- Bogoslavov Vene: Zbirka rešenih zadataka iz matematike 1, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
- Bogoslavov Vene: Zbirka rešenih zadataka iz matematike 2, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
- Bogoslavov Vene: Zbirka rešenih zadataka iz matematike 3, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
3. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
- Fizika
- Hemija
- Računarstvo i informatika
- Stručni predmeti
1. CILJEVI, ISHODI I PREPORUČENI SADRŽAJI PREDMETA PO RAZREDIMA
Razred: |
prvi |
Godišnji fond: |
70 časova |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI I TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PROGRAMA |
• Obnavljanje i proširivanje znanja o skupu realnih brojeva |
• znati osnovne podskupove skupa realnih brojeva (N,
Z, Q, I) i razlikovati njihove elemente na primerima |
• Pregled brojeva, operacije sa realnim brojevima |
• Uraditi ulazni test na početku |
• Sticanje osnovnih znanja o proporcijama i procentnom računu i njihova primena |
• umeti da izračuna određen deo neke veličine |
• Razmera i proporcija |
• Važno je da se razmera vezuje za realne primene npr.
kod planova i geografskih karata, receptura za određene prehrambene proizvode;
raditi što više raznovrsnih primera (npr. račun mešanja koristiti za
određivanje količine komponenata u prehrambenim proizvodima) |
• Sticanje osnovnih znanja i veština o polinomima i racionalnim algebarskim izrazima |
• znati da sredi polinom dobijen sabiranjem, oduzimanjem
i množenjem polinoma |
• Polinomi |
• Insistirati na preciznom izražavanju |
• Sticanje osnovnih znanja i veština iz geometrije |
• znati šta je duž, poluprava, ugao, trougao, krug |
• Geometrijski pojmovi i veze između njih |
• Insistirati na izvođenju precizne i uredne konstrukcije
jednostavnih figura |
• Usvajanje pojmova i rešavanje linearnih jednačina i nejednačina, sistema linearnih jednačina i grafički prikaz linearne funkcije |
• rešavati linearne jednačine |
• Linearna jednačina i njene primene |
• Istaći povezanost između analitičkog i grafičkog
prikaza funkcije |
NAPOMENA: ZA REALIZACIJU 4 PISMENA ZADATKA SA ISPRAVKAMA PLANIRANO JE 8 ČASOVA.
Razred: |
drugi |
Godišnji fond: |
70 časova |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI I TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PROGRAMA |
• Sticanje početnih znanja iz trigonometrije pravouglog trougla |
• znati šta je sinus, kosinus, tangens i kotangens
oštrog ugla u pravouglom trouglu |
• Definicija trigonometrijskih funkcija u pravouglom
trouglu |
• Osposobiti učenika da pomoću kalkulatora odredi vrednost
trigonometrijskih funkcija oštrog ugla |
• Sticanje osnovnih znanja i veština stepenovanja i korenovanja |
• znati osobine operacija stepenovanja sa celim eksponentom
i umeti da ih primenjuje u transformacijama jednostavnijih izraza |
• Pojam stepena |
• Naglasiti i dalje važenje osobina stepenovanja pri
proširivanju skupa iz koga je izložilac |
• Sticanje osnovnih znanja i veština potrebnih za rešavanje kvadratnih jednačina, skiciranje i analizu grafika kvadratnih funkcija |
• znati da rešava nepotpune kvadratne jednačine u skupu
R |
• Kvadratna jednačina |
• Istaći povezanost između analitičkog i grafičkog
prikaza kvadratne funkcije |
• Sticanje osnovnih znanja i veština iz analitičke geometrije tačke i prave |
• znati Dekartov koordinatni sistem i kako se u njemu
predstavlja tačka |
• Rastojanje između dve tačke |
• Istaći povezanost grafičkog i analitičkog pristupa
u analitičkoj geometriji |
NAPOMENA: ZA REALIZACIJU 4 PISMENA ZADATKA SA ISPRAVKAMA PLANIRANO JE 8 ČASOVA.
Razred: |
treći |
Godišnji fond: |
60 časova |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI I TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PROGRAMA |
• Sticanje znanja o poliedrima |
• znati da izračuna obim i površinu figura u ravni |
• Obim i površina figura u ravni |
• Insistirati na samostalnom pravljenju modela poliedara |
• Sticanje znanja o obrtnim telima |
• umeti da izračuna obim i površinu kruga, znati šta
je Ludolfov broj i njegovu približnu vrednost |
• Obim i površina kruga, Ludolfov broj |
• Insistirati na samostalnom pravljenju modela obrtnih
tela |
• Sticanje osnovnih znanja o nizovima |
• znati šta je aritmetički niz (opšti član i zbir prvih n članova) |
• Aritmetički niz |
• Nizove zadavati kako formulom, tako i svojim članovima
i rekurzivno i u svakom od slučajeva kod učenika stvarati predstavu o
ponašanju niza |
NAPOMENA: ZA REALIZACIJU 4 PISMENA ZADATKA SA ISPRAVKAMA PLANIRANO JE 8 ČASOVA.
RAČUNARSTVO I INFORMATIKA (I RAZRED)
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
22 |
83 |
|
|
|
105 |
II |
|
|
|
|
|
|
III |
|
|
|
|
|
|
IV |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Sticanje znanja o predmetu, istorijatu i perspektivama razvoja
- Usvajanje znanja o matematičkim osnovama elektronskih računara
- Usvajanje znanja o osnovnim digitalnim kolima i sklopovima
- Sticanje znanja o strukturi računarskog sistem
- Sticanje znanja o grafičkim operativnim sistemima
- Sticanje znanja o obradi teksta pomoću računara
- Sticanje osnovnih znanja o mrežama i korišćenju interneta
- Usvajanje znanja o korišćenju multimedijalnih aplikacija
3. NAZIV I TRAJANJE TEMA PREDMETA
Razred: |
prvi |
NAZIV TEME |
Trajanje teme |
Računarstvo i informatika |
4 |
Matematičke osnove računara |
7 |
Osnovi digitalne tehnike |
17 |
Računarski sistem |
16 |
Grafičke operativne sredine |
18 |
Obrada teksta |
22 |
Računarske komunikacije |
16 |
Multimedijske aplikacije |
5 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Računarstvo i informatika
Trajanje teme: 4
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Sticanje znanja o predmetu, istorijatu i perspektivama razvoja |
• Znati da definiše predmet i njegovo izučavanje |
• Upoznavanje učenika sa planom i programom |
• U realizaciji ove teme maksimalno uključiti učenike, odnosno navesti ih da samostalno iz literature dođu do znanja iz ove teme |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
|
|
* |
|
|
|
|
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Matematičke osnove računara
Trajanje teme: 7
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o matematičkim osnovama elektronskih računara |
• Znati nekoliko različitih brojnih sistema |
• Brojni sistemi |
• Koristiti mogućnosti aplikacije windows/calculator |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
|
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Osnovi digitalne tehnike
Trajanje teme: 17
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o osnovnim digitalnim kolima i sklopovima |
• Znati razliku između analognih i digitalnih veličina |
• Digitalna kola |
• Koristiti mogućnosti aplikacije windows/paint |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Računarski sistem
Trajanje teme: 16
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Sticanje znanja o strukturi računarskog sistema |
• Znati da nabroji i prepozna većinu uređaja koji ulaze u sastav računarskog sistema |
• Struktura računarskog sistema |
• Prilikom obrade ove teme obilato koristiti očigledna nastavna sredstva, odnosno po potrebi rasklopiti stare pokvarene računare i pokazati svaku hardversku komponentu. |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
* |
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Grafičke operativne sredine
Trajanje teme: 18
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Sticanje znanja o grafičkim operativnim sistemima |
• Znati da koristi miš |
• Uvod u grafičke operativne sredine |
• Miš se najbolje savlada kroz igranje igara sa kartama |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
9. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Obrada teksta
Trajanje teme: 22
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Sticanje znanja o obradi teksta pomoću računara |
• Znati da pokrene program za obradu teksta |
• Osnovni pojmovi o obradi teksta, podešavanje radnog
okruženja |
• Prilikom obrade ove teme naročito podrobno objasniti tastaturu, posebno funkciju tastera sa posebnom namenom (komandnih i funkcijskih tastera). |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
10. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Računarske komunikacije
Trajanje teme: 16
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Sticanje osnovnih znanja o mrežama i korišćenju interneta |
• Znati da se računari mogu međusobno povezivati u mreže |
• Načini komunikacije između računara |
• U okviru ove teme naročito staviti naglasak da se nauči prijem i slanje elektronske pošte, kao i da se na vebu traže i pronalaze sadržaji usko vezani za zanimanje za koje se obrazuju učenici |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Multimedijske aplikacije
Trajanje teme:5
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o korišćenju multimedijalnih aplikacija |
• Znati da instališe aplikaciju |
• Korišćenje Multimedijskih aplikacija |
• U radu koristiti enciklopediju ENKARTA pošto je nama najdostupnija, dobija se uz štampače. |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
|
|
* |
|
|
|
|
|
11. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Slobodan Zdravković - Digitalna elektronika
- Nikola Klem - Računarstvo i informatika
12. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
RAČUNARSTVO I INFORMATIKA (II RAZRED)
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
|
|
|
|
|
|
II |
30 |
40 |
|
|
|
70 |
III |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Usvajanje znanja o lokalnim i globalnim računarskim mrežama
- Sticanje znanja o računarskoj grafici
3. NAZIV I TRAJANJE TEME PREDMETA
Razred: |
drugi |
NAZIV TEME |
Trajanje teme |
Računarske mreže |
40 |
Računarska grafika |
30 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Računarske mreže
Trajanje teme: 40 časova
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o lokalnim i globalnim računarskim mrežama |
• Znati prednosti umrežavanja |
• Prednosti umrežavanja |
• U obradi ove teme koristiti što više očiglednih nastavnih sredstava, gde se ovo ne može ostvariti koristiti slike, grafo-folije, projektor i prezentacije, pretraživati sajtove na internetu, čitati HELP. |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
* |
|
|
|
* |
|
|
|
|
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Računarska grafika
Trajanje teme: 30 časova
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Sticanje znanja o računarskoj grafici |
• Znati da pokrene programski paket COREL |
• Uvod |
• Vežbanja u okviru ove teme treba da obuhvate izradu projekata koji sadrže šematske prikaze pojedinih delova proizvodnog procesa pivare. |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
6. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Skripta
- Milan Čabarkapa - Računarstvo i informatika
7. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
RAČUNARSTVO I INFORMATIKA (III RAZRED)
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
|
|
|
|
|
|
II |
|
|
|
|
|
|
III |
15 |
55 |
|
|
|
70 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Usvajanje znanja o digitalnoj fotografiji i korišćenje digitalnog foto-aparata
- Usvajanje znanja o mobilnoj telefoniji i korišćenje mobilnog telefona
- Usvajanje znanja o računarskim virusima i bezbednosti mreže
- Sticanje znanja o radnim tabelama, obradi velikih količina brojčanih podataka
- Usvajanje znanja o osnovama robotike
3. NAZIV I TRAJANJE TEME PREDMETA
Razred: |
treći |
NAZIV TEME |
Trajanje teme (časovi) |
Digitalna fotografija |
10 |
Mobilna telefonija |
10 |
Računarski virusi |
10 |
Radne tabele |
20 |
Osnove robotike |
20 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Digitalna fotografija
Trajanje teme: 10 časova
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o digitalnoj fotografiji i korišćenje digitalnog foto-aparata |
• Znati delove digitalnog foto-aparata |
• Osnove digitalne fotografije |
• U obradi ove teme kao nastavno sredstvo koristiti digitalni foto-aparat koji ima mogućnost makro snimanja i snimanja video klipova sa zvukom u VGA rezoluciji |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
|
|
* |
|
|
|
|
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Mobilna telefonija
Trajanje teme: 10 časova
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o mobilnoj telefoniji i korišćenje mobilnog telefona |
• Znati delove mobilnog telefona |
• Osnovni principi rada |
• Ova tema se može uspešno savladati jedino neposrednim korišćenjem mobilnog telefona pa je zato potrebno imati ih nekoliko sa svim navedenim mogućnostima. |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
|
|
* |
|
|
|
|
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Računarski virusi
Trajanje teme: 10 časova
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o računarskim virusima i bezbednosti mreže |
• Znati šta je virus |
• Šta je virus |
• U okviru ove teme obraditi nekoliko najčešće korišćenih anti virusnih programa na našim prostorima. |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
|
|
* |
|
|
|
|
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Radne tabele
Trajanje teme: 20 časova
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Sticanje znanja o radnim tabelama, obradi velikih količina brojčanih podataka |
• Znati da pokrene aplikaciju EXCEL |
• Osnove |
• U okviru ove teme kreirati sa učenicima EXCEL tabelu pomoću koje će svako moći da evidentira svoje mesečne troškove, i da u svakom momentu ima ažurno stanje svog tekućeg računa. |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
|
|
* |
|
|
|
|
|
8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA TEME
Naziv teme: Osnove robotike
Trajanje teme: 20 časova
CILJEVI TEME |
ISHODI TEME |
PREPORUČENI SADRŽAJI TEME |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE TEME |
• Usvajanje znanja o osnovama robotike |
• Znati vrste robota |
• Pojam i vrste robota |
• Ovu temu obrađivati uz veliku podršku interneta, pošto se na sajtovima proizvođača robota može naći veliki broj podataka, slika i video prezentacija robota koje proizvode |
Preporučeni načini ocenjivanja teme
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
* |
|
|
* |
|
* |
|
|
|
|
|
9. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Skripta, uputstvo za upotrebu digitalnog fotoaparata i mobilnog telefona
- Milan Čabarkapa - Računarstvo i informatika
- Skripta
10. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
70 |
|
|
|
|
70 |
II |
|
|
|
|
|
|
III |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Pružanje osnovnih znanja o sadržaju i ulozi neorganskih i organskih materija u ćeliji
- Sticanje osnovnih znanja o građi animalne ćelije
- Razumevanje funkcionisanja animalne ćelije
- Prepoznavanje razlika u građi različitih tipova ćelija
- Razumevanje procesa koji se odvijaju u ćeliji u periodu njene deobe i periodu između dve deobe ćelije
- Sticanje osnovnih znanja iz molekularne biologije
- Povezivanje i primena stečenih znanja
- Povezivanje znanja stečenih iz biologija sa znanjima stečenim iz stručnih predmeta
- Razvijanje logičkog razmišljanja pri primeni stečenih znanja
- Razvijanje sposobnosti povezivanja stečenih znanja sa pojavama u prirodi
- Primena stečenih znanja u svakodnevnom životu
- Uočavanje povezanosti procesa u ćeliji i organizmu
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: |
prvi |
NAZIV MODULA |
Trajanje modula |
Hemijski sastav ćelije |
12 |
Specifičnosti građe animalne ćelije |
15 |
Građa biljne ćelije, ćelije gljiva, prokariotske ćelije i virusi |
14 |
Jedro i ćelijski ciklus |
13 |
Molekularna biologija |
16 |
1. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Hemijski sastav ćelije
Trajanje modula: 12
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Pružanje osnovnih znanja o sadržaju i ulozi neorganskih i organskih materija u ćeliji |
• Znati da nabroji neorganske i organske materije koje ulaze u sastav ćelije |
• Neorganske materije u ćeliji |
• Uraditi test predznanja stečenih u osnovnoj školi povezan sa sadržajima modula |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
+ |
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
2. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Specifičnosti građe animalne ćelije
Trajanje modula: 15
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja o građi animalne ćelije |
• Znati građu, osobine i ulogu ćelijske membrane (plazmaleme) |
• Građa i osobine ćelijske membrane |
• Definisati domaće zadatke o predznanjima sadržaja modula |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
+ |
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
3. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Građa biljne ćelije, ćelije gljiva, prokariotske ćelije i virusi
Trajanje modula: 14
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Prepoznavanje razlika u građi različitih tipova ćelija |
• Znati karakteristike građe biljne ćelije |
• Građa biljne ćelije, sličnosti i razlike u poređenju sa animalnom ćelijom |
• Definisati domaće zadatke o predznanjima sadržaja modula |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
+ |
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Jedro i ćelijski ciklus
Trajanje modula: 13
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Razumevanje procesa koji se odvijaju u ćeliji u periodu njene deobe i periodu između dve deobe ćelije |
• Znati da objasni građu i ulogu jedra |
• Pojam veličina i oblik jedra |
• Definisati domaće zadatke o predznanjima sadržaja modula |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
+ |
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Molekularna biologija
Trajanje modula: 12
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja o molekularnoj biologiji |
• Razumeti značaj molekularne biologije |
• Predmet i značaj izučavanja molekularne biologije |
• Koristiti šeme, grafofolije i slajdove |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
+ |
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
6. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Za učenike: Svi odgovarajući udžbenici iz Biologije do sada odobreni od Ministarstva prosvete
- Za nastavnike:
- Z. Anđelković i saradnici - ĆELIJA I TKIVA izdavač GIP Bonafides doo, Niš 2002 godine
- prof. dr. Milica Matavulj - ĆELIJA I TKIVA skripta za studente biologije Novi Sad 2002 godine
- Dr. Gordana Matić - OSNOVI MOLEKULARNE BIOLOGIJE izdavač ZAVET, Beograd, 1997 godine
- Svi odgovarajući fakultetski udžbenici odobreni od Ministarstva prosvete
7. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- higijena
- sirovine u pivarstvu
- prehrambena tehnologija
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
70 |
|
|
|
|
70 |
II |
|
|
|
|
|
|
III |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Da učenicima omogući upoznavanje osnovnih fizičkih zakona o metodama fizičkog istraživanja
- Sticanje osnova za primenu stečenog znanja u struci, životu i radu
- Razvijanje radnih navika i umenja učenika i njihove zainteresovanosti za fiziku
- Sticanje osnova tehničke kulture
- Formiranje osnove za dalje obrazovanje
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: |
prvi |
NAZIV MODULA |
Trajanje modula |
Fizičke veličine. SI sistem |
5 |
Mehanika čvrstih tela (kinematika i dinamika) |
16 |
Mehanika fluida |
11 |
Unutrašnja energija i termodinamika |
12 |
Jednosmerna električna struja |
9 |
Naizmenična struja |
9 |
Elektronika |
8 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Fizičke veličine. SI sistem
Trajanje modula:5 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Stvaranje slike o mestu i značaju fizike za razvoj društva i o njenim vezama sa ostalim prirodnim i tehničkim naukama |
• Da oformi sliku o fizici kao prirodnoj nauci |
• Uvod u fiziku. Predmet metode i zadatak fizike, veza sa drugim prirodnim naukama |
• istaći povezanost fizike sa matematikom i tehnikom |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Mehanika čvrstih tela
Trajanje modula: 16
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja iz kinematike |
• Da razume različite vrste kretanja |
• Kretanje, putanja, put, vrste kretanja |
• Insistirati na primerima iz svakodnevnog života |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Mehanika fluida
Trajanje modula: 11 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja iz tečnosti i gasova |
• Da zna osnovne zakone i veličine kod fluida |
• Model fluida, fluidi u ravnoteži Paskalov i Arhimedov zakon i hidrostatički pritisak |
• Koristiti odgovarajuće demonstracione oglede |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Unutrašnja energija i termodinamika
Trajanje modula: 12 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja iz oblasti toplote i njene primene Da oformi sliku o molekulskoj strukturi supstancije |
• Da razume pojmove unutrašnje energije, toplote, količine toplote i temperature |
• Toplotno kretanje molekula, unutrašnja energija, temperatura, apsolutna temperatura |
• Koristiti odgovarajuće demonstracione oglede |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Jednosmerna električna struja
Trajanje modula: 9 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja o jednosmernoj struji, njenom delovanju i primeni |
• Da usvoji osnovne pojmove, veličine i zakone kojima se opisuje jednosmerna električna struja |
• Električna struja, jačina struje, dejstva struje, merenje struje, strujno kolo |
• Koristiti odgovarajuće demonstracione oglede |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
9. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Naizmenična struja
Trajanje modula: 9 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja o naizmeničnoj struji i izvorima električne energije |
• Da razume pojam naizmenične struje i procese u kolu naizmenične struje |
• Naizmenična struje, pojam, dobijanje i karakteristike |
• Koristiti odgovarajuće demonstracione oglede |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
+ |
|
+ |
|
+ |
|
|
|
|
|
10. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Elektronika
Trajanje modula: 8 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje osnovnih znanja iz elektronike |
• Da usvoji osnovne pojmove iz elektronike |
• Tumačenje provodljivosti pomoću zonskog modela |
• Koristiti grafičke prikaze i šeme |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno |
test |
esej |
domaći |
pismeni |
aktivnost |
praćenje praktičnog |
dnevnik |
test praktičnih |
samostalni |
grafički rad |
|
+ |
|
|
|
+ |
|
|
|
|
|
11. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- D. Ivanović, M. Raspopović, i dr.; Fizika za prvi i drugi razred srednje škole
- J. Janjić, M. Pavlov, B. Radivojević; Fizika za prvi i drugi razred srednje škole
- J. Nikolić, N. Babić; Osnove elektrotehnike
- Džek Čeloner; Vizuelni rečnik fizike
12. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
- Hemija
- Biologija
- Tehnološke operacije
- Mikrobiologija
- Praktična nastava
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska |
Vežbe |
Praktična |
Nastava |
|||
I |
70 |
35 |
105 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Usvajanje znanja o osnovnim vrstama neorganskih jedinjenja
i njihovim osobinama
- Sticanje znanja o rastvorima (kiselosti, baznosti), posledicama tih osobina
i načinu određivanja kiselina i baza metodom titracije
- Sticanje znanja o osnovnim organskim jedinjenjima (ugljovodonici)
- Usvajanje znanja o alkoholima, njihovom ponašanju i osobinama
- Sticanje znanja o organskim kiselinama i njihovim osobinama
- Usvajanje znanja o složenim organskim jedinjenjima (lipidi, ugljeni hidrati
i proteini)
- Usvajanje znanja o karakterističnim osobinama složenih organskih jedinjenja
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: |
prvi |
NAZIV MODULA |
Trajanje modula |
Osnovni hemijski pojmovi, struktura supstance i hemijske veze |
9 |
Osnovne vrste neorganskih jedinjenja |
10 |
Ponašanje rastvora i metoda titracije |
16 |
Ugljovodonici |
8 |
Alkoholi i fenoli |
12 |
Organske kiseline i njihovi derivati |
12 |
Lipidi |
6 |
Ugljeni hidrati |
16 |
Amino kiseline i proteini |
16 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: |
Osnovni hemijski pojmovi, struktura supstance i hemijske veze |
Trajanje modula: |
9 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Obnavljanje osnovnih znanja o pojmovima: (element, jedinjenje, atom, molekul) i hemijskim vezama |
• znati da definiše pojam atoma |
• Obnoviti sadržaje o atomu i molekulima |
• Koristiti stručnu literaturu |
• na modelima objasniti pojmove atoma, molekula, elementa i jedinjenja |
• Sastavljati modele molekula elemenata i jedinjenja |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Osnovne vrste neorganskih jedinjenja |
Trajanje modula: |
10 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o osnovnim vrstama neorganskih jedinjenja |
• znati da definiše, prepozna i podeli okside |
• Oksidi - vrste |
• Koristiti stručnu literaturu |
• znati da razlikuje osobine kiselina i baza |
• Osobine kiselina i baza |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Ponašanje rastvora i metoda titracije |
Trajanje modula: |
16 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o osobinama rastvora pojedinih jedinjenja u zavisnosti o ponašanju tih jedinjenja |
• znati da prepozna kada će rastvor biti kiseo |
• Kiselost rastvora |
• Svako predavanje demonstrirati |
• znati da pomoću pH-metra odredi kiselost odnosno
baznost rastvora |
• Korišćenje pH-metra |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Ugljovodonici |
Trajanje modula: |
8 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o najprostijim organskim jedinjenjima - ugljovodonicima i njihovim reakcijama (supstitucije i adicije) |
• znati da definiše alkane |
• Alkani |
• Koristiti šeme, skice, modele... |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Alkoholi i fenoli |
Trajanje modula: |
12 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o alkoholima, vrstama, dobijanju, osobinama (kao sastojku alkoholnih pića) |
• znati da definiše i podeli alkohole |
• Definicija i podela alkohola |
• Pokazati alkohole i demonstrirati osobine
na alkoholima koji se koriste u prehrambenoj industriji |
• znati kako se alkoholi dobijaju alkoholnim vrenjem |
• Dobijanje etanola alkoholnim vrenjem šećera |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Organske kiseline i njihovi derivati |
Trajanje modula: |
12 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o organskim kiselinama koje se koriste u prehrambenoj industriji |
• znati da definiše organske kiseline |
• Organske kiseline i reakcije neutralizacije |
• Koristiti modele, šeme i skice |
• osobine organskih kiselina |
• Ponašanje organskih kiselina i dobijanje estara |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Lipidi |
Trajanje modula: |
6 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o lipidima i njihovom značaju za život |
• znati da definiše proste masti |
• Masti i ulja - dobijanje |
• Prednost dati prostim mastima, a kod
složenih samo onima koje se pojavljuju u svakodnevnom životu |
• znati produkte hidrolize masti u baznoj sredini |
• Hidroliza masti sa bazama |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Ugljeni hidrati |
Trajanje modula: |
16 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o ugljenim hidratima i njihovoj važnosti u industriji proizvodnje piva |
• znati da definiše i podeli ugljene hidrate |
• Ugljeni hidrati - podela |
• Koristiti ugljene hidrate koji se koriste
u domaćinstvu kao i one koji se javljaju u proizvodnji piva |
• znati osobine monosaharida |
• Osobine monosaharida (reakcije Felinga i Tolensa) |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Amino kiseline i proteini |
Trajanje modula: |
16 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o amino kiselinama, njihovom ponašanju i osobinama proteina kao i o osnovnim funkcijama enzima |
• znati da definiše amino kiseline i primere najprostijih
amino kiselina |
• Amino kiseline |
• Demonstrirati osobine amino kiselina |
• znati šta se dokazuje biuretskom a šta ksantoproteinskom
reakcijom (bojene reakcije proteina) |
• Dokaz peptidne veze između amino kiselina u proteinima |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
5. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- dr Grujić i saradnici: "Hemija", prvi i drugi deo
za učenike prehrambene struke
- Svi ostali udžbenici koji su odobreni od Ministarstva prosvete, a mogu da
posluže za lakše savlađivanje ovog gradiva
6. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
- Biologija
- Sirovine u pivarstvu
- Fizika
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska |
Vežbe |
Praktična |
Nastava |
|||
I |
105 |
140 |
30 |
275 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Usvajanje znanja o osnovnim sirovinama u industriji piva
- Sticanje znanja o ječmu, njegovim karakteristikama, hemijskom sastavu, skladištenju
i čišćenju ječma
- Usvajanje znanja o sladu i fazama proizvodnje slada: močenju ječma, klijanju
ječma, sušenju zelenog slada, uklanjanju klica, doradi i uskladištenju slada
- Sticanje saznanja o hmelju - botaničkim osobinama, sortama, branju i obradi
hmelja, hemijskom sastavu hmelja, čuvanju hmelja i proizvodima od hmelja
- Usvajanje znanja o ekstraktu hmelja i njegovoj upotrebi
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: |
prvi |
NAZIV MODULA |
Trajanje modula |
Ječam |
48 |
Slad |
62 |
Hmelj |
50 |
Voda |
59 |
Kvasac |
18 |
Nesladovane sirovine |
38 |
Ukupno |
275 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: |
Ječam |
Trajanje modula: |
48 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Ovladati sirovinom od branja zrna do prerade - sladovanja |
• znati sve o ječmu: osnovne karakteristike, hemijski sastav, skladištenje, uslovi skladištenja, čišćenje i sortiranje ječma |
• Osnovne karakteristike pivskog ječma |
• Nastavni listovi |
• znati da pravilno uzme uzorak - organoleptičke osobine |
• Sortiranje ječma |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Slad |
Trajanje modula: |
62 časa |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o sladu kao proizvodu ječma, načinu dobijanja i čuvanju slada |
• znati definiciju slada |
• Definicija slada |
• Nastavni listovi |
• znati uzeti uzorak slada |
• Uzimanje uzoraka slada |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Hmelj |
Trajanje modula: |
50 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticati znanja o hmelju kao sirovini u pivarskoj industriji |
• znati da definiše hmelj kao sirovinu u pivarstvu |
• Definicija hmelja kao sirovene za proizvodnju piva |
• Nastavni listovi |
• znati uzorkovati hmelj |
• Uzimanje uzoraka |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Voda |
Trajanje modula: |
59 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticati znanja o vodi kao osnovnoj "hrani" za čoveka, o njenoj ispravnosti i uštedi vode |
• znati o značaju vode uopšte, a onda o značaju vode
u industriji slada i piva |
• Značaj vode u industriji slada i piva |
• Nastavni listovi |
• znati da pravilno uzme uzorak |
• Uzimanje uzoraka vode |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Kvasac |
Trajanje modula: |
18 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o kvascu kao o živoj ćeliji i njegovom radu do taloženja u pivu |
• znati strukturu ćelije kvasca |
• Struktura ćelije kvasca |
• Nastavni listovi |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
Naziv modula: |
Nesladovane sirovine |
Trajanje modula: |
38 časova |
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o ekonomskom značaju zamene jednog dela slada nesladovanim sirovinama |
• znati ekonomski značaj zamene |
• Svrha i ekonomski značaj zamene jednog dela slada
kao osnovne sirovine u industriji piva drugim sirovinama |
• Nastavni listovi |
• znati kako se uzima uzorak pšenice i kukuruza |
• uzimanje uzoraka nesladovanih sirovina |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje |
test |
esej |
domaći zadatak |
pismeni zadatak |
aktivnost na času |
praćenje praktičnog rada |
dnevnik rada |
test praktičnih veština |
samostalni praktični rad |
grafički rad |
* |
* |
* |
* |
* |
5. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- dr S. Gaćeša: Tehnologija slada
- dr S. Gaćeša: Tehnologija piva
- Wolfgang Kunze, Tehnologija piva
- O. Ivkov-Grujić, S. Gaćeša, V. Krajoban: Priručnik za laboratorijske vežbe
iz tehnologije piva (2. dopunjeno izdanje)
6. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
- Proizvodnja sladovine
- Proizvodnja piva