OPERACIJE I MERENJA U PIVARSTVU
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
| 140 |
| 30 |
| 170 |
II |
|
|
|
|
|
|
III |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Sticanje znanja o SI sistemu mera
- Sticanje znanja o merenjima mase, zapremine, pritiska, temperature, gustine, protoka
- Sticanje znanja o transportu čvrstog materijala, tečnih i gasovitih fluida
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: | prvi |
NAZIV MODULA | Trajanje modula | BLOK (časovi) |
SI sistem mera | 4 |
|
Merenje mase | 23 | 5 |
Merenje zapremine | 20 | 5 |
Merenje temperature | 23 | 5 |
Merenje pritiska | 23 | 5 |
Merenje gustine | 4 |
|
Merenje protoka | 23 | 5 |
Transport | 20 | 5 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: SI sistem mera
Trajanje modula: 4 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o SI sistemu mera, o osnovnim i izvedenim fizičkim veličinama | • Znati da definiše osnovne fizičke veličine | • Masa | • koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
| + |
| + |
| + |
|
|
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Merenje mase
Trajanje modula: 23 časa vežbi i 5 časova blok
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno izmeri masu | • Znati da definiše pojam mase i jedinica kojima se ona izražava | • Masa, načini njenog merenja i jedinice izražavanja | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
|
|
| + | + | + | + | + |
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Merenje zapremine
Trajanje modula: 20 časova vežbi i 5 časova blok
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno meri zapreminu tečnosti | • Znati da objasni pojam zapremine i jedinice u kojima se izražava | • Pojam zapremine i jedinice njenog izražavanja | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
| + |
| + |
| + | + | + |
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Merenje temperature
Trajanje modula: 23 časa vežbi, 5 časova blok
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da koristeći različite instrumente izmeri temperaturu | • Znati da objasni pojam temperature i jedinice njenog izražavanja | • Pojam temperature i jedinice u kojima se izražava | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
| + |
| + |
| + | + | + |
|
8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Merenje pritiska
Trajanje modula: 23 časa vežbi i 5 časova blok
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno meri pritisak odgovarajućim instrumentima | • Znati da objasni pojam pritiska i jedinice njegovog izražavanja | • Definisati pojam pritiska i jedinice kojima se izražava | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
| + |
| + |
| + | + | + |
|
9. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Merenje gustine
Trajanje modula: 4 časa vežbi
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno izmeri gustinu fluida pomoću različitog pribora | • Znati da objasni pojam gustine i jedinice kojima se izražava | • Pojam gustine i jedinice izražavanja | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
| + |
| + |
| + | + | + |
|
10. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Merenje protoka
Trajanje modula: 23 časa, 5 časova blok
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno izmeri protok odgovarajućim priborom | • Znati da objasni pojam protoka i jedinice u kojima se izražava | • Pojam protoka i jedinice kojima se izražava | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
| + |
| + |
| + | + | + |
|
11. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Transport
Trajanje modula: 20 časova vežbi, 5 blok
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno koristi sva sredstva za transport | • Znati da objasni pojam i značaj transporta | • Pojam transporta i njegov značaj | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
+ | + |
| + |
| + |
| + | + | + |
|
12. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- P. M. Malcev "Tehnologija slada i piva", Beograd, 1967.
- J. S. Hough; D. E. Briggs "naučni aspekti sladarstva i pivarstva", Beograd 1976.
- Dr. Slobodan Gaćeša "Tehnologija piva", Novi Sad,
- S. Nešić, M. Jovetić, I. Stojanović "Praktična obuka i laboratorijske vežbe iz Hemije", Beograd 2000.
13. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Fizika
- Prehrambena tehnologija
- Sirovine u pivarstvu
HIGIJENA I MIKROBIOLOGIJA U PIVARSTVU
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
| NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | ||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
|
|
|
|
|
|
II | 35 | 70 |
|
|
| 105 |
III |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Sticanje znanja o pivskom kvascu
- Sticanje znanja o biohemijskom značaju kvasca u proizvodnji piva
- Sticanje znanja o posebnoj važnosti higijene proizvodnje i pogona
- Sticanje umeća kontrole higijenske ispravnosti pogona, radnika, sirovine i gotovih proizvoda
- Sticanje znanja o štetnim mikroorganizmima u industriji piva
- Sticanje umeća o uklanjanju štetnih mikroorganizama u industriji piva
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: | drugi |
NAZIV MODULA | Trajanje modula | Broj časova teorije | Broj časova vežbi |
Morfološke i fiziološke karakteristike kvasca | 38 | 18 | 20 |
Ekologija mikroorganizama | 20 | 4 | 16 |
Higijena proizvodnje i kontrola higijene | 27 | 9 | 18 |
Kvarenje i trovanje | 20 | 4 | 16 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Morfološke i fiziološke karakteristike kvasca
Trajanje modula: 18 časova teorije i 20 časova vežbi
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o izgledu i osobinama kvasca | • Znati da definiše građu eukariotske ćelije | • Strukturna građa eukariotske ćelije | • Koristiti stručnu literaturu • Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji |
• Osposobljavanje učenika za rad u mikrobiološkoj laboratoriji • Usvajanje veština mikroskopiranja i pravljenja mikrobioloških preparata | • Umeti da pravilno koristi posude, pribor i aparate u mikrobiološkoj laboratoriji | • Upoznavanje sa mikrobiološkom laboratorijom, priborom i aparatima |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
* | * |
|
|
| * |
| * | * | * |
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Ekologija mikroorganizama
Trajanje modula: 4 časa teorije i 16 časova vežbi
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o uticaju ekoloških faktora na život mikroorganizama | • Znati kako različiti faktori utiču na razvoj mikroorganizama | • Uticaj fizičkih činilaca na mikroorganizme (voda, temperature, zračenja, osmotski pritisak) | • Koristiti stručnu literaturu
• Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji |
• Pripremanje različitih vrsta hranljivih podloga | • Umeti samostalno da pripremi hranljive podloge | • Hranljive podloge, sastav različitih vrsta, priprema i zasejavanje |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
* | * |
|
|
| * | * | * | * | * |
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Higijena proizvodnje i kontrola higijene
Trajanje modula: 9 časova teorije i 18 časova vežbi
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o značaju higijene u pogonu | • Razumeti značaj održavanja higijene u pogonu | • Primena ekoloških faktora u održavanju higijene pogona | • Koristiti stručnu literaturu
• Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji |
• Ovladavanje veštinom uzimanja brisa | • Umeti samostalno da uzme bris ruku, radnih površina, sa uređaja | • Priprema i izvođenje brisa ruku |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
* | * |
|
|
| * | - | * | * | * |
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Kvarenje i trovanje
Trajanje modula: 4 časa teorije i 16 časova vežbi
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o uzročnicima kvarenja piva | • Znati ko su uzročnici kvarenja piva | • Bakterije, uzročnici kvarenja piva | • Koristiti stručnu literaturu
• Izvoditi nastavu u mikrobiološkoj laboratoriji |
• Sticanje znanja o identifikaciji pojedinih vrsta bakterija | • Umeti da identifikuju pojedine vrste bakterija | • Određivanje ukupnog broja mikroorganizama u vodi |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
* | * |
|
|
| * | * | * | * | * |
|
8. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Dr Milorad Stojanović: Mikrobiologija za III razred prehrambene struke, Beograd 2003. god.
- Dr Marija Škrinjar: Metodi mikrobiološke kontrole životnih namirnica, Tehnološki Fakultet Novi Sad
- Dipl. Inž. Wolfgang Kunce: Tehnologija sladarstva i pivarstva (prevod sa nemačkog), Beograd 1995. god.
9. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Biologija
- Biohemija
- Tehnologija slada i piva
- Kontrola kvaliteta
- Hemija
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
|
|
|
|
|
|
II | 105 | 210 |
| 48 |
| 363 |
III |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Sticanje znanja o procesu proizvodnje sladovine kao međuproizvoda u proizvodnji piva.
- Osposobljavanje učenika za rad u tehnološkom procesu proizvodnje
- Povezivanje teorijskog znanja sa praktičnom nastavom
- Sticanje veštine rada u pogonu
- Osposobljavanje učenika da vrše kontrolu procesa proizvodnje
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: | drugi |
NAZIV MODULA | Trajanje modula |
Usitnjavanje slada (Priprema sirovine) | 20 |
Proizvodnja ošećerene sladovine | 45 |
Kuvanje i hmeljenje sladovine. Dorada ohlađene sladovine | 40 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Usitnjavanje slada (Priprema sirovina)
Trajanje modula: 20+49+12
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Upoznavanje učenika sa načinom izdvajanja nečistoća | • Moći da nabroji sirovinu | • Priprema slada | • Koristiti stručnu literaturu
• Koristiti laboratorijski pribor, posuđe, vage, pribor za analizu slada |
|
| Vežbe: |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
* | * | * | * |
| * | * | * | * | * |
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Proizvodnja ošećerene sladovine
Trajanje modula: 45+105+18
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o najznačajnijem procesu u proizvodnji sladovine | • Da shvati potrebu za prevođenjem nerastvornih sastojaka u rastvoran oblik | • Promene prilikom komljenja (zadaci komljenja, osobine enzima, razgradnja skroba, razgradnja belančevina, sastav ekstrakta, biološko zakišeljavanje) | • Koristiti stručnu literaturu
• Koristiti labaratorijski pribor, posuđe i reagense
• Labaratorijske vežbe izvoditi u školskim i pogonskim labaratorijama |
Upotrebi zadnje vode za ukomljavanje narednog uvarka |
| ekstrakt slada u procentu s.m |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * | * | * |
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Kuvanje i hmeljenje sladovine. Dorada ohlađene sladovine
Trajanje modula: 40+56+18
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o vremenu, načinu doziranja hmelja u sladovini | • Da shvate značaj pravilne doze gorkih sastojaka, dobijanja izo alfa kiselina | • Doziranje hmelja | • Koristiti stručnu literaturu |
|
| • prikaz parametara kuvanja |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno | test | esej | domaći | pismeni | aktivnost | praćenje praktičnog | dnevnik | test praktičnih | samostalni | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * |
| * |
|
7. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Woltgang Kunce:Tehnologija sladarstva i pivarstva (prevod sa nemačkog), Beograd 1995. god.
- I. Krajovan, S.Gaćeša, O.Ivkov-Grujić:Priručnik za laboratorijske vežbe iz tehnologije piva, Tehnološki Fakultet Novi Sad 1972. god.
- Schuster Weinfurtner/Narziss: Tehnologija proizvodnje slada (prevod sa nemačkog), Beograd 1990. god.
8. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Mikrobiologija
- Operacije i oprema u proizvodnji sladovine
OPERACIJE I OPREMA U PROIZVODNJI SLADOVINE
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
|
|
|
|
|
|
II | 70 | 210 |
| 42 |
| 322 |
III |
|
|
|
|
|
|
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Usvajanje znanja o usitnjavanju i načinima usitnjavanja
- Sticanje znanja o ekstrakciji
- Sticanje znanja o taloženju
- Sticanje znanja o razmeni toplote
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: | drugi |
NAZIV MODULA | Trajanje modula |
Usitnjavanje i oprema za usitnjavanje | 83 |
Ekstrakcija i oprema za ekstrakciju | 81 |
Razmena toplote i izmenjivači toplote | 79 |
Taloženje i oprema za taloženje | 79 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Usitnjavanje i oprema za usitnjavanje
Trajanje modula: 18 časova teorije, 53 časova vežbi i 10 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljenost učenika da samostalno podesi parametre za usitnjavanje, da samostalno izvrše usitnjavanje sirovina | • Znati da objasni pojam usitnjavanja | • Usitnjavanje i način usitnjavanja | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Osposobljenost učenika da samostalno radi na drobilici, dozatoru za vodu | • Rad na drobilicama |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * |
| * | * | * |
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Ekstrakcija i oprema za ekstrakciju
Trajanje modula: 18 časova teorije, 53 časa vežbi i 10 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno rade na ekstrakciji sirovina, da sami rade na komovnjaku i uređajima za ohmeljavanje | • Znati da objasni pojam ekstrakcije | • Ekstrakcija i uslovi pod kojima se obavlja | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Biti osposobljen da samostalno vrši ukomljavanje | • Rad na kuvanju sladovine |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * |
| * | * | * |
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Razmena toplote i izmenjivači toplote
Trajanje modula: 17 časova teorije i 52 časa vežbi i 13 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika za samostalan rad na izmenjivačima toplote, podešavanje i kontrolu temperature ukomljavanja i ohmeljavanja | • Znati da definiše pojam toplote | • Pojam toplote | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Osposobljavanje učenika za samostalan rad na uređajima za razmenu toplote | • Rad na izmenjivačima toplote |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * |
| * | * | * |
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Taloženje i oprema za taloženje
Trajanje modula: 17 časova teorije, 52 časa vežbi i 10 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika za samostalan rad na uređajima za taloženje | • Znati da definiše taloženje | • Pojam taloženja | • Koristiti stručnu literaturu
|
| • Osposobljavanje učenika za rad na bistreniku | • Rad na bistreniku |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * |
| * | * | * |
|
8. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- P. M. Malcev "Tehnologija slada i piva", Beograd, 1967.
- J. S. Hough; D. E. Brigs "Naučni aspekti sladarstva i pivarstva", Beograd, 1976.
- Dr. Slobodan Gaćeša "Tehnologija piva", Novi Sad
9. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Fizika
- Proizvodnja piva
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
| NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | ||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
|
|
|
|
|
|
II |
|
|
|
|
|
|
III | 120 | 180 |
| 48 |
| 348 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
Sticanje znanja o čistoj kulturi kvasca, načinu vođenja glavnog vrenja, naknadno vrenje i zrenje.
Razumevanje važnosti postupka u doradi piva karakteristikama gotovog proizvoda.
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: | treći |
NAZIV MODULA | Trajanje modula |
Čista kultura kvasca | 10 |
Glavno vrenje | 40 |
Naknadno vrenje i zrenje | 20 |
Dorada piva | 50 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Čista kultura kvasca
Trajanje modula: 10+12
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Da se učenici upoznaju sa načinom izolacije ćelija u stadiumu visoke pene | • Da shvate značaj sterilnog rada pri izolaciji čiste kulture i zasejavanje | • Dobijanje odgovarajućih ćelija kvasca | • Koristiti stručnu literaturu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
|
|
| * | * | * | * | * |
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Glavno vrenje
Trajanje modula: 40+60+18
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Da se upoznaju sa načinom dodavanja kvasca | • Da shvate potrebu stalne kontrole vođenja procesa vrenja | • Tehnika vrenja | • Koristiti stručnu literaturu |
|
| Vežbe |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
|
|
| * | * | * | * |
|
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Naknadno vrenje i zrenje
Trajanje modula: 20+30+18
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Da se upoznaju sa načinom vođenja naknadnog vrenja | • Da shvate pojam rezanja piva | • Vođenje naknadnog vrenja | • Koristiti stručnu literaturu
Proračun raditi postupno ne koristiti gotove obrasce |
|
| Vežbe |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * |
| * |
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Dorada piva
Trajanje modula: 50+78+12
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Da se upoznaju sa načinom filtracije | • Da shvate ulogu održavanja razlike pritisaka za izvođenje filtracije | • Osnovi filtracije | • Koristiti stručnu literaturu
Koristiti laboratorijski pribor i posuđe, vage |
|
| Vežbe - Analiza piva |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * |
| * |
|
8. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Woltgang Kunze: Tehnologija pivarstva i sladarstva (prevod sa nemačkog), Beograd 1995. god.
Za vežbe iz sirovina:
- I. Krajovan, S. Gaćeša, O. Ivkov-Grujić: Priručnik za laboratorijske vežbe iz tehnologije piva (2. dopunjeno izdanje), Tehnološki Fakultet Novi Sad 1972. god.
9. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Operacije i oprema u proizvodnji piva
(PIVAR - ogled)
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
|
|
|
|
|
|
II |
|
|
|
|
|
|
III | 120 | 180 |
| 42 |
| 342 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Usvajanje znanja o proizvodnji kvasca u propagatorima
- Usvajanje znanja o fermentorima
- Usvajanje znanja o tankovima za odležavanje
- Usvajanje znanja o filtraciji i opremi za filtraciju
- Usvajanje znanja o druk tankovima
- Usvajanje znanja o otakanju piva
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: | treći |
NAZIV MODULA | Trajanje modula |
Propagatori | 57 |
Fermentori | 67 |
Tankovi za odležavanje | 43 |
Filtracija i oprema za filtraciju | 68 |
Druk tankovi | 42 |
Otakanje piva | 68 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Propagatori
Trajanje modula: 20 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika za samostalno rukovanje propagatorom | • Znati da proizvodi potreban kvasac | • Propagacija, pojam i značaj | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Osposobljenost učenika za rad na propagaciji | • Rad na podešavanju parametara propagacije |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * |
| * | * | * |
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Fermentori
Trajanje modula: 30 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika za samostalan rad na fermentaciji | • Znati da objasni rad fermentora | • Konstrukcija fermentora | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Osposobljenost učenika za rad na fermentaciji | • Rad na punjenju fermontora |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * |
| * | * | * |
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Tankovi za odležavanje piva
Trajanje modula: 5 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika za rad na odležavanju piva | • Znati da objasni značaj odležavanja piva | • Značaj odležavanja piva | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Osposobljenost učenika za samostalan rad na odležavanju piva | • Rad na špund aparatu |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * | * | * |
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Filtracija i oprema za filtraciju
Trajanje modula: 20 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika za samostalan rad na filtraciji piva | • Znati da definiše pojam filtracije | • Filtracija i njena uloga u proizvodnji piva | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Osposobljenost učenika za rad na filtraciji | • Rad na pripremi naplavne suspenzije za filtraciju |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * | * | * |
|
8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Druk tankovi
Trajanje modula: 5 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika da samostalno radi na druk tankovima | • Znati da objasni šta su druk tankovi | • Konstrukcija druk tankova | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Biti osposobljen da samostalno radi na druk tankovima | • Rad na druk tanku |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * | * | * |
|
9. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Otakanje piva
Trajanje modula: 30 časova teorije, 30 časova vežbi i 7 časova bloka
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Osposobljavanje učenika za samostalan rad na svim operacijama na liniji za otakanje piva | • Znati da radi na ispakivanju gajbi | • Ispakivanje gajbi | • Koristiti stručnu literaturu |
| • Biti osposobljen za samostalan rad na ispakivanju, pranju, punjenju, etiketiranju i transportu piva | • Rad na mašini za ispakivanje |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
* | * |
| * |
| * | * | * | * | * |
|
10. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- P. M. Malcev "Tehnologija slada i piva", Beograd, 1967.
- J. S. Hough; D. E. Briggs "naučni aspekti sladarstva i pivarstva", Beograd 1976.
- Dr. Slobodan Gaćeša "Tehnologija piva", Novi Sad,
11. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Fizika
- Proizvodnja piva
1. CILJEVI PREDMETA
- Razvijanje sposobnosti korišćenja različitih izvora informacija i samostalnog i timskog učestvovanja u istraživačkim projektima
- Poznavanje odnosa prostora i proizvodnje hrane
- Poznavanje odnosa geografskih elemenata i razumevanje njihovog uticaja na proizvodnju hrane, kao i problema ishrane u savremenom društvu
- Poznavanje geografske rasprostranjenosti pojedinih vrsta hrane
- Razvijanje sposobnosti korišćenja računara za pronalaženje, obradu i prikazivanje geografskih podataka
2. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Crkvenčić I.: Agrarna geografija, "Školska knjiga", Zagreb
- Jordan, Rowntree: Cultural Geography, London, 1990.
- Grčić M.: Industrijska geografija, "Naučna knjiga", Beograd, 1994.
- Globalizing food
- Đurić V.: Opšta prirodna geografija, Beograd, 1978.
- Food in Society
- Šišov, Alisov: Obščaja socijalnaja i ekonomičeskaja geografija, Moskva, 2001.
- Tomić P., Romelić J., Lazić L..: Ekonomska geografija sveta, Institut za geografiju - PMF, Novi Sad, 1996.
- Petovar K.: Urbana i ruralna sociologija, Institut za geografiju - PMF, Novi Sad, 2003.
3. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Istorija
- Računarstvo i informatika
- Preduzetništvo
- Stručni predmeti
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Razred: | drugi - IZBORNI PREDMET |
Godišnji fond časova: | 35 časova |
CILJEVI | ISHODI | PREPORUČENI SADRŽAJI I TEME | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PROGRAMA |
• Poznavanje i shvatanje interakcija društveno-geografskih pojava na globalnom nivou | • znati pojam globalizacije | O globalizaciji hrane • Problemi globalizacije | • Korišćenje savremenih elektronskih pomagala i digitalnih mapa uz postojeće analogne geografske karte i planove, kao i različitih izvora informacija |
• Poznavanje savremenih tokova poljoprivrede i razumevanje problema ishrane savremenog čoveka | • poznavati razvoj savremene poljoprivrede | Kult hrane u XXI veku • Razvoj savremene poljoprivrede | • Korišćenje postojeće literature uz upotrebu savremenih tehnologija |
• Poznavanje pojma i strukture prehrambene industrije, kao i korišćenja i produžavanja trajnosti proizvoda iz poljoprivrede | • znati pojam prehrambene industrije | Geografija industrije za proizvodnju hrane • Pojam prehrambene industrije | • Korišćenje klasičnih i savremenih izvora geografskih informacija |
• Razumevanje odnosa kulturnih razlika i načina ishrane naroda sveta | • razumeti odnos različitih kultura i religija i ishrane | Geografija hrane i kulture življenja • Geografija kulture i hrana | • Korišćenje interaktivnih metoda rada i elektronskih pomagala |
• Poznavanje geografske distribucije pojedinih vrsta prehrambenih proizvoda | • znati rasprostranjenost hleba | Rasprostranjenje pojedinih prehrambenih proizvoda • rasprostranjenje pojedinih prehrambenih proizvoda u svetu (hleb, meso i riba, mleko i mlečni proizvodi, ulja, alkoholna pića, topli napici, konditorski proizvodi, voće i povrće) | • Statistički materijal treba da se koristi za izradu tabela, grafikona, dijagrama i skica, a u svrhu ekonomskog analiziranja i planiranja datog prostora. |
(izborni predmet)
Razred: drugi razred za obrazovni profil ogleda Pivar
CILJEVI PREDMETA
- Razumevanje osnovnih pojmova istorijske nauke
- Razumevanje društva i društvenih odnosa u prošlosti
- Razumevanje uticaja privrede na društvo i način života
- Razumevanje pojma država i njenog razvitka u vremenu i prostoru
- Razumevanje razvojnosti kulturnih pojava i procesa
- Poznavanje ustanova kulture
- Poznavanje verovanja i običaja i povezanosti vere i kulture u prošlosti i sadašnjosti
- Razumevanje ekonomskih promena u prošlosti i sadašnjosti i posledice tih promena na društvo, državu i kulturu
- Razumevanje uloge pojedinaca u pojavama i procesima prošlih i sadašnjih vremena
Ciljevi i ishodi nastave istorije su:
1. Razumevanje pojava i procesa u društvu i njihova povezanost u prostoru i vremenu
Učenik će:
1.1. znati da objasni veze između prirodnih i društvenih pojava i procesa u prostoru i vremenu;
1.2. znati da objasni dejstvo različitih društvenih i kulturnih činilaca i njihove međusobne odnose u istorijskim procesima (privredni, društveni, tehnološki, politički, religijski...);
1.3. biti u stanju da objasni razvojnost društvenih i kulturnih pojava i procesa i njihovu povezanost u prostoru i vremenu.
2. Primena znanja, veština i stavova stečenih u nastavi istorije u različitim okolnostima
Učenik će:
2.1. zauzimati stav prema lokalnim, regionalnim, nacionalnim i svetskim problemima;
2.2. odlučivati o vlastitoj profesionalnoj orijentaciji na osnovu sopstvene sposobnosti i interesovanja kao i na osnovu podataka o društvenoj i profesionalnoj pokretljivosti;
2.3. razumeti društvene i kulturne vrednosti i norme (etičke, pravne, estetske);
2.4. kritički koristiti informacije (razlikuje bitno od nebitnog, povezuje, organizuje, procenjuje sa stanovišta verodostojnosti).
TEME
1. BORBA ZA PLODNU ZEMLJU
Cilj
Razumevanje različitih napora čoveka da dođe do plodne zemlje.
Ishodi:
Učenik će:
- razumeti značaj irigacionog sistema u borbi za dobijanje plodne zemlje;
- razumeti uzroke seoba, kolonizacija i ratova u borbi za plodnu zemlju;
- razumeti uzroke i posledice unutrašnje kolonizacije u borbi za plodnu zemlju;
- znati tehnike obrade zemlje i načine njihovog usavršavanja u borbi za plodnu zemlju.
Sadržaji:
- Reke koje daju život - irigacioni sistemi (Tigar, Eufrat, Ind, Nil, Dunav...);
- Kolonizacija, seobe i ratovi (grčka kolonizacija, seoba Slovena, osvajanje američkog zapada...);
- Unutrašnja kolonizacija (isušivanje močvara - Nizozemska, krčenje šuma - Srbija);
- Način obrade zemlje: od motike do mašine - kombajna.
2. SELO I GRAD
Ciljevi:
- Sticanje osnovnih znanja o selu i gradu u prošlosti i sadašnjosti;
- Razumevanje odnosa sela i grada u prošlosti i sadašnjosti.
Ishodi:
Učenik će:
- znati osnovna obeležja naselja neolita;
- znati osnovna obeležja antičkog grada i njegovu povezanost sa selom;
- znati obeležja sela srednjeg veka;
- znati obeležja grada srednjeg veka i razlikovati različite tipove gradova;
- razumeti razloge pojave modernih gradova i posledice njihovog razvoja na selo.
Sadržaji:
- Nastanak sela - prva naselja u neolitu;
- Antički grad: Vavilon, grčki polisi, Aleksandrija, Rim...;
- Srednjovekovni gradovi: Dubrovnik, Venecija, Carigrad...;
- Moderni gradovi i posledice po razvoj sela (na primeru Srbije);
- Naselja u istorijskim periodima: položaj, izgled, način života, privreda, društvo.
3. PRIČE IZ STARINA
Ciljevi:
- Upoznavanje verovanja i običaja naroda u prošlosti i sadašnjosti;
- Razumevanje mitova kao predstave sveta u određenom istorijskom vremenu.
Ishodi:
Učenik će:
- poznavati verske predstave ljudi u prošlosti;
- poznavati običaje ljudi u prošlosti i sadašnjosti;
- uočiti sličnosti i razlike u običajima verskih zajednica;
- razumeti mit kao obeležje određenog kulturno-istorijskog perioda;
- razumeti biljne i životinjske predstave u mitovima, religiji, običajima, likovnim predstavama...
Sadržaji:
- Politeizam, monoteizam - judaizam, hrišćanstvo, islam;
- Post, Božić, Uskrs, slava, Kurban Bajram, Jon Kipur.
4. BIBER MENJA SVET
Ciljevi:
- Razumevanje uzroka, toka i posledica Velikih geografskih otkrića;
- Uočavanje različitosti pojava i procesa u Zapadnoj Evropi i na Balkanu u periodu Velikih geografskih otkrića.
Ishodi:
Učenik će:
- razumeti uzroke Velikih geografskih otkrića;
- razumeti značaj otkrića (naučno-tehnička) u menjanju svesti i načinu života ljudi;
- uočiti razlike u procesima i posledicama u Zapadnoj Evropi i na Balkanu u periodu Velikih geografskih otkrića.
Sadržaji:
- Mirisi, začini i svila grade most između Evrope i Azije;
- Nova saznanja menjaju svest i život ljudi;
- Putovanja u neizvesno;
- Krompir na evropskoj trpezi - novi jelovnik Evrope;
- Osmanlije menjaju Balkan.
5. PROBLEMI SAVREMENOG SVETA
Cilj:
Prepoznavanje problema savremenog sveta.
Ishodi:
Učenik će:
- uočiti promene u svetu u drugoj polovini XX veka koje su izazvane ekonomskim i vojno-političkim pregrupisavanjem;
- biti u stanju da uoči ekološke probleme savremenog sveta;
- uočiti tehnološki razvoj savremenog sveta;
- uočiti suprotnosti izazvane tehnološkim razvojem savremenog sveta.
Sadržaji:
- Evropske i svetske institucije;
- Problem siromaštva;
- Ekološki problemi;
- Problemi u obrazovanju;
- Nuklearni otpad;
- Savremena industrija.
6. ZNAMENITI SRBI
Ciljevi:
- Razumevanje međuzavisnosti pojedinca, društva i kulture u prošlosti i sadašnjosti;
- Sticanje znanja o znamenitim Srbima koji su obeležili epohe u kojima su živeli;
- Razvijanje kritičkog stava prema njihovoj ulozi u društvu.
Ishodi:
Učenik će:
- poznavati načine na koje društvo i kultura utiču na formiranje ličnosti i ponašanja pojedinaca;
- biti u stanju da shvati uloge pojedinca za razvoj nacije, društva i kulture;
- znati čime je znamenita ličnost obeležila epohu u kojoj je živela;
- biti u stanju da kritički koristi informacije (razlikuje bitno od nebitnog, procenjuje sa stanovišta verodostojnosti)
- razlikovati naučno-istorijske od slobodnih i tendecioznih ili mitskih interpretacija.
Sadržaji:
- Državnici;
- Vladari;
- Pisci;
- Slikari...
7. MIGRACIJE
Ciljevi:
- Sticanje znanja o migracijama kao konstantnim pojavama u istoriji ljudskog društva;
- Razumevanje uzročno-posledičnih veza privredno-ekonomskog, političkog i kulturnog razvoja društva u odnosu na migracije.
Ishodi:
Učenik će:
- znati osnovne činioce migracija kao društvenih pojava;
- biti u stanju da analizira dinamiku unutar društva koja dovodi do pojačanog kretanja društva;
- razumeti uticaj migracija na svakodnevni život ljudi.
Sadržaji:
- Pojam i tipovi migracija;
- Najstarije ljudske migracije (praistorijske, biblijske, migracije antičkog sveta);
- Velika seoba naroda (od Huna do Mađara);
- Kolonizacija Novog sveta;
- Savremene migracije (privredno-ekonomske, političke, prisilne);
- Srpske seobe (od Zakarpatja do XX veka).
8. VOJSKA, ORUŽJE, RAT
Ciljevi:
- Sticanje znanja o oružju, vojsci i ratovima;
- Razvijanje kritičkog stava prema ratu kao društvenoj pojavi.
Ishodi:
Učenik će:
- znati razvoj oružja, vojne organizacije i tipove rata;
- razumeti ulogu pojedinca u ratu kao društvenoj pojavi;
- razlikovati negativne i pozitivne posledice rata;
- argumentovano diskutovati o ratu kao društvenoj pojavi;
- kritički koristiti informacije u izgradnji sopstvenog stava.
Sadržaji:
Pojam rata kao fenomena i tekovine ljudske civilizacije.
Ovu temu obraditi kroz:
- karakteristične ratove određene epohe;
- tipove rata (osvajački, odbrambeni, kolonijalni....);
- najveće vojskovođe i njihovo vreme (npr. Aleksandar Makedonski, Hanibal, Napoleon);
- karakteristične bitke određenih epoha;
- ratovi XX veka (međunarodne konvencije).
9. ŽIVOT I OBIČAJI NA DVORU
Cilj:
Sticanje znanja o životu i običajima na evropskim dvorovima.
Ishodi:
Učenik će:
- biti u stanju da shvati ulogu dvora u društvenom, političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju države;
- biti u stanju da kritički i analitički sagleda uslovljenost života na dvoru pripadnošću određenom kulturnom području;
- razlikovati pozitivne i negativne posledice života na dvoru na ukupan društveni razvoj.
Sadržaji:
- Pojam monarhije;
- Zapadnoevropski dvor (odabrani primeri i opšta obeležja);
- Vizantijski dvor (odabrani primeri i opšta obeležja);
- Osmanlijski dvor (odabrani primeri i opšta obeležja);
- Srpski dvor (odabrani primeri i opšta obeležja).
10. SRPSKA REVOLUCIJA 1804-1835.
Ciljevi:
- Sticanje znanja o srpskoj revoluciji kao najznačajnijem događaju borbe za nacionalno oslobođenje;
- Razumevanje aspekata srpske revolucije kao društvene pojave.
Ishodi:
Učenik će:
- znati uzroke, tok i posledice srpske revolucije;
- biti u stanju da sagleda srpsku revoluciju kao deo širih evropskih zbivanja;
- znati najznačajnije ličnosti i njihovu ulogu u srpskoj revoluciji;
- razumeti politički, sociološki i kulturni aspekt srpske revolucije;
- biti u stanju da se kritički i analitički odnosi prema mestu i značaju srpske revolucije u sveukupnom nacionalnom razvoju;
- biti u stanju da shvati značaj formiranja državnih institucija i kodifikovanog prava i utemeljenja novovekovnih srpskih dinastija.
Sadržaji:
- Turska na prelazu iz XVIII u XIX vek;
- Buna na dahije;
- Ustanci;
- Društvene i privredne promene u Srbiji;
- Izgradnja moderne srpske države;
- Srpska revolucija u kontekstu evropskih zbivanja;
- Značajne ličnosti revolucije.
11. KULTURA SRBA NA PRELAZU IZ XIX U XX VEK
Ciljevi:
- Sticanje znanja o kulturi Srba na prelazu iz XIX u XX vek;
- Razumevanje različitih kulturnih uticaja na prostoru Srbije;
- Uočavanje međuzavisnosti pojedinca, društva i kulture.
Ishodi:
Učenik će:
- znati osnovne karakteristike kulturnog preobražaja kod Srba na prelazu iz XIX u XX vek;
- biti u stanju da sagleda srpsku kulturu u kontekstu evropskih kulturnih dešavanja;
- razlikovati način života stanovnika grada i sela u odnosu na regiju;
- biti u stanju da razlikuje dinamiku promena, načina života pojedinca u odnosu na društvenu pripadnost;
- znati da navede uslove koji određuju kulturne procese;
- razumeti ulogu pojedinca za kulturni razvoj nacije;
- razumeti značaj obrazovanja za opšti kulturni napredak;
- razumeti način na koji društvene institucije i institucije kulture služe zadovoljenju ličnih i zajedničkih potreba.
Sadržaji:
- obrazovanje kod Srba;
- novi umetnički pravci u: književnosti, likovnoj umetnosti, arhitekturi, muzici (romantizam, realizam, impresionizam);
- kultura života u gradu i selu;
- evropeizacija Srbije.
12. SRPSKE DINASTIJE
Ciljevi:
- Sticanje znanja o istorijskom periodu kojem odabrana dinastija pripada;
- Sticanje znanja o ulozi i značaju dinastije za epohu kojoj pripada.
Ishodi:
Učenik će:
- znati da odredi epohu kojoj dinastija pripada;
- biti u stanju da odabranu dinastiju sagleda u nacionalnom i evropskom kontekstu;
- biti u stanju da shvati pojedinca, pripadnika odabrane dinastije, i njegovu ulogu u nacionalnom i evropskom kontekstu;
- moći da se kritički odnosi prema mestu i ulozi dinastije i pojedinca, pripadnika dinastije (vladar), u istorijskom razvitku Srba;
- uočiti uticaj dinastije na politički, ekonomski i kulturni razvitak države.
Sadržaji:
- Pojam dinastije i principi nasleđivanja;
- Uloga dinastije i pojedinaca u političkom, privrednom i kulturnom razvitku Srbije;
- Dinastički sukobi.
13. GRAĐANSKE REVOLUCIJE - PUT KA MODERNOJ NACIJI
Cilj:
Negovanje svesti o nacionalnoj pripadnosti i razvijanje duha tolerancije prema pripadnicima drugih nacija.
Ishodi:
Učenik će:
- razumeti pojam nacije i proces njenog razvoja;
- analizirati pozitivne i negativne aspekte procesa stvaranja nacije na primeru sopstvenog naroda;
- uočiti značaj građanskih revolucija za razvoj nacije;
- razlikovati nacionalizam, šovinizam i patriotizam.
Sadržaji:
- Pojam nacije kroz ideje Francuske građanske revolucije;
- Ideje Francuske građanske revolucije u revolucionarnim pokretima evropskih nacija;
- Nacionalno ujedinjenje (Nemačka, Italija...);
- Srpsko nacionalno pitanje i nacionalna pitanja u tri velika carstva (Rusija, Austro-Ugarska, Turska);
- Nacionalizam, šovinizam, patriotizam;
- Nacija danas.
14. BALKAN IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Cilj:
Razumevanje prožimanja različitih kulturnih, geopolitičkih i ekonomskih uticaja i interesa na Balkanu.
Ishodi:
Učenik će:
- razumeti geopolitički položaj Balkana;
- uočiti i razumeti prožimanje različitih kulturnih, geopolitičkih i ekonomskih interesa na Balkanu;
- razviti kritički stav prema događajima iz neposredne prošlosti;
- analizirati i argumentovano diskutovati o pozitivnim i negativnim aspektima života na Balkanu.
Sadržaji:
- Podela Carstva i doseljavanje Slovena;
- Velika šizma;
- Balkan na razmeđu različitih uticaja (Vizantija, Turska, Zapadna Evropa);
- Istočno pitanje;
- Balkan u geopolitičkoj podeli XX veka.
15. IZUMI
Cilj:
Upoznavanje učenika sa predmetima koje je čovek izumeo i sa njihovom primenom;
Uočavanje linije razvojnosti izuma;
Poznavanje ličnosti koje su svojim izumima doprinele promeni slike sveta.
Ishodi:
Učenik će:
- znati izume čoveka u prošlosti i sadašnjosti;
- uočavati razvojnost čovekovih izuma;
- znati kako je čovek koristio izume;
- poznavati ličnosti čiji izumi su doprineli promeni slike sveta.
Sadržaji:
- Izumi menjaju sliku sveta;
- Izumi izazivaju otpore;
- Izumi unapređuju privredu i menjaju sliku društva;
- Značajne ličnosti i njihovi izumi.
16. INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE
Ciljevi:
Poznavanje ključnih pronalazaka za industrijske revolucije;
Razumevanje perioda industrijske revolucije;
Uočiti značaj promena u privredi i društvu koje su nastale u vreme industrijskih revolucija.
Ishodi:
Učenik će:
- znati najznačajnije pronalaske u pojedinim industrijskim revolucijama;
- uviđati promene u razvoju privrede zahvaljujući industrijskim revolucijama;
- znati uticaj industrijskih revolucija na razvoj društva;
- znati promene u odnosima u svetu u vreme industrijskih revolucija;
- uočiti značaj industrijskih revolucija na promene u svakodnevnom životu ljudi;
- poznavati ličnosti značajne za industrijske revolucije.
Sadržaji:
- Pronalasci dovode do revolucije u privredi;
- Industrijske revolucije menjaju ekonomske i političke odnose;
- Promene načina života i migracije u vreme industrijskih revolucija;
- Značajne ličnosti i njihovi pronalasci.
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA (UPUTSTVO)
Nastava istorije u školama koje ostvaruju nastavni plan i program ogleda Pivar, koncipirana je u velike tematske celine.
Zadatak nastavnika je da učenicima ponudi šest nastavnih tema od kojih će učenici, kao grupa, prema svojim sklonostima izabrati tri teme koje će obraditi na časovima istorije. Od te tri teme najmanje jedna mora biti iz nacionalne istorije.
Za svaku predloženu tematsku celinu dati su ciljevi, ishodi i sadržaji. Ishodi su centralno mesto ovog programa i oni treba da posluže nastavnicima da nastavni proces u ovom predmetu bude tako oblikovan da se navedeni ishodi postignu. Do ishoda može se doći pravilnim i dobrim odabirom sadržaja. To znači da se sadržaji mogu prilagođavati učenicima, kako bi se najlakše i najbrže dostigli navedeni ishodi. Uspeh u realizaciji sadržaja i postizanju ishoda zavisi od metoda, odnosno aktivnosti koje su planirane. Predlaže se stalna interakcija sa učenicima, primena radioničarskog rada, istraživačke metode, odnosno aktivnosti. Učenike treba podsticati na istraživački rad i rešavanje problemskih pitanja. Važno mesto u postizanju ishoda imaju i nastavna sredstva (karte, atlasi...). Učenike treba upućivati i na ostalu literaturu.
Preporučena literatura za učenike:
- Radne sveske od prvog do četvrtog razreda gimnazije
- Istorija privatnog života, 1-3, Beograd, Klio, 2000-2003.
- A. Veselinović, R. Ljušić: Srpske dinastije, Novi Sad, 2001.
- Miloš Blagojević, Dejan Medaković, Radoš Ljušić, Ljubodrag Dimić: Istorija srpske državnosti, 1-3, Novi Sad, 2000-2001.
- Bojan Aleksov: Uporedne hronologije, Novi Sad, 2003.
- Nebojša Jovanović: Leksikon ličnosti, Novi Sad, 2000.
Preporučena literatura za nastavnike:
- Oksfordska istorija Grčke i Helenističkog doba, Beograd, Klio, 1999.
- Oksfordska istorija Rimskog sveta, Beograd, Klio, 1999.
- Istorija privatnog života, 1-3, Beograd, Klio, 2000-2003.
- G. Ostrogorski: Istorija Vizantije, Beograd,
- Sidni Peinter: Istorija srednjeg veka, Beograd, Klio, 1997.
- Robert Mantran: Istorija Osmanskog carstva, Beograd, Klio, 2002.
- Fernan Brodel: Mediteran, 1-2, Beograd, Geopoetika, 2001.
- H. Kenigsberger, Dž. Mouz, Dž. Bouler: Evropa u šesnaestom veku, Beograd, Klio, 2002.
- Donald H. Penington: Evropa u sedamnaestom veku, Beograd, Klio, 2002.
- Hari Herder: Evropa u devetnaestom veku, Beograd, Klio, 2003.
- Džon M. Roberts: Evropa 1880-1945, Beograd, Klio, 2002.
- Filip Longvort: Stvaranje istočne Evrope, Beograd, Klio, 2002.
- Grupa autora: Istorija srpskog naroda, Beograd,
- S. Ćirković, R. Mihaljčić: Leksikon srpskog srednjeg veka, Beograd, 1999.
- A. Veselinović, R. Ljušić: Srpske dinastije, Novi Sad, 2001.
- Miloš Blagojević, Dejan Medaković, Radoš Ljušić, Ljubodrag Dimić: Istorija srpske državnosti, 1-3, Novi Sad, 2000-2001.
- Ljubodrag Dimić: Kulturna politika Kraljevine Jugoslavije
- Kenedi: Uspon i pad velikih sila, CID, Podgorica
1. OSTVARIVANJA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
| NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | ||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
|
|
|
|
|
|
II |
|
|
|
|
|
|
III | 30 |
|
|
|
| 30 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA:
- Usvajanje znanja o pivu kao drevnom piću
- Usvajanje znanja o poreklu piva tokom vremena
- Usvajanje znanja o prvim "pivarima" u domaćinstvu
- Usvojiti znanje o srednjovekovnom razvoju industrije
- Usvojiti znanje o grupisanju industrija i stvaranju piva određenog kvaliteta
- Usvojiti znanja o proizvodnji i potrošnji piva
- Usvojiti znanje o bitnim činjenicama, o svemu što je veza pivare i čaše
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
Razred: | treći |
NAZIV MODULA | Trajanje modula |
Poreklo piva i prvi pivari | 4 |
Srednjovekovna priča | 5 |
Zlatno doba razvoja pivarske industrije | 6 |
Potrošačka revolucija | 9 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Poreklo piva i prvi pivari
Trajanje modula: 4
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o poreklu i razvoju proizvodnje piva | • Znati zašto je pivo narodno piće, kada veseli, a kada hrabri | • Pivo kao drevno piće | • Svetska enciklopedija piva |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
+ | + | + | + |
| + |
|
|
|
|
|
5. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Srednjovekovna priča
Trajanje modula: 5
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o proizvodnji piva u domovima | • Znati ko su prvi proizvođači piva | • Proizvodnja piva u samostanima i piva iz kućne radinosti (zanatske radinosti) | • Svetska enciklopedija piva |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
+ | + | + | + |
| + |
|
|
|
|
|
6. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Zlatno doba razvoja pivarske industrije
Trajanje modula: 6
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o formiranim industrijama i razvoju pivarstva | • Znati o formiranim pivarama i određenim procesima koji su davali pivo koje se nije kvarilo (Češka) | • Pivare i procesi koji su davali piva određenog kvaliteta (u Češkoj i karakteristično pivo Pilsen) | • Svetska enciklopedija piva |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
+ | + | + | + |
| + |
|
|
|
|
|
7. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Potrošačka revolucija
Trajanje modula: 9
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticati znanja o formiranju kvaliteta piva | • Znati kada su se i kako stvarale vodeće marke piva u svetu | • Potražnja za pravim pivom i rađanje hmeljastih napitaka poput Carlsberg i Heineken | • Svetska enciklopedija piva |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
+ | + | + |
|
| + |
|
|
|
|
|
8. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI I NAČINI OCENJIVANJA MODULA
Naziv modula: Od pivare do čaše
Trajanje modula: 6
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE MODULA |
• Sticanje znanja o svemu što je pratilo proizvodnju od pivare do čaše | • Znati u čemu se pivo držalo, kako se prenosilo i od kog hrasta su najbolje bačve | • Čuvanje piva u bačvama | • Svetska enciklopedija piva |
Preporučeni načini ocenjivanja modula
usmeno izlaganje | test | esej | domaći zadatak | pismeni zadatak | aktivnost na času | praćenje praktičnog rada | dnevnik rada | test praktičnih veština | samostalni praktični rad | grafički rad |
+ | + | + | + |
| + |
|
|
|
|
|
9. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- Svetska enciklopedija piva
- Pivarski časopis
10. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Tehnološke operacije
- Proizvodnja piva
- Mikrobiologija
1. CILJEVI PREDMETA
- Shvatanje i usvajanje najznačajnijih socioloških pojmova
- Poznavanje i razumevanje teorijskih osnova sociologije
- Shvatanje značaja rada i podele rada kao temelja nastanka i razvoja čoveka i društva
- Otkrivanje veze priroda-čovek u tehnološkom društvu;
- Identifikovati ekološke probleme savremenog sveta i uočiti njihovu vezu sa čovekovim aktivnostima, kao i puteve za njihovo rešavanje
- Shvatanje suštine i značaja populacione politike
- Upoznavanje strukture i organizacije društva
- Umeti prepoznati osnovne odlike društvenih grupa
- Shvatanje pojma kulture i njenog značaja
- Upoznavanje sa nastankom i razvojem religije
- Uočavanje uticaja društva i socijalne sredine na pojedinca
- Pronalaženje sopstvenog identiteta
- Podsticanje uzajamnog razumevanja i tolerancije
- Shvatanje pojmova: društvena promena, društvena pokretljivost, društveni razvoj, društveni napredak
- Umeti prepoznati karakteristike razvoja savremenog društva
2. PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
- dr S. Petrović, dr M. Mitrović: Sociologija za srednje stručne škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
3. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
Razred: | treći - IZBORNI PREDMET |
Godišnji fond časova: | 30 časova |
CILJEVI | ISHODI | PREPORUČENI SADRŽAJI I TEME | PREPORUČENO UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PROGRAMA |
• Upoznavanje sa predmetom i zadacima sociologije | • znati da odredi predmet i zadatke sociologije | Predmet sociologije • Predmet i zadaci sociologije | • Dijaloška metoda |
• Isticanje značaja rada | • shvatiti značaj rada i njegovu ulogu u razvoju čoveka i društva | Priroda, čovek, društvo • Rad podela rada | • Problemski pristup |
• Upoznavanje strukture i organizacije društva | • umeti da sagleda kompleksnost društvene strukture | Struktura i organizacija društva • Pojam i dimenzije društvene strukture | • Dijaloška metoda |
• Razumevanje kulturnih pojava i procesa | • znati šta je kultura i civilizacija | Kultura i društvo • Pojam kulture i civilizacije | • Problemski pristup |
• Razumevanje promenljivosti i razvojnosti društva | • znati da prepozna uzroke koji dovode do promena u društvu | Promene i razvoj društva • Pojam i vrste društvenih promena | • Dijaloška metoda |
PROGRAM
ZAVRŠNOG ISPITA ZA OGLEDNI OBRAZOVNI PROFIL PIVAR
CILJ ZAVRŠNOG ISPITA
Završnim ispitom proveravaju se stečene stručne kompetencije (u daljem tekstu: kompetencije) učenika po završenom obrazovanju za obrazovni profil pivar - ogled.
Lista kompetencija, kao i znanja i veština koje ih omogućuju sastavni je deo oglednog nastavnog plana i programa za ovaj obrazovni profil. U tabeli su date stručne kompetencije za ovaj obrazovni profil.
Kompetencija | PIVAR - ogled |
A | Proizvede sladovinu |
B | Proizvede pivo (svetlo pivo, tamno pivo, lajt pivo i specijalna piva) |
OPŠTI I POSEBNI USLOVI ZA POLAGANJE ZAVRŠNOG ISPITA
Učenik može da polaže završni ispit ako je uspešno završio tri razreda škole po programu ogleda za ovaj obrazovni profil.
Učenik može da polaže završni ispit u skladu sa zakonom.
ORGANIZACIJA ZAVRŠNOG ISPITA
U okviru završnog ispita za ovaj obrazovni profil učenik izvršava dva radna zadatka kojima se proveravaju dve propisane kompetencije.
Završni ispit se sprovodi u školi, proizvodnim pogonima i radionicama (školskim ili u sklopu zanatskih radnji) gde se nalaze radna mesta i uslovi za koje se učenik obrazovao u toku svog školovanja. Završni ispit za učenika može trajati najviše dva dana.
Ispitna komisija daje ocenu o stečenosti propisanih kompetencija. Komisija ima tri člana i tri zamenika. Komisiju čine:
- dva nastavnika stručnih predmeta za obrazovni profil, od kojih je jedan predsednik komisije i
- predstavnik poslodavaca - majstor u datoj oblasti.
Predstavnika poslodavaca predlaže Unija poslodavaca Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, odgovarajućim poslovnim udruženjima i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centrom za stručno i umetničko obrazovanje (u daljem tekstu: Centar). Bazu podataka o članovima ispitnih komisija vodi Centar.
Za svakog učenika direktor škole imenuje mentora. Mentor je nastavnik stručnih predmeta koji je obučavao učenika u toku školovanja. On pomaže učeniku u pripremama za polaganje teorijskog i praktičnog dela završnog ispita.
RADNI ZADACI
Za svaku propisanu kompetenciju utvrđuje se lista radnih zadataka.
Listu radnih zadataka za proveru kompetencija priprema Centar. Svaki radni zadatak je standardizovan.
Od standardizovanih radnih zadataka sačinjava se odgovarajući broj kombinacija radnih zadataka za završni ispit. Broj kombinacija mora biti za 10% veći od broja učenika koji polažu završni ispit u jednoj školi.
Listu radnih zadataka i listu kombinacija za sva zanimanja Centar dostavlja školama.
Učenik koji je završio treći razred i koji je prijavio polaganje završnog ispita stiče pravo da izvlači odgovarajuću kombinaciju radnih zadataka. U okviru perioda planiranog programom ogleda za pripremu i polaganje završnog ispita, škola organizuje konsultacije i dodatnu pripremu učenika za sve predviđene radne zadatke, obezbeđujući dodatne uslove u pogledu prostora, opreme i vremenskog rasporeda.
OCENJIVANJE ZAVRŠNOG ISPITA
Završni ispit se obavlja kroz dva radna zadatka. Uspeh na završnom ispitu zavisi od ukupnog broja bodova koje je učenik stekao izvršavanjem svih propisanih radnih zadataka.
Svaki radni zadatak može se oceniti sa najviše 100 bodova.
Svaki radni zadatak ocenjuje se bodovanjem, prema obrascu za ocenjivanje radnog zadatka, a koji je sastavni deo Priručnika za polaganje završnog ispita. U svakom obrascu za ocenjivanje radnog zadatka definisani su elementi radnog zadatka, parametri koji se prate i ocenjuju, kao i kriterijumi bodovanja.
Elementi svakog radnog zadatka su:
1. Priprema za izradu radnog zadatka (pisani tekst)
2. Urednost na radu
3. Izrada radnog zadatka
3.4 Tehnološki proces izrade tj. redosled operacija
3.5 Očekivano vreme za izradu
3.6 Parametri kvaliteta
4. Priprema za izradu radnog zadatka
Po izboru kombinacije radnih zadataka za završni ispit, učenik priprema teorijski deo završnog ispita u pisanoj formi koji sadrži:
- osnovne podatke o mašinama, uređajima, materijalima i opremi neophodnim za izvođenje radnog zadatka;
- opis postupka izrade radnog zadatka.
Ovaj kratak pisani deo završnog ispita predstavlja samo osnovnu informaciju o radnom zadatku. Učenik ga priprema u školi na konsultacijama, koristeći postojeće udžbenike ili materijale za učenje, kao i uz pomoć instruktora odnosno majstora na radnim mestima gde je ostvarivan praktičan deo nastave. Ovaj tekst učenik predaje u tri primerka predsedniku komisije 24 sata pre praktične izrade završnog ispita i sastavni je deo zapisnika o završnom ispitu.
5. Urednost pri radu
Jedan od osnovnih zahteva svih oglednih nastavnih programa bio je razviti kod učenika svest o obavezi poštovanja higijenskih normi, mera zaštite na radu, mera protivpožarne zaštite, ali i zaštite životne sredine.
U skladu sa tim, komisija na završnom ispitu ocenjuje kod učenika:
- pripremu za rad (propisana odeća i obuća, lična higijena za rad na radnom mestu);
- urednost radnog mesta - pripremu (sav pribor, alat, mašine, uređaji pripremljeni na radnom mestu i drugo) i u kom stanju ga ostavlja po završenom radnom zadatku;
- poštovanje normi higijene pri radu;
- sprovođenje mera zaštite na radu;
- poštovanje važećih propisa u oblasti zaštite životne sredine za dati delokrug rada;
- urednost radnog mesta na kraju zadatka.
Ispitna komisija ocenjuje poštovanje svih ovih pravila po vrstama, a u skladu sa samim radnim zadatkom.
6. Izrada radnog zadatka
Sama izrada radnog zadatka odvija se pred komisijom i strukturirana je na sledeći način:
3.4. Tehnološki proces izrade (redosled operacija)
Svaki radni zadatak ima svoj redosled radnih operacija. Komisija prati sve faze u toku izvođenja radnog zadatka i ocenjuje ih.
3.5. Očekivano vreme za izradu
Potrebno je definisati najpribližnije vreme izrade radnog zadatka. Ako učenik izvede radni zadatak u tom roku, dobija maksimum predviđenih bodova za ovaj parametar. Ukoliko je vreme izrade duže od predviđenog, broj bodova se proporcionalno smanjuje.
3.6 Parametri kvaliteta
Za svaki radni zadatak definišu se parametri kvaliteta. Komisija ocenjuje svaki od propisanih parametara.
Vođenje zapisnika
Svaki član ispitne komisije boduje učenički rad u svom obrascu za ocenjivanje radnog zadatka i definiše ukupan broj bodova. Obrasci za ocenjivanje svih članova komisije, a za svaki zadatak pojedinačno, kao i pisane pripreme učenika za svaki zadatak, sastavni su deo propisanog Zapisnika o polaganju završnog ispita za učenika. Sastavni deo Zapisnika o polaganju završnog ispita za učenika je i Zbirni obrazac za ocenjivanje radnog zadatka na završnom ispitu.
Zbirni obrazac za ocenjivanje radnog zadatka na završnom ispitu ima svrhu da objedini brojeve bodova koje su za svaki od zadataka koje je učenik izrađivao definisali svaki ponaosob članovi ispitne komisije, i da se na osnovu toga definiše uspeh učenika na završnom ispitu.
Na osnovu pojedinačnog ocenjivanja svakog člana, komisija utvrđuje prosečan broj bodova za svaki radni zadatak i taj podatak unosi u Zbirni obrazac za ocenjivanje radnog zadatka na završnom ispitu.
Ukupan broj bodova koji učenik ostvari na završnom ispitu jednak je zbiru prosečno postignutih bodova na svim radnim zadacima.
Bodovi se prevode u uspeh. Skala uspešnosti je petostepena.
UKUPAN BROJ BODOVA | USPEH | |
2 radna zadatka |
| |
do 100 | nedovoljan (1) | |
101 - 126 | dovoljan (2) | |
127 - 150 | dobar (3) | |
151 - 174 | vrlo dobar (4) | |
175 - 200 | odličan (5) |
Uspeh učenika na završnom ispitu izražava se ocenom: "postigao /la __________ uspeh".
DIPLOMA I UVERENJE
Učenik koji je položio završni ispit stiče pravo na izdavanje Diplome o stečenom srednjem obrazovanju.
- Uz Diplomu škola učeniku izdaje Uverenje o položenim ispitima u okviru savladanog programa ogleda za obrazovni profil.