PRAVILNIKO NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL KONOBAR("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007 i 3/2010) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil konobar, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Program ogleda iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje se u skladu sa:
1. Pravilnikom o planu i programu obrazovanja i vaspitanja za zajedničke predmete u stručnim i umetničkim školama ("Službeni glasnik SRS - Prosvetni glasnik", broj 6/90 i "Prosvetni glasnik", br. 4/91, 7/93, 17/93, 1/94, 2/94, 2/95, 3/95, 8/95, 5/96, 2/02, 5/03, 10/03, 24/04, 3/05, 6/05, 11/05, 6/06 i 12/06), iz sledećih predmeta:
1) Srpski jezik i književnost;
2) Srpski jezik kao nematernji jezik;
3) Strani jezik;
4) Drugi i treći strani jezik;
5) Fizičko vaspitanje;
6) Građansko vaspitanje;
2. Pravilnikom o nastavnom planu i programu predmeta Verska nastava za srednje škole ("Prosvetni glasnik", br. 6/03, 23/04 i 9/05).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se od školske 2007/2008. godine.
Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o nastavnom planu i programu ogleda za obrazovni profil konobar
("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 3/2010)
Član 3
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se od školske 2010/2011. godine, osim "PROGRAMA ZAVRŠNOG ISPITA ZA OGLEDNI OBRAZOVNI PROFIL KONOBAR" iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika, koji se primenjuje od stupanja na snagu ovog pravilnika.
NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA
Područje rada: TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
Obrazovni profil: KONOBAR - ogled
Trajanje obrazovanja: tri godine
Cilj ogleda:
Uvođenje programskih novina:
- razvoj i primena modularnih programa stručnog obrazovanja koji su zasnovani na standardima zanimanja i potrebama tržišta rada za znanjem i veštinama;
- razvoj obrazovnih programa koji zadovoljavaju razvojne potrebe i potrebe za generičkim i životnim veštinama učenika;
- zasnivanja programa obrazovanja, nastave i učenja na precizno definisanim ciljevima i ishodima koji omogućuju individualni pristup učenju i koji uvažavaju razvojne potencijale i mogućnosti učenika;
- uspostavljanje funkcionalne veze između sadržaja obaveznih predmeta i stručnih modula kako bi se podržalo i omogućilo uspešno sticanje stručnih znanja i veština;
- provera stručno teorijskih znanja i radnih kompetencija u okviru završnog ispita.
Uvođenje organizacionih novina:
- prilagođavanje organizacije nastave i uslova rada u školi modularnoj programskoj strukturi i uspešnom dosezanju ishoda obrazovanja;
- razvoj modela socijalnog partnerstva putem programskog i organizacionog povezivanja srednjih stručnih škola sa kompanijama, tržištem rada i lokalnom zajednicom;
- realizacija modularnih programa kroz različite organizacione oblike nastave (teorijsku nastavu, vežbe, praktičan rad i nastavu u bloku);
- razvoj kriterijuma i standarda evaluacije i ocenjivanja zasnovanih na projektovanim ishodima obrazovanja;
- unapređenje stručnih i pedagoških kompetencija nastavnika;
- modernizovanje školske infrastrukture i unapređenje uslova za rad i učenje.
Očekivani ishodi ogleda:
- unapređene mogućnosti za zapošljavanje i sticanje kompetencija neophodnih za kvalitetan rad u zanimanju i obavljanje određenih poslova;
- sticanje uslova za nastavak školovanja i osposobljavanje za dalje celoživotno učenje;
- sticanje ključnih (generičkih) kompetencija i životnih veština neophodnih za dalje učenje i profesionalni razvoj;
- efikasnije i podsticajnije metode rada sa učenicima primenjene u svakodnevnoj obrazovnoj praksi;
- ocenjivanje učenika u odnosu na očekivane ishode;
- razvijanje sistema praćenja ostvarenosti nastavnog programa na nivou škole i na nivou Republike;
- provera radnih kompetencija učenika na završnom ispitu.
Trajanje ogleda
Ogled se sprovodi od 1. septembra 2007. godine kroz najmanje tri generacije upisanih učenika. Odluku o prestanku ogleda doneće, nakon procene rezultata, ministar prosvete.
Način ostvarivanja ogleda
Ogled se ostvaruje na osnovu ovog nastavnog plana i programa u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam. U cilju uspešnog sprovođenje ogleda za nastavnike i direktore srednjih stručnih škola u kojima se ostvaruje program ovog ogleda, organizuje se obuka u oblastima koje su bitne za unapređenje kvaliteta obrazovnog rada.
Način polaganja završnog ispita biće propisan posebnim podzakonskim aktom.
Uslovi ostvarivanja programa ogleda
Ogled će se ostvarivati u uslovima svakodnevnog obrazovno-vaspitnog rada u školama.
Njegovo ostvarivanje podrazumeva uključenost i saradnju nastavnika i pomoćnih nastavnika u okviru stručnih timova i stručnih organa u školama.
Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje pružiće savetodavnu podršku direktorima i nastavnicima za realizaciju programa, razvoj materijala za rad, praćenje i vrednovanje ogleda.
Praćenje i vrednovanje ogleda
Praćenje i vrednovanje ogleda obavljaće Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje i prosvetni savetnik, a na osnovu posebnog uputstva za praćenje realizacije oglednih programa koje će biti naknadno publikovano.
Primena ogleda će biti praćena kontinuirano u toku školske godine.
Na kraju školske godine, na osnovu različitih upitnika i izveštaja, biće ispitani ishodi obrazovno - vaspitnog rada, adekvatnost ocenjivanja, mišljenja učenika i nastavnika.
Rezultate ogleda objaviće Ministarstvo prosvete na način dostupan široj stručnoj javnosti.
CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
za obrazovni profil: KONOBAR - ogled
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil Konobar je osposobljavanje učenika za prijem, prihvat i kvalitetno usluživanje gostiju u ugostiteljskim objektima.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebu kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoj karijere, unapređenje zapošljivosti, učenici će biti osposobljavani za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu
- efikasan rad u grupnim situacijama
- preuzimanje odgovornost za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
radne kompetencije |
znanja |
veštine |
stavovi |
Po završenom obrazovanju za ovaj profil, učenik će biti u stanju da: |
|||
|
|
|
|
Ove multifunkcionalne veštine i sposobnosti su rezultat:
- fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske organizacije
- zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim modulima i predmetima
- primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.
Nastavni plan za ogled - KONOBAR
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
|||||||||||||||||||||||
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
godišnje |
||||||||||||||||||||
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
|
A: OPŠTE OBRAZOVNI PREDMETI |
11 |
2 |
|
385 |
70 |
|
|
11 |
|
|
374 |
|
|
|
11 |
|
|
319 |
|
|
|
1078 |
70 |
0 |
0 |
1148 |
1. Srpski jezik i književnost |
3 |
|
|
105 |
|
|
|
3 |
|
|
102 |
|
|
|
3 |
|
|
87 |
|
|
|
294 |
0 |
0 |
0 |
294 |
1.1 _____________ jezik i književnost |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2. Srpski jezik kao nematernji jezik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3. Strani jezik I |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
196 |
0 |
0 |
0 |
196 |
4. Strani jezik II |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
196 |
0 |
0 |
0 |
196 |
5. Fizičko vaspitanje |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
196 |
0 |
0 |
0 |
196 |
6. Matematika |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
196 |
0 |
0 |
0 |
196 |
7. Računarstvo i informatika |
|
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
70 |
0 |
0 |
70 |
B: OPŠTE STRUČNI PREDMETI |
3 |
|
|
105 |
|
|
|
4 |
|
|
136 |
|
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
241 |
58 |
0 |
0 |
299 |
1. Zdravstveno vaspitanje |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
0 |
0 |
0 |
70 |
2. Osnove ugostiteljstva |
1 |
|
|
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
35 |
0 |
0 |
0 |
35 |
3. Psihologija |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
68 |
0 |
0 |
0 |
68 |
4. Nauka o ishrani |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
68 |
0 |
0 |
0 |
68 |
5. Preduzetništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
0 |
58 |
0 |
0 |
58 |
V: STRUČNI PREDMETI* |
0 |
10 |
12 |
0 |
175 |
210 |
60 |
0 |
10 |
12 |
0 |
170 |
204 |
90 |
3 |
10 |
14 |
87 |
146 |
203 |
175 |
87 |
490 |
617 |
325 |
1519 |
1. Higijenski standardi u usluživanju |
|
5 |
6 |
|
25 |
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
25 |
30 |
0 |
55 |
2. Pripremni i završni radovi u ugostiteljskim objektima |
|
5 |
6 |
|
150 |
180 |
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
150 |
180 |
60 |
390 |
3. Poslovna komunikacija |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
6 |
|
45 |
54 |
30 |
|
|
|
|
|
|
|
0 |
45 |
54 |
30 |
129 |
4. Usluživanje pića i napitaka |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
6 |
|
125 |
150 |
60 |
|
|
|
|
|
|
|
0 |
125 |
150 |
60 |
335 |
5. Usluživanje hrane i poslastica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
7 |
|
105 |
147 |
140 |
0 |
105 |
147 |
140 |
392 |
6. Osnove kuvarstva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
58 |
0 |
0 |
0 |
58 |
7. Osnove poslastičarstva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
29 |
|
|
|
29 |
0 |
0 |
0 |
29 |
8. Usluživanje na svečanim prijemima |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
7 |
|
40 |
56 |
35 |
0 |
40 |
56 |
35 |
131 |
G: IZBORNI PREDMETI |
3 |
|
|
105 |
|
|
|
3 |
|
|
102 |
|
|
|
3 |
|
|
87 |
|
|
|
294 |
0 |
0 |
0 |
294 |
1. Građansko vaspitanje / Verska nastava |
1 |
|
|
35 |
|
|
|
1 |
|
|
34 |
|
|
|
1 |
|
|
29 |
|
|
|
98 |
0 |
0 |
0 |
98 |
2. Izborni predmeti prema programu ogleda |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
2 |
|
|
58 |
|
|
|
196 |
0 |
0 |
0 |
196 |
Ukupno A+B+V+G: |
17 |
12 |
12 |
595 |
245 |
210 |
60 |
18 |
10 |
12 |
612 |
170 |
204 |
90 |
17 |
12 |
14 |
493 |
203 |
203 |
175 |
1700 |
618 |
617 |
325 |
3260 |
3260 |
* Nedeljni broj časova stručnih predmeta prikazan je u gantogramu
Gantogram stručnih predmeta po razredima za ogled - KONOBAR
Predmeti / Radne nedelje |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
||
Prvi |
1. Higijenski standardi u usluživanju |
T |
0 |
25 |
30 |
3 |
55 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. Pripremni i završni radovi u ugostiteljskim objektima |
T |
0 |
25 |
30 |
3 |
55 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
||||||||||||||
B |
30 |
30 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σ |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
30 |
30 |
0 |
175 |
210 |
60 |
445 |
||
Predmeti / Radne nedelje |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
||
Drugi |
3. Poslovna komunikacija |
T |
0 |
25 |
30 |
3 |
55 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
30 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4. Usluživanje pića i napitaka |
T |
0 |
25 |
30 |
3 |
55 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
|||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|||||||||||||||||||
B |
30 |
30 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σ |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
30 |
30 |
0 |
175 |
210 |
60 |
445 |
||
Predmeti / Radne nedelje |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
||
Treći |
5. Usluživanje hrane i poslastica |
T |
0 |
120 |
258 |
30 |
408 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
||||||||||||||||||||
PN |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
||||||||||||||||||||
B |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6. Osnove kuvarstva |
T |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
48 |
0 |
0 |
0 |
48 |
||||||||||||||
V |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
7. Osnove poslastičarstva |
T |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
24 |
0 |
0 |
0 |
24 |
||||||||||||||
V |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
8. Usluživanje na svečanim prijemima |
T |
0 |
45 |
49 |
35 |
129 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
B |
35 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σ |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
30 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
17 |
35 |
0 |
0 |
0 |
72 |
165 |
307 |
65 |
609 |
Fond časova izbornih predmeta po razredima
IZBORNI PREDMETI |
I |
II |
III |
Izborni predmet predviđen zakonom |
|||
1. Građansko vaspitanje / Verska nastava |
35 |
34 |
29 |
Izborni predmeti predviđeni programom ogleda |
|||
1. Treći strani jezik |
70 |
68 |
58 |
2. Geografija |
70 |
68 |
|
3. Istorija - izabrane teme |
70 |
68 |
|
4. Likovna kultura |
70 |
68 |
|
5. Marketing u turizmu |
68 |
58 |
|
6. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu |
68 |
58 |
|
7. Računarstvo i informatika 2 |
68 |
58 |
Izborna nastava sastoji se svake školske godine iz 3 (tri) časa, i to:
• obavezni izborni predmet predviđen zakonom - Građansko vaspitanje ili Verska nastava, 1 čas nedeljno tokom školske godine;
• jedan izborni predmet predviđen Programom ogleda, pri čemu su svi ponuđeni predmeti sa fondom 2 časa nedeljno.
Učenici mogu da se opredele za strani jezik kao izborni predmet samo u prvom razredu i mogu ga slušati u kontinuitetu do kraja školovanja ili kraće. To znači da ukoliko odustanu u nekom razredu ne mogu ga ponovo birati u narednim.
Lista izbornih predmeta nije konačna i može se dopuniti na predlog škole koja sprovodi ogled, programom koji je prethodno odobrilo Ministarstvo prosvete. Ostvaruje se iz onih predmeta za koji se izjasni najmanje 30% učenika oglednog odeljenja.
Ukoliko je isti nastavni predmet ponuđen kao izborni u različitim razredima u toku školovanja, učenik može da bira ponuđeni predmet samo jedanput.
Ocena izbornih predmeta predviđenih programom ogleda je numerička i ulazi u prosek ocena na kraju godine.
Ostvarivanje programa ogleda
Predviđen broj učenika u odeljenju je 24.
Nastava iz sledećih predmeta odvija se po grupama kroz vežbe (V), praktičnu nastavu (PN) i nastavu u bloku (B):
razred |
predmet |
godišnji fond časova |
broj učenika u grupi |
||
V |
PN |
B |
|||
I |
Računarstvo i informatika |
70 |
12 |
||
Higijenski standardi u usluživanju |
25 |
30 |
12 |
||
Pripremni i završni radovi u ugostiteljskim objektima |
150 |
180 |
60 |
12 |
|
II |
Poslovna komunikacija |
45 |
54 |
30 |
12 |
Usluživanje pića i napitaka |
125 |
150 |
60 |
12 |
|
III |
Preduzetništvo |
58 |
12 |
||
Usluživanje hrane i poslastica |
105 |
147 |
140 |
12 |
|
Usluživanje na svečanim prijemima |
40 |
56 |
35 |
12 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
I RAZRED |
II RAZRED |
III
RAZRED |
UKUPNO |
|
Čas odeljenskog starešine |
do 70 |
do 68 |
do 64 |
do 202 |
Dodatni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 90 |
Dopunski rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 90 |
Pripremni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 90 |
*Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima
I |
II |
III |
|
Ekskurzija |
1-2 dana |
2-3 dana |
do 5 dana |
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture |
2 časa nedeljno |
||
Drugi predmeti * |
1-2 časa nedeljno |
||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo) |
30-60 časova godišnje |
||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge |
15-30 časova godišnje |
||
Kulturna i javna delatnost škole |
2 radna dana |
* Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
razred |
razredno-časovna |
mentorski
rad |
obavezne |
ostalo |
ukupno |
I |
35 |
2 |
2 |
39 |
|
II |
34 |
3 |
2 |
39 |
|
III |
29 |
5 |
2 |
3 |
39 |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA OGLEDA (UPUTSTVO)
Nastavni plan i program za obrazovni profil Konobar - ogled ostvaruje se u školama gde su školski prostor, oprema i nastavna sredstva propisani:
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa zajedničkih predmeta u stručnim školama za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme ("Prosvetni glasnik", broj 7/91).
- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme u stručnim školama čija su područja rada trgovina, ugostiteljstvo i turizam ("Prosvetni glasnik", broj 9/91).
Nastavnici sami pripremaju potrebna nastavna sredstva (dijapozitive, grafofolije, šeme i Power Point prezentacije) u skladu sa ovim nastavnim programom, koristeći:
- publikovana multimedijalna nastavna sredstva (štampana literatura, različite publikacije, zbirke dijapozitiva, odgovarajuće video kasete i elektronske publikacije);
- odgovarajuće softverske pakete;
- Internet.
Nastava se realizuje uz korišćenje dostupnih nastavnih sredstava (računara i projektora, dijaprojektora, grafoskopa, televizora i video rekordera i sl).
Naziv predmeta: |
MATEMATIKA |
Godišnji fond časova: |
70 časova |
Razred: |
Prvi |
Ciljevi predmeta |
1. Razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja |
2. Razvijanje sposobnosti jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog jezika |
|
3. Razvijanje sposobnosti određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa |
|
4. Razvijanje osećaja za prostor, razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije |
|
5. Razvijanje sistematičnosti, urednosti, preciznosti, temeljnosti, istrajnosti, kritičnosti u radu |
TEMA |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Skupovi realnih brojeva |
|
|
|
Oblici nastave
Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave
Preporuke za realizaciju nastave
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Proporcije i procentni račun |
|
|
|
|
Polinomi i racionalni algebarski izrazi |
|
|
|
|
Geometrija |
|
|
|
|
Linearne jednačine i nejednačine |
|
|
|
Naziv predmeta: |
MATEMATIKA |
Godišnji fond časova: |
68 časova |
Razred: |
Drugi |
Ciljevi predmeta |
1. Razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja |
2. Razvijanje sposobnosti jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog jezika |
|
3. Razvijanje sposobnosti određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa |
|
4. Razvijanje osećaja za prostor, razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije |
|
5. Razumevanje funkcionalnih zavisnosti, njihovo predstavljanje i primena |
TEMA |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Trigonometrija |
|
|
|
Oblici nastave
Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave
Preporuke za realizaciju nastave
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Stepenovanje i korenovanje |
|
|
|
|
Kvadratne jednačine |
|
|
|
Naziv predmeta: |
MATEMATIKA |
Godišnji fond časova: |
64 časa |
Razred: |
Treći |
Ciljevi predmeta |
1. Razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja |
2. Razvijanje sposobnosti jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog jezika |
|
3. Razvijanje sposobnosti određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa |
|
4. Razvijanje osećaja za prostor, razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije |
|
5. Razvoj sposobnosti za transfer znanja i veština u stručno-teoretske predmete i module |
TEMA |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Poliedri |
• Sticanje znanja o poliedrima |
|
|
Oblici nastave
Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave
Preporuke za realizaciju nastave
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Obrtna tela |
|
|
|
|
Nizovi |
|
|
|
PREPORUČENA LITERATURA
1. Despotović, R., Tošić, R., Šešelja, B., Matematika za
prvi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
2. Vojvodić, G., Despotović, R., Petrović, V., Tošić, R., Šešelja, B., Matematika
za drugi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva,
Beograd.
3. Vojvodić, G., Vukasović, M., Despotović, R., Paunić, Đ., Petrović, V., Tošić,
R., Matematika sa zbirkom zadataka za treći razred srednje škole, Zavod
za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
4. Ivanović, Ž., Ognjanović, S., Matematika 1, zbirka zadataka i testova
za prvi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
5. Ivanović, Ž., Ognjanović, S., Matematika 2, zbirka zadataka i testova
za drugi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
6. Ognjanović, S., Ivanović, Ž., Matematika 3, zbirka zadataka i testova
za treći razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
7. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 1, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
8. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 2, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
9. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 3, Zavod za
udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Fizika
2. Hemija
3. Stručni predmeti
Naziv predmeta: |
RAČUNARSTVO I INFORMATIKA |
Godišnji fond časova: |
70 časova |
Razred: |
Prvi |
Ciljevi predmeta |
1. Sticanje osnovne računarske pismenosti; |
2. Razvoj sposobnosti za samostalno sticanje znanja i primenu računara u radu i svakodnevnom životu |
TEMA |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Uvod u informatiku |
|
|
|
Oblici nastave
Podela
odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave
Preporuke za realizaciju nastave
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Računarski sistem |
|
|
|
|
Operativni sistemi |
|
|
|
|
Obrada teksta |
|
|
|
|
Rad sa tabelama |
|
|
|
|
Izrada prezentacija |
|
|
|
|
|
|
|
PREPORUČENA LITERATURA
1. N. Klem: Računarstvo i informatika za prvi razred gimnazije,
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2006.
2. N. Klem: Računarstvo i informatika za drugi razred gimnazije, Zavod za udžbenike
i nastavna sredstva, Beograd, 2006.
3. Čabarkapa, Nešić: Računarstvo i informatika za drugi razred gimnazije, Krug,
2006.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Matematika
2. Poslovna komunikacija
Naziv predmeta: |
ZDRAVSTVENO VASPITANJE |
Godišnji fond časova: |
70 časova |
Razred: |
Prvi |
Ciljevi predmeta |
1. Sticanje znanja o važnosti zdravog života i negovanju ličnog zdravlja |
2. Osposobljavanje za samostalnu brigu o svom zdravlju i zdravlju drugih |
TEMA |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Zdravlje i zdrav život |
|
|
|
Oblici nastave
Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Higijena tela, zuba, odeće i obuće |
|
|
|
|
Zarazne bolesti |
|
|
|
|
Intimna higijena |
|
|
|
|
Mentalno zdravlje |
|
|
|
|
Radna sredina |
|
|
|
|
Uticaj okoline na zdravlje ljudi |
|
|
|
PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
1. M. Savićević i saradnici, Higijena, Medicinska knjiga, Beograd,
Zagreb. 1989
2. M. Stoiljković, Psihijatrija, Medicinska knjiga, Beograd, Zagreb, 1986.
3. M. Nikolić, R. Kocijančić, Higijena sa zdravstvenim vaspitanjem za stručne
škole - medicinske, prehrambene i srednje u delatnosti ličnih usluga, Zavod
za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1998.
4. K. Paunović, Biologija za 2 razred srednjih škola
5. G. Đurić, Lj. Petrović, Zagađenje životne sredine i zdravlja čoveka, Velarta,
Beograd, 1996.
6. Lj. Grlić, Enciklopedija jestivog i samoniklog bilja, August Cesarec, Zagreb,
1990.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Nauka o ishrani
2. Osnove kuvarstva
3. Osnove poslastičarstva
4. Osnovi ugostiteljstva
5. Psihologija
Naziv predmeta: |
OSNOVE UGOSTITELJSTVA |
Godišnji fond časova: |
35 časova |
Razred: |
Prvi |
Cilj predmeta |
Upoznavanje učenika sa delatnošću ugostiteljstva, njegovim karakteristikama i značajem |
TEMA |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Ugostiteljstvo |
|
|
|
Oblici nastave
Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Usluge u ugostiteljstvu |
|
|
|
|
Ugostiteljske poslovne jedinice |
|
|
|
|
Kadrovi u ugostiteljstvu |
|
|
|
PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
1. S. Ivanović, S., Nićetin, Usluživanje sa praktičnom nastavom
za 1. i 2. razred ugostiteljsko turističke škole, Zavod za udžbenike i nastavna
sredstva, Beograd 2006.
2. M., Krasavčić, S., Nićetin, Usluživanje sa praktičnom nastavom za 3. i 4.
razred ugostiteljsko turističke škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva,
Beograd 2005.
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Osnove kuvarstva
2. Osnove poslastičarstva
3. Usluživanje pića i napitaka
4. Usluživanje hrane i poslastica
5. Nauka o ishrani
Naziv predmeta: |
PSIHOLOGIJA |
Godišnji fond časova: |
68 časova |
Razred: |
Drugi |
Ciljevi predmeta |
1. Sticanje znanja o prirodi osnovnih psiholoških procesa i ličnosti |
2. Razumevanje principa i zakonitosti ljudskog ponašanja u procesu rada |
|
3. Razvijanje veština u ophođenju s gostom/potrošačem usluga |
TEMA |
CILJEVI |
ISHODI |
PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Psihologija kao nauka |
|
|
|
Oblici nastave
Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave
Preporuke za realizaciju nastave
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Psihički procesi |
|
|
|
|
Ličnost |
|
|
|
|
Međuljudski odnosi na radu |
|
|
|
|
Komunikacija |
|
|
|
|
Psihologija ophođenja sa gostima |
|
|
|
|
Psihologija reklame |
|
|
|
PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA
1. Kuzmanović, B.; Štajnberger, I.: Psihologija za III i
IV razred ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, Zavod za
udžbenike
i nastavna sredstva, Beograd, 2003.
2. Bojanović, R.: Psihologija međuljudskih odnosa, Nolit, Beograd,1979.
3. Havelka, N.: Socijalna percepcija, Zavod za udžbenike i nastavna
sredstva, Beograd, 1992.
4. Rot, N.: Znakovi i značenja, Nolit, Beograd, 1982.
5. Belić, Š.: Gostoljubivost u ugostiteljstvu i turizmu, Otokar Keršovani,
Rijeka, 1983.
6. Stari, D.: Osnove poslovne psihologije za ugostitelje i hotelijere, Školska
knjiga, Zagreb, 1981.
7. Nikolić, R.: Psihologija poslovnog bontona, Udruženje pisaca Srbije,
Beograd
8. Lončar, M.: Korisnici ugostiteljskih usluga i njihove karakterne osobine, /članak/
Viša hotelijerska škola, 2004.
9. Đorđević, M.: Poslovna psihologija za specijalističko obrazovanje, Zavod
za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2005.
10. Čizmić, S.: Psihologija i menadžment, Filozofski fakultet, Institut
za psihologiju, Beograd, 1995.
11. Rot, N. Psihologija grupa, ZUNS, Beograd 1988.
12. Havelka, N. Psihološke osnove grupnog rada, naučna knjiga Beograd 1988.
13. Rot, N. Radonjić S. Udžbenik za gimnazije
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA
1. Zdravstveno vaspitanje
2. Preduzetništvo
3. Sociologija
4. Građansko vaspitanje